Ha kész a szék, a munkaasztalra állítva, alátétekkel vízszintesre állítod az ülőlapot. Fogsz egy ceruzát, ami alá raksz egy kis lécet, és az asztalra fektetve körülrajzolod a lábakat, aztán a vonalnál levágod.
A lábakat 35 mm-re esztergáltatnám, szorulósra. A fa él, mozog, a mi reggel passzentos az estére lötyöghet, vagy fordítva. A szoros meg lehet csiszolni az összeépítésnél. Minden lábat ékeltem is, ez feszessé teszi a kötést, ha illesztési probléma van, azon is segít.
Kösz a választ . Magyarázatként a választott méretekhez: láb az eredeti méret, az ülőlapot pedig kicsit vastagabbra vettem mint amilyen az eredeti volt, hogy biztos jó legyen. Ezt már vszeg így hagyom , mert így kértem ajánlatot a CNC-re.
A második dologgal kapcsolatban pedig:
"Milyen átmérőjűre érdemes ezsztergáltatni a lábak végét, hogy ne szoruljon, de ne is kotyogjon a láb?"
Itt azt akartam kérdezni hogy milyenre érdemes kérnem a lábat: a 35-ös ülőlapi lyukátmérőhöz a lábon....
a) 35-ös esztergált átmérőt kérjek és csiszoljam meg kicsit ( már ha kell)
b) 34.5-et kérjek
c) még kisebbet ? ( de mekkorát?)
Ill volt egy korábbi kérdés a széttartásról: A széttartás úgy terveztem megoldani:
1) a talp oldalon lefűrészelem a lábat a megfelelő szögben: ( módszer: számítógéppel vagy kézzel kiszerkesztem egy öntapadós papírra, hogy kb mit kéne levágni - azaz hogy hogyan néz ki egy 10°os síkkal elmetszett, adott sugarú henger palástja "kiterítve" - ez át tudom rajzolnia lábra és így le tudom vágni a láb végét a megfelelő szögben.
2) a láb ülőlapi végén: Itt az esztergált részt kéne 10ban "bővíteni". Ezt nehéz ügy. Vagy nem oldom meg ( az edredeti darabon így van), vagy befűrészelés + véső + csiszolás kombóval megpróbálkozok. Az előbb leírt matricázás szerintem itt is segíthet. De van még egy probléma: az hogy a két fűrészelési síknak párhuzamosnak kéne lennie. Hogy ez hogy oldható meg, azon még gondolkodnom kell...
Ha a láb válla 35mm, onnan mindegy, hogy mennyivel vastagabb a láb többi része a leggyengébb pont a 35mm-es váll. Ami szerintem már magában is túlméretezett. Ahogy 40mm-es ülőlap is.
"Milyen átmérőjűre érdemes ezsztergáltatni a lábak végét, hogy ne szoruljon, de ne is kotyogjon a láb:"
Miért baj ha szorul? Persze csak annyira, hogy bele lehessen ütni.
Lehet hogy ez "ágyúval verébre", de nekem ilyenem van, pár éve vettem. Volt hogy égettem vele fát, edzettem vele vésőnek valót de volt hogy cigire gyújtottam vele :) Még sosem sziszegett vissza. De annyira nem olcsó, viszont ha jól tudom "etalonnak" számít (?) a területén:
Kis segítséget kérnék tőletek, mert nincs még semmi tapasztalatom a fával való munkában. A helyzet a következő:
Házilag utángyártok egy sámlit: az ülőlap 40mm vastag táblásított fenyő, rajta 4db d1=35mm átmérőjű lyuk fúrva a lábaknak (CNC-vel fogom legyártatni ). A lábak d2~=45mm es rudak lesznek, az egyik vége mindegyiknek le lesz esztergálva, hogy beleférjen az ülőlapon vágott lyukakba. A ülőlap az esztergálás során kialakított vállakra fog "felülni", de a lábakat be is fogom ragasztani.
Kérdéseim az alábbiak:
1) Milyen átmérőjűre érdemes ezsztergáltatni a lábak végét, hogy ne szoruljon, de ne is kotyogjon a láb: legyen ugyanakkora, mint a lyuk az ülőlapon ( azaz d2=d1=35mm) vagy legyen kicsit kisebb a lyuknál ? Utóbbi esetben mennyivel legyen kisebb?
