Szevasztok! Nem tudjátok,hol lehet kapni olyan dekoritlemez (papírbakelit) borítású bútorlapot? A régebbi iskolapadok készültek ilyenből . Nekem igazából csak a papírbakelit lemez kellene. Abból lehet citerapengetőt, meg koptatót készíteni a citerára.
Mint informatikus hagy szoljak mar hozza egy kicsit:
1. Erzsebeti keplete helyes. Siman leellenorizheted. A pi 3-nak volt kerekitve, mert ez kevesebb szazalek hibat ad mint amit a motor fordulatanak pontatlansaga. Ezenkivul atmero helyett sugar volt benne, es nem mm-ben hanem cm-ben. Ilyen egyszeru.
2. ha egy kis szurkalodast megengesz: felesleges volt irnod hogy oktato vagy, korfuresz sebesseget egyetemen kivul sehol nem szamolnak 8 tizedesre. Azon hogy mernok viszont kicsit csodalkozom, egy mernoknek le kellett volna essen hogy minek a pi-t 8 jegyre venni amikor a fordulatszamot meg az atmerot csak 4-re tudom, vagy meg kevesebbre. ha nem engedsz meg, akkor jovok egy uveg borral. (cimet kuldj)
3. az aszinkron, kalickas es a rovidrezart forgoreszu motor mind ugyanaz, a pontossag kedveert. (faipari szinten mindenkepp, es egyebkent is majdnem)
Én még nem dolgoztam komolyabban vele, de a múlthéten az orosz barkácsgépemhez abból csináltam asztalt. Akkor én is néztem, hogy a jóég tudja miből van. Mivel a lapnak nem volt elég tartása, lecsavaroztam egy alumínium keretre. A csavarok körül szerettem volna megcsiszolni, de a csiszolópapír is megbukott, csak csúszott rajta.
Szia!
Őszinte részvétem... A laminált padló fedőrétege (mind az a kb. 1mm vastag kopóréteg) irgalmatlan kemény anyagból van - most már te is tudod. Nekem három sozbányi padlózás megvett 4 darab dekpírlapot, ami kimondottan laminálthoz való volt. Egyébként azt javaslom, ha még aktuális, hogy tolólapot használj a vágáshoz és ne húzót, ha ilyened nincs, akkor a hátuljáról kell vágni. Ez igaz minden "dekorborítású" lapra is, kezdve a bútorlaptól, a konyhai munkalapig ( VIGYÁZAT: a munkalap fedőrétege, majdnem olyan kemény, mint a laminált padló járórétege, főként, ha karcálló kivitelű!!!). Ezeket általában körfűrésszel vágjuk, de még ez is tudja azt, hogyha hátulról vágod, akkor a színe nem lesz csipkés. Ha pedig minden kötél szakad és mégis színéről kell vágni, akkor - nem könnyű feladat, de nekem már sikerült - a borítóréteget sniccerrel át kell vágni. Ennke is elmegy az éle, de ezt könnyebb pótolni (le kell törni). Egyébként a vasvágó fűrészlap mindent megold ... ;o)
Ja, még egy dolog: borított lapoknál a dekopír pengelenegető - bocs, jobbat nem tudok - funkciót ki kell kapcsolni!
Szia!
Nem "erzsébeti"nek szólt a képlet hibás c. kitétel, hanem a könyvnek - erzsébeti volt szíves korrigálni, hogy kielégítő pontosságú. Egyébként igazad van...
