Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2004.11.23 0 0 1052

"A gépkategória teremtő márka" a Proxxon volt.

Nekem az van vagy tíz éve, és a faragásaimat azzal szoktam lecsiszolni.

Keményen nyomom az anyagnak órákon át, és túlzás lenne azt mondani, hogy forrósodna.

100W-os darab, de nem a kisfeszültségű, hanem a 220-as, bár a maotorja kisfeszültségű.

És fordulatszámszabályozós ez is.

Garp szerint Creative Commons License 2004.11.23 0 0 1051
Ez a KINZO meglepően korrektül működik. Késélezéshez pl. gyors fordulaton használtam, végigéleztem vele a komplett "késparkot" (nem 1 Db :)) és egy laza kézmeleg szinten nem melegedett túl.
Előzmény: Soká (1050)
Soká Creative Commons License 2004.11.23 0 0 1050

Technikai motor ügyben:

"A gépkategória-teremtő márka a Dremmel volt (ha jól tudom), de az még mindig elég drága (több 10 eFt)."

Hát, ez legfeljebb a barkács kategóriára igaz. Egyébként nagyon elvetemült árak is vannak ebben a géptípusban (is). Itt lóg az orrom előtt a technikai motorom és nem mostam le az árát, csak hogy "emlékezzek rá": 5 évvel ezelőtt 133.000 forintba került. Ja, és külön hozzá a "kézi darabként" emlegetett része, ez külön még 33.000 forint. Viszont azóta is kitünően működik. Én fémhez használom. 300W és 22ezret pörög. F.O.V. Italy - nem hiszem, hogy a márka sokat mondana.

De én is vettem egy praktikeres olcsóságot. Háát, nem egy erőbajnok(28W!), de keményviaszhoz és műanyaghoz szeretem használni, mert van rajta kis fordulatszám. Azt még többé kevésbé bírja is. Nayobb fordulatszámon ki akar esni a kezemből szegényke. De ez nem ostornyeles, a markolatban van a motor(ka) is.

Előzmény: Garp szerint (1045)
ioio Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1049
Köszi az infót, sejtettem, hogy a praktiker lehet, mert a tesco és tsaiban nem találtam ilyet :)
Maz Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1048

> fordulatszáma nagyon lassú

Nem inkább nagyon gyors? :-)

Kb 8000-30 000 ford/min között változtatható a fordulatszámuk. Majdnem mind egy "kaptafára" készül, nekem volt egy FERM, aminek leégett a tekercselése, utána vettem valami kínai utánzatát, ami pár apró dologban tér el tőle: 90 fokkal el van fordítva a tengely reteszelése, hosszabb a tengely, így a Proxxon tokmány normálisan használható hozzá, fordulatszáma 10 000-25 000 helyett 8000-30 000. Kék helyett nagyon ronda narancssárga:-) és a legfontosabb van benne hővédő kapcsoló.

Amúgy ideális szerszám például zárszereléshez.

halaloszto Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1047

ha a racseppentett muszerolajat azonnal beszivja, akkor az vizes. ha nem igazan issza meg, akkor olajos.

vajk

Előzmény: bencuri (1046)
bencuri Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1046
Ért valaki közületek a kézzel, sima fanőkővel végzett élezéshez? Ha igen, meg tudná nekem mondani, hogy kell megkülönbözetetni az olajos meg a vizes fenőköveket?

Előre is köszönöm!
Garp szerint Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1045

Ja, és hogy mi ez a cucc?

Ez majdnem olyan, mint egy miniatűr fúrógép, csak az a lényeg, hogy a fordulatszáma nagyon lassú és (fúrógépekhez képest) extrém gyors határok között szabályozható. Gyártanak hozzá ezerféle szerszámot, tulajdonképpen minden olyan munka elvégezhető vele, ami forgómozgással megoldható. Vágás, csiszolás, polírozás, stb. Maga a gép is eléggé kicsi, de a hozzá adott flexibilis hosszabbító és az állvány segítségével nagyon kicsi és nagyon pontos, kézimunkát igénylő melók is elvégezhetők. Ehhez a gépre rácsatolom a hosszabbítót (aminek a túlsó vége ugyanolyan csatlakozójú, mint maga a gép de még annál is kisebb és egészen jó a fogása) a gépet pedig felakasztom az állványára. És lehet dolgozni. Persze a gép maga is befogható, rögzíthető és akkor a munkadarabot kézben tartva lehet vele dolgozni. A gépkategória-teremtő márka a Dremmel volt (ha jól tudom), de az még mindig elég drága (több 10 eFt).

