Keresés

Részletes keresés

GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23788

Kéremszépen: mi gyorsan, szépen és olcsón dolgozunk.

A felsorolt háromból tessék bármelyik kettőt kiválasztani :-))))
.
Előzmény: faszu (23787)
faszu Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23787
Én mondjuk száz alatt biztos hogy nem reprodukálnék egy ilyet ha egy darabról volna szó. Ez kb. duplája, triplája annak az összegnek amenyiért szorgos indonéz mesterek keze munkájához juthatsz. Ők "nagyiparban" nyomják olcsó alapanyagból és nem feltétlenűl a képen látott minőségben.
Előzmény: silver25 (23784)
faszu Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23786
Ez egy ritka ízléses, nagyon jól eltalált arányú és vonalvezetésű, igényesen kivitelezett ópiumasztal. Szerintem aki magát asztalosnak nevezi minden további nélkül meg kell hogy tudjon csinálni egy ilyet. Viszont ha az ár fontos tényező és egyedi darabként szeretnéd legyártatni rosz irányban kutatsz.
Kamelot Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23785
"Fa mindegy milyen csak olcsó és kemény legyen"
A fenyőt vastagon bekell pácolni viagrával.
Amúgy szerintem az asztal elkészítése nem egy délutáni kikapcsolódás. Meglehetősen szerszám és tudásigényes.
Bár gomdolom nem ilyen válaszra vársz.
silver25 Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23784

Sziasztok

Mennyiért lehet kb egy ilyen asztalt megcsináltatni?

http://img0.tar.hu/silver79/size2/37137650.jpg

Fa mindegy milyen csak olcsó és kemény legyen :)

Illetve van e valaki aki képes egyilyet megcsinálni, és tudna rá ajánlatot adni?

Köszi előre is

Üdv

GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23783

Olvasd el halálosztó kollega rövid - ám igen találó - megjegyzését a 23781 -es hozzászólásában. Pont a tiéd alatt van - nem kell sokat navigálni.

Én csak azért nem reagálok rá - mert nem akarok csúnya szavakat használni - de ezek a profil-gyártók (esetleg a kereskedők) tényleg ordas idióták - hogy egy ilyen közhasznú és univerzális profilt eccerüen mellőznek.
.
Előzmény: zskerner (23782)
zskerner Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23782
Esetleg a kivágott darabból lehet csinálni egy ajtót. Hátrány, hogy így a belső síkig kell visszahúzni a klímát, viszont zárt állapotban nem megy be az eső, por stb., nem koszolódik a klíma. A nyílást U alu profillal szegném körbe.
Előzmény: GPS (23769)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23781
es a C sin tortenet kezdodik elolrol...

vajk
Előzmény: GPS (23779)
GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23780

Hááát, üzembehelyezés után biztos kap oda valamilyen gumiszivacs-csikot a luftba, körbe-körbe - ha másért nem is, hát azért, hogy ne szipákolja vissza a túzforró levegőt, ami ott kijön.
.
Előzmény: csoty (23776)
GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23779

Hááát, valami gyári aluprofilra gondoltam én is (U, vagy T) ...de nem hajtva, hanem a sarkokban (esetleg gérben) vágva-hegesztve.

Én innen tudok csemegézni, innen elhoznak nekem bármit - igaz, nem olcsón. 2.200...2.500 Ft/kg.

http://www.blecha.at/a/a100-aluminiumprofile.html
.
Előzmény: halaloszto (23774)
SaGa Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23778
Köszi...
Előzmény: rferi (23766)
GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23777

Nézd: a Dacia (szerű) szeleprugó úgy néz ki, hogy kb. megfelel annak a cirka 30 kilós súlynak, amennyi egy ablakklima.
Alig nyomódik össze tőle (persze 4 darab rugóra oszlik a súly) - viszont nagyon szívesen átveszi-felemészti azt a rezgés-tartományt - amiben ezek a masinák vannak szívesek vergődni.

Első körben arra gondoltunk, hogy majd a rugók belsejébe valami dugó-szerüséget faragunk - gumi-szivacsból - (hogy ne csak rezgő, hanem csillapító-elem is legyen ott)...de végül kiderült, hogy nem kell.

