Keresés

Részletes keresés

Garp szerint Creative Commons License 2004.10.27 0 0 817

Köszönöm. A másodikat azért nagyon kipróbálnám.

 

 

Előzmény: PETYUS (816)
PETYUS Creative Commons License 2004.10.27 0 0 816
1. Lehet, próbáltam.
2. Nem tudom, nem próbáltam.
Előzmény: Garp szerint (815)
Garp szerint Creative Commons License 2004.10.27 0 0 815
És még egy kérdés! Lehet-e parafa-lapot (2mm-es körüli) fára sima faragasztóval ragasztani? És lehet-e parafát lazúrozni?
Garp szerint Creative Commons License 2004.10.27 0 0 814

Ha már szóbakerült megint a felsőmaró, nem tudom hogy mondtam-e, hogy végre kipróbáltam éles körülmények között az enyémet  és nagyon meg vagyok elégedve vele. Ez is olyan "bennmaradós" kapcsolójú, 6-os és 8-as szár is belemegy, korrektül fordulatszám-szabályozható és ilyenek. Szóval megintcsak a Ferm ... tudom ajánlani.

 

Csináltam vele már olyat is, hogy 3 mm-es rétegelt lemez táblába kb. 1 mm-es "csíkokat" martam, hogy azt az illúziót keltsem, hogy nem tábla, hanem több darab fából van. Nagyon látványos lett.

 

Lenne viszont egy kérdésem is!

 

Ha falburkolást akarok csinálni, mindenképpen muszáj-e a falburkolatot úgy felraknom, hogy alápárnafázok, akkor is, ha ez egy belső fal, mindkét oldalán kb. azonos hőmérsékletű lakótérrel? Kvázi közfal. Azért kérdezem, mert ez egy viszonylag keskeny lépcső határoló falaira kerülne és nem akarom a helyet a párnafákra pocsékolni. A falburkolat vékony rétegelt lemez tábla lenne lazúrozva és lakkozva. Ha kell, akár lakkozva a hátoldalán is.

PETYUS Creative Commons License 2004.10.27 0 0 813
Akrilán lakkot használtam sárgarézre, valóban jól megtapad rajta, de a mechanikai igénybevételt nem nagyon bírja. Nem lesz igazán kemény, és ahol sokat fogdosom, onnan lekopik.
Előzmény: mdk (807)
mdk Creative Commons License 2004.10.27 0 0 812

Kösz a drukkot igyexem.

A tikurilla meg a medikemia meg a trilakk bekaphatja amíg kopasz, ugyanius 4 napja gyesznek visszaírni.

Lelakkozom a a kétkomponensű rohadtdrága lakkal és majd visszaírok 10év múlva hogy milyen.:))

 

Sárra gondoltam meg iylesmire de igazad van, akkor vmi világos barnával.

Kösz mindent.

Előzmény: Soká (808)
rferi Creative Commons License 2004.10.27 0 0 811

Kedves Erzsébeti!

Köszi, hogy kijavítottál, igazad van, rosszul mondtam.Negatív homlokszög.

De azért mielőtt a faiparból kivágnánk az ilyen lapokat, mert csak alu vágására ajánlják ( a teáltalad emlitett cégnél), nézzük meg, hogyan vág!

Merthogy minden jobb keresztvágóba ilyet szoktak tenni, ha nem az a cél, hogy elkepesszék a parasztot azzal, milyen gyorsan vág a gép.

Merthogy persze eléggé lassú vele a vágás a "harapós" lapokhoz képest.

De én pl a gérvágómba nem is teszek mást, mert összehasonlíthattam, milyen szakítósan vág a pozitív, és ehhez képest milyen jó a negatív.

Egyébként az enyém egy lengyel lap, 205x30 a furat, és 64 foga van.Simán a Boronkaynál vettem, 8000Ft körül volt.

Ez drága?

Ja!És szoktam vele tölgyfát vágni hosszában is, és érdemes megnézni a vágott felületet utána!

(Mellesleg, majd minden faipari kézifűrész negatív homlokszögű!És minden fémvágó kézifűrész pozitív homlokszögű!)