Előzmény: Garp szerint (1044)
Garp szerint Creative Commons License 2004.11.22 0 0 1044

Kedves IoIo! :)

A Praktikerben vettem és ahhoz képest, hogy milyen kiszerelés, az ára nagyon-nagyon barátságos volt.

Azóta már gravíroztam, kést éleztem, kiálló szögfejet levágtam, fát csiszoltam vele. "Meg fatyok elegedve!" :D

Ha jól emlékszem 5999 forintokba fájt.

Előzmény: ioio (1043)
ioio Creative Commons License 2004.11.21 0 0 1043

Ja! Ma vettem egy Kinzo márkájú "multitool"-t, ez egy olyan "fogorvosi gép" lenne. Már régen hesszelgetem ezeket a kisokos masinákat, de most végképp nem tudtam ellenállni. Alukofferben árulják, van hozzá egy ajándék szerszámcsomag is és egy állvány

Mi ez a cucc pontosan? És hol vetted?

Előzmény: Garp szerint (908)
droti Creative Commons License 2004.11.21 0 0 1042

mdk!

Hát nem most vettem. Van már vagy 1,5 éve. Úgy emlékszem 90 kilo körül lehetett, akciósan. Igen masszív gép. Én elsősorban asztalban használom. Csak az a szar benne, hogy bújkálni kell az asztal alá, ha állítani akarom.

Előzmény: mdk (1041)
mdk Creative Commons License 2004.11.20 0 0 1041

Mikor vetted és mennyiért?

Előzmény: droti (1035)
droti Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1040

az lenne az? azt ösmerem.

csak azért mert a rivkernél ócsón lehet kapni. meg egykezes pillanatszorítót is.

de lehet hogy laoszból van.

Előzmény: PETYUS (1038)
GPF Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1039

Igen, az 1*1*7 az egység. Amit én megcsináltam, azon 2 cm egy egység.

Nem mindegy, hogy hol van az 1 csapos elem, de arra azért rá lehet jönni.

Igazából én úgy csináltam meg, hogy minden elem 2 csapos volt és először nem ragasztottam be a csapokat. Összeraktam, ahol elakadtam, ott kiszedtem a csapokat, csak hogy összeálljon és a végén dugdostam be pár csapot. Mert szétszedni általában sokkal könnyebb. És amikor összeállt, akkor kezdtem el gondolkodni, hogy melyik az az 1 csap, amit eltávolítva szét lehet szedni. Igazából csak 3-4 helyen lehet az a csap, szóval nem vészes. 

Most, amikor tárolom, akkor visszarakom azt az egy csapot is, így biztos nem esik szét akkor sem, ha valami stressz éri.

Ha nem is matematikai logika, de térlátás meg kis fejtörés kell hozzá.

Előzmény: droti (1036)
PETYUS Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1038
Ugyanaz mint a pillanatszorító. Egy L alakú merev tag rövidebb szára az egyik pofa, hosszabbik a csúszósín, ezen csúszik egy kar, amiben van egy csavar, annak a végén a másik pofa.
Előzmény: droti (1037)
droti Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1037

Asztalosok!

Mi az a párhuzamszorító? Valahogy nem jön képbe.

droti Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1036

GPF!

ez mintha szimpatikusabb lenne!

Az 1*1*7 az gondolom nem "cm" hanem egység.

Te! Ez már nem is hobbiasztalos munka, hanem matematika-logika....

Az egy csapos elem mindegy, hogy hol van?

Előzmény: GPF (1034)
droti Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1035

mdk!

Igazából semmi . A szomszédnak van szerszámboltja, ő ajánlotta. Akko még nem ismertem egyiket se.

Előzmény: mdk (1032)
GPF Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1034

Itt van egy hasonló, de sokkal egyszerűbben elkészíthető és megoldható játék:

Ez 18 darab 1*1*7-es hasábból áll. Mindegyinek a két végén egy fél egységre kilógó csap van, amik távolsága 5 egység. Az egyik hasábban csak egy csap van, ott lehet szétszedni.

