Keresés

Részletes keresés

Gyula Timko Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199911

én egyszer csináltam, hogy bútorlapra kiékelve forró trutyival (ragasztópisztoly) rögzítve gyalulta.

Szép lett jó lett, de eléggé macerás.

Azóta tervezem a vastagoló gyalu kiegészítését/cseréjét kombira

Előzmény: Hobbit_G (199697)
tfe_tng Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199910

Áááááá, nem olyan egyszerű az, darabja egy köbméter, nem fér a pultra szerencsére :)

Előzmény: kofic (199904)
Mr.Gabson Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199909

Bükk fiókfogantyúkat csináltam, és a kerekítőmaróval nem tudtam körbemarni némelyiket, mert szétszedte, meg kivette a kezemből.

Célgéppel, célmaró. Ha mindenáron marni kell, csak lefutó-szálú marással.

Régen ezért voltak két tengelyes marógépek. Az egyik jobbra a másik tengely balra forgott és igen két azonos profilú szerszámmal. Manapság ritka.

De vannak olyan szerszámok amiket két irányban használható:

https://www.igmtools.hu/cmt-univerzalis-marofej-elovagoval-man--d98x40-50-d30-z2-2-alu/

értelem szerűen egy tengelyes marógép, forgás irány váltással. Ilyenből van profilos is.

Kár, hogy hirtelen kellet eljönnöm Kanadából így nem fotóztam. Székgyártásban több megoldás is van lekerekítésre, kicsire nagyra egyaránt.

Most megyek dolgozni, időm írni rajzolni nem nagyon lesz. Bocsánat.

Gábor 

Előzmény: halaloszto (199906)
majkel Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199908

Oks, köszi.

Kell vennem fúrót is és ahogy látom adják a süllyesztővel együtt is.

Pozi sablont meg akkor gyártok magamnak valami fém betéttel ha nem akad más megoldás.

Ennek a cégnek a termékeit nézegettem és náluk konfirmátorral vannak összeállítva a modulok.

A rétegelt valószínűleg valami vízbázisúval van színezve és ennyi.

A vastagsága valószínű minimum 15mm de eléggé ki van könnyítve az egész a súly miatt.

Ez a design és összeszerelési mód, teljesen elfogadható számomra.

Előzmény: halaloszto (199898)
TINTUS Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199907

Nincs nagy méretű legód?

halaloszto Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199906

Szia Gábor,

Egy profinak mi a válasza a keményfa bütü marás kérdésre?

Nekem is van negatív tapasztalatom. Bükk fiókfogantyúkat csináltam, és a kerekítőmaróval nem tudtam körbemarni némelyiket, mert szétszedte, meg kivette a kezemből.

Hogy csinálják?

Előzmény: Mr.Gabson (199905)
Mr.Gabson Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199905

Nem tudjátok, hogy lehet-e normális árban kapni minőségi spirálkéses tisztítómarót a környékünkön? Olyan lenne jó, ahol alul és felül is van csapágy.

Privát véleményem. Én elengedném a spirálkéses alul felül csapágyas szerszámot(drága a drága).

Én inkább egy ilyenben gondolkodnék:

https://www.igmtools.hu/igm-f043-valtolapkas-elmaro-2-csapaggyal--d19x50-2b19-l110-s-12/?tab=0

Persze ő is drága, de csak egy szer, de üzemeltetni pár ezer forint, cserébe mindig éles tud lenni,

https://www.igmtools.hu/igm-n011-kes-kemenyfem-z2--50x12x1-5-uni/

cserélhető kések révén.

Gábor

Előzmény: Computerguru (199862)
kofic Creative Commons License 2021.01.04 -1 2 199904

Feleségem már takarítani akarta..

