A mi konyhaszekrényünkben 2 hasonló roló van. Egy postászsák volt valaha a szövet, ami összetartja a lamellákat. 22 éve működik, eddig nem kellett hozzányúlni. Szóval én nem aggódnék emiatt. Időnként meg lehet kenni szappannal vagy viasszal a nútot, amiben csúszik, ennyi.
Ha el is oregszik, mert miert ne lehetne ilyen baleset, akkor majd cserelem. Erre keszultem azzal, hogy a rolo a szekreny hatuljan ket pocok kivetel utan egyszeruen kihuzhato.
Bennem is felmerült, hogy rolós ajtót készítsek, de elvetettem az ötletet. Pont amiatt, hogy nem bíztam a könnyű csúszásban. Helyette görbe ajtó lesz. Ha kész lesz, majd mutatok képeket.
A roló tartósságában sem bízom. Végül is egy szövet tartja össze a lamellákat, ami a használat során elkophat és elszakad. Bár az az érdekes, hogy a szüleimnek volt egy öreg ("antik") kis szekrényük, rolós ajtóval és nem volt semmi baja. Pedig már akkor is legalább 50 éves volt, ha nem több.
Eredetileg 15mm vastag volt a lec es 8mm mely nutot martam 8-as maroval. A radius 80mm.
de a nyitasi tesztek utan (feleseg, nagymama, gyerek) nagyon neheznek talaltatott maga a rolo, ezert szetdaraboltam es gyalun levettem kb. 6mm-ert a lecekbol. Igy konnyebb lett es eleg merev is, mert a raragasztott textil nagyon fogja. A nutokat szaraz PTFE-vel azert befujtam. Igy mar mindenki ki tudja nyitni. Kitalaltam egy gumis rasegitest is, de vegul nem kellett.
"2 hetes vállalási idők jelenleg 2-3 napra zsugorodtak."
Nekem most egy hétre vállalták. Bizonyára van elég munkájuk. Tkp. az bosszant, hogy még az OBI-nál is sokkal olcsóbban vehettem volna két polcot, amiből kijön a 6 darab. De ezt ott a rendelésnél nem gondoltam végig.
Az más kérdés, hogy semmi nem kényszeríti rá nálunk a cégeket, mert így is annyi a munkájuk, hogy nem győzik.
Ez a mondat a 2022-es évben még érvényes lett volna. Jelenleg a 30-50 fős - leginkább szabászatos- vállalozásoknál 40! % -os leépítések vannak. A másik verzióban a munkáltató már kivettette a szabadságot, és 3-4 napos munkaheteket tart.
Azt még elképzelhetőnek tartom, hogy valami rendszerben a maradék automatikusan tárolódik, de ennek a fizikai elhelyezése, rendszerezése, mozgatása gazdaságtalan. Kiveszed vagy a targoncást a munkából, vagy a tábafelosztó nem termel, vagy az élzárás nem halad. Ha valaki erre egy külün raktárost alkalmazna, akkor is kellene hozzá a raktárkapacitás, és egy targoncás. És akkor emberünk ott lófrál naphosszat a hóna alatt néhány fiókelőnyi poros és karcos anyaggal. Azt még tegyük hozzá, hogy ehhez élzáró is dukál, különboző vastagságokban.
A 22-es 2 hetes vállalási idők jelenleg 2-3 napra zsugorodtak. Pilisvörösvár, Pomáz, Pécs, Nagykanizsa, Zalaegerszeg viszonylatában írtam a tapasztalatokat.
Ismerőst segítséget kért egy asztal újrafurnérozásához, hogy hova is vigye. Tegnap hívott hogy leadta, pénteken mehet érte.....
Amelyik lapszabászatba járok, ezt úgy oldják meg, hogy van pár tábla (olyan 20-30 lehet), amiből lehet vágatni normál áron akármilyen kicsit is. Ha másikat szeretnél, akkor számolják fel az egész táblát, a maradékot elviheted, ha kéred. Szerintem is ez elég korrekt eljárás.
A Zatiknál meg úgy volt, amíg volt boltjuk Győrben, hogyha nem kértél egész táblát, akkor +30%-ot rászámoltak a vágott árra. A maradékot meg kirakták a boltba. Én ezt azért kedveltem, mert rengeteg maradék darabot tudtam elvinni nyomott áron, a rétegelt lemezeket így gyűjtöttem mindig.
És ki viszi be a komputerbe a naponta keletkező kurvasok darab méreteit, típusát? Le kell mérni - idő, be kell gépelni - idő, keresni kell benne - idő --> ez mind pénzbe kerül. Lehet, hogy annyiba, hogy az adott darab értéke kisebb nála, tehát meg sem érné.
Napi akár több száz (akár ezer) tételről van szó, és azt még tárolni is kell, és hogy hogy nem adott időben meg is kell találni.
Miért akartok olyan problémát megoldani ami már egy kialakult, a helyzetnek megfelelő optimalizálásnak megfelelő?
Én egy jelentősen kisebb műhelyt viszek, mint egy ilyen szabászat.
Én sem tudom másként használni ezeket, mint hogy leteszem a "sarokba" és ha szerencsém van akkor adott esetben megtalálom 10 percen belül, és akkor talán (TALÁN!!) tudom is használni a következő projektben.
Ha nem jön ki ez a számtan, akkor csak bukok vele...
Gyak van "kismillió" mindenféle alkatrészem, bontott-új biz-baszom. Direkt azért, mert az még jó lehet valamire.
Aztán még is úgy vagyok vele, hogy egyszerűbb egy 1000-2000 ft-os tételt újra megvennem, mint hogy egy poros műhelyben fél óra munkával feltúrjam a készleteimet, és akkor vagy megtalálom, vagy nem...
Persze ettől még félreteszem azt amire úgy gondolom, hogy hasznos dolog.
Pont a napokban találtam meg kb 20 db bútorfogantyút amit elraktam valamikor. De már azt sem tudom melyik melóból maradt meg...
De tudod mit?
Csinálj egy szabászatot, és csináld úgy ahogy szerinted helyes.
de a maradék nyilvántartására bármelyik könyvelő-tervező program képes.
Ha akarod, és rendet tartasz a raktáradban - a következő rendeléskor semmibe nem kerül, hogy optimalizálja az anyag-felhasználást. Ha kell, oszlop-sorra megmondja, hogy hol találod meg a szükséges táblát, amire szükséged van a legyártáshoz. Sőt, figyeli a felhasználást, és szól, hogy ideje rendelni valamiből, mert vészesen fogy a készlet.
És ez már így volt a mesterséges intelligencia megjelenése előtt is. Ma meg...
De egyszerűbb a megrendelőre hárítani minden bajt, gondot, költséget.
Minden lapszabászat hetekkel van lemaradva a rendeléseivel. Nincs okuk, hogy "kiszolgálják" a megrendelőt, mert így se győzik.
Egyébként az, hogy fehér kell az egy dolog, de van egy rakás olyan szín ami az adott szabászaton akár minden 10 évben egyszer kellhet.
Ha te lennél a boltos, te mit tennél, ha maradna egy 5,6m2 táblából mondjuk 3,5m2?
Persze az ilyen sarkalatos maradéknál már az játszik, hogy csak akkor hozzák be a színt ha az egész táblát kifizeted.
De a használtabb színekben is annyi mindenféle ficni-facni (a szabászat szemszögéből) darab marad, hogy rentábilisebb ha kidobja, mintha letárolná, és az adott alkalommal figyelembe venné a következő megrendeléskor.
Hidd el baszott egy meló lenne részükről.
Egyszerűen nem érné meg erre külön embert tartani, no meg ezeket a szarokat raktározni, és elővenni akkor amikor éppen kell.
Ezek már kialakult rendszerek. Hidd el olcsóbb így, mintha "optimalizálnák" ezeket.
Az éppen, hogy nem optimalizálás lenne hanem extra kiadás amit te mint megrendelő nem fizetnél ki.
De nyugi, méretesebb darabokat a szabászműhely is félretesz, és ha lehet felhasználja.
De ez tuti nem az 50cm X 50cm -es méreteknél van. Max. ha pl. fehér...
Itt valószínűleg a kis mennyiség miatt jön ki ilyen rosszul a négyzetméterár. Mert amúgy a (fehér) 16-os lenne max. 8 ezer/m2, a hátfal meg mondjuk max. 4. De ha valami színes, akkor örülni kell, hogy adnak ilyen keveset is. :)
Urak, ennyire felment a laminált ára? A Bakosfa lapszabászat utódjánál rendeltem 6db. kisebb, 16mm-es lamináltat, összesen 0,48m2-t. Hármat egy oldalon élfóliázva. Meg egy 0,17m2-es, 3mm-es, laminált farostlemezt (hátlap). Mindezért 17000 Ft-ot számláztak. Max. a felére számítottam...
Most találtam ezt az un. Xyloteka-t, azaz fakönyvtárat. Állítólag a XVIII. században német területen eléggé elterjedt dolog volt. A fafajokból csináltak egy könyvszerű izét, amit aztán mint egy könyvtárban, könyvszekrényben őrizték. A fafajok meghatározásához, oktatásához volt segítség. Még ma is fellelhető több tízezer példány ilyen "könyvekből" különféle egyetemek, és múzeumok gyűjteményében.
A könyvtest gerincén a fajnév van, a könyvtest egy kivájt darab a törzsből, tehát jól látható a bütü, és a hosszirányban vágott felület, és a kivájt részbe került a levél, termés, gyökérből egy darab.
Igazán megszokhattad volna már, hogy én általában a kérdésre válaszolok, és nem az általam/mások által mögégondolt dolgokra, mert az a tapasztalatom, hogy abból mindig gond van. Amikor nem így van akkor katyvasz lesz belőle, mint pl pár napja is a régi ismeretség alapján feltételezni mertem, hogy mire is gondolhatott a költő - "osztán persze hogy nem úgy vót""
Nincs ezzel semmi gond, addig, amíg nincs gond. De utána... :/ Az már nem baj lesz (amikor is döglenek a nyulaink), hanem tragédia. Nagy az isten állatkertje. :/
Került egy asztalos ismerős, akinek a kesztyűjét csippentette be a gyalugép. Kettő ujja azóta sem került meg...
Még annyi a pöpec összefoglalóhoz, hogy ezek a hálós mirka cuccok agresszívebbek, jobban eszik a talpat szaxerű használat mellet is, mint a sima tépőzáras smirgli, legalábbis ez a Mirka mondása. És érzésre is jobban rátapad, nehezebb leszedni.
Várjatok, nagyon elvitt benneteket tfe hozzászólása az erdőbe.
Ez volt a kérdés:
Sziasztok,
"A hálós csiszoló"papirt" simán rátehetem a tépőzáras talpra, vagy kell valami átalakító?"
A válasz pedig az, hogy igen. Ráteheti, a háló ugyanúgy tépőzáras mint a papír. Semmilyen átalakítóra nincs szükség.
tfe viszont a "pad saver" / "protection pad" nevű kiegészítő használatát vetette fel*, ami nem egy kötelező átalakító a felrakáshoz, hanem egy védőeszköz a talp felé. Hasznos kiegészítő, és sok pénzt tud megspórolni, de az a véleményem, hogy aki ledarálja a talpat az a pad savert is le fogja darálni. De nélküle is használható a háló ugyanúgy mint a papír. Meg fog tapadni a csiszolón.
*igazából nem is azt hanem másodlagos eltévedése kapcsán az "interface pad"-ot említette - aminek viszont egészen más a szerepe, akkor használjuk, ha íves felületeket akarunk csiszolni, hogy rá tudjon simulni az ívre a papír vagy a háló. Az interfész pad vastagsága 5-10-15 mm szokott lenni, és minél vastagabb annál puhább. A pad saver meg egy-másfél milliméter vastag csak és a talp eredeti keménységét megtartja.
Amióta megjelentek a hálós csiszolók, használom a pad saver-t.
Folyamatosan a gépen van, szerintem hálóshoz kötelező. Adtam kölcsön csiszolót régi, de használható talppal, mindig ledarták a rossz használat miatt. A régi papírok alatt 1-2 évet bírt a talp, a szélén akkor is elkopott, pedig ügyeltem rá. Próbáltam 3M talpat, az csak kicsit volt drága, de nem vált be. Jelenleg kb 4 éves a talp, volt időszak amikor folyamatosan ment, de még mindig remekül tapad. Ez a filléres kiegészítő 10-15 e megtakarítást jelent nekem évente.
Ez előtte roppant keveset használt gép volt. És biztosan tudom, hogy az emberem szemrebbenés nélkül csiszolt vele tovább.
Igazából akkor jöttem rá, mi történhetett, amikor a talpcsere után rápróbáltam azt a Makita papírt és nálam is gyakorlatilag azonnal elrepült.
Ugyanez a kolléga aztán a saját gép helyett bérelt Flex zsiráfra rátett két papírt egymáson elfordítva (így letakarva az elszívó lyukat). Majd néhány perc után jött, hogy rossz a porszívó, csináljak valamit.
Hát ez van. Udvariasan azt mondhatom, hogy mindenkinek máshoz van talentuma.
Különösen, ha a csiszoló ember nem veszi észre, hogy már nincs is korong a gépen... nálam a lakásfelújításnál ezt sikerült tenni egy "segítőnek". 60-as papír már az első forgásoknál elrepült (Makita papír volt, az összes így tett, nem is tudtam elhasználni aztán semmire, még jó hogy csak egy tízes csomag volt). Sajnos emberem tovább csiszolt papír nélkül, mert nem észlelte, hogy a papír balra el. Kisvártatva hozta a csiszolót, hogy ez nem jó, mert nem tapad meg rajta a papír. Már egyáltalán nem.
Az akkor egy meglehetősen új Flex Ore 150 volt, vagy 22 ezrembe került a talpcsere.
Nekem is van egy 30 éves Kress-em, fúrógépes nyakkal. Nagyon olcsó volt, valami leárazáson. De csak a motor, 8mm-es patronnal, semmi tartozékot nem adtak hozzá. Sokáiig azt hittem, ez egy felsőmaró...
