Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2070

Ez nagyonszep!!

Megosztom akkor a sajat igen amator lakkozasi technikamat:

csak nitrolakkot hasznalok, mert igy par ora alatt teljesen kesz lehetek.

- elsore jol tulhigitott lakk ecsettel. ez felhuzza a szalakat, nagyon jol terul, nem folyik meg.

- csiszolas 120-as papirral

- 1-2 reteg normalis higitasu lakk, figyelve a megfolyasra. Ha valahol hibas lesz, 120 as papirral csiszolas, javitas. a vegen ovatosan atcsiszolom.

- a vegen megint egy mondjuk duplara higitott lakkal athuzom. ez nagyon terul, nagyongyorsan szarad, nem tud megfolyni.

- a legvegen 500 koruli papirral simogatom ha nemtetszik valahol, por ment bele, stb.

vajk

Előzmény: [CorteZ] (2069)
[CorteZ] Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2069

Azért ott van az az erezet :) Mind1 nekem tetszik a lakkozás.

Amúgy mijez a "magasfényű poliészter", amit mindenki emleget ?

Egy spéci lakkfajta ? Hol lehet kapni, hogy kell használni stb ?

Amúgy ez egy hangdoboz, ugyanis azokat készítek, és ezekhez

szeretnék hozzáfejlődni technológiailag. Pl nekem ez is tetszik:

Simaa

Szeretem az ilyen tökéletesen sima felületeket, legyen az selyem

vagy magasfényű, a lényeg a tükörsima, hibátlan felületkialakítás.

Szal hogy kell ilyeneket csinálni ?  :-)

halaloszto Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2068

En is azt akartam kerdezni, hogy ha ilyet akarnek megcsinalnam muanyagbol. Mondjuk 2mm polikarbonat lap, hatuljara famintas tapeta. Kesz is van. :-)

vajk

Előzmény: GPF (2067)
GPF Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2067
Nekem nem tetszik. Hol a fa érzete?
Előzmény: [CorteZ] (2063)
Tvnet_Sanya Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2066
Valami magasfényű poliészter lesz az. Igaz nem tudom kivenni a képből, hogy miféle bútor ez de túl régi nem lehet. :)
Előzmény: SaGa (2065)
SaGa Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2065
gyanakszom, hogy ez valami polieszter, műgyanta, vagy politúr...

SaGa
PETYUS Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2064
Ez nem valami politúr?
[CorteZ] Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2063

Pórustömítésre nem kell beereszteni a fát félolajjal vagy lenolajkencével ?

Vagy ez a nitrós alapozás elég így önmagában ? Nitrolakkot lehet hengerezni ?

Halottam olyant, hogy megeszi a szivacs-hengert és elkezd szétmorzsolódni...

Na aszondja meg nekem valaki, hogy ilyet hogyan lehet csinálni: 

Elég jó a lakkozás, nem ?  :-o

Mi a titka az ilyen minőségű lakkozásnak ?!

Gondolom ilyet azért ecsettel-hengerrel nem lehet csinálni.

Mit nem adnék, ha ilyet tudnék egyszer csinálni, váá...    :-)

nebamun Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2062

Ki kell próbálni megmarja-e és kész. Nitróra általában bármit lehet kenni, viszont nitrót semmire sem (de nem is érdemes, mert önmagában nem egy nagy szám).

Előzmény: halaloszto (2061)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2061

De egy higitos nitrolakkra lehet egy pl ketkomponensu dolgot tenni? Nem vesznek ossze? Mintha nem lenne szabad kulonbozo mukodesi elvu festekeket egymasra tenni. vagy a nitrolakk mindennel barat?

vajk

Előzmény: Garp szerint (2056)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2060

sajnos nincs, de ezeket már én is kinéztem...

czebemarci

Előzmény: bencuri (2057)
rferi Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2059

Ha sima kenőolajjal megkened, akkor utána vigyázva állj neki reszelni, mert átesel a satupadon! :))))))))))))))))))

Úgy csúszik utána, hogy simán kidobhatod a reszelődet! :)))))))))))

De ha ÜREGELŐ sprével megfújod, vagy WD 40-nel, akkor jobb lesz.

Ez a vágóolaj, amit az üregelősprékbe töltenek, még javít is rajta!

