Nálam minden forgács és fűrészpor megy ki a kertbe a fák töve köré. Imádják a fák, mert a hangya eltéved a forgácsba és nem tudja tetveket felhordani a fára. Alig kell permeteznem amióta ezt alkalmazom. Eső után összeesik a forgács, így csak kicsit meg gereblyézem, fellazítom és még jó egy darabig. A lebomló forgács meg nagyon jó tápanyag a fáknak.
Én egyszerűben oldom meg. A gépeken annyira lelazítom a szalagot, hogy az ívesre meghajlik a két vezető között. Ilyenkor ha elindítom, nem történik semmi, az alsó kerék forog de alig ér hozzá a szalaghoz, a szalag meg sem mozdul. Ehhez 8 fordulatot kell tekernem a feszítőn. Amikor újra használni akarom akkor 8 fordulatot tekerek és már feszes is. Nálam csak akkor feszes a szalag, ha éppen használni akarom. Ha cigiszünet, kávészünet van, akkor már lazítom is le. Szerencsére mindkét gép magától beállítja a szalagot az induláskor mert picit hórdósak a kerekek élei.
Látod az elején a faanyagot - borovi fenyő, asszem 27-es vastagságú volt. Itt nem volt arról szó hogy kell 15-ös léc is, mert jó masszív ülőkét kért a megrendelő. (hogy az ő 45 kilóját is elbírja ha ráül :D).
Szóval "csak" egyenesre, derékszögre gyalulásból származik az a majd 200 L forgács amit később látsz. Felcsíkozni meg én is körfűrésszel csinálom, mert az a gyors és hatékony. Igen, lehet vékonyabb lapot is kapni, pl nekem volt is 2.5mm-es hosszvágó Freud, egy ilyen. Ez pl csapozásra is jó, mert egyenes a fogprofilja. Most egy Freud 2.8-as és 3.2-es van, azok váltottfogasak.
Nem feltétlenül kell hogy kárba vesszen a forgács, ha olyanok a körülmények. Pl van aki jó sok "gyújtós-brikettet" csinál forácsból, forgácsporból (olaj+wax+forgács, kiöntöd, kiszárad: remekül lehet használni pl tűzgyújtáshoz). Vagy nagyobb fenyőforgács mehet hörcsögnek, de van aki pottyantósba önti, "szagelszívónak" vagy minek. Én legutóbb legyártottam (vágtam, gyalultam) több mint 100 kerítéslecet, építési minőségű deszkából. Pedig azokat sem "vastagságra" gyalultam, csak hogy szép legyen a felület. Lett párszáz liter forgács: ment mind a havernak, a tengerimalacának:
Én ezt az első 2 lelazított szalagos indítás után :D úgy oldottam meg, hogy ha lelazítom a szalagot (mert úgy gondolom aznapra vagy egy időre befejeztem vele a munkát), MINDIG kihúzom a konnektorból és a zsinórt rátekerem a lelazító karra. Eddig bevált .. de amennyi gépet építettem, igazán megbütykölhetném a Makit is. Egyelőre a lustaság ...
Hulladék sajna az van. Az, hogy szép is legyen, öko is legyen és még olcsó is... na az nehéz :-)
Egyébként általában nem is akkora a különbség, ahogy elsőre gondolná az ember. Nekem általában nagyon kell igyekeznem a szalagfűrésszel, hogy egy colos deszkából (26-27mm vastag) kijöjjön 2 db hibátlan 10mm-es gyalult léc mondjuk méteresnél nagyobb hosszban. Ez kb 25% veszteség (ami nagyon jó).
A 2 colos palló párhuzamosra gyalulva kb 10% veszteség (51-52mm - 46-47mm), a 2mm-es fűrészlapommal 10mm-re csíkozva 16% kuka (2mm/12mm). Így is 75% marad :-) Na jó, kicsit kevesebb, végső csiszolás, stb.
A táblásított, összeforgatott anyag tetszetős is tud lenni (ízlés dolga nyilván) ha szép flóderos a rajzolata. Egy álló évgyűrűs, sűrűn csíkozott, felületkezelt anyagnál pedig nem is nagyon látszik a toldás.
Én (nem vagyok szakember) az 1:3 arányt kicsit túlzónak tartom, nekem az 1:5 - akár 1:10 oldalarányú alkatrészek táblásítása jól szokott működni, anyagtől függően. A Kaesz oktatóját kérdeztem egyszer erről (pontosabban azt, hogy mi az a szélesség, ami felett mindeképpen táblásítani kell). Azt mondta, hogy nem tud ilyen szabályról, minél keskenyebbek a csíkok, annál jobb, de nem biztos, hogy szebb is. Egyébként ott is ilyen táblásított pallóból csinálják a vizsga stokit a gyerekek. :-)
Én azt a kapcsolót hiányolom, ami a gyorsfeszítő/lazító kar laza állásában nem engedné indítani a gépet. Ahogy 409 fotóján is látszik, ezt nem volna nagy dolog megoldani. A Laguna csillivilli bekapcsolója vagy a Makita nevetségesen megbonyolított ajtófogantyúi és használhatatlan világítása helyett beleférhetett volna a büdzsébe egy kapcsoló, egy relé és 2 méter vezeték. Ez van, ha boltban vesz valamit az ember, nem maga tervezi... 🙂
Lehet, hogy drága a rétegelt, de az esztétikájával szerintem nincs gond, csak a megfelelőt kell választani. https://ibb.co/dWzWqMp
Így raktam fel a képet, hogy jól ki tudd nagyítani. Ez az anyag egy láda volt, amiben egy böszme nagy gépet hoztak. Ha nem látod az élét, nem mondod meg, hogy rétegelt.
Csináltam egy kis tolóasztalt 4-es rétegelt lemezből, és azon egy fűrészlapnyi rés van. Ha úgy állítom le a gépet, hogy a résben van a lap, a megálláskor hallatcik, hogy bele-beleér a rés szélébe. De majd megint leveszem a lapot, és megpucolom.
Igen, mikor szakközépben esztergálni tanultunk, kellett a hajháló, vagy a svájci sapka. Nem urban legend. Valamelyik tanárunknak volt egy üveg formaldehidje, benne egy tincs fejbőrrel.... Mondjuk 20-egynéhány év alatt megtanultam együtt élni a hosszú hajammal, tudom, hogy mikor kell összefogatni, hogy ne tegyen tönkre gépet :)
A mikrokapcsolónak csak akkor van értelme ha az nemcsak hogy lekapcsolja a gépet, hanm közben egy fékrendszer azonnal le is bllokkolja a kerekeket alul is és felül is. Ez + 2 db fékrendszer, + vezérlés. Ez túl sokba kerül, ezért kispórolják. A nehezebb kerekű gépek szalag szakadáskor akár 1 percig is pörögnek még, hiába állítod le azonnal. Szakadáskor viszont a szalag futás azonnal megáll, legalábbis ezt tapasztaltam a kis gépemen ami zabálja a szalagokat. Annak s pörög még a kereke fél percig, pedig talán 15 dkg lehet egy 200-as kerék, de nagy a fordulata.
2013-ban csináltam a nagy 550-es szalagfűrészem. itt még csak 75-80%-os állapotban volt kész, csak egy ideiglenes asztallap van rajta. Az alu öntvény kerekeket fel kellett esztergán sazbályozni mert nyes öntvény volt,, majd napokig egyensúlyozatam a kerekeket 2 db késélen forgó tengelyen volt a kerék. Autó kerék öntapadós súlyokkal tudtam kicentírozni öket. Jó kis türelem játék volt. Annyira szar volt az öntvény, hogy amikor először bekapcsoltam a kb 300 kg-os gépet, akkor elkezdett ugrálni, azonnal leállítottam de mire lepörögtek a kerekek a gép a műhely végéig elugrált. :D A két kerék is van vagy 50 kg + a motor meg kb 70 kg, méges centi magasra ugrált az egész gép akkora volt a kiegyensúlyozottlansága a kerekeknek. Az egyensúlyozás után készítettem ezt a videót a félkész gépről.
Talán emlékeztek a saját építésű 550-es szalagfűrészemre. Az alsó szalagvezető állítás volt a legnehezebb kitalálnom, hogy hogyan férek hozzá. Többször át kellett építenem azt a vezetőt. Nálam még az is tetézte a dolgot, hogy ez egy forgács elszívó dobozba van belül. Végül a dobozt is átterveztem egyszerű reteszes kinyithatóságúra, így már hozzá lehet férni az alsó vezetőhöz elég kényelmesen, persze sámlin ülve :) Ezt a nagy gépet én hosszvágásra használom, A-lapos szalagokkal. A 10-es és a 25, 40, 50-es szalagot is felrakom rá. A nagy rönkvágásokra ezt a gépet használom. Van egy másik kicsi 200-as gépem is, ha jól emlékszem einhel, azt használom többet, az apró dolgok vágására, kanyar vágásra. Sajna csk max 3 cm vastag anyagot tudok rajta nagyon óvatos előtolással vágni, mert annyira gyenge a motorja, de szépen vág, és zabálja a szalagot a kicsi kerék miatt.
Azt a biztonsági mikrókapcsolót, amit a feszítő tetejéhez szeteltél, bevehetnék már a gyári gépek alkatrészei közé is. Az újat még nem indítottam el laza szalaggal, de csak idő kérdése...
Egyrészt lehet a körfűrészre vékonyabb lapot is tenni, másrészt a szalagfűrésszel sem lesz jelentősen kevesebb a veszteség mire kész lesz az a "deszka". (többet kell gyalulni/csiszolni)
Ez engem is sokat zavart. Ha megnézel youtube videót gyárról, óriási a veszteség. Azt a minőséget, amit látsz és mintának tekintesz, veszteséggel lehet kihozni. 50% hulladék nem ördögtől való.
Csíkosnak csíkos lesz az akárhogy fogod táblásítani. A kérdés, hogy milyen szélesek lesznek a csíkok. Ha jól tudom (!), a csík szélessége maximum háromszorosa lehet a csík vastagságánál.
Sajnos igen, sok lesz a veszteséged. Egy jó szalagfűrésszel kevesebb.
Az 5 cm-es pallóból vágás jó ötlet, de egy körfűrésszel az vágásonként 3 mm megy a levesbe. Ez így nem pazarlás? A vastalagoló gyalut ismerem, de "elvésni" a semmibe még jobban herdálásnak érzem.
Konkrétan:
PL egy törölközö tartó szekrény:
10mm-es deszkavastagság elég hozzá (egy szekrényhez is elég lenne sztem 14-16 mmes fenyő, ugye?). Ha 50mm-es pallóból vágom, akkor 10 vágással lenne meg az 50 cm széles ajtó. Ezzel a 10 vágással 30mm-nyit fűrészporrá vágtam (3 mm-es a tárcsám).
Ráadásul a szekrényajtó 5 cm-enként lenne ragasztva, így 5 cm-enként csíkos lesz.
Ez így működik? (kezdő vagyok és úgy érzem ezzel sok szemetet termelek a szép faanyagból és nagyon sajnálnám, főleg ha van jobb megoldás)
Asztali körfűrészem van, kis lap (250 mm) és 3mm vastag. Vagy ezt lehetne keskenyebbre cserélni? Szalagfűrész elég drága dolog, ráadásul amivel lehetne vágni mondjuk 1 méter hosszú pallókat, azok nem is a legkisebb asztali szalagfűrészek (azok gondolom nem alkalmasak ilyesmire).
A táblásítás megy, csak nem tudom hogyan és mivel a legcélszerűbb előállítani az alapanyagot. De ha azt mondjátok, hogy ez a veszteség normális és így kell csinálni én elhiszem...
UI: Rétegelt lemez kiváló anyag, csak szerintem döbbenetesen drága és közel sem olyan esztétikus.
- az egyik a gyártási szórás/minőségellenőrzés kérdése. Itt a fórumon is sokan kimérték a kerekek ütését, kiegyensúlyozatlanságát, akiknek rezgett. Akinek nem rezeg, az nyilván nem méricskélt :)
-a másik a vékony lemezlábak berezonálása. Amíg laza aljzaton állt a gépem, addig semmi rezgés. Kemény és csúszós padlón durván remegni kezdett. Tettem alá gumilapot: megszünt a remegés.
Egy panelt összeraknak a lécekből, és az azokat összefogó keresztlécekből (párnafákból) úgy, hogy a plafon felől van összecsavarozva. Aztán a párnafánál fogva az egész panelt fel lehet csavarozni a plafonra.
Azért kerestem erre a videóra, mert a másik fórumon épp kérdezik, hogy hogy vagyok megelégedve a Makival, nekem meg nincs túl sok saját anyagom róla.
(azt fogom írni, hogy jól kijövünk :-) meg linkelem Árvai Zoli csatornáját, aki bár vágyakozik a Lagunára, de azért csak évek óta nyúzza szintén a Makit) .
Na akkor még egy kávé? Vagy inkább kevesebb? :D A kettő együtt nem jön össze. De amúgy jó tanács, ha cserélgetsz lapokat vagy először teszed fel: tisztítsd le a támasztógyűrűt, lap felfekvő részeit - egy kis egyenetlen por ami a lapn vagy a gyűrűn van is csinálhat olyat, hogy "libeg", de azért azt szemmel te nemigen tudod meglátni, max mérőórával.
Videón te vagy? Jó a séró :) És jó ...hosszú. Ugye fűrészeléskor hátrafogod? Ahogy hajoltál le a cájgért ... jó, talánnem hajolsz működés közben olyan mélyre, ... talán. De ha egyszer ...? Légyszi, fogd hátra.
(nem tanultam műhelyben, meg nem dolgoztam ott, de ha jól tudom hosszú hajú tanulóknak nagy füles a műhelyvezetőtől, és/vagy hajgumi volt ilyenkor kiosztva. Többiek? Ez "urban legend"?)
Az is egy megoldás, hogy 2 colos (5cm-es) pallóból vágsz le a tervezett méretnek megfelelő csíkokat (+ egy kicsi csiszolási veszteségre) és összeforgatva összeragasztod táblának. Így kevésbé fog a levékonyított anyagod vetemedni. Fűrészelni is könnyebb, mint mondjuk egy 15 cm széles colos deszkából kettéosztani 2 x 1cm-esre. Vagy elgyalulni felét...
Én éppen ma csináltam ilyen deszkából 6mm-s lapokat egy körfűrésszel. Igaz, az enyém csak 210mm-es fűrészlap, 10 centis lapokat csináltam két vágásból, valahol itt van ennek a felső határa. Alant van videó szalagfűrészről, azzal szélesebbeket is lehet alkotni. Kérdés, hogy érdemes-e, mert a széles lapok könnyebben kajszulnak.
Nézz utána még az egyengető és a vastagoló gyalugépek működésének, segíteni fog megérteni a nyers faanyagok adott méretre való megmunkálásának lényegét.
Hogyan tudok vékony lapokat előállítani? Arra gondolok, hogy colos deszkát lehet kapni, de ha egy törölköző szerkényt szeretnék építeni, akkor a colos deszka vastag, gondolom 12-16mm-es fenyődeszka elég lenne hozzá. De hol szerzek be ilyet? Vagy Ha szeretnék egy bortartó dobozt készíteni (mint lent) ahhoz 6-10 mm-es deszkára lenne szükségem. Vagy ékszeres dobozt... De ilyen eltérő vastagságokat sehol se láttam még. Ezeket elő lehet állítani colos anyagból? Mondjuk egy szalagfűrésszel? Vagy hogyen lehet ezeket beszerezni, előállítani?
Délután néhány hulladék fadarabból készítettem egy kis platformot a műhelyasztalhoz. A rendeltetése egy közepes magasságú felületet biztosítani az olyan munkadarabokkal végzendő feladatokhoz, amik alacsonyak ahhoz, hogy a földre tegyem őket, magasak viszont ahhoz, hogy a műhelyasztalon dolgozzak rajtuk (például dobozok, fiókok, képkeretek csiszolása, élmarása stb).
Kap majd valamilyen kencét, a tetejére meg egy puha/csúszásgátló anyagot kell kerítsek.
Ilyen "3D"-s karidíszeke gondolsz? (Copyright: ezek mind Bari- topikrárs művei, csak van nálam egy mintakollekciója):
Nemrég osztottam meg könyveket ezzel (is) kapcsolatban. Ha Vajknak nem lenne kéznél a saját likje. Ezeket amúgy szintén Bari- tól szereztem be (asszem) nagyrészt.
