Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.01.30 0 0 91
Egyetértek halálosztóval:ragaszd be a szorosan illesztett rétegelt lemezt.Az 5-ös lapot én hármas maróval marnám, hosszában kétszerre, mélységében háromszorra.Tehát hat menetben.
A felsőmarónak van egy rossz tulajdonsága:másképp viselkedik a tolás és a forgás irányának függvényében.Egyik irányban kifele, a másik irányban befele "húz".Ezért, kell kisebb maró, és mindkét horonyoldalt a "befele" irányba marni, hogy ne legyen szélesebb, mint amit akarsz.És nem egyenletesen lesz szélesebb, hanem girbe-gurba lesz, mert még tolási sebességfüggő is!Ráadásul a barkács marók tengelyei nem elég merevek, rugalmasan hajlik, és hiába tettél vezetőlécet, akkor is képes a maró a rossz irányban szélesebbre marni a hornyot!
Ezért kéne a körfűrész, vagy a felsőmaró helyett az asztalos marógép.(asztallal bíró, azért asztalos)
Ha még nem vettél marót, akkor ajánlom olyat válassz, aminek a nyaka a csapágyházzal együtt fémből van, nem műanyagból.Az egy kicsit merevebbb.
És a horony mélységét mindig kis lépésekben alakítsd ki, mert úgy is kevesebbet hajlik el.
Előzmény: Törölt nick (89)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.29 0 0 90
Szerintem mindenkeppen fontos, hogy a retegelt lemez betet szorosan alljon benne, mert az tartja a derekszogeket. Gondolj arra, hogy a butorlap IKEA butor hogy nyeklik amig a hatlapot fel nem szogeled. Nagy terhelest sporolsz meg a csapozasaidnak ha a retegelt lemezt szorosan illeszted, akar csiszolassal, es jol beleragasztod. Elpusztithatatlan lesz, ha a lemezek jol illeszkednek, es be vannak ragasztva.

vajk

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 89
Pontosan mi lesz rettenetes? Szélesebb lesz a kelleténél?

5 mm-es rétegelt lemezem van, egy 6-os horonymaróval terveztem nekiállni, gondolván hogy ha nagyon lötyög, legfeljebb beragasztom. Akkor mit javasolnál helyette?

Előzmény: rferi (87)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 88
Tetszik ez a fa számítógépház. Gyárthatnád sorozatban, a tuningmániások megvennék. Maximum egy-két kék fénycső kéne még. :-)
Előzmény: halaloszto (79)
rferi Creative Commons License 2004.01.29 0 0 87
Dekopírral vigyázni!!!!
Már egy centi vastag faanyagnál képes görbülni a fűrészlap, és a végén siralmas eredményt ad!
Szvsz csak a szekrények hátlaplemezének levágására alkalmas! (kis túlzással)
Ha marod a hornyot, akkor a maró MINDENKÉPPEN kisebb átmérőjű legyen, mint a horony, mert nem ürül a forgácstól kellően a horony, és rettenetes lesz!
Hidd el, 15 éve csinálom!
Előzmény: Törölt nick (80)
rferi Creative Commons License 2004.01.29 0 0 86
Az éles saroktól indulj el kifelé a városból a jászberényi úton.(X. ker)Sokat kell menni, és balra figyelni, mert lesz olyan kiírva, hogy táblásított fenyődeszka.Na ott a multkor mutatott nekem a csaj olyat, hogy besz@rás:0,6mm (nullaegészhat) vastag HÁROM rétegű rétegelt modellezőlemez.Mondjuk 12000 egy tábla, kábé egy négyzetméter ha volt, DE legalább volt!
Ott tuti lesz olyan, ami neked kell.
Előzmény: sakkmatt (81)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.29 0 0 85
Szia!

Az erdert-en van egy lap-lemez kozpont feliratu, azt erdemes. Telefonba nagyon nagyon kerdezd meg, hogy van-e, visszakerdezve kb igy: "akkor en most buszra ulok, felora mulva odamegyek es az anyaggal megyek haza?". Engem tobbszor megszivattak. (pl: es el lehet vagni, hogy beferjen a kocsiba? Igen, van meretre vagas es szallitasi vagas is. Koszonom. Odamegyek, es kozlik, hogy elromlott a furesz multheten, es nem tudjak elvagni. Ami a websiteon van hogy hazhozszallitas, meg meretrevagas meg kis tetelek az nagyon maskepp nez ki, mint amikor odamesz, es rajossz hogy az ugyfeleik butorgyarak meg asztalosok, es mindent targincaval rakodnak)

Amikor retegelt lemez forrast kerestem, akkor talaltam egy ceget, akinek a websitejan kulon ki volt irva, hogy a modellezok kedveert tartanak vagyon vekonyakat is, de most nem talalom.

vajk

Előzmény: sakkmatt (84)
sakkmatt Creative Commons License 2004.01.29 0 0 84
kedves halaloszto :)

kössz a tippet, holnap körbetelefonálom az erdert-en található telephelycímeket !

