Rosszak az esélyeid sajnos. Sajnos nálunk nem nagyon árulnak ilyesmit. Fehérből van 10-12-16-18mm-es, alap színekből 16-os, de leginkább 18-as mindenből. Ha a gyártók csinálnak is ilyet, hozzánk nem jut el, mert ha valami extrát keresel mondjuk az Eggernél, akkor közlik, hogy csak egész kamionnal hoznak be. Ha fóliás felület kell, akkor egy nem feltétlen igényes, de annál olcsóbb alternatíva lehet, ha veszel pl. fehér 12 mm-est, meg öntapadós fóliát a kívánt színben aztán felragasztod, utána élzárod, vagy fordítva.
Kisebb élszög=kisebb ellenállás mellett alacsonyabb éltartósság A másodlagos él az én filzozófiám szerint azért kell, mert különbség van az élezés és a fenés között. Élezéshez durvább kőre van szükség ami olcsóbb és gyorsan választ le sok anyagot. A fenéshez viszont finom (és drágább) kőre van szükség, ami lassabban választja le az anyagot. Ha csak egy keskeny második élt hozunk létre vele, akkor azt később gyorsan tudjuk újrafenni és˛vagy másik élszöget kialakítani.
Ha holkeresre köszörüljük a vésőt, akkor kell másodlagos él, vagy legalábbis szerintem ajánlott, mert a holkertől egészen más, laposabb élt kap a véső különben.
A síkra köszörült vésőnél a másodlagos élnek az a szerepe, hogy az elsődleges élszöggel kiképzett véső élszögét növelje. Ha erre a nagyobb szögre köszörüljük a vésőt, akkor nem kellene másodlagos él, viszont ilyenkor meredekebb a véső éle, és jobban "nyom", esetleg szakít is. Ezért inkább kettős szögűre szokták újabban élezni őket.
ELvileg nagyon nagy koronggal közel síkot lehete köszörülni, amit a sík fenőkövön el is lehet tüntetni, de manapság gyakoribbak a műhelyekben a 200-300mm átmérőjű köszörűk, míg régen a vándorköszörűsök lábbal hajtott gépei bizony malomkő méretűek voltak.
Laikusként véletlenül sem vitatni akarom ezt a holkert. Nekem azért fura mert amikor veszek egy vésőt és mindegy milyen márka, nyoma sincs a holkernak. A másodlagos él is ilyesmi gondolatra ébreszt, nem vita tárgya, hogy a magyarázatok mellette szólnak, de egy ilyen ősrégi szerszámot miért csak mostanában kezdenek ellátni ezzel a másodlagos éllel.
Egyébként ennek a másodlagos élnek, azon kívül, hogy megkönnyíti a későbbi utánfenést van más célja? Gondolok itt éltartósságra, könnyebben vágja át a fa rostjait, kevésbé szakít.
Van vagy 5 "csinálnivalóm" de különböző okok miatt állnak ezek - majd jövőre folytatom - de valamit kellett csinálni...
Vagy két éve húzódik már egy növény futtató- árnyékoló fal készítése mert a faanyagot rossz kedvükben fűrészelték és nem vitt rá a lélek hogy kigyaluljam a kb. 1 cm-es különbségeket. (több anyagot vettem/válogattam és 3 db sz@rt is felajánlottak 1/4 árért)
Eresztő gyalut is akartam már venni e-miatt... de most a no. 4-es gyaluval szórakoztam (közben hallgattam a Retró rádiót)
Kicsit hűvös volt a műhelyben de fokozatosan melegedett, 2 és fél óra után már szakadt rólam a víz is ;-)) de akkor már csak 1-2 mm-es különbségek voltak illetve 2 zsák forgácsom is lett (0,1-0,2 mm vastagsággal) gyújtósnak.
A 3. szálnak már nem kezdtem neki mert abban csavarodás van...
Ha esetleg valaki tervezi eladni az eresztő gyaluját ... gondoljon rám ;-)
A másodlagos élt még ki kell alakítani mindegyiken. Bejáratott élezési módszerem viszont nincs, ezt a témát fogom a következő napokban körbejárni...
Szia!
Én hagynám azt a másodlagos él dolgot egyenlőre, Én tanuló koromban egy hétig csak éleztem. Persze jó ha valaki tanácsot ad és gyakorlatban meg mutatja.
Én hagyományos vizes és olajos köveket használok van vagy 6-7 db ebből három van folyamatosan használva, Én menet közben is meg fenem a vésőt így mindig jó állapotnak örven az él.
Gyakorlás, gyakorlás. Az a gépi köszörülés dolog nagy odafigyeléssel szerintem megtanulható és nem muszáj él-ig köszörülni, de hűteni az egy fontos dolog.
Szerintem is jól beszélsz, amig a véső vagy a gyalukés nem csorbul bőven elég a vizes kő és valami keményfára ragasztott marhabőr darab. A másik az, ---- egyéni problémám----- hogy nekem nem tetszik amikor a kb 175mm-es köszörűkövön a vésőm holkeres lesz, ezért ha volt ilyen elvittem köszörűshöz.
Lehet jók az információid, valahol én is olvastam, hogy pl a japán vésőket nem szabad ütni, legalább is nagyon nem, inkább csak a tenyér csukló közeli részével és a nagy fogásokat szintén el kell felejteni.
"....a véső a hátlapjánál vágja az anyagot, azonban a homoklapnál tömöríti is. Addig jut be az anyagba a véső, amíg eléri a fa tömöríthetőségének határát. Ha ez megvan és még ütünk egyet, akkor csorbul a véső."
Biztosan bennem a hiba, de ezt nem értem. Mitől csorbul az él amikor nem tud tovább menni?
Pedig de. Ha valaki 40 éve mindennap 3x használja annak tökéletes megoldás. Annak aki csak félévente egyszer nyúl hozzá az számára ez maga a szerszámgyilkos.
Kezdő ne akarjon nagy fordulatú köszörűn magas széntartalmú szerszámacélt élezni. Főleg ne olyat amelynek darabja is kiba* drága.
Saját magam is a köszörűre csak az apóstól örökölt "nemsajnálom" típusú vésőket engedem fel, mert az él közelében tizedmásodpercek alatt kékül ha kicsit is nem figyelek oda vagy rosszul nyomom meg.
Még egy gondolat ide: Ezért mindegy, hogy az ember mivel üti a vésőjét (fával vagy fémmel), mert ha nem üti túl, akkor a nyele sem megy tönkre szinte soha.
Egyáltalán nem biztos, hogy a te esetedben is ez van, de az egyik leggyakrabban előforduló vésési hiba az, amikor túl mélyre próbál valaki jutni egy fogással. Elég csak egy kis ütéssel több a kelleténél, máris kicsorbult a véső éle. Ennek az az oka, hogy a véső a hátlapjánál vágja az anyagot, azonban a homoklapnál tömöríti is. Addig jut be az anyagba a véső, amíg eléri a fa tömöríthetőségének határát. Ha ez megvan és még ütünk egyet, akkor csorbul a véső.
Uhh, ettől elhajolna a köszörűm burkolata :) Vettem a piacon egy viharvert Narexet, a köszörűn letoltam a csorbát róla, a többit már kövön el tudtam végezni az élezőkocsival. Míg nem volt köszörűm sima, smirglipapiron kezdtem az élezést, isdőigényes, de az alapot meg lehet adni, hogy az ember a kövön folytassa.
Vannak olyan gépek, amik nélkül kicsit lassabb, vagy kényelmetlenebb a munka, de azért megoldható. Nem kell mindenképpen pantarouter vagy Festool domino egy csapoláshoz pl., vagy ötféle csiszológép a szép végeredményhez.
De ha rendszeresen használsz minőségi kéziszerszámokat, akkor nem gyorsfordulatú köszörűn élezed őket, hanem minimum egy finom élezőkövön, amit egy életben egyszer kell megvenni.
Azért egy vérbeli hobbiasztalos nem nyugdhat addig amíg egy ilyen olcsón megoldható problémára el nem költhet "pár" tízezer forintot! Ide minimum egy Scheppach de lehetőség szerint egy Tormek élező-rendszer dukál!! :D
Meg lehet azt tanulni kézből is csinálni. Vegyél egy olcsó vésőt és egy olcsó követ. Szánj rá két-háromnaponta fél órát hogy semmi mást ne csinálj, csak élezz, tanuld a tartást, nézd meg, hogy mikor milyen élt sikerül képezned, stb. Egy hónap alatt benne lesz a rutin a kezedben. Érezni fogod, hogy mikor fekszik fel a penge éle. De ha nem akkor tovább gyakorolsz. Kárt nem tudsz okozni hiszen ezt a vésőt erre a célra vetted, ha elcseszed hát elcseszed. Kijavítod egy másik kéztartással stb.....
Utána ha már megy, (vagy időnként közben is) megpróbálkozhatsz a "valódi" vésőkkel is amikor éppen úgy látod ráéreztél.
Gratula, nekem is pont ez a készletem van, nagyon jó cucc.
Élezéssel kapcsolatban néhány tipp: mi nem napi 10-12 órát használjuk ezeket az eszközöket, úgyhogy a reprodukálhatóság miatt inkább szerezz valami céleszközt. A Veritas élezősegéd nagyon jó, vagy ha gépesíteni akarsz, akkor ott a Tormek. Az több egyéb dolgot is megold és csak egyszer fáj.
A Kirschen jó anyagokkal dolgozik, de a gyárból sajnos nem használatra készen jönnek ki a vésők, mint pl. Lie Nielsennél. Első használat előtt a hátulját simogasd meg finom gyémántlapon (vagy ami van) és nézd meg, hogy az első 1-2 cm teljesen sima-e. Valószínűleg nem lesz az. Addig kell simítani, amíg az élezési karcok mind egy irányba mutatnak.
Sokkal éltartóbb lesz a véső, ha nem csinálsz másodlagos élt. Ha tudod reprodukálni szöget, akkor nem tart az élezés sokkal tovább egy vésőnél (ezt a mondást széles gyalukésre már nem tartom. :) ).
Értem amit mondasz és van is benne valami. Két oka lehet annak, hogy gyorsan elmegy az élük: -vagy puha egy szerszám és könnyen élezhető, vagy kemény és nehezen élezhető. Ezek nem kemények. -"túl ütöd" őket. Ezt ha van rá igény akkor kifejtem, máskülönben nem okoskodnék fölöslegesen.
Rég nem néztem Matiast azaz Matyit. Le vagyok döbbenve mennyit fejlődött ez a faszi . Teljesen kicserélte a gépparkját. Minden makita , a kézi marógépje is akkumlátoros .
Szerintem a makita felfigyelt rá és ammellett hogy a gépeket odaadta, még két marék pénzel is támogassa. Most már nem szövegel annyit ,dolgozik.
Ezek nagyon cuki darabok. Lehet egyenként is csemegézni belőlük, párnál elgyengültem én is, hol máshol mint ... és mindegyik ilyen bársonyos kis dobozban jön.
Ezért tökjók lehetnek akár ajándékba, "nagy gyalumániásoknak".
Kivételesen :) igazad van. Szerintem is elég az egyik. Mondjuk a facsavar + párostipli + ragasztó + lamello + domino + excenteres konfirmátorcsavar együtt a tuti. :)
A csavar nem rögzít oldalra elcsúszás ellen, a csap meg széthúzás ellen.
Hát ezt furcsállom egy kicsit, mert részemről a passzív (nem facsavar-menetelt) lapba is a külső átmérő alá szoktam fúrni - vagyis a magméretnél nagyobbra, de a menetméretnél kisebbre).
Így hát ez elég jó tartást ad oldalirányába is - mondhatni normál terheléssel nemigen lehet oldalirányba elmozdítani a darabot.
a csap meg széthúzás ellen.
Továbbra is normál terhelésről beszélve, egy mindkét végén alaposan beragasztott csap elég jó ellenállást tanúsít (ki)húzó irányba is - pláne ha 8-10 centinként van egy-egy.
Részemről erre egy ragasztóval teli "cumit" használok - amit a tipli-furat aljáig tolok be és alulról felfelé tömöm ki a furatot ragasztóval. A tipli beverésekor persze kijön a felesleg - de annyi baj legyen.
Egy idősebb szaki olyat is mondott, hogy ragasztás előtt vizezzem be a furatokat és várjak 10-20 percet és csak utána toljam be a ragasztót. Szerinte lassabb ugyan - de sokkal ellenállóbb kötés jön így létre.
A csap és a csavar a gépészetben két különböző dolog. A csavar nem rögzít oldalra elcsúszás ellen, a csap meg széthúzás ellen. Ezért kell mind a kettő. Csavar helyett lehet tenni ragasztót.
én úgy fogom összeilleszteni, hogy megtiplizem, ragasztom, majd összehúzatom bútorcsavarral,
Csak kérdem, hogy miért nem elég csak a tiplizés, vagy csak a bútorcsavar?
Én vagy ezt, vagy azt használtam - mindkét megoldás prímán működik egymagában is.
Pl. egy marhanagy, több korpuszos, 30 m2-es irodát betöltő komplett irodabútor-együttes minden elemét csak tipliztem... a konyhabútoraimnál viszont már elkanászodtam és csak csavarozást alkalmaztam.
Szeretetteljes Karácsonyt kívánok Mindnyájatoknak, valamint jó egészséget, sok örömet, és "hobbiasztalos" kihívásokban és sikerekben is gazdag Boldog Újesztendőt!
