Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.04 0 0 115
Éppen hogy kisebbel kéne, mert a vezetőgyűrű szűkös a fúrószárnak. Viszont a tipli így is nehezen megy be.

MDF lapot lehet olajjal festeni? Vagy nem szívja be?

Előzmény: rferi (114)
rferi Creative Commons License 2004.02.04 0 0 114
Fénykép jövő héten, mert előbb nem érek rá.
Melegedés ellen miért nem fúrod meg a lukat egy tizeddel nagyobb fúróval?Nem szabad annak annyira szorosnak lennie.
Egyébként lehet hűteni, csak túl nagy hőmérséklet különbségnél ne, mert akkor tönkremegy.
Kenőanyagot nem tanácsos használni, mert később zavarja a ragasztást.
Előzmény: Törölt nick (113)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.03 0 0 113
Érdekel, hogy milyen csapozósablont használsz, mert ez tényleg nem tökéletes. Bár már kezdem megszokni, ma kifúrtam vele vagy 30 lyukat és egyet se rontottam el. Az még mindig igaz, hogy van kb. 1 fokos eltérés, ami ahhoz elég, hogy megnehezítse a dolgomat a ragasztáskor a merőlegesbe állításnál. A másik, hogy nagy a fúrószár súrlódása a fém vezetőgyűrűben és három lyuk után tűzforró lesz mindkettő.

Tényleg, szabad a fúrószárat vízzel hűteni? Most még nem mertem, inkább vártam egy kicsit.

Előzmény: rferi (110)
rferi Creative Commons License 2004.02.03 0 0 112
Igen, az én variációm is valami ilyen, csak ha lehetne aluból, annak jobban örülnék, mert sokkal könnyebb súlyban, és nem rozsdásodik.Én ui. sokat mozgatom az asztalt, és sokat van kint is, mert bent nem férek el a sokméteres anyagokkal.
Egyelőre nem tudok alut hegeszteni, mert nem tudtam elfogadható áron argonmix palackot szerezni ami kell az aluhoz.Meg persze be kéne ruházni alu hegeszanyagba is.Ez együtt kábé 60 ezer, szal még gyüjteni kell rá.
DE ha meglesz!akkor lehet, hogy belehúzok!

Amit leírtál finomállítást ékkel, nem tetszik.Jobban szeretném csavarral, ék nélkül, az ék szvsz hamar kopna.

Egyébként én kértem az incrától katalógust, és sokféle klassz párhuzamvezetőjük van, a delux verzió mindent tud.Három skála szerint lehet oda-vissza mindenféle beállítást varázsolni, alig értettem meg, mi minek van benne, olyan bonyi.
Finomállítás is teljesen tuti benne.

Előzmény: halaloszto (111)
halaloszto Creative Commons License 2004.02.02 0 0 111
Korfuresz parhuzamvezeto:

Tokos amerikai gyerekek csinalnak iszonyat vasdarabokbol igen profit

Ha nem (csak) a masszivsag es pontossag vonz az incra-ban, hanem a millimeterre allithatosag is, akkor szerintem a fentin kellene meg valami finomallito cuccot fejleszteni. En nagyon szeretnek egy olyant, mint az, de nincs lehetosegem hegeszteni, meg azt sem tudom hol kell nem 6m zartszelvenyt venni, es esztergalyost sem sikerult talalnom, amikor kellett volna.

Gondolkoztam, hogy a mar mas altal emlitett alu profilbol is lehetne hasonlot csinalni.

A finomallitas meg a meglevo massziv vezetolec melle szerelt csavarral allithato vastagsagu akarmi sgitsegevel tortenne. MOndjuk kemenyfabol ket ek, 1:10 oldalarannyal, az egyik alkalmas modon a meglevi parhuzamvezetohoz rogzitve, a masik meg oldhatoan az egyikhez. Ott ugye mar 1cm csusztatas lenne 1mm vastagsag, szoval lehetne tizedmillimeter maniasnak lenni.

vajk

rferi Creative Commons License 2004.02.02 0 0 110
GPF:
Mit nem értesz?
A cuccnak tengelye van, és az kis szögben forog oda-vissza.Maga a tengely egy helyben áll, csak saját maga körül forog.
A rezgőcsiszolóknál a fej tengelye, maga a tengely ír le kis köröket, de nem forog saját maga körül.
Az elsőnél ha ráteszel egy körtárcsát, akkor az vágni fog, mint egy körfűrész, csak nem forog körbe.
Mivel nem forog körbe, ezért a körtárcsának el lehet hagyni akár a felét, kétharmadát, stb, akár a 9/10-ét is.És akkor jön a kánaán!

