Minden a Kisalföld Volánról, valamint Győr tervezett kötöttpályás közlekedéséről: járművek, útvonalak, menetrend, utastájékoztatás, közlekedéspolitika stb.
Légyszi akkor nyissatok magatoknak egy "Tégla pofájú sofőrök" fórumot, de itt minket a buszok jobban érdekelnek, mint a sofőrök viselkedése. Nekem még egyikkel sem volt problémám, sem Győrben, sem máshol.
Bocs, hogy egy kicsit kiegészítelek. Van nekem egy tavalyi belső IKE-116-os vezetői fülke. Felrakom azt a képet, meg amit most fényképeztem, és talán látható lesz a különbség:
(A képek nem a igazi jól sikerült mesterművek, de megpróbáltam egy kicsit javítani rajtuk)!
Egyedi ajtónyitó gombok + a műszerfalon található LEDek jelzik, melyik ajtónál jeleztek, így nem kell mindig az eredeti ajtónyitókhoz jobbra tekingetni.(Ilyen az IKE-118-ban is van, de ott nincsenek bekötve a gombok, és ott a műszerfalon nicsenek LEDek)
A FOK-GYEM kezelőpaneljét a ablak alatti részre szerelték át, mivel eredeti helyén elég magasan van, így nem kell járatváltáskor nyújtózkodni.
A busz csaknem egy hónapot volt kettes szemlén, mivel visszatették az eredeti vezetőfülkét, így a busz a többi NABItól tekintve (már)egyedi.
Ma bontottuk az AFF-554-est! De már ott állt a telepen rendszám nélkül az AFF-550-es és az 576-os is. Béke poraikra. Bár az 554-ből loptam pár ereklyét :) Pl.: Eredeti Ikarus kezelési útmutató :D:D:D
Atinform úgy érti, hogy annyira lent volt a topic, hogy ilyenekről beszéltek, hogy melyik Nabi tetszik a legjobban, meg a rendszámokat soroljátok.....stb.
Nem tudom tettek-e fel róla képet, de még Január 2-án egy Ikarus 417-es (HFZ-995) és egy személyautó karambolozott a Mónus Illés utca és a Nagy Imre út kereszteződésében. A busznak a jobb oldali lámpái törtek ki, az autónak meg a bal oldalán hátul lett behorpadása. Sajna csak telefon volt nálam, így nem a legjobbak a képek.
Jaja sípol rendesen. Még az idősek is meghallják tuti. Még az a hátránya, hogy a középső ajtó után már kétszer kettes ülések vannak, így hátul kicsit szűkös a hely.
De azért sikerült 1-2 jó képet hegeszteni. :-) Nem tudom, mit skerázik mindenki. Ha a sofőrt zavarja, hogy k*rvát tart, akkor tegye a csomagládába, úgy egy felvétel sem lesz kompromittáló. :-)))) Tessék megbecsülni a turistát!
Így van!!! Mindig ahogy esik, úgy puffan...amelyik kocsi éppen ráér, az megy! Az ősszel pl. olyan is előfordult, hogy a GYŐR-ÖTTEVÉNY-MÓVÁR vonalon (nem a szigetközi út!!!) is csuklós kocsi ment (azt hiszem éppen az AFF-700), mert az volt éppen szabad. Szóval nem igazán lehet általánosítani a kocsikiadásokat...
Elképzelhető, hogy közben-közben csinál AFF-700 és DUD-626 is belső fordát, de ez gyakorta változik. Mostanában eléggé beindultak a "kocsicserélgetések" a helyköziben Győrben és Csornán is! Pl. legutóbbi csornai hír: KPP-983 (ex GZF-219) Szanyból Győrsövényházára került (állítólag szükség volt a nagyobb buszra), ugyanakkor a sövényházi kocsit (GKZ-103) meg átvitték Szanyba.
Nekem van erre egy elméletem, aztán majd rámcáfolnak az okosok ha nem jó. Szóval szerintem csúcsidőben a tartalékosok egy része is fordát jár, például az 1 órás győrújbaráti iskolabusz is ilyen, DUD-627 van rajta alapból. Aztán ha szükség van rá máshol, akkor kezdődik a rögtönzés, h az megy ami éppen kéznél van...az elmúlt 3 napban itt volt KYV-341, DUD-626 és KAZ-292 is.
Neharagudj,de nem tudod lesz e jobb sorsa a CDA-262-nek?Itt Sopronban többen várják,hogy visszajöjjön.És a GNW-106-ot miért vitték vissza nem vállnak be?Ez a másdodik Rába amit visszavittek Győrbe.
A Kaposos színű érdekelne leginkább. A Nagyatád-Segesd-Böhönye vonalra fog kerülni várhatóan. Novemberben azt csiripelték a nagyatádi madarak, hogy valószínűleg a téli tanszünet után már nem is tér vissza az elődje, hanem már "egy teljesen újjáépített, Kisalföld Volántól vásárolt" 280-assal fognak tudni kezdeni. De ezexerint még Győrben van...
Újabb érdekességekre derült fény ma: három friss helyis selejt van: AFF-660, 661 és egy kérdéses. CDA-262 Győrben vár jobb sorsra. GNW-106 visszakerült Sopronból, ma Marcalvárosban teljesített szolgálatot (gyanús, hogy még kiejelzőprogram sincs benne győri, csak szám kiírással lehetett látni). Valamint egy Kaposos színű Ikarus is van itt, lehet egy eladásra szánt helyközis Ikarus.
Meg tudom erősíteni, hogy 3 db KAZ-XXX-es kocsik biztosan azok, amiket írtál! És köszönet az összeállításért.....hiszen egyszerűen nem lehet már követni ezt a sok átrendszámozást, sétál az ember a vidékiben, aztán csak les mindig, hogy már megint melyik kocsik azok, az új fehér rendszámokkal :-).
Én legalább 3 db tartalékos csuklós kocsiról tudok a győri helyközi állományból, ezek a következők: AFF-700, CCZ-277, JXZ-916. Úgy tudom, tervezték még a múlt ősszel, hogy AFF-700-at selejteznék, de ezek szerint ez még várat magára. Éppen tegnapelőtt láttam a vidékiben pihengetni :-).
Más tartalékos kocsik Győrben: a DUD-62X-es sorozat tagjai, GAT-169, HSW-657, KAZ-291, KAZ-292.
Beleköthetek? A KYV-341-ben szerdai aknás vizsgálatot előíró matrica van, vagyis a rendszámnak 4-re vagy 5-re kell végződnie. Szerinted? KYV-342 tuti, mert megnéztem a szélvédőjén az uniós matricát. :D 577 aznapi látásához továbbra is tartom magam. Szerintem az nem stimmel.
KAZ-290 < GFX-672 KAZ-291 < CLY-146 KAZ-292 < CLY-145 (biztosan nincs, remélem, az előzőhöz képest ez az) 293 egy Totoya
KXY-490 < ? (Thermo King-es E95, ezt nem tudjuk) KXY-491 < FLR-244 (ilyet se adott ki a kereső, 242, 243 viszont megvan) KXY-492 < FKN-407 (???? - ezt majd Zsoltiék eldöntik)
KYV-307 < HPK-836 KYV-308 < INJ-319 KYV-309 < GTE-324 KYV-310 < FKN-428 (ez nincs, 424-425-öt nem néztük, de szerintem ez lesz) KYV-341 < HRC-773 KYV-342 < FLR-366 (ez sincs, és soproni, szóval biztosnak tűnik) KYV-343 < IAA-824 KYV-344 < FKU-451 (juhéj :-)) KYV-345 < DYY-577 (figyelem, Suraki, ez a rendszám sem létezik! :-))
Új vagyok itt az indexen, de már egy ideje olvasgatom a fórumot, és most hozzá is tudok szólni. Szerintem KYV-345 tényleg DYY-577, mert már jó ideje az 577 csinálja a 18.30as (meg talán a 17.10es) győrújbaráthegyi járatot, most pedig KYV van rajta ugyanazzal a sofőrrel
Vagy úgy... :)) Közben néztem az oldalad is, DYY-577-et KYV-345-nek írod, de az nem lehet, mert láttam ma a DYY-577-et (fotó nincs, de tisztán emlékszem).
Nem, csak láttam a vidékiben egy csornai IC11-est, és a keresőben csak a HPK-836 és az INJ-319 nem volt forgalomban, úgyhogy azt gondoltam, ha a HPK a 307, akkor a INJ lehet csak a 308.
Egy kérésem lenne tudna valaki küldeni friss állománx listát hely és helyközi buszokról? Helyközi buszok járatok szerinti beosztásárol ha létezik! Köszönettel!
A kötelező heti aknás vizsgálata az összes kocsinak a Buda utcában van mindegy,hogy az szoló vagy csuklós.Javitatni az Ipar utcában parkoló kocsiknak ott kell,az Ipar utcában.Voltam már én is bent a műhelyben és akkor én is láttam bent állni egy csuklost.A multkor kollega mondta,hogy nagyon észnél kell lenni a beáláskor,de lassan belehet menni.
Voltam ott párszor :) Sületlenség? Az Ipar utcai műhely valóban nagyobb, mint a Buda utcai, de - mint annyi másban - itt sem a méret a lényeg. Nos, a bejáratokhoz képest 45°-ban elhelyezkedő - oszlopokkal tagolt - aknasorra csuklóssal ráfordulni, szinte lehetetlen. Valószínüleg ez az oka, hogy az Ipar utcában parkoló csuklósok a Buda utcába jának heti aknásvizsgálatra.
Én vettem fel őket videóra még annak idején, Christo topictárs pedig volt olyan szíves és feltöltötte a YouTube-ra. (Egy időben maga a Revita TV is feltette a honlapjára a riportjait, aztán sajnos felhagytak ezzel a jó szokással.)
Sziasztok! Nézzétek meg ezeket a videókat: Videók Győr tömegközlekedéséről Sőt ha találtok valahol, szóljatok nekem és felrakom őket ide, hogy itt egy helyen legyen mindegyik, és könnyebb legyen őket terjeszteni ;)
Egyelőre részleges eladásról, vagy bérbeadásról van szó [size7]- mivel az Ipar úton nincs üzemanyagkút és kocsimosó, valamint a műhely sem alkalmas csuklósok fogadására -[/size] , amit 2008 első felére ígérnek.
Tudom, értem. Csakhogy abból a 104 buszból persze, hogy nem mindeggyik áll le 5-10 percre. Csak ami szolgálatban van, és éppen indul mindjárt azok állnak 5-10 percre! De világos a dolog.
