Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Kőszénkátrány-szurok. Klasszikusan a koksz-, vagy világítógáz-gyártás folyékony melléktermékének, a nyers kőszénkátránynak továbbfeldolgozása után maradó desztillációs maradvány. Nagy szénatomszámú szénhidrogének keverékéből álló viszkoelasztikus folyadék.
Le egyszerűsítve : kétféle aszfalt van. Az egyik a henger aszfalt amit teherautóról billentenek, míg a másik az öntött aszfalt amit az említett szerkezetből talicskával hordanak szét. A fotó hátterében látható
" melegítő " viszont bitument tartalmaz. A bitumen kőolaj származék, míg a kátrány a faszénégetéshez hasonló eljárással nyert folyadék. Állaguk és szaguk is különböző. Mai ember ritkán találkozik már kátránnyal. Régi talpfák, villanyoszlopok.
Nem vagyok masztikátor-szaki. De úgy rémlik, hogy az ilyen nagyokban aszfaltot rotyogtattak. A Kerepesi úton készült képen látható kicsiben pedig kátrányt, amivel a kockaköveket ragasztották egymáshoz. Pontosabban a kövek közötti hézagokat töltötték fel.
Rá nem jöttem volna, mi az, én már ilyen kátránymelegítőket láttam. Ez a fotó speciel szombathelyi. "Aszfaltozzák az Alkotmány utcát, és javítják a villamossíneket. Fotó: BDK archívum-Jákfalvi, 1962. márc."
Kerepesi út, HÉV végállomás a Keleti pu. közelében. Amikor még a Kerepesi úton keramiton lehetett csúszkálni. A háttérben a kátránymelengető készülék is figyelmet érdemel.
Amikor egy robbanószergyár motorokat kezd készíteni, és nem is rosszul sikerül. Zünder- und Apparatebau G.m.b.H, röviden Zündapp. 1950-es évek, Budapest, a kép készítője nem ismert.
Hálátlanság, topiktárs a neved. Szegény Vigéc 1.1-et elvitte a tél, és egy könnycseppet nem hullatott érte senki, egyedül én gyászoltam meg őszintén. Ő hozott igen sok érdekességet a fórumokra, a V-betűs jelzésével, meg a negyven hozzászólásával az évek során. (Igaz, a székely kisgyerek se szólalt meg 18 éves koráig, mert nem volt mondanivalója, de akkor legalább szólt az apjának, hogy jön a bika.) Visszanéztem Vigécre, és Törölt nick lett belőle, pedig neked igazán szívből igyekezett segíteni, és pont olyan stílusa is volt... még azután lehet Vigéc 1.2, 1.3, meg hát muszáj pont Vigéc legyen?
Buckonéni. ? Sok érdekességet hoz a fórumra. Mondtam/írtam nem régen hogy valaki három néven játszik,játszana itt. De legalább most sem tévedtem bakhterurólógilag.
Típus (és korszak)váltás, már ZiSz, Pobeda, koda (na, ez már koda dzsip) azért hátul csak ott egy Weapon, és hát egy R 75-ös BMW-t a béketáborban sem lehet nélkülözni. Ilyen volt akkor egy rendőrségi bemutató alakzat.
Budapest, 1970. december 15. Az OKISZ Labor új, Belle & Butique nevű üzletének két különleges modelljét mutatják be manökenek a Budapest Szálló előtt. MTI Fotó: Bara István
Pont ezt nem láttam, de, mivel nagyanyámék a Trombitás utcában laktak, elsősorban ide jártam autókat nézni, volt itt minden: Austin, Vauxhall, Zastava, de nagy meglepetésemre Innocenti felirattal, tucatnyi Mercedes, a CD és CC mellett bizony magán rendszámokkal is, Chevroletek, Oldsmobile-ok, Buickok, és nem egy koda busz, ČSAD felirattal, amiről először azt hittem, afrikai, aztán silabizáltam ki a Československá automobilová doprava feliratot.
Nem. Kicsit elfoglalt voltam idáig fejben, most vagyok itt, Nusi néni meg főzni ment. Na, szóval, ezért mondják százszor, hogy nem szabad a rakományon utazni, szerintem a GMC-t is azért állították meg a rendőrök.
Bár fotóval nem tudom igazolni a HM Térképészeti Intézet egykori magas beosztású tisztjétől tudom, hogy pár évvel később ugyanilyen rendezett menetoszlopban a Dodge Weapon-okkal együtt haladtak Ózdra a kohóba...
A Villamosok / Trams FB-oldalon Ruttkay József képeit ajánlották, de még nem jutottam el odáig, konkrétan melyikre gondoltak.
Hanem... történészek mondják, sose gondolkozzunk azon, mi lett volna, ha... mert hát nem lett, különben is akkor a dolog ezer és ezer folyománya is másképp lett volna, és innen válna az egész követhetetlenné.
2. kép: 000044 Gépkocsi javítóműhely, Budapest, 1948. július: Az USA háborús készletből kapott Weaponok (rajkocsik), tehergépkocsik, majd 1949 tájban megjelent Skoda jeep, valamint Rába és Csepel tehergépkocsik. [forrás: Katona Géza]
3. kép: 001328 Közlekedési riport, Gyöngyös, 1951. július 14. (001329 a folytatása)
Jeepek, Weaponok, egy GMC, gyanúsan Csepel vezetőfülkével, mintha a Nagy Testvér elfeledkezett volna rólunk, mintha egy másik világ kezdene kirajzolódni, ahol nincs vasfüggöny, Szabad Nép-félóra, szűnni nem akaró taps...
