Keresés

Részletes keresés

czebemarci Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2022

big_mafa,

sarokszorítót csak jobb barkácsboltban kapsz, szarkácsáruházakban csak gagyi van.

(nekem masszív aluminiumöntvény van, és nagyon király!)

czebemarci

Előzmény: big_mafa (2014)
nebamun Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2021
Szerintem túl nagy a fordulatszám. Ha nem lehet változtatni, akkor próbáld meg gyorsabban húzni. Esetleg a marófej is életlen lehet.
Előzmény: [CorteZ] (2019)
big_mafa Creative Commons License 2005.03.22 0 0 2020
Ahha.... Kosz a velemenyt, meggondolando...
Előzmény: Erzsébeti (2018)
[CorteZ] Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2019

Tudna valaki segíteni felsőmarás ügyben ?

Mitől van az, ha MDF marása közben iszonyat

füstől a fa, és be is barnítja a fát a folyamat ?

Iszonyat füstöt is csinál, kellemetlen, csipő,

maró, szúró szagú. Gondolom más nem nagyon

lehet, mint a marófej. Milyen mélységben illik

marni egymenetben ? Ha több kisebb rétegben

marom ki, amit akarok, jobbnak tűnik valamivel,

de jó lenne kapásból lemarni, amit kell...

Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2018

Tedd olyan magasra a fogantyút, hogy a kölök ne érje el.. ha meg már eléri akkor meg már nem kell előle elzárni:)

De ha rúdzárat választassz azzal mindig szívni fogsz...

Vannak olyan dolgok a faiparban amit meg lehet csinálni, de JÓL megcsinálni soha!:(

Ilyen pl az ominózus rúdzár, de mondhatom pl a házgyári lakáásokban előszeretettel használt forgóabalkokat is... Na azokat sem lehet jól megcsinálni:((

Erzsébeti

Előzmény: big_mafa (2017)
big_mafa Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2017

:)

Gyerekek ne tudjak csak ugy nyitogatni, kiramolni, stb. VAgy hulyeseg?

Előzmény: Garp szerint (2016)
Garp szerint Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2016
Hogy ha bepakolt a szekrényekbe, akkor azt mondhassa, a rumli ki van zárva!
Előzmény: Erzsébeti (2015)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2015

Minek neked zár???

Erzsébeti

Előzmény: big_mafa (2014)
big_mafa Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2014

Sziasztok!

MEgrendeltem a lapokat, szerdan hozom el... Mar izgulok ezerrel...:) Mar latom, azt meg kell tervezni, mit hova pakolok le, hogy konnyu legyen eloszedni, minnel kevesebb atrakodassal...:)

MA elneztem a "praktikus" muintezmenybe gyors/sarokszoritot venni. Elborzadtam, es nem vettem. Mindketto eleg gagyiszeru volt...

Vajon hol tudok ilyet venni? NOrmal szerszamboltban van ilyen?

Rudzarat is kerestem soik helyen, de asse talaltam, csak max. 180cm-est, nekem meg kb. 220cm-es kellene...

Kosz a segitseget!

monyesz Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2013

Rferi !

Tölgyről van szó.

Ezek szerint erdő mellett jó lakni ! :))

Ma körülnézek máshol is, összenézem az árakat...

Előzmény: rferi (2012)
rferi Creative Commons License 2005.03.21 0 0 2012
">Pallóvastagságban, vidéken, a gatterosnál 100 ezer a fa?

Sokallod vagy keveselled ? Mindjárt nézek árakat a Zatiknál."

Eredetileg sokallottam, azt hittem gatterből kijött anyagról van szó.

Annak azért sok, sztem, lehet találni olcsóbbat.Persze nem tudjuk milyen fafaj, attól azért sok függ.

De ha 8%-os száraz, akkor nem sok, úgy kábé "ottvan".

Meg aztán vidék és vidék között is van különbség, erdő mellett olcsóbb! :))))

Előzmény: monyesz (2007)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.20 0 0 2011

Hali!

