Keresés

Részletes keresés

heusinger Creative Commons License 2025.03.30 -1 0 232660

Üdv tisztelt Topiklakók!

Elnézést kérek az off témáért. Ragasztás témában szeretném a tanácsotokat kérni. A feladat a következő: Ismerősöm polipropilén műanyag kerti medencéjének elkoszolódott falára szeretne hálóra felrakott üvegmozaik táblákat felragasztani. Tehát egyik felület sem nedvszívó. Kontakt ragasztó nem jöhet számításba, mivel utólag nem lehet igazítani a csempét. Valamiféle szerelő ragasztóra gondoltam, de melyik az alkalmas ami a polipropilénhez is jól tapad? Előre is köszönöm az ötleteket, tanácsokat. István

Ricardo 007 Creative Commons License 2025.03.29 0 0 232659

Ács -állványozómunkák,  állványszerkezetek, van hozzá :   építési 1x1 - kötetsorozat !

Előzmény: masterflash (232656)
rferi Creative Commons License 2025.03.29 0 4 232658

Mekkora baszott szívás lesz ez!

PETYUS Creative Commons License 2025.03.29 0 2 232657

Nagy általánosságban a többfunkciós megoldások gyakran vezetnek szíváshoz.

masterflash Creative Commons License 2025.03.29 0 0 232656

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy kamra bepolcozást, de úgy, hogy a kamra két fala még nincs meg és arra gondoltam, hogy hely megtakarításból maga a polc szerkezete lenne a gipszkarton tartó váza is.

Olyasmi keretet szeretnék csinálni, aminek a szerkezete 50x50-es stafliból, meg tetőlécből lenne, ezt megcsinálnám előre, a polcokat meg szép lassan feltölteném raklapból bontott deszkákból.

A falaknál olyan 40-45cm mélységre gondoltam, a gipszkartonnál kb 30cm mélységre, de ez kicsit változhat.

Az a kérdésem, hogy milyen módon lenne érdemes a kötéseket kialakítani, hogy minél hosszabb darabokból lehessen kialakítani a keretet?

Milyen módon érdemes rögzíteni egymáshoz a fákat?

Kéne valami ötletelés erre, mert nem vagyok jártas ezekben a dolgokban a kialakítás technikájában, a megmunkálás már nem gond, ha fejben összeállt a dolog!

kofic Creative Commons License 2025.03.29 0 0 232655

3 golyós sínre egy elólapot nem mernék feltenni, a legkisebb eltérésnél is feszülni fog valamilyen irányban. Hat elemet kellene tökéletesen párhuzamosan felhelyezned. 

Paco véleményét osztom, hogy akár belső fiókot is lehet készíteni. De ezeknél, hogyan fogod megoldani az előlap állítását? 

Az utolsó linkedet sem használnám fel, hasonló beállítási gondok miatt. Ezeknek a rácsoknak megterhelve olyan nyúlásuk lehet oldalra, hogy az előlap beállítása nem lehetséges. 

Léteznek kamraszekrény vasalatok 70-110kg os terhelhetőséggel, de ott az egeész keret döntése megoldott, és az előlap is 3D ben állÍtható. 

A   Blum SPACE TWIN illetve ennek az ikeas kivitele asszimetrikusan van  sínekkel  szerelve. Több darab beszerelése után azt tudom mondani, hogy az ikea forgalmazásában  eladott darabokat NEM lehet beállÍtani. Pedig blum sínekkel vannak szerelve, de olyan cikkszámon szerepelnek amiket nem hoznak kereskedelmi forgalomba. Ezt a kört már megfutottam. 

Viszont számtalanszor rögzítettem egy előlapra 2 fiókot, ezek remekül működnek. Az előbbi verzióhoz képest + 1 db fióksÍnt kell megvenni. Ez jelnleg 7700 között mozog merivobox esetén.  A dedikált blum verziót soha nem szereltem, nem tudom mennyire "nem lötyögős" . 

