Szerintetek mi lehet a hiba? Electro Beckum BS 230 Hobbymaster kis szalagfűrészem van. Az alsó és felső szalagvezetők is be vannak állítva. A szalagfeszités is a maximumon van, mégsem akar egyenesen vágni. Folyton elkanyarodik. Még a párhuzamvezető mellet sem tudok vele egyenesen vágni. Lehet h megnyúlt a szalag és mégsem elég feszes. Kézzel megpengetve elég feszesnek tűnik. MIt tegyek. Előre is köszönöm.
Egyik gyanta sem "ereszti" a vizet, csak a bennük lévő üvegszál kapillárisan szívja fel. Emiatt kell valamilyen vízmentesítő festékkel bekenni, hogy az üvegszálak végeit lezárd a külvilágtól. Vannak mindenféle (pld International) festékek, melyek az arany árával vetekednek (egy kilós doboz tizenezer forint), de tökéletesen emgfelel a magyar(?) Rezakrill kétkomponenses autózománc festék is. A poliészter ragad mindenhez (lásd a kezed), csak éppen a nedvesség "taszítja". (sohasem tudom, hogy melyik a hiDroszkópos és melyika hiGroszókapos...) Ezzel szemben az epoxi (hasonlóan a PURhoz) "megy a víz után", azaz a megves fához nemhogy hozzátapad, hanem bele is ívódik. Egyébként ezért illik poliészterezés előtt PUR lakkal lekenni a dolgokat, mert a PURhoz már tökéletesen (levállás nélkül) tapad a poliészter.
Röhej lesz, de működik: UVERAPID acetonnal hígítva egész jó epoxilakkot ad... Egyébként a "hajósok" egyaránt használnak PUR lakkot is, meg epoxi lakkot is. Gyantázáshoz (a nagy tömeg miatt) leginkább poliészter gyantát szoktunk bevetni, de kacifántos helyekre szóba jöhet még az epoxi gyanta is
Az a baj, hogy semmiképpen sem tudod 100%osra csinálni. A rétegelt lemez - még a vízállónak titulált se - nem igazán szereti a vizet. Ha a lapján teljsen lezárod, akkor az él felől fogja felszívni és ezen semmilyen ragasztás, bevonat, bánat tudja micsoda sem segít. Előbb-utóbb (5-6 év) behullámosodik. Egy meogldás van, nevezetesen, ha az egészet körbevonod üveggel (nem karbonnal, mert az fekete) és ezt bevonod műgyantával. Hajó átépítésekor ilyet már bontottunk (hajó kormánya előtti skeg), 10 éves volt és semmi baja. Ekkor csak egy a kérdés: minek a rétegelt lemez, mert semmi sem fog látszani belőle... Én sima vörösfenyő deszkát javasolnék, többszöri lenolajos itatással (amíg felveszi), majd valami fedőfesték: lazúr, vagy színtelen mattlakk, több rétegben. Ennyi. Ja, meg még amit valamelyik kolléga javasolt, nevezesen, hoyg meg kell dönteni, hogy a víz lefolyjon.
Kültéren a fa (jellegű) tárgyak legnagyobb ellensége a (közel) vízszintes felület. A kerti pad is akkor bír ki több évet, ha a víz meg a hó nem marad rajta sokáig. A kerítésdeszkák alsó-felső végeit pedig ferdén szokták fűrészelni, ha mégsem, akkor hamar szétkorhad.
En valami hajora valo lakkot hasznalnek tobb retegben, vagy zomancfesteket (a nyilaszarokat is azzal csinaljak) vagy hasoepitesben szokasos ketkomponensu epoxigyantat meghigitva hogy beigya.
Majd a hajosok megmondjak mivel lehet a gyantat higitani, de ugy emlekszem acetonnal.
mondhatnam csak :) de azert mert nem szeretem es nem tetszik. de lehet hogy az marad ha nincs jobb. esetleg festek van valamilyen? de ha lakk akkor milyen? ketkomponensu, vagy higitos, netan vizes? nem annyira ertek hozza...
az nehez nehezen kezelheto es ha kiesik az ablakbol mikor csinalom az nem tul szerencses... (kb 2 emelet es egy belso udvarra nez ahova igen bajosan tudnek bejutni).
most meg gondoltam egy olyat is hogy egy faracs (vagy fem?) es azon lenne a lap hogy szellozzon. persze az alatamasztasi terulet is limitalt mert nagy resze a levegoben lenne. de nem kell az idok vegezeteig, ha 5 evig jol birja akkor johet a kovetkezo.
a konyhai munkapultnal meg a fenyodeszka is idojarasallobb. gondolj bele, egy 5 evente atmazolt deszkakerites siman kibir 20-30 evet.
a retegelt lemezed meg komoly esellyel meg fog hasasodni ha megazik. ha nem hagyod kint napokra, akkor jo lehet. barmit csinalsz vele, nem lesz a hatas kulonbozo a lakkozastol. miert nem jo a lakkozas?
