Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1682

12000 -ig jó lesz? :)

Bajcsy-Zsilinszky út - Hajós utca sarok, Dremel kisbolt.

Én is ott vettem párat, mondjuk 12 ezres éppen nem, csak 4000 kellett

Nem mindig van éppen, de lehet kérni és hoz

És remek fargóvésői is szoktak lenni, egyedi darabok, kanalasak

Előzmény: czebemarci (1681)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1681

 

bencuri,

 

en meg nem talaltam itthon sehol megfelelo minosegu/finomsagu fenokovet.

Miert akarsz arkansast hasznalni? Vizes ko nem jo (nem mintha ezt lehetne kapni, kulfoldrol rendeltem 1000/6000-est)?

 

Aki megmondja hol arulnak teglalap alaku, mondjuk 8000-es kovet, az kap egy tabla csokit!

 

czebemarci

 

Előzmény: bencuri (1676)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1680

 

Tvnet Sanya,

abszolut igazad van, de nem a kepesites teszi az (asztalos)mestert. Rengeteg olyan hobbiasztalos mukodik a vilagban, aki kepesites nelkul, pusztan megszallottsagbol olyanokat csinal, amire a legtobb "kepzett" asztalos nem lenne kepes.

 

A bajom csak annyi, hogy ma a "profi" asztalos 1. konyhabutort 2. lepcsot 3. nyilaszarot, vagy egyeb alkatreszt gyart. A szaklapok is csak errol szolnak. Semmi bajom ezzel, ha ebbol tudnak megelni. Viszont hova jut igy az asztalosszakma 10-20 even belul?

 

Hagyomanyos, kezi, kisipari _butor_ gyartasrol szinte semmilyen magyarnyelvu informacio nem talalhato a neten/ujsagosstandokon, szerszamokbol szinten lehetetlen jo minosegut venni.

 

Lehet, hogy ez csak nekem hianyzik?! Akkor meg idoben szoljatok, mielott halalra dolgozom magam...

 

czebemarci

 

Előzmény: Tvnet_Sanya (1677)
rferi Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1679

Hát, mikor meghallottam, az árát, kicsit nagyobb tisztelettel néztem rá, de az anyagára már el is felejtettem rákérdezni. :)

A nő nem is kinn tartja, hanem az irodában, mert azt mondja, a kedves vevők előszeretettel "kekszeztek" vele, értsd tördelték a sarkát.

A teljes készletet nem néztem át, és sajna még a cégnevet sem tudom, hogy odatelefonálhatnál.Ha egy kicsit konszolidálódik a helyzet hóilag, lehet, elmegyek oda, megint szétnézni.

Azt tudom, hogy minőségileg elég sokféle anyaguk volt, mert volt egyoldalon használható, ill. szép anyag és kétoldalon szép anyag is, orosz is, bükk, tölgy tuti, persze nyír is, satöbbi.

Előzmény: GPF (1678)
GPF Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1678

rferi egy másik topicban írt egy 0,6 mm-es rétegeltlemezről.

Kicsit részleteznéd ezt? Milyen anyag, milyen a felülete, van-e kicsit vastagabb, mik vannak még azon a helyen?

Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1677
Figyelemreméltó kezdeményezés! :) Eddig azt hittem hogy a "hobbyasztalos" kifejezés hivatalosan szakmailag képzetlen (papírja nincs róla, de hobbyja) egyént takar. Ezek szerint ez nem így van. Mondanivalómat nem kötöszködésnek szántam csak ebbéli félreértésemnek adtam hangot. Örülnék neki ha sikerülne ezt a tudásbázist létrehoznod. :-) 
Előzmény: czebemarci (1656)
bencuri Creative Commons License 2005.02.16 0 0 1676
Üdv megint!

Van valakinek tapasztalata az itthon kapható Arkansas fenőkövekkel kapcsoltban? Akarnék egyet venni, de nem tudom hogy mennyire jó minőségűeket kapni itthon.

Köszi!
Belbo Manana Creative Commons License 2005.02.11 0 0 1675
Persze, a mai napi edzést már elvégeztem :)
Előzmény: Garp szerint (1674)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.11 0 0 1674
Ez naccerű. :) Folytassam?
Előzmény: Belbo Manana (1673)
Belbo Manana Creative Commons License 2005.02.10 0 0 1673
Na, pont ilyenre gondoltam :)
Előzmény: Garp szerint (1668)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.10 0 0 1672

bencuri,

hat ezt valoszinuleg elirtak... 0.001" altalaban valamilyen meroeszkoznek a precizitasat jelenti. Pl. egy fel meteres egyenes vonalzonak (straight edge - magyarul?) a fel meteren max. 0.001" differenciaja lehet. Vagy pl. egy gyalu talpa 0.001"-es pontossaggal van legyartva, ami azt jelenti, hogy dead-on, ki**aszott egyenes. Valoszinuleg errol van szo...

 

A nyilast minel kissebbre kell allitani finom munkahoz (vekony forgacshoz), es nagyobbra a durvabb muveletekhez. Probalkozz, sok-sok gyakorlas utan ugyis meglatod mi a legkenyelmesebb szamodra.

 

czebemarci

 

Előzmény: bencuri (1671)
bencuri Creative Commons License 2005.02.10 0 0 1671
Üdv mindenkinek!

Az a problémám volna, hogy küldött nekem valaki egy külföldi asztalos fórumról egy irományt a különböző gyalukról és beállításukról. Mikor elolvastam, eléggé meg voltam lepve. A simítógyaluknál ugyanis pl. azt javasolják, hogy a gyalu nyílását a kés előtt állítsam 0,02 mm-re (0,001"). Szerintetek érdemes ennyire precizen belőni a nyílást, vagy csak az író nem tudta pontosan megadni inch-ben tizedestörtként az értéket?
GPF Creative Commons License 2005.02.10 0 0 1670

Ez nagyon jó!

És mennyire igaz!

Előzmény: Garp szerint (1668)
rferi Creative Commons License 2005.02.10 0 0 1669

Ebből írhatnál könyvet! :)

Sztem még ki is adnák! :))))))))))

Előzmény: Garp szerint (1668)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.10 0 0 1668

Napi edzésterv:    :-D

 

1.

 

Könnyű vizespácolással kezdünk. Ehhez álljunk a fatárgy elé, azzal szemben, helyezzük a pácos edényt el úgy, hogy ne kelljen feleslegesen sokat nyúlkálnunk a fa és a pác között, majd (kezdők húzhatnak nylonkesztyűt is) ecsetünket a pácba mártva kezdjünk hozzá. Laza terpeszállásban, felsőtestünket a szükséges mértékben döntögetve, behajlított majd a végek felé kinyújtott karral (nem kell karkörzés) végezzük a gyakorlatot. Haladóbbak csinálhatják egyszerre két ecsettel is, és akkor még a lábunkat nem is használtuk fel! Micsoda fejlődési lehetőség! A gyakorlatot addig végezzük, amíg jól esik. Ha nem esik jól, akkor addig, amíg a pácolandó felülettel nem végzünk. FIGYELEM! A pácot ne borítsuk ki, különben k*va nagy pácba kerülünk!

 

2.

 

Lazító gyakorlat következik. Próbáljuk lelazítani a pácolós egcset nyelére görcsölt kezünket. Ha nehezen megy, használjunk csavarlazító spray-t, esetleg ládabontót, netán meztelen nőt. Ha semmi sem segít, akkor térjünk vissza az első gyakorlathoz és mondjuk azt, hogy még egy réteggel akarjuk pácolni.

 

3.

 

Most egy kis ügyességi gyakorlat. Vegyük körbe magunkat mérő és jelölő eszközökkel, majd egy ceruzával, amelynek előzőleg gondosan kitörtük a hegyét rajzoljunk ki egy szép intarzia-mintát 1 collos bükkfa-deszkára, majd egy 45 fokra beállított beszúrófűrésszel vágjuk ki 90 fokban szép pontosan. Úgy végezzük a vágást, hogy közben tartsuk észben, hogy a csiszolóvásznakat az anyósunk éppen tegnap áztatta szarrá, mert azt hitte, hogy az is munkaruha, csak megkeményedett a kosztól.

 

4.

 

Erőnléti gyakorlat. Az imént kivágott darabot egy citling segítségével munkáljuk meg olyan vékonyra, hogy nyom nélkül illeszthető legyen a szomszéd (igen kekec ürge és van 11 harci kutyája, mind ránk dresszirozva) biedermeier komódjának a kissé karcos intarzia-eleme helyére. Ugye nem kell mondanom, hogy a nagyon pontos munka életbevágóan fontos a számunkra.

 

5.

 

Alternatív gyakorlat. Ha sikerült az előző gyakorlat, akkor:

 

                    - fizetség kétszeri elhárítása, majd harmadszori elfogadása után laza sörözés a szomszédnál (lazító gyakorlat)

 

                    - a komplett szerszám- és géppark egy kézben történő egyensúlyozása közben 20 méteres akadályfutás és kerítésugrás a szomszéddal és kutyáival a nyomunkban (ez egy kis ráerősítés). Közben esetleg szellemi kihívásként szóba jöhet az elválasztó kerítés kétszeri festése alapos előkészítéssel és utólagos lakkozással.

 

6.

 

Akár a sörözéstől leszünk bambák, akár a "futás az életünkért"-től reszket a kezünk, egyaránt kiváló gyakorlat lesz a következő pontossági túlélőgyakorlat. Két részfeladatból áll. Először 3 mm vastag rétegelt lemezből vágjunk kézi körfűrészünkkel 1 centiméteres csíkokat. Lehetőleg ezt eleve a hulladék anyagból csináljuk, ami eleve max. másfél centi széles. Ha elkészült a 94 Db csík és még megvan minden ujjunk és nem vagyunk totál idegroncsok, vegyük elő a felsőmarót és max fordulatszámra állítva egy hegyes szerszámmal a gépben, a csíkokat kézben tartva marjunk a 3 mm vastag anyagba 2 mm mélységű indás mintázatot (akinek ez nem tetszik, marhat bele nonfiguratív, kubista, stb-stb mintákat is).

 

7.

 

Az előbb elkészített darabokból ragasztóval állítsunk össze babaszoba-bútort a keresztlányunknak. Vigyázzunk, a darabokat ne vérezzük össze, a gyerek nem kedveli a piros színt.

 

8.

 

Ha még élünk, megvan minden végtagunk és oda se ragadtunk, menjünk be a lakásba (munkaruhát levéve, portól és egyéb piszkoktól megszabadulva) és egy sörrel a kezünkben nézzünk bele valamelyik barkácsolós TV-műsorba, ahol mindig sikerül kéziszerszámokkal derékszögeket és egyeneseket vágni és sosincs por és piszok és forgács és zaj, de még a vizeslakkozáshoz is védőszemüveget használnak és az sose párásodik be.

 

9.

 

Ha bejön az asszony, próbáljuk megmagyarázni, miért ülünk a fotelban festékes, ragasztós, poros-piszkos kezeslábasban és hogyan került az a másfél kiló gyaluforgács pont az új szőnyeg közepére.

 

Előzmény: Belbo Manana (1667)
Belbo Manana Creative Commons License 2005.02.09 0 0 1667
Tetszik az ötleted + a blogod is nagyon. Az eltökéltséged, a lendületed pedig tiszteletet parancsol.
Én még csak az érdeklődés szintjén tartok, ezért az "Így kezdtem" mellett szerintem hasznos lenne egy "Így kezdd!" rovat is. Milyen szerszámok szükségesek? MIlyen alapkészségeket kell elsajátítani (mérés, szerszámélezés, stb.)? Milyen faanyaggal kezdjünk? Lehetne egyfajta edzésterv is, bár ez kicsit kattantnak hangzik: pl. heti kétszer két órában hova lehet eljutni egy év alatt.
Előzmény: czebemarci (1656)
halaloszto Creative Commons License 2005.02.08 0 0 1666

a weblapjuk:

 

www.metalservice.hu

 

vannak arak is, meg valasztek. tok rendesek, levagnak akarmekkora darabot is, asszem 70cm a minimal hossz amit meg kell venni.

 

vajk

Előzmény: ragyabacsi (1664)
rferi Creative Commons License 2005.02.08 0 0 1665
Kösz Ragyabácsi ezt akartam mondani, csak nem tudtam az elérhetőséget hirtelen
Előzmény: ragyabacsi (1664)
ragyabacsi Creative Commons License 2005.02.08 0 0 1664
Könnyűfém Áruház
X. Keresztúri út 39-41.
262 6444
Függönykarnisokhoz itt szoktam sínt venni.
Ragyabacsi
Előzmény: rferi (1661)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1663
Igen. Ez a lézerbizbaz a kézi körfűrészen szerintem is a parasztvakítás eszköze. Amúgy nem sok mindenre való.
Előzmény: rferi (1662)
rferi Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1662

Ja és a lézervezető csak parasztvakítás!

Ha szépen akarsz körfűrésszel vágni, még annál is egyenesebben kell haladnod az anyagban, akkor már használod ezt a vezetőt, és a lézert el is felejtheted.

rferi Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1661

Igaz, hogy az ő gépéhez ilyet nem kap, de még  a bosch-hoz se nagyon érdemes megvenni, mert potom 20 rugó körül van.

-

Viszont ha elmegy egy nagy barkácsáruházba, és keres ott egy háromméteres (van rövidebb is) ún öleslécet, ami aluból van és a keresztmetszete olyan 15x80-100 mm körüli, esetleg vásárláskor " belenéz " az élébe és esetleg válogat (amiket én néztem, tök mindegy volt, mint a lézersugár, olyan egyenesek voltak) akkor megvan a pótlék és csak 5-6 ezresbe kerül.

Ezt aztán felszoríthatja a munkadarabra és vághat mellette.

Persze előtte megméri a fűrészlap és a géptalp széle közötti méretet, és annyival teszi arrébb a vezetőt.

Én is ezt használom, igaz, én a gépemet fejreállítva beszereltem egy asztalba.

-

Ha ilyet nem kap, akkor vegyen egy két-három méteres darab ún SYMA profilt valami aluáruházban (pl. Könnyűfém áruház a kőbányai Egis környékén), az olyan elképesztő merev és egyenes, hogy tökéletesen meg fog felelni.

Az is olcsóbb mint bosch bácsiék vezetője.

