Keresés

Részletes keresés

archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5938
Petyus!
Mennyire vastag anyagot és milyen pontossággal tudsz vele megdolgozni? Igazából nem "intarzia" és összerakható "őslények" elkészítéséhez kellene, hanem szlagfűrész kiváltására...
Előre is köszi.
Előzmény: PETYUS (5936)
GPF Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5937
De az nem barkács kategória. Nem pár tízezerbe került, gondolom.
Előzmény: PETYUS (5934)
PETYUS Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5936
Van, rendszeresen használok egy ilyen gépet. (Ferm)
Előzmény: archivalo (5935)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5935
Köszi a tippet!
Ennyire nagy vállalkozásba nem akartam fogni, csak valami egyszerűbb megoldáson agyaltam. Láttam néhány "asztali" dekopírt, ott a fűrészlapot gye visoznylag egyszerű, rugós rendszerrel feszítették meg/ki. Van erről valami használható tapasztatlata valakinek?
Előzmény: citera (5931)
PETYUS Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5934
Én olyat láttam, amivel 32cm-t lehetett vágni, de csak kb. 20cm-es anyag volt kéznél, de azt vitte jól.
Előzmény: GPF (5930)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5933
Szia!

Igazság szerint a szalagfűrész teljesítményigénye kisebb, mint a körfűrészé: tisztán keresztmetszetet vág és nem ívet. Ebből következően, még azonos nagyságú fogazásnál is kb 2/3 annyi teljesítményre van szükség. Figyelembe véve, hogy a szalagfűrész fogazása sokkal, de sokkal finomabb, mint a körfűrészé, ez tovább csökkenti a forgácsolási ellenállást, azaz a teljesítményigényt. Az átvágandó keresztmetszet nagyságát egyébként tisztán az asztalméret határolja be: he lenne rá lehetőség, akkor nagyon lassú előtolás mellett bármit át lehetne vágni (ennek határát az szabja meg, hogy a fűrészszalagban ébredő húzóerő mikor haladja meg azt a határértéket, amikor a szalag elszakad...)

Megértem a kétségeidet, én csak azt mondtam, amit olvastam... Egyébként ha belegondolsz, a dekopírommal (500w)símán átvágok, megfelelő pengével, 8 cm vastag "zárlécet" - megtörtént. A baj csak az, hogy a penge, még lassú előtolás mellett is elhajlik és a vágás pontatlan lesz. A szalagfűrész esetén, a megfelelő előfeszítés mellett nincs meghajlás, hiszen a fűrész végig "húzásban" dolgozik, azaz a vágás pontos(abb) lesz...
GPF Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5932

Bár a fene tudja. Elgondolkodtam ezen egy kicsit.

A minap betettem ide egy képet egy Michael Elkan nevű amerikai asztalos-szobrász egyik szekrényéről. Ő egy-másfél méter átmérőjű fákkal ill. azok gyökereivel dolgozik és egy hatalmas oszcilláló fűrésze van. Valami hasonló lehet, mint amit írsz. De külön épülete van a fűrészének, óriási, múlt század közepén készült.

Meg ahogy a gatteresekre is emlékszem, ők is oszcilláló fűrészt használnak. Viszonylag lassan mozognak a fűrészlapok, a fa meg nagyon lassan halad előre. Amit én láttam, ott legalább egy óra volt, mire felvágtak egy kb 40 centi átmérőjű fatörzset. De lehet, hogy több.

De ezek, szerintem, más kategória.

citera Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5931
Szalagfűrészt sokkal egyszerűbb csinálni. Egyébként a hűtőkompresszor forgattyústengelye használható a kulisszás hajtás helyett. A dugatttyú helyére kell beépíteni a megvezetést. Szerintem jobban jársz,ha szalagűrészt csinálsz. Annak a tengelyalkatrészeit lehet esztergálni. A vázat betonnal kitöltött zártszelvényből kell csinálni, az csökkenti a rezgéseket. A keréknek rétegelt lemez, vagy sima bútorlap is jó, mivel az csak tartja a szalagot, csak a parafa rátét kopik. Ezt nem én találtam ki, láttam ilyet.
Előzmény: archivalo (5929)
GPF Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5930

Azért én azt a szalgfűrészt megnézném, amivel 8 centit átvágsz. Ezt adják meg magasságnak, mert aláfér ekkora, de kötve hiszem, hogy egyenes, normális vágást eredményezne. rferi mondta, hogy a Ferm fűrészével vágott 5 centis tölgy pallókat, szerintem ez nagyon a felső határ lehet. (Persze itt most nem az ipari több kilowattos gépekre gondolok)

Szóval én nem hiszem, hogy ennél lényegesen vastagabb anyagot ilyen módszerekkel el lehet vágni.

