Keresés

Részletes keresés

Garp szerint Creative Commons License 2004.10.22 0 0 754

A FERM ketyeréket én is elég jónak tartom.

 

Amúgy meg a külsőleg totál azonos gépek bírnak mégis másmilyenek lenni, nekem van pl. egy GÉREX fúrókalapácsom és egy totál ugyanúgy kinéző Einhell. A GÉREX egy nagy határ fos, az Einhell-el meg már nagyon sokat dolgoztam és kifogástalanul működik. A GÉREX-szel összesen 2 Db lyukat tudtam fúrni. :(

 

GÉREX-ügyben már más gépekről is hallottam rosszakat.

rferi Creative Commons License 2004.10.22 0 0 753
GPF és MDK köszi az infókat, megpróbálom a Nagy Lajoson, amúgy is ott dolgozom :)
rferi Creative Commons License 2004.10.22 0 0 752

Nekem a Ferm van, és asszem inkább azt kellett volna venned....

Néztem azt a másikat, elég gagyi

Fűrészlapot a sokat emlegetett Boronkainál lehet csináltatni, anyagot is tudnak adni.

Egressy út, 23 asszem.Közel a Mexikói úthoz, gyártelep udvarában szerszámélező műhely.

Ugyanott élezik is ezeket.

Vegyél vagy 5 darabot indulásnak, mert a keményfa eszi ezeket a kicsi lapokat, saját tapasztalat, és nincs rosszabb, mint egy hétre felfüggeszteni a munkát a szalaghiány miatt.

Ha ki tudsz menni Budafokra, akkor a 3-as busz vonalán van egy csiszolóanyaggyár, aminek a mintaboltjában tekercsben lehet kapni ikyen szalagokat.Ott sokkal olcsóbb, és azt vidd el a Boronkayhoz.Ők hegesztik és terpesztik élezik majd.

Azt felejtsd el, hogy ennyire keskenyet fogsz kapni, a kapható legkeskenyebb 12-15mm.Olyat keress.

Előzmény: Soká (749)
Soká Creative Commons License 2004.10.22 0 0 751

mdk,

igazán köszönöm a kimerítő válaszod!!

Tulajdonképpen arról van szó, hogy érzéssel csinálja az ember, no meg ésszel...

Vágtam én már nagy szalagfűrésszel nem egyszer, csak egészen másként áll a dologhoz az ember, amikor valami "készen van és csak nyomni kell" és amikor magának kell összeszerelnie, beállítania valamit.

Jelen esetben pedig inkább kérdeztem először semmint kísérleteztem. Így is sikerült első mozdulatra eltörnöm az egyik szalagtartó pofát (alias szénkefét) Pedig alig húztam meg az imbuszcsavart rögtön letört a külső végéből. A bent maradt rész még fog, de már beljebb nem tudom állítani. Nem tudjátok milyen anyag? Kemény, rideg és fekete. Holnap hívom a szervízt.

Egyébiránt a kétcolos anyag egy puha fenyő volt. Nyilván nem erre találták ki ezt a gépet, de nekem nem "termelnem" kell vele, a lényeg az, hogy el tudjak vágni egy, egy nagyobb (öklömnyi) darabot (ami nem esik kézre körfűrésszel) - a ráfordított munkaidő nem számít. A gond az lehet, hogy én gyakorlatilag csak keményfát használok. De majd meglátjuk!

 

Egyébként a gépről elsőre annyit sikerült megállapítanom (neatívumot), hogy az asztallap (amely egyébként dönthető) kicsit nehézkesen rögzíthető. Bírkózni kell vele, hogy ne mozduljon el ha rátámaszkodok. A vezető sín rögzülése is hagy némi kívánnivalót maga után. De lehet, hogy ezt egy kis sufnituninggal könnyen rendezhetem, majd meglátjuk.

Előzmény: mdk (750)
mdk Creative Commons License 2004.10.22 0 0 750

Hali.

 

A pofákat a lehető legközelebb kell rakni a laphoz ugyanis az vezeti meg.Attól függ mennyire fog csavarodni.

Azt is mondhatnám hogy szorítsd neki a lapnak de felesleges mert csak elkopna.

