Mert nem normális. Nem odavaló géppel persze hogy nem...
A kis metabo 500nm légkulcs másodpercenként 7 liter levegőt kér... 420 liter percenként, a Hyundai meg bír fújni 100 körül folyamatos töltéssel. Erősebb légkulcs (általában nem ezt viszik, hanem min 1000nm) meg még többet. Nem a kerék fújás a sok, hanem a kulcs.
Tipikus eset, majdnem minden nap találkozunk ilyennel xd
Megérkezett ma a szabászatból az anyag a műhelyem berendezéséhez. A fotón látható majdnem az összes elem. Csak egy kicsivel volt több 10 mázsánál... :D
A helyiség egyik rövidebbik falát a hétvégén a rossz időt kihasználva gyorsan legletteltem és lefestettem, ide kerül majd egy 3 m hosszú konyhaszerkény-jellegű szekrénysor sok fiókkal.
Nincs kizárva, hogy ennek a munkapultjára ültetem majd a gérvágót, és akkor miter saw station lesz belőle. :D
A bejárati ajtó és a sarok közötti másfél méteres szakaszon pedig egy magas, de sekély háromajtós szekrény lesz, ezt tervezem szerszámtárolónak. Igen, a falon térdmagasságban a fekete gumilap a kutya művészbejárója.
A fénykép jobb alsó sarkában látszik a jelenlegi munkapadom a satuval. Ez is lecserélődik, szintén sok fiókkal, a tetején egy torsion box-szal és MFT-lyukakkal.
GCM 12 GDL meg fogorvos fórumtársunknak, adam654321-nak (volt), míg el nem adta és vett (vagy vesz) helyette egy kisebb Kapex-et. Az is rémlik, hogy túléli azt is ha a fűrész vezetőbe belevágsz a gyári lappal.
Ennyi rémlik a múltból. Tominak őket kell meginterjúvolnia. De hogy korrekt összehasonlítást kb senki nem fog adni, az valóban tutifix.
Tán stolaznak is Dewaltja van (volt?) gérvágóból, de hogy a nagy, a 780, abban nem vagyok biztos.
"Akku, meg főleg villanymotor mi a francnak kell a horgászathoz?"
A horgászathoz valóban nem kell, de a horgászható helyre jutáshoz már nem árt ha van. A Velencei tó északi oldalán alig van partról horgászható hely. Ami van azért közelharc, lárma, tolongás. Marad a csónak. Persze lehet evezni is azt a ~másfél km-t, csak két bajom vele. Lassú, márha nem akarok leizzadni mire kiérek. Ekkor viszont útólérnek a szúnyogok. (itt nem csípnek, hanem manapság harapnak. :// )
Ha gyorsan akarok kijutni a nádasból, akkor mire kiérek kifáradok. Úgy 40évig nem volt probléma az evezés, de mostanság már nem kívánom. Ahogy az akkuk kézben cipelését sem.
Féltem, hogy a Flex-Fénynél is elnézték a cikkszámokat, és azért olyan olcsó, mert csak a tartalék pengét adják ennyiért. De ma megjött a csomag, és komplett fűrész, Br. 9008 Ft-ért. Ennyit akkor is megér, ha csak a szögön lóg a falon :)
Mert ki beszélt itt engedély nélküli horgászatról? Persze engedély és engedély között is van különbség... :)
A "3 botos" engedély a régi sporthorgász engedély volt. (Ezek szerint ma már nincs ilyen korlátozás. Én még az őskorban - bő 50 éve kezdtem, mikor alakultak a helyi horgász egyesületek.)
A mostani meg a tó tulajának engedélyével menne. (A parton lakók saját szükségletre úgy fognak halat, ahogy akarnak.) Én olyan jól el vagyok telve a hal látványával, hogy néha 3 évig sem kívánom, pedig szeretem a halat. A 35 év alatt - mióta itt vagyok szerintem 10 kilónál nem fogtam ki többet, pedig havonta is lehetne ennyit...
Régen a horgászat a csendről, nyugalomról szólt - afféle meditációs tréning volt és mellékesen halat is fogott az ember. Ma meg minden más(ként) van Szól a rádió, gyerekek rohangásznak a parton, a sok bot és damil összeakad, belemegy a csónakkal a másik, szemetelnek, stb - kész idegbaj...
Ha megy az angol, ajánlom a témában néhai Larry Haun amerikai ácsmester munkásságának tanulmányozását. Elérhető az interneten néhány videó, illetve van egy könyve "The very efficient carpenter" címmel, amiben nagyon sok hasznos infó van. Én a tudomány nagy részét ebben a könyvben megtaláltam, ami a két, egyenként ~70m2 alapterületű épülethez szükséges volt.
Régen egy tonkinnád, kenyér és szák volt a cucc. De amióta engedély is kell megadjuk a módját ha már peca, főleg, hogy nem az erkélyről lógatom a vízbe így aztán rumlizás van mindig. De már így is nagyon ki van találva minden.
Egyébként mindenki a saját módszereit látja maga előtt, eszébe sem jutna, hogy lehet máshogy. :)
Éder mester még Pumuklival társalgott, egyszem áramfogyasztója a lámpája volt. Próbálna meg társalogni egy agyongépesített műhelyben.
Aki ilyen boterdővel jár pecázni, az meg is érdemli, hogy cipekedjen! Elvégre SPORThorgász. :P
Hol vannak már a régi szép idők, mikor egy felnőtt max 3 bottal horgászhatott és több nem is lehetett nála, mert a halőr megbüntette...
@409
Akku, meg főleg villanymotor mi a francnak kell a horgászathoz? Ahhoz csak bot, valamilyen erős zsinór, horog, csali, úszó és ólom kell. Meg persze víz hallal.
Na jó, még pár sör sem árt, de akku és villanymotor minek? :)
Nekem itt a tó a kert végében, szó szerint az ablakból is lehetne horgászni, de 30 éve nem vettem botot a kezembe, helyette tudok más hobbit. (A halat meg szénagyűjtéskor kidobom a partra a vasvillával - ha épp kell, de olyan is van amikor a rétisasok bedobálnak 2-3 kilós élő pontyokat. Ha meg épp mindkettő szünetel és nagyon kell hal, pár vesszőből, 2-3 m zsinórból és egy horogból összeütök egy automatát ami megfogja egy órán belül...) :)))
Na, ez érdekes, amennyire láttam 90-es szegeket használnak, a szarufákat pedig szerkezetépítő csavarral rögzítik. Nekem is ez volt a tervem eddig, de ha valamit elb@szarintanék így, akkor még időben vagyunk :)
Szóval szívesen veszem a tanácsokat. Hova kell nagyobb szeg ?
Sziasztok! 12"-os gérvágót szeretnék vásárolni, Bosch GCM 12 GDL és Dewalt DWS 780 között hezitálok melyik lenne minőségibb választás? Mindkettőről halottam már jót és rosszat. Köszönöm a válaszokat.
Puha fából könnyen kihuzható, de ha nem merőlegesen lövöd be a tűket, és váltogatod a belövési irányokat, akkor azért lehet még abban is viszonylag erős tartást elérni.
Ha díszítő elemek akarsz rögzíteni, ahol fontos a közel láthatatlan lyuk, vagy ideiglenes rögzítést akarsz, pl amíg megköt a ragasztó arra nagyon jó. Nagyon gyorsan lehet vele lövöldözni.
Viszont ez nem szegeket lő be, hanem 0.6mm-es tűket, amik hajlalan mint a vékony drót. A 90 fokban belőtt tűnek nincs oldalirányú tartása, a puha fából meg viszonylag könnyen kicsúszik (a szeghez képest), ezért nagyon érdemes tudni, hogy mire akarsz belövőt használni és mire nem.
Amúgy ki lehet ez a MagányosFarkas? A fél világot árulja általában, de olyan cuccokat hogy csak lesek mint Rozi a moziban ... ilyen felszámoló lehet? Vagy ismer ilyeneket? Sokat jár külföldre "kukázni"?
Egyállásos kis műhely, egyedül dolgozik. Krokodillal emel, a légkulcs ugyan valóban nagy levegőigényű de egy kerékszerelésnek nagyon kis hányada a le/felrakás szóval nem folyamatosan megy a kompresszor. Egy asztalosműhelyben ahol van pár levegős gép, sokkal nagyobb az igénybevétel.
Amúgy nyilván nem a legkisebb volt neki, nem kell beszarnod...
Köszi, felírom a típust a jövőre. Egyelőre elvagyok a pici és tényleg nagyon csendes 4 dugattyússal. Ha majd kevés lesz a 70l/perc, akkor lehet, hogy kipróbálom a Hyundayt.
De, abból fog, a'la ács budapest. 5x10-es pallókból tervezem majd építeni az egészet, minden rögzítési ponton 3 szeg kell elvileg. Ez elképesztően sok szeg, annyit nincs kedvem beverni. Arra gondoltam, hogy ha ~45k-ért az a régen linkelt einhell vagymi szegbelövő ezt kibírja, akkor már megéri a befektetést. (mondjuk egy mezei obis/praktikeres "faházhoz" képest)
Eszem megáll, hogy egy gumis nekiáll ilyennel szórakozni!
Pont ezen akadtam fel én is - hisz egy gumisnál talán még egy festődénél is nagyobb igénybevétele van egy kompresszornak. Pláne, ha több gumis dolgozik egyszerre egy műhelyben, több fúvópisztollyal.
Nála nagyobb igénybevétel tán csak ott van, ahol levegős szerszámokkal dolgoznak - de ott ruhásszekrény-méretű, ipari kompresszorok vannak (mint pl. a hegesztő barátomnál).
Az akkukat és villanymotort viszem a "molnárkocsin", a többit kézben. De tudod hogy van ez. A háromnegyede nem kell, de ha otthon hagyod biztosan pont azokra lenne szükség... :DD Nekem nincsen olyan talicskám, mint ami linkelve volt, de most elgondolkodtam...... :))
Ha az a kerti faház nem csak stáfliból, tetőlécből és lambériából fog összeállni, akkor a 90-es szeg jópár esetben kevés lesz. Egy munkára (szerintem) felesleges megvenni a nagy belövőt, mert utána a mérete és tömege miatt kényelmetlenebb lesz a használata a műhelyen belül.
Én is gondolkodtam rajta, de nem bántam meg, hogy csak egy léckalapácsot vettem. A műhely és a garázs is teljesen favázas ácsszerkezet, könnyedén végigkalapáltam, ezt a konkrét típust melegen ajánlom:
Ha nem akarsz drágát és vmennyi légszállítása legyen, akkor Hyundai.
Nekünk szalonban szolgált 3 évig gond nélkül egy kis boltban és 2 méterre tőle már lazán lehetett beszélni, nem volt ott se hangos.
A márka hajlamos nagyobb számokat írni, mint tud, de vedd 80%-át, annyit tud. Nekem is ilyen van otthon, van hangja, de nem vészes. Hallottam más kompresszort, no az már nem kéne.
Ez itt 5 éves, olajmentes, motorikusan semmi gond, az egyik gyorscsati viszont cserés, ereszt, tiszta rozsda már belül xd ma viszek mintát bentre, hogy ilyen kell 2db. Hyd 24f asszem a típusa. Nálunk sajnos ez nincs. Stanley van halk, azok is jók, olasz termék amúgy, nem saját fejlesztés, de nem mind csendes, csendesek keveset fújnak
A vödör meg a láda egy-egy kézben, botok a vállon tokban. Minek ehhez kerék, meg talicska? Régen is így kézben vittük és még halat is fogtunk. Visszafelé még a 29 kilós harcsát is átvonszoltuk a 300 méter szederdzsungelen - talicska nélkül. :)
(Csak hülyék voltunk, mert félúton át kellett volna fordítani a másik oldalára, hogy onnan is letisztítsa a szederinda a nyálkát...) :)
Á, 6db műanyag babakocsikereket kaptam. Az etetőanyagos vödörhöz és a horgászládához az is elég lesz. A botokat, vackokat az oldalához kell adaptálni. Lényegében csak liftezéshez- kocsiba kihordáshoz kell, és vissza, de ahhoz nagyon. A szomszédok miatt akarok ilyet beállítani, liftkompatibilissé téve a dolgot. A kocsiból meg feszt ki kell pakolnom, ott sem maradhat örökké.
Az most is leszedhető, csak ki kell húzni azt a rugós csapszeget. (26cm-es molnárkocsi kerék van rajta)
Egy baj van ezekkel a müafelnis kerekekkel. A szelepkivezetés nyílása túl nagy és éles, így kiszakad a belső a szelep tövénél. Rossz belsőből vágtam duplán a szelepre passzosan ráhúzható tenyérnyi betétet. Azóta egyszer sem lyukadtak ki.
Ez lesz a befutó, ezt fogom lekoppintani alucsővel, csomagtartó kompatibilisre. Egy kis moddinggal simán lehet molnárkocsit is csinálni. (földön levő trepnis, amire ráhúzható a zsák) A kerekeit valami leszedhető megoldással.
