Hmm, szóval nem ragasztják le. Kár, biztam benne, hogy valami "nempalmatex" ragasztóval ragasztják, mert azt nagyon útálom. Ismerem, használtam már sokszor, most is kell még lenni valahol egy fél dobozzal (ha be nem száradt), de nem vagyok oda a szagáért. Viszont ragad, mint az állat. Majd kiviszem szabadba, ha azzal kell lekennem.
Ezt a vékonyléces trükköt ismerem, középről érdemes kezdeni kihuzogatni, én is így tervezem, ha marad a palmatex.
ps: van egy olyan trukk, hogy beragasztozod az asztalt, ugyis kell hagyni szaradni, rateszel harom vekony lecet, rudat, hasonlot. beragacsolod a laminaltpadlot, rafekteted a rudakra. pozicionalsz, osszehuzod a klikkes izet hogy szepen egybe legyen, es egyesevel kihuzod alola a rudakat. beleesik a ragacsba, es kesz is.
OK, biztos nem. Még soha nem kellett laminált padlót leraknom. Egyébként ezt mivel szokták leragasztani? Gondolom valamivel csak le kell ragasztani, nem klaffoghat :)
Az öregem 40 éve festő, sok lazúrt kipróbált már, erre esküszik, ezért merem bátran ajánlani. Mellékesen a gyártó is 10 év garanciát ad, Kemikál termék. Nem olcsó, de kiadós, nagyon vékonyan lehet kenni. http://www.kemikalrt.hu/dokumentum.php?id=75
Bocs, ez lemaradt. Vastaglazúrt szivacshengerrel nem tudsz tisztességesen felhordani, mert ahhoz túl sűrű. Hígabb festékhez viszont teljesen jó. Ahhoz képest, hogy lakkozó hengernek árulják, sok mindenhez való, de lakkhoz semmiképp... :o) Nekem lazúrhoz a velúrhenger jött be a legjobban. Próbáltam teddível is, de az sem az igazi, csak a velúr.
Kösz, ettől féltem. Persze logikus, kell az a padló aljára, hogy ne szívja meg magát.
Van valakinek ötlete, hogy mivel lehetne a laminált padlót felragasztani rétegelt lemezre? Mivel műanyagos a padló hátulja is, így gondolom a sima fehér asztalosragasztó nem jó. Palmatex szerű "contact cement" esetleg, de félek tőle a csíkok illesztése miatt. Előre összeilleszteni a csíkokat, lekenni mindkét felületet és imádkozni, hogy ne csússzanak szét amíg a két felület összeér?
Elvileg, kültérre a Sadolinnál nincsen jobb. Nekem a teraszom volt Bondex-szel kelenve, 5-6 évet bírt ki, azután kellett felújítani. Nem tudom, neked mennyi a tűrésed, ez talán elegendő. A Piktor festékárulánc forgalmazza, máshol nem nagyon láttam. Van egy alapozó, egy fedő és egy záró rétege, én mind a hármad használtam. Annyi csak a tudomány, hog ykültérre színtelent nem azsbad kirakni, mert ebben nincs benne az az adalké, ami az UV állóságot biztosítaná: ez valami színes holmi, ezért nem tudják beletenni. Pórbáld meg, nekem bejött.
Igazából nem olyan hirtelen dolog ez, mert amit ki akarok alakítani ilyen lapot, arra van nekem egy 200x100-as tábla. Olyan amit adtam Dacianak is.Most lemértem, azon 1,5mm-es a dekorit.
(még van egy, ha kéri valaki, ajándékba).
Csak felmerült a kérdés bennem, a témához.
(amúgy hogy apu mennyire előre járt: 69-ben csinálta meg a konyhabútort, és minden felületét ilyennel burkolta.Évtizedekig senkinek eszébe nem jutott ilyesmi, pedig amit ez az anyag kibír....Aztán az ajtók mintája valamikor a kilencvenes évek második felében köszönt vissza egy dekorit lemezről, persze már posztformingolva, 0,4mm vastagon, és kegyetlen drágán.)
Ami tokeletesen es frissen felujitott az egy skandinav sideboard . Ami felig van kesz : 2 szek 2 fotel 1 lingel eloszoba 1 szamitogep asztal ezek evek ota keszulnek..... Az elozo lakasba is 4 evig keszult a beepitett szekreny . Az agy viszont elkeszult , az utolso lokest az adta meg amikor kedves parom az elozo agyat megerositette nehany kapupant csavarral ,de ugy, hogy 5 cm kilogott a menetes oldal az agydeszkabol es feltepte a sarkamat . Es karacsonyra kapott egy tukrot a furdobe . Fel is kellett szerelnem , es szerencsesen elfurtam a vizvezeteket .Csokoltattam a vizvezetek szerelo mestert aki A-bol B -be atlosan vezette a csoveket !
