Keresés

Részletes keresés

Garp szerint Creative Commons License 2004.07.29 0 0 463
Szinte. :D
Előzmény: ragyabacsi (460)
GombocArtur Creative Commons License 2004.07.29 0 0 462
Akkor kezdetnek mégis csak a gyalu vagy a fúró a megoldás, hiszen azzal nehéz elveszteni testrészt... ha mégis sikerül, akkor valaki csalt :)
Előzmény: Törölt nick (461)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.29 0 0 461
Szerintem a várható veszteséget kell nézni. Felsőmaróval 1-2 ujjat lehet veszteni, körfűrésszel kart, szalagfűrésszel fejet. Ennek arányában kell félni tőlük. :-D
Előzmény: Garp szerint (457)
ragyabacsi Creative Commons License 2004.07.29 0 0 460
Sziasztok! Most találtam erre a fórumra, szuper!
Bútorlapból is lehet csinálni ezt-azt, de a fakalapács nem elég hozzá. Egy sima kétajtós szekrény tényleg kocka hatású. Egy komolyabb konyhabútor beépített eszközökkel és világítással, díszléces ajtókkal azért már elmegy. Ilyet "igazi" fából, hobbyasztalos műhelyben, szerintem szinte lehetetlen csinálni.
Előzmény: Garp szerint (457)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.29 0 0 459

És még a gombáról annyit (az a kék izé, ugye), hogy nem annyira jó ellenük a felületi megmunkálás, mert a gombafonalak behatolnak a fába és a spórák pedig összeszennyezik a felületet. És még arra is jó vigyázni, hogy azzal a szerszámmal (kézzel), amivel ilyen fát illettél, jobb nem nyúlni az egészséges anyaghoz.

 

Röhejes lehet a dolog, de volt már, hogy a fűrészlapot és a fűrész talpát hasonló okból ilyen gombaölő faalapozóval, majd még gombaölő falfesték-alapozóval is lemostam és utána szárazra töröltem.

Előzmény: Vikusz (454)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.29 0 0 458

Ha egyenes az oldala és durva nagyon, akkor gyalulni. Ha egyenes és nem nagyon durva, vagy ha nem egyenes, akkor meg csiszolni.

 

Az a kék gomba nagyon ciki. Elég nehéz hatásosan kinyírni és nagyon gyorsan gyilkolja a faanyagot. Asszem, a fa, amiből az csinálva lett már eleve meg lehetett vele valahol fertőzve és esetleg nedves is volt eléggé és arra mehetett az a valamilyen lakk. Ha csak 1-2 darabot érint és azokat ki lehet cserélni, én nem kínlódnék vele, hanem kidobnám és tennék fel helyette másikat. Ha sokat, akkor megpróbálnám kezelni pl. Xylamon-nal, vagy valami ilyesmivel és utána festeném vagy lazúroznám.

 

Én úgy tudom, hogy a natúr fa + lakk kombináció kültérben alkalmazva semmire se jó. Nem ismerek olyan lakkot, ami bírja a tartós külszolgálatot. Én Xylamonnal szoktam alapozni, hogy szinte tocsog, amikor kenem, akár nem is egy sorral, majd fedőfesték, vagy vastagréteg-lazúr.

 

Nekem nagyon beváltak a Tikkurila-s lazúrok és festékek is ilyen célra, a vizes bázisúak.

 

Próbaképpen használtam persze lakkokat is, de az intenzív napot egyik se bírja a víz is csak a csónaklakknak smakkol. Az viszont kinyiffan a száraz melegtől.

 

 

Előzmény: Vikusz (454)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.28 0 0 457

Vedd tudomásul, hogy nem vitázol és punk-tumm!! :D Mert én is így gondolom, ahogy mondod, de - sarkítva kicsit - bútorlapbó csinálni valamit: ahhoz elég egy jó csavarozó és egy fakalapács.

 

Vezető mellett minden szerszám tuti, de a felsőmaró, csak úgy kézből kapásból kipróbálva eléggé veszett élmény volt. Persze a gyalu is, már csak a hangja miatt is. :DD Víííííííííííí!