A kérdés még persze az, hogy milyen szélességben tervezel?  Fűszertartót, vagy valóban 3 fiókot. 

Van a strongnak egy 300 ass korpuszba való  szerelvénye, ha a fronton az elólapi fugák 3 miilli vagy annál nagyobb, akkor ez beépíthető. Vagy keskenyben a Peka tárolók 150-200 mm, de azok olyan árban vannak mint 2 blum fiók. Akkor viszont a fiókra szavaznék mert abból olyan széleset csinálsz amilyet akarsz. Ilyen szerelvényeket jellemzően a maradék helyekre szokás térkitöltőnek betenni. 

A rács esetében nincs akkora veszteséged a helyből mint a többi szerelvény esetében. Ez is szempont. 

Előzmény: joevagyok68 (232648)
Bambula1982 Creative Commons License 2025.03.28 0 1 232654

Nem volt cél a nagyon luxus, elegáns, letisztult dizájn amikor neki kezdtem. Volt egy kép a fejemben nagyjából amikor nekifogtam. Ez több ponton változott közben. Így a végére a belerakott munka és a minősèg tükrében megérdemelt volna egy nemesebb anyagot. Nem lett tökéletes a felületkezelés, ami rontja az összképet kicsit. A fenyő rajzolata engem nem zavar, tetszik is a többi giccsel együtt. A foltosodás ami nem tetszik. Egyébként élőben más nagyon az összhatás. Képtelen vagyok olyan képet készíteni ahol színhelyes lenne és vissza adná a mélységét. Egyébként amiről beszélgetünk az ízlés kérdése is. Persze ha sokan mondják valamire, hogy ronda, az tényleg az. Viszont nekem tetszik összességében, szívesebben nézegetem zene hallgatás közben a saját munkám, mint egy kommersz cső állványt.

Előzmény: szabad paraszt (232652)
Ricardo 007 Creative Commons License 2025.03.28 0 0 232653

De csak szinte.... szerintem tele van giccses minimál giccses mjafaxomnaknevezzem fölöslegességekkel.

Én leragadtam 1pl. okáért az angol klasszikus tölgyfa konyháknál designileg.

Meg a gagyi régi bútoroknál, amik csak az értéküket tartják folyton folyvást a mostani supertrendekkel szemben . ;-))

Előzmény: szabad paraszt (232652)
szabad paraszt Creative Commons License 2025.03.28 0 3 232652

Nem csak! A fenyő nagyon barátságos, számunkra nagyon ismert/közeli, de nem elegáns. Nem lehet belőle elegáns bútort csinálni (szerintem), de barátságos, szerethetőt nagyon is. Persze lehet a felismerhetetlenségig felületkezelni, de akkor már bármiből lehet.

Sok és profi munka van ebben a hangszóró dobozban és nekem az jött le, hogy elegánsnak is szánta Bambula. Ha megnézzük a luxusipart, akkor szinte soha sem dolgozik nem oda illő anyagokkal.

Előzmény: Ricardo 007 (232649)
Paco155 Creative Commons License 2025.03.28 0 0 232651

Ezt úgy szokták csinálni, hog ya legalsó polcnak van egy teljes magasságú előlapja és amikor azt kihúztad   mögötte ott található két külön kihúzható fiók előlap nélkül. 

Szerintem 3 pár görgős sínt nem fogsz tudni úgy felszerelni tökéletesen párhuzamosra, hogy az kihúzásnál ne feszüljön be valahol. 

Előzmény: joevagyok68 (232648)
Ricardo 007 Creative Commons License 2025.03.28 0 0 232650

A másik gond inkább az 1 év alatt 20métersre nőtt feketefenyőből-jegyenyéből van , ami manapság uralja az építőanyagpiacot.

Tehát nem 1mm-es évgyűrűk vannak hanem 6-7mm és a faanyag minden szempontból konvergál a zéróval .....ami nem a munkának szól hanem a juda piacnak....

