Annyi hozzáfűzés még a témához, hogy bútorlapnál az asztali körfűrészt max hátlap nútolásra használom (de a műhelyszekrénynél még arra sem, túl nagy darabok voltak). Merülővel viszont pöpecül meg lehet csinálni.
SketchUp-ban tervezek, OpenCutList extension generál belőle listát, excelben feltöltöm az oldalra és kész. Nagyon kényelmes és egyszerű.
Biztos vagyok benne hogy az istentudja mennyibe kerülő (20-30milla?) SCM táblafelosztó és mellette az SCM élzáró jobb és pontosabb munkát végez, mint én a merülőfűrésszel.
A hobbi része pedig megmarad, mert rengeteg meló van még utána, mire összeáll a bútor.
Nem tudom mennyire gondolod komolyan és milyen lehetőségeid vannak, de ha sok bútorlapos projektet tervezel, akkor egy domino rettenetesen meg tudja könnyíteni az egész munkafolyamatot. Gyorsan, precízen lehet vele összerakni bármilyen táblás anyagból bútorokat (de nyilván marhajó klasszikus fához is). Drága, de az első pár projekt alatt visszahozza az árát (ha az egyedi bútor árakkal hasonlítod össze). Legalábbis ezt mondtam az asszonynak :)
Látom, hogy beakasztós, mindegyik olyan, az enyém is, amit gyerekként kaptam. De ha kilazítom a csavart, akkor ki tudom fordítani a kampót a likból, és elfordulhat a nyél. Ha rövid a csavar, hosszabbat tegyél bele.
"Nagyobb darabok felfektetése, vezetése nagyon körülményes? Főként bútorlap.."
Emeltél már meg, vagy próbáltál mozgatni mondjuk egy 18mm-es 1250x2500-as lapot? Valószínűleg nem, mert akkor nem kérdeznél ilyet :)
Vagy az van hogy hallgatsz Vajkra, és merülővel osztod fel, vagy az hogy felismered: a bútorlapot így is, úgyis ki kell fizetned. Aztán jön az hogy felszabod. Vagy felszabatod. Nem a szabás ára lesz a bútornál a jelentős tétel. Szóval szerintem ha megvan a terv (aminek meg kell lennie, ha magad vágod, ha nem), akkor vágasd fel olyannal, aki ért hozzá és még szépen is csinálja.
Csak pár link amit nagy hirtelen összevadásztam tőle. Ezek mind saját készítésű bútorok. Neki - hogy is mondjam - "elég jó" a szerszámozottsága, ha naggggyon akarná megoldhatná hogy mind maga vágja fel a lapokat. De ő tervez -> lapszabászatban vágat-élzárat -> otthon szserelvényezik és összeszerel. Nem hiszem hogy kisebb az élvezeti értéke a végeredménynek :)
"A szabászati munkát a JAF-holz dunaharaszti telephelyén végezték. Ami eddig a kezem közé került munkadarab, mind hibátlan volt. Vágás, élzárás, méret, etikettek is rendben. Zseniálisan kényelmes a Webcut nevű online optimalizáló/rendelés-leadó szoftverük."
Vagy itt van a sok kocka fórumtárs közül még egy "bútorlapos". Félreértés ne essék, ez itt egy műhely, nem rendelő vagy konyha:
Nem vagyok fizikaprofesszor, csak a józan paraszteszem használom. Van olyan hogy nulla körüli hőfokon nem látod az ujjad végét a ködtől és a szemöldöködről törölgetheted a lecsapódó vizet. Olyan is van, hogy minusz 10, aztán a kidobott ruha másfél nap alatt csontszáraz, olyan alacsony a levegő páratartalma. Nyáron szintén van a sivatagi szárazság meg a párás fullasztó meleg ugyanazon a hőmérsékleten. Hogy aztán az a páratartalom relatív vagy abszolút, a nyavalyát se érdekli, csak a sör legyen hideg! :-))
Szerintem a nagy gyártók is alapanyagproblémákkal küzdenek. Nincs acélalapanyag a világpiacon, vagy mi lehet, de az ára is felment eszement módon. Gondolom a kereslet kínálathoz aránytalan növekedése miatt. Mivel szerintem a blum nem akar most sem többet gyártani, mint tavalyelőtt, csak az lehet, hogy az alapanyag elérhető kínálata csökkent le valamiért.
Annyira nem lehet fellazítani a nyélnél a szárnyasanyát, hogy a nyelet kilencven fokkal elfordítva a szárra, már sokkal kisebb helyen lehessen tárolni?
Az egyik legismertebb alkatrészbeszállító-kereskedő tette fel egy szakmai fórumban ezt a posztot...
Ki hogy van a beszerzésekkel? Mi iszonyatos hiányokkal találkozunk: Egger, Krono, Falco, Blum, Demos mind összeomlott... 2-3-4 hétről a 2-3-4 hónapra igazolnak vissza... És pl ez egy project munkánál, amit 4 hétre kel szerelni, de 2 hónapra lenne csak szerelvény elég ciki...
Mit értesz nagyobb darab alatt? Tábla? fél méter x fél méter?
Van ilyen fűrészem és évente 1-2 egyszerűbb bútort összerakok laminált lapból. A vágom a bútorlapot:
1. Leszabatom lapszabászattal.Hobbieszközökkel hasonló pontossággal számomra lehetetlen.
2. 1-1 egyenes vágás ( polcbepasszítás szivességből, bútor köré takaróléc helyszínen, stb) : merülőfűrész vezetősínnel
...
...