A DeWaltról: egy picit azért többet vártam. A szögvezető, mint már páran írták egy vicc. Meg mintha imbolyogna picit a lap. De igazából ennyi a negatívum.
A két vezetőhorony nagyon jó, a fogasléces steller is öröm, a lap szépen vág, éles. Nekem a magasságállító még szorul, így nem megy el a magasság, bár egy fixáló tényleg nem lenne hülyeség rá. A merőleges az merőleges, nem is kellett állítgatnom rajta, de ha kellett volna is, pár mozdulat. Hihetetlen, milyen jó érzés, hogy pillanatok alatt megcsinál vele az ember olyen dolgokat, ami egy jó körfűrész nélkül azért több időbe tellik, vagy nem sikerül olyan jól. Páldául az állvány lába csapolva lett, ehhez összeütöttem egy tolóasztalt, amivel körbe tudtam vágni a csapozáshoz az anyagot. Hát körfűrész nélkül a tolóasztalt is nehéz lett volna megcsinálni. Meg aztán min tologattam volna? :) És mostmár nem kell japán módra a földön vágnom vele. Egy lágyindítóba beruházok, ( bár triakom akad itthon), mert tegnap este leverettem az automatát, mert ment a mosogatógép, én meg benyomtam a porszívót, és ráindítottam a gépet. Persze miután már besötétedett. De amúgy tök hepi vagyok, élmény vele alkotni.
Azokat ne úgy hajtogasd ahogy a japán videón van. Az a módszer nagy gyakorlatot kíván, meg kell hozzá megfelelő szerszám, amit bonyolult beszerezni, pl. a pontosan csiszolt üllő, a megfelelő kalapács. A hajtogatásra van külön fogó, azzal egyszerűbb. A kalapálós módszert meg kell hagyni a nagyon pici fogakhoz esetleg.
Itt van egy cikk, ami már nincs meg a neten, de én letöltöttem, megnyitod Chrom-ban, ha nem tudsz angolul benyomod a fordítást, és elolvashatsz mintdent részletesen hogy kell csinálni:
Eclipse márkájút érdemes keresni, azok olcsók. Két féle méret van, a fog sűrűségétől függ melyiket kell választani.
Befogósatut meg lehet házilag készíteni, vagy pl úgy, hogy ha van egy nagy satud, akkor fogsz két lécet, kőzé befogod a fűrészlapot, az egészet meg a satu pofái közé.
Youtube-on a témában jelenleg ez az egyik legjobb bemutató arról hogy kell csinálni:
Elkészült a boros doboz .Direkt a Gyulafehérvári pűspöki borpincéből hoztam a bort .
Egy kicsit elegánsabbra is megcsinálhattam volna a belét , a nútokat nem teljesen kellett volna végig vágjam csak még nem csináltam ilyet s nem tudtam hogy lenne szebb.
Viszont ajándékba készült 6 pohárral s a borral. Holnap lekenem lenmagolajjal s mehet a karácsonyfa alá .
b+ , mire leesett, hogy mire gondolsz a fehér, gömbölyű fűrészfogakkal :-)) aztán meg majdnem leköptem kávéval a monitort :-))
Ötletes, tetszik ez a felhajtható állvány, én is folyton helyproblémákkel küzdök. És a legfontosabb: milyen a kis dewalt? remélem, nem okozott nagy csalódást :-)
Most csak összeállítom, de majd hátrább kerül az ablak alá, és akkor az ablak helyére simán bemegy :)
De amúgy tényleg csak addig lesz rajt a gép, míg dolgozok. Használaton kívül meg az állvány szépen nekilapul a falnak, a gép meg a satupadon elfér. Aztán majd csak lesz garázs az autónak, hogy ne kelljen mindent eltüntetni középről.
Már volt erről itt szó: nem tudjuk, milyen fából van (bár biztos, hogy akármilyen fa is dolgozik mindig), meg hogy milyenek ott a légköri viszonyok. Elég profinak látszik, biztosan van erről is tapasztalata.
Hogy hogyan kéne helyrehozni a fiókjaidat? Miért nem figyeltél arra a videóra? :P :))
Nagyon bírom ezeket a kis szekrénykéket, de azért hadd mondjam el, hogy nekem annyira nem tetszik, hogy annyira passzentosak azok a fiókok, hogy az egyiket betolod, másik kettő kicsúszik a dugattyúhatás miatt.
Ez ui. az első esős nyári hétvégén bebaszik rendesen, onnantól azok a fiókok se ki, se be.
Pont mint a hetven éves mikroszkópom fiókjai, amiket szintén ilyen passzentosra csináltak, és már hónapok óta szárítgatom őket. Eleinte négy nem ment a helyére, már csak kettő.
A szárítgatásnak kábé vége, ez ennél jobb nem lesz, most főhet a fejem, mit csiszoljak, és hogyan, hogy bemenjenek, de ne is tegyem tönkre őket.
Simán az irígység, hogy valakinek telik ilyen gépre. Az illető vélhetőleg sohasem vitte semmire, ha van tanult szakmája, ahhoz sem ért. Nézd meg, ahol bemutatnak egy értékesebb gépet a fórumtársak, ott mindig megjelenik egy két mínusz.
Köszönöm szépen a videót! Nekem nagyon tetszett, minden percét élveztem. Azt hiszem, ma még egy pár alkalommal megfogom nézni. A gép is mély nyomot hagy bennem, teljesen odavagyok érte! :-)
Így élik az életüket, ez a megszokott. Ja, meg jó meleg padló kell hozzá :) Viszont sokkal jobban tudják használni a lábukat támasztani az anyagot. Arról nem is beszélve, hogy ha leesik az asztalról a derékszög, max 6 centit zuhan.
Igen, Igmtools, de ott drágább volt, megrendeltem az unitól. Azért sehol sem olcsó, a fene egye meg, 10000 egy ilyen bagatell dologért nem kevés.
Körülnéztem még más oldalakon is, leginkább angoloknál találtam, de ott sem lett volna olcsóbb szállítással együtt. Találtam még egy cseh oldalt, ahol 22€, de a szállítás 38€ lett volna. Noormális?
Ez a fűrész egy komoly darab. Nagyon szépen dolgozik.
Meglepődtem viszont a nyitással, szalagcserével kapcsolatos bosszantó tervezési hibákon. Szerencsére ezeket nem kell olyan gyakran használni, csak ilyenkor mindig elgondolkodok, hogy vajon a mérnök mi a fenét csinált munka helyett. :)
A beállítás minden általam látott fűrészen macerás sajnos. Hobbista szerintem leggyakrabban keskeny és széles lap között váltogat, pont ott kell a legtöbbet állítani. Mindig irigykedve nézem a jobban felszerelt amcsi műhelyeket, ahol külön fűrész van kanyarításhoz és hosszvágáshoz.
Hogy a viharba ne! Ez ettől a te munkád (nagyrészt) , úgy is hogy kicsit hamarabb kibontottuk az ajándékot. "Személyesen" már megtettem, de itt is gratulálok hozzá és: köszönöm/köszönjük! (Józsinak is a besegítést!)
Eeeegen, azt már megfutottuk itt párszor, "tritonosok", hogy kishazánk nem túl jól ellátott e téren, és eddig ha patrony kellett: UK, vagy a tengerentúl. Aztán az Uni is jól beszállt végre a kiegészítőkbe, és kb minden patron kapható már a webshopban.
Melyik másik csek shopot írod? IGMTools? Nem mintha kéne épp Triton patron, de szétkerestem az agyam és nem találtam. Már én is "ügyfél" vagyok náluk, elvertem náluk eddig jó tizenpárezer forintot (szóval a VIP kedvezméntől még azért messze lennék).
Te, jó kis videó lett ez, ne szabódj! Az el nem indított felvételnél meg - bocsi - jól felröhögtem: hogy én hányszor beszéltem már "üres" kamerába :D (hogy mikor meg észrevettem -> mennyi kisípolni való lett volna ...)
Jó, lassan megértem miért vált az ember egy kis Makiról egy ilyenre. Az apró és bosszantónak kinéző konstrukciós bakik mellett is. Az a lapvezető, főleg az alsó, kicsit "ba*megolós" lett tényleg.
De amit a "svartnizásnál" mutattál - amiatt irigykedem kicsit. És végülis ez a lényeg, mit és hogyan vág.
A-Lap -pal még semmilyen tapasztalatom nincs, se jó, se rossz, csak a Sziget-Szeres Forestil lapokkal - jó. Plusz egy mellettük!
Na, megnéztem mindkét cseh oldalt. Valóban van mindkettőnél ez a 6-os patron (érdekes módon most láttam, hogy 10-es is létezik belőle, van ilyen marókés?). Az árkülönbség viszont 3000-nél is több, az unimax olcsóbb. Aztán bejelentkeztem az img-hez, azonnal kiírta, hogy 5%-kal olcsóbb lett, (fűrészvásárlóknak ajánlom a figyelmébe) :) meg a szállítás is olcsóbb onnan egy ezressel. Így csak 1500 maradt a különbség...
Aztán azt hagytad működni, akkor letörlöd, és megnézed, mit javult. Egy ilyen felületi vakrozsdát általában e szokott szedni. Ha maradt valami, akkor gumikesztyűben egy szivaccsal rozsdaoldózzad meg, és dörgöld közben. Ezzel max egy-két percig buzerálod úgyis, az meg kevés, hogy baja legyen. Utána lemosod a rozsdaoldót vizes szivaccsal, többször, és újra menjen rá a WD40, rozsdásodás ellen.
Érd/Budaörs környékén vajon hol lehet venni vasalható 22 mm-es eélfóliát? Googlizás egyelőre nem hozta meg a siker. Nyír rétegelt lemezt szeretnénk itthon élzárni. Elkezdtem csinálni a műhelybe egy gérvágó állomást, ahhoz kellene.
Ez egy régi fúrógép állvány tengelye. Mivel lehet ezt a felületi rozsda kezdeményt eltávolítani. A rozsdaoldótól félek mert valamikor egy pohárba tettem egy csigafúrót rá a rozsdaoldót, benne hagytam és belerágódott rendesen ki kellet dobni.
(Nagyon meg kellett küzdenem a technikával és rendre alulmaradtam :-) Az önálló éltre kelt képstabilizálótól kezdve a megmakkanó videóvágó progiig minden összeesküdött ellenem, mindez tetézve az én gyakorlatlanságommal. Nézzétek el a bénázásomat. Nehéz ez a popszakma, na :-)
Szerettem volna egy kis összehasonlító filmecskét pár fűrészszalagról is, de ott végleg kudarcot vallottam :-((( Legszebb volt, amikor nem a technika ütött ki, hanem el sem indítottam a felvételt.
Úgyhogy csak szóban:
2 lapot rendeltem az A-Lap kft-től, ezek (2946mm hosszban) , ezek kb 3eFt+áfa/db megfizetése után közel 2 héttel érkeztek meg.
a széles, 20mm NV8-as lapra egyelőre nem tudtam ráérezni. Nem gyors, sem nem egyenes. Nagyon durva vágáskép. Talán a szalagfeszítéssel lehetne még játszani, de egyelőre nem az igazi. Leginkább valami durva szélezésre jó lesz.
Az A-Lap 16mm NV6 egy átlegos , nem éledzett szalag, nincs vele probléma, de hanyatt sem esztem tőle.
Az IGM saját 16 mm-es szalagja katasztrofális csalódás volt gyári állapotban, itt is sírtam miatta , azt hittem, rossz a gépem :-) A Sziget-Szer megélezte, így egy tűrhető, az A-Laposhoz hasonló szalag. Nincs tisztítófoga, nem is hasít olyan jól. Elvileg éledzett, de inkább "foghegy edzett". Ez is valami 3e Ft volt.
A Sziget-Szer 16mmNU6-os éledzett lap más karakter. A legszebb vágáskép, finom, precíz, pontos, de kicsit lassabb, valszeg a kisebb fogárkok miatt. Az ára is borsosabb 10+ ezer volt, sajna a számlát már leadtam a könyvelőnek.
Az is van ott ahol mondtam de az olvasás értelmezés (sem) nem tartozik az erősségeim közé főleg mikor eszembe jut a saját bendegúzságom és könnyes a szemem ;-)
UK csatlakozó csak kihúz az utazó adapterből és szerszámcseréhez elkezd felemelni de nem reteszel le... biztos az a szar elszívó cső miatt akad meg... kiemelem a gépet és kezdeném kicsavarni az elszívó csövet de nem bírom, lappal a gép letesz és az y elágazásnál az elszívó cső rögzítése megbont, cső levesz de még mindig nem emelhető fel teljesen... miaf@szvanitt!!! mire észreveszem a reteszt a bekapcsolásnál.
Akkor nem nevettem ;-)
A kis Tritonomhoz valami bagóért (32 ezer Ft körül) jutottam hozzá valamikor és ezen felbuzdulva akkor az összes hiányzó befogó patront onnan rendeltem meg...
A hellopack volt az első amit megvettem. A Woldfence is benne van a csomagomban. Tényleg jó. Pár perce fogott meg egy támadást az admin bejelentkezés ellen francia honból.
Sajnos még nincs benne sok minden ebben a packban, így meg kellett vennem egy másokat is. Persze én is örültem neki, hogy a helopackhoz ilyen olcsón hozzájutottam. Az elementor a legjobb benne, már csak azért is érdmes megvenni. Viszont hiába van benne a pld a wp all import - export pro, szart se tudtam kezdeni vele.
A migráláshoz több bővítményt meg kellett vennem, mert nem szabványos volt az xml mentés.
Tritonhoz 6-os patron, nem a tengerentúlról? Innen, a sokat szidott uni-maxtól. Ettől nem hiszem hogy "külföldebbről" olcsóbb lenne (Iskol, Palinak nem negyedcolos patron kell, hanem 6-os. Hacsak azt is el nem írta :D ):
Ez nem egy probléma, csak mindenki szeret agyalni. Ez a lap ez 2m2.
Egy 120x90 centis felsőszekrény a konyhában ennél több bútorlapot tartalmaz, és utánna tele van pakolva tányérral. Kb 4db 4x18-as forgácslapcsavar tartja a helyén, és mégsem szakad le.
Egy 6os csavart egy bútorlapból talán egy olajemelővel ki lehetne tépni. Az, hogy a furat kiszakadna a teheléstől, egy teljesen kitalált probléma.
Ezeknél a bővítményeknél is érezhető volt a drágulás. Mondjuk a nagy és drága bővítményeket nem emelték, sőt van 1-2 cég ahol ilyenkor akcióban az eredeti ár 20%-áért hozzá lehet jutni a bővítményhez, de ez csak arra az évre igaz, a következő évben már teljes árat kell fizetni. Elsősorban az olcsóbb kategóriájú bővítményeknél volt drágulás, 20 usd alatt már csak elvétve találni bővítményt. Év elején még sok 5-10 usd-s is volt. Ma már nem találni ilyet.
A felmerült, egymásnak részben ellentmondó javaslatokra reagáltam és adtam plusz információt.
Kolléga, nem voltak azok ellentmondóak - csak más-más megoldást kínáltak.
Részemről sok mindent rögzítettem már falra - téglafalra is a régi lakásomban - néha igen nehéz dolgokat is.
A tiplis-megoldás mindig bevált.
Sőt, nagyon rég volt egy garázsom, aminek az egyik fala mentén műhely-felszerelés volt - ugyanolyan szerszámtartó pozdorja-panellal - mint amit te tervezel most.
Rengeteg (főleg autószerelő) szarszám volt rajta, aminek a rendben-tartását úgy oldottuk meg, hogy jól megzsíroztunk minden szerszámot, felraktuk a helyükre - aztán telibe-fújtuk a panelt valami csúf, sötétszürke (tán) dukkóval.
Ez nagyon hasznos intézkedés volt mert azonnal ordított meló végén, hogy "Hééé, egy 10-13 -as kulcs nincs a helyén, tessék megkeresni". :-)))
Ha már nyilvánosságra került az új hobbiasztalos akkor uccú neki. A tervem az volt, hogy még pár napig tesztelem a rendszert, és majd csak 24.-én jelentem be, hogy elkészült az új hobbiasztalos. Ez lett volna a karácsonyi ajándékom nektek. Talán így is örültök majd neki.
