Keresés

Részletes keresés

Ricardo 007 Creative Commons License 2024.09.29 0 0 230817

Mi a titka annak a fűrészelésnek ?  

A rugalmassági modulus és , hogy végtagveszélyes !!!

Alapvetően egy szalagfűrész oldalirányban veszélyes lapszakadáskor , persze annak is vannak előjelei !

Burkolat hiányos vagy részben hiányos gép életveszélyes is lehet ! ha esetlegesen a bandázs elkapja a penge fogát !

Ostorcsapás szerűen akár örvénylő módon is megtekerheti a lapot, és ha ott állsz akkor képzeld magad elé a történéseket !

Konkrétan többször is megesett velem , hogy a gyári gépburkolatokon és azoknak a résein is képes kiszúródni a lap !

Sőt teljes zárt burkolatú gépnél ha nincs kellően beközelítve az anyaghoz a felső vezető , AZON A PONTON is ki tud szaladni oldalirányban ! - megtörtén velem is !

Nem  dicsőíteni hanem valagbarugni kellene mindet !

Előzmény: ksanyi52 (230812)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.29 0 3 230816

"A krómacél nem tudom miért jó, minek bele króm ? (majd Paco megmondja). "

Króm – Cr A króm az acélt olaj- ill. légedzhetővé teszi. A martenzitképződéshez szükséges kritikus hűtési sebesség csökkentése által javítja az edzhetőséget, nemesíthetőséget. Az ütőmunka azonban csökken. A króm karbidképző. Karbidjai növelik az éltartósságot és a kopásállóságot. Javítja a a melegszilárdságot, a hidrogénnyomás-állóságot, a reveállóságot. Az acélok korrózióállóságához mintegy 13% krómötvözés szükséges, melynek az alapmátrixban kell oldott állapotban lennie. Lezárja a γ-mezőt, és ezáltal tágítja a ferritmezőt. Az ausztenitet azonban stabilizálja az ausztenites króm-mangán ill. króm-nikkel acélokban. Csökkenti a hővezető képességet, az elektromos vezetőképességet, a hőtágulási együtthatót.

Előzmény: tfe_tng (230810)
BJaca Creative Commons License 2024.09.29 -3 0 230815

Éles a fűrészlap, és nagyok a kerekek. Pont annyit tol az anyagon, hogy ne tolja el a lapot, de még vágjon.  Ő ilyenen tanult meg jól fűrészelni. 

Előzmény: ksanyi52 (230812)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.29 0 0 230814

Értem én, de sztem vannak olyan dolgok, aminél a fejlesztés, mégha műszakilag progresszív is, végeredményben mégis öncélú.

De egyszerűen látatlanban nem lehet erről objektív véleményt alkotni, mert nem lehet átlátni logikával, csak érzelmi alapon ítélkezünk .

Lehet, ha vennék egy ilyent, meg 100 (?) pengét, az is kiszolgálna életem végéig élezés nélkül. De ezt nem tudom megítélni valójában.

Azt az egyet tudom a gyakorlatból, hogy NAGYON nagy a különbség egy jól élezett és egy kevésbé jól élezett vas között is.

Vésőkön csináltam egyszer egy amatőr tesztet, többfélével. Ott nagyon határozottan volt tapasztalható, hogy intenzív használatnál élezni kell rendesen.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149367031&t=9104263

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149419374&t=9104263

A véső a simító gyaluhoz képest egy kőbalta, valamennyire vésni elég életlen vésővel is lehet.

Leheletnyi forgácsot leválasztani nagyobb felületekről kézi gyaluval már kicsit kevésbé éles vassal is sokkal kevésbé szépen lehet.

De ez a kijelentés is megérthetetlen, míg valaki nem tapasztalja.

Előzmény: rfc (230809)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.29 0 0 230813

A több hasonló bailey mintájúból az az egy Woden 4?

Egyrészt attól, hogy amikor vettem még látszottak az alján a síkba köszörülés nyomai. A talp minden éle sarkos, kopásmentes. Az állítócsavarokra való reakció szinte átmenet nélküli. A régi stanleyknél már jellemző, hogy a fel-le állításnál tekered a csavart és ha váltani akarsz a fel-le között, akkor ott van egy rahedli holtjáték, itt alig. Mert nincs szétkopva. Ezen túl kapott egy Veritas PM-V11 vasat. Ezt mondjuk elvileg beletehetném akármelyikbe is. A többi is jó, de azoknál már nem ennyire sík a talp, van holtjáték az állításnál, ilyesmi.

Előzmény: BJaca (230806)
ksanyi52 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230812

Sziasztok! Nézegetem ezeket a videókat: https://www.youtube.com/watch?v=UkXL2RmUyvU  ,https://www.youtube.com/watch?v=fFdpyLn5ftM. Felmerül bennem a kérdés, hogy milyen fák ezek. Háncsukban száradnak, nem rohadnak, és pár centiméter gurigákra fűrészelve, nem repedeznek szerteszét. Mi is szoktunk tűzi fából, ( nyuszikat, hóembert, stb ) eszkábálni, de azokat nem tudjuk sokáig megtartani, mert szanaszét repedeznek. A másik. Mi a titka annak a fűrészelésnek, ahol az 5-6 centiméter vastag fát úgy tudja mindenféle alakra fűrészelni, hogy a felső szalagvezető akár 30-40 centiméterre van az asztaltól, és az alsóvezető akár 1 centiméterre is ki van kopva. Nem vagyok faipari szaki, azért kérek az okosabbaktól tanácsot. Én is szeretem a fát, pl ezt a kis szélmalmot, hajót, is magam készítettem, de nekem nem sikerül ilyen precízen. https://photos.app.goo.gl/BAcxHYnzrQED7vnP8  , Köszönöm ha tudtok nekem ebben segíteni.

rfc Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230811

Az 1600m-t felejtsd el

Látatlanban nem lennék ebben olyan biztos. Ilyesmiket csinál az anyacég:

https://www.samvaz.ch/en/products/tersa-en/

Gondolom megtanultak tartós pengéket gyártani az elmúlt pár évtized alatt.

Előzmény: tfe_tng (230810)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230810

Puha és közepesen kemény fára javasolják. 

A krómacél nem tudom miért jó, minek bele króm ? (majd Paco megmondja). 

Amit keményfára javasolnak, az valami keményfém cucc, annak az árát írtam. 

Az 1600m-t felejtsd el, biztosan nem fogja az 1500. méteren ugyanazt a gyalulási képet hozni, mint az első méteren. De ilyen alapon egy sima, jól élezett gyaluval is lehet sokat gyalulni, élezés nélkül. (pl a pacman által élezett jackplane-el is gyalultam cca 100m-t, élezés nélkül, még a végén is tökéletes képet mutatott)

De a lényeg, amit első körben írtam, hogy nem értem az üzleti rést, ahova ezzel be akarnak törni. Az egyetlen helyzet, amikor óriási előny ez a cserélhető penge a tömegtermelés, csak azt nem tudom, hogy ki használ tömegtermelésre kézigyalut. 

Előzmény: rfc (230804)
rfc Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230809

1964 óta létezik a cég, talán még egy darabig velünk maradnak.

https://de.rali.ch/rali/qui-sommes-nous.html

Előzmény: fejes.i (230805)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.09.28 0 1 230808

Én egy dolgot tudok gyalus témában  és az az , hogy a stanley cserélhető pengés gyalumat miután használhatatlannak bizonyult percek kérdése alatt a munkában 2000-tájékán, rátettem az üllőre és átformáltam a samuval... 

talán nyárfa gyufaszálhoz alkalmas de másra nem !

1600méter ? még 10 métert sem adok neki a gyakorlatban nyárban , még ha r1 acélból van az a kétélű borotválkozó izé...

Eleve a pengét tartó és maga az anyagvastagságok  sem alkalmasak intenzív munkára, DE legyen az alkotónak!, persze azért bükkben vagy csomoros juharban kíváncsi lennék MIRE jó ? :-( 

Ezek naiv laikusoknak valók akik csak nézegetik és nem használják....lehet vitatkozni De ezek tények, nem alkalmas eszközök

Előzmény: rfc (230804)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230807

Ránéztem ezekre a Rali gyalukra. Nekem az nem világos hogyan veszel velük fogást, illetve hogyan állítod a gyaluvas dőlését. Ezek elég fontos funkciók. A Bailey típusú gyalukat nagyon könnyen és kényelmesen tudod állítani. A fa gyalukat kicsit kényelmetlenebbül, de kalapáccsal tudod állítani. Ezeken így elsőre ezt nem látom. Ez olyan hülyebiztos szerszámnak tűnik nekem olyanoknak akik nem akarnak élezgetni, állítgatni. 1600 méter pedig marketing duma szerintem. A cserélhető lapkás kés ugyanúgy veszít az éléből és egyre nehezebb vele dolgozni. 

BJaca Creative Commons License 2024.09.28 -2 0 230806

Amúgy amire azt mondod, hogy nagyon jó gyalu, az mitől nagyon jó? 

Előzmény: fejes.i (230805)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230805

A tények makacs dolgok, nyilván ez is az. Valóban figyelemre méltóan ki van találva ez a cserélhető pengés izé. Hogy lesz-e ilyen vásárolható penge 10 év múlva, mert vagy ráharap a világ erre, vagy nem... erre kíváncsi vagyok.

Valószínűleg Paul Sellers amikor 14 évesen inas volt, tudott gyalulni ugyanazzal a Stanley gyaluval mint ma 70 évesen. Elkoptatott benne vagy 10 vasat, de abból is van több emberöltőre való és még készíteni is lehet bele valamit, ha nagyon nem lenne.

Én úgy gondolom, hobbistaként életem végéig se koptatom el a gyalu vasaimat, meg még a kisfiamnak is itt marad - ha gyalul akkor még bárki bármit is.n.

De ezt nem azért mondom, hogy másfelé ferdítsem az érveket, pusztán a számok szerint valószínűleg igazad van.

Abban talán nem, hogyha történetesen Angolországban laksz, akkor vagy 30 fontért vehetsz egy működő stanley-t, szóval kapsz vagy 5-6 darabot legalább egy ilyen árán.

Az viszont vitathatatlan, hogy az élezés lassabb.

Előzmény: rfc (230803)
rfc Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230804

Krómacél a penge, 1600 méternyi gyalulást bír. Nem tudom, melyik pengét nézted, a 260-as gyaluhoz a tízes csomag 37 frank:

https://de.rali.ch/chromstahl-wendemesser-48mm.html

3 frank 70 rappen az 1600 Ft.

Előzmény: tfe_tng (230798)
rfc Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230803

azért tart vagy 3-4 egyforma gyalut, hogy ne kelljen 15 percenként !!! megállnia a munkával élezni

A Raliban pengét fordítani/cserélni pár másodperc, az még mindig jóval gyorsabb, mint az élezés, és olcsóbb, mint több gyalut tartani. Megvan annak a piaci rése.

https://de.rali.ch/sekundenschnelle-einstellungen

Előzmény: fejes.i (230801)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230802

Amúgy én végül is aztán azért sem mozdultam el a Juuma irányba (gondolkodtam rajta, hogy "beváltom" a gyaluimat egyre), mert amíg egy 4-es régi kb 1,5 kg, a Juuma 4-es meg vagy 2,2 kg. Mondjuk mint a Stanley SW 4, ami szintén van nekem egy. Egy alkalomra emlékszem, amikor napokig gyalulgattam egy nagy tölgy ágy teljes felületét. Már a másfél kilós gyalu is fárasztó volt kicsit, a 2,2 kilós meg még jobban.

Öt perc alatt ez nem jön ki, de ha egész nap tologatod, akkor igen. Sőt, utólag azt gondolom, lehet, hogy a fatestű gyaluk még kevésbé fárasztóak.

Előzmény: Bambula1982 (230794)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230801

Namost már nem szívesen megyek bele vitákba, de pl Paul Sellers - és ha valaki ért a hagyományos kézi gyalukhoz, akkor tőle nehéz elvitatni - azért tart vagy 3-4 egyforma gyalut, hogy ne kelljen 15 percenként !!! megállnia a munkával élezni.

Mármint nyilván ez kvázi folyamatos munka. Legyen az, hogy a mostani acélok jobbak. mondjuk a Veritas szuper acélját lehet, hogy óránként kell élezni.

Azon lehet még gondolkodni, hogy egy hobbista mire használja a kézi gyalut és hány órát pihen hány perces használat mellett, de az nem változtat a tényen, hogy gyakran kell élezni, ha használják.

Akkor hogy van ez a cserélhető pengével?

Előzmény: rfc (230797)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230800

Stanley Black&Decker egy amcsi cég, elképesztő mennyiségű márka van alattuk. Gyártatnak kínában is, de alapvetően nem lehet rájuk mondani, hogy kínaiak.

Innentől kezdve pozícionálás kérdése, hogy milyen brand alatt milyen minőséget adnak. Pl a DeWalt is az övék, az ugye egy jóval drágább, iparibb vonal, de lehetne mondani a BOSTITCH-et is, amire nehéz ráfogni, hogy gagyi lenne. A Stanley-t bepozícionálták az barkácsáruházi szintre, pont azt a minőséget is várhatod tőle. 

A lényeg, hogy az adott brand pozícionálása fogja meghatározni, hogy mennyi mindent spórolnak ki belőle :)

Előzmény: rezgaras (230799)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230799

Apropó, a Stanley-ről mit lehet tudni? Régen egy menő, minőségi szerszámokat gyártó cég volt. Ma szerintem a kínálat nagy része kínai. Van egyáltalán még minőségi termékük? Esetleg egy jobb, akár európai gyártmány sorozatuk és egy rosszabb, kínai? Mikor volt a "lecsúszás"? Azaz milyen régi termékeket érdemes még használtan is venni tőlük?

tfe_tng Creative Commons License 2024.09.28 0 1 230798

26eur az eldobható penge hozzá (ami keményfához is használható). Darabja. Az 10 magyar pénz. A gyaluk árái pedig közelítik a nagy, tradícionális gyártók árait (veritas pl)

De őszintén, nem értem. 

Ott lenne értelme, ahol termelni kell és az idő sokat számít. Viszont manapság nem sok olyan helyet tudok elképzelni, ahol az élezés ideje annyira sokat számítana, hogy megéri ebbe a rendszerbe fektetni. Aki termelni akar, az nagygépeket, CNC-t, vagy teljes gyártósort vesz, ott nem fognak kézigyaluval bohóckodni. Az egyedi, high-end asztalosnak meg belefér az idejébe az élezés. Az amcsi, angol videókat elnézve hónapokat, éveket várnak az ügyfelek egy-egy egyedi bútor elkeszülésére, ha 2x meg kell élezni a kézigyalut (2x10p) az pont nem számít semmit. 

*szerintem*

Előzmény: rfc (230797)
rfc Creative Commons License 2024.09.28 0 0 230797

Ennyiért már kapni cserélhető pengés modern gyalut (Rali), amit nem kell élezni.

https://rali-shop.de/hobel.html

Előzmény: fejes.i (230793)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.27 0 1 230796

Ezeknél a gyakori szerszámoknál ki kell várni a jó pillanatot. Hétvégén, este záródó licitek jóval drágábbak, azokat el kell engedni. Azokra kell vadászni ami hétközben vagy napközben záródik, ott jóval alacsonyabb az ár jellemzően. Fix árasokból is lehet néha alkudni. Illetve vettem úgy is, hogy csak belföldi postázással felrakott hirdetésre kérdeztem rá, hogy elküldi e. Sok lehetőség van, kitartónak kell lenni igazából. Egyformák ezek egyébként, egy licenc alapján gyártották őket Sheffield-ben. Tényleg csak annyi ökölszabály van, hogy minél régebbit kell venni. Sokkal jobb a megmunkálásuk, anyagminőségük. Szép ez a gyalu, ez új. Én is vettel olyan 78-ast ami új volt papírjaival, eredeti dobozában.

Előzmény: fejes.i (230795)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.27 0 1 230795

Rá kell szánni időt és nem szabad kapkodni.

Vettem olyan Record párt, (4-es és 9 1/2-es volt párban), ami full rozsdás volt. Ez mindig lutri, mégis két egészen jó gyalu volt a rozsda alatt.

Nem a márkát kell nézni, én őszintén szólva meglehetősen egyivásúnak látom őket picike részletkülönbségekkel.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152711269&t=9104263

Ebben nem a Woden a lényeg, hanem hogy ki lehet fogni ilyen állapotú darabot is. Ez márpedig "új".

Előzmény: Bambula1982 (230794)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.27 0 1 230794

Az előnye az angol ebay-nek, hogy nagyon sok a Record és Stanley gyalu, illetve a paletta is széles. Woden kevesebb van és nem is gyártottak annyi féle szerszámot. A hátránya, hogy a Brexit miatt sarcot kell fizetni a postán felül. Egyénként a posta is drágább lett. Ennek ellenére megéri keresgetni, mert ki lehet fogni jó vételeket. Annál könnyebb az ember, dolga minél gyakoribb darabot keres. 3-as, 4-es, 5-ös gyaluval Dunát lehet rekeszteni. A különleges dolgokkal nő az ár is, illetve a régebbiek drágább, de azokból is lehet olcsón kifogni. Szóval ki lehet hozni viszonylag elfogadható áron őket és van egy nagyon jó minőségű szerszámod. Aminek egyébként egyenként történetük van. Sok gyalumon van valamilyen jelölés. Nevek, számok. Van olyan gyalum ami 85 éves, már csak ezért más kézbe fogni. A Juuma és Dictum gyaluk mind jók, ezért is írtam, hogy ha új akkor őket kell venni. Ár/érték arányban a legjobbak. 

Előzmény: fejes.i (230793)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.27 0 1 230793

'50-es évekből viszonylag sok van az angol ebay-en. Az az idő már rég elmúlt, hogy fillérekért legyen, de az újak olyan csapnivaló gyártási minőségűek, hogy  akkor is megéri.

Néhány éve én kicsit többet vettem, mint amire igazából szükségem van ;-) párat el is adtam, de még mindig van vagy 3 db 4-es, 1 db 4,5-ös, 1 db 5-ös.

Stanley, Record, Woden márkákból. Akkoriban jó pár hsz-t írtam ide, sztem érdemes rákeresni, mert van talán bennünk pár hasznos tapasztalat.

De igaz, ami igaz, ezekből a fentiekből mondjuk a Woden 4-esem tökéletes darab, gyakorlatilag nem használták, pedig vmikor 1957 körül gyártották. De ha mondjuk összeadom a többi árát, simán kijönne belőlük egy ilyen:

https://www.fine-tools.com/juuma-putzhobel.html

És ez van olyan jó...

Előzmény: Bambula1982 (230791)
Bnhs Creative Commons License 2024.09.27 0 0 230792

Köszönöm szépen mindenkinek a választ és a segítséget! Elég hiányosan fogalmaztam meg a kérdést, kezdésnek 4-es számú Stanley-t keresek, öntöttvas testű, lehetőleg a 40-50'-es évekből, mert azt olvastam, hogy minőségben jobbak, mint az újak, és pl Angliából hozatva szállítással vámmal együtt még olcsóbban be is tudnék szerezni egyet, mintha új hasonló kategóriásat vennék.
Még kutakodom a témában, de egyébként a ducotools nagyon ígéretesnek tűnik.
Még egyszer köszi a segítséget!

Előzmény: Bambula1982 (230791)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.27 0 0 230791

Használt gyalukat szeretne vásárolni, azt írja. Szóval a linkel-t bolt nem játszik. Egyébként sem adnék pénzt ezekért az új Stanley gyalukért. Ha használt, minőségi gyalukat keres akkor itthon nem sok esély van erre. Ritkán felbukkannak fémtokos gyaluk, de inkább fa gyalukból van választék. Gondolom a fémet szeretne ha angol oldalakat talált. Lehet angol ebay-en nézelődni, angol kisebb webshopokban ahol van használt. Lehet német kleinanzeige-n vagy nagy választék van a holland ducotools.com-on. Érdemes minél régebbit venni. 50-es évek vagy előttit. Ezekkel kicsid dolgozni kell, de bárki rendbe tudja rakni őket. Ha azonnal hadra fogható gyalu kell akkor a Dictum saját márkásak vannak a legjobb áron.

Paco155 Creative Commons License 2024.09.27 0 0 230790

Nem probléma, valószínűleg én többet rendeltem tőlük mint te, sok esetben helyszíni átvétellel.  De a kollégáimnak és nekem is aza véleményem mint 409-nek.  Kizárólag filléres dolgokat érdemes rendelni tőlük, ami nem azonnal kell mert a szállítási idő kiba hosszú, és még elnézést sem kérnek érte, ha két hét alatt érkezik meg. Illetve a másik lehetőség, hogy csak olyat választasz ami alatt az van írva hogy áruházi raktáron, és személyes átvétellel elmész érte ha van rá lehetőséged.  Futárral olyat rendelni ami áruházi raktáron van a legnagyobb dőreség, mert akkor először ülnek rajta egy hetet majd a központba megy vissza, ott is ülnek rajta és végül átadják a futárnak a harmadik vagy negyedik héten. 

Előzmény: VargaRoland (230789)
VargaRoland Creative Commons License 2024.09.27 0 0 230789

Ez esetben storno az ötlet, sajnos nem voltam ennyire naprakész az üzlettel kapcsolatban.

A Központi raktárra viszont ezt írja:

Elhittem...

De van ott telefonszám, emailcím, fel kell venni velük a kapcsolatot, aztán érdeklődni.

Jobb ötletem nincs :)

Előzmény: Paco155 (230788)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.27 0 0 230788

Nem tudja. Egyrészt a linkeden levő cuccok alá az van írva, hogy "központi raktárban" ami valószínűleg tényleg tiencsinben lehet mert kb két hét-egy hónap mire megjönnek onnan az áruk, másrészt nemrég az üzletet is átalakították, már nem üzlet hanem egy kiadópult mögötte egy raktárral és nem férsz hozzá semmihez.  

Előzmény: VargaRoland (230787)
VargaRoland Creative Commons License 2024.09.27 0 0 230787

Mivel nem konkretizálta, mit szeretne, mekkorát és mennyit, milyen árban, meg úgy általában semmit, ezért "küldtem" olyan üzletbe Bp. közelében, ahol esetleg személyesen meg is tud tapogatni néhányat, ha nem is a teljes kínálatot :)

Előzmény: 409 (230774)
Tschaby Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230786

A kínai barátaink nagyon tisztelik a DeWalt...

