Előbbi. Azóta vettem kompresszort, a következő munkánál már remélem hadra tudom fogni. Azt gondoltam, ez a 80x40x3-as zártszelvény jó lesz nyomógerendának, de gyakorlatilag majdnem használhatatlan. Ha egy szorítót meghúzok, a szomszédai fellazulnak. Kb. 6-8x kellett oda-vissza mennem rajtuk meghúzáskor, mire hellyel-közzel mindegyik szorított valamennyit.
Köszi! Azért inkább azt mondanám, hogy ügyesen próbáltam fotózni, hogy kevésbé látszanak a hibák. De ez volt életem első ilyen munkája, szóval azért elégedett vagyok az első terméssel :)
Az a 2-3 tétel amit te azonnalra szeretnél, még normál esetben is -szerintem - veszteség a cégnek. Ha nullás, akkor sem jön ki belőle könnyedén és "gond nélkül a néhány 10 millás gép".
Majd a piac eldönti, hogy életképes- e ez a szabászat.
Néhány perc: Leveszi a targoncás a rakatot, 2 ember beviszi a táblát, felteszik a gépre, közben a másiknak is ott kell állnia, mert szinte azonnal viszik is majd vissza. Tábla rakatra fel, targonca helyére.
Gardrób szekrényünk ajtajait strong 110°-os (csillapítós, behúzós, klipes) kivetőpánttal szerelte nálunk az asztalos, de sajnos a szélső ajtók teljes kinyitáskor a falba ütköznek, mert a szekrény mellett csak 1-2cm hely van oldal irányban. Félek így elég hamar levernénk a festéket a falról. Szilikon vagy egyéb ütközőket nem szívesen tennék az ajtó külsejére vagy falra, csúnya. Van valami más lehetőség a nyitási szög 85-90°körüli korlátozására utólagosan, a pántok cseréje vagy egyéb nagyobb átalakítás nélkül? Például ajtó belső oldalára valami vasalat ami nem engedné nagyobb szögben kinyitni?
Hátfalat direkt nem terveztem, mert egyrészt annyi ott a kábel, hogy macera lenne bepasszírozni, másrészt a melegedés-szabad levegőzés miatt. Belakva végül nem lett, mert változott a koncepció, és új állványt csináltam. Ez most dió lett, és mivel a 75mm-es vastagság durva lett volna tömörfából, így "triplungolt" MDF-ből lett, svartnival. A technokrata design maradt, a végeken 8mm-es ALU élzárással :)
Nem győztél meg. Főleg nem az autószerelős példával. Az a műhely amelyik 1 hónapra vállal hibamegállapítást az általában azért teszi mert nem kiváncsi az ilyen kuncsaftra. A lakatos fényező az más. Azok a műhelyek ahol 1 hónap a várakozás, ők valamiért elérték ezt, én azonban az ilyen műhelyeket elkerülöm. Vissza a lapszabászathoz. Bementem 2 éve a szokásos céghez csütörtökön és csak a következő hét keddjére vállalták a 5db-os tételt, elmentem a nem messze lévő másikhoz és nagy sokára előkerült egy pofa( kongott az ürességtől a telephely)és mosolyogva közölte, hogy 2 hét re tudja vállalni. Visszamentem másnap pénteken az előző helyre és hétfőre elvállalták a melót. Nekem ilyen előzmények után volt a véleményem az előbbi hsz. Az ikeának miért éri meg ( nem hiszem ,hogy ráfizet) azonnali , megvárható szabászatot fenntartani? Valószínű 100 vagy több darabos tételt ők sem vágnak azonnalra. A raktárkészlet a dolgozók szabadsága és a többi kifogás nem lehet akadálya annak, hogy a sokszor néhány percet igénybevevő 2-3 darabos tételeket azonnalra vagy másnapra kiszolgálják. Egy cég amelyik 3 hétre előre betudja osztani, hogy mikor mit csinál ebben a lapszabász témában annak már ne jelentsen gondot a néhány 10 millás gép beszerzése és igen is tudja megvalósítani a rövid várakozási időt. SZERINTEM
Úgy tűnik sok mindennel így van. Sajnos sikerült leégetnem a gyalum motorját - el se mondom hogyan, mert végtelenül ciki. Na, gondoltam, akkor keresek motortekercselőt. A 3. hely fogadta be, de Ők is úgy, hogy örülhetek, ha 2 héten belül egyáltalán ajánlatot adnak. Az első kettő azt mondta, hogy keressem Őket 1 hónap mulva, addig nem fogadnak be új megrendelést. :)
Beszélgetve azzal, aki befogadta, azt mondta, hogy nem csak lakossági, hanem ipari megrendelések is nőttek. Valószínűleg az lehet, hogy a lakossági az azért van, mert otthon vannak és többet használják a dolgokat, az ipari meg karbantart, felújít. Vagy nem tudom ...