(Egyúttal megköszönve Mindenkinek, aki javaslataival és tapasztalatai megosztásával 'terelgetett' a gépválasztás útvesztőiben. Sok hasznosat tanultam Tőletek.)
Nem én minuszoltam , én csak azért reagáltam mert nekem annyira sose jöttek be a Pinokkió (fapina) típusú csajok. Az arisztokrata vonások felemlítése csak poén akart lenni.
Szia! Én hasonló munkálatot tervezek a téli szünetben, csak nem polc, hanem cipős szekrény lenne, én úgy fogom összeilleszteni, hogy megtiplizem, ragasztom, majd összehúzatom bútorcsavarral, ez pont erre van kitalálva, persze ha nem zavar oldalt a csavar feje, bár síkban lesz. Jó munkát kívánok, én most fogok hozzákezdeni.
Pedig meglepődnél ... hogy a Farm VIP elődöntőse :D Vasvári Vivien. (igaz, ettől sem lesz épp őstermelő). De mindegy is, mert a tyúkok miatt tettem be, nem miatta. Őcsak dekoráció.
De befejeztem, vkinek látom nemtöccik. Megjött mínuszmanó, hagyom hát érvényesülni. Én meg megyek oszt folytatom a CNC-met, lehet az hasznosabb :D
Az "unijóban" nem egységes az áruk minősége - ezt már pár éve tudjuk. Vannak ugyebár a termelők és a fogyasztók, az egyenlők és az egyenlőbbek. Miért pont ez lenne kivétel?
Egy nyugati ember nem ér rá állandóan fenegetni a vésőjét, a "balkáni" meg örüljön annak az illúziónak amit kap... :(
Megvagyok győződve, hogy hiába a védjegy rajtuk, nem azonos a minőség. Pacman készlete ha jól tudom külföldi rendelés és nincs baja vele A Bauhausban vettem pár éve 1 db 12 mm -est, hát......
"Én az idők folyamán beszereztem 2-50-ig mindegyiket. Hát van még ami szűz közülük."
Nem mindegyiket. :D (Védelmedre legyen mondva, hogy maga a linkelt lista is hiányos.) És bár nekem nincs meg mind, csak válogattam néhányat, illetve a doboz sem gyári csak magam ütöttem össze, viszont van 3 mm-es darabom belőle.* :P
Szép készlet, a Jézuska nagyon jó volt hozzád :) Használd egészséggel!
Én az idők folyamán beszereztem 2-50-ig mindegyiket. Hát van még ami szűz közülük.
Másodlagos él: szerintem - bár biztos van más is - de az egyik legjobb eszköz erre a Veritas élezőrendszere. A görgő amin gördül, többállású. A "normál" állásban a fő élszalagot gyöntölöd, elfordítva kissé megemeli azt és a másodlagos élt képezheted ki. Vagy tarthatod karban, merthát elsőkörben ugye - ha nincs nagy csorbulás - csak a másodlagos élt kell, jó esetben csak megfenni. Ezzel a Veritassal arra kell ügyelni, hogy ha több vésőt élezel egymás után, ne adj' isten egyiknek épp most akarsz másodlagos élt képezni ... ne felejsd el épp melyik állásban van a görgő. Én volt hogy így tettem ... nem olyan jó 5 perc húzgálás után rájönni :D
Élező felület meg: King vizeskövek, ATOMA gyémántlapok. Kőről még amit hallottam, és itt dicsértek többen és emberi áron van, a Haidu vizeskövek. De van aki üveglap+vizes csiszolópapír kombóval tolja. Aki ezt szabadkézből teszi, annak minden elismerésem, nekem a normális élszalag csak a Veritas-szal jött össze.
A Scheppach élezőt vésőn még nem próbáltam, legközelebbi vésőélezéskor minimum a bőr+pasztát megkapja róla. Tormekesek erre is istenítik az eszközt, bár ott a másodlagos élszalag biztos nem olyan egyszerű (bár nem tűnik lehetetlennek). A Veritas erre nagyon ki van találva.
Majd számolj be, hogy vált be. Nekem egy kicsit csalódások voltak mind a vésői, mind az esztergakései az éltartósság szempontjából. Nagyon jól, borotvaélesre meglehet őket fenni, de könnyen kicsorbulnak és az elességüket is hamar elvesztették. Olyan, mintha nem lennének kellőképp megeddzve. Lehet csak én fogtam ki egy rossz szériát. Természetesen azért sok örömöt és balesetmentes munkát kívánok vele.
Szerencsére van ilyen. Jó helyen "akadt meg" a szemed, milkor őt választottad és úgy tűnik ez kölcsönös... Ehhez csak gratulálni lehet és legyen mindig ekkora megértés, összetartás közöttetek!
Ahogy azt hiszem pacman írta a " gesztus a lényeg".
Szegény csajom agyon küzdötte magát, hogy kapjak valamit. Tudom, hogy régóta akart egy dominót nekem, de eddig nem éreztem hiányát, nem jött olyan munka és különben is pocsék éven vagyunk túl. Szóval nem engedtem neki! Aztán el kellett menni vele Hobbitékhoz az üzletbe, remélte majd valamin meg akad a szemem. Ő festool mániás, szerinte gyönyörűek azok a gépek, nagyon tetszik neki a rendszer és különböző systenerek. Majd következett a Dictum oldalának nagyképernyős lapozgatása...de itt sem engedtem neki. Még valami "makert" keresett, mert látta, hogy ilyesmi videot nézegetek, de nem emlékezett, hogy pontosan mit is kell keresni.
Azt hiszem, a legnagyszerűbb ajándékot kaptam egy ilyen társsal, a lehetőséget, hogy gyakorlatilag bármit kívánhatnék. Csak hüledezve olvasom, hogy itt milyen meccsek mennek bizonyos szerszámok megszerzéséért.
Én nem értem mi van itt .. vmi építészverseny?? Stolaz, Success ... már csak a harmadik művész, SchefferJ jelenjen meg valami japán teaház vagy pagoda-stílusú etetővel, én rögtön kardomba dőlök :D
Bútorlapban gondolkodsz vagy tömörfa bútorban, mert nagyon nem mindegy - szerintem.
Ezek a 15-16mm-es bútorlapok elég felejtősek, kizárólag az olcsósítás jegyében csinálják őket. Ami bútorokat láttam belőle, azok elég szar minőségűek voltak, borzalmas stabilitással.
Ha tömörfából akarsz bútort csinálni, az egy más műfaj.
Szóval első körben szerintem azt kellene eldönteni, hogy a fatelepre vagy a lapszabászatba indulsz :)
"2 cm vstag fenyőlapot nagyon vastagnak találom, nehéz lesz az ajtó, a polc, meg úgy minden."
Nem kell az egész ajtót ilyen vastagra csinálni, elég, ha a kerete megfelelően erős. A betét lehet vékony. A polc meg méret kérdése. Van, hogy annak "semmi" sem elég erős.
A 18-as bútorlapot nem találtad nehéznek, fenyőből meg ugyanez nehéz?
Szerintem a zsanér sem állna meg a 10mm-es fában max 8mm-es csavarokkal. (igaz, nem tudjuk, hogy mekkora ajtóra gondoltál)
UI: Gondolom nem mindegy hogy könyvespolc vagy ruhásszekrény. Úgy általában értem a kérdést. Mint a butorboltban.. ott is a szekrény az szekrény.. általános felhasználás. Valami ilyesmi értékre lennék kíváncsi... Ha van.
Szia!
A, Én asztalos vagyok és szakismeret, valamint gyakorlati órákon tanutam három évig. Lehet, hogy van olyan könyv amit Te keresel nem zárom ki a lehetőségét, de asztalos szakismeretben biztos vannak szabványok, leírások, példák, méretezések. Javaslom olvass egy kicsit és ha nem értesz valamit szívesen segítek.
B, Elmész egy bútorboltba és lemásolod a neked tetsző darabot, akkor nem lősz mellé.
Amin most gondolkodom, az vagy csúszó ajtó lene (görgös csapágyon) vagy felfelé nyíló, sima zsanérokon.
Azért gondoltam vékonyabbra, mert igaz hogy a régi bútoraim 20mm-esek, de az összes újabb (értsd kb 10 éven belül vásárolt) minden polca, oldala, fala 15-mm es butorlap (van ami 16, nehezen tudom eldönteni melyik).
Ezért gondoltam, hogy elég lenne a vékonyabb is. 2 cm vstag fenyőlapot nagyon vastagnak találom, nehéz lesz az ajtó, a polc, meg úgy minden.
Mondjuk az biztos, hogy kivetőpánt nem állna meg a 10mmes lapban...
Vehetjük ökölszabálynak, de a hivatalos neve a szabvány.
A bútorlapok vastagsága zömében 18-20 mm. Ez érvényes más faipari lapanyagokra is.
Természetesen létezik eltérő méretezés is, de a használatos cuccoknak kb. a 90-95% ez.
A válasz egyszerű, mivel ezekhez a vastagságokhoz vannak gyak az összes szerelvény is méretezve.
Pl. hiába akarsz te olyan épületajtót gyártani aminek a zárófalca mondjuk 19mm mély, ha képtelen vagy hozzá olyan zárat feltenni ami beleférne ebbe. Mert nincs ilyen zár...
Azt szeretném kérdezni, hogy van e valami általános szabály a szekrények falvastagságára? Fenyőből szeretnék, de nem tudom milyen vastag legyen. Az ajtónak gondolom 1 cm elég (itt nem is kell vasatagság, nincs súly, amit tartania kelle, de a vetemedés miatt (gondolom) nem lehet hajszálvékony).
De a polcok és a szekrény falak? Mint a butorlapok vastagsága? Az elegendő? Vagy vékonyabb is lehet?
UI: Gondolom nem mindegy hogy könyvespolc vagy ruhásszekrény. Úgy általában értem a kérdést. Mint a butorboltban.. ott is a szekrény az szekrény.. általános felhasználás. Valami ilyesmi értékre lennék kíváncsi... Ha van.
Bármelyiket is választod, az igazi feladat a retusálás lesz. A viaszos megoldások lefordulnak egy ilyen sarokról, és utólag már nem színezhetők. Illetve igen, de az arra való spéci tollak nagyon drágák egy ilyen javításra viszonyítva.
Szia! Sajnos a bútorlap nem igazán javítható, de azért nem reménytelen. Én leszedném a régi ézárást, a kitörést kikenném valami gyorsan kötő gittel, megcsiszolnám, hogy a sarok forma hibátlan legyen. Vennék 0,4-mm es abs-t, ha jól látom Egger 3704 Aida Dió színben, azt kontakt ragasztóval felraknám, így már csak egy pici hiba látszódna a sarok felső részén, amit egy csepp viasszal el lehet tüntetni.
Alkalmazás: Kéz-melege meglágyítja annyira, hogy műanyag vagy acél spatulával a helyére kened, síkra húzod. Sajnos sérülékeny.
2, Keményviasz, színben egyező legyen. Ezt csak forrasztó segítségével lehet a helyére ömleszteni(alacsony hőmérsékletű kb. 120 fokon). Utána síkra húzod, fényesíted:
Nem, ezt maróval csináltam. És közben rájöttem, hogy kellene egy maróasztal.. Na jó, fűrészeltem is hozzá. Amit viszont tapasztaltam, hogy van 3mm-es mdf-vagy hdf lapom, A4-es méretű, és ha baból vágok csíkot, akkor a közepe homorú lesz.
Én fúrnék még azokba az oszlopokba alul 1-1 8-10mm-es lyukat és ragasztanék bele ~10cm hosszú tiplirudakat. Azokon szeretnek a madarak megállni és nézelődni* mielőtt bemennek az etetőbe.
* felmérik a környezetet, hogy nincs-e valami veszély.
Köszi Zoli :) Azért nem olyan cizellált, mint Stolaz Makovecz-etetője, azon azért lehidaltam. Majdnem el is ment a kedvem az etető építéstől :D De mivel igen fontos személyeknek készül rendelésre, (öcsém kisfiai, nagyapó rendelte), ezért megcsináltam.
A tető amúgy érdekes történet: az offon kértem tippet, hol lehet venni pl bithumenes fedőanyagot, keveset. Paco javallatára (legyen rétegelt, kenjem le jól, mire elöregszik addigra a gyarekek is megunják az etetést bőven, igazat adtam neki) rétegelt lemezből akartam csinálni. Aztán az OBIban sétáltam, pont az építési részlegen mikor megláttam kb. ezt . Nem hittem el hogy pont tető alalkúra van hajtogatva, és a méret is stimmel, széltében pont jó, hosszában meg kijön a kettő bőven. Gyorsan újraterveztem, vettem egy darab olyat, a többi a galériában is látszik. Ilyenek lettek, lekentem őket Auro 121-gyel, 2x, igen jó narancsillatuk vanm tőle (egy ideig, de nem az illat hanem kis védelem volt a cél):
Griff: "elég komoly mennyiségű anyag van benne. " - most kíváncsiságból lemértem, mindenestül 3.2 kg súlyú. Ja, nem volt kedvem a 27x50 -es tölgy leceket még tovább osztani - igen, kicsit bumfordinak tűnik a váz, viszont így igen, nem libeg annyit :)
409: a rács az aljára a megrendelő kérése volt :) Azaz fateré. Állítólag így viszonylagkevesebb a piszok. Maradt még valami régi rostából anyag, megpucoltam, abból lett az alja.
Nem tudom mi a csavar neve, nem létezik más fejjel, csak fényes kivitelben. Az sokkal gyengébb, a PZ4- es bit könnyen megforog benne.