Ezt a hsz. is o szerette volna megirni , mondvan most vegre elmondhatja ,hogy mi nincs kesz .
Három éve kentem le aborovi deszkákat-előtte az alapozót is használtam ahogyan kell- de már most nagyon szarul néz ki.
Tudtok-e ajánlani valami vastaglazúrt ami ennél jobb minőségű és ecsettel felhordható? Eszembe jutott az is hogy milyen lenne szivacshengerrel felvinni. Szórni nincs lehetőségem.
"Azzal voltak szerelve, csak még frekiváltók nem hiszem hogy voltak rajtuk."
Szerintem elméletben ugyanarról beszéltek, csak a szóhasználat változott (ha nem majd felvilágosítasz). Annak idején periódusról tanultunk és nem váltottuk, hanem átalakítottuk egy nagy böhöm generátor+motor kombóval. A vége úgy is az volt, hogy 400 Hz pörgette a motort.
Koszi motor ugyben az okositast ! A dekorit nem tudom ,hogy oregszik -e es a" buszos maradek " anyagaban mennyire azonos a mai lapok anyagaval. De tetelezzuk fel ,hogy nincs kulonbseg . Akkor meg gyakorlatilag mindegy ,hogy mennyire hullamos lemezt adsz le enyveztetni . Az a par tonna majd kisimitja . Ezt is le kell kontrazni , de a legolcsobb furner is jo hozza ,vagy ha ennyi a maradekod van akkor termeszetesen ez mehet a fonakjara is .
Arra is felhivhatod a figyelmet , hogy pucoljak ki a prest , enyvmaradek stb . ne maradjon benne mert megserti a dekort . Ez hatvanyozottan igaz a fembevonatos dekorokra , dacara annak ,hogy vedofoliaval vanak ellatva .
kofic - köszönöm a segítséget! Valóban a dekoritlemez (vagy dekorlemezként is emlegetik?) lesz az, amire gondoltam. Meglátom, hogy ezzel vagy más módon oldom meg, mert lehet, hogy ráragasztok inkább még 2-3 csík 7-8mm vastag laminált padlót és kivágok egy 20x30cm-es helyet betétnek, ahogy szokás is. Jelenleg simán a rétegelt lemez asztalhoz van csavarozva a maró. (Most látom, hogy félreérthető, amit írtam. Természetesen egy rétegben ragasztanám rá, a csíkok egymás mellé jönnek, hogy kiadja az asztal szélességét.)
Ezzel kapcsolatos a következő kérdésem: a szokásos laminált padló csíkok (azt hiszem olyan 19cm széles és úgy 1.5m hosszú szokott lenni) hátoldalán mi van? Csupaszon látszik az MDF vagy HDF hordozó vagy van valami "backer" vagy kontradekor anyag ráragasztva? Azért kérdezem mert az izgat, hogy mivel lehet felragasztani a rétegelt lemez asztalra. Ha MDF/HDF, akkor gondolom jó hozzá a kutya közönséges fehér asztalos ragasztó, de ha az is valami műanyag, akkor nem tudom mivel lehet felragasztani.
Hát, igen, a realitás tényleg az, hogy standard dolgokat nem éri meg sk készíteni. A szék (bár általánosítani nem lehet) pedig tipikusan olyan tárgy, ami sorozatgyártásban térül meg.
Állítólag a turbinák hatásfoka magas fordulaton jó, ezért ott járatják őket.
Egyelőre csak hírek szállingóztak, de kiváncsiak vagyunk rá mi is, nem mindennapi történet lesz.
(mostanában a párszáz kilowattos Ward-Leonard gépcsoporton játszadozunk, mikor beindul, mintha egy rakéta szálna fel!(csak 1000 fordulat percenként) :)))De ez másfél tonna kompletten.Az meg állítólag pár tíz kiló lesz!
Azzal voltak szerelve, csak még frekiváltók nem hiszem hogy voltak rajtuk.
Ma egy prosztó frekiváltó 400Hz-ig megy fel.Szal fel lehet pörgetni az indukciós motorokat rendesen, csak bírja ki! :))))
Ja!