Előzmény: Erzsébeti (795)
Soká Creative Commons License 2004.10.27 0 0 810
Felsőmaró ügyben annyit javasolnék, hogy ne 6-os szárút válassz, hanem 8-ast (persze a legjobb ha 12-est is tud) mert a nagyon kis teljesítmény megbosszulja magát. Persze MDF-hez, ha nem akarsz nagyobb profilokat előállítani, a kisebb is elég.
Előzmény: kivi (809)
kivi Creative Commons License 2004.10.27 0 0 809
Biztosan láttam már, de jó lenne azonosítani.

No ugyanez a helyzet nálam az MDF lappal.

Időközben - James Bond marófejes linkjeit megnézve, ezúton is köszi érte! - rájöttem hogy a felsőmaró segíségével egy (szerintem) elegáns és praktikus módon tudnék megoldani egy problémát, amin már jóideje töröm a fejemet. Holnap körbenézek fűrésztárcsa és felsőmaró ügyben.
Előzmény: Soká (808)
Soká Creative Commons License 2004.10.26 0 0 808

mdk,

elszántságod tiszteletreméltó! :-)

Van még két ötletem. Létezik, ha jól tudom, egy Festékipari Kutató Intézet, hátha van ötletük.

Ezen kívül érdemes a Tikurilla szakijait is megkérdezni, elvileg nekik (ha nem is mindent forgalmaznak Magyarországon) "mindenre" van festékük.

 

De azért még egyszer elmondom: minden (de minden) ami felületkezelés az kényszermegoldás és nem örök életű. A krómozás sem az, tart ameddig tart. De maga a réz sín is elkopik 20-30 év alatt.

Abból a tényből kell kiindulni, hogy a koptatást a mindenütt jelen lévő por végzi aminek a keménysége a Mohs-féle relatív skála szerint 6-os körüli lehet (itt van valahol az üveg, az acél, egyébként a 10-es a gyémánt) Ezt a lakkok szerintem megközelíteni sem tudják (szerintem max 3-4-es keménységű), vagyis az a kifejezés, hogy "kopásálló", az megtévesztő mert nem azt jelenti, hogy ellenáll a kopásnak, inkább csak annyit, hogy más egyéb lakkokhoz képest ez kopik kevésbé. De kopik.

 

De tényleg drukkolok, hogy sikerüljön megőrizni a lelki békédet küszöb ügyben! :-)

Még valami:

"alapozóval majd fekete festékkel, hogy ne látszódjon rajta a kosz."

A kosz legesleginkább a feketén látszik...

 

Erzsébeti,

én szerencsére kerültem a pozdorja kifejezést, de köszönöm a felvilágosítást!!! Sőt, ha éppen a kezed ügyébe akad egy valódi pozdorja, akkor szkenneld már be légyszi, engem érdekelne. Biztosan láttam már, de jó lenne azonosítani.

Előzmény: mdk (806)
mdk Creative Commons License 2004.10.26 0 0 807

Ezt egy másik topicban irtam és csak átkopztam egy részét ezértt nem kell mindent figyelembe venni ha lenne olyan.

 

1.
Ott tartok hogy vagy kipróbálom a Maestro nitrolakkot fémre, hátha megtapad, vagy lelakkozom Maestro akrillakkal egyszer (mert az megtapad a fémen)majd 2x lefújom a Maestro nitrolakkal mert az meg jó kopás- és vegyszerálló.
Ezzel az a baj hogy lehet hogy egy terméken belül mégse bírják egymást és x@r lesz.
2.
Vagy kipróbálom az Akrillan lakkot amire az van írva hogy megtapad minden fémen(odaírták azt is hogy sárgaréz,bronz)és bőrdiszművön is tehát még rugalmas is lehet.
Az viszont nincs ráírva hogy kopásálló is
de állítólag erre van kitalálva(hát akkor miért nem irták rá hogy kopásálló?).
3.
A harmadik variáció hogy van egy festő ismerősöm(cégnél fújnak bútorokat kocsikat) aki ajánlott egy lakkot amit ők különössen igénybe(munkaasztalok gyárak padlója) vett felületekre használnak ami egy drága kétkomponensű lakk.
Erre azt mondta hogy nagyon szépen elő kell készíteni a felületet de állítólag erre sincs ráírva hogy megtapad fémen de ők már használták fém lakkozására is.
Na most hogy az a lakk ma is rajt van e a fémen azt nem tudom.(de bizok a srácba)

Megkérdeztem mit szól az autólakkhoz mert ugye az kemény meg víz álló meg mindenálló de azt mondta hogy az igaz hogy kemény meg minden de nem arra van kitalálva hogy járjanak rajta.(elég meggyőzően mondta)

Az a baj hogy mind1ik lakk csak spray-s változatban van kivéva az amit a festő ismerősöm szerez nekem ócsóbban és nekem az lenne a jó mert a küszöb már le van téve és a spraynél le kellene takarnom mindent.