A lényeg hogy közel legyen és ne térjen ki a függőlegestől(ha érted mire gondolok).

A másik hogy állítólag van egy hátsó ütköző is(de én nem értek az ilyenfajta szalagfűrészekhez)aminek a lap ütközik mikor tolod neki az anyagot.

Ez vagy egy pofa vagy jobb esetbe egy esztergát korong ami forog mikor nekiér a lap hátulja.Na a léyneg az hogy ettől meg hááát nagy fűrészeknél olyan kb. 2mm re kell lennie a lapnak de a tiednél sztem olyan 0,5-1mm legyen.(csak hogy ne érjen hozzá)

A másik hogy mikor tolod neki az anyagot akkor ugye a lap nekiszorúl ennek a hátsó ütközönek és mikor nekiszorúl akkor az oldalsó pofák közé ne mennyen be a fűrészfog.

Az a jó mikor nekimegy a hátsó ütközönek a lap és az oldalsó pofákat ippen nem éri el a fogak oldala.(persze ez fűrészlap szélességtől függ úgyhogy ez nem is annyira lényeges)

Van itt még1 dolog, hogy úgy állísd be a lapot(állítólag lehet állítani a kerék dőlésszögét)hogy a kerekekről csak a fog lógjon le.

Még az is fontos hogy a vezető pofát mindig úgy állísd be hogy minnél közelebb legyen a vágandó anyaghoz.Nem kell túlzásba vinni (ne szorítsd rá az anyagra)olyan kb.1-1,5 cm legyen  persze anyagvastagságtól is függ.

A szalag feszességét nem tudom hogy lehet ezeknél állítani a jobbaknál súllyal feszítik vhol meg csak nagyjából(gyakorlat kérdése).

Az a nagyjából vagy tapasztalat alapján vagy próbavágással.

A próbavágásost úgy tudod megcsinálni hogy megfeszíted annyira a lapot hogy biztonságossan járjon a gép.

Ahhoz biztonságosan járjon annyira kell megfeszíteni hogy mikor a lapot megnyomod oldalra ne nagyon görbüljön el.(ez nagyfűrészeknél ugye megint máshogy müxik mert ott ha egy kicsit is megfeszítem már nem nagyon tudom elnyomni oldalra ezért arányosan kisebbet kell feszíteni a kis szalagfűrészeken)

Na ha ez megvan akkor fogod beállítod az oldalsó pofákat és a hátsó pofát úgy ahogy mondtam majd fogsz egy munkadarabot és a pofát a lehető legközelebb rakod hozzá.

Ha ez megvan akkor kipróbálod hogy mikor fágsz mennyire vág hullámosan.

Ha hullámosan vág akkor veszítesz a lapon ha még mindig akkor megint feszítesz.

Ez addig teszed míg nem vág egyenesen.

Persze ez a hullámosan vágás az anyag tolásától is függ.

Pl. minél vastagabb annál lassabban kell tolni mert ugye ha vastag és gyorsan tolod akkor nem bírja a lap és elkezd cikázni majd elszakad vagy csak leesik.

Minnél keskenyebb egy lap annál könnyebben csavarodik el ,tehát vág hullámosan.

Ne nagyon erőltesd a 2colos anyagokat mert nem arra van kitalálva.

Persze vághatsz vele de akkor lassan.

Azt hogy most azért cikázik mert vastag az anyag ,vagy azért ,mert nincs jól megfeszítve ,vagy hogy esetleg gyorsan tolod így írásba elég nehéz elmagyarázni de ha úgy csinálod ahogy mondtam és van hozzá érzéked akkor semmi gond nem lehet.

Félni nem kell tőle mert nem sok bajt tud csinálni.Max leesik a lap és kicsit kimegy az éle és belevág az asztalba:)) egyébként benned nem igazán tud kárt csinálni.

Még annyit hogy ha esetleg beszorúl a lap vagy más egyéb okból visszakell húznod az anyagot akkor ne rángasd hátrafele mert lehúzod a lapot a kerékről és akkor érvénybelép az amit4 sorral feljebb írtam.Ha beszuról akkor vagy éket vagy csavarhúzot nyomsz a vágásba majd lassan visszahúzod.Ha erős vagy akkor szét is feszítheted az anyagot csak annyira hogy ne szorúljon a lap majd visszább/a húzod.Legrosszab esetbe lekapcsolod a gépet és vhogy visszaveszed.