... na, de akkor lassan kiterjeszkedett volna fölénk az imperialista háló, láncos kutyák ólálkodtak volna a kertek alján, nem is tudom, mi lett volna jobb, mi rosszabb...
(A javítóműhely többi képén én nem látok se Rába, se Csepel tehergépkocsit, a Willys Jeepet pedig tudtommal a koda nem gyártotta.)
Utoljára egy emlék, a '90-es évekből, Szabolcsból: jön szembe egy platós UAZ, égig rakva fával, a legtetején két favágó, mint utas. Pár perccel előtte előztük meg a rendőrautót (szabályosan!). Vannak dolgok, amik sohasem változnak.
Magyarország, Magyarország, te sose változol... igaz, a vasútnál is csak néha mondják be / néha jönnek ki, legalábbis mostanában. Van, hogy a forgalmista csak int az ajtóból, hogy idő van, vagy a mozdonyvezető ránéz az órájára, és előretolja az indítókart.
Hiába, kérem, azért másképpen ment ez... nem úgy, hogy két perce ég a zöld lámpa, harmadszor mondja a hangszóró az indulást, a szomszéd busz vezetője meg a lépcsőnkön állva a miénkkel beszélget...
Mindenkinek maximális elismerés a buszok kinyomozásáért, a Borgwardok és a többi kocsik felderítéséért. Egy komplett ügyosztálynak becsületére vált volna. Pedig senki nem kap érte fizetést.
Az 1945-ös egy helytörténeti könyv, a másik a Magyar Waggon és Gépgyár nyilvántartási könye. Utóbbi, hát, korlátozottan hozzáférhető :) A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívumában található. Be van gépelve, de még nem nyilvános.
Örömmel teszek fel egy ritka képet a Volán 1/6-os üzemegységhez került ex Shell-es szerelvényről. Sok képet láttam az eladott magyarországi Shell-es kocsikról de az 1 sz. Volán-hoz kevesen tudták hogy került,és idáig én sem tudtam.
A fotót Körpöly Gyula engedélyével teszem fel,aki a VOLÁN 1/6-nál mint műhelyfőnök dolgozott. /VOLVO F89+GORICA pótkocsi./
Azért volt érdemes szállodák körül sétálgatni, ott lehetett olyasmiket látni, mint a Vauxhall, Hillmann, VW Karmann-Ghia, vagy a Borgward... de, hogy magyar rendszámmal...? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Messze valahol, egy távoli országban, egy tervező ült az asztalánál; elgondolkodva nézett egy képet, és a ceruzájával dobolni kezdett az asztalon....
- A második: FORTEPAN 133553 , Pécs, 1935, Rákóczi út, a Zsolnay-szobor előtt az Első Dunaszekcsői Szikvízgyár kisteherautója. A felépítményt a Varga Gyula Autókarosszéria- és Kocsigyár készítette Chevrolet alvázra. Háttérben a Mattyasovszky-ház.
Igen, hát csak így lehet, de ez is megoldás. A kép magyarszőgyéni.
Ez meg itt balra a Vámosmikola-Léva távolsági busz, Kisóvárnál (Starý Hrádok, korábban Ovárky), 1938-ban.
Hanem a mellette levő képen állítólag szintén, 1943-ból, ami teljes képtelenség, ha nem ez az egyetlen, időben is visszafelé haladni képes Ikarus 30. '45 után meg nem gondolnám, hogy a MÁVAUT tartott volna fenn ilyen járatot.
p-20 főtengely mz henger ,sárkányrepülöbe volt beszerelve de gyengének bizonyult 5 üzemorát ment aztán félretette apám én meg tegnap megleltem véletlen
Ne bántsd szegényt, az IQ-vizsgálaton evvel ment át, és örül, hogy negatív lett. Na, akkor megvan a Garant, ezért nem jelzett a Google-kereső, mert kötegben nem találta a fényképet.
Nincs semmi baj, érthető; az nem érthető, amit én írtam, Zólyomternye nem került vissza Magyarországhoz.
Most két verzió van: vagy mégis átmentek Tisoékhoz, a platóról Dobrý deň, dobré zdravie!-t integetve mindenkinek, vagy csak a fotót kapta a honlap a községből.
"Országosan az 1933-as évek elejétől az 1938-ig számszerűleg háromszorosára emelkedett a tehergépkocsi állomány. Természetesen ehhez a nagymértékű növekedéshez hozzájárult Felvidék, Erdély és Délvidék magyarlakta területeinek a visszacsatolása, amellyel a MATEOSZ számára új üzleti területek nyíltak meg. 1938-ban a tehergépkocsik száma elérte a 606 db-ot."
1939, forrás: Polka Pavel. Szöveg: Teherautóval a pincékhez; Zólyomternye/borospince /katonák/teherautó.
Ez a http://digitalisemlekezet.eu/ felvidéki / szlovákiai képek. Hát a katonák jól elmentek borozni, mert Zselizhez több, mint 100 km Zólyomternye, de mit meg nem tenne az ember a földijeiért? Az a baj, hogy a képek védettek, nem menthetők, ehhez is szerencse kellett. Pedig érdekes egy oldal lenne...
Pedig azóta a gyergyóiaknak kellett még látni Chevroletet, de erre a honlapra ők írták a Fordot. (nyisd csak meg a linket...)