A camar függesztőkhöz a lajtán túl ezt adják szettben. Illetve az összes minősített konyhagyártó, ezt a csavart csomagolja a sínek rögzítéséhez. Biztosan felhajtom, nekem van még 1-2 száz darab. Nem törik, inkább hajlik, lapos, széles feje van, rásimul a sínre. Van egy korpuszcsavar amit szintén nem tudok itthon megvenni. De ez vonatkozik a korábban már említett csaptelep stabilizátorra és mosogatógép beépítő síre. Filléres holmik.
Csak arra tudok gondolni, hogy túl jó anyagú tiplit választottál, és nagyon erős a csavarbehajtód. Ha kézzel tekered, érzed, hogy már rugózik a csavar, és esélytelen betekerni. Kicsit hasonlít a helyzet, mikor a gumiszerelők ferdén kapatják rá a kerékcsavart, és a csavarbehajtó meg simán vágja az új menetet. Nehéz megérezn, hogy valami nem stimmel. És nem azon múlik, hány csavart hajtottál be, hanem hogy ebből az összeállításból hányat. Lehet, ha az első hármat kézzel hajtod be, akkor már észrevetted volna.
Mert ugye ha a tipli nem enged, meg erős a csavrozó, akkor már csak a csavar törhet.
Hát nem tudom, fiúk - részemről tán ezres nagyságrendben fúrtam-tipliztem a legváltozatosabb helyekre - még rabitz (afféle dróthálós salakbeton) falba is.
Ebbe sajnos előtte gipsszel kellett kitölteni a lukat és úgy belenyomni a tiplit.
De meg kell mondjam, hogy 4-esnél vastagabb csavart nekem soha nem sikerült beleszakítani sehova.
Igaz, ütve-csavarozóm soha nem volt - max a nagy-nyomatékra állított csavarozót racsniztattam meg (ez a szegények ütvecsavarozása :-)))) - de csavart szakítani így sem sikerült soha.
Persze, igyekeztem mindig a hosszra-átmérőre a tiplinek megfelelő csavarméretet használni - a befúrást meg kimértem és egy csík polimer-szalaggal megjelöltem a fúrószáron, hogy legalább 1-1,5 centivel mélyebbre fúrjak, mint a tipli hossza.
A csavar hosszát is úgy választottam, hogy a szerelvénnyel együtt is legalább fél centivel hosszabb legyen, mint a tipli - vagyis a csavar vége (teljesen betekerve) bújjon ki a végén.
Fischer DuoPower tipli, 8x65-ös. Hivatalosan 5-6-os csavart fogad, ez van a dobozán, 87+mm-t kell a tiplibe hajtani. 6x100-as csavart vettem. Betonba, 8-as fúróval előfúrva, 105mm mélyen, fúrón bejelölve a mélység. Behajtás nagyon óvatosan.
NEM az első csavart próbálom betekerni, ennyit nézz már ki belőlem... :)
Nem a csavar az eltérés. Az amatőr túlgondolja. Eggyel szűkebb tiplit választ, hogy faszán tartson. Vagy félcentivel sekélyebbet fúr, de ráhúzza még azt a fél fordulatot, csak kibír annyit.
Igen, tudom, felismertem a műhelyt. Reggel amikor a fórumra beléptem Egy griff hozzászólása volt az első. Elolvastam és megnyitottam a képeket. Azonnal írtam is a fórumra, most utólag jöttem rá, hogy nem pacman írására válaszoltam, hanem Egy griff írására. De az elismerés természetesen pacman-nak szól!
Ja, ami lemaradt, az az, hogy az ilyen páratartalom ingadozást az akkori ragasztók (lsd.: enyvek) sem bírták igazán. Állítólag az importált európai bútorok ennek köszönhetően idejekorán felmondták a szolgálatot.
Ez jo :) Altalaban a dolgoknak nagyon praktikus a magyarazata, csak azutan rakodik ra nemi romantika vagy hiedelem vilag. Nem tudom, hogy igy volt-e, de jol magyarazza.
Honnan veszitek ti ezeket a csavarokat? Vagy mibe rakjátok bele? Én mondom, még soha egyet sem törtem el. Simán betekerem, és kész, minden erőlködés nélkül . Nem inkább lepadlóztok a furatban a csavar hegyével?
Japánban még szutymákabb az időjárás, mint nálunk (szinte hétről hétre változik a páratartalom). Ha ott gond nélkül működik egy-két évet, akkor nálunk örök élet plusz egy nap - erről és a japán asztalosszerszámok fejlődéséről olvastam valamit jópár éve. Annyi ragadt meg, hogy a páratartalom jelentős mértékben változik őnáluk felé és helybeli fákat használnak alapanyagként, amik főképp puhafák. A gyaluk is csak az európai ácsok megjelenésével kezdtek el bevonulni a japán mesterek eszköztárába. A húzófűrész meg azért olyan amilyen, mert kevesebb fémet kellett hozzá felhasználniuk. Mivel a fémek drágák voltak, így alakultak ki a bonyolult fakötések is.
Az megvan, mikor az ürge felviszi a nőt, kifizeti, majd mikor gatyára vetkőzik, a nő felkapja a pénztárcáját, és elszalad. Az ürge meg fut utána, és kiabál, hogy valaki dugja meg, ki van fizetve!
Nagyon profi munka, gratulálok! Először azon gondolkodtam, minek a rács az etető aljára. De aztán rájöttem, hogy a magokat kis tálkába rakják az etetőbe, és a madarak által meghántolt napraforgó maghéja a rácson keresztül letud esni. Így nem fog az etetőben feltornyosulni a szemét. Nagyon jó ötletnek tartom ezt a megoldást.
Ahhhh! Nagyon jól néz ki! Ha nagyobb dolgot függesztek, a tiplit felülről lefelé szoktam fúrni, csak a csavar meghúzásánál kell figyelni, hogy a feje ne törjön le, vagyis nem szabad tökig meghúzni. Így viszont nem tud kidőlni a falból, mert ahhoz felhelé kellene elmozdulnia.
Leander: most kell a karifaárusoktól kunyerálni plusz tíz méter hálót. szépen alulról felhúzva a leanderre rendesen összefogja, sokkal kiseb helyet foglal!
Basszus a tiéd meg az Ádám műhelye .. komolyan, műteni vagy vinyót összeszerelni is lehetne bennük ... (én ma lettem (majdnem) kész 2 madáretetővel, de úgy néz ki a műhelyem mint Sztálingrád 43-ban)
Már csak egy kérdésem maradt: ugye nem ide fog az asszony leandert pakolni? :D
Köszi, megnézem majd. Van itthon párszáz 6-os reisser csavarom, különböző ácsmelóból maradt, de az önvágós, nem jó a tiplibe, mert szétdarálja... Majd veszek simát, de ugye karácsony van. Ezeket sem OBI-ban akartam venni, de az volt nyitva :)
Mezei 6-os Reisser csavar teljesen jó ebbe a tiplibe. Az állványcsavarnak az átmérőjéhez képest viszonylag kicsi a menet mélysége, kevésbé vág bele a műanyagba, jobban megszorul a mag. A 8-as mérettől kezdve már azért használható, de a 6-os állványcsavar még nagyon ropi. Én mindig megfújom valami kenőanyaggal a tipli belét. Ha nem megy be sima csavarozóval, akkor az szakadni fog, akár ütvecsavarozóval, akár kézi racsnis szárral akarod behajtani. Ezek az én tapasztalataim.
Tipliben, kivétel nélkül. Olyan 10-12db-ot törtem, a végére ráéreztem, kellően lassan, de megállás nélkül, lendületből kell behajtani. Sima csavarozó esélytelen itt, muszáj volt az ütvecsavarozót használni.
8-as fischer duoPower tipli, 6x100-as csavar. Camar függesztősínt raktam fel vele. Még jó, hogy sok lyuk van a sínen, volt hova fúrni utána :)
Azt kell viszont mondjam, nem biztos, hogy a csavarok a hibásak. Ezeket az állványcsavarokat nem szabad nagy nyomatékkal hajtani. Ha nem az obisat, hanem a legmárkásabbat vetted volna, az ütvecsavarozó röhögve törte volna azokat is. Sőt, egy mezei 12V-os csavarozó is töri ezeket a csavarokat. Nagyon el kell találni a furat- és tipliátmérőket, illetve érdemes kenni is, hogy megelőzzük a bajt. Kiszedni sikerüt legalább őket, vagy a tiplin belül szakadtak? :D
7000 láb *0,3 = 2100 méter/perc /60 = 35 m/másodperc a vágási sebessége. Az nem is olyan sok, mert én olvastam már 40 m/sec sebességűről is ami erdélyben működött.
Az én gépem 25 m/sec sebességű de az az átlag a nagy gépeknél.
Csak gondolkodjunk logikusan, mekkora lehet ez a szalagfűrész. Nézd meg a bal oldali oszlop mellett a függőleges állító menetes orsót. 1 mm-es-nek kellene lennie egy 200-as gépnél. Szerintem az inkább jó colos menet orsó, ehhez képest a kerekek átmérőja saccra lehet 800-as vagy 1000-es.
Ma megérkezett a még a géppel megrendelt IGM Fachman 10mm-es fűrészszalag a csehektől. Ránéztem az élekre közelebbről. Egyrészt ezen már markánsabb az edzés. Másrészt úgy tűnik, Sz. Tamásnak igaza van a Sziget-Szernél: az élek sorjázása hagy kívánnivalót.
Vadiúj IGM 10mm:
Vadiúj IGM 3mm:
Az IGM 13mm-es lap a Sziget-Szer által újraélezve, azóta nem használva:
"lehet figyelmetlen voltam, mert az volt irva fenyo lapra szerelt..."
Biztos, hogy figyelmetlen voltál mert ennek kellett volna ott lennie: fenyő, lapraszerelt
A kettő, egészen mást jelet - pedig csak egy vessző és egy üres hely a különbség :) Most már baxhatod, rajtad marad ez a kupac szemét. De ha kell, akkor tudok adni egy címet ahol lerakhatod megsemmisítésre. :D
A díszcsomagolásra írd rá a nevét, akkor azt hiszi az ő ajándéka. :)
Csalódott lesz mikor kibontja és meglátja a körfűrészt, de legalább nem mondhatja, hogy nem gondoltál rá. (Azért vegyél fel bukósisakot a biztonság kedvéért.) :D
A fejfájásos feleségről meg gondolom ismered a régi viccet? Na azt kell alkalmazni... :)
Csak nem hagyott nyugodni. A pucolás nem segített, ugyanúgy benne van az a talán tized, vagy 5 század. Volt itthon egy Parkside lapom is, le volt árazva 30%-kal, és akkor még nem tudom, minek vettem meg, de pont a megfelelő méretű :) Azon is hallattszik egy kicsi kóválygás. De gondolom a körfűrész után illik csiszolni is.
Apropó, Parkside. Szó volt már itt a fórumon, hogy a gérvágójuk lapcsere után már jól vágott. Nézegettem ezt a lapot, és mint már mások is mondták, lakkozva van. De a lakk eltávolítása után sem tetszett igazán az éle. Lapos gyámántreszelővel végígsimogattam (marha unalmas dolog), és szerintem szépen vág. Hosszában vágtam vele, de ha jól sejtem ez keresztvágó lap, elég sűrű a fogazása. Ja, és egy jobbra, egy középen (tisztíó?) és egy balra.
Ma voltam a makita boltba megvenni a karácsonyi ajándékomat . Már előre látom hogy az asszony mennyire fog örülni mikor meglássa a karácsonyfa alatt :)
Még mindig jobb egy fokkal - mint konyhai robotgépet, vagy 1 évre elegendő mosogatógépet ajándékozni az asszonynak :-))))
Ma voltam a makita boltba megvenni a karácsonyi ajándékomat . Már előre látom hogy az asszony mennyire fog örülni mikor meglássa a karácsonyfa alatt :)
Akkor megvan miért nem láttam! :-) Az offtopicot olyan rendszertelenül olvasom, hogy néha hónapokig nem nézem. Most sem néztem rá szerintem a nyár óta. Vagy legalábbis több hónapja....
De kár lett volna ezt nem megmutatni! Fantasztikus lett, és ami a lényeg, hogy hozza azt a masszív benyomást, amit az eredeti! És nem hiányoznak róla egyáltalán azok a díszítő csapolások!
Igen, lapoltam. Nem, nem reszelővel hanem flex-szel, kb ott ahol a csavar érintené a tengelyt. És igen, M5-ös hernyók. Aminek a végét picit szintén meglapoltam. És kis fürdőszobai szilikont kapott betekeréskor, hogy kifelé ne akarjon tekeredni, csak ha én nagyon akarom.
itt írtad, hogy meglapoltad az orsót és nagyobbra cserélted a kuplungban a hernyócsavarokat.
Ez mit jelent? Simán egy reszelővel reszeltél bele egy sík felületet a tengely 2 oldalán?
Pár hete én is beruháztam egy CNC3018 Pro változatra. Most jártam úgy, hogy lézer égetés közben "megugrott" az anyag. Pont nem néztem oda, de talán megszorult a tengely, mert utána meg ment normálisan tovább. Persze emiatt kukázhatom az egészet. Most megpróbáltam újrahúzni a hernyókat, teszek egy új próbát.
A legolcsóbb felületkezelővel: semmivel ... hacsak nem az unokáknak is szánod a kosarat. Akác igen nehezen szív be bármit is.
