Ezért is raktam a kacsintós szmájlit a mondanivalóm végére. ;) <--ilyet. Ezzel nem azt mondtam hogy nincsen igaza, hanem csak próbáltam kiigazítani - kvázi - megtanítani valamire. Ha ez Neked azt jelenti, hogy szerintem Neki szimplán nincs igaza akkor súlyosan tévedsz. :)
Jo hogy itt vagy. Majd megkeresem neked egy masik topicbol a hosszu flame veget, amikor is mindenki belatta, hogy a szaknyelv meg a koznyelv ket dolog, es attol hogy valaki a koznyelvet hasznalja meg nem erdemli meg, hogy szimplan kijelentsd hogy nincs igaza.
En is mondhatnam, hogy nyilo ablak nincs (vagyis nagyon ritka), amire te gondolsz az a nyithato. Nyilo akkor lenne, ha magatol nyilna, igy hogy meg kell fogni es ki kell nyitni sajnos az csak nyithato. Lasd meg nyilo rozsa.
A hiedelemmel ellentétben a szú csak élő fában található meg. A kivágott fában sokféle rontóbogár megél. Ezek közül a "kopogó bogarat" hívja tévesen a nép szú-nak. ;)
Lattam is nagy tablan hogy nem er egyedul maszkalni. De lattam mar ilyet masutt is, es eddig mindig nekem kellett meggyoznom a szakembert hogy hallgasson meg es segitsen.
szakmai kerdes: ezek a szabvanyos vastagsagok ugy vannak, hogy a gyalult cucc mindig 19 vagy 22mm vastag, a gyalulatlan meg 25 vagy 50? akkor ha az ember mondjuk 25mm gyalult anyagot akar mit csinal?
Gyak majd minden alkalommal kizárólag szárított borovi fenyőt akár 2" vagy 1" vastagságban. Mondjuk a tényleg használható jobb minőségű fenyőárujuk majd 120 000 ft de abból tényleg lehet dolgozni! De sajna van egy hibájuk:(( és az az, hogy nem tartanak lombosárút:((
Egyébként nem azért ment a melós utánad:))) hanem azért mert a telepszabályokban az van, hogy csak kísérővel szabad bóklászni ott:)
De tényleg vágnak, úgy ahogy mondod, és tényleg segítenek, sőt egy nyamvadt deszkáért is képesek elpakolni több rakat fenyőt!! Persze ki kell várni a targoncást, míg odaér...:)
En ilyent mar csinaltam. Csak nem kezigyalugep volt fent, hanem egy becsapagyazott henger, azon csiszolopapir. Tiz perce keresem a fotot rola, de nem talalom. Majd megkeresem a garazs sarkaban egy lefotozom.
A magassagallitas ugy van megoldva, hogy az asztal az egyik vegen zongorapant, a masik vegen meg csavarral allithato magassag. Ha nem akarsz tobb meteres dolgokat keresztultolni, akkor nem olyan zavaro hogy nem vizszintes az asztal.
Voltam a fatelep.hu-n. Hat eddig legkedvesebb elmenyem. Segitokeszek, holgy elmondja hogy hol keressem a cuccot, persze azonnal masfele indulok. Melos jon utannam, hogy emerre lesz amit keresek, segit valasztani, varja hogy kerdezzek. Keres nelkul segit pakolni a kocsiba, ugy kell kivenni a kezebol. A 4m deszkat elso kerdezesre elvagjak, nem kell biztatni hogy de azert vagja mar el, nem tartja a kezet, latszik hogy ez itt benne van a szolgaltatasban. Mondjuk hogy a vegen vettem gyalult szaritott deszkat kisemmeremszamolni kobmeteraron az egy dolog.
Megegy fontos: most epitik az uj uzemcsarnokot, ezert gyalulas es hasonlok meg egy honapig nincs, de egyebkent termeszetes.