Ez a veszély valszeg téged nem fenyeget. Amit leirtam az a nagy szalagfűrészre igaz de nem sokba tér el a tiedtől pláne beállítása nem.

Jelenleg más nem jut  eszembe de majd még lehet hozzáírok.

A lényeget elmondtam de majd elolvassa Erzsébeti is és még lehet tud vmit hozzáfűzni amit kihagytam.

 

 

Előzmény: Soká (749)
Soká Creative Commons License 2004.10.21 0 0 749

Kedves szakértők,

egy kis bevezető a kérdésem előtt: végignéztem a barkácsáruházak kínálatát asztali (350W) szalagfűrészek ügyében. A következőre jutottam: Kinzo, Hansematic és T.I.P. márkanév alatt (de vlsz. az Einhell is ide tartozik) szó szerint ugyanazt a gyártmányt forgalmazzák, legfeljebb a szinterezésben mutatkozik különbség, ám az utolsó csavarfejig minden ugyanaz. Az áruk viszont különböző (25-34e között). Én végül a T.I.P.-et vettem meg 25-ért a Baumaxban, ahol még azzal "vígasztaltak", hogy ennek a márkának van magyar szervízhálózata - nem úgy mint a Kinzónak... amit persze én most nem tudok sem cáfolni, sem megerősíteni.

 

A kérdésem az lenne, hogy (miután a szűkszavú ismertető erre nem tér ki , magyart meg nem is adtak hozzá :-( talán csak hanyagságból) hogy a fűrészszalag megvezetését szolgáló alsó-felső kis pofákat (olyan mint a motoroknál a szénkefe...) milyen távolságban kell rögzíteni? Alapbeállításban jó 2-2 mm-re volt a fűrésztől, de én ezt soknak találom.

Közelítettem őket és csináltam egy 4-5 centis próbafűrészelést egy 2 colos fenyő deszkában, de a megvezető sín ellenére is elég girbe-gurba lett a vágás( 1mm a vágásszélesség és egy 1-1mm a pontatlanság) A pofák beállításán túl a szalagfeszítés erősségét sem tudom, hogyaq érdemes kalibrálni. Előbb-utóbb magam is rájövök, de azért minden tanácsnak örülök.

Egyébiránt azért vettem ezt a szalagfűrészt, hogy az apróbb fa alkatrészeket könnyebben és kevesebb hulladékkal tudjam darabolni, mint a körfűrész különböző változataival (tologatós, gér, asztalba épített)

Érdekelne még az is, hogy hol érdemes pót-fűrészszalagot vásárolni? - a Baumaxban igen drágának tűnt (3.800Ft).

Kicsit hosszú vagyok, de itt jegyzem meg, hogy egyedül a Ferm hasonló teljesítményű gépe volt más konstrukció (kevésbé pofás, de talán jobb) csak sajnáltam érte a kb. 35ezret. Ki tudja...

 

Ha kell, felpakolhatok fotókat.

mdk Creative Commons License 2004.10.21 0 0 748

AHa köszi!

 

Hát lehet nem éri meg megvenni nekem 2 polcért.

A másik hogy sztem nem is lehet ilyet kapni felénk de ha lehet biztos nem éri meg.

Azt még nem kérdezted meg hogy az üvegesek vállalnak e ilyet?

Ha nem akkor hadjad majd én megkérdezem errefelé.

Szóval nem vízálló hanem csak cseppálló.

Hát ennyi macerával már lehetne vízálló is.

 

Azt nem tudja vki hogy az akváriumra mi a legjobb ragasztó manapság?

Remélem már nem csak a siloplaszt van hanem kitaláltak vmi újat is.

Előzmény: Erzsébeti (742)
mdk Creative Commons License 2004.10.21 0 0 747

Amit tudni kell a pácolásról és nagyon fontos(ennek ellenére sok asztalos se tudja)

hogy az olyan részeket is le kell pácolni ami késöbb nem látszik.Értem itt az pl. a filungos ajtókat amiket nagyon el lehet rontani ha vki ezt nem tudja.