Én is ilyen dilemmákkal küzdöttem nyáron, aztán ennél kötöttem ki:
A te szempontjaid mellett nekem fontos szempont volt még, hogy (viszonylag) kis helyen férjen el. Aztán vettem hozzá egy Bostich 2in1 gépet, ami kapcsoz is, meg szöget is lő adott méretek között. Ezzel jó el vagyok. (Vettem hozzá egy-egy doboz kapcsot, szöget, volt olyan méret aminél a legkisebb kiszerelés 11.000 db kapocs. Először azt hittem, hogy sose fogy el, de aztán meglepően sok fogyott belőle...)
Jaja. Csak baromira nem vagyok képben kompresszor téren, ezért kérdezgetek. A jelenlegi einhell táskakompresszor marhajó, mert bedobom a kocsiba nyaraláskor és felfújom a gumimatracot meg az úszó hattyút vele, de olyan hangos, hogy nem lehet mellette dolgozni. Ezért kellene egy normális kompresszor amitől nem futok ki a világból. Ja, és az sem ártana ha mondjuk az öntözőrendszert is ki tudnám fújni vele.
Szóval jövő tavaszra csúszott a kerti faház építés, mondjuk pár hétig szükségem lesz rá, hogy 90-es szögeket lövöldözzek. Ezen kívül viszont szeretném használni a műhely/garázsban lefújni dolgokat, kereket pumpálni etc. Nem akarnék két kompresszor venni, mert egyrészt nem gazdaságos, másrészt nincs helyem rá :)
Én hangosabbra számítottam!Eleinte furcsa volt az a böszme nagy puska de hamar rá lehet érezni. Még mindig a kompresszor a leghangosabb a szegezésnél,kivéve ha a kicsi kompresszoron használom a tűszegezőt.
Némi rozsdaoldó, meg nullás fémgyapot, és egész pofásan néz ki. Még a kést kell megfenni, szerintem még a gyári él van rajta, bár volt benne némi forgács.
Köszi, de ezzel max egy tűszegezőt tudnék meghajtani. A cél a framing nailer kiszolgálása lenne (90mm-es szögek). A festés nálam erősen opcionális felhasználás (értsd: simán el tudok tekinteni tőle)
Én ilyet vettem. Kis levegőigényű dolgokra elég, kicsi, és nagyon baráti a hangja. Ők árulják, a weboldalon ugyan nincs fent, de kb. (vagy pont) annyiba kerül, mint az AD-248, csak ennek dupla a légszállítása: http://www.paplaszlo.com/airbrush_kompresszor.html
Köszi! A nagy befutó is lenne, a kicsi nem. A bőröndöket is a kis kerékkel cseszik el, aztán ottmarad a villamossínek közt, elkezd kacsázni. Kell a nagy kerék. A lötyögés annyira nem vészes.
Régen könyvjelzőzött oldal volt és korábban simán ment. Most nem tudom miért, de először nálam is azt írta, ma lejárt az oldal tanúsítványa, de mint jó (l)userhez illik figyelmen kívül hagytam... :)
Terepen valóban kicsi a 100-as kerék, de betonon, műhelyben jó és 700 Ft/db áron szerintem nagyon megéri ez az acélfelnis, tűgörgős, tömör gumis, ipari kerék. (A 125-ös 1100 Ft, a 160-as 1400 - ha már nem tudtad megnézni.)
Már egy éve ilyet használok és bírja a strapát. Most nincs kéznél, de ha jól emlékszem a 160-as keréknek 14 mm-es a tengelye. Telefonon biztosan megmondják.
(Bár a szőke női hang segítség nélkül nem mindig tud válaszolni az ilyen műszaki keresztkérdésekre.) :)
Mindhárom böngészőm tiltakozik eme oldal megjelenítése ellen. A 100-as kereket kicsinek gondolom. Nekem egyébként van egy csomó 100-as roller kerekem. Görkorcsolyához vettem de ahhoz rettentő lassúnak bizonyult. De csapágyakra van kitalálva.
A többiek már jellemezték, a kicsi elég keskeny, könnyen illeg-billeg, a nagynak meg a kerekei kicsit valóban lötyögősek. (a kicsinek még inkább, de az kevésbé feltűnő).
Azon én is sokat agyaltam régen,aztán vettem egy Lidl vagy Aldi félét.
de a Bauhaus is árul 10 környékén.Egyszerűen nem tudtam olyan jó összecsukható mechanikát találni.Amúgy ez a Lidl féle elég erős csak lehetne nagyobb kerék rajta.
Azóta már vettem egy kerekes Láda szettet(Keter) ami egymásba csatolható különböző részekből áll,na ez az igazi!
Én közel 10 éve használom ugyanezt a típust - a kempingben.
Nekem létfontosságú, mert ebben viszem a napi víztartalékot a csaptól-a lakókocsiig, ami úgy 60-70 méter táv lehet. (ez évi 16-17 km-t jelent, felét terhelve)
33 literes műanyag (afféle marmon) kannáim vannak - amit bevallom én már kézben elcipelni nem akarnék (mi több, lehet nem is tudnék összesen vagy 35 kilót hosszasan cipelni egy kézben).
Az "alumíniumságával" semmi gond nincs, merev mint a franc - még a teleszkopikus szárai is tök-merevek.
Ám a kerekeiről már nem lehet elmondani ugyanezt - mert az elég romantikusan alkották meg úgy, hogy a műanyag agyba beejtettek egy (!) darab sima, minden védelem nélküli golyóscsapágyat (a "beejtettek" szó a helyes, mert a csapágy nem szorul az agyban, mi több jó nagy játéka van a házban).
Ez egyrészt elég kacsázó forgást eredményez - de nálam azért ment tönkre 5-6 év után, mert nálam kültéri használatban van - és az égvilágon semmivel nem védett csapágy egyszerűen szétrozsdázott-széthullott.
Én obiban vettem 12-ért alu, összecsukhatót, amire asszem 50kg van írva. Jól bírja, sokat használom. Nagy kerekei vannak az ikeáshoz képest, és ez fontos. Könnyű, erős.
A kompresszorhoz szükséges nyomaték erősen pulzál egy fordulaton belül. A megfelelő nyomaték csak a sűrítéskor kell, beszíváskor sokkal kevesebb is elég.
Ezért 180 fokos eltéréssel két dugattryút felrakva ugyanarra a motorra alig nő valamivel a szükséges teljesítmény, csak most már a nyomaték pulzálása dupla frekvenciával történik. De a teljesítmányigény nem nőtt meg, csak jobban ki van használva.
Még ha három dugót raknál rá 120 fokos elforgatással, még akkor sem kéne kétszeresre se növelni a motor teljesítményét, miközben a szállított levegő már háromszorosára nőtt az egydugóshoz képest.
A Lidl-ben is szokott lenni, az enym onnan van, szintén 5-6e volt. Kellett nyáron a strandra. Bár kicsik a kerekei, és a füves terepen hajlamos nagyon billegni jobbra-balra.
Száraz akácrönkről is lejön viszonylag egyben a kéreg, ha több napot vízben ázik előtte. (Azért a "tuskó" nem egyenlő a rönkdarabbal - mint az az eredeti szövegben volt.)
Szerintem a kis rönköket pár napig áztatni kellene, majd mikor már enged a kéreg, a két oldalát kézzel megfogva a bütüt egy vékonyabb anyaghoz ütni, hogy a farész egy kicsit kicsússzon a kéregből. Ekkor a kiálló részből levágni azt a szeletet ami majd a fedlap lesz és rögtön visszaütni a többi farészt a helyére, hogy ismét rászáradhasson.
Az akác nedvesen is jól megmunkálható (sőt a szerszám éle is jobban szereti), így kifúrható vagy marható a kívánt alakzat a belsejében. (A képet elnézve akár egy 12-es hosszlyukfúróval "vágott" rés is elegendő lehet a meghívónak.)
Teljes kiszáradás után egy kis utómunka, csiszolás - és kész... :)))
Kérdés, mit fizetne ezért a megrendelő, hogy megérje vele vacakolni?
Óh, nagyon köszi! Ha nem probléma a fotó, megköszönöm. Szétnézek majd a hozzám közelebbiknél, hátha van máshol is. Folding cart néven találtam youtube-n, vannak kurva jók is. Alapvetően a babakocsiipar illetve a bőröndipar gyárthatná ezeket kulturált kivielben, és derékra kötve lehetne vele sétálni, ami a leg egészségesebb lenne. De szétnézek majd a kínaiaknál is, hátha van náluk valami vállalható. Egy ideig rendszeresen villamosoztunk ilyen banyatankkal az egyik tescóba.
Jut eszembe, létezik ennek még kisebb kivitele is, az műanyagból van, talán 40kg-ot bír, az tényleg hasonlít a banyatankhoz. Lefotózhatom mindkettőt. De ha készíteni akarsz, akkor keményfából megoldható szerintem.
Éppen tegnap este, ebben az aldiban láttam ilyen molnárkocsit, azt hiszem kilencezerről volt leértékelve hatezerre. Sőt talán ötezerre. Én még teljes áron vettem valamikor tavasszal... ezért néztem most meg. 90kg-ot írnak a terhelhetőségre, ami szerintem necces, de 50-60kg-ot biztonsággal elbír. Én 50kg-os cementeszsákot cipeltem vele gond nélkül. Alumínium, ami nem előny (egy jól megcsinált fix acél molnárkocsiban jobban bíznék, de ha számít a súlya, számít, hogy összecsukható, akkor jó lehet az aldis.
Jól látod, köszönöm. Rosszul fogalmaztam, mert természetesen nem a sűrítés előtt, hanem a sűrített levegős tartály előtt van a leválasztás. A lényeg végülis, hogy a tartályba már viszonylag száraz levegő kerül.
Valaki találkozott már youtube-n olyan molnárkocsi szerűséggel ami a banyatankhoz-kerekes bőröndhöz hasonlít? Valami összecsukható-csomagtartókmpatibilis alkalmatosságot keresek, vagy szeretnék készíteni. Babakocsikerék már van hozzá... Jellemzően horgászcuccok fel-le hurcolászására kellene, vagy a szerelősdobozaimhoz.
Nekem otthon Hyundai ketyeg, anno máshol volt szolgálatban 3 évig, napi nagyon sokat pörgött. Mostanában kezd köhögni, gyorscsatik hajlamosak ereszteni, de ez könnyen javítható. Motor köszöni jól van és tényleg halk. Hallottam bent normál üzemű profi airt, kegyetlen hangos, mint metabo is hasonló. Jah, Hyundai olajmentes. Ha beszarik ugyanilyen keresek, nem drága és jó, festéshez viszont kevés, max tartály erejéig fújsz, tölt majd folytat.
A fogászati turbinát legnagyobb teljesítményén használva érzésre kb nettó 5 percenként kapcsolna be a 30 liter tartájú kompresszorom. Azért érzésre, mert a tényleges munka során nem 100%-ban megy a turbina, a valóságban egy "hosszabb csiszolás" során is csak néhányszor kapcsol be. Igaz tehát, tényleg nincs szükség nagy légszállításra.
A kompresszor kimenő ága 5 bar-ra van állítva, de a kezelőegységen belül ez leszabályzódik kb 3 bar-ra, ennyit kap maximum a rotor a 400-450 000/min üresjárati fordulatszám eléréséhez.
Olajmentes kompresszorok használatosak nyilvánvaló okok miatt.
Boarhunter:
"A fogorvosnak zicher, hogy átmegy pár szűrőn meg leválasztón a levegő mielőtt belefújja a páciens képébe". Ez tévedés, a kompresszor és a páciens szája között csak a kezelőegység saját nyomásszabályzóján (a fordulatszám szabályozásához kell) és egy mágneszelepen keresztül megy át a levegő.
Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy a modern fogászati kompresszorokat már szárítóval látják el. Ez egyébként nem előírás, a rendelők többségében még nincs ilyen. A szárító annyit jelent, hogy még a sűrítés előtt egy kondenztartályba leválasztja a készülék a pára nagy részét, így gyakorlatilag elhanyagolható a levegőtartály belsejében a páralecsapódás és a rendszer további részeibe is száraz levegő kerül. Néhány éve már én is ilyet használok. Interaktív robbantott ábra: Cattani AC100
"Arra lennék kíváncsi, a fogászati eszközök kenését mivel oldják meg?"
Mivel a fentebb felvázolt rendszerben kizárólag a turbina fejében található rotoregység csapágyai kívánnak kenést, ez a rendszer többi részétől függetlenül van megoldva. A kézidarab lehúzható a tömlőről, ami a kezelőegységhez csatlakoztatja, és egy adapteren keresztül egészségre ártalmatlan flakonos olajspray átfúvásával történik a kenés.
Vettem tavaly egy Hecht 2808-at az ugyanez kb 6 liter olajmentes csendes.
Könnyen lehet hordozni,gyorsan tölt nagyon kompakt.
Szegezéshez teljesen jó a kisebb szegezőmmel is ami 50 es tűszegig jó,nem kapcsol túl sűrűn még akkor sem ha szekrény hátfalat kapcsozok.
Még a nagy böszme szegezőt is viszi csak a 90 es szeggel már sokat megy főleg ha sokat lövök egymás után.Az 50-75-ös szegekkel jól megy.Kereket fújni portalanítani is tökéletes.
Az ára csak 36 körül van talán.Valami Cseh gyártmány talán. Elég szépen és jól van kivitelezve.
Ha nem engedem el a nyomást 2 nap múlva is max,pár tizedet ereszt.
