Na, köszi szépen a tippet a tolómérővel. Nem hagytam magm - és a párom körbetelefonálta az összes Pluszt a környéken - és ahhoz képest hogy ma reggeli az akció...egy szál se volt már sehol.
Valami csoda folytán Balatonfüreden volt még 1-2 darab...abból telefonon félretetettünk egyet....most jöttem vissza onnan (18 km).
Naszóval abszolut korrekt darab, 156 mm-ig mér - semmi extra, jól mér, 3 év garancia+1 tartalék elem. 2490 HUF-ért.
Ennyi egy darab, üres papirvékony, 8 dekás alu-elszívócső is. Nincs igazság a Földön...vagy ezt mondtam már ? :-))))
Ha ennyi festék van a faladon, felejtsd el a csiszolást és -citlinggelj!
De most nem vicc!
Fogod a spaklit, és úgy tartod, mintha citlinggelnéd vele a falat, majd elkezded lehúzni.
Dőlni fog lefelé a festék, és sokkal kisebb a por, mint ha csiszolnál.
Haladósság tekintetben meg össze sem hasonlítható!
Az asszonnyal a 12 négyzetméteres konyhát 1 óra alatt kivakartuk a szarból, míg a 20 négyzetméteres szobát egy hétig csiszoltuk, és nem ért a végén semmit, mert a maradék festéket, amit a csiszolásnál véletlenül otthagytunk az újonnan felvitt festék meg lehúzta.
Nyugi, tegnap este én is nekiestem egy darab falnak géppel - csiszolási okokból. Folytatom a bútort - és hiányoltam egy csík csempét - így hát nekiduráltam magam.
Valójában csak azt a 10-15 réteg diszperzitet kellett lekapjam - amit az elmúlt 15 évben egymásra kentek - de az biztos, hogy úgy néztem ki mint Boros Péter - amikor még rendőrminiszter volt.
Bocs, hogy belevaú, de falat mi a bánatnak akarsz géppel csiszolni? Akkora porfelhőúbe kerülsz tőle, hogy nincs az a védőmiskulancia, ami megvéd egy jó kis szilikózistól. A falat kézzel is elég hatásosan lehet csiszolni - a lényeg lejön és nem is szakadsz bele. Betonhoz meg dalos kedvvel fogjál hozzá - sikító+fíbertárcsával. Ennél jobbat sehol sem fogsz találni.
Úgy 15 éve rendszeresen dolgoztam hilti (véső-fúró)gépekkel. Újjal, régivel vegyesen. Az újakkal nem voltam megelégedve. Rendszeresen bedöglöttek, a szakszervíz lassú volt, stb. A régi fémburkolatú nehezebb volt, de ment... Azóta kerülöm a márkát.
Hali! Nemrég tönkrement a Budget márkájú excentercsiszolóm fordulatszámszabályozós kapcsolója. Falat csiszoltam vele és a sok apró portól először csak szorult, majd eltört a belső csúszó alkatrésze és teljesen széthullott. Hol lehet ilyen pótalkatrészeket beszerezni? Vagy esetleg másfajta gépbe való kapcsolót. A Pannónia utcában van a gép szervize, de ott azt mondták a kapcsolóra, hogy ez valami régi darab. (Pedig alig egy éve vettem a gépet.) 400 Wattos a motor, nem tudom ez számít e valamit.
Nézd: a pneumatikus szerszámok kicsit őskövületnek számítanak ma már. Abból az időből maradtak ránk, amikor még nagy gond volt kis méretben nagy elektromos teljesítményt produkálni.
Kpzeld, még 50 éve is léteztek olyan gyárak-üzemek...ahol nem volt minden gépnek saját motorja - mert az drága és problémás lett volna.
Egy marha-nagy motor volt az üzem végén - és egy rohadt hosszú tengely fent a plafonon - végig a gyártósoron. Na oszt minden gép onnan vette le az erőt - hosszú, függőleges szijakkal. Picit ehhez hasonlít a levegős-szerszám is.