Nem érted... csúcsidőben 104 busz pörög, ami nem egyszerre áll le még 5-10 percre sem, viszont csúcsidőn kívül mindössze 40-50 busz hozza-viszi az utasokat (hétvégén még kevesebb). Ekkor a többi, nem közlekedő busznak kell a tárolóhely.
Már majd megölt a kíváncsiság, hogy kimehessek fényképezni a decentrumba! Bevallom, nekem egyátalán nem tetszik az új rendszer, ráadásul a buszok "elrakása" onnan! Meg van 3 kör az egész megállónál, ki se lehet igazodni rajta! És csúcsidőben hova fog állni az a rengeteg busz?...
Nos, ezen én is meglepődtem, hogy így átalakították az Adyvárosi decentrumot! Még élőben én sem láttam, de az biztos, hogy sokkal kisebb lett! (Ha a Credos topikban megnézed ati képeit, akkor naggyából látod, hogy milyen lett)! Ezt nem értem, hogy most a buszok ezentúl mindíg az Ipar utcában fognak állni, szolgálaton kívül? Eddig nem így volt!
Részlet a december 20-i közgyűlés "Javaslat a helyi járatú autóbusz-közlekedés díjszabásának alkalmazási feltételeiről szóló 61/2003. (XII. 19.) Ök. rendelet módosítására című előterjesztésből: A Kisalföld Volán Zrt. új autóbuszok beszerzésével az APEH határozat miatti tartozásuk törlesztése miatt 2008. évben nem kalkulál.
A Revita TV szerint ezen kívül "a képviselők megszavazták, hogy a környezetvédelem támogatása érdekében a jövőben a bioetanollal működő gépjárművek ingyenesen parkolhatnak Győr területén".http://www.revitatv.hu/index.php?menu=1&item=3752
Holnaptól változik a forgalmi rend Adyváros, forgalmi irodánál! Már át is táblázták a megállóhelyeket. Kíváncsi vagyok, a fedett várókat is átteszi -e valaki a túloldalra.
Nem hiszem, hogy így gondolták volna, de valóban pontatlanul fogalmaztak. Biztos, hogy nem a lakók, hanem az utazási viszonylatok lennének megkülönböztetve, tehát a Belváros-Szabadhegy és a Szabadhegy-Belváros utazás ugyanannyiba kerülne, bárki is utazzon.
Amúgy nem annyira új dolog ez, régen is volt hasonló: úgy tudom, akkor úgy működött, hogy a Pápai úti vám ill. a Dózsa major megállóhelyen átutazóknak kellett új vonaljegyet érvényesíteniük. Tehát a csanakiak, gyirmótiak, szentivániak többet fizettek, de csak akkor, ha bejöttek a városba. Ha pl. Csanakon belül utaztak, vagy a Belvárosban átszálltak mondjuk Sziget felé, akkor arra már normál díjszabás volt. És ha a belvárosi utazott ki Csanakra, neki is 2 jegyet kellett váltania.
Persze nem biztos, hogy most is így lesz, bár elektronikus jegyrendszer nélkül sokkal finomabb megoldást nem nagyon lehet kialakítani... Esetleg annyit lehetne tenni, hogy ki- és befelé eltérő megálló lenne a szakszhatár, így pl. a TESCO-ig a csanaki és a belvárosi is egy jeggyel utazhatna (hiszen ez valóban jogos). Mondjuk kifelé az Interfrucht áruház, befelé a Pápai úti vám.
Saccold meg, hogy egy helyi busz utaskm költsége mennyi, ha az a busz 15km-re megy (Csanak, Gyirmót, Győrszentiván), és mennyi, ha "csak" Kismegyerig (~5km). Most ugyanannyit fizet az is aki, 15km-t utazik, és az is aki csak a 2km-re levő Adyvárosba utazik... Egy csanaki út egy autóbusznak akkor éri meg e jelenlegi tarifarendszerrel, ha legalább 45-50-en utaznak rajta végállomástól végállomásig.
övezeti tarifarendszer "... a külső kerületekben lakók a nagyobb átlagos utazási távolságot megtevők többet fizetnének, mint az övezeten belüli utasok."
Ez ugye nem azt akarja jelenteni, hogy egy Hyper Tesco-ban dolgozó csanaki többet fizetne, mint a belvárosi munkatársa? Vagy egy szabadhegyi drágábban utazna a belvárosba, mint egy belvárosi Szabadhegyre? Már kértem sorszámot az okmányirodában:)).
Ma délután 4 óra körül a Tihanyi Árpád út - Attila utca kereszteződésben elütöttek egy kerékpárost :(. Megint az egész környék bedugult, helyi és helyközi buszokkal együtt...
Azért akadnak el a buszok még mindig majdnem minden nap,mert ebben az országban ugy működnek a dolgok,hogy ha egy lakosnak,vagy autosnak nem tetszik hogy a háza elött közlekedik a busz akkor feljelentést tesz és rögtön kitiltják még a környékről is a buszt.De ez vissza felé nem müködik.Ha a buszoknak van problémálya azt magasrol leszarják.A Szent István úti új lámpa programok is szegény menetidöhőz kötött autosokat segiti,minket meg redsenen hátráltat.(,mert a szegény autós biztos szoros menetidöhőz van kötve,a busz megcsak biztos unalmába buszozgat.Igy gondolták a nagy okosok mikor ezt a programot átalakitották.Baros hidrol lekanyarodva a megálloból nem lehet kijönni ott kell azotta szobrozni,de ha véletlenül sikerül az autosok elött kissliszolni abbol a megálobol akkor is a Révai utcafelé már nem tudunk bekanyarodni,mert pirosra vált a kanyarodó lámpa.Azt a zöldet is leröviditették)Itt már régóta arra megy ki a játék,hogy a tömegközlekedést lassan eltöröljék.Akik ennek az ellenkezőjét mondják az csak szöveg.
Dugóba nem csak buszsofőrök kerülhetnek a buszaikkal, hanem atomtudósok, informatikusok, agrármérnökök, meg egyetemisták is a saját járműveikkel. Miért gondolnánk, hogy a dugók elkerülése a buszsofőröknek könnyebb feladat, mint a többieknek? Ők ráadásul meghatározott úton kell, hogy közlekedjenek.
Hogyan is alakul ki a forgalmi dugó? Egy jármű beáll a másik mögé. Azért áll be, mert fogalma sincs arról, hogy a kocsisor 5 másodperc - vagy 50 perc múlva fog megindúlni. Nem tudhatja ugyanis, hogy kukás autó tartja fel a sort - ami hamarosan odébb áll -, vagy egy szőke cicababa intézi karácsonyi bevásárlását pávatollal a hátsójában. A következő pillanatban mögé áll egy második, egy harmadik, stb. és hősünk máris tehetetlen.
A buszsofőrök sem rendelkeznek a jövőbe látás képességével - egyelőre. Dolgukat nehezíti, hogy ilyenkor rögtön megélénkül az utastér és "jobbnál jobb" ötletekkel árasztják el őket. Egy joghoz értő fórumozó - azzal kapcsolatos - véleményére lennék kiváncsi, hogy mi történne abban az esetben, ha nincs rendőri irányítás, nincs elterelés, csak egyszerüen dugó van és egy sofőr által kezdeményezett vonalmódosítás során, a buszról leszálló utast baleset érné. Esetleg élete végéig ápolásra szorulna. Mit mondana a biztosító - aki egy menetrend szerinti járat utasait biztosította? Mit mondana a KV Zrt., akinek fogalma sincs arról, hogy mit keresett az egyik busza - mondjuk a Munkácsy utcában?
Így van, erre akartam utalni. Ha egy-két megálló ki is marad, de legalább a fél város közelekdése nem bénul le.
Egyébiránt nem a sofőröket hibáztatom, hanem elsősorban a cég vezetését, amiért 2007-ben még mindig nincs a buszokon a diszpécserrel kommunikációra alkalmas eszköz.
Ma is volt egy kis dugó a Virágpiacnál! Kb. 5 darab busz állt sorba, és várta, hogy az áruszállító kocsi letegye a rakományt és elhúzzon onnan! Ebből pedig lesz a késés, és buszfeltorlódás. Múltkor egy nagy dugóba a Baross hídon (gyalogosan láttam), a híd végénél a lámpánál állt egy 22-es, mikor a híd túloldalára értem, pedig láttam, hogy kb. 500 méterre a másiktól, mégegy 22-es busz volt!
Lassan a testel!Én is buszon utazva,vagy környéken gyalogosként okoskodtam,ugyan azt buszon is kiprobáltam,de nem müködött,mert elméletben lehet hogy elférne,de gyakorlatban nem.KIPROBÁLTAM,TAPASZTALTAM.Különben az is egy jo és olcsó megoldás lenne ha a kanyarral szembe azokat a fekete félméteres rudakat,kis oszlopokat kiszednék,mert az miatt nem tudjuk kikerülni még véletlenül se a tilosba parkolokat.Ha azokat kivennék feltudnánk engedni a busz orrát a virágpiac felé és ha miliméterre is de akkor is lassan elférnénk.De igy hogy azok a felesleges vacakok ott vannak ezt nem tudjuk megcsinálni mert összetörnénk a busz elejét.
Valóban van egy öntöttvas kandelláber, de annak nem ment volna neki. Hidd el, nem ez volt az első ilyen szitu, amit Győrben láttam. Sőt, némelyiket volt szerencsém felülről, a Virágpiaccal szemben lévő ház ablakából látni.
Egyébként - ahogy azt már korábban is leírtam - 30 percbe nem hal bele senki, az pedig, hogy az emberek beszélnek róla és kijöttek a zsaruk, segít, hogy kevesebbszer forduljon elő. A sofőr meg túl szűk íven (a megszokott íven) akart fordulni, és később nem tudott visszatolatni. Ezért én egy rossz szót nem szólok rá, egy pillanatig nem vontam kétségbe a parkoló szürke asszem Kia felelősségét.
Mondjuk ha a mögötte álló 417-es ragadt volna be, az már 100%, hogy nem fért volna el sehogysem. És csak 1 busszal lettek volna előrébb.
Ott, abba a bokorba mintha lenne egy öntöttvas kandeláber is. Dehát egy buszsofőrtől számonkérni, hogy miért nem ment be a bokorba a város közepén? Na, akkor lett volna még csak HŰLYE SOFŐR - nem gondolod? Lényeg a lényeg: néhány hozzászólásból leszűrhető, hogy csak a buszsofőrök nem tudnak buszt vezetni. Más mindenki igen - a szájával legalábbis.
20-30 percnél tovább nem állt a sor (legalábbis pénteken). És ebbe még senki nem halt bele. A sorban volt 1-2 taxi, egy - asszem lengyel rendszámú - turistabusz. A sor a Szent István-Aradi kereszteződésében állt (még állt valami a Szent Istvánon is). A sor közepén kopogtam be egy ismerős gk.vezetőhöz, aki azt mondta hogy negyed órája áll (ő). Én 18 buszt számoltam össze ami nagyjából 25 percnek felel meg.