Még fejleszteni fogok a rendszeren elég sokat. Jelenleg még le van tiltva a cikkekhez a hozzászólás is, mert itt biztonsági tesztelést még nem tudtam elvégezni, meg nem is igazán jó még, mert még fejlesztés alatt van. Megpróbálok elég erősen rámenni a biztonságra, mert már támadták a honlapot a hekkerek. De szerencsére sikerült kint tartani őket, tette a dolgát az egyik legjobb fizetős védelmi szoftver. Átlagosan naponta 7.000 honlap ellen intéznek támadást, a világon, de van amikor 15.000 ellen, így ez nem játék.
Talán észrevettétek, hogy elég gyors az új honlap. A mostani méréseim alapján kevesebb mint fele annyi idő alatt töltődik be mint a régi blog.hu-s oldal. Az admin rész meg ég és föld. A réginél perceket kellett várnom mire betöltődött egy egy oldal, olyan lassan szolgálta ki a szerver az admin oldalakat.
Itt is szeretnék köszönetet mondani Horváth Józsi barátunknak aki elég szépen kisegített az új honlap cikkeinek átkonvertálásában. Rengeteg cikket ő konvertált át, miközben én még tudtam a rendszert fejleszteni. Az ő segítsége nélkül nem lettem volna kész idén. Azt hiszem ő is megérdemel egy kis köszönetet. :) Körülbelül 1.500 cikket kellett egyenként átkonvertálni kézzel. Elég kemény rabszolga munka volt. Nagyon megszenvedtünk vele, mert a blog.hu mentésében még mindig a flash alapú videó megosztás volt, ezt mind meg kellett szüntetni, és átalakítani a mostani szabványnak megfelelőre. A blog.hu mentése sem szabványos xml mentést készített, legelőször ezt kellett rendbe tennem. Ez egy több mint 100.000 soros xml file volt. A kiemelt képek cimét sem szabványosan tárolta ez az xml, ezt is végig kellett javítani ebben a szép nagy xml-ben.
Az új honlap most tartalmazza a régi cikkek 90%-át, sokat törölni kellett mert megszűnt a videója a youtube-n. Még vannak megjelenési hibák a régi cikkeknél, ami nekem nem tetszik, de ez már elenyésző.
Rendben működik a kategóra kereső (ezt is létre kellett hozni és berakni a régi cikkeket a megfelelő kategóriákba), a legsűrűbben használt címkék is ott vannak a jobb oldali oszlopban alul. Nem az összes, mert 1150 címke van, ezt irreális lett volna mind megjeleníteni. Az év/hó bontásban is le lehet listázni a cikkeket, és a keresőt is lehet használni bátran.
Egyenlőre egy ingyenesen használható és erősen lekorlátozott VILVA nevezetű sablont használok a rendszernél, nem tudtam ezt is megvenni, mert már így is eléggé minuszos a számlám. Itt sajnos minden modulért évente újra fizetni kell keményen, ha nem akarom, hogy feltörjék a rendszert. Hogy megértsétek, ez nem olyan mintha bemész a barkácsboltba és veszel egy fúrógépet, itt a folyamatos frissítésekért kell fizetni minden évben. Jelenleg 20 darab fizetős bővítmény használok a rendszerben. Van amiért csak 49 USD-t de van amelyikért 100 USD-t kell fizeni évente. Nagyon sok az olyan bővítmény is amiért 200 USD-t kérnek évente, de ezeket az ára miatt nem használom. Azt hiszem érthető így már miért vagyok mínuszban a költsévetésben. A domin nevekért és a tárhelyért is fizetni kell évente.
Az összes nagy keresőbe be kellett regisztrálnom az új honlapot, hogy elkezdjék feltérképezni. Elsőnek természetesen a google kezdte el, a nagy lekérdezése 4 napon keresztül tartott. :) De még nem végzett mint látható. Kell kb 1-2 hónap, mire az összes keresőmotor feltérképezi. Ezt a feltérképezést ti is tudjátok segíteni azzal, ha több fórumon, facebook oldlalkon beírjátok a hobbiasztalos.comvagy a hobbiasztalos.hu hivatkozást.
Nem tett szándékosan keresztbe, jóindulatból tette. Itt mindenki, ha lát valami érdekeset, akkor azt közknccsé teszi. Ezt sehogyan sem tudtad volna kivédeni, csak úgy, hogy ha nem tetted volna publikussá még, csak fejlesztői nézetben csináltad volna.
Én, Regős Bendegúz ma legalább 10 pofont érdemeltem ki. :) Nyugodtan ki lehet röhögni, én is szégyellem, magam, de talán más tanul a hülyeségemből, azért heppiend is van.
Marni akartam a beépített Triton marógéppel, talán most először, mióta asztalban van. Viszont az istennek sem tudtam feltolni a szerkezetet addig, hogy beakadjon a tengely, és lehessen a marófejet berakni, hiányzott majdnem 1,5 centi. Ezerszer átnéztem kívül, semmi akadály. Végül kiszereltem, és elkezdtem lebontani is a burkolatot, (nem könnyű) mert megtaláltam hang alapján a helyet, ahol megakadt az egyik támasztórúd. Valami műanyagot találtam ahogy belestem. Közben átkozódtam, hogy a karácsonyi ajándékok gyártása helyett ilyesmivel verek el legalább fél órát. Aztán kiderült a turpisság: mivel be van építve, egy relés kapcsolóval indítom, ezért a kapcsolója be van kapcsolva. Ehhez el kell tolni egy műanyag tolóajtót, ami éppen az egyik rúd útjába kerül. (falbafejelés.gif) Miután kikapcsoltam, azonnal megoldódott a dolog. :)
Ti ne legyetek Bendegúzok, és ne legyetek olyan hülyék sem, mint pl. én!
Ehhez képest az már apróság, hogy egy 6-os szárú marófejet akartam használni, de kiderült, hogy nincs ilyen befogó patronom, csak 1/4-es. Ha van valakinek tippje, hol a legegyszerűbb és/vagy legolcsóbb ilyet venni, megköszönöm. Én már régen vettem ilyesmit.
Na hát a jelek szerint még sem olyan egyszerű ez a lap függesztés. 2x1m-es 18-as laminált forgácslapról van szó, mely vízszintesen kerül a falra, kb. 1m-es magasságtól indítva. A fal régi tégla, valólatlanul, csak festve, de a felülete elég egyenetlen, tehát a lap teljesen biztosan nem fog rácuppanni a falra, mert lesz ami eltartja.
Vagy egyszerűen a padlóra állítani 20cm-re a faltól, a tetejét meg a falnak támasztani. És kész. :)) A munkahelyemen így van a forgácslap szerszámos 25éve.
Jah nem is a szártól meg a téglától félek, hanem hogy a forgácslapban lévő furat nem fogja bírni a terhelést és ott szakad az anyag.
Ha a tőcsavar bírja a meghúzást, akkor egy fakötésű alátéttel úgy meg tudod húzni a metrikus anyát - hogy a terhelés nagy részét a fallal való súrlódás veszi át, ezért jórészt nem az anyagban lévő furatot terheli a súly.
De ha tutira akarsz menni, használhatsz ilyesmit is:
A csavart a lapba rakd alulra is, az alsó széléhez közel, és akkor azon támaszkodik, az meg nem tud kiszakadni, mert a teljese felette levő részt kéne leszakíts - nyomással a súly!
Azt a hátlapot lerakhatod a földig, nem fog látszani. Esetleg egy lécet még felcsavarozol alá a falra, és a tipli már csak kidőlés ellen fogja tartani.
Teheted a rögzítést a felső harmadához, akkor tuti nem szakad ki. egy 2méter széles darabra már tennék három csavart. Nem a csavar szárán lesz a terhelés, mert a csavar a falhoz nyomja a lapot. És a lap feltapad a falra.
fakötésű alátéttel egyetlen csavar több tucat smd alkatrészt a helyén tud tartani. ha a bga-kat rendesen lehúzatnák nyomatékra, nem lenne ennyi gond a melegedéssel.
(procikat szokás nagy metrikus csavarokkal lehúzatni, láttam szervert amihez gyári tartozék volt az egyetlen értéket tudó nyomatékkulcs)
Jah nem is a szártól meg a téglától félek, hanem hogy a forgácslapban lévő furat nem fogja bírni a terhelést és ott szakad az anyag. 18-as vastagságú, szóval azért nagyon nem akarom túllihegni, valószínűleg ha a furatot nem teszel közel a lap széléhez, akkor nem lesz vele gond.
Végre megérkezett a karácsonyi ajándékom. Most már nem csak függőlegesen tudom a marószárat nagyon finoman mozgatni, hanem a stellerét is. Van rajta századbesosztású mikroállító. És ami eddig hiányzott, a kimenő stellert tudom előrébb állítani a bejövöhöz képest. Ez nagyon sokszor hiányzott.
Rögzítenék a falra egy nagyobb 18-as forgácslapot, amire utána még szerszámok kerülnének, szóval lesz súlya.
Két félelmem van: egyrészt hogyan érdemes a falhoz rögzíteni, hogy ne szakadjon ki az anyag, másrészt a falba (kis méretű tömör tégla) mivel járok jobban - 8as dübel vagy közvetlen téglába behajtott tokrögzítő csavarral? Köszönöm.
Kegyetlenül túlgondoljátok ezt az ülőkét. Zártszelvény, rácsos tartó, mennyezetről függesztés?!
Szerintem:
Alsó dobozt elkészíteni, ahogy a képen látszik. Ilyen hosszú laminált anyag nem létezik, szükség van egy lécvázra. Ezt a szokli és az ülőlap alatti elem simán eltakarja. Ideiglenesen alá kell támasztani az ülőlapot a megereszkedés ellen és beszintezni az egész alsó részt.
A nagy szerkényt ráültetni, majd a falhoz rögzíteni. Ilyen méret esetén nyilván nem elég két darab camar függesztő...
A cipőtartó rész szekrény alatti szakaszát alulról felcsavarozni a szekrényaljhoz, így az ideiglenes támaszok kivehetők.
Utoljára már csak az ülőfelület egyik (a képen bekarikázott) sarka marad kérdéses.
Ide két opciót tudok elképzelni.
1. Ha a szekrény függesztésében megbízunk, a felénk eső korpuszoldal belső felére egyszerűen lehet gyártani egy vasalatot (gyakorlatilag egy nagy sarokvas átdugva az ülőlapon vágott résen), amivel felrögzíthetjük az ülőlapot.
2. A korpuszon belül egy drótsodronnyal vagy egy acélvasalattal a falhoz is köthetjük a külső sarkot.
Most jutott eszembe, meg lehet ezt tök egyszerűen csinálni!
A bútorok darabjainak a hátlapja lefelé kiáll addig, hogy a földre támaszkodjon. És vastag a hátlap, bútorlapból.
Felül pedig a kidőlés ellen rögzíted a falhoz. Felsorolod a falra őket, majd alul, elé betolod a cipős részt, akár egy külön hátlappal - ami lehet már vékony is, mert nem tart semmit.
A cipős rész elején a takarólap is a szekrények besorolt aljára illeszkedik fel, csavarozva.
Ekkor az ülős rész csak annyira széles részen "lóg" a levegőben, amit az ülőfelület kiad, hiszen a szélső szekrény aljára van felerősítve a jobb széle.
Ez nekem már olyan barkácsolós. Én maradnék az rferi javasolta vonalon. Olyan megoldással már készítettem ülőkét és működik. A sínest függesztést meg nagyon könnyű állítani, szerelni, aránylag tág határok között működik. . Ha nincs minden függőben meg vízszintben, szarul fognak állni az ajtók! De szerintem ezt te is tudod.
Ez nem rossz ötlet. A keretet lehet a plafonhoz és a falhoz is rögzíteni, valószínület kellő merevséget adna a szerkezetnek és egyszerűbb is beállítani mint egy több sínes függesztést.
Vagy ha idegenkedsz a zártszelvénytől meg lehet csinálni szerintem olyan "létra" szerkezettel, mint a beépített szekrényeket vázát szokták (hiszen valahol titokban ez is az).
Most hirtelen csak ilyen képet találtam, de szerintem érted :)
Lehet az én szememmel van a baj, de szerintem ez frankón a földön ül :) Sőt, ha jól emlékszem, mikor ez a kép ide került épp azon ment a morfondírozás, hogy egyenletlen padló esetén hogyan történjen a padló-korpusz aljának találkozásának esztétikussá tétele.
Szerintem azt kalkuláld be, hogy ez eséllyel egy renderelt kép, a grafikusnak pedig nincsenek aggályai a statikával kapcsolatban. A monitorról soha semmi nem esik le.
Ezeket felrakom 30-40cm-es osztással. Ezeken tárolom a faanyagaim is, garantáltan elbír párszáz kilót. Ha az oldalfallal és a felső ülőfelülettel kimerevítem az ülőfelületet, akkor mozogni sem fog (talán). Az egészet eltakarom egy 8-10cm-es felső blendével, amit megcsináltatok teljes hosszúságban (furnéron gondolkodom) Ez gyönyörűen eltakarja a tartókonzolokat, a világítást, mindent.
No az lehet, hogy a szaliranyra nem figyeltem sot biztos, sot lehet nem is tudom hogy nez ki? 😁
a kis csavarokat lenyulta vki lehet 😁 amugy belul mintha finom fa por lett volna egyes helyeken de amugy zsir uj szaga volt meg origi doboz, lehet gyarilag kiprobaljak?
Valami ilyesmi elképzelés. Hogy azok a merevítők vasból, vagy rétegelt lemezből lennének, azt nem tudom. Az ülést elbírnák, a szekrények meg tuti a falra vannak akasztva.
Én is pontosan egy hegesztett tartóra gonoltam! Szintezés után a falhoz rögzítve. Hogy milyen mély a doboz a cipőknek az másodlagos.
Illetve a hegesztett tartót konzolosan csinálnám mert az ülőfelület csak így használható biztonságosan középen. A cipős rész felső takarója ezt elrejtené, nem csak a világítást.
Készítettem így egy fatárolót egy kandallóhoz, nem tudom, hogy van-e róla képem.
Ha én ilyenből akarnék négyméteres darabot, akkor előtte bizony hegesztenék acélból egy olyan rácsostartót, amire felépülne a bútorlap/fadoboz, és a tetején a szekrények. És a cipőtartó nem lenne olyan mély, mint a szekrényzet, és mögötte lepadlózna a rácsostartó szerkezet.
Ha rövidebb lenne a hossz, annyira, hogy kiadódna egy lapból a hátlap, akkor a hátlapot vastagból csinálnám, és arra épülne fel az egész miskulancia. A hátlap a padlón támaszkodna, és a falon rögzülne is.
Ekkor a szekrénydobozok nem tudnának lejjebb mozdulni, és tartanák a cipősdoboz tetejét.
Valaki beszúrta ezt a képet pár hónapja, nem bírom visszakeresni, de valami eszméletlen módon tetszik:
Asszonynak is, szóval zöld utat kapott a projekt :)
A kérdés, hogy az alsó dobozt hogy lehet stabilra megcsinálni ? Ha 60-as elemekkel számolok, akkor a teljes fesztáv itt 3,6m, nálam kicsit 4m felett lenne. El nem tudom képzelni, hogy mi lehet az az anyag, amiből egy ilyen dobozt le lehetne gyártani úgy, hogy középen ne hajoljon meg. Az eddigi ötleteim:
- A felső (fehér) korpuszokat a falhoz kellene rögzíteni, lógatva, az alsó boxot akár lehetne ezekhez csavarozni. Így szinte a teljes terhelést a sínek vinnék (konyhabútor felső elemekhez való sínre gondolok), illetve iszonyat szívás ezt úgy összrakni, hogy minden illeszkedjen)
- Valami vasszerkezettel megerősíteni a dobozt
- falhoz rögzített konzolokkal tartani a doboz tetejét
bárhogy nézem, nem igazán látom, hogy ez hogy lehetne önhordó, pláne hogy mindenképpen toldott anyaggal kellene csinálni, mert nem egyszerű akkora agglomerált lapot venni, amiből kijönne pár 4,1 méteres csík...
Ugye szálirányra figyeltél hogy tolod? Ha ellentétesen, akkor felszakítja, sokat kell csiszolni, ha még jól, akkor nagyon keveset.
Elszívni én obis porszívóval szívtam ciklonon keresztül, simán megoldotta. Majd keresek képet erre, de lényeg, hogy 75-ös gyári szűkítőbe bedugtam parasztosan a 35mm tömlőt xd nem volt vele gond.
Az a 3 csavar a csomag része, benne kéne lennie. Nem esett valahova le? Vagy nincs a helyére gyengén betekerve?