Igazság az is, hogy a Figoni & Falaschi vagy a Graber messze is volt, drága is volt, a helyi kovács - sőt, az ács - közelebb esett, így messze előnyben volt Európa hírességeivel szemben:
Én is láttam olyan - forgalomban lévő - Trabantot talán 26 évvel ezelőtt Bp.-en talán a Madách Színház vagy a Sziklakápolna környékén, amire +2 kilincset tettek, de az "ajtót" nem rajzolták meg. (Színházlátogatás előtt a Sziklakápolnában voltunk.)
És ide tartozott még a vékony drótból precízen megforrasztott többsoros korlátocska a műszerfalon,benne a Sokol,amire sötétzöld szigszalaggal volt a Perion laposelem felapplikálva.
Ja-ja,tényleg.A nagybátyám meg a Tungsram platós Roburját hajtotta,neki a műszerfalon,középen volt egy közepes gumibaba,aminek jobbra indexelésnél a jobb,balra indexelésnél a bal szeme villogott,fékezésnél meg a szája.
Képzeld el ezt,meg a rojtokat ma egy Actrosban. :-DD
Értem én,hogy a magyar mindent megold,de miért nem lehet normálisan?
Az is vicc,ha a régi autómat meg akarom tartani a nagyszobában díszként,vagy kerti virágládának,akkor miért kell vennem 50e-ért fake bontóspapírt,vagy írni egy hamis külföldi adásvételit?
Nem tudom,Németországban is le van szabályozva minden,még egy gumiméret váltást is be kell íratni a forgalmiba,de ott be lehet,meg az ilyen munkák is kaphatnak rendszámot,a sok ilyesmi képen látható autókat elnézve vélhetőleg emberileg teljesíthető feltételekkel. Itthon meg ugye régen kis túlzással egy 500-as Fiat forgalmijával üzembe lehetett helyezni egy 280-as Ikarust is,ma meg egy csavarral nem lehet eltérni a gyári kiviteltől,vagy ha megpróbálja az ember,akkor képtelen mennyiségű és szintű műszaki igazolásokkal,tervekkel,szakmai végzettséggel,meg a jó Isten tudja,még mivel igazolva is kétes a siker.
És akkor még nem is beszéltünk Amerikáról,ahol szinte mindenből lehet bármit építeni.
Nem értem a problémát. Kint kell venni egy autót, tetszőleges átalakitás után OTT engedélyeztetni és utána hazahozni honositani. Nem egy ilyen jármű fut itthon hazai rendszámmal.
Szar lehet, hogy ott nincs egy olyan hatóság, amelyik képes lenne ellehetetleníteni az ilyen vállalkozásokat. Nem jutott eszükbe, hogy beszereztessenek az illetővel sajátkezűleg írt nyilatkozatot Eric Honeckerről? Vagy legalább két Európán kívüli világrészből származó szagvéleményt?
De ez is tükrözi a kort, pedig az Izsevszki Motorgyár termékei is kiválóak voltak, és még hasonlítottak is valami okból.
(A repülőgépgyárak szokták mondani, hogy a szélcsatornában végzett aerodinamikai kísérletek hasonló formákat eredményeznek, azért hasonlít például az F-15-ös és a MIG-29-es, de, hogy motoroknál is?)
Nem tudom, erre is onnan kellett engedélyt kérni, ahonnan a nyugati tűzoltóautókra?
Hát... régen olvastam, vannak ilyen emlékeim róla; ahogy mondják, senki sem lépheti túl a saját árnyékát. Más világ volt, más politikai közeg, ha valaki sokat dolgozik a sajtónak, nem tud az elvárásoktól független maradni, ma sincs ez másképp. (Főképp ennyi újságnál és éppen ezeknél...) Az írásai tükrözik a kort, amikor keletkeztek, ez tény.
Kb. ugyanezekre gondoltam én is. Kivéve a T-Forddal kapcsolatosakat, mivel azzal kapcsolatban nincsennek ismereteim. Nekem az a napi kétszeri motorolajcsere is szájtátást okozott.
Gyerekként sokat olvastam a könyveit. De mai eszemmel már fenntartásaim vannak az általa leírtakkal. Az útszéli gyújtáselosztó-fedél készítése faágakból és spárgából a csúcs.
A Ford T modelre is azt írta, milyen felelőtlen, buta megoldás a az előgyújtás és a gázkar kormányoszlopon való elhelyezése, mert gyorsításkor mindkét kezet le kell venni a kormányról, s így ellenőrizetlenné válik a kocsi futása. Azóta több T-t is vezettem, s meglepődve tapasztaltam, a mutatóujjakkal is elérhetőek a karok, nem kell elengedni a diófából készült kormánykereket.
Több írásában enyhe politikai hangulatkeltést is fel lehet fedezni, burkoltan tolta a rendszer szekerét is.
Évtizedek után újra levettem a polcról és beleolvastam. Érdekes, de egyben a könyv kiadási idejének korrajzát is adja. A történetek nekem egy kissé "jókaisaknak" tűnnek. Egy hiányos régi rendszám a könyvből:
Köszi. Cikkeit olvastam az Autó-Motorban, még annak idején, de ezt a könyvét is el fogom.
"Erőfitogtatáson a harmadik törpeautó a budai Apród utcában, a 175 cm³-es léghűtéses DKW-motorja különleges differenciálon át mindkét hátsó kerekét hajtotta."
"Noha csak középiskolai (technikusi) végzettsége volt, autodidakta módon képezte magát, kedvenc témáját, a keverékképzést, a porlasztáselméletet addig kutatta, míg a Budapesti Műszaki Egyetemen is tarthatott előadásokat. Mindig a közérthetőségre törekedett, talán ennek köszönhető könyveinek és televíziós szerepléseinek népszerűsége. Kifejezetten büszkeséggel töltötte el, hogy könyveit előszeretettel csenték el a könyvtárakból.