Az özönvíz előttiek, mint a POF500. A Bosch modern kosarai (pl. TE600) a testet fogják, nem a nyakat, így nem lehet beledugni a Metabót, hiába ugyanakkora nyak.
A maróknál 65mm az elterjedt átmérő (Makita). A Metabo 43mm-es, olyat én eddig csak CNC-felfogatásokban láttam. Szerintem annyira egzotikus, hogy még hamisítani sem érdemes.
A teljesítmény a fogásvételhez kell nem az átmérőhöz. Nagy átmérőjű késsel is lehet kis fogást venni. Viszont síkot képezni nagyon nehéz kis átmérőjű késsel. Nagyobbal dolgozva sokkal hamarabb kijön ha ferdén áll.
Akkor számomra egyszerű a válasz. Síkoláshoz nagy átmérőre van szülség. Nagy átmérőhöz pedig mindig a vastagabb szárú marót kell választani biztonsági okokból.
Igen, ennek horror ára van, de gondoltam kicsi kinaiak mar csinaltak valami koltseghatekony third party megoldast. Elvégre a befogó nyak vastagság standard, a furoallvanyomba is be tudtam rakni.
Igen, egyenes csiszoló a lánykori neve, most hogy hazaértem mar a tipusszamat is tudom: ge700 basic. De nem kaptam hozza dobozt, csak fater a kezembe nyomta egy 8as befogópatronnal es par tyrolit marofejjel. Probalom hasznositani, ahogy tudom.
402-es tusket (mandrel) adtak a kis korongok melle, az a Dremel szerint 1/8os. Ezen a téren optimista vagyok. :) De ma ahol jartam nem volt, szoval rendelek. A Kisvakondnal jo fejek voltak, ugyhogy toluk.
Az igazi hátfal elött van egy áll-hátfal, a kettő közé megy be a sin, amin csúszik a roló. Azon a sinen van egy pöcök, ami megakadályozza, hogy a kelleténél jobban becsússzon.
Csak hát ez háromszor annyiba kerül, mint maga a motor. Ezért érdemes készülékvásárlás előtt egy pillantást vetni a tartozékok áraira... (Meg az sem árt, ha nem túl egzotikus cuccot vesz az ember, mert ahhoz vannak third-party cuccok meg klónok.)
egy kis hobbival szeretnék jelentkezni. Családi megrendelésre kellett készítenem egy tároló szekrényt, ami egy szűkebb folyosó végére került, egy ajtó felé.
Az volt a nehezítés, hogy a kitöltendő teret egy lámpa határolja, vagyis sima, hagyományos ajtó nem jöhetett szóba. Rolós, tolóajtó mellett döntöttem, mondván ilyet még úgysem készítettem. Persze mostmár sokmindent máskép csinálnék, de megmutatnám az éredményt:
A tipus fme 737 elod valami, de a linkelt alkatresz kell hozza.
Azert akarom a Dremelt befogni, mert egy oreg Alfa (hello Paco:) ablakemelo mechanikajan fogaslecet kell javitanom. Ahhoz meg a flex nagy. :) hat ez az otletem tamadt.
Az általam linkelt lap alján ott a rendelési lehetőség. Én megrendelném, aztán a visszaigazolásnál úgyis kiderül van-e nekik most raktáron. Ha nincs, még mindig lemondhatod a rendelést...
Szerintem van egy Makita élmarója, nem talál hozzá Maki patront ebben a méretben és a Metabo patronját, vagy csak annak betétjét akarja rátenni. Nem vagyok biztos a teória működőképességében.
És a Makitához jó lesz a Metabonak a patron menete? Csak úgy kérdem.
Két ötlet:
1.) Lehet hogy jobban jársz azzal ha veszel valamelyik Obiban vagy bárhol egy dremel klónt 10-20 ezerért ( kb a patron ára ), és azzal megcsinálod amit akarsz.
2.) A normál 6 (6,35?) mm-es patronhoz keresel gyári hasított szűkítőt 1/8 -ra
Messze vannak tolem es ugye nem is tudja megmondani, hogy erdemes-e kimenni. Most voltam a Kisvakondban a XIv. ben, szerintuk kozponti raktarban sincs, 2 het a rendeles. Ha ma még utbaesik valami ott megnezem, de ugy tűnik nem sokan akarnak Dremelt befogni Makitaba. :)
Felhivtam oket tegnap, azt mondtak, menjek be, csak ugy tudjak megnezni. :) ja es csak készpénzben fizethetek. Mókás cég, bár a hölgy tényleg kedves volt.
Sziasztok, tudtok Budapesten nagyobb Metabo szakuzletet? Egy 1/8os befogopatront kellene vennem a felsomaroba.
Elore is köszönöm.
Na meg ha mar... van valami olcsobb univerzalis megoldas marotalphoz? Nekem a legolcsobb marogep van, amin nincs talp, csak allvanyba foghato. De jo lenne a faanyagon tologatni, nem pedig forditva. Na ez a verzió Makitaeknal nem olcso. :)
"a névbitorlót miért a megveszekedettért nem citálják be hitelrontásért?"
Az Alinak ez kevesebb mint egy bolhafing, lehet nem is értesülnek róla. A hazai hatóságok meg egy olyan céggel szemben amit egy "nagyember" háta visz, nem mernek fellépni. Van ilyen több is, de itt nem kezdjük ezt boncolni, nagyon politika lenne, miközben csak egy bűncselekmény.
Stimmel ! Csak azt nem értem ha az ali.com-ot koppintják az ali.hu sokkk, akkor a névbitorlót miért a megveszekedettért nem citálják be hitelrontásért?
De min1 is, fél év a kereseti elévülési idő a bizonyítékok általános felhasználási szempontjai szerint.
Csak az a baj, hogy vígan folytatják a szélhámoskodást más kárára angol számlaszámokkal !!! ;-(
Ránéztem erre az Aliexpressz.hu-ra, ez bizony ugyanaz mint az ázsiacenter.com. Lehet van még más nevük is, úgy néz ki ez az ismert névvel visszaélés a módszerük.
Nem tudom, milyen volt anno, mostanra a lenyúlásra szakosodott bűnszervezet lett. A honlapjukon mindent ígérnek, de annak a valósághoz nincs köze. A szállítási idő 5-50nap (!!), ami ha reklamálsz 5-75napra változik. De a szállítási időt csak a megrendelés (fizetés) után közlik. Nagyrészt előre elkészített panelekkel válaszolnak, amiknek a kérdéshez/reklamációhoz semmi köze. A késésekért a posta a felelős, amúgy meg a honlapjukon szereplő árúért és árakért ők semmilyen felelősséget sem vállalnak. Sosem mondják, hogy nem adják vissza a pénzt, mindig van valami kifogás amiért nem lehetséges a visszautalás. Ha ez sokadik nyaggatás után elfogy, akkor utalnak 1-2eft-ot. Ha nem adod fel és tovább nyaggatod őket, akkor kezdődik elölről az egész, majd megint utalnak egy morzsát. És így tovább...... Bizonyára arra utaznak, hogy megunja nyaggatni őket az ember és hagyja veszni a pénzt.
Érdekes ez az ázsiacenter. Én mikor indult, rendeltem tőlük több dolgot is, és meg is érkeztek türhető időn belül. Lehet, az volt a beetetési időszak. Mondjuk már évek óta nem rendeltem onnan, mert csak rosszat hallok róluk.
Várjunk, zavart érzek az erőben. Úgy tűnik, nem ugyanarról beszélünk. ?
Mi az Ali alatt az Aliexpress.com-ot értjük, aminek van több nációs változata, de szerintem magyar az nincs.
Van egy Aliexpressz.hu, nem tudom mit tesznek, de ez nem a fent említett Ali.
Úgy sejtem, Te az azsiacenter.com bűnszervezetről beszélsz, ami valóban egy csalásra, lopásra szakosodott szervezet. Nincs közük sem az Ázsiacenterhez*, sem az Aliexpress-hez. Webárúháznak hazudják magukat, de nem folytatnak semmilyen kereskedelmi tevékenységet. Beleléptem én is a csapdájukba, de ha kitartóan abuzálja őket az ember, akkor apránként visszafizetik a pénzt. "Valami okból" a hatóságok nem hajlandóak fellépni velük szemben.....
* az Ázsiacenter perelte is őket a névhasználat miatt, eredménytelenül.
Évek óta vásárolok az Aliexpress-ről, sosem történt olyan, hogy valamit ne kaptam volna meg. Amikor átveszem, utána küldenek egy emilt, hogy valóban én vettem-e át és minden rendben volt-e. Ha visszaigazolom, átutalják a pénzt az eladónak*. Ha nincs reakció, akkor 90nap után.
* tehát alapból nem az eladónak utal a vevő, az csak akkor kapja meg a pénzét, ha megtörténik a visszaigazolás és nincs reklamáció.
A vevőnek részvétele abban van , hogy jóhiszemű és átutal egy mocsok csaló bagázsnak egy bizonyos összeget ami a magyar jogszabályok értelmében még NEM bűncselekmény!
És pontosan tudják ezt ők is = összeghatárok, amivel visszaélnek!
Egyébként csak, hogy tudd Az ali magyarországi képviseletéről van szó, akik -aki állítólag a sárkánycenterben tanyázik-nak.
Tételes írásos válaszokkal tűzdelt bizonyítékaim vannak, csak ezzel egy személyben nem foglalkozik a hatóság.
Emiatt lett volna érdemes tömörülni és úgy benyújtani a keresetet, hogy talán valagba rúgja ezeket-őket valamiféle legitim hatóság!!!
Az Ali régen jó volt, a Kínában gyártott motyókból (Lenovo alkatrészek, Sandisk memóriakártyák stb.) lehetett olcsón kapni eredetit (!), a hamisítványok (Segger, JBC, Hakko stb.) pedig olcsók voltak. Most 80% hulladék (gondolom mindenki sejti, hogy a 3 dolláros marófej meg az 5 dolláros ruha meddig tart), 20% hamisítvány, de olyan árakon, hogy jobban megéri megvenni az eredetit (kínai C245-790 forrasztóhegy: 20 euró, eredeti: 30 euró, európai kereskedőtől, számlával, garival).
Ez minden netes rendelésnél erősen javasolt. CIB-nél Internetkártya a neve. 20 éve használom, sokszor. Egyetlen egyszer emeltek le róla 50 EUR-t csalók, de mivel nem én hibáztam a bank jóváírta.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a temu draga pl. alihoz kepest es kisebb a valasztek.
kb. 20 dolgot neztem ossze temuval aztan abbahagytam, mert mindenben olcsobb volt az ali ugyanolyan rovid szallitasi idovel, ha meg jobban raersz akkor meg olcsobb az ali.
Nemrég hallottam, hogy Kína acéltermelése nagyobb, mint a világ többi részének összes termelése, régen tanultam a vasgyártást, de nem hiszem, hogy a martin-kemencét napelemmel lehetne fűteni!
Bár ezek a kínai inverterek csodákra képesek, rendeltem is egyet a temuról!
Kínában a megújuló energia aránya mostanában érte el a 25%-ot, ami nagyjából megegyezik az EU-ban meglevő aránnyal. Jó irányba tartanak, de még mindig sokkal több szenet égetnek el (nyilván a méretekből adódóan is), mint a világ többi része. Szerintem a városok levegőjére manapság már csak politikai okokból is jobban figyelnek.
Fél órája olvastam, hogy csak az elmúlt évben 60%-al növelték a napelemes energiaszektorukat. Tegnap egy irgalmatlan szélerőműparkról, ahol a lapáthosszal rekordot döntöttek. Vannak ismerőseim,akik járnak oda, a főnököm két hete volt pl Sanghajban. Régen vége az unásig ismert szmogos városlevegőknek. Iszonyat pénzeket beleölve tekerik felfelé a technológiákat a környezetvédelembe a versenyképesebb termelésbe. Annak meg van ilyen hozadéka is.
Csaxólok, hogy egy (felsőmaró asztalba építése) != (a kínai termékekkel és a gazdaságpolitkával, illetve az állami támogatásokkal). Erre a témára minden bizonnyal található másik topik is.
Azért adja olcsón - hála az állami támogatásoknak, mert komolyan gondolja a környezet védelmét - és mellesleg összeköti a magas kereskedelmi haszonnal?
Amúgy nem mindegy? - a nyugatnak ezzel kell versenyeznie. Ha akarja ha nem.
A kínai okos. Vállalta a bérgyártást, megkapta hozzá a nyugati technológiát. De nem ült a babérokon, továbbfejlesztette. Ma már a technológiai előny is ott van. A cuccaik egyre jobbak, és sokkal olcsóbbak.
Én rendelgetek a temu-ról, barkács asztalos cuccokat, elektronikát és jók az ár-minőség arányok.
Hiba lebecsülni őket.
Elkezdtem egy satuasztal projektet - lassan abban az állapotban van, hogy teszek fel képeket.
A kínai már nem az a kínai, ami régen, tíz-tizenöt éve volt. Elektronikai cuccok forrasztási, beültetési minősége még a leggagyibb kis pici vacak panel esetén is eléri a nyugatit. És ha kérik, tudnak ők minőséget is csinálni, ahogy a megrendelő kéri.
a minden azért szerintem túlzás. opel, suzuki, mercédesz. audi mo-on is gyárt. persze vannak cuccok amiket jól megcsinálnak, de azt nem a temu meg banggood ,ali árulja. aztán, ha abból indulok ki, hogy mo-on pl egy kínai boltban árult cipó milyen minőség meg , h néz ki akkor elmegy a kedvem a kínai cuccoktól. de pl a massive tools amit egy magyar cég hozott létre ---már mint a márkanevet---az egy befutott márka. ez is kínában készült. a tulaj többször járt kínában és a saját elképzelését csináltatja velük. erről már más a véleményem.
Bameg - már ne haragudj - de ha itthon, "márkás" boltban rendelsz, ugyanazt veszed meg.
Csak dupla áron.
Hogy az itthoni garancia ér-e neked dupla árat vagy nem, azt eldöntöd.
