Keresés

Részletes keresés

archivalo Creative Commons License 2008.07.31 0 0 20477
Szia!

Attól, hogy a szerszámkészítő átkonstruálta a szerszámot, én még izgulnék.
Ez a képsorozat (gyári kiveitel) számomra egy sokkal "gusztusosabb" szerkezet.
Számtalan okot tudmnék felsorolni, de az meghaladja a topic kiméretét. Egyet emelek csak ki belőle, nevezetesen az agy és a megmunkáló fogazatok húsvastagságát. A "gyári" (gondolom ez van ezen a képen) kb 2-3szor nagyobb, mint a kisiparin, miközben a koppintotton ez még hátrafelé be is van metszve. Ez pedig az álmoskönyvek szerint nem egy életbiztosítás.
Megértem, hogy ezt könnyebb volt megcsinálni, de ettől ez még egy veszélyesebb megoldás. Arról már nem is beszélve, hogy a gyári megoldáson a megmunkálási forgácsleválasztás két menetben történik: a kis fogakkal a lépcsőzet, a nagy fogakkal pedig a plattolás. A kisiparin ez egy menetben egy megmunkáló éllel történik - ez pedig azt jelenti, hogy a magát a szerszámot sokkal (itt most nagyságrendrekre gondolj!) nagobb terhelés éri.
Ez még nem jelenti azt, hogy a legközelebbi megmunkálásnál el fog törni, de minden esetre csak úgy használd, hogy nagyon "körbebástyázod" magad egy esetleges (sajnos azt kell mondanom, elég nagy valószínűséggel bekövetkező) szerszámtörés esetére.
Előzmény: Kamelot (20454)
kutyala Creative Commons License 2008.07.31 0 0 20476
köszi, ez szép, és mégis egyszerűnek látszik. ez egyedi vasalat, vagy valami gyártót/típust tudasz mondani?

azt hiszem, ez a derékszögben kihajlik a falra ez megtetszett. az elején, amíg itt nem olvastam, eszembe se jutott. hijába, a rutin meg az élet :)
Előzmény: faszu (20475)
faszu Creative Commons License 2008.07.31 0 0 20475
Namégeccer!
Kutyala, ha még aktuális, ill. ha mást is érdekel. állunk így van felrakva a zsalugáter az ablakra:
1
2
3
4
faszu Creative Commons License 2008.07.31 0 0 20474
Kutyala, ha még aktuális, ill. ha mást is érdekel. állunk így van felrakva a zsalugáter az ablakra:
Előzmény: kutyala (20448)
kofic Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20473
Fotot keszitek ,ha szarazon beteszel 3db 12 -es koldokcsapot es meghuzatod 7mm-es konfirmator csavarral az elegge merev tud mar lenni.

Ha ennel cizellaltabb megoldast szeretnel akkor ,akkor 12-es tiplibe behajtasz egy olyan facsavart aminek a masik oldala metrikus menettel vegzodik . Erre meg raszoritasz barmilyen huzot , gombot ,gömböt stb ..
off d80topikban meg szekfoglalot mondananak
Előzmény: optikus (20469)
kofic Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20472
Szia!
off:
Ha ez igy van,akkor a dényócvan monnyon le . Nem a zajosodassal van gondom ,az meglepoen jo.Nem csillagot ,holdvilagnal.
Előzmény: halaloszto (20467)
halaloszto Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20471
a fa csap persze er valamit szarazon. az vinne a terhet. nyirasra lenne igenybeveve. azert 2-3 10-12-es csap tuti tobbet bir mint egy 6-os csavar. plusz jo nagy feluleten fekszik fel a fara, nem vag bele mint egy vekony fem csavar.