De ha nagyon nedvesség elleni védekezést szeretnél: bármilyen mukalapolaj. Biopin, nem drága. Tungolaj, drágább (a 100%-os, pl az Azúrbagoly -os). Sok nem fog rámenni.
Igazán szép darab lett, gratulálok. Viszont lehet én siklottam el felette, de mintha az íróasztalt nem láttam volna. Csak a tervekre emlékszem, hogy mennyire robosztus volt.
Minden illesztés 4db 8-as köldökcsap ragasztva. A fióknak csak az előlapja cseresznye (20mm), a test 15-ös rétegelt. Minden egyéb elem vastagsága 24mm. Az elemek egyenként 24x60-as lécek. Hosszban sehol sem toldottam, csak széltében ragasztottam lamellázva.
Dohányzóasztalomat pl lakkoztam, félfényessel és ránézésre (ha nem tapintod meg) nem lehet megkülönböztetni a felületét a konyhaasztaltól ami meg auro 126+171
Nálam minden forgács és fűrészpor megy ki a kertbe a fák töve köré. Imádják a fák, mert a hangya eltéved a forgácsba és nem tudja tetveket felhordani a fára. Alig kell permeteznem amióta ezt alkalmazom. Eső után összeesik a forgács, így csak kicsit meg gereblyézem, fellazítom és még jó egy darabig. A lebomló forgács meg nagyon jó tápanyag a fáknak.
Én egyszerűben oldom meg. A gépeken annyira lelazítom a szalagot, hogy az ívesre meghajlik a két vezető között. Ilyenkor ha elindítom, nem történik semmi, az alsó kerék forog de alig ér hozzá a szalaghoz, a szalag meg sem mozdul. Ehhez 8 fordulatot kell tekernem a feszítőn. Amikor újra használni akarom akkor 8 fordulatot tekerek és már feszes is. Nálam csak akkor feszes a szalag, ha éppen használni akarom. Ha cigiszünet, kávészünet van, akkor már lazítom is le. Szerencsére mindkét gép magától beállítja a szalagot az induláskor mert picit hórdósak a kerekek élei.
Látod az elején a faanyagot - borovi fenyő, asszem 27-es vastagságú volt. Itt nem volt arról szó hogy kell 15-ös léc is, mert jó masszív ülőkét kért a megrendelő. (hogy az ő 45 kilóját is elbírja ha ráül :D).
Szóval "csak" egyenesre, derékszögre gyalulásból származik az a majd 200 L forgács amit később látsz. Felcsíkozni meg én is körfűrésszel csinálom, mert az a gyors és hatékony. Igen, lehet vékonyabb lapot is kapni, pl nekem volt is 2.5mm-es hosszvágó Freud, egy ilyen. Ez pl csapozásra is jó, mert egyenes a fogprofilja. Most egy Freud 2.8-as és 3.2-es van, azok váltottfogasak.
Nem feltétlenül kell hogy kárba vesszen a forgács, ha olyanok a körülmények. Pl van aki jó sok "gyújtós-brikettet" csinál forácsból, forgácsporból (olaj+wax+forgács, kiöntöd, kiszárad: remekül lehet használni pl tűzgyújtáshoz). Vagy nagyobb fenyőforgács mehet hörcsögnek, de van aki pottyantósba önti, "szagelszívónak" vagy minek. Én legutóbb legyártottam (vágtam, gyalultam) több mint 100 kerítéslecet, építési minőségű deszkából. Pedig azokat sem "vastagságra" gyalultam, csak hogy szép legyen a felület. Lett párszáz liter forgács: ment mind a havernak, a tengerimalacának:
Én ezt az első 2 lelazított szalagos indítás után :D úgy oldottam meg, hogy ha lelazítom a szalagot (mert úgy gondolom aznapra vagy egy időre befejeztem vele a munkát), MINDIG kihúzom a konnektorból és a zsinórt rátekerem a lelazító karra. Eddig bevált .. de amennyi gépet építettem, igazán megbütykölhetném a Makit is. Egyelőre a lustaság ...
Hulladék sajna az van. Az, hogy szép is legyen, öko is legyen és még olcsó is... na az nehéz :-)
Egyébként általában nem is akkora a különbség, ahogy elsőre gondolná az ember. Nekem általában nagyon kell igyekeznem a szalagfűrésszel, hogy egy colos deszkából (26-27mm vastag) kijöjjön 2 db hibátlan 10mm-es gyalult léc mondjuk méteresnél nagyobb hosszban. Ez kb 25% veszteség (ami nagyon jó).
A 2 colos palló párhuzamosra gyalulva kb 10% veszteség (51-52mm - 46-47mm), a 2mm-es fűrészlapommal 10mm-re csíkozva 16% kuka (2mm/12mm). Így is 75% marad :-) Na jó, kicsit kevesebb, végső csiszolás, stb.
A táblásított, összeforgatott anyag tetszetős is tud lenni (ízlés dolga nyilván) ha szép flóderos a rajzolata. Egy álló évgyűrűs, sűrűn csíkozott, felületkezelt anyagnál pedig nem is nagyon látszik a toldás.
Én (nem vagyok szakember) az 1:3 arányt kicsit túlzónak tartom, nekem az 1:5 - akár 1:10 oldalarányú alkatrészek táblásítása jól szokott működni, anyagtől függően. A Kaesz oktatóját kérdeztem egyszer erről (pontosabban azt, hogy mi az a szélesség, ami felett mindeképpen táblásítani kell). Azt mondta, hogy nem tud ilyen szabályról, minél keskenyebbek a csíkok, annál jobb, de nem biztos, hogy szebb is. Egyébként ott is ilyen táblásított pallóból csinálják a vizsga stokit a gyerekek. :-)
Én azt a kapcsolót hiányolom, ami a gyorsfeszítő/lazító kar laza állásában nem engedné indítani a gépet. Ahogy 409 fotóján is látszik, ezt nem volna nagy dolog megoldani. A Laguna csillivilli bekapcsolója vagy a Makita nevetségesen megbonyolított ajtófogantyúi és használhatatlan világítása helyett beleférhetett volna a büdzsébe egy kapcsoló, egy relé és 2 méter vezeték. Ez van, ha boltban vesz valamit az ember, nem maga tervezi... 🙂
Lehet, hogy drága a rétegelt, de az esztétikájával szerintem nincs gond, csak a megfelelőt kell választani. https://ibb.co/dWzWqMp
Így raktam fel a képet, hogy jól ki tudd nagyítani. Ez az anyag egy láda volt, amiben egy böszme nagy gépet hoztak. Ha nem látod az élét, nem mondod meg, hogy rétegelt.
Csináltam egy kis tolóasztalt 4-es rétegelt lemezből, és azon egy fűrészlapnyi rés van. Ha úgy állítom le a gépet, hogy a résben van a lap, a megálláskor hallatcik, hogy bele-beleér a rés szélébe. De majd megint leveszem a lapot, és megpucolom.
Igen, mikor szakközépben esztergálni tanultunk, kellett a hajháló, vagy a svájci sapka. Nem urban legend. Valamelyik tanárunknak volt egy üveg formaldehidje, benne egy tincs fejbőrrel.... Mondjuk 20-egynéhány év alatt megtanultam együtt élni a hosszú hajammal, tudom, hogy mikor kell összefogatni, hogy ne tegyen tönkre gépet :)
A mikrokapcsolónak csak akkor van értelme ha az nemcsak hogy lekapcsolja a gépet, hanm közben egy fékrendszer azonnal le is bllokkolja a kerekeket alul is és felül is. Ez + 2 db fékrendszer, + vezérlés. Ez túl sokba kerül, ezért kispórolják. A nehezebb kerekű gépek szalag szakadáskor akár 1 percig is pörögnek még, hiába állítod le azonnal. Szakadáskor viszont a szalag futás azonnal megáll, legalábbis ezt tapasztaltam a kis gépemen ami zabálja a szalagokat. Annak s pörög még a kereke fél percig, pedig talán 15 dkg lehet egy 200-as kerék, de nagy a fordulata.
2013-ban csináltam a nagy 550-es szalagfűrészem. itt még csak 75-80%-os állapotban volt kész, csak egy ideiglenes asztallap van rajta. Az alu öntvény kerekeket fel kellett esztergán sazbályozni mert nyes öntvény volt,, majd napokig egyensúlyozatam a kerekeket 2 db késélen forgó tengelyen volt a kerék. Autó kerék öntapadós súlyokkal tudtam kicentírozni öket. Jó kis türelem játék volt. Annyira szar volt az öntvény, hogy amikor először bekapcsoltam a kb 300 kg-os gépet, akkor elkezdett ugrálni, azonnal leállítottam de mire lepörögtek a kerekek a gép a műhely végéig elugrált. :D A két kerék is van vagy 50 kg + a motor meg kb 70 kg, méges centi magasra ugrált az egész gép akkora volt a kiegyensúlyozottlansága a kerekeknek. Az egyensúlyozás után készítettem ezt a videót a félkész gépről.
Talán emlékeztek a saját építésű 550-es szalagfűrészemre. Az alsó szalagvezető állítás volt a legnehezebb kitalálnom, hogy hogyan férek hozzá. Többször át kellett építenem azt a vezetőt. Nálam még az is tetézte a dolgot, hogy ez egy forgács elszívó dobozba van belül. Végül a dobozt is átterveztem egyszerű reteszes kinyithatóságúra, így már hozzá lehet férni az alsó vezetőhöz elég kényelmesen, persze sámlin ülve :) Ezt a nagy gépet én hosszvágásra használom, A-lapos szalagokkal. A 10-es és a 25, 40, 50-es szalagot is felrakom rá. A nagy rönkvágásokra ezt a gépet használom. Van egy másik kicsi 200-as gépem is, ha jól emlékszem einhel, azt használom többet, az apró dolgok vágására, kanyar vágásra. Sajna csk max 3 cm vastag anyagot tudok rajta nagyon óvatos előtolással vágni, mert annyira gyenge a motorja, de szépen vág, és zabálja a szalagot a kicsi kerék miatt.
Azt a biztonsági mikrókapcsolót, amit a feszítő tetejéhez szeteltél, bevehetnék már a gyári gépek alkatrészei közé is. Az újat még nem indítottam el laza szalaggal, de csak idő kérdése...
Egyrészt lehet a körfűrészre vékonyabb lapot is tenni, másrészt a szalagfűrésszel sem lesz jelentősen kevesebb a veszteség mire kész lesz az a "deszka". (többet kell gyalulni/csiszolni)
Ez engem is sokat zavart. Ha megnézel youtube videót gyárról, óriási a veszteség. Azt a minőséget, amit látsz és mintának tekintesz, veszteséggel lehet kihozni. 50% hulladék nem ördögtől való.
Csíkosnak csíkos lesz az akárhogy fogod táblásítani. A kérdés, hogy milyen szélesek lesznek a csíkok. Ha jól tudom (!), a csík szélessége maximum háromszorosa lehet a csík vastagságánál.
Sajnos igen, sok lesz a veszteséged. Egy jó szalagfűrésszel kevesebb.
Az 5 cm-es pallóból vágás jó ötlet, de egy körfűrésszel az vágásonként 3 mm megy a levesbe. Ez így nem pazarlás? A vastalagoló gyalut ismerem, de "elvésni" a semmibe még jobban herdálásnak érzem.
Konkrétan:
PL egy törölközö tartó szekrény:
10mm-es deszkavastagság elég hozzá (egy szekrényhez is elég lenne sztem 14-16 mmes fenyő, ugye?). Ha 50mm-es pallóból vágom, akkor 10 vágással lenne meg az 50 cm széles ajtó. Ezzel a 10 vágással 30mm-nyit fűrészporrá vágtam (3 mm-es a tárcsám).
Ráadásul a szekrényajtó 5 cm-enként lenne ragasztva, így 5 cm-enként csíkos lesz.
Ez így működik? (kezdő vagyok és úgy érzem ezzel sok szemetet termelek a szép faanyagból és nagyon sajnálnám, főleg ha van jobb megoldás)
Asztali körfűrészem van, kis lap (250 mm) és 3mm vastag. Vagy ezt lehetne keskenyebbre cserélni? Szalagfűrész elég drága dolog, ráadásul amivel lehetne vágni mondjuk 1 méter hosszú pallókat, azok nem is a legkisebb asztali szalagfűrészek (azok gondolom nem alkalmasak ilyesmire).
A táblásítás megy, csak nem tudom hogyan és mivel a legcélszerűbb előállítani az alapanyagot. De ha azt mondjátok, hogy ez a veszteség normális és így kell csinálni én elhiszem...
UI: Rétegelt lemez kiváló anyag, csak szerintem döbbenetesen drága és közel sem olyan esztétikus.
- az egyik a gyártási szórás/minőségellenőrzés kérdése. Itt a fórumon is sokan kimérték a kerekek ütését, kiegyensúlyozatlanságát, akiknek rezgett. Akinek nem rezeg, az nyilván nem méricskélt :)
-a másik a vékony lemezlábak berezonálása. Amíg laza aljzaton állt a gépem, addig semmi rezgés. Kemény és csúszós padlón durván remegni kezdett. Tettem alá gumilapot: megszünt a remegés.
Egy panelt összeraknak a lécekből, és az azokat összefogó keresztlécekből (párnafákból) úgy, hogy a plafon felől van összecsavarozva. Aztán a párnafánál fogva az egész panelt fel lehet csavarozni a plafonra.
Azért kerestem erre a videóra, mert a másik fórumon épp kérdezik, hogy hogy vagyok megelégedve a Makival, nekem meg nincs túl sok saját anyagom róla.