Te gatterfriss árúról írtál az első kérdésedben, és nem 8% osról.

Arra mindenképpen számíts, hogy a keményfáknál (főleg a tölgynél) nem ritka a +50-80%-os anyagkihozatal!

Tehát ha tisztán kell 1 m3 anyag akkor nyugodtan számolhatsz 1.5 m3 szélezetlen megvásárlásával! Ha ennél "jobban" jösz ki akkor az tiszta nyereség.

Erzsébeti

Előzmény: monyesz (2008)
monyesz Creative Commons License 2005.03.20 0 0 2010

Zatik:

H:1900mm

Sz:210mm

V:50mm

Fafaj: tölgy

Osztály:0

Szélezett: nem

Szárított:igen

Nettó m3 ár:90000 Ft

Lehet hogy a fatelepi árak helyben mégsem olyan rossz árak...

monyesz Creative Commons License 2005.03.20 0 0 2009
8%-os műszárított fűrészárú, pontosan.
Előzmény: monyesz (2008)
monyesz Creative Commons License 2005.03.20 0 0 2008

Erzsébeti !

8%-os fűrészárúról szól a történet.

Eredetileg pallóvastagságban gondolkodtam, csak a collos anyagból fele elég lenne, némileg több vas mellett.

monyesz Creative Commons License 2005.03.20 0 0 2007

Rferi !

Keményfát kérdeztem, mert én is úgy tudom, hogy kültérbe az való. És nekem a keményfa az bükk vagy tölgy, esetleg akác - meglátszik hogy nem sok fát láttam eddig :) !

A telepvezető ajánlotta a vörösfenyőt, alternatívaként, mert azt csak elég lazúrozni (sőt, pont a magas gyantatartalma miatt mást nem is ajánlott a kezelésére) és legalább olyan tartós mint a keményfák.

Amit palló és deszka viszonylatban írsz, azt én is úgy gondoltam először. Aztán elbizonytalanodtam, és ugye a szerkezetet úgy kell megtervezni, legyártania a lakatosanak, amilyen anyag lesz.

>Pallóvastagságban, vidéken, a gatterosnál 100 ezer a fa?

Sokallod vagy keveselled ? Mindjárt nézek árakat a Zatiknál.

Előzmény: rferi (1999)
nebamun Creative Commons License 2005.03.19 0 0 2006

Van fafaragó ismerősöm, gyögyörű székeket, asztalokat, tükörkereteket, képkereteket szokott faragni, szinte kizárólag hársfából. Nemrég faragott megrendelésre bükköt, nagy kínlódás volt, folyton összevagdosták az ujjait az élek (pedig nagyon drabális tenyere van). Kérdeztem a fenyő faragásáról, azt mondta lehet azt is, de rettentő éles szerszámok kellenek hozzá, így csak extra esetekben szokás.

A gertyán állítólag ultrabrutál kemény fa, nehéz is mint a fene, szerszámnyelet szoktak belőle csinálni (különösen kalapács), ez mindent elmond.

Előzmény: GPF (2004)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2005

A fafajokat két "táborra" osztjuk.

1) Hazai fafajok

2) Külföldi fafajok

Ebből a hazai az nem magyarországot jelöli, hanem kb európát:)

Ezen belül:

1)Lombosfák

2)Tűlevelűek

Ezen belül 3 keménységi "osztály" létezik

1) puhafa

2) középkemény

3) keményfák

A teljesség igénye nélkül:

a puhafák közé sorolhatjuk pl. a fenyőféléket (lucc, jegenye, stb...), nyír

A középkeményfák közé sorolhatjuk pl. a bükk ( a gőzölt is), a különböző gyümölcsfák, az éger, stb...ált, ezek jól faragható fajok...

a keményfák közé sorolhatjuk pl. a tölgy, a kőris, az akác, a tiszafa (ez ritka, védett fa), a gyertyán stb...

Ez nem teljes paletta, csak mint érdekességekként írtam.

Erzsébeti

Előzmény: GPF (2004)
GPF Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2004

Nem hársból szoktak faragni? Mivel az puha?

