Keresés

Részletes keresés

Garp szerint Creative Commons License 2004.09.22 0 0 606

A sikattyú a szakmában szokásos elnevezése a gyorsszorítónak. A boltban is és a szakirodalomban is így nevezik, hát én is próbálom. Elég érdekes hangzású név. :D

 

A homokszórást azzal a sebességgel kell elképzelni, ahogyan egy flex forogni tud. Elég durva dolog annak a felületnek a szempontjából, amire szórom. Ennek semmi köze a famegmunkáláshoz, üvegfelület mattitását, illetve fémtárgyak festéktelenítését és rozsdátlanítását szokták így végezni. Én is erre fogom használni.

Előzmény: GPF (605)
GPF Creative Commons License 2004.09.22 0 0 605

Mi az a sikattyú és mi az, hogy homokot szórsz?

Az elsőt még el tudom képzelni, de a másodikat részletezd légyszi!

Előzmény: Garp szerint (604)
Garp szerint Creative Commons License 2004.09.21 0 0 604

Na. Gondoltam, beírom a gépparkot. Meg azt is melléírom, mi tetszik, mi nem. Hátha segít másnak a választásnál.

 

Bosch 14.4 V-os csavarozó - ebben jó, hogy rövid a gép, kis helyeken is jól el lehet vele férni, és szar, hogy az akkui és az akkutöltője is elég vacakok

 

Faust 9.6 V-os csavarozó - ezer éve megvan, minden hibátlanul működik, még az akksijai is kifogástalanok. Egy baja van csak, hogy nem gyorstokmányos, fúráshoz viszont ez mégis inkább előny.

 

Budget BAS 1805 18 V-os csavarozó - akkor vettem, amikor a Bosch-nak az akksijaival kínlódtam, ehhez is 2 akku van. Nagy és elég nehéz is, de nagyon robusztus darab. Külön kiemelendő az intelligens akkutöltője, a Bosch, meg a többi viágmárka se ad ilyet a gépeihez.

 

Ferm FHG 2000 hőlégfúvó - sose gondoltam volna, hogy ilyen jól tudom majd használni. Festékleszedéshez, fa-színesítéshez - de gulyásfőzésnél tűz-bikázáshoz is. :DD

 

KINZO kézi körfűrész (4100 RPM, 1200W, 20/160 mm-es tárcsa) - ennek is szarul volt a talpa rögzítve, mint a legtöbb olcsónak, kicsit meg kellett a csavarjait igazítani, azóta nagyon patent módon lehet vele dolgozni. Vettem hozzá jóféle váltottfogazású sokfogú lapot, amivel mindenféle fát klasszul visz. Ezeknél a masináknál szerintem a masszív talp, a pontos állíthatóság és a nagyon jó fűrésztárcsa már elég ahhoz, hogy jó munkát lehessen vele végezni. Végülis megkedveltem.

 

B&D BL500R ütvefúró - ezer éve megvan, elnyűhetetlen. Nem gyorstokmányos éppen ezért jó.

 

Einhell BBH 626 fúrókalapács - mondják, hogy ez olcsó gagyi. Nálam hihetetlenül jól működik, gőzölt beton áthidalóba úgy ugrik bele, mint bolha a kutyába. Szépen nyugisan, minden strapa nélkül lehet vele nagyokat fúrni. Vésni még nem véstem vele, azt még sose kellett. Tudom ajánlani.

 

B&D KS 531 beszúrófűrész - nem szeretem benne, hogy nem fordulatszám-szabályozós, de amúgy atom megbízható. Alumínium talpa van, képes összekenni a fát, ez sem tetszik benne. Elviselhető, de már régen várom, hogy ha elromlik, majd jobbat veszek. De nem romlik el. :D

 

Ferm FBF 850E felsőmaró (7000-32000 RPM, 850W, "úgymaradós" gomb, 8-as és 6-os patron) - ez az a masina, ami több, mint 1 éve megvan, de először tegnapelőtt használtam. Jól használható, kézreálló masina. "LUX profi" késeket vettem hozzá, meg anno járt hozzá egy elég szimpla késkészlet. Most polc élét martam vele profilosra és fenyődeszkák élét félkörösre "törtem le" vele, eddig príma.