 

És én is szeretem a csokoládét!

 

Előzmény: GombocArtur (456)
GombocArtur Creative Commons License 2004.07.28 0 0 456
Garp szerint: Kicsit vitázom veled, ha nem gond :) Szerintem az alap szerzámozás attól függ, ki mibe akar először belekóstolni. Egyeseknek még egy csavarbehajtó is félelmetes, aztán sokan hiába olvasnak utána, könnyen megzavarodhatnak a csapok, ragasztások sokféleségébe. Nekem az a véleményem, hogy elöször csak szögletes dolgokat csináljon az ember bútrlapból. Jó, kocka hatás, gagyinak tűnés, de kezdetnek a legjobb. Nem sok munka van vele, nem is kell sok szerszám. Én most fogok összerakni egy 10x10-es hangszórótartó polcot. Pici, ráadásul egy régi szögletes szekrény két oldalára megy. Nekem ide, erre tökéletes megoldás :) A felsömarótól én is tartottam kicsit, de nem tudom, miért, pedig szerintem egy gyalu vagy egy fűrész veszélyesebb tud lenni.
Előzmény: Garp szerint (437)
GombocArtur Creative Commons License 2004.07.28 0 0 455
Erzsébeti: köszi a választ a védelemmel kapcsolatban, most már jobban képben vagyok. Bár igazából nem csak védelemre, hanem a szépítésre is gondoltam, ezért írtam a pácot. Lehet, hogy vízfesték az is, én momentán az általános iskolában használtra gondoltam. Persze az is csak vicc volt :D A zománc viszont nem biztos, hogy rossz, ha nem fában gondolkodunk, hanem pl MDF-ben. Szerintem nagyon szép fürdőszobabútort lehet csinálni MDF-ből fehérre festve... Itt gondolom elöször nem árt lakk, hogy simább legyen, majd alapozó és végül zománc. Vagy ezt máshogy kell csinálni? Én még ilyet sem csináltam, ezért lehet, hogy a zománc helyett van speciálisabb festék is ilyen munkára :) FÉLOFF: Exota/egzóta.... én úgy látom, hogy ez az exotic/egzotikus szóból jött létre, s mindegyik helyes lehet, bár ha van magyar megfelelö, akkor azt illik használni.
Vikusz Creative Commons License 2004.07.28 0 0 454

Garp!

Az erkély "oldala" lesz fából, könyöklő nem, lesz rajta.

A kerítésem borovi deszkái két éve lettek feltéve(valami lakkal lekenték)

Mostanra kékes gomba jelent meg rajta. Valaki a másik topicban azt ajánlotta hogy kenjem le ipari hypóval, majd jöhet a lazúr.

De azt nem sikerült megtudnom mi az az ipari hypo, és hol kapható.

Jó ez a megoldás vagy le kell csiszolni

Vikusz

Garp szerint Creative Commons License 2004.07.18 0 0 453
De nem az erkélykorlát könyöklője, hanem csak az "oldala" a korlátnak?
Előzmény: Vikusz (451)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.18 0 0 452

Szevasztok Forgácspöndörítő Kollégák! :D

 

Azt szeretném kérdezni, hogy:

 

 1. hol lehet kapni nagyobb választékban vasalatokat (gurulós asztalhoz kellene guruló, de nem akármilyen figura és kiynitható, ablak elé szerelhető zsalugáterhez való vasalat).

 

2. hol lehet kapni olyan vastag hullámpapírszerű töltőanyagot, amit ajtók belsejébe szoktak tenni az ajtó két felülete közé, mint töltőanyagot. Én nikecellben gondolkodtam eredetileg, de ez a dolog asszem könnyebb és jobban merevíti az ajtófelületet. Belső ajtókat szeretnék csinálni fenyőfa vázra vékony rétegelt lemezből. Ezt fogom pácolni és lakkozni.

 

3. ha egy gyalu nem tud 15 eRPM-et forogni, hanem csak pl. 7000 RPM-et, akkor az mennyivel lesz rosszabbul használható a gyorsabbnál?