Előzmény: szabad paraszt (232647)
Ricardo 007 Creative Commons License 2025.03.28 0 0 232649

A pácolás elvitte a neked tetsző irányt, egyébként maradhat fenyőből mert miért ne ? csak lakkpácot kell használni , hogy ne bolonduljon-forduljon meg a fa tónusa. A fenyő is tud homogén és elegáns maradni HA jó a felületkezelés megválasztása.

R-go nem lesz hivalkodó és tolakodó a látványa,           ami szerintem téged zavar.

Előzmény: szabad paraszt (232647)
joevagyok68 Creative Commons License 2025.03.28 0 0 232648

Sziasztok.

Akinek van gyakorlati tapasztalata segítsen légyszíves..

Ha mondjuk egy szekrényben 3 fiók lenne

aminél 3 pár ilyen fióksín lenne felhasználva 

https://butorkellek.eu/butorszerelvenyek/fiokrendszerek/golyos-fiokcsuszok/strong-golyos-teljes-kihuzasu-fioksin-700mm-15975

akkor működőképes lenne az, hogy csak egy "nagy" előlap lenne ?

Lehetne egyszerre mozgatni a 3 "fiókot" ?

Vagy életképtelen/kivitelezhetetlen az ötlet ?

Ha igen miért ?  befeszülne , stb ?

Lehet nem véletlen van a több szintes "fiókoknál" csak az egyik oldalon görgő ?

Mint pl itt

https://butorkellek.eu/butorkiegeszitok/konyhai-femracsok/konyhai-femracs-24250-152-oldallapra-szerelheto-8108?_gl=1*10zh2bq*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQjwkZm_BhDrARIsAAEbX1EWSfjoqEEK4vZsFLc8IcDZgDDj6TqlkMQdRhUyg-bQ8lU7MwurLEgaAunBEALw_wcB

Vagy csak "alul" , mint itt

https://butorkellek.eu/konyhai-femracs-24270-300-feneklapra-szerelheto-3-polcos-8642

Előre is köszi a választ.

szabad paraszt Creative Commons License 2025.03.27 0 4 232647

Nekem ezzel a fenyovel gondom van. Valahogy elveszi az eleganciajat ennek a butordarabnak. Szerintem ehhez a stilushoz sokkal egynemubb, homogenebb fatipus jobban illene (ertsd alig van vagy nincs rajzolata). Legalabb is nekem akkor tetszene, de hat izlesek ...

Előzmény: Bambula1982 (232646)
Bambula1982 Creative Commons License 2025.03.27 0 6 232646

Egy kis update. Csináltam kábelvezetőt. Csavarokat is addig fárasztottam, cserélgettem amíg futnak a hornyok. 

c_s_a_b_i Creative Commons License 2025.03.26 0 0 232645

ha kívülről eléri a lábakat, vagy befér a keze a 7centiméterbe akkor nyilván nem kell a szerszám

a forestes lábon a középső csavar a lábat rögzíti a korpuszhoz, azzal nem állitasz semmit. ugyanúgy az alját kell tekerni

Előzmény: Slam Jr. (232644)
Slam Jr. Creative Commons License 2025.03.25 0 0 232644

Igen és vegye meg a szerszámot hozzá? Nem olyan olcsó, lehet csak egy projekthez kell neki. NRW: igen, átfúrod a szekrény alját, hogy átmenjen rajta a csavar és imbusszal tudod állítani. Az a fehér a csavartakaró.

Előzmény: c_s_a_b_i (232642)
tfe_tng Creative Commons License 2025.03.25 0 0 232643

Ezt muszáj ideraknom:

https://xkcd.com/3067/

:)

c_s_a_b_i Creative Commons License 2025.03.25 0 0 232642

hafele axilo vagy hettich korrekt

mindkettőnek van ekkora lába és van saját szerszáma az állításhoz

Előzmény: .:NRW:. (232640)
Bambula1982 Creative Commons License 2025.03.25 0 0 232641

Legközelebb ne gondolkodj ennyit rajta, írd le nyugodtan. Ezek a legjobb visszajelzések nekem. 