 

IKRA EKS 1550 elektromos láncfűrész - rövidesen fogok tetőteret beépíteni, oda talán jó lesz, eddig főleg a kertben használtam. Jó kis darab, kicsit nehéz és a lánc is relatíve könnyen leugrik róla, persze ehhez bénázni is kell. :D

 

B&D KA 196 rezgőcsiszoló - szerintem ez egy szuper kis szerszám. Az a fajta, amire tépőzáras technikával lehet feltenni a csiszolópapírt, szerintem ez nagyon ki van találva. Baromi sokat használom, szeretem, ha olyan a fa felülete, mint a selyem. Szoktam csiszolni a lakk előtt, aztán meg egészen finommal az első lakk után. Így félelmetesen szép felületet lehet csinálni. Tudom ajánlani ezt is.

 

Prostar TKS 3601 asztalos körfűrész (500W, 36mm max., 2950 RPM) - akciós volt a Praktikerben, amikor vettem. Jól használható, de jó lenne köré egy nagyobb asztal, mindig tervezem, hogy csinálok. :) Negy egy nagy erőgép, finom előtolással azért szépen elmegyeget. Vékony leceket, illetve hosszanti vágásokat csinálok vele. Másik tárcsával tud csempét is vágni, majd arra is fogom használni. Elmegy.

 

Agojama gérvágó (4500 RPM, 900W, 210mm tárcsa, fordítható és dönthető 45-45 fokban) - hihetetlenül gagyi fürészlappal árulták, sose vettem volna meg. De ajándékba kaptam, próbáltam használni. Azonnal vettem rá másik lapot, azzal korrektül elvagdosok vele, nincs rá semmi panaszom. Amennyiért árulják elfogadható, de hasonló gagyikat ki lehet fogni nem sokkal többért jobb fűrészlapokkal is, akkor már inkább olyat kell venni.

 

Prostar HHM 8203 gyalu (600 W, 82x2mm, 15000 RPM, 2-késes, élezhető) - ez egy Praktikerben 3000 forintért árult gyalu. Ehhez képest meglepőek a műszaki adatai és az is, hogy a viszonylag gyorsan elkopó késeken kívül teljesen jól használható. Olcsó gép, de jó gép.

 

Einhell BEH-600 gyalu (2 késes, nem élezhető, 2mm, stb) - ez a METRO-ból van, 9000 forintért. Ez már a nem élezhetős fajta, de tényleg simább ügy a kések pontos beszerelése. Jó ez is, de még nem sokat használtam. A másik gyalut jobban szeretem, mert könnyebb.

 

Skil Grindcat flex (750 W, 125 mm) - nagyon jó kis masina, forgatható a szikraterelője és nagyon jó a fogása is. Ez olyan bennmaradós-kapcsolós, ami jó, mert homokszórásra is fogom használni (van hozzá gyári kiegészítő ehhez a feladathoz is!).

 

Einhell BWS 115-1 flex - forog, mint az állat, szépen finoman és pontosan lehet használni. Amúgy ez is egy űber-gagyi-olcsó gép lenne elméletileg. :) De nagyon klassz kis izé. Iszonyú sokat összevagdostam már vele. Ez is valami 4000 forint körül volt.

 

Villanyos ragasztópisztoly

 

Gérex fúrókalapács - na, ez egy kalap sz..r. Sose fogok többet Gérex holmikat venni. 1 lyukat tudtam vele félig  kifúrni összesen.

 

Mechanikus kézi tűzőgép (Rondy)

 

Fúróállvány

2 db gépsatu - olyan, mint ami a fúróálványon is van a munkadarab rögzítésére. Ebből vettem kettőt és szükség esetén  a satukat sikattyúval a munkapadhoz, a munkadarabot meg a gépsatukba fogatom, így "élére állított" helyzetben is tudok fát megmunkálni.

 

3 db rövid és 4 db hosszú sikattyú - ezekből sosincs elég

2 db kézi csiszolótuskó

 

Vésők, ráspolyok, reszelők, ár, pontozók, csapoló-maszkok, stb-stb

 

Na. Hát valami ilyesmi.

 

Garp szerint Creative Commons License 2004.09.21 0 0 603

Jóll rápökök, osztan smírolom erőssen a tenyéremmel. Aztat csinyálom. GarPolír. Szabadalmaztatva!

 

Amúgy az Erzsébeti azért nem motorfékeset írt hanem hirtelen megállósat, mert nekünk írta, mi meg ezt jobban ércsük ígyen. Ugyi. Én főlleg.