De mindent ott gyártanak ma már...
A napokban mondta egy Angliában élő magyar közgazdász, hogy az angol GDP 70%-a ma már a szolgáltatásból származik, az inproduktív ágazatokból. Bankok, szolgáltatások, ilyesmi.
Ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy lényegében nyugaton megszűnőben a termelés, a gyártás.
A kis kínai olyan emblémát tesz neked rá, amilyet akarsz...
Max a meózás szigorúbb, ha megfizeti a megrendelő a felárat. A szorosabb adatokból kiesőt meg eladják "Adidos"-nak...
"Először a keretet csináld meg, majd abba az ablakszárnyat. A keret lehet egyszerü 5*5 cm farúdbó feles csapozással. Ezt még kézzel is ki tudod alakítani és vésővel finoman illeszteni. A keretre kívül vagy belül rakjál fel egy 6.5 cm széles lécet körbe ennek fog nekiütközni az ablak szárnya."
Láttam ilyen megoldást is, hogy nem egy anyagból van a teljes keret megmunkálva, ami nyilván egyszerűsíti a kivitelezést, de tartósság szempontjából nem tudom mennyire tartós így, másrészről az összefogatást ha csavarozom, akkor látszódni fognak a csavarok, ami nem mondom, hogy tragédia, de annyi energiát még feccolnék bele, hogy ezt elkerüljük. Pl ugyanezt a verziót viszonylag sűrű lamellózással tudnám még elképzelni, mert az "láthatatlan", de mire kilamellózóm pontosan azt a sok x db lamellót, addig lehet megbírkóznék valahogy a falcolással is.
Nem tudom, lehet csinálok majd egy próbát valami kimaradt anyagon és akkor döntöm el merre tovább.
Az utólagos módosításnál pedig a sima nyíló és a bukó nyíló között történne, tehát normális sarokpont, zár és kilincs lenne alapból, csak a bukó-funkciót akarnám utólag beleapplikálni - ha lehetséges.
Először a keretet csináld meg, majd abba az ablakszárnyat. A keret lehet egyszerü 5*5 cm farúdbó feles csapozással. Ezt még kézzel is ki tudod alakítani és vésővel finoman illeszteni. A keretre kívül vagy belül rakjál fel egy 6.5 cm széles lécet körbe ennek fog nekiütközni az ablak szárnya. Az Ablak szárnyat hasonló módon csapozva készítsd el, de 5 mm-el kisebbre mint a keret belső oldal mérete. Sima fém zsanért rakhatsz rá. Nem szép, de legalább erős.
Az üvegezést javaslom 2 rétegűre megcsináltatni egy üvegessel 4mm vastag üvegből és a két üveg között 10-12mm-es fém távtartóval, és az ablaküveg körbe szilezve, hogy a 2 réteg közé ne tudjon bemenni a pára. Az üveget a külső oldalon hasonló módon mint a keretnél egy kicsivel szélesebb léchez ütköztesd, belül pedig egy másik keskeny, 1-2 cm széles léccet szögelj be, így az üveg kívül is belül is meg van támasztva léccel.
Nekem a silány einhell gérvágó nem vágott pont 90 fokban. A hátsó anyagtámasztó kerítést kellett beállítani. Nem tudom mi a pontos neve. A szögállítókaron nekem van egy tekerőgomb, amivel rögzíteni lehet a beállított szöget. Gyárilag előre ki vannak jelölve egy kis ék alakú bevágásokkal hogy hova akadjon be a szögállító tüskéje. Először azt kell beállítani és lerögzíteni a gombbal, hogy a gép feje ne tudjon mozdulni oldalra, és utána a fűrészlephoz kell beállítani az anyagtámasztót. Nem tudom, hogy a te gépeden milyen rendszerű.
Egyrészt mert nem szabványos a nyílás, másrészt szeretném magamnak összebarkácsolni, tehát mondhatnánk, hogy "hobbiasztalos"-kodnék, mint a topic címe is mutatja..
Egy kültéri mellékbe szeretnék egy fa ablakot barkácsolni magamnak, 60cm x 100cm körüli méretben, semmilyen nagy elvárás nincs, mert zömében nem fűtött a helység, de mivel a kutya is ott lenne, ezért nagyon nagy hidegben egy olajradiátort bekapcsolnék, úgyhogy azért annyira zárjon, hogy ne süvítsen át rajta minden szellő, de korántsem lakóépület elvárások vannak.
Még most kezdek tájékozódni, úgyhogy semmi konkrét terv nincs még, az első köröket futom, de ami kérdések felmerültek bennem:
- úgy látom a youtube videókban, hogy a többség asztali körfűrésszel sűrű egymás melletti vágásokkal csinálja meg a csapozását a keretnek és a toknak is. Asztali körfűrész nincs, viszont van vezetősínes merülőfűrészem és arra gondoltam, hogy felülről csinálnám meg a csapozást úgy, hogy készítenék egy stabil és pontos állás a vezetősínnek, valahogy fixálnám az anyagot függőben és felülről dolgoznék. Csinált már valaki ilyet vagy hülyeség és szívni fogok?
- bukó-nyíló lenne a tuti, de átmenetileg jó lesz, ha csak simán nyíló. Nézegettem a bukó nyíló vasalatok beépítését, de egész jól megnehezíti a projektet, egy vezetősínes felsőmaróm van, amit tudnék itt használni, de a kérdés az lenne, hogy ha először megcsinálom sima nyílóra, akkor később nagyobb gond nélkül át tudom-e alakítani bukó-nyílóra?
- illetve eleve az anyag is kérdéses, mellékről lévén szó nem akarom túlzásba vinni, elég lehet valamilyen szárított gyalult anyag, vagy szívni fogok vele és keressek mindenképpen valamilyen ragasztott anyagot?
Köszi a választ. Nem amiatt kérdeztem, mert zavarna az éle. A Blum tervező 4 féle változatot kínál, és e kettő (hátfal megy végig, és a fenék ütközik vagy a fenéklap megy végig és a hátfal ráül) közül nem tudom, hogy melyiket válasszam. Ha csak esztétikai a különbség, akkor marad a végigmenő hátfal.
Sziasztok! Van egy Metabo GS 216 gérvágó fűrészem és sajnos nem elég pontos a vágása. Konkrétan, a deklarált 90 fok sajnos csupán 89,7 fok, ami illesztésnél látványosan nem jó. Hogyan lehet ezt a hibát korrigálni, a gépet beszabályozni? Válaszotokat elöre is köszönöm!
Köszönöm a magyarázatot. Eu-s fa gyalut sokszor használtam tolásra, de próbáltam húzásra is és ezért gondolkodtam el a japán húzógyalu vásárláson. A forgácstörövel nekem is sokszor beszorult a forgács, azt nem igazán élveztem. :)
Magának a stiftnek is biztosan van tízféle változata, attól függően, mire tervezték. A leválasztófolyadéknak a dobozán, vagy a biztosnági adatlapján nincs valami összetevő írva?
A Blum mindig megadja a pontos méretet a hátfalhoz és a fenéklaphoz is. Ez alapján kell számolni.
A hátfal megy végig, ezért ha zavar, hogy a fiók alján van egy élzárás nélküli felület, akkor a hátfal 2 - alsó és felső/ eleje- hátulja/ - éleit kell záratni.
Sziasztok, Egy kis segítséget kérek. A Blum programjával tervezem a konyhaszekrényem. A fiók hátfala a kérdés. Anyaga laminált faforgács lap lesz. Melyik megoldás a jobb? 1. A hátlap végigmenő (és a fenéklap ennek ütközik), vagy 2. A fenéklap megy végig (és a hátlap erre ül rá)?
A forgácstörő nélküli gyaluk általánosan nagyoló gyaluk.
A forgácstörős a finomabb precízebb megmunkálásra hivatottak.
DE ! a lényeg, mindegy milyen modellt választasz a tok és a kés éle közti hézag a perdöntő !
Ha nagyon precízkedni akarok a feljavított fatokosomat használom aminél ez a hézagméret 0,3 -szimplagyalu-forgácstörő nélküli.
Így általánosan 0,02-0,03 vastagságú forgácsot húzok le a fából.
A duplagyalunál-forgácstörős fennál mindenkor annak a lehetősége és gyakorlatban tapasztalom is, hogy a törő által generált ellenállás-göngyölítése a forgácsnak bizonyos esetekben beszorul felhalmozódik a tokban és folyton ki kell piszkálgatni .
Egyébként meg ha menetiránnyal ellentétesen megfordítod a klasszikus fatokost akkor azonnal gyakorlatiassá válik a JAPÓ érzés ;-D
Egyébként meg semmi de semmi különbség az ejropai és japo között, csak a toligálás és huzigálás változik .........;-)
Lassan elérkezett az idő, hogy egy jó japán gyalut vásároljak. Még sohasem használtam ilyen gyalut. Nem tudom melyiket vegyem meg, az egyik forgácstörős a másik nem. Milyen előnye van ha nincs forgácstörő?
Ha hosszú a mélyedés, akkor meg kimarod, és beleragasztasz egy fadarabot/fapálcát és levágod/lecsiszolod a kiálló részt. Linkelt valaki itt régebben egy videót, amin egy ruszki figura csinált ilyeneket.
Konkrétan mekkora az a kisujjnyi? Ha nem túl nagy, belefúrsz forstnerrel az ajtóba pár mm mélyen, beleragasztasz egy fakorongot és síkba csiszolod. Ha azonos fafajtát használsz (és nem túl öreg az ajtó), akkor alig fog látszani.
Tudnátok abban segíteni, hogy fa ajtón egy kisujjnyi mélyedést mivel tudnék kitölteni? Aminél nem kell 25 réteget felvinni és megvárni, később csiszolható és lehet zománccal festeni. Próbáltam mestertapasszal, az rettenetesen lassan és töredezve szárad, ha az előírt vastagságot túllépem. A kittfort fakitt fölött egy idő után felhólyagzott a festék...
Csak éppen a törzs különböző szegmenseiből vágott deszkák más mértékben és irányban deformálódnak. Ezért már az sem mindegy, hogy a fűrésztelepen milyen minta szerint vágják fel a törzset.
Volt itt néhány éve szó egy Woodfix nevű szerről. Úgy tudom, hogy senki sem próbálta ki innen a fórumról, de a leírása alapján ezeknek a hibalehetőségek kiiktatására szolgált. Itthon már megszűnt a forgalmazója, de lehet, hogy ott még mindig lehet venni (vagy valami hasonlót).
Az OK, hogy a német egy nagyon rendszerető népség, de azért azt még nem oldották meg, hogy a fa kültéren ne vegyen fel nedvességet, vagy hogy ha fel is veszi ne kunkorodjon tőle.
Ha maximalista a megrendelő, vagy TE vagy az, akkor vagy egy fúrósablon, vagy egy kicsapózsinór lehet megoldás, hogy egy vonalban legyenek a csavarfejek.
Azt, hogy mennyire mérettartó, azt nyilván nehéz megjósolni, de én félnék tőle :)
Egyébként pedig Feri ötlete az eleve hegyesre vágással kapcsolatban megfontolandó, én is azt csinálnám, akkor az élek szépen tudnak találkozni, szögszórástól függetlenül.
Ebben a szituban én tuti 45 foknál pár fokkal hegyesebbre vágnám a fát, és akkor biztosan az élek ütköznek. Az, hogy hátrafelé, a fal felé nyílik az "illesztés" a kutyát nem érdekli, mert úgysem látszik.
Igen. Szóval meg tudod csinálni elméletileg szépre, ám eltelik egy (két) nyár és a szép sarkok szépen minden létező irányba el fognak távolodni egymástól és már nem lesz is olyan szép.
Én biztos megpróbálnám lebeszélni erről a megrendelőt a saját érdekében :)
Azt írtad van már egy másik 125-ösöd. Innentől meg nem értem a kérdést. Vagy ugyanarra akarod használni csak újat és akkor marad a 125 vagy egymás mellett akarod használni őket, a 125-öt arra amira az jobb a 150-et meg arra amire az innentől meg meg megint nem kérdés, hogy a 150-es kell-e neked.
Ez egy egyéni döntés a használattól függően és semmi köze ahhoz hogy ugyanabból a gépből a 125-ös vagy a 150-es a "jobb".
Sziasztok, van valakinek tapasztalata a METABO SXE425 TURBOTEC EXCENTERCSISZOLÓ-val?
Megvettem a 125-öst de elbizonytalanodtam, hogy a150 nem lett volna jobb. Aboszolut hobbisza vagyok álltalában táblásított anyagot kell csiszolnom. Van másik kicsi könnyű 125 ös is, de régóta csorgattam a nyálam egy komolyabb csiszolóra.
a szarszamaoutletben volt 3 belovo, egy arketegoriaban, 15-20e kozott, ketto gude meg meg egy yato, ha jol emlekszem. sokaig hezitalatam, megkerdeztem, ficko azt mondta, hogy szerint kb. ua kinai, csak mas a matrica, aztan az egyik gudet megvettem. tud max 50mm tuszeget es 5.7mm szeles kapcsokat, abbol is talan 40mmig. tokeletes hobbi celra, kis muanyag kofferben, es a bostitch loszer jo hozza de az aldi lidl is arul igy nem gond loszer beszerzes. ja es levegos.
igen, bar februarban volt kitermelve, de majusig az erdoben fekudt. en ugy tudom, hogy a barmilyen celu fafeldolgozas mindig friss ronkbol tortenik, hiszen ronkot egeszben senki nem szarit, legalabbis ipari meretekben nem. persze a fa mozgasatol kicsit felek, vorosfenyore szoktak mondani, hogy mozog. de remelem azert rendben lesz. sok elotetot, filagoriat csinalnak telibe lamberiazva es mukodik.
egyebkent 2-3 honap 30-35 fok...a muszaritoban sincs ennel sokkal melegebb:)
Ez lett volna a B-verzió, csak vágatott bútorlapból lesz, célszerű lenne kimarni a helyét. Meg tudom csinálni, csak valahogy ezt nem érzem olyan szépnek.