Én sem unatkozom, alakul a szekrény. Az alsó sor korpusz készen van, próbaként 3-at összeraktam
A bosch 32-es raszter készlethez adott 800-as sín elég rövid, még ezeket a korpuszokat sem tudom végigfuratolni vele. Ezt megoldandó, megcsináltam (nem röhög) életem első igazi JIG-jét.
3mm-es HDF hátlap, simán toltam rajta egy sor furatot, polctartó pöckökkel bele a meglévő sorba, központosító fúróval előjelöl, utána 5-ös fúróval kifúr. Tökéletes a sínek rögzítéséhez. Nyilván nem olyan szép, mint a maróval készített lyukak, szóval látható helyen nem hagynám, de sínekhez tökéletes. A hosszabb bosch sín egyszerűen sehol nem elérhető, megrendeltem, majd egyszer megjön.
Már csak azt a csúnya nagy lyukat kell kitölteni a jobb oldali korpuszban :)
A harom db elszivo csonk felrogzito csavart azert hianyoltam, vagy alapbol nem is jart.
A fixalo kar a fenti ponton vastagabb anyagnal mar odaba***a az ember ujjat a gep tetejehez ezt jobban is megoldhattak volna. A kemeny fa gyalulasaval meg vagyok elegedve a puha fa azert csiszolasra szorul eleg szepen.
Osszessegeben hozza amit elvartam, a kesek eltartossagara kivancsi leszek, kiderul idovel, szigoruan nagyon hobbysta celokra lesz hasznalva.
Rákerestem a Hammer N3800 szalagfűrészre. Komoly gép ez is, de ezt a fűrészgépet 380 voltal szerelik. Lehet kérni 220 voltos motorral is de azért külön kell fizetni. Ha olyan árat kérnek mint egy gyalugép 220 voltos motorral szereléséért, akkor azért + 80.000 Ft-ot kell fizetni. Egyébként a gép listaára 350 Ft-os euróval számolva 606.000 Ft. Számomra a Laguna szimpatikusabbnak tűnik, mert az 220 voltos motorral szerelt, van hátul szalagfeszítő kar, a párhuzamvezető rudazatán van centiméter beosztás, az alsó keréken van tárcsafék, a forgácselszívó csonk 100 mm. A fent felsoroltak közül a legmeghatározóbb érv az ár, és a 220 voltos motor.
Van viszont a Hammer N2-35 szalagfűrésze, ami akkora mint a Laguna, ez már 220 voltos, 1400 wattos motorral szerelt gép. Viszont, ezen sincs hátul szalagfeszítő kar, nincs kerámia szalagvezető. A nettó ára még egész jónak mondható, most akciósan 234.000 Ft. De ehhez még jön a 27%-os áfa.
Ezt az utat szerintem mindegyikünk aki vett, végigjárta. Saját tapasztalataim.
A kis 1500W-os Hammer ára februárban 2000Euro volt, mára ez biztos több. Ráadásul irgalmatlanul nehézkes volt a kommunikáció a céggel. Két hétig vártam pl. egy válasz e-mail-ükre. Ráadásul ha kerámiás vezetőt kérsz rá, az még plusz 70000Ft lett volna, akciósan..
A Paliszandert meg hagyjuk, az egy más dimenzióban lebegő izé cég. :-)
A cseh remek hazai forgalmazója 1milla felé taksálta a hasonló kaliberű Rojek gépét.
Még egy olasztól kértem ajánlatot, de az is más liga volt, úgyhogy nem igazán van ebben az ársávban versenyző.
Volt még használt nézegetés, nem sok sikerrel. Ott vagy kifogod, és lecsapsz valami jóra, vagy nem.
A házi készítésűek meg biztos nagyon frankók azoknak, akik elkészítették maguknak.
Én is még csak ismerkedem a géppel. Az első benyomásom, hogy kategóriával komolyabb, mint a Makita LB1200 vagy az ahhoz hasonló "igényes barkács" vonal. Mondom úgy, hogy nekem semmi bajom, problémám nem volt a Makival.
Minőségi, jól összerakott cucc. Gyorsan ideért, nem kellett rá várni. Én elvi alapon felőlről lekorlátoztam magam a Lagunánál, de mindenképpen érdemes megnézni a Felder/Hammer vonalat, vagy más ilyen ipari cuccot, ha van. Én nem szerettem volna beleesni a Hamán Akkormán arab bölcsről elnevezett vásárlási spirálba (hamán Makita akkormán Laguna, de hamán Laguna, akkormán Hammer, hamán ... :-)
Amit elsőre negatívnak ill. a konkurenciánál jobbnak látok:
- ebben ugyan az árban benne van a kerámia szalagvezető, de elég macerás tökéletesre beállítani (más kérdés, hogy nem is szükséges). A Felder csavaros megoldása fényévekkel jobbnak tűnik.
- a Felder/Hammer nagy és egységes kiegészítő választékot kínál, asztaltoldók, ilyesmi.
- a porelszívás lehetne jobb
Én rendeltem hozzá kerekeket, kicsi a helyem, folyton tologatom, ez bevált. A lámpát irreálisan drágállottam, azt nem rendeltem, és villanyt szerelni jobban tudok, mint kereket hegeszteni. Sajnos tényleg nincs így rajta még csatlakozó sem.
A hozzá vásárolt "gyári" szalag az valójában nem Laguna, hanem IGM Fachman, valami csehszlovák csoda lehet. Nekem nagyon sz@r volt a 16-os és a 13-as. A gyári élezéssel használhatatlan volt, megéleztetve sem túl jó. Szerintem az fölösleges, bármilyen jó is az ára. Inkább időben rendelj egy bevált gyártótól.
Egyébként egy stabil, szuperjó gép, 30cm vágásmagasságig próbáltam, problémamentes, a derékszög 90 fok, a párhuzamos párhuzamos, a motor bírja, mi kell még?
Elkezdtem kicsit filmezgetni, nem tudom, lesz-e belőle valami.
Azért írom, hogy érdemes átgondolni. Ha csak egy gépet szeretne a Dw sokkal jobb választás. Ha élmarónak és van mellette másik a maki se rossz, de élmarónak.
Választási lehetőség mindig van. :) Pl. a Hammer N3800 vagy N4400 is megfelel az általad leírt kritériumoknak, lehet a Paliszandernél is van egyfázisú ipari gép.
Most komolyan, miért akarod elrontani a kedvét? Az új suzuki is autó, és újautó. Lehet neki örülni, együtt kell örülni vele és kész. Nem nekiállni elmagyarázni, hogy meg fogod bánni, és egy golffal minden szempontból jobban jártál volna. Ez itt nem a bolt, itt nem kell mindenkire rátukmálni a legdrágább cuccot, amit még ki tud fizetni.
Nem tudom, mennyiről emelték fel, de javaslom, hogy rendelés előtt mindenékppen kérj e-mailben egy árajánlatot, mert én jóval olcsóbban (483e Ft) kaptam meg ettől a mostani ártól, pedig előtte semmit nem rendeltem tőlük.
A magyar nyelvű kapcsolattartójuk egy Rebej Zsuzsa nevű hölgy, nagyon segítőkész e-mailben és telefonon is.
Ezt alátámasztom! Múltkor kértem tőlük külön ajánlatot. Azt írták, hogy regisztráció után már van kedvezményed a listaárból, de vásárlás értékének függvényében további kedvezményt tudnak adni :)
Teljesen rendben van, amiket írtál. Csak köszönni tudom, ahogy a többiek hozzászólását is, mert számomra egyék gép (maki, dewalt) sem ismert, és az általatok elmondott gyakorlati tapasztalatok igen hasznosak számomra. Akár a gépek használhatóságát, beállítási lehetőségeit, pontosságát, ... akár a beszerzési lehetőségeket illetőleg.
Nyilván az sem mindegy, hogy valaki milyen feladatokra és legfőképpen milyen gyakorisággal használja a felsőmarót. Nekem úgy tűnik, hogy egy ilyen gép sokat tud dobni az ember lehetőségein és motivációin. Függetlenül attól, hogy milyen gyártmány. Bár gondolom itt is ajánlott a nem legolcsóbb kategóriából választanai, mert az esetleges kudarcok könnyen elvehetik az ember kedvét.
Figyelembe véve a dewalt előnyeit, a benne rejlő lehetőségeket az árkülönbözet akár igen jó befektetés is lehet, ha valaki egy géppel akarja (tudja) megoldani a feladatait.
Köszönöm válaszod! Este ha időben bejövök visszakeresek és megnézem a hozzászólásaikat! Ma rámentem az IGM honlapjára és elkeseredve láttam, hogy felemelték a fűrészgép árát 534 ezer forintra.
Ebben igazad van, de szerintem ebben a kategóriában nincs is választási lehetőség. Nem találtam, vagy eddig rossz helyen kerestem , de sehol nincs hasonló sem. Én olyan gépet keresek, ami 220 voltos, és nagy teljesítményű villanymotor van benne. Ebben a kis 350 mm-es kerékátmérőjű fűrészgépben 1900 wattos motor van. Van mikor 10-12 vagy akár 15 db. 5 cm vastag borovi pallót, fűrészelek fel 3,5 cm vastag darabokra. Egy ilyen teljesítményű fűrészgéppel sokkal gyorsabban halad a fűrészelés. Igazából a motor teljesítmény az, ami miatt ezt választanám. Én tényleg nem találtam másik olyan gépet, amiben ekkora motor lenne. Nálam nincs 380 volt, tehát ez miatt az ipari gépek kilőve.
Nekem van egy Maki R0700, azon agyalok, h egy extra talpat rácsavaroznék egy sima lapra, a magassági ütköztetést pedig valamilyen rögzíthető magasság mérővel lehetne pontosan állítani felülről. Ez nagyon elvetendő ötlet? Igazából a ki be építhetőséget én ezzel oldanám meg.
Nemrég martam valamit, ahol látnom kellett a vonalat, mert nem volt sablon. Egy lámpával kellett bevilágítanom, hogy lássam a kés helyzetét. Ehhez két gondolat:
- de jó, hogy egy kézzel lehet fogni a marót!
- a rosseb egye meg, hogy nem tudtak egy 100Ft-os ledet belerakni ebbe a gépbe!
Tényleg nem csekély az árkülönbözet a két gép között.
Egyikkel sem kerültem még közelebbi kapcsolatba. Nincs bennem elfogultság egyik irányában sem.
A tőletek kapott infók alapján erősen a dewalt mellett szól, hogy beépítés esetén a mélységállítása lényegesen egyszerűbben megoldható. Valamint a nagyobb teljesítmény, az 50 mm feletti lökethossz és a beépített világítás sem mellékes tulajdonságok.
Ha csak egy gép áll az ember rendelkezésére, amit kézben és beépítve is szeretne használni, akkor a 700-as maki és dewalt gépe közül a dewalt tűnik jobb befektetésnek.
A legkedvezőbb beszerzési lehetőségeket összevetve kb. 30000,- Ft eltérés van a két gép között. Az olcsóbbat választva ezért a pénzért már jó marószerszámokat (készletet) is lehet venni a gép mellé. Elgondolkodtató. :)
Itt a fórumban is felmerült már ez a gép, mint kedvezőbb árú alternatívája a makinak. Én is nézegettem, de az elmúlt hónapokban sehol nem lehetett kapni. Egy kereskedésben azt mondták úgy másfél-két hónappal ezelőtt, hogy jó esetben csak január közepétől lesz készleten.
Az számomra is világos, hogy amit Hobbit_G írt, azok megállapítások.
Olyan megállapítások, amelyek -így együtt- mind a dewalt d26204-re vonatkoznak.
Rámutatva a dewalt azon jó tulajdonságaira, amelyek más, a "nem épp gagyi felsőmaró" kategóriába tartozó marókkal szemben éppen kiemelhető erényei a dewaltnak.
Újraolvasva Nobody1 és Hobbit_G közötti beszélgetést és annak kronológiáját (lentebb idézem) számomra változatlanul csak úgy van értelme, ha Hobbit_G megállapítási kérdő mondatban vannak. Egyfajta visszakérdező kérdő mondatban, amikor két fél érvel. Amikor az egyik fél -konkrét gépek felsorolás helyett- csak annyit mond, hogy "az árát elnézve ennyiért 2-3 nem épp gagyi felsőmarót is lehet venni".
Amire a másik erre csak egy rövid "Igen"-el válaszol, elismerve, hogy valóban a dewalt árán több nem gagyi gépet is lehet venni. Majd az "Azokat is tudod" (?) szóhasználattal többször is nyomatékosítva a más gépekkel kapcsolatos kétségeit, visszakérdez.
1., Hobbyt_G első hozzászólása az általam felvetett témához (198901):
"Szia
Dewalt d26204
Könnyű asztalban használni, kényelmes kézben és 900w, ráadásul pár olyan plusz dologgal, ami RT0700-ban nincs."
2., Erre reagált Nobody1 imigyen:
"Azé' az árát elnézve ennyiért 2-3 nem épp gagyi felsőmarót is lehet venni - igény szerint különböző teljesítménnyel..."
3., Amire Hobbyt_G az alábbiakat írta:
"Igen
Azokat is tudod egy kézzel használni élmaró talppal, aminek beállítása eszméletlen jó. Azokat is tudod egyszerre két párhuzamvezetővel használni, van nekik marha kényelmes felsőmaró bölcsője, normálisan lehet cserélni bennük a szárat, van világítás és akkora löket élmaróként, mint a normál maróknak (maki 40mm, Dw 50 felett) párhuzamvezető esetén pedig 40cm köracéllal vezetheted.
Biztos, nem cserélném le és szerintem nincs jobb alternatíva."
Ha Hobbyt_G más gépekre vonatkozó megállapításoknak szánta a jó tulajdonságok felsorolását, akkor melyek "Azok" a gépek?
Miért sorolná fel a dewalt sajátosságait, erényeit általánosságban más gépekre ("Azok") hivatkozva, a konkrét gépek megnevezése nélkül, amikor ő valójában a dewalt mellett akar érvelni?
Én még mindig úgy érzem, hogy azok az állítások kérdő mondatok, visszakérdező, érvelő mondatok akartak lenni. De -várva Hobbit_G megerősítő vagy megcáfoló hozzászólására- elengedem a témát. :)
Mivel én még nem használom elég régen, nem tudok felelősségteljesen nyilatkozni a használatáról.
Megnézegettem a katalógusfotókat, elég jól körbefényképezték. Ha konkrétumra vagy kíváncsi, szívesen lefotózom.
A lámpáról nem tudok nyilatkozni. Én nem kértem hozzá. Azon meglepődtem, hogy így a gép oldalára nekem aljzat sem került, pedig azt terveztem, hogy egy kommersz íróasztali lámpát szerelek majd a gépre, és azt lesz hova bedugni...
Gyári éledzett szalagokat rendeltem a géppel együtt. A 10-es nekem hibátlanul vág. A 6-os és a 15-ös viszont egy kicsit kóvályog... Sandvik Kft-től rendeltem egy nem éledzett 20-as lapot, a próbákon jól működött. A Sziget-szertől is rendelek majd egy éledzettet, jókat olvastam róluk.
Én végül saját készítésű helyett megvettem az opcionális kerékszettet, mert le volt árazva a múlt hónapban. Jól működik.
A másik két megszólított is megosztotta már több kérdésedre is a válaszokat, keress vissza a nevükre kattintva a hozzászólásaik között.
Nekem a kis makita van teljes szettben :) hála computergurunak :)
Többször mondtam, hogy szerintem már nagyon jó kis gép.
Viszont ha van "kedv" a dewaltra akkor mindenképpen azt venném. Egyrészt a mélységállítása sokkal jobb. Az a csavarós módszer mindent überel szerintem, legalábbis élmaró kategóriában.
Plusz alapból kapsz hozzá frankó párhuzam vezetőt. A makitához egy kis egyszerű acél cucc van, persze lehet hozzá utólag venni rendes vezetőt de ez is pénz.
Illetve a plusz majd 200w sem elhanyagolható tény.
Más: Hobbit kezdem megérteni miért tetszik a dewalt merülő...megtapogattam múltkor az outletben amikor mentem a BF-es alufluxomért, hát mit mondjak elbizonytalanodtam, nekem elég kézre állónak tűnt xd :O
Nem, nem kérdésnek szánta, ezek megállapítások. Én nemrég vettem egy Makita élmaró klónt. Van hozzá 3 féle talp is. Szerintem nagyon jó vele dolgozni, főleg, ha kisebb, finomabb munkákat csinál az ember. Amit hiányolok belőle, az a világítás. Az egy nagyon jó dolog, hogy egy kézzel tudsz dolgozni, ennél jobb már csak az akkus lehet, bár ha elszívót teszel rá, akkor olyan mindegy, hogy ott van még a hálózati kábel is, vagy nem.