A leendő vendégházban konyhai munkalap volt a fürdőszobában, egy ytongból épített és lecsempézett "mosdósziget" tetején: valami förtelem volt, ami a bontásakor a napvilágra került. Azon kívül, hogy rossz szaga volt, irgalmatlan módon penészedett. Az élzárás már csak múló emlék volt rajta. A nem laminált felületeken mindenhol penész penész hátán. Szerintem konyhai munkalapot kültérre ne, inkább valami műkővet ajánalanék.
hat a mezei vagatos helyeken levo retegelt lemezrol volna szo. hogy mivel van ragasztva? passz, sztem ti jobban ismeritek. nem buvarkodasra kell hanem hogy napi kulteri hasznalatban eso, hole ne tegye tonkre, naponta 1-2 orat toltene szabadban. de meg van egy hasonlo masik projektem is, egy ablakba szeretnek egy kis "elokert" feleseget alkotni. hogy ne csak egy kis balkonlada ferjen ki hanem tobb is. erre a konyhai pult lapot gondoltam odacsavarozni de szinten kene valami idojaras allosag is.
szerintem ezek majdnem mind valami karbamid-formaldehid gyantaval vannak ragasztva. az osb is, meg a forgacslap is, meg a retegelt lemez is.
vannak azok a mugyantak, amiket a hajoepitok hasznalnak. nemtudom mi az alkatresz, de mugyanta es egy reteg karbonszovet, szepen kihuzva nagyon meno lesz!
Az attól is függ, hogy eleve mivel vannak ragasztva a rétegek. Ha valami műgyantával, akkor szerintem van rá esély, hogy hasonló anyaggal a külseje is impregnálható. Ha enyvezve van, akkor szerintem nem vízhatlanítható.
Még egy dolog: ha jól rémlik, most akciósan lehet kapni 7990 ért a praktikásban 40 darabos marókészletet. EZ ugyanaz, mint a piaci, csak nem 10-11, hanem 8 rugó...
Próbálj rá a botex.ro honlapra - ennek a termékeit árulják az Etele téren. Mintha lenne tisztességes, hoszsúszárú marójuk. A másik lehetőség a Wolfcraft. Nekik is van két marójuk: mindkettőt a fogazósablonhoz ajánlják: az egyik 15 fokos fecske (ilyet is csak a bosch, meg a metabo gyárt, se CMT, se DIMAR, se semmi más) - ez kb 4+ÁFA, DE van ennek egy hengeres párja, szintén 60 mm szárhosszal, vélhetően barátibb áron. Több ötletem nincs... A Mastermax is és a Extreme Challenge maróm is klappra kitolható - a kis Ferm azonban nem! Talán még a Ferm marókészletet lehetne megnézni - az néhány ezer forint =tehát árfekvésben átmenet a profi és a piaci készlet között) és lehet, hogy van benne tisztességes szárhosszúságú.
Egyébként a napokban jártam a praktikásban és feltűnt egy új katalógus. Valami proma nevű cég hirdeti a saját kínálatát - ebben elég profi gépek vannak, sjanos profi áron is... DE ebből derült ki számomra, hogy ők a FERM magyarországi nagykereskedelmi cége. A honapljuk egyelőre csapnivaló (www.promahu.hu), de a kapcsolatfelvételi pont működik és nagyon készséges a kisasszony. A boltjuk egyébkétn a rákosborzasztói Home Centerben található.
Én már rájöttem. A nagynevű gyártók készítenek saját maguk felsőmaró szerszámokat, ezek rendre 6-7 cm hosszúak. A DIMAR és a CMT ilyen hosszban alig-alig csinál 8 mm befogású szerszámot, de 1/2"-os már igen! Ez pedig nem jelenthet mást, mint a.) Összebeszéltek, hogy nem avatkoznak egymás belügyeibe. A brand termékeket CSAK a saját marójukkal lehet használni, ha a barkács kategóriát veszed meg, akkor lesz egy szép doboznyi szerszámod, amihez azonban csak a teljesen összetolható "barkács" gépeket tudod használni. b.) Csak 12, vagy 1/2" patronnal rendelkező gépet szabad megvenni, mert ehhez minden maró biztonságosan jó c.) Inged - gatyád ráfizeted, ha brand marókat akarsz használni, de nem tehetsz mást. Azt a néhány, nagyon járatos marót meg kell venni, Bosch, Makita, vagy Metabo gyártmányokból és darabjáért ki kell fizetni a 6-15 kFtot. d.) Szészeded a maródat és átállítod úgy, hogy teljesen össze lehessen csukni. Ha pusztán csak a rugó menetek felfekvése okozza a gondot, akkor a Baross utcában, a VIII. kerületi POlgármesteri hivatal előtt/mellett van egy rugóbolt, ahol egyedi mérteű rugókat (emberi) áron készítenek. Ha a rugó méretezésével gondod van, szívesen segítek. EGyre azonban figylej: ha le-, vagy elköszörülsz belőle menetet, vagy meneteket, akkor a rugód sokkal keményebb lesz.