Szal itt tarok és nem tudom mi legyen mert nem akarom elb@***ni se mert oylan 17m küszöbsínről van szó méterenkénti 400Ft ért.

Ecz-pecz kimehetsz,holnap után bejö.......

De valszeg a kétkomponensű lesz a nyerő.

 

Majd megirom a végredményt hátha vkit érdekel mert....

mdk Creative Commons License 2004.10.26 0 0 806

Ok.

Nem azért vettem sárgaréz küszöbsínt 7000Ft-ért hogy nálam csak azt a funkciót töltse be hogy ne lehessen lataposni a küszöb élét.

Ha az lett volna célom akkor fogtam volna 2db 6m-es laposvasat a garázsból ,feldarabolom méretre ,majd lekentem volna rozsdamaróval, alapozóval majd fekete festékkel, hogy ne látszódjon rajta a kosz.

Nem tudom ti hogy vagytok vele de nálam még lehet hogy kézreesik egy párszor a küszöb ugyanis mikor péntek/szombat este haza jövök vmibe kapaszkodni is kell.

Ezt nem kell rosszul értelmezni.

Előzmény: Soká (791)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 805

opsza, kicsit félreolvastalak... bocsi:)

 

Szóval, ami "pozdorja" vágásához jó azzal tudsz fenyőt is vágni, de azért nem erre van kitalálva:) de minnél életlenebb annál körülményesebb vele puhafát vágni.

 

erzsébeti

Előzmény: kivi (802)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 804

A másik.

 

Felejtsétek már el ezt a pozdorja szót!!

 

Amiről beszéltek az nem pozdorja!! hanem faforgácslap.

A pozdorja az nem más mint kender törek, amit összezúznak (pozdorjává zúznak), és ebből készítenek pozdorja lapot amit lehet fúrnérozni, és így bútor  is készülhet belőle. DE! Én kb 15 éve láttam utoljára ilyen anyagot, és ezt is csak bontottan!! Ma már gyakorlatilag nem létezik ez. Tehát amit pozdorjának hívtok az nem pozdorja, hanem faforgácslap. Sőt a faforgácslap még nem is bútorlap! Ugyanis amit a szakszövegek bútorlapnak hívnak az ténylegesen léc, ill. fúrnérbetétes bútorlap. ezen anyagra színfúrnért kell ragasztani, és így lehet felhasználni a bútoriparban. De ezeket már csak az igen igényes, ill. a fokozott fizikai terheléses helyekre szereljük.

 

Erzsébeti

Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 803

tévedsz!

 

Ami a puhafák vágására alkalmas az nem alkalmas a laminált parketta vágására!!

Persze el lehet vele vágni, de nem ez lenne a fő "munkaterülete" ennek a lapnak.

Neked egy sima laminált lap vágására kihegyezett körfűrészlap kell. Mivel a felületi minőség ebben gyak semmit nem számít, így még kopott lappal is tudsz dolgozni!:)

Ugyanis az összes vágási felületed el lesz takarva, így nem számít mennyire lesz csúnya ez.

 

Erzsébeti

Előzmény: kivi (802)
kivi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 802
[color:6f0000]A pozdorja vágása nem annyira lényeges most még, a fontosabb a laminált parketta vágása lenne. Megérzésem szerint ami ehhez jó, az úgy általánosságban minden puhafához is jó lenne. Pl. fenyőléc, OSB, pozdorja. A Boronkay féle műhelyt holnap megnézem, elolvastam az egész topicot, tudom merre keressem őket. [/color]
Előzmény: rferi (794)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 801

:)))

Erzsébeti vagyok!:))

Előzmény: GPF (800)
GPF Creative Commons License 2004.10.26 0 0 800

Zuglói vagy?

