Ha jut idő a locsolkodás mellett, akkor kellemes barkácsolást is!
big_mafa,
a sablont én rétegeltlemezből csinálnám. Viszont! Bármiből csinálhatod, ha csak felrajzolni használod. Nem muszáj azon keresztül fúrnod. Egyszerűen csak felpöttyözöd a lyukakon át a polctartók helyet, aztán sablon nélkül (megközpontozva) végigfúrod a lyukakat.
A sablon segít, hogy az aljára merőlegesen, egyforma távolságra jelölj gyorsan, és közben nem kell bajlódni a derékszögű vonalzóval...
a csavarnak mindig akkorával kell előfúrni, amekkora a magméret, kissebb lyukba nehezen fog belemenni. Amúgy is meg fog szorulni a vége felé, ha ez történik, akkor csavard ki, majdnem teljesen, aztán új lendülettel ismét befelé. Másodszorra be fog menni tövig, a vége felé óvatosan, nehogy túl mélyre szaladjon!
Tegnap felrámoltuk a bútorlapokat a szobába. Szerencsére előre kigondoltam, mi hova kerüljön, így remélem nem kell majd sokat átpakolni...
Szóval jövő héten semmi sem ment meg attól, hogy szekrényt hekkeljek..:)
Kigondoltam, hogy kéne csinálnom egy sablont a polc-lyukakhoz. Mivel nem nagyon találtam olyan helyet (vagy rosszul kerestem) ahol mondjuk 200*5cm-es vaslemezt találnék, belegondoltam, mi lenne, ha faforgácslapból csinálnék sablont?
Ami visszatart egyelőre, hogy félek, hogy ki fognak "tágulni" a lyukak. (kb. 20-szor kell átmenni rajta). ez vajon valós félelem? Ti hogy szoktátok?
Másik - mekkora előfúrást szoktatok csinálni a konfirmátorcsavarnak? Mint a "tengelyátmérő", vagy annál csináljak kisebbet?
És végezetül kellemes húsvéti ünnepeket minden hobbiasztalosnak!
Egyetértünk. Az az egy baj van, hogy kültérre helyezett fa esetén nem adnak elegendő védelmet. Pl az ajtókat, vagy kültéri lambériát nem lehet velük jól lekezelni. Vagy én nem tudom a módját.
A munkadarabjaimat kizárólag viasszal (saját keverés: 1 rész méhviasz, 2 rész magas dermedéspontú praffin, felmelegítve folyósra, kb felerészniy terpentinnel keverve. Melegen felhordva, majd ronggyal (esetleg gyapjas birkabőr polírkoronggal fényesítve).
Az illata kellemes (a terpentin elpárolgása után), tapintára is barátságos, és a fa is megtartja a szinét. Javításra ugyanezt a masszát kell feldörzsölni a sérült felületre... Asztallapnak persze nem jó, oda inkább sellak...
A polieszter egyfajta műanyag. Általában 2 komponensből kell kikeverni (akár a műgyantákat). Szép sűrű massza, ám elég jól terül. A lakkozáshoz képest vastagon (minimum 1-2 mm) kell feljuttatni a felületre, azonban kötés után ilyen eredményt ad. sajnos mindennek műanyag hatása lesz tőle, hisz a felület tulajdonképpen az is.
A szivacs helyett sok-sok kis cérnaszál van a henger palástjára merőlegesen. Szobafestésre is jobb, mint a szivacshenger. Sokkal szebben lehet vele dolgozni.
vajk ! Köszi a technikádat ! Esetleg nincs kép alkotásodról ?
czebemarci ! Én is szimpatizálok ezekkel a megoldásokkal, sellakot már használtam is, de azért még nem útálom a lakkokat. :-)
Maz ! > Műanyagot kell önteni hozzá. Hát nemtom, szerintem nem így készült, sima lakkozással nem lehet ilyen felületet elérni szerinted ?
> Nekem speciel nem tetszik, amikor egy bútoron annyi lakk van, > hogy az egész olyan mintha leöntötték volna valami műanyagborítással. Nem a lakkmennyiségtől lesz ilyen, hanem ha tökéletes a felület.
> Sokkal jobban tetszik a szolid, visszafogott felületkezelés Én csak szeretnék tudni ilyet is csinálni, aztán nyilván mindenhova olyat használok, ami odapasszol, szerintem, tehát a technika érdekel.
Erzsébeti ! > Sokkal szebb bármilyen festés, ha cérnahengerrel csinálod. Az milyen is ? Biztos láttam már csak nemtom a nevét.
Furtcsálom, hogy mindenki szerint ez valami gagyi műanyag bevonat. Mármint az a szép fényes. A sima lakkozás mért lett kizárva ?
GPF ! Ok, akkor még csiszolgatok rajta, nagyon élvezem, egyszer végre-már szeretnék tükröt csinálni fából... ;-)
Amúgy örülök a sok válsznak, és köszönöm mindenkinek ! ;-)
Én nem fa erezetet, hanem fa érzetet írtam. Ezek a nagyon vastag műanyagok a fán tényleg elveszik azt, amiért jó, szép a fa.
Továbbra is azt mondom, hogy a csiszolás, felületelőkészítés a lényeg. Az az érzésem, hogy még mindig nem csiszoltad le rendesen a cuccot.
Csiszold le teljesen 120-assal, majd egy még finomabbal mondjuk 180. És utána lakkozz, vagy olajozz. Illetve olajhoz még finomabb csiszolás kell.
Azt mondják egyes mesterek, hogy addig csiszolnak, amíg súrolófényben sem látszanak sem csiszolónyomok sem semmilyen egyenetlenség. Utoljára én 400-ig mentem el, akkor a puszta fán visszatükröződtek a dolgok. (Nem volt tökéletes, mert az eggyel előtti csiszolást, a 240-est nem vettem komolyan, így voltak némi nyomok, de tényleg keresni kellett ahol nem tükröz. A 120-as és 180-as között vizeztem.) Ez már felületkezelés nélkül is egész jó volt.
