Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Mert mondjuk tényleg vannak olyanok, akik ezt tátott szájjal nézik mert nincs idejük/kedvük oda-vissza átnyálazni a fortepant (de ha még látták is a képet, nem emlékeznek rá örökké). Például én.
Szerintem telephelyi fotó,eleinte minden buszon,tgk-án a megyeközpont volt a Volán csiga alatt felfestve. Később volt hogy a Volán csiga alá az üzemeltető város neve került. Sok megyében valami csíkozást alkalmaztak lökhárítón az üzemegységek járgányainak megkülönböztetésére.
Mondjuk az is egy kérdés. Miért gondolja valaki hogy itt csak olyanok vannak akik most tátott szájjal nézik: nini itt egy Fortepan kép,és mi erről az életben sem hallottunk idáig!
CT-81-15 VW bogár . Ezen a képen nem a bogár és nem is a helyszín érdekes ( amit majd megmondtok ) hanem az előtérben lévő magyar felségjelű kisautó ! Ez ugyanis egy Glas 600 T :
Nem hiszem , hogy túl sok került be anno az országba , és abból a kevésből mennyi túlélő lehet ?
Kis két hengeres bokszer motor hajtotta , ami viszonylag sok helyet hagyott a motortérben , ezért oda rakták a pótkereket . Érdemes megnézni ezen a videón 1,40 - nél , hogyan oldották meg :
Egyszerre fogytak el,mikor az akkori hatalmasok ünnepélye véget ért.
A harminc éves fiam mikor elment a nagyijához azt mondta.Nincs a Mama előtt szabad parkoló. Mondom azt úgysem hiszed el,de 1979-ben egy autó volt a ház előtt,az Öregapád Robur tehertaxija. YF-67-92 kép sajnos nem maradt a kocsiról.
Igazából, P... Puchner bácsi, ez lett volna egy jó kép, csak űrteknyika kellene a rendszámhoz, ahogy valaki szokta írni, meg ezt gumidani már egyszer kitette a Csepel Autó fórumra...
Egy sajnálatos puszi egy Ikarus 55,és egy Ifa W 50 terepes billenős között. GC-55-78. A képet nem tudom ki készítette sajnos,de nem a saját képem ezért elnézést kérek a fotó készítőjétől.
Neszmély, 1960. március 26. Traktorokról permetezik a gyümölcsfákat a neszmélyi Kék Duna Termelőszövetkezetben.
/Fotó: Barda Mihályné/
Berde Mihályné volt, azt hiszem, és tatabányai. A gépet MTZ-5-nek mondanám. Légzésvédőt nemigen látok, igaz, nem is szerette senki hordani, de ilyen elporzás mellett nem ártana. Egyszer vette fel mindenki önként és rögtön, mikor Wofatox, ha jól emlékszem, 40 EC-t kellett fújni, és már az oldószer szagától a hányinger kerülgetett mindenkit.
Volt Wofatox Porozónk is, sose használtuk, az öreg háztáji agronómus esküdött, hogy az a legjobb, és kért belőle. Mondtam volna neki, hogyan kell használni, de azt mondta, tudja.
Utána aztán el is mondott mindennek.
"Hát, hallja-azt mondja-bekevertem a permetezőmbe, eldugult az egész. A szűrők, a szórófej, nem győztem pucolni. Én nem tudom, mit adott, de kiöntöttem az egészet. Nem is kell nekem magától többet semmi, hát nem ért maga semmihez."
A II. kerületben még volt lovaskocsis szódás, és volt ószeres. Nagyon régen handlé volt, de akkoriban már ószeres. Ha hívták, feljött, megnézte, mit akarnak neki eladni (bútort, ruhát, képet, kisebb-nagyobb tárgyat) és nem alkudott, ez legalábbis. Mondott egy árat, ha nem tetszett, nem volt hajlandó vitát nyitni, letette az árut, és nem vitte el.
köszi ugyan ilyen volt csak nem 100-ig hanem 80 ig ,Ha van itt olyan buszsoför aki 1994 ben járt a bx-53-02-es 260-as ikarusszal az biztossan tudja (cinkotás kocsi volt a 97-es 98-as 80-as és a 69-es viszonylaton láttam )
Nagyon haloványan emlékszem, hogy a hetvenes évek közepetáján tettek néhány BKV-s Ik260-ba (GC-48-~~) tachográfot (gondolom kísérletképpen). Emlékeim szerint ezek 100-as végkitérésűek voltak, találtam is Kienzle TCo-15-öst ilyen számlappal, amire emlékezni vélek:
1978 december 21.-én Debrecenben , a Szabadság úton globális felmelegedés már volt , hó viszont nem . Ezért volt lehetséges , hogy az FN-26-86 rendszámú Nysa olyan bátran gyorsult egészen 61 km /óráig , mikor lekapták a rend éber őrei ! :)
Ez egy Skoda 1201 -es . Az 1200 illetve 1201 valamennyi karosszéria változatából összesen 67071 darab készült 1952 és 1961 között . Ezekből nem gondolnám , hogy túl sok került be hozzánk , és az a kevés is állami vállalati autó lehetett . Egy-két éve árultak egy ilyen kombi roncsot a hahun , de üzemképest itthon magyar rendszámmal még nem láttam . Az 1973(!) - ig gyártott 1202 -ből már jóval több érkezhetett , és már magánszemélyek is megvásárolhatták újonnan. De azért manapság azokból sem lehet Dunát rekeszteni itthon .
imádtam a trilexfelnis harmónikaajtós buszokat még 1998 ban is volt egy jópár felénk ,de gyerekkoromban kb 1988-90 körül olyan km ora volt a bkv buszokba ami 80 ig volt irva és asszem tahográfos volt .Utoljára 1996 ban láttam ilyen orát a bx-53-02 -es kocsin az volt ráirva mérőkocsi1 jaj ha feltenne valaki egy ilyen képet a km orárol aa neten sehol sem találok
Azt hiszem itt látszik a rendszámoknál tökéletesen amiről Trizs főnök írt. Azaz bevitted a Csepelt felújításra,aztán kaptál valamit amire rátették a régi kocsi rendszámát. - YB-74-22,YB-74-26,YA-07-60. -
Keszthely. A 15 sz. Aköv telephelyén két Csepel 450 fixes rendszámtestvér. Az YB-74-62,YB-74-63-as. Érdekes nekem a jobb oldali kocsin a szerszámosláda elhelyezése. Alapban nem a plató végén volt?
Eredetileg úgy tervezték, hogy az új, 1500 köbcentis motort a 408-as karosszériába építik, csakhogy nem fért bele (főként a nagyobb hűtő miatt). Ezért elöl egy kicsit beletoldottak az autóba, a lökhárító ezért kb. 10 centivel előrébb került. Aztán a szögleteslámpájú modellfrissítésnél áttervezték a kocsi orrát a nagyobb motorhoz és mindkét motorváltozatot ugyanabba a hosszabb karosszériába szerelték. Ugyanez maradt az elv a 426-427, 2136-2137 és 2138-2140 modellpároknál is.
...mert a világ úgy ment előre, hogy a jégverem és a hűtőszekrény között még volt a jégszekrény. Nyári melegben a jeges egy darab rongyot vagy bőrt terített a vállára, úgy vitte a jeget a negyedik emelet tizenháromba, vagy ahova éppen kérték.
Aki nem adott jattot, az megbélyegzett ember volt, és legközelebb vihette fel maga a jeget.
Rendszámos jegeskocsi-képet nem találtam...
A fotón a Budapesti Élelmiszer Fuvarozó Vállalat által forgalomba állított jégszállító gépjárműve látható (Jégszolgálat).