Előzmény: bencuri (2057)
ragyabacsi Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2058
A nitrolakkozást így is lehet csinálni. 3x 4x lelakkozom a felületet, 1 rész lakk, egy rész higító keverékkel, közben finoman csiszolva, és legalább fél nap száradási időt hagyva. Egy frotírzoknit becsomagolok egy fél rossz pólóingbe, és erre a labdára 1 rész lakk, 20 rész higítót öntök. Ki kell nyomni, nem lehet tocsogós. Ezzel váltott irányba 8-as alakban addig törölgetem a felületet, míg a labda ki nem szárad. Ezt legalább 5-6x megismétlem, majd 12 óra száradás. A folyamatot legalább 3x, megismétlem. Ez így csöppet munkaigényesnek látszik, de lehet élvezni, ahogy az anyag minden labda után fényesebb lesz. Ha a felület pár év után megkopik, 2-3-szori labdázással újá lehet varázsolni.
Ezt a módszert valamikor a politúrozás kiváltására találták ki. Nem szabad elsőre "élesben" csinálni, mert kell hozzá némi gyakorlat. Tölgy vagy cseresznye funéron az igy eloszlatott lakk, a mélyedéseket feltöltve kis lakkprizmákat képez, amitől a felületen minden irányból más mintázat látszik. Ugy mondják "tükrös" lesz.
bencuri Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2057
Marci, a Handplane Book nincs meg neked? Vagy a Complete Guide to Sharpening?

Egy másik kérdés: ti hogy óvjátok a reszelőiteket rozsda ellen. Nem tudom, jó-e őket beolajozni, mert utána csak jobban beletapad a reszelt anyag, nem?
Előzmény: czebemarci (2055)
Garp szerint Creative Commons License 2005.03.24 0 0 2056
Én úgy tudom (egy parkettás szakkönyvből), hogy azért érdemes a nitrolakkot használni mindenféle egyéb lakkozás előtt alapozásként, mert a nitrolakk kémiailag NEM bántja a fát, nem úgy, mint pl. a parkettalakk, vagy hasonlók. Így a fa nem fog gyorsan elöregedni, besötétedni, hanem megmarad friss színű.
Előzmény: Erzsébeti (2048)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2055

hajaj, találtam itt egy ebay shop-ot. Gyakorlatilag minden woodworking könyv kapható és piszok olcsó. Csak tudjon választani az ember...

http://search.stores.ebay.com/search/search.dll?query=woodworking&srchdesc=y&fcl=3&fci=-1&sofp=0&fsn=BookMarz&from=R10&sasel=165479773

czebemarci

PETYUS Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2054
Lemászik? A miénk asztallal együtt járkált a műhelyben. Aztán jól le lett szabályozva, meg mégjobban lett neki csinálva egy fix tartóállvány. Azóta nem sétafikál.
Előzmény: halaloszto (2053)
halaloszto Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2053

Semmilyen koszorut ne vegyel meg amig nem lattad mukodni. A barkacsaruhazi 5000Ftos koszoru ugy rezonal, hogy lemaszik az asztalrol ha nincs odacsavarozva.

Persze oda kell csavarozni, de szerintem nehez valamit finoman kezelni ha kozben remeg az egesz.

vajk

Előzmény: bencuri (2052)
bencuri Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2052
Bocsesz a 2 hozzászólásért, valamit elcseszhettem...
bencuri Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2051
Tudtok tippet adni ahhoz, hogy élezés céljából honnan érdemes köszörűt vásárolni? Megvegyem a Praktikeres vackokat, vagy valami jobba érdemes befektetni?
bencuri Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2050
Tudtok tippet adni ahhz, hogy élezés céljából honnan érdemes köszörűt vásárolni. Megvegyem a Praktikeres vackokat, vagy valami jobba érdemes befektetni?
[CorteZ] Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2049

Na, közben én is kipróbáltam a lakkot 120-assal, és tényleg

nem olyan vészes, mint amilyennek elsőre gondoltam volna.

> Rosszul értetted, a nitro az alap, a csónaklakk a fedőréteg.
Igaz, bocsi, félreolvastam. És bármi alá lehet nitróval így alapozni ?

Pl a pácolást (vizes vagy szeszes) nem bántja egyáltalán a nitró ?

Valaki nem tud bp-n lelőhelyet, ahol "őzbarna" színű szeszes pácot

lehet kapni ? Láttam egy boltban, színmintaként azokhoz a kis műanyag

flaskás szeszespácokhoz, amin zöld felirat van, gondolom ismeritek, de

abban a boltban sajna ez a szín nem volt, pedig nagyon tetszik.

Amúgy örülök az igényességednek, kitartás !   ;-]

Fújás: kipróbáltam a fújást újból, de valahogy nem megy ez nekem.  :-(

Bármit találok ki, kb mindig ugyanaz az eredmény, buborékos, narancsos lesz

a felület. :-|  Más biztos ecsettel is szebbet csinál... Ha kevés anyagot szórok,

akkor nem áll össze, ha meg picit többet, akkor meg jól megfolyik. Ráadásul

ugye nem látom, hogy hol mennyi lakk van már, mint egy festéknél, így érzésre

kell adagolni, ez sem túl jó. Mitől kellene elvileg a kifújt lakknak egységes

felületté, réteggé összeállnia, kifeszülnie ?