Előzmény: Erzsébeti (799)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 799

Ha rákettyintessz a képre akkor megnyílik nagyobban, és ott láthatod az árát euroban+ÁFA:)

 

A 250-es 60Eu+Áfa

A 300-as 70Eu+Áfa

 

Erzsébeti

Előzmény: GPF (798)
GPF Creative Commons License 2004.10.26 0 0 798
Mennyi a nem olyan drága?
Előzmény: Erzsébeti (796)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 797

De itt az eredeti osztrák felder oldal...

lehet csemegézni!:)

 

 

FELDER

 

Erzsébeti

Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 796

Megszültem őket...

 

 

Ezek a kőrfűrészlapok betűkódjai.

 

 

 

 

Ez az amit minden gyártó kimondottan lamináltbevonatú forgácslap vágására ajánl, elővágó nélküli körfűrészgépre.

 

 

Egyébként speciel pont ez a lap nem is olyan drága...

 

Erzsébeti

Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.26 0 0 795

No.

Tegyünk tisztába egy-két dolgot:)

 

Elsőre nem negatív élszög, hanem negatív homlokszög.

Másodszor, ha negatív homlokszögű lapot vetetsz valakivel azért nézz körül, hogy a gyártók mire is ajánlanak ilyet (ha nekem nem hinnél) Pl a FELDER cég katalógusa van éppen előttem, és ők egyedül kimondottan aluminium vágására ajánlják, igaz azzal a megkötéssel, hogy lehet vele vágni lapanyagot is (de hát melyikel nem lehet?:))

Harmadszor, ahogy látom 200-as is szóba került..na ha ebben a méretben kapsz 60 fog felettit akkor nekem is vegyél:)

250-esben van 80 fogú is.

 

A FELDER-el kapcsolatban, meg annyit, hogy ilyet az vegyen akinek nagyon nincs hová költenie a pénzét...:) Marha drága!

Én preferálom a LEITZ márkát, ebben még nem csalódtam. Tétényben van egy raktárbázisuk, és igen segítőkészek mindenben.

Megpróbálok bescan-elni egy táblázatszerűséget... csak azért, hogy eloszlassam a kőrfűrészlap jelölések közötti félreértéseket.

Mindjárt meg lesz...

 

Erzsébeti

Előzmény: rferi (794)
rferi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 794

Pozdorja vágásához keress "negatív élszögű" körfűrészlapot.A negatív élszög ált. -5 -6° szokott lenni.

A fogszám ekkora méretben legalább 60 legyen.

Egy jó hely az általam sokta emlegett Boronkay féle élezőműhely az Egressy úton.( már lassan pénzt szedek tőlük, annyit reklámozom itt őket)Olvass itt vissza, mult héten irtam a pontos helyüket.

Előzmény: kivi (767)
rferi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 793

mdk

A küszöbsín kérdéshez annyit tennék hozzá, hogy ha felpolírozott sined van, szerintem létezhet lakk, ami kibírná a rálépést, de maga a sín viszont le fogja dobni magáról a lakkot.

Ezért én azt javallanám, hogy kétkomponensű lakkal dolgozz (parkettalakk), de a sínt ne polírozd fel, hanem hosszanti irányban csiszolópapírral húzd át egyenletes felületűre, (kraccolásnak hívják asszem).

Ez szvsz nagyon mutatós felületet ad, de hagy tapadási rést a lakknak!

És nagyon gondosan zsírtalaníts!

 

Előzmény: mdk (766)
rferi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 792

Igen van!

Nagyon köszi!

Ugyan éppen cseresznye nekik most nem volt, és le is tagadta a hölgy, hogy egyáltalán létezik, de a gyártó honlapján írva vagyon, hogy létezik, csak szerezni kell.

Előzmény: GPF (761)
Soká Creative Commons License 2004.10.26 0 0 791

rferi,

köszönöm a részleteket! Nos, a T.I.P.-be tényleg kisebb szalag kell (1425mm). Annyit a pontosság kedvéért, hogy most a Praktikerben, aho a Ferm is kapható, ott az én gépemnek egy "kistestvére" található, amely hasonló felépítésű, csak méretben és teljesítményben is kisebb. No, meg árban is. Ezért gondoltam, illetve a motorteljesítmény és asztalméret azonossága okán is, hogy a "nagytestvér" ugyanakkora mint a Ferm. De azt hiszem, nem ez a pár centi szalaghossz-eltérés adja a fő különbséget.