Ezt a képet mindenütt csak eltorzított színekkel lehet megtalálni? Érdekelne az eredeti. Két forrásból van meg a kép és zűrtechnikailag ennyire sikerült normalizélni a színeit.
Surányi Endre döbbenetesen írta le az Autó és Én c. könyvében a doni hadjáratot gépjárműves szemmel. A -35, -40 fokban különös gondossággal kellett eljárni hogy a gépjárművek működőképesek maradjanak. Érdemes elolvasni.
Szeretek leugrani a velencei Tóhoz. Viszont festékboltot nem nyitnék ott,szerintem 35 év alatt nem adtak el 200 litert belőle. Remek retró hely,a képen levő velencei Ifi étterem már itt sem volt toppon,azóta...
Hát ez bő több napi kínlódás lehetett, ameddig elértek egy kövezett útig, ami Ukrajnában / Oroszországban óriási távolságot is jelenthetett. Megoldás volt még esetleg a vasút, vagy egy lánctalpas - féllánctalpas vontató, az se mindig. Valahogy csak elvergődtek a sárban, különben otthagyták volna a járművet, ha teljesen reménytelen. Télire aztán minden megfagyott, onnan már csak a jéghideget kellett kibírni, nyári felszerelésben. (Meg, hogy ledermed az olaj, és porlik a BUNA-műgumi.)
Valamelyik magyar katona írta, hogy a határon túl egy darabig hasonlítottak a viszonyok a hazaiakhoz, csak azután kezdett úgy kinézni, mint Magyarország száz évvel azelőtt...
A busz melletti házat primitivizáltál, a Tüzér u másik sarkán volt ház helyén pedig egy másik áll. A sárga keramitot felszedték és aszfaltoztak helyette.
A régi Lehet téri piac bódéi kiértek a Bulcsú utcáig.Úgy voltak kialakítva, hogy a Bulcsú utcára nem a frontjuk nézett (az a piac felé befelé nézett) hanem a hátoldaluk.
Nos ebben a bódésorban volt egy bevágás, bemélyedés.
Úgy 25x3 méteres luk.
Ez a kb. 25x3 méter 2-3 különálló helyiségből álló faház volt.
Ezeknek a faházaknak a homlokzata az utcára nézett, nem a piac felé.
A szolgálati helyiségek félig srévizavé, a Bulcsú utca 25 földszintjén voltak.
Azon kívül a Kassák Lajos utca legelején, talán a 10.számú ház földszintjén (?) volt a vonali szerelők "szobája", műhelye.
Ugyanis az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Vállalat központja, (Szabolcs utca) központi műhelye ugyan csak kb. 1 km-re volt a Búlcsú utcai végállomástól, az egész Bulcsú utca forgalmi-műszaki szempontból NEM a Szabolcs utcához tartozott, hanem VÁC üzemegység kirendeltsége volt.
Szerintem ez nem is az eredeti UVATERV számozás (bár menet közben váltottak és néha többféle számozás volt egyszerre folyamatban ), hanem a Lechneresek saját számozása, amit a hozzájuk került képek (többek közt az UVATERV képek egy kis része) szkenjeinek adtak.
A fortepan számozás sem felel meg az eredeti UVATERV számoknak.
Én azon csodálkozom a saras terep láttán,hogy odáig hogy jutottak el,vagy meddig tolták? Volt kilátásba valami jobb útszakasz? Ezt már nem tudhatjuk meg!
Raszputyica, valahol Keleten... Ilyenkor jön jól egy lánctalpas. SzTZ-5 tüzérségi vontató, de ezúttal HTZ, mert Magyarul, amikor "kiesik az út feneke..." ez Harkovban készült, nem Sztálingrádban. Ha kellett vitt Katyusa-indítósíneket
A magyar rendszámok onnan, hogy ez Mátyásföld, Újszász utca 41-43. Magyar Királyi Honvéd gépkocsiszertár, hadizsákmány. Sztalinyec-65 lánctalpas traktor, 1943. /FORTEPAN/. Cseljabinszki Traktorgyár. http://www.o5m6.de/redarmy_old/s-65_open.html
Tűzoltó Múzeum, Tűzoltó tiszti iskolások gyakorlati foglalkozása Ruttkay Pál, 1966.05.13. Várhelyi László, 1982.05.15. ------------------------------------------------------------------------------------------------------
Belügyminisztérium Országos Tűzrendészeti Parancsnokság Budapest, V. Néphadsereg u. 9. sz. Szám: 969/1963. Csikesz Józsefné elvtársnő részére, az MSZMP Budapesti Bizottsága titkárának Budapest VIII., Köztársaság tér 26.
"A Budapesti Tűzrendészeti Osztályparancsnokság szerállománya az elmúlt 6 év folyamán néhány gépjármű kivételével lecserélést, illetve felújítást nyert. Ennek következtében a budapesti tűzoltó egységeket sikerült ellátni a szükséges mennyiségű gépjármüfecskendővel. Az előző években intézkedtünk a speciális gépjárműszükséglet kielégítésére is. A tőkés országokból beszerzett különleges tűzoltó gépjárművek jelentős hányadát a budapesti tűzoltó egységek részére adtuk ki. /2 db. repülőtéri különleges habbal- és gázzal oltó gépjármű, 2 db. 45 méteres hidraulikus tolólétra, 2 db. habbal oltó gépjármű és 1 db. porral oltó gépjármű./" -részlet-
Pedig volt belőle, én az 50-es évek végén láttam. Az éjszakai munkásvonatokban voltak besorozva, de pl. Bicske - Székesfehérvár vonalon, hétvégén 5-6 ilyen kocsiból állt a szerelvény. Padsorok voltak benne, petróleum világítás, és a padok alatti csőkígyóval történt a gőzfűtés.