Előzmény: Erzsébeti (2048)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2048

nem csiszolgatok én ilyen "lépcsőzetesen".. max ha azt annak vesszük, hogy alapban 80-assal csiszolunk, majd a lakk után-közben 120-assal de max 180-assal!

Nekem még nem volt olyan feladatom, ami lakkozás után polírozni kellett volna.

Azért hívom alapozásnak, mert alapozok vele:)) Ilyen egyszerű:)

De erről egy parkettást is megkérdezhetsz:) ők is alapozásnak hívják:)

Ugyanis arra való ez, hogy eltömje a pórusokat, és felhúzza a fa "szálait", így a következő lakkozás előtt azt kényelmesen le lehet szedni a felületről.

milyen jó, (fényes, vagy matt) hmmm én nem tartok többfélét, fényessel csinálom, de szerintem egy fokkal jobb a matt ehhez....

Én pedig bútorlakk alatt mindig a "gyorsanszáradós" általában nitroalapú lakkokat értem.

Rosszul értetted, a nitro az alap, a csónaklakk a fedőréteg.

Lehetne 2x kenni csónaklakkal is és kész, de mivel a csónaklakk 24 órán keresztül szárad, így csak szenvedés lenne vele az első réteg, sőt ha 3 rétegben gondolkodom akkor az első két réteg lenne az, ehhez képest...

Ha délben kész van egy felület lakkozáshoz akkor azt még kényelmesen le lehet lakkozni 2X nitroval délután, és zárás előtt meg szépen rá lehet tenni a végső vastagabb lakkot. Ennek a zárás előtti lakkozásnak az az értelme, hogy ráér száradni egész éjjel a műhelyben, és tuti, hogy nem lesz poros pl. ásnap reggel ami már arra rászáll azt le lehet róla törölni.

A szakmában ha csak nitrolakkozást csinál valaki azt ritkán szokta 2 nél többször lekenni... én mindenképpen 3X kenem, ha csak nitrozok...Ér az annyit, hogy érdemes legyen 3 réteget rárakni akkor is, ha csak sima nitro a lakkozás.

Én pl a fiókokat, mint már írtam 12-es rétegeltlemezből csinálom, és minimum belül kilakkozom 3X nitroval. Így tisztán lehet tartani a fiókokat az évek során...

A kóklerek fogják a fehér forgácslapot, levágják, és simán összecsavarozzák, sőt vannak olyanok köztük akik még a vastagságra is tojnak.. szépen 19-mm-es fehérből összetákolják a fiókot oszt hadszóljon...Sajna a magyar olyan hülye, hogy csak, és kizárólag az árcédulát nézi, és nem azt ami mögötte van:((

Néha már úgy érzem, hogy a dinoszauruszokkal vagyok rokonságban, pedig én nem vagyok egy "vájtfülü" asztalos, tehát semmi extra specialitás,de amit megtanultam a szeretném végigvinni.. Sajna rákényszerítenek a körülmények a végén, hogy én is tákoljak ilyesmiket...hjaaa a piac nagy úr:((

más.

Az én előszobabútoromban azért van egy trükk a csiszolásban, mégpedig az, hogy a pácolás előtt át lett kézzel 120-as papírral csiszolva... mégiscsak saját a dolog...:))

Erzsébeti

Előzmény: [CorteZ] (2047)
[CorteZ] Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2047

> persze, a lakkot 120-assal

Minden réteg után 120-assal csiszoltad meg vagy azért lépcsőzetesen finomodott ?

A végén a csónaklakkot is csiszoltad még vagy az már terült szépen, és nem kellett ?

Azért csodálkozom ennyire, mert nálam, ha durván megcsiszolok egy lakkréteget,

utána hiába lakkozom le megint, egy kicsit meglátszik, ha pl enyhén karcos maradt.

Polírozást szoktak csinálni bútor-lakkozásnál a legvégén por meg ilyenek ellen ?

> a nitrolakk meg a csónaklakk alapozásához kell

Mind2, akkor utának jött mégvalami ? Ha nem, akkor mért hívod alapozásnak ? :-)

Nitróból ilyen fa-alapozáshoz a matt vagy a fényes a jobb ? Nitro-Márka ?

> Mondanom sem kell ezek mind bútorlakkal készültek...

Én bútorlakk alatt pl a trinát magasfényű butor-lakkjára gondoltam, az nem nitrós.

Előzmény: Erzsébeti (2044)
monyesz Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2046

Azt a mindenit, de szép !

Az ajtómegoldás nagyon teccik !

Előzmény: Erzsébeti (2042)
rferi Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2045

Selyemfényű lakkot lehet csinálni fényesből krétapor hozzáadásával.

Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2044

persze, a lakkot 120-assal. mivel nem kell más mint az, hogy a felhúzott szálakat "letörje". a nitrolakk meg a csónaklakk alapozásához kell, más szerepe nincs is, csak ennyi, meg az, hogy ezeket a "felhúzódásokat" megtegye. alapból elég 2 nitro+ 1 zománc (vagyis fedőlakk), de mivel ez spéci helyre került!;) (saját), így inkább "felesleges" pluszmunkát, és anyagot beleöltünk az eredményért:)

Beltérre is nyugodtan lehet csónaklakkot használni!:) Nehogymár csak csónakra lehessen kenni...:)))) A csónaklakk lényege annyi, hogy a fokozottan igénybe vett részek (és az kimondottan a vízre értendő, de az sem hátrány, hogy ezek "rugalmasok" is...) is kellő védelmet kapjanak. Erre lettek kifejlesztve. Én pl szeretem a matróz lakkot, mivel szép, egyenletes magasfénye van.

A bútorlakkok alapból nem túlzottan "erősek" mi a szakmában a "bútorlakkot" gyak valamilyen gyorsszáradású nitro, vagy észter higítású lakkra értjük. Ezeknek van fényük (valamennyi) de a kopásállóság, és a vízállóság egyáltalán nem az erényük...

Biztos láttatok már olyan dohányzóasztalt aminek a felületén szép szabályos világos körök voltak. Na, azok nem mások mint a valamikor rátett poharakon kicsapódottm vagy kiöntött víz nyomai!! Ezeket csak teljes lakklecsiszolással lehet javítani... Mondanom sem kell ezek mind bútorlakkal készültek...

Persze vannak nem fényes csónaklakkok is, pl a tikkurila "Unica" anyaga, de pl ezt csak ritkán használom, mert 2x-3x drágább mint a sima magyar csónaklakk. Az is igaz, hogy én matrózból nem láttam selyemfényűt...

Erzsébeti

Előzmény: [CorteZ] (2041)
GPF Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2043
Gratulálok, nagyon szépek!
Előzmény: Erzsébeti (2036)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2042

na sikerült feltolnom a képeket, de nem meglepődni méretesek! (4 Mp)

Erzsébeti Előszobaszekrénye
[CorteZ] Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2041

Wow Erzsébeti, ez szép !  :-)

> A lakkozás 3X nitro, közte csiszolgatás, de nem úgy ahogy ti írtátok...:)
Fényes vagy matt nitro ?

> én max 120-as vizespapírt használok, persze szárazon..

> ennél finomabbra eddig nem volt szükségem...
Én ezt nem értem, 120-assal lakkot csiszolni ?

Nálam a 120-as papír olyan durva, hogy még a fát is
megkarcolja, nem hogy a finom, vékony lakkréteget.

Pláne szárazon. Vagy 2féle számozás létezik ?  :-]

> +2 réteg közönséges csónaklakk...(matróz).
Beltérre miért szoktak csónaklakkot használni, valami sima bútorlakk helyett ?

> Ja és a technikában sem volt semmi faxni.. ecset és kész:)
Pesze közelről nem látjuk, de szép munka, én fújással sem tudok ilyet elérni...  :-)

> radiátort fújtam le a múltkor zománcfestékkel, semmi baj nem volt fele, szépen kifeszült
Még jó, hogy kifeszült, a radiátor tök meleg...   :-]
Hát nemtom, akkor én vagyok a mumus, akinek nem megy semmi.
Bárhogy erölküdök, én megfeszülök, de amit kifújok az nem..  :-P
Amúgy ma sikeresen hozzájutottam, egy 1.2-es düznihez, ha hát elsőre
ugyanakkorának láttam, mint az 1.5-öst, de itthon közelebbről nézve, már
látszódott a méretbeli difi. Ki is próbáltam vizzel. Hát nem semmi, ezzel aztán
porlaszt...  Olyan finom párát fújtam a tükörre a fürdőben, hogy öröm volt nézni...  :-)
Kiváncsi leszek, hogy a sűrűbb anyagokkal mit kezd majd, de remélem csak javul.

> Fát még nem fújtam sosem.
Nem hiszem, hogy ezen múlna, a narancsosság a fő bajom, és nem csak fánál jött elő.
Hőmérséklet, sűrűség, ... ?! Mind1, csak rájövök majd egyszer...

> Fater autófényező, de mostanában vitorláshajókat gyárt, azt szokta csónaklakkozni.
> Húsvétkor kifaggatom a részletekről, hogy mire kell figyelni...
Hú, azt megköszönném, rendes tőled !

Amúgy szerintetek a helységben ahol fújok, kifelé ventilátorozás mellett begyújthatom
a hátul lévő gázkonvektort fűtés céljából vagy inkább ne kisérletezzek vele ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!