Akarok csinálni egy gyaluasztalt, amibe a kézi gyalumat beleszerelve vastagsági gyalulást tudok csinálni. Valahogy így akarom megcsinálni:
A gyalu előtt és mögött felül akarok még egy rugós állványon valami görgős leszorítást is csinálni, hogy ne tudjam elbillegtetni az anyagot síkból. Ezzel csak max. gyaluszélességben tudnék dolgozni, de ha a darabok egyenként egyforma méretűek, akkor az ezekből összeállított nagyobb darabon se számítok nagy diffikre, amit max. csiszolással el ne tudnék intézni.
Eddigi tapasztalatom szerint minden olyan fatelepen, ahol helyben gyártott lambériát illetve hajópadlót (pl.) is árusítanak lehet vásárolni úgy fát, hogy azt rendesen meggyalulják (nútolják, fésűzik akár) és ezeken a helyeken hozott anyaggal is megcsinálják ezt. Mondjuk ha nem sok anyagról van szó, akkor a legszívesebben úgy csinálják meg, ha az anyagot is ott veszed. Akkor, ha már vásároltál ott párszor, akár az is előfordulhat, hogy ingyen megcsinálják.
Nekem van itt Miskolc mellett egy fatelep, ahol általában fenyőt vásárolok és ott már ilyen kapcsolatban vagyunk. Szerintem érdemes a beszerzéseket lehetőleg egy helyen csinálni, az mindenkinek előnyösebb tud lenni, mint ha minden szál deszkát máshol vesz az ember.
Épületfából egészen jó minőségűt is lehet válogatni régi házak bontásánál. De jól meg kell nézni, nincs-e benne szú, nyálkagomba vagy egyéb kártétemény.
Azért kézigyaluval is lehet szép dolgokat csinálni, 150-200+ éve szerinted mivel dolgoztak? Csak baromi sok idő, és izom. Az meg manapság nincs az embernek. Szerintem megfelelő kézigyalukkal lehetséges szép, egyenes felületet kialakítani.
Vagy vegyél egy gyalugépet, ha tényleg komolyan szeretnél foglalkozni a dologgal...
Én nem ismerek olyan műhelyt, aki bérmunkában, és ráadásul olcsón gyalulna, kétlem, hogy kifejezetten ilyen profilú műhely létezik. Ennek ellenére szerintem bármelyik asztalosüzem legyalulja neked, csak az árban kell megegyezned velük.
En is bukkbol csinaltam eddig mindent amit pontosra, precizre akartam, nagyon tetszik nekem is.
Pl egy munkapad kavajat is abbol kellene igazibol csinalni, de egyreszt belejonne partiz ezer forintba, masreszt amennyit hasznalva lesz...
megnyugtato, hogy nem csak nekem jutott eszembe epitkezesi fabol csinalni valamit, az meg hogy lehet is plane klasz.
mivel en szeretnem az anyagot lap-lap is ragasztani (laminalni), muszaly lenne hogy normalisan legyenek a lapjai gyalulva. ezt egy kezigyaluval nem igazan lehet megcsinalni szerintem. tevednek?
tovabbra is keresem a helyet, ahol lehet hozott fenyot meggyalultatni, vagy adnak el olcso fenyot gyalulva.
Én nem szeretek fenyővel dolgozni. Idegesítőnek tartom, hogy szakad, nagyon könnyű, és nem tömöttpórusú, mint a keményfák. Ráadásul most is van néhány deszkám, ami már hónapok óta ereszti a gyantát magából, pedig asztalos minőségű fenyő.
Persze először én is úgy gondoltam, hogy fenyővel gyakorlok, mert az olcsó. A munkám eredménye sajnos elkeserített, el is vette a kedvemet egy kicsit: se nem lettek szépek, se nem pontosak az illesztések. Bár a kezdetekben még a szerszámaim sem voltak túl élesek...
Aztán kipróbáltam magam néhány bükkfa darabbal, és sokkal élménydúsabb és eredményteljesebb volt a munka. Akkor értettem meg, hogy a fenyővel való munkához sokkal több szakértelem és sokkal élesebb szerszámok kellenek mint a keményfákhoz.