Előzmény: halaloszto (83)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.29 0 0 83
Ilyen vekonynak nem jo a papir? Modellboltok? (en nem vagyok modellezo, de a fa repcsik ilyen vekony balsabol is vannak, csak a balsa ide felesleges). Esetleg www.erdert.hu, telefonon felhivni oket, es furnerok, svartni furner irant erdeklodni.

Svartni furner temaban az eredmeny erdekel.

vajk

Előzmény: sakkmatt (81)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 82
Hasonlít a csapolási elképzelésem, ha felülnézetből rajzoltad. :-)

A különbség (nem saját találmány, könyvből néztem ki:


Kérdés, hogy lesz-e türelmem 4x megcsinálni. :-)

Előzmény: halaloszto (79)
sakkmatt Creative Commons License 2004.01.29 0 0 81
sziasztok !

épp most tettem fel egy kérdést a modell/makett topikban. itt is rákérdezek, hátha nagyobb szerencsével járok.
szóóóval, 1-2-3 mm-es falemezre lenne szükségem, egy kis ház modell megépítéséhez. tudtok ajánlani beszerző helyet ? merre keresgéljek ?
holnap kéne megvennem a faanyagot, sürget az idő, célirányosan venném nyakamba a várost...

Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 80
Rövid leszek, hogy ne legyek hosszú: :-)

1. A polc gyönyörű.

2. A körfűrészen még agyalok, egy darabig szerintem pótolja a lapszabászat + kézi gérvágó + dekopír. A marót fontosabbnak érzem.

3. Viszont egy univerzális gépasztalt már kinéztem, amire maró, kör és dekopírfűrész is felrakható hanyatt és van alu vezetője. Így már tudok egyenesen marni.

Előzmény: rferi (78)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.29 0 0 79
huuuu, lessz it nepesseg! nagyon orulok!

Bondnak: en is azon gondolkoznek, hogy a vizszintes lecek tamaszkodjanak az oszlomon fent. a szekeknel vagy a vizszintes keretet osszefogazzak, es a labat belul odateszik es megcsavarozzak, vagy a vizszintes lecek vege bele van eresztve a szeklabba. leginkabb a fugg oszlop vegebol kivagnek egy nagy darabot, hogy esztetikailag maradjon kulseje, es belul mondjuk gerbe vagnam a vizszinteseket.

1 - oszlop
2 - egyil vizszintes
3 - masik

1111111111222222
112222222222222
113322222222222
113333222222222222 folytatas
1133333322222222
11333333332222222
3333333333
3333333333
3333333333
folytatas

Tobbi:
A korfureszhez asztal cucc az tenyleg jo, en is csinaltam, butorlapbol, a labat is, es a rendes asztalra kellett felrakni. En jol elszurtam, es doboz alaku volt, iszonyat szivas volt kivenni, betenni a fureszt. Aki ilyent csinal, erre is gondoljon. Vezetolecnek a butorlap darab is megteszi, elfoliazva, vagy L alakunak osszecsavarozva. Furesz vasarlasnal arra figyelni, hogy a talpon mennyire masszivan van rogzitve. Arra tervezik ugye, hogy a fulenel fogva hasznalod, nem a talpanal fogva, ezert a legtobbon a talp elegge lotyog. A lotyogos talp ha a talpnal fogod a fureszt azt jelenti, hogy nehez lesz merolegesbe allitani a fureszlapot az asztallal. Nekem a vegen a motor volt mindenfelekkel kitamasztva, megfogatva, miazmas.

Horonyfureszeles tenyleg jo dolog. Oldaltavolsag precizios beallitasa: rogzitett vezetolec, parhuzamossaga a fureszlappal ellenorizva. Mellete egy parhuzamos lec, 19mm butorlap, a melamin jol csuszik. Ez mellett tolod a munkadarabot. Most jon a poen: tizedmillimeter pontossagu trimmeles: a vezetolec es a melletett masik lec koze papirlapok. A Post It note meg ragados is, lehet tobbet egymasra tenni, es meg irni is lehet ra. Tehat proba, meres, papirlapmennyiseg szabalyozas. Mondjuk csak trimmelni jo, mert a sok papir rugalmas.