(azt fogom írni, hogy jól kijövünk :-) meg linkelem Árvai Zoli csatornáját, aki bár vágyakozik a Lagunára, de azért csak évek óta nyúzza szintén a Makit) .
Na akkor még egy kávé? Vagy inkább kevesebb? :D A kettő együtt nem jön össze. De amúgy jó tanács, ha cserélgetsz lapokat vagy először teszed fel: tisztítsd le a támasztógyűrűt, lap felfekvő részeit - egy kis egyenetlen por ami a lapn vagy a gyűrűn van is csinálhat olyat, hogy "libeg", de azért azt szemmel te nemigen tudod meglátni, max mérőórával.
Videón te vagy? Jó a séró :) És jó ...hosszú. Ugye fűrészeléskor hátrafogod? Ahogy hajoltál le a cájgért ... jó, talánnem hajolsz működés közben olyan mélyre, ... talán. De ha egyszer ...? Légyszi, fogd hátra.
(nem tanultam műhelyben, meg nem dolgoztam ott, de ha jól tudom hosszú hajú tanulóknak nagy füles a műhelyvezetőtől, és/vagy hajgumi volt ilyenkor kiosztva. Többiek? Ez "urban legend"?)
Az is egy megoldás, hogy 2 colos (5cm-es) pallóból vágsz le a tervezett méretnek megfelelő csíkokat (+ egy kicsi csiszolási veszteségre) és összeforgatva összeragasztod táblának. Így kevésbé fog a levékonyított anyagod vetemedni. Fűrészelni is könnyebb, mint mondjuk egy 15 cm széles colos deszkából kettéosztani 2 x 1cm-esre. Vagy elgyalulni felét...
Én éppen ma csináltam ilyen deszkából 6mm-s lapokat egy körfűrésszel. Igaz, az enyém csak 210mm-es fűrészlap, 10 centis lapokat csináltam két vágásból, valahol itt van ennek a felső határa. Alant van videó szalagfűrészről, azzal szélesebbeket is lehet alkotni. Kérdés, hogy érdemes-e, mert a széles lapok könnyebben kajszulnak.
Nézz utána még az egyengető és a vastagoló gyalugépek működésének, segíteni fog megérteni a nyers faanyagok adott méretre való megmunkálásának lényegét.
Hogyan tudok vékony lapokat előállítani? Arra gondolok, hogy colos deszkát lehet kapni, de ha egy törölköző szerkényt szeretnék építeni, akkor a colos deszka vastag, gondolom 12-16mm-es fenyődeszka elég lenne hozzá. De hol szerzek be ilyet? Vagy Ha szeretnék egy bortartó dobozt készíteni (mint lent) ahhoz 6-10 mm-es deszkára lenne szükségem. Vagy ékszeres dobozt... De ilyen eltérő vastagságokat sehol se láttam még. Ezeket elő lehet állítani colos anyagból? Mondjuk egy szalagfűrésszel? Vagy hogyen lehet ezeket beszerezni, előállítani?
Délután néhány hulladék fadarabból készítettem egy kis platformot a műhelyasztalhoz. A rendeltetése egy közepes magasságú felületet biztosítani az olyan munkadarabokkal végzendő feladatokhoz, amik alacsonyak ahhoz, hogy a földre tegyem őket, magasak viszont ahhoz, hogy a műhelyasztalon dolgozzak rajtuk (például dobozok, fiókok, képkeretek csiszolása, élmarása stb).
Kap majd valamilyen kencét, a tetejére meg egy puha/csúszásgátló anyagot kell kerítsek.
Ilyen "3D"-s karidíszeke gondolsz? (Copyright: ezek mind Bari- topikrárs művei, csak van nálam egy mintakollekciója):
Nemrég osztottam meg könyveket ezzel (is) kapcsolatban. Ha Vajknak nem lenne kéznél a saját likje. Ezeket amúgy szintén Bari- tól szereztem be (asszem) nagyrészt.
A DeWaltról: egy picit azért többet vártam. A szögvezető, mint már páran írták egy vicc. Meg mintha imbolyogna picit a lap. De igazából ennyi a negatívum.
A két vezetőhorony nagyon jó, a fogasléces steller is öröm, a lap szépen vág, éles. Nekem a magasságállító még szorul, így nem megy el a magasság, bár egy fixáló tényleg nem lenne hülyeség rá. A merőleges az merőleges, nem is kellett állítgatnom rajta, de ha kellett volna is, pár mozdulat. Hihetetlen, milyen jó érzés, hogy pillanatok alatt megcsinál vele az ember olyen dolgokat, ami egy jó körfűrész nélkül azért több időbe tellik, vagy nem sikerül olyan jól. Páldául az állvány lába csapolva lett, ehhez összeütöttem egy tolóasztalt, amivel körbe tudtam vágni a csapozáshoz az anyagot. Hát körfűrész nélkül a tolóasztalt is nehéz lett volna megcsinálni. Meg aztán min tologattam volna? :) És mostmár nem kell japán módra a földön vágnom vele. Egy lágyindítóba beruházok, ( bár triakom akad itthon), mert tegnap este leverettem az automatát, mert ment a mosogatógép, én meg benyomtam a porszívót, és ráindítottam a gépet. Persze miután már besötétedett. De amúgy tök hepi vagyok, élmény vele alkotni.
Azokat ne úgy hajtogasd ahogy a japán videón van. Az a módszer nagy gyakorlatot kíván, meg kell hozzá megfelelő szerszám, amit bonyolult beszerezni, pl. a pontosan csiszolt üllő, a megfelelő kalapács. A hajtogatásra van külön fogó, azzal egyszerűbb. A kalapálós módszert meg kell hagyni a nagyon pici fogakhoz esetleg.
Itt van egy cikk, ami már nincs meg a neten, de én letöltöttem, megnyitod Chrom-ban, ha nem tudsz angolul benyomod a fordítást, és elolvashatsz mintdent részletesen hogy kell csinálni:
Eclipse márkájút érdemes keresni, azok olcsók. Két féle méret van, a fog sűrűségétől függ melyiket kell választani.
Befogósatut meg lehet házilag készíteni, vagy pl úgy, hogy ha van egy nagy satud, akkor fogsz két lécet, kőzé befogod a fűrészlapot, az egészet meg a satu pofái közé.
Youtube-on a témában jelenleg ez az egyik legjobb bemutató arról hogy kell csinálni:
Elkészült a boros doboz .Direkt a Gyulafehérvári pűspöki borpincéből hoztam a bort .
Egy kicsit elegánsabbra is megcsinálhattam volna a belét , a nútokat nem teljesen kellett volna végig vágjam csak még nem csináltam ilyet s nem tudtam hogy lenne szebb.
Viszont ajándékba készült 6 pohárral s a borral. Holnap lekenem lenmagolajjal s mehet a karácsonyfa alá .
b+ , mire leesett, hogy mire gondolsz a fehér, gömbölyű fűrészfogakkal :-)) aztán meg majdnem leköptem kávéval a monitort :-))
Ötletes, tetszik ez a felhajtható állvány, én is folyton helyproblémákkel küzdök. És a legfontosabb: milyen a kis dewalt? remélem, nem okozott nagy csalódást :-)
Most csak összeállítom, de majd hátrább kerül az ablak alá, és akkor az ablak helyére simán bemegy :)
De amúgy tényleg csak addig lesz rajt a gép, míg dolgozok. Használaton kívül meg az állvány szépen nekilapul a falnak, a gép meg a satupadon elfér. Aztán majd csak lesz garázs az autónak, hogy ne kelljen mindent eltüntetni középről.
Már volt erről itt szó: nem tudjuk, milyen fából van (bár biztos, hogy akármilyen fa is dolgozik mindig), meg hogy milyenek ott a légköri viszonyok. Elég profinak látszik, biztosan van erről is tapasztalata.
Hogy hogyan kéne helyrehozni a fiókjaidat? Miért nem figyeltél arra a videóra? :P :))
Nagyon bírom ezeket a kis szekrénykéket, de azért hadd mondjam el, hogy nekem annyira nem tetszik, hogy annyira passzentosak azok a fiókok, hogy az egyiket betolod, másik kettő kicsúszik a dugattyúhatás miatt.
Ez ui. az első esős nyári hétvégén bebaszik rendesen, onnantól azok a fiókok se ki, se be.
Pont mint a hetven éves mikroszkópom fiókjai, amiket szintén ilyen passzentosra csináltak, és már hónapok óta szárítgatom őket. Eleinte négy nem ment a helyére, már csak kettő.
A szárítgatásnak kábé vége, ez ennél jobb nem lesz, most főhet a fejem, mit csiszoljak, és hogyan, hogy bemenjenek, de ne is tegyem tönkre őket.
Simán az irígység, hogy valakinek telik ilyen gépre. Az illető vélhetőleg sohasem vitte semmire, ha van tanult szakmája, ahhoz sem ért. Nézd meg, ahol bemutatnak egy értékesebb gépet a fórumtársak, ott mindig megjelenik egy két mínusz.
Köszönöm szépen a videót! Nekem nagyon tetszett, minden percét élveztem. Azt hiszem, ma még egy pár alkalommal megfogom nézni. A gép is mély nyomot hagy bennem, teljesen odavagyok érte! :-)
Így élik az életüket, ez a megszokott. Ja, meg jó meleg padló kell hozzá :) Viszont sokkal jobban tudják használni a lábukat támasztani az anyagot. Arról nem is beszélve, hogy ha leesik az asztalról a derékszög, max 6 centit zuhan.
Igen, Igmtools, de ott drágább volt, megrendeltem az unitól. Azért sehol sem olcsó, a fene egye meg, 10000 egy ilyen bagatell dologért nem kevés.
Körülnéztem még más oldalakon is, leginkább angoloknál találtam, de ott sem lett volna olcsóbb szállítással együtt. Találtam még egy cseh oldalt, ahol 22€, de a szállítás 38€ lett volna. Noormális?
Ez a fűrész egy komoly darab. Nagyon szépen dolgozik.
Meglepődtem viszont a nyitással, szalagcserével kapcsolatos bosszantó tervezési hibákon. Szerencsére ezeket nem kell olyan gyakran használni, csak ilyenkor mindig elgondolkodok, hogy vajon a mérnök mi a fenét csinált munka helyett. :)
A beállítás minden általam látott fűrészen macerás sajnos. Hobbista szerintem leggyakrabban keskeny és széles lap között váltogat, pont ott kell a legtöbbet állítani. Mindig irigykedve nézem a jobban felszerelt amcsi műhelyeket, ahol külön fűrész van kanyarításhoz és hosszvágáshoz.
Hogy a viharba ne! Ez ettől a te munkád (nagyrészt) , úgy is hogy kicsit hamarabb kibontottuk az ajándékot. "Személyesen" már megtettem, de itt is gratulálok hozzá és: köszönöm/köszönjük! (Józsinak is a besegítést!)
Eeeegen, azt már megfutottuk itt párszor, "tritonosok", hogy kishazánk nem túl jól ellátott e téren, és eddig ha patrony kellett: UK, vagy a tengerentúl. Aztán az Uni is jól beszállt végre a kiegészítőkbe, és kb minden patron kapható már a webshopban.
Melyik másik csek shopot írod? IGMTools? Nem mintha kéne épp Triton patron, de szétkerestem az agyam és nem találtam. Már én is "ügyfél" vagyok náluk, elvertem náluk eddig jó tizenpárezer forintot (szóval a VIP kedvezméntől még azért messze lennék).
Te, jó kis videó lett ez, ne szabódj! Az el nem indított felvételnél meg - bocsi - jól felröhögtem: hogy én hányszor beszéltem már "üres" kamerába :D (hogy mikor meg észrevettem -> mennyi kisípolni való lett volna ...)
Jó, lassan megértem miért vált az ember egy kis Makiról egy ilyenre. Az apró és bosszantónak kinéző konstrukciós bakik mellett is. Az a lapvezető, főleg az alsó, kicsit "ba*megolós" lett tényleg.
De amit a "svartnizásnál" mutattál - amiatt irigykedem kicsit. És végülis ez a lényeg, mit és hogyan vág.
A-Lap -pal még semmilyen tapasztalatom nincs, se jó, se rossz, csak a Sziget-Szeres Forestil lapokkal - jó. Plusz egy mellettük!
Na, megnéztem mindkét cseh oldalt. Valóban van mindkettőnél ez a 6-os patron (érdekes módon most láttam, hogy 10-es is létezik belőle, van ilyen marókés?). Az árkülönbség viszont 3000-nél is több, az unimax olcsóbb. Aztán bejelentkeztem az img-hez, azonnal kiírta, hogy 5%-kal olcsóbb lett, (fűrészvásárlóknak ajánlom a figyelmébe) :) meg a szállítás is olcsóbb onnan egy ezressel. Így csak 1500 maradt a különbség...
Aztán azt hagytad működni, akkor letörlöd, és megnézed, mit javult. Egy ilyen felületi vakrozsdát általában e szokott szedni. Ha maradt valami, akkor gumikesztyűben egy szivaccsal rozsdaoldózzad meg, és dörgöld közben. Ezzel max egy-két percig buzerálod úgyis, az meg kevés, hogy baja legyen. Utána lemosod a rozsdaoldót vizes szivaccsal, többször, és újra menjen rá a WD40, rozsdásodás ellen.
Érd/Budaörs környékén vajon hol lehet venni vasalható 22 mm-es eélfóliát? Googlizás egyelőre nem hozta meg a siker. Nyír rétegelt lemezt szeretnénk itthon élzárni. Elkezdtem csinálni a műhelybe egy gérvágó állomást, ahhoz kellene.