Ey picit én is dumagép leszek: a helyzet az, hogy szerintem pontosan a hobbista annyiban (is) tér el az iparostól, hogy mi buherálunk, az iparos pedig profi eszközökkel, és profi módon dolgozik. A hobbista kelléktárába éppúgy bele kell férnie (pont amiatt, hogy nincs bevétele) a teljesen használható de megdöglött eszközök javításának, mint ahogy a tapasztalatok megosztásának is. Egyéb iránt, ha nem tévedek, igazi iparos (asztalos) nincs is a fórumozók között - ergo az iparosokra vonatkozó kitétel, szvsz, nem állja meg a helyét: többen vagyunk olyanok, akik valami oknál fogva, más más területen profi szinten dolgozunk (ha jól sejtem, többen vannak vasasok) és az onnan származó infók alapján mondjuk meg a "tutit". Számosan vannak olyanok is, akik valamilyen ,ás jellegű munkavégzés kapcscán számos tapasztalatra tettek szert, vagy egyszerűen csak kontárként kezdve, autodidakta módon elsajátítottak dolgokat (magamat egyértelműen ide is sorolom). Ebből következően számos olyan tapasztalat birtokában vagyunk, amit szívesen megosztunk egymással...
Ha nagyon belegondolsz, akkor a mesterek fejlődéstörténete szintén ugyanez: kezdetben inasként megtanulják azokat a dolgokat, amiket később már (feltéve, ha tudják) szívesen átlőcsölik másra és ők az egyre nehezebb feladatok megoldásával próbálkoznak: akik kapásból egy százéves bútor restaurálásnak áll neki, az helyből halott, boritékolhatóó a sikertelenség. Ahhoz, hogy a végére elég tisztességes minőségben, elfogadható eszközöket tudjál előállítani, először - szvsz - el kell barmolni egy pár dolgot, és ennek tudatábean kell nekiállni a következőnek, ami biztosan jobban fog sikerülni. Ez a "szakmai tapasztalatszerzés" útja - ami a profiknál is így zajlik: Michelangelo is először széklábakat faragott... ;o)))
A túlzott "pízésért" pedig elnézést kérek - nem fárasztani akartam senkit...
Maradék lamináltpadlóból csináltam kis polcot a szerszámoknak, gondoltam maróval egyenesre igazítom a szélét(mivel csak dekopírom van azzal fűrészeltem le a darabokat előtte).
kb 1 méter után csipkés lett a keményfém lapka(CMT).
Elektromos gyaluval korábban ugyanígy jártam amikor lamináltat raktam le és igazítottam egy kicsit vele(csak ott még azt hittem a gyárilag a géphez adott lapka volt a gagyi).
Köszi az eligazítást, valójában nem akartam senkit sem megbántani, hiszen nem szólítottam meg senkit személyesen.
Egyszerűen arról van szó, hogy a fórumok jelentős része olyan, ahol gyakran semmilyen háttérinformációval nem rendelkező személyek komolyan vitatkoznak. Ezt a fórumot nem ilyennek ismertem meg. Én végigolvastam az összes hozzászólást a legelsőtől kezdve (komolyan) és csak azután regisztráltam. Valóban sok hasznos dolgot olvastam, tanultam belőle. Mellesleg azt hiszem nem én vagyok az első, aki eleinte kissé keményebben fogalmazva szállt be a beszélgetésbe.
Azért szótfogadok és ha valaki hülyeséget ír, nem szólok bele. Hátha mások jóhiszeműen kipróbálják. Én, személy szerint jobban szeretem, ha valaki felhívja a figyelmem, ha hülyeséget beszélek, mintha hagyja, hogy másokat is meggyőzzek, akik esetleg nem csak beszélnek a dologról, hanem valóban ki is próbálják. Azt hiszem, hogy ennek a fórumnak pont az lenne a lényege, hogy mindenki máshoz ért, hagyjuk, hogy megosszák velünk ismereteiket, tapasztalataikat.
Húúú, nagyon kellett már a buksi-simi itt a fórumozóknak, rájuk fért!
Tudod, itt sokan már igencsak elítélhető módon olyannyira bíztak egymásban, hogy simán be mertek írni némi off kérdést is.
És bólogatok nagyon, remek dolog, hogy háromnapos fórumozásod után rögvest kifejted, hogy mire való ez a fórum, negyedik nap sikerül lehurrognod ide régen írogató fórumozókat is, és közben folyamatosan koppintasz felnőtt emberek orrára, miszerint probémáját simán megoldhatná, ha figyelt volna a suliban.