A hőszigetelt rekeszekben szállított jég (talán a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat Jász utcai gyárából vagy a Forgách utcaiból) épen és "egészségesen" érkezhetett megrendelőihez. A boltokon, vendéglőkön kívül szállítottak az Országházba is jeget (légkondicionáláshoz). Budapest, XIII. kerület, Angyalföld, Jász utca 100.
IY lesz,hiába akartál kitolni velünk már gyermekként. :-)
Ez király szöveg! :) :) És miből sikerült kideríteni? Az évszámból, amikor a kép készült?
Attól függ,milyen motorja volt,ha 1300-as,akkor 426,ha 1500-ös,akkor 427.
Ez épp egy Moszkvics-426, vagy 427-es, de hogy épp melyik az csak a forgalmiból derülne ki.
A tegnapi megjegyzésem arról szólt, hogy nagyon sokan meg vannak győződve, hogy a kereklámpás modell a 408-as, az ikerlámpás és a szögletes a 412. (Számtalanszor előfordult, hogy hosszasan próbáltak erről engem meggyőzni.) Pedig mind a három homlokfallal volt mind 408, mind 412. 1967 előtt a 408-as valamivel rövidebb volt. Utána már csak a motorok különböztek.
Na látjátok, éppen ez az! Nekem eszemben sincs senkit győzködni, hanem inkább mindig kérdezek! (Hál' Istennek nagyon sokat tanultam már itt az eltelt 5 év alatt).
Köszönöm a precíz válaszokat, tényleg nem tudtam, hogy ez melyik típusszám volt!
Látom, hogy a használtauto.hu-n még lehet egy ilyet venni!
Ez épp egy Moszkvics-426, vagy 427-es, de hogy épp melyik az csak a forgalmiból derülne ki.
A tegnapi megjegyzésem arról szólt, hogy nagyon sokan meg vannak győződve, hogy a kereklámpás modell a 408-as, az ikerlámpás és a szögletes a 412. (Számtalanszor előfordult, hogy hosszasan próbáltak erről engem meggyőzni.) Pedig mind a három homlokfallal volt mind 408, mind 412. 1967 előtt a 408-as valamivel rövidebb volt. Utána már csak a motorok különböztek.
Régebben üzemanyagot szállítottam,egy hajnalban télen szól a telefonom,mi a szart hoztál nekünk,Tatabányán megállt egy kamionunk,szar az üzemanyag mondta a lábatlani köcsög főnök. A többi harminc kocsid megy? Igen. Akkor kérdezd meg a farkat mikor volt go szűürő csere? Két éve,mondta a szuper sofőrje.-140 000 Km futott közben a tgk- A válaszom innentől nem volt szalonképes.
Nagyobbik fiam kb. az általános iskola közepe felé tarthatott. Autóbuszos tanulmányi kirándulás. A gyerekem elkérte az autóatlaszt, hogy azon nyomon követhesse, hogy merre járnak. Hazaérkezése után kérdezgetem az élményeiről. Röhögve elmeséli, hogy az atlaszt elszedték tőle, mert sem a pedagógnak, sem a gépkocsivezetőnek nem volt ilyesmije. Nem is tudom, hogy mi lett volna velük, ha a gyerekem megbetegszik és nem megy velük.
Három vagy négy, este 10 után, éve guringálok (kb. 100 km/h seb.) hazafelé az M7-n úgy Mvásár térségében, amikor látom, hogy a leálló sávban áll egy Ik-256 vészvillogóval.
Mikor mellé érek észrevettem, hogy óvodások ülnek benne.
( később rájöttem, ha tényleg óvodások lettek volna akkor nem is látom őket )
Általános iskola másodikosok-harmadikosok voltak + 4 tantónéni.
Megálltam.
Odabattyogtam.
Hátul a motorháztető fenyitva és max. 21 éves ifjú nézi a tök sötétben a motort, de úgy mintha most látna életében először élő embert.
Mondom jó estét, Sto takajóje tavaris kutykurutty ?
Fingom sinncs jött a felkészült és kulturált válasz.
Mégis mi a baj?
Nem tudom 40-50 km-ként leáll.
Elemlámpája van?
Nincs.
Hátragurultam a kocsimmal és megvilágítottam a motorteret.
Nézem-nézem semmi.
Egyszer csak megakad a szemem az ülepítő poháron.
Világos szürke.
Átláthatatlan.
Leveszem.
Nem vicc, kb. 15 mm szilárd porréteg volt a belső falán.
Kérdem ezt mikor pucolták?
Nem tudom válaszolja az ifjú titán, nálam még csak másfél éve van a busz.
Másfél év alatt pont 18-szor kellett volna - alkalmanként 1 dl vízzel - kimosni.
Kértem rongyot, meg vizet.
Vizük nem volt, a 35 gyereknek meg a 4+1 felnőttnek.
Hoztak valami édes gyerek löttyöt.
- levettem = 1 perc,
- Kitöröltem = 2 perc,
- kiöblítettem = 1 perc,
- kitörtem = 1 perc,
- visszatetten = 1 perc.
Mondtam menjen előttem (a Kelenvölgyi iskoláig mentek) nem fogom megelőzni.
Símán hazaértek.
Az ifjú titán kezében nem volt rongy, nem volt az egész buszban 1 dl víz, de volt nála laptop amin nem tudom mit, de lázasan keresett vmit a magyar éjszakában, az M7 leállósávban, a buszában 35 kicsi, 7-8 éves gyerekkel.
Azokhoz a járgányokhoz most is sokan értenének,de már nem nagyon láthatóak. Beviszed a szervizbe,úram a laptop nem jelez semmit. És az nem lehet hogy valami mechanikai gondja lehet? Nem az nem lehet! Aztán mégis olyan gondja volt amit a loptop nem mutatott Tbánya. Cseh autóservicc. :(
Abban az időben, még mindönki értött a járművéhöz ... Alap szerszámkészlet és néhány célszerszám segítségével, esetleg a boltban kapott segítő javaslattal, mögoldható volt a nagyobb javítás is.
Na igen, bár ha jól tudom, később a szovjet kivitel világosabb lett.
Viszont az NDK szemmel láthatóan más kivitelű 250-eseket rendelt akkoriban: míg a szovjet 250.1x-ek egy, addig a keletnémet 250.5x-ek már két kilincses ajtóval rendelkeztek.
Ezek szerint 1976-ban a szovjet kivitelek vörös-fehérre fényezése igencsak az AS1 (esetleg AV2) szabvány szerinti módon történt...
Az építőipari múlt mindeddig ismeretlen volt számomra (bár egyáltalán nem volt ritka, hogy kb. fél-egy éves vállalati gépeket irányítottak át a helyi volánokhoz). Annak esélye pedig, hogy valaki esetleg még a rövid életű GB/GD rendszámára is emlékezzen, az idő előrehaladtával erősen a nulla felé konvergál.
Ikarus 250.12 altípus eredetileg 1976-ból, a fényképen is látszik a festéséről, hogy szovjet kivitel.
Hogy itthon maradt-e, vagy egyszerűen csak "lecsippentették" a sorozatból, nem tudom. Viszont elvileg a szintén a 20. Volánhoz kerülő GC 94-35-nek is hasonlónak kellett lennie - azt viszont ténylegesen 1976-ban, mégpedig novemberben vették át.
Az újítás szép dolog, de, hogy mindjárt egy Roadmaster Buick szintje legyen a cél, azt még a kínai Nagy Ugrás se tűzte ki a zászlójára. Nem is igen gondolnám, hogy valamelyik újság vezércikkéhez választották volna ezt a képet akkoriban.
A Budapest - Erfurt - Budapest járatra érkezett, a GC 97-00 busszal közel egyidőben.