2) A lábakkal kapcsolatban: A jelenlegi terv: d = 45mm átmérő, fenyőből ( NEM táblásított, hanem vmi hagyomásnyos rúd) Szerintetek elég strapabíróak ? / Jobb lenne keményfából? / Vastagabb kéne ? Létezik vmi ökölszabály ezzel kapcsolatban ? ( plusz infóehhez : A lábak nem teljesen függőlegesek, hanem 80° "meredekek", a rendszeres max terhelés : ~100kg )
Jó kérdés, én is szívesen olvasnám az ötleteket. Nem szeretnék ezért PB gázpalackot tartani a műhelyemben. Nem néztem utána, de lehet, hogy ezeken a gázcsere telepeken "perzselésre" is jó palackokat is lehet bérelni és akkor csak a perzselő szett kell. Ha vége a feladatnak, akkor visszalehet vinni a palackot (bár lehet, hogy az meg túl sok gáz még a legkisebb bérelhető palack is).
Szép napot. segítséget kérnék: több ponton zárodó bejárati ajtónk van ami úgy záródik, hogy a kilincset bfelfelé kell nyomni. Pár napja nagyon erősen kell ezt fel és le csinálni attól félek nehogy valami eltörjön benne. Gondoltam műszerolajjal vagy wd40-el próbálkozzak?
Igen jól írják a többiek olaj, WD40 vagy Teflon, de ha nem javul akkor ki kell deríteni a szorulás okát.
Igazából minden vasalatot (újtípusú több ponton záródó ajtó vagy ablak) évente olajozni kellene csak a gyártó, forgalmazó ezt az információt sajnos nem adja át a felhasználónak (vadiúj ablakokkal, ajtókkal találkozom nincs rendesen beállítva sem olajozva), így gyorsan amortizálódhat. Utána meg jön hogy elégedetlen a felhasználó csalódott.
Igazából készre szerelés elött illene a belső alkatrészeket lezsírozni, olajozni ellenőrizni a jó és helyes működést, nagyon ritkán találkozom ilyennel.
Sajnos a festők mázolók tudnak hatalmas károkat okozni, figyelmetlenségükkel amikor lefestik az ilyen zárakat, tisztelet a kivételnek akik leszerelik/leszereltetik a zárakat és vasalatokat.
A kézi körfűrész kapcsán (Metabo KS55FS ) pontosan mire vagy kíváncsi? Vág rendesen de a vágási felület azért nem egy szabászgép. Az a jó benne , hogy nem lemez a talp hanem öntvény és benne a hely a vezető sinnek. Én csináltam hozzá egy 210 cm-es és egy 130 cm-es sínt 16-6s bútorlapból meg lécből . Hosszú anyagokat ezzel szabok és ha kell akkor a körfűrésszel ( pilana ) ráigazítok . Az eredeti fűrészlap maradt a kézibe.
Kicsit offos kérdés: alkalmi használatra (akár fa égetéses kezeléséhez is) milyen gázos forrasztópisztolyt ajánlanátok? Vagyis pontosítok: van egy "palacklyukasztós" Extol, de nem igazán vagyok elégedett vele. Nem tudom, hogy ez a lyukasztós típusok velejárója, vagy csak az Extol bacarintott el valamit, de egy éven belül kétszer fogadott eszméletlen gázszag a garázsban, és nem szeretnék legközelebb robbanásra ébredni. Mindkét alkalommal a beszúrás után pár hétig/hónapig semmi gond sem volt, aztán jönni kezdett a gáz (mind a kétszer úgy, hogy előző nap használtam a pisztolyt, de rendesen el volt zárva, azt mindig kétszer ellenőrzöm. Meg hallani is lehetett, hogy a palacktartó műanyag tartályon belül sziszeg). Szóval olyan készülék kellene, aminél ez nem fog előfordulni.
Szép napot. segítséget kérnék: több ponton zárodó bejárati ajtónk van ami úgy záródik, hogy a kilincset bfelfelé kell nyomni. Pár napja nagyon erősen kell ezt fel és le csinálni attól félek nehogy valami eltörjön benne. Gondoltam műszerolajjal vagy wd40-el próbálkozzak?