Egyébként egy E94-es ragadt be, és ha nagyon akart volna, elfért volna. Lehet, hogy egy kicsit bele kellett volna járnia a bokorba, de visszatolatva tuti, hogy elfért volna, csak mire észbe kapott, már állt mögötte a sor. Ez van.
Mondjuk ha már működne a központi forgalomirányítás, ill. állandó jelleggel kint lenne a megállótábla a Honvéd ligettel szemben, akkor a diszpécser hasonló helyzetben utasíthatná a 7, 17, 23A buszok vezetőit, hogy a Munkácsy utcai körforgalomban forduljanak. Így persze kimaradna a végállomás, viszont azon úgysem lehet segíteni, és legalább a vonal többi pontján elérhető maradna a szolgáltatás, nem omlana össze minden. (Sőt, ha a Virágpiacon lenne elektronikus kijelző, ki lehetne rá írni, hogy az utasok legyenek szívesen a Honvéd ligethez fáradni.) De ez még sajnos a jövő zenéje...
Amúgy mit csináltak azok a buszok, amelyek már nem fértek be az Aradi vértanúk útjára? (Vagy annyi azért nem torlódott össze?) Mert amikor kb. 1 éve a Baross hídon volt baleset, akkor automatikusan mindenki a Nádor aluljáró felé került, és bizony maradtak is ki megállók, de valamit valamiért: inkább, mint hogy az egész város közlekedése szétessen.
Ilyenkor tényleg nehéz helyzetben lehetnek a buszvezetők, mert nem torlaszolhatják el a kereszteződést, valamerre menniük kell (ráadásul több különböző kerülőút is lehet), és biztos, hogy lesz olyan utas, akinek nem tetszik a döntés, mert pont abba a megállóba akart utazni, amely így kimarad. Úgyhogy reménykedjünk, hogy tényleg 1-2 éven belül megvalósul valamilyen rádiós forgalomirányítási rendszer. (Minden szituációra nem lehet kiadni előre utasítást, de talán tényleg érdemes lenne a leggyakoribb esetekre kidolgozni valamilyen egységes rendet.)
Úgy teszel, mintha nem tudnád, hogy a 13-asnak nincs megállója a Virágpiacnál. Következmények nélkül mehetett balra - amit meg is tett(!!). ( Kerülni tehát LEHET!) A 23a-nak, a 7-esnek és a 17-esnek viszont ott van a VÉGÁLLOMÁSA (!!!). Hogyan kerülhetné azt ki???
Hogyan képzeled, hogy egy dugóban álló busz sofőrje otthagyja a járművét és elmegy forgalmat irányítani? Kitől van neki erre felhatalmazása, hogy a belváros forgalmát forgalmi dugó esetén ő irányítsa?! És milyen információk alapján tenné azt? Ilyen alapon Te is beállhattál volna forgalom irányítónak, miután kijöttél a Lottozóból.
"illene már valami technológiával rendelkezni". Nos ez létezik. Igaz, hogy nem a "kerülésre", hanem az elkerülésre. Úgy hívják, hogy KRESZ. Na ezt kellene betartani, vagy a betartását számonkérni - természetesen a szabálytalankodón, nem pedig az elszenvedőn.
Hozzászólásodban a tilosban parkoló kisteherkocsiról szó sem esik. A buszsoföröket okolod a helyzet elfajulásáért. Ez kicsit olyan, mintha egy baleset után a vétlentől kérnéd számon, hogy minek ment arra.
Én a 12:27-kor induló 23A-ssal mentem a Megyeházáig. Ekkor láttam hogy a Városházánál a lámpánál várakozik a 13-as. Leszálltam a buszról, be a lottózóba - észre se vettem hogy arébb dugó van csak amikor kijöttem. És a 13-as nem állt itt a sorban, vsz. felismrete a busz kormányozásának lehetőségét és elfordult balra, kikerülve a dugót. Az oké, hogy egy-két busz beragad, de azért az egész forgalmban lévő állományt csak nem kellene betárazni az Aradi vértanúk útjára! Tudom, hogy nincs a buszokon URH - ez elég nagy hiányosság 2007-ben, de akkor legalább a bentragadt buszok közül egynek a söfőrje kiállna a kereszteződésbe és irányítaná a buszokat.
A másik, hogyha ez ilyen "sűrűn" előfordul, illene már valami technológiával rendelkezni, hogy ez esetben merre hogy miként kell kerülni!
Remélem az Önkormányzat hamarosan itt is megpályáztatja a helyi tömegközlekedést, és akkor ilyen esetben (ld. pl. Szeged) megy a kötbér a szolgáltató felé.....
kedves pocok én a HPK-982-n vagyok és én se meg a másik ember se volt az IDZ-n soha, ugyhogy nem tudom miről beszélsz! maximum egy váltó sofőrröl beszélsz...
(Azt értem, hogy folyással szemben egyszerűbb megállni. Viszont ha hátramenetbe kapcsolják a motort, az is lelassítja, ill. megtartja a hajót, nem? Velencében is az irányváltót használják fékezésre.)
"A hajóknak mindig folyással szemben kell beállniuk a stéghez."
Bevallom, ezt nem tudtam, és az is biztos, hogy a tengeren kevésbé jellemző ez a probléma :). Amúgy ez milyen szabály? Nem lehet esetleg helyi szinten megkerülni? (Mi a gyakorlati értelme, mert így kapásból nem látom.)
Persze, busszal (majdnem) minden utazási viszonylatot ki lehet szolgálni (ezt szokták a villamos ellen is felhozni), pláne a hajónál gyorsabban. Itt viszont elsősorban a dolog különlegességében lenne a lényeg, hogy a közelben nincs ilyen másik városban.
Azért szerintem is elsősorban a turisták utaznának a hajókon, vagy hétvégén a kikapcsolódó családok. Viszont ha kiépül a két nagy lakótelep (Városrét, Víziváros), akkor szerintem komoly hivatásforgalma is lenne, hiszen közvetlenül elérhetővé tenné az egyetemet, a Belvárost és az iparterületet is. A belvárosi dugókat figyelembe véve lehet, hogy nekik még gyorsabb is lenne, mint a busz. Helyenként hidat is pótolna (pl. Városrét - Víziváros között). De szerintem szimplán poénból is sokan utaznának vele, ha kb. azonos feltételeket nyújtana, mint a busz, vagy közvetlenül elvinne oda, ahová a busz csak átszállással.
Ha már lenne infrastruktúra, gyorsjáratokat is lehetne csinálni.
Ez az útvonal motorcsónakkal esetleg járható. De az erősen taxi szagú lenne. A gond a következő... A hajóknak mindig folyással szemben kell beállniuk a stéghez. Namost ha egy hajó az összes megállóban megáll, akkor lefelé annyiszor csinál hurkot, ahányszor megáll. Ez ezen a hálózaton egyenlő lenne a szédölög mint gólyaürülék a levegőbennel, és leginkább egy rugóra emlékeztetne a pályája :) Innentől a menetidő lefelé valami 40 perc körül lene, felfelé 20 perc. Talán egy maximum 5 megállós megoldás jó lenne... Újváros P+R - Rába kettős híd - Egyetem - Dunakapu tér - Ipari területen valahol.
De bevallom, nem tudok elképzelni olyan utazási viszonylatot, ahol jobban megérne hajóval menni, mint busszal. Talán a Rába kettős híd vagy Petőfi híd - Dunakapu tér viszonylat, de az is csak azért, mert nincs lehetőség alternatív buszközlekedésre.
Bábolnával az a baj, ha jól tudom, hogy a Vértes volán fennségterülete, és minden járatot egyeztetni kell vele... Mondjuk egy csuklós küldése talán nem lehet akora gond, viszont h a bóbolnai kocsi, ami kint lakik, szóló, és az végzi a járatot, akkor sokat nem lehet tenni. Akkor valami mást kell kitalálni... Mondjuk azt a kocsit csuklósra cserélni - ha van...
Bővítsük kicsit a topic témakörét, elvégre a Vizek Városában vagyunk! Nemrég Velencében jártam, és nagy tervekkel érkeztem haza :). Ha megemelnék a folyók vízszintjét (amire vannak tervek, csak egyelőre a megvalósulás időpontja bizonytalan), szerintem kiválóan lehetne itt is "vaporetto" azaz vízibusz-szolgáltatást üzemeltetni! A Mosoni-Duna és a Rába érintik a Gardénia helyére tervezett intermodális csomópontot, a Belvárost, a fürdőket, az egyetemet, az új lakótelepeket (Víziváros, Városrét), a tervezett jachtkikötőt (mondjuk ez logikus :)), az állatkertet és az iparterületet is. Ezért szerintem a helyiek is használnák a szolgáltatást, ha megfelelő sűrűséggel járnának a hajók (mondjuk 15-20 percenként). Emellett természetesen turista-látványosságnak is elsőrendű lenne. Ráadásul sokkal kevesebbe kerülne, mint a villamos (amely persze ettől függetlenül jó lenne :).) Ti mit gondoltok róla?
Szerinted ha beparkolnak egy kereszteződést, hogy a túróban forduljanak ott be egy busszal? Ha meg bedarálja a busz a szabálytalanul parkolót, a soför lesz a hülye... Az a kisebbik rossz, ha csak az okostojások ugrálnak, hogy miért nem fordult be...
Ma - akárcsak tegnap - ismét dugó volt a Virágpiacnál. 12:00 és 13:00 között egy kisteherautó miatt nem tudtak befordúlni a buszok az Arrabónánál. A kocsisor a Baross hídig visszaduzzadt.
Nem tudom, én az FLR-336nak az elejét zöldnek láttam, de lehet hogy elnéztem, mert akkor tényleg fekete.(sötétben néztem). Ez volt a soproni Nabi, amit hoztak. Remélem megcsinálják az elejét sárgának, és kap rendes rendszámot is!
A helyközi JXZ-916-ot, én majdnem minden nap látom a vidékibe! Szerintem az a busz nagyon szép a ráncajtaival, "mint már utolsó, egyetlen helyközi".
Mivel januártól-februártól bőnyi leszek, tudom mi vár rám, már az csoda, hogy néha bőnynél még van ülőhely, este 6-7 óra között, a legtöbb busz bábolnáról jön, még talán a rétalapin van tbb hely, reggeli csúcsban még nem utaztam, de a délután is borzasztó
A bábolnai vonalon 2 db csuklós van, de mostanában jön az utolsó helyközi ráncajtós 280as a JXZ-916 is, már én is kértem néhányszor mailban, hogy csuklós jőjjön, talán őt osztották be?