Az eredeti terv az volt, hogy ez a két busz járja majd felváltva a Budapest - Erfurt és a Budapest-Velence utat, mert az addig odajáró Steyer Ikarusok csomagtér ládái kicsik voltak.
A GC 97-00 tényleg ezt is csinálta.
De a GF 03-23 igen sokat állt mert két baja volt:
- mindenki másétól eltérő ülései rendkívül kényelmetlenek voltak,
- motorja indokolatlanul gyenge volt.
Nem volt benne más motor vagy hajtás, de nem ment.
KÖTUKI vizsgálat min. 3 hónap.
Vissza Ikarus-ba min. 3 hónap.
......................................:-(((
Teljes üléscsere.
A végén inkább különjáratba osztották be, szégyenszemre belföldre., néha átment Szlovákiába is.
A GF 25-5x sorozatú IK-256-os (lengő ajtósok) megjelenésekor a GF 03-23 lett a Budapest-Szeged, indul Budapestről 17,00-kor állandó kocsija.
1973-tól kezdtem Bp-en sokfelé utazni. A következőket láttam:
Dél-Budán már nem jártak Ik. 620-asok és FAÜ csuklósok, csak 556-osok és 180-asok.
Csepelen és Dél-Pesten nem jártak 556-osok, csak 620-asok és FAÜ csuklósok. De 180-as járt a 23, 35, és 93-ason.
Kelet-Pesten FAÜ csuklós járt a 61, 61Y, 62, és 62Y-ban. Az Örs v. teréről 556 járt a 76-oson, a többi vonalon (31, 44, 45, stb.) 620 és 556 vegyesen.
Innentől északra és Észak-Budán minden csuklós 180-asban. De itt vegyesen jártak azonos viszonylaton 620-asok és 556-osok.
Kiválóan lehetett ezt tapasztalni a Bosnyák téren, az Árpád-hídnál (Óbuda), a Moszkva téren, és Hűvösvölgy Népkertnél. És bőven volt alkalmam látni, mikor nagyi öccse telkére kijártunk Kelenföldről Máriaremetére.
E kiosztás többnyire 1978-79-ig tartott, mikor fokozatosan leváltották a régi kocsikat a 260 ill. 280-asok. A FAÜ csuklósokat hamarabb, Kelet-Pesten és az 52-esen '75. nyarán, a 38, 138, 54, 154, és 154E-n '75. decemberben.
-------------------------
Spéci emlékem, mikor '74. nyarán utaztam 156E járaton a GA-58-56 frsz. kocsin. Akkoriban Budán már ez volt az egyetlen ilyen régi sorozatú kocsi.
Érdekes, hogy olyan valaki tette fel oda az itt publikált rendszámos buszos képeket, aki az Ikarus Fan Club topikba azidőtájban feltett ilyetén fotókat nem.
Köszi Zoli,jó hogy van itt egy Közlekedési/Igazságügyi Szakértő is. A villamospályára soha nem gondoltam volna hogy külön tétel lehet egy baleset esetén.
Az még csak hagyján,hogy kopasznak nem adtak ki jó buszt,de hogy még a vonalról is képesek voltak ezért lecserélni,az nem semmi!
Egyébként gyerek utasként én imádtam az 556-osokat. Nagyságrendekkel kulturáltabb,csendesebb és gyorsabb volt a vén 620-asoknál.
Jó nap volt,ha a 3-ason 556 jött éppen,aztán lett a gyorsjárat piros 3,na az volt az igazi,amíg szóló volt.Volt a vonalon egy-két vagány,fiatal srác,azok nyomták a gázt olykor rendesen.
Nagy néha még sima előzést is bevállaltak a Nagytétényi út egy hosszabb szakaszán,ha utolértünk egy komótosabb fekete 3-ast,vagy 14-est,ez kétségtelenül a nap fénypontja volt. :-)
Ha csak tehettem,ott támasztottam a vezetőajtót a fülke mögötti kapaszkodón lógva,orrom a plexin és bámultam,ahogy vezetnek.
Az elvégzett munka körülményei és mennyisége, valamint a fizetett bér közötti kedvezőtlen arányon kívül ezek a trógerségek is állandósították ott a gkv-hiányt.
Köszi a történetet. Ez a ki mivel kezdjen,és mi után mivel folytathatja nálunk is megvolt a megyei ÁÉV-nél. A fiatal/kezdő sofőrök vagy Zukkal,vagy Csepel 452-vel kezdhettek még 1984-ben is. Meglepett mikor megkérdezte a főnököm 3 év után,jön 6 darab új Robur fixes,nem kéred az egyiket? Nem. Miért? Mert a Zsuk-kal engedélyezted az otthon parkolást,a Robur-ral meg nem fogod. Maradtam a Zsuknál. :)
Nekem az első furcsaság az volt, hogy 1971-ben az akkori szokásoknak megfelelően mint abszolút kezdő nullkilométeres, a Fürts leglepukkantann 620-as kocsiját kaptam ( GA 09-29) , amíg az emlékezetes sztori miatt hozzá nem jutottam a GA 95-00-hoz.
Ugyanakkor az akkor még működő igen szigorú, garázson belüli sofőr hierarchia ellenére, Ik-556-ra bármikor bekerülhetett egy kezdő is.
Egy GA 93-xx vagy GA 94-xx Ik-620-ra fel se léphetett egy kezdő, de egy papíron korszerűbb, jobb, szebb IK-556-ra, a 4-es vonalra bármikor beülhetett......."
Egyszer szombat délutánra mentem és a garázsban kezdtem kb. 12,40 körül, mert éjjel én voltam a házmester szám.
Ok.
Első történet
Beértem a garázsba korán és ahogy felvettem az indító lapot, kimentem megkeresni a kocsimat a 9-es sorba.
Kimenet megláttam a GA 94-44 frsz-ú Ik-620 kocsit, mely csillogott mint a Salamon töke, jó volt, szép volt.
Lettem a földre a cuccomat, táskámat, viszonylatjelző táblát, mindent.
Beültem, gyönyörködtem.
Majd beindítottam és mentem vele a tároló téren egy teljes kört, kb. 400 métert.
Visszaálltam a helyére, leállítottam.
Felvettem a földről a cuccaimat elmentem megkerestem a saját kocsimat.
Feltábláztam, leellenőriztem vizet+olajat, meg amit kellett, kitöltöttem a könyvet és indultam kifelé.
A kapuban megállítottak, kiszállítottak és az ügyeletes üe.vezető elé vittek.
Szombat lévén az üe.vezető (Bitó Etás) nem volt bent, de volt egy ember ilyenkor aki üe. hatáskörrel rendelkezett, Ő volt az ügyeletes üzemegység vezető.
Szabályos kihallgatást tartottak:
- Miért ültem bele idegen kocsijába ?
- Mit akartam vele?
- Mennyit mentem?
- Mit loptam el belőle ?
Ez utóbbi miatt a táskámat is átkutatták.
A GA 94-44 Frszú IK-620 egy 1965-ben érkezett kocsi volt, megkímélt állapotban, az incidens idején már 6 éves.
Van egy táblázatom, ami a Mávaut/Volán autóbuszok üzembehelyezésének dátumait és még egyéb adatokat tartalmazza 1959-1984/85. időtartamban. Abban a jelenleg vitatott Ik.266-os 1974.03.22-én lett üzembehelyezve a Vasi Volánnál - a fotobus szerint is. Ezért írtam, hogy esetleg kerülhetett később az Alba Volánhoz is de erre adat nincs
se itt se ott.
Nekem a kép gyanús de legalább is kételyeim vannak, vagy pedig hiányzó adat van valahol felderítetlenül.