 

Én meg éppen ingbe' gatyába' vagyok. Meg még egy kicsikét gondba' is, hogy ha kend begyön ide az észtet osztani, akkó' mér' nem viselkedik úgy, hogy az ember lásson a pipátú'. Csak azé' mondok, hogy másként ne csudálkozzék ha nem lésszen népszerű.

Előzmény: mdk (600)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.21 0 0 602

Látom, hogy vitát akarsz mindenáron, de ebben én nem leszek partnered.

 

Én tartom magam ahhoz amit leírtam.

Akár a nedvességtartalomban akár a géphasználatban.

 

Azért kiemelek egy részt amit írtál:

"A másik hogy nem is nagyon szabad kiszárítani mert szét reped a francba." 

 

Ha szakszerű a szárítás akkor a repedés is alig játszik...

Sőt tudok olyan módszert amivel csurom vizes fát is ki lehet szárítani egyeszerű fűtött helységben úgy, hogy egyetlen repedés sem lesz rajta!( Idő az kell hozzá...) Nem én találtam ki a módszert, hanem "eltanultam".

 

Felőlem elfér sok dudás is, én nem "főnöknek" jöttem ide, hanem segíteni...

 

 

Erzsébeti

Előzmény: mdk (597)
halaloszto Creative Commons License 2004.09.21 0 0 601

Szia MDK,

 

1. a kuszobjeimet egy oreg szaki javaslatara fbs ragasztoval rogzitettem, es eleddig semmi problema veluk. (panellakas) Polirozni meg nem kellett, olyan mint ujkoraban.

 

2. mi lenne ha bemutatkoznal.

 

vajk

Előzmény: mdk (600)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 600

Egy kérdés:

Ki milyen módszert használ a küszöbök felpolírozására?

Mit és milyen módszert a rögzítésére?

 

Én képbe vagyok csak kiváncsi vagyok ki mit mond hátha van jobb megoldás az enyémnél.

THX

mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 599

OFF

 

Nem lehet utólag moderálni a hsz.-ket?

Hogy kell berakni linket mert ilyennel még nem találkoztam?

THX

 

ON

mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 598

"Az én tapasztalatom szerint nincs egyetlen gyártó sem amelyik gépeit egyöntetűen lehetne ajánlani!"

 

Én is ezt mondom.

Nekem is 3 márkából vannak feléptve a kisgépeim.

 

"Igaz itt a kompromisszum az ár! míg egy adott szerszám "átlaggyártótól" mondjuk 40 000 ft addig Festool eszközből ez elérheti a 100 000-120 000 ft-ot is!! Nem elírás!"

Ez is igaz de ha már céged van érdemes profit venni amivel gyorsan, egyszerübben, szebben lehet dolgozni. Persze mértékkel mert vannak átb@s***ok.

Van olyan dolog amit csak a festó gyárt mert ő találta ki tehát tőle tudod megvenni.

Vagy ha nagyon naprakész vagy akkor más név alatt olcsóbban megveszed ugyanazt.(szabadalom).

 

"Én szívesen használom a cserélhető késes rendszert. Igaz, hogy 2X lehet használni kopásonként, de garantáltan keményfémötvözetből készülnek, míg az élezhető tipusok gyak gyorsacélból (HSS keménység) ami nem is lenne baj, de sajna a HM-es kések kb 5X tartósabbak... A cserénél viszont szintén a nem élezhető rendszer a gyorsabb. Nincs késbeállítás, mert mivel minden kés alapból egyforma, így az extrém eseteket elvetve nem kell beállítani semmit, hanem csak kicserélni (v. megfordítani) és kész."

 

Én is a BOSCH-t vettem (a legnagyobbat) a gyorscsere miatt mert gyalukés élezőm nincs a benzin meg drága. Viszont ha van éleződ akkor simán inkább a Makitát venném ugyinis ha az új késsel elsőre egy elbújt szeget találsz mondjuk az ajtó aljába akkor bajba vagy de a makitánál ez csak egy élezés és nem újabb xxx forint.

Az pedig hogy hipp hopp késcsere pedig nem müködik akármilyen kialakítású a befogója.

A múltkor hipp hopp kicseréltem a kést és ferdén gyalult meg nem egyenletesen.

A gyalukéseknek min.:0,01mm pontosággal kell egymást fedniük mert különben csak egy kés viszi a fát 100%-ba.

Nem tudom mijen márkájú gyalugépről beszélsz de a BOSCH nál el kell játszogatni a késsel ha normáis munkát akarsz végezni.(a amkitánál meg mégjobban de ez van)

Persze müködik a hipp hopp történet is de az nem hoz szép eredményt. 