A körfűrész vágási mélysége állítható. Pl az enyémre 6 centit mondanak, de pl egy 5 centis dió pallót a múltkor inkább 3 fogásra vágtam át. Igaz, hogy meg is fordíthatom az enyagot és akkor elvben 12 centit tudnék átvágni...

Előzmény: archivalo (5929)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5929
Szia!
Az igazat megvallva, én is gondolkodó estem egy kisebb méretű szlagfűrész ügyében. A legnagyobb bajom vele az, hogy a még megfizethető árban lévők, legfeljebb 5-8 cm vastagságot képesek átvágni, derékszögű asztalállás mellett...
Ami viszont nagyon piszkálja a csőrömet, az az, hogy dekopír fűrészbe beköszörülni egy - mondjuk 30 cm hosszú - fűrészlapot és megoldani ennek a felső megvezetését, megfeszítését, az egészet asztalba foglalva. Lehet ilyen dekopírasztalt kapni (pont a Luxét), de az csak 4 cm vastag holmi átvágására alkalmas. Tisztában vgayok vele, hogy ez nem dekopír feladat, de igazából a dekopírfűrészből, pusztán csak a kulisszás hajtásra van szükség. Ehhez pedig a leggagyibb5-600 W teljesítményű fűrészgép is megfelelő. Amire gondolok az az, hogy csináli egy fűrészlap feszítő keretet, ezt kellően megvezetni és a keretet hajtani a dekopírral. Ekkor nem a dekopír (vélhetően műanyag) tolórúdja vezeti a fűrészlapot, hanem maga a feszítő keret - tehát nem a fűrészgép pontossága lesz a meghatározó, hanem a megépített asztalé. Hogy ez mire jó? Szerintem mindarra, amire egy szalagfűrészgép, csak jóval kisebb hely-, és pénztárcaigénnyel..
Ha van valkinek ötlete, még akár negatív jellegű hozzátennivalója is, előre köszönöm.
Előzmény: SaGa (5927)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5928
Sziasztok!
Az alábbi linket ajánlom minden "gyalubuzerátor" figyelémébe:http://www.hocktools.com/kf175.htm. Itt egy nagyon mezei, de vélhetően működőképes olyan gyalukittet lehet látni, ami alapján, szerintem, bárki, akinek van valamiylen kézügyessége, tetszőleges méretű gyalut tud készíteni. A bemutatott szerszámért, Amerikában még pénzt is adnak (98.5 USD-t), tehát, valószínűleg, használható megoldást eredményez...
Előzmény: archivalo (5926)
SaGa Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5927
Ha felébe nem is, de olcsóbb az biztos. Ellenben nem biztos, hogy tud annyit...

Vettem a Praktikerben egy Wolfcraft Mastercut 1000-t úgy 36k Ft-ért. Hasonló van az OBI-ban LUX, 28 körül, de úgy ránézésre nincs annyira felszerelve. Igaz, jobban nem néztem meg...

Hozzátenném: a Wolfcraft-tal is meggyűlt a bajom a jétvégén. Akartam vágni vele 45 fokban döntött körfűrésszel és ki kellett venni hozzá at a lapot, ami a tárcsa körül biztosítja a felfekvést, vagy arrébb kellett volna szerelni az egész fűrészt, hogy elférjen a fűrészlap a nyílásban. Csak így kicsit veszélyes a használata, mert könnyen beakad a munkadarab tolás közben...

Hirtelen csak annyit tettem, hogy leszedtem a csúszólapot, mert egyetlen léc elvágásáért túl sok lett volna a beállítgatás...

Asszem ilyen célra inkább veszek egy kis szalagfűrészt is...
Úgy sem árt, ha van egy belőle, mert némely melókhoz jobb, mint a körfűrész. Ráadásul kevesebbet is fogyaszt...