Én is letörölgetném a pultot mielőtt rápakolom a leándereket! :)

Előzmény: tfe_tng (199889)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.04 0 2 199903

Na még egy utolsó, de lehet ez is elég lett volna a rajz helyett, de akkor a rajz mellé, hogy miért egyértelmű (nekem, aki már átgondolta ezt :)

Hiszen ott van egy példány, a bal oldali, ami UGYANAZ a forma, és mégsem repült el, mégsem szakadt szanaszét. (teljesen mellékes, de ennek a bortartónak voltak a talpai, a kedvenc kocsmárosjányomnak csináltam)

Teccik már érteni?

Itt a megoldás az lehetett volna, valszeg hogy:

- JÓVAL kisebb részt hagyok a szalagfűrészzel meg, a sablonon túl

- rohadt nagy fordulkatszám

- de leginkább nem lett volna rossz a két csapágyas maró,. és akkor lehet forgatni, és jó irányból közelíteni ahhoz a szakaszhoz.

Azért azt nem szeretném, ha olyan olvasata lenne ennek a műveletnek, hogy ez "életveszélyes". Bár ketten is írtunk elrepülő darabokról, de azért szerintem elég sokan megoldják, ÉSSSZEL. Azt írtam hogy azóta se martam bütüt, ez nyilván ebben a formában nem igaz: ÍGY nem martam ILYEN bütüt, hiszen látod a fenti képből, hogy ehhez balhéhoz a szálirány ilyen szerencsétlen kifutása is kellett. NO meg az, hogy nem sokkal előtte vettem a Tritont, nem sokkal előtte építettem asztalba - a tapasztalatlanság is masszívan benne volt ebben.

Előzmény: Törölt nick (199901)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199902

Még egy kicsi:

https://www.woodtalkonline.com/topic/23262-template-routing-end-grain-tearout/

"... Sometimes you need top and bottom bearings  ..."

"You linked to straight bit,  are the up cut/ down cut straight or spiral bits? If straight, I would definitely consider getting a spiral

It looks like your taking quite a depth, in one pass.  can you not take it a 1/2" at a time? "

Tehát: két csapágy, a kritikus szakaszon megfordít (vagy 2 maró),  spirális marószár, és ne vegyél túl nagy fogást (nálam pl ez is lehetett a baj)

Én a rajzon kívül ennyivel tudok magyarázni, várd meg a profikat :)

Előzmény: Törölt nick (199901)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.04 0 2 199901

Azt hittem a fénykép egyértelmű. Megpróbálom rajzon :)

Felülnézet. Csapágyat nem rajzoltam oda a tetejére, de ott van, de ez most tökmindegy.

Valójában ugye ez egy durva változata a bütüs részek kiszakadásának. Lehet hogy spéci eset is kell hozzá, nem hinném hogy a világon minden egyenes élű marós sablonos körbemarás végződik úgy, ahogy Gurunak és nekem is. Nem emlékezsm pontosan, de az is lehet hogy épp OTT kezdtem el a marást, szerencsétlen módon. Ha ott VÉGZEK, akkor lehet ez nem esik meg. Plusz a magasabb fordulat is megoldás lehet.

Az igazi spirális marószár sosem találkozik "merőlegesen" a szálakkal.

Neked megy az angol, igaz? Gitáros körbemarás, elmélkedés hogy egy darab fából készült gitártestet hogyan is kellene körbemarni, ahol is a gitártest alakjából adódóan elég nehéz elkerülni a bütüs szakaszokat :)

https://www.projectguitar.com/forums/topic/47366-routing-body-shapes-without-tearout/

Előzmény: stolaz (199900)
stolaz Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199900

Okítást kérek.

Mi a probléma a bütümarással? Miért segít ezen az alul-felül csapágyas szár? Vagy a spirálszár. Nem azért kérdem, mert nekem sosem volt vele problémám, hanem pont hogy sosem próbáltam. De a posztotokat olvasva, már ki sem merem próbálni.