A DW-t nem próbáltam, de, ha a kis klón ennyire kezes, akkor azzal biztos nem nyúlsz mellé. Ha van rá lehetőséged, mindenképp a minnőségibb gépet vedd meg. a DW26204 mellet egy darabig biztos nem lesz másikra szükséged.
Bármire lehet mínust vagy pluszt, nem sok dolgot zavar. Egyetlen dologra "jó" azaz ha a plusz-mínusz összege kevesebb mint mínusz 3, akkor a fejléc alatt az "alacsonyra értékelt hozzászólások elrejtése" markert bekapcsolva azokat a hozzászólásokat nem látod. Ennyi.
Ma délután is találkoztam vele, és a múlt héten is belefutottam olyan beszélgetésekbe, amikor arról folyt a szó, hogy valaki mínuszokat osztogat.
Korábban nem nagyon tűnt fel a fórumnak ezen lehetősége, hogy értékelni lehet a hozzászólásokat. Azóta -szorgalmasan visszafelé is olvasgatva- osztogatom a pozitívakat. (Küldöm az energiát. :))
Tudtok arról valamit, hogy esetleg le van-e írva valahol (Fórum szabályzat, bármi), hogy milyen elvek mentén lehet használni ezt az értékelő funkciót?
Kerestem, de nem leltem rá.
1., Alapból azt gondolom, hogy ha egy hozzászólásban az olvasó valami számára hasznosat talál, akkor arra pozitívat ad, adhat. (Számomra egyébként már az is hasznos, és mindenképpen pozitívum, ha valaki megosztja -velem is- egy élményét, ami bennem elindít valamit. Új gondolatot, vagy ha egyszerűen csak jókedvre derít. Ebe az is belefér, ha valaki néha feltesz egy humoros képet.)
2., Negatívat csak szélsőséges esetben adnék, ha egy hozzászólást nagyon bántónak, sértőnek, degradálónak találnék. Függetlenül attól, hogy engem tiszteltek meg vele vagy egy másik beszélgetőpartnert. De valószínűleg nem adnék negatívat sem, hanem -csak magamban megfogalmazva a véleményemet- egyszerűen tovább tekernék. Kicsit sajnálva azt, aki negatívumokra pazarolja az energiáit.
Többre tartom magamat és itt Mindenkit, aki napról-napra, hétről-hétre betér ide, hogy gondolatokat cseréljen hasonszőrű hobbitársaival. Függetlenül attól, hogy ki milyen pénztárcából gazdálkodva, milyen eszközök, gépek megoldások mentén fogalmazza meg a számára fontos értékeket.
Ez sem volt kifejezetten hobbiasztalos téma, de valahogy kikívánkozott. Így későn este, talán nem sokatokat zavar.
Köszi a véleményt. Mindenki másnak is, aki a "felsőmaró" és "felsőmaró asztalba" témával kapcsolatban elmondat szakmai meglátásait és megosztotta a saját történetét.
Már többször visszaolvastam Nobody1 (198908) hozzászólását, ami egyebek mellet azt írtad, hogy:
"Azokat is tudod egy kézzel használni élmaró talppal, aminek beállítása eszméletlen jó. Azokat is tudod egyszerre két párhuzamvezetővel használni, van nekik marha kényelmes felsőmaró bölcsője, normálisan lehet cserélni bennük a szárat, van világítás és akkora löket élmaróként, mint a normál maróknak (maki 40mm, Dw 50 felett) párhuzamvezető esetén pedig 40cm köracéllal vezetheted."
Jól gondolom, hogy te ezeket a mondatokat inkább kérdésként akartad írni?
Visszakérdezve Nobody1 azon állítására, miszerint az általad preferált dewalt árán akár "2-3 nem épp gagyi felsőmarót is lehet venni".
Nekem valahogy csak így -kérdő mondatok- formájában lenne kerek a dolog.
Halálosztó már leírta a részleteket, de egy történetet még engedj meg nekem is, kb ugyanarra vezet mint téged. Én bükkfa táblásított anyagot erősítettem meg alulról "torziós" módszerrel, merthogy az jó lesz majd csiszológép asztalának, aminek ugye nem árt nagyon síknak lennie.
Mint a mesében: minden szép, sík és jó volt .. egészen addig, míg azt nem gondoltam, sokkal síkabb lesz az asztal ha kiöntöm a tetejét öntőgyantával, mert a gravitációnaál nincs jobb mester ezügyben.
Úgy is let!! Öröltem is neki, lett egy biliárdasztal minőségű felületem
... ~ 2 napig kb, aztán az alulról betett torziós merevítők ELLENÉRE gyönyörű ívet hajlott az addig sík asztal... Nem értettem. Később elmagyarázták. Ahogy Vajk is neked.
Tanulság (nekem): vagy ne zárd le a fának csak az egyik oldalát, vagy .. én inkább azt mondom vagy ne fával csináld meg a feladatot. Vagy - ha, mint az esetedben - már adott az anyag: mindkét oldalát zárd le.
Őszintén szólva nem tudom hogyan egyenesítsd ki a láda tetejét, csak a hasonló tanulság végett írtam neked.
Azért a vásárlás előtt szerintem hasonlítsd össze a hasonló kategóriájú gépeket árban és tudásban! Sok évig fogod használni, nem árt egy picit kutatni a legjobb után...
És nem, nem a dewaltot kell eladnom (konkrétan nincs is jutalékunk), nem annyira vagyok mániás, mint tűnik, erről Griff tudna mesélni, egy korcs vagyok márka szempontból xd
De az RT0700 vagy dewalt élmaró között óriási a különbség. De bevethetünk más 8-as szárú marót is, akkor se cserélném, másik dewaltra sem konkrétan.
Ha csere lesz, akkor olyan, ami fixen asztalba kerül és könnyen állítható, úgymond kézi marónak meg marad ez.
Elsősorban adam654321, HUN-12214 és Lady fantasy fórumtársakat kérném, hogy írjanak már összefoglalót a Laguna 14 BX szalagfűrészgépről, mert hamarosan aktuális lesz nekem is a gépvásárlás. Lehetőleg minél több fényképet mellékelve. Ha van időtök és kedvetek videót is készíthettek, mert nagyon szívesen nézném és hallgatnám a gépbemutatást. Szeretném tudni, hogy Ti, milyen kiegészítőket vásároltatok a géphez, és azok mennyire jók? Van-e értelme megvenni a lámpát például? Honnan vettetek szalagot és milyet? A fűrészgép mozgatásához a kerekeket hozzá adják, vagy külön kell megvenni? Minden apró információnak nagyon örülnék. Köszönöm válaszotokat!
Azokat is tudod egy kézzel használni élmaró talppal, aminek beállítása eszméletlen jó. Azokat is tudod egyszerre két párhuzamvezetővel használni, van nekik marha kényelmes felsőmaró bölcsője, normálisan lehet cserélni bennük a szárat, van világítás és akkora löket élmaróként, mint a normál maróknak (maki 40mm, Dw 50 felett) párhuzamvezető esetén pedig 40cm köracéllal vezetheted.
Biztos, nem cserélném le és szerintem nincs jobb alternatíva.
Olyan igen, ami nehéz xd
A mínuszos barmok meg hidegen hagynak. Nem tetszik nekik, hogy másnak más a véleménye, ez engem nem érdekel.
Egy gépet használok kézben és asztalban. Kiszedese 10 másodperc és mehet is a felsőmaró bölcsibe :)
Sokat agyaltam fix beépítetten, de nem győz meg egyik se igazán.
Ez kérem a faipar. Itt mindíg lehet olcsóbbat, gagyibbat, drágábbat, sokkal drágábbat és pofátlanul drágábbat is találni. Ezen kívül van még a "nanebassz" árkategória is.
Szóval ezzel semmi újdonságot nem mondtál.
Ettől függetlenül ez egy baromi jó cucc, minden visszajelzés alapján az a kategória, ami "egyszer fáj".
Részemről osztom a többiek véleményét, ha eljutok a 3db maróig, akkor pihenek majd egy picit :) Megvan az emlegetett kis makita, emellé majd akarok egy tritont asztalba építve (egyszer), meg egy komolyabb darabot amit kézből tudok használni.
Ne kérdezt miért, mert csak, elindult a vezérhangya. Épp rakom össze a műhelyszekrényt, két porszívó, egyiken a merülő, másikon a dominó, elképesztő kényelmes, mert nem kell cserélgetni az elszíváshoz a csövet. Tudom, lehet élni egy porszívóval, én is ezt csináltam sokáig, de (khmmm...) az egyik kedves fórumtárs (nem, nem fogom elárulni ki DeWolt, de legalább ez nem rózsaszín) rábeszélt erre, nem bántam meg. A baj csak az, hogy az egyiket be fogom építeni a szekrénybe -> kell még egy porszívó. Az asszony már teljesen ki van akadva, hogy ennyi porszívót veszek :)
Én legalábbis nem találtam, a gépkönyv sem írja :-)
Adam54321: köszi, megnyugodtam :-) Sokat tanulok Tőled, ma megvilágosodtam a kis fiókok összeragasztásánál, hogy mire lehet jó az a kaparó cucc, ami rendeltél :-)
Az történik, hogy a fa nedvességet vett fel, és ettől megduzzadt. A műanyagos fele nem vett fel nedvességet, ezért az ugyanakkora maradt.
Az egyik irány, hogy kiszárítás után a fát lezárd, ne vegyen fel nedvességet. Durván lelakkozni.
A másik megoldani, hogy mozoghasson anélkül, hogy elgörbítse az egészet. Ha a gyanta elég szilárd, akkor a fát alulról be lehet vágni pár helyen, a rések felvennék a duzadást.
Az egy eléggé vacak biliacél cucc. Nekem egy leejtésnél elgörbült, simán visszahajtottam. Nem lehet kézzel óvatosan meghajlítani, hogy jó legyen?
Más: a múltkor panaszkodtam, hogy magától süllyed a tárcsa egy kicsit. Két kábelkötegelő segítségével meghekkeltem. Így már meg vagyok elégedve a kis barkácsgép ontosságával :-) szvsz ennél több ilyen géptől nem kell.
Lőszeres ládából csináltam epoxygyantával egy dohányzóasztalt. Már készen volt, de gyenge lakkot raktam rá, így visszacsiszoltam, viszont a tetejét levettem es úgy tároltam kb fél évig, mialatt szépen elvetemedett.
A gyanta magától nem zsugorodik, így a fa a bűnös.
Kb 2 cm vastag a láda fa teteje.
Hogyan tudnám megoldani, hogy valamivel egyenesebb maradjon? Spanifer segített, de egy nap után visszahajlott...
Pont ez a problémám, hogy a négy sarkán a csavar ki se lóg az alján, és akkor is kiáll egy fél milit. Viszont nagyon szépen vág benne a lap. A derékszög is derékszög lett vele :)
Nekem a 7492-vel ugyanez volt a problémám. Ha minden csavart becsavartam, akkor kiállt valahol a 1mm-t és ütközött a munkadarab toláskor. Nem kell oda minden csavar... :) ha egy-két lefogató csavart kihagysz, jó lesz a sík... legalábbis nálam így lett
Kicsomagoltam, még csak hidegen vettem szemügyre a DWE7485-öst. A képpel ellentéten két horony is van rajta. A szögvezető tényleg kotyog a horonyban elég rendesen, de amúgy egyben van a gép. Sajna a lap körüli takarólemez domború :( Nem lehet síkba állítani az asztallal, egy milit kiemelkedik, és ez bug, nem fícsör. Ma még vágni is fogok vele, az biztos!
Ha egy deszka/palló élét akarod megmunkálni, akkor sokkal könnyebb egy asztalba épített maróval dolgozni az álló anyagon, amit nekitámasztasz egy magas ütközőnek, ezzel stabilan kézben tartod az egész folyamatot.
De, ha egy nagy átmérőjű maróval az élt lap felől dolgozod meg, akkor is jobb az asztal. Például ajtóbetét szélét kialakítani.
Tulajdonképpen el lehet mondani, hogy inkább az a kevesebb szituáció, amikor nem jó az asztal, mint fordítva.
Ha nagy a munkadarab, hogy nehézkes a mozgatása, akkor jobb a maró kézben.
És ha a munkadarabnak nem a szélét, hanem a lapja közepét akarod megmunkálni, akkor is kézben jobb.
De már egy deszka lapjába mondjuk csíkmintát marni is jobb asztalon, ha kifut a minta a deszka végéig, főleg, ha nem egy alkatrészed van, hanem kvázi sorozatot csinálsz, mondjuk egy könyvszekrény-sor függőleges, oszlopos díszítéséhez. Sokkal kényelmesebb, és gyorsabb, pláne pontosabb lesz a meló.
A fórum keresőjével átfutottam a "felsőmaró" és "felsőmaró asztalba" kulcsszavakhoz kigyűjtött hozzászólásokat, hogy lássam milyen indokok mentén milyen alternatívákban gondolkodtatok.
A "történeteiteket" olvasva újabb kérdésekbe ütköztem.
- Milyen feladatok kapcsán érdemes asztalba építésen gondolkodni? (Megmunkálandó munkadarabok befoglaló mérete, súlya? Elvégzendő feladatok jellege?)
- Első gépnek mi a jobb választás? (Egy kis teljesítményű -inkább- élmaró gép, esetleg több talppal? Ami főként csak kézben használ az ember fia. Vagy egy nagyobb teljesítményű, amit kézben vagy beépítve is jól lehet használni?)
Hozzászólásaitok alapján körbejártam a Makita 700W-os élmaró készletét. Ez olyan átmenetnek tűnik számomra az élmaró-felsőmaró gépek között, elsősorban puhább faanyagok megmunkálására. Inkább egy nagyon jó élmarónak gondolnám többféle felhasználási lehetőséggel, ami szükség esetén kompromisszumokkal (pl. keményebb anyagok) hagyományos felsőmarós feladatokra is használható. Az általatok leírtak alapján igen "bejövős gép". :)
Persze ott motoszkál bennem a kisördög. A legolcsóbb és leguniverzálisabb felhasználhatóságot biztosító megoldásokat kereső kisördög.
Nem lenne jobb megoldás esetleg két gépben gondolkodni?
- Venni egy kicsi élmarót, pl. a Makita 500W-os műanyagházas élmaróját (kár hogy ez csak 6-os szerszámbefogással működik), és mellé
- egy nagyobb teljesítményű (pl. 1200W-tól felfelé) felsőmarót, amit asztalba is be lehet applikálni. (Ha nem is egy nonamet választva, de nem kell, hogy felső kategóriás gép legyen.)
A Makita 700W-os szettjének árából ki lehet hozni a "két gépes" megoldást. A többgépes felhasználhatóság mellett az is jó érv lehet egy ilyen kombináció mellett, hogy két gép mégiscsak két gép. Bármelyik meghibásodása esetén, ott a másik, ha nagy szükség lenne rá.
A rosseb megesz, hogy a futár fél 8-kor meghozta a DW körfűrészt, én meg a melóhelyen ülök kettőig. De elgalább a gyerek is tud vele játszani, míg haza nem érek.
Nekem is ilyen DeWALT DWE6423 excentercsiszolóm van, még nyár elején vettem, mikor a magaságyáshoz a deszkákat csiszoltam simára (vastagológyalu híján).
Az a furcsa, hogy a banggoodon most csak 2-es pontosságút találok. Tudnál linket iderakni? Már csak azért is, mert rferi linkjén az 1-es szerkentyűk nem sokkal drágábbak ezeknél, érdekelne az ára is.
Egyébként meg valóban kicsit ágyúval verébre ez az egész egy asztalos fórumon. Ezerszer volt itt már: mindenkinek (biztos vagyok benne, hogy tényleg mindenkinek, akinek mégsem, az már kidobta) :) van olyan derékszöge, ami nem tudja az átfordítós tesztet sem megugrani, akármennyire egyenes asztallapon sem. Ehhez képest további pontosságért erőlködjenek a műszerészek. :)
Azért mertem megrendelni Kínából ezt a 0-s pontosságú derékszöget, mert így, ha a valóságban egy osztállyal pontatlanabb is, a célra még akkor is megfelelő.