Mik a tényleg kemények? A bükk nem az? A gőzölt sem?

Előzmény: Erzsébeti (2003)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2003

bocsi, hogy belekötök de az éger az nem keményfa, és a hárs sem (ezek középkemény fák, úgy mint pl a bükk is...) De persze ez nem von le semmit a hozzászólásod értékéből!:)) Ezt csak mint "tisztánlátásból" írtam:))

Erzsébeti

Előzmény: rferi (1999)
Erzsébeti Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2002

Hali!

Hát ha keményfában gondolkozol akkor 100 000 +áfa az nem nevezhető drágának...

ritka az olyan ami kellő minőségű, és száraz 140 000 ft alatt...

Szóval gatterfrissen normál áron van az...

Persze ha akác akkor kicsit drága, de akár tölgy akár bükk.. szal ezeknek ennyi az áruk....

Az meg, hogy neked 1" kell az nem nagyon befolyásolja az árat:) sokkal nagyobb befolyással bír az árra az, hogy milyen minőségű az anyag.

Erzsébeti

Előzmény: monyesz (1998)
GPF Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2001
Az IKEÁS bükk munkalap elég jó áron van.
Előzmény: sakkmatt (2000)
sakkmatt Creative Commons License 2005.03.18 0 0 2000
Köszi a címet! Mellesleg a környéken laktam 8 évvel ezelőtt, mégsem ugrott be lehetséges célpontként.
Viszonyításképp kiszámolom otthon, hogy az Ikeás bútorok milyen nm áron futnak, ha szabad ilyet mondani ebben a topikban (mármitn Ikea). Habár, ahogy visszaolvastam a topikban, találtam utalást bükk munkalapra. Nem véletlen csillant fel a szemem, én is olyat szeretnék. Egyéb lelőhely vagy egyértelműen az Ikea árulja a legjobb áron?
Előzmény: rferi (1997)
rferi Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1999

"Keményfát kérdeztem, 5 centis vastagságban 102500 ft/m3, ahogy a gatterből kijött olyan állapotban, vörösfenyő kicsit drágább... Ezeket az árakat kicsit sokallom, a zatik.hu-n ennél olcsóbbat találtam "

Ezt nem értem.

Keményfát kérdeztél és az még olcsóbb mint a vörösfenyő? oké, de milyen keményfát? Tölgy, bükk, kőris, hárs, éger? Ezek keményfák, és ennél láttál olcsóbbat a zatikban?

Pallóvastagságban, vidéken, a gatterosnál 100 ezer a fa?

Valami itt nagyon nem stimmel...

Mivel kinti munkáról van szó, én semmiképpen nem ajánlanám a fenyőt, de ajánlható a vörösfenyő.

Ennek magas a gyantatartalma, jól bírja a nedves környezetet.Persze a legjobb a tölgyfa lenne, évtizedek alatt sem öregszik el. Bükköt nem kéne erőltetni, a sima bükk nagyon sokáig "dolgozik", képes a csavarokat letépni a vasvázról!

A padozatnak jó lehet a palló (5cm) vastagság helyett a deszka is (2,5cm), de akkor a lakatos rakja sűrűbbre az alátétvasakat, olyan 60-80 centisre, mert meghajló deszkákon elég kényelmetlen járni.És figyelembe kell venni azt is, hogy ezen álltok,kis helyen akár két-három ember is, ezért talán mégis szerencsésebb lenne a palló.......

Előzmény: monyesz (1998)
monyesz Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1998

Sziasztok !

Múltkor már zargattalak benneteket fesés ügyben, azóta vettem egy Wagner festékszórót, leárazva 15 eFt volt. Egyébként meg olvasni kezdtem a topicot az elejétől.

Most a hátfelújítás-átépítés kapcsán egy terasz előkészítő munkáit folytatom. A terasz acélvázon áll, a padlózat és a korlát fából lesz, egy lépcsőn a kertbe lehet lemenni, a lakás felé (nappali egész pontosan) pedig egy ajtó lesz nyitva hogy ki lehessen menni.