Vikusz Creative Commons License 2004.07.17 0 0 451
Mit kell csinálni(gyalulni?csiszolni?) lazúrozás előtt a szélezett vörösfenyő deszkával(erkélykorlátnak lesz),és mennyi lehet a körülbelüli számla nélküli munkadíja+ még az éleket lekéne csapni, ezt nem tudom mivel csinálják(maró?), de így van a kerítéseünkön azért kéne ennek is ílyennek lenni.Az anyag:55 méter 13 centi széles, 1 coll vastag szélezett vörösfenyő deszka(felület 17 m2)Az árat azért klérdezem mert nem tudom hogy magam csináljam-e, és ha nem akkor ne verjenek nagyon át.Vikusz
ARic Creative Commons License 2004.07.15 0 0 450

Szia,

 

ez a pác-dolog megfogott. Egy "elöregedett", sokáig kezeletlen, tök száraz fafelületet lazúroztunk, de sajnos átüt valahogy a "szürkesége", és nem túl szép. A pác+lakk megoldással el lehtne érni szebb felületet? Vagy a lazúrra lehet még valamit kenni? Olyan most, mintha "szomjas" lenne

Előzmény: Erzsébeti (436)
ARic Creative Commons License 2004.07.15 0 0 449

Szia Rferi,

 

a hőlégfúvó, jól gondolom, h. "megolvasztja" a festéket, és azért lehet leszedni? (nőből vagyok...) És ez nem kormoz mondjuk?

 

Csak nagyon megörültem, h. esetleg mégis lehetne lazúrozni az ablakjainkat, zománcozás helyett. A régi tulaj ugyanis az új fa ablakait rögtön fehérre mázolta, lazúr helyett... Ősszel a festők azt mondták, ezt már csak zománcozni lehet(volt egy olyan sanda gyanúm, h. a festők csak meg akarták könnyíteni a saját dolgukat...), de mivel külső felújítás is volt, csak valami fehér alapozót tettek rá, most jönne az ablakok végső lekenése.

Vegyek akkor hőlégfúvót?

 

 

Előzmény: rferi (432)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.15 0 0 448
Nem a munkadarabbal, hanem a maróval kell hanyattfeküdni egy asztal alá. Az asztal aljára kell szegelni a munkadarabot. :-D
Előzmény: Garp szerint (447)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.15 0 0 447
Na jó, azt még értem, hogy hanyattfekszem, a munkadarabbal a kezeimben. És, hogyan tovább? :DDDDD
Előzmény: Törölt nick (443)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.14 0 0 446
Azokat a helyes faragásokat a polcodon Te mivel csináltad? Elektromos masinával, vagy teljesen kézzel?
Előzmény: rferi (444)
GPF Creative Commons License 2004.07.13 0 0 445
Na, az olajok engem is érdekelnének. A lenolaj sem rossz, csak sokallom a 2 napi száradást.
Előzmény: halaloszto (442)
rferi Creative Commons License 2004.07.13 0 0 444

Az nagyon jó, hogy a felsőmaróval kapásból elrettentél! :)

Legalább alázattal közelítesz hozzá, ui. eszméletlen balesetek forrása lehet, ha valaki figyelmetlen vagy kapkodós vele.

Szabadkézzel nem lehet használni, ez szinte biztos.

Ha valami díszítést akarsz alkalmazni, akkor MDFből kivágod a mintát, és a másológyűrűvel, amit Bond említett már vezetés mellett dolgozhatsz.

Amúgy egy asztalba érdemes beletenni, fejjel lefelé, és akkor az asztalon tolva az anyagot sok szépre lehet használni.

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 443
Szerintem szabadkézben majdnem reménytelen marni, inkább hanyatt, az anyagot mozgatva. Viszont ha nem vagy lusta sablont csinálni, akkor a másológyűrűvel lehet klassz díszítéseket csinálni. Szabadkézi díszítésre talán inkább a Dremel féle pici marók alkalmasak.