Ahogy nézem egész jól sikerült lemásolni mindent.

https://www.youtube.com/watch?v=LvWrCNoN5MM

Fűrész Elek Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230785

:P

:)

Előzmény: tfe_tng (230784)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230784

Bocs :)

Előzmény: Fűrész Elek (230783)
Fűrész Elek Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230783

Szia!

Nekem ez az egyik kedvencem, bár nem olcsó, de minőségi cuccok vannak. Évek óta szemeztem egy Veritas jack plainnel, aztán itt a fórumban 10 perccel maradtam le róla. 

Németek, szóval nincs vám, a szállítás meg 20€ (ha jól emlékszem): https://www.fine-tools.com/

Előzmény: Bnhs (230772)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2024.09.26 -4 0 230782

Úgy látom, nem nagyon vagy jelen a topikban, miközben nem mi kértünk tanácsot itt.

Előzmény: doodikaa (230779)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230781

Szia Doodikaa!

Ezt a kis rácsot én magam készítettem rozsdamentes acéllemezből a gáztűhelyünk mögé, mert fakanál, vagy valami más gyakran leesett a tűzhely mögé, amit aztán körülményes volt visszavadászni, mert a tűzhely gázcsöve mereven tartotta a tűzhelyet a helyén, elhúzni a faltól nem lett volna könnyű.

Semmiség volt az egész. Mármint a lemez.

Előzmény: Őpoiuztrewq12 (230780)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2024.09.26 -1 0 230780

Akkor javaslok neked valamit. A tűzhely mellé már ne pozdorja alapú pult darabkát tegyél, hanem egy fémből készült kis pultocskát. Ami fölfekszik a tűzhelyre is és a pultra is. Könnyen leemelhető, és tisztogatható lenne. Én rozsdamentes acélt választanék. Egy ügyes fémmechanikus ezt neked örökéletűvé tudná megcsinálni. Nem sokért, de mindig büszke lehetnél rá.

Előzmény: doodikaa (230779)
doodikaa Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230779

Köszi a választ mindenkinek.

Ez csak egy kis móricka rajz az arányok miatt. Ikeás 60 mély korpuszok lesznek. A kis darab kb. 20cm de optikailag és használatilag is számítana, azon az oldalon tűzhely lesz mellette egyébként. Sejtettem, hogy a felső változat semmiképpen nem jó csak a "biztonság kedvéért" rákérdeztem.

Előzmény: Őpoiuztrewq12 (230778)
Őpoiuztrewq12 Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230778

Rferinek teljesen igaza van. A víz beszivárogna a két munkalap közé, és ha szerencséd van, nem kell egy fél év sem ahhoz kidobd az egészet.

Már csak azt nem értem, hogy a második képeden lévő kis darab munkalap mire lenne jó.Ott is nagyon kellene ügyelni a vízzárásra, ami szinte lehetetlen. A munkalapot egy darabból kellene elképzelni. (Méretek nincsenek a precíz rajzodon.)

Előzmény: doodikaa (230775)
BJaca Creative Commons License 2024.09.26 -1 0 230777

Szia!
Nekünk is így van a mosogató, a nejem már nagyon megbánta. Igaz, nekünk egy tálcás, kb ott van, ahol neked a bal tálca.

rferi Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230776

A mosogató alatt ne toldjál munkalapot!

doodikaa Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230775

sziasztok! Konyhatervezésben kérnék egy kis segítséget tapasztaltabbaktól. Sajnos kicsi a helyiség így nincs igazán mozgásterem. A mellékelt kép szerint kéne L alakban megoldani a munkalapot. Amitől tartok, hogy a felső megoldásnál (ami szerintem a normálisabb lenne) a mosogató (zöld) átlógna a két lap illesztésén. Szabad ilyet csinálni, vagy inkább a második legyen?

409 Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230774

Hááát fene tudja, én távol maradok ettől a cégtől. Nem a becsületesség mintapéldái hogy finoman fogalmazzak. :(( Ami náluk "raktáron" van, az többségében Kínát jelent, és megesik, hogy távolról sem azt szállítják ami képen van. Reklamáció nincs, mert oda van írva, hogy az csak illusztráció.....

Előzmény: VargaRoland (230773)
VargaRoland Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230773

Üdv!

Feltételezem nem elektromos gyalura gondolsz :) Ha van Facebook fiókod, akkor kb millió találatod lesz gyalu kifejezésre minden méretben és kialakításban. Anyagilag talán ez a legjobb indulásnak.

Ha mindenképp újat szeretnél, akkor Google a barátod, "kézi gyalu" kifejezésre is kb millió találatod lesz:

https://www.szerszamkell.hu/keziszerszamok_1/kezi_gyaluk_415?srsltid=AfmBOoqjlaihIxb4NZj1XGmcjz84GMS5vyiLR0FlbSEXHBfmWTkVLraa

Ők például Érdiek és van választék és készlet is bőven.

Előzmény: Bnhs (230772)
Bnhs Creative Commons License 2024.09.26 0 0 230772

Üdv!
Új vagyok a fórumon, és szeretnék belevágni a hobbiasztalosságba, hely szűkében viszont kézi megmunkálásra korlátozódnék. Használt gyalu vásárlásban szeretnék segítséget kérni, mert online eddig csak Angliában találtam ilyen szerszámokat. Ismer valaki olyan webshopot, ahol a régióban vagy EU-ban árulnak, esetleg BP-i boltot vagy piacot, ahol szerencsém lehet?
Előre is köszönöm a segítséget!

tfe_tng Creative Commons License 2024.09.26 -1 1 230771

A flex amúgy sem árt... :)

Előzmény: halaloszto (230769)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 230770

Ott a pont. 

Előzmény: halaloszto (230769)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.25 0 0 230769

A mélység nem is, viszont a forgácsolási sebesség. A fix fordulatú, 250es laphoz áttételezett gépen a 150mm lap azért már kezd lassú lenni. Cserébe szép halk.

A kínai 5forintos fűrészlapokból készített készletemmel a papír hézagolókkal most mi lesz? Veszek egy flexet, és csinálok belőlük dobócsillagokat?

Előzmény: Paco155 (230768)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.25 0 0 230768

Igen, bár dadoonál szerintem a méret nem lényeges hiszen nem akarsz úgysem 8 sm mély nútot csinálni vele.    Viszont minden előny az igm oldalán áll.... - és még olcsóbb is.

Előzmény: halaloszto (230767)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.25 0 0 230767

Ócsóbb, ingyen szállírás, nagyobb, metrikus

Előzmény: Paco155 (230766)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.25 0 1 230766

Csakszólok, hogy az az ócsóbb.

Előzmény: tfe_tng (230765)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.25 0 0 230765

A pro-t. Több oka is van:

- egyrészt ez elvileg megáll, biztonságosabb

- másrészt igm-től előbb veszek bármit, mint a palitól

Előzmény: Paco155 (230764)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.25 0 1 230764

Az olcsóbbat. 

Előzmény: halaloszto (230763)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.25 -1 0 230763
Kamelot Creative Commons License 2024.09.24 0 0 230762
Előzmény: motor-os (230761)
motor-os Creative Commons License 2024.09.24 0 0 230761

Fűrészgéphez keresek O 30x18x1mm illesztőgyűrű. 1 db kellene.
Tud e valaki forrást?
Köszi.

Stubai Creative Commons License 2024.09.24 0 0 230760

Üdv.

112x76x6 cm cseresznyefa tábla eladó. Sajnos kb. 15 évig az erkélyen állt, látszik rajta az idő.:-) Esőtől védett helyen volt. A ragasztás mentén meg van repedve. Talán valaki tudja vmire használni.

rfc Creative Commons License 2024.09.24 0 0 230759

Szerintem vannak olyan dolgok, amiket megéri magadnak csinálni, és vannak, amiket nem. Pl. körfűrészhez tolóasztalt abszolút megéri, mert nem lehet készen kapni és mindenki maga tudja legjobban, hogy milyen méretben kell és miket akar csinálni vele. Satunál szerintem a befektetett idő meghaladja a hasznot. Még ha az embernek nem is drága az ideje, akkor is csinálhatna satu helyett könyvespolcot vagy kertkaput :)

Előzmény: Hausch (230752)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.24 0 0 230758

Köszi! Ezt ismerem én is, Szögkerben szoktam én is venni. A gond az, hogy kis méretben nincsen ami egy kis dobozhoz is megfelelő lenne. Utánanézek majd ennek a gyártónak, hátha csak hozzánk nem jut el minden terméke.

Előzmény: Ricardo 007 (230756)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.09.24 0 1 230757

Így néz ki, ugyan én picinyt módosítottam mert muszáj volt....

Előzmény: Ricardo 007 (230756)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.09.24 0 0 230756

Van 1 spanyol cég , cnc-vel forgácsolt s.réz zsanérokat gyárt különféle méretben, szögker-nél álltalában van.

Nem lemez sajtolt hanem tömörből forgácsolt, precíz !

Előzmény: Bambula1982 (230755)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.24 0 14 230755

Rob Cosman-nál láttam ezt a technikát a sarkok megerősítésére. A doboz még nincs kész teljesen, de ezt a részét letudtam. Fel kell még nyitni és megcsinálni belül is. Értelmezhető zsanért nem találtam azóta se egyébként. Ennek is levehető teteje lesz. Majd a szintén Cosman féle fa zsanért akarom kipróbálni, de ahhoz kell szerszámot gyártani még.

Naki Ádám Creative Commons License 2024.09.23 -3 1 230754

Valami 2 komponensű ragasztóval kellene beragasztani a csapokat, de lehet, hogy akkor nem tudnak elfordulni a kerekek. Az ilyen bordázott tengelyű kerekeket a fém irodai székek alá szokták rakni a lemezből  hajlított fém láb konzolokba. Persze abból is elég hamar kitörik. Azt nézd meg, hogy a kerék tengelye tud e forogni a kerékagyban vagy fixen van beöntve a műanyagba. Én már találkoztam minkét fajtával. Ha fixen van beöntve akkor előbb egy megfelelő lyukú csődarabot kell levágni akkorára hogy az első rece rész kiálljon csőből, oda egy zégergyűrű vagy drót kell tekerni hogy a csőből ne jöjjön ki a tengely. Szigszalaggal azt a részt vékonyan betekerni, majd 2k ragasztóval beragasztani a csövet a bútorba. A szigszallag lényege az, hogy a ragasztás után is tudjon forogni a csőben tengely.

Előzmény: Fűrész Elek (230753)
Fűrész Elek Creative Commons License 2024.09.23 -1 0 230753

Köszi! Közben kiderült, hogy ez egy elég fura "éjjeli szekrény", van egy fém váza, a láb gyakorlatilag négy csővég. Így persze érthető, hogy miért ilyen hülye megoldást használnak. De akkor is sokkal hosszabb pöcök kéne...

Előzmény: rfc (230750)
Hausch Creative Commons License 2024.09.23 0 0 230752

Pár éve szemeztem vele, sikerült összeszednem a lengéscsillapítót hozzá, de amennyi időm van, lehet soha nem is lesz satum... Az "olcsón" kategóriában meg szerintem verhetetlen a koncpeció, főleg, ha meg tudod oldani, mert van a kertben/ismerősnél itt-ott annyi elfevő alkatrész.

"Az idő, amit gépészkedéssel töltesz, többe kerül." - Való igaz. De mit számít a hobbistának az idő? (örökzöld kérdésünk, ugye... :D )

Előzmény: rfc (230736)
pali923 Creative Commons License 2024.09.23 -1 0 230751

Egy motorboltban mesélték, hogy az első kínai kismotoron, amit kipróbáltak, hátha lehet árulni, egy vascső volt a kipufogó, amire rögzítettek szép fényes műanyag burkolatot. Lehet találgatni, mennyi idő alatt olvadt le róla. Mégis megpróbálták a kínaiak eladni.

Előzmény: Fűrész Elek (230749)
rfc Creative Commons License 2024.09.23 -1 0 230750

Gondolom sokkal mélyebbre nem lehet fúrni az anyagvastagság miatt. Próbálkozz ilyesmivel, ezt 4 rövid csavar is megfogja:

https://www.kerekrendelo.hu/butor-gorgo-talpas-50

Előzmény: Fűrész Elek (230749)
Fűrész Elek Creative Commons License 2024.09.23 -1 0 230749

Katasztrófa, milyen konstrukcióik vannak. 

Öcsém a hétvégén panaszkodott, hogy az aliexpresszről vásárolt éjjeli szekrényéről állandóan leesnek a kerekek, ha csak egy kicsit is arrébb tolja. 

A kerek rögzítése a következőképp néz ki: a kerekek tetején van egy "dugó", ami recés (három vastagabb lamella), ezek hivatottak egy sima lyukban bent tartani a kereket. Elvileg még nem is lenne baj, ha ez elég hosszú/mély lenne, de az egész dugó alig egy centi, esélye sincs semmilyen nyíró erőnek ellenállni.

Előzmény: rezgaras (230748)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.22 -1 2 230748

Mint írtam, nekem az UniMaxos kompreszor pár hónap után adta meg magát. Az itteni hozzászólásokból is látom, hogy helyesen cselekedtem, amikor nem küldtem vissza garanciálisan, hanem megjavítottam - ezzel persze elveszítve a garanciát.

OT

A hajtókar a csapágyával ugrott le a forgattyúcsapról. Mert nem is volt odaerősítve, csak rászorítva. Visszatettem, de pár héttel később megint lejött. Akkor fúrtam egy menetes lyukat a forgattyúscsap közepébe és egy nagy alátétet csavaroztam fel, ami megakadályozza, hogy a csapágy a karral együtt leugorjon. Azóta nincs vele baj. (de mondjuk egy kicsit bizarr, kínai konstrukció, ahol a hajtókart csak az tartja a helyén, hogy a csapágyat rászorítják a csapra...)

Előzmény: rfc (230746)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.22 0 0 230747

Az IGM-nél pl van magyar anyanyelvű ügyfélszolgálatos, illetve a többiek beszélnek angolul. 

Nekem a Laguna szalagfűrésszel volt gondom, vissza kellett küldeni(!), de teljesen flottul ment az egész. 

Előzmény: rezgaras (230742)
rfc Creative Commons License 2024.09.22 -1 1 230746

Mondjuk angolul. De ha az ember valami épkézláb középkategóriás cuccot vesz, az amúgy sem a garancia ideje alatt fog meghibásodni. Szerintem a gyakorlatban a garanciánál sokkal fontosabb, hogy milyen az alkatrészellátás.

fejes.i Creative Commons License 2024.09.22 -1 1 230745

EMAG-nál volt egy vásárlásom, amit arcpirítóan intéztek, vagyis éppenhogy nem. /dátum, események, tények bizonyítják/. Végül vissza harcoltam a pénzem, de addig az egész folyamat egyáltalán nem volt vásárlóbarát. (Eleve hibás, bontott csomagolású, sérült termék érkezett, csak a cseréjét szerettem volna, de erre nem voltak képesek, végül visszaküldték az árát). Aztán jött a "megbízható bolt értékelése". Ott leírtam pontosan, tényszerűen, mi történt. Aztán kaptam egy üzenetet, hogy az "értékelési feltételeknek" nem felel meg az értékelés, így nem jelenhet meg :-DDDD

Ide sem írom most, hogy pontosan mit gondolok, mert még a Modik kiszedik ezt is :-

Előzmény: Naki Ádám (230744)
Naki Ádám Creative Commons License 2024.09.22 -2 1 230744

A Uni-max és az EMAG nálam tiltólistára lett téve. A uni-max reklamációs idő több hónap is lehet. Az Emax egy sunyi román cég, a facebookon van egy Emag károsultja csoport mert olyan sok a probléma velük. Levelekre nem válaszolnak, tipikusan úgy működik, mint az aliexpress, csak itt még a reklamációkat sem fogadják, míg az aliexpressen el lehet intézni a reklamációt. 

Előzmény: 409 (230743)
409 Creative Commons License 2024.09.21 -1 1 230743

Az uni-max ugyan egy cseh cég, de van hazai képviselete, akikkel a garanciális dolgokat lehet intézni. Több éve volt velük afférom, valami nem működő eszköz miatt. (néhány ezer ft-os valami) Az eljárás úgy nézett ki, hogy futárral küldjem vissza (személyesen nem vihetem), és ha összegyűlik egy konténernyi ezekből akkor felteszik egy kamionra ami elviszi Prágába, ahol egy szakértő megvizsgálja, valóban garanciális-e a probléma. Figyelmeztettek, ha elutasítják, akkor a szakértői díjat is ki kell fizetni, valamint a szállítást oda-vissza Prágába. Nem küldtem vissza, nem ért annyit mint a futár díja, (amit mindenképpen nekem kellett volna fizetni) és azóta hanyagolom a céget. Gyanítom,  elutasították volna ha vissza is küldöm.

rezgaras Creative Commons License 2024.09.21 -1 1 230742

Szerintem a lényeges különbség ott van, hogy ha problémád van, akkor kivel vagy kapcsolatban. Az Alza is cseh, a Mall sem magyar, de a garanciás problémáidat itthon intézheted velük. (a Mall-nál nem vagyok biztos, mert sokszor csak közvetítők, az adásvétel már egy másik céggel történik.) Ha külföldre kell visszaküldeni,  akkor már macerásabb. Arról nem is beszélve, hogy a külföldi webshopoknak van magyar nyelvű oldala, de ha a garanciás cuccot visszaküdöd Csehországba, akkor hogy írod le a problémádat? Ha magyarul, akkor valami fordítóprogrammal próbálhatják megérteni - ha érthető lesz a fordítás.

Előzmény: pali923 (230738)
409 Creative Commons License 2024.09.21 0 1 230741

"De mi értelme?"

Ez egy hobbi fórum, nem kell mindenben az értelmet/racionalitást keresni. !!

Van akinek az is a hobbi része, hogy maga készíti el szerszámait/eszközeit. Nem számolgatja, hogy így olcsóbb vagy sem, mint készen megvenni.

Előzmény: rfc (230736)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.21 -1 1 230740

Ezzel átmegyek az off-ba, de még oda is óvatosan...

rfc Creative Commons License 2024.09.20 -2 1 230739

Szerszámos vonalon pont elég jó a felhozatal: Timár, Zákány, Kamody, Szerszámoutlet, Gépdepó...

(Általános, Amazon/Allegro-szerű magyar webshop tényleg nincs, ott a román eMAG tarol jelenleg.)

pali923 Creative Commons License 2024.09.20 -2 1 230738

Az igaz, hogy sokan nem mernek/tudnak külföldről vásárolni. Viszont a baj nagyobb. Az imént soroltam fel 3 cseh weboldalt, ahonnan jobb, szebb, esetleg olcsóbb cuccokat tud vásárolni az egyszeri hobbiasztalos, mint nagyon sok magyar webáruházból, ráadásul ebből 2 magyar nyelvű. Ott van a lengyel allegro, éppen a héten hallottam róla egy szakértőt. Ez az ottani vaterának indult, ma piactér, és a 40milla lengyelnek kb. 30% ott vásárol. Annyira, hogy az amazon nem tudott oda betörni. Letaroltál már Csehországot, és most Szlovákia és Magyarország következik. Már itt is itt vannak, a mall.hu már az övék. És akkor még szóba sem került a temu, ahol a vevők 30%-a azt sem tudja, hogy nem magyar webáruházból vásárol. A garancia macerás lenne, de kit érdekel?

Szóval hol vannak a magyar webáruházak? Nem csak a szerszámos, hanem bármi más...

Előzmény: fejes.i (230731)
Nobody1 Creative Commons License 2024.09.20 0 5 230737

Csodálatos. És minden szerszám működik! ?-)

rfc Creative Commons License 2024.09.20 0 0 230736

De mi értelme? 14 pénzért komplett mechanika van:

https://www.ebay.de/itm/125878430333

Az idő, amit gépészkedéssel töltesz, többe kerül.

Előzmény: Hausch (230733)
BJaca Creative Commons License 2024.09.20 -3 2 230735

Sokan nem mernek, akarnak külföldről vásárolni.

Előzmény: rfc (230734)
rfc Creative Commons License 2024.09.20 -1 1 230734

Na de a Dictumtól én is tudok vásárolni, és nem csak azt a három darabot amit a magyar cég kimazsolázott, hanem a teljes szortimentet. Akkor rájuk pontosan mi szükség is van?

Előzmény: generátoros (230729)
Hausch Creative Commons License 2024.09.20 -1 1 230733

Nem tudom mennyire későn... De én anno ezt szemeltem ki magamnak az "olcsón" jeligére:
https://www.youtube.com/watch?v=sxwHZoH62OQ&ab_channel=HandCraft

Ismerős autószerelő boltban még örültek is, hogy elviszem a két lengéscsillapítót.

Előzmény: Fricu1 (230710)
409 Creative Commons License 2024.09.20 0 0 230732

"a magyar cég is a dictumtól vásárol"........

.....nagy valószínűséggel nem azon az 1db-os kiskeráron amennyiért a felhasználó veszi.

fejes.i Creative Commons License 2024.09.20 0 0 230731

Ennél a példánál viszonylag egyszerű a helyzet.

A kereskedelem esetén - egyébként ugyanúgy, mint minden szolgáltatásnál - fel lehet tenni a kérdést, hogy van-e hozzáadott érték ahhoz képest, mintha mondjuk megvennéd akárhol.

Az Internet előtti világban gyakorlatilag egyértelmű volt a helyzet, mert ha el kellett menned a gyaluért Düsseldorfba , akkor Budapesten nem volt kérdés, hogy simán kifizeted a többlet árat.

Ha ez egy mosógép, aminél mondjuk valószínűek garanciális problémák, akkor megint csak nyerő a magyar kereskedő, mert ő ennek az intézését az értékesítéssel vállalja.

De közben érkezett az internet, aminél 3 perc alatt összekattintod a vásárlást, odahozza a gyalut a GLS. Hacsak nem gyári hibás, akkor később ezzel nem nagyon lesz garanciális kérdés, a termék jellege miatt. Ezért a hazai kereskedő hozzáadott értéke erősen csökken - viszont veszteségért nem adhatja a terméket, vagyis kiszámolja, aztán megpróbálja.

Innentől el lehet dönteni a vásárlónak, hogy honnan rendel.

pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230730

Persze, nem háborgok, csak én is önző vagyok. Persze csak ha a pénzemről van szó. :)

generátoros Creative Commons License 2024.09.19 -1 0 230729

nincs ebben semmi szomorú. a magyar cég is a dictumtól vásárol és hasznot is kell termeljen. 