Én mindenkinek azt javaslom, hogy bükkel kezdjen. (Egy sámli meg nem is lesz olyan túl drága, mégha pár alkatrészt el is rontasz...azok jók lesznek másra).
Az a helyzet, hogy pár éve ágyakat készítettem (magunkak egy 160x200-ast, a gyerekeimnek meg 2db 190x80-ast, ágyneműtartó fiókokkal (körkivágóval "kifúrt" korongok a kerekei) építési fenyőfűrészáruból. Megvettem az anyagot olcsón (jó vizes volt, collos deszka, 12 centi széles), száradt a garázsban 2-3 hónapot, aztán nekiláttam. Olcsó barkácsszerszámokkal, egyedi tervezéssel. Nem voltam túl gyors, a 3 db elkészítése 3 hetet vett igénybe, de ráértem. Enyvezve (főzött csontenyv), viasszal felületkezelve, egy darab csavar nélkül, csak tiplikkel meg csapolással. A mai napig jól megvannak, használjuk, a felületük selymes, nem recsegnek, nem nyikorognak, pedig percek alatt szétszedhetők (csapolásnál szét lehet ütni, egymást tartják a darabok) és összeállíthatók. Igaz, az ágyrács darabjait meg kellett számozni, hogy ne kelljen az összerakásnál sokat vacakolni, mert nem csereszabatosak. Szabad kézzel nem sikerült minden lyukat pont másfél centire az anyag szélétől befúrni.
Lehet építési minőségű anyagból is dolgozni, csak tovább tart. Többet kell gyalulni, csiszolni, jobban oda kell figyelni a méretezésnél (a gyakorlatlanságom azért meglátszik egy-két ponton), de nem kell mindenre (főleg első daraboknál)a legdrágább anyagot venni...
arra gondoltam, hogy megprobalok nehany nagyobb meretu dolgot megcsinalni. mondjuk elsore egy samlit. :-) szerintetek mennyire barom otlet, hogy veszek valami jo olcso fenyoanyagot, legyalultatom, es utanna abbol szorakozok. tudom hogy lehet mondjuk a zatikban negyoldalt gyalult szaritott deszkat venni, de nem olcso, es en elsore csak kiserleteznek. vagy mondjuk munkapadot csinalnek 10x10cm ragasztott labakkal. szoval vinne az anyagot rendesen, cserebe nem kell csomomentes gyonyoruszep akarmi legyen. hulyeseg? ha nem, akkor tudtok olyan helyet, ahol hozott anyagot ketoldalt meggyalulnak nekem nemokoraraert, vagy ahol helyben vett anyagot meggyalulnak, es vannak ilyen inkabb epitkezesi minosegu anyagok?
res alatt en azt ertettem hogy a csap lotyog a feszekben.
ha eredetileg egyben volt, akkor illene neki ujra egybe mennie. esetleg a sotetedes alapjan meg a ragasztonyomokbol latszik hogy valaha volt-e tovig bent.
esetleg lemerheted, hogy milyen hoszu a keresztlec, meg a vege a keretnek, es ha egyenlo, akkor be kell menjen a csap tovig.
ha nemis lehet a keretet szetszedni, probald meg minel jobba szethuzni, ragaszto a csapra, es utanna osszeutni koppanasig.
ha nincs benne semmi ami megakadalyozza hogy az oldalai kihasasodjanak, akkor ki is fognak. ezert javasoltam a csavart ahogy rajzoltad.
azárt nem tudom szétütni, mert ez galériának a teteje (tehát amin fekszünk) s a probléma majd mindegyik kereszt és hosszanti merevítő lécre vonatkozik.
tehát az mondod, hogy nincs is rés, csak a fészket nem csinálták elég mélyre?
akkor így csavarozzam? (kösz a tanácsokat, már megérta beírni)
inkább fecskefarkút kellett volna csinálni nem?:))))