Előzmény: Erzsébeti (1649)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1660
Szerintem is nagyon jó ötlet, de rengeteg munka. Angolul sok ilyen hely van, bár a komolyabb terveket pénzért adják. Esetleg lehetne ezekről lefordítani is cikkeket, ha engedélyeznék.
Előzmény: czebemarci (1656)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1659
Igen, csak ma reggel is -20 volt, ilyen időben nem jó betonozni. :-) Próbálom fárasztani a kutyát, meg sokat törődni vele, hátha rájön, hogy idebent jobb, bár nehéz az utca összes kutyáját pótolni. :-) Meg én is fázom. :-)

Azt a megoldást találtam ki, hogy veszek 50 centi körüli szélességű dróthálót és szoknyaként ráerősítem a kerítés aljára. Tehát kb. 10 centi függőlegesen, utána elhajlik és a maradék 40 centi elfekszik a földön. Pár cövekkel vagy téglával rögzítem. Így elvileg a drót nem engedi ásni a kerítés közvetlen közelében, a 40 centis alagút meg hátha meghaladja a képességeit. Szerintetek működne a dolog?
Előzmény: Garp szerint (1657)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1658
Szép tervek.
Előzmény: czebemarci (1656)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.07 0 0 1657
Hát .... nálam is voltak ilyen gondok a kutyával. Pedig itt betonlábazat van a drótkerítés alatt. Javaslom a betonozást neked is, afölött pedig maradhat a drótkerítés, de érdemes volna arra alul még egy kb. félméteres csíkban OSB-ből egy csíkot is "rátétezni". Az én kutyám nem ásott a beton miatt, viszont a drótkerítés (a hátulsó szomszédomé) nem volt "lehorgonyozva" a betonhoz és simán fel tudta nyomni, akkor meg az szépen szétbomlik és jöhet a mehet. Hát én rendbehoztam a kerítést és még a szomszéd engedélyével megcsináltam ezt az OSB-s takarást is, azóta nem megy a kutya sehová. Először megrágta az OSB-lapok felső szélét, de beleunt.
Előzmény: Törölt nick (1654)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1656

 

Uraim, figyelem!

Egy nagy okosság jutott eszembe. Kicsit össze kellene szedni ezt a kissé hiányos és szétzilált magyar nyelvű asztalos szakmai tudást.

 

Elegem van a Magyar Asztalos és a Profi Fa kiadványokból, nagyon messze állnak véleményem szerint az asztalosságtól, még a profi nyílászáró-gyártó cégeknek sem túl érdekfeszítő. Úgy látszik ezektől többre nem számíthatunk a közeljövőben.

 

Azt szeretném, ha létrehoznánk egy olyan tudásbázist, amelyre minden utánunk következő hobbiasztalos támaszkodhatna. Nem kellene hónapokat külföldi lapok böngészésével tölteni, információ után kutatva. Úgy látom, hogy ezen fórumon kívül nem sok helyről lehet ma Magyarországon információt szerezni szakmai dolgokról.

 

Bejegyeztem a hobbiasztalos.hu domaint, szeretném ha itt végre igazán otthonra lelnénk, építenénk a közösséget, aktívan gyűjtenénk a tudást, egyszóval terjesztenénk az igét!

 

Kérek mindenkit, hogy gondoljon bele a lehetőségekbe: mit szeretne látni, mit tartana hasznosnak, mire figyeljünk a site kialakításakor, és ha bármi ötlete van, azonnal tárcsázza a czebe@axelero.hu -t. Ha csak 1 ötlettel hozzá tudsz járulni, akkor máris rengeteget könnyítettél a dolgomon.

 

Aki pedig olyan helyzetben van, hogy szakmai kérdésekről hozzáértően tud nyilatkozni (magyarul kisujjában van vonó), az kérem jelentkezzen a fenti címen szerkesztőnek.

 

Természetesen én is vizionáltam 1-2 dolgot, de még korántsem kiforrott az elképzelés. Tehát valami ilyesmire gondolok:

 

- Technikák: (tutorialok) egy-egy konkrét témában. Lépésekről jóminőségű fotók, részletes leírások (illesztések, trükkök, tippek stb.)

 

- Videók: egy-egy tutorialt letölthető videóként közölnénk, vannak dolgok, amiket egyszerűbb bemutatni, mint leírni.

 

- Gép/szerszám: egy-egy szerszám bemutatása/tesztelése, használata. Esetleg több hasonló szerszám összehasonlító tesztje.

 

- Felületkezelés: tippek, tanácsok, anyagok, technikák stb.

 

- Ipari gyártás: képes beszámolók arról, hogy kisipari/nagyüzemi szinten hogyan készülnek a dolgok. Például egy ajtó/ablak stb. Ez sokunkat érdekel, és hobbiasztalos szinten is sokat segíthet, ha megértjük, hogyan készítenek el egy-egy bonyolultabb dolgot.

 

- Profil: magyar asztalosmesterek (nem konyhabútorosok), fafaragómesterek bemutatása/interjúk

 

- "Így kezdtem": részletes beszámolók a kezdeti élményekről, nehézségekről, hogy segítsünk az újoncoknak elindulni. Ez szintén interjú jellegű lehetne.

 

- Normális fórumrendszer (több topik nyitásának a lehetősége?)

 

- Apróhirdetések

 

Úgy érzem a lelkesedés megvan bennünk, hogy végre valami igazán hasznosat alkossunk, és közben még tanuljunk is belőle, kérem, hogy akinek van kedve hozzá, az segítsen! (pl. tudom, hogy sok itt a programozó  : )))

 

Amint van valami fejlemény, a blogomon (http://asztalos.blogspot.com) folyamatosan tájékoztatom majd a nagyérdeműt...

 

köszönettel:

czebemarci

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1654
Lett egy kutyánk. Ás, mint a vakond, több időt tölt máshol, mint itthon. Sima drótkerítés van, sürgősen kéne valami megoldás a kerítés föld alá történő meghosszabbítására, amit -15 fokban is meg tudok csinálni. Van ötletetek esetleg?
Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1653

Hali!

 

Az igen!:))

Nem lehetett semmi meló azt egy kézikörfűrészre rábarkácsolni:))

Nagyon pontosnak kell lennie az elővágónak ahhoz, hogy érdemes legyen használni! Ez ténylegesen tizedminiméter alatti pontosságot követel!

 

Erzsébeti

Előzmény: Csinbarát (1651)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1652

Csak érdekesség miatt itt van egy link ami egy cég (én nem ismerem őket...) körfűrész készletét reklámozza.. Pontosabban árlista:))

 

 

Körfűrész Árlista

 

 

Erzsébeti

Csinbarát Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1651
Hali!

Bocsi, hogy közbe szólok,de nekem volt szerencsém melózni olyan helyen ahol laminált anyagokat szabtak. Sőt egy ideig a szabász gépeket is hajthattam. Az egyiknél Úgy volt megoldva, hogy ne szaggasa ki az anyagot, hogy a nagy körfürész lap elött volt egy kisseb, mely alulról csak a laminálást kapta le, így amikor a nagy lap foga ki érkezet a másik oldalon, már nem volt mit szakítania. Egy másik gépen pedig a kisseb körfürészlap elött egy előkarcoló tüske volt, mely szintén olyan széles mint a vágólap. Hasonló megoldást láttam már házilag átalakított Kézi körfürészen is.

Csinbarát
Előzmény: Törölt nick (1645)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1650

A fenébe..

jól össze-vissza tördelte ez a fórummotor ezt a hozzászólásomat:((

 

De remélem így is értelmezhető!:)

 

Erzsébeti

Erzsébeti Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1649

Hali!

 

A válasz a kérdésedre:

 

Minimum be kell szerezned egy speciális körfűrészlapot.

olyat ami kimondotan laminált anyag vágására lett kifejlesztve.

Ez póriasan annyit tesz, hogy egy olyan körfűrésztárcsa kell neked ami sűrűfogú, és bizonyos keményfémlapkái holkeresre vannak köszörülve.

 

itt egy link, hogy lásd mire gondolok.

 

Spec. körfűrésztárcsa

 

 

Nem kell meglepődni, magyarul van:))

 

 

És az, hogy ez milyen "sűrű" fogazású arra legyen ez a kép a példa:))

 

 

 

 

Ez Pilana márkájú, de természetesen sokan mások is csinálnak ilyen lapokat.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

A másik dolog ami kellene neked azt ezen a képen tudom bemutatni:

 

 

 

 

 

 

Ezen a képen nem a gép tipusa a lényeg (egyébként Bosch), hanem az alatta látható alu sinvezető!!

Ezt utólag valószínű, hogy a te gépedre nem lehet kapni, ezek bizonyos "felsőkategóriás" gépek kiegészítői.

Mások már ajánlották azt, hogy valami másik anyagot szoríts arra a felületre amit vágni akarsz... én is tudom javasolni.

Igaz a vágásod sosem lesz olyan mintha szabászgépen vágtad volna, de mivel az eszközeid korlátozottak, így nincs más meg kell ezzel elégedned.

 

Erzsébeti

Előzmény: Törölt nick (1644)
halaloszto Creative Commons License 2005.02.06 0 0 1648

hi!

 

Ez egy kezi korfuresz ugye? Fontos, hogy a lap parhuzamos legyen a talk szelevel, amit tolsz a vezeto mellett. A masik, hogy felul mindig is ki fogja tepni, mert ki tudja. Ahhoz hogy ne tudja, tegyel a talpra egy valamilyen tomor lapot, 5-8mm retegeltlemez, laminalt padlo, barmi. Csavarozd hozza (sullyesztve), es utanna kuldd at rajta a fureszlapot bekapcsolva. Igy pont akkora lesz a szabad felulet, mint a lap maga, nem lesz hova kitepje az anyagot. Jobb fureszeken a talpon direkt van valami megoldas hogy ezt ey kis beteheto betettel megoldd, akkor a biztonsagi megoldasok sem iktatodnak ki.

 

Kezre labra vigyazni!

 

vajk

Előzmény: Törölt nick (1645)
GPF Creative Commons License 2005.02.05 0 0 1646

Vannak spéci fűrészlapok direkt lamináltlapra. De jó drágák.

 

Lehet azt csinálni, hogy a tetejére teszel egy hulladékot, azzal együtt vágod.

Előzmény: Törölt nick (1645)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1643

Köszönöm!

 

Egyik-másik szerszám nagyon jó állapotú, körülnézek majd, nem sürgős a vétel.

Előzmény: czebemarci (1642)
czebemarci Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1642

 

Clinian,

Attol fugg milyen allapotban vannak. Gondolom fatokos gyalukrol van szo. Nezd meg az aljat, mennyire van elhasznalva (kitoredezett darabok stb).

 

Cirka 1-3 ezer forintot meger, meg disznek is (ha nagyon rossz allapotban van). Ha hasznalhato, akkor meg 4-8 ezer kozott probalnek megallapodni.

 

Persze ha az asztalos mar nagyon oreg, akkor inkabb adja neked ajandekba, es oruljon, hogy valaki tovabbviszi a mesterseget.

 

czebemarci

 

Előzmény: Törölt nick (1641)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1641

Sziasztok!

 

Egy öreg asztalos ajánlott mindenféle gyalukat megvételre, mennyit érhet szerintetek egy nutoló gyalu, meg egy kb félméteres egyengető? (Bocs, ha helytelen szakkifejezéseket írtam).

rferi Creative Commons License 2005.02.04 0 0 1640

Hát végigtologattam a hengert a fán.Nem tudtam, hogy ez nekem nem kéne menjen, nem is foglalkoztam vele festésenként fél óránál többet.

Még arra sem figyeltem, hogy ne menjek csámpásan.

Aztán tök jó lett, még én is meglepődtem rajta.

Előzmény: Garp szerint (1639)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1639
Akkor mondd el, hogy csináltad.
Előzmény: rferi (1638)
rferi Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1638
nem nem... a tok nálam hagyományos, szal tiz centinél szélesebb részek is voltak és 5 centis szivacshengerrel dolgoztam....
Előzmény: Garp szerint (1637)
Garp szerint Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1637

Ez azért lehet, mert gondolom, hogy az ablaktokon egy-egy síkot egyben át tudtál festeni a hengerrel, míg pl. egy ajtófelületen többször kell egymás mellett ugyanazon a síkon végighúzni a hengert.

 

Nem lehet esetleg jó megoldás a henger és az ecset valamilyen kombinációja? (hengerelés és utána a pályák találkozásainál valamilyen maszatolás, hogy az ott lévő vastagabb festékréteget segítsen eloszlatni)

Előzmény: rferi (1636)
rferi Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1636

Én az ablaktokot kentem ezzel a hengerrel pölö és nekem nagyon szépnek tűnő bevonatot adott, lényegesen jobbat, mint ecsettel szoktam.

Nem tudom..... Pedig nem vagyok egy nagy piktor.....

Igaz, előtte - mint még soha- végigcsináltam a kötelező gyakorlatokat: kétszer csiszolás, beeresztés, glett, csiszolás, glett megint, csiszolás, alapozás kétszer mert megitta, zománc kétszer.

peaso25 Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1635
szvsz egyértelműen ecet,csak el kell többször egymásra merőlegesen, egyre finomabba nyomva, a végén meg abba az irányba ,hogy a barázdák a gravitávió miítt lefollyanak. és akkor töksima lesz. lehet, hogy butaságot írtam, de én így szoktam.
Előzmény: Arth (1634)
Arth Creative Commons License 2005.02.03 0 0 1634
Nálam is ez volt. Ha ecsettel festek, akkor a bevonat vastagsága nem lesz olyan egyenletes, de kisimul. Ha hengerrel, akkor egyenletes lesz, de nem simul ki. Ha hengerrel több festéket viszek fel, akkor kisimul ugyan, de buborékos lesz. Talán hígabb festéket kellene használni.
Előzmény: nebamun (1633)
nebamun Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1633

A Bosch szórópisztoly elég drága (20e fölött van), a Wagner és Casals is gyárt ilyeneket, lényegesen jobb áron. Ezek minőségét nem tudom, de nem hiszem, hogy baj lenne velük.

A hengeres zománcozást én is próbáltam, nekem valami furcsa okból nem feszült ki a felület, hanem finoman rücskös maradt. Nem is értettem, mert ugyanez a festék ecsettek kenve teljesen sima lett, eltűntek a szálcsíkok. Pedig próbáltam szivacshengerrel és drága bársonyhengerrel is.

Előzmény: monyesz (1631)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1632
Ha érdekelne 220ért, akkor 20/980-5732 hívj
Előzmény: czebemarci (1625)
monyesz Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1631
Köszi, akkor lehet megpróbálom a szivacsossal festeni, vagy megnézni ezt a Bosch-t milyen és mennyi.
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1630

hát az kár :-)

 

Na majd lesz valahogy, olyan még nem volt, hogy sehogy sem lett volna :)

Előzmény: rferi (1629)
rferi Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1629
Majd alkuszik az, aki meg akarja venni! :) Én nem akarok semmit se venni
Előzmény: Infomaker (1628)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1628
Akkor alkudj abból a kettőből :)
Előzmény: rferi (1627)
rferi Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1627
A faesztergát és a körfűrészt tulzottan magas árúnak tartom, de a többi ár sztem korrekt.
Előzmény: Infomaker (1626)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1626

Oké!