Előzmény: Törölt nick (199882)
halaloszto Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199899

Ja, és a konfirmátorhoz kell hozzávaló süllyesztő a fúróra!

halaloszto Creative Commons License 2021.01.04 0 0 199898

Háát, én mindig szemre fúrtam, vagy max egy sarok irányzékkal. Talán ha 200ból kettő ment félre, de az is inkább akkor, amikor fáradt voltam.

A probléma nem a hova, azt ki lehet szerkeszteni. Hanem a merőlegesen. 

Az egyik módszer, hogy teszel egy lapot a síkra, és a fúrót a laphoz, azzal parallel tartod. Mivel pár mm a rés a kettő között, látni hogy parallel.

A másik egy ilyen sarok izé. Ennél két sorral magasabb jobb lenne.

Vajk

Előzmény: majkel (199897)
majkel Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199897

Köszi, majd letesztelem.

Kb 50 és 100db pozicionálását kell megoldanom.

Ehhez milyen minőségű sablonra és fúróra lenne szükségem?

Előzmény: halaloszto (199881)
majkel Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199896

Majd szólsz ha kibontakoztál :)

Előzmény: tfe_tng (199883)
majkel Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199895

helyen jársz, az ár egy másik tényező :)

Kimentem a garázsba mert van még belőle 1-2 fecni.

Ha a megfelelőség a kérdőjel, arra az tudom mondani, hogy ilyen anyagból van a GE engine services-ben is az összes szárszámtároló.

Onnan pedig nem mehet ki úgy alkatrész, hogy az utolsó bit is nincs a helyén a javítás után :)

Előzmény: tfe_tng (199829)
DZolTTán Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199894

Na, ha üresjáratban pontos, az már jó jel!
De különösebb méregetés nélkül is tehetsz egy próbát:
- Y tengely középállásban
- X valamelyik oldalon koppanásig
- Z teljesen lent
- Fogj be egy marószárat, tedd neki az órát oldalról, és kézzel nyomogasd a patront, olyan erővel, mint amivel egy felsőmarót tol az ember munka közben.
Egyből látni fogod, kb. mennyit fog imbolyogni a szerszám munka közben.
Az órát X és Y irányból nekitéve is mérd meg.
Illetve ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy az X tengely is középállásban van.

Előzmény: Törölt nick (199890)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199893

Óba**ki, ezt benéztem (persze mer a fejem máshol jár).

És tényleg ... akkor bocsi 409, meg Guru is!

Előzmény: Paco155 (199892)
Paco155 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199892

Egyik sem felel meg.   Ő ilyet keres: " Olyan lenne jó, ahol alul és felül is van csapágy."

Előzmény: Törölt nick (199891)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199891

Dehát én majdnem ugyanazt linkeltem :) Igen, találtam kompresszióst is, de csak egyet linkeltem a sok közül, ami pont csak az egyirányban tekeredő spirálos volt.

Én úgy értelmeztem, hogy spirális legyen, és csapágyas. A Tiéd is és az enyim is megfelel ennek. Vagy én nézek be valamit ....?

Előzmény: 409 (199888)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.03 0 1 199890

"A Mach programozás is érdekes lesz."

Hajjajj, még csak pár hete/hónapja szagolgatom, de némely része elég pilótavizsgás :)

"erőltetés nélkül, hozni fogja a megfelelő pontosságot, "

Egyelőre még csak így tudok mérni, egy ilyen digitális, egyébként famunkához predesztinált jelölővel, (ebayről vettem, teljesen noname, pontosságra saját maga 0.001"-et ír).

Egy neodym mágnessel rögzítettem a Z tengely sínjéhez a karcolókorongot, amit jól meghúztam hogy ne lötyögjön. Ezt mondtam neki, hogy menj ennyit, erre mérte azt amit, feljebb:

Ezt így, terhelés nélkül tudja oda-vissza, ismételhetően. Illetve úgy is hogy 1x30mm, meg 3x10mm. 0-0.05 -ig terjedő szórással. Szerintem nem lesz ez marás közben sem nagyon pontatlan, bár ott nyilván nyílik majd az olló. Ezt a fenti pontosságot már a Mach3-on belüli "szoftveres pótkalibrálással" értem el, amit tőle lestem el (odatekertrem ahol már számolgat).