vajk
Előzmény: optikus (20469)
Kamelot Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20470
"mivel nem látszik, hogy forgástest vagy ívesen hátrahajlik a fog"
Eddig nem értettem, hogy miért nem látszik most rájöttem.3 képet raktam fel ebből pedig látszana de ahányszor belépek ide mindig más képet mutat a fórum egyszerre sosem látom őket,csak akkor amikor felraktam.ezért nem értettem hogy egy hátraköszörült élű szerszám hogy lehet forgástest.Az hogy gépi előtolásra való és nincs a fogás behatárolva az nálam nem játszik szerepet mert csak kis fogással tudok haladni a vill. motor telj. miatt mert csak 1 fázis áll rendelkezésemre.Pár tölgyfa ajtót is csináltam ott aztán csak nagyon kicsi fogással tudtam haladni. Az egyfázis azért csak egyfázis.Mindenki azzal dolgozik amivel tud és lehetősége van rá.Sok használat és köszörülés után sajna kiment a profilból.Ennek az anyagát azért nem lehet összehasonlítani a keményfémlapkával.Nekem már behozta az árát még mindig használom csak már plattolásra.
Előzmény: mlipee (20464)
optikus Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20469
ha lefenykepezed annak orulnek. bar van egy excenteres(?) valamim de az eleg gagyi, biztos nem az amit te irsz. meg ha nagyon akarok akkor tudok csinalni is dolgokat hazilag de azert jobb lenne valami kesz.
sarokvasat semmikep nem teszek ra (hely se nagyon lenne ra).
igazabol osszenyomnam en valami combos facsavarral (hatlap vagy imbuszfejuvel) csak hat az nem tul szimpi meg ha netan egyszer ki kell szedni akkor se az igazi.
ha fa csapot teszek bele (ha raszanom magam) akkor az szarazon er valamit? mert be ugye nem ragasztanam.

vettem egy egesz turheto fa laprugos agyracsot, kemenyfa kerettel egyutt. most azt fogom lekicsinyiteni. mivel szet lehet szedni alkotoelemeire igy nem gond. 80x200-asbol lesz egy 70x170-es es negyed arbol megvan mint a csinaltatosok. a hasznalt meg ugye mind szabvany meret akkor meg mar inkabb vettem egy ujat megha 2-3eft-al dragabb is.

level: lenyeg hogy megkaptad;)

off: passz, d80? topikjaban biztos vannak szakik vagy dpreviewen. rakd be elotte (mely)hutobe. persze a parasodas miatt esszel becsomagolva stb. sztem 6 perc minden gepet megfektet. biztos a d3 jobban birja de hat 6perc az ne keves. latnad az oly 4/3-osokat, marsi megbecsuloned a sajat fatyladat:) dp1-en meg ki sem probaltam a b idot, azt se tudom van e rajta...
Előzmény: kofic (20466)
mlipee Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20468
A cserélhető lapkás kések. A kitörés és a lapka kiállás mértékével a forgácsleválasztás behatárolt, kézi előtolásra kiváló szerszámok. Nem mellesleg, egy alaptestbe többféle profil fogható.
Előzmény: Kamelot (20465)
halaloszto Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20467
off: a D70-en ha a long exp comp-ot nem kapcsolod ki, akkor helybol kiveszi utolag. vagy csillagot fenykepezel??

vajk
Előzmény: kofic (20466)
kofic Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20466
Szia !
Van ágyhoz is excenteres osszehuzo ,ha erre gondoltal. Elfekvoben 2 fajtaval is rendelkezem . Aztan van meg nehany sarkokba beepitheto darab is ,ezeket 1 db csavarral lehet oldani . Ennek a 2 fajtanak a kombinaciojaval szoktam a francia agyakat megoldani . Ha gondolod ,holnap lefotozom oket es atkuldom mailban . Kulonben is logok egy valasszal ,de csak ezen a heten kaptam levegot.