Ami az összeforgatásra szoktam figyelni táblásítasnál, illetve arra, hogy jók legyenek az arányok. Kellően keskeny lécekből álljon a tábla. Amiben a sárgaréz csavarok vannak fedő, az össze van forgatva rendesen. Ezeknél az oldallapoknál arra figyeltem, hogy a rajzolat legyen szép és fusson. A merevítés és lamellózás, valamint a kis méretek miatt bízom benne, hogy nem fog mozogni. 

A csavarok fejére szoktam figyelni, síkba/derékszögbe szeretek mindent. A konyhabútorom nem látszó részein is be vannak állítva a csavarok. Itt egész egyszerűen tartok tőle, hogy eltörik a réz csavar. Vékonyabb sárgaréz csavart már törtem el párat a legnagyobb óvatosság ellenére. Mondjuk azok 2.5-es csavarok voltak kemény fába. Megkenem majd ezek megint és kicsi megjáratom őket, hátha sikerül.

Az utolsó felvetéssel is egyetértek. Eléggé tarka lett. Minden “hiba” előjött a felsoroltak közül. kevés tapasztalatom volt a fenyő színezésével. Szeszes páccal csináltam hasonlót, de azzal ilyen bonyolult szerkezetet nem mertem, mert a sarkokban foltosabb lett volna. Viszont sötétebb árnyalatot akartam. Más anyagból kellett volna dolgoznom így utólag. A fenyő könnyebbnek tűnt a kézi megmunkálás miatt. Összességében nem rossz egyébként, a Shoji és Kumiko díszítéssel van egy régies, kopottas hatása. Élőben jobban adja, de ez tényleg ízlés kérdése. Viszont azt megint jó hallani, hogy nem én rontottam el nagyon, hanem ez ilyen.

Előzmény: kofic (232639)
.:NRW:. Creative Commons License 2025.03.25 0 0 232640

Sziasztok, 7cm-es bútorlábra (szintezőlábra) kenne szükségem, sajnos ilyen alacsonyból nem sokat találtam, Forestben ez a fajta esetleg jó lehet.

Kérdésem, hogy ehhez a korpusz teljesen át kell fúrni? Hogy állítható? Amit eddig ismertem, azon csak alját tekerve lehetett a szintet belőni...

Előre is köszönöm a segítséget

kofic Creative Commons License 2025.03.24 0 1 232639

Napok óta gondolkodom, hogy leírjam vagy sem. 

Mivel maximalistának gondollak a munkáid alapján biztosan nem kritikának fogod fel. 

Gyönyörű igényes munka, gartulálok hozzá. Nincs DE! :)

Az észrevételek: 

A szélességi toldásnál lehetőség szerint összeforgatjuk az anyagot. 8926 esetében itt  nincs jelentősége, sehova nem fog menni, de ha rögzül, hogy miként  illik, az csak hasznodra válik a későbbiekben. 

A 9091 képen a csavarok hornyolását a száliránnyal párhuzamosan " szokás" beállítani. Így fut szépen a szemnek. 

Az utolsó dologgal nem tudsz mit kezdeni, mert ez privát vélemény és ízlés. Nagyon szép anyagból dolgoztál, hibátlan illesztésekkel, én nem színeztem volna semmivel. Eleve nem szeretem a pácolt fenyőt mert negatív rajzolatot ad, hajlamos a foltosodásra. MLS nél régebben a mintateremben léteztek pozitív pácok, de igazából azok sem győztek meg. Egyedül a lúgok tudják természetesen barnítani, sárgítani a felületet. 