Nem semmi amit ez a cég müvel.Szombaton reggel a 8 órási Bábolnárol Győrbe közlekedő járatra már Banán (azaz féluton)nem férnek fel az emberek,az utasok már többször betelefonáltak hogy küldgyenek csuklost vagy rásegitő kocsit,de nem foglalkoznak velük.Ezt nevezem szolgáltatásnak.Ha rásegitő kocsi,vagy ember hiány miatt nemtudnának küldeni,akkor is csuklost tudnának küldeni(mert lenne).De nem érdekli őket.
Hát akkor pár emberrel kilenne cseszve,mert vannak rajta utasok.Igaz kevesen (4-5-en).Vannak ott még más üzemek is.Egy ismerősöm is van köztük,és tényleg kicseszés lenne velük,mert messze van az 1-es.Más járat nincs.Azt a 2 járatot,kevés KM-ert kibirhatja a cég.Este 9 után kéne pár járaton ritkitani,ha sporolni kell.
Járom a vonalat,tapasztalatbol irtam amit irtam.Az 5-nek kevés az adott menet idő,már kifelé menet is megkésik 2-3 percet,visszafelé még a Jozsef Attilárol megfordul és vissza ér a kakasig addigra visszaindul az 5G is és kb 2 percel utána érünk a kakashoz.A korháznál már beérjük és igy csak egymást kergetjük.Ez sok kollega is megfigyelte.Szová is tették már az elején,hogy 4-es,5-ös helyett most az 5,és az 5G kergeti egymást.Azért gondoltam a 3 perces indulást 13 perc helyett.Még az utasoknak is jobb lenne,mert aki nem akar nagyot kerülni az 5-el mert siet az felül az 5 percel késöbb indulo 5G-re és megelőzi az 5-öst.Legalább 8 perc még megfordul az 5 a Jozsef A.-ról.(nem 5 perc.de ezért már szoltunk oktatáson.)
Tudtommal egyelőre nincs szó róla. Igazából eddig sem a gardéniások használták, hiszen a gyártás már régebben leállt, hanem a szomszédos üzemek dolgozói. Azok gondolom, maradnak (egyelőre). Aztán ha megépül az ide tervezett bevásárlóközpont, megint más lesz a helyzet, mert valószínűleg sokan ki akarnak majd jönni vásárolni.
Ez végül is nem rossz, mert bármelyik irányban tolnánk el valamelyik vonal indulásait, vagy Kismegyerről, vagy a Kakastól mennének közel egyszerre a buszok. (Az persze lehet, hogy most is így mennek, ha az 5-ösök megcsúsznak, ami tényleg könnyen előfordulhat, hiszen ők nem várnak Kismegyeren).
Ha azonnal (nem 3 perc várakozással) visszajönne az 5G, akkor így mennének a Kakastól:
13 : G06 13 G26 33 G46 53
Tehát 7-13 percenként. Ez mondjuk jó lenne abból a szempontból, hogy ha torlódás van, akkor az 5 és az 5G is késik, tehát nem annyira csúsznának össze.
Viszont Kismegyerről:
13 : 00 G02 20 G22 40 G42
tehát közel egyszerre.
Ha várna az 5G 3 percet (ahogy javasoltad), akkor Kismegyerről visszaállna az 5-15 perc. Viszont a Kakastól:
13 : G09 13 G29 33 G49 53
Tehát 4-16 perc, azaz megint közel egyszerre.
Nehéz ügy: a legjobb szerintem (egyelőre) az lenne, ha inkább a 7-es térne be a Kakashoz, az 5-ös pedig menne normálisan. Hosszabb távon pedig lásd VEKE-terv, azaz 2-7 körjárat :).
Ja és menni meg kell mert nem akadályozhatjuk a forgalmat.(gondolom azért sietnek a kolegák kifelé.)és 13 perc kiálás van kint nem 15.De hülye ötletnek tartom különben hogy az 5G kint vár,mert igy egymást kergetik az 5-el a kakas vendéglötől. X2-re van érkezés ki,X5-kor tehát 3 perc mulva vissza is indulhatnánk.
1.Nem kell hülyézni senkit!2.IDZ-ről senki nem ült át a HPK-ra.3.Forduloban fogok ez után is pihenni mivel az kiálási idő.Jo helyen vagyok ott én nem a kapuban állok.Azok a kolegák akik tényleg a kapuban állnak meg az tényleg tulzás.
5G-ben is kell 15 percet állni Kismegyeren, és a sok hülye sofőr siet ki Kismegyerre mint az állat , megáll a buszdordulóban, és csodálkozik, hogy utána jön az 5-ös aminek akkor kell mennie, de erre az 5G sofőrje nem gondol.
Láttam már ilyen káoszt Kismegyeren.
Más:
Az a kedves sofőr, aki eddig az IDZ-512-es buszon volt, de most átült a HPK-982-re, megfordul 5G-ből, elhúz a megálló előtt, megáll a kisbolt előtt, bemegy vásárolni, de vissza nem megy a megállóba, onnan indul a bolttól, amikor már idő van.
Ez is más:
lizso ez neked is szól :P, hogy ott kell várni az indulási időre, ahol az ki van írva, nem pedig a buszfordulóban, mivel több sofőr ott várakozik, és ott cégek is vannak, oda többször is mennek szállítók, a sofőr pedig már megint fel van háborodva, hogy miért dudálnak rá.
"... viszont a Buda utcából való kifordulással kellene már valamit kezdeni. Most hogy az elmúlt napokban nem működött a lámpa (egész nap sárga villogó) egész jól lehetett közlekedni, nem voltak több perces várakozások. Még csúcsidőben se okozott gondot a kifordulás. Továbbra is maradhatott volna sárga villogón mert bekapcsolva csak forgalomgátló, mintsem segítő eszköz."
Igen ez okos ötlet.Délben ez hasonloan müködik.15 perces kiállás van kint csanakon délkörnyékén,és igy megkésve ér ki a járat,akkor is időbe visszatud indulni.Persze más téma hogy szegény utasok rosszul vannak hogy majdnem 15 perceket ott kell üldögelniük.
De a szórást lehetne csökkenteni, pl. hogy 5 percel későbbre teszem az indulást Csanakról - ennél hamarabb csúcsban úgyse ér ki - így kevesebb bosszúságot okozna, és kiszámíthatóbb lenne.
Mit értessz össze vissza jövetelen?Lehet az eggyik kifelé menő járat nem fogott ki dugot,a másik meg kifogta a dugot a Tihanyin.Ezekkel a helyzetekkel nincs mit tenni sajna.
Ma délutánra visszakapcsolták a lámpákat a Tihanyi Árpád úton a Buda utca és a Csaba utca kereszteződésében. Az elmúlt pár napban alakítottak a csomóponton, ami szerintem teljesen felséeges és értelmetlen volt. Ennek köszönhetően az autóbuszállomás felől jövő autóbuszok párhuzamosan jöhetnek tovább a Tihanyi Á. úton az aluljáróból érkezőkkel. Nem hiszem, hogy erre ilyen hatalmas igény van, viszont a Buda utcából való kifordulással kellene már valamit kezdeni. Most hogy az elmúlt napokban nem működött a lámpa (egész nap sárga villogó) egész jól lehetett közlekedni, nem voltak több perces várakozások. Még csúcsidőben se okozott gondot a kifordulás. Továbbra is maradhatott volna sárga villogón mert bekapcsolva csak forgalomgátló, mintsem segítő eszköz.
A Szent István úton is "megzavarták" a Honvéd-liget környéki lámpákat. Ennek van pozitív és negatív hatása is. Az Aradi vértanúk útja kereszteződésében elég elb@szottra sikerült az új fázis. Nincs kedvem szétkoptatni a billentűzetet, inkább valaki adjon tippet hogy hova írjak ezzel a problémával.
Elmúlt időszakban sűrűbben utaztam/utazok a 40-es járattal. A késések sajnos állandóak, még akkor is ha a Révai utcából percre pontosan indul. A zsúfoltság szintúgy állandó csúcsidőben még a csuklósok ellenére is. Szerintem kellene egy alapos menetrendi felülvizsgálat, és korrekció, mert valahogy nekem ez a helyzet nem tetszik. (Lehet a Csanakiaknak jó, hogy találomra jönnek a buszok...) Nekem van egy javaslatom a problémára, bár ez jelenleg többlet futásteljesítménnyel járna, amit gondolom nem lehet az Önkormányzat torkán lenyomni.
Elkészült a GAT-377 (volt tulipános)kocsi.És nemsokára jönnek az uj BN18 csuklosok is.Már 4 készvan.Lehet,hogy az év végéig munkába is álnak./Jövő évi várható selejtezések.:AFF-660,661,662,CDA-725,,AFF-668,,669.
Valaki meg tudná mondani, hogy a most KVT-393 frsz.ú kocsi eredetileg melyik E95-ös is volt? Pénteken volt szerencsém utazni vele...de nem ismertem rá:-).
Köszi, hogy figyelmeztettél, most már megnéztem, mindjárt válaszolok is rá. Amióta a VIPmail átvette a Prímpostát, nem működik a korábban beállított automatikus levéltovábbítás, a VIPmailre meg csak ritkán lépek be. Bár most megpróbáltam újra beállítani, úgyhogy elvileg a jövőben nem lesz ilyen gond.
Én úgy láttam hogy éppen azért tolták hátrébb a középső ajtót hogy hatékonyabb legyen az utaselosztás az ajtókra. Így kb. ugyanakkora a távolság az 1-2-3 ajtó között.
Ez a Rába a prototípus (csuklós)? A későbbi példányoknak már másabb az ajtóelrendezése (szerintem kicsit rosszabb) azt esetleg lehet tudni, hogy miért változtatták meg?
Köszi a válaszodért,és remélem h a CDA-262 ide kerül vissza hozzánk, az a NAGY kedvenc:) Ha esetleg valakinek van soproni 280-asokról képe tenne föl.Köszi mégegyszer!
Ha már selejteknél tartunk, a saját megfigyeléseim szerint az ezévi selejtezett járművek Győr helyiben: AFF-656 AFF-657 AFF-663 AFF-665 AFF-667 BSM-190 EZY-662 EZY-663 GEX-197
Valamint két kérdőjeles jármű van: AFF-658 és DZE-259. Tavalyról is van ilyen (itt az időpont a bizonytalan nekem): AFF-653 AFF-659 AFF-666 DZE-257
Nem a körforgalom dugít, hanem a tetemes mennyiségű autó, ami mind a belvárosban, lehetőleg az uticélja előtti járda mellett akar parkolni, és ezért akár még körözik is a város belsejében egy ideig, hátha felszabadul valami hely... Oda ha 3-szintes keresztezést építesz, mint egy autópályán, akkor is beáll az egész, mert néhány kivezető út áll...