Bond!
Hát ez a szerszám elég .... semmi.Nekem aluból, valami kisipari cucc van, lefényképezem, és szvsz házilag le lehet másolni.Az tuti jó csapolásokat csinál, nem is szoktam próbálni.Fúrás, ragasztó, kalapács, kész.

Törölt nick Creative Commons License 2004.02.02 0 0 109
Köszi a csiszolttiplis tippet, megfogadom.

A csapozóval az a baj, hogy nem az a fajta van, amire te gondolsz:


A középre igazítást a két szög biztosítja. A belsejében a fémbetétből három különböző méretű jár hozzá, és van még egy pontozó a készletben. Sajnos ezt nem lehet vízszintesen használni.

Előzmény: rferi (106)
GPF Creative Commons License 2004.02.02 0 0 108
Preciziós vezetőt lehet kapni az Elektra Beckum-hoz. Nem tudom, nagyon eltérnek e ezek a fűrészek. Sőt, még ALCO márkájút is láttam.

Azt az oszcillációs fűrészt én nem értem.

rferi Creative Commons License 2004.02.02 0 0 107
Ez az incra cucc az én szívfájdalmam is már évek óta.
Le kéne gyárta(t)nunk itthon saját célra egy pár darabot, mert egyébként nem lesz belőle semmi.
Még csak hasonlóról sem hallottak
Előzmény: Törölt nick (105)
rferi Creative Commons License 2004.02.02 0 0 106
Deltacsiszoló ügyben nézd meg ezt!

A ferm maróhoz van párhuzamvezető, másológyűrűt nem adnak semmihez, de a fészek itt is megvan, aztán egy esztergályossal csináltathatsz egyet a kedvenc ujjmaródhoz.Tartozék még a 6-8 mm patron.
Más nem is kell.Néha egy készlet említett minőségű maróval adják, néha anélkül.

A csapozást pedig jó lenne ha a sablonnal tennéd, mert pontosabban fogja meg a luk helyét.
Egy trükk: a lapot elfekteted, asztal szélénél bentebb rakod 5 centivel, fentről a fúrószáron egy derékszöget nézel az oldalához, oldalról egy párhuzamot az asztal lapjával, és nyomás.Oszlopossal el fog menni a közepe.
Annál ahol a lapba kell a luk pedig kicsit megfúrod, és utána ott jó lesz az oszlopos...
Próbához csinálj néhány megcsiszolt rudat, és azokat ne építsd be, későbbi projektekhez is azt használd.Addig csiszold, amíg könnyen nem jár ki-be a lukban.

Előzmény: Törölt nick (104)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.02 0 0 105
Üdv asztalosok,
az asztali fűrészhez szólnék hozzá. Sokáig nézegettem én is a DeWaltot, felsőmaróm tőlük van (DW621), de annyira elszállt 'rakon lehet megvenni, hogy vettem inkább egy Einhell TKS 250 UV-t. 1500W, 0-76mm, 250es lap, 50ezer körül lehet kapni a barkácsáruházakban. Teljesen korrektül működik, mondjuk én bútorlapokat és MDFet vágok vele elsősorban. Tömörfára a gyári keményfémlapkás tárcsa megfelelő.
Egy bajom volt vele, amikor megvettem, nem volt síkban a munkalapja, kis ívet húzott a tárcsa, de bemarattam, azóta hajszálpontosan vág. Ez fontos, mert tizedmillimétermániás vagyok. 0ás inzerttel a lamináltat is szépen vágja, semmi pattogzott él, mondjuk ahhoz vettem egy 80 fogas CMT tárcsát is bútorlapra, majd többe volt, mint a gép:-) Szóval barkácskategóriában nekem teljesen bejött, a DW 744-el azonos a konstrukciója, az ára meg verhetetlen a 200e+áfához képest.
Nem tudtok külön megvehető precíziós nagy fűrészvezetőt olcsóért? Az Usában nagyon korrekt darabok vannak, de a szállítás nagyon komoly költség volna, pedig maga a cucc olcsó, ilyesmi: Woodpeckers Incra Miter
Előzmény: halaloszto (97)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.02 0 0 104
Jó, hogy van köztünk egy ilyen bátor ember, aki ki mer mindenfélét próbálni. Ennyiért valóban érdemes venni egy gyalut csak kipróbálni is. Én eléggé félek a noname cuccoktól, amióta Sony erősítőt vettem. :-)