750wattbol fele annyi teljesítmény jon ki,mint 1500wattbol. Egy 1500w kpmpresszor papiron tud bő 200liter per percet, ez meg a felét. Festwni a 200 is kevés, szeget belőni meg a 100 is sok. De szeget belőni nem vennék 80ezer forintos kompresszort.
A búvár kompresszoroknál lehet még érdekes az olaj de ott szvsz. inkább leválasztják.
Nálunk a szárítónál egy komoly Atlas Copco kompresszor van, meg hozzá egy külön levegőelőkészítő, leválasztó egység ami majdnem akkora mint a kompresszor. Aki annakidején a beszerzést intézte, nagyon nem akart az óránként akár 200m3 gázt is elégető gabonaszárítóba olajos levegőt fújkálni...
Olajmentes levegőt megfelelő levegőelőkészítő rendszerrel lehet elérni. A fogorvosnak zicher, hogy átmegy pár szűrőn meg leválasztón a levegő mielőtt belefújja a páciens képébe. Arra lennék kíváncsi, a fogászati eszközök kenését mivel oldják meg? Gyanyítom, a levegőcsatlakozónál nincs "Oil daily" figyelmeztetés... :-)
A barkács célú, olajmentes dugattyús kompresszorok esetében a kenési rendszer elhagyása az olcsóbb felépítést teszi lehetővé, és az élettartamuk jelentősen rövidebb a szakszerűen üzemeltett olajos kompresszorokénál.
Az első kompresszorom volt olajmentes, öt évet bírt. Mondjuk kapott az élettől, csavarbehajtót, fúrót hajtott. Aztán a motornál eltört a tengely. Akkoriban valami légtechnikás azt mondta, ahol érdekes lenne az olajmentesség(festés) oda ezek a kompresszorok kevesek, a nagyok meg olajosak.
Ma az egyik barkácsáruházban ki volt rakva két húzó gérvágó is. Egy Einhel és egy kék Bosch ( 50 és 100e). Normális az, hogy magam felé teljesen kihútva jobra balra egész könnyen mozog a gép a középvonalhoz képest? Úgy 1-2 mm-t.
Szarufát akartam átfúrni, de csak kicsit, 4-6mm-es lyukat. Persze ilyen vékonyban nem találtam hosszú fúrót, csak 10-től felfelé. Vettem egy gagyi 599Ft-os 6-os betonfúrót, ami elég hosszú, és a vídialapkát gyémántköszörűvel megéleztem. Öröm, és bódottá.
Van per pillanat egy kicsi, olcsó, noname táskás kompresszorom, az rettenet hangos, illetve folyamatosan megy, nincs tartály.
Szóval nem tudom, az ára ingerküszöbön belül van, nem tervezem a szabadság hidat homokfújni vagy hasonlók :) De ha hasonló árban van jobb cucc, az érdekelne. (tudom, már a múltkor is kérdeztem, de egyenlőre még nem jutott el a dolog a kritikus "megrendelem" fázisba. Igazából jövő tavasszal lesz igazán szükségem kompresszorra, addig tökmindegy :)
Nem annyira kicsi, mert kétütemű a cucc, emiatt jobban kiegyenlített a terhelés, és mivel fele a fordulata, ugyanakkora nyomatéka van, mint egy 1500 wattos, normál, 2900-as fordulatú motorral szerelt gépnek, amit az egyhengeresekhez szerelnek
Lézerpont ilyen kivitelű, de évekkel ezelőtt több mint háromszorosáért vett kompresszorunk dőlt szarrá a gagyi gyári összerakás miatt. Épp a gariidő lejárta után.
Amikor megjön, szedd szét a dugattyús részeket, és a tengelyen való rögzítéseket nézd át, hogy szorosak legyenek, ne tudjanak lelazulni, és legyenek pont a helyükön.
Nálunk ezek verték szét a gépet.
Pótalkatrész garis szervizen keresztül sem elérhető
Gondolom ajándéknak szánod valakinek. Mert ha magadnak, akkor tudnád, hogy melyikre van szükséged. Tudnád az elvárásaidat, az anyagi lehetőségeidet, a felhasználási körét stb.
Bármi freud ami ehhez a feladathoz jó. Én annó felhívtam a szerker-t, mondtam hogy bosch gts 10 xc, hosszvágáshoz kellene, a srác mondta mik az opciók, lecsekkolta a fűrész speckóit, hogy biztos jó legyen a lap, és már lehetett is rendelni. Korrekt banda, elképesztően jó lap, bár nem olcsó.
Próbáltál már élő, frissen kivágott, vastag akácrönköt lekérgezni?
Úgy válik el a kéreg a belső faanyagról, mint a sicc, és a felületeik síkosak, tükörsimák. A problémák ott adódnak, ahol a rönkből ágak nőnek ki oldalra, mert azt nehéz áthúzni a kérgen.
Én húzkodtam le így kérget a fáról, de mondom, nyári vágás, és azonnal, legfeljebb másnap csináltam. Nem tudom az idő előrehaladásával hogyan romlanak a lehetőségek, de zöldfánál simán megoldható, ha jó, egyenes, és oldalágmentesek a rönkök.
Kb egyben, körben le lehet fejteni. Max kettőbe vágva simán lejön.
Ha megszáradt,onnantól szerintem sanyi a módszernek.
De most komolyan ... :D Így szegény azért nem fog egy jelentkezőt sem kapni, mert egyrészt szerintem lehetetlen le- meg visszatenni így a kérget, ahogy ő írja. Márészt meg ha a cél sincs előttem, va ynem tiszta, akkor nemigazán szeretek semmibe belevágni. Ha az "A" módon vágjuk ki a rönköt, minek a kéreg leszedése MAJD visszatétele? Ha meg a "B" módon, micsi az az üreg ott belül, betakarva a kéreggel?
Vagy van egy "C" verzió is ... szerintem el lesz csak nem jól írta körül ezt a kinyesést.
Tudom mi a francnak gondolkodok, írjak rá .. de nem akarok :D
Nem vagy egyedül ... :D Mégsem hosszában kell kinyesni a likat hanem keresztben? De akkor meg mit csinál egy - a kéreg visszarakása után - sehonnan sem látható belső üreg? Ami mellett alig marad hús a kéregig.
De ez legyen mellékes, ezt kéri a megrendelő, minimum 66x, legyen így ... Kéregmentesítés, majd kéreg vissza, mintha le sem szedted volna - nálam ez a látható nyom nélkül. Ez azért így önmagában is érdekes feladat.
Egy érdekes kérés a PH! asztalos fórumról .. csak kíváncsiságból teszem be ide, beidézem:
"Sziasztok!
Keresek olyan vállalkozó szellemű asztalost, aki 20cm magas akác tuskókról le tudja fejteni a kérget úgy, hogy utána vissza lehessen ragasztani látható nyom nélkül. A kéregmentesítés után a kb. 15 cm átmérő közepéből el kell távolítani 11-12centiméternyit, vagyis át kell fúrni, marni... miegymás. Én keskeny lapos körfűrészt javasolnék de minden megoldás érdekel. 66 és 80 darab között ingadozik a megrendelő, tehát minimum 66db kell. Van egyéb infó is, ami könnyebbé teheti a kivitelezést, de a részletekért dobjatok emailt, pls! Díjazás megegyezés szerint. Próbadarab elkészítése után átbeszéljük. Elsősorban Budapest és vonzáskörzete.
Köszönöm a figyelmet!
Balázs"
Ilyet lehet?? :O EGy akáckéreg pereg összevissza ahogy lefejtem, és még ha meg is van az összes darab, nagyjából egyben ... hogy legózom vissza? Ettől egy 10e db-os kirakóssal hamarabb végzek. De főleg nem látható nyom nélkül nem tudnám visszatenni. AZ most mellékes, hogy 15 centi átmérőből 12-t levéve marad 1.5 centi "fal", meg hogy mire kell ez, meg az átfúrás módja is mellékes. Engem ez a láthatatlan le- és visszakérgezés lepett meg. Azt még el tudom képzelni, hogy hosszanti irányban valami nagyon éles eszközzel (pl véső) felcsíkozom kívülről a kérget, és sávokban fejtem le. De hogy az nem lesz látható nyom nélküli ha visszateszem, az is biztos.
Mit gondoltok? Én nem gondolkodom hogy kivitelező legyek, csak kíváncsiságból kérdezlek titeket. Szerintem sokan nem fognak a srácra írni ...
12 rendelésem volt, egyikkel sem volt probléma. Ezt is onnan rendeltem anno102€ volt. Én meg vagyok vele elégedve. Ami talán érdekes hogy irány váltható a forgásirány. A szállítás kicsit húzós.
Köszi mindenkinek a tippet, tudom, hogy "túlbonyolítás" szaga van a dolognak, de annyi plusz előnye is van, hogy az amúgy hozzáférhetetlen helyen (falhoz közel) is lehet marni vele. Az a 29.99 Fontos ár annyira nem is vészes érte. Persze a tenyérnyi plexi árához képest igen. De tegye fel a kezét, aki nem ismeri az érzést, hogy megtetszik neki egy szerszám, és akkor is kell, ha többe fáj, mint amennyi a gyakorlati haszna :)
Az a bajom, hogy túl sok pénzem van a makita akkus gépekben, nincs "kedvem" elkezdeni egy másik gyártót. Kis maki maró is teljesen frankó nekem élmarásra.
Nem szeretem a Boscht, de az tényleg kis kezes alacsony gép.
Viszont a bútorlap élezésére az sem jó, már az abs lemarására. Nem értem mi a fenéért nem foglalkozik ezzel egy gyártó sem normálisan. Ok, amcsiknál nem divat, de nem csak ők vannak a piacon :D
Vagy két hónapja leadtam egy "megrendelést" a Seppach díleremnek egy Tiger 2500-re, de azóta sem jelentkezett. A Metabo egyik kését be kellene állítani mert van benne pár tized, de még nem jutottam oda, hogy megpróbáljam.
Csak tessék, csak tessék :) Felhívlak, valamikor fussunk össze.
És ha elkopik a nagy késed (sikerült megboltolni a Metabo kombit?) majd gyere azzal is. Csak majd derüljön ki, hogy jól működik .. de a hétvégén választ kapok rá.
De sügér vagyok .... az nem az. Mindegy, a többi stimmel :)
Na akkor nem akart beugrani az a UK-s bolt ahonnan volt itt aki rendelt dolgokat (tán Kamelot?) , elvileg megbízhatóan megjön onnan a cucc, ők is árulnak egy klónhoz valót:
"Én meg már közben megrendeltem a Scheppach sajátját"
A Tormek sablon elment /remélem Deathstar kolléga felavatta már :)/ a Scheppach ma megjött.
Hát ezt nem aprózták el ... olyan súlya van mint kb a gépnek a kő nélkül, van benne anyag rendesen:
Gyönyörűen siklik, kottyanás nélkül (mondjuk ez tán alap):
Holnap fogom tudni csak megnyúzni, kezdetnek megpróbálom megfenni az "eldobható" HC 260-as késeket (első képen), amit egyszer már úgy ahogy sikerült a home made élezősablonnal is.
Aztán Vajk.. mondtad hogy küldesz majd "gyakorlókéseket", küldd :) Ez a sablon max 400-as késszélességig jó.
Na kíváncsian várom (de gondolom más is) a tapasztalatokat. Páran biztos betankoltak belőle ezen a 100e-s áron. Ha azok a hibák amiket lát az ember YT-on róla elviselhetőek, még a "rendes" áron (~120-130K HUF) sincs nagyon elszállva.
Igen, ezt a toldó lapot meg is akarom csinálni a Makihoz.
De ezzel az eltolós megoldással a súlypont eleve az anyag fölött lenne, így egy kézzel is stabilabban lehetne vezetni, másik kézzel meg a porszívót tartani, mint azt a kolléga is teszi: https://youtu.be/UeTJ6T4DQ4o?t=348
Ha élmarásra akarod használni, akkor ennél ezerszer egyszerűbb/olcsóbb egy nagyobb plexilapot csavarozni a talpra, amit rendesen fel tudsz ültetni a mart anyagra. Vagy megvenni a bosch kis élmaróját, annak a súlypontja valahogy pont így van beállítva.
Az nem lehet hogy mivel olcsó olasz stíl bútor ez is csak utánzat mint itthon a ma gyártott koloniál és ez az asztallap egyszerű rétegeltlemez ami aztán körbe van tömör fával szegve? Nem jutott eszembe a szegés szó helyett használatos szakszó--- bocsánat érte professzor Úr. Ja meg azért se tessen mán haragudni , ha dilettáns kérdéseim vannak.