 

Az árak külön:

 

Szalagfűrész: 220.000 ft

Körfűrész:85.000 ft

Asztali fúró:80.000 ft

Korongcsiszoló:125.000 ft

Esztergapad:125.000 ft

Egyengető:175.000 ft

Vastagoló:300.000 ft

 

Ha érdekel, Monoron lehet megnézni, bármikor.

 

Üdv.

Előzmény: czebemarci (1625)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1625

 

Infomaker,

a képek jók lettek, mostmár csak be kellene árazni egyesével mindegyik gépet. Egyben nem hiszem, hogy el tudnád adni. Engem a szalagfűrész kifejezetten érdekel...

 

a http://www.faipar.hu -n is meghirdetheted, de árakat ott is kellene írni.

 

kösz:

czebemarci

 

Előzmény: Infomaker (1624)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1624

Megnézed a gépeket az oldalamon?

 

1milla jó ár nem?

 

kep.tar.hu/infomaker

Előzmény: rferi (1623)
rferi Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1623

Ha fehérre akarsz festeni, és nem szeretnéd, hogy hamar besárguljon, akkor ajánlom a TRinát mesterzománcból (mert tényleg nagyon jó) a RADIÁTORZOMÁNCOT!

Ez valszeg a magas hőre méretezett összetétele miatt nem sárgul.

Sztem nem érdemes fújni, a szivacshengeres festés sokkal egyszerűbb.

Mondom ezt úgy, hogy van festékszóróm, kompresszoros, nem is gagyi, és használom is lakkozáshoz.

Egyszerűen csodaszép és nagyon gyors festést tesz lehetővé ez a kis hengerke.

Én a legolcsóbb hengert vettem meg az obiban, egy kis tálkával volt készletben, szal még a csodadrága hipiszupi cuccra sincs szükség - szerintem

 

 

nebamun Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1622

Nekem Bosch PSP260-am van. Jónéhány ajtót lefújtam vele. A lényeg, hogy vízszintes legyen és a megfelelő sűrűségűre kell a festéket keverni. Ezt részletesen leírják a hozzáadott gépkönyvben, van egy adott méretű lyukas edényke hozzá, azt kell telemerni és mérni, hogy hány másodperc alatt folyik ki belőle. 25-30mp körüli ami zománcfestékhez jó. A festéket érdemes alaposan megválogatni. Legjobb tapasztalaton a Trinát Mesterzománccal van (Mesterzomác! ez a neve, csak fehér színben létezik, nem a sima magasfényű 'mester minőség', az egy sz*r) illetve a LevisLux is hasonlóan jó (drágább is, de ezt elvileg színre is kikeverik).

A Dulux-szal nagyon rossz a tapasztalatom, igaz csak a selyemfényűt próbáltam. Fél év után már piszkosszürke, mindig megfolyt, és még drágább is mint az emlíettt fenti kettő.

Előzmény: monyesz (1620)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1621

 

Monyesz,

annyi ajtód nem lehet, akkor nem csinálnád sk!  : ))

Nyugodtan csinald kezzel, sokkal tobb bajod lenne a szetporlado festekkel (ha bent a szobaban fested). Persze, ha megengedheted, akkor vehetsz egy kompresszort, azzal biztosan gyorsabban végzel, csak elveszik a munka öröme...

 

Ha bakon akarod fújni, akkor meg úgyis száradnia kell egy napot mielőtt megfordítod, túl sok időt nem nyersz vele...

 

Olyan kis festékszórót még én sem használtam, de kompresszorral már fújtam radiátort, mindenképp kell szerezned egy komolyabb pormaszkot (ami lakkszórásra is használható), nagyon kellemetlen a zománcfesték a tüdőben!

 

czebemarci

 

Előzmény: monyesz (1620)
monyesz Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1620

Sziasztok !

Nyáron festés-mázolás lesz nálunk, és szeretném az ajtókat sk festeni. Viszont annyi van, hogy arra gondoltam esetleg megérné venni egy gépet. Mivel zománcfesték van rajtuk, nem tudom ezt mi bírja fújni.  Praktikerben vannak kis festékszórók (asszem talán Ferm márkájúak), meg persze kompresszoros csodák is.Tehát tudjátok-e, hogy kis kézi festékszóróval lehet-e zománcfestéket szórni rendesen ?

czebemarci Creative Commons License 2005.01.27 0 0 1619

 

Lenolaj jo lesz a gyalura, a talpat nem kell kezelni (esetleg mehviasszal)

czebemarci

 

bencuri Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1618
Köszi, megnéztem. Mostmár értem hogy működik.

Lenne még egy kérdésem -ettől teljesen eltérő-, mégpedig az, hogy fa kézigyalut mivel ajánlott felületkezelni? Simán lenolajjal fussak át rajta, vagy a talpára valamilyen egyéb ellenálló anyag is kellene?

Előzmény: SaGa (1617)
SaGa Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1617
A Gelko-nál ezen a lapon , a vége felé van egy Metabo befogva egy ilyen szerkezetbe, munka közben. A Bosch (vagy B&D), aminek most nem találom a beszerzési forrását ugyanilyen.

A dolog lényege, hogy a gyalu meghatározott magasságban van a munkaasztal fölött rögzítve, így ha áttolod a fát közöttük, akkor egyenletes vastagságú lesz. Probeléma, hogy a kézi gépek teljesítménye miatt 1-2 mm-nél többet nem tud vékonyítani, így valószinű többmenetes a dolog...

SaGa
Előzmény: bencuri (1616)
bencuri Creative Commons License 2005.01.26 0 0 1616
Sziasztok!

Tudna valaki nekem képet beszúrni olyan állványról, amibe kézi gyalugépet befogva vastagolni lehet? Olyan képek kellenének, amiről látom, hogy hogyan működik az ilyen szerkezet.

Köszi!
Infomaker Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1615

na fent vannak a képek

 

kep.tar.hu/infomaker

Előzmény: Infomaker (1614)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1614

Az lesz, este tuti fotózok!

 

Aztán ha nem zavarok, hozok ide is képeket.

Előzmény: rferi (1613)
rferi Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1613

Lehet termelésben cégben használni mindenféle gépet, ha előtte hatósági vizsgáztatást kérsz rájuk - vastag pénzért persze - munkavédelmi szempontból valamelyik munkavédelmi hatóságtól, pontos név, cím nincs nálam.

A barátom a saját maga által készített burkolóanyagkészítő gépeire kérte meg ezeket, és három gépre fizetett valami 2,5 millát! a gépek együtt nem kerültek ennyibe, van ami dexionból van :)

Ezért én is amondó vagyok, hogy képezd le körbe ezeket a masinákat, és azután tedd fel a netre!

Előzmény: halaloszto (1612)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1612

Ha jol ismerem a jogi szituaciot, ezeket az oreg, papir nelkuli gepeket senki nem tudja termelesben cegben hasznalni. Innentol mindenfele maganembereknek, hobbiasztalosoknak meg hasonloknak tudod eladni. Ezek az emberek viszont ennyi nformacio alapjan hogy 400-as szalagfuresz nem szaladnak el megvenni.

 

Szerintem csinalj fotokat, arazd be oket egyenkent es tedd fel valahova.

 

vajk

Előzmény: Infomaker (1610)
rferi Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1611

Sajna lombos anyag nincs, és a műszárításról csak annyit, hogy én előre hónapokkal megveszem az anyagot, hogy otthon tető alatt kiszáradjon valamelyest, mert itt még tető sincs a telepen.

Viszont az ár 48 bruttó köbmétere és nem tiszta göcsört az anyag......

Előzmény: czebemarci (1608)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1610

Vagy ötlete kérek, hogy hol lehet eladni.

 

1 milla előg jó ár, de ennyiért senki ne  várjon ISO, DIN, meg akármilyen minősítéseket :)

 

Monoron nézhetők meg a gépek, bármikor.

Előzmény: Infomaker (1609)
Infomaker Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1609

Sziasztok,

 

még megvannak a gépek, ha érdekelne valakit:

 

mind 3 fázisú

 

1. 700as Szalagfűrész, öntöttvas

2. Vastagsági gyalu 400as

3. Egyengető: 250es

4. Faesztergapad

5. Korongcsiszoló

6. Állványos fúrógép

7. Fekvőtengelyes marógép (cirkula)

 

Egyben 1 milla, de lehet róla szó külön is.

 

Famintakészítő az apám, az övék a gépek, nincsenek széthajtva, alig használta őket.

czebemarci Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1608

rferi!

szinte minden nap ott jarok el, de meg sosem volt idom bemenni...

Kemenyfat is arulnak, vagy csak fenyo? Muszaritott faanyagot?

 

kosz:

czebemarci

 

Előzmény: rferi (1607)
rferi Creative Commons License 2005.01.25 0 0 1607

Ha pesten tudsz mozogni, akkor a nagyiccei fatelep jó lehet neked.

Ez a Sárgarózsa utcában van a XVI ker határán.

Az Örsről kifelé mégy Gödöllőnek, és a nagyiccei erdőnél, a CEU sokemeletes épülete után a két autókereskedés között befordulsz jobbra.Mégy azon az úton egészen addig míg elfordul balra enyhén.Ott a fatelep.

Én is ott vásárolok, szép anyagaik vannak, engednek válogatni, felmászhatsz a farakások tetejére is, ha akarsz.Amit megvettél legyalulják ha kifizeted, nem túl drága, és jó széles gépük van, ha jól emlékszem 50 centiig gyalul.Szép pallóanyagaik szoktak lenni, bármit lehet belőlük csinálni.

Előzmény: halaloszto (1577)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1606
Jah igen! A "keret" az a tok ui. az a nyílászáró kerete. ;)))
Előzmény: Tvnet_Sanya (1604)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1605
:D
Előzmény: Garp szerint (1603)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1604
A "winklit" meg derékszögnek és a "kelelést" marásnak, de ez egyáltalán nem számít. A tok is és a ráma is használatos a magyar nyelvben, lévén magyar szavak. Szakszavak. Ha akarod használod, ha nem hát nem. :)
Előzmény: PETYUS (1601)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1603
Akkor ezek a kisfaszúk közé tartoznak. Biztos, mert ha egy nagyfaszú elkezd akciózni, annak nagy sikongatás a vége. :D
Előzmény: Erzsébeti (1598)
PETYUS Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1602
Ezt a kopogóbogár dolgot én is tudom (a bátyámtól aki biológiatanár), csak bátorkodtam köntösön fogalmazni. ;O)
Előzmény: Tvnet_Sanya (1592)
PETYUS Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1601
A rámát hívják keretnek magyar nyelven.
Előzmény: Tvnet_Sanya (1591)
SaGa Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1600
A Bosch (vagy a B&D?) csinál ilyet a gyaluihoz. Kb 40-50 ezer Ft. Fel lehet rögzíteni a munkapadra, bele kell szerelni a kézi gyalugépet és van egy 82mm széles vastagsági vagy egyengető gyalud, attól függően, hogy melyik részét használod...

SaGa
Előzmény: Garp szerint (1585)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1599
Mondom hogy nem szú, hanem kopogó bogár. A szú járatai egy gerincvonalból egysíkban legyező alakban futnak, míg a kopogó bogár minden irányban és rendszertelenül halad. A fa kivágásával a szú eltűnik az anyagból. :))
Előzmény: Erzsébeti (1596)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.23 0 0 1598
Hát ezek csendben elvannak... csak szépen felzabálják már az egész padlómat:(
Előzmény: Garp szerint (1597)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1597
Hangoskodnak is, vagy csak szép halkan elvannak (max. percegnek)?
Előzmény: Erzsébeti (1596)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1596

én kézséggel elhiszem neked ezt, de akkor légyszíves beszéld meg a parkettámban lakozó szú koloniával is ezt...:) szinte olyan a parkettám, mintha direkt tenyészteném őket...:))

 

Erzsébeti

Előzmény: Tvnet_Sanya (1592)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1595
Ezért is raktam a kacsintós szmájlit a mondanivalóm végére. ;) <--ilyet. Ezzel nem azt mondtam hogy nincsen igaza, hanem csak próbáltam kiigazítani - kvázi - megtanítani valamire. Ha ez Neked azt jelenti, hogy szerintem Neki szimplán nincs igaza akkor súlyosan tévedsz. :)
Előzmény: halaloszto (1594)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1594

Szia Sanya!!

 

Jo hogy itt vagy. Majd megkeresem neked egy masik topicbol a hosszu flame veget, amikor is mindenki belatta, hogy a szaknyelv meg a koznyelv ket dolog, es attol hogy valaki a koznyelvet hasznalja meg nem erdemli meg, hogy szimplan kijelentsd hogy nincs igaza.

 

En is mondhatnam, hogy nyilo ablak nincs (vagyis nagyon ritka), amire te gondolsz az a nyithato. Nyilo akkor lenne, ha magatol nyilna, igy hogy meg kell fogni es ki kell nyitni sajnos az csak nyithato. Lasd meg nyilo rozsa.

 

vajk

 

 

Bocs
Előzmény: Tvnet_Sanya (1591)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1593
rontó bogár=farontó bogár. :)))
Előzmény: Tvnet_Sanya (1592)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1592
A hiedelemmel ellentétben a szú csak élő fában található meg. A kivágott fában sokféle rontóbogár megél. Ezek közül a "kopogó bogarat" hívja tévesen a nép szú-nak. ;)
Előzmény: PETYUS (1582)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1591

Olyan hogy "ablakkeret" nincs. Csak tok és ráma. Attól függően hogy a fix v. a nyíló alkatrészról kívánsz beszélni. ;)

Előzmény: PETYUS (1581)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1590
Ezek a nem szabványos vastagságok is kaphatók szoktak lenni, csak azt külön kérni kell és akkor neked gyártanak.
Előzmény: halaloszto (1589)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1589

Lattam is nagy tablan hogy nem er egyedul maszkalni. De lattam mar ilyet masutt is, es eddig mindig nekem kellett meggyoznom a szakembert hogy hallgasson meg es segitsen.

 

szakmai kerdes: ezek a szabvanyos vastagsagok ugy vannak, hogy a gyalult cucc mindig 19 vagy 22mm vastag, a gyalulatlan meg 25 vagy 50? akkor ha az ember mondjuk 25mm gyalult anyagot akar mit csinal?