Na most ennek a megoldásnak az árát ne is feszegessük - főleg ha egy autószerelő műhely szemétdonbjáról kapirgálja össze az ember a 4 rugót.
Nagygenerálnál szokás ám kidobálni a tökjó rugókat - és újakra cserélni - így hát nem nagy kunszt a "beszerzés" sem :-)
.
Előzmény: rferi (23775)
csoty Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23776
Szúnyogok ellen is kellene valamit tenni a azzal a lufttal. ;)
rferi Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23775

Ilyen szituációkra léteznek ún. amortizátorok, különböző tömegekhez.

Rengeteget használtunk a Mechlaborban.

Kábé úgy néz ki, hogy egy acéllemez lap, benne nagy luk, abba besütve gumi, aminek közepében a lapra merőlegesen egy besütött cső.

A csőben csavarozod az eszközt, a lap négy sarkán csavarozod a tartókonzolhoz.

Elektronikai katalógusokban még mindig létezik.Sok méret van, kiló szerint választandó.

Farnell, RS, és hasonlók.

Előzmény: GPS (23772)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23774
alapbol U-ra hajlitott 1-1.5 alulemez, szilozva, popszegecselve. megoldja a mechanikat, es ha jol csilaod talan a vizbehatolast is.

vajk
csoty Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23773
Ez csak a vak tyúk szerencséjének köszönhetitek. Ne csodálkozz, ha a lakókocsidnál épp nem jön be. Sok-sok évvel ezelőtt foglalkoztam a fúrórudak rezgéscsillapításával. Arra a következtetésre jutottam, hogy energiaelnyelő közeg nélkül az összes próbálkozás a kút kávájára sz@rás esete. :)
GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23772

Persze, a külső-belső élet mindenképp összekötném (lezárnám) valamivel - csak még azt nem tudom, hogy mivel?
Az is igaz, hogy kéne tudni a szendvics vastagságát - de ezt majd egy próbafúrással lemérem majd.

A rugós-felfüggesztés meg egy nagyon érdekes dolog ám. Egyszer kaptunk a céghez egy használt, amerikai ablak-klimát és beépítettük egy külső-ajtót elzáró szekrény-szerüségbe.
Uramatyám, mit művelt ott az az egyébként csendes masina. 5 percig nem lehetett bent lenni attól a sunyi morajlástól amit a szekrénynek adott át.

Na onnantól aztán minden létező anyagot kipróbáltunk alá. Gumiszivacsot, posztót, közetgyapotot...de még kombináltuk is rétegesen...hátha.
A szelprugós megoldás már végső elkeseredésben született - mint valami "már minden-mindegy" gondolat.

És láss csodát. Nem jött hogy elhigyjuk - egyszerüen megszünt minden zaj, rezgés, stb....csak a gép ciripelése hallatszot az egészből.
Menet közben újjal megtapenoltuk a rúgókat...hát bizony azok rezegtek ám rendesen - vagyis vették át (és oltották) a rezgést - ahogy kell.
.
Előzmény: halaloszto (23770)
faszu Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23771
Köszi a válaszokat! Megfontolom a profílra köszörült citlinges megoldást, de lehet hogy veszek valami durvább, harapósabb csiszolóvásznat.
Különben elég jól el lehet csiszolgatni séta közben, persze könnyebb mondjuk egy nagyobb, ívesebb alkatrészt pl. karfát, amit be lehet szorítani hónalá :))
halaloszto Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23770
1. a merev keret azert kell, hogy a ki-be huzogataskor ne rangatsd a lemezeket osszevissza mert beszakad. meg ne is menjen koze semmi.

2. ha a rugok bevaltak, akkor hajra, de en valami energiaelnyelo dolgot hasznalnek, nem rugot.

3. a keret korbe kifele ki kell alljon, felul esocsatornakent, alul vizorrosan.

4. nem hasznalt allapot esetere csinalnek kivul valami tepsialaku fedot, amit fel lehet tenni ra.

5. a resbe polifoam

vajk
Előzmény: GPS (23769)
GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23769

Igen, jól értetted, úgy van, ahogy mondod.

Annyi megjegyzéssel, hogy a nyilás peremét nem terhelném a klima súlyával - ugyanis az egy kemény polcon fog állni odabent.

Vagyis a luk tényleg csak ki-kukucskálója lesz a klimának - terhet nem bízok rá.
Még kb. 5-10 mm luft is lessz ott körbe-körbe, 2 okból is:

1) Kell a luft - alul is - mert a klima nem mereven lesz rögzítve a lakókocsihoz, hanem 4 darab motor-szeleprugón (pl. a Dacia, stb. motorból) azokon fog állni.
Ez azért van, hogy a kasztni ne vegye át a klima rezgéseit - amik óhatatlanul is jelen vannak. Ez egy általam kipróbált megoldás - kérésre elmesélem hogy néz ki.