Hmmm.
Leosztályozol, minősítesz embereket, majd szemrebbenés nélkül közlöd, ki az, aki a te elveidhez mérten jobb, ha nem mondja el a itt véleményét....
Szerintem itt nincsen szükség rendcsinálásra mint ahogy írtad, itt hobbisták vannak, és a fórum, mint olyan, tapasztalatcserére való, nem oktatásra. És ne Te döntsd el kérlek, hogy a másik fórumozó kinek a véleményét kérje/kérheti ki.
Eddig bármikor kérdeztem itt, nyugodtan tettem azt, válaszoltak a mesterek, akik nálam nincsenek rangsorolva, és nagyonis zavarna, ha ezt megtenné bármelyik is. Nekem tök mindegy, hogy honnan a tapasztalata, HA VAN, sőt a véleményekből is sokat "tanulhatok", sőt, legtöbbet abból lehet tanulni, hogy más hogyan szívta meg. Ha csak a vérprofik tartanának itt előadást a hobbistáknak, akkor ilyen történetek sem lennének itt. Kár lenne értük, hasznosak. Szerintem.
S hogy a kérésednek eleget tegyek, a rangsorolásom:
1.,iparos vagyok, igaz, nem asztalos-iparos. Így van, amiben jogosan osztom az észt, de ha azt teszem, akkor is ott a szerintem szó. Fontos szó ez!
2.,hobbista vagyok, emiatt jövök a bárgyú kérdéseimmel ide a mesterekhez.
3.,buherátort is magamra veszem:))
4.,éééés, dumagép is vagyok, bezony!:) Igaz, nem tudok oldalnyi hsz-eket írni a képletekről meg a pí-kről, de igyekszem fejlődni.
Írod, hogy vasas vagy, bocs, itt mérhetőt magamról csak azzal mondhatok, hogy anno a suliban az én kalapácsom lett az évfolyamban a legpontosabb (Rferi, ne röhögj!). Más nincsen sajna:(
Mégcsak hegeszteni sem tudok szépen:(
Gáz, mi?!:)
Még valami: mivel nem vagyok eme topik szerves tagja, nem fog itt most semmiféle osztódás elindulni, ki-kivel ért egyet, nem is lenne ez jó, semmi szükség rá. Eddig sem volt ilyen, ez alapból a béke szigete volt, nem mentek kakaskodások és licitálások a másik hozzászólására sem. Jó volt ide bejönni.
Hihetetlen durung stílusod van, és részemről nagyon örülnék, ha a tapasztalataidat nem mások lehurrogásával osztanád meg. Érdekeseket írsz, de lazíts, hogy ne fussunk el. Légy szíves!:) Más ám olvasni a soraidat, hidd el, nem úgy jön le, ahogy azt gondolod...
Többiektől bocsánat, hogy belerondítottam a fórumba, ígérem, eztán nem teszem!:)
Szia! Mindenben igazad van, de a képlet nem hibás. Ott szerepel a "kielégítő pontossággal" szöveg. Ha jobban megnézed, egszerűen pi=3.0-val számol. Cserébe a megfelelő fordulatot még fejben is kiszámolja egy iparitanuló. Mivel a forgácsolási sebesség 20-30 %-os intevallumban van megadva, a fenti képlet valóban megfelelően "pontos" a gyakorlatban. A fordulatszám számításra egyébként is olyan helyen lehet jelentősége, ahol a gépet különféle tárcsákkal (méret, típus, anyagminőség...) használják és alkalmas az áttétel módosítására is. A nagyobb fordulat->jobb felület pedig ott jön be, hogy cyökken a forgács vastagság (fogásmélység), ezért pontosabb a megmunkálás és jobb a felület. Ez pontosan így mükszik a fém megmunkálásakor is. (ezért jobb egy köszörült felület, mint egy mart). A felső határt gyakorlatilag a szerszám, és a járulékos költégek szabják meg.