Ez egy régi fúrógép állvány tengelye. Mivel lehet ezt a felületi rozsda kezdeményt eltávolítani. A rozsdaoldótól félek mert valamikor egy pohárba tettem egy csigafúrót rá a rozsdaoldót, benne hagytam és belerágódott rendesen ki kellet dobni.
(Nagyon meg kellett küzdenem a technikával és rendre alulmaradtam :-) Az önálló éltre kelt képstabilizálótól kezdve a megmakkanó videóvágó progiig minden összeesküdött ellenem, mindez tetézve az én gyakorlatlanságommal. Nézzétek el a bénázásomat. Nehéz ez a popszakma, na :-)
Szerettem volna egy kis összehasonlító filmecskét pár fűrészszalagról is, de ott végleg kudarcot vallottam :-((( Legszebb volt, amikor nem a technika ütött ki, hanem el sem indítottam a felvételt.
Úgyhogy csak szóban:
2 lapot rendeltem az A-Lap kft-től, ezek (2946mm hosszban) , ezek kb 3eFt+áfa/db megfizetése után közel 2 héttel érkeztek meg.
a széles, 20mm NV8-as lapra egyelőre nem tudtam ráérezni. Nem gyors, sem nem egyenes. Nagyon durva vágáskép. Talán a szalagfeszítéssel lehetne még játszani, de egyelőre nem az igazi. Leginkább valami durva szélezésre jó lesz.
Az A-Lap 16mm NV6 egy átlegos , nem éledzett szalag, nincs vele probléma, de hanyatt sem esztem tőle.
Az IGM saját 16 mm-es szalagja katasztrofális csalódás volt gyári állapotban, itt is sírtam miatta , azt hittem, rossz a gépem :-) A Sziget-Szer megélezte, így egy tűrhető, az A-Laposhoz hasonló szalag. Nincs tisztítófoga, nem is hasít olyan jól. Elvileg éledzett, de inkább "foghegy edzett". Ez is valami 3e Ft volt.
A Sziget-Szer 16mmNU6-os éledzett lap más karakter. A legszebb vágáskép, finom, precíz, pontos, de kicsit lassabb, valszeg a kisebb fogárkok miatt. Az ára is borsosabb 10+ ezer volt, sajna a számlát már leadtam a könyvelőnek.
Az is van ott ahol mondtam de az olvasás értelmezés (sem) nem tartozik az erősségeim közé főleg mikor eszembe jut a saját bendegúzságom és könnyes a szemem ;-)
UK csatlakozó csak kihúz az utazó adapterből és szerszámcseréhez elkezd felemelni de nem reteszel le... biztos az a szar elszívó cső miatt akad meg... kiemelem a gépet és kezdeném kicsavarni az elszívó csövet de nem bírom, lappal a gép letesz és az y elágazásnál az elszívó cső rögzítése megbont, cső levesz de még mindig nem emelhető fel teljesen... miaf@szvanitt!!! mire észreveszem a reteszt a bekapcsolásnál.
Akkor nem nevettem ;-)
A kis Tritonomhoz valami bagóért (32 ezer Ft körül) jutottam hozzá valamikor és ezen felbuzdulva akkor az összes hiányzó befogó patront onnan rendeltem meg...
A hellopack volt az első amit megvettem. A Woldfence is benne van a csomagomban. Tényleg jó. Pár perce fogott meg egy támadást az admin bejelentkezés ellen francia honból.
Sajnos még nincs benne sok minden ebben a packban, így meg kellett vennem egy másokat is. Persze én is örültem neki, hogy a helopackhoz ilyen olcsón hozzájutottam. Az elementor a legjobb benne, már csak azért is érdmes megvenni. Viszont hiába van benne a pld a wp all import - export pro, szart se tudtam kezdeni vele.
A migráláshoz több bővítményt meg kellett vennem, mert nem szabványos volt az xml mentés.
Tritonhoz 6-os patron, nem a tengerentúlról? Innen, a sokat szidott uni-maxtól. Ettől nem hiszem hogy "külföldebbről" olcsóbb lenne (Iskol, Palinak nem negyedcolos patron kell, hanem 6-os. Hacsak azt is el nem írta :D ):
Ez nem egy probléma, csak mindenki szeret agyalni. Ez a lap ez 2m2.
Egy 120x90 centis felsőszekrény a konyhában ennél több bútorlapot tartalmaz, és utánna tele van pakolva tányérral. Kb 4db 4x18-as forgácslapcsavar tartja a helyén, és mégsem szakad le.
Egy 6os csavart egy bútorlapból talán egy olajemelővel ki lehetne tépni. Az, hogy a furat kiszakadna a teheléstől, egy teljesen kitalált probléma.
Ezeknél a bővítményeknél is érezhető volt a drágulás. Mondjuk a nagy és drága bővítményeket nem emelték, sőt van 1-2 cég ahol ilyenkor akcióban az eredeti ár 20%-áért hozzá lehet jutni a bővítményhez, de ez csak arra az évre igaz, a következő évben már teljes árat kell fizetni. Elsősorban az olcsóbb kategóriájú bővítményeknél volt drágulás, 20 usd alatt már csak elvétve találni bővítményt. Év elején még sok 5-10 usd-s is volt. Ma már nem találni ilyet.
A felmerült, egymásnak részben ellentmondó javaslatokra reagáltam és adtam plusz információt.
Kolléga, nem voltak azok ellentmondóak - csak más-más megoldást kínáltak.
Részemről sok mindent rögzítettem már falra - téglafalra is a régi lakásomban - néha igen nehéz dolgokat is.
A tiplis-megoldás mindig bevált.
Sőt, nagyon rég volt egy garázsom, aminek az egyik fala mentén műhely-felszerelés volt - ugyanolyan szerszámtartó pozdorja-panellal - mint amit te tervezel most.
Rengeteg (főleg autószerelő) szarszám volt rajta, aminek a rendben-tartását úgy oldottuk meg, hogy jól megzsíroztunk minden szerszámot, felraktuk a helyükre - aztán telibe-fújtuk a panelt valami csúf, sötétszürke (tán) dukkóval.
Ez nagyon hasznos intézkedés volt mert azonnal ordított meló végén, hogy "Hééé, egy 10-13 -as kulcs nincs a helyén, tessék megkeresni". :-)))
Ha már nyilvánosságra került az új hobbiasztalos akkor uccú neki. A tervem az volt, hogy még pár napig tesztelem a rendszert, és majd csak 24.-én jelentem be, hogy elkészült az új hobbiasztalos. Ez lett volna a karácsonyi ajándékom nektek. Talán így is örültök majd neki.
Még fejleszteni fogok a rendszeren elég sokat. Jelenleg még le van tiltva a cikkekhez a hozzászólás is, mert itt biztonsági tesztelést még nem tudtam elvégezni, meg nem is igazán jó még, mert még fejlesztés alatt van. Megpróbálok elég erősen rámenni a biztonságra, mert már támadták a honlapot a hekkerek. De szerencsére sikerült kint tartani őket, tette a dolgát az egyik legjobb fizetős védelmi szoftver. Átlagosan naponta 7.000 honlap ellen intéznek támadást, a világon, de van amikor 15.000 ellen, így ez nem játék.
Talán észrevettétek, hogy elég gyors az új honlap. A mostani méréseim alapján kevesebb mint fele annyi idő alatt töltődik be mint a régi blog.hu-s oldal. Az admin rész meg ég és föld. A réginél perceket kellett várnom mire betöltődött egy egy oldal, olyan lassan szolgálta ki a szerver az admin oldalakat.
Itt is szeretnék köszönetet mondani Horváth Józsi barátunknak aki elég szépen kisegített az új honlap cikkeinek átkonvertálásában. Rengeteg cikket ő konvertált át, miközben én még tudtam a rendszert fejleszteni. Az ő segítsége nélkül nem lettem volna kész idén. Azt hiszem ő is megérdemel egy kis köszönetet. :) Körülbelül 1.500 cikket kellett egyenként átkonvertálni kézzel. Elég kemény rabszolga munka volt. Nagyon megszenvedtünk vele, mert a blog.hu mentésében még mindig a flash alapú videó megosztás volt, ezt mind meg kellett szüntetni, és átalakítani a mostani szabványnak megfelelőre. A blog.hu mentése sem szabványos xml mentést készített, legelőször ezt kellett rendbe tennem. Ez egy több mint 100.000 soros xml file volt. A kiemelt képek cimét sem szabványosan tárolta ez az xml, ezt is végig kellett javítani ebben a szép nagy xml-ben.
Az új honlap most tartalmazza a régi cikkek 90%-át, sokat törölni kellett mert megszűnt a videója a youtube-n. Még vannak megjelenési hibák a régi cikkeknél, ami nekem nem tetszik, de ez már elenyésző.
Rendben működik a kategóra kereső (ezt is létre kellett hozni és berakni a régi cikkeket a megfelelő kategóriákba), a legsűrűbben használt címkék is ott vannak a jobb oldali oszlopban alul. Nem az összes, mert 1150 címke van, ezt irreális lett volna mind megjeleníteni. Az év/hó bontásban is le lehet listázni a cikkeket, és a keresőt is lehet használni bátran.
Egyenlőre egy ingyenesen használható és erősen lekorlátozott VILVA nevezetű sablont használok a rendszernél, nem tudtam ezt is megvenni, mert már így is eléggé minuszos a számlám. Itt sajnos minden modulért évente újra fizetni kell keményen, ha nem akarom, hogy feltörjék a rendszert. Hogy megértsétek, ez nem olyan mintha bemész a barkácsboltba és veszel egy fúrógépet, itt a folyamatos frissítésekért kell fizetni minden évben. Jelenleg 20 darab fizetős bővítmény használok a rendszerben. Van amiért csak 49 USD-t de van amelyikért 100 USD-t kell fizeni évente. Nagyon sok az olyan bővítmény is amiért 200 USD-t kérnek évente, de ezeket az ára miatt nem használom. Azt hiszem érthető így már miért vagyok mínuszban a költsévetésben. A domin nevekért és a tárhelyért is fizetni kell évente.
Az összes nagy keresőbe be kellett regisztrálnom az új honlapot, hogy elkezdjék feltérképezni. Elsőnek természetesen a google kezdte el, a nagy lekérdezése 4 napon keresztül tartott. :) De még nem végzett mint látható. Kell kb 1-2 hónap, mire az összes keresőmotor feltérképezi. Ezt a feltérképezést ti is tudjátok segíteni azzal, ha több fórumon, facebook oldlalkon beírjátok a hobbiasztalos.comvagy a hobbiasztalos.hu hivatkozást.
Nem tett szándékosan keresztbe, jóindulatból tette. Itt mindenki, ha lát valami érdekeset, akkor azt közknccsé teszi. Ezt sehogyan sem tudtad volna kivédeni, csak úgy, hogy ha nem tetted volna publikussá még, csak fejlesztői nézetben csináltad volna.
Én, Regős Bendegúz ma legalább 10 pofont érdemeltem ki. :) Nyugodtan ki lehet röhögni, én is szégyellem, magam, de talán más tanul a hülyeségemből, azért heppiend is van.
Marni akartam a beépített Triton marógéppel, talán most először, mióta asztalban van. Viszont az istennek sem tudtam feltolni a szerkezetet addig, hogy beakadjon a tengely, és lehessen a marófejet berakni, hiányzott majdnem 1,5 centi. Ezerszer átnéztem kívül, semmi akadály. Végül kiszereltem, és elkezdtem lebontani is a burkolatot, (nem könnyű) mert megtaláltam hang alapján a helyet, ahol megakadt az egyik támasztórúd. Valami műanyagot találtam ahogy belestem. Közben átkozódtam, hogy a karácsonyi ajándékok gyártása helyett ilyesmivel verek el legalább fél órát. Aztán kiderült a turpisság: mivel be van építve, egy relés kapcsolóval indítom, ezért a kapcsolója be van kapcsolva. Ehhez el kell tolni egy műanyag tolóajtót, ami éppen az egyik rúd útjába kerül. (falbafejelés.gif) Miután kikapcsoltam, azonnal megoldódott a dolog. :)
Ti ne legyetek Bendegúzok, és ne legyetek olyan hülyék sem, mint pl. én!
Ehhez képest az már apróság, hogy egy 6-os szárú marófejet akartam használni, de kiderült, hogy nincs ilyen befogó patronom, csak 1/4-es. Ha van valakinek tippje, hol a legegyszerűbb és/vagy legolcsóbb ilyet venni, megköszönöm. Én már régen vettem ilyesmit.
Na hát a jelek szerint még sem olyan egyszerű ez a lap függesztés. 2x1m-es 18-as laminált forgácslapról van szó, mely vízszintesen kerül a falra, kb. 1m-es magasságtól indítva. A fal régi tégla, valólatlanul, csak festve, de a felülete elég egyenetlen, tehát a lap teljesen biztosan nem fog rácuppanni a falra, mert lesz ami eltartja.
Vagy egyszerűen a padlóra állítani 20cm-re a faltól, a tetejét meg a falnak támasztani. És kész. :)) A munkahelyemen így van a forgácslap szerszámos 25éve.
Jah nem is a szártól meg a téglától félek, hanem hogy a forgácslapban lévő furat nem fogja bírni a terhelést és ott szakad az anyag.