Meg van még egy fontos oka, hogy miért használják: a fokozottan tűzveszélyes helyeken ma is csak ilyet használnak (festődék, fúrótornyok, vegyiüzemek, ilyesmik).
Ilyen helyeken nem lehet "elektromoskodni" - mert félnek a bumm-tól.
Magánvélemény: hobbiasztalos célra ma már totál indokolatlan a levegős-szerszám használata.
Drága, nehézkes, helyhezkötött, zajos - és a fordulatszabályzása is kérdéses.
A kisebb rezgőkörrel tehát finomabban csiszol mint a nagyobb rezgőkörrel? Azt gondoltam, hogy a finom csiszoláshoz elég finomabb papírt használni, hiszen amikor az ember kézzel csiszol akkor a "rezgőkör" nagyon nagy, mégis szerintem azzal lehet a legfinomabb eredményt elérni (persze megfelelően finom papírral)
Az árról annyit, hogy a hilti duplája (93e bruttó), legalábbis első körben ennyit mondtak, de a hilti árképzése meglehetősen furcsa számomra. Árat sehol sem írnak, csak személyesen adnak, és akkor is megnézik, hogy ki a vevő, vett-e már hilti cuccot korábban. Ez nekem nagyon nem szimpatikus, de a termékeik ettől függetlenül jók. Ismerős révén az árat remélem lejjebb lehet nyomni, és esetleg az áfát is meg tudom spórolni, ha más nevére kérem a számlát. Azért szimpatizálik a hiltivel,mert azzal nekiállhatok falat, gipszet, betont csiszolni, bírja. Nem tudom, hogy a metabo mit szólna a betonporhoz, lehet, hogy az is bírná. Az árat én is sokallom minden esetben, de az olcsó szerszámmal eddig nem sok örömem volt, mert körülményes vele dolgozni -- vigyázni kell rá, mit a hímestojásra --, és hamar tönkremegy. Igaz, hogy van rá garancia, de ez sokszor nem sokat segít. Pl. Ferm falhoronymaróval csináltam a házban az elektromos szerelést. A 3. géppel tudtam befejezni a munkát, mert nem bírták, szétment rajtuk a meghajtás pedig nem műanyag alkatrészek voltak, hanem acélnak látszottak. Igaz volt rá garancia, de mire a szervíz kiadta a csereigazolást elment 1-1,5 hónap, addig meg nem tudtam dolgozni. Így a 3 géppel fél évbe telt a munka, egy hiltivel meg 1 hónap alatt végeztem volna. Arról ne is beszéljek, hogy ha most, garancia után elromlik, nem lehet javítani, mert nincs hozzá pótalkatrész, ezért kellett korábban is mindig cserélni.
Tudom, hogy én lettem itt a mumus, de ezzel a címmel is csínján kell bánni, mivel kb 1-2 éve bekeményítettek, és csak azokat szolgálják ki akik benne vannak a nagykeres bázisukban. Lehet, hogy mára lazítotak egy kicsit ezen, de nemrég még így volt. Szívesen adnak akár 1 db 5 ft-os bigyót is, csak kérik a vevőkódot...
Csak ha finomat szeretnel csiszolni,pl. lakkot akkor feltetlenul a kicsi rezgokor a jo. En 3mm-es gepet haszanalok ilyen celra, meg az oreg furnerokhoz is.
A két rezgőkör váltási lehetőség számomra nem világos. Én abban a hitben élek, hogy minél nagyobb a rezgőkör annál hatákonyabb a csiszolás. A barkácsgépeknek jellemzően kisebb a rezgőköre, mint a profiknak. Nem tudom érdemes-e a kétrezgőkörös változatot venni, ha úgyis csak a nagyobb rezgőkör kellene. kétségtelen, hogy a duó 6mm-es rezgőkörénél nagyobbat nem találtam, viszont a hilti wfe 450-e vel szemezek, ez 5mm-es rezgőkörű és a súlya kisebb mint a duóé.