A lentebb linkelt videóban szereplő példányt eltalálták, az sincs kizárva, hogy az enyémet is...
Korábban csak úgy bedobtam a nevet, de a hookedonwood.online megmérte hitelesített mérőműszerekkel pár kínai derékszög és egyéb mérő alkalmatosság pontosságáta.
A videó alapján elég pontosak, bár az már más kérdés, h ezt tömegtermelésben mekkora szórással végzik, illetve h ugyanígy kináző, de más pontosságú cuccot veszel-e
Szerintem 10cm-en ha húzol egy mondjuk 0,3-as vonalat, akkor nem fogod szemre észrevenni azt a különbséget, amivel mondjuk a 0-s osztály pontosabb az 1-esnél. Ha mondjuk 1-2 méteren húznád a vonalat, akkor lehet hogy észrevennéd.
Miért ne tudna ?,csak egy egyenes asztallap kell amire húz egy derékszöget átfordítsa s megint . Ha a két vonal nem párhúzamos akkor szar a vinklije. Ha viszont metszi egymást akár el is dobhatja.
Látod, ez itt a lényeg. Már megfogadtam, hogy nem veszek derékszöget látatlanban, csak ha ellenőrzöm előtte valahogy. Szóval az ember bizalmatlan, nem véletlenül. De ez itt elég bizalomgerjesztőnek látszik, és gépbeállításhoz pont ilyen kicsi kéne sokszor.
Nekem is ilyen Aldi-s van. Tapasztalatlanságomban az első használatnál megszorult és derékszögben meghajlott a pengéje, amit kibírt simán, mert nagyon rugalmas.
Viszont attól kezdve kotyog a penge a nyélben, mert a műanyag rögzítésen belül valami gondolom nem tetszett neki.
Banggood black friday szerzeményeket hozott ma a postás.
Nincs módom megbizonyosodni a derékszög valódi pontosságáról, de az átfordítós módszernél szemre semmi széttérés nincs a vonalak között (és ez nekem elég is). Gépbeállításhoz fogom használni.
A másik egy cserélhető lapkás "kaparó". Így, elfektetve az eszközt a lapka merőleges a munkasíkra. Ki is próbáltam a régi munkaasztal ragasztómaradványainak leszedéséhez. Jól kézreáll, ajánlom. A markolat tömör alu, jár hozzá egy pót lapka is.
mert youtubeon nőtt fel, és ha mindenkinek kínai szögvezetője van, akkor neki is az kell.
vannak ilyen igényes emberek, akik mindenre a legjobb megoldást akarják, ők viszik előre a világot.
én meg, ha pontosan szögbe kell vágjak valamit, akkor felmérem a szöget a tolóasztalomra, és felcsavarozok oda egy lécet. már kicsit sok a lyuk, ha megunom, kicserélem az alját.
Nem értem, ha pl a 6. másodpercnél is látható mértes csapozókocsi a rendelkezésére áll. akkor miért küzd ezzel a horonnyal?? Arra bármit felszerelhet, és akkor nem horonyba kell illesztgetnie meg taszigálnia.
Az enyémnek a jobb oldali nút vége szorulós, de nem mertem nekiesni a faipari eszközeimmel. Vagy csak a marókést féltem? Persze én alut sem vágtam még fafűrésszel, pedig ez előfordul a neten is gyakran.
Nem, nem a fémfűrésszel vágtam, hanem a nagy fekete lappal. És tényleg nincs kihajtogatva, ahogy a picike lidl-s japánfűrész sem. Mindkettőt végig merném húzni egy plexilapon lapjával, és egyik se karcolná össze az élével :(
A közepes ágvágó viszont szépen ki van hajtogatva, az rendben is van. A fémfűrészlap meg felkerült a polcra becsomagolva, ínséges időkre, volt még otthon Bahco fémfűrészlapom.
Tetszik a technika, amivel a "feliratozást" csinálta az alu felületre. Tervek linkjei is élnek (PDF, Sketchup) , a videó leírásában. Már "csak" a te nútméretedre kell a csúszkát áttervezni.
"Egy ilyen 8mm-es szárúval már, meg egy kis bátorsággal, egy kis felsőmaróval, max (!) fél mm-es fogásokkal (ja meg lejárt garival) már meg letene házilag is sztenderdizálni a GTS 10 nútját,"
A szalagfűrész asztalába a 3709-es maróval és a hozzáadott 6-os nútmaróval martam a hornyot és a szögvezető íveit. A hornyot 0-ról kimarni nem volt több mint 1óra. (20x6x700)
It látszik hogy megdolgozta, de akkor elvileg a mélységet is meg kellett marja mert az Incra is "standard" 19x9,5 -ös profilú, a csúszóasztal profilja meg nincs gyárilag ilyen mély:
Ezt a részét mondjuk fel nem fogom ... miért nem lehetett a nagy többséget követni a Bosch-nál, emiatt biztos csuklik pár mérnök mamája náluk. Se a jobb, se a bal profil nem stimmel a 19-es szélességhez. A job boldali már jó mélységben, de az meg végig 16mm széles (ez is .. hogy mia francért kell 2 különböző profilú nút ..)
A CNC-s projektemhez vettem jó olcsó (egyelőre játszani jó lesz) alu marásra (is) jó szárakat aliról. Egy ilyen 8mm-es szárúval már, meg egy kis bátorsággal, egy kis felsőmaróval, max (!) fél mm-es fogásokkal (ja meg lejárt garival) már meg letene házilag is sztenderdizálni a GTS 10 nútját, amit a korábbi linken is mutattam:
Szerintem nem fog menni. De lehet azóta megmérted. A GTS 10-nek 2 féle nútja van. A bal oldali egy T-slot, felül 16mm széles, alul 21. Legkisebb mélyége 8mm. A job boldali meg nem t, de abban is van egy bevágás az oldalsó falban, de ott is a slot szélessége: 16 mm.
Amit linkeltél az egy téglalap profilos, 19x9.5mm -es csúszóprofilos. Így a számok alapján nem fog beleférni.
Az Incrának is meg kellett ágyazni egy beszámoló alapján a GTS10 XC-ben:
"All the while I was looking for a way to incorporate the V120 mitre fence that I used on the router table. Fortunately, a friendly colleague managed to mill the groove of the sliding table to fit, something I could not have done on my own."
Szóval kiszélesítette, megmarta a 16mm-t 19-re, minimum, gondolom. De látszik is a kép alján hogy gyak. eltűnt a T-slot.
Nem, de miért kellett volna olyat linkelnem? :) Jaca sem a húzófűrésszel bajlódik. Sima, "európai" fűrésszel. (bár írta hogy szerinte a japánfűrészük IS szar, de most nem arról kérdezett).
Keresgéltem hogy más is anyázik-e, de nem találtam rá (még) rossz szót, azt viszont igen, hogy amit eddig is tudtam hogy a LIDL árul Parkside és Powerfix néven is cuccokat- És így van ebből a 3-in-1 fűrészből Parkside ÉS Powerfix is, a LIDL-ben. És a Powerfix az kimondatlanul is az "olcsósított" Parkside, mindenből (Vicces, hogy a LIDL is futat erősebb és gyengébb +barand"-et . nem tudom nem erről van-e szó, de hogy a NAGY fűrészlap 2mm után megszoroljun egy tetőlécben, azt fizikaileg is furának tartom. Ezért gyanakodtam hogy esetleg .. nem a fémlappal próbálkozott-e .... de miért tette volna, na majd kiderül.
"Hogy a fekete bevonat mire jó, azt nem tudom, de a fogai nincsenek kihajtogatva, így a második miliméternél már megszorult egy sima tetőlécben."
Azt tisztázzuk gyorsan, hogy ugye nem a képen látható lapok küzül a kis vékony fűrészlappal vágtad a tetőlecet? Mert az fémfűrész ... A nagyról meg .. hát nehezen tudom elképzelni, hogy ezzel spóroltak volna (hogy nincs kihajtogatva a fog). Szóval nem teljesen értem. Szalagfűrészen már hajtogattam ki magam fogakat, mikor kilapultak, de nem túl tudományos volt a módszer. Úgy szemre ... de sokat javult a fűrészlap még így is.
A fekete meg ha azért fekete, ami pl a Stanley tri-material fűrészen, akkor az vmi teflon(szerű)bevonat, és pont a a megszorulás ellen is van. Hogy pl gyantás faanyagban se szoruljon úgy, mert kevésbé tapad rá a gyanta. Ilyenem van, és viszi a fát mint a vajat:
Hát erre sosem jöttem volna rá, noha kisebb-nagyobb öntödében meg-megfordulok.
Más.
BJaca, az komoly, hogy a lidlis japánfűrész használhatatlan? Csak mert én évekkel ezelőtt az aldiban vettem egyet és bár nem tudom, milyen egy japán japánfűrész, de nekem még ez a kínai japán is bejött. Teljesen használhatónak gondolom. Hogy tartósságban lehetne jobb is, ezt nem tudom bizton állítani.
Igazából nincs egy normális vasfűrészkeretem, azért vettem meg, és bíztam benne, hogy a többi lap sem kuka. A kis ágvágó része még jól visz, de ezt a feketét nem tudom mire vélni. A Bahcoban én sem csalódtam, olyan vasfűrészlap került bele, de a japánfűrészemmel is 100%-ban elégedett vagyok.
A kérdésedre nem tudok válaszolni, de nem kell bankot rabolni egy normális kézifűrészért... Pár ezresért kapsz egy teljesen jó stanley-t, de van egy ilyen bahco-m, az minden szempontból odaver a stanley-nek:
A fűrészkeretnek marhajó a fogása, azért vettem meg egy jó ezressel olcsóbb volt. Viszont az a fekete fűrészlap ugyanolyan használhatatlan, mint a kis japánfűrészük. Hogy a fekete bevonat mire jó, azt nem tudom, de a fogai nincsenek kihajtogatva, így a második miliméternél már megszorult egy sima tetőlécben.
Létezik valami házilag is elkészíthető szerszám, amivel a fogak egyenletesen kihajtogathatók?
Bjaca ügyesen kiguglizta, hogy ez egy No. 57 Core box gyalu.
Ezt öntőmunkásoknak dolgozó mintakészítők használták ahhoz, hogy az öntésekhez szükséges magok elkészítéséhet öntőformát faragjanak. A mag hengeres volt, de különböző átmérők kellettek.
Namost a magmintát hengeresen kimélyített famintával készítették el, tehát kellett valami szerszám, ami a félkörívet kiveszi a fából.
De ha félköríves gyalut, vagy marót használtak volna, akkor minden szerszámmal csak egyféle méretet tudnak készíteni.
Ellenben ezzel a gyaluval bármilyen méret elkészíthető, mert ha megvan a félkör átmérőjét adó két szélső pont, akkor a képen látható módon ezzel egy pontos félkör gyalulható ki a V forma gyalukéssel.
Először valami nyílászárónál használt nút-vésőre gondoltam, de ahhoz nem kellene ekkora felfekvő felület. Valami oka kell legyen, hogy ilyen sok elemmel lehet bővíteni a derékszöget. Kíváncsi vagyok!
Eddig egy kivétellel blumot szereltem. A sima tandem helyett vettem GTV-t valami nevetséges áron ca. 2500Ft környékén.
És most akartam venni blum tandembox antarot de olyan megveszekedetten elszállt az ára, hogy az FDS-t választottam helyette, gyakorlatilag féláron. Ismerek olyat aki folyamatosan évek óta ezzel szereli a konyháit, és jó tapasztalata van vele. Itt a 2 link, az antarot biztosan olcsóbban is be lehet szerezni, nem túrtam fel a netet, de 12 e alá nehezen megy be a vége. És ebben az esetben fele árról beszélünk. Minimum 6e különbséggel.
A Blum Metabox és a Harn Impaz között gyakorlatilag nincs különbség. (mindkettőt szereltem már pár tucatot)
331 Forint/db önmagában tényleg nem sok, de sok kicsi sokra megy. Most a műhelybútorba 23 ilyen fiókot szereltem be. Miért ne spóroltam volna 7000 Forintot?
A kivetőpántokat és a komolyabb, fékezős, önbehúzós stb. fiókvasalatokat én sem cserélném le egyik másik gyártóéra sem, mert a Blum tényleg kompromisszummentes, de éppen ez a fém fiókcsúszó és a fémoldalas Metabox jellegű fiókok azok, amiken nem sok minden tud elromlani...
Mivel én nem használok ilyet, így csak kis rálátásom van ezekre, és így van értelme számomra is odafigyelni a dolgokra amit írsz-írtok.
Én "megragadtam" a fa, ill. rétegelt lemez fiókoldalaknál, mivel eddig még számomra nem tűnt úgy, hogy jobb választás lenne (árban, technikában) pl. ezek a fém fiókoldalak.
De képes vagyok váltani, ha úgy látom, hogy érdemesebb azt választani.
Eddig nem tűnt annak. Kb. egyenértékűnek érzem, így a váltás kényszere sincs rajtam.
A koppintásokat jellemző módon " csomagban" árulják pl. Dósafa FSG rendszer vagy Lenkei szerelvény GTV rendszer. Az FSG most egészen jó árakon van!
A Blumhoz meg mindent külön cikkszámon kell megrendelni. Persze vannak olyan boltok ahol a leggyakrabban választott portékát a Blumból is beteszik egy csomagba, vagy a neten így árulják. / Ezt nem neked mondom!
Minden koppintásnál max 100-200 ft a különbség a blum listaárához képest. A mutatott sevroland oldalon beregisztrálsz és kapsz 5-10% ot kapásból. Akkor már inkább az eredetit veszem.
Sőt ugyan ezt vettem észre a Forestes Tandemből utánzatnál is. Kb 1000Ft ra jön ki a különbség egy fióknál. Az meg nem éri meg. Inkább az eredeti.
A feleségem olajjal akarta bekenni. De mivel a falra kabát akasztók kerülnek, arra pedig kabátok, én az olajat nem tartom jó ötletnek. Félek, hogy a kabátokat is bekeni. Inkább parkettalakk kezelést fog kapni.
Frontokat még várom, ezen a kettőn kívül van még 1db kész korpusz... Gyakorlok, nem hajt a tatár :) A jobb oldali korpusz belső fele van sz.rrá furatolva, de szerencsére a fiókok eltakarják :)
A hátsó polcrendszer lesz kicserélve erre a szekrényre.
PS: Bosch FSN OFA kiakaszt, ha megcserélem az ütköztetést, akkor konkrétan 1-1,5mm-t elcsúszik az alsó furat.
Urak, pár héttel ezelőtt itt kértem tanácsot ahhoz, hogy a 3D faburkolat lapkáit hogyan erősíthetném fel a falra. A tanácsot megfogadtam, a meszelés lecsiszolása után bekentem a falat mélyalapozóval, arra kerültek fel a lapok. Itt egy fénykép az eredményről.
A legrohadtabb munka a falról mész réteg eltávolítása volt. Ezt rezgőcsiszolóval végeztem. Maga a csiszolás viszonylag simán, gyorsan ment, de olyan mennyiségű porral járt, hogy többször le kellett állni, mert már a falat sem lehetett látni. Természetesen maszkban dolgoztam, anélkül már talán nem is élnék. Utána még a zárt ajtók mögött lévő helyiségekben is mindenen állt a mészpor!
A ragasztáshoz adtak ragasztót (Merbenit HT50). Ez annyiban különbözik a szokásos, kartusos ragasztóktól, hogy jobb a kezdeti tapadása, azaz a rányomott falapka rögtön odatapad, nem kell percekig rászorítani.
Gondot okozott a lapkák vágása. Nincs asztali körfűrészem, egy 10x10cm-es lapot pedig nem lehet fölülről vágni. Végül ezt a dekopír fűrész felfogó állványt találtam. De rájöttem, hogy egy ilyen egyszerű segédeszközt magam is tudok készíteni egy darab maradék szalagparkettából.
Jól emlékszel. Csak nem mertem mert lehet én kaptam meg egyikőtök gépét. Mivel már augusztus végén megkaptam. Megrendelés után 3 héttel. :) Azóta is jó kapcsolatban vagyunk. Imádom.
Juteszembe... jól emlékszem, hogy Te is Hammer gyalugépet rendeltél? Végülis megérkezett időben? Valld be, ha igen, téged is szurkáljanak kicsit a többiek. :)
Ha ezzel csapozni akarsz, az is gond lesz, hogy a szögvezetőd kimegy a nútból, mire túltolod a fűrészen az anyagot. Ha óvatos vagy, lehet pont elég, de figyelni kell erre is.