És azt érdemes tudni, hogy ahogy pörgeted felfelé a mocit, úgy növekszik a leadott teljesítménye, anélkül, hogy túlterhelnéd (ha jól van beállítva a frekiváltó, teszem hozzá).
Szal ha annyira nem is, mint az elméleti (kétszeres-fordulat-kétszeres teljesítmény), de azért elég rendesen.
Szal komoly teljesítményeket lehet kivenni egy maroknyi motorból is ilyen módon.
Ezek táblában voltak, van vagy méter széles.Szerinted fel lehetne még ezt ragasztani sík lapra?Majd kirugja magát a ragasztáskor, ha másképp nem?
(aszinkronon indukciósat akartam érteni, igen.De a szervomotor azért fontos, mert a sima motorok forgórészét nem csinálják olyan jól meg, hogy elbírja a 10-20 ezres fordulatszámot.Szétesik, mint a tiedében az aluöntés.Ahhoz spécin megcsinált forgórész kell, ami tuti nem robban fel a fordulattól.Az meg a szervók sajátja)
Csak a pertinax a spéci prespán, mert két réteg prespánlemez közé bekasíroztak egy réteg műanyagfóliát, a nygobb átütési szilárdság elérése érdekében.(Már ha jól emlékszem)
Jó drága, és egyre kevesebb helyen lehet kapni.
Prespánt is.Régen prespánt még a könyvkötős anyagokat áruló barátom is árult, ma meg beszerezni sem nagyon tudja.
most nézegetem a bauhaus szóróújságát, és láttam benne valamit ami érdekel.
Van egy oldal ami csak mindenféle mérőbigyókat reklámoz. Itt van 3 féle lézeres távolságmérő! Egyik egy noname ami kb 18.000 fabatka van egy Bosch ami 25.000-30.000 fabatka és van egy ami stabila (én nem ismerem ezt a márkát) ami 36.000 fabatka.
Ismeri valamelyikőtök ezeket? Érdemes ilyesmiben gondolkozni? Mik lehetnek a különbségek ezek közt?
az én hálószobabútorm az kb. 8 éve készül... el kellene már jutnom legalább a konkrét tervekig... De mentségemre legyen szólva, a project pénzhiány miatt állt meg a megtermékenyítés állapotában...:)
De pl az étkezőmben a székeket is megvásároltam, mivel rezsiben is majd a duplájában tudtam volna megcsinálni ugyanazt a minőséget.
A konyhabútorom az saját, beszállítók által gyártott MDF es ajtókkal.
a házamon lévő "új" ablakok ( 2000-ben építkeztem) vásároltak voltak. Szabvány méretűek, így mindenképpen olcsóbbak voltak mint ha én csinálom. A bejárati dupla ajtóm az saját! Az előszobában lévő cipős-akasztós kombináció saját. A lépcső alatti "ferde" pakolós szekrény saját. Az irodának kinevezett (TV szekrénnyel ami már több mint 10 éves) falrészem saját. A fűrdőben lévő nagyméretű pakolós szekrény saját. A gyerekszobában lévő bútorok nagyrészben (90%) saját, de azok is több mint 10 évesek...
Tényleg, erről jut eszembe, kedves hivatásosok! Ti ráértek magatoknak bútort készíteni? Érdekelne, hogy egy asztalos mindent magának készít, avagy vásárol az ikejában (a feleség), netán csak antik bútorok játszanak? Netán érvényes az a "tétel", amit a suszterek kapcsán tart a szólás?
Majd meglátjuk, ha pörögni forog a fórum, akkor tényleg nincs munka :((
(24883) rferi, köszi, újabb motorvétel nincs a láthatáron :) szerencsére. (az érdekes, amit arról a furi motorról írtál, mihez kell ilyen irdatlan fordulatszám?) A dekoritot nem lehet valamilyen "hőkezeléssel" (vasaló, hőlégfúvó) egyengetni kicsit? (szerintem ezek az anyagok hajlamosak "öregedni" vagyis törékenyebbé válnak, repedeznek, stb.)
(24888) vajk, sejtettem, hogy nem kéne szakkifejezéseket használnom ("merülőmaró"), még idézőjelben sem, mert kiderül, hogy tényleg létezik ilyen elnevezés :)
(24893) Kamelot, ez jó link, tényleg _főorsómotort_ emlegettek, hogy azt keressek.
