Keresés

Részletes keresés

zoandras Creative Commons License 2026.09.09 0 0 229661

Egyetértek !

Ami pozitív benne az a hangja-főleg alapjáraton, a formája, meg,hogy magyar.

Sok rosszat el lehet mondani  motorról! Ezt mindenki tudja.

De a fórumot azért követem, mert gyakran olvasok  itt jó ötleteket.  Jobb állapotú a ma motorom

mint az  a T1, amelyikkel jártam a hetvenes években.

Az internet által sokkal tájékozottabb vagyok mint akkor és emiatt a sok felvett tudás miatt, sokkal üzembiztosabb is a gépem.

Az is igaz, hogy az oldalkocsiban minden alkatrész és szerszám megtalálható, ami útközben szükséges lehet és persze az út mellett kivitelezhető a javítás.

Előzmény: cznorbert (229660)
cznorbert Creative Commons License 2026.09.09 0 0 229660

nem jó érzés olvasni róla, de ha tényszerűek akarunk lenni, a 60as 70es évekre egy T5 nagyon elavult volt, nézz meg bármilyen angol vagy olasz motort

és persze jött a honda a CB750el, ami mindent elavulttá tett, ami addig volt

persze ezt tudták a gyárban is, de se pénz se politikai akarat nem volt a fejlődésre

de a Pannónia a miénk, szép és megbízható, és a magyar ipar terméke, bár nála jobb termékei (csepel tgk, dutra) is léteztek a szocializmusban

Előzmény: zoandras (229659)
zoandras Creative Commons License 2026.09.08 0 0 229659

Ha nem szeretsz szerelni pedig tudsz, akkor semmiféle veterán motort ne vegyél!

Pannóniát nem azért vesz az ember mert szereti szerelni.

Ok bőven van arra, hogy Pannóniát válassz. ha ezt választottad, akkor viszont tudj róla, hogy előfordulhat, hogy szerelni kell. Mint egyébként bármilyen motort.

Nekem azért van Pannóniám mert fiatal koromban ugyan - egy ócska motornak tartottam, de ma már tudom, hogy a magyar ipar egyik ikónikus emléke. Van nála jobb és pontosabb illesztésű gép is pl. Jawa, MZ  egyik sem magyar.

2000-ben vettem és 2002-ben oldalkocsit tettem mellé. azóta több  ezer kilómétert mentem vele és nem hagyott ott sehol. Az igaz, hogy én generáloztam a blokkot is és én lőttem be mindent: karburátort, gyújtást stb.

Nem jó érzés olvasni, hogy valaki beírja, hogy miért nem jó a Pannónia. Ha ilyet veszel, mindenki segíteni fog. ha pedig másik tipusból választasz nem itt van a helyed.

Ismeretlenül is üdvözlettel

Előzmény: zsandár (229658)
zsandár Creative Commons License 2026.09.08 0 0 229658

Írtam, hogy szerelni nagyjából tudok, de nem szeretek.Egy pannónia  szerelése nem jelentene gondot.  Tetszik is a gép, erősen gondolkodok rajta, ezért is kértem tanácsot itt a fórumon. Azt azonban mindenképp meg kell jegyezni, ami több független hozzáértő véleménye, hogy sajnos a pannónia , már amikor új volt, akkor sem számított igazán jónak. Nyilván van egy presztizse, veterán , ugyebár a mi motorunk,  jó a dizájn stb. Viszont silány anyagokból készültek.

Előzmény: bervas (229656)
abes Creative Commons License 2026.09.07 0 0 229657

Köszi, hogy leírtad.
Így nekem már nem kell.

Még annyit mellé fűznék, hogy egy tisztességes felújítás már milla alatt nem áll meg.
Két komplett kerék 250.000 alatt nem igazán áll meg.
(Új ráf, új küllők, fűzés, új gumik és belső, szerelés, centrírozás, fékszabályzás és betétek)

Előzmény: bervas (229656)
bervas Creative Commons License 2026.09.07 0 1 229656

Teljesen igaz a költséggel kapcsolatos megállapítás. Amennyibe egy jó T5 kerül, annyiból új 250-est lehet venni.

Aki:

- fél tőle: lerobban, elromlik, jaj, mi lesz...

- sajnálja a pénzt rá, mert van jobb helye neki

- nem tud szerelni, apró hibát megkeresni és kijavítani

- nem szereti maga szétszedni-összerakni a vasat,

annak nem való veterán motor, így Pannónia sem.

Előzmény: zsandár (229649)
bervas Creative Commons License 2026.09.07 0 0 229655

Egy bejáratott, jól összerakott gép nem robban le. Ha félsz, nem kell ilyen motor, legyen modern.

Előzmény: zsandár (229652)
bervas Creative Commons License 2026.09.07 0 0 229654

Egyetértek azzal, hogy bejáratottat, járósat érdemes venni. Az is igaz, hogy kb 30-60 perc vagy 20-50 km próbaút kell. Óra szerint a 80-90-et tartósan vinnie kell sík úton, egy személlyel. 

Fékes megállapítás teljesen igaz, a legtöbb "felújító" hozzá sem nyúl. Ugyanez igaz a futóműre.

