Ha minden jól megy, CNC-t. Ha nem, akkor hobbycnc-n lesznek eladandó alkatrészek:
Ezért a CNC-s bulidért rohadtul irigyellek ám.
Főleg mostanság, hogy döglök meg az unalomtól - minden melómat megcsináltam már (előre is), menni nem mehetek sehova, mindenki, akivel kapcsolatban álltam bezárta a bótját 4-ig - szóval az agyamra megy ez a tétlenség.
Még a lakásban sincs semmi csinálnivaló - mert minden kész, van, működik - és még el sem akar romlani semmi.
Ott tartok már, hogy fizetnék azért, hogy valaki megengedje hogy közreműködjek egy ilyen fáintos kis projektben, mint pl. a tiéd :-)))
Ősszel 2-3 alkalommal lombsöprűvel lekotrom róla a leveleket és ugyanolyan szép zöld és sűrű a fű a fák alatt is mint közöttük.
Hát sajnos ez nem az kertem - hanem a kempingé - ahonnan szeptember 15.-én el kell takarodni úgy, hogy csak külön engedéllyel és macerás egyeztetéssel lehet csak visszamenni - pl. havat lekotorni a tetőről.
Viszont ilyenkor még messze nem hullik le az összes levél - ezért marad a kopárság alatta - a legnagyobb bánatomra.
"az égvilágon semmi sem terem meg alatta - főleg a fű nem"
Persze, mert ősszel a lehullott levelet nem takarítod el időben és az eső kioldja belőle a reglont, ami egy hosszú hatású gyomirtó szer. (A diófa ugyanis ezzel védi magát és a kikelő csemetéit a konkurenciától, hogy azok ne szívják el a vizet és a tápanyagot előlük.)
Nekem 10 db nagy diófám van a 200 m-es füves bejáróm mellett. Ősszel 2-3 alkalommal lombsöprűvel lekotrom róla a leveleket és ugyanolyan szép zöld és sűrű a fű a fák alatt is mint közöttük. Sőt nyári nagy szárazságban pont a fák alatti árnyékban nem ég ki annyira...
mivel a diófát is "serdülőnek" titulálod, az építésnél számíts arra, hogy erős szélben akár plusz-mínusz 5 centit is kilenghet a fatörzs...
Meg azzal is, hogy ha megfelelően vizes talaj van alatta (már úgy értem mélységben) - akkor úgy nő, mint ha húznák.
Nekem - a legnagyobb szomorúságomra - van egy diófa a lakókocsimtól 5 méterre, a Balatontól 15-re. Ennyit én még fát nem szidtam életemben.
A tavaly még csak átnyúló kis jelentéktelen ágacska - az idénre már karvastagságú böhöm-nagy ág lett, annyira, hogy minden évben egy púpos kerti-szekérnyi (felaprított) ágat kell lebarmoljak róla, hogy ne lepje el a placcomat.
De ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy az égvilágon semmi sem terem meg alatta - főleg a fű nem. pedig már egy kisebb vagyont költöttem a különböző ravasz fűmagokra és tápszerekre - de még ha kis bújik valami - villámgyorsan ki is rohad alatta.
Gondolom a lombház padozata lenne vagy 3 m magasan és mivel a diófát is "serdülőnek" titulálod, az építésnél számíts arra, hogy erős szélben akár plusz-mínusz 5 centit is kilenghet a fatörzs...
Anno Barival rendeltünk a fine-tools -ról Pégas lapokat.
Nekem ez a legritkább (Nr9), küldök neked belőle pár szálat. Ha jó, majd legközelebbi "fájnos" rendelesnél szólok, vagy ha magadnak akarsz rendelni, ott a termékkód, és:
A táblázatukból látod, hogy az Nr. 10-11-es sem sokkal ritkább.
Illetve Bari egyszer posztolt egy remeket, összahasonlított pár pengét, most telóról nehezen keresek. De volt benne Hegner , Pegas meg tán LUX pengék is. Hátha abban is van jó tipp.
A lombházasok úgy csinálják, hogy belefúrnak a fába legalább az átmérő 2/3-ad részéig, és beletekernek egy termetes (22-30mm) rozsdamenetes csavart*. A csavar kilógó részén a törzstől legalább 10cm-re rögzítik a szerkezetet. A fa ettől nem pusztul el és a növekedése során a 10cm-es hézagot fogja benőni.
* olyan mint egy nagy facsavar, a külső végén metrikus menettel. (ászokcsavar)
A múltkor valahol láttam, csak nem jut szembe hol. Mondjuk az is csak 1 fog/cm (vagy 3TPI?), volt. De ott volt a kezemben, még néztem is nagy kerek szemmel, hogy ez mihez való?
A pinteresten nézelődjél, a csomópontokra, részletekre rá tudsz nagyítani, rengeteg a találat! Volt egy ilyen mentett almumom, de kidobtam mert már nem kellett.
Egy serdülő diófánk van, még nem túl vastag a törzse, ferdén is nő, de ez van. Gondoltam leások két oszlopot, azon lenne a platform..valahogy körbeölelné a fát.
...hogyan lehetne a fához rögzíteni, hogy ne akadályozódjon a növés, de stabil is legyen...belefúrni nem akarok, félek, hogy kipusztul.