A pince egyébként azt jelenti itt, hogy a pince felett van egy lakrész, olyan 60 éves bútorokat cseréltünk le éppen benne.
Lehet, hogy nagyon egyszerű leszek, de: zongorapánt? Ha jól értem, ez a doboz csak ágyneműt fog tárolni, nem fekszenek rajta, néha felnyitják és vagy ki- vagy betesznek ágyneműt. Egy "zsinór", ami épp addig engedi a tetőt felnyílni (túlnyílni a függőlegesen), hogy ne csapódjon az ember kezére míg pakolgat.
Nem?
Nem mondom, hogy nem menő Józsi gázteleszkópos felvetése, vagy a kivetőpánt, csak szerintem amire neked kellene: ágyúval verébre. Főleg egy pincébe. (mondjuk nálam a pince a "hűvös", "nedves", "párás", "dohos" szavakkal is kapcsolódik, ágyneműt ilyen helyen .... de akkor após pincéje csontszáraz?)
Valamikor sok évvel ezelőtt mind a 3 fiamnak csináltam kincsesládákat, felnyíló ajtóval. Az egyikhez gázteleszkópokat használtam. Olcsó, megbízható, nézz utána, hátha jó lehet neked is.
Asszonypajtás rendelt egy egyszerű ágyneműtartót após pincéjébe. Egy doboz lesz, aminek a teteje felhajtható, kb. 90x30 centis. Ilyet még nem csináltam, szeretnék kérni egy tippet ennek a felhajtható ajtónak a zsanérjára, legyen az bármilyen is. Első körben egyszerű kivetőpántra gondoltam, de lehet, hogy van jobb megoldás erre.
Ha rögzítve van, akkor már úgy fog megszáradni, talán csak zsugorodni fog. Nekem tetőlécen fútyült a rigó, mikor hozták, de ami lesúlyozva (rögzítve) száradt, az egyenes maradt.
talan emlekeztek, hogy a tavasszal keszultem egy nagy lamberiazasra es itt kertem tanacsot. azota a csur 80%-ban elkeszult, beszamolok rola, hatha vaélakinek meg hasznos lehet.
A vorofenyo ronkbol haver kifureszelte a 16-17mm deszkat amit aztan le is gyalult es szerencsere a marast is vallalta, sima aruhazi kezi maroval. szep lett az anyag, volt egy ket kifli alaku lamberia, de a nagyresze szep egyenes volt, gyonyoru rajzolattal. a szornyu nagy hosegben szepen meg is szaradt.
a csur lamberiazasat julius 24 kornyeken kezdtem es egy honapig csinaltam. sokat voltam szabin, ilyenkor reggeltol estig csinaltam, eleinte 8kor kezdtem, aztan a hoseg miatt egyre korabban. neha fejlampaval fejeztem be. volt, hogy dolgoztam, ilyenkor csak munkido utan csinaltam sotetig. egyik masik fiam neha segitett.
a tenyleges lamberiazas elott megprobaltam minel jobban sikba hozni a feluletet, de ez nem mindig volt lehetseges, mert annyit kellett volna elgyalulni a szarufakbol hogy elfogyott volna. ahol melyebb volt, ott kipotoltam deszkaval es szepen eldolgoztam a szeleket. A legdomborubb tetoresz lamberiazasa kozben jottem ra, hogy minden domborulat gyakorlatilag olyan mint egy hordo, amit idealis esetben lehetetlen parhuzamos szelu deszkakkal lefedni, nem veletlenul ives a hordo donga. ezert a domboru feluletek kozepe mindig lemaradt lamberiazas kozben, es a letrejovo reseket egyre nehezebb volt feszegetessel, ekelessel eltuntetni. amikor ez mar nem volt jarhato, fel kellett darabolnom a deszkakat es igy folytatni. keserves volt. ezert a masodik teto oldalt, ami jobban is sikerult, nagyon alaposan sikoltam. ennek deszkazasa mar sokkal jobban ment. egyebkent szornyu munka volt es amikor mar 9 napja reggeltol estig lamberiaztam, beiktattam egy piheno napot. de meg messze volt a vege ezert folytatni kellett. a rosszul sikerult oldal nagyon dimbes dombos lett, ezert 60cm-kent kizsinoroztam es a mert ertekeknek megfelelo ellenleceket gyalultam, ezek aztan szepen kihoztak sikba, es a cserepezesen mar nem is latszik, milyen szar volt.
az utolso heten iszonyu hajrat nyitottam es ami belefert csinaltam, megsem keszultem el a nyaron, de csak 2 nap hianyzott a cserepezeshez. ez szeptember elso heteben jott ossze, es vegul a cserepezes is megtortent 3 fiam es 3 szomszed fiu segtisegevel.
apro szepseghiba, hogy meg mindig nincs teljesen kesz, mert nem csak az idom fogyott el, hanem a lamberia is. a hatralevo konyot lenejlonoztam, igy mar nem azik. deszkabeszerzes folyamatban, szamitasaim szerint meg 6 nap kell, hogy kesz legyek, az oszinszunetre tervezem a befejezest.
meg roviden annyit, hogy ti javasoltatok a tuszegezot, kicsit hezitaltam, de az igazsag az, hogy meg belegondolni is rossz, mi lett volna, ha nincs. tokeletesen bevalt, az 50mm szeget is siman lotte be a kemenyfaba. es mar meg van a masodik melo is, amire fogom hasznalni. nalam egyertelmuen megnyerte az "Ev szerszama" dijat.
Idegen csap = rétegeltlemezből kivágott lamellókeksz= 5mm vastag, két sorban 100mm ként, arányosan osztva a vastagságot.
De lehet három sorban is eltologatva , hogy ne legyen szimetrikus egy vonalban , mint ahogy a kisméretű téglákat rakják-falazzák
A legolcsóbb lamellózógépel ki lehet vitelezni !
Vagy kétsorban végignútolni 15mm mélyen és rétegeltlemez tetszőleges vastagságban akár 10mmm, kézikőrfűrészgéppel meg lehet röhögve becsukott szemmel csinálni.
A kantnit meg miután össze vannak illesztve , meg kell canolni ragasztás előtt, ha nincs hozzá canoló kézigyalu akkor egy vasfűrészlappal is meglehet óvatosan érdesíteni a ragasztandó éleket=kantnit..
Vagy 36-os csiszolópapírral steknivel=egyenesre gyalult deszkára ragasztott csiszolópapír.
Írhatnám, hogy szerintem vagy ha magamnak csinálnám.....
A mai ragasztók mellett nem tartom indokoltnak a bigéző használatát. A rossz gyalulási minőség nem váltható ki ennek a szerszámnak a használatával.
Amit javasolnék: az élek megfelelő megmunkálása, majd lapos tipli, és szotítás. De marhatsz bele nútot is, idegnecsapos illesztéssel, ahogy tetszik.
Van bigéző marófejem valahol,- asztali marógépbe való-előtölóm is, de így sem venném elő! Nehézkes a beállítása, ha pici eltérés van benne, soka az utómunka, és jelentős az anyagveszteség ha keskeny anyaggal dolgozol.
Azt meg külön nem értem, ki az a barom aki egyáltalán kézi felsőmaróban legyártotta ezt a szerszámot?
"Befogtam a felsőmarót a kinyitható munkaasztalba fejjel lefelé.
Ezért fogtam a munkadarabot, nem a gépet. Szint kitépte a kezemből, akármennyire is óvatosan adagoltam az előtolást."
Csak, hogy jól értem-e.... Befogtad a gépet fejjel lefelé, majd a munkadarabot kézben tartva a levegőben nekinyomtad? Nos vannak akiknek semmi félelemérzetük nincs. Viszont az nem maróasztal. A maróasztalnál a munkadarab alulról is és a marókés felőli oldalon is meg van támasztva.
Csinálj neki "maróasztalt" nem kell túl szofisztikált legyen, akár két székre rászorítózva egy darab rétegelt lemez de ne kézben legyen a szerszám. Az illeszkedést több módon lehet állítani, akár próbadarabokon kijátszhatod azt is hogy ellenfordítva jó legyen de ez nagyon anyagvastagság függő. Én azt szoktam, hogy ami az egyik darabon a csúcs felső sarka, az a másikon az árok felső sarka legyen és akkor elég jól illeszkedik.
Magánvéleményem, hogy 8 mm szárral egy ilyen maró istenkísértés, legalább 12-kellene neki. A helyes fordulatszámot az átmérő alapján megtalálod bármelyik fordulatszám táblázatban (google, router rpm table vagy router bit speed)
Első tanácsom az, hogy a késeket ne rendezd így egy sorba, hanem a kör mentén szépen egymás után dolgozzanak. Ezzel így csak azt éred el, hogy minden fog egyszerre esik neki az anyagnak, és egyszerre kapja a tengely a lökést.
Ettől érezted azt, hogy rángat, belekap az anyagba.
a satuasztal (asztalos gyalupad) építés következő lépése a munkaasztalnak való konyhai munkalap toldása lenne.
Az alany egy 3,8 cm vastagságú tömör, hossz és oldalirányban is toldott bükk (talán Ikea-s) valamikori konyhai munkalap.
A szélessége 63,5 cm, de a váz eredetileg 80-as asztallapot tartott , tehát a két szélét egy-egy tíz centi széles akác deszkával szeretném toldani.
Ebbe lennének a satu rögzítő támaszai belefúrva-marva.
Bocs, ha nem szakszerű elnevezéseket használok.
A lényeg, hogy ragasztanám, de az élében nem csavaroznám egymáshoz őket, mert útban lehetnek később a csavarok.
Nincs módom a két élt egyengető gyalun végigtolni, a kétméteres munkalapot amúgy is kihívás lenne, csak kézi motoros gyaluval tudtam, és ezért pár tizedes hibái vannak.
Hogy ez ne legyen gond, és erősebb is legyen a ragasztás, vettem egy bigéző (?) marófejet 8-as szárral, hogy azzal alakítsam ki az illeszkedő profilt.
Ilyen:
Ma ki is próbáltam, de nem tetszik a dolog.
Egy Bosch felsőmaróba tettem, de ijesztően magas neki a fordulatszám. Jóval nagyobb és nehezebb ez a szerszám, mint amiket szoktam használni, a szokásos kis lapkás késekkel.
Két puhafa darabbal kipróbáltam, de félelmetes volt. Erősen rezeg, és bele-belekap az anyagba, szinte kirántja a kezemből az anyagot,
Nekem négyszer két métert kellene ezzel végigmunkálnom - keményfában...
További kérdés a mélység beállítása, hogy az összetolt darabok teteje egy síkba kerüljön.
Ha jól értékelem a helyzetet, akkor az ellendarabokat más magassággal kell megmunkálni.
Holnap lesz egy fordulatszabályzós felsőmaróm, amiben ki tudom próbálni alacsonyabb fordulatszámon, több lépcsőben, kis fogási mélységekkel.
A végső mélységet a támasztócsapágy adja meg - gondolom.
De az ellendarabnál hova fog felütközni?
Esetleg meg kell őket fordítani? Az egyik aljához megy a másik teteje?
Hát persze, rozsdamentes polírozott teflonzsírral megkent szögekkel így jön szét a raklap!
Ami nálam van, az szerintem vissza van hajlítva a fában 180°-ban és olyan szakállak vannak rajta, mint a 0-ás horgon!
Kétszer ekkora szöghúzós feszítővassal tornázok rajta és inkább elszakad, vagy a feje szakad le, de nem jön ki! Hosszú nyelű harapófogóval gfogva és azt feszítővassal feszítve van esély kiszedni tök függölegesen, ha már kanyarodik egy kicsit, esélytelen, olnyanok a szögek, mint ha egy vasfúrészlap lenne megforgatva és minden irányban harapna a fában, ráadásul a szög sem az a lágy szar, inkább elpattan!
Egyébként, ha nekem erre fogadnom kéne, azt mondanám, hogy ez egy 3d modell amit rendereltek.
Fura a háttér rajta, túl egységes, a felirat is olyan nem valóságos, meg az egészen érezni valami mű hatást! Kínai áruházak tele vannak olyan képekkel az árukról amik a valóságban sosem léteztek abban a kinézetben!
Hangfalat én is próbálgattam renderelni, hogy lássam, milyen lesz kb a kinézete, de én csak pár órát foglalkoztam vele, meg régebbi programmal, gondolom erre egy nagymester, aki ezzel foglakozik, pár kattintással élethűséget varázsol!
Nem is tudom ... ha a képek ha nem "AI-sak" vagy valahogyan szerkesztettek, és valóban el is készültek: akkor hogy a francba lett natúrból egyben kimarva (méretek nem tiszták). Nagyon nem látszik semmi illesztés, ha több darabból lettek pl összeillesztve. Én is inkább utólagos furnérozásra tippelnék, a "bele" meg így akár rétegelt is lehetne, mint nekem a hengercsiszolómhoz a láncvédő burkolatom.
Ha a száliránynak lehet hinni, akkor ez "egy" darab volt valamikor. A száliránya nem fordul egyértelműen. Persze lehet furnérozva van, akkor viszont lehet akármi :)
De kicsit mintha kúpos is lenne kép alapján, én inkább tippelnék az egy darabból előállításra.
Ez jó lehet, de ennyit nem adok ki, mert ritkán kell, viszont az ötletet elkezdem valami hulladék vasakból megvalósítani! Nyelet sem kell fixre rakni, egy darab 3/4-es levehető cső és akkor helyet sem foglal majd!
Eddig én is így voltam vele, 50-60cm-s anyagok jönnek ki belőle, nem is nagyon szenvedtem vele, de most meglett hozzá a diy projekt és sok kell belőle!