Az az egyik legjobb fajta tolófa. Bár a minősége nem illik a műhelyedhez. :)
Sajnos én ilyet nem tudok használni, mert útban van a felső elszívó. Nekem nem is a tolás, hanem a leszorítás okozza a problémát, főleg ezeknél a kis léceknél.
Tök jó lett a projekt, gratula. Örömmel megkeresett 3500 Ft volt az. :)
A hobbista mindig türelmetlenebb, mint a profi mester.
- A mester egy munkaütemezés szerint dolgozik, tudja mikorra vállalt, tudja mikor érkezik a következő munkájához az alapanyag - de addig nyugisan befejezi az azelőtti rendelést. Nem pattog, nem rágja a körmét. Dolgozik.
- A hobbistának viszont a kedden leadott rendelése már péntekre kell - de nagyon - mert szombat-vasárnap össze akar állítani és be is akarja helyezni a helyére a művét. Ha ezt elbukja, csak egy hét múlva ér rá megint "alkotni".
(hát amikor megtudja a pultnál, hogy leges-legközelebb 3 hét múlva kapja meg a leszabott anyagát :-))))
Bár más területen , de gyártással foglalkozó nem kis céget igazgatok. Jelenleg az ipar szinte minden területén elfogadott és bejáratott a 3-4 hetes szállítás.
Ahogy már korábban is leírták ,sem a készleteket , sem a kapacitást nem lehet rövidebb intervallumra tervezni.
Még ha neked módodban áll beruházni és embereket felvenni , akkor az ellátási láncban lévő többi tag nem tud majd reagálni a megnövekedett igényekre.
Mi festékesdobozokat gyártunk , és piacvezetőként most másfélszerese a megrendelésünk , mint tavaly ilyenkor.
Egy hónapig tartottak ki a biztonsági készletek , és hiába túlórázunk-szombatozunk, ha már az acélgyártók , hengerművek nem tudnak elég alapanyagot adni rövid időn belül.
A lapszabászatban én is türelmetlen vagyok :-) , de így működik az ipar.
A első új rendelés mentes héten kiderülne, hogy nem tudja mi alapján rendeljen anyagot...
Ahhoz, hogy azonnal kiszolgáljanak, nem csak a lapszabászatban, hanem bárhol, pl kereskedelemben, két dolog kell. Hogy legyen a cucc amit kérsz, és éppen ráérjenek. Ez pedig azt jelenti, hogy kell legyen raktárkészletük, és pont unatkozzanak. Sem a nagy raktárkészlet, sem az unatkozó munkaerő nem a hatékonyan működő cégek jelképe. Persze a hatékonyság nem mindenek feletti dolog, nem kötelező. Csak sajnos ha egy cég nem olyan hatékony mint a másik, akkor kénytelen annál drágább lenni!
És meg is érkeztünk. Azért nincs megvárható lapszabászat, mert jelentősen drágább lenne, és nem menne oda senki.
Az átfutás egyszerűen szükséges, hogy kezeljék a beszerzést, meg hogy képesek legyenek ütemezni a munkát, ne legyen üresjárat.
Hát ez az! El lehet játszani a gondolattal, hogy ha (tegyük fel) egyszer 3 hétig nem vennének fel új rendelést és csak akkor nyitnának megint, amikor az utolsó darab is kiment - működhetnének-e onnantól 1 napos átfutással?
Elméletben talán igen - a gyakorlatban aligha. Főleg gazdaságosan nem.
ERFA - én is tudom ajánlani, én a móri telephelyükre járok, mivel helyben van, nagy készletük van, előre e-mailban is leadható a szabás (előleget kérnek), ők is tesznek etikettet a darabokra. Jelenleg egy kicsit nagyobb az átfutás kb 10-15 nap.
Szerintem korrektek, egyszer volt eltérés - kihagytak egy élzárást - szó nélkül azonnal elintézték.
Itt nálunk van raktárja a lapszabász cégnek . Nem egyesével rendeli a lapokat a megrendelések szerint hanem egybe hoznak egy kamionnal . Láttam mikor pakolták le ..
De ugyanúgy két hét itt is a várakozási idő. Érdekes módon sose kellett sorbaálljak rendelés leadásánál.