Nem lehet,hogy másképp nem jutottak volna hozzá a fejlett felépítményhez?
Egyébként egyszer ha jól emlékszem,Trizs felrakott egy táblázatot az akkori haszongépjárműves állományról és nekem,személyautós laikusnak meglepően sok nyugati teherautó volt benne ahhoz képest,hogy akkoriban a nyugati személyautó mekkora számnak számított.
Köszönöm. Ez logikus magyarázat a nyugati beszerzésre, de még mindig furcsának érzem az alapjármű-választást. Ennek csak gazdasági oka lehetett a maga idejében.
A rendszáma alapján '68-as,a pótkocsijelző/és ezzel mindig lányos zavarban vagyok/1972-73 ~ környékén lett lefűrészelve a tgk,buszok tetejéről.Tehát valahol a kettő évszám között készülhetett a kép.
Régebben Trizs77 kollega ajándékozott többeknek egy-egy csomó prospektust. Az volt a feltétele, hogy a beszkennelt változatokat a közösség számára is elérhetővé kell tenni. Egy részével ez meg is történt. Aztán ismereteim szerint a feledés homályába merült a dolog.
A példán felbuzdulva beszkenneltem egy 1957-es prospektust. Valamelyik Budapesti Ipari Vásáron kaptam és azóta őrzöm. Itt egy ideig elérhető:
Mindjárt más... de akkor elmarad a szörnyű, meg a hátborzongás. (Bár egy ismerősöm meggyújtott két liter lejárt szavatosságú Benefex gyomirtót, és egészen tiszteletet parancsoló háromméteres lángja volt egy pillanaton belül.)
Igaz, ez későbbi, én 1967-ben a X. kerületi parancsnokságon kaptam - létesítményi önkéntesként - gjm. fecskendős kiképzést, mert a vállalat tervezte, egy használt 350-es Csepel beszerzését. Kőbányán akkor volt egy Magirus habszer, aminek a testvére Ferihegyen volt készenlétben.
Próbáltam kicsit utánanézni, úgy néz ki, hogy 1959-ben a hazai járműipar előállítási nehézségei miatt döntöttek nyugati gyártmányú különleges szerek beszerzése mellett. Nyilvánvaló politikai ellenszélben, hosszas viták során végül fő érvként az egyre növekvő magyar ipari üzemekre hivatkoztak. Így engedélyezték a BM TOP részére a brit Pyrene habbaloltó és repülőtéri fecskendő, valamint nyugatnémet Magirus gépezetes tolólétra és porraloltó típusok különféle hitelekből történő megvásárlását, míg a hazai gyártók nem képesek a megfelelő típusú és mennyiségű különleges szereket legyártani.
Köszönöm. Ránézésre letagadhatatlanul brit, ráadásul a kormány is rossz oldalon van. Gondolom lényegesen olcsóbb lehetett, mint egy Magirus, vagy valami jó barter volt.
Sziasztok! Új belépőként egy-két képet szeretnék megosztani a családi fényképek közül.
Az elsőn édesanyám áll egy gyönyörű első kiadású Ikarusz 55 mellett. A kép 1961-ben, egy társas úton készült az NDK-ban. Érdekes, hogy a MÁVAUT busznak két betű, három szám a rendszáma (GO-311).
A második képen a család Wanderer gépkocsija mellett ülök a földön (1957) és a harmadikon ugyan az az autó, valamivel később, de már CA-45-09 rendszámmal.
A korabeli szélvédőüveg-páramentesítési próbálkozások.
Hátul, a Csepelben, a már korábban kitárgyalt, haszontalan izzószálas megoldás. Előtérben pedig az ablak mögötti második üveglapos módszer. Ennek működési elvét nem értem.
Stimmel, innen vettem ki a képkockát. Maga a tábla furcsának tűnik, bár végiggondolva, hogy az M szélesebb volt, mint bármely más betű a sorban, elképzelhető a keskenyebb szegély.
Kaptunk egy rendszámot és egy visszajelzést Kamocsai úrtól.. /A fotó a régifotók alapítvány,Hajnal Endrétől lett feltéve./
---------------------
" Szia!Véletlenül találtam meg a fotót amit feltettél.Nosztalgia töltött.el.amikor megláttam az első újonnan vásárolt autónkat.Még kisgyerek voltam.IT 40-19 Valószínűleg a kép nagyapámék tanyáján készült.A sofőr aki az idős hölgynek köszön ő az apám.Jobb egyben valószínű nagyapám.A.többi személyre rákérdezek ,talán anyám ismeri.Az autó végig a családban volt.Lehet,hogy még a forgalmi ha is meglehet.A képröl tudsz valamit?Hol lelted?Törtelen készült.Köszönöm,hogy láthattam!"
Baja, (akkor: Béke tér) Szentháromság tér, taxiállomás a Duna szálló előtt. Balra tőlük akkor a helyi autóbuszok indulási oldala. De az milyen címzés, hogy Régi magyar rendszámok Horváth József úrnak, Jánoshalma?:D
" 975 december 16-án érkezett egy sorozat tagjaként Cinkotára. 82 tavaszán átrendszámozták (akkor tűntek el a fekete alapon fehér betűs rendszámok) és kapott BU-st. Elég hamar, 1983-ig leselejtezték őket, egy pár darab a Volánhoz került. "
Köszönöm. A"minyuszt" most sem tőlem kaptam. De most már törölni fogom hozzászólásod láthatóságát részemről. Főleg mert három néven is játszol itt a fórumon.