SaGa

Előzmény: archivalo (5925)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5926
Szia!
Írtátok, hogy a régi szakik maguk készítették a gyaluikat. Egy nagyon buta kérdés: meg tudod-e mondani, hogyan készül egy gyalutok? Pusztán csak véséssel, vagy van valami szakmai "okosság", amivel az előkészítést megcsináljátok és scak a végén finiseltek vésővel (vagy valami mással)?
A neten találtam egy amcsi oldalt, ahol készletben árulnak félkész gyalut, de az négy részből áll: 2-2 oldala van és a tok eleje, meg a vége van külön: az ék feszítését egy 10-es, vagy 12 -es rúddal oldják meg, tehát elég "mezei" megoldás... Amint meglelem a linket, berakom...
Előzmény: mlipee (5919)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5925
Szia!
Nekem, semmiben sem hiányzik, csak úgy kíváncsiságból kerestem volna a hazai beszerzési forrást. Nem szívesen gyarapítom a multik bevételeit - ha lehet... Egyébként az a szomorú, hogy a Lux, bizonyos kiegészítői (pld. fűrész-, és maróasztal) kb. fele annyiba kerül, mint a Wolfcraft-é.
Előzmény: GPF (5924)
GPF Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5924

Nekem is hasonlóak a tapasztalataim.

Sajna legközelebb hozzánk OBI van (de nem Kenobi :) Voltam Ausztriában is egy OBI-ban, ott se jobb.

Mi az amiben Luxot kéne venni? Mert a Wolfkraftnak vannak olyan termékei, amiket más márkában nem nagyon láttam.

Előzmény: archivalo (5923)
archivalo Creative Commons License 2006.05.26 0 0 5923
Szia!
Jelen pillanatban, ha jól tévedek 4 nagy "multi"-barkácsáruház van: Baumax, OBI, Parktiker és a Bricostore. Anno domini, az OBI volt a minőségi barkács, a Brico a félprofi, a praktiker a változó és a Baumax a gagyigyár. Szvsz, néhány kivételtől eltekintve, az OBI lesüllyedt a Baumax színvonálra úgy, hogy a használható, de barkács kategóriájú szerszámait aranyáron adja (zöld Bosch). A Brico még mindig inkább a félprofi kategóriában mozog - olyan árakon is, viszont a Praktiker, szvsz, sokkal, de sokkla jobb, mint az OBI.
A Lux eszközeit egyébként tényleg csak az OBIban láttam, egyetlen netes megkeresésre sem reagáltak... Aműgy, a Lux piros (Profi) jelzésű termékei bitang drágák! Pld a Stanley kézifűrészek, igaz, barkácsboltban és nem multinál, olcsóbbak, mint a Lux...
Előzmény: GPF (5921)
halaloszto Creative Commons License 2006.05.25 0 0 5922
A gyaludolgot osszekuszaltam, bocsi erte. A Pallas szerint:

Mestergyalu

a kádárnak egy vas- v. csonttalpu kettős simító gyaluja, mellyel egyéb gyaluk a kemény tölgyfán gyorsan elkopó talpait megszinelik.

Meg arra is emlekeztem hogy van az ilyen stabil felkvo cucc a kadaroknal, es valamiert a kettot osszekombinaltam. Szoval a mas gyaluk egyengetesere a mestergyalu szolgal, ami ugy nez ki mint egy eresztogyalu es kesz.

vajk
GPF Creative Commons License 2006.05.25 0 0 5921

Bocs, személyes volt.

Egyébként szerintem a Lux tisztán OBI. Nem hiszem, hogy külön is lehet kapni. Vagy Te máshol is találkoztál vele?

Ebből van basic meg master meg profi kategória, ugye? S profi elég drága, a basic meg elég szar.

Én ezen ki vagyok akadva, hogy ott az a rohdt nagy OBI és csak Lux-ot lehet kapni.

Előzmény: archivalo (5920)
archivalo Creative Commons License 2006.05.25 0 0 5920
Szia!
Ha a "bőbeszédű" hozzászólásod arra irányult, hogy te tudod a Lux magyarországi képviseletét, akkor lécci-lécci, oszd meg velünk!
Előre is köszi!
Ha személyes egyeztetésed votl artax-szal, akkor bocsánat a belevauvauért...
Előzmény: GPF (5912)
mlipee Creative Commons License 2006.05.25 0 0 5919

Melyik könyvben olvastad? Mert az enyém azt írja, hogy az illesztőgyalu kádáripari megfelelője. Használatáról annyit, hogy a hosszabb dongák illesztésére van, gondolom a szélessége azért 200 mm, mert a donga íves. Átfordítani meg a súlya miatt kellett. Egyébként kicsit döntve volt az eleje, mert lefele könnyebb tolni a nagyobb darabokat. A gyalutalp kiigazításáról annyit, hogy az asztalosok is az illesztő gyaluval csinálták.

woodworm

Előzmény: halaloszto (5917)
rferi Creative Commons License 2006.05.25 0 0 5918

Tényleg?