Na....
Minden mesterkedésem ellenére a szerkesztett képletből semmi sem jött ki. MOsyt leírom sorfolytonosan (excel kompatibilisen):
Vágósebesség:
v=D*pi()*n/60000 ; és
n=60000*v/D/pi().
A PI helyett azért írtam pi()-t, mert az excelben a pi függvény...
Sziasztok!
A leírt képlet HIBÁS!!!!! Függetlenül attól, hogy szakkönyvből származik. Ezt, most gyakorló gépészmérnökként és egyetemi oktatóként mondom (csak a kategorizálás miatt...) Ugyanis a kerületi sebesség egyenlő Átmérő fele (azaz a sugár) szorozva nem a fordulatszámmal, hanem annak 2*pi -szeresével, azaz a szögsebességgel! Vélhetően a nyomda ördöge hagyta ki a PI betű jelét ... Ennek megfelelően a szükséges fordulatszám [1/min] meghatározására szolgáló képlet HELYESEN a következő formulával számolható:
60000 * v
n=------------- ,
D * pi
ahol a fordulatszámot 1/min, az átmérőt pedig mm -ben, a kerületi (vágósebességet) pedig m/s-ban kell beírni.
Ugyanígy a vágósebesség képlete pedig a következő
D * pi * n
v=------------- ,
60000
Ahol D a fűrésztárcsa átmérőjét jelenti mm-ben, n a fordulatszámot 1/min-ben, a pi pedig 3.1415926.
Ezek alapján a kérdéses fűrészgép esetén az adatok a következők:
60 m/s vágósebesség esetén a ssükséges fordulatszám 3820/min lenne, a választott 2850/min fordulatszám esetén pedig a vágósebesség 44,76 m/s.
Végül, tegnap összeállítottam egy táblicskut a MAKITA körfűrészek adatai alapján, de valami miatt a hozzászólás nem jelent meg. Ennek a tömör lényege annyi, hogy az állványos gépek (gérfűrész, asztali fűrész és fejezőfűrész) esetén a vágósebesség 53 - 65 m/s volt, a kézi körfűrészek esetén pedig 42 - 55 m/s között szórt.
Mindenféle "todománykodás" nélkül tehát az a feltételezés, ami valaki tollából származik, miszerint a kézi gépek kisebb vágósebességgel dolgoznak, a MAKITA esetén, többé-kevésbé helytálló. Annyit még hozzá kell tennem, hogy a villamos motorok megjelölt névelges (vagy terheletlen) fordulatszáma számunkra annyit jelent, hogy a normál működés közben, a motorok (általában) eejtik (csökkentik) a fordulatszámukat (és ezáltal növekszik az általuk leadott nyomaték), tehát az üzemközbeni fordulatszám, ettől kb 10-30%-kal eltérhet (abba, hogy az adott motortípus - szinkron, aszinkron, kalickás, rövidrezárt fordórészű, állandómágneses, szénkefés és a bánat tudja, még mi minden lehet - jelleggörbéje hogyan néz ki, ha megengeditek nem mennék bele...) Tehát, ami biztos, hogy a választott 2850-2880 fordulatszámú motor, többé - kevésbé 40 m/s vágósebesség mellett fogja üzemeltetni a körfűrészt. Az is biztos, hogy a körfűrész minőségileg tökéletes felület nem ad, tehát utólagos megmunkálásra lesz szükség - de ezen a vágósebesség emelése semmit sem fog változtatni... Az is biztos, hogy nagyobb fogszámú tárcsa szebb felületet hagy maga után, mint a kisebb - de miután a tárcsa megléte adottság, és ezen nem igazán akar változtatni a tulaj, tehát a vágás olyan lesz, amilyen - meg kell gyalulni, meg kell csiszolni a vágott felületet. Szvsz a motor választása abban az esetben megfelelő, ha a benne rejlő teljesítmény elegendő. MInden esetre a direkt motortengelyre való felfogatástól én ódzkodnék - ekkor ugyanis a hajtásban nincs meg az a rugalmasság, ami a motort megvédené a leéégéstől. Erre a célra tökéletesen megfelel, az ékszíjhajtás, ugyanis túlterhelé esetén a szíj "megcsúszik" és véd. "halaloszto" által említett gyorsításnak semmi elvi és gyakoralti akadálya nincs, főként az alig 30-os gyorsítás esetén - de ehhez az ékszíjakat megfelelően méretezni kell(ene), aminek ismereetétéstől, itt és most, ha nem haragszotok eltekintenék... A kérdés pusztán csak annyi, hogy van-e elég hely a két szíjtárcsa beépítéséhez, illetve a szíjfeszítés megoldáshoz.