Szia! Tegyük fel és legyen igazad - a motor 85% hatásfokú. Ez meghajt egy ventillátort, ami legyen csak 100W-os (ennyi tuti, hogy van) Ezután van a körfűrészben egy furcsa "hajtómű" - általában alacsony fogszámú (4-7) tengelyre fogazott kiskerék hajt meg egy jóval nagyobbat és ennek a tengelyén van maga a fűrésztárcsa. Az ilyen kisfogszámú kerekek - sajnos elég rossz hatásfokúak - ha megszakadnak akkor el is érik a 70-80%-ot... (ebbe benne van minden csapágyatás is) Ha ezt mind figyelembe vesszük, akkor a teljesítményfolyam úgy alakul, hogy motor felvesz 1050W-ot, a kimenő tengelyén kijön ennek 85%-a, azaz 895W, ebből levesz 100 W-ot a ventillátor, marad 795 W - a következő fogaskerékhajtás legyen baromi jó, és legyen 80% a hatásfoka: ekkor a kijövő teljesítmény 636 W. Ha visoznt a hajtás hatásfoka 71%, akkor 570W a kijövő... Mintha ilyen szám lenne a katalógusban is... Ha a ventillátor nem 100, hanem 150W-os, akkor akár 76% is lehet a hajtás haátsfoka - a többi számítást a nyájas olvasóra bízom.
Bauhaus nekem teljesen kiesik.A világ végén van, viszont Plusz meg mindenfelé létezik. És ez egy kipróbált tipus, már van belőle kettő, és nagyon megéri az árát.Bauhauszost nem tudom milyen kivitel.
Valami olyat sikerült beszereznem itthonra, ami fél év alatt úgy elkezdett csikorogni, mint állat. Gyüjtöm a zsetont kicserélni az összeset, mert nagyon rühellem.
Márkája sztem nem volt, de leszerelek egyet, és elviszem majd magammal, hogy olyat még egyszer ne! :)))
Kitaláltam, hogy miért is nem fogok én órákig tekrencézni, ha messzire kell átállni a mérettel! :))
Egy zártszelvényt fogok hosszában felhúzni a menetes orsóra, a zártszelvényen 100mm-ként lesznek furatok a vonalzónak, és az egész miskulancia meg 110mm-t tud majd mozogni jobbra-balra.
Ha 235mm-t kell arrébbmenni, két lukkal arrébbdugom a vonalzót, majd tekerek még 35 mm-t! :))))
Illetve a két orsó együttforgatását meg kúpfogaskerekekkel oldottam meg!
Egy hosszanti tengelyen két kúpfogaskerék, mindegyik forgat egy másik kúpkereket, ami a menetes orsón van.Én meg tekerem a hosszanti tengelyt.Így az asztal nem lett szélesebb, ami fontos, mert nem férne be a műhelyajtón! :)))
A csapágyakat, menetes orsókat már kidreháltam, még pár apróság és a felszerelés van hátra.
JA!Holnap irány a PLUSZ! Urak, 2500-ért adnak digit tolómérőt!
Ebből lesz rajta a mérőmű.Ennyi pénzért nem sz@r@kodok vele, és legalább relatív elmozdulást is tudok mérni!
Hogyne létezne - csak nem önálló bitfejben. Külön lhet olyan tartót kapni, aminek egyik fele hatszögletű - ezt fogod be a tokmányba, vagy "szúrod bele" a behajtódba, a másik fele meg "hatszöglyukú". Ide csk be kell tolni a bitfejet és a tartóban lévő mágnes "átvezet" a bitfejen és hozzáfogja a csavart.
"Aztan nehezen de kiderult ,hogy csak olyat ....De Te legalabb elismered ,mint a fureszt."
Nézd kollega. Lehet hogy én vagyok a körfűrész Uhrin Benedekje, a felsőmaró Kiszel Tündéje...vagy a homlokcsiszoló Fásy Ádámja - de reméllem, hogy olyanon még nem kaptatok - hogy összevissza hantáznék itt nektek.