Előzmény: pali923 (230724)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.19 -1 0 230728

"Vagy nem lépték át a 10.000€-s értékhatárt, (ami azért nem olyan sok egy ilyen cégnél),"

Pl. magyarországról  kevesen rendelnek.....  lássuk be mi egy kerekítési hiba vagyunk ebben a témakörben.

Előzmény: pali923 (230727)
pali923 Creative Commons License 2024.09.19 -1 1 230727

A német 19%-os áfa van a számlában. Vagy nem lépték át a 10.000€-s értékhatárt, (ami azért nem olyan sok egy ilyen cégnél), vagy nem foglalkoznak vele.

Előzmény: IsKol (230726)
IsKol Creative Commons License 2024.09.19 -1 1 230726

Talán az áfa-nak nincs köze ehhez, mert ha idekéred németből akkor ők a mi áltános forgalmi adónkkal számolnak...

Előzmény: 409 (230725)
409 Creative Commons License 2024.09.19 -1 1 230725

A világbajnok áfa......

Előzmény: pali923 (230724)
pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230724

Végül vettem a Dictumtól 2 fűrészt és egy apróságot. Szomorú, hogy ugyanez a magyar cégtől a német szállítási költség ellenére is több mint 3000 Ft-tal lett volna drágább. Összesen kb. 23000 Ft volt, szóval ez 10% feletti különbség. Ez van.

Előzmény: pali923 (230723)
pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230723

Ugyanezt linkeltem be az előbb, csak a magyar forgalmazó oldaláról. :)

Vettem már itthonról és a németektől is mindenfélét (mindegyik megbízható), most megnézem az árakat a szállítással együtt.

Előzmény: rfc (230722)
rfc Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230722

Ha maradnál a márkánál, akkor inkább ezt:

https://www.dictum.com/en/japanese-saws-baaa/z-saw-kataba-super-hard-265-727497

Ennek 0.92mm a vágási szélessége, miközben a lap csak 0.6mm, azaz terpesztenek a fogak, könnyebb vele dolgozni.

(Vigyázz, mert ránézésre szinte az összes kataba egyforma, az ördög a részletekben rejlik. Olyat se vegyél elsőre, aminek "fine" van a nevében.)

Előzmény: pali923 (230720)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230721

Az Uni-Max cseh cég, de a kínálatuk legnagyobb része kínai. Én egy kis kompresszort vettem tőlük. Gyorsan, pontosan szállítottak. Amikor a hajtókar belül leesett, nem vettem igénybe a garanciát, inkább megjavítottam magam. Ha jól értem, a garanciára vissza kellene küldeni nem kevés pénzért Csehországba aztán várni, amíg valami történik. Jó esetben küldenek egy újat. Ami rossz esetben megint elromlik.

Előzmény: pali923 (230711)
pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230720

Köszönöm, ez konkrét volt. Ahogy végignéztem itt a választékot, kb. a legjobbat néztem ki véletlenül. :)

Van némi tapasztalatom, a Dictumtól vettem 2 ugyanilyen fűrészt,amik nagyon jók. Van egy Tajima fűrészem is, valamilyen másik fajta, azt pl. nem kedveltem meg, pedig elvileg az is keresztvágó. Azt szeretném kiváltani valamilyen jobbfajtával. Szóval japán fűrészből is sokféle van. Az a Bahco is lehet jó, de kétoldalast nem szeretnék most.

Előzmény: rfc (230719)
rfc Creative Commons License 2024.09.19 0 1 230719

Amit kinéztél, az egy Z-Saw, ez az egyik legnagyobb japán gyártó, a minőséggel nem lesz gond.

A finom fogazással és a minimális terpesztéssel csak óvatosan, mert nagyobb gyakorlatot igényel a használata, könnyebb eltévedni vele az anyagban akkor is, ha már belemerült a fába. Nagyon csavargatni / tekerni sem kell hozzá a lapot, könnyű elcseszni.

Elsőre szerintem valami durvább fogazású és nagyobb terpesztésű, vastagabb katabát vegyél.

Hogy a képen melyik vágás mivel készült, szerintem kitalálod :)

Előzmény: pali923 (230714)
rfc Creative Commons License 2024.09.19 0 1 230718

A kétoldalas az ryoba.

Előzmény: BJaca (230717)
BJaca Creative Commons License 2024.09.19 -2 2 230717

Van otthon Katabám, de valahogy a Bahco japán fűrészem jobban bevált.

https://kertigep24.hu/termekek/bahco-japan-furesz-240mm-ketoldalas-1135546-p108563.html

Létezik belőle ilyen is, de ezzel nincs tapasztalatom.

https://www.iszerszam.hu/bahco-pc-12-14-ps-japan-huzo-furesz-jb062221

Előzmény: pali923 (230714)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230716

Ezek is csak kereskedő cégek, hogy kínai a satu is - az tuti...

Fricu1 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230715

Már írtam nekik, és kértem adatlapot, méreteket a beépítéshez.

Semmit nem tudnak adni, csak bemásolták

az oldalukról a leírást.

Ott meg csak két méret van: a pofa szélessége, meg kihúzás mérete.

De én nem várnám meg, míg megérkezik, a munkalapot már csinálnám...

Ahhoz meg jó lenne tudni, hogy kell, lehet majd beépíteni.

Kellene a beépítés magassága, a szorítópofák magassága is.

pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230714

Kis segítséget szeretnék kérni japán fűrész vásárláshoz. Finom fogazású keresztvágót keresek. Van hosszvágó fűrészem és egy Dozuki is (ilyen). Kb. olyat szeretnék, mint ez a Dozuki, csak merevítés nélkül, mert időnként keskeny ez a penge így. Ezt néztem ki első ránézésre, de ha van jobb ötlet, megköszönöm.

Sőt, ha vannak valakinek tapasztalatai ezekkel a fűrészekkel, lenne még kérdésem: itt van számtalan Kataba változat. Azt látom, hogy a hosszukon kívül a terpesztés a különbség, no meg az ár. Mit jelent ez a gyakorlatban? Van elképzelésem erről, de hátha a gyakorlat mást mond, mint amit gondolok. 

Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.19 0 15 230713

Egy ismerősöm kért egy kis táblát az egyik munkájához. Fekete dió és hárs. Kb. 250x50x4 mm.

pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230712

Még annyit, hogyha az igmtools oldalra bejelentkezel, jó eséllyel jobb árakat kapsz, mintha csak úgy idegenként nézelődnél.

pali923 Creative Commons License 2024.09.19 0 0 230711

Ez a cseh cég elég megbízható, sokan rendeltünk már innen sok dolgot, normális ügymenet van, lehet tőlük rendelni nyugodtan bármit. A garanciális ügyintézés nyilván nem mindig könnyű, de egy satu talán nem tud elromlani. Ha olvasgatsz, láthatod, hogy vettek itt többen is york satut, ami szintén cseh cég de amennyire tudom, jó cuccai vannak, és a weblap is működik.Csak hogy legyen még egy cseh oldal, innen is bátran lehet bármit venni, pl. satut is.

Sajnos manapság ezeken a közeli külföldi oldalakon jobb és olcsóbb dolgokat lehet venni, mint itthon, de hát ez a globalizáció. Még mindig jobbak ezek a cégek, mint mondjuk a sokszor bizonytalan minőségű kínaiak.

Előzmény: Fricu1 (230710)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.18 0 0 230710

Urakok!

Megörököltem egy régi asztalos gyalupadot.

Talán iskolai lehetett fénykorában, mert mintha mind a négy sarkán lehetett volna dolgozni.

Nem a klasszikus asztalos gyalupad az elrendezése.

Olyan 2mx0,85 a mérete. Vascső vázzal.

A faanyaga kuka, de a vas holmikat megmentettem - újjá építeném. A fáról a méreteket le tudom menteni.

Tanácsot kérek:

Satut építenék bele, valami ilyet:

https://www.uni-max.hu/asztalosipari-kiegeszito-satu-150-mm/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw0aS3BhA3EiwAKaD2ZQ5AGZ5nHzZWy_so2mvHrIeWW0m3A7_3rnJHLxmzMzYCGzXmXvtUAxoCkaQQAvD_BwE

Ez valami cseh cég, de hiába írtam rájuk, több infót nem tudnak adni, mint ami az oldalukon is fent van.

Ez nem túl bizalomgerjesztő...

Lenne valakinek tippje más beszerzési forrásra? Nem baj, ha olcsó jeligére?

Az se baj, ha vannak hozzá méretek...

Valami ilyenben gondolkodom:

https://hobbiasztalos.com/gyalupad_keszites_hazilag/

Ötleteket, javaslatokat kérek, várok.

Köszi

Paco155 Creative Commons License 2024.09.17 -1 0 230709

"Mondj egy erőgépet ami hő hatására megáll"  

Ló.

Előzmény: BJaca (230708)
BJaca Creative Commons License 2024.09.17 -3 1 230708

Sőt, hő hatására a lovaskocsi is megáll :)

Előzmény: halaloszto (230707)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.17 0 2 230707

Hő hatására a májkrémeskenyér is képes mérgező összetevőkre lebomlani, ne menjünk már el teljesen értelmetlenbe kérek szépen mindenkit.

Előzmény: rfc (230706)
rfc Creative Commons License 2024.09.17 0 0 230706

A cianoakrilát pillanatragasztók megkötve szintén veszélyztelenk, de nedvesség hatására hajlamosok lebomlani , akár mérgező összetevőkre.

Vagyis nem mérgező, kivéve amikor mégis :) Na ezért kell foodsafe cuccokat használni a kaja körül, mert nem gondolhatsz mindenre, és hülyeség kockáztatni mikor van biztonságos alternatíva. (Szerintem a golflabdát a pinre tevés előtt megnyaló faszi sem gondolta, hogy a labdán levő növényvédőszer-maradványokból összeszed hosszú évek mikrodózisaiból egy májcirrózist, pedig ez történt.)

Előzmény: Amadeus214 (230705)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.09.17 0 3 230705

Ja, aszittem csak megkötés után teszünk rá ételt :)

A poliuretánok általában eléggé inert anyagok, hogy alkalmasak legyenek élelmiszerrel érintkező használatra, gyakran használják is őket.

Guidance-for-the-Use-of-Polyurethanes-in-Food-Contact- ...American Chemistry Councilhttps://www.americanchemistry.com › content › file

Az izocianát, mint alapanyag nem zárja ki a teljes kötés után az élelmiszer biztonságos használatot.

https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=177.1680

Nekem hirtelen nem jut eszembe olyan boltban kapható faipari ragasztó, amelyik a teljes kikeményedés/kötés után kifejezetten mérgező lenne.

A PVAC teljes polimerizáció után veszélytelennek tekinthető. Az epoxy és PU ragasztó is, bár nagy hőhatásnak kitéve  távozhat belőle mérgező anyag.

Az urea-formaldehid, fenol-formaldehid ragasztókból gőzölöghet ki valamennyi formaldehid a használat során (de ilyeneket ipari termékekben szoktak használni)

A cianoakrilát pillanatragasztók megkötve szintén veszélyztelenk, de nedvesség hatására hajlamosok lebomlani , akár mérgező összetevőkre.

Előzmény: rfc (230703)
motor-os Creative Commons License 2024.09.17 0 0 230704

Köszönöm mindenkinek.

d3 pva van itthon. Azzal ragasztom.

Előzmény: rfc (230703)
rfc Creative Commons License 2024.09.17 0 0 230703

Mert izocianátokat tartalmaz. Eleve PUR-ragasztóval dolgozni kesztyűben javallott, szellőztetés mellett.

Előzmény: Amadeus214 (230702)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.09.17 0 0 230702

PUR-t biztos nem engednek kaja kozelebe

Miért is?

(egyébként ettől függetlenül én sem pu hanem d3 pva ragasztót használnék)

Előzmény: mr.York (230700)
rfc Creative Commons License 2024.09.16 0 1 230701

Leginkább olyat használj, ami nem mérgező.

http://titebond.com/product/glues/e8d40b45-0ab3-49f7-8a9c-b53970f736af

FDA approved for indirect food contact (cutting boards)

Előzmény: motor-os (230699)
mr.York Creative Commons License 2024.09.16 0 1 230700

En d3-at hasznalok, PUR-t biztos nem engednek kaja kozelebe :).

Előzmény: motor-os (230699)
motor-os Creative Commons License 2024.09.16 0 0 230699

Szeretném megkérdezni a tapasztaltabb kollégákat.

Bükkfából vágódeszkát szeretnék csinálni. Bütüst.

D3, vagy D4 ragasztót használjak?

Ha D4 akkor gél, vagy PUR habosat?

Köszönöm.

kofic Creative Commons License 2024.09.16 0 0 230698
Előzmény: Bambula1982 (230697)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.16 0 2 230697

Horror eléggé, nekünk biztosan. Ezért lenne jó valami minőségi darab a gagyi lemez zsanérok és ezek közé. Elég sokat keresgettem már ilyesmit angol és német nyelven is, de nem találtam igazán jó forrást itt EU-n belül. Finetools árul Brusso-t pl. Van is az a doboz ami megérdemli, de na…nem visz rá a lélek. Temu-t, ali-t néztem, de az elveimet még nem adnám fel, hogy onnan rendeljek..:)

Fűrész Elek Creative Commons License 2024.09.16 0 0 230696

Csak így kíváncsiságból rákerestem a Brussóra... TE. JÓ. ÉG!!!

Előzmény: Bambula1982 (230694)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2024.09.16 -1 1 230695
Előzmény: Bambula1982 (230694)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.16 0 0 230694

Kis méretű zsanérokat keresnék dobozokhoz. Van ugye a Brusso a csúcson ami eléggé megfizethetetlen. Illetve vannak ezek a baltával faragottak amik nyeklenek nyaklanak. A kettő között biztos van valamilyen arany középút. Ebben kérném a segítséget ha vett már valaki itthon vagy rendelt külföldről. 

fejes.i Creative Commons License 2024.09.10 0 0 230693

A Soudal D4-el hasonló tapasztalatom van. Nagyon keményen köt és nálam is elvolt pár évig a polcon használható formában. Lassan sűrűsödött.

De az én hobbi szintemen valóban kicsi dobozost érdemes belőle tartani.

Van belőle ilyen kicsi.

https://crafterseurope.com/termek/faipari-ragaszto-soudal-66a-d4-vizallo-250-g?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw3P-2BhAEEiwA3yPhwNv_4M3QikHqt4-f1eT0F1RmXRa_MgL2HZgEJOUhCZhLtGV52OD1wRoCKhIQAvD_BwE

Előzmény: Nobody1 (230648)
KokoTibor Creative Commons License 2024.09.10 0 0 230692

Köszi!

Előzmény: rfc (230691)
rfc Creative Commons License 2024.09.10 0 1 230691
Előzmény: KokoTibor (230689)
feketefelhoo Creative Commons License 2024.09.10 0 1 230690
Előzmény: KokoTibor (230689)
KokoTibor Creative Commons License 2024.09.10 0 0 230689

Nem találom...

Előzmény: rfc (230687)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.09.10 0 0 230688

Először is azt kellene a mindenkori beavatkozás előtt tisztázni , mit is értesz TE patina alatt , és mi az amit meg akarsz változtatni a kinézetén és felületén?

A vissza és ragasztott hiányok lazulások , természetesen amik nem újak , elfogadható a " restaurálás " alatt .

Sellakkal NE ragassz semmit , ugyanis az alkalmatlan ilyesmire-pattogzik.  ;-) 

Előzmény: jcsapo (230673)
rfc Creative Commons License 2024.09.10 0 0 230687

Minek? A Hitachihoz van alkatrész.

Előzmény: KokoTibor (230686)
KokoTibor Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230686

Sziasztok!

Vettem egy orrfűrészt elülső talp nélkül.

Gyártani fogok egy talpat...

Szükség van arra hogy a talp mozogni tudjon (10-20fokot) vagy lehet fix is?

rferi Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230685

Ja, Rádiótechnika :(

Az nem érdekes....

Előzmény: stolaz (230684)
stolaz Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230684

Rádiótechnika folyóírat, bekötve évfolyamonként. Vagy ami alatta van, az a Makita sín tartója.

Előzmény: rferi (230676)
rferi Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230683

Bekötött újságok a polcon?

Dehogy érdekel engem az a fogas!!

Az érdekel, milyen újságok/könyvek!

Előzmény: rfc (230680)
jcsapo Creative Commons License 2024.09.09 0 1 230682

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat, majd megmutatom, hogy mire jutottam.

Előzmény: kofic (230677)
Slam Jr. Creative Commons License 2024.09.09 0 1 230681

Engem ez az állítható sebességű, nagyszalagos csiszoló érdekelne.

rfc Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230680

Fogas a vezetősín táskájának?

Paco155 Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230679

Őszintén bevallva  én már 5 perces korában olvastam a posztot, és mivel ötletem sem volt hogyan kezdenék neki inkább nem írtam semmit - remélve, hogy valaki majd csak jelentkezik aki már restaurált ilyesmit.  

kofic Creative Commons License 2024.09.09 0 1 230678

..égésfolt..

kofic Creative Commons License 2024.09.09 0 1 230677

Ezt a zsíros koszt kellene csak  nagyjából eltávolítani és készen is vagy. A feliratot nem bántanám, csak gond (és egyre kevesebb) lehet belőle. A felirattól jobbra az íves sarkán ha nagyon elválna a furnér ne akarjad újra ragasztani. Sellak lapkát kell oldlról alányomni majd finoman megvasalni. Ez inkább stabilizálás és nem ragasztás, de ennyi pont elég.  Itt kb körömnyi felületekról beszélek. 

A felületet alkonekkel nedvesített dörzsi- bordó, zöld, fehér stb. - szivaccsal tisztogatnám. Ez oldja a mocskot, és megtart valamennyit az alapozásból.  A tisztítás után nem csiszolnám, lenne rá több indokom is, de fogadd el, hogy nem szükséges.  Az égés folt retusálható, de engem nem zavarna, a tárgy történetéhez tartozik, egy háztartási gépen elfogadható. 

Mielőtt tüsténkedni kezdenél, várjuk meg Paco rektor szavait is! Reméljük rábólint!:))

rferi Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230676

Ez miez, miez????

Előzmény: stolaz (230660)
IsKol Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230675

6:13-tól  -  szembe szélben futni... embert próbáló ...

;-)

rferi Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230674

Huh, de nehezített terep!

Az asztalon intarziával kialakított centiméterskála, a tetőn egyik oldalon matrica....

Kíváncsi vagyok, mi lehet ennek a módja!

jcsapo Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230673

Lett egy régi Singer varrógépem, amit kicsit felújítanék.

Sajnos a farészek lakkozása elég töredezett és kopott. Ilyet még nem csináltam, ezért szeretném megkérdezni, hogy miképpen érdemes ezt felújítani házi körülmények között? A patináját szeretném megtartani, a leharcolt kinézet nélkül.

szarvaskalman Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230672

Igen erről van szó.

VargaRoland Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230671

Szia!

Ha erről a gyaluról van szó:

akkor 10625 számon már van találat külföldi oldalakon. Itthon sajnos nem találtam.

Előzmény: szarvaskalman (230669)
BJaca Creative Commons License 2024.09.09 -2 1 230670

Szia!

Skil 100 type 4 belt

Így keress rá, a gépen meg mérd meg közelítőleg a méreteket. 

Előzmény: szarvaskalman (230669)
szarvaskalman Creative Commons License 2024.09.09 0 0 230669

SKIL H100 régi gyalumhoz meghajtó szíj méretére lenne szükségem, sajnos az elszakadt nincs meg. Ha valaki tudna segíteni azért nagyon hálás lennék.

Előre is koszonom a megtisztelő választ.

stolaz Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230668

Az egyik legértékesebb :-)

De igen, a gyalu az első.

Előzmény: tfe_tng (230667)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230667

Like, de ugye nem a laguna a legértékesebb cucc, max a második a gyalu után... :)

Paco155 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230666

Bár ha jobban meggondolom,  ma nem vagy formában.....   kaktusz és vízfolt? :P

Előzmény: kofic (230664)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230665

ja, ja, natürlich  :)

Előzmény: kofic (230664)
kofic Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230664

Igazad van! :) 

Konszenzusra juthatunk, hogy vízfolt? 

Persze alászuszakolnék valami alacsony edényben egy csüngő kaktuszt, hogy ne lássál tévedni! :))

Előzmény: Paco155 (230662)
kofic Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230663

Gratulálok a műhelyhez! Ezt elköltöztetni és összepakolni emberpróbáló feladat lesz. Amikor majd azt hiszed üres, na akkor még  lesz egy autóra való "biszbasz" . 

Paco155 Creative Commons License 2024.09.08 -1 0 230662

Végre egyszer tévedni látlak. :P  

"A foltot a tetején a virág locsolásának tulajdonítanám. "

Oda nem fér be egy virág aminek ilyen széles a cserepe. Én is inkább egy tányérra tippelek.  

Előzmény: kofic (230661)
kofic Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230661

Furnérosra tippelném, sőt, szinte bitosan az. Flóderozni  nem volt szokás ebben a stílusban és/vagy méretben.  A foltot a tetején a virág locsolásának tulajdonítanám. Ha a fel szeretnéd újítani akkor a lakkozást elvetném. Eredetileg sem volt rajta vastag a furnér, csiszolás után alig marad néhány tized milliméter. A lakk felületi feszültsége könnyen felránja ezt a vékony anyagot, az addig láthatatlan repedések, és elöregedett ragasztások  mentén. Egy dörzsölt politúr házilag is megoldható, persze sokkal kényesebb felületet ad. De könnyedén frissithető,      könnyedén= megoldható....

Előzmény: kMuki (230656)
stolaz Creative Commons License 2024.09.08 0 11 230660

Említettem, hogy készülök költözni Csongrádra, ott vettünk házat, telket. A telek egyik sarkában felhúztunk egy 30 négyzetméteres faházat, ahová le kell költöztetnem a mostani, pesti műhelyt. Egy csongrádi barátom kérte, hogy mutassam meg neki, a jelenlegi műhelyt, hogy mik azok a dolgok, amik majd lekerülnek. Korábban készítettem egy videót a műhelyemről, amit már láttatok, most meg egy másikat, hogy bemutassam neki, most hol barkácsolok. Megosztom itt is a videót, gondolom Ti is szerettek ilyesmi műhelyben szétnézni. Hát tessék: https://photos.app.goo.gl/XiS33R7nATr3pjat5

Amadeus214 Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230659

Szerintem furnér és sellakk politúr. A fa rajzolatát látod. (A tetején talán a forró lábasét :)

Mr.Gabson Creative Commons License 2024.09.08 0 1 230658

A képen látható régebbi bútor anyagában hordozza a mintát, vagy valami festés technológia lakozással védve?