 

"Én írtam a gagyi behajtókat.

Hidd el, hogy nekem így a legköltséghatékonyabb! Nem használom speciális célokra (az itt olvasgató hobby-sok sem fogják), és teljes mértékben kielégíti a vállalkozásom igényeit.

Ezen gépek sajátosságai, hogy nagyon jól adagolható az "amper" ugyanis nem váltóáramú motorokról van szó, így semmi különleges kütyü nem kell ahhoz, hogy ez így működjön, magyarul a technológia miatt ilyen mind, még a gagyi is...Ja, és még a leállásuk is olyan "rögtön megállós" mindegyiknek.

Én elismerem azt, hogy vannak olyan feladatok amelyikekhez kellenek a "nem gagyi" behajtók.. én még nem futottam ezzel össze, de van az biztos."

 

Ha már ilyen jól leirtad akkor a "rögtön megállós" helyett "motorfékes" kellene.

 

Ez a nem mind1:

Elektronika a finom fúrásokhoz, csavarozáshoz.

 

De szerintem a gagyiknál mechanikus probléma van mert az első pár hónapba az is egész jó.

Nekem nincs kedvem meg erőm meg időm boltba szaladgálni bahajtókért.

inkább megvettem 2éve [ezt] br.45k-ért és olyan mint újkorába.

 

Ja és nem kell barátoknak lennünk ha nem akarod csak próbáltalak engesztelni. 

 

Előzmény: Erzsébeti (596)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 597

"És azt is leírtam, hogy a fa nem keresztirányban mozog a legnagyobb méretben, hanem HOSSZÁBAN."

Ezzel nagyon nem értek egyet de se időm se energiám ilyeneken vitázni főleg nem írásba.

 

"Másik, nagyon nagy bajban lennénk ha egy fát 15-20% ra szárítva használni szeretnénk...

Figyi:

Bútoripari felhasználásra: 8-10%

Építőipari felhasználásra:10-12%"

 

Ez mind szép és igaz egy tankönyvben.

Te is tudod jól (gondolom) hogy szabad ég alatt lhetetlen a fát kiszárítani 10% ra kivéve ha heteken kersztül süt a nap ami elég ritka de előfordul ekkor én is örülök.

Feltételezem nincs faszártód tehát vagy a szabad ég alatt vagy tető alatt vagy a műhelyben tartod a fát.

Ezek közül egyik esetben sem tudod a levegő páratartalma alá vinni a fának a nedvességtartalmát.

Nem tudom van-e nedvességmérőd de az biztos szárító használata nélkül nem tudod levinni a 10% alá.

A másik hogy nem is nagyon szabad kiszárítani mert szét reped a francba.

Azt elismerem hogy kicsit sokat mondtam de kijavítom és legyen 10-15%.

20% os fából se csavarsz ki semi vizet.

 

Elég neves asztalosnál tanultam ahol minden számított tehát a nedvességtartalom is.15% os fából (amit raktárból hoztunk ki) vígan dolgoztunk de volt mikor 20% osból.

Persze volatak extrém esetek mikor 10% alá kellett vinni a nedvességtartalmat de ez ritka.

 

"Ezt tanultam, ebben az iparágban dolgoztam, és ebből is élek a mai napig is, elvezetve a nem túl nagy, de általam igen nagy becsben tartott cégecskémet, a megrendelők többségének igen nagy megelégedésére." 

 

Ez rám is igaz.8-)

 

Azt nem értem hogy "gagyi" behajtókat veszel közbe meg lököd az iskolástankönyvből a %-kat.

Tényekről beszéljünk mert sok olyan dolog van az iskoláskönyvekbe ami nem úgy van. Te se 100% úgy használod a kreszt(autót mondjuk) ahogy azt oktatták ebbe biztos vagyok.

 

A lényeg hogy én nem vitázni jöttem ide hanem segíteni olyan témákban amit a műhelyben tanultunk/tam és trükköket ajánlani , mert nagyon drágák az asztalosok és erre még rájön az is hogy egy házépítésnél ők mennek utoljára mikor már nincs a tuajnak pénz a zsebébe ugyanis az elöző emberkék már jól lenyulták.

Mindenki máshogy dolgozik ezért vannak jó és rossz szakemberek.

 

Ui.:elismerhetnéd hogy 10-15cm helyett mm akartál írni és akkor le van tudva a vita és azt még el is ismerném hogy előfordúl.