Mondjuk szerintem kell az a körforgalom is oda. :-) Régebben a tanulóvezetők rémálma volt. Percekig állhattál ott a kikanyarodás legkisebb esélye nélkül.
- az eddig a Révai M. utcából munkanapokon 6.27 órakor induló 5B autóbuszjárat 5G jelzéssel közlekedik
- az eddig a Révai M. utcából munkanapokon 6.45 órakor 5G jelzéssel közlekedő járat ezután 5 perccel korábban 6.40 órakor és 5B jelzéssel közlekedik.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy a 8:00-kor induló Győr - Pannonhalma, Vár - Győr járaton milyen típusú busz szokott lenni mostanában? Régebben, mikor néhány éve utaztam vele, Ik. 260 volt, remélem már beújítottak.
A 7:27-kor Marcalvárosból induló 23-as kiesik a körből, mert ekkor szerencsére van ISK6;-) Illetve a késeknek köszönhetően inkább a hamarabbi busszal szoktunk menni, mert ha még pontos, akkor is kevés a Kexgyártól az 5 perc.
Azt sajnos nem tudom. Viszont a közgyűlésen elhangzottak szerint mintegy 30-szoros különbség van a várható támogatás minimális és maximális összege között, úgyhogy érdemes lesz hajtani, hogy inkább a felső határhoz kerüljünk közelebb.
Százalékban kifejezhető az, hogy milyen eséllyel állnak majd rendelkezésre jövő év augusztusáig azok a források, amik lehetővé teszik a koncepcióban szereplő forgalomirányítási rendszer megvalósítását?
Gyorsjelentés a közgyűlésről: a képviselőtestület egyhangúlag elfogadta a Volán-koncepciót, úgyhogy a város és a Volán pályázhat az infrastruktúra fejlesztésére! A vonalhálózatról természetesen nem döntöttek most, erre később - a fejlesztések előrehaladtával, ill. részletes vizsgálatok, lakossági egyeztetések után - térnek vissza.
Szívem szerint a 6 db BC-nket elküldeném Sopronba, és kérnék helyettük pár IK260-at. Igaz, a BC-knek legalább a fűtése jó szokott lenni olyakor, ez a 260-asra többnyire nem igaz. Ha viszont mégsem lehet a BC-ket számúzni, akkor fixen felragasztanék kettejükre egy-egy 13-as táblát, másik kettőre egy-egy 16-os táblát, a maradék kettőt meg 5-ösöztetném =úgyis ott van az 5R csúcsban, csúcson kívül meg nincs hering az 5-ösön sem. Esetleg még reggel uszodajárat :) Talán még a 11R-re délután, amikor 5 percre sűríti a 11-est, arra csak nem pályáznak annyian. Vagy 11-esre.. Melyik kihasználtabb? Mi a tapasztalaitok? Mennyi utas van ezen a két vonalon?
Szóval nagy óvatosan azért szerintem el lehet helyezni ezeket is valahol a városban pár révais vonalon, de mondjuk már egy 7-es buszban nem vagyok biztos, és ha arról elkerül bármely más vonalra (2,14,17), az meglehetősen kellemetlen. :) MArcalban meg teljesen jó a 28-asra, csak abból nincsen túl sok indulás... lehet, hogy inkább úgy kellene módosítani a 28-as menetrendjét, hogy Révai adja ki, és akkor megvan a 4. BC-vonal :)))
Tényleg, 33-as is a barátunk BC-ügyben de a 40-esre nem javaslom, hogy átkacsintgasson, mert nem éppen örömöt szerezne vele a T. utasoknak :)
Meg általában a 8-as is játszik, viszont az csúcsidőben tabu kellene hogy legyen a gyárvárosi rész miatt, ha jól emlékszem....
Az egyetem órakezdései publikusak. Ha nem tévedek, legutóbb legalábbis még nekem azt mondták, akkor 8:00, 9:40, 11:20, satöbbi... Vagyis A következő buszok lesznek tömöttek:
7:40, 9:20, 11:00 (Marcalváros indul 7:27, 9:07, 10:47)
Délelőtt sorfalat állnak a csuklósok Marcalvárosban. De ha csak 4 db csuklós van délelőtt forgalomban (3 a 22-esen, és 1 a 23-ason), akkor is meg lehet oldani azt, hogy a csuklósok 22-eseznek, és úgy forognak, hogy mindig valamelyik csuklós az ominózus 23-asra jön... Igen, ez a Volán szempontjából nem optimális, mert délelőtt az lenne jó, ha minden 3. vagy 6. 23-asra kellene erősítés, és nem minden 5.-re...
A koliba igyekvő egyetemisták problémája neccesebb. Ekkor ugyanis ott van még a késik a MÁV faktor is. Viszont alaphelyzetben óránként járnak a gyorsok és IC-k Győrbe, szóval minden óra 32-38 felé érkezik valami, és még ha 10 percet késik a vonat, akkor is elérik az utasok az óra 50-kor érkező buszt. Tulajdonképpen ha vasárnap délután beállna egy darab csuklós a 23-asra, akkor elvinné az összes diákot haza. De a volán sajnos úgy próbál a csuklósokon takarékoskodni, ahogy csak tud, és hát amíg az önkormányzattal nem köti szerződés, hogy mikor menjen csuklós, addig a volán jószándékán múlik csupán, hogy a Credo BC11-es és az IK280 közül melyik megy 13-asra és melyik 22-esre... Nomeg a forda szervező képességeken vagy beosztó készségen - azért régebben nem volt ennyire gyakori a 417-es a 13-ason meg a 16-oson... :)
Ráadásul győrben néha nagyon egyenetlen az utasáramlás. Elég ha csak az egyetemistákat vesszük. Vasárnap este a külső kolihoz igyekvők. Vonat érkezése előtti 23A töküres. Megjön a gyors pestről, dugig tele lesz a 23A. A következő megint szinte töküres. (senki nem várja meg aki lemarad mert vagy elmegy gyalog vagy 7essel).
Vagy. Külső kolitól indul napközben busz 00,20,40. Egyetemen órakezdés egészkor. 20-assal korai menni, 40-essel épp beérsz, 00 értelemszerűen késő a következő órához meg korai . Ez csak egy példa nem mindig egészkor kezdődik az óra de mindig valamelyiken jóval többen vannak. És szerintem baromi nehéz lehet a fordulót is úgy alakítani (ha nem lehetetlen) hogy minden órában pont a kiélezett járat legyen csuklós (mert minden órában másik a kiélezett tehát még csak nem is ütemesen).
Reggel meg van oldva az iskolabusszal a dolog de azért sokan később járnak be.
Nem tudom, ilyen esetekre miért nem találnak inkább más megoldást! (amikor már internetes fordavezérlést, minden megállóhelyen jegyváltást terveznek, stb. még ilyen kis dolgokat sem tudnak megoldani!) Ma egy öregember fut az egyik 14-es járatra! A járat egy szóló kicsi busz. Odaér az utas, leszállnak a bejövő emberek, és elkezdenek felszállni a továbbmenő emberek! A busz annyira megtelt, hogy 5 várakozó utas nem tudott felszálni, mert nem fért fel a buszra, + egy embernek le kellet szálnia, mert nem tudta a busz becsukni az ajtaját! És akkor odamegy reklamálni a sofőrhöz az utas! Erre a sofőr becsukja az öregember előtt az ajtót, int neki valamit, aztán továbbhajt! NEM a történet A LÉNYEG! Például, ha valaki időre megy, bármely járattal, akkor egy tömeg miatt elkéssen! Először ilyen eseteket kéne megoldani, nem ilyen, (majd 100 év múlvai) modern, korszerű műveleteket kéne elvégezni!
Vegyük a számotokra pozitív oldalát. Gyakorlatilag ez a rendszer a Ti "s@ggeteket" védi :)
Ugyanis. Ha valami utasnak siet az órája, és nem tudja róla, és panaszkodik Rád, hogy korán indultál - lecsokkolják a központban, és Neked adnak igazat.
Ha valamelyik rohanó utast nem veszed észre, és otthagyod, ő meg bosszúból azt hazudja a központnak, hogy meg sem álltál a megállóban, pedig ő ott volt, akkor szintén védve vagy.
Viszont cserébe meg az utasok a jogos panaszokra, ha azok bebizonyosodnak, talán normálisabb módon kapnak orvoslást...
Különben igazad van hogy nemenjenek el elöbb.Már én is késtem le kollegát a miatt mert elöbb ment el.Ami persze egy 10 perces járatnál kevésbé,de egy 20,30,vagy még rosszabb 40 perces járatnál már vacak.
Az az érdekes,ha a buszon ül az utas akkor nemszámit a indulási idő.Ő már fent ül induljunk mert a többi nem érdekes.Már velem is veszekedett utas,hogy mért nem indulok el mertmár ugysem jön senki.Szegénynek hiába mondtam hogy mert indulási idő is van,őt azt természetesen nem érdekelte.És ez 80%-ba mindig igy van.Ez az igazság.Ha az ember este,vagy hétvégén pár percel hamarabb kiér a végálomásra és várunk rögtön az órályukat nézik és morognak.Lehet ezeket unta meg a kollega és azért indult el 1-2 percel elöbb,de az is lehet hogy sietett az orája.Nekem mindegy mert én megvárom az indulási időt.Hogy kinek hogyan megy az órája az meg örök vitatéma marad.
10-20 ember miatt nem szokás költeni 1-3 millió forintot (vagy többet). De pl. az alacsonypadlós járműveket jelző rendszernek sokkal nagyobb értelme lenne, akár az uniónak is tetszhet az ötlet...
Erre a fedélzeti rendszerre visszatérve. Miért nem lehet megoldani, hogy mindenki lássa a neten az adott busz fordáját? Túl nagy munka lenne? Mert sztem a "buszos emberek" örülnének ennek az opciónak - mellesleg nem kéne a rengeteg végállomásra menni annak, aki pl. KEXet keresi. Érted mire gondolok? Remélem igen :-)
Nem feltétlen ellenőrzésre gondoltam. Szerintem sokkal jobb, ha a járművezető magától tartja a menetrendet, nem késztetésből. Bár ha minden kötél szakad...