Igen, erõsen fogalmaztam, ez nem hiba, abszolút az elvárható pontosságon belül van. Én estem abba a h8bába, hogy nagyon finom csapozásra akartam használni az Inkcra maróasztal helyett (ami ugye nincs:)
Persze, lefelé állítom és a lágyindító sem segít . Csak meglepett, hogy el tud mászni a menetes száron a cucc.
Valamivel majd megszoritom. Vagy előveszem a felsőmarót:)
Lágyindító: a hatásotokra már bele is pakoltam, gond nélkül belefér a kapcsolódobozba. A gépet fejreállítva könnyen hozzá lehet férni, a csavarokhoz is.
A kotyogás csak az egyik dolog. Ez a médincsájna szögvezető minden tekintetben komolyabb cucc.
Más:
Belefutottam ma a 7485 első (számomra) bosszantó hibájába: a tárcsa magasságának a beállítása sajna nem olyan precíz, mint a steller. Van egy kis kotyogása a szerkezetnek és a motor indításakor kicsit néha elmászik, nem tartja pontosan a magasságot. Fűrészeléskot észrevehetetlen, de ha pontos mélységű nútot akar marni az ember, akkor az a pár tized mm már zavaró lehet. Valami locking mechanizmust ki kell rá találnom.
"Konkrétan szétfurtam egy bútorlapot polcfuratokkal, első körben az ütköztetés volt szar, a másodiknál az már jó volt, de nem voltak egy magasságban a lyukak (nyilván), utána elkezdtem a párját furatolni, rájöttem, hogy rossz oldalról mértem... Úgy nézett ki a lap, mint az ementáli. Már majdnem magamba roskadtam..."
A legózásnak csak megfelelően koncentrált tudatállapotban szabad nekiállni. :)
Követsz valamilyen "standardizált" sémát a lyuksorok pozíciójának (és esetleg a fiókfrontok magasságának) meghatározásakor?
Ha a jövőben tervben van több hasonló jellegű projekt is, javaslom, nézz utána ezeknek a sémáknak. Ha nem is választasz közülük konkrétat a következő szekrénysorhoz, az előbb linkelt tartalom rávilágíthat az agyadban, mire lehet figyelni a tervezésnél, hogy megkönnyítse a kivitelezést.
"Semmi nem fog látszani a bénaságomból a fiókok miatt"
Másik trükk, hogy egyszerűen "kifordítod" az oldalakat, így a belsejében tiszta lappal indulhatsz.
Igen, én is erre klikkeltem a 15 ezer forintos ára miatt, csak az én találatomban 3 verzió volt. Ez a szögvezető magában 15 ezerért, egy másik 28 ezerért szögvezetővel, 60 centis front fence-el és stop blockkal (akárhogy is hívják őket magyarul), meg egy harmadik, 32 ezerért 80 centis fence-el és stop blockkal. És persze először a legnagyobb csomagra hittem, hogy 15 ezerbe kerül.
Én a 745 szögvezetőjét javítottam. Az ötlet nem az enyém, valahol olvastam, láttam.
Kellett egy megfelelő vastagságú alátét a műanyag szögmérő rögzítőcsavarja alá, hogy derékszögű legyen a tolólap az asztallal, valamint a lényeg, hogy fém T-szár egyik oldalába fúrtam 3db lyukat (két végétől 2-2cm, plusz közép), menetvágó és bele 3db műanyag hernyócsavar (én a Conrád-ban vettem), beállítás. Talán 20-30 perc munka és kb. 50 Ft volt az egész (3 póthernyóval).
Nem lett tőle egy INCRA, a szögmérő "pontossága" változatlan, de 25 Ft-ból teljesen használható, nulla kotyogással.
"bármennyire is okosnak hiszed magad, el tudod/fogod b@szarintani. "
"Konkrétan szétfurtam egy bútorlapot polcfuratokkal"
Én is ettől tartottam, de aztán beruháztam egy "célszerszámra": egy, a korpusz belmagasságával megeygező 18-as rétegelt lemez csíkra :D
Jó, tudom ... ez alkalmi dolog, de egyik polcom sem billegett a végén. Ha nem is neked akkor, akkor másnak írom hogy nem rossz ez a megoldás sem. A képeken (a vége felé) pont a "csodasablont" nem képeztem le, de az gyak. arra kellett, hogy a fafúróval átpontozzam a furatok helyét (a sablont is nyilván azzal fúrtam meg)
Így a magasságot, illetve a konstans furattávolságokat - mivel az a sablon pont beleillett a korpuszba, és megnyilaztam melyik az alja - ne cseszhettem el. Seperc alatt meglettek így a polcfuratok, úgy hogy a korpusz már nemcsak hogy kész volt (tehát nem előre fúrtam ki a polcfuratokat) hanem már fent is volt a helyén.
Itt már csak a szintén házi készítésű mélységütközőm volt (ilyen kicsi fafúróra nem volt ittjon szorítós ütközőm):
OK ... ez nem ipari mennyiségű furatkészítésre való, meg nem a Bosch sablonjának tartósságával vetekszik - de egyszer-kétszer elmehet a módszer.
Részemrl a mai nap tanulsága: bármennyire is okosnak hiszed magad, el tudod/fogod b@szarintani.
Konkrétan szétfurtam egy bútorlapot polcfuratokkal, első körben az ütköztetés volt szar, a másodiknál az már jó volt, de nem voltak egy magasságban a lyukak (nyilván), utána elkezdtem a párját furatolni, rájöttem, hogy rossz oldalról mértem... Úgy nézett ki a lap, mint az ementáli. Már majdnem magamba roskadtam, hogy ezt hogy sikerült ennyire elb@szni, mikor eszmbe jutott, hogy van egy korpuszom tele fiókkal (6db alacsony fiók, a kéziszerszámoknak lesz majd), megcsináltam azt a korpuszt ezekből az oldalfalakból. Semmi nem fog látszani a bénaságomból a fiókok miatt, szóval végső soron nem kell újrarendelnem az alkatrészeket. Még jó, hogy nem voltak ott a gyerekek segíteni, mert tanultak volna pár új szót :)
Nem kell hogy párostipliző legyen, bármilyen mafell-nek örülnénk :P
De ha csak Festool vagy Lamello, hát, egye fene, ajándék lónak ne nézd a fogát :) De tényleg, ha nagyon messzire akarunk menni, akkor Felder, SCM, vagy neadjisten Hammer is szóba jöhet. Tényleg nem vagyok válogatós, ebből a listából bárminek örülnék:
Egy gyors értékelkés csiszoló ügyben /akár kicsit Rumlikirálnyőnekis címezve -> egy pár ezressel van felette ez a csiszológép az említett keretösszegnek :) és a fát csiszolni is kell. Egy DeWalt szerszám meg - szerintem - majdnem minden hobbistának "bejön"/
Szóval, DeWALT DWE6423 excentercsiszoló. Én itt vettem, akkor 23.900 jó magyar foirintért ... de úgy látom kifogytak Hobbiték a készletből. Szét kell nézni esetleg máshol, ha kariig fontos.
Ma kipróbáltam, nagyjából 4.5 m2-nyi felületet (1.5x1.5m-es nyír rétegelt lemez, nem egész tábla két oldalát, de felvágva, apróbb darabokban majdnem) csiszoltam meg vele, 120-as papírral, porszívót rákötve.
Mondanám, hogy egymásba szerettünk .... de elég zárkózott típus, nem fedte fel az érzéseit. Így csak azt mondhatom hogy én őbelé biztos :)
Van ugye nekem egy Bosch GEX 125-150 AVE csiszolóm, ami egy remek kis gép, csak a súlya ... plusz múltkor írtam, hogy kölcsönadáskor leamortizálták a kis (a 125-ös) tányérját , ezért ezzel az indokkal (meg mert régóta szemeztem már a DeWALT-tal) őt majd később nagy területű és haladósabb csiszolásokhoz használnám, a 150-es tányérja okán, ami még szűz. Az új hús pedig maradna majd a kisebb és gyakoribb csiszolásokhoz. Az egyik képen egymás mellé tettem őket, mérleg szeint ~ fele annyi a DeWalt súlya a Bosch-énak, de képen ez nem jön le. De használat közben annál inkább. Nyilván a kicsi DW könnyebben irányítható, kezes kis bárány, nem hiányzik a plusz fogantyú (amit amúgy a Bosch-on sem használtam sosem, az sem kevésbé kezes bari).
A képeken látszik, hogy a szabvány 35 mm-es porszívócső simán rá(bele)dugható a DW csatlakozójába, szépen beleszorul, egyszer sem esett ki miközben dolgoztam vele - szóval nem feltétlenül fontos megvenni a DeWalt csodacsatlakozó készletet.
A csuklókímélésről: igaz nem órákon keresztüli csiszolásról volt szó, de talán ez "mifelénk" nem is annyira megszokottt - nem éreztem semmit a csuklóm tájékán mikor letettem. Ja, és a már korábban "szidott" (vagy a hálós Mirkával vagy melyik csiszolóval összevetve kevésbé hatékony) Makita papírokból tettem fel egyet, egyelőre az az egy darab tette a dolgát. Persze nagyon nem is nyúztam meg. Erről majd később tudok nyilatkozni.
Csatlakozom azokhoz, akik szerint inkább ne vegyél valami konkrét szerszámot. (Illetve egy tipp: ha látod a böngészési/keresési előzményeit vagy a könyvjelzőit, akkor esetleg láthatod, miket szokott nézni, de ez nem feltétlenül a legjobb módszer.)
A lényeg, hogy az ember, ha beüt nála a hobbifrász, akkor nagyon erősen be tud állni egy vágányra az agya. Mondjuk nagyon vágyik egy Veritas low angle jack plane-re, mert olyan típus, ahogy írtad: neki a legjobb kell. Te veszel neki egy szuper jó Stanley-t, ezzel viszont kilövöd a nagy álmát. Persze megszeretheti azt is, hiszen nyilván nem rosszak, de ő már nem nagyon vehet magának Veritast...
És ez mindenre igaz. Lehet, hogy veszel neki egy cseresznyés vésőkészletet, de mi van, ha japán vésőkre feni a fogát? Szuper japán fűrész...? És ha egy Rob Cosman-féle fűrész az álma?
Bármilyen kiábrándító is, sajnos tényleg egy utalvány, vagy ígérvény, vagy valami hasonló tartalmú, kedvesen tálalt dolog lehet a legjobb. Viszont ez meg olyan, mintha pénzt adnál, teljesen megértem, hogy ezt nem szeretnéd választani.
"arra jutottam, hogy jófejek vagytok és segítőkészek ;)"
Ez így van :) Alapvetően a nagy többséget a jószándék vezérli. Na meg a tapasztalat. Én nagyjából 6-7 éve keveredtem ide, de rossz tanácsot nem kaptam még (olyat igen, amit nem fogadtam meg - de később kiderült., hogy kár volt)
A dilemmádra visszatérve: kicsit Soká-val értek egyet, ha nagyon tökéletes ajándékra törekszel. Nem lenne rossz tudni mije van a párodnak. Az más kérdés, hogy én a páromat, ha lenne úgy szeretném ahogy van: azaz ha egy OBI polcáról leakasztott 2e forintos kalapácsot kapnék, annak is örülnék, mert tudom hogy rám gondoltak, a hobbimra - és mindegy hoggy van-e már kalapácsom.
Jó sok tanácsot kaptál, és ahogy leírtad a párod érdeklődési körét (valamilyen faanyagból valamit csinálni) úgy nagyon nem lőhetsz mellé, bármit is veszel. Fűrészelés, csiszolás, vésés, gyalulás, kalapálás, fúrás - ez csak pár dolog, ami mind hozzátartozok vagy tartozhat a fával való munkához.
Tudom az utalvány nem túl fantáziadús, de ebben meg Mr. Gabsonnal értek egyet. Mi lenne, ha egy barkácsáruházban elkölthető, mondjuk 20e Ft-os utalványt zárnál egy ... mondjuk leragasztott fadobozba, amihez mellékelnél egy egyszerűbb, olcsóbb fűrészt. Felbontani is a hobbija révén juthatna hozzá. Nem kell hozzá heteket várni, hogy megjön-e karácsonyra, mert az utalványt is ott vennéd meg ahol a kibontáshoz (és később másra is) jó fűrészt. Vagy valami hasonló huncutsággal megspékelni az ajándékot. A lényeg hogy nem túl nagy összegért kapna valamit, amit használhatna később is a hobbijához, meg egy olyen keretösszeget is, amit elkölthetne szabadon. Nem feltétlenül fadoboz+fűrész .. egy hobbistának szüksége van néha pl snitzerre is: boríték + utalvány + a pénztárnál 500 Ft-ért kapható snitzer, amivel felbonthatja a borítékot. Jó, azt a snitzert elhasználja mondjuk 20-30 alkalom után ... csak ötletelek.
Esetleg nem voltál a közelében, mikor éppen csinált valamit? Mert olyankor néha szokott morogni az ember, hogy ez vagy az a "szar" lötyög, kotyog, életlen, ferdén vág, pontatlan. De egy szép és jó vésőkészlet, vagy egy jól használható és szép fűrész szerintem megdobogtatja akármelyik férfi szívét. A hobbisták eleinte sajnálják a pénzt a minőségi szerszámokra. 13 ezer egy fűrészre? Nemá, a praktikerben van 1800-ért. Aztán ha megkapja, egész nap csak fűrészel :) Egy igazán jó szerszámot mindig örömmel vesz az ember kézbe, főleg ha a kedvesétől kapja.
Amúgy...a Te mérőszalagos hozzászólásod volt az "utolsó csepp" a kezdő kérdésemhez. És nagyjából ezzel egyidőben Te voltál az első, akiről bátran gondolhattam, hogy nem..., amikor említetted a kislányod a vonalzó kapcsán;)
Gondoltam rá, hogy olvashatja..Akkor majd szólj légyszi, hogy melyiket szeretnéd!!! ;)
Szeretném ha jót kapna, (tudom, későn kezdtem nézelődni, de ennek megvan az oka) és elkezdtem böngészni, kutakodni...konkrétan ide a hobbiasztalos blogról jutottam. Aztán egy pár órás topic olvasgatás után arra jutottam, hogy jófejek vagytok és segítőkészek ;). Így született meg ma életem 1. fórum hozzászólása.
De amúgy úgy látom, ez tényleg jó közösség és sokat segítetek egymásnak!
Nem tudom mennyire hasonlít ahhoz amit keresel, de lehet, hogy van náluk olyan méretű és paraméterű kapcsoló, ami neked kell. Úgy látom Parkside, meg egyéb Lidl-hez köthető márkák szervizelésével (is) foglalkoznak. Ezek egy része is kínában készül, valószínűleg hasonló alkatrészekből állnak.
Ha olyan, mint a kínai flexeknek általában, akkor jófogás, vatera, kőbányai piac. De van webshop is, ami ezzel foglalkozik. Sajnos képre kell párosítani, a típusszámmal semmire nem mész.
Off a téma, de hátha tudtok segíteni. Van egy Matrix falhoronymaróm, aminek megadta magát a kapcsolója. A kapcsoló típusa FA2-12/2DB. Tegnap már kutattam az interneten jó sokat, de nem akadtam rá. Hasonlót találtam a cvgshopban, de az csak 10 A terhelhetőségű (a gép felvett teljesítménye 2400 W, szóval határesetként megpróbálnám, ha nincs más). Ki szervizelheti itthon ezeket a gépeket? Ha van valakinek ötlete, hol tudnék hozzájutni a fenti kapcsolóhoz, ne rejtse magába!
Én is vagyok a fekete ló ebben a csapatban (megélhetési asztalos vagyok). Én pasiból vagyok Te nőből, ha nekem ilyen kedvesem lenne, akkor örülnék egy levásárolható utalványnak is legyen az ötszáz, ötezer vagy több. De akkor adtál egy lehetőséget, hogy azt vegye amire Ő vágyik ami vagy nincs és vagy kellene. Persze mások vagyunk, de Én így gondolom.
Az érkező DWE7485-nek lötyög a szögvezetője (minden teszt videóban panaszkodnak rá). Érdemes lehet ilyet rendelni hozzá, van ilyen valamelyikőtöknek? Van épp a cseh raktárban is, az értékelések alapján jó minőségű, elvileg a T-slotba is illik.
Vagy inkább készítsek egy tolóasztalt? Igaz a tolóasztal nem teljesen ugyanarra való, mint a szögvezető.