Én is elismertem hogy kicsit félreirtam a %-ot....nincs abba semmi rossz.

Remélem ezek után megfér 2 dudás egy csárdába vagy 3?

Rferi hol van?

Előzmény: Erzsébeti (595)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 596

Gépek...

 

Az én tapasztalatom szerint nincs egyetlen gyártó sem amelyik gépeit egyöntetűen lehetne ajánlani!

Minden gyártónak van jó gépe, és van gagyi!

 

Példának okául:

szalagcsiszolóban nagyon tré dolgokat csinál a Bosch

de dekopírfűrészeket elég jól eltalálják.

Egykezes fúrógépből szintén nagyon gagyi a Bosch.

Ezért én nem mondanám azt, hogy egy adott márka minden tekintetben ajánlható.

Géptipusonként más gyártó gyártja a "legjobb" gépeket.

Egyébként a kompromisszum mentes (ilyen úgy sincs...:)) márka a Festo...

Igaz itt a kompromisszum az ár! míg egy adott szerszám "átlaggyártótól" mondjuk 40 000 ft addig Festool eszközből ez elérheti a 100 000-120 000 ft-ot is!! Nem elírás!

 

Gyalukésekről:

Én szívesen használom a cserélhető késes rendszert. Igaz, hogy 2X lehet használni kopásonként, de garantáltan keményfémötvözetből készülnek, míg az élezhető tipusok gyak gyorsacélból (HSS keménység) ami nem is lenne baj, de sajna a HM-es kések kb 5X tartósabbak... A cserénél viszont szintén a nem élezhető rendszer a gyorsabb. Nincs késbeállítás, mert mivel minden kés alapból egyforma, így az extrém eseteket elvetve nem kell beállítani semmit, hanem csak kicserélni (v. megfordítani) és kész.

 

Én írtam a gagyi behajtókat.

Hidd el, hogy nekem így a legköltséghatékonyabb! Nem használom speciális célokra (az itt olvasgató hobby-sok sem fogják), és teljes mértékben kielégíti a vállalkozásom igényeit.

Ezen gépek sajátosságai, hogy nagyon jól adagolható az "amper" ugyanis nem váltóáramú motorokról van szó, így semmi különleges kütyü nem kell ahhoz, hogy ez így működjön, magyarul a technológia miatt ilyen mind, még a gagyi is...Ja, és még a leállásuk is olyan "rögtön megállós" mindegyiknek.

Én elismerem azt, hogy vannak olyan feladatok amelyikekhez kellenek a "nem gagyi" behajtók.. én még nem futottam ezzel össze, de van az biztos.

 

Erzsébeti

Előzmény: mdk (582)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 595

Hali!

 

akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba....

Én azzal a hozzászólással próbáltam irónikus lenni, de látom nem jött be...

 

"

JÉZUSOM!

 

6fm hosszba 10-15cm???

Miről beszélsz?

Ráadásul hosszba?

Te elvileg asztalos vagy legalább hülyeséget ne mondjál.

Mikor vágják a fának a hosszák még bővén élőnedves ami mondjuk 50%.

Azt ne mond hogy mire kiszárítjuk a fát 15-20% ra 10-15cm-t összemegy.

Ettől még lehetünk barátok meg segíthetünk egymásnak de ez vmi.....

 

ui.:Ha egy 6m SZÉLES tömörfa tábláról beszélnénk akkor igazad lenne kb.-re."

 

Igen ez így van!

 

Igen a fa tud hosszában ennyit száradni (és dagadni!!)!

Nem minden fajta... de van rá példa nem is egy...

És azt is leírtam, hogy a fa nem keresztirányban mozog a legnagyobb méretben, hanem HOSSZÁBAN.

 

Másik, nagyon nagy bajban lennénk ha egy fát 15-20% ra szárítva használni szeretnénk...

Figyi:

Bútoripari felhasználásra: 8-10%

Építőipari felhasználásra:10-12%

 

 

Ami ettől magasabb nedvességtartalmú az nem szabványos! magyarul csavarhatod a vizet a fából ha 20%-ra szárítod...

 

Ja, és az, hogy én elvileg vagyok e asztalos vagy nem...

Nem elvileg vagyok!

Ezt tanultam, ebben az iparágban dolgoztam, és ebből is élek a mai napig is, elvezetve a nem túl nagy, de általam igen nagy becsben tartott cégecskémet, a megrendelők többségének igen nagy megelégedésére.

