Egy profinak mi a válasza a keményfa bütü marás kérdésre?
Nekem is van negatív tapasztalatom. Bükk fiókfogantyúkat csináltam, és a kerekítőmaróval nem tudtam körbemarni némelyiket, mert szétszedte, meg kivette a kezemből.
Na még egy utolsó, de lehet ez is elég lett volna a rajz helyett, de akkor a rajz mellé, hogy miért egyértelmű (nekem, aki már átgondolta ezt :)
Hiszen ott van egy példány, a bal oldali, ami UGYANAZ a forma, és mégsem repült el, mégsem szakadt szanaszét. (teljesen mellékes, de ennek a bortartónak voltak a talpai, a kedvenc kocsmárosjányomnak csináltam)
Teccik már érteni?
Itt a megoldás az lehetett volna, valszeg hogy:
- JÓVAL kisebb részt hagyok a szalagfűrészzel meg, a sablonon túl
- rohadt nagy fordulkatszám
- de leginkább nem lett volna rossz a két csapágyas maró,. és akkor lehet forgatni, és jó irányból közelíteni ahhoz a szakaszhoz.
Azért azt nem szeretném, ha olyan olvasata lenne ennek a műveletnek, hogy ez "életveszélyes". Bár ketten is írtunk elrepülő darabokról, de azért szerintem elég sokan megoldják, ÉSSSZEL. Azt írtam hogy azóta se martam bütüt, ez nyilván ebben a formábannem igaz: ÍGY nem martam ILYEN bütüt, hiszen látod a fenti képből, hogy ehhez balhéhoz a szálirány ilyen szerencsétlen kifutása is kellett. NO meg az, hogy nem sokkal előtte vettem a Tritont, nem sokkal előtte építettem asztalba - a tapasztalatlanság is masszívan benne volt ebben.
Azt hittem a fénykép egyértelmű. Megpróbálom rajzon :)
Felülnézet. Csapágyat nem rajzoltam oda a tetejére, de ott van, de ez most tökmindegy.
Valójában ugye ez egy durva változata a bütüs részek kiszakadásának. Lehet hogy spéci eset is kell hozzá, nem hinném hogy a világon minden egyenes élű marós sablonos körbemarás végződik úgy, ahogy Gurunak és nekem is. Nem emlékezsm pontosan, de az is lehet hogy épp OTT kezdtem el a marást, szerencsétlen módon. Ha ott VÉGZEK, akkor lehet ez nem esik meg. Plusz a magasabb fordulat is megoldás lehet.
Az igazi spirális marószár sosem találkozik "merőlegesen" a szálakkal.
Neked megy az angol, igaz? Gitáros körbemarás, elmélkedés hogy egy darab fából készült gitártestet hogyan is kellene körbemarni, ahol is a gitártest alakjából adódóan elég nehéz elkerülni a bütüs szakaszokat :)
Mi a probléma a bütümarással? Miért segít ezen az alul-felül csapágyas szár? Vagy a spirálszár. Nem azért kérdem, mert nekem sosem volt vele problémám, hanem pont hogy sosem próbáltam. De a posztotokat olvasva, már ki sem merem próbálni.
Na, ha üresjáratban pontos, az már jó jel! De különösebb méregetés nélkül is tehetsz egy próbát: - Y tengely középállásban - X valamelyik oldalon koppanásig - Z teljesen lent - Fogj be egy marószárat, tedd neki az órát oldalról, és kézzel nyomogasd a patront, olyan erővel, mint amivel egy felsőmarót tol az ember munka közben. Egyből látni fogod, kb. mennyit fog imbolyogni a szerszám munka közben. Az órát X és Y irányból nekitéve is mérd meg. Illetve ugyanezt, azzal a különbséggel, hogy az X tengely is középállásban van.
Dehát én majdnem ugyanazt linkeltem :) Igen, találtam kompresszióst is, de csak egyet linkeltem a sok közül, ami pont csak az egyirányban tekeredő spirálos volt.
Én úgy értelmeztem, hogy spirális legyen, és csapágyas. A Tiéd is és az enyim is megfelel ennek. Vagy én nézek be valamit ....?
Egy neodym mágnessel rögzítettem a Z tengely sínjéhez a karcolókorongot, amit jól meghúztam hogy ne lötyögjön. Ezt mondtam neki, hogy menj ennyit, erre mérte azt amit, feljebb:
Ezt így, terhelés nélkül tudja oda-vissza, ismételhetően. Illetve úgy is hogy 1x30mm, meg 3x10mm. 0-0.05 -ig terjedő szórással. Szerintem nem lesz ez marás közben sem nagyon pontatlan, bár ott nyilván nyílik majd az olló. Ezt a fenti pontosságot már a Mach3-on belüli "szoftveres pótkalibrálással" értem el, amit tőle lestem el (odatekertrem ahol már számolgat).
Mindenképpen beszámolok, Zoltánt is érdekli majd szerintem hogy alakul a pontosság. De legfőképpen engem :)
Mondjuk nem a "környékünkön", azért várd meg megint Palit :D hátha most is kisegít, mert lehet a kedvenc szerámosánál lehet minden IS van.
De azért ez nem a sarki boltos árucikk, az látszik. És lehet érdemes megreszkírozni egyet, legalásbbis összehasonlítva az amcsis és egyéb forrásokkal. Mármint ha nem holnapra kell.
Ja és még valami, nem tudom az előző képen látszott-e a háttérben, el is felejtettem hogy nem is szimpla 2 késes Massiv, hanem "spirál",
... persze nem úgy spirál, mint amit Te, Guru (vagy akár én is) szeretnénk, és olcsón. Úgyogy az én esetem az gondolom részben nekem is köszönhető, de ettől függetlenül azóta nem martam még ilyen magasan bütüt (ez a tölgydarab 4 vagy 5 centi magas volt).
"... Ha éppen nem vágja ki a kezemből a munkadarabot,..."
Üdv a klubban :(
Ez majdnem napra pontosan 5 éve volt. Kétkéses Massiv tisztító (vadiúj, éles)nekem is. Bütü, (tölgyfa, de tán lényegtelen) nekem is. Konkrétan azóta nem mertem még bütünél így marni, a szívem kihagyott pár ütemet mikor kitépte a maró a kezeim közül.
És ja ... kínainál nem néztem még, de igen, a spirálos másolókért a vesémet kéne eladnom.
Nademajdmost! Reszkess bitang bütü :D
Már zümmög a végzete, csak még kicsit rendesen össze kéne rakni, meg mondjuk nem a Metabo kombigyalu lesz az asztal, ilyesmik. De már úgy izgulok!
Épp a marómotort járatom, 2 óra , 24e rpm, és nem akar ennél melegebb lenni, jó lesz ez:
De ha lelsz olcsó csapagyas spirálmarót ... szólj, azert érdekelne.