Ez lehet a piaca egyébként amit írsz. Én is ilyesmi helyzetekben tudom elképzelni ezt a szerszámot. Ha járnak szerelni és igazítani kell valami nem látszó helyen és a minőség nem számít. Finom munkára viszont nem alkalmas ez a szerszám. Ezért nem összehasonlítható pl. azzal a Juuma gyaluval ahonnan indult a beszélgetés. Azzal tudsz fogást venni és állítani a dőlését a pengének oldal irányban (lehet nem ez a pontos kifejezés). Muszáj párhuzamosra állítani a gyaluvasat a gyalu talpával, mert nem lesz egyforma a forgács vastagsága a két oldalon. Van pár eset amikor ez előny vagy inkább egy funkció, hogy így os tudod használni. Viszont alap helyzetben ezzel kezded a beállítást munka előtt, hogy párhuzamosra állítod és fogást veszel. A fix fogás se a legjobb, tudni kell állítani a munkához, anyaghoz. Viszont ezt csak az én szerény tapasztalatom alapján írom. Nekem nem szakmám.
Öncélúnak nem mondanám, nagyon is racionális. A penge dőlését pl. nem kell és nem is lehet állítani. Belőtték a tartómechanikát úgy, hogy mindig 45°-ban álljon, szerintük ez az optimális. A penge ráadásul egy mozdulattal felhúzható, hogy a gyalut szívfájdalom nélkül be lehessen baszni egy laza mozdulattal a Transporterbe.
Olyanok veszik, akik nem akarnak beállításokkal szórakozni, pl. mert kezdők hozzá, vagy mert az építkezésen haladni kell, élezéssel és állítgatással való tökölésre nincs idő.
Azok a drótok a szögbelövő maradványai, azzal vannak a szögek tömbösítve. Elvileg a nagyjuk kijön, de akik komolyabban foglalkoznak raklapokkal, mind használnak egy olcsó fémdetektort az ilyen kis szarokat megtalálni és kiszedni. Csak a teljesen "néma" lécek mehetnek a gépekre.
Két iskola dívik. Az egyik körfűrésszel kivágja a nem lyukacsos részeket, és csak azokat használják. A másik esetben szétbontják a raklapot rendesen. A szögeket ki lehet szedni egy célszerszámmal:
Én sokat kínlódtam vele. Raklap és raklap között is óriási különbség lehet. Rendes EUR raklapot bajosabb bontani, azokat nagyon össze szegelik, nekem még nem nagyon sikerült értelmes anyagot kinyerni belőle. Az egyutasak jobbak, azoknál simán működik egy nagyobb pajszer és egy pár fakocka. Persze lehet szerszámot csinálni és venni is, de ahhoz kell mennyiség, hogy legyen értelme.
A lábakat kell szétverni valahogy, akkor a szögek csak a deszkákban vannak, és le lehet csípni a szárukat, majd a feje felé kiütni a maradékot.
A szögek kihúzásával vacakolni értelmetlen, mert valami okosságot mindig tettek rájuk,amitől a faanyag tönkremegy.
Volt olyan szögem is, aminek az oldalára több helyen is 1mm átm. drótot hegesztettek,ahogy nagy nehezen kitéptem a fából a szöget magát, ezek a drótocskák benne maradtak a deszkában, és nyírták a gyalukést ezerrel.
Van valakinek jól bevált módszere a raklap bontásra, ha minél több anyagot szeretnék egyben kibontani?
A fogazott szögeket nem tudom úgy kiszedni, hogy ne szakítsa át a fejét és tépje ki a deszka másik oldalát, vagy ne szakadjon le a feje és a staflikban maradjon benne!
Nem akarom a végét levágni a szögeknél, mert jól jön a hossz a megmunkálásnál, még ha a végén le is esik a szögelt rész!
Gyerekkorom óta ismerek a szülőfalumból egy "fűrészes" srácot. Mondjuk ő mostmár 60 körül van, én meg 50 felett. Szóval régen.
Vagy 45 éve fűrészel egy traktor kardánról hajtható 700-as szalagfűrésszel, ami már az én gyerekkoromban is százévesnek nézett ki. Nem egy öntvény gép, a váza valami 100-120 mm átmérő körüli vastag falú csőből van. Az egészre rossz ránézni. Az alsó szalagvezetője jellemzően akác kocka, bevágva. Mögötte nincs csapágy támasztás ezen kívül, ha már nagyon átvágta a lap hátsó éle, akkor kicseréli.
Fűrészel tüzifát, tetőanyagot (persze ma már az utóbbi nem jellemző, de a 80-as, 90-es években simán csináltak ilyent ott nyers nyárfából pl.) Villanyoszlopból deszkát, szóval akármit. Csinál kisebb ács munkákat, kültéri "bútorokat" (magasles, játszótér elemek, stb).
Kb mindent tud a fűrészéről. Egy munkavédelmi felügyelő azonnal agyvérzést kapna a láttán, de a fűrésztől még nem volt balesete.
Aztán persze egy idő után elég egy kis megcsúszás, sikerült neki kesztyűben fűrészelni, így most az egyik mutatóujjának első két perce hiányzik. De ez nem a fűrész hibája.
Tulajdonképpen ma sem értem, hogy az az izé mitől jó, de ezerszer bizonyított. A srác amúgy egy barátjától örökölte, szóval már a 70-es években is járt az a fűrész.
Semmikép nem állítom, hogy ez követendő példa, csak azt, hogy ha egy szalagfűrészen éppen csak az a pár dolog jó, ami nagyon fontos és a használója nagyon ismeri a gépet és elvágott már rajta 5 ezer m3 fát, akkor azon nem érdemes gondolkodni, miért is.
Az ilyesmi inkább talán kivétel. Sokkal több rossz szalagfűrészt láttam, olyant is, ami jónak nézett ki és nem volt az.
Sőt még én is csináltam egy nagyon rosszat ;-) innen is vannak tapasztalataim. A legjobb pillanataimban és amikor minden összejött, akár egyenesen is tudtam vele vágni.
Ma már nem értem, hogyan vágtam ki vele 280 cm hosszú 16x16 cm-es sarkos akác kerítés oszlopokat, de már 30 éve azok vannak anyám házánál. A 16x16-os sarkos anyaghoz akkor rönkök kellettek, hogy hárman tettük fel az egyik végét a fűrészre, és ketten kezdtük tolni, mert olyan nehéz volt, hogy egyedül nem bírtam el a másik végét.
Az első sík vágásánál egy rönk hosszú "szánkón" toltuk, különben sose tartottuk volna meg, hogy ne tekeredjen el.
Ha valaki most látná azt a gépet (már nincs meg) és az oszlopot, akkor azt mondaná erre a sztorira, hogy én egy kib...ott Háry János vagyok.
De esküszöm, nem emlékszem arra sem előtte, sem ez után, hogy az a fűrész jól működött volna. Mindig szar volt.
Köszönöm az infóitokat, én akkor is csodálom ezeket a fószereket, ezek már akrobatáik a szerszám gépeiknek. Pl azt sem tudtam hogy száliránnyal ellentétesen is lehet gyalulni. Ezek nekirontanak minden irányból a fának. Én is szeretnék így zsonglőrködni a fával, de nekem ez soha nem fog menni.
Ez már bennem is felmerült. Ha csontszáraz és pillanatnyilag nincs is berepedve, idővel a páratartalom változás elintézi - lenolajos telítés egyébként sokat hátráltat a folyamaton.
Kanyarításhoz az átlagostól (gép nagyságához mérten) keskenyebb és az átlagostól erősebben terpesztett lapot célszerű használni. Ilyenkor nem teljesítményfűrészelés a cél. Egyébként a kopott, nagyobb luftú szalagvezető dúcok jól jönnek a művelethez, mert mikor látni, hogy elcsavarodik a lap, abból már tudható, hogy feszül és nem adja ki az íven - ilyenkor óvatosan rükverc és nyomot szélesít.
A felső szalagvezető 30..40cmre, az szerintem csak nemtörődömség.
Elkészült az ékszerdoboz. Kéziszerszámokkal készült majdnem teljesen. Csak a fenék és tető nútolása készült maróasztalon. Ilyen kis daraboknál sokkal egyszerűbb így kialakítani, mint nútgyaluval.
A kerékátmérő növekedésével csökkennek azok a hibák, amik egy hobbigépnél előfordulnak. A szalagok sokkal kisebb stressznek vannak kitéve, a nagyobb távolság miatt van helye visszatérni a lapnak a kerékre, van ideje lehűlni.
Nézz meg egy gattert. De ezeknél az indiai gépeknél is vélhetően megvan a vezető, ami igyekszik helyén tartani a szalagot a kerekeknél. És mind 4-500-as kerékkel van felszerelve, ha nem nagyobbal.
A másik dolog, hogy mivel ilyen gépeken nőttek fel, sokkal kevesebb hibát követnek el vágás közben. Nem erőltetik, nem feszegetik. Ha vágtál már lombfűrésszel (scrollsaw), ott nagyon kijön, ha többet akarsz, mint amit a gép tud, mert rögtön ferde lesz a vágás. Ezek ugyanilyen finoman bánnak a szalagfűrésszel.
A rugalmassági modulus és , hogy végtagveszélyes !!!
Alapvetően egy szalagfűrész oldalirányban veszélyes lapszakadáskor , persze annak is vannak előjelei !
Burkolat hiányos vagy részben hiányos gép életveszélyes is lehet ! ha esetlegesen a bandázs elkapja a penge fogát !
Ostorcsapás szerűen akár örvénylő módon is megtekerheti a lapot, és ha ott állsz akkor képzeld magad elé a történéseket !
Konkrétan többször is megesett velem , hogy a gyári gépburkolatokon és azoknak a résein is képes kiszúródni a lap !
Sőt teljes zárt burkolatú gépnél ha nincs kellően beközelítve az anyaghoz a felső vezető , AZON A PONTON is ki tud szaladni oldalirányban ! - megtörtén velem is !
Nem dicsőíteni hanem valagbarugni kellene mindet !
"A krómacél nem tudom miért jó, minek bele króm ? (majd Paco megmondja). "
Króm – Cr A króm az acélt olaj- ill. légedzhetővé teszi. A martenzitképződéshez szükséges kritikus hűtési sebesség csökkentése által javítja az edzhetőséget, nemesíthetőséget. Az ütőmunka azonban csökken. A króm karbidképző. Karbidjai növelik az éltartósságot és a kopásállóságot. Javítja a a melegszilárdságot, a hidrogénnyomás-állóságot, a reveállóságot. Az acélok korrózióállóságához mintegy 13% krómötvözés szükséges, melynek az alapmátrixban kell oldott állapotban lennie. Lezárja a γ-mezőt, és ezáltal tágítja a ferritmezőt. Az ausztenitet azonban stabilizálja az ausztenites króm-mangán ill. króm-nikkel acélokban. Csökkenti a hővezető képességet, az elektromos vezetőképességet, a hőtágulási együtthatót.
Értem én, de sztem vannak olyan dolgok, aminél a fejlesztés, mégha műszakilag progresszív is, végeredményben mégis öncélú.
De egyszerűen látatlanban nem lehet erről objektív véleményt alkotni, mert nem lehet átlátni logikával, csak érzelmi alapon ítélkezünk .
Lehet, ha vennék egy ilyent, meg 100 (?) pengét, az is kiszolgálna életem végéig élezés nélkül. De ezt nem tudom megítélni valójában.
Azt az egyet tudom a gyakorlatból, hogy NAGYON nagy a különbség egy jól élezett és egy kevésbé jól élezett vas között is.
Vésőkön csináltam egyszer egy amatőr tesztet, többfélével. Ott nagyon határozottan volt tapasztalható, hogy intenzív használatnál élezni kell rendesen.
A több hasonló bailey mintájúból az az egy Woden 4?
Egyrészt attól, hogy amikor vettem még látszottak az alján a síkba köszörülés nyomai. A talp minden éle sarkos, kopásmentes. Az állítócsavarokra való reakció szinte átmenet nélküli. A régi stanleyknél már jellemző, hogy a fel-le állításnál tekered a csavart és ha váltani akarsz a fel-le között, akkor ott van egy rahedli holtjáték, itt alig. Mert nincs szétkopva. Ezen túl kapott egy Veritas PM-V11 vasat. Ezt mondjuk elvileg beletehetném akármelyikbe is. A többi is jó, de azoknál már nem ennyire sík a talp, van holtjáték az állításnál, ilyesmi.
Sziasztok! Nézegetem ezeket a videókat: https://www.youtube.com/watch?v=UkXL2RmUyvU ,https://www.youtube.com/watch?v=fFdpyLn5ftM. Felmerül bennem a kérdés, hogy milyen fák ezek. Háncsukban száradnak, nem rohadnak, és pár centiméter gurigákra fűrészelve, nem repedeznek szerteszét. Mi is szoktunk tűzi fából, ( nyuszikat, hóembert, stb ) eszkábálni, de azokat nem tudjuk sokáig megtartani, mert szanaszét repedeznek. A másik. Mi a titka annak a fűrészelésnek, ahol az 5-6 centiméter vastag fát úgy tudja mindenféle alakra fűrészelni, hogy a felső szalagvezető akár 30-40 centiméterre van az asztaltól, és az alsóvezető akár 1 centiméterre is ki van kopva. Nem vagyok faipari szaki, azért kérek az okosabbaktól tanácsot. Én is szeretem a fát, pl ezt a kis szélmalmot, hajót, is magam készítettem, de nekem nem sikerül ilyen precízen. https://photos.app.goo.gl/BAcxHYnzrQED7vnP8 , Köszönöm ha tudtok nekem ebben segíteni.
A krómacél nem tudom miért jó, minek bele króm ? (majd Paco megmondja).
Amit keményfára javasolnak, az valami keményfém cucc, annak az árát írtam.
Az 1600m-t felejtsd el, biztosan nem fogja az 1500. méteren ugyanazt a gyalulási képet hozni, mint az első méteren. De ilyen alapon egy sima, jól élezett gyaluval is lehet sokat gyalulni, élezés nélkül. (pl a pacman által élezett jackplane-el is gyalultam cca 100m-t, élezés nélkül, még a végén is tökéletes képet mutatott)
De a lényeg, amit első körben írtam, hogy nem értem az üzleti rést, ahova ezzel be akarnak törni. Az egyetlen helyzet, amikor óriási előny ez a cserélhető penge a tömegtermelés, csak azt nem tudom, hogy ki használ tömegtermelésre kézigyalut.