 

vajk

Előzmény: Erzsébeti (1588)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1588

Jó hely az...:)

Én is ott vásárolok!:)

Gyak majd minden alkalommal kizárólag szárított borovi fenyőt akár 2" vagy 1" vastagságban. Mondjuk a tényleg használható jobb minőségű fenyőárujuk majd 120 000 ft de abból tényleg lehet dolgozni! De sajna van egy hibájuk:(( és az az, hogy nem tartanak lombosárút:((

Egyébként nem azért ment a melós utánad:))) hanem azért mert a telepszabályokban az van, hogy csak kísérővel szabad bóklászni ott:)

De tényleg vágnak, úgy ahogy mondod, és tényleg segítenek, sőt egy nyamvadt deszkáért is képesek elpakolni több rakat fenyőt!! Persze ki kell várni a targoncást, míg odaér...:)

 

Erzsébeti

Előzmény: halaloszto (1587)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1587

Szia,

 

En ilyent mar csinaltam. Csak nem kezigyalugep volt fent, hanem egy becsapagyazott henger, azon csiszolopapir. Tiz perce keresem a fotot rola, de nem talalom. Majd megkeresem a garazs sarkaban egy lefotozom.

 

A magassagallitas ugy van megoldva, hogy az asztal az egyik vegen zongorapant, a masik vegen meg csavarral allithato magassag. Ha nem akarsz tobb meteres dolgokat keresztultolni, akkor nem olyan zavaro hogy nem vizszintes az asztal.

 

Voltam a fatelep.hu-n. Hat eddig legkedvesebb elmenyem. Segitokeszek, holgy elmondja hogy hol keressem a cuccot, persze azonnal masfele indulok. Melos jon utannam, hogy emerre lesz amit keresek, segit valasztani, varja hogy kerdezzek. Keres nelkul segit pakolni a kocsiba, ugy kell kivenni a kezebol. A 4m deszkat elso kerdezesre elvagjak, nem kell biztatni hogy de azert vagja mar el, nem tartja a kezet, latszik hogy ez itt benne van a szolgaltatasban. Mondjuk hogy a vegen vettem gyalult szaritott deszkat kisemmeremszamolni kobmeteraron az egy dolog.

 

Megegy fontos: most epitik az uj uzemcsarnokot, ezert gyalulas es hasonlok meg egy honapig nincs, de egyebkent termeszetes.

 

vajk

 

 

Előzmény: Garp szerint (1585)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1586
Miért szeretnek a programozók szabad idejükben térdig faforgácsban fúrni/faragni? :-D Már azt hittem, beteg vagyok.
Előzmény: halaloszto (1583)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1585

Akarok csinálni egy gyaluasztalt, amibe a kézi gyalumat beleszerelve vastagsági gyalulást tudok csinálni. Valahogy így akarom megcsinálni:gyalupad

 

A gyalu előtt és mögött felül akarok még egy rugós állványon valami görgős leszorítást is csinálni, hogy ne tudjam elbillegtetni az anyagot síkból. Ezzel csak max. gyaluszélességben tudnék dolgozni, de ha a darabok egyenként egyforma méretűek, akkor az ezekből összeállított nagyobb darabon se számítok nagy diffikre, amit max. csiszolással el ne tudnék intézni.

 

Ez így szerintetek lehet jó ötlet?

Garp szerint Creative Commons License 2005.01.22 0 0 1584

Eddigi tapasztalatom szerint minden olyan fatelepen, ahol helyben gyártott lambériát illetve hajópadlót (pl.) is árusítanak lehet vásárolni úgy fát, hogy azt rendesen meggyalulják (nútolják, fésűzik akár) és ezeken a helyeken hozott anyaggal is megcsinálják ezt. Mondjuk ha nem sok anyagról van szó, akkor a legszívesebben úgy csinálják meg, ha az anyagot is ott veszed. Akkor, ha már vásároltál ott párszor, akár az is előfordulhat, hogy ingyen megcsinálják.

 

Nekem van itt Miskolc mellett egy fatelep, ahol általában fenyőt vásárolok és ott már ilyen kapcsolatban vagyunk. Szerintem érdemes a beszerzéseket lehetőleg egy helyen csinálni, az mindenkinek előnyösebb tud lenni, mint ha minden szál deszkát máshol vesz az ember.

Előzmény: halaloszto (1577)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1583

Csak azok a 18-30 eves korukig eltelt idot gyalulas tanulasaval es gyakorlasaval toltottek, nem pedig programozassal...

 

vajk

 

>Azért kézigyaluval is lehet szép dolgokat csinálni, 150-200+ éve szerinted mivel

>dolgoztak?

Előzmény: czebemarci (1578)
PETYUS Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1582
Épületfából egészen jó minőségűt is lehet válogatni régi házak bontásánál. De jól meg kell nézni, nincs-e benne szú, nyálkagomba vagy egyéb kártétemény.
Előzmény: halaloszto (1577)
PETYUS Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1581
Megnyugtatásul: Nekem van olyan ablakkeretem amely már húsz éve ereszti a gyantát és még nem fejezte be.
Előzmény: czebemarci (1576)
GPF Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1580
Előzmény: GPF (1579)
GPF Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1579

Van egy nagy fatelep, mindenféle minőségű fenyőt árulnak és gyalulnak is. Nem is olyan drága.

Csak elfelejtettem a nevét.

Valami L betűs.

De eszembe fog jutni.

Előzmény: halaloszto (1577)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1578

 

Azért kézigyaluval is lehet szép dolgokat csinálni, 150-200+ éve szerinted mivel dolgoztak? Csak baromi sok idő, és izom. Az meg manapság nincs az embernek. Szerintem megfelelő kézigyalukkal lehetséges szép, egyenes felületet kialakítani.

 

Vagy vegyél egy gyalugépet, ha tényleg komolyan szeretnél foglalkozni a dologgal...

 

Én nem ismerek olyan műhelyt, aki bérmunkában, és ráadásul olcsón gyalulna, kétlem, hogy kifejezetten ilyen profilú műhely létezik. Ennek ellenére szerintem bármelyik asztalosüzem legyalulja neked, csak az árban kell megegyezned velük.

 

czebemarci

 

 

halaloszto Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1577

Saga, Czebemarci,

 

koszonom a valaszt mind a kettotoknek!

En is bukkbol csinaltam eddig mindent amit pontosra, precizre akartam, nagyon tetszik nekem is.

 

Pl egy munkapad kavajat is abbol kellene igazibol csinalni, de egyreszt belejonne partiz ezer forintba, masreszt amennyit hasznalva lesz...

 

megnyugtato, hogy nem csak nekem jutott eszembe epitkezesi fabol csinalni valamit, az meg hogy lehet is plane klasz.

 

mivel en szeretnem az anyagot lap-lap is ragasztani (laminalni), muszaly lenne hogy normalisan legyenek a lapjai gyalulva. ezt egy kezigyaluval nem igazan lehet megcsinalni szerintem. tevednek?

 

tovabbra is keresem a helyet, ahol lehet hozott fenyot meggyalultatni, vagy adnak el olcso fenyot gyalulva.

 

vajk

Előzmény: czebemarci (1576)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1576

Én nem szeretek fenyővel dolgozni. Idegesítőnek tartom, hogy szakad, nagyon könnyű, és nem tömöttpórusú, mint a keményfák. Ráadásul most is van néhány deszkám, ami már hónapok óta ereszti a gyantát magából, pedig asztalos minőségű fenyő.

 

Persze először én is úgy gondoltam, hogy fenyővel gyakorlok, mert az olcsó. A munkám eredménye sajnos elkeserített, el is vette a kedvemet egy kicsit: se nem lettek szépek, se nem pontosak az illesztések. Bár a kezdetekben még a szerszámaim sem voltak túl élesek...

 

Aztán kipróbáltam magam néhány bükkfa darabbal, és sokkal élménydúsabb és eredményteljesebb volt a munka. Akkor értettem meg, hogy a fenyővel való munkához sokkal több szakértelem és sokkal élesebb szerszámok kellenek mint a keményfákhoz.

 

Én mindenkinek azt javaslom, hogy bükkel kezdjen. (Egy sámli meg nem is lesz olyan túl drága, mégha pár alkatrészt el is rontasz...azok jók lesznek másra).

 

czebemarci

 

SaGa Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1575
Az a helyzet, hogy pár éve ágyakat készítettem (magunkak egy 160x200-ast, a gyerekeimnek meg 2db 190x80-ast, ágyneműtartó fiókokkal (körkivágóval "kifúrt" korongok a kerekei) építési fenyőfűrészáruból. Megvettem az anyagot olcsón (jó vizes volt, collos deszka, 12 centi széles), száradt a garázsban 2-3 hónapot, aztán nekiláttam. Olcsó barkácsszerszámokkal, egyedi tervezéssel. Nem voltam túl gyors, a 3 db elkészítése 3 hetet vett igénybe, de ráértem. Enyvezve (főzött csontenyv), viasszal felületkezelve, egy darab csavar nélkül, csak tiplikkel meg csapolással. A mai napig jól megvannak, használjuk, a felületük selymes, nem recsegnek, nem nyikorognak, pedig percek alatt szétszedhetők (csapolásnál szét lehet ütni, egymást tartják a darabok) és összeállíthatók. Igaz, az ágyrács darabjait meg kellett számozni, hogy ne kelljen az összerakásnál sokat vacakolni, mert nem csereszabatosak. Szabad kézzel nem sikerült minden lyukat pont másfél centire az anyag szélétől befúrni.

Lehet építési minőségű anyagból is dolgozni, csak tovább tart. Többet kell gyalulni, csiszolni, jobban oda kell figyelni a méretezésnél (a gyakorlatlanságom azért meglátszik egy-két ponton), de nem kell mindenre (főleg első daraboknál)a legdrágább anyagot venni...


SaGa
Előzmény: halaloszto (1574)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1574

Sziasztok!

 

arra gondoltam, hogy megprobalok nehany nagyobb meretu dolgot megcsinalni. mondjuk elsore egy samlit. :-) szerintetek mennyire barom otlet, hogy veszek valami jo olcso fenyoanyagot, legyalultatom, es utanna abbol szorakozok. tudom hogy lehet mondjuk a zatikban negyoldalt gyalult szaritott deszkat venni, de nem olcso, es en elsore csak kiserleteznek. vagy mondjuk munkapadot csinalnek 10x10cm ragasztott labakkal. szoval vinne az anyagot rendesen, cserebe nem kell csomomentes gyonyoruszep akarmi legyen. hulyeseg? ha nem, akkor tudtok olyan helyet, ahol hozott anyagot ketoldalt meggyalulnak nekem nemokoraraert, vagy ahol helyben vett anyagot meggyalulnak, es vannak ilyen inkabb epitkezesi minosegu anyagok?

 

vajk

rferi Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1573
Vagy bal oldalon, már az oldalakat is keverem
Előzmény: rferi (1572)
rferi Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1572

Most még utoljára: pl a Boronkaynál, Egressy út 23 asszem. Gyárudvaron belül szemben a kapuval, bentebb.

-

Egyébként van itten jobb oldalon egy olyan, hogy kereső........ :))))

Előzmény: biatom (1569)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.21 0 0 1571
Igen, Budapesten. :)
Előzmény: biatom (1570)
biatom Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1570
ja igen..Budapesten.
biatom Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1569
sziasztok!

tudom mar regebben volt szo rola de megkerdeznem mert nem tudom hol kelelne visszakeresnem.
Korfureszhez tarcsat merre kapok??
halaloszto Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1568

hi!

 

res alatt en azt ertettem hogy a csap lotyog a feszekben.

 

ha eredetileg egyben volt, akkor illene neki ujra egybe mennie. esetleg a sotetedes alapjan meg a ragasztonyomokbol latszik hogy valaha volt-e tovig bent.

 

esetleg lemerheted, hogy milyen hoszu a keresztlec, meg a vege a keretnek, es ha egyenlo, akkor be kell menjen a csap tovig.

 

ha nemis lehet a keretet szetszedni, probald meg minel jobba szethuzni, ragaszto a csapra, es utanna osszeutni koppanasig.

 

ha nincs benne semmi ami megakadalyozza hogy az oldalai kihasasodjanak, akkor ki is fognak. ezert javasoltam a csavart ahogy rajzoltad.

 

vajk

Előzmény: peaso25 (1566)
rferi Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1567

körülbelül.

Igazából a kékhab tényleg olyan mintha hungaróc lenne, de sokkal finomabb felbontással :)

Szal olyan, hogy a hungarócban látod a golyóbisokat itt nincs.Annyira finom anyaga van, hogy nem lehet ilyet látni.

A szerkezete inkább olyan purhabos, csak bazi tömör, de könnyű

És kék

Ajtó szinten nem drága tényleg, de nekem körbe kellett a házra 150m2 és akkor már mélyebben benyúlsz a zsebbe!

A lépésállóból neked kéne olyan 4 centis vastag.Abból 1m2 valami 800Ft körül van.

Előzmény: halaloszto (1560)
peaso25 Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1566

azárt nem tudom szétütni, mert ez galériának a teteje (tehát amin fekszünk) s a probléma majd mindegyik kereszt és hosszanti merevítő lécre vonatkozik.

 

tehát az mondod, hogy nincs is rés, csak a fészket nem csinálták elég mélyre?

 

 akkor így csavarozzam? (kösz a tanácsokat, már megérta beírni)

 

 

inkább fecskefarkút kellett volna csinálni nem?:))))

Előzmény: halaloszto (1565)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1565

Siza Peaso!

 

1. a pozdorjacsavar mint a neve is mutatja pozdorjaba valo. Inkabb facsavart javasolnek.

 

2. semmikeppen nem keresztbe!

a csapozas lenyege, hogy a csap nagy feluleten erintkezik a feszekkel, az erok jol eloszlanak. ha ez neked szetjon, es teszel bele egy csavart keresztben, ezek az erok mind a csavaron lesznek, aminek a felulete meg iszonyu kicsi -> valami szakadni fog.

 

Miert nem lehet osszeutni???

 a) szetut, ragaszto, osszeut

 b) osszeut, szembol kivulrol facsavar, hogy feszitse szet a csapot, meg huzza befele.

 c) ha igazi res van a csap es a feszek kozott (ketlem) akkor akar kicsi lapos eket kell faragni es melleutni ragasztoval, persze a) utan

 

vajk

Előzmény: peaso25 (1561)
peaso25 Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1564
bocs
peaso25 Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1563

mint írtam ez egy galéria. szóval itt egy rajz(?). a kérdés arra vonatkozik, hogy ilyen puhafába van értelme csavarozni. nem fog e csavar a csappal együtt elindulni.