2) Müködéskor a klima ki lesz tolva kb. 5-10 centit az oldalfaltól kivülre - szállításkor meg be lesz húzva szintig.

Az még egy külön mese, hogy hogyan oldjam meg, hogy az eső majd ne csurogjon be a klima mellett, a luftnál? De szerintem oda majd kap egy 5-6 centire kiálló "szemöldököt", vagy ilyesmit.
.
Előzmény: halaloszto (23768)
halaloszto Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23768
1. mindenkeppen kell bele valami keret, ami osszekapcsolja a szendvics kulso es belso fedoreteget, hogy a terheles ne a szigetelest/toltoanyagot tegye tonkre.

2. klima lesz benne? vagy egy ajto? azert ez sokat szamit a kerdes eldontesehez. belul farostlemez, kivul alulemez kozepen purhab a cucc?

vajk
Előzmény: GPS (23767)
GPS Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23767

Kedves kollegák!

Lenne nekem egy kollaterális barkács-kérdésem: ha nektek kéne egy ablak-klima méretű lukat vágni egy lakókocsi oldalába - mivel dolgoznátok el a luk szélét - hogy ne maradjon úgy a nyers vágás?

Tudtok valami szélesebb szegély-anyagot (estleg valami gumi-holmit, méterre) vagy mit tudom én - bármit, amivel el lehetne dolgozni?

Becslésem szerint, a falvastagság (a szendvics) olyan 5 centi vastagságú lehet. Kivágni nem gond - na de utána?

Kössz a tippeket, előre is.
.
rferi Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23766
A Tompa utcánál.
Előzmény: SaGa (23765)
SaGa Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23765
A nagykörút elég hosszú. Merre felé esik a Bakos?
Előzmény: rferi (23764)
rferi Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23764

Ma reggel a nagykörúti Bakos kirakatában láttam cittlinget:

És a közelmúltban volt szó a pántvésőről, nos narexből, viszonylag kis méretben van egy két darabos készlet is:

Ezek jóval keskenyebbek és vékonyabbak, mint amit én örököltem az apámtól, de abban az időben leginkább csak a diópántot használt.

Szal szerintem ezek finom kis pántokra valók.

h.moni Creative Commons License 2009.01.20 0 0 23763
Ezt úgy értettem, hogy a bükkfa, mivel "sűrűbb"anyag, talán nem issza annyira, mint a porózusabb, puhább fenyő, ezért nem is annyira sötét a szín bükkön.Na és a színminta gondolom bükkön van,tehát ahhoz tudunk viszonyítani.Gondoltam,hogy bármilyen fára felvihető,csak próbáltam rövidítve egyszerűsíteni a mondandóm. :)A hydrowood-ot is használtam már a fenyőn kívül másfajta fán is (a Thonet szék nemtom miből van, de nem fenyő,az tuti),de a színminta  fenyőn van ,tehát jobban látom az elérhető eredményt,ha fenyőre szánom.NNa ez megint kusza lett,mert annyira akarom magyarázni :))
Előzmény: kofic (23762)
kofic Creative Commons License 2009.01.19 0 0 23762
"A Milesi eleve bükkfára szánta, gondolom nem véletlenül"