Szia! Én ebből a fotóból sajnos nem-tudom megállapítani. Ha készítanél jobb fotókat akkor talán ellehetne dönteni hogy fúrnérozott vagy flóderozott.

Fúrnér egy vékony nemesebb anyagból készült vékony fa manapság 0.5-0.8 mm vastag a széleken kellene keresni ilyesmit és ha kinyitod akkor ott nem biztos hogy ugyan az a fúrnér van, de hasonló fizikai tulajdonsággal bíró olcsóbb anyag.

Flordozás, vagy erezet festés az egy olcsóbb művelet a régebbi búrorokon a paraszt világban készíttetett bútor, álltalában fenyőfából készült és csak a külsőt érinti. kinyitva a belső sima fenyőfát- vagy olcsóbb anyag is lehet hárs elvétve bükk nyírfa is lehet. manapság reneszánszát éli pl. ajók és tokok festéével foglalkoznak páran.

Gábor

tfe_tng Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230657

Csak tipp, de szerintem furnér és lakk. 

kMuki Creative Commons License 2024.09.08 0 0 230656

Sziasztok!

A képen látható régebbi bútor anyagában hordozza a mintát, vagy valami festés technológia lakozással védve?

Köszi a választ

Nobody1 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230655

Köszi az infót. Majd valami komolyabb üzletben ránézek, mert itt a faluban az is öröm ha ragasztó van...

Előzmény: tfe_tng (230649)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230654

Rendben, így fogom csinálni.

Előzmény: adam654321 (230653)
adam654321 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230653

Ha olyan helyen van, amihez utólag hozzáférsz, kikeményedés után egy éles vésővel meg egy kis csiszolással szépen eltüntethető.

Előzmény: Kaybala (230652)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230652

Ami felesleges ragasztó kijön, azzal mit csináljak? Egyből töröljem le, vagy hagyjam megszáradni és utána kaparjam-csiszoljam le? Nitróval esetleg le lehet törölni?

Kíváncsi leszek, hogy fog sikerülni a ragasztás. 

mr.York Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230651

Kulterre D4-es ragaszto valo. Ebbol van tejfeher (PVAC) meg habosodo (PU), a habosodo nekem jobban bevalt.

En D3-at nem hasznalnek kulterre.

De egy kulteri szerkezetnel nem feltetlen kell mindent ragasztani, azt is erdemes atgondolni, hogy fog mozogni a fa.

Előzmény: Kaybala (230629)
BJaca Creative Commons License 2024.09.07 -2 1 230650

Vagy úgy ragasztani, ahogy a tehénpásztor: marhára vigyázni.... :)

Előzmény: tfe_tng (230649)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230649

Soudal-nak van törlőkendője, ami oldja, illetve bármilyen PUR-hoz való tisztító/oldószer oldja, amíg ki nem keményedik. Mindenképpen ajánlott _előre_ beszerezni valamit hozzá :)

Előzmény: Nobody1 (230648)
Nobody1 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230648

Úgy 10 éve lehet, hogy a Soudal 66A D4-es PU ragasztóból vettem egy 750 g-ost fél áron mert éppen lejárt a ráírt szavatossága és itt a fatornyos faluban nem volt más D4-es ragasztó viszont nagyon kellett kettő esőnek, napnak kitett és félig széthullott kültéri ajtó újbóli összeragasztásához. Persze fele sem fogyott el és még vagy 3 évig ragasztgattam vele, mire belekeményedett a decinyi maradék a flakonba. Ha csak a ragasztások idejére veszed le a kupakot és a maradékot hűvös helyen, jól lezárva tárolod, eláll évekig. Ezt a fenti tapasztalatomból mondom.

Arra viszont vigyázz, hogy mindenhez ragad. Frissen acetonnal állítólag lemosható, de ha megkötött az üvegről is csak pengével lehet levakarni. Ruházatból viszont csak az "ecetes olló" veszi ki...

Előzmény: Kaybala (230636)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.07 0 1 230647

Köszönöm!

Előzmény: Mr.Gabson (230646)
Mr.Gabson Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230646
Előzmény: Lady fantasy (230643)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230645

A keret olyan 60x70cm kettős ollós csapolással, benne két közmerevítő rostalemeztartó fecskefarok csapolással. A keret magassága olyan 4cm, és a belsőrészét kell dekoritozni. Magyarán mindössze a 4cm-es csíkokra szeletelt dekoritot kell a belső felületekre ragasztani, hogy megvédje a fát a kopástól. Szerintem ez szorítókkal közdarabokkal simán kivitelezhető. Számomra csak a ragasztó ami kérdéses. A gyári kereteken nem palmatex van az biztos.

Előzmény: rferi (230644)
rferi Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230644

Oké.
Akkor én azt mondanám, hogy meg kell próbálni, de szerintem főleg arra kéne fókuszálni, hogy egy ideiglenes prést összedobj a ragasztáshoz valami olajemelőből.

Gondolom ezek a keretek kisebbek mint 1mx1m, tehát némi ideiglenesen összedobott vasanyagból, meg pár tonnás emelőből megoldható lenne, és profi lenne a ragasztás.

Előzmény: Lady fantasy (230641)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230643

Szerintem ezt hagyjuk. Ragasztót keresek fa, és dekorit erős, megbízható ragasztásához.

Előzmény: d_feco (230642)
d_feco Creative Commons License 2024.09.07 -2 0 230642

Ötven év nagy idő. Mára már megváltoztak az engedélyeztetési eljárások is. Speciel krumplit sem ehetnénk (ha nem lenne itt már pár száz év óta), mert olyan mérgező... Változnak az idők.

Előzmény: Lady fantasy (230640)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230641

A gyári is dekorit. Gőzölt bükk a keret anyaga amire fel van ragasztva. Használunk un. tükörlemezt (fényes r.m. lemez) kapocsbelövéssel, de nem bír annyit mint a dekorit. A fémeken sokkal nagyobb a koptató hatása van a szemesterménynek. 

Előzmény: rferi (230639)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230640

Mivel 50 éve így gyártják ezeket, nemhiszem, hogy bármiféle probléma lenne a neves Búler, Ocrim, stb gyártók gyártmányengedélyeztetésével kapcsolatosan.

Előzmény: d_feco (230638)
rferi Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230639

Szerintem erre nem a dekorit a megfelelő felület, hanem valami rozsdamentes acél lemez.
És akkor még ragasztani sem kell semmit.

Csak hegeszteni.

Előzmény: Lady fantasy (230637)
d_feco Creative Commons License 2024.09.07 0 1 230638

Ez a hozzászólásod sok kérdést felvet a felhasznált anyagok és az élelmiszerekkel való érintkezésükkel kapcsolatban is... De ez már erősen off téma lenne.

Előzmény: Lady fantasy (230637)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230637

Egy malmi szeparátor rostakereteit kell legyártani, és kopásállóvá tenni a dekorit csíkok felragasztásával. Irgalmatlan poros környezetben, 24/24 folyamatos körkörös mozgást, és napi 180t szemestermény áthaladásával járó ütközéses koptatóhatást kell elviselnie éveken át, leválás nélkül. Tehát erre a palmatex megfelelő ragasztó?

Előzmény: rferi (230628)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230636

Akkor még jó hogy a kis kiszerelést vettem....azt gondoltam sokáig eláll... Ami kinyomódik jobb ha frissiben le is törlöm, nehogy elszínezze a fát.

Előzmény: adam654321 (230635)
adam654321 Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230635

Amit eddig D4 ragasztót használtam, kötés után sárgásfehér színű lett. Ha valahol nagyobb csepp marad, ott a borostyánkőhöz hasonlóképpen is meg tud keményedni, egyébként a kinyomódó, elkenődő felesleg a levegő páratartalma hatására habosodik. Érdemes nedvesíteni a ragasztandó felületeket, a PUR habhoz hasonlóan a PU faragasztó kötését is gyorsítja/erősíti a víz. Csak annyit vegyél belőle, amennyit el is használsz, mert nem áll el olyan jól, mint a D2-D3 ragasztók.

Előzmény: Kaybala (230634)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230634

Remélem ez is színtelen lesz......

Előzmény: BJaca (230633)
BJaca Creative Commons License 2024.09.07 -2 0 230633

Csinálj vele próbaragasztást, hogy lásd, hogy viselkedik, meg a lecsöppentet hogy lehet eltávolítani.

Előzmény: Kaybala (230632)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230632

Sikerült Soudal D4 ragasztót vennem. A D4-et ajánlják kültérbe a boltosok is.

Előzmény: BJaca (230631)
BJaca Creative Commons License 2024.09.07 -2 0 230631

Az a sima faragasztó.

De ha jól tudom, a D3 max a párás környezetet bírja, esőnek kitetthez a D4 való. 

Előzmény: Kaybala (230629)
szteff Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230630

Végül eltekintettem a kevert felhasználástól, maradtam a vékony lazúrnál. Köszönöm az ötleteket.

Előzmény: szteff (230605)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230629

Anno valamikor régen használtam fa ragasztót de hogy mi volt a márkája már nem tudom. Ott nem emlékszem habosodásra. Fehér színű volt, ha megszáradt pedig színtelen lett. Hogy érted, hogy ésszel, mert habosodik?

Előzmény: tfe_tng (230627)
rferi Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230628

Ha nincs olyan erőhatás, amitől a ragasztott felületnek hajolnia kellene, akkor mindegy. A hajlítástól a ragasztási felület a két anyag eltérő vastagsága miatt nyírásnak van kitéve, ami a ragasztóhatást tönkreteheti.

Ha nincs húzóhatás (egy dekoritnál nehezen tudom elképzelni, hogy lenne), akkor csak ez az egyféle erőhatás okozhat bajt neked.

Előzmény: Lady fantasy (230617)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230627

Legalabb D3-as ragasztó kell neked, a linkelt palmatex pont ilyen. De jobb a D4 kategóriájú (palmatex-ből is van ilyen), ami már PU, az biztosan bírja kültéren, de ésszel kell vele bánni, mert habosodik, mint minden PU cucc. 

Előzmény: Kaybala (230626)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230626

Csavarozva is lesz természetesen, de ragasztani is akarom.

Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230625

Kültéri hintaágy, pergola. Fenyő gerenda, palló, gyalulva.  Vettem egy 9911es Makitát, nagyon tetszik :)

Előzmény: tfe_tng (230624)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230624

Így, hogy nem tudjuk mi a cél, nagyon nehéz bármit is javasolni. 

Mit építesz ? Hol lesz ? (kültér-beltér)

Milyen minőségű az alapanyag ? (nem gyalult felületet nehéz ragasztani)

Egyébként a palmatex teljesen jó. 

Előzmény: Kaybala (230623)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.07 0 0 230623
Előzmény: BJaca (230622)
BJaca Creative Commons License 2024.09.07 -2 0 230622
Előzmény: Kaybala (230621)
Kaybala Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230621

Fenyő pallóhoz, gerendához milyen ragasztót ajánlotok?

409 Creative Commons License 2024.09.06 0 1 230620

Az bármilyen ragasztóval is gond lesz, ha bejut a kettő közé a légnedvesség és rozsdásodni kezd a vas.

De ez nem a ragasztó "bűne".

Előzmény: Lady fantasy (230619)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230619

A vas-gumi párossal pl. volt már probléma Pálmafix használatakor.

Előzmény: halaloszto (230618)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230618

Az mindenhez

Előzmény: Lady fantasy (230615)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230617

Engem konkrét márka érdekelne, nagy teherbírású felhasználásra, (értsd folyamatos alternáló mozgás, és nagymérvű koptató hatás)

Előzmény: rferi (230616)
rferi Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230616

Apám kontaktragasztóval ragasztotta hatvan éve.

Azóta tartanak.

Előzmény: Lady fantasy (230613)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230615

A Palma ragad a dekorithoz?

Előzmény: halaloszto (230614)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230614

Alapból ha kicsit kell, simán palmatex. Ha nagyot, akkot tuti van hasonló kontaktragasztó pont arra optimalizálva.

Előzmény: Lady fantasy (230613)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.06 0 0 230613

Tudja valaki, dekorit lemezt fára milyen ragasztóval lehet ragasztani?

rezgaras Creative Commons License 2024.09.05 0 0 230612

(2020.10.29)

Előzmény: rezgaras (230611)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.05 0 0 230611

"Ha a ragasztó is benne van az árban, akkor nem is olyan drága."

Már nem is tudom, hogy is írtam. Itt a számla (2020.20.29)

Wallwood 3D falburkolat Quadrat 2 doboz     Bruttó 35'959,-

Merbenit ragasztó HT50 fehér 290ml 2 db    Bruttó  4001,-

És persze rájött a mélyalapozó, de annak már nincs meg a számlája.

Előzmény: Laci/Zápolya (230602)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230610

Szerintem terméktől függ. Fénylakknál lehet . Viaszos  vékonylazúrnál  (Milesi) nem tudom, de ők pl valszeg meg tudják mondani.

Előzmény: szteff (230603)
mr.York Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230609

Tablasitas mitol lenne merettarto?

mr.York Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230608

De van pl. ajto ablak :)

Előzmény: tfe_tng (230604)
BözsiBözsi Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230607

Miért nem csinálsz próbát?? Ha már mind kettőből van neked.

enel00 Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230606

A madáretető folytatása. Annyira nem voltam elégedett a hagyományos zsanéros megoldással,

hogy addig feszegettem, hajlítgattam a zongorazsanért, amíg megmoccant. Utána WD 40,

ami belefér. Ezt már úgy fel tudtam tenni, hogy számomra elfogadható a megoldás.

Köszönöm a hozzászólásokat.

szteff Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230605

A festékgyártók, festési eljárások rendre megkülönböztetik a külső "mérettartó" (pl. táblásított, bigézett, ragasztott) fa szerkezeteket a kevésbé mérettartó (pl. léckerítés) szerkezetektől. Ezért használtam ezt a kifejezést.

Maradt még vékony és vastag lazúr festékem, ami együtt elég lenne külső festésre (2-3 rétegben), feltéve, ha a két fajta festék nem veszik össze. Ezért kérdeztem. Mert különben vagy az egyikből, vagy a másikból kéne venni. Tehát az "értelme" csak ennyi.

Előzmény: tfe_tng (230604)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230604

külső használatra szánt [...] mérettartó

Ilyen nincs :)

Egyébként valószínűleg nem, csak sok értelmét nem látom. Miért nem újítod fel ugyanazzal a vékonylazúrral ?

Előzmény: szteff (230603)
szteff Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230603

Vizes bázisú vékony lazúral lekent, külső használatra szánt, táblásított (mérettartó) lucfenyőre kenhető még ugyancsak vizesbázisú vastag lazúr (ugyanattól a gyártótól)? Okozhat-e akár a későbbiekben problémát a két lazúr találkozása? A színek megegyeznek.

Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230602

Ha a ragasztó is benne van az árban, akkor nem is olyan drága.

Előzmény: rezgaras (230600)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.04 -1 2 230601

Hifi...

Előzmény: feketefelhoo (230572)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230600

"Mivel ragasztottad fel?"

Adtak hozzá "Merbenit HT50" ragasztót. Itt a fórumon tanácsolták, hogy ragasztás előtt kenjem be a falat mélyalapozóval, az működött is. Sajnos már be volt meszelve, azt először is le kellett csiszolni. Olyan port csinált, hogy néha le kellett állni, mert nem lehetett már látni a falat. Persze maszkban, szemüvegben voltam.

Előzmény: Laci/Zápolya (230569)
rfc Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230599

Vagy ha gázdág á bándá, akkor egy Bachmannt.

rfc Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230598

Akkor veszel egy normálisabbat.

Előzmény: motor-os (230597)
motor-os Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230597

Ilyenem van 4 db. 1 éven belül mind meghibásodott. A kis kapcsolók nem zártak. Legelőször az asztalos gépek elosztója adta meg magát. Szétszedtem. Teljesen tömítetlen a portól. Tele voltak a kapcsolók fűrészporral.

De amelyik pormentes helyen volt, az is feladta a működést.

Előzmény: rfc (230593)
Fűrész Elek Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230596

Egyszerűen szigeteld le valami rugalmas anyaggal, ami áthajlik a tető gerincén.

Előzmény: enel00 (230594)
d_feco Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230595

Féltető?

Előzmény: enel00 (230594)
enel00 Creative Commons License 2024.09.04 0 0 230594

Egy felhajtható tetejű madáretetőt próbálok megcsinálni valakinek.

Eredetileg zongorazsanérral volt, de azt mér nem tudom működő képessé tenni.

Két hagyományos zsanérral kísérletezem, de közben felmerültek kérdések.

Vajon szándékos, hogy a tetőalakú oldalfal nem merőleges? (pirossal jelöltem)

Próbálom a zsanért annyira besüllyeszteni, hogy minél jobban passzoljanak a tetők,

de lehet, akármennyire is passzítom, itt bizony becsuroghat víz. Lehet, hogy

zongorapánttal jobban vízzárna?

Az előképhez képest, jobb felülről is csináltam egy képet, nem tudom segít-e valamit

az értelmezésbem?

Nem ragaszkodom, hogy az eredeti etetőt "szerkezetét" leutánozzam. Ha van egyéb

ötlet, hogy hogyan lehessen a benti üveglapok közé magokat önteni, akkor szívesen venném.

(Az első képen, az a két-két nut tartja az üveglapokat.)

rfc Creative Commons License 2024.09.04 -1 1 230593

Ha annyira fáj neki a fél wattos standby:

Előzmény: BJaca (230592)
BJaca Creative Commons License 2024.09.04 -3 0 230592

Van neki bőven, csak a nem használt készülékeket (3 dvd, tv, mini hifi) kihúzza. 

Előzmény: tfe_tng (230591)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.04 -1 1 230591

Vehettel volna egy elosztót neki :)

Előzmény: BJaca (230583)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230590

Ne kezd te is. :) Pontosan tudod hogy a kódolás nem számít, ha valamit digitálisan fel kell olvasni akkor azoknak a biteknek az értéke nem változhat a felolvasás során akárhányszor olvasod is fel. Ez nem kódolásfüggő.   De menjünk át az offba ebben igaza van Istvánnak.   

Előzmény: halaloszto (230589)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230589

Az audio más kódolással van rajta, mint az adat, teljesen arra van tervezve hogy célharverrel meg lehessen hallgatni, ne kelljen cpu.

Előzmény: Paco155 (230588)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230588

Akkor ott valamit elrontottál, mivel ebben az esetben lehetetlen lenne CD-n adatot tárolni.

Egy képnél vagy filmnél amúgy mindegy ha egy-két bit hiányzik, vagy egy-két bájtnak más az értéke. Egy hangfájlnál is. Viszont az excelnek meg a txt-nek meg az összes adatformátumnak nem mindegy hogy 3 jön ki a kiolvasásnál vagy 4. 

Előzmény: halaloszto (230587)
halaloszto Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230587

Én annó kipróbáltam, hogy legrabbeltem egy cd-t ugyanazzal a lejátszóval kétszer wav-ba. Totál nem ugyanaz a file lett.

Előzmény: Paco155 (230580)
stolaz Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230586

Amikor az 1 átvált nullára, azt a pillanat én meghallom. Sőt, ha világos van, akkor ha a hangszórót nézem, meg is látom.

Előzmény: pali923 (230579)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.04 0 1 230585

Ezt most csak átviszem az off-ba

Előzmény: fejes.i (230584)
fejes.i Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230584

Jóember, ez egy vallás. A tények luxusát itt el kell engedni. :-D

Előzmény: Paco155 (230575)
BJaca Creative Commons License 2024.09.04 -2 0 230583

Fateromnak vittem egy kis maradékot az egyik projektemből, nagyon kreatívan használta fel:

pali923 Creative Commons License 2024.09.04 -1 0 230582

Maradjunk annyiban, hogy még te sem tudsz mindenről mindent. Vannak helyek, ahol erről lehet vitatkozni, de ez nem az. Én meg amúgy sem értem a felét sem. :)

Előzmény: Paco155 (230580)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230581

Ha nem látja, én tudok róla fényképet csinálni és nagyítva a szeme elé dugni, de ő mit csinál, ha minden mérés szerint a két jel azonos, csak ő "hallja" a különbséget? 

Előzmény: pali923 (230579)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230580

Ja, amúgy meg egyrészt tökönszúrom magam, ha egy modern 100-200 kHz-t tudó D/A nem tudná kezelni egy  44 kHz-s jel esetén a bármilyen méretű előforduló jittert, másrészt még ha akár minden tizedik "bitben" is tévedés lenne akkor sem lenne semmi.  Még ha minden negyedik pitch kimaradna akkor is bőven fölötte lennénk az emberi hallás küszöbfrekvenciájának (de elismerem az már a mélyebb hangoknál is akár észrevehető torzítást okozhat bár még a magas C is egy nagyságrenddel lejebb esik 4 kHz környékére).

Nem VoIP-ról beszélünk ahol az elérhető maximális átviteli sebesség a béka segge alatt van hanem lokális elektronikáról.   

Előzmény: pali923 (230577)
pali923 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230579

A hifisták annyira látják, mint amennyire te hallod a különbséget két digitális jelkábel között, amiben csak 1 és 0 szaladgál. :))

Előzmény: Paco155 (230578)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230578

" sem értenék, hogy mik azok a ciklois ívek, úgysem lehet azt látni."

Dehogynem....

Előzmény: pali923 (230577)
pali923 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230577

Azt javaslom, hogy ezt a nézetedet tartsd itt, és ne fejtsd ki valami feketeöves hifis fórumban (sem), ha nem akarsz virtuális megkövezés áldozata lenni. Hozzáértő mérnökök elmagyarűznák neked, hogy milyen problémákat okoz a jitter, és valóban megkapnád a botfülű jelzőt is - eygebek mellett. :)

Vigasztaljon mindenkit az a tudat, hogy a hifisták sem értenék, hogy mik azok a ciklois ívek, úgysem lehet azt látni.

Előzmény: Paco155 (230574)
pali923 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230576

Van (legalább) egy japán hifista, aki kicseréltette az egész utcában a drótokat a villanyoszlopokon. Arról is parázs viták folynak az avx-en, hogy milyen legyen az automata és milyen vezeték menjen a biztosítéktól a hifinek külön szeparált tápösvényben.