Én egy dolgot tudok gyalus témában és az az , hogy a stanley cserélhető pengés gyalumat miután használhatatlannak bizonyult percek kérdése alatt a munkában 2000-tájékán, rátettem az üllőre és átformáltam a samuval...
talán nyárfa gyufaszálhoz alkalmas de másra nem !
1600méter ? még 10 métert sem adok neki a gyakorlatban nyárban , még ha r1 acélból van az a kétélű borotválkozó izé...
Eleve a pengét tartó és maga az anyagvastagságok sem alkalmasak intenzív munkára, DE legyen az alkotónak!, persze azért bükkben vagy csomoros juharban kíváncsi lennék MIRE jó ? :-(
Ezek naiv laikusoknak valók akik csak nézegetik és nem használják....lehet vitatkozni De ezek tények, nem alkalmas eszközök
Ránéztem ezekre a Rali gyalukra. Nekem az nem világos hogyan veszel velük fogást, illetve hogyan állítod a gyaluvas dőlését. Ezek elég fontos funkciók. A Bailey típusú gyalukat nagyon könnyen és kényelmesen tudod állítani. A fa gyalukat kicsit kényelmetlenebbül, de kalapáccsal tudod állítani. Ezeken így elsőre ezt nem látom. Ez olyan hülyebiztos szerszámnak tűnik nekem olyanoknak akik nem akarnak élezgetni, állítgatni. 1600 méter pedig marketing duma szerintem. A cserélhető lapkás kés ugyanúgy veszít az éléből és egyre nehezebb vele dolgozni.
A tények makacs dolgok, nyilván ez is az. Valóban figyelemre méltóan ki van találva ez a cserélhető pengés izé. Hogy lesz-e ilyen vásárolható penge 10 év múlva, mert vagy ráharap a világ erre, vagy nem... erre kíváncsi vagyok.
Valószínűleg Paul Sellers amikor 14 évesen inas volt, tudott gyalulni ugyanazzal a Stanley gyaluval mint ma 70 évesen. Elkoptatott benne vagy 10 vasat, de abból is van több emberöltőre való és még készíteni is lehet bele valamit, ha nagyon nem lenne.
Én úgy gondolom, hobbistaként életem végéig se koptatom el a gyalu vasaimat, meg még a kisfiamnak is itt marad - ha gyalul akkor még bárki bármit is.n.
De ezt nem azért mondom, hogy másfelé ferdítsem az érveket, pusztán a számok szerint valószínűleg igazad van.
Abban talán nem, hogyha történetesen Angolországban laksz, akkor vagy 30 fontért vehetsz egy működő stanley-t, szóval kapsz vagy 5-6 darabot legalább egy ilyen árán.
azért tart vagy 3-4 egyforma gyalut, hogy ne kelljen 15 percenként !!! megállnia a munkával élezni
A Raliban pengét fordítani/cserélni pár másodperc, az még mindig jóval gyorsabb, mint az élezés, és olcsóbb, mint több gyalut tartani. Megvan annak a piaci rése.
Amúgy én végül is aztán azért sem mozdultam el a Juuma irányba (gondolkodtam rajta, hogy "beváltom" a gyaluimat egyre), mert amíg egy 4-es régi kb 1,5 kg, a Juuma 4-es meg vagy 2,2 kg. Mondjuk mint a Stanley SW 4, ami szintén van nekem egy. Egy alkalomra emlékszem, amikor napokig gyalulgattam egy nagy tölgy ágy teljes felületét. Már a másfél kilós gyalu is fárasztó volt kicsit, a 2,2 kilós meg még jobban.
Öt perc alatt ez nem jön ki, de ha egész nap tologatod, akkor igen. Sőt, utólag azt gondolom, lehet, hogy a fatestű gyaluk még kevésbé fárasztóak.
Namost már nem szívesen megyek bele vitákba, de pl Paul Sellers - és ha valaki ért a hagyományos kézi gyalukhoz, akkor tőle nehéz elvitatni - azért tart vagy 3-4 egyforma gyalut, hogy ne kelljen 15 percenként !!! megállnia a munkával élezni.
Mármint nyilván ez kvázi folyamatos munka. Legyen az, hogy a mostani acélok jobbak. mondjuk a Veritas szuper acélját lehet, hogy óránként kell élezni.
Azon lehet még gondolkodni, hogy egy hobbista mire használja a kézi gyalut és hány órát pihen hány perces használat mellett, de az nem változtat a tényen, hogy gyakran kell élezni, ha használják.
Stanley Black&Decker egy amcsi cég, elképesztő mennyiségű márka van alattuk. Gyártatnak kínában is, de alapvetően nem lehet rájuk mondani, hogy kínaiak.
Innentől kezdve pozícionálás kérdése, hogy milyen brand alatt milyen minőséget adnak. Pl a DeWalt is az övék, az ugye egy jóval drágább, iparibb vonal, de lehetne mondani a BOSTITCH-et is, amire nehéz ráfogni, hogy gagyi lenne. A Stanley-t bepozícionálták az barkácsáruházi szintre, pont azt a minőséget is várhatod tőle.
A lényeg, hogy az adott brand pozícionálása fogja meghatározni, hogy mennyi mindent spórolnak ki belőle :)
Apropó, a Stanley-ről mit lehet tudni? Régen egy menő, minőségi szerszámokat gyártó cég volt. Ma szerintem a kínálat nagy része kínai. Van egyáltalán még minőségi termékük? Esetleg egy jobb, akár európai gyártmány sorozatuk és egy rosszabb, kínai? Mikor volt a "lecsúszás"? Azaz milyen régi termékeket érdemes még használtan is venni tőlük?
26eur az eldobható penge hozzá (ami keményfához is használható). Darabja. Az 10 magyar pénz. A gyaluk árái pedig közelítik a nagy, tradícionális gyártók árait (veritas pl)
De őszintén, nem értem.
Ott lenne értelme, ahol termelni kell és az idő sokat számít. Viszont manapság nem sok olyan helyet tudok elképzelni, ahol az élezés ideje annyira sokat számítana, hogy megéri ebbe a rendszerbe fektetni. Aki termelni akar, az nagygépeket, CNC-t, vagy teljes gyártósort vesz, ott nem fognak kézigyaluval bohóckodni. Az egyedi, high-end asztalosnak meg belefér az idejébe az élezés. Az amcsi, angol videókat elnézve hónapokat, éveket várnak az ügyfelek egy-egy egyedi bútor elkeszülésére, ha 2x meg kell élezni a kézigyalut (2x10p) az pont nem számít semmit.
Ezeknél a gyakori szerszámoknál ki kell várni a jó pillanatot. Hétvégén, este záródó licitek jóval drágábbak, azokat el kell engedni. Azokra kell vadászni ami hétközben vagy napközben záródik, ott jóval alacsonyabb az ár jellemzően. Fix árasokból is lehet néha alkudni. Illetve vettem úgy is, hogy csak belföldi postázással felrakott hirdetésre kérdeztem rá, hogy elküldi e. Sok lehetőség van, kitartónak kell lenni igazából. Egyformák ezek egyébként, egy licenc alapján gyártották őket Sheffield-ben. Tényleg csak annyi ökölszabály van, hogy minél régebbit kell venni. Sokkal jobb a megmunkálásuk, anyagminőségük. Szép ez a gyalu, ez új. Én is vettel olyan 78-ast ami új volt papírjaival, eredeti dobozában.
Az előnye az angol ebay-nek, hogy nagyon sok a Record és Stanley gyalu, illetve a paletta is széles. Woden kevesebb van és nem is gyártottak annyi féle szerszámot. A hátránya, hogy a Brexit miatt sarcot kell fizetni a postán felül. Egyénként a posta is drágább lett. Ennek ellenére megéri keresgetni, mert ki lehet fogni jó vételeket. Annál könnyebb az ember, dolga minél gyakoribb darabot keres. 3-as, 4-es, 5-ös gyaluval Dunát lehet rekeszteni. A különleges dolgokkal nő az ár is, illetve a régebbiek drágább, de azokból is lehet olcsón kifogni. Szóval ki lehet hozni viszonylag elfogadható áron őket és van egy nagyon jó minőségű szerszámod. Aminek egyébként egyenként történetük van. Sok gyalumon van valamilyen jelölés. Nevek, számok. Van olyan gyalum ami 85 éves, már csak ezért más kézbe fogni. A Juuma és Dictum gyaluk mind jók, ezért is írtam, hogy ha új akkor őket kell venni. Ár/érték arányban a legjobbak.
'50-es évekből viszonylag sok van az angol ebay-en. Az az idő már rég elmúlt, hogy fillérekért legyen, de az újak olyan csapnivaló gyártási minőségűek, hogy akkor is megéri.
Néhány éve én kicsit többet vettem, mint amire igazából szükségem van ;-) párat el is adtam, de még mindig van vagy 3 db 4-es, 1 db 4,5-ös, 1 db 5-ös.
Stanley, Record, Woden márkákból. Akkoriban jó pár hsz-t írtam ide, sztem érdemes rákeresni, mert van talán bennünk pár hasznos tapasztalat.
De igaz, ami igaz, ezekből a fentiekből mondjuk a Woden 4-esem tökéletes darab, gyakorlatilag nem használták, pedig vmikor 1957 körül gyártották. De ha mondjuk összeadom a többi árát, simán kijönne belőlük egy ilyen:
Köszönöm szépen mindenkinek a választ és a segítséget! Elég hiányosan fogalmaztam meg a kérdést, kezdésnek 4-es számú Stanley-t keresek, öntöttvas testű, lehetőleg a 40-50'-es évekből, mert azt olvastam, hogy minőségben jobbak, mint az újak, és pl Angliából hozatva szállítással vámmal együtt még olcsóbban be is tudnék szerezni egyet, mintha új hasonló kategóriásat vennék. Még kutakodom a témában, de egyébként a ducotools nagyon ígéretesnek tűnik. Még egyszer köszi a segítséget!
Használt gyalukat szeretne vásárolni, azt írja. Szóval a linkel-t bolt nem játszik. Egyébként sem adnék pénzt ezekért az új Stanley gyalukért. Ha használt, minőségi gyalukat keres akkor itthon nem sok esély van erre. Ritkán felbukkannak fémtokos gyaluk, de inkább fa gyalukból van választék. Gondolom a fémet szeretne ha angol oldalakat talált. Lehet angol ebay-en nézelődni, angol kisebb webshopokban ahol van használt. Lehet német kleinanzeige-n vagy nagy választék van a holland ducotools.com-on. Érdemes minél régebbit venni. 50-es évek vagy előttit. Ezekkel kicsid dolgozni kell, de bárki rendbe tudja rakni őket. Ha azonnal hadra fogható gyalu kell akkor a Dictum saját márkásak vannak a legjobb áron.
Nem probléma, valószínűleg én többet rendeltem tőlük mint te, sok esetben helyszíni átvétellel. De a kollégáimnak és nekem is aza véleményem mint 409-nek. Kizárólag filléres dolgokat érdemes rendelni tőlük, ami nem azonnal kell mert a szállítási idő kiba hosszú, és még elnézést sem kérnek érte, ha két hét alatt érkezik meg. Illetve a másik lehetőség, hogy csak olyat választasz ami alatt az van írva hogy áruházi raktáron, és személyes átvétellel elmész érte ha van rá lehetőséged. Futárral olyat rendelni ami áruházi raktáron van a legnagyobb dőreség, mert akkor először ülnek rajta egy hetet majd a központba megy vissza, ott is ülnek rajta és végül átadják a futárnak a harmadik vagy negyedik héten.
Nem tudja. Egyrészt a linkeden levő cuccok alá az van írva, hogy "központi raktárban" ami valószínűleg tényleg tiencsinben lehet mert kb két hét-egy hónap mire megjönnek onnan az áruk, másrészt nemrég az üzletet is átalakították, már nem üzlet hanem egy kiadópult mögötte egy raktárral és nem férsz hozzá semmihez.
Mivel nem konkretizálta, mit szeretne, mekkorát és mennyit, milyen árban, meg úgy általában semmit, ezért "küldtem" olyan üzletbe Bp. közelében, ahol esetleg személyesen meg is tud tapogatni néhányat, ha nem is a teljes kínálatot :)
Nekem ez az egyik kedvencem, bár nem olcsó, de minőségi cuccok vannak. Évek óta szemeztem egy Veritas jack plainnel, aztán itt a fórumban 10 perccel maradtam le róla.
Ezt a kis rácsot én magam készítettem rozsdamentes acéllemezből a gáztűhelyünk mögé, mert fakanál, vagy valami más gyakran leesett a tűzhely mögé, amit aztán körülményes volt visszavadászni, mert a tűzhely gázcsöve mereven tartotta a tűzhelyet a helyén, elhúzni a faltól nem lett volna könnyű.
Akkor javaslok neked valamit. A tűzhely mellé már ne pozdorja alapú pult darabkát tegyél, hanem egy fémből készült kis pultocskát. Ami fölfekszik a tűzhelyre is és a pultra is. Könnyen leemelhető, és tisztogatható lenne. Én rozsdamentes acélt választanék. Egy ügyes fémmechanikus ezt neked örökéletűvé tudná megcsinálni. Nem sokért, de mindig büszke lehetnél rá.
Ez csak egy kis móricka rajz az arányok miatt. Ikeás 60 mély korpuszok lesznek. A kis darab kb. 20cm de optikailag és használatilag is számítana, azon az oldalon tűzhely lesz mellette egyébként. Sejtettem, hogy a felső változat semmiképpen nem jó csak a "biztonság kedvéért" rákérdeztem.
Rferinek teljesen igaza van. A víz beszivárogna a két munkalap közé, és ha szerencséd van, nem kell egy fél év sem ahhoz kidobd az egészet.