Hááát..., szoktam olyat csinálni, hogy a legolcsóbb 2k 20 perces uverapid ragasztóval összekeverek-belekeverek a fúrnérozás legvilágosabb alapszínének megfelelő száraz faport-vagy előtte vizes páccal színezett kiszárított faport, és azzal feltöltöm a hiányt egy jó minőségű hajlékony acélspaklival, lehetőleg minél precízebben. Majd ha megszáradt óvatosan síkba csiszolom és alkoholos filccel (régen tussal csinálták ) rárajzolom a famintát annak rajzolatát. Ha megszáradt nagyon híg lakkal amit vattára öntök és azzal húzom ki egy mozdulattal. várok vele fél napot és három rétegben a lentebb leírt módszerrel 3 rétegben híg lakkal leecsetelem. De én ezt bejáratott 2 collos mókusszőr ecsettel teszem, majd a leírt labdás technikával kihúzom, a köztes csiszolás itt is kell. Gyakorlat kell hozzá de ki lehet próbálni ha bevállalod. Ha a nitrós módszer működik akkor talán nem kell leoldanod az egészet hanem összemoshatod a hibás részt a tábla felületével. Smírelésnek nevezik az ilyen eljárást,persze francia politúrral de a szükség néha törvényt bont nehéz kivitelezés az ilyen de ha gondolod, lehet így is. Nitrólakkot így is úgy is venned kell ha le akarod egyszerűsíteni a dolgot.
Teljesen egyértelmű alapozás nélküli vastagon fújt színezett lakkpác ami vastagon hámlik. A hibás részen lehet a legjobban látni nem volt előzőleg pácolva, a lakk van színezve. Nyugodtan indítsd el a nitrós kísérletet. Egyébként tipikus Olasz stilbútor. Ne kezd még véletlenül sem feltépkedni mert lehet szálszakadásos lesz. NITRÓ
Laikusként ahogy látom és ahogy fel lehet tépni ezt a réteget (már nem is hívom lakknak) nem opció a részleges javítás. INkább az egészet eltávolítanám és újra valami passzoló megoldással "lakkozni".
Alul még kép. Az egyik a sérülés a másik a teljes egésze
Az a baj, hogy nem fogom tudni, hogy volt e szeszed vagy vizes páccal kezelve :(, mivel ezt már eleve használtan vették szüleim,de amúgy is egy bolti darabnak tűnik.
MÉg értelmezem az írásod, lehet lesz kérdés:) EGyelőre csak a pi..t értettem meg 100%-osan:)))
Köszi, a színelő maró jó ötlet volt. Előfúrtam forstner bittel, és csináltam egy vékony rétegelt-lemez sablont a megfelelő négyzettel. Összefogattam, és körbemartam. A ferdeséget reszelővel viszem, majd bele.
A sablont miből érdemes csinálni? Próbáltam 3mm-es mdf lapból (ebből van otthon sok), de puha, illetve rétegelt lemezből, ami jónak tűnik, de egy kicsit bizonytalan vagyok, hogy a sokadik lyukat is bírja-e.
Nem tudom mi volt az indító sztori, de az ilyen talán úgy szokott kezdődni, hoy valaki hagyatékból kap egy családi örökséget és szívvel-lélekkel kezd hozzá. Sok idő lesz, de közben rájön (kérdez) mit hogyían kellett (volna) és a végén azért csak meg fogja oldani a dolgot.
Tudod is te mi van a szakmai berkekben ha-ha. Szerinted helyes lenne képzelegnem mint ahogy te is teszed, mi lenne akkor ha tételesen fotókkal nyíltan reklámozott működő vállalkozással bizonyítanám némely szakember gátlástalan alákínálgatós hitvány viselkedését csak hogy piacot szerezzen magának sz.irigységből? olyan dolgokat tudnék mesélni, hogy el sem hinnéd ! De te nem az a fajta vagy akinek ezt elmondanám! képzelegjél csak tovább az izzadságszagú kocsmádban, talán hegeszteni is tudsz.
Ugyanerre gondoltam én is amikor láttam a képet. A kérdés szóhasználatából az derült ki, hogy a kérdező nem igazán van otthon a témában(nyilván ezért kérdez) és a furnért baromi könnyű átcsiszolni a régi lakk eltávolítása közben. Ugyancsak a furnér miatt a hőlégfúvós kezelgetést se javasolnám.
Szóval gyakorolni nem feltétlenül egy olyan bútoron kellene elkezdeni, amit amúgy meg akar menteni az utókornak.
Ha jól értem, akkor ez közelező a restaurátoroknál, hogy le se köpjék az érdeklődőt? Amolyan beteges szakmai féltékenység lehet ez, mintha azt hinnék, hogy ha elárulnak pár részletet, akkor azonnal mindenki meg tudná csinálni, amit ők. És gondolom így is adják tovább, így nevelik a következő generációkat. A saját szakmámban nekem is lenne mire ilyen nagyképűnek lennem, de nem teszem, igaz, a mestereimtől sem ezt láttam. De ez is hasznos infó volt, mert ezek után ennek fényében olvasom a hozzászólásaidat. És igen, mi halandók megköszönjük, ha hasznos információt oszt meg valaki.
Én pl. olyan vagyok mint az indiánok. Toleráns a hülyékkel, sőt általában inkább megpróbálom rávezetni őket a (szerintem) helyes útra. Neked viszont sikerült elérned azt, hogy a Hobbiasztalos fórumban elsőként kapjál piros x-et a neved mellé.
Na még egy kicsit. Nem tudom mennyire vagy képben, de ha beadtál 15 éve egy képet ami sötét romos volt "restauráltatni" úgy kaptad vissza mint egy újat! Így érted vagy sem
És ami nagyon lényeges, nehogy azt gondold az ilyen és efféle problémákkal ha megkeresnél hasonlókat nemhogy szóba sem állnának veled de még le sem köpnének, ugyanis ez egy ilyen világ, kézből kézbe kézről kézre. Ha én odaállok és azt mondom ezt tudom semmit nem jelent, de ha a kaszt egyik tagja mondja kinyílnak kapuk, és láss csodát! Korábban írtam-kérdeztem-kijelentettem, hogy hányan jönnek ide segíteni a szakmából fogós de egyszerű kérdéseknél ami nekem rutinszerű de egy lapszabásznak új és fingja sincs róla? Politúrozáshoz polírozáshoz plexihez is -ről írtam és pökhendiségnek tituláltátok, tényleg vicces.
Mi a különbség a bútor újítás és restaurálás között? Mit jelent a két megközelítés? Melyik esetben mi a helytálló? Furcsa, hogy annak a nevét nem látom akinek majd száz éve van műhelye Budapesten? Lehet a képesítéseket már másképp nevezik , (vannak 2 éves restaurátori gyorstalpalók) amivel nem lehet vállalkozást indítani, mert valami túldiplomázott újseprű kitalálta? És még az is előfordulhat, hogy a bútorasztalos képesítésem nem is az ami ? Ha mozogtál volna abban a körben ahol én és láttad hallottad volna azt amit én, másképp ítélkeznél a piacról és az azt irányítókról. De örülj neki, hogy nem, így megmaradsz abban a világban amit látatnak veled. Én kiszálltam belőle mert nagy a harácsolás és ennek ellenére újra meg kerestek rafinált utakon de hiába. Nehogy azt gondold a restaurátori világ az aminek látszik, mert akkor nagy hibát követsz el. Azon kellene elgondolkodni ki és mivel kezdte az értetlenkedését és hogyan. Nagy ködben vagy a leborulásokkal meg a hülye kérdésekkel válaszokkal.
Ha már így alakult, belekotkodálok abba, amihez kevéssé értek. Szerintem jó lenne látni cooper kartárs asztalának az egészét, mert számomra nem világos, hogy az egész felület mutat ilyen hámlásokat vagy csupán a fotózott rész viselkedik így. mert ha az utóbbi, akkor én biztosan megkérdezném, hogy lehet-e csak a hibás részt javítani? Még akkor is, ha tudom, hogy sokszor egyszerűbb vagy könnyebb az egészet újralakkozni, mint a hibás részt pont olyanra gyógyítani mint a régi felület. Maga a lakk sérülése nekem elég furi. Olyan érzésem van, hogy itt vagy eleve gond van a lakkréteggel (valamiért nem tapadt rendesen a fához) vagy történt a lakkal valami spéci baleset. Persze lehet, hogy ezek a régi lakkok így szoktak leválni, főleg ha valahol megszakad a folytonosság és fel lehet tépni.
Arról fogalmam sincs, hogy ilyen esetben a fát érdemes-e hasonlatosra színezni a régihez és úgy lakkozni, vagy eleve a lakkot színezni olyanra, amilyen az öreg lakk? Talán az utóbbira szavaznék és ha nem sikerül a javítás mert nagyon elüt a régitől, akkor még mindig jöhet a teljes lecsiszolás. Talán az is járható út lenne, hogy a furnér találkozásáig szedni fel a sérült lakkot és egy háromszöget javítani úgy, hogy száliránnyal párhuzamosan legyen a határ a régi és javított rész között.
Mester! Mióta berollereztél ide (most már persze bicikli van a nicked mellett és reméljük lesz még egyéb is...) sikerült már tahóznod, most majmoznod és utána még azt is sértegeted, aki éppen kedves akar lenni hozzád. Az egy dolog, hogy te restaurátornak nevezed magadat (remélem tagja vagy a kamarának, vagy netán ennek) meg az is egy dolog, hogy sok bútort újítasz fel (aminek persze semmi köze a restaurálás szóhoz...) viszont itt a fórumban ugyanazt a hülyeséget követed el mint számtalan asztalos elődöd, aki véletlenül idetévedt mert meglátta a hobbiasztalos kifejezést, és azt hitte, hogy a sok kétbalkezes hobbista előtt majd esténként eljátszhatja a nagymestert, aki előtt a fórum népe leborul. Hidd el, az ilyen fazonoknak rövid volt itt a pályafutásuk, mert senki nem hülye ott jártatni a száját, ahol aztán nem lesz sikerélménye.
Miután beteljesítettem a tahókra és majmokra vonatkozó elvárásaidat, megsúgom: minden értelmes, udvarias, szerény embert, akit érdekel a fa (függetlenül attól, hogy laikus vagy profi), szívesen látunk.
De, a fórum természete olyan, nem elég a fához érteni, különbséget kell tudni tenni (ál)szerénység és a pökhendi önteltség között. Például. Nagyon sajnálom, hogy a hasznos 195690 hozzászólásod után önértékelés témakörben is osztottad az észt. Kár volt.
Abban egyébként tökéletesen igazad van, hogy nem könnyű leírni bizonyos szakmai fogásokat és főleg nem könnyű úgy írni, hogy az egy kevésbé értőnek is elsőre világos legyen. Sok sikert, hogy ez sikerüljön!
Nem csak itt, hanem más oldalakon is elvétve írtam párunknak nem kell köszönni semmit! Nálam természetes a problémamegoldás miértje és mikéntje, nálam ez szakmai ártalom. Mifaszt kell nekem köszöngetni SEMMIT! HA TUDOM LEÍROM és már elég sokat basztattam ilyeneket, amit írtam lófütty, agyon lehetne ragozni mert folyton van egy újabb kérdés a magvalósítás közben ezért is problémás-nehézkes a részletes megfogalmazás. Egyébként meg nem nehéz semmi sem, csak az út hosszú amíg eljutsz odáig, hogy ránézel pl. egy hasonló problémára és szinte azonnal kirajzolódik a megoldás 99%-ban, nálam ez a tapasztalat szakmai ártalma.
Azok inkább dum-dum golyók! bármennyi pénzed van tuti befutó! Hidd el sokan próbálkozhatnak a szakmámban, gyémántba ütköznek! HA NINCSENEK MEG A KELLŐ ALAPOK MINDIG SOK A KÉRDÉS ÉS MÉG TÖBB AZ ÖSSZEFÜGGÉS. Így nehéz állást foglalni alapvetően laikusoknál és összefoglalni az egyszerű dolgokat is ami pikk-pakk megvan HA TUDOD HOVA KELL NYÚLNI-TAPASZTALAT!
Nekem meg adsz egy emailcímet? Semmid nem publikus, nekem publikus az emailcímem.
Én anno "felújítottam" egy régi virágtartót. Így nézett ki (123), mikor majdnem tűzre dobták, muterom könyörgött haveromnak hogy léccine ... karácsonyra kapta ajándékba, kb 6 éve .... ilyen lett, a karácsonyi üdvözlőkártyákkal együtt. Amit talán lehetett, azt megmentettem, lecsiszoltam, leesztergáltam róla a kopott lakkréteget. Ami hiányzott, megpróbáltam újragyártani. Legtöbb munka a rengeteg csiszoláson kívül a miniatűr oszlopokkal volt (12 ) meg a felső íves karéjokkal. A végső felületkezelés, lakkozás (hát nem éppen politúrozás volt :D ) az elég provizó lett, de muternak tetszett -> végülis ez volt a lényeg. De nem merem ide betenni a részleteket, mert az igazi restaurátorok visítva röhögnének :D (vagy sírnának). Meg ez szerintem nem is restaurálás ... bár nemtom minek lehet nevezni. Nincs kép az "eredeti új" állapotáról. Szóval írj, és elmondom "miből-lett-hogyan-a-micsoda", aztán legfeljebb nem fogsz bele. Sajna a kitörött darab szép pótlására nem sok ötletem van, főleg úgy hogy nem látom, mi és hol törött ki... a képeden csak a felhámlott felső réteget látni.
Győző: láttam én is cooper kérdését, de sajnos jobban lefoglalt először a hülye óccókékbosch . De ne mondd, hogy mostanság nem segítünk. Dejszen' mindössze fél napja tette fel a kérdést :) És azért ez a kérdés - szerintem - nem kardinális hobbiasztalos dolog.