Nem egészen világos, hogy hogyan erősítesz fűrészlapot a deltacsiszoló talpára.

A Ferm maróhoz mennyire lehet tartozékokat kapni, illetve mit adnak hozzá? Elsősorban a másológyűrű és a párhuzamvezető érdekel.

Ma jó idő van, elkezdtem a munkapad alatti szekrényeket. Azt tapasztaltam, hogy a kigondolt csapozási technika (sablon egyik kézben, fúró másikban) ferde lyukakat eredményez, hiába vezeti meg a sablon több mint 2 cm hosszan a fúrót. Úgyhogy módosítani fogok, a sablonnal csak jelölök, és állványba fogott fúróval fogok fúrni.

Tanácsot is kérnék: beütöttem szárazon a tipliket hogy megnézzem, hogy minden pontosan illeszkedik-e. 8-ból 2 tiplit nem tudtam kiszedni csak szétroncsolva. Mit lehet ezzel csinálni? Szappan? Viasz?

rferi Creative Commons License 2004.02.02 0 0 103

Erről beszéltem, amikor az 1020 wattosat említettem, most lett kép róla.Ez egy jó tipus, pedig 8-10 ezer körül adják néha.
rferi Creative Commons License 2004.02.02 0 0 102
A gyalut ne tedd annyira a lista végére, legalábbis a kézi elektromosat ne.
Én a tecsó áruházban vettem tavaly nyáron akciós agojama tipusút, 3600-ért, és annyira jó, hogy azonnal visszamentem, vettem még egyet.
Csodaszépen muzsikál, eldobható pengés, amit a piacon bagóért adnak.Pl a B&D is jó bele.
A deltacsiszolókról tavaly a Construmán megtudtam valami érdekeset, amit még a boltosok se nagyon tudnak, mint arról azóta meggyőződtem.
Mégpedig:
A Fein találta ki -és csak ő csinálja, mert szabadalommal védi-, hogy a deltafej nem kis köröket mozog, mint a többinél, hanem pár fokos oda-vissza lengést egy körív mentén.Tehát "billeg".Ezzel elérték azt, hogy olyanokat meg lehet vele csinálni, hogy feltesznek egy fűrészlapvéget rá, és mint egy vésővel belenyomsz a fába, és vágja egy síkban. Akár zárt belső üregeket is ki lehet vele alakítani, két perc alatt, vésés nélkül. Csapolásnál szenzációs.
Persze nem csak famunkához vannak feltétek rá, hanem gyémántos szerszámok is vannak, tehát nagyon széles körben használható.
A pasi a kezembe adta ott a kiállításon, egy negyed órát szabtam a gerendákat, csúcs volt, állíthatom.
Ilyet akarok még szerezni.
Előzmény: Törölt nick (101)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.30 0 0 101
Azt hiszem, nekem még kicsit korai "tapasztalatokról" beszélni, de legyen:

- B&D dekopír: típusszámot nem tudom, olyan, aminek kormányozható a teteje, de ingamozgása nincs. Görbén vágni jól lehet vele, egyenesen nem igazán, mert mindig húz valamerre.

- B&D kombinált delta-rezgő-excentercsiszoló: keveset használtam még, nem rossz. Egy bajom volt eddig vele, hogy deltacsiszolásnál a csúcsra külön feltehető kis csiszolópapír-darabkák többnyire leesnek, mert kicsi a tépőzáras felület, amivel kapaszkodnak.

