Az OSZK új oldalán megtalálhatók a forradalom rádióadásai, az összes, Magyarországon jelenleg elérhető '56-os mozgókép. Mindez térképre helyezve, néhány másodperces részletekre vágva, remekül kereshetően. Tovább »
Az a baj, hogy a szerzői jogok szabályai eltérnek azoktól a dologi jogi szabályoktól, ami alapján korrektül levezetted a történetet. A képek tulajdonjoga ez alapján a FP-é, vitán felül. Viszont a művészi alkotás szerzői jogai nem szállnak át a műtárgy tulajdonosára a tulajdonjog megszerzésével. A FP - gyakorlatban - ott hibázott, hogy nagyon korrekt akart lenni és megjelölte a képek szerzőjét, elismerve annak jogait, viszont ezzel egyidejűleg - vélhetően - nem kért engedélyt a közzétételre.
Persze az örökösök dolga sem annyi az örökölt szerzői jog bizonyításánál, hogy az alkotóval való rokoni kapcsolatot bizonyítsák. Azt is szintúgy bizonyítani kell - a hagyatéki eljárást lezáró végzéssel - hogy a szerző halálát követően ki a szerzői vagyoni jog valós jogosultja, illetve, hogy a szóban forgó alkotások valóban a szerző alkotásai-e.
Borzalmasan nehézkes dolog ez, jómagam már jól megégettem magam ilyesmivel korábban.
Nem vagyok jogász, főleg nem értek a szerzői joghoz, de így laikusként nekem nem világos a dolog.
Van egy fotós (hívjuk fotósnak, mert ugyan eddig én is a gyerekkönyveiről ismertem Hunyadyt, de most fotós), aki meghal, az örökösök nem foglalkoznak az örökséggel, hagyják a padláson heverni, romlani, majd, mint haszontalan kacatot, eladják az egészet a házzal együtt. Aki megvette a házat és vele az örökséget, annak nem kell, de legalább rájön, hogy itt érték van, ami épp veszendőbe megy. Nem anyagi, inkább szellemi. Ezért felhívja azokat, akik értékmentést végeznek, és nekik adja az örökséget. Ingyen. Aki megkapja, közkinccsé teszi, szintén ingyen. (Ha csak azt az időt és pénzt nem számoljuk, amit a fortepanosok és támogatóik költenek erre a saját idejükből és pénzükből.) Most akkor mi is a felháborodás tárgya?
Tisztelt Emma!Inkább azzal kéne foglalkozni hogy kinek az engedélyével osztották meg a Hunyady József örökséget.Nem hogy mennyire vagyok ideges..meg hogy tegeződök!A hangsúly nem ezen van!
Petőfi Sándorról, Hunyadi Jánosról és a magyar Robinsonról írt ifjúsági regényeket, miközben olyanokat fényképezett, mint Latinovits Zoltán, Koncz Zsuzsa, Páger Antal és Sinkovits Imre. Hunyady József művészportréiból válogattunk. Tovább »
Akkor a Magyar Rendőr archívumában van egy kis keveredés. Ebben a riportban (1948. július - Szentendrei üdülő megnyitása) szerepel az alábbi első kép is, szintén Hévízről, de az ugyanonnan származó második már nem illik bele, ez ugyanott készülhetett, mint a 3-4. kép (1949. február - Rendőrüdülőben). Talán ez volt a szentendrei üdülő?
Hol volt Szentendrén a BM üdülője? (Az Annavölgyben a HM-nek volt üdülője.) Az alábbi kép a magyarrendor.osaarchivum.org címen elérhető gyűjteményből való és 1948. júliusában készült - a BM üdülőben.