3. ha olyan kicsi az alkatrész, hogy értelmesen nem tudom rátenni a (60 centis legkisebb) sint, akkor asztali körfűrész. Ha valamiért szükséges lenne.
Én nem vagyok egy bútorlap guru, de lehet, hogy előny, ha egy másik amatőr véleményét hallod. Biztos, hogy van aki gigantikus asztalkiépítésekkel, zseniális kézügyességgel számára elfogadható minőségben tud laminált lapot vágni hordozható asztali körfűrésszel. Én nem erőltetem. Lehet asztaltoldókkal kisérletezni, de ha tolás közben megremeg a kezed, már nem lesz szép a széle. Ha a 90foktól csak egy hangyaf@sznyit eltérsz, már nagyon látszik a bútoron.
Sziasztok, sajnos nem tudok még mindig elszakadni a Dewalt 7485-től, ezért kérdeznék ismét. Csak most láttam, hogy az asztal mérete igen csak "minimalista": 485x485. Mennyire hátrány ez? Nagyobb darabok felfektetése, vezetése nagyon körülményes? Főként bútorlap...
Ergo te is azt mondod, amit Vajk: hogy függ a páratartalom a hőmérséklettől.
És tudodm, hogy tudod:)
Páratartalom, hőmérséklet és nyomás. Ezek szerepelnek a relatív páratartalom definíciójában. És ennek kapcsán -lehet sokadjára - néhány fogalmat tisztázni kellene.
- relatív páratartalom,
"Levegő és víz esetén, ami a természetben a legáltalánosabb, a telítettség tehát mindössze a hőmérséklet függvénye"
- harmatpont
- engyensúlyi fanedvesség vagy a fa higroszkópikus egyensúlya
- fanedvesség típusai - kötött vagy szabad víz illeve bruttó vagy nettó nedvesség tartalom
Teljesen egyetértek, már csak azért is, mert van egy olyan jelenség is, ami vizesíti a pincét, pedig nincs is neki szigetelési problámája.
Ez pedig a pince hidegebb voltából adódó páralecsapódás tavasszal, nyáron.
Általában azzal kezdődik, hogy a kinti meleg miatt az ajtókat, ablakokat kinyitják, hogy melegedjen a pinyó. Csakhogy odalent a hideg falakon, és szerszámokon lecsapódik a kintről bejövő párás levegő.
Azért teheti ezt, mert a valós (nem relatív páratartalom) más és más relatívat eredményez kint a melegben és bent a hidegben. Ha a kinti magas abszolut párát ráeresztik a benti hidegre, és bent a harmatpont alatti a fal, meg a szerszámok hőmérséklete, akkor létrejön a lecsapódás.
Máris bebaszott a baj.
Ez ellen csak a párátlanító géppel lehet védekezni.
A legjobb lenne, ha a kazán nyílt égésterű lenne, akkor szellőztetne is.
Szerintem az első egy páratartalommérő. De legalább egy hőmérő a hideg sarokba. Ha ott jelebtősen hidegebb van mint a helyiségben, vagy 80%ot nyaldossa a páratartalom, akkor kell gondolkozni.
Ha nagyon kicsi fogást állítasz be rajta, és az első csík legyalulása után úgy haladsz tovább, hogy a már legyalult csíkon tartod a gép HÁTSÓ lapját teljes felületével, de közben keresztbe fordítva a gépet gyalulod a még érintetlen részt, akkor elég jól el lehet érni egy lépcsőmentes felületet.
De türelem, gyakorlás és kis fogásvétel kell hozzá.
Úgy kell ezt is használni, mint a kézi gyalut: tolsz egyet, aztán belenézel a felületbe éléről. Sík? Görbe? Ahol kilóg, ott finoman rámégy mág egyszer.
Én szoktam olyat is csinálni, hogy miközben lassan tolom a gépet az egyik kezemmel, a másikkal szépen veszem el a fogást róla, így lépcső nélkül vezetem ki a fogásból, és lesz a felület egyenes(ebb).
Nem egészen erről van szó, csak mint írtam, nincs helyem egy kombi gyalugépre. Elég a körfűrészt pakolgatni. Nem helyette akarom, de kellene valami elektromos gyalu, mert a kézigyaluval meg a körfűrésszel bár egyenes, meg párhuzamos lesz, de az azért nem olyan.
" a kazan es az add annyi meleget, hogy ne legyen nyirkos a helyseg "
A hőmérséklet és a páratartalom nem függvénye egymásnak. Egy tök hideg helyiségben is lehet 40% páratartalom és egy 30 fokosban is lehet 98%. Szép lett a műhelyed, gratula! Éppen ezért én nem kockáztatnám hogy a drága szerszámokon megjelenő rozsdafoltok árulják el hogy mégiscsak kellene valamit tenni. Én a helyedben rászánnék cirka 40.000 Ft-ot egy légszárítóra. Meglepődnél, mennyi vizet kellene kiöntözni belőle. Az én pincém is száraz, de azért érezni az eldugott sarkokban hogy nem ártana ha még szárazabb lenne. Most kezdtem az átalakításba, a faliszekrények eltávolodnak a faltól 10 cm-re és az alsó pult alá is kerül 12-14 cm láb hogy tudjon szellőzni. Ettől függetlenül kerül majd bele egy légszárító is, biztos ami hétszentség.
Tök jó, a mínuszmanó vagy engem utál nagyon, vagy armorarc visszatért inkognitóban, és nem tetszik neki, hogy az I gerendás fűrészbakok nem érlelt mahagónibúl készültek, kubai szűzlányok könnyéből főzőtt olajjal 5x lekenve :)