Ha valami jól sikerült...azzal örömmel elhencegtem - de ha valamire rábasztam...hát általában (ha nem is örömmel) de böcsülettel el szoktam volt újságolni azt is.
Ha másért nem is - hát akkor azért, hogy a még nálam is kezdőbbek - legalább ők - ne fussanak bele ugyanabba.
Néha jól jártam a spórrolással - vagyis nem dobáltam ki lóvét feleslegesen ugyanolyan, de drágább cuccokra...de néha a smucigoskodás megbosszulta magát.
A kis körfűrészt például és speciel nem szarevőségből vettem - hanem mert úgy véltem, hogy a 16-19 -es bútorlapoknak bőven elég lesz - hisz a barátnőm cégénél a rock-koncertek szinpadjait kendácsolják össze egy ugyanilyennel - viszont sokkal könyebb és kézre-illőbb - mint a vaskosabb, kilowatt feletti társai.
Hiba volt - gyengusnak bizonyult - még akkor is, ha a 28-as munklapot is összevissza vagdalom vele.
A repedés-szakítás-mentes vágás meg nem az ő érdeme - hanem azé a némi gyakorlásé....amit voltam szíves megejteni a valódi "alkotás" előtt :-))))
Speciel én emlékszem, és inkább nézném hétfő esténként mint ezt az idétlen Győzikét, bár hál' Istennek mintha kitakarodna az éterből mostanában. :))))))))))))
Azert elarulhatnad ,hogy mire talaltad ki azt a magatol visszahuzodo rendszert ! Az Onedinnekre szerinted ki emlekszik :) ?Max . Peter Gilmore barkojara ! Amikor fiokoztal tobbszor kerdeztem,hogy metaboxot vettel-e. Aztan nehezen de kiderult ,hogy csak olyat ....De Te legalabb elismered ,mint a fureszt.
üdvözletem mindenkinek itt a fórumon. elértem azt az időt, amitől már több szabadidőm lesz és ebből a butoraim rendberakására is szakítok, meg egyéb dolgokra. a laminált bútorlapos téma lesz az első. két kérdésem van: milyen fűrésztárcsát ajánlotok, hogy a lamilapot tudjam vágni és utánna élzárni? vettem egy witurex élfóliázót, azt az asztalra szerelhető hőlégfúvósat. de érdekelne az abs-es élzárás technikája is. tudnátok segíteni ebben, hogy kell csinálni és milyen eszközök kellenek hozzá? én annak vagyok a híve, hogy legyen jó szerszám, mert azzal más a munkavégzés, ne kinlódás legyen a dolog vége. van műhelykapacitás mögöttem, ha kell valami akár meg is tudom csinálni/csináltatni. dolgoztam asztalosok körében, sok minden van képben, de azért még sokat kell kérdeznem. nekem a kézigyalult fenyőfa illata tetszik pl. a legjobban. no, várom válaszaitokat és elnézést, ha nem szakszerűen kérdezek.
Jó ötlet. Viccnek hangzik...de komolyan kell venni. Régit nem kidobni - de az újnak az alkatrészei valamennyire legyenek csereszabatosak a régivel...mert ki tudja mikor jöhet még jól elővenni a régit ? :-))))
Valójában csak a tányér átmérőjét meg a meghajtás milyenségét kell nézni (négyszög, csillag, háromszög...ilyesmik).
Ha uj mikrot veszel, mindenkeppen olyat, aminek a tanyerja passzol a mostaniba. Az uj ugyanis tuti nem eri meg a 10 evet, a mostani viszont lehet hogy elmegy az uj tanyerral meg 10-et :-(
Azok most éppen be vannak zárva... kiment hozzájuk az apeh vagy ki... oszt jól kiderült, hogy semmiféle árusítási dolgaik nem voltak tisztába téve... szal mielőtt el megy valaki oda informálódjon, nehogy pofáraesés legyen a dologból.