Szerintem ez is pofás, és sokkal kevesebb baj van vele. Lehet a csapokat egy picit távolabbra tenni (1 mm-rel) és akkor minden könnyebb, csak nem szorul annyira.

Ez a játék lehet nagyobb is, nem 2*3 hasáb egy irányban, hanem pl. 3*4 vagy 4*5, akkor értelemszerűen hosszabb hasábok kellenek.

Előzmény: droti (1027)
rferi Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1033

Ha nem lesz belőle fogpiszkáló, akkor közkincsé teszem :)))))

De az idén már nem tudok nekiállni, mert annyi meló van előtte, hogy na

Előzmény: droti (1028)
mdk Creative Commons License 2004.11.19 0 0 1032
Mi fogott meg a Dewalt felsőmaróban hogy olyat vettél?
GPF Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1031

Azt hittem, kicsit közelebbi forrást mutatsz. Ezek tényleg nagyon szépek. Mondjuk még Bécsig hajlandó lennék elmenni. Pár ravasz szerszámot is kinéztem, amiket itt nem lehet kapni. Pl. a Wolfkraft termékei eléggé tetszenek.

Állítólag a Corvin mozinál van egy kisebb szerelvényes bolt meg Szentendre elején, de egyikbe sem jutottam még el.

Előzmény: rferi (1024)
GPF Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1030

Mindkét oldalt bekenem ragasztóval, aztán egy kis kaoldában összeszorítom. Nincs csapozva, de bírja.

Emfibios ragasztót használok, szerintem nagyon jó.

Ahogy látom, minőségi gépeid vannak. Az első kettőről nem is hallottam, talán azért mert nem barkács kategória. De teljesen igazad van, egy jó gép iszonyú sok szenvedéstől megkíméli az embert.

Garp szerint Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1029
Ez a szekrényajtó engem is rendesen szíven ütött. :D
droti Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1028

Rferi !

Ha kész lesz a szekrényed nem akarod közkincsé tenni?

Nem a szekrényt , csak a képét.

Ebbe az ajtóba én sose fognék bele!

Előzmény: rferi (1020)
droti Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1027

GPF!

köszi a játékot. Hát..... azt hittem egyszerűbb! Még gondolkozom rajta. Mivel rakod össze az elemeket? Csappal, Ragasztóval?

Az olajat érdemes lenne kipróbálnod, szerintem játékra ideális.Felkenés után kis idő mulva a felesleget úgyis le kell törölni egy ronggyal. Réteget gyakorlatilag alig képez.

A felszerelésem ( hosszú évek gyümölcse......)

Robland XTZ körfűrész - maró

Scheppach kombinált gyalugép ( szalagcsiszoló feltéttel)

DeWalt 625E marógép , asztallal

DeWalt szalagfűrész

" Kínai" oszlopos fúrógép

Akkus fúró-csavarozó, ütvefúró, dekopír, körfűrész, szalagcsiszoló, rezgőcsiszoló, lamelló, flex, kézi szersz. stb.

hobbiból csinálom. De tényleg.

Előzmény: GPF (1010)
droti Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1026
hát ez nem ócsó!
Előzmény: rferi (1025)
rferi Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1025

Vagy ezek, kifejezetten ékszerládikához

http://www.vandykes.com/subcategory/226/

rferi Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1024

FEnyőbe nehéz szépen vésni, de megoldható.

A vésőket is viheted éleztetni a Boronkayhoz......

Zsanér és egyéb dolgok engem is érdekelnének, én már ott tartok, hogy magam megcsinálom, de mikor leszünk mi itt:

http://www.vandykes.com/category/1/

Előzmény: GPF (1023)
GPF Creative Commons License 2004.11.18 0 0 1023

Azt hiszem, nekem szar vésőim vannak. Egy zsanér bevésése is komoly problémákat okoz.

Apropó, nem tudjátok, honnan lehet szerezni, picike dobozokra szép vereteket? Zsanért, zárat, esetleg sarokerősítőt, icipici dugópántot... Rézet vagy eloxáltat vagy valami más szépet. 

Előzmény: rferi (1022)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!