Mindenképpen beszámolok, Zoltánt is érdekli majd szerintem hogy alakul a pontosság. De legfőképpen engem :)

Előzmény: MN 3100 (199885)
tfe_tng Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199889

Feleségem már takarítani akarta... 

Mondtam neki, hogy felejtse el :)

Előzmény: MN 3100 (199886)
409 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199888

Nem valami ilyet keres?

Előzmény: Törölt nick (199887)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199887

Guru, nézd csak mit találtam. Negyed colos, félcolos.

Mondjuk nem a "környékünkön", azért várd meg megint Palit :D hátha most is kisegít, mert lehet a kedvenc szerámosánál lehet minden IS van.

De azért ez nem a sarki boltos árucikk, az látszik. És lehet érdemes megreszkírozni egyet, legalásbbis összehasonlítva az amcsis és egyéb forrásokkal. Mármint ha nem holnapra kell.

Előzmény: Törölt nick (199884)
MN 3100 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199886

Szervusz!

Igen szép munka ez.

Ha a fúrógép nem látszana,

én is konyha berendezésre

gondolnék.

Lesz szíved mindezt összeporolni?  :-)))

(A kérdés költői!)

Péter

Előzmény: tfe_tng (199883)
MN 3100 Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199885

Szervusz!

Kíváncsi vagyok az első marásokra.

Szerintem, erőltetés nélkül, hozni

fogja a megfelelő pontosságot, ha

faanyag megmunkálásában gondolkodsz.

A Mach programozás is érdekes lesz.

Várom a beszámolót.

Péter

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.03 0 0 199884

Ja és még valami, nem tudom az előző képen látszott-e a háttérben, el is felejtettem hogy nem is szimpla 2 késes Massiv, hanem "spirál",

... persze nem úgy spirál, mint amit Te, Guru (vagy akár én is) szeretnénk, és olcsón. Úgyogy az én esetem az gondolom részben nekem is köszönhető, de ettől függetlenül azóta nem martam még ilyen magasan bütüt (ez a tölgydarab 4 vagy 5 centi magas volt). 

tfe_tng Creative Commons License 2021.01.03 0 1 199883

Huh, köszi ! :)

Ha tudnám hogy mit akarok, akkor már rohannék is, de per pillanat így néznek ki a szerszámaim:

Szóval lesz itt még meló, mire kitalálom, hogy hogyan rakjam a szekrénybe :)

Ja, mellesleg elkészült a nagyszekrény is: 

Már "csak" be kell állítani mindent, bepakolni, és kész is vagyok. Hetek kérdése... :)

Előzmény: majkel (199878)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.03 0 7 199882

"... Ha éppen nem vágja ki a kezemből a munkadarabot,..."

Üdv a klubban :(

Ez majdnem napra pontosan 5 éve volt. Kétkéses Massiv tisztító (vadiúj, éles)nekem is. Bütü, (tölgyfa, de tán lényegtelen) nekem is. Konkrétan azóta nem mertem még bütünél így marni, a szívem kihagyott pár ütemet mikor kitépte a maró a kezeim közül. 

És ja ... kínainál nem néztem még, de igen, a spirálos másolókért a vesémet kéne eladnom.

Nademajdmost! Reszkess bitang bütü :D

Már zümmög a végzete, csak még kicsit rendesen össze kéne rakni, meg mondjuk nem a Metabo kombigyalu lesz az asztal, ilyesmik. De már úgy izgulok! 

Épp a marómotort járatom, 2 óra , 24e rpm, és nem akar ennél melegebb lenni, jó lesz ez:

De ha lelsz olcsó csapagyas spirálmarót ... szólj, azert érdekelne.

Előzmény: Computerguru (199862)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!