Benzinben nekem a 95-össel nem volt gond. Keverék 1:40, modern olajjal. 

Előzmény: cznorbert (229647)
abes Creative Commons License 2026.09.07 0 0 229653

Pannónián?
Csak bukni lehet.

Előzmény: zsandár (229652)
zsandár Creative Commons License 2026.09.05 0 0 229652

Pénzügyileg nem tudsz bukni nagyot. Vagy még nyerhetsz is, nyilván, a herce hurca, meg az állandó szerelés, és attól való félelem idegesítő, hogy hol robban le útközben a gép. Dehát ez ilyen..

Előzmény: cznorbert (229650)
zsandár Creative Commons License 2026.09.05 0 0 229651

Igen, igazad van . Írtam is, hogy nem lehet összehasonlítani a kettőt. Mindenesetre gondolkozom, nézegetem a gépeket. Nem sürgős, van 2 motorom. Utána néztem az okmány irodában is, tényleg nem érdemes papír nélkül, vagy sok olyan is van, hogy régi rendszám, de nincs okmány. Körülményes újra forgalomba helyezni, szinte lehetetlen..

Előzmény: cznorbert (229650)
cznorbert Creative Commons License 2026.09.04 0 0 229650

azért egy 60 éves veterán motort nem illik egy 25-30 éves youngtimerrel összevetni, semmilyen szempontból, jobb helyeken be sem engedik egy oldtimer kiállításra

azt írtad, apukád emlékére nosztalgia motor, erre írtam amit írtam, azt hittem, ezen a részén már túl vagy, nem akarlak meggyőzni a veteránozásról, nem való mindenkinek (legtöbbnek nem)

de igazad van, sok motort lehet venni a T5 árán, s akkor még nem láttad komolyabb/nemzetközi piacon is számon tartott veterán motortípusok árait, mindenesetre remélhetőleg a Pannóniák ára ettől csak magasabb lesz a jövőben

Előzmény: zsandár (229649)
zsandár Creative Commons License 2026.09.04 0 0 229649

Köszönöm, nagyjából ezekre számítottam, amiket írtál. Az a baj, hogy amiből egy viszonylag normális, az általad leírt paramétereknek megfelelő T5 őt veszel, simán kapsz érte egy 25-30 éves BMW R1100 R -t is, ami szintén brutál retro kinézetű és jó is.. injektor boxer stb.Jol mutatna a GS mellett. Persze tudom, hogy nem lehet összehasonlítani meg ugyebár a Pannónia magyar motor stb. De a tények azok makacs dolgok.

Előzmény: cznorbert (229648)
cznorbert Creative Commons License 2026.09.04 0 0 229648

jahh és a lényeget elfelejtettem :) legyen átírható!!! 

régi rendszámos, papírja elveszett, szürke forgalmija valakinek a nevével---> felejtős, ált. nem éri meg papírjait összeszenvedni, nagyon max. egy póthagyatéki az örökössel, szerintem

keress ha lehet műszakist, élő biztosítással

ha még nem ment el a kedved, megírhatod merre laksz

s ha van kinézett példány, linket küldj és megköpködjük

Előzmény: cznorbert (229647)
cznorbert Creative Commons License 2026.09.04 0 0 229647

az hogy valakinek van a nevén Pannónia, nem jelenti azt hogy konyít hozzá különösebben, szóval amit leírok sem tuti :), de szerintem ezekre kell figyelni:

ha egyszer rendesen össze van rakva, és összeállt, nagyjából bejáratták felújítás után, tehát mentek már vele min.2-3e. km-t, akkor nem kell folyton szerelni, nem fog lerohadni, de!!!

De az első 2 pontot nehéz ellenőrizni ha nem magad csináltad vagy pénzóraékszernemszámít alapon valami neves Pannónia guruval megcsináltatod a blokkot

Én ismeretlentől nem vennék felújítottnak mondott T5-öt, viszont ha már bejáratták felújítás után, akkor nem lehet gond neki GPS szerint (nem saját kmórája szerint!!) tartósan a 80km/h, ezt talán vásárlás előtti picit hosszabb próbaúton lehet ellenőrizni, ha min. 20-30percet tudsz vele menni így, miután bemelegedett, nagy baja nem lessz később sem

ekkor úgyis ell. kuplungot, váltást oda-vissza, kell még 1 melegen leállítva újra indítás, fura hangokra figyelsz, ha minden ok a blokk jó lessz

a fékeket kell még rendbe rakni felújítás után (kpl. felújított kerekeket centírozva, betéteket hozzá igazítva) így nem gond a műszaki sem, ezt sokan nem lépik meg, nemtudom miért, se nem drága se nem különlegesség, inkább keresnek csókos vizsgahelyet, mind1...., ezzel majd télen ráérsz foglalkozni

gyújtás kiváltható elektronikusra, ez nem gond, de bőven ráér, de ha tudsz olyat venni, az a tuti, de én pl. 10 évet használtam megszakítóval, de tény, többet kellhet rá figyelni

tank belsejével kell még foglalkozni hogy ne rozsdásodjon a benzintől, ne dugítsa a karbit el, benzinből felejtős a sima 95ös, 100as+spuri jó pl., ezt ell. eladó motoron!