A majdani rendszer ha valóban megvalósul, akkor azt elismerem, jelentős előrelépés lesz. Meg fog látszani. :)
Most úgy tűnik, nem csak álmodozásról van szó, hanem komoly esélyekről, hogy a közeljövőben megvalósul ez a rendszer. És ha megvalósul, akkor az Általad írt problémát is megoldja, mivel bármikor ki lehet majd listáztatni, hogy ki, hány perccel korábban ment el. Sőt, a fedélzeti rendszer és/vagy a diszpécser azonnal figyelmeztetni is tudja majd a buszvezetőt. Persze addig is jó lenne orvosolni a problémát, de nem tudom, hogyan lehetne hatékonyan ellenőrizni ezt.
De mi nem tűnik bizalomgerjesztőnek? Az, hogy végre tudni fogja a forgalmista és az utasok is, hogy hol járnak a buszok? Vagy kizárólag a hálózat? Utóbbiról már írtam, hogy az csak egy vázlat, és ettől függetlenül teljesen más is lehet.
Az álmodozásoktól kicsit elszakadva szeretnék egy szerintem fontos problémát előtérbe hozni.
Egyéves tapasztalatom alapján viszonylag jellemző dolog esténként (hétköznap és hétvégén egyaránt, a "nagy ritkulás" után) a végállomásokról történő korai indulás. Ez csak 1-3 percet takar, de ebből bőven akadhat gondja az utasoknak. Nekem még károm nem nagyon volt belőle, hacsak ez a korai indulás nem maradt meg a vonal további részére is, ezért konkrétumokat nem szeretnék írni. Az lenne a jó, ha a munkafegyelemmel kapcsolatosan lenne pár szó a következő oktatások valamelyikén. Tudom, lehet, hogy az én órám jár rosszul (bár a Pontos Idő kft. és a worldtimeserver.com óráihoz képest késik 16 másodpercet jelenleg), de ez szinte sorozatos jelenség. Plusz egyes buszokban van beépített óra, és érdekes, aszerint is korán indulnak többször a járművezetők. Ismétlem, csak a figyelemfelhívás volt a célom ezzel.
Az viszont tény, hogy a Kisalföld Volán a 900 milliós adósság visszafizetésének megkezdésekor bejelentette, hogy így egy ideig nem lesz lehetőségük a járműparkot fejleszteni.
Elképzelhető, hogy ez áll a kiírás visszavonása mögött is...
Minden kocsi mozgása nyomon lessz követhető,de csak a volánon belül fogják látni melyik kocsi merre jár.A volán zárt rendszerében lesznek láthatoak a dolgok,nyilt neten nem.Nem lennének forgalmik,hanem 1 diszpécser szolgálat féle lessz a központba aki folyamatosan nyomon követi a kocsikat és valami cb.rádió félével fogja a kapcsolatot tartani a soförökkel.Az utasok tájékoztatási is meglesz oldva.
Ha már megcsinálja ezt a "látom a neten, hogy hol a busz" rendszert a KV, megcsinálhatná azt is, hogy rendszámra rákeresve kiadná, hogy merre jár az adott busz adott napon - mivel a sok végállomás miatt egyik buszfanatikus sem tuggya majd, hogy hova menjen...
Szerintem a hálózatban vannak NAGYON előremutató elemek, viszont vannak aggályaim is.
A II-es variánst, azaz a nyári kiiktatást viszont egy nagyon csúnya ámokfutásnak tartom, aminek kettő józan célja lehet:
- a szolgáltató számára biztosítani az olyan szintú kiritkítást, hogy kényelmesen lezajlódhasson a szabadságoltatás
- a hálózat néhány helyen pazarlásból túlzásba esett, és másképp nem lehet lefaragni egy bizonyos kilométerszám alá az éves teljesítményt, mint hogy nyáron mindenki biciklizzen, aki meg nem, az várjon egységesen fél órát az 1000 alatti lakosszámú Pinnyéden is, meg a 17ezres lakosszámú Marcalvárosban is.
Szóval nagyon nem utasbarát egy megoldás, főleg, hogy nyáron is vannak bőven utasok a buszokon, annak ellenére, hogy némelyik buszon a baktériumok elpusztulnak, olyan meleg van a hőségben.
De szerintem még összeállítok egy részletes véleményt minden elemről, meg az egyészről együttesen, mondjuk nem tudom, mikor, és azt sem tudom, hogy fel fogom-e ide tenni. Majd elválik :)
Köszi az észrevételt, de megnyugtatlak, hogy nem ez alapján fognak vezetni a sofőrök. (Amúgy a térkép alapján szerintem teljesen egyértelmű, hogy egyszerű elírásról van szó.) Ha majd eljutunk odáig, részletes, precíz menetrend fog készülni. Ez a vonalhálózati leírás még csak egyfajta vázlat.
Ha bevezetésre kerül ez az infrastrukturális változtatásokat tartalmazó csomag, erre rá lehet húzni valamilyen formában a Veke menetrendi- és útvonal módosításokat tartalmazó tanulmányát, vagy teljesen át kell dolgozni azt?
Ennek a koncepciónak nem az új vonalhálózat a lényege, hanem a többi, elsősorban infrastrukturális beruházás. Ha minden jól megy, viszonylag rövid időn belül megvalósulhat Győrben
- a központi forgalomirányítás (a decentrumok megszűnnek, minden buszt egy központi helyről követnek nyomon, a forgalmista kommunikálhat a járművezetőkkel)
- a színvonalas utastájékoztatás (elektronikus kijelzők a járművek fedélzetén és a forgalmasabb megállóhelyeken, hangosbemondás, mindez a valós forgalmi helyzet alapján)
- a tarifareform (chipkártyák, új jegy- és bérletfajták, árusítás éjjel-nappal működő automatákból)
- a buszok előnyben részesítése (a kritikus csomópontokban zöldkéréssel).
A konkrét vonalhálózat csak az utolsó lépés, és még igen sokat lehet és kell csiszolni rajta (bevezetés előtt és után is). Ebben az anyagban 2 változat van, melyek csak a követési időkben térnek el (a hálózat ugyanaz): ezek közül az első valóban többletteljesítményt igényel. A második elvben megtakarítást hoz, de jelentős színvonalromlással, úgyhogy remélem, az első változat lesz a kiindulási alap. A többlet oka, hogy a javasolt hálózat - bár takarékosabb, mint a jelenlegi - még mindig kevésbé kompakt, mint a VEKE által javasolt. Persze ezen is lehet változtatni. Most elvileg utasszámlálás, lakossági fórumok, egyeztetések jönnek.
Pontosan, a betétjárattal együtt lenne tanítási napokon 5 perces csúcsidei követés Marcalváros és a Sövény utca között. (Tanszünetes napokon ma is 10 perc a legsűrűbb.)
A 22-esre (11-22) elég a csúcsidei 10 perces követés? Igaz elég régen jártam napi szinten vele, de akkor volt, hogy 5 percenként járt és még így is volt utaslemaradás. Ha jól emlékszem a 17-es volt még ilyen sűrű akkoriban. Most megnéztem, ma is van, hogy 5 percenként jár. Vagy a betétjárattal meg lesz az 5 perc, de csak tanítási időben?
Ezmiez? A Volán is csinált külön koncepciót (mint a VEKE és a SZIF)? Végülis nem lenne ez rossz, bár elsőre nekem költségesebbnek tűnik a VEKE által javasoltnál. Gondolom meg fogják szavazni, ha már a bizottságban átment és akkor jövő augusztustól ez lesz.
Csak meg kellene nézni, hogy azok a járatok melyek "csucsidöben is max 20 percenként járnak és mégse reklamálnak" merre közlekednek!!!
Mert biztos, hogy nem a lakótelepek felé, ahol nagy az igény, nagy az utasforgalom!!
Szegeden van olyan járat, ami 60 percnél sűrűbben sose közlekedik. De ez kb. olyan területet szolgál ki, mint itt Győrben Pinnyéd.
Kiskundorozsmára 2 irányból 4 vonallal 15-15 percenként lehet csúcsidőben eljutni, ez kb. Ménfőcsanakhoz hasonló forgalom.
A lakótelepek felé igaz van max. 20 percenként közlekedő autóbusz, de betétjáratával együtt csúcsidőben 10 percenként jár, általában csuklóssal, majd mégegy 10 percező járattal szövetkezve a Belvárosból csúcsban 5 perces eljutást biztosít!
Ezeket csak azért írtam le, hogy legyen viszonyítási alapod a más városokról is.
Ha valaki nagyon kíváncsi a szegedi autóbusz menetrendre, akkor itt megtalálja!
Fehérváron én csak vendégeskedni jártam :) Ás bevallom, ott sem értettem, miért van az, hogy annyi vonaluk van, mint a nyű, és azok full megjegyezhetetlen időpontokban. Biztos van benne valami hangolás is, de most nagyon úgy tűnt, hogy ott azért van ennyi vonal, hogy mindenhonnan mindenhova átszállás nélkül el lehessen jutni, igaz, óránként egyszer :)
Én amíg Győrben fősuliztam(1997. szeptember - 2002. február) teljesen más világ volt számomra Fehérvárhoz képest a buszközlekedés.
Akkoriban Fehérvár helyiben kb 65-66 busz volt állományban, most talán van 70 a DABok és Volvok érkeztével.
A legsűrűbben közlekedő a 24+25 kombináció összességében 1 órában ötszöri indulást jelent, az ezt követő leggyakoribb járatok indítása 1 órában max. 3-szori.
Szombat délután és vasárnap óránként 1 indulás van vonalanként.
Ehhez képest Győr valóságos Kánaán volt számomra, hogy kimentem megállóba és pikk-pakk jött a busz :)
Jövő évre van ígérve a Közl. Iroda és Volán jóvoltából a helyi közlekedés felülvizsgálása Fehérváron, meglátjuk mit hoznak ki belőle az illetéktelenek...
100%-ban igazad van,én is sürittenék,NEM ritkitanék.Én se szeretném a maradék utasokat elmarni,hogy aztán tönkremenjen a cég és utcára kerüljünk.Pont azon vagyok hogy legalább a maradék embereket elne marjuk.De ahogy a személyszálitási igazgatonk rendezkedik az nem utas barát dolog.Pl:Adyban is leállitatott egy olyan csukost fordát amin délelött csak 2-ek vannak.A 2-es pedig egész délelött csurig van,Azt nekem ne mondja hogy kevés utast számoltak rajta és azért adták azt szolonak,mert ezt nem hiszem el.Vehetett volna el máshonan csuklost ahonan tényleg lehetett volna.De szarva van rá.Ezt csak azért irtam,mert furcsállom ezt a dolgot.Fehérvárra értettem.Fehérvár is elég nagy város,bőven van munkás és iskolás,utas is van rendesen és az állam leesett amikor láttam,hogy csucsidőben legsürübben 20 percesek a járatok.Azt hogy ott az utasok nem reklamálnak azt arra értettem,ha reklamálnának akkor biztos süritenének ott is a járatokon.Mondjuk az meg a dolog másik oldala ott több csuklos jár.