Nem mondom, hogy nekem abszolút igazam lenne mindenben, de az felettébb lehangol (értsd úgy ahogy akarod), hogy jön egy nick, és belémtapos.

Ezután meg jösz azzal, hogy legyünk barátok légyszi, légyszi, légyszi....

 

Én nem vagyok egy haragtartó tipus, de azért legyél már következetes (ne mással, ezt nem kívánom..) legalább saját magaddal!

 

Erzsébeti

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: mdk (593)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.20 0 0 594
Lassan tolom. Ha felgyorsítok csigalassúságról (1-2 cm/s), akkor hallhatóan esik a fordulatszám. Azt még nem vártam meg, hogy teljesen leálljon. :-)

Megálláskor nekem nem éget, hiszen akkor nem vág semmit. Annyira meg valószínűleg nem forró a fej, hogy ilyenkor is égessen.

Egy 1100 W-os B&D KW850E-ről van szó egyébként.
Előzmény: mdk (593)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 593

Leesik a fordulatszám vagy le akar fulladni szegény?

Ha leesik akkor lassan kell tolnod és lekezd égetni akkor is?

 

Csak azért mert az én gépemen a legkisebb a 9krpm és nekem is van egy 12 részes gagyi készletem de az nem kezd égetni még 12krpm-en se csak ha megállok.

 

Vagy a tied még ennél is gagyibb?....nem hinném.

 

ui.:A kérdések még élnek.

Előzmény: Törölt nick (587)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 592

Ez is igaz.

 

Még annyit hogyha vki ezt nem értené(én is 2x olvastam el):

 

"A felsőmaróknak meg azért ilyen nagy a tengelyfordulatuk, mert a marókés átmérője relatív kicsi, és ahhoz, hogy kellő forgácsleválasztás-előtolási sebesség-felület egyenletesség meglegyen így kellett méretezni ezt."

 

Szóval vannak 2cm átmérőjű kések és vannak akár 10cm átmérőjü kések is és ugye pl.:5000rpm-es tengelyfordulatnál a 2cm es kés kerületi sebessége kisebb mint a 10cm-es késé.

Ez akkor lehet gond pl.:ha egy gyakorlatlan ember megforgatja a 10cm-es marókést 23000rpm es tengelyfordulattal és a kés csak max.15000rpm-re volt tesztelve.

Na mind1 a lényeg hogy több fajta maró kés van és mind1iknek van egy felső határa amivel meglehet forgatni.

Erre gondoltál ugye?

 

"Egyébként majd ha kopottabb lesz a késed látni fogod, hogy nagyobb fordulaton "átlagfánál" jobb eredeményt érsz el"

 

Csak ne állj meg mert megfulladsz a füsttől. 8-D

Előzmény: Erzsébeti (586)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 591

Szervusz!

 

Ha nekem irtál akkor igen...legalábbis 99%.

Azt irtad milyen fáról beszélünk?

Remélem nem Balsa-ról mert akkor lehet te nyernél.8-)

Na mind1 hagyjuk.

Legyünk barátok....légyszi,légyszi,légyszi.

Előzmény: Erzsébeti (585)
zsucso Creative Commons License 2004.09.20 0 0 590

Edényalátétet csinálok, és nem csak dísznek, hanem praktikusnak is szeretném, pl ha leveszi a célszemély a tűzről az edényt, akkor rátehesse.

 

A parkettalakkon is gondolkodtam, csak azt nem tudom, hogy hol lehetne utánanézni annak, mekkora hőt bír. Mindegy, boltban csak megmondják.

A kályhacsőlakk viszont ezek szerint bírja...

 

Az üvegfestést és lakkot jól sejted, de ezekkel a hobby-khoz vásárolható dolgokkal az a baj, hogy borsos az áruk, s miért vegyem meg annyiért, ha ugyanerre a célra találok normálisabb áron is.

 

A vízüveg edényalátéten azért csak nem törik össze, nem?

 

Előzmény: halaloszto (577)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 589

Lehet, hogy itt van a kutya elásva "gagyi" kés.

 

Én is használok gagyi kést... oda ahol pl festve lesz tökéletesen megteszi:)

De mivel csiszolni úgy is kell marás után, néhány sötétebb foltot azért ki lehet csiszolni:)

 

Persze törekedni kell arra, hogy ezekből minél kevesebb legyen:) +munka+idő!!

