Ha esetleg mégsem megakad, hanem csak olyan érzés, és csak a vonóerő szűnik meg egy pillanatra, akkor a váltóvillát gyanúsítanám meg. Talán a p12-n már gyárilag is megrősítették
Szia partmenet alatt azt értem, hogy látod előre, hogy hosszú a emelkedő, így tudod, hogy a negyedik nem vinné végig fel, ezért már az alján visszakapcsolsz, így harmadik félgázon könnyedén felmegy. Ilyenkor észleltem már többször ezt az akadást. Valószínű egy pillanatra van blokkolás, igen, de aztán visszalökődik gondolom és megy tovább.
Nagyon köszönöm az ötleteket,
Akkor kukactárcsa hornyát, pozicionáló csapot, meg a tengelyek oldalirányú mozgását érdemes megnézni.
A "kukac tárcsa" V alakú bemarásába, egy kis hegyes végű henger illeszkedik és egy pozicionálja a fokozatot. Ezt a valamit egy rugó nyomja a helyére. a javaslat egy erősebb rugó berakása volt. Be is tettem.
A másik ötlet az volt, hogy nincs jól kihézagolva a fogaskerék tengelye és ezért azt is kihézagoltam.
Mivel egyidejűleg mind a kettőt megcsináltam, így nem tudom melyik segített.
Nekem így oldódott meg a problémám. Kb. húsz évvel ezelőtt.
Én levenném a váltó fedelét, és lámpával nézném, a kézzel forgatott hátsókerékkel mi történik. (kukactárcsa helyzetrögzítő beugrik-e, nem sérült-e a váltóvilla, v bármi)
Sziasztok! Kérdezném, hogy más is tapasztalt-e ilyet, ha igen mi lehet az oka és hogyan orvosoljam. T1; 3. sebesség, partmenet. Egy pillanatnyi csattanás a váltóból, határozott, hangos. Századmásodperc megakadás, aztán megy tovább. Gyanús hogy a váltóban nincs valami rendben, valamelyik kerék elmozdulhat, akad egy másikkal.
A kurrens cuccokat nem vonom kétségbe, de szerintem azok máshol mozogtak mindig is mint egy mezei T5H.
Lehet nem jól fogalmaztam akkor ezzel kapcsolatban.
Amugy az lehet, hogy külföldön jobban megy ez a veterán piac, meg itthon is valóban befolyasolja a "pénztelenség".
Szerintem nagy volt az elmúlt 15 évben a nosztalgia felár a Pannoniákon. És én ezt látom elolvadni. Mert az igaz, hogy hazai, mienk , szeretjük. Én is így vagyok ezzel, de amikor egy p20/21 ára verte az yds , rd-k, vagy akár gt550 árait az már tulzás volt. Nem beszélve, hogy az említett motorok külföldön is keresettek, értéktartóak és motorozni is más élmény velük.
Nekem gyerekként a "bibliám" volt a Ternai könyv. Ha azt nézem, hogy egy-egy egyszerű T5 árából már az utolsó oldalakon aláhított motorok közt mazsolázhatok egy német vagy olasz börzén akkor máris más a nező pont.
Szeretem a Pannoniákat, de szerintem lassan a helyére kerülnek az árak.
Szerintem nem pukkant ki, csak leeresztve várja a jobb szeleket.
Talán ha megnyugszik a közélet, mindenki bizakodóbb lesz, nem lesz mit várni (háború végét, választásokat, lakásfelújítós támogatást stb.), felszabadulnak a most tartalékolt plusz pénzek, bátrabban költenek az emberek hülyeségekre, "felesleges" hobbikra...
Ez a hobbista veteránosokra igaz, a profi, pénzes gyűjtők egy kurrens cuccra most is mozdulnak, csak az nem annyira látszik a facebookon pl.
Csikós is valami ilyesmit írt a német (vagy egész nyugati, kiv. olasz) piacra, csak ott ugye értelmetlen Pannóniáról beszélni.
és hogy kapcsolódjon is, tudja valaki, hogy az alu szimmeringtartó (lánc oldalon két csapágy között a blokkban) átalakításánal, ahol 2 o-gyűrű horony kerül bele, ott milyen méretű gyűrű kell bele? a horony mérete szerint 55,6x3,5 kb.
szétszedtem a blokkot, s most próbálom nagyon odafigyelve, az elmúlt 10 év alatt összeszedett infókkal összerakni, főtengelyt kell centíroztatni, normálisan hézagolni, egyik gyűrű is be volt szorulva a dugón, felömlők nyílásait összemunkálni a hengeren és blokkon stb, sok ilyen apróság van
érdekes, hogy 200km volt az országos bajnokság, manapság egy nagy körversenyen, pl. tour vagy giro vagy vuelta, ott 1 nap tekernek ennyit, s van 10 ilyen nap, + hegyi + időfutamok