El kéne már mennem oda, csak ne lenne nekem olyan messze, ráadásul kocsim sincs,tehát sok-sok gyaloglás kinézőben nekem... :(
-
A vékony lapnál nekem sem a leeső anyagmennyiség miatti az érdeklődés, hanem időnként jó lett volna vékonyabb lap, már többször is.
-
Erről jut eszembe:
Van olyan az angol nyelvterületen, hogy DADO.
Ez speciális körfűrészlaprendszert jelent, aminek két szélső, viszonylag sokfogú lapja közé, párfogú, lépésenként eltolt körfűrészlapokat tesznek be, és ezzel vágnak szélesebb hornyokat pl szekrénylapokba, a plocok éleinek mélyedése részére.
Tegnap felhozta az asztalos az általam elmért és általa korrigált utolsó darabot, akkor látta a kész szekrényajtókat. Megsimogatta, GRATULÁLT és azt mondta, hogy szebben megcsináltam, mint ők szokták.
És kissé sajnálkozott, hogy miért nem kérik a kuncsaftok az ilyen felületkezelést.
Hízott a májam rendesen.
Persze lehet, hogy csak nagyon udvarias és akart nekem egy jó napot szerezni.
Engem pl. akkor bosszant a 3,2mm vágásvastagság, amikol a késztermék mondjuk 1,8mm, pl. egy hangszer rezgőlap esetében. Az anyag kétharmada már fűrészeléskor hulladékká válik.
Kérlek, a többi Auro-s PDF-et is olvasd el, abban is vannak reklámízű szövegek, de azt gondolom, hogy nagyon sok olyan szempont is szóba kerül, amikről máshol nem hallottam.
Meg kérlek nézd meg Sixay bútorait is meg kiállítási dolgait is. Nem marketinges ő elsősorban!
Sok volt a 6 ezer Ft-os anyagköltség a kb 10 nm lekezelésére? A nitronál biztos drágább, de ha valami igényesebb megoldást választanánk?
Na, jó. Nem akarok én az Auro mellett lándzsát törni. Nekem nagyon bejött, az utóbbi időkben ez volt a legjobb barkácsélményem, engem meggyőzött. Már bánom, hogy a könyvespolcot nem így kezeltem.
droti, lehet, hogy én egy hitetlen gyaur vagyok, és ezért nem fog meg ez a mekkadolog, de én elég ritkán járok feléjük, pedig közel is lakom:)
Van sok szép dolguk, de én olyan vagyok, hogy ott veszem meg a dolgaimat ahol éppen akkor jót, és ezt olcsón is adják. Így gyak gépügyben 2-5 helyre járogatok...:) Na jó az egyik a paliszander...:)
rferi a CMT-nek úgy tudom hogy a magyarországi "kiemelt" vagy talán "fő" forgalmazója a Paliszander Kft a Méta u. környékén van, de érdemes kocsival menni oda, mert nincs közelben BKV...
Cím: Bp 1181 Besence u. 14.
2-903-666 ; vagy 2-901-995.
A vékony lapoknál azzal is tisztában kell lenni, hogy ezek hamarabb kopnak és könyebben "beéghetnek, mint a vastagabb társaik. Én még sosem problémáztam azon, hogy sok a 3.2 mm vágásvastagság...
El tudom képzelni, hogy ez fontos lehet, de nem hinném, hogy ez a hobbiszinthez kellhet... pl létjogosultsága ott lehet ahol tömegméretekben vágnak léceket, mivel ott már számottevő anyagmegtakarításokat lehet elérni egy ilyen "kis" méretcsökkenéssel.
Az az igazság, hogy ezen munkák miatt lett kifejlesztve.
Szépen egy tengelyre felfűznek vagy 6-10 lapot megfelelő távtartókkal, és szakmányban lehet gyártani a lécanyagot:)
GPF
Engem ez a *.pdf állomány egy dologról győz meg:)
Arról, hogy a cég marketingese felmérte a terepet, és megállapította, hogy mi az oka annak, hogy nem veszik tömegesen az asztalosok az anyagot. Gondolom a konklúziója az volt, hogy: túl drága...
Valahogy meg kell magyarázni azt, hogy "nem is...":)
Sok csúsztatás van a cikkben, egy szakember egyből látja ezt... De tudod az az érdekes, hogy ezt a cikket éppen szakembereknek írták... Szóval kicsit hülyíteni akarnak minket...Nálam nem jött be:)
Nem az anyagról írom ezt, hanem erről a nem is kicsit marketinges-dumáról amit a belinkeltél:)
"
Lakkokból a fajlagos anyagfelhaszná-
lás meglehetõsen magas, s mivel legink
ább csak szórással felhordhatók, a
használat során is óriási a veszteség. Ami
ténylegesen a felületen marad, az a
doboz tartalmának jó, ha negyede (az,
hogy a többi a dolgozó tüdejébe és a
légkörbe kerül, átfogóbban tekintve
szintén nemcsak környezetvédelmi és
egészségügyi probléma, hanem anyagi
jellegû is, de ezt csak késõbb és nem
közvetlenül kell megfizetni)."