Már csak azt nem értem, hogy a második képeden lévő kis darab munkalap mire lenne jó.Ott is nagyon kellene ügyelni a vízzárásra, ami szinte lehetetlen. A munkalapot egy darabból kellene elképzelni. (Méretek nincsenek a precíz rajzodon.)
sziasztok! Konyhatervezésben kérnék egy kis segítséget tapasztaltabbaktól. Sajnos kicsi a helyiség így nincs igazán mozgásterem. A mellékelt kép szerint kéne L alakban megoldani a munkalapot. Amitől tartok, hogy a felső megoldásnál (ami szerintem a normálisabb lenne) a mosogató (zöld) átlógna a két lap illesztésén. Szabad ilyet csinálni, vagy inkább a második legyen?
Hááát fene tudja, én távol maradok ettől a cégtől. Nem a becsületesség mintapéldái hogy finoman fogalmazzak. :(( Ami náluk "raktáron" van, az többségében Kínát jelent, és megesik, hogy távolról sem azt szállítják ami képen van. Reklamáció nincs, mert oda van írva, hogy az csak illusztráció.....
Feltételezem nem elektromos gyalura gondolsz :) Ha van Facebook fiókod, akkor kb millió találatod lesz gyalu kifejezésre minden méretben és kialakításban. Anyagilag talán ez a legjobb indulásnak.
Ha mindenképp újat szeretnél, akkor Google a barátod, "kézi gyalu" kifejezésre is kb millió találatod lesz:
Üdv! Új vagyok a fórumon, és szeretnék belevágni a hobbiasztalosságba, hely szűkében viszont kézi megmunkálásra korlátozódnék. Használt gyalu vásárlásban szeretnék segítséget kérni, mert online eddig csak Angliában találtam ilyen szerszámokat. Ismer valaki olyan webshopot, ahol a régióban vagy EU-ban árulnak, esetleg BP-i boltot vagy piacot, ahol szerencsém lehet? Előre is köszönöm a segítséget!
A mélység nem is, viszont a forgácsolási sebesség. A fix fordulatú, 250es laphoz áttételezett gépen a 150mm lap azért már kezd lassú lenni. Cserébe szép halk.
A kínai 5forintos fűrészlapokból készített készletemmel a papír hézagolókkal most mi lesz? Veszek egy flexet, és csinálok belőlük dobócsillagokat?
Igen, bár dadoonál szerintem a méret nem lényeges hiszen nem akarsz úgysem 8 sm mély nútot csinálni vele. Viszont minden előny az igm oldalán áll.... - és még olcsóbb is.
112x76x6 cm cseresznyefa tábla eladó. Sajnos kb. 15 évig az erkélyen állt, látszik rajta az idő.:-) Esőtől védett helyen volt. A ragasztás mentén meg van repedve. Talán valaki tudja vmire használni.
Szerintem vannak olyan dolgok, amiket megéri magadnak csinálni, és vannak, amiket nem. Pl. körfűrészhez tolóasztalt abszolút megéri, mert nem lehet készen kapni és mindenki maga tudja legjobban, hogy milyen méretben kell és miket akar csinálni vele. Satunál szerintem a befektetett idő meghaladja a hasznot. Még ha az embernek nem is drága az ideje, akkor is csinálhatna satu helyett könyvespolcot vagy kertkaput :)
Köszi! Ezt ismerem én is, Szögkerben szoktam én is venni. A gond az, hogy kis méretben nincsen ami egy kis dobozhoz is megfelelő lenne. Utánanézek majd ennek a gyártónak, hátha csak hozzánk nem jut el minden terméke.
Rob Cosman-nál láttam ezt a technikát a sarkok megerősítésére. A doboz még nincs kész teljesen, de ezt a részét letudtam. Fel kell még nyitni és megcsinálni belül is. Értelmezhető zsanért nem találtam azóta se egyébként. Ennek is levehető teteje lesz. Majd a szintén Cosman féle fa zsanért akarom kipróbálni, de ahhoz kell szerszámot gyártani még.
Valami 2 komponensű ragasztóval kellene beragasztani a csapokat, de lehet, hogy akkor nem tudnak elfordulni a kerekek. Az ilyen bordázott tengelyű kerekeket a fém irodai székek alá szokták rakni a lemezből hajlított fém láb konzolokba. Persze abból is elég hamar kitörik. Azt nézd meg, hogy a kerék tengelye tud e forogni a kerékagyban vagy fixen van beöntve a műanyagba. Én már találkoztam minkét fajtával. Ha fixen van beöntve akkor előbb egy megfelelő lyukú csődarabot kell levágni akkorára hogy az első rece rész kiálljon csőből, oda egy zégergyűrű vagy drót kell tekerni hogy a csőből ne jöjjön ki a tengely. Szigszalaggal azt a részt vékonyan betekerni, majd 2k ragasztóval beragasztani a csövet a bútorba. A szigszallag lényege az, hogy a ragasztás után is tudjon forogni a csőben tengely.
Köszi! Közben kiderült, hogy ez egy elég fura "éjjeli szekrény", van egy fém váza, a láb gyakorlatilag négy csővég. Így persze érthető, hogy miért ilyen hülye megoldást használnak. De akkor is sokkal hosszabb pöcök kéne...
Pár éve szemeztem vele, sikerült összeszednem a lengéscsillapítót hozzá, de amennyi időm van, lehet soha nem is lesz satum... Az "olcsón" kategóriában meg szerintem verhetetlen a koncpeció, főleg, ha meg tudod oldani, mert van a kertben/ismerősnél itt-ott annyi elfevő alkatrész.
"Az idő, amit gépészkedéssel töltesz, többe kerül." - Való igaz. De mit számít a hobbistának az idő? (örökzöld kérdésünk, ugye... :D )
Egy motorboltban mesélték, hogy az első kínai kismotoron, amit kipróbáltak, hátha lehet árulni, egy vascső volt a kipufogó, amire rögzítettek szép fényes műanyag burkolatot. Lehet találgatni, mennyi idő alatt olvadt le róla. Mégis megpróbálták a kínaiak eladni.
Öcsém a hétvégén panaszkodott, hogy az aliexpresszről vásárolt éjjeli szekrényéről állandóan leesnek a kerekek, ha csak egy kicsit is arrébb tolja.
A kerek rögzítése a következőképp néz ki: a kerekek tetején van egy "dugó", ami recés (három vastagabb lamella), ezek hivatottak egy sima lyukban bent tartani a kereket. Elvileg még nem is lenne baj, ha ez elég hosszú/mély lenne, de az egész dugó alig egy centi, esélye sincs semmilyen nyíró erőnek ellenállni.
Mint írtam, nekem az UniMaxos kompreszor pár hónap után adta meg magát. Az itteni hozzászólásokból is látom, hogy helyesen cselekedtem, amikor nem küldtem vissza garanciálisan, hanem megjavítottam - ezzel persze elveszítve a garanciát.
OT
A hajtókar a csapágyával ugrott le a forgattyúcsapról. Mert nem is volt odaerősítve, csak rászorítva. Visszatettem, de pár héttel később megint lejött. Akkor fúrtam egy menetes lyukat a forgattyúscsap közepébe és egy nagy alátétet csavaroztam fel, ami megakadályozza, hogy a csapágy a karral együtt leugorjon. Azóta nincs vele baj. (de mondjuk egy kicsit bizarr, kínai konstrukció, ahol a hajtókart csak az tartja a helyén, hogy a csapágyat rászorítják a csapra...)
Mondjuk angolul. De ha az ember valami épkézláb középkategóriás cuccot vesz, az amúgy sem a garancia ideje alatt fog meghibásodni. Szerintem a gyakorlatban a garanciánál sokkal fontosabb, hogy milyen az alkatrészellátás.
EMAG-nál volt egy vásárlásom, amit arcpirítóan intéztek, vagyis éppenhogy nem. /dátum, események, tények bizonyítják/. Végül vissza harcoltam a pénzem, de addig az egész folyamat egyáltalán nem volt vásárlóbarát. (Eleve hibás, bontott csomagolású, sérült termék érkezett, csak a cseréjét szerettem volna, de erre nem voltak képesek, végül visszaküldték az árát). Aztán jött a "megbízható bolt értékelése". Ott leírtam pontosan, tényszerűen, mi történt. Aztán kaptam egy üzenetet, hogy az "értékelési feltételeknek" nem felel meg az értékelés, így nem jelenhet meg :-DDDD
Ide sem írom most, hogy pontosan mit gondolok, mert még a Modik kiszedik ezt is :-
A Uni-max és az EMAG nálam tiltólistára lett téve. A uni-max reklamációs idő több hónap is lehet. Az Emax egy sunyi román cég, a facebookon van egy Emag károsultja csoport mert olyan sok a probléma velük. Levelekre nem válaszolnak, tipikusan úgy működik, mint az aliexpress, csak itt még a reklamációkat sem fogadják, míg az aliexpressen el lehet intézni a reklamációt.
Az uni-max ugyan egy cseh cég, de van hazai képviselete, akikkel a garanciális dolgokat lehet intézni. Több éve volt velük afférom, valami nem működő eszköz miatt. (néhány ezer ft-os valami) Az eljárás úgy nézett ki, hogy futárral küldjem vissza (személyesen nem vihetem), és ha összegyűlik egy konténernyi ezekből akkor felteszik egy kamionra ami elviszi Prágába, ahol egy szakértő megvizsgálja, valóban garanciális-e a probléma. Figyelmeztettek, ha elutasítják, akkor a szakértői díjat is ki kell fizetni, valamint a szállítást oda-vissza Prágába. Nem küldtem vissza, nem ért annyit mint a futár díja, (amit mindenképpen nekem kellett volna fizetni) és azóta hanyagolom a céget. Gyanítom, elutasították volna ha vissza is küldöm.
Szerintem a lényeges különbség ott van, hogy ha problémád van, akkor kivel vagy kapcsolatban. Az Alza is cseh, a Mall sem magyar, de a garanciás problémáidat itthon intézheted velük. (a Mall-nál nem vagyok biztos, mert sokszor csak közvetítők, az adásvétel már egy másik céggel történik.) Ha külföldre kell visszaküldeni, akkor már macerásabb. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi webshopoknak van magyar nyelvű oldala, de ha a garanciás cuccot visszaküdöd Csehországba, akkor hogy írod le a problémádat? Ha magyarul, akkor valami fordítóprogrammal próbálhatják megérteni - ha érthető lesz a fordítás.
Az igaz, hogy sokan nem mernek/tudnak külföldről vásárolni. Viszont a baj nagyobb. Az imént soroltam fel 3 cseh weboldalt, ahonnan jobb, szebb, esetleg olcsóbb cuccokat tud vásárolni az egyszeri hobbiasztalos, mint nagyon sok magyar webáruházból, ráadásul ebből 2 magyar nyelvű. Ott van a lengyel allegro, éppen a héten hallottam róla egy szakértőt. Ez az ottani vaterának indult, ma piactér, és a 40milla lengyelnek kb. 30% ott vásárol. Annyira, hogy az amazon nem tudott oda betörni. Letaroltál már Csehországot, és most Szlovákia és Magyarország következik. Már itt is itt vannak, a mall.hu már az övék. És akkor még szóba sem került a temu, ahol a vevők 30%-a azt sem tudja, hogy nem magyar webáruházból vásárol. A garancia macerás lenne, de kit érdekel?
Szóval hol vannak a magyar webáruházak? Nem csak a szerszámos, hanem bármi más...
Na de a Dictumtól én is tudok vásárolni, és nem csak azt a három darabot amit a magyar cég kimazsolázott, hanem a teljes szortimentet. Akkor rájuk pontosan mi szükség is van?
A kereskedelem esetén - egyébként ugyanúgy, mint minden szolgáltatásnál - fel lehet tenni a kérdést, hogy van-e hozzáadott érték ahhoz képest, mintha mondjuk megvennéd akárhol.
Az Internet előtti világban gyakorlatilag egyértelmű volt a helyzet, mert ha el kellett menned a gyaluért Düsseldorfba , akkor Budapesten nem volt kérdés, hogy simán kifizeted a többlet árat.
Ha ez egy mosógép, aminél mondjuk valószínűek garanciális problémák, akkor megint csak nyerő a magyar kereskedő, mert ő ennek az intézését az értékesítéssel vállalja.
De közben érkezett az internet, aminél 3 perc alatt összekattintod a vásárlást, odahozza a gyalut a GLS. Hacsak nem gyári hibás, akkor később ezzel nem nagyon lesz garanciális kérdés, a termék jellege miatt. Ezért a hazai kereskedő hozzáadott értéke erősen csökken - viszont veszteségért nem adhatja a terméket, vagyis kiszámolja, aztán megpróbálja.
Innentől el lehet dönteni a vásárlónak, hogy honnan rendel.
A német 19%-os áfa van a számlában. Vagy nem lépték át a 10.000€-s értékhatárt, (ami azért nem olyan sok egy ilyen cégnél), vagy nem foglalkoznak vele.
Végül vettem a Dictumtól 2 fűrészt és egy apróságot. Szomorú, hogy ugyanez a magyar cégtől a német szállítási költség ellenére is több mint 3000 Ft-tal lett volna drágább. Összesen kb. 23000 Ft volt, szóval ez 10% feletti különbség. Ez van.
Az Uni-Max cseh cég, de a kínálatuk legnagyobb része kínai. Én egy kis kompresszort vettem tőlük. Gyorsan, pontosan szállítottak. Amikor a hajtókar belül leesett, nem vettem igénybe a garanciát, inkább megjavítottam magam. Ha jól értem, a garanciára vissza kellene küldeni nem kevés pénzért Csehországba aztán várni, amíg valami történik. Jó esetben küldenek egy újat. Ami rossz esetben megint elromlik.
Köszönöm, ez konkrét volt. Ahogy végignéztem itt a választékot, kb. a legjobbat néztem ki véletlenül. :)
Van némi tapasztalatom, a Dictumtól vettem 2 ugyanilyen fűrészt,amik nagyon jók. Van egy Tajima fűrészem is, valamilyen másik fajta, azt pl. nem kedveltem meg, pedig elvileg az is keresztvágó. Azt szeretném kiváltani valamilyen jobbfajtával. Szóval japán fűrészből is sokféle van. Az a Bahco is lehet jó, de kétoldalast nem szeretnék most.