Igazabol a felhasznalo donti el ,hogy milyen fafajra alkalmazza . Hogy a dobozara mit irnak,ebben a tekintetben nincs jelentosege . Pl. az utolso vasarlasaim kozott szerepelt egy nyir alapra szignozott pac ,de ettol meg bukkre lett felhasznalva .
Előzmény: h.moni (23760)
h.moni Creative Commons License 2009.01.19 0 0 23761
Ja, és hasonló szekrényt láttam már barnán,az egyik rokonomnál.Kicsit félek, mert eddig székeket, komódokat ,asztalt újítottam fel, "ekkorát" még nem,de ahogy miniszterelnökünk is mondja ."csináljuk meg":)))
h.moni Creative Commons License 2009.01.19 0 0 23760
Köszönöm,nem vettem kioktatásnak.A Milesi pácot elvetettem, mert az a juharfa székünkön szép, de ezen a szekrényen nagyon sötét,hiába ugyanaz a szín.Ráadásul nincs is vele akkora tapasztalatom, mint a Hydrowood-dal.A Milesi eleve bükkfára szánta, gondolom nem véletlenül.:(Kárba nem megy a pác, mert az asztal (szintén juhar) mindenképpen az a szín lesz, a székek miatt.A szekrényre mostmár mindenképpen világosabb színt szeretnék,de hasonló árnyalatban.Mivel vizuális vagyok,nekem látnom kellett, milyen színre szívja magát,te, aki tapasztaltabb vagy,már tudtad enélkül is ,hogy nem lesz jó.:)) Nem gondoltam, hogy ennyire "beszívja ".Természetesen nem kentem át rögtön az elejét, tehát nem 'veszett fejsze nyele.'A szekrény fenyőből van, de nem furnér,hanem tul.képpen 'deszkákból' van összeakva.A hátlapja is.Még sosem láttam ilyet.Ám örülök nekiA Hydrowood fenyőre van "próbálva", ismerem a lakkját is,könnyű vele dolgozni, szeretem- bár sajna nem olcsó :(.A boltban lehet kérni festékszóróba töltést,tehát a lakkszórás is megoldott. Én "használni" szeretném a szekrényt, ezért újítanám fel 'legjobb tudásom szerint', és ezért  nem is próbálkozom restaurálással.Az nekem túl magas labda.Nem akarok elrontani értékes,régi "műveket",ezért csak magamnak garázdálkodom, de úgy érzem, eddig nem tettem tönkre semmit :) A bútor megvételénél nem tudtam az értékességet, bár sejtettem, hogy nem akármi.Nem szándékozom eladni, egy éve vágyakoztam utána, de mindig is barnán láttam magamban-bár nem túl sötéten, csak mint a hozzávaló ágy színe.(Az ágy meglétéről csak a szekrényvételnél értesültem,és lecsaptam arra is)A Milesi gyenge próbálkozás volt ,nekem is voltak belül kétségeim ,de látnom kellett, hogy nem jó. Ilyen kuka vagyok nna :)Nagyon örülök, hogy a fórumon segítséget találhatok, mert könnyebb így, mint kísérletezgetni.A szék is a "kedvenc" pácfajtával és lakkjával van kezelve, az ülőkét is én cseréltem (04-es rétegelt lemez), mert középen ketté volt hasadva.
Előzmény: kofic (23759)
kofic Creative Commons License 2009.01.19 0 0 23759
Kedves h.moni !
Az alabbiakat nem kioktatasnak ,hanem tanacsnak szanom!
Elsosorban gratulalok a szekedhez !

Szerintem egy ilyen felujitasnal a legfontosabb ,hogy az elejen egy pontos kepet kell kialakitani felujitando targyrol es legalabb ilyen pontosan kell tudni ,hogy mit szeretnel latni vegeredmenykent . Persze a vegcel 100% -ig soha nem fog teljesulni ,de mindenkeppen torekedni kell ra !

Egy bizonyos gyakorlattal mar elore "latni " is lehet a kesz darabot .Ehhez a tervhez szukseg van a butor anyaganak ,elkeszitesenek ismeretehez . Az elozetes probakat
lehetoleg egy kevesbe lathato helyen kell elvegezni .
Igazabol meg mindig nem derult ki ,hogy mibol is van ez a butor . Mondjuk ez leginkabb neked fontos , de multkor en irtam ,hogy sotet lesz az a pac . De ugyanazon pac egeszen mas kepet mutat egy fenyon es egy bukkon . Azt is merlegelni kell ,hogy egy ekkora tomeg milyen kepet mutat majd ebben a sotet szinben .
A pac valasztasakor mar tudni kell elore a tovabbi feluletkezeles anyagait . Ha lakk akkor vizes vagy oldoszeres , politur vagy akar olaj es viasz .

Ha pedig tenyleg ennyit er ez a butor akkor egy jominosegu felujitas sokat emelhet az erteken , de sajnos a forditottja is igaz . Szandekosan nem hasznaltam a restauralas szot mert arra egeszen mas szabalyok vonatkoznak . Ajanlom a tv Deko -Kalapacs alatt c. musorat elegge szinesen mutatja be a butorokat stilusokat keves felujitassal fuszerezve .

Tovabbi oromteli munkat !

Előzmény: h.moni (23751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!