 

(1 centit mozdult egy év alatt, a ragasztó biztosan tart,de nem szeretném, ha nagyobb lenne)

Előzmény: czebemarci (1562)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1562

 

Peaso,

 

Remelem jol ertettem a szitut...

En megprobalnam szetszedni, kicsit megcsiszolni, beragasztozni, visszaszoritani, utana becsavarozni. Ha meg nem mozdult ki nagyon, akkor lehet ertelme megcsavarozni, de ha mar sok kijott, es konnyen mozog ki-be, akkor ki kellene venni teljesen.

 

Gondolom az agydeszka aljahoz van igazitva az agyracs? Igy?

 

                  

--------------|  |

--------------|_|

 

Ha van alul hely, akkor ragasztanek egy lecet hosszaban a agydeszkara, igy:

 

 

--------------|  |

--------------|  |

             |_||_|

 

czebemarci

 

Előzmény: peaso25 (1561)
peaso25 Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1561

egy kérdéesem lenne:

galériánkon a matracok alatti keresztartó lécek egyszerű csapokkal (ha jól mondom) mennek bele a keretbe. ahogy mozgunk az ágyon, ezek elindultak lassa kifelé.

van e értelme összeütés nélkül (szvsz nemis lehet) pozdorjacsavarral alulról átcsavarozni a csapra merőlegesen. (fenyőről van szó)

 

ez így érthető volt?

 

halaloszto Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1560

Kezdem felfogni, hogy a kekhab az valami szakkifejezes. Valoszinu amit en ismerek, es lepesallo hungarocellnek vagy minek hivjak, az nem az igazi kekhab, csak van amelyik gyarto kekre csinalja poenbol. En is a viszonylag mezei lepesallo akarmisztirolilentherm lapra gondoltam, amit fodembe szoktak tenni a beton ala/koze. Annyira nem lehet draga ha ki kell rakni vele a padlot. nekem a szilardsaga miatt tetszik a mindenfele tojastarto/papir mehsejt es hasonlokhoz kepest.

 

vajk

Előzmény: rferi (1559)
rferi Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1559

Ja és a kékhabot ajánlom-e?

Hát nemtom! sztem szigetelné a hangot is meg a hőt is.Csak jó lehet, de sztem a sima lépésálló ausztrotherm (hungarocell) is megfelelne.

Ez a kékhab drága ám! (még az ausztrotherm is az, pláne a lépésálló! )

rferi Creative Commons License 2005.01.20 0 0 1558

Halálosztónak igaza van, én is ilyesmin töröm a fejem teljesen sík asztal készítése okán.

Én igazából nem fakockáznék.

Sima vasváz asztal, a hosszanti oldal menténplusz két-három keresztdarab, hogy ott is lehessen állítani, meg tartsa a lapot.

Olyan 30-50 centinként kifúrnám és menetes szálból, anyákból csinálnék állítható tartókat rá, de azok tetejére 30x30 zártszelvényt tennék, aszzal fognám össze, arra lenne a menetes száldarab felhegesztve.

Az anyák és menetek segedelmével az összes repülő zártszelvényt be lehet állítani síkba, mint halálosztó is gondolja és arra mehet a munkalap, ami sztem akár egy natúr forgácslap is lehet.Azt nem sajnálja az ember kicserélni, ha elkopott, illetve megfúrni, hogy a szorítók szárai átférjenek rajta, ha a lap közepén kell dologzni!

Aki hegesztett már nagyméretű asztalt az tudja, hogy nagyon könnyen propelleres lesz, mert elhúzza a hegesztés.Itt ezt teljesen és könnyen kiküszöböltük.És alig van plusz kültség, csak a repülő zártszelvények ára.

Előzmény: halaloszto (1552)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1557
Hát .. ki fog derülni. Mindenesetre van jóféle 40x40-es zárt szelvényem, ha jól tervezem meg a szerkezetet nem sok lehetősége lesz a "lazsálásra". :D
Előzmény: halaloszto (1556)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1556

a vas meglepoen rugalmas. siman elhajlik par mm-t attol hogy arrebbrakod. raadasul "gyarilag" nem lesz a teteje sik, es akkor mar ala kell ekeld/hezagold a tetejet amikor rateszed. ha meg a retegelt lemez lapod ala lesz hezagolva, akkor jo kis feluleten fog felfekudni, es belog.

 

vajk

Előzmény: Garp szerint (1554)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1555

Az asztalfelületet amúgy mindenképpen kettő darab egész rétegelt lemez táblát egymásra téve, összeragasztva és sok ponton összecsavarozva csinálom meg.

 

Még azon gondolkodom, hogy a két réteg közé ne tegyek-e egy sor lécből egy kis "távolságot", hogy vastagabb legyen az egész ahhoz, hogy ha fogok bele lyukfúróval csinálni néhány sor "fészket" szorítófáknak/vasaknak, akkor azok függőlegesebben tudjanak állni.

Garp szerint Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1554
De ha a vasváz elég pontos, akkor minek a fakocka, meg ilyesmik? Ne haragudj, lehet, hogy valamit nem értek.
Előzmény: halaloszto (1552)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1553

 

Én kettő rétegeltlemezt használnék, hogy nem hajoljon meg. Bútorlapot felejtsd el, meg a boxos megoldással sem bajlódnék.

 

czebemarci

 

halaloszto Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1552

Rferi: Es ajanlod a kekhabot ajtobelesnek?

 

En a butorlap vazat a munkaasztalnak ugy ertettem, hogy a teteje mondjuk 80cm x 20m butorlap, alatta egy 20cm magas, csikokbol csinalt racs/doboz. Ez alatt a vasvaz. Mert ugye a butorlap sik, de a sajat sulya alatt is elhajlik. jo sok ponton kell alatamasztani, es a jo sok pont egy sikban kell legyen. Erre gondoltam a butorlap csikokbol csinalt racsot, mert annak a teteje magatol sik lesz, mert a lapszabaszgep allati egyenesre vagja. Ha hegesztesz egy zartszelveny asztalvazat, akkor valami ilyent tudok okoskodni:

 

1. lecsavarozom a labait a foldhoz.

2. a tetejere sylluesztett csavarokkal felcsavarozok mondjuk 3x4 darab kemenyfa kockat, esetleg furok 3x4 6-os lyukat, 6-os menet, belecsavar 6-os csavar anyaval.

3. vizmertek, oleslec, damil es minden hasonlo segitsegevel a fakockakat addig csiszolom/gyalulom, vagy a csavarokat csavargatom, amig a 12 pont egy sikban nem lesz.

4. esetleges ellenanyak meghuzasa.

5. asztallap felrakasa, rogzitese.

 

mit szoltok hozza??

 

vajk

Előzmény: rferi (1551)
rferi Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1551

Én is pontosan így csinálnám, ez a vasváz kellően merev lesz, csak a hegesztésekkel kell nagyon vigyázni, mert könnyen elhúzza az egészet, ha nem vigyázol!

-

A kékhab hasonlít a hungarocellre, nagyipari építkezéseknél szokták hőszigetelésre alkalmazni. Sokal erősebb a  a hungarócnál

Előzmény: Garp szerint (1549)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1550
Ja, és mi az a kékhab?
Előzmény: halaloszto (1548)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.19 0 0 1549
Bútórlappal két bajom van, hogy nem elég masszív és a nedvességet (párát, akármit) még nyomokban sem tűri. Az aktuális munkaasztalom a betonfalhoz van rögzítve a pincében két drabális vinklivel, és a másik két sarkán meg fém bútorlába van, egyenesen a dupla rétegelt lemez felület aljára csavarozva. Ez eddig nagyon jól megfelelt, de most egy olyat akarok csinálni, ami még nagyobb és ugyanakkor körbejárható. Ezért nem akarom ezt a bútorlábas témát csinálni, azzal nem lenne elég massziv. Asszem egy vasváz lesz a láb és a merevités és csak a borítás (a tul.képpeni asztallap) lesz fa. Nameg akkor már csinálok bele egy rakás fiókot is, ahogy a hely adja.
Előzmény: halaloszto (1548)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.18 0 0 1548

hi!

 

1. nezd meg az OSB suruseget a fenyofahoz kepest.

OSB: 620-660 kg/m3, lucfenyo: 400kg/m3, egy durva fenyo max 500kg/m3

 

szoval ha az OSB keretet meg szelesebbre is hagyod, jo nehez lesz.

 

2. kitoltesnek: mennyire eretnek otlet a lepesallo "kekhab" hoszigetelo? tuti jol szigetel hot es hangot, nem nehez, es ha precizen beleszabod/csiszolod hogy rendesen kitoltse, a szilardsagnak is hasznal. repuloket csinalnak ugy, hogy hasonlo habbol kifaragjak a profilt, es 1mm uvegszalas mugyantaval kasirozzak. allati konnyu es szilard, mert a hejazat huzasra bazieros, a hab meg nyomasra.

 

3. munkapad epites: retegelt lemez helyett en butorlapot tennek ra, szerintem manapsag a retegeltlemez nem igazan sik. mi lenne ha a merevito keretet is butorlapbol leszabott csikokbol csinalnad? a lapszabaszat nagyon szep egyeneseket vag.

 

vajk

Előzmény: Garp szerint (1544)
rferi Creative Commons License 2005.01.18 0 0 1547

A nagy felületű síkok ellenőrzésére egy módszer a zsinóros.

Az átlós sarkokat összekötöd vékony, rugalmas zsinórral, mondjuk damillal.

Hajszálegyforma négy darab alátéttel eltartod őket a sarkoknál a fától, asztal vasától, ha éppen a gyalupadot hegeszted.

Akkor tökéletesen sík a felület, amikor a két damilszál éppen összeér, de nem törik meg egymáson.Ezt ellenőrizheted a damil "végétől" nézve.

A damilból sötét színűt vegyél, vékonyat, olyan 20-as már jó, ez 0,2 mm vastag.

Előzmény: Garp szerint (1544)
rferi Creative Commons License 2005.01.18 0 0 1546
A körfűrésszel mentem rajta végig.Tehát 3mm körülit.
Előzmény: Há (1541)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.18 0 0 1545
Én ilyen natúr leceket legutóbb a Praktikerben vettem, puzzle-t kereteztem velük.
Előzmény: Soká (1543)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.18 0 0 1544

Kedves Rferi, Soká és többiek!

 

Köszönöm az eddigieket, jöhet még!

 

Az eddigiek alapján már biztos vagyok benne, hogy először csinálok egy jó masszív és merev "satupad"-ot, most azt gondolom, hogy zártszelvényből lesz sok merevítéssel és a tetején egy jó vastag (dupla rétegelt lemez?) borítással.

 

Ennek neki fogok kezdeni már a napokban. Persze szívesebben csinálnám teljesen fából, de félek, abból nem lesz elég egyenes és merev.

 

Hornyok és más merevítő elemek: hát igen, ilyen tippek kellenek nekem! :)

 

Tudom, hogy az ajtókat, amiket hasonló szerkezettel csinálnak gyakran töltik ki kifejezetten erre a célra készült "töltőanyaggal", ami merev és könnyű. Láttam már rajzon ilyet, hasonló pl. mint a kartondoboz keresztmetszete. Tudtok tippet, hogy ez jó lenne-e és ha igen, hol kaphatok ilyet?

 

Azt én is úgy gondolom, hogy a váz alkatrészeit képező faanyagot készen fogom megvenni, van egy régi osztálytársam, akinek Mályiban fatelepe van, tőle biztosan kapok ilyet megfelelő mennyiségben, méretben, stb-stb. Készre gyalulva akarom megvenni a fát, mert kézi gyaluval nem fogok tudni megfelelően egyenletes vastagságot elérni, az tuti. Ráadásul a körben a szélét adó keretet eleve "lépcsőstül" akarom megvenni. Ha ez nem sikerülne valamiért, akkor az ajtótokot alakítom ki úgy, hogy szépen tudjon záródni.

 

Még azon gondolkodom, hogy a faváz milyen vastagságú legyen.

 

Amúgy a minimalista dizájn az ajtókat illetően végülis vonz, persze nem a panel-minimál.

 

Még azon is gondolkodtam, hogy a keret (váz) ne készüljön-e valami "nem szálas" anyagból, pl. 2 réteg OSB-ből? Vagy ez teljesen hülyeség lenne?

Soká Creative Commons License 2005.01.17 0 0 1543
Lenne egy másirányú kérdésem:
halmozódnak itthon a keretezendő képek, fotók, miegymások. A képkeretező cégek tipikusan a rablógazdálkodás megtestesítői. Van-e valakinek jótanácsa arra vonatkozóan, hogy kisebb tételben (pár szál) hol lehet képkeretléceket olcsón vásárolni? Engem most elsősorban vékonyabb natúr vagy ezüst színű léc érdekelne.
Vettem én már korábban natúr formában ilyesmit egy csepeli cégtől (azt hiszem ugyanannyiért adta, mintha a felületkezelt változatot vettem volna... de egye fene, az a lényeg, hogy megkaptam natúr állapotban és kedvemre pácolhattam, stb. ) szóval hasonlókra vágynék, lehetőleg gyártótól, vagy nagykereskedőtől, mert éppenséggel a keretező is ad ha kérek, de alig lesz olcsóbb, mintha keretezéssel együtt kérném.

Kérdezhetitek azt is, hogy miért nem csinálom meg magamnak a léceket, ezt is lehet, de ezt csak spec esetekben, amikor valami szép keményfából (pl. körtéből már csináltam) szeretnék valami igazán egyedit. Ezekkel a puha trópusi kész lécekkel nem lehet felvenni a versenyt (még ha vannak is megfelelő maróim) ésszerű árakon.
Soká Creative Commons License 2005.01.17 0 0 1542

Garp, én is csak általánosságban, mert soha nem csináltam ilyesmit.

 

De ha csinálnám, akkor a következők szerint:

(és előre is bocs a tudálékosságomért!)

 

-nagyon alaposan szemügyre venném a piacon található drága, minőségi termékeket. Azért ezeket, mert az itt alkalmazott kötések, anyaghasználat garanciát jelent(het) a szakszerű megoldásra.

 

- az is biztos, hogy nem azért csinálnék ajtót, hogy az olcsóbbnál is olcsóbb legyen a megoldásom, hanem, hogy egy középkategóriásnak nevezhető késztermék áráért a legprofibbat hozhassam össze - mondván az erre szánt munkaidőmet nem a pénzkeresésre szánt munkaidőmtől veszem el.