Azt már tudjuk, hogy tölgy lécbetétes vékonyfúrnéros-műgyantaporral hőprésben ragasztott és tömör kantos olasz garnitúrának a szalonasztala, ami vagy nyersen pácolt vagy lakkpácos kezelést kapott a képek alapján. Elsősoron meg kellene határozni milyen pöndörödő istencsapása lakk van rajta ami a vastag előalapozatlan fújásnak a következménye. Az sem mindegy az eltávolításakor , hogy kapott e vizes-szesz pácot a fa mert ha igen körültekintőbben kell helyreállítani. Valószínűleg NC lakk van rajt, ami elsősoron nitró bázisú. De a lényeg, eltávolítás1 : azzal kezdj pamut rongyra önts egy kis nitrót és kend dörzsöld a felületre lehet többször meg kell ismételni, hogy oldja-e? ha igen akkor meg van a lakk eltávolítószer. Ha nem akkor a ma kapható kromofággal próbáld, a lényegi része a fa roncsolás nélküli lakkeltávolítása. Ha ez sem mükszik akkor le kell csiszolni , itt jön képbe , hogy volt e vizes vagy szeszes páccal kezelve a tögy. Ugyanis ha figyelmetlenül csiszolod ( kevés tapasztalat ) vagy átkoptatod vagy keresztcsíkos lesz és foltos az anyag, amit kurva nehéz gyakorlat nélkül helyrehozni. Ezért ebben az esetben kizárólag szálirányban szabad 120-as nál nem durvább papírral símogatni. ELSŐSORON VEGYI ANYAGGAL KELLENE MINDENFÉLEKÉPPEN LEOLDANI AZT A BŐRÖSÖDŐ SZART. Tételezzük fel , hogy a fa nem lett előpácolva ez a jobbik eset akkor ha már teljesen natúr a felület meg kell ejteni a javításokat, hiánypótlás beütődések vizes kigőzölése csiszolás, majd enyhén az egész tető bevizezése és a legfinomabb csiszolószivaccsal óvatos becsiszolása szálára. Ezután ha kell pácolni vizessel-szeszel akkor valami halványabbal kezdj és inkább kétszer köztes csiszolással ( csiszolószivacs ), nehogy setét legyen mint a nigró. Ha a felület porszáraz jöhet a lakkozás : Nitró alapút válassz utólag könnyű javítani, ugyan ez nem klasszikus de hatékony. A dobozból kifigyelt lakk egy részét legalább a negyedére hígítsd majazzal alapozd kend át először egyzser ha megszáradt csiszolószivaccsal lehet ugyan az is amivel kezdtél finoman csiszold át szálára és ismételd meg még kétszer a lakkozást és csiszolást. Mindig szálára ecsetelj úgy mintha pinát simogatnál az egyenletes végeredmény miatt. Ha megvan az alapozott szálcsiszolt selymes felületed akkor a dobozból kiöntött gyári sűrűségű lakkot hígítsd a felére majd újra ecsetelj. Száradás után ha úgy látod, hogy kellő vastagságú a bevonat akkor kész az alap, ha nem rátolsz még egy felére hígított réteget köztes csiszolással, de az utolsó lakkréteget ne csiszold meg úgy nézzen ki mintha befejezted volna. És még nincs vége! : Várj legalább 48 órát a száradással majd egy tiszta pamut rongyra amit labda formájűra hajtogattál önts egy kis nitró hígítót és a labda sűlyával óvtosan kezd el szálára-az asztal hosszirányába ( ha kerek akkor is ) ide oda, jobbra-balra símogatni egyenes vonalban, egszeri áthúzás után a kantnit is egyenes vonalban irányában simítsd. Észre fogod venni, hogy elkezd kisimulni selymessé fátyolossá váni a felület ezt addig ismételd amíg el nem éred a számodra megfelelő minőséget. Nagyon vigyázz a labdára való nitró öntéssel sosem csuroghat bedolgozásnál! Mindig ütögesd a másik kézfejedhez és úgy állapítsd meg, hogy csak mindig nedves legyen mint a jó P! HA VALAMI NEM VILÁGOS ÍRJ litániát lehet írni a legegyszerűbből is mert sok az összefüggés az eljárások és folyamatbeli alkalmazások között. Ha részekre folyamatokra akarod bontani a melót akkor ahoz mérten válaszolok lépésenként ( lehet úgy egyszerűbb lesz )
Elég érdekes a látvány. Az bizti, hogy ez lakkréteg és nem valami fólia? Tölgy furnért bútor esetében miért lakkoztak volna, valószínűbb a politúr vagy az olajozás szerintem. az is lehet, hogy nem a klasszikus furnér( 0.6-0.8mm ),hanem 4-5mm vastag falap az asztallap legfelső rétege. ezt tudni kellene mielőtt eltávolítod valamilye módon a lakk vagy bármi más réteget.
Bizisten 3x elolvastam, de még mindíg nem értem mit akartál mondani.
Arra viszont emlékszem, hogy leginkább arról volt szó a hozzászólásaidban, hogy milyen képzést kaptál, mekkora istenkirály vagy, és hogy senki nem érhet a lábad nyomába sem, ellenben praktikus tanácsra nem sokra emlékszem. Jobb később, mint soha alapon, te hogy állnál neki ennek az asztalnak ?
Én ha biztosan tudom hogy az én ötletem jobb, akkor azt közzé teszem és vagy megcáfolják vagy nem, és elfogadják. Nem csak a levegőbe lövöldözök, vaktölténnyel.
Nem biztos, hogy meg tudja csinálni. Nem írta a felszereltségét és a tapasztalatát! Egy laikus 120-as papírral könnyedén átcsiszolja, kilyukasztja a furnért, ha van gépe akkor is nagy benne a kockázat. Vagy vesz valami ócska papírt és szálára keresztben áll neki. Egy új lakkozás könnyen felhúzza az elvékonyodott furnért. Ha dörzsölt politúrt tenne rá akkor megint másképp kellene elkezdeni. Stb. Részemről nem lustaság volt az oka, hogy nem válaszoltan! Én ilyenkor a buktatókat látom benne.
Mások meg gondolom rendezik az estéjüket, elfoglaltak vagy bármi más.
Azért majd fejts ki, párszor ha nem százszor már hozzászóltam eljárásokhoz, és még így is akadt olyan aki azt írta nem emlékszem egy hozzászólására sem! ( a majma )
Úgy látom senki nem akar válaszolni a kérdésedre. Nem ez volt a divat itt régebben.
Az asztalt szépen meg lehetne javítani. Ha jól látom tölgyfa. Először le kell csiszolni a régi lakkot teljesen 120-as szemcséjű papírral, majd 240-es papírral kell finomítani a karcokat. Akkor már látni lehet a fa eredeti színét. Szerezni kell egy hozzá nagyon hasonló színű fadarabkát, és abból kell elkészíteni a kitört részre a pótlást. Egyszerűbb méretre szabni a pótlást, ha az asztal kitört részét egyenes vágásokkal kivágod, hogy ne legyen lejtős a kitört rész. Nagyjából méretre vágod a pótlást, de hagyjál rá pár mm felesleget. Faipari ragasztóval be tudod ragasztani a javítást, úgy, hogy 1-2 mm-t álljon ki felfele is a folt. Maszkolószalagal jó pár darab ragasztással fogasd oda és hozasd oda a foltot az asztalhoz. Hagyd egy napot száradni, majd szintbe csiszolhatod és az ívet is szépen kicsiszolhatod.
Lakkozáshoz használj sima egyszerű bútorlakkot. Az első réteg felhordása és száradása után 320-as- 400-as papírral csiszold át az egész felületet, hogy szép egyeneletes matt legyen. Portalanítsd alaposan, majd hord fel a második réteg lakkot és hagyd megszáradni.
Ha nem kell nagyon sarkosnak lennie mert 3-4 mm sugár elfét a sarkokban, és tényleg csak 1,5 cm mély akkor elgondolkodnék egy vékony, csapágyas színelőmarón.
Ez biza négyzet alakú, és sokat kell csinálni. De gondolkodok, hogy csinálok egy sablont, és körbemarom, aztán már csak négyszügesíteni kell. Ráadásul nem is merőleges.
Azt láttam, de fura mert ABBAN a csomagban tuti egy van, de ezt a címkét is ARRA ragasztották rá, nem egy nagy csomag nejlonjára. Mindegy, kedves vevő valszeg ezen nem fog morfondírozni. "99e? 29e-rel olcsóbb mint a zöld PTS 10 ami ott van mellette, szétszedve, széttapizva, szétizélve? Már viszem is!" - és így igaza is lesz.
Mondjuk rohadtul megbújik az alsó polcon, így hogy egy darab sincs kitéve csak az fogja megtalálni, aki tudja mit keres.
szüleim asztaláról hámlik a lakkréteg (kép). Hogyan lehetne felújítani, milyen lakkal. Ahogy nézegettem egy lemezréteg van a tetején, amit lehet csiszolni is kellene, illetve a szélén egy helyen le is van kopva/törve egy kis rész. Azt lehet pótolni valami valmivel?
Valaki próbált már vastag jutakotelet fához rögzíteni úgy, hogy az elbírjon 10 kilót? Nem akarom atfurni a gerendát. Gondoltam kotok egy csomot a végére, alatta meg egy hiltiszalaggal hozzafogom a fához. De hátha van jobb ötletetek.
Nagyon sokszor nagyon nagyot nem kellett dolgoznia, párszor használtam vele nagyobb építőcsavart, párszor hatlapfejű vastag facsavart - teszi a dolgát, eltörni nem tört el egy sem, gondolom egyrészt a rugalmas zóna miatt.
Ez a kisebb készlet annyiból jobb, hogy számomra jobb a befogója (rugós) míg a nagyban egy fix mágneses van "csak". Igaz, abban meg van hosszabb szárral is bitfej, meg hatlapfejű szárak. Na majd eldöntöd
Mostanában nézegettem robotfűnyírókat, van az Obi kínálatában sajátmárkás verzió. Ugyanazt a gépet Ausztriában olcsóbban árulták, mint nálunk, őszi leárazásoknál meg különösen. Lehet, hogy az ottani akciós árak törtek be ide, mert ott nem keltek el ezen az áron sem?
(de miskolciként szurkolni fogok a Fradinak is a Barcelona meg a Juventus ellen ...)
Láttam az alzás árat, és nekem elsőre kicsit az volt gyanús, hogy kb pont ÁFÁ-nyi árral van a legolcsóbbak alatt. Aztán beszélgettem privátban valakivel, akinek van rálátása a dolgokra: sem ő sem én nem leszek meglepve ha hirtelen ~127e körül lesz az ára, mert valaki mellégépelt egy rubrikát, és a nettó árat írta a bruttó kockába és ezért jól el lesz seggelve :D. Az online rendelés viszont nem megy (ennél a terméknél), ami garantálná hogy annyiért meg is kapod amennyiért a kosárba tetted. Pedig jelenleg szinte mindegyik áruházban elérhető legalább egy darab, ami azért ritka, akármilyen elektromos szerszámot nézel. Mondom akkor nézzük gyorsan a véleményeket, van belőlük 46! Persze mindegyik - egyelőre - csak a német vagy osztrák obi honlapjáról ered, így mind német nyelven. Ebből is gondolom, hogy nagyon friss ez még a magyar OBI kínálatában. Meg én viszonylag gyakran járok oda, és MINDIG sétálok egyet a szerszámok között. Még sosem láttam eddig kék Bosch asztali fűrészt, csak a zöld tesót, a PTS 10-et (meg Einhellt, meg ... stb-t). Aztán ... a zöld tesó volt mindig is 100e körül, néha kicsit felette ... és most a kéket adnák olcsóbban? (PTS 10 amúgy jól eltűnt most, mindenhonnan) Német OBI-ban 311EUR. Na olyat még kb. sosem láttam, hogy amit egy áruházlánc külfödi verziójában X Ft-nyi EUR-ért adnak, az itthon ne X szorozva 1.valamennyivel Ft lenne. OBI, LIDL, ALDI ... stb, eddig mindig így volt.
Kíváncsiságból teszek egy kerülőt munkába menet az OBI felé ... ha ennek tényleg ennyi az ára, az elég meseszerű ... és kizárt hogy ne bukóval adják. Nettó 78e-be belefér, haszonnal, egy kék Bosch asztali fűrész, 3 év garival? :O Vagy ez valami gerillamarketing akció. (?)
Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy ő vajon kicsoda? Hol tanult? Csak mert azt érzékelem, hogy az egész egyben van. A tárgy, amit készít, a fogások ahogy dolgozik, az operatőri munka, a vágás, a dolog tálalása. Ha ezt egyedül csinálja, akkor nem hiszem, hogy egy asztalos műhelyben tanulta ki a szakmát. Vagy ha igen, akkor ott fényévekkel járnak előttünk. Persze sejtem, a legtöbbet egymástól lesnek el ezek a vloggerek, vagy nem tudom, minek nevezzem őket. Ilyenkor azért megnyugszom, hogy nem csak a hülyeség ragadós.
Nagyon természetellenesen álltak a vésők. Becsukom az ajtót, es borul minden. Aztán rájöttem, hogy a gyalukat sem tartja semmi. Az egész semmiben nem olyan, mint ezek a szekrények lenni szoktak. Szellős, semmi zsúfoltság, és semmi beakasztó, bebújtató.