"....a fasz se érti ezeket az aztalosokat, mert hozzám dőlnek a jobbnál jobb megbizatások, a tarifát önként megemelte a megrendelő 30 %-al - viszont a fizetési határidőt lecsökkentette 3 napra - és kilátásba helyezte, hogy áprilistól kezdve előre fogja kifizetni a munkákat."
Abba is hagyom, mert ettől a mondattól elkezdett valami szikrázni a gépemben....és sötét füst jön ki a CD-résen. .
Maga a telep szép rendezett 3 nagy épület van rajta. Faipari gépekből elég kevés van kiállítva a fémipariak elég sok helyet foglalnak. 4 m-es lemezhajlító és egyebek.
Nagyon koszonom , de nekem ebben a formaban ezek semmit se mondanak :) A villanymotorokrol eppen eleget tudtam meg januarban ....
Amirol a Feri beszelt azt ertettem ,csak arra voltam kivancsi ,hogy a regi ,behemot felsomarok is ezzel voltak-e szerelve . off Pecsett lattatok valamit ? Annak a telepnenek a szomszedsagaban dolgoztam regen , de akkor ott meg csak allig ero gaz volt. A Ranga László ott fordult meg mindig a Lada VFTS -sel, a Légszeszgyár u. ezen szakasza volt a probautja . Ott butykoltek mindig az autot .
Nem tudom , mert tekercsben szoktam venni . Ill. tablaban , de kb.50 cm atmeroju hengerbe fel lehet tekerni ,es igy lehet szallitani ,meg igy is tarolom. Enyvezeskor meg kisimul , mivel nincs mas valasztasa .
A dekoritlemezek minosegi kulonbsegeirol meg szerintem Erzsébeti mar irt egyszer. ??
Az aszinkor motor= indukcios motor??
Mert az elv amit leirtal az nagyon hasonlatos . A regi ,allvanyos felsomarok mukodtek ezzel . De ott mindig indukcios motort emlegettek -meg a revolverfejet .
errefele siman papirbakelitnek hivjak. mint ahogy atextolitot is textilbakelitnek, a textolit valamelyik gyarto markaneve. az uveto, sklotextit is csak markanevei a mezei uvegszalas mugyanta lemeznek, amibol a nyak is van.
Igaz, a törésnél gyanúsan látszik a rétegeltség...dehát attól az még lehetne bármi benne.
Egyébként nincs mit csodálkozni - mert már 100 éve létezik ilyen papír-alapú, bakelit-szerű anyag - aminek a neve most nem ugrik be nekem - minden esetre a textolit rokona - csak textil helyett papír volt benne.
Helytelenül "prespán"-nak is hívták - de tuti nem az a korrekt neve. Villanyszereléshez használták, tábláknak, ilyesmiknek. .
Azt nem tudod véletlenül, hogy ezt a dekoritot mivel lehet kiegyenesíteni?
Nekem ui. van elég sok, még apám vette az Ikarus maradékhasznosító telepén (a régesrégi buszokban a belső borítás ebből volt), de fenn van a padláson 40 éve, és bekanyarodott.Nem kicsit.
(annak idején az annyira természetes volt nekünk, hogy a kerítésünk meg a ház műkő borításának a zsaluzatát ezzel borította, mert így végtelen öntést kibírt, és a kapott felület tükörsima volt.
Bedolgozva van belőle vagy 100négyzetméter.Még őrzöm a zsalukat. :)
Amúgy ahogy elnézem, szerintem ez nem más, mint papírbakelit, aminek az egyik felére valami eszméletlen kopásálló módon szín kerül.
Ha jó a sima barna papírbakelit, akkor azt 1mm-es vastagságban még táblában is simán ki lehet fizetni.
1700 kilója, de egy tábla nem lehet több 3-4 kilónál.
Ha ilyesmi magas fordulatú motort keresel, akkor azt ne barkácsosban tedd.
A szervómotorok között kereskedjél, keress aszinkront, három fázisút, és kösd rá a frekiváltódra!
Azokat fel lehet kergetni némelyiket 400Hz-ig is, ott pedig ((400Hz/50Hz)/3000=)24000 fordulatig jut el, ha kétpólusú motor.Pólusszám növekedéssel arányosan csökken a max fordulatszám.(négypólus -->12000, hatpólus -->8, nyolcpólus -->6, stb)
(mostanában kell majd hajtást csinálnunk egy olyan mocihoz, ami 180 ezret pörög, kétöklömnyi gép, és valami 100kilowatt! :))))
Nezzel be a Gyurasicshoz , Nevtelen u 5 (Harsfa Butor) szerintem nekik van maradek dekoritlemezuk es ra is tudjak enyvezni . Nem olcso anyag de a maradekra ,foleg ha nem vagy" szin es minta erzekeny "akkor szerintem meg lehet veluk alkudni . Ez kb az a kategoria ,hogy mit tudnak kezdeni 50 cm pulttetovel .