Ha a tőcsavar bírja a meghúzást, akkor egy fakötésű alátéttel úgy meg tudod húzni a metrikus anyát - hogy a terhelés nagy részét a fallal való súrlódás veszi át, ezért jórészt nem az anyagban lévő furatot terheli a súly.
De ha tutira akarsz menni, használhatsz ilyesmit is:
A csavart a lapba rakd alulra is, az alsó széléhez közel, és akkor azon támaszkodik, az meg nem tud kiszakadni, mert a teljese felette levő részt kéne leszakíts - nyomással a súly!
Azt a hátlapot lerakhatod a földig, nem fog látszani. Esetleg egy lécet még felcsavarozol alá a falra, és a tipli már csak kidőlés ellen fogja tartani.
Teheted a rögzítést a felső harmadához, akkor tuti nem szakad ki. egy 2méter széles darabra már tennék három csavart. Nem a csavar szárán lesz a terhelés, mert a csavar a falhoz nyomja a lapot. És a lap feltapad a falra.
fakötésű alátéttel egyetlen csavar több tucat smd alkatrészt a helyén tud tartani. ha a bga-kat rendesen lehúzatnák nyomatékra, nem lenne ennyi gond a melegedéssel.
(procikat szokás nagy metrikus csavarokkal lehúzatni, láttam szervert amihez gyári tartozék volt az egyetlen értéket tudó nyomatékkulcs)
Jah nem is a szártól meg a téglától félek, hanem hogy a forgácslapban lévő furat nem fogja bírni a terhelést és ott szakad az anyag. 18-as vastagságú, szóval azért nagyon nem akarom túllihegni, valószínűleg ha a furatot nem teszel közel a lap széléhez, akkor nem lesz vele gond.
Végre megérkezett a karácsonyi ajándékom. Most már nem csak függőlegesen tudom a marószárat nagyon finoman mozgatni, hanem a stellerét is. Van rajta századbesosztású mikroállító. És ami eddig hiányzott, a kimenő stellert tudom előrébb állítani a bejövöhöz képest. Ez nagyon sokszor hiányzott.
Rögzítenék a falra egy nagyobb 18-as forgácslapot, amire utána még szerszámok kerülnének, szóval lesz súlya.
Két félelmem van: egyrészt hogyan érdemes a falhoz rögzíteni, hogy ne szakadjon ki az anyag, másrészt a falba (kis méretű tömör tégla) mivel járok jobban - 8as dübel vagy közvetlen téglába behajtott tokrögzítő csavarral? Köszönöm.
Kegyetlenül túlgondoljátok ezt az ülőkét. Zártszelvény, rácsos tartó, mennyezetről függesztés?!
Szerintem:
Alsó dobozt elkészíteni, ahogy a képen látszik. Ilyen hosszú laminált anyag nem létezik, szükség van egy lécvázra. Ezt a szokli és az ülőlap alatti elem simán eltakarja. Ideiglenesen alá kell támasztani az ülőlapot a megereszkedés ellen és beszintezni az egész alsó részt.
A nagy szerkényt ráültetni, majd a falhoz rögzíteni. Ilyen méret esetén nyilván nem elég két darab camar függesztő...
A cipőtartó rész szekrény alatti szakaszát alulról felcsavarozni a szekrényaljhoz, így az ideiglenes támaszok kivehetők.
Utoljára már csak az ülőfelület egyik (a képen bekarikázott) sarka marad kérdéses.
Ide két opciót tudok elképzelni.
1. Ha a szekrény függesztésében megbízunk, a felénk eső korpuszoldal belső felére egyszerűen lehet gyártani egy vasalatot (gyakorlatilag egy nagy sarokvas átdugva az ülőlapon vágott résen), amivel felrögzíthetjük az ülőlapot.
2. A korpuszon belül egy drótsodronnyal vagy egy acélvasalattal a falhoz is köthetjük a külső sarkot.
Most jutott eszembe, meg lehet ezt tök egyszerűen csinálni!
A bútorok darabjainak a hátlapja lefelé kiáll addig, hogy a földre támaszkodjon. És vastag a hátlap, bútorlapból.
Felül pedig a kidőlés ellen rögzíted a falhoz. Felsorolod a falra őket, majd alul, elé betolod a cipős részt, akár egy külön hátlappal - ami lehet már vékony is, mert nem tart semmit.
A cipős rész elején a takarólap is a szekrények besorolt aljára illeszkedik fel, csavarozva.
Ekkor az ülős rész csak annyira széles részen "lóg" a levegőben, amit az ülőfelület kiad, hiszen a szélső szekrény aljára van felerősítve a jobb széle.
Ez nekem már olyan barkácsolós. Én maradnék az rferi javasolta vonalon. Olyan megoldással már készítettem ülőkét és működik. A sínest függesztést meg nagyon könnyű állítani, szerelni, aránylag tág határok között működik. . Ha nincs minden függőben meg vízszintben, szarul fognak állni az ajtók! De szerintem ezt te is tudod.
Ez nem rossz ötlet. A keretet lehet a plafonhoz és a falhoz is rögzíteni, valószínület kellő merevséget adna a szerkezetnek és egyszerűbb is beállítani mint egy több sínes függesztést.
Vagy ha idegenkedsz a zártszelvénytől meg lehet csinálni szerintem olyan "létra" szerkezettel, mint a beépített szekrényeket vázát szokták (hiszen valahol titokban ez is az).
Most hirtelen csak ilyen képet találtam, de szerintem érted :)
Lehet az én szememmel van a baj, de szerintem ez frankón a földön ül :) Sőt, ha jól emlékszem, mikor ez a kép ide került épp azon ment a morfondírozás, hogy egyenletlen padló esetén hogyan történjen a padló-korpusz aljának találkozásának esztétikussá tétele.
Szerintem azt kalkuláld be, hogy ez eséllyel egy renderelt kép, a grafikusnak pedig nincsenek aggályai a statikával kapcsolatban. A monitorról soha semmi nem esik le.
Ezeket felrakom 30-40cm-es osztással. Ezeken tárolom a faanyagaim is, garantáltan elbír párszáz kilót. Ha az oldalfallal és a felső ülőfelülettel kimerevítem az ülőfelületet, akkor mozogni sem fog (talán). Az egészet eltakarom egy 8-10cm-es felső blendével, amit megcsináltatok teljes hosszúságban (furnéron gondolkodom) Ez gyönyörűen eltakarja a tartókonzolokat, a világítást, mindent.
No az lehet, hogy a szaliranyra nem figyeltem sot biztos, sot lehet nem is tudom hogy nez ki? 😁
a kis csavarokat lenyulta vki lehet 😁 amugy belul mintha finom fa por lett volna egyes helyeken de amugy zsir uj szaga volt meg origi doboz, lehet gyarilag kiprobaljak?
Valami ilyesmi elképzelés. Hogy azok a merevítők vasból, vagy rétegelt lemezből lennének, azt nem tudom. Az ülést elbírnák, a szekrények meg tuti a falra vannak akasztva.
Én is pontosan egy hegesztett tartóra gonoltam! Szintezés után a falhoz rögzítve. Hogy milyen mély a doboz a cipőknek az másodlagos.
Illetve a hegesztett tartót konzolosan csinálnám mert az ülőfelület csak így használható biztonságosan középen. A cipős rész felső takarója ezt elrejtené, nem csak a világítást.
Készítettem így egy fatárolót egy kandallóhoz, nem tudom, hogy van-e róla képem.
Ha én ilyenből akarnék négyméteres darabot, akkor előtte bizony hegesztenék acélból egy olyan rácsostartót, amire felépülne a bútorlap/fadoboz, és a tetején a szekrények. És a cipőtartó nem lenne olyan mély, mint a szekrényzet, és mögötte lepadlózna a rácsostartó szerkezet.
Ha rövidebb lenne a hossz, annyira, hogy kiadódna egy lapból a hátlap, akkor a hátlapot vastagból csinálnám, és arra épülne fel az egész miskulancia. A hátlap a padlón támaszkodna, és a falon rögzülne is.
Ekkor a szekrénydobozok nem tudnának lejjebb mozdulni, és tartanák a cipősdoboz tetejét.
Valaki beszúrta ezt a képet pár hónapja, nem bírom visszakeresni, de valami eszméletlen módon tetszik:
Asszonynak is, szóval zöld utat kapott a projekt :)
A kérdés, hogy az alsó dobozt hogy lehet stabilra megcsinálni ? Ha 60-as elemekkel számolok, akkor a teljes fesztáv itt 3,6m, nálam kicsit 4m felett lenne. El nem tudom képzelni, hogy mi lehet az az anyag, amiből egy ilyen dobozt le lehetne gyártani úgy, hogy középen ne hajoljon meg. Az eddigi ötleteim:
- A felső (fehér) korpuszokat a falhoz kellene rögzíteni, lógatva, az alsó boxot akár lehetne ezekhez csavarozni. Így szinte a teljes terhelést a sínek vinnék (konyhabútor felső elemekhez való sínre gondolok), illetve iszonyat szívás ezt úgy összrakni, hogy minden illeszkedjen)
- Valami vasszerkezettel megerősíteni a dobozt
- falhoz rögzített konzolokkal tartani a doboz tetejét
bárhogy nézem, nem igazán látom, hogy ez hogy lehetne önhordó, pláne hogy mindenképpen toldott anyaggal kellene csinálni, mert nem egyszerű akkora agglomerált lapot venni, amiből kijönne pár 4,1 méteres csík...
Ugye szálirányra figyeltél hogy tolod? Ha ellentétesen, akkor felszakítja, sokat kell csiszolni, ha még jól, akkor nagyon keveset.
Elszívni én obis porszívóval szívtam ciklonon keresztül, simán megoldotta. Majd keresek képet erre, de lényeg, hogy 75-ös gyári szűkítőbe bedugtam parasztosan a 35mm tömlőt xd nem volt vele gond.
Az a 3 csavar a csomag része, benne kéne lennie. Nem esett valahova le? Vagy nincs a helyére gyengén betekerve?
Én sem unatkozom, alakul a szekrény. Az alsó sor korpusz készen van, próbaként 3-at összeraktam
A bosch 32-es raszter készlethez adott 800-as sín elég rövid, még ezeket a korpuszokat sem tudom végigfuratolni vele. Ezt megoldandó, megcsináltam (nem röhög) életem első igazi JIG-jét.
3mm-es HDF hátlap, simán toltam rajta egy sor furatot, polctartó pöckökkel bele a meglévő sorba, központosító fúróval előjelöl, utána 5-ös fúróval kifúr. Tökéletes a sínek rögzítéséhez. Nyilván nem olyan szép, mint a maróval készített lyukak, szóval látható helyen nem hagynám, de sínekhez tökéletes. A hosszabb bosch sín egyszerűen sehol nem elérhető, megrendeltem, majd egyszer megjön.
Már csak azt a csúnya nagy lyukat kell kitölteni a jobb oldali korpuszban :)
A harom db elszivo csonk felrogzito csavart azert hianyoltam, vagy alapbol nem is jart.
A fixalo kar a fenti ponton vastagabb anyagnal mar odaba***a az ember ujjat a gep tetejehez ezt jobban is megoldhattak volna. A kemeny fa gyalulasaval meg vagyok elegedve a puha fa azert csiszolasra szorul eleg szepen.
Osszessegeben hozza amit elvartam, a kesek eltartossagara kivancsi leszek, kiderul idovel, szigoruan nagyon hobbysta celokra lesz hasznalva.
Rákerestem a Hammer N3800 szalagfűrészre. Komoly gép ez is, de ezt a fűrészgépet 380 voltal szerelik. Lehet kérni 220 voltos motorral is de azért külön kell fizetni. Ha olyan árat kérnek mint egy gyalugép 220 voltos motorral szereléséért, akkor azért + 80.000 Ft-ot kell fizetni. Egyébként a gép listaára 350 Ft-os euróval számolva 606.000 Ft. Számomra a Laguna szimpatikusabbnak tűnik, mert az 220 voltos motorral szerelt, van hátul szalagfeszítő kar, a párhuzamvezető rudazatán van centiméter beosztás, az alsó keréken van tárcsafék, a forgácselszívó csonk 100 mm. A fent felsoroltak közül a legmeghatározóbb érv az ár, és a 220 voltos motor.
Van viszont a Hammer N2-35 szalagfűrésze, ami akkora mint a Laguna, ez már 220 voltos, 1400 wattos motorral szerelt gép. Viszont, ezen sincs hátul szalagfeszítő kar, nincs kerámia szalagvezető. A nettó ára még egész jónak mondható, most akciósan 234.000 Ft. De ehhez még jön a 27%-os áfa.
Ezt az utat szerintem mindegyikünk aki vett, végigjárta. Saját tapasztalataim.
A kis 1500W-os Hammer ára februárban 2000Euro volt, mára ez biztos több. Ráadásul irgalmatlanul nehézkes volt a kommunikáció a céggel. Két hétig vártam pl. egy válasz e-mail-ükre. Ráadásul ha kerámiás vezetőt kérsz rá, az még plusz 70000Ft lett volna, akciósan..
A Paliszandert meg hagyjuk, az egy más dimenzióban lebegő izé cég. :-)
A cseh remek hazai forgalmazója 1milla felé taksálta a hasonló kaliberű Rojek gépét.
Még egy olasztól kértem ajánlatot, de az is más liga volt, úgyhogy nem igazán van ebben az ársávban versenyző.
Volt még használt nézegetés, nem sok sikerrel. Ott vagy kifogod, és lecsapsz valami jóra, vagy nem.
A házi készítésűek meg biztos nagyon frankók azoknak, akik elkészítették maguknak.