Ugyanezen forrás néhány esetben elkevert egy-két buszt és más volánhoz sorolta be, ám a sorozatkiosztások többnyire felszínre hozták a hibát. Egyedi példányokkal (ahogy ezzel is) már jóval nehezebb lenne mit kezdeni.
Létezik egy másik forrás is, amely viszont már az 1981-es selejtezési dátumot is megemlíti. Ez a forrás egyébként pont a selejtezési dátumokkal és az átrendszámozásokkal is segített korrigálni az előzőt.
Csak egy megoldás van rá, utána kell nézni még jobban. A fotó már önmagában elég beszédes ahhoz, hogy a kétely felmerüljön, de nem ártana tudni azt is, mikor készülhetett. Valamiért azt gyanítom, hogy még 1973-ban...
Esetleg a 16-os Volán GC-86-93-ról mit tudtok? Egy Ik 66 után kapta a Nagy Géza-Pummer László páros újonnan. Az utóbbi az unokatestvérem volt,jó nagy korkülönbséggel.
A napi vizsgán csinálták hivatalosan. De egyes sofőrök önhatalmúlag belepiszkáltak. Főleg akkor, ha egy nagytalpú délelőttös a váltás idejére már agyonfékezte.
Kifordítom jobbra a kormányt, a négyszögletes állítócsavart ütközésig becsavarom, majd két kattanást vissza. Utána ugyanezt a másik oldalon is. A hátuljával nem volt érdemes foglalkozni.
Antibácsi arról regél a filmben, hogy a mechanikus váltóval milyen hatékony volt a motorfék. Nem fogalmazott világosan, (lehet, hogy megvágták a szövegét). De a mechanikus váltóval elérhető hatásos motorfék nem (csak) az 556-os érdeme.
Síkos lejtőn 556-ossal jártam úgy, hogy a kipuffogófék leállította a motort és az álló hátsó kerekekkel korcsolyáztam jobbra-balra. Villámgyorsan önindítóztam és még azelőtt sikerült gyorsítással "kiegyenesíteni" az autót, mielőtt feltűnt volna egy szembejövő. Ezután leszoktam a síkos lejtőn való kipuffogófékezésről.
Egyébként az 556 fékjével nem volt sok bajom. Ha volt, akkor inkább az volt a bajom, hogy sok kocsinál a legkisebb fékerő is nagy volt, így pl. lassú menetből nehéz volt szépen megállni.
A fékerőszabályzóval felszerelt 260-asok fékhatása sokkal gyengébb volt. Gondolom, hogy BKV-szintű beszabályozás miatt szinte csak az első fékek fogtak. Ameddig nem volt rajtuk automatikus utánállító, naponta kellett egy 12-es kulccsal utánaállítgatni. Elöl. Hátul meg szinte soha.
Bocs az OFFért, és ha volt már akkor írjátok meg nyugodtan, megpróbálom visszakeresni, de mitől volt annyire fekete év 1971? Pusztán tragikus balesetek) miatt, vagy egyéb is volt benne?
Az Ik556-ból a '70-es évek közepére már megvolt mind a kb. 270 db és csak három garázs a Récsei, a Fürts és Óbuda üzemeltette.
Kialakultak az alkatrész beszerzési források, megoldódott a motor kérdés, betanultak a szerelők, garázsi középvezetők.
Mivel akkoriban egy vonalon nem járt kétfajta busz, kialakultak az 556-os vonalak.
Többé-kevésbé állandó személyzettel, állandó fordákkal, állandó útvonalakkal.
Nem állítom, hogy pihenős vonalakat kaptak ezek a buszok, mert járt belőlük jó sok a hegyekre, 8-21-22-56-49-stb.
Teljesen más azoknak a buszvezetőknek a véleménye az Ik-556-ról akik 1972 után ültek rá és selejtezésük időpontjáig hajtották mint akik 1964-től már kínlódtak velük.
Gumidani ha jól tudom fix ember volt a színtiszta Ik-556-os 8-as vonalon.
Máshogy fog emlékezni a típusra mint én.
Nekem az első furcsaság az volt, hogy 1971-ben az akkori szokásoknak megfelelően mint abszolút kezdő nullkilométeres, a Fürts leglepukkantann 620-as kocsiját kapta, amíg az emlékezetes sztori miatt hozzá nem jutottam a GA 95-00-hoz.
Ugyanakkor az akkor még működő igen szigorú, garázson belüli sofőr hierarchia ellenére, Ik-556-ra bármikor bekerülhetett egy kezdő is.
Egy GA 93-xx vagy GA 94-xx Ik-620-ra fel se léphetett egy kezdő, de egy papíron korszerűbb, jobb, szebb IK-556-ra, a 4-es vonalra bármikor beülhetett.
Szerintem ekkor már mindenki a"panorámásra" vágyott,és pusztította a régit. Az meg külön érdekes hogy az Ik 620-as mellett milyen rövid pályafutás jutott az Ik 556,180-nak. Bár érdekes lenne a "Trizs,gumidani" visszaemlékezése erre a buszváltó időszakra.
Vidal & Sohn Tempo 1200 Geländewagen és a Nova-technik Notek-lámpa
Múzeumban, Sinsheimben, továbbá Magyarország útjain, vasúti töltésein / alattuk (Budapest-Szolnok vonal, Akadémia-Újtelep), mezőin és lépcsőin (Máriabesnyő, kegyhely).
Ha már BKV és GC rendszám, itt a 47-69-es a hetvenes évek elején. A Közlekedési Múzeum egy munkatársától kaptam ( több más fotóval együtt ) a nyolcvanas évek végén.
Ez a Villányi út 20. Érdekes, meg voltam győződve, hogy itt a déli útpálya már a háború előtt is megvolt. Kár, hogy az 1944-es légifotó-sorozatból épp' ez a rész hiányzik.
Ezt a képet most találtam. Nagyjából a Notre Dame de Sion épületével szembeni részt mutatja. Itt látszik, hogy a villamospálya ezen az oldalán semmiféle úttest nincs.
A Komp I. Szántódnál, koda Popular 1100 a fedélzeten, 1942. Háború van, de valahol messze, itthon békés minden. A Balatonban sincsenek még Messerschmittek, Jak-ok, Mustangok...
Szerintem ez azoknak az 1958 körül átalakított 601-esek egyike, amelyekről éppen Tőled tudjuk, hogy milyen egészségügyi (röntgen-, véradó, szűrővizsgálati) célokra alakították át, és amelyek közül rendszámos képet csak egyről ismertem: IB 995.
Hopp mellette meg egy remek RIGA 12? 1978-ban unokatesómtól elkértem egy ugyanilyen "megbiztató" motorral ellátott Verhovina 5-öst,egy Tata-Komárom távra,akkor az Omega játszott Komáromban az Erődben a szabadtérin. 6!! gyertyacserével megúsztam ezt a kamfasztikus' 45 Km-es távot a vaddal. Pedig majdnem olyan volt mint egy motorkerékpár. :)
Bizony, volt az utcaseprőnek egyenruhája, sőt, száma is volt. Valamikor komoly városi hivatal volt ez, és szerves részei voltak az utcaképnek. A forgalom növekedésével a veszteségi arányuk kezdte közelíteni a katonai bevetésekét. Aki nem tudta megszokni, hogy a háta mögötti térrel is folyamatosan képben legyen, vagy nem volt valamilyen hatodik érzéke, annak a helye már meg is üresedett.
1988, a 31-es busz a Rákos-patakban. -----------------------------------------------------------
- Cséfalvay Alícia küldte be a baleset helyszínét a Google Street View-on.