Magas ez nektek, mint kacsának az eperfa. :)

Előzmény: tfe_tng (230570)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230575

Ahelyett, hogy egy 1/1 trafóval galvanikusan leválasztotta volna a házat az utcáról.     Ja, hogy ezt a hifi tápegységek trafója amúgy is megcsinálja? Meg hogy a stabilizált tápegységnek mindegy hogy mennyit változik a bemeneti feszültség, a kimeneten akkor is ezredvoltra pontos lesz a jel? Az invertereseknek meg már a frekvencia változása is mindegy? Oooops....   ja, bocs, neki "füle" van nem pedig ismeretei. 

Előzmény: Bambula1982 (230573)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230574

Már az elején is felválva sírtam és röhögtem.  De itt vált azzá amit teljesen hiteltelennek hívnak:

a CD lejátszóra leszorítókupakot kell csavarni, hogy kiküszöböljék a rezonancia miatt fellépő jelveszteséget; "

Mert ha még az analóg jeltorzítás,hangzás, meg egyéb szarság lenne megmagyarázgatva akkor azt mondom, hogy úgyis botfülem van. De aki benyögi, hogy digitális technikában jelveszteség okoz hangzáshibát (miközben az egyes egy nagy tartományon belül egyes, a nulla meg szintén nagyon nagy tartományban nulla - más lehetőség meg nincs), az vagy maga is ultrasötét hozzá, vagy hasba akar akasztani.   

Előzmény: feketefelhoo (230572)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230573

Én ismerek olyat aki “meghallgatta“ az összes piacon kapható kismegszakítót a feleségével. Bejövő kábelt is cseréltette. Nem viccelt…:)

feketefelhoo Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230572
rfc Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230571

Kell venni 2x4mm2-es OFC kábelt, közvetlenül betekerni a terminálokba, aztán leszarni a többszáz dolláros kábeleket és az aranyozott csatlakozókat.

tfe_tng Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230570

Na, ilyet még nem is láttam. Egyébként a hifista meddig megy el ? A falban is cseréli a vezetékeket kubai szűzlányok combján sodort, beryliummal bevont 24 karátos rézre, amin kizárólag bálnapöcse bőrből lehet a szigetelés, vagy ez még mindig csak a kezdők szintje és a középfesz trafóig visszabontja az oszlopon az alumányeumot ? :)

Előzmény: Lady fantasy (230567)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.03 0 0 230569

Mivel ragasztottad fel?

Előzmény: rezgaras (230568)
rezgaras Creative Commons License 2024.09.03 0 0 230568

Annak idején be is számoltam róla, a Mátraparkettnél vettem ilyen falburkolót (Wallwood 3D falburkolat). 2020-ban nagyjából 10'000,-Ft volt egy négyzetméter.

Akusztikai célra szerintem nem alkalmas, mert csak 5mm a különbség a vastagabb és a vékonyabb lapkák között. Tehát akusztikailag sík.

Előzmény: rfc (230555)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230567

A hányend, a Shakti kövek, méregdrága csatlakozók, egy szűk elit, a végletek világa. Egy hazai guru azt írta egy fórumon; " van egy ember, aki ha bármely lehallgató helyiségbe belép, elromlik a hangzás" 

Egyetértek azzal, hogy; "Az audiofília nem betegség, csupán egy olyan krónikus elégedetlenség tünete, mely a hangreprodukciós rendszerekről tévesen kialakított képzetekből fakad"

Előzmény: Amadeus214 (230564)
pali923 Creative Commons License 2024.09.03 -2 2 230566

Stadion

Autópálya

Előzmény: Hausch (230565)
Hausch Creative Commons License 2024.09.03 -1 0 230565

Bővítem a repertoárt.. Eddig mindig azt hittem, hogy csak az alábbi megnevezések kerülnek min 10x annyiba:

Esküvői

Ipari

Baba

Előzmény: Amadeus214 (230564)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.09.03 0 3 230564

A hifi is olyan, mint a hajós vagy orvosi cucc, ugyanaz, de 10x áron :)

Előzmény: rfc (230559)
rfc Creative Commons License 2024.09.03 0 0 230563

Ez a pacalstruktúra néz még ki jól, de ezt az életben ki nem marod kézzel, szerintem valami faipari CNC-vel csinálják.

Előzmény: pali923 (230562)
pali923 Creative Commons License 2024.09.03 0 0 230562

Ha jó látom, ez azért ilyen olcsó, mert használt. Az igazi ára nem ilyen kicsi. :)

Ennyiért már talán meg is érné gyártani is.

Előzmény: rfc (230559)
VargaRoland Creative Commons License 2024.09.03 0 0 230561

Aki kifizet 100 pénzt egy 60x60-as panelért, annak ez a probléma nem létezik, ő soha nem fogja portalanítani :)

Előzmény: Paco155 (230560)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.03 0 3 230560

Nekem ezekkel a 3D fali panelekkel kapcsolatban mindig csak egy kérdésem van. Újonnan, meg a képeken jól néz ki, de ki, hogyan, és milyen gyakran fogja portalanítani a megjelenő felületet a későbbiek során?

rfc Creative Commons License 2024.09.03 0 0 230559

100 pénz egy 60x60-as panelért, az igen. Ha már kiad az ember egy valag pénzt, legalább nézzen is ki valahogy.

Előzmény: Amadeus214 (230557)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.03 0 1 230558

Majdnem. 

Ez: https://www.bauhaus.hu/3d-wood-teak-brix-valodi-fa-falburkolo-0-15m2.html

ezzel kombinálva: https://www.youtube.com/watch?v=S1Bn6HD_pes

A jófogáson árult valaki ilyen fali panelt puhafából. Ránézésre bontott/maradék cseréplécből csinálta.

1000 Ft/m2 áron sikerült vennem parketta alapanyagot tölgyfából. (Colos deszka méretre vágva, amiből gyalulás és marás után csaphornyos parkettát lehet csinálni.)

Bözsi kolléga abban segített, hogy egyforma négyzetekre vágta. Az egyik élét egyengette, a párhuzamost fűrészel vágta egyenesre és gérvágóval felkockázta egyforma és szabályos négyzetekre. Nekem ebből gyalu és körfűrész hiányzik, de a gérvágóval sem lett volna ennyire egyformára vágva.

Előzmény: rfc (230555)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.09.03 0 1 230557

Nekem is az akusztikai panel ugrott be elsőre

Előzmény: pali923 (230556)
pali923 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230556

Elvileg diffúzor is lehet, amit a hifisták használnak a hangfal mögé az akusztika javítására. Amellett, hogy dekoratív is. Jól néz ki, pirospont. :)

Előzmény: tfe_tng (230554)
rfc Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230555
Előzmény: tfe_tng (230554)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230554

Ez egy faldísz ? (csak mert tetszik :)

Ha nem túl nagy titok, akkor mi volt a megoldás, amit Bözsi javasolt ? Ha jól látom akkor bütüs a téma, körbevastagoltad a stafnit és utána keresztbe vágtad, felváltva a szögvágást és a derékszöget ? 

Előzmény: Laci/Zápolya (230552)
BözsiBözsi Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230553

Like!

Előzmény: Laci/Zápolya (230552)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.02 0 8 230552

Tartozom még egy beszámolóval Bözsi kollégának: ő segített a négyzeteket egyformára kivágni. Ezúttal is köszönöm!

Én csak felhasogattam és összeforgattam (meg alapot és keretet csináltam hozzá).

Majdnem olyan lett, mint elképzeltem. 10*10-es négyzetekből jobban nézne ki. De ilyen anyagom volt hozzá!

Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230551

Ilyen szép képeket találtam Szerbiából: https://www.limundo.com/kupovina/Masine-i-alati/Stolarstvo/Bansek-stoni/136082817

Eddig fel sem tűnt, hogy dönthető az asztallap!

BJaca Creative Commons License 2024.09.02 -2 0 230550

* 30 fokban 

(bár attol fögg, milyen meleg van a múhelyben :)))   )

Előzmény: BJaca (230549)
BJaca Creative Commons License 2024.09.02 -2 0 230549

Láttam olyan redneck megoldást is, hogy szigetelőszalagot tekertek rá több rétegben...

Lehet kapni 2-3mm-es parafa lapot, abból centis csíkot vágni, a végét 20 fokban (jó hegyes szögben átlósan levágod, és kétoldalas ragasztóval felragasztod. A hegyes vég azért kell, mert akkor úgy nem fog ütni az illesztésnél. 

Előzmény: Laci/Zápolya (230548)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230548

Van két szabályozó gomb is rajta. De ekkora játszási lehetőség nem volt benne. Lehet az 1070 úgy volt megadva, hogy egy-két szakadás utáni javítás után is még ráférjen. Állítólag vastag keményfát vágtak vele, azért nyúlt meg. Elvileg 4 cm vastagságot lehet vele vágni, de nyilván nem tölgyfából.

Most postásgumival kibővítve hajtja a szalagot. 

Ahová járok gumishoz (szerintem) az elmúlt öt évben nem találkozott autó belsővel. Olyat nehéz lesz szereznem!

Előzmény: Nobody1 (230545)
BJaca Creative Commons License 2024.09.02 -2 0 230547

8mm-t simán, csak kellene még 8. 

Előzmény: Paco155 (230546)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230546

"Ettől persze még ilyen kicsi gépnél is kellene legyen felül egy tekerő gomb, amivel a felső kereket emelni-süllyeszteni és ezzel a szalagot feszíteni lehet."

Valószínűleg van is. Csak nem 8 mm-t vagy többet. 

Előzmény: Nobody1 (230545)
Nobody1 Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230545

Sejtettem, hogy nem egy ipari gép... :-)

Ettől persze még ilyen kicsi gépnél is kellene legyen felül egy tekerő gomb, amivel a felső kereket emelni-süllyeszteni és ezzel a szalagot feszíteni lehet. Annyira csak nem gagyi, hogy fix legyen mindkét kereke. Valahogy az új szalagot is rá kell feszíteni...

Bandázs:

Én mondjuk egy rossz autó vagy ballonosabb motor belső gumiból vágnék keresztben egy 2-3 cm széles szeletet (gyűrűt), ezt rátenném a kerékre (ha elég szoros talán még ragasztani se kell) majd a kerék oldalánál mindkét oldalon levágnám a kilógó szélét és a kereket forgatva egy csiszológépet megtámasztva és finoman odatartva felszabályoznám a felületét enyhén domborúra, vagy legalább egyenletesre. (Tudom nem mindenkinél hányódik annyi kacat a ház körül - majd jó lesz valamire címszóval mint nálam, de gondolom egy közeli gumiszerelő műhelyben adnak egy rossz belsőt egy sörért.)

Olcsó, bármikor pótolható és úgy sejtem nem egy komplett faház anyagát akarod felszeletelni a géppel, tehát egy darabig tuti bírja... :-)

Előzmény: Laci/Zápolya (230544)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.09.02 0 0 230544

Köszönöm az ötletet!

Ez egy "játék" kategória. A bandázs műanyag. Nem porlik, de lehet, hogy elég merev az is, hogy már eleve csúszik rajta a szalag. (20-25 éves a gép) Megpróbálok postásgumit rátenni és azzal megnézni. De az sem végleges megoldás az anyagát ismerve. 

Miből lehetne tartósabb bandázst csinálni? Kicsi a kerék: 15,5 cm az átmérő, és a bandázs hely szélessége 10 mm. 

A most lévő műanyag gyűrűnek maradnia kell, arra kell rátenni.

Előzmény: Nobody1 (230543)
Nobody1 Creative Commons License 2024.09.01 0 0 230543

A gyári 1070 mm-es méret és az 1086 mm közötti 16 mm-es szalagnyúlás nem tűnik olyan nagynak, hogy attól ne tudd használni. Elvileg annyit simán kezelni kellene a fűrésznek, hisz az csak 8 mm felső kerékemelést jelent.

Milyen állapotú a bandázs a kerekeken? Lehet nagyon meg van kopva és azért nem tudsz annyit feszíteni a szalagon...

Előzmény: Laci/Zápolya (230532)
adam654321 Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230542

Még egy megoldás: aszimmetrikus tető.

Hausch Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230541

Közben még találtam egy megoldás:

https://kreativlakas.com/magasepiteszet/acs-jellegu-fakotesek/
126. ábra. d része

Előzmény: fifty561 (230539)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230540

Pl egy megoldás:

Vegyél 5x25-ös pallót  kétszer olyan hosszút mint ami kell. Vágd ketté és a két darabot lapjával szögeld vagy csavarozd össze.   Lesz egy  megfelelő hosszú  10x25-ös gerendád.  Ez megy az O1-O4  re állítva.  

Vegyél 5x15-ös pallót  kétszer olyan hosszút mint ami kell. Vágj le a szélességéből 2 cm-ert, majd vágd ketté és a két darabot lapjával szögeld vagy csavarozd össze. Kapsz egy megfelelő hosszú  10x13-as gerendát.  Ez megy az O2-O3 ra állítva. 

Így megkapod a megfelelő belmagyasságodat is meg a két keresztgerendádat is, és a szint is ki lesz egyenlítve.  

Előzmény: fifty561 (230538)
fifty561 Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230539

Előzmény: fifty561 (230538)
fifty561 Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230538

Bocsánat, siettem és pontatlan voltam :(

Tehát a játékház ilyen, mint a csatolt képen, az O1 és O4 oszlopok rövidebbek 12 cm-el, mint az O2 és O3.

Levágásra is gondoltam, de akkor már túl alacsonyan lenne a tető, marad az, hogy felhozom az O1 és O4-et is 12 cm-el magasabbra, hogy minden szintben legyen.

Úgy tervezem, hogy ha szintbe kerül a 4 oszlop, akkor jön 2 gerenda, egy az O1-O4-re és a másik az O2-O3-ra, ezek mint a szelemenek a háztetőnél tartják majd a szarufákat. A csatolt képen ez a 2 gerenda nincs rajta.

A tető kialakítása hasonló, mint a képen, a hajlásszöge 45 fok, és elég nehéz, mert a fa lécekre zsindejezés is került.

Ezért szeretnék tanácsot kérni, hogyan oldjam ezt meg, nehogy rászakadjon a gyerekekre.

Előzmény: Hausch (230536)
Hausch Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230537

Előzmény: Hausch (230536)
Hausch Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230536

Lehet csak én nem értem amit írsz, de mi lett rövidebb?  Egy rajz jól jönne, meg milyen eszközök állnak rendelkezésre...

Csak az anyaglista a hsz alapján:
4 db oszlop van (eddig tök tiszta)
4 db gerenda (amiből 2 rövidebb) - Azt gondolom, hogy ez inkább az előző sorban taglalt oszlop lehet (oszlop = függőlegesen elem, ami alapvetően nyomásra dolgozik, gerenda = vízszintes elem, ami hajlítva van leginkább. Nálam ez zavart okoz)
2 db gerenda (amire jön a tető)

Mindenesetre, ha az a szitu amit feltételeztem:
A) Levágsz a másik két oszlopból is 12 cm-t (elvégre ez egy játszótér a bújkálás "funkció" is), talán ez a legtisztább, de más okokból lehet el kell vetni
B) Én nem az oszlopot próbálnám magasítani, hanem a gerenda alsó síkját vinném alacsonyabbra, akár egy két végén 45°ban levágott elemmel (amiben a rostok vízszintesen futnak). Az alsó 12cm vastag részt ugyanúgy tudnád rögzíteni, ahogy az eredeti tervekben gondoltad, a toldatot meg a gerendát pedig simán összecsavaroznám. (piros csavarok akár el is hagyhatók)

Előzmény: fifty561 (230535)
fifty561 Creative Commons License 2024.08.28 0 0 230535

Sziasztok,

van egy jatszoter a kertben, amit 4 db 9x9-es oszlop tart. A 4 gerendabol 2 db rovidebb 12 cm-el mint a masik ketto. Most meg kellene toldanom a rovidebbeket, hogy rategyek utana 2 gerendat, amire jon a teto.  Hogyan toldjam meg 12 cm-el, vagjak egy 12 cm-es 9x9-es darabot es hasznlajak valami sarokosszekotot, vagy bazihosszu csavart, amit besullyesztek, ...?

koszi!

BJaca Creative Commons License 2024.08.27 -3 0 230534
Előzmény: BJaca (230533)
BJaca Creative Commons License 2024.08.27 -2 0 230533

Vékony anyaghoz jó, a vastagot égetni fogja.

Előzmény: Laci/Zápolya (230532)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2024.08.27 0 0 230532

Hétvégén sikerült vennem egy null-kilométeres ős lamellozót 2001-ből. (A garanciajegy szerint.)

Nem tudtam ellenállni egy hasonló korú mini szalagfűrésznek: TIP BS170. BS170 néven egy tranzisztor fut, ezért nem találtam hozzá letölthető manual-t. Kaptam hozzá két kinyúlt szalagot, amit megpróbáltam, de nem tud forgatni a gép. (1086 mm hosszú, 0,5 mm vastag és 6 mm széles) Kiderítettem régebbi használt hirdetésből, hogy 1070 mm hosszú kell hozzá. Ötezer felett lehet venni egy újat hozzá. Viszont féláron találtam ebben a méretben fémfűrészlapot. Szerintetek az is jó lesz hozzá?

rezgaras Creative Commons License 2024.08.27 0 0 230531

Nem emlékszem már. Az zavar egy kicsit, hogy úgy emlékszem, PU volt. Mostanában viszont kerestem és csak PU-akrilt találtam. Nem tudom, hogy esetleg a régi is PU-akril volt (csak nem tűnt fel), vagy már valami miatt nem nagyon árulnak tiszta PU lakkot. Persze egy komponensűt.

A 2 komponensű más tészta. Azzal nem próbálkoztam, mert úgy tudom, az edző része (a kisebbik doboz) nem áll el, egy idő után bedöglik. (OT. a biciklimet fújtam be olyannal, az edző 4-5 hónap után megkeményedett)

Előzmény: Tschaby (230529)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.08.27 0 0 230530

A Fénylakk PA nevü lakkja PU (poliuretan- akril), ha jól emlékszem, a sima beltéri lakk csak akril, utóbbit nem szokták dicsérni. 

Előzmény: Tschaby (230529)
Tschaby Creative Commons License 2024.08.26 0 0 230529

PU lakk a Fénylakk-ból vagy úgy általában?

Előzmény: rezgaras (230526)
Tschaby Creative Commons License 2024.08.26 0 0 230528

Beltéren leszek, oda a védős AK-t nem használnám, lesz az AB.

És akkor ezek szerint a parkettalakkal kell kennem.

Köszi.

Előzmény: Amadeus214 (230525)
stolaz Creative Commons License 2024.08.26 0 4 230527

""Kérjen árajánlatot" --> instant bezár."

Én kértem egyszer, amikor már nagyon felidegesített ez az eljárás:

"Ajánlatot szeretnék kérni egy olyan weboldal címre, amit kényelmesen lehet használni termékkeresésre, ahol nem idegesítik a vevőt "kérjen ajánlatot" időrabló módszerekkel, és ahová legközelebb is visszatérek. Köszönettel: stb"

Előzmény: Fűrész Elek (230522)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.26 0 0 230526

Nekem a legjobb tapasztalatom a PU parketta lakkal volt. Selyemfényűt használtam, két rétegben, a kettő között finom csiszolással nagyon szép és beltéren tartós felületet ad. Próbálkoztam a "monolakkal" is, de az messze nem olyan jó. A színtelen kivitel kissé sárgás és a felület elég sokáig enyhén ragad - így aztán piszkolódik is.

Előzmény: Tschaby (230523)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.08.26 0 1 230525

Én nagyon sokat használom mostanában, elsősorban a kültéri vastaglazúrt (kültéri falakk: KT). Beltéri, kültéri ajtókat, faházat, garázsajtót, zsalugátert stb festettem vele, könnyű vele dolgozni, fújni is lehet. A tartósságáról nem tudok nyilatkozni, a legrégebbi 2-3 éves, az szépen tart. "Faszínekben" ill RAL skála alapján, ill színtelenül is kérheted, ill különböző pigmentmennyiséggel, különféle fényességgel. Fehér fényes KT-vel egész tükrös fedőfehéret fújtam. 

Kültéren PU mélyalapozót (AK) teszek alá, ez faanyagvédős, full védőszettben szabad csak fújni.

Most fogom kipróbálni a néhány ács által ajánlott rendszert: az új kültéri vékonylazúr (faanyagvédős, V) 2 rétegben, erre a vastaglazúr.

Beltérre több asztalos ajánlotta, dícsérte a PA parkettlakkot.

A többi különféle beltéri és kültéri színes lakkokat nem ajánlom, nehéz felvinni, csíkos.

Én beltéri felületre is a KT külső téri falakkot használom, selyemfényben. Jó vastag krémes cucc, könnyű vele ecsettel is dolgozni, fújása azért nem mindig egyszerű. Ha Bp-i vagy szívesen adok valami maradék dobozzal, asszem van. De nem anyagi csőd venni egy próba dobozt, valami 3000 Ft egy liter.

Előzmény: Tschaby (230523)
BJaca Creative Commons License 2024.08.26 -2 0 230524

Engem az zavar, hogy ilyen néven száraz anyagot még nem láttam :)))

Előzmény: Fűrész Elek (230522)
Tschaby Creative Commons License 2024.08.25 0 0 230523

Mit tud a közös tudat a Fénylakk termékekről.

Használati tapasztalatokra gondolok, a marketing rizsát el tudom olvasni.

Beltéri színezés/lakkozás (felületvédelem, nem ragaszkodom a lakkozott hatáshoz) a cél. Selyemfény/matt a vágyott.
Előre is köszönöm ha megosztja aki már pacsmagolt ilyet.

Fűrész Elek Creative Commons License 2024.08.25 0 3 230522

"Kérjen árajánlatot" --> instant bezár.

Előzmény: BJaca (230521)
BJaca Creative Commons License 2024.08.25 -2 0 230521

Ha esetleg valakinek kell jófajta faanyag:

https://tatifa.hu/

rezgaras Creative Commons License 2024.08.25 0 0 230520

A kopjafákat és más szobor-fákat én akácból készítettem. Frissen nagyon jól faragható. Meg kell próbálni megbecsülni, hol lesz rajta a nagy repedés és azt hátra tenni. Mert egészen biztosan lesz rajta.

Előzmény: fejes.i (230518)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.24 -1 0 230519

Ugyan már, másoló gyűrű se kell hozzá xd

1 hosszabb, 2 rövidebb hulladék fa, pár szög és marón párhuzamvezető bőven elég xd

Sablon készítés ideje 2 kötőjel 3 perc alatt összeszögelhető

(mondom nem vagyok idevaló xd) én így dominóztam és egész pontos lett végig xd

Előzmény: BJaca (230517)
fejes.i Creative Commons License 2024.08.24 0 0 230518

Sztem ez nem szégyen kérdése.

