2-4mm hézag kell a fiókoknak. Pl. feluteskor a ket fiok elolap koze beteszel egy darab vekony retegeltlemezt. (en 2db 20 forintost hasznaltam egyszer, mert nem volt semmi keznel.
Ajtoknal is kb. 4mm-es rest hagyj (termeszetesen minel kevesebb annal jobb, de minimum 2mm. 8mm az mar kicsit sok.
4db kivetopant kell ekkora ajtora. (Blum marka ajanlott)
Barkacsboltokban megtalalsz mindent. Ulloi uton van egy nagyon jo, az Europark utan nem sokkal (egy nagy szerszamgep bolt mellett). A Dosafa-t is meg lehet nezni: http://www.dosafa.hu/ csak nem kell venni semmit, mert draga. De otleteket lehet szerezni...
Ezenkivul a Kereszturi uton ismerek meg egy nagyon jo helyet, ha esetleg arrafele laksz.
Csak sajnos egyik kérdésedet sem értem. Hol milyen hézagokat kell kihagyni? A fióktest és a váz között? Attól függ, milyen sínt használsz. A fiókelőlap és a szomszéd elem közt? Izlés dolga. Akármennyit lehet. 3 mm-t azért szoktak, mert úgysem tök pontos és lötyögésmentes minden. Az ajtólapnál meg megintcsak függ a kivetőpánttól. Ott 5 mm-rel szokott kisebb lenni a lap. Ha ezt kérdezted.
Egy ekkora ajtóra szerintem kell a 4 pánt.
Melyik városban? Ha Pesten, akkor melyik kerület környékén?
kezdő, "csóró" "hobbiasztalos" lennék - gardróbszekrény készítésére adnám a fejem.. Mivel hálóban lesz, annyira nem fontos hogy hibátlan legyen, de elég költségérzékeny vagyok...
Így döntöttem egy bútorlapból összerakott szekrény mellett...
Olvasgattam a topikot, végiglestem kirumiru topictárs próbálkozását, amiből elég sokat tanultam...
Néhány kérdésem azért lenne...
-Ha a frontra fiókokat szeretnék, akkor azoknak milyen hézagot kell kihagyni?
-És az ajtóknak?
-Hány kivető kell egy 230*50-es laminált ajtóhoz?
-Hol találok kiegészítőket nagy választékban? (fiók, kivető, ruhalift, stb....)
Ha volt még kirumiru-én kívül hasonló projekt, szivesen veszek linket oda - sajna nincs erőm végigolvasni az egész fórumot, de lassacskán elkezem azt is, mert igen érdekeseket írtok...
Az alkotások berakását nem csak neked írtam, hanem mindenkinek!
Ja, Te nőből vagy? De ettől függetlenül sem fogunk kiröhögni. Mondjuk inkább úgy, hogy itt a mesterek a megtűrt (és persze elvárt) vendégek. Nem véletlenül van a címben a hobbi szó.
Az előbb írtam egy hozzászólást, de nem tette be. Remélem nem tréfál meg és nem duplán leszek itt...
nebamun ! Köszi, akkor majd figyelem aparamétereket. Akkor elvileg atárcsán rajta kell, hogy legyenek.
GPF! Kifejezetten hobbiasztalos alkotásaim nincsenek - már ha nekem írtad - csak kiegészítő tevékenységként gyakorolom. példul: képkeretek, deszkalapok levágása stb. Meg ha betenném, ami nekem sikerélmény, mondjuk egy lap ívben történő levágása dekopírral, akkor az itt közröhej tárgya lenne kb. Nem lehetetlen, mert nagyon szeretem afát, terveim is vannak, de a bátorságot még gyűjtöm hozzá, meg az információkat... ezt teszem most. Az előbb említett asztalosműhelyben láttam egy felsőmarót. Hogy az miket tud... olyan finoman könnyítette ki a fát. sztem direkte női kézbe való, a finom ki mozgások miatt, már ha meg bírom tartani és nem repít el a fenébe...
Azért szívesen megnézném a feleségem arcát, amikor hazaállítok egy zacskó szúval.
A tölgy elég jól bírja az időjárás viszontagságait. Szerintem fél év múlva semmi baja nem lenne az elásott cuccnak. (Amiből csináltam, az 30 évig állt kinn a szabadban kicsit letakargatva.)
Nincs hely. Nem akarok rákölteni 30 ezrest sem. Meg igazából nem is tudom hogy megy ez. Egyszer volt itt már szó róla, hogy a sarokcsiszolóhoz lehetne kapni adaptert. Az biztos sokkal olcsóbb lenne.
Fűrészlap ügyben öt paraméter van: átmérő, lyukátmérő, lapvastagság, fogak száma, fogak alakja. Ebből az átmérő és a lyuk mérete ami a legfontosabb, mert ez határozza meg, jó-e egy géphez avagy sem. A lapvastagség értelem szerű, a fogak száma ha több akkor elvileg finomabban vág, a fogak alakja is a vágás finomságát befolyásolja.