 

Egy nevesebb gyártő marókése kb 5000-6000 ft/db, és ez igazán az alsó-közép méretekből!

A gagyisok ennyiből egy 12-es készletet is kihoznak...

A profibb gépeken mikor visszaveszel a fordulatből akkor az ereje megmarad...az alsó, és az alsó-közép osztályú gépek sajna veszítenek az erejükből ilyenkor.

Ez van ezzel meg kell békélni:)

 

Erzsébeti

 

Előzmény: Törölt nick (587)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.20 0 0 588
Ja, és az anyag közönséges ragasztott fenyő polclap.
Előzmény: Törölt nick (587)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.20 0 0 587
Igen, az 1-es a leglassúbb fokozat (8000 rpm). Ezen csak lassan tudom mozgatni a marót, mert különben esni kezd a fordulatszám. Magasabb fordulatszámon viszont ha lassan, ha gyorsan húzom éget, főleg keresztirányban. Persze nagyon gyorsan nem tudom húzni, mert néha be is kell kanyarodni... :-)

A fej 28.5 mm átmérőjű, 9.5 mm sugarú éllekerekítést készítő fej, gagyi minőség. Az éle még rendben van, alig pár métert mentem vele.
Előzmény: Erzsébeti (586)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 586

Hali!

 

Van oka a több féle fordulatszámnak...:)

Annak függvényében, hogy milyen az adott anyag "keménysége", és milyen a késed teljes átmérője (D), kell megválasztani. Én ha lehet mindig a lehető legmagasabb fordulatszámon használom. Te is így tedd. A kisebb fordulatszám pl jól jöhet mikor bonomit-ot vagy hasonló kenődő műanyagot marsz (pl plexi).

A felsőmaróknak meg azért ilyen nagy a tengelyfordulatuk, mert a marókés átmérője relatív kicsi, és ahhoz, hogy kellő forgácsleválasztás-előtolási sebesség-felület egyenletesség meglegyen így kellett méretezni ezt. Egyébként majd ha kopottabb lesz a késed látni fogod, hogy nagyobb fordulaton "átlagfánál" jobb eredeményt érsz el.:)

 

Az 1 -es fokozat neked most a legkisebb fokozat?

 

Erzsébeti

Előzmény: Törölt nick (580)
Erzsébeti Creative Commons License 2004.09.20 0 0 585

Hali!

 

 

Hááát mit is mondjak, legyőztél.

Ez van.

Megjöttél, támadtál győztél.

Úgy fair, hogy bevalljam, és most megteszem:

Legyőztél.

 

 

 

 

 

 

 

félve azért megkérdem: biztos????

 

 

 

Erzsébeti

 

mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 584

JÉZUSOM!

 

6fm hosszba 10-15cm???

Miről beszélsz?

Ráadásul hosszba?

Te elvileg asztalos vagy legalább hülyeséget ne mondjál.

Mikor vágják a fának a hosszák még bővén élőnedves ami mondjuk 50%.

Azt ne mond hogy mire kiszárítjuk a fát 15-20% ra 10-15cm-t összemegy.

Ettől még lehetünk barátok meg segíthetünk egymásnak de ez vmi.....

 

ui.:Ha egy 6m SZÉLES tömörfa tábláról beszélnénk akkor igazad lenne kb.-re.

Előzmény: Erzsébeti (159)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 583

Kezdjük ott hogy nem mind1 milyen a kés: tehát az él kialakítása ez alatt pl. értsd hogy milyen éles.

Milyen előtolási sebességet használtál "1" fokozatnál?

Ne válaszolj mert  nem tudsz.:Tegyük fel hogy "1" es fokozatnál forog a kés 5000rpm(nem tudom milyen géped van)előtolás tegyük fel 1,5m/s volt...namost ha a géped forog 15000rpm akkor valószinü az előtolási sebességet kell változtatnod ahhoz hogy ne égjen meg.

Nem?

Na a lényeg hogy a magas fordulatszámokat nem normál (vagy hullámos élekhez)felsőmaró pozícióba találták ki hanem ahhoz mikor fel van fogatva az asztal aljára és lehet neki tolni mint állat.( de ésszel mert ugye vannak 3mm es marókések is)

Én is csak 2 es környékén használom ahol csak 12000rpm et forog.

Előzmény: Törölt nick (580)
mdk Creative Commons License 2004.09.20 0 0 582

Sziasztok!

 

Úgy elszomorított némely hozzászólás hogy csak az első 150.hsz-t olvastam el regisztráltam magam.