Van köztünk fafaragó, keresd rferi polcát. :-)

Én is Palma Fa Expresst használok, eddig még nem esett szét semmi. Az elején próbáltam eltörni egy ragasztást, nekem a fa hasadt el szálirányban.
Előzmény: Garp szerint (441)
halaloszto Creative Commons License 2004.07.13 0 0 442
Elorebocsatom, hogy amator vagyok : )


Kérdésem lenne, hogy Ti milyen faragasztót használtok/ajánltok. Én Palma faragasztókat használok, amik elég jók, de azért az, hogy "erősebb a ragasztás, mint a fa" messze nem jön be velük.

En is, de nekem bejott. Nagyon fugg tole, hogy milyen fat ragasztasz vele. Fenyot lap-lap kotesben ragasztva, nekem meg mindig a fabol szakadt le egy reteg ha szet akartam fesziteni. Kemenyfak kinosabbak, de ha a megfelelo durvasaguak es nagyon sikak, osszefekvoek a feluletek, akkor ott is tuti. Meg persze jol ossze kell szoritani szaradasig.

És még egy kérdés, hogy a mostanában egyre több helyen kapható faviaszokat használta-e már valaki és milyenek a tapasztalatok? Azért izgat ez a dolog, mert van 1-2 olyan fa a lakásban (galéria korlátja, stb), amiket nagyon sokat "fogdosunk" és ezek az eredetileg is elég szépen megcsinált és szépen lelakkozott fák ettől gyönyörű felületűek lettek.

Ez nekem is gyengem. Eddig vettem ketfelet (jo dragak). Mindkettot barkacaruhazban, az egyik ilyen bordo konzervdoboz, na az egy turo. Szo szerint egy vizes turoszeru ize van benne, minden szepen lecsiszolt felulet felhullamosodik tole. Utanna csiszolni meg nem tudod, mert a viasz eltomi a csiszolovasznat. A masik egy befottesuveg szeru tegely, fem csavaros fedellel, jo terpentin szaga van, na abban tenyleg van valami viasz meg olajok. Ez mar egesz jo. (majd otthon megnezem a neveiket) Ezenkivul probalkoztam gyertyaparaffinnal, egesz jo feluletet lehet vele polirozni. A hohatas es a polirozas mindegyiknel nagyon fontos, anelkul nem kapod meg amire vagysz. Nagyon erdekelnenek meg a mindenfele olajok, amik beivodnak es levegore kemenyednek, de eddig csak padlo-parketta uzletben lattam soktiz negyzetmeterre valo kiszerelesben.

És még 1. :D Hogyan lehet egy vadonat új fenyő fafelületet kicsit "megöregíteni", hogy a korábban elkészült darabok közül ne virítson annyira?

Warning: mega-amateur
En hypoval, sosavval probalkoznek. Utanna szappanos oblites sokszor, szaritas. Ha nem az agyonszaradt, kifeheredett oregsegre, hanem a szepen beerett besotetedett fenyore gondolsz, akkor lenolaj, meg fel ev a napon.


vajk

Előzmény: Garp szerint (441)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.13 0 0 441

Igen, vannak olyan stílusú bútorok, ahova ezek a motívumok elengedhetetlenek. Nem is mondom én sem, hogy nem kell, csak azt, hogy én még élesben nem használtam. Az az igazság, hogy amikor vettem egy marót, első dolgom volt, hogy kipróbáljam és szabályosan megrettentem tőle, miközben csinos kis rajzocskákat karistoltam egy darab deszkába. Iszonyú nehéz uralni egy ilyet, nehezen tudom elképzelni, hogy kvázi szabadkézi díszítő maratásra hogyan bírnám használni. Persze élmegmunkálásra és hasonlókra nagyon jó, főleg vezetőléc, vagy gyűrű használatával, de akkor nagyon elment a kedvem tőle és még nem jött meg. :D

 

A másik dolog, hogy nagyon jó lenne, ha járna erre valaki, aki benne van a vésőkkel és késekkel való szabadkézi famegmunkálásban (fafaragás), jó lenne ebbe is belekóstolni.