Ja, a sátras utánfutónk (Camptourist) rendszáma XAV, és a feleségem kisautója PEX rendszámosak. Tulajdonképp szerencsések vagyunk ilyen tekintetben. Gyorsan be is fejezem az Off témát, mielőtt elhagyna a szerencsém :o)
OFF. Egyszer volt egy autószalon az üveghegyen és az óperenciás tengeren túl. Szép új autó a szalonban átadásra várva. Halk jazz szól a háttérben, értékesítő fogadja a kedves ügyfelet. Kedélyesen beszélgetve megérkeznek az autóhoz. Kezdődik az átadás,átvétel. A csendes, kedélyes beszélgetés egyre hangosabb és felháborodott ordítozásba megy át a kedves ügyfél részéről.
A "kikérem magamnak, ezt így nem veszem át, mit képzelnek, azonnal cseréljék ki, ezzel Angliában is fogok járni" mondat részleteket lehetett hallani. Mindenki döbbenten hallgatta a kedves ügyfél ámokfutását fél órán keresztül. A probléma tárgy a rendszám volt, amin a három betű a PEE volt.
Egészen 1995-ig (talán 2000-ig ??) bevett szokás volt a MÁV-nál.
A vasutasok nagyon megsértődtek, ki is kérték maguknak, amikor 2005 körül elkezdték azt bevezetni (sok hibával), hogy :
- nem vizsgáztathatják saját magukat,
- nem vizsgáztathatják irodában ülve pecsétettel, a tőlük sok száz km-re lévő mozdonyokat, vagonokat.
Az új vasúti vizsgarendszernek még millió + 1 hibája van, de már nem úgy működik, hogy összeül 8 vasutas egy asztalnál és 10 perc alatt levizsgáztatja az egyik a másikat.
A vasúti pályaszámcserék, melyek 50-70 évig mindennaposak voltak, ha nem is szüntek meg, minimálisra csökkentek.
Próbáltam most megkeresni Neked az I.AFIT rendszámcserés felújítási rendjéről írt korábbi hozzászólásaimat.
Nem találtam meg :
- se rendszámcserés felújítások,
- se Csepel ,
- se AFIT
kereső szóval.
Bár a számítógéphez béna vagyok.
Legalább kétszer már leírtam részleteiben.
De most megteszem harmadszor is.
Tehát.
Az 1960-as évek legelején az I.AFIT, Budapest Váci út 45. kitalálta, hogy lerövidíti a hozzá beérkező Csepel teherautók felújításának átfutási idejét.
Vásároltak fillérekért kb. 20 db már selejt Csepel teherautót.
Felújították saját (központi költségvetés) költségére.
Onnantól az aki behozta a régi CSEPEL teherautóját felújítani (kb. a teherautó 4-5 éves korában) az a kapuban leszerelte a saját rendszámát, a rendszám nélküli autót átadta felújításra az AFIT-nak.
A saját rendszámával átsétált az üzem túlsó végére, ott egy már kész, felújított CSEPEL-re rászerelte a rendszámát, fizetett, és hazament.
Az Ő által behozott Csepel kb. két hét múlva felújítódott, azt a kocsit meg az kapta meg, aki aznap hozott be egy harmadik Csepelt felújítani.
Az átíráskor készült a forgalmi az felvétel amit olvtársunk a bajai SA xx-xx rendszámú CSEPEL 350 forgalmijának második oldaláról, tegnap ide betett.
Ez így ment (sajnos) majd egy évtizedig.
Mivel az ügyintéző hölgyek a legritkábban voltak olyan precízek mint a tegnapi példában, ezért pár év múlva már nem volt ember aki meg tudta volna állapítani, melyik kocsi, melyik valójában.
Sok ezer teherautó adatai, rendszámai, alváz- és motorszámai keveredtek össze.
Nem. Pedig elég régóta olvasom a fórumot, de úgy látszik, pont azt a topikot, pont akkor, amikor ezt leírtad, épp nem vagy nem elég figyelmesen olvastam.
No meg én valószínűleg ahhoz a generációhoz tartozom, aki abba nőtt fel, hogy a járművek élettartama egyre hosszabb lesz. Tizenöt-húsz éves teherautók, buszok napi szinten látva, nem egyszer használva teljesen természetes dolognak tűnnek.
Nem kizárt, bár én egyértelmű egyezést nem látok. A 72-es légiképet elnézve ezt a részt eléggé átépítette a BM.
Mindenesetre kellene nekünk egy nagy méretű szerelőcsarnok ferde felülvilágító ablaksorrral és egy igen hosszú egy emeletes épület egy elég nagy rendőrségi autóraktár udvarral.
Ez itt a Nádor utca. A főváros öt Nádor utcájának egyike. Nem a földszintes, jelentéktelen erzsébeti, melynek szomszédságában én lakom, hanem a legjelentősebb. A Lipótváros tengelye. Ahol Liszt Ferenc és Kossuth Lajos lakott egykoron. És Tamás Gáspár Miklós lakik most. Amikor felvételünk készült, 1968. július elsején éppen egyikük sem lakott ott. Bánhalmi János / Népszabadság/archív
A képriport címe Pannónia garázs és nem Pannónia utcai garázs. A két külső kép nem hasonlít egyik Pannónia utcai garázsra sem. Vajon hol javítottak rendőrségi teherautókat (ill. tároltak sérült rendőrségi járműveket) 66-ban?