Bocsesz mindenkitől akinek még nem írtam választ, de így karácsony előtt nagyon el vagyok mindig havazva... Majd behozom a két ünnep között!:)
A köszörüléshez meg csinálok képeket, és azzal illusztrálva leírom a véleményemet. Előljáróban annyit, hogy nem kell ehhez akkora faxni.. egy köszörűgép, és egy fenőkő ennyi az eszközigény.. a többi meg csak dajjer...:))
biopint már használtam, aurót még nem. A leírásod alapján (ahogy használtad) szerintem ugyanaz a kettő ( illat, felhasználás módja stb.) . Én az árakat a narancshéjolajos verzióra néztem .
Már csak azért is, mert van csaphornyos parkettánk, amit fel kellene újítani, meg egy faburkolatú lépcső is... Mivel a lakk sem olcsó mulatság, meggondolom még (meg kikérem a tanácsukat, és tudom hogy az Auroval kezelt parkettát is meg lehet nézni náluk), hogy azt is nem Auroval kellene lekezelni.
Azért nem semmi lenne egy narancs illatú nappali ! :))
Tényleg, még mindig érezni a narancsolaj illatát ?
Kültéri cuccaik is vannak, amit meg akarok sasolni, mert egy fa teraszt is tervezek, szívesen megnézném azt a skandináv vöröst élőben.
Megnéztem újra az Orange-ot is. Az olaj tényleg drágább az AURO-nál, de a viaszban nem vagyok biztos. Elsőre az is úgy tűnik, de a felhasználandó mennyiség a leírás alapján az Orange-nál 4-szer annyi.
Én is onnan tudom, hogy szembeálltam az ecsetekkel a boltban, mert beltéri lazúrt kellett felvinnem a leníló padláslépcsőre, és nem volt otthon szűz ecset a célra.
Na ott láttam hogy lazúrecset, és elolvasva a lazúros dobozon az írást, rajta is volt, hogy műszálas lazúrecsettel kell felvinni. A lazúr vízbázisú volt egyébként.
Köszönöm, pontosan ilyen infókra gondoltam az Auro-ról, az Egressy nekem is a szomszédban van.
A lazúrecset nem csak a vízbázisú festékhez kell? Egyszer kínlódtam vizes parkettalakkal, és mikor valamilyen szőrecsettel próbáltam, fehér kocsonya lett.
A fűrészem leírása két mondatot ír a hasítókés és a fűrészlap kapcsolatáról. Az egyik mondatban azt mondja, hogy ne használjunk vastagabb éket mint a penge. A másikban azt, hogy ne legyen vékonyabb a penge mint az ék. :-)))
Amúgy ma fejeztem be a parkettázást, a Boronkay-féle 64 fogú lap úgy vágta a lamináltpadlót mint a kés a vajat. Tökéletes, roncsolásmentes lett a vágási felület. Bár úgysem fog látszani a szegélylécek alatt...
Nem, hanem egy darab színfúrnéron próbáltam ami a préselés után lesett.
A müv.tör. lehet vitatkozni ,de a tied valóban jobban hangzik.
A köszörülés után keletkezik egy durva sorja a véső/gyalukés élén.
Ezt a sorját el lehet fenni kisebbre egy durva kővel de egy bizonyos sorja méretnél nem tudsz kisebbet csinálni mert a dúrva kő is képez egy sorját.
Ezt lehtetlen eltüntetni a dúrva kővel.
Ezután váltok egy finomabb kőre(most hívjuk közepesen finom kőnek)amivel a dúrva kő által keletezett sorját már kisebre tudom fenni de nem tudom eltüntetni mert mint az elöbb a dúrva kőnél is a közepesen finom kővel való fenés közbe is keletkezik egy nagyon kicsi sorja.
Ekkor már lehet használni a vésőt mert azt a pici sorját már nem lehet látni és érezni se nagyon.
Van egy olyan trükje a sorja megalapításáról hogy a körmön kell végighúzni lassan,nem nagyon rányomva és így mindenegyes "rezgést" meglehet érezni amit a sorja csinál. Próbáljtok ki egy dúrva és egy finomabb kővel való fenés után ezt a trükköt és megértitek mire gondolok.