- O.K. kézi gérvágó fűrész: ezt csak azért említem meg, mert meglepően igényes és precíz a kidolgozása, és elég olcsó volt. Azóta több bizalommal nézegetem az O.K. szerszámgépeket is.

- B&D fúrógép. Semmi különös. Tud lyukat fúrni, meg csiszolóköveket szoktam belerakni finommunkákhoz.

Biztosan szeretnék még beszerezni egy marót, gondolkozom a körfűrészen és a gyalun is, de utóbbi csak nagyon a lista végén van.

rferi Creative Commons License 2004.01.30 0 0 100
Ami nekem nagyon bejött az a már említett Bosch PKS66CE.Tíz éve megvan, anno 60 ezerért vettem, és már elkoptatott vagy hat-nyolc vídiás fűrészlapot.Egyszer generáloztam-teljes csapágycsere volt.Az elektronika egyszerűen csúcs benne.
Aztán nagyon jó még a Meister Kraft gérvágó.ez tavaly volt 21ezer (baumax).Persze a benne lévő lapot csak a másik körfűrészben lehet használni, ebbe vettem egy negatív élszögű, 70 fogú darabot, úgy vágja keresztbe az anyagot, mint a kés a vajat, semmi szálkázás.
Ferm szalagfűrész (36ezer).Hobbi célra tökéletes, de annyi nagyméretű anyagom van, hogy össze kell majd rakjam az apu által kreált nagygépet is, ami most szét van szedve, helyhiány miatt.(az 40 centis kerékkel bír)
Ferm faeszterga(26 ezer)Ezzel csak az kezdjen, akinek van lehetősége gépműhelyhez is jutnia, mert sok mindent kell hozzá és rajta alakítani.Az árát azért megéri
--
Egyébként én azért választottam így a dolgokat, mert az sem mindegy, mihez mi kell.
A fűrészgépekbe mindbe 30mm-es lukkal bíró lap kell.Ez megegyezik a komoly fűrész- és marógépek lukméretével, és ezért átjárhatóak a kellékek.
Ráadásul bármilyen lapot tud az ember szerezni pl. a piacon, azt mind fel lehet bővíteni erre a méretre, mert csak a ruszkik 32-esek, a többi mind kisebb.
Fordítva ez nem lenne lehetséges!
Gyalugép nekem saját készítésű van, arról nem érdemes beszélni, enélkül nem tudok meglenni, igaz én szőrős tölgyfaanyagokat nyűstölök leginkább.
Most készül a nagy marógép, 30-as tengely, 2kW motor, nagy asztallal, stb.Ha az meglesz, akkor lesz igazán tuti a műhely!
Előzmény: GPF (98)
rferi Creative Commons License 2004.01.30 0 0 99
Bond!
A puhafában számít csak igazán!
Hidd el az egyik legveszélyesebb szerszám a felsőmaró, és ezek a készletek némelyike annyira nincs kiközpontozva, hogy rázza a marót, mint a fene.Aztán nézheted az 50000 forintos géped csapágyát.
Egyébként a gyakorláshoz kellenek a legjobb szerszámok, mert még ha az is nehezíti a melódat, nem csak a kezdeti sutaság, az gáz.
Nekem a Ferm maróval nincs bajom.A beszorítás billentyűs, én jónak érzem, nem kopott még el, lehet azért.Meg mindig beállítom a mélységütközőt.800wattos.
A kollégám vett az akciósokból noname 1020wattosat.Biztos láttátok már, vagy lesz eztán is tuti a prak...-ban.Az is nagyon jó, szintén fém nyakkal, jó fogással.A következő az lesz, amit veszek, és asztalba szerelem, kiveszem a BD-t.
-a BD az teljesen noname mindenhol, mindenkor, még a hetvenes években is az volt nyugaton.Azért bírjuk megvenni.
Előzmény: Törölt nick (96)
GPF Creative Commons License 2004.01.30 0 0 98
Apropó. Nekem érdekes lenne, ha összeszednénk, hogy kinek milyen gépek, szerszámok, eszközök jöttek be nagyon, amik nélkül már nehezen tudná elképzelni hobbiasztalosi ténykedését.