A képen dögös, mindenkép megéri helyrehozni. Nem tudom milyenek a lehetőségeid, de próbáld szakszerűen megcsinálni. Ez az öreg gép biztosan acél lappal dolgozott, lehet, hogy >300-as tárcsával, a mostaniaknál meg inkább lapkásat használnak. Gratulálok.
Biztosan fogsz tudni vele fűrészelni, de ha van rá mód, gyorsítsd fel egy kicsit. Még egy fontos szempontot azért nem árt figyelembe venni: ahoz, hogy a tárcsádat 4000-el, vagy afölött pörgesd, stabil váz, csapágyazás, rendesen kiegyensúlyozott tengely, meg egyéb rendes alkatrész kell, különben veszélyes lehet. Ha nem tudod biztosítani, hogy elég precíz és masszív legyen (úgy vettem ki, hogy egy házilag épített fűrészgépről van szó), akkor inkább járasd alacsonyabb fordulaton. Nem emlékszem, sima acél, vagy lapkás a tárcsád ?
Nem akarom bolygatni sokat a témát, részemről az utolsó hozzászólás ebben az ügyben.
A gyári, ipari kivitelű cirkulák amikkel találkoztam mind 2880-as ford. működtek, vagy közvetlen hajtással, vagy 1:1 áttétellel. Jelenlegi gépem emelhető lapmagasságú, közv. hajtású és 2880-at forog. Semmilyen minőségi kifogásom nincs a munkája miatt. Ja 300-as lap van rajta.
A barkács és hordozható gépek általában 4200-nál nagyobb fordulaton mennek, de ezek nagyrész szénkefés motorok és a 300-as lap a legnagyobb amit fel lehet rakni rájuk. Míg az ipariaknál ez az alap.
Számítási képlet alapján, a körfűrészlap mm-ben megadott átmérője osztva 100-zal adja KW-ban a motor szükséges teljesítményét. Ha tulnyomó részben vékonyabb és puhább anyag vágása van kilátásban, ezt el lehet spórolni kb. kb 70%-ig. Ha egy 2850-es motort felgyorsítasz 4000-re, gyengülni fog. Gyenge meghajtás esetén, amit megnyersz a magasabb élsebességen, azt elveszted az anyagban lassuló és libbenő lap miatt. Arról nem is beszélve, hogy másfélszeres áttételnél kérdéssesé válik az indítás, 220-as motornál segédfázisra lehet szükség.
Kíváncsiságból kiszámoltam az adott paraméterek alapján: 300-as lap, 60 fog (átlagos), 2850-es fordulatszám a közepes forgácsvastagságot, amely meghatározza a min. előtolást. A végeredmény: legalább 25 m/perc előtolási sebesség kellene (a kézi kb. 12 m/perc). Mondjuk egy szakaszos üzemelésű gép esetén nem vészes.
Úgy vettem ki a hozzászólásaidból, hogy egy gyári öntvényvázas géped van, hajtóerő híjján. Szerintem a 2850-es motor csak az eredeti állapot helyreállítása. Persze lehet kísérletezni magasabb fordulatszámokon, a felület döntő mértékben nem fog javulni, sőt puhább fán akár égésnyomok is maradhatnak. Ha esetleg kisebb lapot is fel tudsz rakni, és árfekvésben az kedvezőbb, meggondolandó a gyorsítás.