Ha nézel egy lapot, akkor ilyesmiket látni pl. 190/30/2,4 Zh 56. Ez 190mm átmérőjű, 30mm lyukfuratú, 2,4mm vastag lap 56 foggal (Zh: Zähne vagy mi németül a fogak). Adott átmérőjű/furatú lapból van többféle vastagság, fogszám stb.
Kérdeznék Tőletek, hátha tudtok segíteni. Gérvágómnak ( nem extra márka) a fűrésztárcsája nem a legfinomabb fogazatú, így ha fenyőt vágok vele alul kicsit "kikapja". Nem tudjátok, hol kaphatnék hozzá finomabb fogazatút ? Az sem ártana, ha egy kicsit vékonyabb lenne a finomabb munkákhoz. Egyáltalán kapható vékonyabb? Gondolom ez szabvány méret, vagy nézni kell a márkát is ? Kínai-román piacon láttam ilyet, mondjuk gépet itt nem vennék, de esetleg alkatrészt... Van valakinek tapasztalata? Árban vannak különbségek, hogy hol veszem, vagy ez alkatrészeknél nem rúg labdába ?
Másik: elektromos kézigyalut szeretnék venni.., szintén tapasztalatokra vadászom. Ferm (jól írom?) márkájút láttam. Vélemény?
Antikoláshoz: Nemrég jártam egy asztalosműhelyben, konyhabútort készítettek, pácolt, és köralakú rezgőcsiszolóval antikolták. Jól nézett ki.
én a pácolás, aztan durván visszacsiszolással próbálkoznék.
Vagy ha autentikus öregedést akarsz, esetleg meg lehetne próbálni, hogy elásod tavasszal a kertben és pár hónap múlva kiásod. (nem a szekrényt, a játékot)
vagy
Szút kellene begyűjteni, kontrollált körülmények között megeteteni velük a fát egy befőttesüvegben. : )) Most nem hülyeskedek, egyszer csinálok egy ilyen kísérletet...
Láttam pici fúróval fúrt szulyuk imitációt, de az már a hamisítás határán van.
Olaszok csinálnak ilyet a baromidrága fabútorokba, de nekem ez gusztustalan. A Domus-ban láttam egy kb. 1-1,5 milliós fa szekrénysort, ahol még "légypiszok" effekt is volt a fán. A selyemfényű lakk alá fekete maszatokat applikáltak valami módon. El bírjátok képzelni...
Mindkettő belefér a régi fogalmába. Nem is akarom jobban definiálni.
Mindig az jut eszembe, amit az egyik Cook regényben olvastam, hogy valami szobrocskákat megetettek tyúkokkal vagy kacsákkal vagy mikkel és amikor kiszarták, akkor úgy nézett ki, mintha ezer éves lenne. Ezt mondjuk egy szekrénnyel a brontoszauruszok kipusztulása óta nehéz megcsinálni, de jópofa ötlet.
A régebben írt olajozás, viaszolás is ad egy patinát a tárgyaknak, de azt azért nem nevezném antikolásnak.
Láttam már mészfestést-visszacsiszolást is, próbáltam is, de az nekem teljesen kudarcos volt.
Láttam már fehér+zöld festést visszacsiszolást, de az nem tetszett.
Próbáltam pácokat keverni, bele egy kicsi mélyzöldet is, az egész jó lett, de csak egyszer sikerült. Persze nem írtam fel az arányokat.
Próbáltam sima barna pácot visszacsiszolni, az se rossz, de az nem megy mindenféle fán.
Láttam pici fúróval fúrt szulyuk imitációt, de az már a hamisítás határán van.
Láttam homokfúvott dolgokat, de azt nem tudom házilag megcsinálni.
Láttam nagy hengerbe csiszolóvászon darabokkal együtt betett és forgatott tárgyakat, az is tetszett, de azt sem tudom házilah megcsinálni. Meg szekrénnyel ez sem megy.
az, hogy "regi" mindenkinek mast jelent, ezert kerdezem, hogy mit akarsz elerni. Pl. nekem regi egy fatargy, ha karcos, szúette, korhadt, de reginek tunnek az antik butorok, amik sellakozva vannak, viszont egy db karc sincs rajtuk, mindket eset kulonbozo dolgok miatt hat reginek.
Pl. lepacolva, aztan visszacsiszolva lehet elerni "kopottas" hatast (pl. egy pub-ban az asztalok), vagy homokfuvassal is lehet probalkozni, de errol en is keveset tudok.
Szoktatok? Hogyan? Én vizes pácokat szoktam összekutyulni, de nem vagyok megelégedve az eredménnyel. Egyszer vettem az Ikeában egy antik pácot, de nem fenyőre kentem és teljesen ronda lett.
Most a könyvkötős dolgok folyományaként felhívták a figyelmemet a repesztő lakkozásra. Tetszik. Ebben van tapasztalatotok?