Ugyanis ha nem pácolod be azt a részét a filungnak ami belemegy a keret nútjába és a filung kicsit kiszárad akkor a filung és a keret találkozásánál lesz egy világos csík körbe mert ott nincs bepácolva.

Ha ezzel nem mondtam újat akkor bocsi de ez nagyon fontos és nagyon nagyon el lehet vele rontani az összes ajtót.

És nem csak a filungos ajtóknál van ez hanem pl. a lambériánál vagy egyéb szerkezeteknél.

A legtutibb az mikor a ragalját akkor festik le először mikor már fel van szegelve.

Télen még jó mert ott megszívja magát és nem látszik de mikor nyáron összemegy a lambéria szép csikos lesz az illesztéseknél. Ezen még kisebb cigányolással lehet segíteni de nem az igazi.

mdk Creative Commons License 2004.10.21 0 0 746

Ez a vizespácra igaz de az se szárad gyorsan.

Nem mondom hogy egyszerü vele dolgozni pláne a vizessel.

Ebből a szempontból jobb a szeszes pác de annyiba viszont a vizespác a jobb (amit már Erzsébeti is irt)hogy a folyékonyfát csak a vizes fogja be.

 

GPF Creative Commons License 2004.10.21 0 0 745
Ja, és állítólag elég nehéz dolgozni vele, mert irtó gyorsan szárad és ha valahol is két rétegben kened, sötétebb lesz.
Előzmény: rferi (743)
GPF Creative Commons License 2004.10.21 0 0 744

Ilyen régimódi háztartási és vegyesboltokban szokott lenni mindenféle por. A Bosnyáknál a Nagy Lajoson van egy bolt. Én ott vettem. Igaz, hogy az vizes volt, de úgy emlékszem, volt szeszes is. Azok nem cseresznye meg teak meg ilyesmi neveken futnak, hanem barna 1, barna 2...

De szerintem az obikban is van 10* annyiért. Kis üvegben.

Előzmény: rferi (743)
rferi Creative Commons License 2004.10.21 0 0 743

Jó rég jártam erre! Sziasztok!

 

Tud valaki segíteni nekem, hol lehet kapni Pesten alkoholos páchoz port, cseresznye színben?

 

És még elmesélhetné nekem valaki, hogy kell ezeket alkalmazni, még sosem próbáltam. Ez se nekem kell, hanem egy ismerősnek, hozzáigazítani a meglévő szekrényhez az újonnan szerzettet.

Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.19 0 0 742

Hali!

 

mdk, megkérdeztem ezt az üvegragasztót neked.

 

Ezt az üvegeszsargon UV ragasztónak mondja. Azért UV ragasztó a neve, mert kell hozzá egy UV lámpa mert a ragsztó erre a fényre keményedik ki. Ez egy egykomponensű ragsztó, amelyet láttam az kb 1-2 dl kiszerelésben volt. Ehhez még kell egy spec tisztító-előkezelő folyadék, amit szintén az üvegeskellékes boltokban lehet megvenni. A nevére már nem nagyon emlékszem (öregszem na...) De ha jók az emlékképeim akkor valami "bohnan, vagy bonan, vagy valami ilyesmi volt..." Ez egy német termék volt. Nem egy olcsó mulatság, de ezzel tökéletesen lehet ragasztani az üvegeket úgy, hogy legalább annyira terhelhető lesz a ragasztás mint az üveg maga!! és teljesen úgy néz ki ez a ragsztás, mintha nem is ragasztva lenne.. Tehát nincs semmiféle ragasztónyom...

Arra már nem nagyon emlékszem, hogy ez akár vízálló is lenne.. valami halovány régi kép ötlik fel bennem amikor azt mondták az üvegesek, hogy ez nem vízálló (tehát pl akváriumnak nem jó), de erre most nem vennék mérget...

 

Erzsébeti

GPF Creative Commons License 2004.10.19 0 0 741

A lamello-st láttam már, de az nem jó.