Elert engem is a vegzet a rovidszaru marokkal kapcsolatban.
Valahogy eddig nem volt ra szuksegem. Hat ez hihetetlen.
A bosch 1300ace maronak a legeslegalso allasaban a tokmany vege es a talp sikja kozott tobb mint 2cm a tavolsag. Ez mi a fenenere jo? Cserebe felengedve meg ugye vagy 7cm.
Ezzel szemben a kinai maro szumma nincs 7cm hosszu. tehat jol fel tudom huzni a talp fole centikkel, aminek semmi ertelme, viszont ha azt akarom hogy csontig lenyomva a gepet a 16mm ele teljes egeszeben a talp alatt legyen es dolgozzon, akkor kb 15mm-t tudok a szarabol a patronba tolni, amit meg nem merek...
Én a saját senatoromban nem emrem befeszítve mozgatni a kést - egyrészt a te példád miatt, másrészt "érzésre" tényleg nem egy életbiztosítás a spiáter szem... Nem egy nagy durranás felnyitni a rögzítőkart és úgy állítgatni a kést - csak éppen kényelmesebb lenne enélkül.
Ja, még annyi: Bármilyen röhejes, de a fogásmélységet a forgácsrés nagysága is befolyásolja. Minél nagyobb a forgácsrés, annál nagyobbat harap - azonos késállás mellett. Az okát nem tudom, de ez a tapasztalatom. Tehát simán lehet finomítani, vagy durvítani, az elülső lapka mozgatásával. Próbáld ki! Ha ezen már túl vagy, akkor nem tudom, mi lehet a baj. Hacsak, nem az, hogy tényleg rosszul fented a kést. Én könnyen beszéek, mert annyira kezdő vagyok/voltam, hogy a gyalukésekhez vettem egy stanle fenőkocsit. Ezzel tökéletesen (borotvaélesre) tudom fenni, méghozzá úgy, hogy az élszögét se rontom el. Tudom,e zért a profik majd jól megvetnek, de hát valahogy meg kell tanulni... Még annyit a dologhoz, hogy a fenőkocsihoz kapott fenőkő, még a finomabbik oldalán is "durva". Ezért kellett külön venni a vakondban egy finomkövet (nem arkasas követ vettem, csak egy csehet - de ez is tud mindent, néhány száz forintért). Ezzel a felszereltséggel, csak azért nem tükrösre fenődik a kés, mert az egyirányú fenésirány miatt nem polírozódik... AZ van ugyanis, hogy ha túl durva az él (még akár borotvaéles esetben is), attól még "hullámos" marad és lehet, hogy nem geyenletesen harap. Mást nem tudok mondani.
minden gyaluban siman mozgathato, a senatorban is. azota is tokeletesen mukodik. az a peldany egyszeruen hibas volt, es a boltban az az elado faszi eleteben nem latott forgacsot.
a terminatorkez arra utalt, hogy a vastag forgaccsal durva ero kell a tolashoz. a kisebbel meg egyszeruen nekem nem kap bele a tolgyfaba. egyszeruen csuszik a szep fenyes feluleten es kesz.
Szerintem túlságosan bezártad a forgácsnyílást. Külön "pilótaviszga" kell hozzá, hogy tisztességesen be lehessen állítani - se a kés ne lógjon ki túlságosan, de bele ne akadjon a "toroklemezbe" és mégis fogjon. Bevallom őszintén, én úgy csináltam, hogy a nyílást maximálisra állítottam és ebben a helyzetben játszottam addig a késsel, amíg a kellő méretű forgácsvastagságot elértem - ezt puhafával csináltam. Hozzá kell azt is tennem, hogy ezzel a gyaluval én az "átlátszó" forgácsvastagsára játszottam... Ezután addig zártam a nyílást, amíg lehetett és nem akadt bele a késbe - így már tökéletesen működött akár kemény, akár puha fával. A "feketetojású" kezet meg nem értem: minél laposabb a kés, annál könnyebb tolni. Ha mégis nehezen megy, akkor túl nagy a fogásvételed.
Egyébkétn ennél a gyalunál (felétve, hogya stanley-ről beszélünk), simán mozgatható a kés, még lezárt állapotban is. Itt nem tud eltörni a "spiáter fül" - lásd Senator.
Lehet hogy rosszul fenem a kest benne? Tolgyet kellett kicsit gyalulnom. Ha kicsi fogast allitok, egyszeruen nem kap bele. Ha meg nagyobbat, akkor terminatorkez kellene hogy vegigtoljam.