A kétezres években nagyon ment a volt cégemnek egy héten három műszakban 240 táblákat szabtunk fel plusz amit az asztalosok táblában elvittek. sokszor éjjelig vittem fel az adatokat a gépekre meg közben kiszolgáltam is.... Egy dolgot nagyon utáltam az év végi leltárokat.
Az átfutási idő nem a kapacitástól függ!! Ha napi 10 táblát tudnak felvágni, akkor az 10 tábla akkor is ha vártak két hetet, meg akkor is ha nem. Ha napi 20ra felmennének, hirtelen kétszer annyi megrendelésre lenne szükségük. Honnan lenne hirtelen kétszer annyi megrendelés?
Az átfutás egyszerűen szükséges, hogy kezeljék a beszerzést, meg hogy képesek legyenek ütemezni a munkát, ne legyen üresjárat. A nagy kapacitás csökkentené a várakozást, ha lenne hozzá nagy anyagraktár is, az tovább csökkentené az átfutást. De szükségszerűen csökkentené a kihasználtságot és a hatékonyságot.
Fordítva látod a dolgot. Ami neked a három hét várakozás és kényelmetlenség, az nekik:
- három hétre előre tudják mikor mit fognak csinálni
- be tudják osztani a szabadságokat
- időben be tudják rendelni az anyagot, azt nem kell raktározni. simán azután rendeli meg a gyártól, hogy felvette a rendelésed
- folyamatosan 100% ki van használva a kapacitása. A gépei is, meg az emberei is. Adott területen, adott gépekkel és állománnyal a lehető legnagyobb forgalmat valósítja meg
- ha felcsúszna a rendelésállomány 4 hét fölé, akkor magától elmennek megrendelők, a dolog önszabályozó. (ha lemenne, akkor újak jelennének meg, és visszamenne)
Ha beletenne egy csomó tőkét, és bérelne még csarnokot, installálna még gépet, venne fel még embert, leesne a várakozási idő. És kénytelen lenne raktáron tartani az anyagot mert nem érne oda a gyárból. Lennének hetek, amikor kevés a meló, és unatkozna a gép meg az ember, miközben ugyanúgy kell fizetni a lízingdíjat meg a fizetést. Sokkal kockázatosabbá válna az egész cég működése.
És olyan is van, hogy nem állandóan ennyi az átfutási idő, mert néha megnő, néha meg lecsökken. Pl. nyáron megnő, karácsony előtt megnő, de áprilisban, meg szeptemberben alacsony például annál a cégnél,akiknél én szoktam vágatni.
Azt a pár hetes szakaszt inkább kibekkelik ingyen, minthogy beruházzanak még egy gépparkba, aminek ráadásul helyigénye is van, ami a bérleti díjban, és kiszolgáló személyzetben állandó költség lenne. (Ezek konkrétan nekem már állást is ajánlottak pár éve, mert annyira nincs használható ember sem)
A nagyobb raktárkészlet is több helyet foglal. Plusz több a benne álló forgótőke, aminek pedig jelentős ráhatása van a haszonra.
Ha egy évben tízszer fordul meg egy adott tőke, akkor annak nagyobb a haszna, mintha csak ötször. Ergo az előbbi esetben még akár árrést is lehet csökkenteni, ha vevőt akar megtartani, és mégis lesz haszon, akár nagyobb is, mint a másik esetben. A pénz dolgozik, és nemcsak áll a rendszerben.
Ha felezni akarná a rendelési időt, akkor logikusan duplázná a kapacitást. Vagy kétszerezi a gépparkot, és erősen növeli a raktár kapacitását. Neki is vannak rendelései, átfutási ideje egyebek.
Esetleg bevezeti a túlórát, hétvégi műszakot stb. Ez mind olyan munkaerő megtartó intézkedés. Mivel én semmit nem értek a szabászatok működéséhez, beszélgethetünk akár ilyen alapon a nőgyógyászati rákszűrések várólistájáról is.
DE most miért is baj ez a 2-3 hét átfutás??? Ha valaki a saját munkáját szervezi akkor ezzel a határidővel számol. Addig csinálja párhuzamosan a többit. Beszerzi a vasalatokat, felületkezelő anyagokat, felmér stb.
Ha pedig otthoni hobbira kell a szabott termék, akkor ennyire türelmetlen?? Ha tudom, hogy március 1 hetében kell nekem valami akkor ma leadom a rendelést. Tényleg nem értem, hogy mi ezzel a probléma.