 

Kérdésem lenne, hogy Ti milyen faragasztót használtok/ajánltok. Én Palma faragasztókat használok, amik elég jók, de azért az, hogy "erősebb a ragasztás, mint a fa" messze nem jön be velük.

 

És még egy kérdés, hogy a mostanában egyre több helyen kapható faviaszokat használta-e már valaki és milyenek a tapasztalatok? Azért izgat ez a dolog, mert van 1-2 olyan fa a lakásban (galéria korlátja, stb), amiket nagyon sokat "fogdosunk" és ezek az eredetileg is elég szépen megcsinált és szépen lelakkozott fák ettől gyönyörű felületűek lettek.

 

És még 1. :D Hogyan lehet egy vadonat új fenyő fafelületet kicsit "megöregíteni", hogy a korábban elkészült darabok közül ne virítson annyira?

Előzmény: Törölt nick (440)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.12 0 0 440
Az Edison Szegeden és Pesten van. Én csak a szegedi üzletet ismerem, a legtöbb barkácsgép szervizét itt ők csinálják, meg árusítanak is. http://www.tiszanet.hu/edisonszerszam/

Nem teljesen értek egyet azzal, hogy nem kell valamilyen maró. A finom kerekítések, ízléses díszítések enélkül elég nehezek. Szerintem az ilyesmi igényesebb kinézetet ad a bútornak, a "mindenütt kocka" bútornak olyan olcsó hatása van.
Előzmény: Garp szerint (437)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.12 0 0 439
Köszi, nézem!
Előzmény: halaloszto (438)
halaloszto Creative Commons License 2004.07.12 0 0 438
Másik téma: láttam a TV-ben a múltkor véletlenül egy műsort, ahol volt az asztalosnak egy olyan fúrógépbe szerelhető szerszáma, amivel csavarfejek eltakarására lehetett fa"gombokat" kifúrni (kimetszeni?). Hol lehet ilyet kapni?

Amikor a korong projekten kuzdottem, en is nezegettem ezeket. A http://www.rivker.hu/ oldalon az arlistaban van, gorcskifuronak hivjak. Egyutt van egy forstner furo, es egy azonos atmeroju dugot vago szerszam. Ha veszel, nagyon erdekelne, hogy szerinted hasznalhato-e keves csiszolast igenylo, 25-40mm atmeroju korongok gyartasara.

Amugy a korong projekt is haladt, majd beszamolok.

vajk

Előzmény: Garp szerint (437)
Garp szerint Creative Commons License 2004.07.12 0 0 437

Üdvözlet mindenkinek, ez a topic nagyon tetszik, asszem törzstag leszek! Persze csak ha nem baj. :)

 

Elkezdtem elolvasni az elejétől és néhány válasz:

 

rFeri: Találkoztam én is a Fein kis szerszámjával, szuper-univerzális tényleg és nagyon jó, csak most kicsit szokom az árát ahhoz képest. :( Kb. 50 eFt-ot kicsit sokallok kapásból érte. Most még legalábbis.

 

Vizes (Tikkurila) festékek: ha tehetem már CSAK vizes anyagokkal festek, pácolok, lakkozok. Használtam már Tikkurilát, Bondexet, Faust-ot ...

 

Általános tapasztalatom az, hogy azon kívül, hogy nem halsz be a szagától, ráadásul a festéknyomok (lecsöppenés, kezem összefestékezése, ruha, stb) frissen nagyon szépen megszüntethetőek, ecsetmosás pofon egyszerű és ha a festék "megköt" jobb az "állósága" (időjárás, kopás, stb), mint az oldószereseké. Pl. a kerítésemet Tikkurila-val pingáltam kb. 10 éve (!) és még mindig príma, minden szomszédom már legalább 3x festette az övét azóta.

 

Ide egy kis tipp (akinek nincs meg): az ecsetmosást én mindig hideg vízzel csinálom, úgy, hogy a tenyerembe nyomok egy kis folyékony szappant, majd megmarkolom az ecset "tollát" és alaposan "összemorzsolom", majd jól kiöblítem és kész. Folyóvíz alatt érdemes öblíteni és utána még egy pár másodpercig engedni szoktam a vizet, hogy a lefolyó is kiöblítődjön jól, lejjebb is.