Lakatos a vázat megcsinálja, most próbáltam faanyag és asztalos után nézni aki a famunkát megcsinálná. Irány a fatelep tehát ! Keményfát kérdeztem, 5 centis vastagságban 102500 ft/m3, ahogy a gatterből kijött olyan állapotban, vörösfenyő kicsit drágább... Ezeket az árakat kicsit sokallom, a zatik.hu-n ennél olcsóbbat találtam (persze az ide 250km-re van).

Nem tudom, de szerintem 25 mm vastag anyag elég lenne, korlátnak még annyi sem kell. Az egész terasz kb 2x4 méter lenne durván.

Ez ügyben tudtok-e valami okosat mondani ?

rferi Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1997

Ha ajtólapot akarsz gyártatni, azt rengeteg helyen megteheted itt Pesten.

A legtöbb szabászműhelyben vállalnak ilyet, olyan 32 ezer/m2-nél kezdődnek az árak.

A mintát te határozod meg, nem kell ívesnek lennie.

egy példa: a Gvadányi úton az APEH melletti bolt.

De sokfelé láttam már tényleg....

Az már más kérdés, hogy a horribilis árú ajtón elkezdjek kisérletezni.....

Előzmény: sakkmatt (1995)
czebemarci Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1996

Ha esetleg tudsz ilyen lelőhelyet, akkor ne fogd vissza magad

Ecserin (vagy más bolhapiacon) lehet találni olyan bútort amit fel lehet újítani, vagy egyes részeit felhasználni. Ha antik bútorra vágysz, akkor ez járható út lehet, az újragyárott/leutánzott antik sohasem lesz olyan mint az eredeti, ezt én sem próbálnám meg. Viszont régi bútort szívesen restaurálnék, ha szükségem lenne rá.

czebemarci

Előzmény: sakkmatt (1995)
sakkmatt Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1995
Akkor üdv a klubban sakkmatt@szinténszéttártkéz.hu :-)

A csiszolás, koptatás vagyis antikolás dologhoz nem mernék hozzáfogni, meg hát eleve azt feltételezné, hogy van egy megfelelő alap, mármint ajtólap amin mindezt véghez lehetne vinni. Ha esetleg tudsz ilyen lelőhelyet, akkor ne fogd vissza magad :-) Sajnos külön vásárolható fa ajtólapból még csak olyan mintát (bemarás?) láttam, ami felül íves és az nekem nem tetszik.
Tivelinről még nem hallottam, de mindjárt keresek valami info-t a neten. Köszi a hozzászólást :-)
Előzmény: rferi (1993)
GPF Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1994

Ez az! A 400-as vászonnal a fa tizedét csiszoltad le, szerintem.

Bizony a rétegeltet is többször, fokozatosan kell csiszolni. És bőven elég 240-ig elmenni.

És be is kell ereszteni. A csiszolásnál egy csomó apró szálkát csak visszanyomsz a felületbe. Azt az első híg lakkozás vagy vizes beeresztés felhúzza, utána már le lehet csiszolni rendesebben.

Volt már itt szó a csiszolásról, nézz vissza egy kicsit. Azt szokták mondani, hogy egy jó csiszolás felér egy fél fényezéssel. Nem megfelelően előkészített alapra nagyon nehéz szép felületet felvinni.

Előzmény: [CorteZ] (1990)
rferi Creative Commons License 2005.03.18 0 0 1993

Hát, én még ilyet nem láttam, de tetszik!

Ha én akarnám csinálni, először valami sötét alapozás, arra a fedőszín.

Aztán azt lekoptatnám, csiszolópapírral -ez kábé művészet kategóriába eső művelet, ha tetszetősre akarjuk, biztos baromi nehéz - , és aztán lelakkoznám félmatt Tivelinnel, hogy jól lehessen tisztítani.

De hogy ilyet ki vállal?

rferi@széttártkéz.hu

Előzmény: sakkmatt (1991)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!