 

- lusta vagyok utánakeresni, leírtad egyszer a gépparkodat, de úgy vélem, hogy a sima barkácscuccoknál egy fokkal erősebb gépekre lesz szükséged. Hatványozottan igaznak vélem ezt a felsőmaró ügyében. Ha nem egy (igényes) bauhausos, minimalista megoldásra törekszel, vagy ennek az (igénytelen) panellakás ízű változatára, akkor a megfelelő szép csapolások és profilok kialakításához olyan profilmarókra lesz szükséged, amit leginkább csak 12mm-es szárral hoznak forgaloma.(az én legnagyobb maróm D80mm felett van, az 8mm-e szárral halálos lenne...) Lehet, hogy nem kikerülhetetlen, de nagyon hasznos lehet egy ajtógyártásra kialakított maró-páros amivel a megfelelő illesztések szépen, szakszerűen megoldhatók- ha létezik egyáltalán ilyen kézi felsőmarókba. . Biztos belekerül 40-60ezer forintba, de szerintem megéri. (Persze hozzá kell tennem, hogy 60-80 évvel ezelőtt, bútorasztalos nagyapám műhelyében jóformán nem volt árammal működő gépezet (talán egy szalagfűrész, esetleg egy vastagsági gyalu?) mégis mindent meg tudtak csinálni...)

 

-halaloszto egy nagyon kényes pontra tapintott rá!!!! az egyenesek és síkok kérdése meglepően bonyolult tud lenni. A legnagyobb cucc, amivel én dolgoztam, egy 210cm magas könyvesszekrény-szerűség volt, és bizony nagy fejtörést okozott az egyenesek és síkok megtartása. A megfelelő sablon, idomszer is elkerülhetetlen. Szinte biztos vagyok abban, hogy a profi nyílászáró gyártóknak van 2x3 méter körüli merev és sík munkafelületük.

 

- a derékszögek és méretek pontos megtartása nem csupán szépészeti követelmény, ha nem akarsz "tákolni" és nem akarod, hogy a ragasztó tartsa össze az alkatrészeket, akkor fontos precíznek lenni.

 

- én lehet, hogy az előkészítű műveleteket (anyagok összeforgatása, hossztoldása, ragasztása, méretre gyalulása) megcsináltatnám egy erre szakosodott üzemmel. 

 

- ez általános jótanács: mindig pontosan szabott alkatrészekből kell elindulni, mert a műveleti sor óhatatlanul újabb és újabb méretvesztéssel jár, és minél bonyolultabb munkafázisok követik egymást, annál inkább halmozódnak a hibák. Tipikus mondat az, hogy:  "minden olyan jól ment, és pont a végére "b*sztam" el" - magyarul: a méretvesztés már a kezdetektől ott "lapult" csak a végére vált kritikussá.

 

- végezetül: szerintem érdemes nagyon alaposan megtervezni, megrajzolni és főleg végigcsinálni fejben a műveletsort. Ha ez megy, és képes vagy minél kevesebb meglepetést bennehagyni a munkában, akkor sikerülhet a project.

 

-biztosan felkutanék valami asztalosipari szakkönyvet, a legjobb pedig egy segítőkész gyakorlott szaki lenne.

 

- a fatelepen (mielőtt kiderülne, hogy ámátör vagyok) csúsztatnék a "Józsi bácsinak" előre, hogy szóljon időben ha príma anyag érkezett, de csak ha príma! - ő azért nagyjából tudja, hogy mire vadásznak a profik.

 

Előzmény: Garp szerint (1539)
Creative Commons License 2005.01.17 0 0 1541
milyen vastag hornyot martál bele?
Előzmény: rferi (1540)
rferi Creative Commons License 2005.01.17 0 0 1540

Garp!

Teljesen együttérzek veled, én is öt ajtót akarok csinálni a házunkba, mert olyan a tervem, amit csak százezrekért csinálnának meg.

Annyi előnyöm már van, hogy egyszer egy ajtót már csináltam,és tizenkét éve jól működik.

Az tolóajtó volt, a teáltalad leírt egyszerű rétegezési technikával.

A lap keretből és kétoldali lemezrátétből készült.

A keretet a sarkoknál egyszerű lapolással illesztettem, amit egy jó minőségű Stanley 50 centis kézifűrésszel vágtam ki.Ez olyan fűrész, aminek széles a lapja, tehát elég jól lehet vele síkokat vágni.Persze a fűrészelés után még csiszoltam a felületet.

Asszem elég sok szerencse is volt abban, hogy az ajtó teljesen sík lett. Ettől féltem én is a legjobban.

Illetve attól, hogy száradás közben (téli fűtésidény) elhúzódik valamelyik tagja a keretnek, és bepropelleresedik az ajtó. Ezért én a keret tagjait a két oldalukon, hosszában hornyoltam.Ez nem látszik, mert erre a lapjára ragasztottam a kétoldali lapokat.

Hogy aztán emiatt jó-e még ma is?.....

Előzmény: Garp szerint (1539)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.17 0 0 1539

Kedves Marci és a többiek!

 

Én éppen azt nehezményeztem, hogy NEM okoskodtok. De ha jól látom, azért nem, mert többeteknek konkrét "sajátbőrös" tapasztaalataitok nincsenek ajtóügyben.

 

Én az ajtó-témában márciusban kezdek el dolgozni, majd csinálok fotókat, stb. Ha addig is valakinek vannak megosztható saját tapasztalatai, azért kérem szépen írja be ide, nemcsak én örülnék neki azt hiszem.

 

Garp

Előzmény: czebemarci (1535)
GPF Creative Commons License 2005.01.16 0 0 1538

A vizes bázisú festékek kb. fél óra alatt szárazak.

De nem olyan fényes, mint az oldószeres.

Előzmény: czollli (1537)
czollli Creative Commons License 2005.01.16 0 0 1537

Sziasztok !

 

Mint hobbiasztalosok, talán a fa felületkezelésében is tudtok tanácsot adni...

 

Van egy - csupán - alapozott bejárati ajtóm, amit majd az idő felmelegedésével le akarok kezelni valami strapabíró, GYORSAN száradó festékkel.

A helyzet, hogy az ajtót nincs lehetőségem levenni és bakon lefesteni, ezért olyan gyorsan száradó festéket keresek, ami kb. 12 óra alatt annyira megszárad, hogy be lehessen csukni az ajtót.

Ismer valamelyikőtök ilyet ?

 

Kösz

Czollli

halaloszto Creative Commons License 2005.01.16 0 0 1536

mar akartam irni, csak bazira el voltam foglalva...

 

szoval azt nagyon talald ki, hogy mitol lesz az ajtolap sik. marmint hogy a negy sarka egy sikban legyen. valami nagy pontos asztalon kellene ragasztani, vagy nem is tudom.

 

szoval en attol faznek nagyon, hogy ez meglegyen. derekszoget mindenki tud csinalni, de egy negyzetmeter valamit, aminek a negy sarka +- 1-2mm re sikban van ...

 

vajk

Előzmény: Garp szerint (1532)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.16 0 0 1535

 

Garp,

 

csak azért okoskodunk, mert legtöbbünknek még nem volt elég vér a pucájában, hogy nekiálljon és ajtót/ablakot gyártson. Örülök, hogy neked van elég!!!

 

Légyszi dokumentáld képekkel a munkafázisokat, hátha egyszer nekünk is kell ajtót csinálni, és akkor nem kell ugyanazokat a hibákat elkövetni amik esetleg majd előfordulnak.

 

Igazad van, abban nem sok rizikó van, ha megprobálsz egyet megcsinálni...max. nem sikerül, végül is nem tölgyfaajtót akarsz (bár én meggondolnám a bútorajtót...ha már a munkabért megspórolod, akkor igazán csinálhatnád nemesebb anyagból, és nem rétegeltlemezből).

 

hajrá!

czebemarci

 

Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.16 0 0 1534

Én is bíztatlak és szorítok is Neked ha ez esetleg segít. :) Ha javasolhatom akkor először csak egyet csinálj és ne az összeset, mert ha valamit elcseszel akkor azt csak egy munkadarabon teszed, míg ha hatékonyan próbálkozva sorozatgyártás közben csinálod ugyanezt ezt akkor biza előfordulhat hogy annyi pár v. mégtöbb a kelleténél rövidebb alkatrészed lesz, mint amennyi ajtót szándékszol összesen elkészíteni.

Előzmény: Garp szerint (1532)
rali Creative Commons License 2005.01.15 0 0 1533
Biztatlak, csináld meg.
Előzmény: Garp szerint (1532)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.15 0 0 1532

Hát, ez most különösen hangzik. Leírtam, hogy mit tervezek, konkrétan. Senki nem írt rá semmit: konkrétan. Írtatok mindenfélét: tök általánosságban. Most itt ülök és csak nézek, mert így ebből az egészből egy kukkot nem értek. Kérdezzek? Kérdeztem. Minek, ha semmi konkrét választ nem kapok? :((

 

Hát inkább csak hozzáfogok és kész. Aztán majd kitalálom. Lehet, hogy túlzott önbizalmam lenne? Nos, megnéztem az áruházakban kapható beltéri ajtókat. Amiket ésszerű áron meg lehet venni. Határozottan állítom, hogy sokkal jobbat tudok csinálni, kapásból. Azok szar dirib-darab anyagokból tákolt pocsékul megmunkált igénytelen darabok. Sajnos volt alkalmam látni pár ajtót/ablakot, amelyet profi asztalos csinált változó pénzösszegekért. Hát ....  Mindezek okán próbálom meg inkább én.

 

Persze nekem is van egy ajtóm, amit igazi asztalos cég csinált, akik leginkább csak ajtókat csinálnak. A nappali és az étkező közötti kétszárnyú ajtó ez, fenyőből, minimalista dizájn, amúgy szépen megmunkálva, igényesen üvegezve. Jól működik, szeretjük is, de az az 1 Db ajtó majd' 300 eFt-ba került, amennyit én nem fizetnék egyetlen ajtóért.

 

Szóval lehet írni akármit, de ha már valaki nekiáll, akár írhatna jót is. :(

 

 

Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.15 0 0 1531
A külső nyílászáró gyártásáról van egy kis mesém. Én is éppen a házamat építem és a nyílászárókat magam csináltatom bele, de(!) az anyagbeszerzésre külön gondot fordítottam. Külső nyílászárók készítéséhez a legjobb anyag (szerintem) a tömbösített borovi fenyő. Ez így önmagában még persze kevés, mert borovi és borovi anyag között is óriási különbségek vannak. Az hogy göcs és bélmentes, meg a fa geszt részből készül az csak egy dolog, de az sem mindegy hogy honnan származik maga a fa. Itt európában ahol elterjedtebb, ott sajnos nem elég szélsőséges az időjárás ahoz, hogy a fa igazán előnyös tulajdonságai kialakuljanak (erősebb őszi pászta, stb.). Szibériából sikerült megfelelő minőségű szélezetlen anyagot hozatnom és itthon egy mesterséges szárítóban sikerült a megfelelő nedvességtartalomra (10% körüli) kiszárítani. Az ebből készült tömbösített anyagból készülnek a külső nyílászáróim ill. a belsőajtó tokok is, amelyek folyamatát napi szinten szemmel is tartom. Jó lesz. :)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.15 0 0 1530

"..ajtógyártáshoz szerintem már elég komoly gépek kellenek.."

 

No meg anyagismeret. A fríz anyag kiválasztása kulcskérdés az ajtók esetében. Ha azt elbasztad akkor az egész ajtót is. :)

Előzmény: czebemarci (1523)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.15 0 0 1529

Éppen ezért írtam, hogy az ajtógyártás már nem hobbi szint:))

Ha van kérdésed segítek, de ne várd azt, hogy több oldalt fogok írni az ajtógyártás részleteiről:) Nem azért, mert ez titkos, hanem azért mert ezen keretek amit a fórum nyújt ez kevés, vagyis túl körülményes ehhez.

 

Erzsébeti

Előzmény: Garp szerint (1527)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1528

Ja, és hát írtam, hogy nem tömör faajtó lesz. Az ajtó burkolata lenne egy réteg rétegelt lemez, aztán még egy vékony rétegelt lemezből csinálnék rá rátéteket. Tudom, vannak olyan bemart fazonú faajtók is, de az nekem kevésbé tetszik.

 

Ez az "ajtópánt-beállítás" ismerős téma, már laktam a házban kb. 6 éve, amikorra sikerült levadásznom egy asztalos csapatot, akik kihajigálták a román pántokat és felraktak jobbakat (amit lehetett) és be is állították.

Garp szerint Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1527

Na. Hát az ajtócsinálástól nekem is remeg kicsinyég a térdem, de azért tisztelettel kérdem, hol van az a kutya. Elásva. Amúgy nem zsanért akartam írni, hanem pántot, csak nem figyeltem.

 

Tessék felhomályosítani és akkor meglátjuk. Egy ajtót mindenképpen csinálok, ha aztán tüzifa lesz, akkor az lesz, de nagyon kiváncsi vagyok, mire jutok vele.

 

Volt itt olyan hozzászólás is, hogy "ha ferde lesz az ajtó...". Milyen irányban lenne ferde?

Előzmény: Erzsébeti (1524)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1526

Hali!

 

Ez bútorajtó marására szolgáll, Garp kolega meg épületajtót akar csinálni.

 

Erzsébeti

Előzmény: nebamun (1525)
nebamun Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1525
Itt van egy komplett marókészlet ajtókészítéshez. 61e+áfa, meg még valami komolyabb gép is kéne hozzá. Bár az ábrák alapján ezzel nagyon csinos ajtókat lehet csinálni, nem igazán barkácskategória.
Előzmény: Garp szerint (1521)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1524

Azért ettől nem kell aggódni:)) Mármint a tizedminiméterektől:))

 

Máshol van a kutya elásva nem ennél:)

 

Erzsébeti

Előzmény: czebemarci (1523)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1523

 

Garp,

 

ajtógyártáshoz szerintem már elég komoly gépek kellenek (maró, körfűrész, gyalugépek). Ha az ajtó csak egy picit ferdére sikerül máris nem fog rendesen záródni, szóval itt szerintem elengedhetetlen a tizedmilliméteres pontosság.

 

Fel vagy erre készülve?

 

czebemarci

 

Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1522

Garp, minden tiszteletem a tiéd, de az ajtógyártás már nem barkácsfeladat!!!

 

Az ajtóra nálunk nem zsanért raknak, henem pántot.

A különbség az, hogy a zsanért nem tudod "szétemelni", míg a pántot igen.