- Bérczkövi Imre pedig a következőket írja:
A busz a rákospatakban kötött ki azután hogy egy kamionnal ütközött és a sofőr elrántotta a kormányt és a betont kiütve a patakba csúszott. Rajta voltam az unoka tesómmal hátul álltunk de az első és második ajtó közé estünk .A középső ajtón ugrottam ki de akkor még a hátsó kerék még sebességben volt és forgott .Emlékeim szerint nem volt súlyos sérülés csak zúzódás .Este még a híradóba is bekerült nagy büszkén meséltem hogy rajta voltam. Bocsi még egy infó 31 es busz volt
Mikor a Google képkeresővel rákerestem, nem volt-e már fönt a Fórumokon, nem jelzett semmit, viszont a keresőszöveghez ezt írta be: luxury yacht. Ha a robotok gondolkodása ebben az irányban fejlődik tovább, még furcsa dolgokat érhetünk meg.
A Szondi-teszt képei meghatározott típusú elmebetegeket ábrázolnak. A mindegyik ellenszenvesre az szokott lenni a válasz, hogy akkor is állítsa őket sorrendbe, úgy hogy melyik a legkevésbé és melyik a leginkább ellenszenves.
Az első a Szondi-teszt, a képen látható személyek felé érzett szimpátia/antipátia alapján sorolja be az alanyt bizonyos pszichotípusokba, ami alapján lehet a foglalkozásra való pszichikai alkalmasságról/alkalmatlanságról következtetéseket levonni. Részletesebben: https://en.wikipedia.org/wiki/Szondi_test
Velem sokra mentek a teszten, mert azt mondtam, hogy mindegyik képen szereplő fickó visszataszító.
Nekem az volt a legérthetetlenebb elem,amikor elém raktak egy rakás fotót,különböző koldusok,dakoták és bűnözők fotóival,hogy válasszak közülük szimpatikusakat.Ennek nem tudod véletlenül,mi a lényege?
Volt egy másik feladat is,adtak öt papírlapot,az elsőn volt egy szám és ahhoz kellett hozzáadni először talán egyet,aztán kettőt,meg utána hármat és ezt ismételni úgy a végtelenségig,hogy időnként jelt adtak és akkor másik papíron kellett folytatni a műveletet.Mindenki rá volt görcsölve,hogy hiba nélkül számoljon,pedig sokkal később valaki elmondta,tökmindegy volt a végeredmény helyessége,pusztán azt nézték,hogy mennyire egyforma a lapokon a feldolgozott számsorok mennyisége,ergo mennyire fárad a delikvens feje az agytorában.
Köszönöm, ez egy klassz kép, mégha nem is a kocsik miatt. Itt remekül látni a kisföldalatti régi és új nyomvonalának szétválását. Mondjuk alagutat itt nem tömtek be, csak az előtérben látható felvezető rámpát planírozták el kb. a Würth-hídig.
Az nem autósiskola. Ezt a tévképzetet hatökörrel sem lehetett kiverni az emberek fejéből.
Az ilyen vizsgálat azt igyekszik kideríteni, hogy az illető mennyire képes a mozdulatait úgy szabályozni, hogy az a képernyőn a kívánt hatást érje el. Vagyis általánosságban mennyire koordinált a mozgása.
PÁV vizsga.Azt a k..b..sz..tt golyót kellett vezetni a folyóson,viszont csak 45-és 90 fokos szögben mozdult.Hát nagyon sok köze volt az autó kormányzásához.Még szerencse ,hogy az nem csak 45 és 90 fokos szögben működik.Erre gondoltál?
"És még egy pillanatra térjünk vissza 1971. február 10-éhez. A Népszabadság egy dühös glosszát is ráküldött az eseményre:
A mai autóéhség közepette szenzáció, ha egy majdan kapható autótípust bemutatnak a nagyközönségnek. Érthető hát, ha a rádió tegnap déli híre után - miszerint 3 óráig a Technika Háza előtt meg lehet nézni három Zsigulit sok száz ember indult a kíváncsiságtól hajtva a Szabadság térre. Azt mondják, akik korán mentek, látták is az új autókat. Negyed 3-kor azonban egy sem volt ott belőlük. Hogy mit mondtak az odacsalogatott emberek, arról jobb nem beszélni.
(Három órakor ezeket fényképezhette az AM fotósa Csepelen. Hogy onnan hová lettek...)
1) Budapest, 1971. február 9.
Érdeklődők Zsiguli típusú személygépkocsik körül a Szabadság téren. /MTI Fotó: Kácsor László/
2) Budapest, 1971. június 14.
Átadásra készítik elő a Zsigulikat a Hentes utcai szervizben. A MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat június 14-én kezdte el a szovjet gyártmányú Zsiguli gépkocsik kiadását. Ebben az évben - a fővárosban és Debrecenben - 13 ezret adnak át, amelyből tízezer jut magántulajdonosoknak. /MTI Fotó: Bajkor József/
3) Budapest, 1971. június 14.
Dr. Kurcz Árpád villányi állatorvos (középen, kezében irat), Budapesten az első Zsiguli tulajdonosa, akinek Decsi István, a gazdasági igazgató egy autórádiót adott ajándékba a MERKUR nevében. A MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat június 14-én kezdte el a szovjet gyártmányú Zsiguli gépkocsik kiadását. Ebben az évben - a fővárosban és Debrecenben - 13 ezret adnak át, amelyből tízezer jut magántulajdonosoknak. /MTI Fotó: Bajkor József/
4) Debrecen, 1971. június 14.
Kirakodás előtt a vasúton szállított Zsiguli személygépkocsikat ellenőrzik a MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat dolgozói a cég első vidéki telephelyén, Debrecenben. /MTI Fotó: Balogh P. László/
5) Debrecen, 1971. június 14.
Zsiguli tipusú autó átadás a MERKUR Személygépkocsi Értékesítő Vállalat első vidéki telephelyén. Itt kapják meg járműveiket Tiszántúl és Észak-Magyarország vásárlói. Az új telepen elsőnek a Zsiguli gépkocsik kiadását kezdték meg. /MTI Fotó: Balogh P. László/
6) Debrecen, 1971. június 14.
Az AFIT (Autó Fenntartó Ipari Tröszt) szakemberei átadás előtt ellenőrzik az új Zsiguli személygépkocsikat. /MTI Fotó: Balogh László/
Van netem, :) BU-10-48-ból kettő volt. A II. jelenleg is üzemel BPI-977 rendszámmal, de nem arról keresek képet, hanem a korábbiról (IK-280.00), mely a 85 gyors csuklósításánál lett a vonal állandó kocsija, majd valamikor 1993 környékén selejtezték.
Szerintem próbakocsik lehetnek, nem hiszem, hogy 4 hónapig pihentették volna az autókat átadás előtt. Plusz nem is emlékszem, hogy láttam volna korabeli magyar rendszámos zsigulit ilyen lökhárítóbabákkal.
Még annyi kiegészítéssel toldanám meg, hogy BU 87-68 1996 szeptembertől Novokuznyeckben szolgált. További pontos sorsa ismeretlen, azonban a honos üzem(egység) 2001-ben bezárt.
Eddig csak olvastam a fórumot, de most egy kis segítséget szeretnék kérni.
Régi BKV-s Ikarus 280-ról keresek képet. Egészen pontosan a 80-as évekből keresném az Óbudai ÜE. 84-es vonalának csoportvezető kocsijáról, a BU-07-01-ról képeket.
Illetve szintén a 80-as évekből keresnék a gyors 85-ös vonal Cinkotai ÜE. akkori állandó kocsijairól képeket, még pontosabban a:
BU-10-48, BU-21-07, BU-86-85, BU-86-87 és a BU-87-68-as kocsikról.