A másik, amivel szemezek az egy ilyen pushblock. Ennek nem találtam hazai, vagy európai beszerzési forrást.
Szinte biztos, hogy az én párom nem találná el a kívánságomat, és félő, hogy olyat kapnék, ami már átment a rostámon. De!
Baromira örülnék, és jól esne, ha egy olyan "ticket"-et kapnék, amire én írhatnám rá a dátumot, és időpontot, hogy eljönne velem a kedvesem egy délután az általam választott boltba, és velem együtt válogatna, és utána ő megy a pénztárhoz. Akkor az ajándékozás öröme sem a doboz kibontásáig tartana, hanem egy egész délután.
Felénk ezt a postás megoldotta már a vészhelyzet előtt is. )-:((
Volt hogy letette egy zsákban a környék postáját a sarkon. Napokkal később nézte meg valaki, hogy mi az.....
Volt, hogy a Pusztazámori szeméttelepről került elő szintén zsákban.
A postavezető pingvinezik, nem tehet semmit, ha kirúgja ilyen sem lesz.
Az előzőt a rendőrök vitték el, 6évig (kegyeletből) "eltette" egy halott néni nyugdíját. (mondjuk az is megérne egy misét, hogy azt miért fizette ki az illetékes hivatal)
Ha nem dolgozik valódi fával, csak bútorlappal (pozdorjából készült laminált lap), akkor például a vésőkészlet nem sokat ér neki. A bútorlaphoz egészen más szerszámok kellenek, mint valódi fához.
De a magaságyás, lámpa, stb. arra enged következtetni, hogy famunkákat (is) végez, csak gondoltam felhívom figyelmet erre a nézőpontra is.
Igen, tudom, hogy jó lenne tudni, mije van, de tényleg nincs most lehetőségem utána járni. Most egy garázsban dolgozik és épp tegnap panaszkodott, hogy kicsi a hely, nem jó az asztal...lámpákat, kerti tárolót, magaságyást készített nyáron, most épp polcokat. Szerintem még sokminden Nála is csak most alakul ki ezzel kapcsolatban, ha valami épp nincs, azt beszerzi. Ezért akarok az ajándékkal is óvatos lenni.
Igen, ezt én is megtaláltam. Mitől lehet ennyivel olcsóbb? Mi az, amire figyeljek keresgélés közben? Gondolom alapvetően fa nyelű legyen. A Kisvakondos gyertyánfából van.
Képen nem látok különbséget a Kisvakondos és a Bauhaus-os között.
Nem tudom, hogy egy márkán belül milyen különbségek lehetnek, de nekem például ilyen van és nem panaszkodom rá. És ez olcsóbb mint a kisvakondos készlet.
De azért olyasmit kellene venned, amije nincs a párodnak. Tehát érdemes lenne szétnézni. Vagy legalább azt leírni, hogy van-e műhelye vagy egyelőre a konyhaasztal sarkán dolgozgat. mert a hobbiasztalosságot nagyon különböző minőségben lehet művelni. Az is segítene, ha leírnád, hogy miket szokott készíteni?
Csak hogy tágítsam a kört, ezek nem kimondottan asztalos szerszámok, de egy asztalosnak is tuti mérőeszközök. Fémvonalzó
(ezek nem úgymond márkás cuccok, de jól használhatók és nem kerülnek ennyibe.) Nagyon sok dolgot lehetne ajánlani, csak tudni kellene, hogy hol tart az ajándékozott? :)
Japán fűrészből, főleg ha ajándékba megy, akkor csak a nagyon jó minőséget ajánlom, mert akinek először egy gyengébb darab kerül a kezébe, az sosem fogja szeretni, akinek viszont egy jó darab, az beleszeret.
Többféle is van belőle, egy kis olvasnivaló hozzá:
Többen említették a cseresznyés vésőket, én is nagyon szép és praktikus ajándéknam gondolnám! Pénteken voltam az említett boltban- Kisvakond- láttam ott darabra és készletben is. Polcról levehető és azonnal elhozható, ha neked az egyszerűbb.
Egy ilyen készlet normál használat mellet egy életet kiszolgál. Nem kell aggódni, nem 1-2 évre szólnak. Tradicionális gyártó, remek minőség.
A kézifűrész nagyon tetszik! Vésőkészlete mintha lenne, de nem tudom, milyen. Viszont ahhoz - akár máskor is- egy élezőkészlet szintén szuper ötlet! Köszönöm!
Külföldről már biztos nem rendelnék, az már valószínűleg nem érkezne meg. Magyarországi rendelés szerintem még esélyes, de valóban a legjobb a bolti beszerzés, ha lehetséges.
Nem tudom hogy ez most szarkasztikus akart-e lenni, de mindegy is.
Semmi ilyet nem tapasztaltam az incra/rotring párossal. Abszolut semmit, pedig most már párszáz vonalat húztam vele. Nem próbáltam olcsóbb ceruzákkal, simán el tudom képzelni, hogy úgy van ahogy írod, de ez tartja a hegyet, mint állat. Kézzel nem bírom kihúzni belőle.
Nem tudom milyen vastag, mert elég katyvasz az egész rész ahol a szár van. De úgy döntöttem beleepoxyzom próbaképp, ha nem megy elviszem műhelybe majd heggesztenek rá pár szárat. A szegecsanyától azért óckodok, mert szinte semmi tapasztalatom fémfúrásban, ha túl nagy lesz a lyuk csak kiesik az is meg a mérete miatt még több anyag vész el akkor.
Sziasztok! Tudnátok ajánlani ajándéknak kisebb szerszámot, segédeszközt, egyebet olyan férfinak, aki tavasz óta foglalkozik többet az asztalos hobbijával, szereti a minőséget, órákat, napokat (ahh, heteket) tud azzal tölteni, hogy a legjobbat megtalálja. Valami olyat szeretnék, amivel nem szólok bele a dolgaiba, de mégis azt tudja mondani, hogy hűha, jó választás volt, és szívesen használná. Olyasmi, mint az a mérőszalag (Hultafors), amiről a napokban beszélgettetek...Nincs lehetőségem megnézni, hogy jelenleg pontosan mije van. Nagyon köszi előre is!
Hogy én mennyire nem tudtam örülni az Incra vonalzónak pedig mennyire lehetett volna ;-)
A jelölések felében mindig kihúzta a betétet az akármilyen 0,5 mm Rotringokból pedig kipróbáltam többféle Rotringot (persze csak amik megfizethetőek egy papír-írószer boltban) illetve betétet de még nem sikerült megtalálnom a megoldást.
"A veszélyhelyzet végéig érvényes rendelet szerint a postások hétfőtől a levélszekrénybe is beteheti az ajánlott közleményeket úgy, hogy ennek tényét rögzíti a készülékén. A tértivevényes levél, a hivatalos irat és a csomag esetében az átvételt nem kell a címzettnek aláírással igazolnia, ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel lehetőség szerint mintegy 1,5 méteres távolságból. A kézbesítő ezeket az adatokat rögzíti az elektronikus készülékén, és átvettnek minősíti a küldeményt."
Na, akkor, miféle személyazonosító okiratom adatait rögzítette a csávó, ha nem láttam másfél éve, és még akkor sem adtam meg neki azokat?
De ettől még a fejben megmaradhat ez a képlet, mert adódhat olyan szitu, amikor finommenetet vág, amik nincsenek benne ebben a táblázatban, viszont a menetfúróra rá van írva!
Csak épp az ember nem nagyon tartja fejben M12 felett a szabványos menetemelkedéseket :P Ha meg más úgyis előveszi a táblázatot akkor abban az előfúró mérete is pontosan szerepel, nem kell számolgatni.
Nem alakítottam át. Haldoklik a blog. Főleg az admin része haldoklik amit ti nem láttok. Az admin oldalon kb 1-2 perc mire betöltődik egy oldal. Persze ilyenkor szétesik a betöltött html is és a lapozó menü a képernyő közepén töltődik be. Egy borzasztó elavult, nem karbantartott wordpress rendszeren fut az egész blog.hu. A wordpress modulokat nem frissítik. 2015-ben volt az utolsó nagy frissítés amikor megszüntették a flash alapú videó megjelenítést, de azt is egy nagyon elbaszott módon oldották meg. Az adatbázisban még a mai napig flash alapon vannak a videók beágyazva a tartalomba a 2015 elötti bejegyzéseknél. A hobbiasztalos blogot csak 2 naponta engedi a rendszer lementeni egy elavult XML formátumban. Ez sem öt perc, mert több mint 100.000 soros már az xml. Teljesen le vannak korlátozva a bloggerek.
Amikor az indexnél felmondtak az újságírók, akkor az indamédiánál is felmondtak a rendszergazdák akik addig nulla forintból próbálták életben tartani a rendszert. Egy kurva nagy rendszer fut ott, több tízezer bloggal. Csak az látja át az egészet aki évek óta ott dolgozott. Most viszont egy újonc csapat van ott.
Pár napig még bírjátok ki. 2 hónapja napi 20 órában azon dolgozom, hogy ez megváltozzon. Kezdek nagyon kikészülni, alíg alszom 3-4 órát egy nap.
Készítek egy kandallót karácsonyra. (Igazából elektromos látvány kandalló lesz, de minél élethűbbre próbálom. A tetejére lesz fa, hogy lehessen rá dísztárgyakt állítani.
Az a dilemmám, hogy mivel kezeljem le. Lényeges, hogy lehessen portalanítani, de ki is nézzen valahogy.
Van valami német (talán obis, vagy aldis) faolajam, vagy vegyek hozzá valami lakkot?
Van egy szinte bontatlan doboz (50db) max 1-2 db hiányzik belőle, hagyományos, tehát NEM a hálós amit most rendelgettek. 40-es "finomság" 125- ös átmérő.
Várom a jelentkezését annak aki el tudja használni. Elsősorban azoknak adnám át akiktől én is kaptam már valamit! GPF, rferi, pacman tőled jött egy lombfűrészes felajánlás?Vajk, stb. én már biztosan nem használom el, nincs ilyen átmérővel gépem. Kézzel meg sajnálnám elkoptatni ezeket, mert hirtelen le kell kapni valaminek az élét.
pacman válaszolt, neki esetleg néhány darab kellene.
Nekem meg a postás simán bedobta a tértivevényes levelet a ládába, még a kurva csengőt se nyomta meg, pedig itthon voltam.
Erősen gondolkodtam azon, hogy bemegyek a postára, mutassák már meg, hol írtam alá a tértivevénycetlit.
Nyilván a csávó nyomott rá egy kriksz-krakszot helyettem, ami ugye okirathamísítás. Most nem zavart, mert a levél kellett nekem, de mi van, ha olyasmit vesz át helyettem, amit nem kéne? Akkor több embernek is kurva nagy gebaszt okoz azzal, hogy hivatalosan átvettnek minősül valami ,aminek nem kéne.
A legkönnyebben megjegyezhető formula a metrikus menetekre az, hogy a névlegesm menetátmérőből levonod a menetemelkedést, és az így kapott értékre fúrsz.
Ez minden menetre jó, a finommenetekre is.
Tehát pl, egy M40x1 menetnek 39-es lukat kell fúrni.
Egy M6 menetnek normál esetben 1mm az emelkedése, ezért kell 5-ös furat.
A 0,8-as szorzó az az átkosban a szakmunkás tanulók fejébe könnyen beleverhető szabály volt, ami többé-kevésbé használható is, de ha valaki ad a részletekre, akkor a Kamelot által beszúrt táblázatot használja. Amiből kiolvasható, hogy ha 0,8-cal szorzol, az néha szoruló, néha kicsit lötyögős megoldást fog adni.
Oké, tudom, hogy Te negyven éve eszerint fúrsz, de attól az még nem az optimális megoldás. Jó pap meg holtig tanul.
Az az igazság, hogy jó néhány éve volt itt már ez téma, én is akkor nyomtattam ki magamnak a táblázatot és akasztottam a műhely ajtajára.
Miért jó, hogy a blog kezdőképernyőjét átalakítottad? Eddig teljesen jól működött, most meg nem férnek a képek a képernyőre és ettől a minőségük is csapnivaló lett. ??
> FSN OFA-val lyuggatod a szekrényoldalt? Jól működik?
Hát, azért vannak bajok. Az ütköztetése rettentő szar, a sín amit adnak hozzá nagyon rövid, csak 800-as, még a mezei korpuszokhoz sem elég (nem tudom két oldalt rögzíteni). A következő méret túl hosszú (1600), és beszerezni sem egyszerű (sehol nincs raktáron)
Ennek ellenére simán rá tudtam rakni a kis maki marót, kis gyakorlással működik a cucc, és szépen lehet vele lyukakat marni. A beállítással még bénázok, de gondolom mire kész lesz a szekrény belejövök.
Rá kell szánni az időt a beállításra és a rögzítésre, és akkor szép eredményt lehet elérni vele.
> Én az első dominofészket általában rossz felszínre marom... :D
Kettőt martam rossz oldalról ütköztetve, egyet a rossz síkba, szóval ezzel nem vagy egyedül :)
Milyen vastag az az anyag, amiről letörted a csavart? Lehet, hogy sem a menet, sem a ragasztás nem lesz jó, ha vékony. (1-1.5mm) Ezekhez a szegecsanya a megoldás.
Az előfúrás az adott a szegecsanya méretéhez, erre nem tudok szabványról, ahány gyártó, annyi féle. Nagyon fontos előírt átmérővel előfúrni, és előírás szerint behúzni, mert egy elforgó szegecsanyát igen nehéz kioperálni a helyéről...
Posta: Express csomagot küldtünk postával (felárral!) Kolozsvárra. Úgy vették fel, hogy 5 munkanap. 12 ezer forint volt. Gyógyszer volt benne. 10 nap után érdeklődtem, hogy még mindig nem kapták meg, mi van? Türelem, úton van. Hol? Adjak be keresést, 3000 forintért keresik, hogy hol akadt el, 30 napon belül válaszolnak. 2 hét múlva még mindig semmi. Nem fokozom tovább, lényeg, hogy kb. egy hónap múlva kapták meg. Egy barátom tanácsára azóta GLS-el küldjük a csomagokat. Nem volt olyan, hogy 3 (!) napnál tovább tartott volna, és félár sem volt a posta express árához képest.
Ezért kérem el én mindig a nyomkövetési számot, és az elején hetente később gyakrabban, amikor pedig magyarországra ér akkor már naponta ránézek. Volt már hogy visszaküldték, de még aznap rájuk telefonáltam, hogy gyerevisszabébi....
Utoljára pl: rendeltem három könyvet UKből. Az eladó rendes, felár nélkül egyesével elküldi, amikor neki beérkezik. Pedig pár nap eltérés volt csak. Így most háromszor mehetek a postára. És mindig meg kell kérdezzem, nincs-e más is a nevemre, mert ugye nincs mindig cetli. Na ez nagy baj, mert nem tud a nevemre keresni, egy kockásfüzetben van minden, (komolyan, ha nem látom, nem hiszem el) és a füzetben időrendben vannak a cuccok. Ha nincs cetli, akkor nem tudjuk a dátumot, és vizuálisan fulltablescan.
Ez így teljesen korrekt, de gyakorlati tapasztalat hogy az M4 menethez érdemes a 3,2-es fúrót használni. A 3,5-es után kevés anyag marad a menetnek, ha rövid a menet könnyen kiszakad. Pláne ha a fúró kissé félre van köszörülve és 3,6-et visz. Van ilyen.
Még egy kérdés: tulajdon képpen az autóm javitásához kellene ez, sajnos letörtem berozsdált anya miatt a karosszériáról egy menetes szárat, ami a lökhárítót fogja egy részen. Van sok csavarja, igy sok terhelés nincs ezen a részen. Azt gondoltam még, hogy kifúrás- menetvágás és csavarral felfogatás helyett csak kifúrom az anyagot, es epoxival simán beleragasztok egy menetes szárat, és akkor voilá, hasonló lesz mint azelőtt. Szeritetek az epoxi fogni fogja valamennyire a menetes szárat a lyukban, vagy ki fog törni mikor megszorítom az anyát? Nem kell majd nagyon szorosra húznom, de valamennyire kell. A multkor használtam valamire 2 komponensű UHU epoxit, most néztem, hogy ahova kifolyt, piszkosul megkeményedett. Ez egyszerűbb lenne mint a menetet furkálni, de ha máshogy nem, akkor megcsinálom. Heggesztés az nem jöhet most szóba mert azt nem tudok.