A második rendszámát = SA a fénykép szerint 1967-ben kapta ez a CSEPEL 350-es, amit ugye akkor már vagy 7-9 éve nem gyártottak.
Tehát valószínűleg volt egy állami rendszáma (nem tudjuk milyen) kb. 1955 körül.
Plusz-mínusz 2 év.
Valamikor 1962-1963 körül csere rendszámos felújításon vett részt, akkor kaphatta a második alvázát és második motorját.
Majd a fénykép szerint 1967-ben másodszor is belefutott a csere rendszámos felújításba, kicserélték alvázát+motorját = megkapta az "új" SA rendszámát és megkezdhette élete utolsó szakaszát, mely saccolásom szerint, ott, Baja környékén se tartott sokáig, lévén a benzines Csepelek ritka rövid életű járművek voltak.
Ugyanis akkoriban egy 3,5 tonnás benzines autó a kb. 1956-1970 között eltöltött 14 évével, még ha abban volt két köztes "felújítás" is, ritkaságnak számított.
Jogos,de nem tudom miért írták át az alvázszámot. Én még olyanra is emlékszem hogy a motorszámot sem követték ennyire. Írtak egy"cs"betűt mint csere,aztán jó szerencsét. Gondolom mikor bejött a magánfuvarozás onnantól írták be a motorszámokat újra.
1966-ban Cserny József formaterve alapján készült el Robur LO-2500 alvázra a hegyvidéki kirándulásokra alkalmas sétabusz első prototípusa. ( ) 1967-ben elkészült a sétabusz módosított, 18 személyes változata. Ebből legalább két példány készült, az egyik Badacsonyban a vasútállomás és a Kisfaludy-ház között szállította a kirándulókat néhány évig.
Pár évtizeddel ezelőtt Badacsonyban a Kisfaludy-házhoz feljárt egy barkácsolt autóbusz. Emlékeim szerint olyan Robur nagyságú lehetett. Ki tud róla valami közelebbit?
A másik oldala csúfabb lehet,mert keresztbe csúszva ott kaptak telibe egy leásott kilométerkövet és arról leperdülve zúgtak be az erdőbe,lefelé egy meredek fás lejtőn volt az a 130 méter.
" Egy kép az 1981-es Nemzetközi Volán Raliról. A pécsiek ördöngösen jó kezű fenegyereke Kákonyi Attila, navigál Gáll (Kisgál) István. Talán a fiataloknak sokat mond, ha elmondjuk, hogy Attila hatalmas esése ihlette Fekete Kálmánt a "130 méter zuhanás" című könyv megírásához. Fotó: Pór Gábor "
Lehetett,csak nem volt jellemző.Én Laib Kálmán sárga Zsigulijára emlékszem konkrétan a nyolcvanas évekből,a Főtaxi SC állami autója volt XX rendszámmal.
Sajnos csak egy rossz fotóm van róla,ahol a lényeg olvashatatlan,így el kell,hogy higgyed. :-)
Oké,az évet kérdeztem ott azt írta a hölgy hogy 1966,akkor még AKÖV néven fuvaroztak 1970-ig a Volán megalakulásáig.Vagy Békéscsabán nem volt sörös raktár,lerakat?
A C mindenestre már lassabban fogyott, ismerős '92 tavaszán vett egy selejtezett Nysa mentőt, az május/június környékén lett CZA-244. És ahogy írod, utána nyomták a Q és W betűt is tartalmazó táblákat, így a D majd csak '92 vége felé következett.
Még a 11-es is sokáig Y tolatással fordult meg a Nagybányai út végén.
De volt még egy (inkább humoros) mint valós feladatuk.
A hegyi járatokon akkoriban kötelező volt a 2 db ék.
Nagyjából meg is volt.
( a síkvidéki járatokon 1 db volt kötelező, de az az esetek 50%-ban hiányzott )
Nos a hegyi járatok 2 db ékjéhez, pluszban volt egy harmadik, hosszúnyelű ék is.
Ezt a kalauznőnek kellett volna használnia.
Ezek a hölgyek, hogy is írjam finoman, inkább testesek voltak mint L méretűek.
Tehát ha baj lett volna a kis kulipintyójukból azzal a hosszú nyelű plusz ékkel még kiszállni se tudtak volna ha elkezd gurulni a kocsi, nem hogy megfogni.
De legyártották ezeket a hosszú nyelű ékeket, beszuszakolták őket az ülőkalauz lába közé.
Köszönöm a szép összefoglalást. Bevallom én 180-assal alig-alig utaztam a maga idejében, annak ellenére, hogy mindennap buszoztam két-három átszállással. Így nem is igen emlékszem, hogy milyen volt a hátsó üléselrendezés. Arra azért mérget mertem volna venni, hogy '73-ban nem volt már sehol ülőkalauzi szolgálat - ezért is furcsa a kalauzpult a '73-ban átadott kocsikon.
A kalauzi szolgálat teljes megszüntetését több lépésben vezették be. Busznál első ütemben a szóló kocsikról vették le a kalauzokat, a csuklósokon pedig átmenetileg meghagyták, de már nem kalauznak hívták, hanem kocsikísérőnek, ha jól emlékszem. A kalauz helyén ült, de nem kérte a jegyeket (bár lehetett kapni nála vonaljegyet), inkább balesetbiztonsági szerepe volt.