En a vegen vettem Ferm tk250 asztali korfureszt, reszletek a barkacsolas fajatekok topicban.

Kerdesek:
1. Hol kell aluminum profilt venni? A ://www.metalservice.hu>Metalservice-t ismerem, van jobb is?

2. Hol kell jo fureszlapot venni?

bocsi a szomenesert.

vajk

ps: En csinaltam: Onimadat, exhibicionizmus

Előzmény: rferi (78)
rferi Creative Commons License 2004.01.29 0 0 78
Sziasztok!
Örülök, hogy megtaláltam ezt a topikot, szeretek asztaloskodni, bár még soha nem jutott eszembe nyútonban fát méretezni.(bocs, kihagyhatatlan)
Bond!
Javaslom, elsőnek egy körfűrészt szerezz be, és csinálj neki egy asztalt, amibe alulról felfelé csavarozd fel.Az asztal lapján aztán tologatod az anyagot.Ezzel eszméletlen sokmindent meg lehet csinálni.
Írod ezt a macsekládát.A hornyokat én pl. tuti nem maróval csinálnám, mert a fűrésszel pontosabb lesz.Vezetőnek venni kell egy darab SYMA profilt (alu, keresztmetszetében egy kör középen, és négy sarok felé négy nyil.A kiállítási csarnokoban alkalmazzák pl. a BNV-n).
Az remekül szilárd, asztal két végén felszorítani párhuzamosan a fűrészlappal, a megfelelő távolságban, és lehet neki nyomni az anyagot.
Két menetben végigtolva a fűrészen a lécet, megvan a horony lézerpontosan.Felsőmaróval görbe lesz, saját tapasztalat.
Majd lefényképezem az asztalomat, hogyan csináltam meg, bár az némi hegesztést is tartalmaz.
Ha javasolhatok egy tipust körfűrészre:Bosch PKS66CE.Ez kurv@ drága volt, de fordulatszabályozós, és ami a lényeg lágyan indul, és öntvénytartós.Óra nem jön le a falról pedig 1400 Wattos, és nyomhatod neki, nem lassul le.Ehhez adnak egy lapot, azt rögtön kidobni, és venni helyette egy jobbat.Minimum 40 fog, keményfémlapkás, váltottfogazású, kicsi vágási szöggel.
Keresztirányú vágáshoz pedig egy ugyanilyet, de negatív élszöggel (-5-6 fok).Ez nem tépi a szálakat.
És végül bemutatkozásnak egy munkám:
faragott polc
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 77
Ez egy gyakorló projekt. Rétegelt lemez hornyolása maróval, ahogy írtad is, meg oszlopok összecsapolása. A rétegelt lemezt lehet, hogy nem ragasztom be, azt szeretném elérni, hogy a keret maga elég erős legyen.

Csapolási terv: a 4 függőleges oszlopba alul-felül oldalról mennek be a vízszintesek, 2-3 db mezei 8-as köldökcsappal + ragasztás a teljes felületen. Felül viszont vésett csapolást tervezek a nagyobb teherviselés miatt. Vélemény?

Utánagondolva, kicsit nagyobb lesz mint 40x25x25, mert ez a rétegelt lemez betétek mérete.

Előzmény: halaloszto (76)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.29 0 0 76
Az a 25cm eleg alacsony. Lehetne az oldalat tomor fenyodeszkabol is csinalni, pl ilyen mostanaban mindenutt probaljak eladni ragasztott polclapbol. Akkor nem lesz szilardsag problema.

Amugy a 4x4cm szerintem is eleg kell legyen. kicsit kell gondolkozni, hogy a sarkoknal mindket oldala a teto keretenek tamaszkodjon az oszlopon. Ha ez az oldalat horonybatett retegeltlemezbol projekt, akkor a retegelt lemezt jol illeszteni, ragasztani, hogy ne engedje oldalra nyekleni. (paralelogrammaba dolni)

aztan kuldeni a kepeket!!

vajk

Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 75
Most is ugyanekkora papírdobozban alszik, és már felnőtt. Szereti a szűk helyeket, ahol fedezve van a háta.
Előzmény: PETYUS (74)
PETYUS Creative Commons License 2004.01.28 0 0 74
És mi lesz ha megnő a macska?
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 73
Macskaaltató kis láda. Alul macska, felül párnázott ülőke embernek vagy macskának. :-)
Előzmény: PETYUS (72)
PETYUS Creative Commons License 2004.01.28 0 0 72
Én 4*4cm-esből csinálnám, de görcs ne legyen benne! Mi lesz ebből? Gitárcombo?
Előzmény: Törölt nick (71)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.28 0 0 71
Nem azt akartam kiszámolni, hogy mennyit hajlik, hanem hogy mikor nem hajlik. Egyébként tényleg mindegy, ha az ember fenékre esik, legközelebb erösebb anyagból csinál széket.