A kéziszerszámokkal persze csodásan dolgozik néhány fekete öves "kolléga", de azért ez nehéz.

Én is faragtam már tölgyfa fejfát (kopjafának divat hívni, de az nem egészen az), meg faragott kaput (székelykapunak divat hívni, de az sem feltétlenül igaz minden faragott kapura), annak pl, az egyik titka, hogyha tölgy, akkor ne legyen száraz, mert annak semelyik famunkás (meg véső) sem örül... nedvesen viszont csodásan lehet vésni. Oszt majd kiszárad úgyis.

Bútor készítésnél ez nem lesz igaz. Millió apró kis tudás van emögött. A szerszámkezelést sokat kell gyakorolni, de azért úgy gondolom, a legnagyobb titok az idő.

Még huszonéves koromban készítettem egy faragott lábú, fabetétes (direkt nem hívom intarziának, mert ez nem az) asztalt dióból (betét cseresznye meg buxus).

Ja, volt rá két hetem. Most nem lenne és ha ilyesmit csinálnék, nincs türelmem hozzá.

Szóval ha van türelmed, időd, hajrá. Egyre jobb leszel.

Előzmény: James Bond 007 (230513)
BJaca Creative Commons License 2024.08.23 -2 0 230517

Egy egyszerű sablonnal, felsőmaróval és másológyűrűvel meg lehet csinálni a csapfészkeket, asztali körfűrésszel és reszelővel a csapokat. 

Előzmény: Hobbit_G (230516)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.23 0 0 230516

Sztem ne szégyeld :)

Én kézi szerszámot csak vég esetén használok :D Nem is vagyok teljesen idevaló ilyen szempontból xd

Ha kell tartás a nagyon bonyolult (:D) dominó sablonnal megoldom oszt csók vagy tiplikkel, esetleg ragaszt + csavar majd száradás után cavaronként felfúr és bele tipli :D.

Se időm, se jó térdem nincs mostanában (nagyon rongyos lesz már egy hosszabb sétától is :(), így hamar le akarok mindent tudni, így is van mindig mit csinálni egyéb területen (vakolás, glettelés h tarifa miatt, szagelszívó, sütő, főzőlap dobozolás, bekötés, belső szigetelés, födém szig.......... (családi ház eéőnye) :)

BJaca Creative Commons License 2024.08.23 -2 0 230515

Annyira nem vészes. Viszont jó éles és éltartó véső az kell hozzá. A piaci 3000Ft-os készlettel kínlódás. A lyuknál függőlegesen kell tartani a vésőt, a kezdésnél kell pontosnak lenni. A csapot meg kicsit nagyobbra kell csinálni, aztán reszelővel be lehet finomítani. A lyukkal kell kezdeni. 

Előzmény: rezgaras (230514)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230514

A vésés önmagában szerintem nem nagyon nehéz. Készítettem kopjafát, ahhoz inkább kitartás kell. Régen készítettem ajtóba zár fészket vésővel, az sem volt nagyon nehéz. Viszont ott nem kellett különösen pontosnak lenni, mert az nem számít, hogy a zár kissé lötyög a fészekben, úgyis a csavarok tartják. A csapoláshoz viszont attól tartok, tized milliméteres pontosság kell. Az már egy másik kategória. Ahhoz nem kezdenék hozzá.

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230513

Ez igaz, de kicsit szégyellem magam, hogy klasszikus kéziszerszámokkal béna vagyok, illene megtanulni. Ennek a youtubernek elég jó videói vannak a helyes vésésről, fűrészelésről, itt épp csapot készít kéziszerszámokkal.

Úgyhogy a következő nagy projektem két fadarab összecsapolása lesz. :)

Előzmény: BJaca (230501)
tfe_tng Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230512

Ez még csak a fele :)

Előzmény: SchefferJ (230511)
SchefferJ Creative Commons License 2024.08.22 0 2 230511

Természetesen...

Előzmény: tfe_tng (230510)
tfe_tng Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230510

A szamuráj és a gésa ? :)

Előzmény: SchefferJ (230509)
SchefferJ Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230509

Mindig van valami ami hiányzik...

Előzmény: Egy griff (230508)
Egy griff Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230508

Hiányzik még valami abból a japán kertből? :-) Szép lett ez is, gratulálok!

Előzmény: SchefferJ (230502)
SchefferJ Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230507

Internet? :) "google: japanese garden lamp"

Előzmény: BJaca (230503)
SchefferJ Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230506

Olyan is van, de az némileg egyszerűbb műfaj :) 

Ez B-méretű odú...

Előzmény: Paco155 (230505)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.22 0 3 230505

Elszúrta a madáretetőt :P

Előzmény: BJaca (230503)
Egy griff Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230504

Én is csináltam pár éve egy ehhez hasonló tensegrity asztalkát, és bizony ékes átmenő csappal készítettem. Viszont én egy kicsit csaltam, ugyanis nem vállaztam a csapot. Egyszerűen bevágtam az ékeknek a helyét, csináltam furatot is a bevágás végére, és beragasztottam mindent, mindenhova! :-) Biztosan jobb ha a vállazást is kialakítom, de az akkor eszembe se jutott. A kis asztalka pedig ma is úgy áll, mint 2020-ban. Az L alakot pedig ollós csappal készítettem, talán egy fokkal erősebb, mint a sima átlapolás.

Előzmény: BJaca (230501)
BJaca Creative Commons License 2024.08.22 -2 0 230503

Aztabetyár, de jól néz ki. Honnan merítetted az ötletet? 

Előzmény: SchefferJ (230502)
SchefferJ Creative Commons License 2024.08.22 0 14 230502

Rég jártam erre, gondoltam egy képpel beköszönök. 

Ez egy japán kerti lámpás lett bármelyik vidéki tüzépen kapható anyagok maradékából. 

BJaca Creative Commons License 2024.08.22 -2 1 230501

Nem kell ehhez akkora tudomány. A maróval meg tudod csinálni a csapvéget, a lyuk nagy részét kifúrod, utána meg éles vésővel kialakítod a többit. 

Előzmény: James Bond 007 (230500)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230500

Én, aki egy átlapolós csapoláshoz is béna voltam felsőmaró nélkül, szerintem maradok a tiplinél, amíg nem gyakoroltam egy kicsit a vésést meg az egyenesen fűrészelést. :)

Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230499

Köszi! Egész jól eltaláltam..:) Láttam ezt fenyőnél ahogy te is írod. A rajz mindenre érvényes, csak azért raktam ezt. Kellő ismerettel, gyakorlattal el lehet térni ettől. Illetve arra figyeltem mindig, hogy szál irányra merőlegesen feszítsen az ék abban az anyagban amiben a horony van, nehogy szétrepedjen.

Előzmény: BözsiBözsi (230498)
BözsiBözsi Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230498

Nálunk fenyőnél nem szokás az a bizonyos keresztfurat, ami arra szolgálhat, hogy ne repedjen tovább a csap.

Sőt sokan még be sem vágják azt az ékhelyet, hanem a frissen beragasztott csapba csak vésővel beütnek egy csaphelyet (1-2 csapás kalapáccsal), és ennek a megvezetésével beütik az éket.

A fenyőnek van annyi rugalmassága, hogy ez így is működik.

Tölgynél már nem lennék biztos benne...

Előzmény: Bambula1982 (230496)
BözsiBözsi Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230497

Ékes átmenő csap.

Előzmény: Bambula1982 (230496)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.22 0 0 230496

Ez a tuti. Angolul wedged mortise and tenon. Ha valaki tudja magyarul írja be legyen olyan kedves. Feszítőékes átmenő csapolás mondjuk. 

BJaca Creative Commons License 2024.08.22 -1 1 230495

Átmenő csapolással kellett volna rögzíteni.

http://www.asztalos.hu/tartalom_frameset.html?lap=/modszerek/fakotesek/csap_csaplyuk/csap_csaplyuk.html

második ábra. 

Ahol csak lehet, a fakötésnek kell tartania, a csavarozásnak, ragasztásnak ha lehet, csak rögzítő szerepe legyen, ne tartó.

Előzmény: James Bond 007 (230494)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.22 0 1 230494

Jogos volt az aggodalom. Már a láncok megfeszítésétől lekonyult. :) Egyelőre megcsavaroztam, de lehet, hogy újra is kell ragasztani. Így jár az ember ha lusta tisztességes csapolást csinálni.

A bütübe csavarozás se a legjobb ötlet, bár nyomtam a lyukba ragasztót. De a következőnél egymás fölé fog lógni a két kar, hogy ne kelljen ilyet csinálni.

Előzmény: rezgaras (230413)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.20 -1 5 230493

Egy kis kiegészítő, ha valakinek esetleg megtetszene....

https://www.youtube.com/shorts/_ZAfca8LkGQ?feature=share

Kaybala Creative Commons License 2024.08.19 0 0 230492

Köszi a tanácsokat. Azért van bennem egy kis félsz, mert ilyet még nem csináltam. Ebben a hónapban akarnám a fa anyagot megvenni, és legkésőbb októberben megcsinálni. Mindent csavar menetes szárral, fakötésű alátéttel  és besüllyesztve lesz, meg ragasztva. Ha esetleg a sima hinta lesz, akkor még a 10x10es és a 12x12es gerenda között variálok, melyik lenne a jobb.

https://www.youtube.com/watch?v=b_HwHh5r1TY  Ez jó kis masszív, lehet ezt fogom lekoppintani, apáca rács nélkül.

https://www.youtube.com/watch?v=nQxoSc5IzUM  Vagy ezt, szintén rács nélkül és csapott tetővel.

Előzmény: sr1 (230490)
Kaybala Creative Commons License 2024.08.19 0 0 230491

Ok el is engedtem az Aldis marót.

Előzmény: tfe_tng (230489)
sr1 Creative Commons License 2024.08.19 0 0 230490

Az elsőnél a hónajkötések hacsavarokkal vannak rögzítve, azt el kell felejteni. 

A második:

Úgy látom, hogy pallóból van, csak a szarufák vannak colosból- legyen az is pallóból. Be vannak ereszteni a szelemenkbe (a beeresztés legyen a magasság egyharamada és fúrj be fentről egy 6x140-es szerkezeti csavart is, előfúrással). 

Mindent össze tudsz csapolni 24mm átmérőjű bükkfa idegen csappal. Seprünyél.   

Két darab 24mm csapfészket készits minden csomópontnál, 24mm mélyen. Ezeket be tudod fúrni felsőmaróval, de kell készitsz neki sablont réteget lemezből. Réteget lemezbe be kell ütni négy 40-es szeged félig és át kell fordítani a csomópontoknál. Nagyon pontosan mérd ki a csapfészkek helyét és a sablon legyen egy tökéletes téglalap. Legalább 250-300mm hosszú.     

A két oldalsó lábat össze lehet állítani készre.

Az ives hónajkötésekt két colosból kell összeragasztani.

Az oszlopo alsó és felső diszitését is két colosból kell összeragasztani, oda is a 24mm csapokat kell használni, amikor a oszlopra felszereled. 

A négy oszlop és a két szelemen között a hónakjötéseket a szerelénél úgy lehet rögzíteni, hogy az oszloba beenyezed a csapokat, a szemelemenbe befúrsz fentről egy furatot és beütsz két hosszú 24 -es csapot fentről. 

A ősszeállitásnál kézi présekkel rögzisd a fúrás előtt a hónajkötéseket. 

A legjobb D4-es ragasztót használd. 

A faanyag legyen száraz, nem félnyers.  

Ha van türelmed meg lehet csinálni fúrt csapfészkekkel- felsőmaróval, akkor elég 18mm mélység, de az ives hónajoknál a csapok elkészitéséhez gyakorlat kell. Ha van gyalupadod, el lehet késziteni kézi fűrészekkel is, csak nagyon jól kell vágjanak és lehet, hogy egy kicsit meg is kell vésni őket.    

Előzmény: Kaybala (230488)
tfe_tng Creative Commons License 2024.08.19 0 0 230489

Nincs ilyen maróm, semmi tapasztalatom vele. Hauch Tomi annak idején köpködte a fűszerboltos marókat (pedig nagy parkside fan)

Alternatíva lehet a kis maki kávédaráló, vagy annak a klónjai, azokkal többeknek van tapasztalata itt is. (talán pacman tesztelgette ?)

Előzmény: Kaybala (230488)
Kaybala Creative Commons License 2024.08.19 0 0 230488

Üdv, pár hete voltam itt. Nem trollkodni jöttem, se nem azért mert unatkozom. Se Győző nem vagyok, se kamaró akárki.

A Lényeg.. Ma láttam az Aldiba Felsőmarót. Van a régebbi és az újabb típus.

Ez az újabb.

https://www.aldi.hu/hu/p.ferrex-felso--vagy-lapostiplimaro.000000000000490424.html

Ez a régi. Ez is az Aldiban van, csak nem találtam más fotót .

https://www.emag.hu/ferrex-wws-ofr1200-elektromos-1200w-felsomaro-felsomarogep-2-db-marobittel-6-mm-6-35-mm-8-mm-szerszambefogoval-pspof1200d3xl/pd/DLQ7GTMBM/

Esetleg van itt a fórumon olyan akinek van ilyen, vagy használ ilyet, meg vehető kategória?  Szerintem jó árban van és elvileg öt év garancia van rá.

Aldis gépem még nem volt, nincs vele tapasztalatom.

Egy kerti hintaágyat szeretnék készíteni, csak még nincs eldöntve milyen legyen. Ide lenne most használva a marógép.

Első verzió:https://www.fakertibutor.eu/hu/article/50/hintaagy  ilyen, vagy valami hasonló.

Második:https://www.jofogas.hu/budapest/Elado_hintaagy_147994755.htm vagy valami hasonló.

BJaca Creative Commons License 2024.08.17 -2 0 230487

Érdekes, hogy a Fűrész Eleket engedte. 

Előzmény: feketefelhoo (230486)
feketefelhoo Creative Commons License 2024.08.17 0 0 230486

Ha engedné a regisztráció, akkor úgy írtam volna én is :-)

Előzmény: Nobody1 (230485)
Nobody1 Creative Commons License 2024.08.17 0 0 230485

Bocs feketefelhoo, hogy rosszul írtam a nicked.

Előzmény: Nobody1 (230484)
Nobody1 Creative Commons License 2024.08.17 0 1 230484

Köszi mindkettőtöknek! Igen, az a műanyag korong, ami Feketefelhő fórumtárs linkjében a 120-as számú...

Na ez pont az a kategória, ami nálam már "drága vacak"-nak számít, mert egy műanyag korongért szállítással együtt 5 ezret nem adnék, plusz lessem fél nap a futárt és biciklizzek elébe 1 km-t mert nem jön be a házig.

Vannak itthon különféle műanyag lemezeim vagy legrosszabb esetben 2-3 rossz CD összeragasztásával és belefaragásával előbb pótolnám az ilyen talpat... :-)

Előzmény: Vikusz1977 (230483)
Vikusz1977 Creative Commons License 2024.08.17 0 0 230483

Ha jól látom egy német oldalon, akkor ez csak maga az, a kb. 3-4 mm vastag műanyag lap, ami a talp aljára van csavarozva.

Előzmény: Nobody1 (230478)
Fűrész Elek Creative Commons License 2024.08.16 0 1 230482
Előzmény: Zsiga938 (230428)
rfc Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230481

Szerintem ne vegyél kést egyenként, hacsak nem valami spéci méret kell.

https://zakanyszerszamhaz.hu/felsomaro-keszletek/bosch-6-reszes-8-mm-felsomaro-kes-keszlet-p102019334

Előzmény: Vöcsök_ (230468)
feketefelhoo Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230480

Szerintem nem jó fotót raktak mellé. Nézd meg itt mit takar a 4931472656  MW cikkszám... 

4933471604 - M18FTR-0X < 4000474460 (schachermayer.com)

Paco155 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230479

Az ár biztos, hogy el van írva, szerintem vissza fogják utasítani a megrendelést, de próbáld meg.  Ha mégis megkapod, és nem passzol rá akkor is el tudod majd adni ugyanennyiért bármikor. 

Nobody1 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230478

Csak nekem tűnik ez a talp túl olcsónak?

https://zakanyszerszamhaz.hu/felsomaro-fejek/milwaukee-elmaro-alaplap-4931472656-p106001368

Nem tudom a zsinóros kis Makitához például passzolna-e, mert akkor vennék...

Paco155 Creative Commons License 2024.08.16 0 1 230477

Hogyha egyenesre akarod az élt kihozni akkor vagy asztlba épített maróban kell gondolkodnod, hosszú megvezetéssel, vagy gyaluban.  Még egy 4-es méretű kézi gyaluval is jobban jársz mint a felsőmaróval, egy 7-es méretű ropántgyalu meg főleg, bár azt fölösleges lenne megvenned.   De a többiek által megénekelt csiszolás is jobb ötletnek tűnik, tekercsben veszed a csiszolópapírt és 60-70 centi hosszú egyenes fadarabra feszíted fel hosszában akkor sokkal egyenesebb élt kapsz mint a felsőmaróval.

Előzmény: Vöcsök_ (230473)
Hausch Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230476

Úgy érzem függetlenül egymástól ~ugyanarra jutottunk :D

Előzmény: BJaca (230474)
Hausch Creative Commons License 2024.08.16 0 1 230475

Nem teljesen értem miért ez a munkamenet... De nem tudjuk mi áll rendelkezésedre eszközparkilag.

Én ezt csinálnám:

A) A 20cm-s szépre gyalult faanyagot építeném be, a fal két oldalán megfelezve a felesleget (eseteg megpróbálnék 18-19cm szélességű anyagot szerezni). (Ez a fal ferdeségeket is simán megoldja)

B) Feltételek: 1. csak 20cm széles faanyag van; 2. nem lóghat túl a fal síkján; 3. olyan kiváltságos magyar vagy, aki olyan házban él, hogy a falak teljesen síkok és merőlegesek akkor: vágsz magadnak 17,1cm széles deszkát, a maradékot pedig lecsiszolod. Új és jó minőségű P80-as csiszolópapírral a felesleget pikkpakk eltünteted. A végén még egy finomabb csiszolópapírral átmész rajta. A marás után is kell csiszolnod mindenképp...

Amúgy a linkelt Makita kés az annyira rossz? - Nem tudom mennyire jó vagy rossz. Van nekem is pár, nem panaszkodom rájuk. Az Extol, Parkside szintnél eggyel jobb minőséget képvisel, a Massive Tools-os maróim környékére tudnám tenni őket talán... Felsőpolcos maróm nincs :/

BJaca Creative Commons License 2024.08.16 -2 1 230474

Nekem nem volt bajom a Makita marókésekkel. 

Mivel akarod lefűrészelni a 3 cm-t? 

Mivel akarod megvezetni a marószárat? 

Mi lenne, ha egyenesen vágnád, és csak meg kellene csiszolni?

Vöcsök_ Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230473

A következőt csinálom: Van egy átjáró amiben nincs (nem is volt nem is lesz) ajtó. Erre akarok egy fa burkolatot ami U alakban rásimul a falra. A fal kb. 17 cm vastag. 

Veszek 20 cm széles gyalult deszkát, abból lefűrészelek hosszában majdnem 3 cm-t, pár milliméter ráhagyással.

Utána az egyenes maróval akarom a fűrészelt felületet elsimítani.  

A marót egy másik deszkával vezetem meg a csapágyával.

Amúgy a linkelt Makita kés az annyira rossz? Tudom, hogy van tízszer ennyiért is, de van készlet ahol egy tucat kés kerül ugyanennyibe.

Köszönöm hogy foglalkozol a kérdésemmel. de ha valaki tud releváns boltot Pesttől északra a Duna keleti partján, az klassz lenne.

Előzmény: Paco155 (230471)
Hausch Creative Commons License 2024.08.16 0 1 230472
Paco155 Creative Commons License 2024.08.16 0 1 230471

Az olcsóval nem csak az lesz a baj hogy nem tart sokáig (igazából ez a lehgisebb baj vele), hanem az hogy nem lesz megfelelő minőségű a marás.

Előzmény: Vöcsök_ (230470)
Vöcsök_ Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230470

Összesen néhány marást fogok végezni vele.

Igazából  a környéken van 4-5 barkácsbolt, 1 tart, de drágán.

A nagy áruházak  készleteket tartanak, amiben ez a fajta maró rövid, nekem a colos anyagot át kellene érje.

Előzmény: Paco155 (230469)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230469

Olcsót?   Szerintem bárhol ahol szerszámboltot találsz.  Úgy keresd hogy alsócsapágyas színelőmaró.   De miért olcsót akarsz venni, miért nem jó-t?

Vöcsök_ Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230468

Sziasztok!

Pest megyében hol lehet olcsó szintbemaró kést venni? Ilyesmit: https://zakanyszerszamhaz.hu/felsomaro-fejek/makita-szintbemaro-csapagyas-kes-d-47721-p102005108

Göd-Dunakeszi környéke lenne jó, ha Budapest túloldalán van, inkább megrendelem netről.

pali923 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 230467

+1

Alapszabály, hogy mindig jobb, ha kisebb mélységet kell marni egy menetben, egy hobbistának meg nem számít az idő. Alapesetben persze, ha nem áll ott mögötted az asszony korbáccsal. :)

Előzmény: rferi (230459)
rferi Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230466

Persze.

Ha nem sérült a sablon, miért ne?

Előzmény: Plejádi ember (230461)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230465

Nos, a jó hír az, hogy egy hétfőt kibírtam egy képzeletbeli asztalosműhelyben. A rossz hír, hogy kedden már nem tudnék bemenni.

Kimértem és kifúrtam 144 lyukat azon az egy nyomorult szekrényen (ebből 80 a polctüskék helye, hogy állítható legyen). Ráadásul mivel nincs konfirmátorhoz kétlépcsős előfúróm, ezért egy kötés 4 fúrásból állt: élbe fúrni, átjelölni, 1 mm-essl átfúrni a látszó oldalra, 6 mm-essel befúrni a konfirmátor nyakát, aztán 4 mm-essel átlyukasztani. Öröm volt. Ezt még bele se számoltam a 144-be.

Nehezített pálya volt, hogy csak földön görnyedve tudtam dolgozni, mert nincs ekkora hely sehol, csak a nappaliban.

Holnap kiderül, hogy sikerül-e derékszögűre összerakni. De ha 85 fokos lesz, az is jó most már. :)

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230464

Attól függ, kibír-e az a felépítmény egy kickback-et vagy a munkadarabbal együtt vágódik a fickó arcába. :)

Előzmény: BJaca (230460)
jacksly Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230463

Azt te nem akarod hallani... 🤣

És én sem! 😜

Előzmény: BJaca (230456)
Mr.Gabson Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230462

Ez így mennyire biztonságos?