Na igen, rendszámok... valahol otthon megvan a Tízezer rendszám című könyv, avval kezdődött, hogy gyerekek akartak ennyit összegyűjteni a háború előtti Magyarországon, aztán bonyolódtak a szálak. Én akkor annyira felbuzdultam ezen, hogy neki akartam állni írogatni őket egy spirálfüzetbe; ha meg is csinálom, most rengeteg rendszámmal szolgálhatnék nektek.
Hát, most abból kell dolgoznom, ami van: az egyik kép a szántódi rév anno, de, hogy ezen magyar rendszám...
A másikon bezzeg van, mert ez a Gorenje-turizmus időszaka, mikor az öreg nagypapát is kihozták a szoc. o-ból, mivel szükség volt a valutakeretére. A kép egészen pontos helyszíne: Bucsu, Vas megye; Ausztria ekkoriban tiltakozott, hogy Burgenlandban nem lehet átmenni a magyar rendszámú autóáradattól az út egyik oldaláról a másikra, és különféle szankciókkal fenyegetőzött. Aztán felemelték nálunk az áram árát, és a kérdés magától megoldódott, de ez már egy másik történet.
Kutya legyek, ha hazamegyek, megnézem. Mert Isten bizony úgy emlékszem, az volt a kép felirata, hogy megérkeztek Magyarországra az első Zsigulik; hanem, mióta bebizonyosodott, hogy sohasem kerültek hatvanezerbe, tartok tőle, hogy ez az a Alt... Alz... az a német, amelyiknek a neve nem jut eszembe... mindegy, de a képszöveget holnapra megírom.
Nincsen, ez egyébként nem az volt, annak a két falunak csak egy kis patakja volt. FORTEPAN-kép, ahogy ki is van írva, illusztrációnak, bár van, aki utálja, ha a kép nem eredeti helyszíni. Ezen meg nem látszik a rendszám, egyáltalán jó lenne tudni, miért kellett kihalászni.
A lökhárítóbabában határozott törés van (a 125-ös polski később is ilyen maradt), ilyen csak a legkorábbi autókon volt. A gyártás 1970 őszén indult, magyarországra viszont csak 1971 közepén érkeztek az első autók.
Egyébként arra is gondoltam, hogy nem biztos, hogy itthon készült a fotó.
Sajnos hátulról nincs értékelhető kép. Amúgy a filmben elég sok magyar rendszámú nyugati autó van (R-16, VW1300, BMW 1802) amivel a gonoszok közlekedtek. Mondjuk R16-ot meg VW1300-at árult a Merkur, de a BMW 1802 is csak úgy kerülhetett be az országba, mint a 126-os: Konsumex, ajándék, külszolgálat stb.
Ez azért érdekes kép mert ezen nagyon korai legelső szériás zsigulik vannak. Ilyeneket nem forgalmazott a merkur. Feltehetően próbakocsik. Érdekes lenne tudni, hogy hová kerültek ezek az autók.
A merkur a hetvenes évek közepéig hozott be kis mennyiségben fiatokat de a 126-os nem volt köztük. A konzumex autószolgálaton keresztül dollárért újonnan bekerülhetett az országba, illetve magánúton is.
Hja,akkor még nem voltak vezérképviseletek,meg sajtós tesztautók.Emlékszem,a legelső kispolskis bemutató cikket az AM egy itt tanuló lengyel lány autójáról írta.
Már nem gyakornok voltam, hanem dolgoztam. Egy kis faluban, illetve kettőben, mert összeegyesítették őket. Akkoriban mánia volt ez, pedig szomszéd falvak utálni szokták egymást.
Imrével beszélgettem, a tsz-szerelővel, aki nyomott hangulatban volt:
"-Egy pokol a házasságom... az életem is. Gyűrűs menyasszonyom volt, úgy képzeld el, már az esküvő is ki volt tűzve, de bejött a képbe egy leány, és hát - gondoltam, még ennyi belefér."
Nem fért bele. Faluhelyen ilyennel nem jó játszani, mert másnap már mindenki tudja. A menyasszony családja lefújta az esküvőt, a gyűrűt visszaküldték, Imrének megüzenték, hogy eléjük ne kerüljön, ami egy ilyen kis helységben (kettőben) a lehetetlenséggel határos.
A másik leány családja megüzente, ha nem állítja helyre a leányuk becsületét, azzal, hogy elveszi, akkor velük ne találkozzon. Így aztán itt lett esküvő, de a fent vázoltak szerinti kimenetellel.
Imre ivott néhány fröccsöt, aztán visszament a műhelybe, mert ez ebédidőben történt. Kint állt az udvaron az agrármérnök ARO-ja, javításhoz előkészítve, és Imre úgy gondolta, egy-két kör belefér, elmulasztja a rossz hangulatot. Az ajtók nyitva, bent a slusszkulcs, már ült is be.
Néhányan, akik már visszajöttek ebédből, látták, és ki akartak ordítani: "-Te, nehogy beindítsd!"
De még csak a T-nél tartottak, mikor a motor felbődült, az ARO meglódult, ment vagy másfél métert, aztán visszahuppant a saját hátsó kerekeinek a hűlt helyére. A hátsó híd volt kivéve, a kocsi bakokon állt. A porfelhőből kimászott Imre, szerencsére sértetlenül, még a nyelvét se harapta el, csak nem értette először, hová tűnt a talaj a kocsi alól, egyáltalán, mi volt ez?
Kirúgásról szó sem lehetett, a tsz örök emberhiánnyal küszködött, minden komolyabb műszaki ember rég a Volánnál volt, vagy valamelyik állami gazdaságban. Sőt, azt hiszem, ő kapta meg a kocsi javítását, a fizetéséből vontak valamennyit.
A házasság maradt, amilyen volt, az nem volt javítható...
(Utóirat: a kocsikat mindig javították, az elnök büszke volt, hogy csak használt kocsikat enged venni... a szerelők szerint bármelyik már régen több pénzt elvitt, mint egy új...)
FORTEPAN évszám: 1990; képszám: 28273Surány, Duna-part, a túlsó parton Alsógöd.
Köszönet a kiigazításért, így 50 év után már nem emlékeztem pontosan. Pedig van még az akkori újságokból, egy garázslomtalanításból mentett anyag, csak nem volt még időm elolvasni...
Az milyen okos döntés lenne ha egy ilyen fórumra feltenné a képet. Bocs fiúk ezt és így szeretném megépíteni,véleményetek? Aztán nem bénázna/semekkorát/. :(
Mivel nekem is volt egy ATI-s Skoda 100, egy hiányosságot fedeztem fel a replikában. A műszerfal jobb oldalán, a kesztyűtartó és a légbefúvó között volt egy Ikarusból származó nyomógomb. Az oktató szükséghelyzetben azzal tudta leállítani a motort. (Slusszgomb.)
Kispolszki szakértők válaszát kérném - előre is köszönettel !
A legkorábbi 126p szériák mikor és milyen rendszámokkal jelentek meg Magyarországon?
Én leginkább Z betűsekre emlékszem, a korai példányok közül ZH, ZI rendszámúakat emlékeim szerint láttam - de ha valaki tudja pontosan, honnan is indult a rendszám kiosztásuk, örömmel veszem.
Ha már 850 Sport Coupé : 1971 12 31 péntek volt . Valaki aznap vette át a vadi új kocsiját , majd este elment szilveszterezni , és utána volt két napja kijózanodni ! Egy kicsit az élet császárának képzelhette magát akkor és ott ! :)
Urak,segítséget kérnék.Makettezéshez kellene pár olyan,szemből fotózott,torzításmentes,lehetőleg nagyobb kép régi rendszámokról,amik még tűrhető állapotban vannak,nincsenek görbére festegetve. Legjobb lenne a mintámhoz hasonló páros kép,de külön elsőnek,hátsónak is örülnék,ha lenne valamelyikőtöknek a gépén ilyesmi,köszönöm!