és ennyi, ekkor van egy használható T5-öd, amivel tudsz néha motorozgatni, nem gond ha áll 3-4 hónapot, műszaki sem rettegés, sőt, csodájára járnak a vizsgasoron ;)

többi dolog (műanyag kuplung, újra gyártott főtengely, elektr. gyújtást is ide írom, ezek úri hóbortok, de tény érzékeny a gyári főtengelye a szerelésre

de nemtudom van-e ilyen felújított bejáratottnak mondott motor most a piacon, valószínű drágább lessz ha magadnak csináltatod, mint egy 3-5 éve felújított, cserébe megismered s tudod mi van belül

persze rengeteg dolog van még, de azokkal ráérsz foglalkozni ha előjönnek (vagy akarsz egyáltalán) és nem fogsz lerohadni vagy műszakin megbukni miattuk

ha valamit kihagytam majd kijavítanak a nagy öreg szakik 

zsandár Creative Commons License 2026.09.03 0 0 229646

Sziasztok ! Gondolkodom, hogy  apám emlékére veszek egy Pannónia T5 motort. Jelenleg egy BMW r1200  gs és egy aprilia sport city cube 200 ccm motorom van, napi használatban. A Pannónia úgymond nézegetős, néha motorozós, nosztalgia motor lenne. Megnéztem már rengeteg videót, utánaolvastam, beszéltem egy-két ismerőssel , akiknek van T5 ösük, tanácsokat kértem stb. Elég vegyes a kép:-)) Legjobban azok akartak lebeszélni, akiknek van ilyen motorjuk. Nyilván régi technikáról beszélünk, de az azért nem hiányzik hogy állandóan szerelni kelljen és úton -útfélen otthagyjon. Szóval ennél a tipusnál ( eleve formatervre is csak ez tetszik) mire érdemes odafigyelni. Milyet érdemes venni( gyujtás, kuplung, főtengely átcserélt, átalakított stb.   Várok minden segítő véleményt.  Pótalkatrész ellátás biztosítottnak mondható, még a helyi autósboltban is van nagyjából minden utánágyártott alkatrész. Szerelni nagyjából tudok, de nem szeretek...

tutus1 Creative Commons License 2026.08.23 0 0 229645

a_motor Creative Commons License 2026.08.22 0 1 229644

Korda Gyuribácsi Klárikája.

(tényleg!)

p21-feri-tb2 Creative Commons License 2026.08.18 0 0 229643

T1OK3 Creative Commons License 2026.08.02 0 0 229642

Köszönöm a gyors választ!

Akkor rakok bele olyat, max a tűvevel még lehet játszani, ami most legfelül van.

Előzmény: bervas (229641)
bervas Creative Commons License 2026.08.02 0 0 229641

A magyar BK25-ös külön úszós karbuban 105-ös fúvóka van. 

Előzmény: T1OK3 (229640)
T1OK3 Creative Commons License 2026.08.02 0 0 229640

Sziasztok!

TL Pal-Jikov karbijában mekkora fúvókának kéne lennie? Most 95-ös van benne ,de ezzel megszorult. Biztosan kicsi, mert nem is füstöl.

Gondoltam veszek egy 100-ast és egy 105-öst.

József Toronyi Creative Commons License 2026.07.28 0 0 229639

Szia, az email-em: jtoronyi5@gmail.com, írj egy üzenetet, küldök egy telefonszámot, és megbeszéljük, szívesen odaadom.

Előzmény: a_motor (229638)
a_motor Creative Commons License 2026.07.27 0 1 229638

Szia,

Ha megoldható, hogy szombaton is megkereshetlek, szívesen vennénk a Csepel Autógyár Gyártmánymúzeum részére. Emlékeim szerint akkoriban az AM sok cikket hozott a hazai járműgyártásról is.

Köszönöm!

Előzmény: József Toronyi (229637)
József Toronyi Creative Commons License 2026.07.26 0 0 229637

Sziasztok, a rendcsinálás közben előkerültek apám Autó-Motor újságjainak bekötött évfolyamai hiánytalanul 1970-től 1985-ig, plusz még egy doboz bekötetlen példány vegyesen.

Ha valakit érdekel, szívesen odaadom ingyen, minthogy kidobjam.

Miskolcon van, csak személyesen vehető át.

abes Creative Commons License 2026.07.20 0 1 229636

abes Creative Commons License 2026.07.14 0 0 229635

Eléggé.

Polcról vegyél le valamit bele. ;-)

Előzmény: p21-feri-tb2 (229634)
p21-feri-tb2 Creative Commons License 2026.07.13 0 0 229634

Előzmény: abes (229633)
abes Creative Commons License 2026.07.12 0 0 229633

Azt mondják a szódás lesántult...

Előzmény: CsA (229632)
CsA Creative Commons License 2026.07.12 0 0 229632

Nini, egy P21 Feri hasonmás... 😁😁

Előzmény: abes (229631)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!