Nem akarom senkire ráerőlteni a véleményemet, hozzászólásomat informatívnak szántam, tehát te döntesz az általam és mások által közöltek alapján.
Úgylátom, felébredt a társaság. Már attól féltem, beragadunk, mint az akuumlátorok. Ezek szerint megérte. Egyébként nem akartam senkit megbántani, csak inkább felrázni, vagy ingább kizökkenteni, mert már majdnem minden hsz off volt.
A forgácsolási sebesség a következő képlettel számolható ki, kielégítő pontossággal:
Nem tudom, hogy látható ez most...
megpróbálom szövegesen is leírni:
v=r *n m/s
1000
A szerszám megfelelő fordulatszáma:
n= v*1000 1/min
r
v=a forgácsolási sebesség. m/s
r=a szerszámsugár. cm
n= a fordulatszám. 1/min
Erzsébeti
apropó!
Lehet, hogy me tudod nézni az eredeti beszúrt képet is, ha a monitorod felbontását ideiglenesen egy mérettel kisebbre veszed! Próbáld ki, lehet, hogy bejön.
Amiket en lattam gepeket, ott mindenutt 4000-4500 korul volt a fordulata a _korongnak_. (250-300-as korongok)
Tehat 2880-as motor, es kicsit gyorsito attetel. A motoron egyharmaddal nagyobb atmeroju tarcsa nem feltuno nagyon.
4500-as fordulat az 300-as koronggal 0.3*pi*4500=70m/sec
ez kb pont az mint amit masok emlegettek. siman az elotolast es a forgacsvastagsagot is ki lehet szamolni. lehet hogy a nagyonsokfogu (80-100) lapoknal mar nagyon gyors elotolas kellene, ahhoz meg bazinagy motor. fureszgepen (gyarin) mindig 2880-as motort lattam eddig. (boltban, asztalosnal)
tok jo ontveny mechanikas fureszgepet lehet venni hasznaltan amerikaban 200 dolcsiert, csak 150kilot lehetetlen ennyiert hazahozatni, meg 110V-os.
Bocsanat ha beleszolok. De eredetileg en kerdeztem a sebbeseg dolgot. Mert nekem van az a 300-as korfuresz gepem amire motort keresek.
2880-as fordulatu szantam ra. S furesztengelyt es a motor tengelyen levo ekszij tarcsak kozel egyformak. Igy gondolom nem sokat fog valtozni a motor fordulatahoz kepest a furesz tengelye.
Szerintem az ilyen hozzászólások miatt nem meri beírni szuszetti vagy Aynaditti a festékekről, felületkezelésről szerzett tapasztalatait, pedig bőven lenne mit tanulni tőlük.
Mi az, hogy hobbista? Mi az, hogy iparos?
Kérdezzem meg a szomszédban dolgozó iparostól, hogy hogyan felületkezelt? Megkérdeztem. Azt hiszem, egyedül a nitrolakkot ismerte. De ő nálad az 1. csoportban lenne.
Te gondolom azt írnád magadról, hogy az 1. vagy a 2. csoportba tartozol. Engedd meg, hogy ezt majd én döntsem el rólad. Tőlem nyugodtan leírhatod, amit akarsz, majd eldöntöm, hogy érdemesnek tartom-e megfontolni. Sőt, nem is foglak csoportba sorolni, mert nem ilyen kockás a világ meg az emberek.
Olvastál Te más topicokat? Összehasonlítottad ezt egy csomó másikkal? Százszor összeszedettebb, témára koncentráltabb, mint a legtöbb. Eddig anyázás is csak ritkán folyt, a politika sem keveredett még bele.
Ha azt mondom, hogy 20 éves tapasztalat után és a faipari forgácsoláselméletből tanultak alapján, egy általános célú körfürészgépen, 300-as lapot nem kell 4000 fölötti fordulatszámon pörgetni, akkor elhiszed? :-)))