 

James Bond: hol van az az Edison?

 

Magnat: Galéria témakörben tudom ajánlani (tényleg) Miskolcon a Garzon-Galéria Bt-t (Hegedűs Sándor tul/vez.). Nekem a családi házamban van a (volt) garázsban kialakítva az irodám (szoftveres vagyok hivatásszerűen) és abba Ő(k) csinálták a galériás bútort. Fanatikus asztalos a manusz, maximalista. Érdemes megnézni a munkáit.

 

Erzsébeti: előszöris köszönet, hogy bejössz ide a műkedvelők közé és nem azt mondod, hogy "Nem értetek Ti ehhez, menjetek jáccani!", hanem segitesz. Ez klassz! Másik téma: láttam a TV-ben a múltkor véletlenül egy műsort, ahol volt az asztalosnak egy olyan fúrógépbe szerelhető szerszáma, amivel csavarfejek eltakarására lehetett fa"gombokat" kifúrni (kimetszeni?). Hol lehet ilyet kapni?

 

És még egy kérdés: majdnem vettem egy deWalt gyalut, csak drágálltam és közben megvette más, :( , aztán meg láttam a Praktikerben egy B&D-t, 17900,- -ért, ami szintén tetszett, de csak 7000 RPM-et tud. A jelenlegi gyalum egy ProStar (tudom, nem márka) ami 2-késes és 15000 RPM-es. Ez meglepően jól bevált, csak a kés, ami benne van nem kapható (régebbi fajta) és eléggé lágy anyag is, elég hamar elkopik (aztán élezések után vége lesz 1-2-re). Szóval a kérdés az, hogy ha egy jó gyalut akarnék venni, akkor az milyen legyen (kések száma, fordulatszám, stb). Olyat szeretnék, amivel gyalulni és falcolni is tudnék, gyalulni legalább 2 mm-ig.

 

Csináltam már pár dolgot én is macskaház/kutyaháztól a virágládán és postaládán át az irodába falburkolatig, polcokig és galériára utólag ágy-ig. Most éppen 2 Db fenyő ágyat készülök csinálni a barátném gyermekeinek. Gépparkról és egyebekről majd még később én is írok.

 

Szerintem az alap-szerszámozás kb.:

 

fúró

akkus csavarozó (több is lehet)

kézi körfűrész

kézi elektromos csalu

dekopírfűrész

elektromos gérvágó fűrész

rezgőcsiszoló

kézi vésők

kalapács

gumikalapács

fakalapács

csavarozó és fúróhegyek

csapozó

ár

sikattyúk (rövidebbek és hosszúak is)

alumínium rudak (rövid és hosszú is) párhuzamvezetőnek

vízmérték

asztalos-derékszög/szögmérő

kézi (nem elektromos) csiszolótuskó, az a műanyag, aminek habgumi talpa van és a hosszabbik végein rögzíthető rá a vászon

ecsetek

kézi fareszelők és ráspolyok

szögek (átmeneti rögzítésre is)

racsnis pántoló szalag (összehúzásra)

 

nem árt ha van (de nem áll meg az élet nélkülük se):

 

fúróállvány

felsőmaró

asztalos körfűrész

 

Ezeket ide nem okoskodás-képpen írtam, csak ez a személyes tapasztalatom. Érdekes, hogy  - bár vettem felsőmarót én is - élesben még sosem használtam. Élletöréshez a gyalut és/vagy a csiszoló eszközöket, illetve először simán fareszelőt használtam (majd csiszoló papírt). A fúró ugye általánosan nagyon jól használható és a csavarozó is, de ezek után a legtöbbet a körfűrésszel és a dekopírral (ha muszáj) dolgozok és a csiszológéppel. Szerintem a legjobban használható csiszoló a rezgő, mert ez formája és működése miatt is a leguniverzálisabb és nagyon szépen lehet vele dolgozni. De ebből is csak a tépőzáras talpú a tuti.