Mért nem érhetö el a belváros busszal?Az Aradi Vértanúk utján végig haladó járatokkal pont a város központban haladnak szerintem.Szökőkútnál szál le róla is jo helyen van,vagy ha a virágpiacnál,Klastrom szállónál száll le is jo helyen van.A szökökuttól is és a virágpiactól is pár lépést kell tenni csak a belvárosba.(Pl:Baross ut,Árpád út,Bajcsy Zs.út)Autoval ha leparkol akkor is ugyan ugy gyalogolnia kell a céljáig mert kicsi az esélye,hogy a cél kapujában letud parkolni.Vagy más belvárosi részre gondoltál?Az igaz hogy a tűzoltóság felé is mehetne járat(amerre ment a City járat).Arra én is küldenék legalább egy járatot ami arra menne.
Ami itt a Kisalföld volánnál megy az mind hatalmas nagy eszetlenség.Mind a menetidő,járatsürüség,vagy a szoló-csuklós elosztás terén.Kolegáktol hallottam hogy a legnagyobb városokat (Budapest,Debrecen)leszámitva csak nálunk járnak ilyen sürüen a járatok.Pl:Székesfehérváron is csodálkoztam,mert az se egy igen kis város,sőt majdnem akkora mint Győr,munkás is sok van,diák is és mégis 20 perces a legsűrűbb járat csucs időben.Félre ne értsetek.Én azzal a beirásommal nem azt akartam mondani,hogy én még ritkitanék a jelenlegi menetrenden,épp ellenkezőleg.Javittanék rajta.Napközben sürittenék,és vasárnap délután is lehetne söriteni.Én ezt csak azért irtam hogy mekkora külömbség van a városok,és az utasok között.Nézzetek körül a neten más nagy városok volán helyi menetrendjében.Én NEM ritkitani akartam. Félreértetettek.
Konkrétan melyik városokra gondolsz, ahol csúcsidőben is max. 20 percenként járnak a buszok? Győrhöz hasonló méretű városokban ez nem igaz. Kisebb városokban igen, viszont ott - éppen a ritka követés miatt - már nem is használják olyan arányban a tömegközlekedést: aki teheti, autóval megy, esetleg kerékpározik. Kisvárosban ez elmegy, Győrben viszont már ma is túl sok az autó, nem kellene még több tömegközlekedő utast elveszteni.
Nem tudom, milyen gyakran szoktál utasként buszozni. Ha már 20 perce (vagy még régebben) várakozol, különösen hidegben, Te nem kezdesz el mérgelődni? Ha nem, akkor az átlagosnál jóval türelmesebb vagy, mert a lélektani határ kb. 15 perc. Akinek éppen az orra előtt ment el az előző járat, az átlagosan ennyi idő után kezd el azon gondolkodni, hogy egyáltalán minek szórakozik a busszal, autóval már háromszor hazaért volna. Márpedig ha sokan kezdenek el ezen gondolkodni, az súlyos következményekkel jár. Ezért nem lehet elintézni a problémát azzal, "legyenek türelmesebbek az utasok, már így is el vannak kényeztetve", mert ők valószínűleg beintenek, átülnek az autóba, és azután nézhezünk.
A City busz egy érdekes dolog, és nagyon nehezen megfogható.
A gondok eleje ott kezdődik, hogy a belváros nagy része busszal járhatatlan. Utána ott folytatódik, hogy még ezen felül, hogy a belváros szélein vannak nagyjából megállók (de például a nyugati szélén egyáltalán nincs), ha valaki venné is a fáradságot, hogy elmenjen egy kiszemelt megállóba, nem tud abból a megállóból átmenni egy tetszóleges másik belváros-széli megállóba. Tehát azok az emberek, akik a városban dolgoznak, de akár munkájukból kifolyólag, akár egyéb okoknál fogva a Belvároson belül nagyobb helyváltoztatásra kényszerülnek, az autóval araszolnak körbe a Belvároson, fölöslegesen terhelve ezzel a Belváros egyébként is szúk utcáit. Ráadásul, akinek autó kell a Belvárosban tötymörgéshez, az nyílván auóval is fog bemenni a városba, tehát az ilyen emberek számára a busz nem alternatíva.
Az igazi megoldás erre nyilván egy villamos lenne, ami nem a Belváros szélein áll meg, hanem átvág a Belvároson, és a Belvároson belüli forgalmat is képes valamennyire kiszolgálni, és ha már villamossal könnyen el lehet érni a Belváros szinte összes részét, akkor az autókat a Belvárosból kijjebb lehet szorítani, hiszen van helyette alternatíva - ami most ugye nem nagyon van.
A citybusz ennek a problémának a kezelésének a nulladik módja, nem feltétlenül a leghatékonyabb, de ha egyesek rájönnek arra, hogy nekik jobb, hogy felszállnak a citybuszra, minthogy a Belvárosban újra-és újra parkolót keressenek, vagy akár a parkolóháztól kényelmesebben eljutnak az esetleg távolabb levő munkahelyükig, akkor megéri.
De szerintem az lenne a tökéletes, ha nem lenne szükség City-buszra, mert olyan lenne a vonalhálózat, hogy a Belvárosban bárhonnan bárhova el lehetne jutni busszal, és egyébként a Belváros sokkal több pontján fel lehetne szállni a buszra, közelebb a munkahelyekhez, mint most...
Ehhez valami olyasmi kellene, hogy a Belváros körüljárható legyen teljesen, azaz például a Kazinczy utcán egy nyomvonalban végighaladhatnénak lépésben a buszok a Teleki utca felé, és legalább néhány főbb buszjárat hurkot írhatna a Belváros köré, ezáltal a Belváros belső forgalmát is kiszolgálná valamennyire. Sajnos erre jelenleg nem látok sok esélyt, talán villamossal meg lehetne ezt játszani, de még ott is nagyon sokat kellene dolgozni, hogy a közvélyemény ezt a gondolatot magáévá tegye. De ehhez lehet első lépés a City-busz, ami esetleg lehet akár villamos hajtású, elehet akár midi busz is, és a vonalvezetése apránként változhat úgy, hogy gyre beljebb megy a Belvárosban... Fokozatosan... Egyelőre még a gondolkodásmódunkon is van mit fejleszteni, nem csak a buszhálózatunkon, és ha a kettő nagyon elválik egymástól, akkor abból gondok lesznek. Viszont valahol el kell kezdeni.
Ja. Csak ha két járaton van csúcsidőben 20 perces követés, és a közös szakaszon tökéletesen hangolják őket, és hétvégén 30 perces követés hangoltan 15 percet ad, akkor az más tészta, mint ami Győrben van. Mert akkor együttes követésben kijön az a követési idő, amiért mi itt "rinyálunk".
Ehhez képest Győr, csak vegyük a két legnagyobb lakótelepet: Adyváros: 2 óránként 3 busz 17 óránként 3 busz 19 óránként 2 busz 14 óránként 2 busz 23 óránként 2 busz 37+40 óránként 2,5 busz (7 óránként 2 busz csak érinti Adyt)
Összesen 16,5 busz / óra, és mégsem tudsz mondani olyan megállót, ahol 10 percen belül garantáltan jönne egy busz, de még a 15 percen belül is csak Adyváros végállomásra teljesül, a Tihanyira már tuti, hogy nem mindig. Mindez azért, mert minden utcában külön vonalat kell üzemeltetni, mert ha elosztod a várható utasszámot egy vasárnapi órában a kiadott buszmennyiséggel, kijön, hogy egy busza jut Adyvárosban kb. 10 utas. Ha lenne fele ennyi járat, másfélszer súrúbben, vagy akár csak 20 percenként helyett 15 percenként, akkor a JELENLEGI utasszám mellett is kihasználtabbak lennének a buszok, ugyanannyi kilométerből, és kevesebbet kellene várniuk az utasoknak. Viszont a kevesebb várakozás miatt vonzóbb lesz a buszozás, több utas várható = több bevétel. Magyarul ez a szétzilált hálózat pazarlás.
Marcalváros ehhez képest 1 óránként 2 busz 22 óránként 3 busz 23 óránként 2 busz (érinti: 37+40 óránként 2,5 busz)
Majdnem uakkora lakótelepre 9,5 busz úgy, hogy ebből 2,5 jóformán a lakosság 10%-át sem éri el, de nem is számolnak vele a lakosok, mert 10 perces ingadozással jönnek a város felé, A 23-as pedig vagy egyszerre megy a 22-essel, vagy pedig pont annyval megy a 22-es előtt, hogy egyszerre érjen be a városba.
Tehát effektíven Marcalvárosból nem tudod azt mondani, hogy 15 percen belül biztosan jön egy busz, amivel bejutsz a belvárosba. Miküzben a lakótelep mellett ott viharozik el több helyi busz félig üresen Adyváros felé, és xmillió távbusz, de azokat hagyjuk.
Adyvárosban nagyon súlyos pazarlás folyik, Marcalvárosban meg hiány. De még Marcalvárosban is pazarlás bizonyos szinten, hogy a 40-es elkerüli a lakótelepet. Természetesen ha hangolatlanul csak úgy átvezetnénk a lakótelepen, akkor az csak csók a halottnak, a 40-essel Adyvárosban sem nagyon számolnak, ha éppen jön, jön.
DE ha tényleg a hasznos buszokat vesszük, amivel lehet számolni, akkor: Adyváros: 2 : óránként 3 busz 17: óránként 3 busz 19: óránként 2 busz 23: óránként 2 busz
azaz óránként 10 hasznos busz.
Marcalvárosban: 22: óránként 3 busz 1: óránként 2 busz.
azaz óránként 5 hasznos busz.
Na ha a 19-est és a 17-est összevonnánk, és negyed óránként járatnánk, akor az óránként 4 busz lenne. Lenne egy tengely a Kodály Zoltán utcában, amit egész Adyvárosból minimális sétával el lehet érni, és megbítzhatóan 15 percen belül jönne egy busz. Az utas úgy érzi, a bsz gyakrabban jár, közben kispóroltunk egy buszt és csomó kilométert. Amiből lehet például 40-esnek az egyébként tényleg gázos 40 perces követését súríteni például.
Vagyis arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha azért lenne rossz a követési idő, mert nincs rá pénz, megszoríások, satöbbi, akkor nem hangoskodnánk. Viszont az, hogy azért rossz a követés, mert egy elavult rendszer "jó nekünk", azért viszont úgy érzem, kötelességem szót emelni.