Semennyire, tolólapot kellene használni.

Indokolatlanul nagy az eszívóburkolat, de a levegő minőségét teszteli a Mokus.
Addig nincs baj míg MDF-HDF anyagot vágunk, sajnos némelyik annyira finom részecskéből áll
ami képes lebegni a levegőben és szilikózist okoz. A megoldás túlnyomással 4 m3/óra levegőt kell
biztosítani és vagy levegőszűrőt kell alkalmazni ( vannak profi megoldások, arany árban).

Gábor

Előzmény: BJaca (230460)
Plejádi ember Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230461

Köszi. Ha a marósablont az első munkadarab kimarása után átragasztom a második munkadarabra akkor az is megfelel? 

Előzmény: rferi (230459)
BJaca Creative Commons License 2024.08.15 -2 0 230460

https://youtu.be/AFQzyZqAgEA?t=329

Ez így mennyire biztonságos?

Előzmény: James Bond 007 (230457)
rferi Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230459

Én előbb megcsinálnám az egyiket,majd azt használnám sablonnak a másikhoz.

Így nem kell feleslegesen vastagot marni, mégis egyforma lenne a két munkadarab.

Előzmény: Plejádi ember (230458)
Plejádi ember Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230458

Üdv!

Egy segítség kéne. Készítettem MDF-ből egy marósablont. Ezt kellene tökéletesen lemásolnom asztalba épített marógéppel. Alsó csapágyas 12-es marószáram, 12-es befogó szárral van ami elég hosszú, 60 mm az élhossza, így nem gond a vastag anyag másolása. 16 mm-es dekor borítású rétegelt lemezből kell kimarni a mintát a sablon alapján. A marószáram bőségesen átéri mind a két munkadarabot, 32 mm vastagságot. A sablont 2 oldalas ragasztó csíkokkal rögzítem a rétegelt lemezre. Mivel alsó csapágyas a marószár, így a sablon kerül fölülre és alatta marna. Ez eddig tiszta sor.

A pillanatnyi megakadásom oka, hogy nem tudom, hogy a 2 darab rétegelt lemezt (16mm) egyesével marjam vagy egymásra ragasztva a rétegelt lemezeket egyben 32 mm-es vastagságban? Ilyen vastag anyagot még nem martam ezért nincs tapasztalatom. 

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.15 -1 0 230457

Akkor nézd meg ezt a fickót, akinek a hálószobában van a műhelye. :)

Előzmény: pali923 (230450)
BJaca Creative Commons License 2024.08.15 -3 3 230456

Arra ott a nyakkendőcsipesz. De vidd be a nappaliba a szalagfűrészt vagy a körfűrészt, és vágj ketté egy 30 centis deszkát, és írd meg szó szerint, mit mondott a feleséged :)))))

Előzmény: jacksly (230453)
d_feco Creative Commons License 2024.08.15 0 1 230455

*Az offban folytatom.

rferi Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230454

Rengeteg ilyen öltözetet látni amerikai melósokról az ötvenes évekből, vagy régebbről - FÉMESZTERGA, FÉMMARÓ mellett!

Mindig kiakadunk rajta

jacksly Creative Commons License 2024.08.15 0 0 230453

Mekkora ötlet már mozgó/forgó gépen nyakkendőben dolgozni... 🫣

Előzmény: BJaca (230448)
rferi Creative Commons License 2024.08.15 0 1 230452

Volt ennél az EMCO Starnál a hatvanas-hetvenes években egyel nagyobb verzió is - nem tudom melyik gyártótól. Lehet ugyanattól...

Abból volt egy a Mechlaborban, az "asztalosműhelyben"*.

Egy "asztalos"* kolléga volt a gyárban, Feri, aki vasággyal együtt is ötvenkilós lehetett, és fél tüdeje volt.

Meg elképesztő tenni akarása.

Ő dolgozott azon a gépen, és nyugodtan  mondhatom, minden felmerülő asztalosmunkát megcsinált azon a gépen - perfekt módon.

Olyan csapolásos fiókokat csinált az ellenállások tárolására, hogy zéró hézag volt benne mindenhol. Tucatjával csinálta nekünk.

Remek faládákat csinált. És még mittoménmiket, amiket kértünk tőle.

Másodpercek alatt dobta át a gépet egyik verzióból a másikba.

* Azért tettem idézőjelbe, mert eredetileg kőműves volt. Nálam is Ő rakta rendbe a konyha falát, mikor a fűtésrendszer átalakítása miatt gyakorlatilag szétvertem.

Előzmény: Naki Ádám (230442)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.15 0 1 230451

Nagyon köszönöm!  Jólesik ha így látod. 

Előzmény: Paco155 (230447)
pali923 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230450

Ehhez képest a mai német zöldségboltos reklámképek a marketing csúcsai. Vagy mi vagyunk hülyék, hogy nem a nappaliban fűrészelünk, hanem valami műhelyben.

409 Creative Commons License 2024.08.14 0 1 230449

Nekem volt szerencsém dolgozni ilyen EMCO-val anno. Ez egy nagyon barkácsgép, legalábbis ott ahová ezt kitalálták az volt. Itthon akkoriban a kategóriája "csodája". Jól van kitalálva, viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet váltani a funkciók között, bár amivel nekem volt dolgom ahhoz nem volt hosszlyukfúró és dekopir. A szalagfűrésze erősen "ette" a szalagokat a kicsi kerekek miatt. Ráadásul itthon csak gyártani lehetett hozzá, akkoriban azt is csak forrasztva. A gyaluja viszont szépen és pontosan dolgozott, bár a vastagsági előtolása nagyon lassú, de legalább nem kapkodta le a deszka végeit.  :)

BJaca Creative Commons License 2024.08.14 -2 1 230448

És mennyire életszerű kép a brossúrából:

Az biztos, hogy hamar beleütköznénk a korlátjaiba, de a brossurákat nézve azért csorog érte a nyálam :)

https://drive.google.com/file/d/1aFqHPrspQstUclhbudCytNY6s3EY7nA_/view

https://drive.google.com/file/d/1t6gLpBtMq7d1pt4_f9Cpt0xM20du90iV/view

https://emcostar.nl/documents/

Paco155 Creative Commons License 2024.08.14 0 2 230447

Azt ugye remélem tudod, hogy nagyon tehetséges vagy a famunkában? 

Előzmény: Bambula1982 (230426)
BJaca Creative Commons License 2024.08.14 -2 1 230446

Olyanban éltem kb 6-8 évet gyerekként, mert az fért el a szobában. Szerencsére valami jobb minőséget vettek az ősök.

Előzmény: motor-os (230443)
Zsiga938 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230445

Köszönöm a hozzászólásokat, igen úgy tűnik valóban ez az a multifunkciós gép. Azt nem tudom minden alkatrésze meg van-e, de majd körülnézek meg jobban lefotózom. Az a nagy zöld gép is körfűrész meg gyalugép egyben, 380V-os. Van még egy szalagfűrész, oszlopos fúró, talan mégegy köszörű.. Na majd csinálok még fotókat. Külföldön élek, így szerintem tisztítás után mennek a jófogásra, ezek szerint lehet, hogy valakinek alkatrésznek vagy restaurátornak érdekesek lehetnek.

fejes.i Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230444

Sztem fontos megkülönböztetni a használati értéket és az eladási értéket.

Ha Neked használati értéket jelentene, akkor azt magad is tudnád (azt gondolom, van nekik ilyen).

Hogy az esetleges eladási értékük mi lehet, azt nem merném megbecsülni.

motor-os Creative Commons License 2024.08.14 0 2 230443

Mint a fotelágy. Sem ülni, sem feküdni nem jó rajta.

Naki Ádám Creative Commons License 2024.08.14 -1 0 230442

Nekem azt tanították, és a tapasztalatom is az, hogy ha egy gép több funkcióra van elkészítve az semmire sem jó, mert mindenhol kompromisszumot kell kötni a funkciók párosításával.

Előzmény: BJaca (230440)
BJaca Creative Commons License 2024.08.14 -2 2 230441

Ugyanazt találtuk :)

Előzmény: James Bond 007 (230439)
BJaca Creative Commons License 2024.08.14 -2 1 230440

Azannya. z tényleg mindent is tud. 

https://woodgears.ca/reader/paul/emcostar.html

körfűrész, szalagfűrész, gyalu, eszterga, csiszoló, lombfűrész, 

Előzmény: Mr.Gabson (230437)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230439

Tiszta Transformers ez a gép. Itt vannak még képek a különböző konfigjairól.

Előzmény: Mr.Gabson (230437)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230438

Hazahoztam a lapszabászatból az anyagot, ennyire sikerült megközelíteni 4 gyártó lapjait átnézve az Ikeás színvilágot (felül). Nem jó, de nem is tragikus. :)

Mr.Gabson Creative Commons License 2024.08.14 0 1 230437

Szia!

A hamadik képen egy EMCO-STAR.

Vagyis egy része, tamulóként még volt ilyen az iskolában

https://gazzabomasonbay.blogspot.com/2011/03/emco-star.html

Reneszánszát élik ezek a gépek, mert elnyűhetetlen és javítható.
Nem dolgoztam ilyen gépen és nem szeretem a multifunkcionális gépeket, de kicsi a helyigénye.

Hogy mekkora értéket képvisel azt nem tudom.

Gábor

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230436

Griff mellett: jelen!

Kitartást :D

Előzmény: Paco155 (230415)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.08.14 0 2 230435

Előzmény: James Bond 007 (230414)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230434

Én meg  oldalcsípő fogóval :P

Előzmény: BJaca (230431)
d_feco Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230433

Meg még talán egy vastagoló is bele van rakosgatva... Ez utóbbira nem merem felrakni a fél tökömet tétnek. :) Jó eséllyel made in USSR.

De rendesen helyrehozva (csapágycsere, síkok rendebhozatala, ect), ezután rendesen karbantartva vala, akkor örök élet plusz egy nap van hátra neki. Biztosan nem egy Martin, de otthonra némi kendácsolással vállalható gép - így ránézésre.

Előzmény: BJaca (230432)
BJaca Creative Commons License 2024.08.14 -2 0 230432

Nem tudom, mi lehet az, körfűrész biztos van rajta, meg talán hosszlyukfúró is, és letakarva a gyalukés? 

Előzmény: d_feco (230429)
BJaca Creative Commons License 2024.08.14 -2 0 230431

Jajj, nem kell úgy felvágni a láncfűrsszel :)))
Amúgy én is sövényvágóval nyestem el az első hosszabbítóm. 

Előzmény: rezgaras (230424)
szteff Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230430

Nekem is most jött meg ugyanez a szett. A 8-as befogó az egyik nejlon tasak sarkába van beforrasztva nálam.

Előzmény: rezgaras (230423)
d_feco Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230429

Van értékük. Az első képen található köszörű és a második képen látható gyalugép némi törődés után még el fog megyegetni pár tíz évet... Az alsó képen látható szúszökevény berendezéssel kapcsolatban már nem vagyok ennyire magabiztos, de szerintem az is menthető.

Zsiga938 Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230428

Üdvözlet urak,

Tanácsot szeretnék kérni: Papámtól örököltem egy sor régi asztalos-lakatos gépet. Van ezeknek valami értéke vagy szedjem ki a motorokat és a többi menjen a méh-be?

pali923 Creative Commons License 2024.08.14 -1 0 230427

A múlt héten selejteztem a padláson, és találtam egy dobozt, amiben valamilyen piákat küldött egy cég, amit rendeltem jó régen. Kibontottam a puffercsomagolást, és találtam benne egy ajándék féldecis Black Labelt. Még jó, hogy nem dobtam ki csak úgy. :)

Előzmény: Hobbit_G (230425)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.14 0 11 230426

A nagy lelkesedésben csináltam még egyet. Ez most mahagóniból készült.

Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.14 0 0 230425

Borítsd szét teljesen, benne kéne lennie, leírás szerint is. 

Ha nincs írj az eladó cégnek. Elég kis bizbasz, a bélésben is el tud bújni rendesen, leírások mellett is lesd, hát ha. 

Előzmény: rezgaras (230423)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230424

Közben rájöttem, hogy nem is a láncfűrész vágta el többször a drótot, hanem a sövény-nyíró. A láncfűrésszel komolyabban felkészül az ember, akár fát vág ki, akár felvág. A sövény-nyíróval viszont összevissza hadonászik - leginkább a sövény tetején. (az oldalán többnyire lelóg a drót)

Előzmény: Tschaby (230419)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230423

A6-os van benne. :-((

Előzmény: 409 (230421)
409 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230422

..

409 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230421

"Viszont nem találom a 8-as patront "

Benne van a gép befogójában.  :)

Előzmény: rezgaras (230417)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.13 0 1 230420

2020.  De ez most csak egy színfelújító olajozás mert ahol sokat érte a nap ott kicsit kiszürkült.  És ha már úgyis el kellett róla szedni a bútorokat mert a falakat meg a plafont is festettem, úgy voltam vele, hogy felborzolom 320-al és kap egy plusz vékony réteget.

(érdekes egyébként, hogy ahol a szekrények álltak, és egyáltalán nem érte nap ott maradt az a sötétbarna ami a lerakás és első olajozás után volt. Ahol szórt fényt kapott ott lett az a mély sötétvörös amilyet eredetleg is akartam, ezt kb 3-4 hónap alatt érte el.   És az a 40 centis csík ahol telibe kapja a délelőtti napot ott középbarna, kicsit szürkés...

Most megint 3-4 évig vörös lesz, utána a következő festésnél meg rendes felcsiszolással kínálom meg. 

Előzmény: rferi (230418)
Tschaby Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230419

Az akkus 92dB.

Az ujjamat vágta el ... :)

Nemazé' mer' hangos, hanem mer' ....

Előzmény: rezgaras (230406)
rferi Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230418

Kitartás!
Mennyire régen lerakott padlózat ez?

rezgaras Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230417

Elnézést, hogy visszatérek az egy héttel ezelőtt jól kivesézett témához. Az adja az apropót, hogy vettem egy Makita RT0702CX2J készletet. A legnagyobb meglepetésemre viszont a felsorolt különbségekből a 3J változattal szemben szinte semmi sincs! A készletben megtalálható az:

• Oldalmarkolat (153489-2)
• Porelszívó adapter (194733-8)
• Porelszívó adapter (195559-1)
• Vezető tartó készlet (195564-8)
• Sarok kihajtó feltét (195562-2)

• Másolóhüvely 16 mm (344364-5)

Ami tényleg nincs benne:

• Sarok kihajtó feltét (195562-2)

Viszont nem találom a 8-as patront (763618-5), csak 6-os van.

A másik érdekesség, hogy a

• Forgatható talpazat (195561-4)

és a

• Dünthető talp (198987-9)

az egy és ugyanaz. A Gugli kereséssel mindkettőre ugyanazt adja ki, csak más cikkszámmal. Az utóbbit inkább angol nyelvű weblapokról - sokkal olcsóbban (16EUR - 12000 Ft).

https://merkandi.com/products/makita-195561-4-tilt-bevel-router-base-router-trimmer-rt0700c-drt50/798718

A készlet egy bazi nagy dobozban jött, simán beleférne az egész kétszer is. Ez már a Bosch-oknál is bosszantott, mi a francnak kell annyi levegőt raktározni és cipelni (nem a súlyát, a térfogatát!)

Előzmény: James Bond 007 (230303)
tfe_tng Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230416

Kemény vagy Csoki ! :)

Hajrá, kitartást... 

Paco155 Creative Commons License 2024.08.13 0 5 230415

Jól hallottam, valaki nyafogott, hogy nem szeret csiszolni? :P

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 2 230414

Mivel ez egy ehhez hasonló tensegrity állvány lesz, agyonvágom, aki lökdösi. :)

De mivel tervezek pár lombfűrészelt levélmintát a tetejére, végül is nem gond belehajtani egy csavart a kötésbe, majd eltakarom egy levéllel.

Előzmény: rezgaras (230413)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230413

Nem tudom, de ha rajta van egy virágcserép és valaki oldalirányban meglöki, az alsó illesztésben nem kis nyomaték keletkezik.

Már egyszer megírtam, hogyan esett darabokra az életem első bútora, egy hifi szekrény. Azt csak ragasztottam. Azóta mindent csapolok és csavarozok (vagy excenter). Még az sem örökéletű. Volt egy ágyunk, amiben a véglapok csavarozva voltak a hossztartókhoz. Annál minden évben meg kellett húzni a csavarokat. Jó, egy virágállvány kisebb dinamikus terhelésnek van kitéve... :-))

Előzmény: James Bond 007 (230410)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230412

Lehet túl is gondoltam, csavar se kellett volna egyik oldalra se, már mindegy xd

Előzmény: mr.York (230391)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.13 -1 0 230411

Mindegy milyen szint, sok xd

A dw745 nem visít úgy, mint a boltban lévő ps porszívó xd

Egyébként előtte volt egy talán 240w dremel multi gépem, már nagyon bánom hogy odaadtam sógornak, de legalább jó helyen van. Na az kifejezetten halk volt ehhez képest. 

Volt zenészként nekem még inkább fáj ha visít valami a fülembe :) 

Előzmény: fejes.i (230394)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230410

Igen. Gondoltam egy virágcserepet elbír így is.

Előzmény: rezgaras (230405)
BJaca Creative Commons License 2024.08.13 -2 1 230409

A tetejéhez nem kell csavar, azt egyszerű összeszorítani. A csavarlyuk előkészítése meg úgy zajlik, hogy összeilleszted a két darabot, és akkor fúrod, egyszerre a kettőt. Ha valamit két furattal pozícionálok, az elsőbe fúrás után beledugok egy fúrószárat, hogy ne tudjon elmozdulni semmiképp, míg a másikat fúrom. 

Előzmény: James Bond 007 (230401)
Hausch Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230408

A zöld Bosch multim se a lopakodó kategória, úgyhogy lehet nem az olcsósága válogatja...

Előzmény: fejes.i (230407)
fejes.i Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230407

Na igen... nekem van egy benzines Stihl, meg egy Bosch elektromos. Utóbbit kaptam egy barátomtól, aki nem akarta megjavítani (igen kicsi baja volt).

Alighanem az utóbbi valóban halkabb.

Olcsó, ez nem vitás (mármint ez a parkside multi), de tényleg gyilkos. Szó szerint fülhasogató.

Mondjuk nem volt rendesebb multitoolhoz szerencsém, egy olcsó aldis volt korábban, de annak emlékeim szerint nem volt ilyen brutális hangja.

Előzmény: rezgaras (230406)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230406

"Tévedek, vagy ez a láncfűrészek szintje?"

Csak a benzineseké. :-)) Nakam elektromos láncfűrészem volt, az nem volt hangos (viszont a drótot háromszor vágtam el...).

Előzmény: fejes.i (230394)
rezgaras Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230405

Ez csak úgy össze van ragasztva, minden csapolás, csavarozás, mechanikai megerősítés nélkül?

Előzmény: James Bond 007 (230381)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230404

Jogos. Csapolásban béna vagyok. Kézi eszközökkel próbáltam, de jobban jártam volna, ha előveszem a marót rögtön. Végül így is az lett a vége, mert az istennek nem tudtam egyenesre vésni az alját.

Előzmény: Paco155 (230402)
fejes.i Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230403

Ha a csapolás fészek alja párhuzamos a talp aljával, a beragasztott láb vágása pedig rendesen merőleges a láb hossztengelyére, akkor tök mindegy, mennyire ferde alulról a csavar furata, mert az felfekvésig húzza lefelé a lábat. Ha viszont a fészek és a láb nem pontosan, valamint "ferdén" illeszkedik, akkor egyrészt a ragasztás sem lesz elég jó (legalábbis fa ragasztóval nem, mert annak nem igazán van réskitöltő tulajdonsága) illetve a tökéletesen sugár irányú furatba hajtott csavar is elhúzza.

Paco155 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230402

Ha rosszul van előkészítve és az összeszorításkor nem lesz merőleges akkor azt elhúzza a spanifer is meg a szorító is.  Nem  a csavar hibája.

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230401

Gondolkozom ezen a csavar dolgon... ha összerakás előtt készítem elő a helyét és nem sikerül tökéletesen merőlegesen előfúrni, akkor pont a csavar fogja elhúzni a derékszögtől. Elég egy pár tized fok eltérés, az a láb túlvégén már fél centi is lehet. Ez kézzel nekem esélytelen még vezető segédlettel is, de még a fúróállványom se biztos hogy elég pontos ehhez.

Ha meg utólag csavarozom, amikor már derékszögbe van állítva és össze van szorítózva, akkor nem számít annyira a szöge, de ha meg sikerült összeszorítózni, akkor nem is kell már a csavar.

Nem kell kikísérni, kitalálok egyedül is. :)

Előzmény: Paco155 (230387)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230400

Itt két szimmetrikus darabról van szó, a képen a talp van, abban nem látszana a csavar. De a másik darabnál pont a tetejére esik, ott már tényleg el kell dugni alaposan.

Rátenyereltem a ragasztásra, amennyire mertem, nem hullott szét. Talán jó lesz így is, csak ne próbáljon ráülni senki.

Előzmény: fejes.i (230398)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230399

Klassz lett! 

Előzmény: tfe_tng (230376)
fejes.i Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230398

Azt nem kell túlcifrázni.

Sima körkivágóval szoktam dugót "gyártani", ha kell. Kiveszem középről a vezető fúrószárat és már mehet is.

De úgy is volt már, hogy mondjuk 20-as fészekfúróval fúrtam ki a csavar helyét, aztán vettem 20 mm vastag esztergált fa rudat és abból vagdostam. Az átmérő nem biztos, de van ilyen emlékem. Mondjuk az utóbbi az esetben másként futnak a szálak, annak mondjuk lehet jelentősége, ha nagyon szem előtt van a kész terméken a dugó.

Előzmény: James Bond 007 (230396)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230397

Engem nem zavar a porszívó hangja, nem is hallom attól az iszonyú süvítéstől, ami a DeWalt csiszoló talpából jön, ahogy áramlik a levegő. :) Az elektromos gyalun kívül ez lesz a másik gép, ahol rutin lesz a füldugó.

Előzmény: Hobbit_G (230383)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230396

Köszi a tippeket! A spanifer eszembe juthatott volna, a 45-be vágott lapnál használtam is. Hülye vagyok.