 

Könyvben nekem is a Hobbiasztalos jött be a legjobban, nagyon jó kis alapmű. Korrekt, érthető, elég a "túléléshez".

Erzsébeti Creative Commons License 2004.07.09 0 0 436

Hali!

 

A honalpon láttam, hogy van olyan egzóta (és nem exota!!! Ez egy baromság, de így írták a honlapon...sajnos..) fajta amiből van egyszerű 1-2 méter hosszúságú darabjuk is. Ennél kisebbet ne keress a kereskedelemben.

 

A védelem.

 

Válaszd le a sorból a fapácot. Ez nem védőanyag, hanem egyszerű szinező!

Lehet akár vízfestéknek is mondani, de azért ez nem nagyon szakszerű:)

 

A pácokat az életben az oldószerük alapján különböztetjük meg. Lehet vízbázisú, vagy alkoholos (denaturált szesz), de akár oldószeres (vagyis pl lakkbenzin).

Én rendszeresen használom a vízbázisut, egyszerűen azért mert ez a legolcsóbb! Kell a porpác, ehhez meg víz (kb ingyen van:)) és hozzá egy kis ecet. Ennyiből már lehet is pácolni. Az is igaz, hogy a nagyobb igénybevételnél azért jobb a szeszes pác, mert az "jobban" belemaródik a fába, és így tartósabb.

A pác után mindig kell, hogy kapjon a fa felületkezelés még ami általában valamilyen lakk..

A nitro lakk az alap bútoripari lakk, de mivel ez eléggé gyengus dolog így a használata erősen korlátozott. Én gyak arra használom, hogy alapozzam a fedőlakkot, ami vagy egyszerű csónaklakk, vagy valami parkettlakk. Persze vannak más lakkok is...

a diszperzitet azért felejtsd el:))) de gondolom ez csak vitz vót!:))

A pác-lakk variációnak az a lényege, hogy ha te kevered a pácot akkor gyak csak a fantáziád szab határt ahhoz, hogy olyan faközeli árnyalatokat keverj amit éppen szeretnél!:)

Ha mázolod (zománc) akkor elfeded a fa rajzolatát, de mint gondolom ez is csak vitz vót:)

 

A lazúr nem igazán erre van kitalálva, de azért használható ide is. Ennek nagy előnye az, hogy a lazúrozás után nem kell még egy munkafolyamatot beiktatni, mint a pácolás során.

A lazúrok közül is megkülönböztetünk vékony, és vastaglazúrt. Ez az anyag "vastagságára " vonatkozik. a vékony inkább hasonlít a páchoz.

 

Én szeretem a pácolt-lakkozott dolgokat, nekem jobban bejönnek mint a lazurosak. Igaz vanak olyan helyek ahol én is inkébb a lazúrt választanám elsődlegesen. Ilyen pl a nyílászárók, vagy pl az ereszalja stb. De itt az is közrejátszik, hogy ezek részben kültérben vanak.

 

Erzsébeti

 

Előzmény: GombocArtur (435)
GombocArtur Creative Commons License 2004.07.08 0 0 435
Köszi a linket, bár csak érdeklödés szintjén vagyok, egyelöre se pénzem, se bátorságom (ha elbaxnék vmit fejem verném a falba) nekiállni ilyenekkel dolgozni. A kistétel az az, amikor nem kell több köbmétert megvenni :) Védelem: a lényeget kihagytam, tehát polc, kisasztal, tehát beltérre és nem nagy igénybevételre.
Előzmény: Erzsébeti (434)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.07.07 0 0 434

hali

 

egzota kistételben: Zatik faáruház, Üllői ut *.sz. De kint a fenében az orosz laktanyán túl... persze mi a kistétel... ott szálban kaphatsz, de már láttam ennél kisebbet is...

 

ZATIK.HU

 

 

Faanyagvédelem? Ez attól függ, hogy hová, és mit szeretnél látni:))

 

Erzsébeti

Előzmény: GombocArtur (433)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!