Előzmény: Bambula1982 (232633)
rfc Creative Commons License 2025.03.23 0 0 232638

Ha nem tetszik a szivacs, marhatsz bele meandert, ami megtartja a kábelt anélkül is. Csak ahhoz ismerni kell a kábel méretét, hogy olyat marj ami megtartja. Ki kell kísérletezni.

Előzmény: Bambula1982 (232637)
Bambula1982 Creative Commons License 2025.03.23 0 0 232637

Szeretnék valamilyen kábel elvezetőt csinálni. Negyedik panelbe kellene integrálnom valahogy a hátuljába, hogy passzoljon a dizájnba. A nekem tetsző megoldás még nem született meg a fejemben..:)

Előzmény: rfc (232636)
rfc Creative Commons License 2025.03.22 0 0 232636

Kábelcsatornát nem csináltál bele? Egy nút is elég hátra, amibe szivacsokkal belenyomja az ember a kábelt.

Előzmény: Bambula1982 (232635)
Bambula1982 Creative Commons License 2025.03.22 0 1 232635

Olyan állványt szerettem volna az elhelyezés miatt aminek alacsonyan van a súlypontja és tömb szerű. A klasszikus cső és két lemezből álló állványok ennek nem nagyon felelnek meg. Ha megtöltöd akkor jobb a helyzet súlypont szempontból, de minél jobban megtöltöd, annál magasabban lesz. Az enyémnek is tölthető az alja, direkt ilyenre alakítottam. Jön még rá fémből majd rendesebb láb. Hasonló dizájnban mint a mostani fekete fa, de azt nem én csinálom, nem is lett kész. A teteje lebegő hatású, de nincsen közte semmilyen elcsatolás. Merevebb lett így a felső keret és így jobban tetszett a dizájn. Lehet akár közé rakni csapgolyós elcsatolást pl. Elcsatolásra a tüskék hivatottak, illetve 4 kis öntapadós szivacs karika van a hangfalak négy sarka alatt. A szerkezet egyébként van olyan merev mint egy egyszerűbb fém állvány. A hangja egyelőre tetszik.:)

Előzmény: Amadeus214 (232634)
Amadeus214 Creative Commons License 2025.03.22 0 0 232634

A famunka nagyon szép. Állványként nem félsz, hogy nem optimális a hangnak? Az állítható tüskék alapján van közöd a hifizéshez :)

A tetőlap min “lebeg”? Ez design elem vagy valami elcsatolás?

Előzmény: Bambula1982 (232633)
Bambula1982 Creative Commons License 2025.03.22 0 12 232633

Akartam egy pár egyedi hangfal állványt. Itt láthatjátok az eredményt. Túltervezett, túldíszített és minden ami túlzás, de nagyon szerettem vele foglalkozni. A múltkor ehhez a projekthez kerestem a színezési lehetőségeket. Végül a Bormát választottam, mert az MLS itt van közel hozzám. Színezett alapolaj és kemény bútorolaj került rá, illetve wax. Köszi a segítséget még egyszer. Pár kép a link alatt a készítési folyamatról.

https://drive.google.com/drive/folders/1y4D9urkutWuSIu0AujqLSX81c26YPKSH?

usp=sharing

pali923 Creative Commons License 2025.03.21 -1 2 232632

Nálunk asszonypajtás rávett egyszer, hogy hordjam fel a padlásra a gumikat, ráadásul akkor még nem volt lépcső, csak létra. Aztán a következő évtől kezdve otthagyom a gumisnál, és fizetek a tárolásért. Így mulat egy magyar úr, aki nem szeret létrán cipekedni. :)  Majd öregszel ám te is...

Előzmény: VargaRoland (232629)
TrOn Creative Commons License 2025.03.21 0 1 232631

Nekem 5x10-es pallóból van a tároló rész, ugyanígy a kocsi felett. Én nem készítettem neki födémet, mert jelenleg leginkább maradék tetőléceket, deszkákat tárolok fent. A gumiabroncs felpakolását én egyszer tettem meg.

Előzmény: VargaRoland (232629)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!