Szavazásra bocsátom a kérdést: Kis láda, 40x25x25 cm-es keret, tetején 40x25-ös lap, 100 kilós embert ülve bírjon el. A keret négyzet alapú lécböl lenne. Milyen vastag lécet használnátok?

Előzmény: halaloszto (70)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.27 0 0 70
OKOK, elfogadom, nem kell eltorjon, hogy ugymaradjon. Az eredeti kerdes az volt, hogy valami szeket meretezunk. Ott kb mindegy, hogy ugymarad, vagy el is torik, gondolom a nehez ember alatt elgorbulo, ugymarado szek nem jo megoldas. Csak azt akartam mondani, hogy az a szilardsag ami a tablazatban van, az arra vonatkozik, hogy mikor torik-szakad, nem pedig arra, hogy mennyit hajlik. ezert nem lehet belole kiszamolni hogy mennyi lesz a 40x40x1000 lec behajlasa ket vegen alatamasztva, kozepen terhelve 10kg-al.

vajk

Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.27 0 0 69
Maradandó alakváltozás lehet szerintem a hajlás is, ha a faanyag úgy is marad hajlott állapotban. Ekkor az alakja maradandóan megváltozott, nem? :-)
Előzmény: halaloszto (67)
AzHofi Creative Commons License 2004.01.26 0 0 68
Szia!

a maradando alakvaltozas az a tores, a hajlas az a nem maradando
Hát ezt anyaga válogatja. Fával kapcsolatban valszeg igazad van, de vasnál a hajlás az lehet maradandó alakváltozás is (húzott oldalon nyúlás, nyomott oldalon zömülés formájában), szal ami nem marad úgy, visszahajlik eredeti állapotába az a nem maradandó, a többit képzeld mellé :)

(Amúgy van 1-2 olyan fafajta is amit ha túlhajlítasz nem törik el csak a terhelés megszűntével ,,úgymarad'' meghajolva, görbén)

Előzmény: halaloszto (67)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.26 0 0 67
sziasztok!

most talaltam a topicot (thx to gpf)

vegre valami elet! majd lesz kerdesem is, meg latom mar hogy a szilardsag tema lecsengett, de vegigolvasva lenne ket megjegyzesem:

1. meretezesnel eleg jo alapszabaly, hogy nezzuk meg, a hozzaertok hogyan csinaltak. tehat ha egy profi szeken az adott alkatresz 3x6 cm, akkor az tuti jo lesz.

2. valaki olyant irt, hogy az adott adat (szakitoszilardsag vagy mi) azt mondja meg, hogy maradando alakvaltozas nelkul mennyire terhelheto. a maradando alakvaltozas az a tores, a hajlas az a nem maradando.

vajk

PETYUS Creative Commons License 2004.01.26 0 0 66
De ha minden "csigolyában" van még egy függőleges lyuk, akkor úgy elfér benne a kábel, mint a gerincben a gerincvelő.
Előzmény: MyKMaN (65)
MyKMaN Creative Commons License 2004.01.26 0 0 65
Bár ha egy fém cso van az oszlop közepén és abban megy a kábel , akkor elképzelhető hogy az tartja a lapokat is.
Előzmény: PETYUS (63)
MyKMaN Creative Commons License 2004.01.26 0 0 64
Középen a kábel megy szvsz :)
A lampakretek oldalrol vannak rogzitve ,az lathato a kozeli kepen.A lapok viszont fogalmam sincs hogy vannak. Mivel ugy néz ki az oszlop egy darabbol van.
Előzmény: PETYUS (63)
PETYUS Creative Commons License 2004.01.26 0 0 63
Szerintem a középoszlopban van egy végigmenő hosszú csavar.
Előzmény: MyKMaN (62)
MyKMaN Creative Commons License 2004.01.26 0 0 62
Tökéleltesen igazad van , Ö amerika egyik legnagyobb építésze.Persze amíg élt akkor is a felső tízezer bírta megfizetni , amióta meg meghalt....
A terveket már megrajzoltam , csak pl a képeken nem látni se csavart , se más rögzítést.Ezert gondolom ragasztották.
Voltam praktikerben is de ott lucfenyőn kívül nincs semmi.Azért kérdeztem , hol lehet nemes fákat is venni.
Előzmény: Törölt nick (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!