De aki itt nem áll meg az használhat egy finom követ amivel ellehet tünteni a közepesen finom kő által keletkezett sorját is.(ha ezt a gondolatmenet folytatjuk a sorjával kapcsolatba akkor keletkezik a finom kő által is egy sorja de akit az is zavar az ne itt pötyögtessen hanem fordúljon orvoshoz)
Ha ez nem tetszik akkor lehet kapni polírkorongot meg hozzávaló pasztát és azzal is ellehet tüntetni azt az apró sorját ami keletkezett.
Van külön a szerszámélezéshez való polírkorong és paszta is.
Én Bp.-ről hozattam annakidején mert fehérváron nem lehetett kapni.
A korong kb. 1500 volt a paszta meg pff...kb.700 dee nem emléxem pontosan.
A paszta akár 10 évig is elég még akkor is ha naponta élez az ember szerszámot.
A korong 12cm átmérőjű 5cm magas és nincs kifúrva a közepe úgyhogy rálehet tenni sztem köszörügépre is de én egy 12-es csavart ragtam bele és az álványos fúróba használom.
Igen köszörülés közbe holker keletkezik amit a fenésnél nagyrészt(az homloklap középső 30%lesz holker) eltüntetek tehát a végén lapok találkoznak egymással és a sorja nagyrésze is eltűnik.
A polírkoronggal nem fenek hanem a véső/gyalukés élén ottmaradt maradék sorját polírozom le.
A polírozással nagyon ellehet rontani a véső/gyalukés élezését ha nem ért hozzá az ember.Persze gyakorlással meglehet tanulni ezt is mint minden mást.
Néhány dolgot hozzáfűznék rferi gondolatmenetéhez.
Valóban, a hasítóék nem lehet olyan vastag mint a fűrészlap ( pontosabban "vídiás fűrészlap" ) , és nem is lehet kapni különböző vastagságokban.
Vékonyabb fűrészlapot viszont lehet kapni!
Én amikor a körfűrészemet vettem rögtön vastagnak találtam a 3,2 mm-es lapot.
Némi utánjárás után találtam 1,7 mm-es vídiás ( CMT márkájú ) lapot. Nem kell mondanom mennyivel kevesebb fűrészpor keletkezik így, és kisebb a terhelése a gépnek.
Hasítóék az természetesen nem volt hozzá, így az eredetit kellett elvéknyítanom.
De mennyire? Nos az üzletben megnéztük a CMT katalógust, és abban az ék vastagsága a lapvastagság, és a vídia fog vastagsága közötti érték köll hogy legyen. Ez az én lapomnál 1,2 mm lap és 1,7 mm vídia vastagság. Így az ék kb. 1,5 mm kell legyen ennél a lapnál.
szerintem az alumínium gérvágó készülék ( praktiker 4-5 ezer) kezdésnek neked tökéletesen megfelel. A felfekvő felületei marózottak, a fűrész megvezetése eléggé pontos. Bár nekem egy kissé sokáig tartott a vágás, az apró fogak miatt. Viszont éppen ezért meglehetősen finoman vág. Mióta megvan a körfűrészem alig használom. Egy biztos, vastag fa vágásához sok türelem kell véle.
Azt én nem csináltam. Meg az asztalos sem. De nekem bükk, az nem szálkásodik annyira. Nagyon finoman lecsiszolta az asztalos, gondoltam kipróbálom. Egy kisebb darabot leolajoztam és megvártam míg megszárad. Az első lakk vagy olaj után nagyon lehet érezni, hogy durva lesz a felület. Ennek nem volt az, tök sima volt. A skótszivacs után meg teljesen. Próbáld ki Te is, akár meleg vízzel.
Ha csiszolnod kell, akkor vibrációs csiszolóval javaslom, elég szar munka, mint minden csiszolás.
Mármint mit hol vettem? Milyen ilyet találtál a neten?
Egyébként mindent az Euroll-nál vettem, de ezt már írtam. Egressyn van a Mexikóihoz közel, egy udvarban, ahol van a szerszámélező is. Az Auro-oldalon vannak pesti viszonteladók, nekem ez útba esik.
De hosszas informálódás előzte meg a dolgokat. Leveleztem Sixay-val is, aki egy bútortervező és készítő és gyönyörű cuccokat csinál és ő a magyar forgalmazó. Meg elolvastam a referenciákat.
De az Euroll-nál sem lehet megtapogatni a különböző viaszokkal, olajokkal kezelt fákat. De ki vannak rakva a dobozok, azokat el lehet olvasni. Ha szerencséd van, olyankor mész, amikor van ott hozzáértő. (Nekem egyszer sem volt szerencsém.)
A skótszivacsokat meg lehet fogdosni. Az ecsetekhez értenek. Pl. azt sem tudtam, hogy van lazúrecset.