Nem is az elvágással van a baj ,el lehetne vágni szèpen . Csak mivel a kèt szèlèn van a makkja vagy a kampója . Ha elvágom akkor a makkot is le kellene vágni hisz a szèllemez alatta van s nem tud akadni . Meg kellene fúrni lecsavarozni. Csak a nyűg lenne vele . Ezèrt is nem bonyolítottam túl . Csak egy garázs .
Na, ilyenkor kell sokat sokat mérni, aztán amit levágsz az egyik feliről, azt felteszed a másik felire. De ha huncutul hornyos cserép, akkor csak látványra fura.
De jó kis videó, szerszámosszekrény-építés. 100 óra, túlnyomórészt kézi szerszámokkal (plusz látszik hogy a mahagóni és juhar alapanyagot valahol "készen" vette).
Jó minőségű felvétel, nem pofázik semmit, az eredmény meg szerintem nagyon szép, és nyilván az ő szerszámainak meg praktikus is:
Baktassak mint a hegyikecske, ha elsőre értettem ezt a csíkot ...
Jahogy az akksi .... hát tőccsed fel, aztán mindent bele :D
Amúgy gratula! Használd egészséggel. Ugye vettél hozzá jóféle impact bitkészletet is (?) (Már ha nem csak 18x3.5-os forgácslap csavarokat hajtasz majd be vele.)
1. A gyári lap nem rossz, fenyő hasítasara nekem megfelel. Igazából vette egy bosch laminalt lapokhoz való lapot. Elso Eapasztalatok alapján gyönyörűen vág. A vágas szélessége pont annyi mint egy hdf lap, szóval nútolni is jó lesz. A problema viszont az,hogy szélsebb mint a gyári laphoz méretezett hasítóek. Letezik szélesebb hasítóék?
2. A nagyobb problema,hogy bal kezes vagyok. Szoval a steller a laptól balra helyezkedik el. Nyílvan a skálat nem tudom így használni. Létezik esetleg erre valami ötletes megoldas?
Létezik ilyen mosogató, a csaptelep süllyeszthető, a víz nyitása/zárása külön gombra kerül ca olyan magas mint egy dugókiemelő gomb. Használaton kívül 2 üveglap fedi a medencét és az eltüntetett csaptelepet. Egy nyugdíjas otthonba szereltem egy ilyen konyhát. a konyha ott volt a nappaliban de nem akarták igazán látni. Ezért inkább csak tagolatlan felületek maradtak. Meglepően modern konyhát rendeltek.
Igen, rárakod a vizes rongyot, és jól megmelegíted, hogy a gőz menjen bele a fába. A fenyő hamar, kábé fél perc alatt kinyomja magát.
Ha van rajta vastag lakk, akkor persze azt előtte csiszold le, mert azon nem megy át a gőz, és meg is éghet.
Van egy módszer, ahogyan vízzáró kis kalodát lehet csinálni például a vizes fenőköveknek.
Az volt a menet, hogy a kaloda oldalfalát alkotó lécek aljhoz illeszkedő oldalába, hosszában, középen egy kör keresztmetszetű valamit, mondjuk drótot belevertek, végig, majd persze a drótot kiemelték onnan.
Ekkor keletkezett egy horony a fában.
Aztán ennek a horonynak az aljáig legyalulták a felületet, tehát megint sík lett a felület.
Aztán megcsinálták a kalodát, kapott aljalapot. Ahogy beöntötték a vizet bele, a horony helyén levő fa kirúgta volna magát, tehát nekifeszült az aljalapnak, és lezárta azt, így vízzáró lett a kis kaloda.
Újfent megemlíteném, hogy csiszolás előtt egy erősen nedves ruhával rá kéne vasalni, mert a víztől a benyomódások kisimulnak, és sokkal kevesebbet kell csiszolni.
A hódfarkút úgy kell, hogy vízzáró legyen, de ez csak dizájn hódfarkú, a szélei hornyokkal kapcsolódik egymáshoz. Ezt nem szükséges kötésbe rakni, úgy csak esztétikusabb (szerintem). Viszont a végeken akkor vágni kell minden második sor utolsó cserepeit. Spóroltak a munkával.... :))
Én folyóvízzel mosogatok, a két medencéből az egyik, csak a törlőkendők mosogatószivacs stb tárolását szolgálta évtizedeken keresztül, tota feleslegesen. Most a nagy 40centis tepsit simán elmosom ebben a 75centi széles 21centi mély, nagy lavórban. :-)
A változást, az újdonságokat tanulták, mert akkoriba bármennyire is hagyománytisztelők voltak, a 30 éve jó volt, ma is jó lesz már annyira nem volt elfogadott. Ma megint ott tartunk, hogy az új technológia, új felfogás már anarchia, hiszen 20 éve ugyanazt csináljuk, ugyanúgy, jó is az így. Nézz meg egy átlag kőművest vagy autószerelőt...
Ez megint egy kicsit OFF lesz. Csak mert dolgoztam ott. 2003-ra felújították, mert előtte 2001 környékén kirakták a Könyvtárat onnan. A Reviczkyt teljesen felújították és megnyílt a HIK, Múzeum utca a palota rész akkor még csak állag megóvást kapott. Majd 2011-be ha jól emlékezem, kiköltöztünk. Ezek után adták-vették az állami cégek és végül egyházi tulajdon lett és 2017-től felújították, a 2003-bas teljesen új belsőt lerombolták és újra építették a homlokzat kivételével az egészet és a palota részt is felújították végre, idén adták át elvileg.
Nem, nem vagyok én semmi ilyesmi, csak egy külcsín-belbecs koordinátor. :) B.-M. Károly viszont egy különleges pasi, a fejében van fél Európa történelmi enteriőrje. Minden korabeli festményt abból az aspektusból ismer, hogy milyen berendezési tárgyak láthatók rajta, mit hogyan használtak.
Azt hiszem, ő sem gondolta volna 30 éve, hogy egy sok(tíz?)ezres diagyűjteményt gyakorlatilag leamortizál az internet és a gugli képkeresője...
Kínaiban vettem jó nagy műanyag vágódeszkát, 2db-ot. 4 sarkát kifúrtam ebből párjával 2-őt össze lehet kötni. Ezen szoktam halat pucolni a kéttálcáson a hosszabbik oldalával egymás mellett. A kéttálcás osztásánál pont feltámaszkodik, szökség esetén felhajtható. Az a műanyag fehér laponya amiből a felsőmaróknak csinálgattak betétet, vagy azt a szárnyas odaszorítót a körfűrészhez-marógéphez, van belőle ikeás is, ismered. Célnak tökéletes.
Részben igazad van, de üzleti kultúrát, szakmai igényességet nem biztos, hogy szerszámkatalógusokból be tudsz szerezni. Illetve aki valamit a legjobban tud, az még ma sem youtube közkincs. Más a helyszínen megtapasztalni egy bizonyos légkört, szokásrendet. Van egy Angliában tevékenykedő magyar asztalos srác, aki különféle lépcsőkre specializálta magát. Olyan dolgokat gyárt, amire itthon nehezebben találna vevőt. Ott kell lennie, hogy ezek a kihívások (megrendelések9 érhessék.
Ma is elmennek az egyetemisták külföldi félévekre, legalábbis művészeti egyetemeken ez bevett dolog.
abszolút nem értek egyet. nem géppark kell, meg leírt tudás. hozzáállást kell tanulni, viselkedést, gondolkodásmódot.
minták kellenek.
nem faragás minták, hanem mondjuk egy minta arra, hogy hogyan dokumentálunk le egy megrendelést.
az internetről sosem fogod megtudni, hogy hogyan néz ki egy német konyhabútor megrendelői dokumentáció. pedig ha tudnád, lehet hogy előnyben lennél a magyar konyhabútor piacon.
> Csak azért nem kérdezem meg, hogy ma vannak-e ilyen vállalkozók, mert nem lehetne rá válaszolni politikamentesen.
Szerintem kicsit más ez a globalizált világ, mint annak idején. Igazából minden információt, eszközt, gépet elérsz itthonról is, túl sok előnye már nem lenne annak, ha párizsba mennél asztalosságot tanulni. Ugyanazt a gépparkot be lehet szerezni itthon is, az internet pedig egy kimeríthetetlen információforrás.
Nincsen róla fotóm, mert nem jártam ott a digitális korszak óta. Először a rendszerváltás környékén jártam ott, meg a környező palotákban, amikor enteriőr-kurzust tartott nekünk egy kedves tanárunk, aztán pár évvel később véletlenül újra felfedeztem a magam számára a helyet, amikor rászoktam a Műszaki Könyvtárra, mert ott nyugodtan lapozgathattam a Hifi News and Record Review-t :)
Károlyi palota díszlépcsője, nagyon szép alkotás. Ez az ember valóban egy művész. Ha a síremlékéről volt (van) fotód, esetleg erről a munkájáról nincs olyan amit feltudnál ide is tenni.
Thék Endre mögött, jóval kisebb volumennel de működött a Mahunka cég is, és azért jellemző, hogy Thék Endre is külföldön kezdte, úgy jött haza tudással felvértezve. Mahunka Imre is dolgozott évekig Párizsban, Londonban, Münchenben. Egyértelmű volt, hogy az ott megszerzett tudás kellett ahhoz, hogy itthon érvényesülhessen.
OFF: Hát, nem tudom, én fura szerzet vagyok, de én négy gyerek mellett is mosogattam. És most is esti programom, hogy bekapcsolom a rádiót és mosogatok. Szeretek pancsolni. :) nekem nagyon hiányozna, egyikben áll a szennyes, a másikban mosok, pucolok, öblítek, tésztát szűrök, stb.
Ezért írtam, hogy ilyen letakarható módszerrel(Blanconak vannak deszkás, üveglapos verziói pl.), mert időnként kell, de már minimális a használata. Késeket nem mosunk mosogatógépbe, főzésnél kellhet, de az eredeti funkcióját már csak nyomokban látja el.
Ne tüntesd el. A szennyes edényre ott a mosogatógép az jogos. De a répát, krumplit stb meg kell mosni főzés előtt, a kést is le szoktam öblögetni időnként, szóval valami kell oda. Ha nem lesz, hidd el hogy hiányozni fog.
Én meg pont azon töröm a fejem, hogyan fogom eltüntetni a mosogatót a konyhából a jövő évi felújításnál. Most valami lakókocsis, letakarós verzión töröm a fejem.
Arra voltam katona. Amikor a gerinc tetején a szél kidöntött egy szálat, az aljáig meg sem állt, borultak sorban egymás után. Mondjuk mindig elcsodálkoztam, hogy azon az 50-60 cm-es földrétegen hogy bír egyáltalán megállni az a hatalmas fa. Ha felnéztél a tetejére, leesett a sapka a fejedről.
Még egy erdei fotó. Valaki megfejtené nekem, hogy miként képes a fatörzs fejmagasságban követ tartalmazni? Ez egy elkorhadt álló törzs és kikandikál belőle két kődarab. Nem utólag tette be oda valaki! Nem úgy néz ki, mintha két ág közé került volna be a kő, amit aztán (kör)benőtt a fa. Minden esetre ilyet elkapni egy fűrésszel... :(
Ha két darabból készül, az csak növeli - a kivitelezés oldaláról - a veszélyforrást. Magyarul könnyebb hibázni benne. Az én mostani mosogatóm 15cm mély és ez már tulajdonképpen elég mély. Az sem feltétlenül jó, ha túl mélyre kell nyúlni egy mosogatóban. és van ahol a lefolyó kiállása miatt sem lehet akármilyen mély a mosogató. De egyébként igazad van, a silányabb darabok nagyon sekélyek. Aki weben vásárol és nem tudja mit figyeljen, az pórul járhat.
És a mélysége is 19cm. Azt meg nem mondom, hogy ha egy lemezt ilyen mélyre húznak, az vajon milyen veszélyeket rejt, az biztos, hogy vastagabb anyagból kell dolgozniuk.
Semmilyen veszélyt - a miénk is ilyen (mármint 19 centis). Már leírtam (volt aki nem értett vele egyet) - de a minőségi mosogatók mind mélyek - a gagyik meg van, hogy még a 10 centi mélységet sem érik el.
Érthető, hisz a laposakat egy darab lemezből préselik - "egy húzásból" - miközben a mélyek rendszerint két darabból szoktak lenni - vagyis az aknát külön mélynyomják (húzzák) és utána (vonal)hegesztik hozzá a tepsihez. Ezt a végén úgy eldolgozzák, hogy ebből semmi se látszik - legfeljebb csak alulról.
Lényegesen macerásabb és költségesebb a gyártása, mint a sekély-aknásnak.
Nagyon jól néz ki ez a nagy medence. Nyilván megváltoztatja valamelyest az ember mosogatási szokásait (már ha nem a mosogatógép mosogat) Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy nekem azért nagyon hiányozna a két medence. Persze, mindent meg lehet szokni és lehet igazodni de én nem mondanék le a két medencéről. Hacsaknem folyóvízben mosogat az ember, de az azért kevéssé takarékos. Én valami ilyesmit szeretnék, ez 900x600-as, és ami nekem jó, hogy a fal felé csak 10cm perem marad. Így a medence 41x34cm És a mélysége is 19cm. Azt meg nem mondom, hogy ha egy lemezt ilyen mélyre húznak, az vajon milyen veszélyeket rejt, az biztos, hogy vastagabb anyagból kell dolgozniuk.