Azt esetleg tudná valaki,hogy 1974-ben még csak I,vagy már U kezdetű táblákat adtak ki?
Nem tudom, rajtam kívül gyűjti-e még valaki a dátumokat, de kenyeret nem kér, szóval a JSZP rendszer jóvoltából meglett a régi 2106-osunk forgalomba helyezése: PK 72-27 1979.04.03
A 45 km/h-t nem tudtuk átlépni... illetve olyan hangok jöttek a motorból, hogy nem mertem. Ha valaki nem ismerné a típust: kormányváltós, hidraulikus fékes. Iszonyú jármű volt.
FORTEPAN 59715 a másik nagy álom (már a Felicia mellett), a harmadik ugyanebből a Sport Coupé. Aztán megnéztem a Merkur-árakat: Zsiguli 60.000, Fiat 850 85.000, Fiat 850 Sport Coupé 133.000. Örökre megrendült a hitem a szocialista árképzésben.
Nekünk UAZ jött be. Móron voltam gyakornok az Állami Gazdaságban, és egyszer be kellett menni Székesfehérvárra az AGROKER-hez valamiért, vagy műtrágya volt, vagy növényvédőszer. Inkább az utóbbi, mert kevés kellett belőle, azért is kaptuk az UAZ-t, egy platóst. Frissen jött ki a műhelyből, ha jól emlékszem , főtengelycserés volt, mondták: legalább kipróbáljuk.
Sanyi, a sofőr menet közben időnként aggódva nézte a műszerfalat, később már a motort is. Már kint voltunk a 81-esen, amikor közölte: annyira melegszik, hogy 10-nél gyorsabban nem tudunk menni. De nekünk meg más egyéb munkát nem mondtak, az anyagot el kell hozni, hát érünk, amikor érünk, oda is, vissza is.
Mórtól Székesfehérvár olyan 28 kilométer. Két és fél órába telt odáig, de addigra felbolydult az egész 81-es. Még a szembejövők is csak néztek, mi van itt, hanem a sor a hátunk mögött... dudáltak, villogtak, kihajoltak, mutogattak ezt is, azt is, ordibáltak, hogy aki így vezet, az mit fogjon a kezébe kormány helyett, Sanyi azonban nyugodt gyerek volt. Néha, ha kissé lefogyott a torlódás, egy-egy sofőr átszólt, mi a baj, mert azért sejtették, hogy nem szórakozásból megyünk tízzel.
Mikor megtudták a főtengelyt, bólogattak, intettek, és mentek tovább. Mi is, közben beszélgettünk, és nézegettük Fejér megye szépségeit, nem mintha még nem láttuk volna. Sanyi megígérte, ha odaérünk, elvisz Fehérvár leghíresebb maszek fagylaltosához, akinél mindig legalább huszonötféle fagylalt van, és vesz nekem mákfagyit, mert szerinte az a legjobb. Úgy is lett.
Következő két és fél óra múlva visszaértünk Mórra, leraktuk a növényvédőszert, Sanyi meg leadta az autót a műhelyben. Mobiltelefon még nem volt, hacsak én nem hívtam fel a gazdaságot az AGROKER-től, már nem emlékszem, de ha így, ha úgy, addigra azt hitték, meghaltunk.
Sok év múlva találkoztunk, volt az talán tizenöt is, ha nem több, már réges-rég máshol dolgoztunk mind a ketten.
Megáll velem szemben: -Neked marhára ismerős az arcod... tuti, hogy mi dolgoztunk valahol együtt, de már meg nem mondanám...
-De a főtengelyre még emlékszel?
Nem kellett folytassam... aztán még sokáig beszélgettünk.
Csehszlovákiában volt ebből egy majdnem-balhé, de most nem tudok hirtelen részleteket. Amerikai filmesek forgattak, talán a The Bridge at Remagen-t, és megkapták egy cseh kisváros jó részét, ugyanis szenet találtak alatta, és amúgy is le akarták bontani.
Odavittek mindent, német tankok harcoltak amerikaiakkal (azt hiszem, csak M26 Chaffee-k voltak, mert azokat volt könnyű szállítani), egész utcák robbantak fel, mikor egy NDK-lapban megjelent, hogy valamilyen trükkel NATO-alakulatok állomásoznak az amúgy is nehéz helyzetben levő szomszéd ország területén, és csak az alkalomra várnak, hogy beléphessenek az események alakításába. (a dátum: 1968).
A forgatócsoport még időben kapta a telefont, hogy egy szovjet harckocsizó alakulat van útban Prágából, felderíteni az eseményeket. Villámgyorsan összeszedték a dokumentumokat, az elkészült filmtekercseket, a felszerelést, hogy a járművekkel meg a többi nehezebb dologgal mi történt, nem tudni. Amit tudtak, repülőre tettek, és eltűntek, mire az oroszok megérkeztek, már csak csehekkel találkozhattak. A forgatás valahol Nyugaton folytatódott.
Csehszlovákia ingerült hangú jegyzékben köszönte meg az NDK-nak a gyors és pontos híradást.
Elképzelem, amint a ventimigliai régi rendszámos topikban valaki most beszúr egy fotót a GAZ-51-ről a helyi menedékház előtt. Na ott lehet csak igazán fejvakarás, hogy ez vajon hogyan kerülhetett oda?
:-))) ... akkoriban nem volt ritkaság az SV-motor, a Willys is azzal ment, meg a Weapon is... a Gaz-51 megmutatta a béketábor fölényét az imperialistáknak (hát még az Alpokban!). Most láthattak csodát. De hát, ha egy nagyember leánya ki akart menni, akkor ott nem lehetett apelláta.Meg a hegymászók mondják, a hegyek iránti vonzódást nem lehet leküzdeni... Hillary is azért mászta meg a Világ Tetejét, mert "ott volt."
Ventimigliában sok fénykép készülhetett azokban a napokban...
Hűledezés, azt mégsem lehet ODA (ventimigliába) elküldeni etásak !
Lehetett.
Éjszaka átpakolás.
Jöttek a riasztott ügyeletes vámosok.
Express vámolás.
Új TÍR zár.
Reggel bejött a 2 fő gkv.
Elmondták nekik a cserét.
Az egyik a helyszínen öngyilkos akart lenni, úgy elkeseredett.
"Meggyőzték" őket, így mindketten "önként" vállalták a feladatot.
S ezzel az oldalszelepelt csodával, Vmax 50 km/h, az osztrák hegyekben Vmax 30 km/h több nap alatt elzörögtek a Táblás utcából Ventimiglia észak, hegymászók gyakorló, edző, táborhelyére.
Hogy olyan IZS a 90es évek elején még mennyi volt Siófokon. Meg Barkas. Meg bogárhátú. Meg volt két ROBUR kisbusz, az egyik a vízműveké, a másik a kőolajvezeték-gyáré.
Aztán hirtelen eltűntek....
De a Tátra darus és lajtoskocsi meg az IFA szippantós maradt még sokáig ;)
Fűtésszabályzó. A fűtéscsatornában volt egy terelőlemez ,amivel az orrban elhelyezett hűtőn átáramló meleg levegő útját lehetett szabályozni. Gyakorlatilag az Ikarus 55-66 fűtése is így volt megoldva.