 

A MOTE küldött nekem egy leírást. Teljesen fel vannak készülve a kinyitható asztalokra. Van egy készletük, zsanérok, tüskék, fordító, sín, meg ilyesmik egy pakkban.

Előzmény: mdk (739)
mdk Creative Commons License 2004.10.18 0 0 740

Itt a lamellos még1x:

 

http://www.kentech.hu/lamkotoelem.htm

 

 

Más:

Vki mondja el hogy rakjátok be a linket mert nekem nem jön össze ahogy akarom.

THX

Előzmény: mdk (739)
mdk Creative Commons License 2004.10.18 0 0 739

Itt van a lamellos:[link1]

A legalsó az ahova azt irják hogy ajtózsanér de szokták használni aszatlokhoz is.

Persze nem akkora asztalokhoz amilyen neked kell csak kicsikhez.
Valszeg akkor nem ilyenre gondoltál.

 

A MOTE féle asztalsínekhez nem tudok hozzászólni mert még nem volt a kezembe de utána nézek mert felizgatott.

Előzmény: GPF (738)
GPF Creative Commons License 2004.10.15 0 0 738

A lamello-sat nem ismerem. Arról tudsz valami infot?

 

A MOTE forgalmaz kinyitható, bővíthető asztalokhoz sínt, zsanérokat, ilyesmiket.

Előzmény: mdk (737)
mdk Creative Commons License 2004.10.15 0 0 737

Nem tudom melyikre gondolsz.

A lamelló félére?

Vagy csak vmi egyszerübbre?

 

Előzmény: GPF (736)
GPF Creative Commons License 2004.10.14 0 0 736
Erről beszéltem, jó hogy mondod ezeket. Az asztalvasalatról nincs tapasztalatod?
Előzmény: mdk (729)
Soká Creative Commons License 2004.10.14 0 0 735

Lopeta,

"

Neztem a FERM gepeket. Mi a velemenyetek roluk?"

 

Teljesen szubjektív, de nekem az olcsó kategóriás cuccok között a legszimpatikusabb.

Van egy kis olcsó Ferm köszörűm, szeretem használni, szép, csöndes, kultúrált darab.

Éppen a napokban nézegettem ezt az oldalt (nem biztos, hogy a legolcsóbb!)

 

http://www.alby.hu/product_2.php?prodtype=stationary&szam=100&tol=1&SID

Előzmény: Lopeta (719)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.13 0 0 734

"Én használok speciális célokra ilyesmit. de 5 fm ára kb 1000 ft, míg a fix-ekkel ez kb 10-15 ft ra jön ki..."

 

Magyarul:

Én használok speciális célokra ilyesmit. de 5 fm ára kb 1000 ft, míg a fix-ekkel ez kb 10-15 ft ra jön ki Küszöbönként!

Előzmény: Erzsébeti (733)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.13 0 0 733

Elvileg lehetséges lenne, de csak max a habosított verzió felelne meg, mert olyan az életben nincs, hogy "szép sima rézlemez+szép sima küszöb".

De itt meg az a bibi, hogy ha teljes hosszban ezzel ragasztanám akkor eléggé drága lenne ez a ragasztás.

Én használok speciális célokra ilyesmit. de 5 fm ára kb 1000 ft, míg a fix-ekkel ez kb 10-15 ft ra jön ki...

'1-2 db esetén még megértem a használatát, de mi újítottunk fel olyan lakást ahol 17 db küszöbsint kellett leraknunk, volt sima 2 cm széles benne, de volt nem egy borított verziós is.. így azért nem kevés pénzt lehet megspórolni.

Egyébként én max ajánlatot tehetek a megrendelőnek, hogy milyen formátumu sínt szereljünk, de a döntés a megrendelő kezében van.. tehát ha U profilt akar akkor azt fog kapni... Az, hogy nekem ez esztétikailag tetszik, vagy nem az nem fontos.. nekem ez egy munka, ő meg talán egy életen át nézni fogja...

 

 

Erzsébeti

Előzmény: halaloszto (730)
mdk Creative Commons License 2004.10.13 0 0 732

Ebből beszélsz? ------> Erről beszélsz?

 

A másik hogy kijavítsam magam amit én vettem az 15-20kg-ig jó(papír szerint) de én nem terheltem meg annyira és mégis szétdült.Ezért utáltam meg.