 

Vannak olyan ajtók amik zsanérral készülnek, de ez inkább az amerikai rendszerűekre jellemző, mint az is, hogy az ajtólapba nem csinálnak falcot (sokal trébbek ezek az ajtók, mint a mieink) és gombos zárral készülnek (szintén jobb a "nekünk" hagyomásnyos rendszer...).

Készültaek ilyen zsanéros ajtók, pl épp a román inportajtók ilyenek (is lehetnek), vagy volt jugó ajtó is ilyen... Ne tudd meg az asztalosok mennyire utálják ezt:((

Tök szar beállítani őket!

 

Erzsébeti

Előzmény: Garp szerint (1521)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.14 0 0 1521

Üdv!

 

Rövidesen tetőtér-beépítésbe fogok kezdeni és azt gondoltam, hogy a beltéri ajtókat én csinálnám meg. Az ajtólap magja létra fenyőléc-váz lenne, közte nikecell, a borítás rétegelt lemez és azon 3 mm-es szintén rétegelt lemez rátétek (alul román "mahagoni funér" ajtóink vannak, ahhoz hasonlót, de annál szebben akarok csinálni. :D

 

Lazúroznám és végül lakkoznám az ajtókat. Üvegezés nélküli tele ajtók lennének, hálószobákra.

 

Jó ez a terv?

 

A tokokat keményfából csinálnám, de még nem tudom, konkrétan miből lenne a legjobb. Szerintetek?

 

Lehet-e valahol esetleg cseresznye-furnért kapni? Szebb lesz-e azzal, mint ha a rétegelt lemezt szépen lelazúrozom? Milyen zsanért lenne érdemes használni hozzá? Meg még ami tanácsotok van ...

GPF Creative Commons License 2005.01.11 0 0 1520

Nekem ez a mániám. Az elkészítés kb ugyanannyira, mint a játék, vagy annak elemzése, megoldása számítógéppel.

Karácsonyra kaptam egy könyvet, ami kiskockákból álló játékkészletekről szól. Abban volt ez a készlet is. Ott az ebből a készletből álló játékoknak csak egy része volt leírva, de kiegészítettem meg újabb elemzéseket végeztem.

Szóval nem tudom, hogy fizikai valójában gyártja-e valaki. A könyv hivatkozik két londoni puzzle boltra, ahol ilyesmiket lehet kapni, de nincs honlapjuk.

Az egyiknek a neve Trench Puzzles, erre sok hivatkozást lehet találni.

 

 

Előzmény: Tvnet_Sanya (1519)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.11 0 0 1519

"Jó, te is az vagy, de nem annyira :)"

 

:))) Csak van valami minta amiről koppintottad nem? Azt ki gyártja? Megnéznéd? :) 

Előzmény: GPF (1518)
GPF Creative Commons License 2005.01.11 0 0 1518

:))

 

Azt hiszem, eddig három játékomból csináltam kettőt, nagyon kedves ismerősöknek a másodikat.

Jó, te is az vagy, de nem annyira :)

Előzmény: Tvnet_Sanya (1517)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.11 0 0 1517
Nem csináltál véletlenül kettQt? :)))
Előzmény: GPF (1516)
GPF Creative Commons License 2005.01.11 0 0 1516

Ezt csináltam:

 

 

 

Ez egy logikai játék készlet. Elemezgetem számítógéppel, kb. 40 ezer féle módon lehet kockát kirakni belőle. Meg még sok mást is.

Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.01.08 0 0 1515
Nekem egy idő után begörcsöl az állam tőle. Ma szigeteltem a tetőteret közetgyapottal és annak ellenére hogy a forgalmazó azt mondta, hogy a deltarock nem szúr és nem távozik belőle felrakáskor (szabásakor, stb.) a légtérbe semmi, mégis egész nep alíg kaptunk levegőt. Ráadásul mindenem viszket. :( Legközelebb viszek magammal állarcot az biztos.
Előzmény: kivi (1513)
ragyabacsi Creative Commons License 2005.01.08 0 0 1514
A citlingeléshez szólnék hozzá. A felhúzás, nekem sose sikerült, ezért erre a célra üveget használok. Egy sima ablaküveget üvegvágóval felkockázok kb. 60 x 60-as négyzetekre és ebből török, mint a csokoládébol. Használat előtt ki kell próbálni, hogy melyik éle jó. Vigyázni kell, mert van amikor karmol. Elég gyorsan elmegy az éle, de lakk eltávolításához szerintem kiválló.
Ragyabácsi
kivi Creative Commons License 2005.01.08 0 0 1513
Én kissrác korom óta kűzdök az allergiával, és főleg a por az ami nekem keresztbe tud tenni. Ezért minden munkát ami nagyobb porral jár azt most már pormaszkban végzem. Nekem egyáltalán nem tűnik macerásnak, pedg még a sima porszívózást vagy portörlést is így csinálom. Nem beszélve mondjuk a falvésésről.
Előzmény: mdk (1503)
Soká Creative Commons License 2005.01.08 0 0 1512

Hajlítás ügyben:

http://www.kentech.hu/candihf.htm

 

Vagy 7-8 évvel ezelőtt találkoztam vele, akkor baromi drága volt, nem tudom mi a helyzet most.

nebamun Creative Commons License 2005.01.08 0 0 1511

Árlisták ügyében mail ment.

 

A fúrásfordulat nehéz dolog, mert ha túl gyors akkor beég, ha túl lassú akkor meg tépi a fát vágás helyett.

Szerintem csak empírikusan határozható meg az optimális fordulat :-)

Az egyik Ezermesterben próbáltak tanácsot adni a ideális felsőmaró fordulatához, de sok nincs igazi recept. Függ a fa anyagától, száliránytól, a marószerszám átmérőjétől és ráadásul a szerszám élsségétől is! Ez meg ugye folyton változik.

Előzmény: Törölt nick (1510)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1509
Előzmény: Arapiles (1505)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1508

Hajlítás

var url='http://www.zoohoo.hu/index.php?q=Hajlítás&ref=182' UjAblak = window.open(url,'zoohooWindow','resizable=1,scrollbars=1,menubar=1,toolbar=1,location=1,width=600,height=550'); window.focus();

A faiparban hat évtized óta külön foglalkozás. Hajlított fából az ismeretes Thonet-féle bútort, kocsi- és hajóalkotórészeket készítenek. A fahajlítás lényege abban áll, hogy gőzölés v. pedig vízben való főzés útján a rideg fát hajlékonnyá teszik, aztán iziben, mielőtt még kihülne, külső felületén vaslemezt erősítenek föl, mely a fa külső szálának megnyúlását megakadályozza és ezzel együtt megfelelő fa- v. vasmintára ráhajtják. Fontos a fa-H. -nál, hogy a külső rétegek épenséggel nem, vagy csak igen kevéssé nyúljanak. Tapasztalták t. i. erre vonatkozó kísérleteknél, hogy a legtöbb nyúló rostszál szakad, míg azok, melyek hajlításnál összenyomódnak v. csak keveset nyúlnak, nem szakadnak. Különös tulajdonsága a gőzölt és meleg állapotban hajlított fának, hogy száradás után is megtartja a H. -nál neki kölcsönzött alakot még akkor is, ha mérsékelten megnedvesítik. Ipari célokra való H. -ra legjobb faanyagnak a bükkfa bizonyult, mely Európában aránylag nagy mennyiségben fordul elő és így még olcsó áron be is szerezhető. Kevésbbé alkalmas H. -ra különböző körülmények folytán a kőris-, nyir-, dió- és tölgyfa. A bükkfát döntés után lehetőleg azonnal a gyárba hozzák, fölvágják rácsfűrészgépen kellő vastagságú pallókra, körfűrészen pedig a pallókat négyzetes keresztmetszetű lécekre. A nyert léceket aztán rendeltetésük szerint vagy kellően alakítják (forgási testekké) vagy pedig négyzetes, kivételesen vékonyabb lemez alakjában meghagyják. A léceknek forgási testté való alakítására a hengerpálca-gyalu és a másoló esztergák szolgálnak. Alakítás után a fát gőzölik (l. Fagőzölés). Kellő gőzölés után a fát egyesével, de legfeljebb hármasával a gőzölőből kiveszik és mielőtt teljesen kihült volna hajlítják. A H. a kisebb keresztmetszetű sík- és az összes térbeli görbéket alkotó munkadaraboknál szabad kézzel történik az ú. n. hajlítótőkén, melyre a mintát egyszerűen ékkötéssel kényelmes helyzetben fölerősítik. Oly síkbeli görbéknél, melyeknél keresztmetszetük nagysága folytán a kézzelhajlítás nehezen menne, a munkadarabot hajlító gépeken alakítják. A hajlításnál arra kell ügyelni, hogy a farostok a test domború részein meg ne nyúljanak; a test külső felületén alkalmazott vaslemezt tehát H. előtt úgy kell hozzákötni, hogy hajlítás közben ne engedjen. A munkadarabot hajlítás közben is, annak befejezése után végeit is, külön szorítókkal hellyel-közzel vaslemezestül együtt a mintához kell megerősíteni. A minta öntöttvasból készül és régebben a fa befogadására keresztmetszetének megfelelően volt alakítva, újabban azonban # alakú keresztmetszetű (l. az 1., 2. és 3. ábrát). H. után a munkadarabot mintástól egytt ajól szellőzött és 50-60° C. -ra fölmelegített szárítóba teszik 48 órára. Innen kihozva, leszerelik a mintát, szükség esetén összekapcsolják a munkadarab végeit újból és egy 30° C. meleg második szárítóban véglegesen kiszárítják 1-3 nap alatt. Most már a szükséges illesztésekre és kötésekre, majd pedig a felület finomítására, ráspolyozására, reszelésére, csiszolására, megfestésére és végre kifényesítésére kerül a sor. Miután ezek a műveletek is megvannak, az egyes alkotórészeket hol csapolással, hol srófokkal kész butorrá összeillesztik. A kikészítő műveleteknél használt készülékek és gépszerkezetek száma rendkívüli nagy. Ami ennek az iparágnak történetét illeti megemlítjük, hogy a fának tűz fölötti hajlítása már régtől fogva ismert művelet. Fink Menyhért volt tudomásunk szerint az első, aki 1810 körül osztrák szabadalmat nyert kocsikeréktalpaknak egy darabból való hajlítására; a mult század 20-as és 30-as éveiben az angol Sargent Izsák és néhány francia vett szabadalmat hajlító gépekre. Ezektől egészen függetlenül foglalkozott a fa hajlításának eszméjével Thonet Vilmos, boppardi asztalosmester a mult század 30-as éveiben, Metternich kancellártól Bécsbe hiva, Thonet számos küzdelmes év kísérletezései után végre az 50-es évek elején kitalálta azt az eljárást, melyet e cikk elején a hajlítás lényege gyanánt fölemlítettünk. Thonet találmánya tulajdonkép nem a vassin használatában áll, mert ezt már előtte is ismerték, hanem abban, hogy ennek a vassinnek végeit hajlítás előtt a munkadarabboz helytállóan megerősítette, úgy, hogy a fának külső szálai meg nem nyúlhattak. V. ö. Exner, Das Biegen des Holzes.


Forrás:

   Révai lexikon

Előzmény: Arapiles (1505)
nebamun Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1507

Ezt nem teljesen értem. A HSS nem egy acélkeménységet jelent? (a HSS csak gyorsacél, a HM a keményfém, pl. gyalukésnél)

SDS-plus tokmánnyal létezik fához körkivágó? Az SDS-es gépek mind a kalapács/"hammer" technológiával dolgoznak, ami kőzetfúráshoz, véséshez kiváló, de alacsony a fordulatszámuk: 0-900 1/min, míg a sima fúróé 0-3000 1/min. Fafúráshoz ez a 900 körüli fordulat nem kevés?

Ami SDS-es ilyen típusú koronafűrót láttam (nekem is van egy) az falfúrásra való, meglehetősen robosztus kivitelű, és a 6 keményfém "fog" van rajta amivel ütvefúrni kell.

A Bosch úgy tudtam létezik Magyarországon, Robert Bosch Kft. a Gyömrői úton. A szervízük is ott van (Bosch, Skil, Dermel). Ez a Hawera milyen cég? Milyen árlistáik vannak? Engem érdekelnének ezek, ha el tudod elektronikusan küldeni (ha igen, adok e-mail-t, mert ezt a fórumozót a mailbox valami okból beszüntette.)

Előzmény: Törölt nick (1502)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1506

Hali!

 

Itt valami keveredés van..

 akisebbik gondom ezzel az, hogy tényleg nem LE, hanem éppen hogy "FEL" kell húzni a zietlinget!!

Ami szerintem még keveredést okoz az az, hogy aki említette azt a bizonyos "hántolót" Schaubert, az jól írta, szerintem ezzel lehet felhúzni a zietlinget, és pedig azért, mert ez a szerszám elég kemény, és a formátuma is épp olyan ami ehhez a felhúzáshoz szükséges. Szerintem ezt kaszakővel, vagy bármilyen csiszolószerszámmal nem lehet megcsinálni, mert ahogy te is írod a zietlingnél a sorja az ami "dolgozik". Ezért kell a pengénél keményebb szerszámmal felhúzni a pengére a sorjasort.

 

Erzsébeti

Előzmény: Arapiles (1504)
Arapiles Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1505

Van valakinek tapasztalata, fa hajlításának technikájával? Pl Tonet bútorok.

Hol találhatok erről könyvet, leírást, használható weboldalt?

Előre is köszönöm Api

Arapiles Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1504

Hi czebemarci

Ezer éve a Stilbútor kft-nél használtam citlinget, ami egy nem igazán hajlékony acél lap. Mérete Kb.  15-20cm x 8cm x 1,5mm. Élezése: asztallap szélén lefekteted, hogy kiscsit kijjebb érjen, és mezei módon, a hosszú oldalát akár egy kaszakővel (persze nem egy leharcolttal) függőlegesen lehúzod úgy hogy húzás közben haladsz az egyik szélétől a másik fele, ezáltal sorját húzva az oldal teljes hosszában. Ez a sorja ami tulajdonképpen a felületet megmunkálja. Nagyon használható olyan lakkozott felületeknél ami eltömíti a csiszoló papírt.

Nem tévesztendő össze a reszelőből készült hántolóval (shauber)

 

Előzmény: czebemarci (1411)
mdk Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1503

Hali!

 

Igen, ártalmas a fűrészpor nem is kicsit főleg a keményfáké.

Az viszont biztos ha az elszívással foglalkoznék és mindig arrafigyelnék ,hogy hogy lenne jobb pl.marni hogy elférjek a tyúkbéltől, az elszívó csőtől a gép és még kézre is álljon a dolog akkor tuti hogy éhendöglenék rövid időn bellül.