Amit kinéztél, az egy Z-Saw, ez az egyik legnagyobb japán gyártó, a minőséggel nem lesz gond.
A finom fogazással és a minimális terpesztéssel csak óvatosan, mert nagyobb gyakorlatot igényel a használata, könnyebb eltévedni vele az anyagban akkor is, ha már belemerült a fába. Nagyon csavargatni / tekerni sem kell hozzá a lapot, könnyű elcseszni.
Elsőre szerintem valami durvább fogazású és nagyobb terpesztésű, vastagabb katabát vegyél.
Hogy a képen melyik vágás mivel készült, szerintem kitalálod :)
Kis segítséget szeretnék kérni japán fűrész vásárláshoz. Finom fogazású keresztvágót keresek. Van hosszvágó fűrészem és egy Dozuki is (ilyen). Kb. olyat szeretnék, mint ez a Dozuki, csak merevítés nélkül, mert időnként keskeny ez a penge így. Ezt néztem ki első ránézésre, de ha van jobb ötlet, megköszönöm.
Sőt, ha vannak valakinek tapasztalatai ezekkel a fűrészekkel, lenne még kérdésem: itt van számtalan Kataba változat. Azt látom, hogy a hosszukon kívül a terpesztés a különbség, no meg az ár. Mit jelent ez a gyakorlatban? Van elképzelésem erről, de hátha a gyakorlat mást mond, mint amit gondolok.
Ez a cseh cég elég megbízható, sokan rendeltünk már innen sok dolgot, normális ügymenet van, lehet tőlük rendelni nyugodtan bármit. A garanciális ügyintézés nyilván nem mindig könnyű, de egy satu talán nem tud elromlani. Ha olvasgatsz, láthatod, hogy vettek itt többen is york satut, ami szintén cseh cég de amennyire tudom, jó cuccai vannak, és a weblap is működik.Csak hogy legyen még egy cseh oldal, innen is bátran lehet bármit venni, pl. satut is.
Sajnos manapság ezeken a közeli külföldi oldalakon jobb és olcsóbb dolgokat lehet venni, mint itthon, de hát ez a globalizáció. Még mindig jobbak ezek a cégek, mint mondjuk a sokszor bizonytalan minőségű kínaiak.
A cianoakrilát pillanatragasztók megkötve szintén veszélyztelenk, de nedvesség hatására hajlamosok lebomlani , akár mérgező összetevőkre.
Vagyis nem mérgező, kivéve amikor mégis :) Na ezért kell foodsafe cuccokat használni a kaja körül, mert nem gondolhatsz mindenre, és hülyeség kockáztatni mikor van biztonságos alternatíva. (Szerintem a golflabdát a pinre tevés előtt megnyaló faszi sem gondolta, hogy a labdán levő növényvédőszer-maradványokból összeszed hosszú évek mikrodózisaiból egy májcirrózist, pedig ez történt.)
Nekem hirtelen nem jut eszembe olyan boltban kapható faipari ragasztó, amelyik a teljes kikeményedés/kötés után kifejezetten mérgező lenne.
A PVAC teljes polimerizáció után veszélytelennek tekinthető. Az epoxy és PU ragasztó is, bár nagy hőhatásnak kitéve távozhat belőle mérgező anyag.
Az urea-formaldehid, fenol-formaldehid ragasztókból gőzölöghet ki valamennyi formaldehid a használat során (de ilyeneket ipari termékekben szoktak használni)
A cianoakrilát pillanatragasztók megkötve szintén veszélyztelenk, de nedvesség hatására hajlamosok lebomlani , akár mérgező összetevőkre.
Horror eléggé, nekünk biztosan. Ezért lenne jó valami minőségi darab a gagyi lemez zsanérok és ezek közé. Elég sokat keresgettem már ilyesmit angol és német nyelven is, de nem találtam igazán jó forrást itt EU-n belül. Finetools árul Brusso-t pl. Van is az a doboz ami megérdemli, de na nem visz rá a lélek. Temu-t, ali-t néztem, de az elveimet még nem adnám fel, hogy onnan rendeljek..:)
Kis méretű zsanérokat keresnék dobozokhoz. Van ugye a Brusso a csúcson ami eléggé megfizethetetlen. Illetve vannak ezek a baltával faragottak amik nyeklenek nyaklanak. A kettő között biztos van valamilyen arany középút. Ebben kérném a segítséget ha vett már valaki itthon vagy rendelt külföldről.
Először is azt kellene a mindenkori beavatkozás előtt tisztázni , mit is értesz TE patina alatt , és mi az amit meg akarsz változtatni a kinézetén és felületén?
A vissza és ragasztott hiányok lazulások , természetesen amik nem újak , elfogadható a " restaurálás " alatt .
Sellakkal NE ragassz semmit , ugyanis az alkalmatlan ilyesmire-pattogzik. ;-)
Őszintén bevallva én már 5 perces korában olvastam a posztot, és mivel ötletem sem volt hogyan kezdenék neki inkább nem írtam semmit - remélve, hogy valaki majd csak jelentkezik aki már restaurált ilyesmit.
Ezt a zsíros koszt kellene csak nagyjából eltávolítani és készen is vagy. A feliratot nem bántanám, csak gond (és egyre kevesebb) lehet belőle. A felirattól jobbra az íves sarkán ha nagyon elválna a furnér ne akarjad újra ragasztani. Sellak lapkát kell oldlról alányomni majd finoman megvasalni. Ez inkább stabilizálás és nem ragasztás, de ennyi pont elég. Itt kb körömnyi felületekról beszélek.
A felületet alkonekkel nedvesített dörzsi- bordó, zöld, fehér stb. - szivaccsal tisztogatnám. Ez oldja a mocskot, és megtart valamennyit az alapozásból. A tisztítás után nem csiszolnám, lenne rá több indokom is, de fogadd el, hogy nem szükséges. Az égés folt retusálható, de engem nem zavarna, a tárgy történetéhez tartozik, egy háztartási gépen elfogadható.
Mielőtt tüsténkedni kezdenél, várjuk meg Paco rektor szavait is! Reméljük rábólint!:))
Lett egy régi Singer varrógépem, amit kicsit felújítanék.
Sajnos a farészek lakkozása elég töredezett és kopott. Ilyet még nem csináltam, ezért szeretném megkérdezni, hogy miképpen érdemes ezt felújítani házi körülmények között? A patináját szeretném megtartani, a leharcolt kinézet nélkül.
Gratulálok a műhelyhez! Ezt elköltöztetni és összepakolni emberpróbáló feladat lesz. Amikor majd azt hiszed üres, na akkor még lesz egy autóra való "biszbasz" .
Furnérosra tippelném, sőt, szinte bitosan az. Flóderozni nem volt szokás ebben a stílusban és/vagy méretben. A foltot a tetején a virág locsolásának tulajdonítanám. Ha a fel szeretnéd újítani akkor a lakkozást elvetném. Eredetileg sem volt rajta vastag a furnér, csiszolás után alig marad néhány tized milliméter. A lakk felületi feszültsége könnyen felránja ezt a vékony anyagot, az addig láthatatlan repedések, és elöregedett ragasztások mentén. Egy dörzsölt politúr házilag is megoldható, persze sokkal kényesebb felületet ad. De könnyedén frissithető, könnyedén= megoldható....
Említettem, hogy készülök költözni Csongrádra, ott vettünk házat, telket. A telek egyik sarkában felhúztunk egy 30 négyzetméteres faházat, ahová le kell költöztetnem a mostani, pesti műhelyt. Egy csongrádi barátom kérte, hogy mutassam meg neki, a jelenlegi műhelyt, hogy mik azok a dolgok, amik majd lekerülnek. Korábban készítettem egy videót a műhelyemről, amit már láttatok, most meg egy másikat, hogy bemutassam neki, most hol barkácsolok. Megosztom itt is a videót, gondolom Ti is szerettek ilyesmi műhelyben szétnézni. Hát tessék: https://photos.app.goo.gl/XiS33R7nATr3pjat5
A képen látható régebbi bútor anyagában hordozza a mintát, vagy valami festés technológia lakozással védve?
Szia! Én ebből a fotóból sajnos nem-tudom megállapítani. Ha készítanél jobb fotókat akkor talán ellehetne dönteni hogy fúrnérozott vagy flóderozott.
Fúrnér egy vékony nemesebb anyagból készült vékony fa manapság 0.5-0.8 mm vastag a széleken kellene keresni ilyesmit és ha kinyitod akkor ott nem biztos hogy ugyan az a fúrnér van, de hasonló fizikai tulajdonsággal bíró olcsóbb anyag.
Flordozás, vagy erezet festés az egy olcsóbb művelet a régebbi búrorokon a paraszt világban készíttetett bútor, álltalában fenyőfából készült és csak a külsőt érinti. kinyitva a belső sima fenyőfát- vagy olcsóbb anyag is lehet hárs elvétve bükk nyírfa is lehet. manapság reneszánszát éli pl. ajók és tokok festéével foglalkoznak páran.
Ami felesleges ragasztó kijön, azzal mit csináljak? Egyből töröljem le, vagy hagyjam megszáradni és utána kaparjam-csiszoljam le? Nitróval esetleg le lehet törölni?
Soudal-nak van törlőkendője, ami oldja, illetve bármilyen PUR-hoz való tisztító/oldószer oldja, amíg ki nem keményedik. Mindenképpen ajánlott _előre_ beszerezni valamit hozzá :)
Úgy 10 éve lehet, hogy a Soudal 66A D4-es PU ragasztóból vettem egy 750 g-ost fél áron mert éppen lejárt a ráírt szavatossága és itt a fatornyos faluban nem volt más D4-es ragasztó viszont nagyon kellett kettő esőnek, napnak kitett és félig széthullott kültéri ajtó újbóli összeragasztásához. Persze fele sem fogyott el és még vagy 3 évig ragasztgattam vele, mire belekeményedett a decinyi maradék a flakonba. Ha csak a ragasztások idejére veszed le a kupakot és a maradékot hűvös helyen, jól lezárva tárolod, eláll évekig. Ezt a fenti tapasztalatomból mondom.
Arra viszont vigyázz, hogy mindenhez ragad. Frissen acetonnal állítólag lemosható, de ha megkötött az üvegről is csak pengével lehet levakarni. Ruházatból viszont csak az "ecetes olló" veszi ki...
A keret olyan 60x70cm kettős ollós csapolással, benne két közmerevítő rostalemeztartó fecskefarok csapolással. A keret magassága olyan 4cm, és a belsőrészét kell dekoritozni. Magyarán mindössze a 4cm-es csíkokra szeletelt dekoritot kell a belső felületekre ragasztani, hogy megvédje a fát a kopástól. Szerintem ez szorítókkal közdarabokkal simán kivitelezhető. Számomra csak a ragasztó ami kérdéses. A gyári kereteken nem palmatex van az biztos.
Oké. Akkor én azt mondanám, hogy meg kell próbálni, de szerintem főleg arra kéne fókuszálni, hogy egy ideiglenes prést összedobj a ragasztáshoz valami olajemelőből.
Gondolom ezek a keretek kisebbek mint 1mx1m, tehát némi ideiglenesen összedobott vasanyagból, meg pár tonnás emelőből megoldható lenne, és profi lenne a ragasztás.
Ötven év nagy idő. Mára már megváltoztak az engedélyeztetési eljárások is. Speciel krumplit sem ehetnénk (ha nem lenne itt már pár száz év óta), mert olyan mérgező... Változnak az idők.
A gyári is dekorit. Gőzölt bükk a keret anyaga amire fel van ragasztva. Használunk un. tükörlemezt (fényes r.m. lemez) kapocsbelövéssel, de nem bír annyit mint a dekorit. A fémeken sokkal nagyobb a koptató hatása van a szemesterménynek.
Mivel 50 éve így gyártják ezeket, nemhiszem, hogy bármiféle probléma lenne a neves Búler, Ocrim, stb gyártók gyártmányengedélyeztetésével kapcsolatosan.
Ez a hozzászólásod sok kérdést felvet a felhasznált anyagok és az élelmiszerekkel való érintkezésükkel kapcsolatban is... De ez már erősen off téma lenne.
Egy malmi szeparátor rostakereteit kell legyártani, és kopásállóvá tenni a dekorit csíkok felragasztásával. Irgalmatlan poros környezetben, 24/24 folyamatos körkörös mozgást, és napi 180t szemestermény áthaladásával járó ütközéses koptatóhatást kell elviselnie éveken át, leválás nélkül. Tehát erre a palmatex megfelelő ragasztó?
Amit eddig D4 ragasztót használtam, kötés után sárgásfehér színű lett. Ha valahol nagyobb csepp marad, ott a borostyánkőhöz hasonlóképpen is meg tud keményedni, egyébként a kinyomódó, elkenődő felesleg a levegő páratartalma hatására habosodik. Érdemes nedvesíteni a ragasztandó felületeket, a PUR habhoz hasonlóan a PU faragasztó kötését is gyorsítja/erősíti a víz. Csak annyit vegyél belőle, amennyit el is használsz, mert nem áll el olyan jól, mint a D2-D3 ragasztók.
Anno valamikor régen használtam fa ragasztót de hogy mi volt a márkája már nem tudom. Ott nem emlékszem habosodásra. Fehér színű volt, ha megszáradt pedig színtelen lett. Hogy érted, hogy ésszel, mert habosodik?
Ha nincs olyan erőhatás, amitől a ragasztott felületnek hajolnia kellene, akkor mindegy. A hajlítástól a ragasztási felület a két anyag eltérő vastagsága miatt nyírásnak van kitéve, ami a ragasztóhatást tönkreteheti.
Ha nincs húzóhatás (egy dekoritnál nehezen tudom elképzelni, hogy lenne), akkor csak ez az egyféle erőhatás okozhat bajt neked.
Legalabb D3-as ragasztó kell neked, a linkelt palmatex pont ilyen. De jobb a D4 kategóriájú (palmatex-ből is van ilyen), ami már PU, az biztosan bírja kültéren, de ésszel kell vele bánni, mert habosodik, mint minden PU cucc.