Ezt nem tudtam!

Aki mutatta, az azt mondta,hogy "abrikterként" használta, és remek szerszám volt neki, de nem ő volt kádár, hanem valamelyik felmenő.

Mindenesetre egy majd két méteres, 20x20 centis fatömb volt a szerszám alapja, és volt vagy 30 kiló! :)))

Nagyon tetszett, de nem akarta eladni az istennek se! :))

Előzmény: halaloszto (5917)
halaloszto Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5917

Es a konyv szerint az a stabil kadargyalu az nem anyag gyalulasara szolgal, hanem a gyalu talpanak egyengetesere. Mert a tolgy es akac dongak eleinek a gyalulgatasa hamar megette a gyalutalpat akarmilyen fabol is csinaltak, es gyakran kellett simitani rajta.

vajk

Előzmény: rferi (5894)
artax Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5916
A Wolfcraft raktar, ahol lehet vasarolni. A Soroksári utrol nyilik.
Előzmény: artax (5909)
Garp szerint Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5915
Még annyit (persze lehet, hogy spanyolviasz), hogy a csapozósablont én mindig fémfúró-heggyel használom, az kevésbé akarja "elvinni" a sablont, mint a fafúró-hegy (igaz, hogy a furat alja kúpos egy kicsit, de mit számít az?).
Előzmény: Garp szerint (5914)
Garp szerint Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5914

Hát ... szerintem ha valaki elfogadhatóan egyenesen todja tartani a fúrót, vagy elég szorosan az anyaghoz a csapozósablont (ugye a fúró akkor már adott irányba megy) jobban jár a sima köldökcsapos technikával, mert:

1. sokkal masszívabb kötést ad (akár ragasztás nélkül/ragasztás előtt is pontos és masszív a bútor

2. mindent belekalkulálva sokkal olcsóbb

Persze a lamellózóval keksz-hosszanti irányban még van némi állítási lehetőség de lassú vele az előrehaladás, mert csak a ragasztás után lesz igazán tuti.

Azt még hozzátenném, hogy az új topictárs nem feltétlenül a csapozási megoldások közül akar választani, ha jól értettem. Mert (nem látható helyre, gyors megoldásként egyszerűen kivitelezhetően) jó lehet még a fémfüles (vasalatos) összeállítás is (ráadásul oldható kötés bármikor) és haladóbb szinten esetleg az összehúzócsavaros megoldás is. Esetleg bármelyik kiegészítve a köldökcsapos megoldással (akár ragasztás nélkül is, csak a megvezetés miatt). Mosdóaláépítést én mindenképpen úgy csinálnék, hogy könnyen bontható legyen, vízvezetékszerelésre akármikor szükség lehet.

Előzmény: archivalo (5908)
Garp szerint Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5913

Na jó, csakhogy vannak közmegegyezéses, elfogadott fogalmak. A mennyezet (fal) "sík"sága pl. olyan, hogy szabadszemmel ne lehessen semmi hibát találni. Falnál persze bútor és más témák is "mutatják" a hibát. De merem állítani, hogy így vizsgálva (súrlófényben, stb-stb) talán még egy gipszkarton-felület se lenne tökéletes, hiszen ott is van glettelés stb-stb. Magyarul: ez nem "követelmény", hanem szarakodás/szemétkedés/stb nevezd, ahogy akarod. Igaza van rferi-nek, az ilyennek meg kell mondani, hogy hülye és nézze meg súrlófényben az apja faszát, aztán annyi. Ha minőségi kifogással él, és ne adj Isten per lenne belőle a műszaki szakértő is kiröhögné az ilyen f..xkalapokat.

Az egyik ügyfelem pl. azon csörtézett a festőkkel, hogy a faajtók alját nem lazúrozták SZÉPEN. Konkrétan: ki látja valaha is az ajtó alját, hogy mennyire szép (egyenletes, stb) a színe??

Előzmény: optikus (5898)
GPF Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5912

Írtam.

Előzmény: artax (5910)
archivalo Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5911
Szia artax!
MInek a címe az, amit megadtál?
Előzmény: artax (5909)
artax Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5910
A Lux cuccok hazai forgalmazojara en is kivancsi lennek. Van par ilyen cuccom es nagyon bevaltak.
Előzmény: archivalo (5907)
artax Creative Commons License 2006.05.24 0 0 5909
IX ker. Timot u 4/A
Előzmény: archivalo (5907)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!