Nézzétek meg ezt a linket, ezen is belül az exclusive line sorozatot.
A shellakk egy bizonyos bogár (nevezzük nevén egy tetű) válladékából származik. Ez a kedves jószág az indiai erdőségek "gyümölcse". míg abból számodra használható állagú anyag lesz addig biza sok embernek kell "érintkeznie" vele, nem egyszerű munka, vagyis nem egy íróasztali álom na...:)
Amit te sellak felhordásról írtál az nagyon "gagyi":)))
Egy a lényeg ahhoz, hogy egy felület politúros legyen kb 7 nap kell, és igen sok kétkezi munka...(nehéz egy meló...) ja és kb 10 évenként megismételni:)
A parkettáról: ha azt olajozod akkor azt is vállalod, hogy kb hetente át kell vikszolnod... na az is egy barátságos, könnyű meló:))))
Hidd el nem véletlen, hogy ezek az anyagok eltűntek a napi használatból, mivel van helyette "jobb" vagyis jobb értékarányú változat.
Persze meg lehet, sőt meg is kell próbálni, de hidd el ha mindent a helyén kezelünk attól a végeredmény csak jobb lesz:)
alkoholba áztatod.. szerinted azt amikor kigőzöl azt ki szívja be?
azért a denaturált szesz gőze kevésbé ártalmas mint a nitroé, azért ebben remélem egyetértünk...
pl a gyártásáról keveset lehet itt tudni
tudtommal a sellakot nem gyártják, hanem szedik, igaz finomítják és tisztítják, de valószínűleg nem adagolnak hozzá egészségre ártalmas anyagot.
azt is írod, hogy könyebb dolgozni velük.. hmmm te politúroztál már???
Ezt nem írtam, csak annyit, hogy felhordásuk egyszerű.
Konkrétan az olajokra és a viaszokra gondoltam. Sellakot is egyszerű felvinni pl. ecsettel (ezt már próbáltam). Természetesen a politúrozás - mint az egyik legbonyolultabb felületkezelési technika - más tészta, ezt direkt nem is ajánlottam. Egyébiránt nem hiszem, hogy amennyi időt CorteZ beleölt a lakkszórás elsajátításába, annyi idő alatt ne tudott volna elfogadható minőségű politúrozott felületetet létrehozni.
Ja, és sok helyen tényleg kevesek ezek az anyagok a felületek védelmében...
Természetesen nem kültérre gondoltam, ezért emeltem ki, hogy (szoba)bútorokról van szó. Keményolajjal/keményviasszal kezelnek parkettát is, márpedig annál nagyobb igénybevételnek szerintem csak egy konyhapult van kitéve.
Csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy van alternatíva, meg lehet próbálni más anyagokat, ha valamivel nem érjük el a kívánt célt.
Ugyanis hivatalosan ezt lakköntésnek hívják, és poliészteralapú.
A '70-es évek elején volt divatban magyarországon. Majd minden lakószobabútorajtót, és dohányzóaszalt így öntötték le. ezt egy speciális gépsoron csinálták (vagyonokba került a gép), és nagy szerencse, hogy mára eltűnt... Az egészségre is nagyon káros volt, és azon kívűl, hogy nagyon fényes volt a felület más előnye nem is nagyon volt... Én utáltam...
Azt írod, hogy nem károsítják az egézséget...hja, ma már ott tartunk, hogy az egész faipart kiátkozták, mert az okosok kitalálták, hogy a keményfaporok rákkeltőek..." el mennek a fenébe..."
Nyugodj meg nagyon sok embernek okoz, és okozott egészségkárosodást a shellakk.. mivel pl a gyártásáról keveset lehet itt tudni pl. vagy csak gondolj bele, a shellakkot csak úgy tudod felhordani, hogy alkoholba áztatod.. szerinted azt amikor kigőzöl azt ki szívja be??? Elárulom, az aki a lakkgőzt is:)
azt is írod, hogy könyebb dolgozni velük.. hmmm te politúroztál már???
Ja, és sok helyen tényleg kevesek ezek az anyagok a felületek védelmében...
Mit nem adnék, ha ilyet tudnék egyszer csinálni, váá... :-)
Műanyagot kell önteni hozzá. Nekem speciel nem tetszik, amikor egy bútoron annyi lakk van, hogy az egész olyan mintha leöntötték volna valami műanyagborítással.
Sokkal jobban tetszik a szolid, visszafogott felületkezelés, amely megőrzi a fa eredeti színét, kiemeli az erezetét, és tapintásra is kellemesen meleg, barátságos érzést kelt.
de ez csak a szerény véleményem. Van akinek tetszik a műcici, műanyagcsizmával.
Szeretnék szót emelni a természetes felületbevonó anyagok mellett, úgymint a sellak, különböző (len- és tung) olajok, és a viaszok. Ezek amellett, hogy nem károsítják az egészséget (mint pl. a lakkszórás és a száradási idő alatt belélegzett, valamint a gyerek által megrágott anyagok), egyszerűen felvihetők, esztétikusak, és megfelelő védelmet nyújtanak a bútoroknak.
Ki kell próbálni megmarja-e és kész. Nitróra általában bármit lehet kenni, viszont nitrót semmire sem (de nem is érdemes, mert önmagában nem egy nagy szám).
De egy higitos nitrolakkra lehet egy pl ketkomponensu dolgot tenni? Nem vesznek ossze? Mintha nem lenne szabad kulonbozo mukodesi elvu festekeket egymasra tenni. vagy a nitrolakk mindennel barat?