Más városokban sincs tudtommal city busz.Sőt más városokba csucsidöben is max 20 percenként járnak és mégse reklamálnak.Ittmeg ha 15 perces a járat már reklamálnak,mert itt elvannak kényeztetve,pedig máshol is rendesen vannak utasok .
Bocs, de nem értem a logikádat. Ha az állatkerthez, stadionhoz "ott a 8-as járat", akkor az Árkádhoz miért nem jó ugyanaz? Ill. miért jó az átszállás a vidékinél (korábbi javaslatod alapján), és miért nem jó a Révaiban?
de ennyi erővel mér nincs "állatkert-busz; ETO-busz; élményfürdő busz, stb..."
Azért nincsen "állatkert" - "Eto busz" mert ott a 8-as járat, mindezt megoldja, olyan járatra tényleg nem lenne szükség! "élményfürdő busz"???- Ott van a 2-es busz! De az állatkert, élményfürdőbusz,stb-busz úgysem lenne kihasználva minden nap! Tudom hogy HPK982 nem gondolta komolyan ezeket, csak azért leírtam!!! Jó tudom, el lehet jutni Marcalvárosból az Árkádig minimum 2 átszállásal, 100-200 méter gyaloglással, de kinek van arra ideje hogy pl. du. 2-kor indul Marcalvárosból az Árkádba, legalább este 7 óra lesz mire hazaér! Főleg ha egy öregemberről van szó! Adyvárost pedig már elrendeztük!
félre ne érts nem vagyok az Árkád-busz ellen, de ennyi erővel mér nincs "állatkert-busz; ETO-busz; élményfürdő busz, stb..." Marcalvárosból ha az Árkádba akarsz menni 2 variáció is van: 22es - Révai átszállás - 31-es; 8-as busz összesen 100 méter gyaloglás
vagy 1-es, 23-as - Szökökut-honvéd liget-városháza átszállás - 14-es; 7-es, 31-es, 8-as 200 méter gyaloglás
megnézheted ha jó idő van a mi buszunkba az ajtó kinyitva, gumipókkal rögzítve, és még senki nem vágott pofán minketl. vagy anyázod őket hogy ilyenektől tartassz?
(ettől függetlenül nekem nem krédo hanem Mercedes-Travego kéne, csak mondjuk egy délelötti 5-ösön nehézkes lenne az utascsere (nyanyák))
Nem lenne rossz dolog. Pár éve még egy pozsonyi kiruccanást meg lehetett oldani az euregio vonat + 91-es busz kombóval, oroszvári átszállással (azok a fősulis évek... nagy sóhaj...). Előbb az euregio vonatok szűntek csak meg, aztán Oroszvár állomás szűnt meg személyforgalmi szempontból létezni.
Győr közlekedésének legutolsó problémája hogy nincs City-busz. Először azokon a vonalakon kellene normális követést csinálni amik megvannak, utána lehet szórakozni a játékjáratokkal.
Rajkáig is járhatnak a pozsonyi buszok A közeli osztrák falvakba - Hainburgba és Wolfstahlba - decemberben már járnak a "kihúzott" pozsonyi városi buszjáratok. Siker esetén a tömegközlekedési vállalat Rajka felé is nyitna.
Szerintem a 22-esnek kellene a végállomását áthelyezi a Révai utcából az Árkádhoz, ezzel megoldjuk a Marcalvárosiak prolémáját. Adyvárosból meg ott a 7-es és a 14-es.
Igazad van Adyvárossal kapcsolatban! De akinek "van lába" Marcalvárosból busszal bejönni, átszállni, gyalogolni esetleg a következő megállóig, az nem semmi. Ja + ugye ha haza is akarsz jönni az Árkádból! Ugyanez visszafele! És én nem olyan fiatalokra gondolok mint én vagyok, hanem idősekre! (50)-60-70-80 évesekre, meg olyan emberekre gondolok akiknek fáj a lába, vagy bottal járnak!
Nézd, nem csak te gondolkodtál ilyenen, hanem én is. De gondoljunk bele jobban, mielőtt "Árkád-busz"-oznánk. Az "Adyvárosból 2-esre szállok" megállapítással már most szembeszállok, mivel ott a 14-es, vagy a 7-es, ami ott teszi le az utasokat. Marcalvárosból hogyan? Be a városba, majd onnan akármelyik busz, amelyik arra megy. (rengeteg van, ami arra megy) .
Egyébként meg, ahhoz, hogy ingyenes legyen egy járat, ahhoz megrendelő kell. A volán nem állhatja a jegy költségeit. Jeggyel meg nincs értelme, az elején leírtak miatt. És a City-buszról még nem is beszéltem, amit be akarnak indítani, és az pont ott állna meg...
Valaki nem gondolt arra, hogy kéne Győrbe egy "Árkád járat"? Olyan sokan mondják hogy kéne egy olyan busz, mint ami a Tescoba megy csak ez nem oda, hanem az Árkádba! Mert aki pl. Marcalvárosi, Nádorvárosi, stb., az hogyan menjen el az árkádba, ha nincsen például kocsija, de busszal el tudna menni! Például Adyvárosból felülök a 2-es buszra, és az Eszperantónál leszállok. (azért ott, mert onnan indulna az Árkád busz). A Marcalvárosi, meg az 1-es járatra, és az is leszáll az Eszperantónál! Onnan felszáll az INGYENES, vagy bérlettel igénybe vehető autóbuszra ami egyenesen az Árkádba viszi! Jó, persze ott van a 7-es járat, de az nem Marcalvárosból indul, és nem áll meg az Eszperantónál! Valaki tudja hol lehetne kérvényezni az "Árkád busz" beüzemelését???
Fagyoskodjon a nabiban aki megvette,az ilyen Afrikába készült kocsit.Majd ha lessz teljesen csukhato,zárható fülkéje az új credonak akkor kell addig nem.Mást vágjon pofán a tisztelt utas ne engem (minket).
Csináltam pár nem tul régi fotót az emlitett selejtezésre itélt brs-515 kocsinkrol... :)
Az a baj, hogy nem látunk a lemezelés alá mi, átlagemberek. Azt mondják, hogy vázügyileg van gond vele. :( Egyébként meg tényleg nagyon szép busz, motorikusan is nagyon tip-top. :)
Én is nagyon sajnálom, hogy selejtezik!!!='( 1985-ös gyártmány {ráadásul decemberi!!!}, úgyhogy nem kéne szerintem selejtezni!Meg ugye természetesen jó állapotban is van =).{Csak sajnos ezt a Kapos Volán nem így látja =@}.
Azt valaki nem tudja, hogy ami a BKV-s, MVK-s... Ik260-280-asokon található viszonylatjelző tábla-tartó "dobozt" a KV-s Ik260-280-asokon miért cserélték fordítva felhelyezett táblatartókra?
Ez a helyközi Ik260-280-as táblásokra nem igaz, ott még megvan az a "doboz" ahol az a tábla található, ami a jármű lakhelyét jelzi.
Ma reggel jött 5-ösbe a HCC-745-ös Ik.280-as és éppen a kijelzőt figyeltem, valami a szemem sarkába "bevillant", és akkor láttam a fehérre (frissen) festett felniket, ami remekül, nagyon szépen mutatoot ezen a felújjított csuklóson.
Az is ki volt írva, hogy temetőjárat (a busz elején elhelyezett műanyag táblán), tehát biztos, hogy ezen nem múlt semmi. Viszont egy temetőjárat elég sokfelé mehet: a 40T jelzésből lehetett arra következtetni, hogy ez konkrétan a 40-es útvonalán megy. Ráadásul ez a hátsó kijelzőre is kifért.
(Sőt: így pl. volt felszálló befelé a Tihanyi Árpád út, kórháznál is! Ha az illető csak annyit látott volna, hogy ez valamilyen misztikus temetőjárat, lehet, hogy ő sem mert volna felszállni.)
A mai nap tapasztalatai alapján szerintem inkább csak arról lehet szó, hogy 31-én rendes munkanap volt, ezért kevés embernek jutott eszébe egyáltalán elmenni a temetőbe. Őket pedig simán elvitték az alapjáratok, nem szorultak rá a mentesítő járatra. Viszont a mai napon már jól ki voltak használva a 40T-k is, úgyhogy végső soron minden rendben ment, csak tegnap volt rossz látni a kihasználatlan buszt.
Talán nem 40T járatnak kellet volna elnevezni, hanem például: Mentesítő Temető Járat, vagy valami ilyesmit! Gondolom a T betűjelzés a temetőt jelezte. Szeptember 21.-én is szinte minden City busz járaton tele voltak az ülések! Talán azt jobban reklámozták, vagy az embereket jobban érdekelte!
Bocsánat. Én azt hittem, hogy ez egy állandó új járat lesz! Ma (temetőbe járva) láttam egy 40T -t a köztemetőnél, de nem tudtam hova elhelyezni! Azt hittem valami új járat! Amit láttam valószínűleg a 16.50.-es, vagy a 17.30.-as menet lehetett, ja és KVU-107 !!!
Este mentem egy 3/4 kört a 40T-vel. Hihetetlen, hogy az emberek mennyire idegenkednek a szokatlan dolgoktól. Rajtam kívül 1 utas volt kifelé, és talán 2 vissza (aztán 20 perc múlva a 40-es meg ki volt tömve). Amit végképp nem értettem: visszafelé a Szentlélek templomnál 2 várakozó is volt, de mosolyogva intettek, hogy ők erre nem szállnak fel... Pedig abból a megállóból minden busz ugyanazon az útvonalon megy be, tehát biztos, hogy ez is jó lett volna nekik. Az utastájékoztatás szerintem megfelelő volt, ki volt írva a kijelzőre a 40T jelzés (direkt a 40-esre utalva) és végállomás, ill. a busz elején a részletes útvonal is.
Csak azt nem tudom, hogy most melyik fog menni amíg meg nem javítják a Man-t? Csak nem beáll az egyik Ikarus? Sőt, már ma este kezdeni kell a pótlást, hisz egy csomó ember várakozhat a Tesco mellett a járatra! Vagy a másik változat, hogy folytatja a munkát a Man, aztán majd megjavítják amikor akarják!
Persze a MAN volt, megerősítem. Mostanában legalább már 2-3 hónapja a MAN ment. A fehéret, meg a zöldet még nem láttam mostanában menni! Valaki régebben azt írta, hogy azok majd télen közlekednek!
Kb. fél órája, olyan 19.14.-kor ma este a Tesco mellet haladok el, és látom, hogy a Királyszéki utcán balesetet szenvedett a Tesco busz. A busz hátuljába szaladt bele egy személygépkocsi. A kár nem túl nagy, egy kisebb-nagyobb behorpadás látszik az autóbusz hátulján! Személyi sérülésről nem tudok.