Nagyon off:
"B " idonel a ccd elkezd melegedni es egy rozsaszin fatyol jelenik meg a sarkoknal .360 s-nel mar elegge lathato .
Szerinted mennyi ido alatt hul vissza a nyari ejszakakon ?
Előzmény: optikus (20458)
Kamelot Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20465
Nem forgástest a fogak hátraköszörültek.Milyen egy forgástest alakú forgácsoló szerszám?Hogy az nem maró az biztos.
Előzmény: mlipee (20464)
mlipee Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20464
Miért lennél furcsa? Azért mert nem egyezett a véleményünk keretek összeépítéséről? Szekrényajtóknál én is alkalmazom a kontraprofilos késeket.
A lefényképezett marókésnél továbbra is fenntartom, hogy nem egy klasszikus megoldású. Értem én miért alakította ilyenre a mester, csak így a szerszám kimondottan gépi előtolásra való. A profiltorzulásról nem tudok nyilatkozni, mivel nem látszik, hogy forgástest vagy ívesen hátrahajlik a fog.
Előzmény: Kamelot (20454)
SaGa Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20463
Csak megjegyezném: a tönkanyához szükséges két, egymásra merőleges furatot se olyan egyszerű befúrni, ha meg ez lesz a (súly)tartó is, akkor jó szűk lyukak kellenek, amibe épp csak betolható a csavar. Akkor meg az anyába behajtani szinte lehetetlen, még sablonnal fúrt lyukak esetében is mert semmi mozgástered nem marad...
Előzmény: SaGa (20462)
SaGa Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20462
Amikor én ezeket az ágyakat elkövettem, csak kézi cuccaim voltak, semmi asztali fűrész, meg vastagoló gyalu. A csapokat se olyan nehéz pontosan befúrni, ráadásul manapság (akkoriban még nem volt ilyenem se) egy Wolfcraft csapoló már 4-5 ezer Ft--ból megvan, azzal meg elrontani se nagyon lehet.

A csapokat befúrod az egyik elembe, majd átjelölöd a másikba (erre én kicsit levékonyított, kihegyezett facsapokat használtam) fúrógépben hegyeztem) és annyi. Ha kicsit passzosan megy be, mert nem tökéletesen merőleges, az csak csökkenti a lötyögést...
Előzmény: optikus (20461)
optikus Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20461
hat facsapban nem gondolkodtam, meg ugye hazilag azt pontosan belefurni...
azert ezek az osszehuzok vannak vagy m6-m8-asok. ket db/kotes elbirja sztem. persze a fa csap igenyesebb lenne azt alairom.
Előzmény: SaGa (20459)
halaloszto Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20460
Azt hivjak tonkanyanak :-)

vajk
SaGa Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20459
Jó az, amire gondolsz, de nem az lesz a teherhordó.
2-3db 10-12-es csap és egy ilyen összehúzó tökéletesen megtartja. A súlyt a csapok, tartják, az oldalirányú elmozdulást meg a csavarok akadályozzák meg.

Igaz, nem emeletes, de én megoldottam az ágyainkat csavar és vasalás nélkül.

10-es csapok, a matracot tartó léc és és a lábak alatt 2 db keresztléc tartja össze. A lécek mindkét vége, keresztben át van fúrva és az ágykeretbe ütött csapokra kell összeszereléskor rátolni őket. A lábak alattiakat szintén. A helyük ki van mélyítve vésővel, hogy a lábak alsó síkja és a keresztléc alsó síkja egybe essen. A matractartók helye szintén mélyített, itt az ágykeret belső oldalával vannak a lécek egy síkban, a külső oldal meg túlnyúlik ezen és megtámasztja kívülről a matracot...
Elég intenzíven kell forgolódni ahhoz, hogy megmozduljon, megreccsenjen az ágy.
optikus Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20458
teljesen atmenot nem gondoltam. foleg nem a kerethez. nem tudom minek hivjak azokat a csavarokat amivel keretet szoktak es egy hengeres slicces feju anya van hozza amit oldalrol kell befurni. csak nem tudom az eleg e, valo e, ilyen celra (nyilvan egy illeszteshez 2 vagy 3 db).
Előzmény: halaloszto (20457)
halaloszto Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20457
hatlap+alatet semmikeppen. serulest okozhat. mondanam hogy kapupant es kesz, de a letranal hozzaferheto mindket oldala, es az anyas oldal ott sem jo.

a butorcsavar jo lehet, max meretre kell vagni. ez belso kulcsnyilasu sullyesztett feju, az anya zart es ugyanolyan, de mindkettonel egy kb 2-3mm magas korong kivul marad es felfekszik.

vagy az egyik felebe oldalrol befurt tonkanya, es belso kulcsnyilasu sullyesztett feju csavar a masik darab felol.