Már nincs kockakő, régi Octavia, Zaporozsec, hirdetőoszlop, sőt, a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy, a MOVE, és az ÁVO se, de a Podmaniczky utca igen. Ha valaki mégis volt abban a járókában, nem is sejtette, milyen történelmi helyen van. http://www.galilei.hu/sajto/nagypaholycikk.html
"Az utca Podmaniczky Lászlóról (1792-1865) kapta a nevét minden más hiedelemmel ellentétben. A XIX. századi Pesten (még nem Budapest) szokásban volt, hogy a városnak telket adományozó személyről utcát, vagy teret neveznek el. Jelen esetben, a mai Podmaniczky utca esetében is így történt, ami egy történelmi tévedés következtében Podmaniczky Frigyes nevéhez köttetik. Az 1860-as évek derekán báró Podmaniczky László a saját földbirtokát áldozta fel a Nyugati pályaudvar (ekkor még Pesti indóház) építésére. Tehát az utca teljes neve hivatalosan: Podmaniczky László utca."
Ez egy "mobil szerviz" utánfutó. Jobbra a kompresszor, majd három olajos hordó, amin v. amiben levegős pumpa van hátul a zsíros hordó, balra a kihúzható tömlők.
Ez most megint nem személyes, csak azt akarom mondani, remélem, akinek nem volt gyerekszobája, mert hát nem volt mindenkinek, az csak nem kényszerült így aludni.
Ez most egy abszolút más téma. Rendőri intézkedés, a járőr kimutatja az utast, hogy: "-Az elvtárs miért nem szíveskedik a jármű belsejébe fáradni, talán nincs ott elég hely?"
Persze, hogy nincs, bolond lenne bárki beljebb menni, aki bent van, akkor majd ő nem tud kiszállni. Hogy ki rendelte el, hogy egy villamosszerelvény csak max. három kocsiból állhat, nem tudni, de ne felejtsük el, hogy a rendőr nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó, így a vita vele húsz-negyven forint büntetést eredményez, amin nincs miért nevetni, mert mai pénzre átszámítva meg kell szorozni úgy százzal.
Pumukli... te is tudod, én is tudom, sőt, még azt is tudod, hogy tudom... rossz időben voltál rossz helyen.
Történetesen átjött egy ismerősöm, eszegetünk-beszélgetünk, egyszer végigzongoráz a fórumokon a számítógépen. Te-azt mondja-nemrég lépett be a Pumukli. Már ott van neked két mínusz, pedig még épp csak a neved, ha el tudta olvasni.
Előbb azon voltam, hozzávágom a képernyőhöz a cipőmet, de mondta, hagyjam, majd ő ad neked mínuszt. Adott is, mert, véleménye szerint, ez nem közösségi viselkedés, vagy, ha az, akkor meg milyen.
Ő tudja, tornatanár volt, és egyik tanítványát Setét Józsikának hívták, aztán valaki felírta a falra tintaceruzával, hogy "setét Setét Józsika." Mikor kiderült, ki volt az, hét végén kifesttette az illetővel az öltözőt.
Egy másikat én adtam, mert, ha már így rám mutattál, hogy én voltam, hát legyen igazad. Egyébként nem tudom, ki hogy van vele, nálunk mindenki külön nicken van fenn, lehet, hogy nálatok négyen-öten vagytok egyen, mert különben hogy lett volna a hétvégi hacacáré, amikor, ahol Pályaőrt láttál(láttatok) hirtelen lett mindenhol négy, néhol öt mínusz, néhány oldalra visszamenőleg.
Pumukli, én is elég élénk fiatalember voltam, néhányan ma se tudtak ebből kifolyólag leszokni a nyugtatóról, de így, ötven fölött (sőt... hatvan fölött) már illő lenne megállapodott ember módjára viselkedni.
Kérlek, ne keverj bele ebbe a (szerintem erősen személyes) ügyedbe. Én ezen az egy néven vagyok fent, semmi közöm az általad felsorolt többi névhez. Rendszeresen olvasom a fórumot, de nagyon ritkán írok, van, hogy hónapokig nem. Úgy emlékszem. utoljára az eladó CA-s Skoda Octaviával kapcsolatban írtam, azóta nem. Sem mínuszt, sem pluszt nem adtam még senkinek. Amúgy az e-mail címem publikus, ha valami problémád van, ott elérhetsz.
Kérlek, a fentiek ismeretében a továbbiakban hagyj ki a személyeskedésekból.
Én már az "új" X-ről írtam. '90-től 2004-ig az üzletszerűen bérelhető járművek kaphatták. 2005-től már újat nem adtak ki a régieket meg visszavonták szépen, ahogy selejteződtek az autók. Bár amennyire emlékszem, teherautó nem volt X-es. Igaz régen is csak személyautókra adtak XX-et. A '80-as években többször béreltem platós, meg dobozos Barkast a Főtaxitól, azok F-esek, meg Y-osok voltak, csak a "körablakosokon" volt XX rendszám.
Nincs koronás tábla a rendszám helyén, de azért ha egy rendőr, ilyen rendszámtáblát meglát - szerintem - csak összecsapja a bokáját és szalutál egy szépet, kihúzott, egyenes derékkal...........:-)))
Meg a nadrágunk... volt, amit el kellett dobni, mert nem lehetett többé kimosni, esetleg ollóval, miután lemásztunk az oszlopról. Hordókat is szigeteltek vele, már, amiben nem tartottak élelmiszert/italt. Útépítésnél kőszénkátrányt használtak, de nem akarok ebbe belemenni, mert ez az aszfalt-fakátrány-kőszénkátrány, ez egy külön tudomány, hátha van olyan fórumozó, aki épített utakat.
Pontosabban a régi,két betű-négy szám rendszerben a duplázott XX 00-00 volt ez a kategória,mert X-szel kezdődhetett utánfutó rendszám is. Az új formátumban is volt X kezdetű rendszám,csak már nem emlékszem a funkciójára,talán ideiglenes volt?
Nem lehet hogy csak Én emlékszem a kátrányra. Teljesen soha meg nem kötő, rendkívül erős szagú, impregnáló anyag. Régen mikor még nem tudták mi is az a kőolaj és belőle a bitumen, a fa építésű hajók védelme elképzelhetetlen volt nélküle. A fába kiválóan beszívódott /ellentétben a bitumennel / Így kizárta a vizet, megölte a gombákat kórokozókat. Mivel ilyen jól " beszívódik " alkalmatlan utépítésre, kivéve homok, por időleges megkötése. Ha oda megyünk nyáron egy régi fa villanyoszlophoz már érezzük is az " illatát ", ha netán megfogjuk még akár -korfüggő- ragacsos is lesz a kezünk.
Van egy hasonló vagy ilyen Velencére beérve Csákvár felől is.Mondjuk az a színe alapján POSTA-s lehetett. Legközelebb lefotózom,ezeknek a járgányoknak gyerekkoromban tisztességes X-el kezdődő pótkocsi rendszáma is volt.
Ez egy szép "Kalocsa" típusú lakókocsi makettje. Az egyik villanyszerelös propagandafilmben egy Csepel D-344-es vontat ilyent. A Balatonon is elöszeretettel alkalmazták a nyaralók építkezésén bunginak, meg a kikötöben is.
Én is úgy emlékeztem, itt azért még írja a bitument is:
"Az elkészült, betömörített burkolat csak akkor fog tartani, ha a réseket szilárd anyaggal kitömtük, kiöntöttük. Ehhez cementhabarcs, mészhabarcs - ez utóbbi csak akkor, ha műszakilag indokolt (gyalogos felület, stb.) vagy bitumenes kiöntést kell alkalmaznunk. Én magam ez utóbbit jobban szeretem, tartósabb, és mutatósabb)."