A szorítós megoldásokkal meg azért is szenvedhettem, mert nincs elég nagy szorítóm, a legnagyobb is csak annyival volt nagyobb, hogy két 5 mm-es alátétlap még odaférjen.

Rejtett csavart még nem csináltam, de már gondoltam rá, hogy be kéne szerezni egy olyan herkentyűt, amivel a saját anyagából tudok dugót kivágni.

halaloszto Creative Commons License 2024.08.13 0 0 230395

kétoldalra fakocka, kereszbe kicsi szorító. utánna két nagy szorító a fakocka és a talp közé. A derékszöget nem az asztalhoz, hanem a kerethez állítod.

ha teszel alá azonos vastag lécdarabokat, akkor a szoítók ellenére is megáll az asztalon és lehet ellenőrizni.

fejes.i Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230394

Találtam a youtube-on egy bemutatót erről a parkside multiról. Egy mérésnél 109 decibelt tudott kiírni a mérőke.

Tévedek, vagy ez a láncfűrészek szintje?

BJaca Creative Commons License 2024.08.12 -2 0 230393

Nem kell hozzáragasztani! 

Előzmény: Paco155 (230390)
BJaca Creative Commons License 2024.08.12 -2 0 230392

A Karchernek viszont jó hangja van, csak megfelelően kell használni:

https://9gag.com/gag/a4PZyoQ

mr.York Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230391

En anno berajzoltam es szepen kimartam nem volt hozza sablon. Azota gepesitettem a dolgot, mert igy egyszerubb. ;)

Előzmény: Hobbit_G (230384)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230390

Asztallap a virágtartón? :P

Előzmény: BJaca (230389)
BJaca Creative Commons License 2024.08.12 -2 0 230389

a: Csavar alulról, úgy se látszik.

b: Az asztallappal együtt szorítózod. Max egy fél óráig útban lesz az asztalon. 

tfe_tng Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230388

Vagy nem csavar, hanem ragasztás. Nyomtalanul eltüntethető egy kis csiszolással. 

Előzmény: Paco155 (230386)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.12 0 1 230387

Ja, és a legegyszerűbb "paraszt" módszer.  Alulról megküldeni egy kellően hosszú facsavarral ami összehúzza a ragasztó kötése alatt illetve később is ad némi tartást, a csavar fejét meg utána ledugózzák.

Előzmény: Paco155 (230386)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230386

De olyat is szokta, hogy két oldalra rácsavaroznak egy egy kockát olyan távolságra, hogy a szorító átérje, és miután megkötött a ragasztó, a kockákat lecsavarozzák, és a csavar helyét eltüntetik.

Előzmény: Paco155 (230385)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230385

Spanifer.

Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230384

Ki hogy oldja meg a dominó marást? Milyen sablont használtok rá? 

Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230383

Nálam a parkside porszívó is ez a kategória a cégnél, katasztrófa egy hangja van. 

A multigépük se kutya, ami nekem van, de a porszívó mindent is visz xd

Előzmény: fejes.i (230379)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230382

Mert gyakorlatlan vagy. Mosolyogva kell mondani adok gépet és papírt ha gondolod, jó szórakozást hozzá xd

Előzmény: PacMan123_reloaded (230365)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230381

Olyan problémával találkoztam ma, amire korlátozott tapasztalatommal nem találtam jó megoldást. Egy lebegő virágtartón dolgozom és amikor a lábat ragasztanám be a pirossal karikázott helyen a talpba, akkor ugye szorítózni kéne hosszában. De utána két irányban derékszöget kellene állítani és az egyik nem megy, mert nem tudom a szorítótól letenni az asztalra, más viszonyítási pontom meg nincsen. Sarokszorítót se tudtam abban az irányban felrakni.

Most már posztumusz a kérdés, mert végül szorító nélkül ragasztottam és reménykedem, hogy egy nyamvadt virágcserepet így is megbír, de azért megkérdezem, hogy hogyan kellett volna? Kell, hogy legyen erre valami megoldás, végül is asztalok lábait is be kell valahogy ragasztani derékszögben, vagy más szögben.

tfe_tng Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230380

Igen, mindenképpen ilyet tervezek. 

A baj csak az, hogy nem találok rendes lábat hozzá. Az irodában ilyen asztalaink vannak, nagyon jók, szeretem őket. Teljesen baráti áron vettük őket annó, masszív darabok, bírják a strapát. (német márka, WINI azt hiszem, elég jó cucc)

Schachermayer-nél megtaláltam ezeket a lábakat, had ne mondjam, hogy valami eszeveszett drága, 5 éve 4-5 komplett asztalt vettünk annyiért, amennyiért most egy szettet akarnak eladni. 

Amiket meg találtam, azok konkrétan kínai biliacél cuccok, saját magáról darálja le a festéket a teleszkóp, ilyesmi. Még ami a legjobb ár/teljesítmény arányban van, az az IKEA gamer asztal lábak, de a matricázása és a design nem igazán illik ehhez az asztallaphoz. 

Előzmény: adam654321 (230377)
fejes.i Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230379

Minap volt itt szó fülvédőről. Hogy kell-e vagy sem.

No ma vettem egy lidl gazdaságos akkus multi izé gépet.

Volt nekem korábban 12 voltos a másik oldalról (aldis), de az valakinél ott maradt bizonyára, mert nincs meg, a valaki pedig elfelejtett szólni.

De ritkán kell ez nekem ahhoz, hogy századik akkus kéziszerszámként profi legyen belőle, jó lesz ez.

Hanem próbaképp bekapcsoltam. Többet nem merem fülvédő nélkül, az biztos.

Fűrész Elek Creative Commons License 2024.08.12 0 1 230378

Jogos felvetés, mivel azok tényleg nem kerülnek két vese árába. Inkább háromba :)

Előzmény: adam654321 (230377)
adam654321 Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230377

Nagy divat most a motoros, emelhető író-/számítógépasztal. Ha a felhasználás módja igényli és a hely megengedi, érdemes elgondolkodni rajta.

Előzmény: tfe_tng (230376)
tfe_tng Creative Commons License 2024.08.12 0 0 230376

Íróasztal lesz, ha találok valami rendes lábat hozzá, ami nem kerül két vese árába :)

Tervben van még egy elosztó bemarása is.

Előzmény: rfc (230375)
rfc Creative Commons License 2024.08.11 0 0 230375

Svájci éllel marni egy asztallapot elég macerás, ne gyalázd meg egy fémlábbal.

Előzmény: tfe_tng (230373)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.11 0 0 230374

Én levágnék egy centit a széléből és a hátsó oldalát használnám, az nekem jobban tetszik.

Előzmény: tfe_tng (230373)
tfe_tng Creative Commons License 2024.08.11 0 8 230373

Ontopic, asztallap:

Nem lett tökéletes:

Ilyen a hátsó: 

Már csak egy lábat kell találni hozzá :)

pali923 Creative Commons License 2024.08.11 -1 1 230372

Bizonyos Grétsy László szerint kezdünk. :)

Előzmény: d_feco (230359)
jacksly Creative Commons License 2024.08.10 -1 0 230371

🤣

BJaca Creative Commons License 2024.08.10 -2 1 230370

Hát nem t'om, a magyar tanárok mániája. Ha magyarórán fel kellett írni valamit a táblára, én mindig szemben álltam, sohasem háttal.

Előzmény: jacksly (230368)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.10 -2 1 230369

Azé' me' az hejesen "Há' de mé' ne?"    Tehát nem háttal kezdődik....   ;)  

Előzmény: jacksly (230368)
jacksly Creative Commons License 2024.08.10 -1 1 230368

Hát de mér' nem? 😜

Előzmény: BJaca (230364)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.10 0 0 230367

Mi az ami csak 50m2? :P    Szerszámtároló kunyhó?

Slam Jr. Creative Commons License 2024.08.10 0 0 230366

Olyankor azt mondod neki: nem.

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.08.10 0 1 230365

Ilyen kisebb darabokat szívesen csiszolok. Ami szép lesz, én csináltam, stb. 

Azt tud lekonyítani, ha azt mondják: Bandikám itt lenne 50m2 (fa)falfelület, csiszoljuk má le kicsit a festéket ...

Előzmény: James Bond 007 (230362)
BJaca Creative Commons License 2024.08.10 -2 2 230364

Helyesen: nem kezdünk háttal mondatot :D

Előzmény: d_feco (230359)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.10 0 0 230363

Igen, lesz HDF hátfal csak lemaradt a rajzról.

Előzmény: TINTUS (230358)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.10 0 0 230362

Látom más is szeret csiszolni. :)

https://youtu.be/KDgF-rw_GyM?t=350

Paco155 Creative Commons License 2024.08.09 -1 0 230361

Én nem mennék bele ilyen fix meghatározásba mert akkor már az anyagot meg az elvárt felületi érdességet is meg kellene adni az ennyi adat meg már összezavarja a népeket  :P

Előzmény: Lady fantasy (230360)
Lady fantasy Creative Commons License 2024.08.09 -1 0 230360

Vagy a kúpokról elég annyit megjegyezni, hogy 3° alatt önzáróak.

Előzmény: Paco155 (230355)
d_feco Creative Commons License 2024.08.09 -1 2 230359

Háttal nem kezdünk mondatot... :D

Előzmény: TINTUS (230358)
TINTUS Creative Commons License 2024.08.09 0 0 230358

hátfala lesz?

Előzmény: James Bond 007 (230342)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.09 -1 0 230357

Köszi!:)

Előzmény: BJaca (230347)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.09 -1 0 230356

Egyszerűbb dolgot választottam és olyat ami tetszik, mert akkor megy a legjobban a munka vele. Illetve olyan technikát amihez nem kellenek különleges vésők, elég az ami nekem van. Hársból készült egyébként. Azzal a legkönnyebb elkezdeni a faragást én úgy tudom.

Előzmény: James Bond 007 (230344)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.09 -1 1 230355

Igen, mond azt hogy ez nem Morse kúpos hanem Jacobs  kúpos*.  De számodra a végkimenetel ugyanaz. Egyszerűen fel kell ütni. 

*A különbséget itt találod: https://www.victornet.com/reference/Morse_Jacobs.html

Előzmény: Vagyok7 (230352)
Amadeus214 Creative Commons License 2024.08.09 -1 1 230354

Ez is egy önzáró kúp. Gumikalapáccsal fel kell ütni egy-két határozott ütéssel. Előtte zsírtalanítani. Tokmány pofáit becsavarni.

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.08.08 -1 1 230353

https://www.youtube.com/results?search_query=JT33

Úgy tűnik csak rába***ák ezt is.

Vagyok7 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230352

Ez mond valamit? Ez van a leírásban.

• 1 hüvelykes tokmány JT33 orsó kúppal
Előzmény: Paco155 (230350)
Nobody1 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230351

Kezeletlen fát szépen és olcsón lehet "pácolni" ruhafestékkel. Megveszed azokat a színeket amikre tippelsz és kikevered a kívánt árnyalatot. (Persze próbakenés és száradás után tudod meg mennyire stimmel.) Egy ezresből megúszható még ha 5-6 színt is kell venned...

Előzmény: James Bond 007 (230341)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.08 -1 1 230350

Jó lenne megtudni milyen is az a tokmány csatlakozás. Ha morse kúpos akkor csak egy határozott mozdulettel fel kell ütni rá, és onnantól önzáró.   Van amelyiket belülről* még biztosít egy balmenetes csavar is. 

*a tokmány pofái felől 

Előzmény: Vagyok7 (230349)
Vagyok7 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230349

Sziasztok! Most vettem egy haina oszlopos fúrógépet és össze is tettem!De a tokmányt csak ráhúzni tudom és egy kicsit megszorul,meghúzni nem lehet?Tudtok ajánlani valamit mit tudok csinálni vele? Köszönöm!

Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230348

Emberünket kérdeztem a fél colos csuklófej kibírta - e oszt igen (mondjuk condort ezért is szeretik a szerelők, sokat elbír), de szép banán lett a karból xd de a mozdonyt meg tudta csinálni xd

Előzmény: Paco155 (230346)
BJaca Creative Commons License 2024.08.08 -2 0 230347

Hát, egy nagyon irígykedős b+ átkúszott az agyamon. Le a kalappal, ez így elsőre nagyon jól néz ki! Gratula!

Előzmény: Bambula1982 (230343)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230346

" 1 méteresre ráhúznak még 2 méter csövet és hadd szóljon "

Én is így szoktam, csak nem panaszkodom ha törik. :P 

Előzmény: Hobbit_G (230345)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230345

Én elvesztem 

Milyen plexilapról van szó? Az alap készletben 3 is van, az egyik hogy nagyobb nyomást, biztosabb fogással mehessen, rá lehet fogni, félkör /kocka. 

Szakmámból adódóan megtanultam nincs lehetetlen és van lehetetlen is. Mostanában egyre gyakoribb az elviszem a fél colos condor erőkart, de tuti nem hozom vissza = 1 méteresre ráhúznak még 2 méter csövet és hadd szóljon következik xd

Eddig azt hittem láttam sok dolgot, neeeem, ez az autóipar egy katasztrófa xd

Előzmény: PacMan123_reloaded (230329)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230344

Tehetséges vagy. Én is nézegettem már videókat, ott olyan könnyűnek látszik, de képzelem, mi lenne belőle.

Amikor a macskaórát csináltam, százszor elolvastam egy macskafaragós cikket, hogy a fülét megcsináljam. Elfogadható lett, de bonyolultabb dolognak nem mernék még nekiállni. Ráadásul cseresznyefából volt az óra, nem igazán faragáshoz való a keménysége.

Milyen fát használtál?

Előzmény: Bambula1982 (230343)
Bambula1982 Creative Commons License 2024.08.08 0 16 230343

Faragással próbálkoztam. Láttam egy videót és érzésre csináltam. Első ilyen próbálkozás.

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230342

Ez lenne nagyjából a terv... az alsó, felső és középső polcot csavaroznám, a lábazatot csak odatiplizném szárazon, ha az is elég.

James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230341

Hát... mire kikeverek egy ilyen zöldessárgásszürkéskékespirosas pácot...

Egy kérdés: konfirmátor csavart kb. hány centinként érdemes rakni? És érdemes keverni tiplikkel, vagy ne bonyolítsam agyon?

Előzmény: Nobody1 (230340)
Nobody1 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230340

Nem lehet vagy nem tudod a meglévővel azonos vagy legalább hasonló színűre színezni, pácolni a fát?

Előzmény: James Bond 007 (230339)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230339

Igen, majdnem ezüst bútor lett belőle itt is, mondván az mindenhez megy. :)

Hausch: ez nekem kicsit messze van Szegedről.

Ez a Godmorgon fürdőszoba talán mosott tölgy fantázianevű lapja, elég nagyok az színeltérések lapon belül is, mintha a penészes fát akarták volna szimulálni és valahogy minden lapnak, amit megnéztünk sikerült markánsan eltérni árnyalatban. Végül valami drága  Katstamonu lapot választottunk, ez is eltér, de legalább tetszik. A magyar lapok 6400-a helyett 8400 négyzetmétere, remélem a második is szabott ár, mert elfelejtettem rákérdezni.

Majd megszokjuk, hogy ne nézzük egyszerre a két szekrényt. :)

Előzmény: Tschaby (230336)
kocka775 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230338

Kettő az egyben...

Előzmény: Paco155 (230330)
Hausch Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230337

https://www.google.hu/maps/place/Szil-Fa+Kft./@47.451755,19.1416075,13z/data=!4m6!3m5!1s0x4741c23da9e24d8b:0x63d816b0ecde41a2!8m2!3d47.4520965!4d19.194755!16s%2Fg%2F1tlqnr_f?entry=ttu

Itt próbálkozz esetleg, talán anno Stolaztól jött az infó... Megelégedéssel használjuk, amit tőlük kaptunk. Árakat nem tudom, mennyire mérik drágán, máshol nem voltunk, de az IKEA fekete-barnára kapásból tudtak javaslatot (bemondásra!) adni és ha nem tudnám, hogy két eltérő bútorlapról van szó akkor fel sem tűnne. Színe tökugyanaz, a lapszabászatos felülete "fább" :D

Előzmény: James Bond 007 (230335)
Tschaby Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230336

Ilyenkor szoktam markánsan eltérő színt választani.

Onnantól az már nem javítás hanem dizájn. 

Előzmény: James Bond 007 (230335)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230335

Bementünk ma a lapszabászatba egy IKEA szekrényajtóval (kéne egy plusz fürdőszobaszekrény, de megszűnt a sorozat), hogy na ilyesmit keresek. Ki lettünk diszkréten röhögve. A második helyen végül találtunk valamit, ami nem jó, de nem is tragikus, cserébe drága. De legalább megtudtuk, hogy direkt gyártatnak maguknak saját színeket, nehogy már olcsón lemásoljuk/kiegészítsük a bútoraikat. Ha változást akarsz, dobd ki az egészet és vegyél tőlünk újat. 

rferi Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230334

Mindennapos használatban van a melóhelyen.

A mellapot levette, a szárat pedig megfelelő oldalain ellapította reszelővel az elődöm.

Így pont befogható egy 120-as satuba vízszintesen, felfelé álló tekerővel.

Kisebb menetfúrókkal ezt használjuk menetfúrásra. Gyors.

Jobb kézzel tekered, ballal vezeted az anyagot.

Pikk-pakk megy.

generátoros Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230333

Nem volt szerencsés a fogalmazás, azért írtam a plexis megoldást mert nem jutott eszembe a fix talp elnevezés és ugye nekem ez a fix talp a rá szerelt plexi talppal együtt  jött a csomagban. azt pl nem tudom hogy fogtam meg a vissza záráskor, arra biztos nem fordítottam figyelmet, hogy a testet és a tekerőt egymással össze fogva rögzítsem. lehet ez volt a hiba?

Előzmény: generátoros (230332)
generátoros Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230332

nekem két  plexi van hozzá egy szabályos kör alakú és egy másik amivel együtt érkezett a fixtalp. 

Előzmény: PacMan123_reloaded (230329)
BJaca Creative Commons License 2024.08.08 -2 0 230331

Tudom, bár nekem piros volt. Mint vezeték és áram nélküli fúrót tettem fel, és nem is úgy írtam, hogy én ilyen amerikánert... mert sejtettem, hogy ez nem az. 

Paco155 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230330

Jaca, ez az amerikáner: 

Előzmény: BJaca (230327)
PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.08.08 0 0 230329

Én viszont egy valamit nem értek (nekem is van a "nagy szett" a kicsi DeWaltból, plexi lap is)

"a plexi lappal használva pontosan nem lehet rögziteni. amikor  vissza zárom a szorítást pár tizedet elmozdul."

Plexi lap nélkül nincs ez a probléma? Van ugye a fix talp (arra lehet a plexit feltenni), meg van a kétkezes. Meg fogom nézni, de nekem eddig nem tűnt fel hogy a beállított mélység elmozdulna (tán a plexit eddig egyszer sem tettem fel, legalábbis nem rémlik). Kioldom a békazárat, tekerem a menetes emelőt, megfogom a testtel együtt, visszazárom - a békazár ugye kerületében szorít rá, nem tudom hogy mozdulna el. De meglesem, kíváncsi lettem.

Előzmény: stolaz (230324)
409 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230328

Ez furdancs.  :)

Előzmény: BJaca (230327)
BJaca Creative Commons License 2024.08.08 -3 0 230327

Én ilyet örököltem nagyapámtól. És racsnis, tehát a sarokba is lehet vele fúrni, ahol nem lenne hely körbetekerni a nyelét.

Előzmény: James Bond 007 (230326)
James Bond 007 Creative Commons License 2024.08.08 -1 0 230326

Nekem is van egy kisebb példány, még a lengyel piacon vettem gyerekként egy kis barkácskészletet, abban volt. Régebben nyomtatott áramkörökbe fúrtam lyukakat vele 0.5-ös szárral, mert a rendes fúróm tokmánya nem tudta megfogni az ilyen vékony szárat.

Előzmény: Paco155 (230325)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.07 -1 0 230325

"De merészeknek tudok amerikánert is. Múltkor 2 félét hoztunk egy gyűjtőnek, mindenáron árammentes fúró kellett neki :) "

Van a fiókban, ha esetleg beütne a világvége.... :P

Előzmény: Hobbit_G (230323)
stolaz Creative Commons License 2024.08.07 0 1 230324

Akkor ketten nem tudunk valamit. :-(

Előzmény: generátoros (230322)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.07 0 0 230323

Csak a boldogság számít, hogy korábbi kollégámat idézzem xd

Akit érdekelnek ezen szorítók Kennedyszerszamok.hu, de írjon privátban és lesz jobb ár :) nagyon sokfajta van belőle kialakításra.

Magamnak fogok hozni 90 fokosat kazánajtóhoz. 

Első blikkre:

https://kennedyszerszamok.hu/kereses/termekekben/Ind443/tipus-and/cb_nev/cb_cikkszam/cb_rovidleiras/cb_tulajdonsagok/

Itt tudok egész jókat is intézni időnként, gépekben sajnos nem, max hikokit, de ők nem asztalosság kiemelt márkája sajnos.

De merészeknek tudok amerikánert is. Múltkor 2 félét hoztunk egy gyűjtőnek, mindenáron árammentes fúró kellett neki :) 

Előzmény: Paco155 (230321)
generátoros Creative Commons License 2024.08.07 0 0 230322

jó gép ez nem vitás sokkal jobb mint a makita, de azért a plexi lappal használva pontosan nem lehet rögziteni. amikor  vissza zárom a szorítást pár tizedet elmozdul. simán lehet, hogy én nem tudok valamit. 

Előzmény: Hobbit_G (230319)
Paco155 Creative Commons License 2024.08.07 0 0 230321

" ha esetleg érdekel valakit"

Ez mindig attól függ mennyibe kerül......

Előzmény: Hobbit_G (230320)
Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.07 0 0 230320

Pár nyalánkság előkerült nálunk a boltban, ha esetleg érdekel valakit :)

Én elvagyok otthon vele, 4 darabbal a körfűrészhez.

Hobbit_G Creative Commons License 2024.08.07 -1 0 230319

Nem értem miért szórakoztok itt. Ha már drága legyen DeWalt D26204K-QS

Simán használható nagy maró helyett is, nálam sokáig egyedül szolgált és nem hiányzott másik gép.

55mm marásmélység, 8mm rendszerint elég, könnyű és van egy nagyon jó marótalpa. A makita meg se közelíti se az alapgép, se a kiegészítők minősége, használhatósága.

Mondjuk nem is egy ár a kettő :D

mr.York Creative Commons License 2024.08.06 0 0 230318

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!