A mágneskapcsoló jól záródónak tűnik, de majd szétkapom, megnézem. Az említett műanyag alkatrészt nem találom, itt mintha minden fémből lenne.

Egyébként azóta sem fűrészeltem vele, kivéve egy speciális kemény viasz darabot.

 

mdk,

lakk ügyben azért nem szóltam, mert nincsenek tuti tippjeim. De az elvárásaid talán túlzóak:

- a lakk az lakk, nem lehet akármilyen kemény

- a lakk általában akkor tapad a legjobban, ha alá alapoznak, ami ugyebár színtelen estében nem megy

- minél vastagabb egy lakk réteg, annál inkább látszik, hogy az lakk, a tapintás okozta furcsa érzésekről már nem is beszélve, bár a küszöb ugyebár nem esik kézre :-)

- ha már olyan szuper kopásálló az a lakk, akkor gyakorlatilag felesleges a fém... a kör bezárul :-)

 

De a végére itt a szuper megoldás: ma már megoldható, hogy a fém felületére (ne kérdezd hogyan) képesek felgőzölni egy vékony korund réteget, az azért elég kopásálló lehet. A technológia megtekinthető például a Siemens vasalók talpán, de biztos másén is. Lásd saphir-jet - csak attól tartok, hogy hiába kemény, a ridegsége miatt nem elég ütésálló. Ez igaz lehet a lakkokra is!

De mdk, nehogy nagyon komolyan végy, mert én csak játszom az elmélettel, a gyakorlatban mire patinázódni kezd a küszöbsín, addigra már Te is kevésbé leszel maximalista - szerintem.

A legjobbakat! :-)

Előzmény: rferi (790)
rferi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 790

Lehet, hogy elkeveredtem a sok gép között, de asszem a Ferm gép egy kicsit nagyobb, mint amit te vettél.Én, amit láttam műanyagfedeles gépet, tuti kisebb volt a Fermnél.

Abban a kivitelezés általános kinézete volta miatt mondtam, hogy kissé gagyi.

A fűrészvezető kialakítása más volt, és nem tetszett.

Az öntvény is ronda volt.

Konkrétumokat már ne kérj, én az enyémet három éve vettem, akkor 30000.- volt, és a másik 26.Akkora árkülönbözet simán megérte az árát.

Persze ettől még lehet, hogy én két rossz darabot fogtam ki

A Fermnek 1625mm hosszú szalag kell, ebből lehet látni, vajon a tied kisebb-e vagy sem....

Azért nézz meg pár dolgot:

-a mágneskapcsoló hajlamos a fűrészportól beállni, és akkor nem lehet bekapcsolni.

Szedd szét, és szigszalaggal tekerd körbe, hogy ne menjen bele a por.

-nézd meg, hogy a felső kerék függőleges mozgatásánál az aluöntvénybe illeszkedő hengeres alkatrész, aminek a közepén megy át a tartócsavar, műanyagból van-e!

Ha igen, akkor esztergáltass egyet rézből, és cseréld ki, mert eltörik, és levágja a szalagot.

Előzmény: Soká (755)
mdk Creative Commons License 2004.10.26 0 0 789

Igazából ez a különbség köztük.

Meg persze a fogak száma de a fogak alakja fontosabb kicsit.

Előzmény: GPF (787)
mdk Creative Commons License 2004.10.26 0 0 788

Na én is vmi ilyesmire gondoltam, csak akkor az zavart meg, hogy azt hittem, hogy te tudod  miért vagyok bajba.

Az a gondom, hogy még nem találtam olyan lakkot ami kemény, vegyszer- és vízálló rugalmas, megtapad a fémen, és a fán.

Van több olyan lakk is ami vmelyik kitételnek megfelel de így együtt, még egy sincs.(de már közel vagyok)

Tehát a hangsúly a keményen és a fémen való megtapadáson van, ezért nem fog lekopni, főleg ha 3-4x lelakkozom.

Előzmény: Soká (786)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!