Egyszóval kérdezhettek tőlem is és a legjobb tudásom szerint válaszolok minden kérdésre cserébe majd én is kérdezek.

 

Egy két dolgot azért elmondok amiről az elején olvastam.

 

A lényeg hogy a BOSCH nak is vannak jó gépei nem kell leszólni mert vmije nem olyan mint másé.

Az asztalos ipari kisgépekben a MAKITA áll az élen.(véleményem szerint).

Én ipari géppekkel kapcsolatba tudok csak nyilatkozni mert azok állnak közel hozzám.(Dewalt, BOSCH,MAKITA,FESTOOL,METABO ezek közül főleg az első 3)

Na visszatérve a BOSCH hoz:Pl. nekem minden kisgépem MAKITA kivéve a gyalugépet mert az BOSCH. AZért döntöttem a BOSCH mellett mert több 10dkg val könnyebb. Ami viszont a MAKITA mellett állt hogy nem egyszer(vagyis 2x) használatos kései vannak hanem újra lehetett élezni.

A mobil körfűrészem pedig egy dewalt dw742 aminél nem kell jobb.

Ez mellett pedig azért döntötem a többivel ellentétbe mert .....nem gyártanak olyat.(tehát aminek lábai is vannak meg hosszirányú vágásra is tökéletesen megfelel.)

 

Vki irta hogy gagyi behajtókat vesz.

Ehhez csak annyit fűznék hogy nem mind1 mennyire forog a tokmány mikor egy 3x10 es csavart hajtok be.

Ezzel azt akarom mondani hogy a gagyi gépek mechanikája elég hamar elkopik és a gomb enyhe nyomásra már nem érzékeny és így hirtelen indul és nem érezzük a határt ahol meg kell állni.Persze egy 4x50 es csavar behajtására szinte tökéletesen megfelel.Nem használtam még gagyi behajtót de úgy hallottam hogy az akkumlátor hamarabb megy tönkre mint gépek belseje.(persze gondolomnem minden esetbe.

Na mind1 ezt élőbe jobb volna elmagyarázni de aki csinálja az tudja miről beszélek.

 

Volt vmi fúró megvezető fémről:ebbe csak azt nem értem miért fémet kell használni a fúró megvezetésére. Ez még fémfúró esetébe is elég drasztikus megoldás ráadásul itt fafúróról volt szó.

De lehet vmit nem jól értelmeztem.:F

 

Nem akartam senkit kioktatni ezzel a hsz.-szal de nekem ezek jöttek le.

 

halaloszto Creative Commons License 2004.09.19 0 0 581

megegy lakk: mostanaban divatos az uvegfestes dolog. ahhoz van raegetheto szintelen lakk is.

 

Meg elvileg kell letezzen lámpalakk nevu lakk is, de fogalmam sincs hol aruljak.

 

vajk

Előzmény: halaloszto (577)
Törölt nick Creative Commons License 2004.09.19 0 0 580
Én már sokat használtam, de még mindig nem értem igazán, hogy mire valók a magasabb fordulatszámok. :-) 8 fokozata van, ebből egyedül 1-esben nem égeti meg a fát. Igaz, csak fenyővel próbáltam eddig.
Előzmény: Garp szerint (578)
Soká Creative Commons License 2004.09.19 0 0 579

Ezek szerint alaposan összeszedted a bátorságodat és Te győztél :-)

Mi a teljesítménye az "ellenfélnek"?

Előzmény: Garp szerint (578)
Garp szerint Creative Commons License 2004.09.18 0 0 578

Asszem, sose fogjuk megtudni. :)

 

Ma először használtam a felsómarómat. :D Összeszedtem a bátorságomat hozzá. :D

 

Sarokba való negyedkörcikk-polcoknak az íves élét martam meg profilosra vele. Szép lett.

Előzmény: halaloszto (577)
halaloszto Creative Commons License 2004.09.18 0 0 577

A vizuveg nem tul kemeny. Szoval ha rapakolsz, neadjisten jarsz rajta akkor berepedezik/lejon.

 

Amik eszembejutnak: regen volt olyan hogy kalyhacsolakk. sajnos lehet hogy nem szintelen. viszont par szaz fokot tuti bir tartosan.

 

Meg kiserleteznek kulonbozo oldoszeres parkettalakkokkal.

 

Miert kell egy csempen, jarolapon hoallo legyen?

 

vajk

Előzmény: zsucso (576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!