Én is még csak ismerkedem a géppel. Az első benyomásom, hogy kategóriával komolyabb, mint a Makita LB1200 vagy az ahhoz hasonló "igényes barkács" vonal. Mondom úgy, hogy nekem semmi bajom, problémám nem volt a Makival.
Minőségi, jól összerakott cucc. Gyorsan ideért, nem kellett rá várni. Én elvi alapon felőlről lekorlátoztam magam a Lagunánál, de mindenképpen érdemes megnézni a Felder/Hammer vonalat, vagy más ilyen ipari cuccot, ha van. Én nem szerettem volna beleesni a Hamán Akkormán arab bölcsről elnevezett vásárlási spirálba (hamán Makita akkormán Laguna, de hamán Laguna, akkormán Hammer, hamán ... :-)
Amit elsőre negatívnak ill. a konkurenciánál jobbnak látok:
- ebben ugyan az árban benne van a kerámia szalagvezető, de elég macerás tökéletesre beállítani (más kérdés, hogy nem is szükséges). A Felder csavaros megoldása fényévekkel jobbnak tűnik.
- a Felder/Hammer nagy és egységes kiegészítő választékot kínál, asztaltoldók, ilyesmi.
- a porelszívás lehetne jobb
Én rendeltem hozzá kerekeket, kicsi a helyem, folyton tologatom, ez bevált. A lámpát irreálisan drágállottam, azt nem rendeltem, és villanyt szerelni jobban tudok, mint kereket hegeszteni. Sajnos tényleg nincs így rajta még csatlakozó sem.
A hozzá vásárolt "gyári" szalag az valójában nem Laguna, hanem IGM Fachman, valami csehszlovák csoda lehet. Nekem nagyon sz@r volt a 16-os és a 13-as. A gyári élezéssel használhatatlan volt, megéleztetve sem túl jó. Szerintem az fölösleges, bármilyen jó is az ára. Inkább időben rendelj egy bevált gyártótól.
Egyébként egy stabil, szuperjó gép, 30cm vágásmagasságig próbáltam, problémamentes, a derékszög 90 fok, a párhuzamos párhuzamos, a motor bírja, mi kell még?
Elkezdtem kicsit filmezgetni, nem tudom, lesz-e belőle valami.
Azért írom, hogy érdemes átgondolni. Ha csak egy gépet szeretne a Dw sokkal jobb választás. Ha élmarónak és van mellette másik a maki se rossz, de élmarónak.
Választási lehetőség mindig van. :) Pl. a Hammer N3800 vagy N4400 is megfelel az általad leírt kritériumoknak, lehet a Paliszandernél is van egyfázisú ipari gép.
Most komolyan, miért akarod elrontani a kedvét? Az új suzuki is autó, és újautó. Lehet neki örülni, együtt kell örülni vele és kész. Nem nekiállni elmagyarázni, hogy meg fogod bánni, és egy golffal minden szempontból jobban jártál volna. Ez itt nem a bolt, itt nem kell mindenkire rátukmálni a legdrágább cuccot, amit még ki tud fizetni.
Nem tudom, mennyiről emelték fel, de javaslom, hogy rendelés előtt mindenékppen kérj e-mailben egy árajánlatot, mert én jóval olcsóbban (483e Ft) kaptam meg ettől a mostani ártól, pedig előtte semmit nem rendeltem tőlük.
A magyar nyelvű kapcsolattartójuk egy Rebej Zsuzsa nevű hölgy, nagyon segítőkész e-mailben és telefonon is.
Ezt alátámasztom! Múltkor kértem tőlük külön ajánlatot. Azt írták, hogy regisztráció után már van kedvezményed a listaárból, de vásárlás értékének függvényében további kedvezményt tudnak adni :)
Teljesen rendben van, amiket írtál. Csak köszönni tudom, ahogy a többiek hozzászólását is, mert számomra egyék gép (maki, dewalt) sem ismert, és az általatok elmondott gyakorlati tapasztalatok igen hasznosak számomra. Akár a gépek használhatóságát, beállítási lehetőségeit, pontosságát, ... akár a beszerzési lehetőségeket illetőleg.
Nyilván az sem mindegy, hogy valaki milyen feladatokra és legfőképpen milyen gyakorisággal használja a felsőmarót. Nekem úgy tűnik, hogy egy ilyen gép sokat tud dobni az ember lehetőségein és motivációin. Függetlenül attól, hogy milyen gyártmány. Bár gondolom itt is ajánlott a nem legolcsóbb kategóriából választanai, mert az esetleges kudarcok könnyen elvehetik az ember kedvét.
Figyelembe véve a dewalt előnyeit, a benne rejlő lehetőségeket az árkülönbözet akár igen jó befektetés is lehet, ha valaki egy géppel akarja (tudja) megoldani a feladatait.
Köszönöm válaszod! Este ha időben bejövök visszakeresek és megnézem a hozzászólásaikat! Ma rámentem az IGM honlapjára és elkeseredve láttam, hogy felemelték a fűrészgép árát 534 ezer forintra.
Ebben igazad van, de szerintem ebben a kategóriában nincs is választási lehetőség. Nem találtam, vagy eddig rossz helyen kerestem , de sehol nincs hasonló sem. Én olyan gépet keresek, ami 220 voltos, és nagy teljesítményű villanymotor van benne. Ebben a kis 350 mm-es kerékátmérőjű fűrészgépben 1900 wattos motor van. Van mikor 10-12 vagy akár 15 db. 5 cm vastag borovi pallót, fűrészelek fel 3,5 cm vastag darabokra. Egy ilyen teljesítményű fűrészgéppel sokkal gyorsabban halad a fűrészelés. Igazából a motor teljesítmény az, ami miatt ezt választanám. Én tényleg nem találtam másik olyan gépet, amiben ekkora motor lenne. Nálam nincs 380 volt, tehát ez miatt az ipari gépek kilőve.
Nekem van egy Maki R0700, azon agyalok, h egy extra talpat rácsavaroznék egy sima lapra, a magassági ütköztetést pedig valamilyen rögzíthető magasság mérővel lehetne pontosan állítani felülről. Ez nagyon elvetendő ötlet? Igazából a ki be építhetőséget én ezzel oldanám meg.
Nemrég martam valamit, ahol látnom kellett a vonalat, mert nem volt sablon. Egy lámpával kellett bevilágítanom, hogy lássam a kés helyzetét. Ehhez két gondolat:
- de jó, hogy egy kézzel lehet fogni a marót!
- a rosseb egye meg, hogy nem tudtak egy 100Ft-os ledet belerakni ebbe a gépbe!
Tényleg nem csekély az árkülönbözet a két gép között.
Egyikkel sem kerültem még közelebbi kapcsolatba. Nincs bennem elfogultság egyik irányában sem.
A tőletek kapott infók alapján erősen a dewalt mellett szól, hogy beépítés esetén a mélységállítása lényegesen egyszerűbben megoldható. Valamint a nagyobb teljesítmény, az 50 mm feletti lökethossz és a beépített világítás sem mellékes tulajdonságok.
Ha csak egy gép áll az ember rendelkezésére, amit kézben és beépítve is szeretne használni, akkor a 700-as maki és dewalt gépe közül a dewalt tűnik jobb befektetésnek.
A legkedvezőbb beszerzési lehetőségeket összevetve kb. 30000,- Ft eltérés van a két gép között. Az olcsóbbat választva ezért a pénzért már jó marószerszámokat (készletet) is lehet venni a gép mellé. Elgondolkodtató. :)
Itt a fórumban is felmerült már ez a gép, mint kedvezőbb árú alternatívája a makinak. Én is nézegettem, de az elmúlt hónapokban sehol nem lehetett kapni. Egy kereskedésben azt mondták úgy másfél-két hónappal ezelőtt, hogy jó esetben csak január közepétől lesz készleten.
Az számomra is világos, hogy amit Hobbit_G írt, azok megállapítások.
Olyan megállapítások, amelyek -így együtt- mind a dewalt d26204-re vonatkoznak.
Rámutatva a dewalt azon jó tulajdonságaira, amelyek más, a "nem épp gagyi felsőmaró" kategóriába tartozó marókkal szemben éppen kiemelhető erényei a dewaltnak.
Újraolvasva Nobody1 és Hobbit_G közötti beszélgetést és annak kronológiáját (lentebb idézem) számomra változatlanul csak úgy van értelme, ha Hobbit_G megállapítási kérdő mondatban vannak. Egyfajta visszakérdező kérdő mondatban, amikor két fél érvel. Amikor az egyik fél -konkrét gépek felsorolás helyett- csak annyit mond, hogy "az árát elnézve ennyiért 2-3 nem épp gagyi felsőmarót is lehet venni".
Amire a másik erre csak egy rövid "Igen"-el válaszol, elismerve, hogy valóban a dewalt árán több nem gagyi gépet is lehet venni. Majd az "Azokat is tudod" (?) szóhasználattal többször is nyomatékosítva a más gépekkel kapcsolatos kétségeit, visszakérdez.
1., Hobbyt_G első hozzászólása az általam felvetett témához (198901):
"Szia
Dewalt d26204
Könnyű asztalban használni, kényelmes kézben és 900w, ráadásul pár olyan plusz dologgal, ami RT0700-ban nincs."
2., Erre reagált Nobody1 imigyen:
"Azé' az árát elnézve ennyiért 2-3 nem épp gagyi felsőmarót is lehet venni - igény szerint különböző teljesítménnyel..."
3., Amire Hobbyt_G az alábbiakat írta:
"Igen
Azokat is tudod egy kézzel használni élmaró talppal, aminek beállítása eszméletlen jó. Azokat is tudod egyszerre két párhuzamvezetővel használni, van nekik marha kényelmes felsőmaró bölcsője, normálisan lehet cserélni bennük a szárat, van világítás és akkora löket élmaróként, mint a normál maróknak (maki 40mm, Dw 50 felett) párhuzamvezető esetén pedig 40cm köracéllal vezetheted.
Biztos, nem cserélném le és szerintem nincs jobb alternatíva."
Ha Hobbyt_G más gépekre vonatkozó megállapításoknak szánta a jó tulajdonságok felsorolását, akkor melyek "Azok" a gépek?
Miért sorolná fel a dewalt sajátosságait, erényeit általánosságban más gépekre ("Azok") hivatkozva, a konkrét gépek megnevezése nélkül, amikor ő valójában a dewalt mellett akar érvelni?
Én még mindig úgy érzem, hogy azok az állítások kérdő mondatok, visszakérdező, érvelő mondatok akartak lenni. De -várva Hobbit_G megerősítő vagy megcáfoló hozzászólására- elengedem a témát. :)
Mivel én még nem használom elég régen, nem tudok felelősségteljesen nyilatkozni a használatáról.
Megnézegettem a katalógusfotókat, elég jól körbefényképezték. Ha konkrétumra vagy kíváncsi, szívesen lefotózom.
A lámpáról nem tudok nyilatkozni. Én nem kértem hozzá. Azon meglepődtem, hogy így a gép oldalára nekem aljzat sem került, pedig azt terveztem, hogy egy kommersz íróasztali lámpát szerelek majd a gépre, és azt lesz hova bedugni...
Gyári éledzett szalagokat rendeltem a géppel együtt. A 10-es nekem hibátlanul vág. A 6-os és a 15-ös viszont egy kicsit kóvályog... Sandvik Kft-től rendeltem egy nem éledzett 20-as lapot, a próbákon jól működött. A Sziget-szertől is rendelek majd egy éledzettet, jókat olvastam róluk.
Én végül saját készítésű helyett megvettem az opcionális kerékszettet, mert le volt árazva a múlt hónapban. Jól működik.
A másik két megszólított is megosztotta már több kérdésedre is a válaszokat, keress vissza a nevükre kattintva a hozzászólásaik között.
Nekem a kis makita van teljes szettben :) hála computergurunak :)
Többször mondtam, hogy szerintem már nagyon jó kis gép.
Viszont ha van "kedv" a dewaltra akkor mindenképpen azt venném. Egyrészt a mélységállítása sokkal jobb. Az a csavarós módszer mindent überel szerintem, legalábbis élmaró kategóriában.
Plusz alapból kapsz hozzá frankó párhuzam vezetőt. A makitához egy kis egyszerű acél cucc van, persze lehet hozzá utólag venni rendes vezetőt de ez is pénz.
Illetve a plusz majd 200w sem elhanyagolható tény.
Más: Hobbit kezdem megérteni miért tetszik a dewalt merülő...megtapogattam múltkor az outletben amikor mentem a BF-es alufluxomért, hát mit mondjak elbizonytalanodtam, nekem elég kézre állónak tűnt xd :O
Nem, nem kérdésnek szánta, ezek megállapítások. Én nemrég vettem egy Makita élmaró klónt. Van hozzá 3 féle talp is. Szerintem nagyon jó vele dolgozni, főleg, ha kisebb, finomabb munkákat csinál az ember. Amit hiányolok belőle, az a világítás. Az egy nagyon jó dolog, hogy egy kézzel tudsz dolgozni, ennél jobb már csak az akkus lehet, bár ha elszívót teszel rá, akkor olyan mindegy, hogy ott van még a hálózati kábel is, vagy nem.
A DW-t nem próbáltam, de, ha a kis klón ennyire kezes, akkor azzal biztos nem nyúlsz mellé. Ha van rá lehetőséged, mindenképp a minnőségibb gépet vedd meg. a DW26204 mellet egy darabig biztos nem lesz másikra szükséged.