vajk
Előzmény: optikus (20455)
Kamelot Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20456
Nem akarlak elkeseríteni de faipari szerszámkészítő készítette bele van ütve a neve is.
Repülőre sem nagyon szeretek ülni hátha lezuhan.
Előzmény: rferi (20452)
optikus Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20455
mesterek! finiselek az agy projektel:) igaz nem kapkodom el. egy emeletes agy lenne a gyereknek (ami valojaban nem is emeletes inkabb amolyan labakon allo, mivel az also agy mar megvan a folott lesz de azzal nem lesz osszenovesztve). a rajzolmanyom itt megtekintheto. nem egy szepsegdijas de a lenyeg rajta van. 200mm szeles 28mm vastag ragasztott fenyo a kerete es 74x44-es a labak. a racs meg a tobbi cucc is megvan.
a kerdesem a kovetkezo lenne. mivel fogassam ossze a keretet es a labakat ugy hogy ha a sors ugy kivanja akkor szetszedheto legyen? facsavar? hatlapfeju v imbusz, alatettel? vagy vannak ezek az agyosszehuzo csavarok? eleg az, birja?
jo volna ha stabil lenne es nem recsegne de azert oldhato maradjon. masik hogy a rajzon nem latszik de lesz merevites a labakon alul. ossze lesznek kotve egy lappal szoval nem csak ugy allnak majd mint egy asztal labai.
Kamelot Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20454
Gondolod ez a kés olyan furcsa mint én?Járt utat sose adj fel járatlanért.
Ehez képest a valóságot a szerszámkészítő változtatta.

Nem saját úton jártam meglevőt másoltam.
Előzmény: mlipee (20447)
archivalo Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20453
Veled vacogok én is...
Előzmény: rferi (20452)
rferi Creative Commons License 2008.07.30 0 0 20452

Nem tudom, én ettől a marótól félnék, mint a tűztől!

Ekkora mély szakadékok a két él között, jó nagy erőkarokat adnak, középen elvékonyítják a szerszám húsát.....

Ebbe nagyon könnyű úgy betolni az anyagot, hogy nem a kés kapja el, és hogy olyankor mi történik, csak a jóisten a megmondhatója.

Még attól is félnék, hogy letörik egy szegmens, és ahogy az kirepül egy jó öt-hatezres fordulatnál.....

Szvsz nem volt normális, aki ezt a marószerszámot tervezte. Mi a francnak vette ki az anyagot a két él közül?

Ráadásul még be is töri a kontúrt, ott, ahol a másik élszárba becsatlakozhatna.......

Előzmény: Kamelot (20444)
Bubi504 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 20451
Nem kizárólag, sőt. Ha egyemberes a műhely, a táblákat amúgy sem tudod egyedül mozgatni - én ezért is vettem inkább egy használt Festool-t.
Előzmény: Pirimidin76 (20449)
mlipee Creative Commons License 2008.07.29 0 0 20450
"a lényegre többen is válaszoltunk."
A kérdés az volt, hogy milyen lapot ajánlunk a laminált lapokhoz. A válaszok többsége azonban inkább a technikáról szólt.
"csak elővágós asztalos körfűrésszel lehet szépen megoldani."
A dekorlemezes technológia hamarabb érkezett mint az elővágós gépek, valahogy annak idején is megoldottuk a kipergésmentes vágást. Nem szoktam olyan dolgokat ajánlani aminek a valóságtartalmáról nem vagyok meggyőződve.A holkelos lap műhelyszinten jól pótolja az elővágós gépeket. Nekem is van egy a műhelyben, rendbehozni a félresikerült darabokat.

Itt egy kép a lapról, a gyártó lényegtelen, nagyjából ugyanazt nyújtják:
Holkelos lap
Előzmény: Pirimidin76 (20449)
Pirimidin76 Creative Commons License 2008.07.29 0 0 20449
a lényegre többen is válaszoltunk. csak elővágós asztalos körfűrésszel lehet szépen megoldani.
Előzmény: mlipee (20441)
kutyala Creative Commons License 2008.07.29 0 0 20448
ja oké, mostmár értem. megyek is pihenni. köszi
Előzmény: mlipee (20447)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!