Az MD változat jó, de elég durva ára van.

Előzmény: mdk (729)
mdk Creative Commons License 2004.10.13 0 0 731

Nem én a simáról beszéltem mert az U profil nekem nem tetszik, de amit te mondasz se rossz megoldás.Mármint a ragasztó.

Előzmény: halaloszto (730)
halaloszto Creative Commons License 2004.10.13 0 0 730

tefigyuma, most fogom fel hogy ti mind olyan kuszoboket ragasztotok, aminel a fem teljes szelessegeben fedi a mondjuk 5cm szeles kuszobot? es esetleg U profil is, ket fugg. es egy vizsz. resszel? dehatakkor miert nem ketoldalas "szonyeg" ragaszto es kesz? van "nulla" vastag, ha a kuszob szep sik, es tuti felfekszik mindenki a helyere, es van 2mm vastag habositott, ami kicsit egyenlit is.

 

vajk

Előzmény: Erzsébeti (728)
mdk Creative Commons License 2004.10.13 0 0 729

 

Ebből beszélsz?

Ebből nem tudsz levágni.

Vagyos letudsz de mindkét(hosszabik) sínből kiáll egy pöcök(vagyis kipréseltek egy bütyköt)ami megakadályozza hogy a középső(rövid) sín kicsússzon.A rövideebbikbe vannak a golyók.

Elmesélem ha már szóbajött hogy mi a hibájuk ezeknek a sineknek.

A lényeg az hogy ha túl van terhelve akkor szétnyílik a szélesebbik sinnekl a vége és kicsúszik a középső ami a golyókat tartalmazza és szétdül az egész ráadásul a golyók úgy elgurulnak hogy meg se találod.

Szóval én igy *@s3tam  rá egyszer és azóta nem is akarom látni.

Ez akkor gáz ha vkinek ilyet szereltél be a bútorába majd jelentkezik 1 pár hónap múlva hogy szétdült egy fiók azután a még1 aztán még1.

Hiába magyarázod neki mennyit bírnak a parasztja akkor is telepakolja minden x@r*al.

Na egyelőre enyit mert most mennem kell. 

Előzmény: GPF (722)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.10.13 0 0 728

A fix-tex-eknek is kellene a szorítás! Ugyanis ezek nem a szorítás ideje miatt kötnek olyanra mailyenre kellene (mint pl a sima fehér trutyik..) Hanem a szorítás "ereje" miatt.

Persze én sem szorítom le semmivel a küszöbsineket max extrém helyzetben:)

Mivel alapból a terhelése egy küszöbsinnek pont lefele irányul, és ezzel nem a ragasztás ellen, hanem éppen ellentétére hatunk (ha rálépünk)

 

Egyébként nem hiszem, hogy olsóbb:) ha ezt pl küszöbözésre használod:)

 

Erzsébeti

 

 

Előzmény: mdk (727)
mdk Creative Commons License 2004.10.13 0 0 727

Aha...köszi.


Azért vannak olyan szilók amik ragasztásra is jók de azérrt gondolom hogy nem jó erre a célra mert ugye a palma texet rákenem, várok vele egy 10-15 perce majd rányomom és ottmarad.Ezután már nem kell vele foglalkozni.

A szilónál viszont hiába nyomom rá azt nyomás alatt kell tartani addig míg megszárad.

Ezzel szembe kipróbálom majd a szilót is mert olcsóbb és jobban terül.

 

Romás sztori nagyon LOL.

Előzmény: Erzsébeti (718)
halaloszto Creative Commons License 2004.10.13 0 0 726
En asszem obiban vettem egyszer (esetleg praktiker). A panelban a mellekhelysegben pont passzolt az ajto fole.
Előzmény: nyuszi_ (725)
nyuszi_ Creative Commons License 2004.10.13 0 0 725

Rácsozat: Interfa és Dósafa is biztatónak látszik, köszi a tippet!

 (IKEA nem játszik - ott ekkorát nem találtunk) Amúgy a fix rögzítés teljesen jó lenne, nem kell kihúzható.

 

=:o)

 

Előzmény: GPF (724)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!