1972 februárban Óbuda vette át Récseitől az 1-es busz Kacsóh P. út felőli végét, méghozzá a vadonatúj GC-46-51...46-56 buszokkal. (Akkoriban minden nap erre utaztam, a Műegyetemre.) Emlékszem, hogy ezeken a buszokon kalauzpult már nem volt, de az ülés kissé meg volt emelve a mellette lévőhöz képest, ezen ült - kissé kelletlenül - a volt kalauz, aki addig nyilván a pult védelméhez volt szokva - ezen a buszon pedig nem volt szembeszökő, hogy az egy foglalt hely.
Nem tartott soká ez az állapot - úgy emlékszem, 73-ban már nem volt kocsikísérő se.
Kaposváron és környékén február elején AZN-eket lehetett látni, de mi ekkor AZL-t kaptunk. A C-s rendszámok nekem '92-től rémlenek. És '92-ben kiadtak olyan A-val kezdődő rendszámokat, amiben pl. W is volt (pl. AMW stb.).
Emlékeim szerint a kalauz nélküli rendszer 1969. július 1-től lett általános. Mindazonáltal, én a hetvenes évekből már nem emlékszem (legalábbis Budapesten) ülőkalauzos járatra.
Akkoriban a Mozaik utcában még a telephelyi őrkutya is konyakos meggyet meg bonbont evett fél évig.
A különböző vállalati, intézményi ügyintézők, hónuk alatt a 20-30 régi rendszámmal, mind hoztak egy bonbont (napi min. két-három tucatot) az ügyintéző hölgyeknek.
Emlékszem ezekre a centenáriumi kocsikra, az utasterükben is volt egy apró sárga emléktábla valami ilyesmi szöveggel: "Ezt az autóbuszt Pest, Buda és Óbuda egyesítésének centenáriumi évében helyezték üzembe".
Mondjuk azt nem teljesen értem, hogy miért kellett bele kalauzülés 1973-ban.
Ki is pörgött az első két betű nagyja kevesebb, mint egy év alatt. Felénk '91 februárjában a BAY, júniusban a BZC, BZF forgott, nyár derekán pedig már jöttek a CBJ-k.
A kettő betű + négy szám rendszámok három betű három számra való váltásakor, amikor nem évi hanem havi inflációról beszéltünk, elterjedt az a később alaptalannak bizonyult tévhit, hogy a kezdeti rendszámcsere díj (pár száz forint) hamarosan több ezer forintra fog nőni.
Ezért a KPM vizsgaállomásokat megrohamozták az emberek, hogy az Ő járművükön a rendszámot minél előbb cseréljék le.
Teljesen függetlenül attól, hogy a műszaki mikor jár le.
Sőt.
Munkahelyeken, a gépjármű ügyintézők úgy kedveskedtek Mancikáknak, Icukáknak, Klárikáknak és Feri bácsinak a szomszéd osztályon, hogy behozatták az autót a munkahelyre reggel.
Levetették a régi rendszámot, elkérték a forgalmit meg a kb. 700 forintot, és elvittek a helyi/városi KPM vizsgaállomásra 15-20 régi rendszámot, mondjuk délelőtt 9-kor, és délben visszahoztak 15-20 új rendszámot.
Visszaszerelték az új rendszámokat és délután Mancikák, Icukák, Klárikák és Feri bácsik már az új rendszámos autóikkal mentek haza.
A csere sokszor olyan autón történt ami nemrég műszaki vizsgázott, és még volt 2 év a következő műszaki vizsgáig.
Régen is 4 évre kaptak az új autók műszakit? Mert a Wartburgom 1990.06 havi forgalomba helyezés, első rendszáma az EN-80-09, majd a jelenlegi a BBM-365, ezt mikor kaphatta? Mert ha 4 év volt a műszaki akkor B-vel kezdődőbe nem fért volna bele... Vagy idő előtt cserélhettek rajta rendszámot?
Sziasztok! Szeretném a Wartburgom régi rendszámát újra legyártatni (EN-80-09 Wartburg 1.3 1990) Természetesen dekorációs célból! Hallottam valahonnan hogy erre lehetőség van, de pontosan mi a menete?
Érdemes megfigyelni a daru földi személyzetének munkavédelmi szandálját életvédelmi bőrfelsővel kiegészítve. Nem is beszélve a koponyavédelmi hajzatról. A kesztyű csak a hanyatló nyugat megtévesztésére szolgál :o)
Nekünk volt egy hosszúságjelzős TLX-ünk, amit két évesen vettünk a '90-es évek elején. A híréhez képest meglepően jó autó volt. Pár év múlva összetört (stílusosan egy román autó nem adta meg az elsőbbséget). Gondoltuk veszünk egy másikat, egy fiatalabb TLX-et. Azon már oldalindexek voltak az első sárvédőkön. Annak sokkal silányabb volt az utastere is, és pár éven belül elporladt. Nem volt több Daciánk.
Azokkal a plusz lámpákkal/oldalfényekkel nekem is tetszett,főleg a munkásőr szürke színben,akikhez közöm sem volt soha. És ugyanabban a színben voltak fényezve akkoriban a román fülkés RÁBA-k is.
A szélességjelzők. Az igényes kanadai piac nem volt méltó ezekre a kézműves Dácsiákra. Bezzeg a magyar piac felszipkázta az export modellt, igaz, soron kívüli Merkur sorszámmal.
Már most a Skoda 1102 - re gondoltál , mit DKW -ra ? Egyébként ott a Fortepánon alá is van írva a típus.
Valószínűleg italtól erős emberek borították fel mind a kettőt , az Octáciás képen lehet is látni , hogy hol állt előzőleg . Gondolom erre utalhat az is , hogy BRFK Bűnügyi technikai osztálya fényképezte , nem pedig a közlekedésrendészet .