Nyugodtan próbáljátok ki és meglátjátok.

Pormaszkot persze lehet használni de az is csak púp az ember hátán.

Addig míg megkeresem a pormaszkot meg felrakom addig valószínüleg 2x megmarnám az anyagot.

Persze nagyon helyes hogy így gondolkodik egy-két ember és én nem is akarom lebeszélni a dologról, mert nagyon ártalmatlan a por de ez nálam nem működik. A másik hogy megszokás kérdése.

 

Ui.:Egyébként lakkozásnál ki használ maszkot vagy elszívást mert az is van majd olyan veszélyes mint a fűrészpor?Persze itt a higítósra gondolok.

rferi Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1501
Arth Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1500
Én is sokat szitkozódok, amikor a poszívócső másik irányba viszi a gépet. Mindezek ellenére mégiscsak jó ha van elszívás, ezért azt gondoltam fejleszteni fogok. Arra gondoltam, hogy a gyári porszívócső helyett valami könnyebbet és hosszabbat veszek és a mennyezethez rögzítem, onnan lóg majd le a gépig, így rángat a legkevesebbet. A porszívó előtt még be akarok iktatni egy portartályt, amiben összegyűlne a por, mert a porszívó sajátja gyorsan megtelik. A tartálynak valamilyen légmentesen zárható faláda, vagy kis műanyag hordó lenne jó. Az egész sarkalatos pontja, hogy vajon a muzeális értékkel bíró Hajdú porszívó ereje mire lesz elég.
rferi Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1499
Na én egyikre sem gondoltam, hanem a második féle szerű, de az egész fejed benne van a burokban, nem veszel a szádba semmit, hanem a fejed tetején nyomja be a levegőt, és alul fújod ki.Keskeny réseken megy a levegő, de motoros, és szűrős rásegítés van.Ezek rettentő kényelmetlenek, nem mintha a másik általam említett olyan leányálom lehetne......
czebemarci Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1498

 

és a búvármaszkos, szájbavevős:

http://www.woodcraft.com/family.aspx?familyid=4387

 

szerintem.

 

czebemarci Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1497

 

na ilyesmire gondolok, nem dust mask, hanem respirator. Talán autófényező üzletben láttam ilyen, vagy valami festékboltban (lakkszóráshoz is van ilyesmi).

 

http://www.rockler.com/ecom7/product_details.cfm?&offerings_id=10877&objectgroup_id=430&catid=79&filter=respirator

 

Tutira kényelmetlen, de talán a ventillátor miatt nem párásodik be a szemüvegem úgy mint a fehér pormaszkban -> ez teljesen használhatatlan szemüvegesek számára. Ki látott ilyesmit itthon?

 

czebemarci

 

rferi Creative Commons License 2005.01.07 0 0 1496

Azért a porral érdemes vigyázni.

Én legalábbis biztos vagyok benne, hogy az a tölgyfaforgács és -csiszolatpor, ami a kezemet kékre (!) festi, és erősen irritálja a légutaimat, az bizonyos mértékben ártó.Történetesen ez a csertölgy anyaga.Napok alatt kopik le a kezemről, mosni nem lehet, mert a szinét is a kéznedvességemtől kapja.Ált. két napig köpködök tőle :)

Szal ahogy lehet ezeket érdemes elszívni valamilyen formában.

Ha valaki kézzel csiszol, még akkor is érdemes egy hosszabb csövet apró lukakkal kifurkálni, és a munkadarab mellett végigfektetve porszívóra kapcsolni.Legalább egy biztos légáramlatot biztosítana, ami nem az arcod felé hajtja a port, bár a nagyja port is beszívja!

Egyébként láttam olyan maszkot, ami teljesen hermetikusan zár a fejeden, és ventillátor hajtja át  a szűrőjén a levegőt, hogy meg ne fulladj.Biztosan rettentő kényelmetlen lehet benne dolgozni.

Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1495
Fogok venni ilyet én is, de én olyat, aminek szemvédő rostélya is van, így a porló trutyi kevésbé megy a szemembe is.
Előzmény: Garp szerint (1493)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1494

Én a (főleg gyalu-)forgácsot összegyűjtöm és nyáron használom fel, nagyon jó tud lenni faszenes grillezés, bográcsozás esetén gyújtósnak. A port, ami csiszoláskor képződik részben ugyanoda teszem, ami megy az megy, amúgy meg énis a "söprés aztán söprés!" módszert alkalmazom. :)

 

A legkellemetlenebb a csiszolatpor és a beszúrófűrész forgácsa tud lenni. Szerintem.

Előzmény: mdk (1491)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1493
Ilyen maszkokat minden kicsit is valamirevaló munkaruha-üzletben tartanak, ráadásul tematizálva aszerint, hogy melyik mire való elsősorban.
Előzmény: czebemarci (1488)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1492

 

Egyetértek mdk-val, engem is idegesítene, ha egy csövet kellene rángatni a géppel együtt mindig, bőven elég, hogy a 220 zsinór állandóan beakad valahova.

 

Mivel kézzel csiszolok, ezért nehéz lenne a keletkezésnél megfogni a port. Bár az asszonyt odaállíthatnám a porszívócsővel...

 

Egyébként a műhelyben a por nem zavar, ha már nagy a kosz, akkor összesöprök és kimenekülök amíg leül a por. Viszont munka közben kifejezetten kellemetlen nyelni a port, majd köpködni, vagy nyitott ablaknál, huzatban dolgozni. Ezért gondoltam, hogy valami fejen viselhető gázálarc kéne, de nem az a kis fehér pormaszk, hanem annál valami komolyabb...

 

czebemarci

 

mdk Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1491

Szervusztok megint!

 

Nem unatkoztatok az elmúlt hetekbe látom.:)

A köszörülésnél nem Saga mondta hogy a holkeres köszörülés nem jó hanem TVnet Sanya akit azóta nem láttam amióta elmagyaráztam neki a köszörülés rejtelmeit.

Mind1 nem érdekes.

Az viszont igen hogy Erzsébeti szinte 100%-ba úgy köszörül,zitlinget élez, mint én.:))

Ebben lehet vmi igazság és vitathatatlan nem?:)

A porelszíváshoz annyit hogy én megpróbáltam elérni azt hogy minnél kevesebb port szívjak be de nem sikerült.

Azért sem mert úgy nem lehet normálisan dolgozni hogy egy cső áll ki a gépből és mindenfelé rángatja a gépet csak arra nem amerre kellene.

Nem tudom mire kell az elszívás de csiszológépen szokott lenni sztem mind1iken ami jól is dolgozik.(legalábbis az én makitámon)

Dekopírfűrészen,lamellózon,gyalugépen,felsőmaró,stb. pedig tisztára ideegesítő.

Annakidején nem1x téptem ki a gép hátuljából a csövet mert felidegesített hogy nem az történt amit én akartam.(lásd fenntebb irtakat)

A forgácselszívás már más tészta mert ott a fix gépre van rátéve a "csövecske" és elősegíti hogy a gép mellé lehessen állni és hogy ne kelljen órákat tölteni forgácslapátolással/takarítással.

 

Ennek ellenére kipróbálhatod a porelszívást (nem vagyok én semmi "jó" elrontója )csak nemakarom hogy ezzel szenvedj.

Fogod az otthoni porszívót és egy kb. akkora átmérőjü gégecsövet mint a géped likja.Ezután a porszívó és a gépfelöli részre is rámelegítesz egy zsugorcsövet.

Ez csak egy megoldás a sok közül.

Gégecső azért is jó mert hajlékony és könnyű de persze a zsugorcsövezésnél kilukadhat.Próbáld ki ha gondolod.

 

Na szevasztok megint elmegyek egy-két hétre.

 

 

droti Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1490

czebemarci!

 

én használok mobil porelszívót. igaz, tulajdonképpen nem is porelszívó, hanem forgácselszívó. 2-3 éve vettem úgy 70k körül. a pornál az a baja hogy hamar telítődik a szűrőzsákja.

szerintem a port ott kell megfogni ahol keletkezik. ennélfogva én nem látom értelmét a " búvármaszknak" több ezer forintért. annál is inkább, mert ezzel csak magadat véded, a műhelyben, ne adj isten a lakásban pedig centi vastagon áll a por.

egy egyszerű háztartási porszívó is megteszi, amit csatlakoztatni tudsz a csiszológépre.

Előzmény: czebemarci (1488)
GPF Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1489

Bicikliboltokban lehet kapni ilyesmi szűrőt. Persze az lehet, hogy túl finom.

 

Tetszik az oldalad!

Előzmény: czebemarci (1488)
czebemarci Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1488

Jó, hogy előjött ez a téma. Mostanában egyre inkább foglalkoztat, hogy meg kellene oldani a porelszívást, mert a jóból is megárt a sok...hát még a csiszolatporból!

 

Kérném, hogy aki használ mobil porelszívót, az mondja el a tapasztalatait! Mire kell figyelni a vásárláskor? Teljesítmény? Mennyire hatásos?

 

Egyszer láttam egy olyan maszkot, ami hasonlóképp egy gázálarchoz a fejen hordva szűrte meg a szájba és az orrba érkező levegőt. Olyan mint egy búvármaszk, csak nincs hozzá szemüveg. Ilyet kellene valahol szerezni, ha láttatok már ilyet szóljatok...addig is megpróbálom megkeresni azt a képet.

 

czebemarci

 

SaGa Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1487
Annyiban nem volt igaza Nagy-Bandónak, hogy a Xyladecorral kezelt cuccok több évtized múlva is párologtatják magukból azt, ami miatt nem szeretjük. nem kell nyalogatni, elég ha sokat alszol az így kezelt szobában...

SaGa
Előzmény: Erzsébeti (1476)
SaGa Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1486
Vékony lécet ha gőzölsz, és szárításig rögzítesz, rendesen meg lehet hajlítani úgy, hogy megtartja az alakját.
Be kell áztatni, majd sütőbe vele...
Ha van időd, a sütő sem kell. A pincémben a nyár elején egy léc (kb 10x30 mm-es) pár hét alatt ívbe hajlott. Előtte kicsit beázott a pince...

SaGa
Előzmény: Garp szerint (1478)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1485

off

 

Erről a belélegzős témáról jutott az eszembe, hogy tegnap láttam egy dokumentumfilmet az AUM SINRIKYO (ha jól írtam) szekta Tókióban a metrón elkövetett merényletéről szarin-gázzal .... hát, baromi nagy az isten állatkertje. :(( Szörnyű volt az egész. Szörnyű.

 

on (bocsánat, muszáj volt kicsit kibeszélnem)

Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1484

Meg lehetne próbálni mindenféle fűzés nélkül is, csak körben sűrűn függőlegesen álló lecekből is pl.

 

A vesszőfonatok elég jól bírják a kültéri strapát, már van tapasztalatom. Persze nem örökké, de mi bírja örökké? Nekem amúgy is tetszik, ahogy az időjárás "megmunkálja". Most is van pár szoliter a kertemben sima vesszőkosárba ültetve (kosár előbb kibélelve fekete nejlonnal, a nejlon alja kicsit meglyuggatva és pár marék égetett agyaggolyó fölé jön a föld). Pompásan érzik magukat, elég nagy a földlabdájuk, hogy ne fagyjanak ki. A kosár vesszői pedig szépen dizájnosan feketednek, rojtosodnak, stb-stb. :)

Előzmény: GPF (1481)
GPF Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1483

Fűzfa, nem fűsz. Bocs.

 

Bírja nagyon, megkérdeztem.

Előzmény: GPF (1481)
halaloszto Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1482

vekony lemez toldas:

repulogep epites kornyeken altalanos megoldas hogy egy sablon segitsegevel a lemez szelet (retegeltlemez) 30fok vagy meg laposabb szogben lecsiszoljak, es ezeket ragasztjak.

 

mergezes:

maga a bukk is eleg karos nagy mennyisegben. a belelegzett por. a kitudja milyen olom es egyeb tartalmu tartositoszerrel kezelt anyagok csiszolasat meg sem emlitem...

 

 

vajk

Előzmény: Garp szerint (1478)
GPF Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1481

Na, ezeket meggondolom. Meg lehet, hogy én szögleteset akarok, az más problémákat is fölvet.

Miért gondolod, hogy a fűszfavessző bírja a külteret? De meg tudom kérdezni, ha akarod, egyik kollégám nagy fonós. Nem olyan egyszerű az.

 

Eleinte én nem ilyen fűzőst képzeltem el, hanem hogy a függőleges fák is ugyanabból a lécből vannak. Úgy tömörebb lenne. Meg kétszer annyi anyagot lehetne használni.

Előzmény: Garp szerint (1478)
GPF Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1480
Nem teflont, azbesztet akartam írni.
Előzmény: GPF (1477)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1479
Elképzelem 'az' asztalost, amint egy szép szál diófa-deszka végigüldözi szegényt a városon. :-)
Előzmény: GPF (1477)
Garp szerint Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1478

Én a lécek összeérő végét talán 45 fokban levágnám/illeszteném és ragasztanám pillanataszorítóval. El tudom a ragasztóról képzelni, hogy igy a kötési idő után is egyben maradna. Vagy felében/felében kimarnám és aztán egy szolidabb fajta átmenő csavarral fogatnám össze, majdnem mint az alulemezen a szegecselés.

 

Alulemezzel egyébként nekem se tetszik, de fával igen. Mondjuk én 3 mm-es rétegelt lemezből akarok csíkokat vágni és azzal fogom megpróbálni, meg kültéri változatot fűzfavesszővel (van belőle 3 szép nagy kötegem, kb. elég lesz válogatva)

Előzmény: GPF (1474)
GPF Creative Commons License 2005.01.06 0 0 1477

Dehogy bántódtam meg, jó poén volt. Csak én nem tettem oda a smiley-t.

 

Csak!

 

Az tuti, hogy pl a xyladekor akkor is ártalmas volt, ha csak belélegezte az ember. Ismerősi körünkben történt meg, hogy lekenték a tetőtéri szobát, ami teljesen lambériás volt. Másnap a gyerekeket be kellett vinni a kórházba. Mondjuk hülyék voltak, hogy ott aludtak.

Szerintem bármilyen erős szagú oldószeres lakk gőzét belélegezni elég szar.

A teflonnál is vannak valami párolgó dolgok, amik nem jók. De valószínűleg egy pákára tekert kis szalag még nem ad ki annyit.

 

Meg állítólag bizonyos keményfák csiszolásakor is kellene viselni mindenféle védőcuccot. Dió, wenge...

 

Egyébként nem vagyok paranoiás.

Előzmény: Erzsébeti (1476)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!