El is kezdem:

1. Vágás
Van dekopírom, állítható fordulatszámú, ezt kihasználom. Állítható szögű, ezt nem használom. Néha kell a dekopír, de nem sokszor.
Van egy keretes szögvágó fűrészem. Ezt sokszor használom, képkeretezéshez, kisebb dolgok pontos méretre szabásához.
De a legfontosabb az asztali fűrész. Ez Electra Beckum, félprofi, jó drága volt, de nagyon megérte. Fokozatmentesen állítható a fűrészlap magassága is meg dőlésszöge (0-45 fokig) is. Ezzel hornyolok, dobozok oldalát gérbe vágom és úgy ragasztom, darabolok... Nagyon jó.

2. Simítás
Gyalut nem használok. (Ez biztos ciki.) A fűrész annyira szépen vág, hogy nem érzem fontosnak. A csiszolás viszont kritikus pont. A legjobban a tépőzáras csiszolóvásznak váltak be. Ilyet fel lehet tenni a sarokcsiszolóra is, ha sokat és durván kell, de van a fúróba fogható flexibilis tengelyű (de rögzíthető) korongom is. Nagyon sokat használom. Vásznakból 60-as, 120-as és kb 200-as fogy a legtöbb. De van filckorongom is, amivel a keményfákat ki szoktam fényesíteni.

3. Fúrás
Van egy álványos fúróm, azt nagyon sokat használom, a kézit csak végszükség esetén. Nekem nagyon bejöttek a fafúró hegyek, azokra vigyázok, 6 éve működnek, pedig sokat használom.

4. Ragasztás
Pár éve találtam rá az Emfi Bios gyorskötésű ragasztóra, szuper. Gérbe vágott dobozéleket ragasztok csapolás nélkül, szétszedni sem lehet. Szorításhoz pillanatszorítókat és egy hevederes "képkeret" szorítót használok, ez is nagyon jó. Adja a derékszöget és egyszerű használni.

5. Felületkezelés
Ha lehet, akkor semmi. Ha nem, akkor általában vizes lakk.

halaloszto Creative Commons License 2004.01.30 0 0 97
Sziasztok!

A furesszel kapcsolatban:
A Alby kft-nel vettem, voltak vele gondok, (ha valakit erdekel, maganban) de be kellett lassam, hogy ennyi penzert nem lehet jobbat venni es kesz.

Nagyon nezegettem a kicsi asztali korfureszeket, es szerelmes voltam a Dewalt dw744-be, de mar elmult. Nagyon hasonlit ra a Bosch TS10. Az amerikai woodworking websiteokon az osszehasonlitasokban hol az egyik az elso, hol a masik. A dewaltnak fogasleces magatol parhuzamos vezetolece van, a bosch meg fordulatszamtarto, lagyinditasos, ami miatt allitolag nem lifeg oldalra a lap amikor indulaskor rant egy nagyot, igy ha csinalsz olyan betetet az asztalhoz hogy ne legyen res a lap mellett, nem tepi ki.

A nagy poen, hogy a bosch-t majdnem megvettem, de belattam, hogy nem kellene vagyonom jelentos reszet barkacsszerszamokban tartani. Viszont egy hete meg volt egy akcios sonderangebot megmaradt nem kell senkinek peldany a Fetis-nel, es odaadjak 190ezerert!!! Akinek szamit hogy hordozhato (34Kg), annak szerintem megeri. Plane hogy a dewalt 250ezert. (az arak valtozhatnak, es az afat tartalmazzak)

Mi a velemenyetek a LUTZ gepekrol? Azok inkabb ipari cuccok mi? Az obiban vannak VARIOLUX neven cuccok, amik csavarra lutz-nak neznek ki, csak olcsobbak, es a boltos az aran es a motor teljesitmenyen kivul semmit nem tud mondani roluk. Persze ott is porosodik evek ota. Pl 140ezerrt asztali korfuresz guruloasztallal, 35cm lappal, 2.2KW motorral. Ez sajna europai szabvany korfuresz, nem lehet bene 1cm szeles lapot tenni. Egyszer lehet hogy lesz nekem is.