Szerintem Boarhunter megválaszolta. Azért ez nem Normafa, ahol tele van az erdő turistákkal. Ráadásul előtte órákig fűrészeltek, annak az esélye, hogy valaki arra tévedjen és ne tűnjön fel, hogy recsegve-ropogva dőlnek a fák, a törzsek körül minden faforgács... Sosem egyedül dolgoznak a favágók tehát akad ott némi biztosítás. Viszont most a bükki túrám során láttam egy hegyoldalt, amit a vihar rettenetesen megtépázott. Ott hevertek a fák szanaszét. Belegondoltam, hogy ha valaki éppen ott van, az iszonyatos élmény lehetett. Sokat túrázgattam és csak kevésszer fordult elő, hogy vihar kapott el. Hirtelen a békés erdő nagyon ijesztővé tud válni, ahogy körben recseg-ropog minden és nem tudod, hová érdemes fedezékbe vonulni.
Nekem egy van... viszont onnantól kezdve ahogy megvettem lelkiismeretesen feltöltöm és utána teljesen leürítem, majd teljesen feltöltöm. Így már évek óta megy és semmi baja, ugyanúgy hozza a teljesítményt, mint előtte.
Állomány szélén nőtt fák. Nem biztos, hogy arra akartak dőlni amerre az elvárás volt. Így viszont az egymásradöntéssel szépen irányítva volt az egész folyamat, nem kellett egyenként ékelgetni a fákat, behajkolta, elspórolt annyit a döntővágásból, hogy a szellő ne indítsa be a dominót aztán az utolsót ráküldte.
De a gallyazás, darabolás az ilyen egymáson fekvő katyvaszban nem leányálom, bár az út mellett, sorban fekvő fákat ki lehet húzkodni egyenként a kupacból.
Meg volt tekeredve a deszka, így meg kellett egyengetni. Gyalugépem nincs, így csináltam egy kalodát a marónak. Már csak le kell finomítani, de szépen kihozta egyenesre.
Nem kellett nagyon megerősíteni, aki s Makita klón könnyű, és nagyon kezesbárányként viselkedett. Ami pozitív élmény volt vele, hogy a fordulatszámszabályzója nem csak vezérelt, tényleg figyeli a fordulatot, ha le van terhelve, akkor több kakaót ad, hogy tartsa.
ez ok. és mi az előnye ahhoz képest, hogy ledönti az elsőt, aztán a másodikat, és így tovább?
Ott van az a sok befűrészelt fa, mint az élesített taposóakna. Jön egy szellő, vagy egy medve, vagy egy pekk, és dől minden. Ekkora területet biztosítani sem lehet, hogy ne járjon arra senki.
Számomra egyértelműnek tűnt, hogy a favágók - talán tűzvédelmi okokból, vagy légvezeték építés miatt - folyosószerűen kívánták kivágni a fákat. Szélcsendes időben, kellő tapasztalattal aknamezőnek sem gondolnám az ilyen melót.
Amíg még megvolt a Maktec (Makita) ütvefúróm meg két 1.1 Ah-ás aksi, akármennyit használtam a másik 1 óra alatt feltöltött aztán csere. Volt még egy szintén Maktec ütvecsavarozóm is ugyanolyan két ugyanolyan aksival, soha nem fogytan ki a kakaóból... Most van 5.0Ah-ás DeWalt... mondjuk úgy, hogy azt is kell tölteni néha :)
Ha lemerülve tárolod, az nem tesz jót neki. Ideális a 70%on tárolás, de a 100 is jobb mint a 30. Ráadásul ha 30 amikor előveszed, akkor esélyes hogy 10re vagy 0ra meríted mielőtt töltőre jut, az meg a legrosszabb.
Én meló végén töltőre teszem, mire összetakarítottam, elpakoltam, kész is.
nyilván bevagdosták, és annyit spóroltak, hogy nem kellett őket egyesével megindítani, meg esélyük sem volt rosszfele dőlni. cserébe az egész mutatvány iszonyatosan veszélyes. a bevagdosott fasor olyan mint egy aknamező.
Oké, én értem, hogy mindig nagyobb és nagyobb számot kell ráírni mint a szomszédé, de aki megvásárolja az tisztában van vele, hogy 70 Newtonmétert egyszerűen nem lehet átvinni a 6.25-ös befogó elvékonyított* szárával?
Én nemrég cseréltem le a kétmedencés Teka-t, mert elegem lett abból, hogy egy tepsi, vagy bármilyen nagyobb edény mosogatásánál nem fértem el benne. Vettem egy nagy medencéset, amibe qrva jó mosogatni, és kényelmesen el is fér benne bármi.
Nem tapad rá tényleg semmi, és nagyon egyszerűén tisztán tartható, plusz a világos szín miatt nem látni a vízkövesedést rajta. A ragasztóanyag tulajdonságai, a falvastagsága miatt, szerintem ezt elég nehéz eltörni azzal, hogy beleejted az edényt. Mondjuk kalapáccsal biztos törhető. :-)
"Bar nekem feleslegesa ket akkuegy akkus boven jo. "
Khmm ... volt már akkus akármid? :-) De ha igen (fűnyíró, fúró, fűrész, vibrátor ... stb) a plusz egy akku mikor volt felesleges? Szerintem még hobbista felhasználásban sem luxus. Azt gondolom, ha már ezirányban indulsz el, akkor minimum kettő akksi, az adott cucchoz, akármihez is.
"Előnyei: olcsó, bivaly motor," .......... "Hátránya, hogy fix 22.000 fordulatos, ami nagy átmérőjű marófejhez túmáccs."
Végre egy normális vélemény, én ezt kitenném erről a modellről a kirakatba. Messziről visít, hogy aki mondja az használja/használta is. Nem olyan mint - kofictól szabadon - fejben dugni (elképzeled milyen jó vagy mint Rocco, aztán először csinálva elindul az orrod vére)
Másrészt: az asztalod rohadt jó, tetszik! Külön jó a szegmenmált fa forgácstárolód :D .... jó látni, hogy más is így gondolja.
Tintus: ezt a gépet (Maki M3600) én is fogtam a kezemben, bár sosem használtam, de tényleg brutál darab. Olyan érzésem volt mikor a kezembe adták, (ráadásul szakember, GDzsozy fórumtárs jóvoltából) hogy hozzávágod egy 10-es válaszfalhoz, vagy egy páncélozott elnöki limuzinhoz: túléli és lebontja. Ahogy Redtor írja, ha nem akarsz nagy ámérőjű (>50-60 mm) marószárat működtetni:"örökélet. (nek tűnik a cucc).
Nem verjük más szerszámával a csalánt, de még DeWalt-Hobbit is beszámolt róla itt -> Bocsi Gábor, de tudom ilyen maród volt, kínai fordulatszám-szabályozóval .... tesssk Tintusnak ajánlani. Vagy nem :D Mondom ezt amellett, hogy én fertőztelek meg a kicsi DeWalt-tal ... :-P És most (majdnem) Ti adjátok a legjobb áron.
Nekem személyes tapasztalatom nincs ezekkel a "műkő" mosogatókkal. Azt látom, hogy nagyon elegáns tud lenni, úgymond divatos, de bennem mindig támadnak kételyek. Egyrészt, hogy ez mégiscsak rideg anyag, tehát törhet, hogy mégiscsak egy kompozit anyag ahol a gránit ugyan felettébb kemény de a kötőanyag már kevésbé. Ráadásul az ára azért többszöröse az acélnak. De elhiszem nektek, ha azt mondjátok, hogy nem kell félni tőle. Az ismerősömnél, ahol egy jó sötét mosogató van, nekem a legkevésbé sem tűnt úgy, hogy ne tudna ronda lenni a vízkőtől. De az általában igaz, hogy a túl sötét és túl világos dolgok a legkényesebbek.
Egyetlen kérdés csak: nem hűti le túlzottan a melegvizet a gránit tál?
Jaja, olcsóbb, és hidd el, nem felesleges a két akku, főleg ha ez az egy olyan géped lesz, amihez ez az akku passzol. Mert mindig akkor merül le, mikor kell, és akkor csak egy gyors akkucsere.
2: (ezért megint be fogtok szólni xd) dewalt Dcf887 2ah akkukkal alig drágább, mint ez a maki minden nélkül úgy, hogy Dw erősebb 30nm-el.
De nézhetjük úgy is, hogy dck266p2 kerül annyiba 2 géppel, 2 5ah akkuval, mint ez várhatóan készletben és még mindig a maki a gyengébb gép.
(és nem, nem dewalt tartozik hozzám, hanem metabo xd, apám viszont a fent említett dck készletet kapta szülinapra, nem véletlenül :), 205nm ütvecsavarozó, 70nm fúró, mind kefementes)
Hali, tapasztalata van valakinek, hogy honnan erdemes venni ilyen gépet?
Mindenhol akku nelkul van. es mennyi az akku toltovel? Bar maga a gep is erdekes, mert akkora árszórasban kaphato h mar felek az olcsobb helyrol megvenni. Koszi
Nem gondolnám offnak. Szerintem hobbistakén és szakemberként is mindenképpen találkozhatunk a konyhánál felmerülő kérdésekre.
Egy háziasszony, feleség, megrendelő is felteheti ezeket a kérdéseket.
Részemről is a silgránit mosogató a befutó. Sokan nem is gondolják, hogy mennyire kopásálló. Nem horpad, soha nem találkoztam olyannal, hogy valaki el tudta volna törni- ettől nem kell tartani. Csomagolásban már volt törött, de ez a szállító sara. Bizonyos darabokban kultúrált a túlfolyója, a pereme tökéletesen felfekszik a munkalapra, gyakorlatilag tökéletesen lehet illeszteni.
Ami talán még könyyebben tisztítható az az aláépített mosogató, csak kő/üveg munkalapnál van értelme. Vagy az egy anyagból -Corian/ Rehau - készült mosogató és munkalap borítás. Mindkét megoldás eléggé költséges.
Hátránya, hogy fix 22.000 fordulatos, ami nagy átmérőjű marófejhez túmáccs.
Közbeépítettem egy kinai fordulatszám szabályzót, ami működik is, de a motor teljesítményét is csökkenti. Nagy marófejnél ez gond, képes állóra folytani a gépet. Akkor jön jól, ha kis fejjel, kis fogásokkal kemányfát munkálok, így nem égeti a fát.
A magasság állításhoz egy fogantyús kereket használok, de a rugót érdemes kivenni előtte a tengelyből.
Uti fenő készséget, tervezek. Egy egyenlő szárú háromszög keresztmetszetű fa hasábra kerülne két kő, és egy bőr darab. Pici, hajdú kövek, mechanikusan rögzíteni körülményes lenne.
(Márvány tuti nem! Úgy issza a vért, mint a szomjas Gazsi a vörösbort, percek alatt lenne vérvörös, anyagában átitatva. Vagy gránit, vagy fajansz volt az!)
Nemmegmontamhogyvigyázzabaltaélezéssel! Most tessék ott van a sok kőpor! A viccet félretéve, szerintem "normális" ennyi, különösen, ha borzoltad-simítottad követ. Arra azért én is kíváncsi vagyok, hogy a Tormeké is ilyen puha-e? A tippem az, hogy igen. Vigasztal az, hogy a T. Kő árából n darab Sh. Vagy Einhell kő kijön, bár én eddig csak kétszer használtam a kütyüt egy év alatt (eléggé leálltam az asztalos dolgokkal) a nyáron, így nincs mit élezni.
Lentebb említve voltak a bonctermek. Az acélkádak mellett a "kulturáltabb" patológiákon és bonctermekben nem ritka a márvány boncasztal. Gyakorlatilag olyan, mint egy templomi oltár annyi különbséggel, hogy a teteje homorú és van a végében egy lefolyó.
Az egyetemen az első patológia gyakorlaton az egyik osztálytársam elájult, úgy dőlt el, mint egy zsák. Hajszálon és a mellette állók gyors reakcióján múlt, hogy nem a háta mögött lévő következő asztal márványtalapzatára csattant a tarkója. Fektethettük volna fel... :D
Engem nem érdekel hogy mi dívik. a tűzhelyem is fehér, a hűtőm is az (volt). Annyiban zavar hogy mi dívik, hogy fehér hűtőt nem lehet venni csak a legkisebb, legmórickább kategóriában. Úgyhogy az új hűtőnk az szürke rozsdamentes utánzat.
No ez még szerintem nem az a videó amit vártál:) vagy mások várnának, egyelőre csak egy minielőzetes a majdani hosszabb filmből, a "kőlibegésről" ill annak lehetséges kiküszöböléséről.
Ahogy előre gyanítottam, úgy is lett. Ha nem tengelyhibás a cucc és csak a bénán megmunkált váll okoz kisebb-nagyobb libegést, akkor sima elforgatással már tényleg minimálisra lehetet csökkenteni a libegést. Ilyen libegést láttam Tormek bemutatóvideón is. A videó leírásaba belinkeltem a már korábban is linkelt brutál libegést is, na azt már egyszerű elforgatással nehéz lenne elfogadhatóra csinálni. Hobbit: ha mennének még vissza reklamálók: azért javasoljátok nekik ezt, mert a videóban a jobb oldali állapot már szerintem simán elfogadható.
Így elsőre: azt hiszem imádni fogom ezt a cuccot. Olyan késeket szedtem össze, amivel nemhogy papírt nem tudtam vágni, de csuklót is nyugodtan vagdoshattam volna. Egyelőre még csak a szemből élezést próbáltam, az igen hatékony, és szinte pár húzás után rá lehet érezni az élezésre, pedig videók alapján fostam hogy bénázni fogok a késbefogókkal. Kb 7-8 nagy- és kiskés, egy nagyon régi és nagyon kicsorbult véső meg egy balta volt a menü. Késekből több is átment a "paradicsomteszten", én azt már elég élesnek vélem.
Azért Scheppachosokat (Kukta, Heusinger .. más?) de akár a Tormekeseket is kérdezném: az normális hogy ennyi "dzsuva" keletkezett ennyi élezés után? Lehet hogy a kőszabályozó követ használom rosszul (túl sokáig durvítom, finomítok? erre nem éreztem még rá meddig kell simogatni vele) vagy egyszerűen ennek ennyinek kell lenni (?), vagy a Schepapch kőről jön ennyi le (?) ... megmértem a végén az átmérőjét, 249 és egy kicsi (mm). Igaz, előtte nem mértem meg hogy pontosan 250 volt-e:
Az aljára erős Pattex-szel ragasztottam 3 db 25mm-es neodym mágnest, szedett össze fémet rendesen.
Úgy úgy, teljesen jól látod! Az az igazi amikor érvként az hangzik el a fekete!!! tűzhelynél, hogy nem látszik rajta a kosz... pedig annál undorítóbb verzió nem létezik.
Úgy érti pont olyan mint a CSI miami helyszínlelők boncterme :) Jobb helyeken inox a hűtő, a sütő a mikró az atyaúristen is, na az az igazi boncterem!
A teletetősnél 1 db-ból van kipréselve a 800×600cm-es szimpla-dupla-tripla mosogató, a hátulján van egy felhajló perem is. Kurva jól lehet takarítani, aki szeret halat pucolni annak ez alap. Akkor a legjobb, ha a falból jön a vízcsap is.
Oké, én csak azért nem értem ezt az egészet, mert a magam esze szerint mosogatáshoz legjobb anyagválasztás a rozsdamentes, mélyhúzott medence. Ha kellően vastag lemezből készült, akkor örök élet. Ezzel szemben a gáztűzhelynél, hűtőknél dívik a rozsdamentes anyaghasználat, holott ott - megint csak szerintem - a zománcozott felület sokkal jobban, szebben, könnyebben tisztán tartható. Mégis ott nagyon dívik a "boncasztal" fíling. Én például most cseréltem le a rozsdamentes gáztűzhelyt egy fehér színűre és nagyon örülök neki. Utáltam, hogy minden meglátszik a korracél felületen. Ahogyan a hűtőn is meglátszik, ezért aztán lakkozzák vagy nem is korracél, hanem valami olyat utánzó szinterezés.
Tisztában vagyok vele, hogy most az a trend, hogy a konyhapult "fusson" azaz egyben legyen az egész és minden legyen szépen besüllyesztve, főleg mióta nem a gázüzemű tűzhelyek hódítanak, de nekem az az érzésem, hogy a dizájn oltárán a praktikumot áldozzák fel.
Így már értem! Persze, nekem alapból nem áll rá az agyam ilyesmire, mert helyből nagyon szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, amikor egy egy laminált felületet megbontanak. Valahogy mindig az az érzésem, hogy csak idő kérdése, hogy a két anyag találkozásánál beszivárogjon a víz és akkor annyi a laminált résznek. Szép-szép, hogy egy síkban van a két anyag, de én inkább rátennék valamit a munkapultra, ami hőálló, megemelhető, szükség szerint mozdítható. Megoldható szépen.
Kíváncsi lennék az urak véleményére, én idáig olyan helyen laktam, ahová mindig teletetős mosogatót vettünk. Most viszont egy besüllyesztett mosogatót használok és komolyan mondom, egyszerűen rühellem és alig várom, hogy a konyha felújításig jussak és lecseréljem. Egyszerűen nem is értem, hogy mi jó van a besüllyesztett mosogatókban? Túl azon, hogy ha valakinek elég egy kicsi, egymedencés mosogató, akkor az olcsóbb így mintha teletetős lenne. A teletetősben az egyetlen igazán kritikus pont a mosogató és a munkapult találkozása, de szerintem ez még mindig kevésbé zavaró, mint a besüllyesztett körül megálló víz, ami óhatatlanul kifröcsög a medencéből.
Az enyémen sem de az lett itt a mondás hogy ez így van jól :)
"de az egyik kés széle már érinti az anyagot, mikor a másik még a levegőbe van."
Ezt elsőre úgy gondoltam, hogy nem értem ... de ilyen?
Azt mondanám ez sem nagy probléma, mert max a lejjebb lévő végzi el a végső munkát. Bár nem tudom ettől mennyire lett kiegyensúlyozatlan .. azt írtad a két tisztítómaró egyforma, ettől a selejtnek kinézőtől nem remeg jobban a maró? Vagy nem is erőlteted inkább ...
Szerintem a távolabbi rész amit merülővel vágott az a mosogató helye. A közelebbi mélyedés a maróval készítva meg bármi is lehet akár hidegfúziós generátor is. :(
Minden lehet, leginkább az, hogy felületesen olvasok. De ha ez mosogató, akkor nem lett volna egyszerűbb kivágni a helyét mint forgáccsá alakítani a teljes kieső darabot? Valamit nagyon nem értek... hacsaknem, oda valami tálca kerül besüllyesztve.
Érdeklődöm, hogy van-e érdemi különbség a SCHEPPACH DP 18 VARIO és az Einhell TE-BD 750 E között, valami durva hibáról tudtok-e? Tudom egyik sem a csodák csodája, de kb. ennyi a keret.
No basszus! Most jöttem be használtam is a sínt, mondjuk nem fűrészeléshez, hanem maró megvezetéséhez, de vágtam pár napja vele mosogató helyet, de még nem fedeztem fel rajta ilyet, mondjuk nem is figyeltem. Megfogom vizsgálni az enyémet.
Nekem meg a kínai nagy tisztítómaróval van bajom.
Az egy dolog, hogy a kések nincsenek síkban, de az egyik kés széle már érinti az anyagot, mikor a másik még a levegőbe van. Végül is a még mázli, hogy kettőt rendeltem, mert a másik meg jó.
A gyalupadom az utóbbi 115 évben kicsit megkopott a padjukaknál, úgy 10-15 centi szélességben. Arra gondoltam, hogy kimarom 1 centi mélyen, és teszek oda keményfa lapot. Az akác erre megfelel, amit már említettem?
Szedd szét, szedd ki a frogot is, és egyenes helyzetben tedd vssza. Szorítsd meg jól a csavarokat. Rakd bele a kést és a leszorítót, úgy hogy a szögállító kar ne tudjon könnyen járni, de még mozogjon. Ha a kezedben van látod minek kell halál fixnek lennie és minek nem, leírni nehéz.
Teljesen egyértelmű az a vonalzó selejtes, szigorúan keményítsél be nekik a jóárasított teknőért. Még a 3 méteres sem volt ilyen natúr mdf asztalon, mikor még a 75-ös géppel dolgoztam, pedig plexit makrolont rétegeltet vágtam sokszor nagy sorozatban.
Mert sajnos még ott tartok, hogy ilyen anyagom van raktáron és nem akarok újat venni, ameddig ez el nem fogy. Kicsit rosszul mertem fel egy korábbi anyagigényt. De erre sem gondoltam eddig amit mondtál, pedig milyen jó ötlet is. Persze vehetnek fém L pantot is, jut eszembe. Kérdés hogy az mennyire drága.
Ha ennyire nehéz és sok feladat van, miért nem fele olyan vastag anyagból indulsz ki, és lapjára ragasztasz össze kettőt belőlük úgy, hogy a hosszakkal játszva a végeken kialakuljon a lapoláshoz a lépcső?
Határeset, keretenkent 4 kötés, azaz 8 vésés. 8 keret, szóval 64 darabot kell kialakítanom. Na sebaj, ha ennyi, hát ennyi. Motiválni fog hogy egyre közelebb a hideg, ezekre a keretekre pedig víztiszta fóliát akarok rakni, hogy velük téliesítsem a teraszt.
Ez is megfordult ... csak az a lap ... ennek nemcsak éppenhogy ott kell állnia, meg benne a 2 rúd, hanem NAGYON stabilan, rögzíthető magasságban kell állnia. Ezen adott esetben 320mm hosszú gyalukést kell mozgatni, naaaagyon egy síkban, párhuzamosan a kő palástjával, úgy hogy az oszlopok betonstabilan álljanak ott ahol állnak.
Illetve mondom,én már elengedtem fejben, berendeltem a "gyárit", a Tormeket meg lebizniszelem Halálcsillaggal. Hát az zsebbenyúlósabb megoldás, de ha ez van, akkor ez van: nem egy család na, illetve nem minden részük egy család. Szomorú vagyok hogy a Scheppach ezt a részét nem másolta le, de értem a mögötte meghúzódó üzletpolitikát: ő is gyárt segédeket, támaszt, stb-t ... ne legyen már minden kompatible :)
Most viszont kezelésbe veszem a drágát, csüt. óta a műhelyben figyel és várja az élezendő acélokat. Forog majd némi kamera is, ahogy ígértem.
Beindult ám nekem is a gépépítóő fantáziám :) Azért is írtam hogy van ötletem. Ez nekem is eszembe jutott, még kukta képe előtt. Annyi probléma van ezzel, hogy a gyalukés adapter saját oszloppal jön, amire felteszed a csúszósínt. Nem a klasszik támaszra teszed rá a gyalukés tartót, annak sajátja van.
Ezt bárhova nem tehetem a gyalukőhöz képest.
A piros területre nem tehetek plusz támasztartót, furattal, mert hosszú az oszlop (géphez és magához a Tormek támasztóoszlopaihoz sem nyúlnék semmiképpen a gari miatt) és akkor a "bólogató" rész nem érné el a követ. Marad a zöld terület, de oda is csak úgy hogy a sárgával jelölt, alig látszó kapcsolók és a potméter hozzáférhetőek maradjanak. Nem látom hogy hogy tudnék elhelyezni ide egy egyébként egyszerűen elkészíthető plusz támasztartót, de úgy hogy a bólogató-csúszó rész el is érje a követ. Egy pillanatra megfordult a fejemben (és ezt írta nekem privátban Deathstar is) hogy magát a késtartó oszlopokat, illetve az egyiket teszem odébb, de elnézve a videókat, és a felépítést (pl a bólintó rész az tuti öntvény, oszlopok arra vannak felfogatva) ez elég esélytelen és nem is szeretném magát a segédet szétbarmolni. Mert ha nem jól sikerül, lesz egy 40ezres levélnehezékem :D
Szeretem a kihívásokat, és maga a Tormek cucc csak hétfőn jön meg - de én ezt látatlanban feladtam (Deathstar, ld a részletesebb válaszomat itt, majd még írok mailt is). Ezt én qrtam el, mert csupa olyan videót néztem róla korábban, ami már használat közben m,utatja, és nekem rohadtul nem tűnt fel, hogy nem a gyári "F-tartóoszlopra" van a késtartó feltéve, és azon csúszkál. Mert ha így lett volna, akkor nem lenne semmi problémám hiszen a Scheppach "F-oszlopra" simán mennek a Tormek segédek. Csak nem ez :) mert saját "F-oszlopa" van, és itt bejött az hogy az osztloptáv nem egyform a Tormekkel - 10 cm vs 9 cm, de erre az allegro.pl-es hirdetés képe remekül rávilágított, meg kukta is.
Így most azt levelezem le épp Deathstarral, hogy jelentős kedvezmény fejében átcímkézve, bontatlanul átküldöm neki az outletes csomagot, hadd tegye fel a T8-ra.
Én meg már közben megrendeltem a Scheppach sajátját ... ha már hülye voltam meg bukta, legyen kövér. Mert sok más mellett gyalukést azért csak szeretnék rajta élezni.
Először is a darabok egyik lapját kézi gyaluval síkra gyalulom, azután (szép oldalukra fektetve) szemre egymáshoz összeválogatom az alkotókat, mert ugye lesznek variációk ahol jobban összeillenek a görbületek. Ezután kézi gyaluval addig gyalulgatom az éleiket (közben sűrűn összepróbálgatva és mindig a púpokat leszedve (egyenként szépen sorban megszámozva), míg nem passzolnak tökéletesen.
Majd SÍK felületen szorítókkal táblásítom.
Végül a már egybetábla lapjait kézi gyaluval egybegyalulom és csiszolom.
Ennél 'primitívebben' nemigen fog menni, illetve nem lesz jó eredmény.
Miért nem csinálsz egy független külső adaptert a tormek támaszhoz? Nem kell annak feltétlenül a gépen lennie! Ahhoz aztán azt veszel amit akarsz. A gépnek és ennek a független támasznak a poziciójára ügyelned kell, én biztosan az egészet egy egyben mozgatható alapra szerelném fel. Te ezt könnyedén megoldod!!