Marogep:
Rferi: a ferm marovan nincs gondod a tengelyrogzitessel? Hasznaltam (kolcson) egy ilyent, es tok tetszett, csak a muanyag gomb amivel a tengelyt lehet rogziteni nagyon nem tetszett. A pocok ami rogzit valszinuleg lekopott, es mindig kiugrott. Sokkal jobban tetszenek a ket kulccsal hasznalhato valtozatok. Neked a 500 vagy a 800W-os van?

vajk

Előzmény: GPF (95)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.30 0 0 96
GPF: Nem igazán értem. Rendben van, hogy a körfűrésszel lehet hornyot marni, de semmilyen él- és lapon belüli díszítést, lekerekítést nem tud. Pedig számomra ez különbözteti meg az igényes munkát a "veszek 4 polclapot, összeállítom és kész" munkától.

rferi:
- ez a maró tud 8mm-es befogást is.
- egyelőre nekem is egy Praktikeres készlet maróm van, nem gondoltam egy tízezer forint feletti fejjel gyakorolni. :-) Egyébként puhafában is annyira számít?
- azért szeretnék márkás marót, mert talán itt a legfontosabb a precizitás. Egy noname marónál félek, hogy csak szerencsén múlik, hogy milyet fog ki az ember (a külföldi fórumok már a B&D-t is a noname kategóriába sorolják).

Lassan kéne másik fórumot keresni. Nappal 10 percig se lehet elküldeni egy hozzászólást.

Előzmény: GPF (95)
GPF Creative Commons License 2004.01.30 0 0 95
Ennyiért én is inkább asztali fűrészt vennék. Van marógépem, de mióta megvan az asztali fűrészem, elő sem vettem.
Ha jól rémlik halálosztó (de kedves név) nemrégiben vett kb. ennyiért. Biztos leírja a tapasztalatait. Az is Ferm.
Meg azt is gondolom, hogy a Bosch erősen túlárazza a dolgait.
Előzmény: Törölt nick (92)
sakkmatt Creative Commons License 2004.01.30 0 0 94
halaloszto, rferi !

köszönöm szépen a tippeket, remélem sikeres lesz a beszerzés!

jó alkotást Nektek !

rferi Creative Commons License 2004.01.30 0 0 93
Az 5mm mélységre tényleg elég a kétszeri menet, de kevésnek érzem az 5mm mélységet.Legyen inkább 10mm.
Az irányt úgy csináld, ahogy mondod.
Ez a maró jól néz ki, de szerintem túl drága.Az én egyik maróm a praktikerben bagóért árult Ferm.Igaz nincs konstans fordulaton tartó, csak sima fordulatszabályzója, de nagyon masszív, és 8mm-es patronja is van, és ez fontosabb.Ja és nagyon ügyesen meg van csinálva, hogy nem szorul bele a patron, mikor kinyitod.A blackimből időnként alig tudom fogóval kivenni.Mindössze 10 ezer körül van.Azt ajánlom bárkinek, én nagyon élvezem.A fennmaradó pénzt költsd el marófejekre, de arra viszont ne sajnáld a pénzt, amit obi/baumax/praktikerben KÉSZLETben adnak, az csak gyerekjáték.Ami egyesével van dobozolva, lezárt szekrényben és kérni kell-na azokból vegyél.
A világ legjobbjai a CMT marók.Keress rá a neten, olasz ugyan, de az amik csak azt használják, ezért elég jó angol nyelvű találatok vannak rá, keress rá gugliban a CMT és router szavakra.
Ha valamit kiválasztasz és nagyon kell, itt pesten tudok egy helyet, ahol meg lehet rendelni is akár, ha nincs raktáron.
Előzmény: Törölt nick (92)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.30 0 0 92
Rendben, akkor beragasztom.

Mélységben a három fogást soknak érzem egy kicsit. Csak 5 mm-es hornyot akarok marni, akkor is kell?

Azt olvastam, hogy mindig oldalra húz a maró, de lehet mindig olyan tolásirányt választani, hogy a vezetőléc felé húzzon, ugye?

Persze nem fogok mindjárt nekiesni a horonynak először gyakorolok. Fúróállványba fogott fúrógépbe fogott marófejjel már próbálkoztam, szépen mart amíg ki nem lazult az állvány és le nem csúszott az egész mélyebbre. (rossz minőségű állványom van).

Ezt a marót tervezem megvenni, örülnék, ha véleményt mondanátok róla, vagy javasolnátok alternatívákat ebben az árkategóriában (55000 Ft):

Bosch POF 600 ACE

Előzmény: rferi (91)
rferi Creative Commons License 2004.01.30 0 0 91
Egyetértek halálosztóval:ragaszd be a szorosan illesztett rétegelt lemezt.Az 5-ös lapot én hármas maróval marnám, hosszában kétszerre, mélységében háromszorra.Tehát hat menetben.
A felsőmarónak van egy rossz tulajdonsága:másképp viselkedik a tolás és a forgás irányának függvényében.Egyik irányban kifele, a másik irányban befele "húz".Ezért, kell kisebb maró, és mindkét horonyoldalt a "befele" irányba marni, hogy ne legyen szélesebb, mint amit akarsz.És nem egyenletesen lesz szélesebb, hanem girbe-gurba lesz, mert még tolási sebességfüggő is!Ráadásul a barkács marók tengelyei nem elég merevek, rugalmasan hajlik, és hiába tettél vezetőlécet, akkor is képes a maró a rossz irányban szélesebbre marni a hornyot!
Ezért kéne a körfűrész, vagy a felsőmaró helyett az asztalos marógép.(asztallal bíró, azért asztalos)
Ha még nem vettél marót, akkor ajánlom olyat válassz, aminek a nyaka a csapágyházzal együtt fémből van, nem műanyagból.Az egy kicsit merevebbb.
És a horony mélységét mindig kis lépésekben alakítsd ki, mert úgy is kevesebbet hajlik el.
Előzmény: Törölt nick (89)
halaloszto Creative Commons License 2004.01.29 0 0 90
Szerintem mindenkeppen fontos, hogy a retegelt lemez betet szorosan alljon benne, mert az tartja a derekszogeket. Gondolj arra, hogy a butorlap IKEA butor hogy nyeklik amig a hatlapot fel nem szogeled. Nagy terhelest sporolsz meg a csapozasaidnak ha a retegelt lemezt szorosan illeszted, akar csiszolassal, es jol beleragasztod. Elpusztithatatlan lesz, ha a lemezek jol illeszkednek, es be vannak ragasztva.

vajk

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 89
Pontosan mi lesz rettenetes? Szélesebb lesz a kelleténél?

5 mm-es rétegelt lemezem van, egy 6-os horonymaróval terveztem nekiállni, gondolván hogy ha nagyon lötyög, legfeljebb beragasztom. Akkor mit javasolnál helyette?

Előzmény: rferi (87)
Törölt nick Creative Commons License 2004.01.29 0 0 88
Tetszik ez a fa számítógépház. Gyárthatnád sorozatban, a tuningmániások megvennék. Maximum egy-két kék fénycső kéne még. :-)
Előzmény: halaloszto (79)
rferi Creative Commons License 2004.01.29 0 0 87
Dekopírral vigyázni!!!!
Már egy centi vastag faanyagnál képes görbülni a fűrészlap, és a végén siralmas eredményt ad!
Szvsz csak a szekrények hátlaplemezének levágására alkalmas! (kis túlzással)
Ha marod a hornyot, akkor a maró MINDENKÉPPEN kisebb átmérőjű legyen, mint a horony, mert nem ürül a forgácstól kellően a horony, és rettenetes lesz!
Hidd el, 15 éve csinálom!
Előzmény: Törölt nick (80)
rferi Creative Commons License 2004.01.29 0 0 86
Az éles saroktól indulj el kifelé a városból a jászberényi úton.(X. ker)Sokat kell menni, és balra figyelni, mert lesz olyan kiírva, hogy táblásított fenyődeszka.Na ott a multkor mutatott nekem a csaj olyat, hogy besz@rás:0,6mm (nullaegészhat) vastag HÁROM rétegű rétegelt modellezőlemez.Mondjuk 12000 egy tábla, kábé egy négyzetméter ha volt, DE legalább volt!
Ott tuti lesz olyan, ami neked kell.
Előzmény: sakkmatt (81)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!