Ehhez a DeWalt motorhoz még annyit, hogy szerintem a piacon ilyen paraméterű motort nem nagyon találni, vagy ha igen, akkor még drágábban. Én tettem rá kísérletet, felhívtam pár céget, akik villanymotorokkal foglalkoznak, egyik sem tudott segíteni, amikor meghallották a fordulatszámot, illetve volt egy, aki adott egy közelítően félmilkás árajánlatot...
Én éppen 10 éve vettem egy ilyen magas fordulatszámú motort, ami a kiegészítőivel együtt akkor került 140.000Ft-ba!
Prospektus fotó alapján rendeltem. E hónap 20.-a környékére ígérték.Ha meglesz majd rakok fel fotókat. Szeretném úgy megcsinálni hogy az Expert és a Casals is felfogható legyen. A katalógusban 56kg szerepel. Ezt nem nagyon tudom elhinni. Nekem az Einhell asztalkába a vezető, a fésűs szorítók, meg a betétgyűrűk tetszett meg.Az általad is leírtak miatt a teljes kiábrándulás.+ a maró is nagyon gyenge.
Hogy egyértelmű legyen (és elnézést, ezt nem részleteztem az eredeti üzenetben), egy meglévő, rétegelt lemez maróasztalra gondoltam felragasztani ezt az anyagot a további kopás megakadályozása végett.
Soká írta: "wudpekker nem tudja a nevét, annak, amit akar". Pontosítok: magyarul nem tudom. Angolul "plastic laminate", bár ettől aztán nem vagyunk beljebb. Az sem segít, hogy "Formica" néven is emlegetik néha, mert ez egy cég neve, tudjátok, nemrég volt róla szó, ez olyan mint a flex, lamelló, stb.
Utóbbihoz adalék: "contact cement", magyarul palmatex-szel szokták felragasztani.
Nem vagyok vegyész, nem tudom valójában milyen lehet ez, de teljesen mindegy is, ha a fenti követelményeknek megfelel és persze nem aranyárban mérik. Holnap majd körülnézek a helyi barkácsáruházakban, talán nem is akkora ritkaság. Egyébként pécsi vagyok.
Szoritokkal nagyon nehez ugy lefogni ,hogy az hibatlan legyen . Kis feluleteknel ,pl. dobozteto meg mukodik de butorajto nagysagu feluleteknel mar nehezkes.
Rendben-rendben :) a fehér dekorlemez szerintem még mindig jobb, mint a plexi-szerű vagy egyéb PVC megoldások. Szerintem.
Na, a maróasztal érdekes!! Ezzel nem is találkoztam, pedig néhány asztalt én is szemügyre vettem. Érdekes ez a csúszóasztal-megoldás! Remélem lehet fixálni is. Ebbe fogod rögzíteni az Expertet? Láttad élőben vagy fotó alapján rendelted?
Nekem ez tetszett meg a fém asztalok közül:
Bár, ha tényleg csak 16kg, akkor nem túl masszív. És nem túl praktikus sem.
Ami az Einhell asztalkát illeti, persze szentségelek eleget én is, amikor állítani kell vagy szerszámot cserélni, de mégis jó hogy van, mostanság egy csomó mindenhez nélkülözhetetlen volt. Persze így utólag már belátom, sokkal egyszerűbb lett volna a Kinzóhoz gyártani annak idején egy tök egyszerű, ideiglenes asztalszerűséget, csak nehezen veszem rá magamat a félmegoldásokra... (helyette kínlódom az einhell félmegoldásával...)
" Nem vagyok nagyon igényes ugye? ez annak szólt hogy Fehér dekorlemezből egynegyed vagy fél táblát szeretnék asztalborításnak.Eszemben sincs provokálni. Nem csak a "mi" Expertünk köt össze hanem a Einhell gép+asztal kombó is. Bár én ezt megbántam mint a kutya aki hetet kölykedzett.Sokkal többet vártam tőle.Az Expert nálam majd később mutatja ki a foga fehérjét. A maróasztalon nem görcsölök tovább, rendeltem egyet.
Ne provokálj! :) Azt hiszem nem szoktam csak úgy leszólni más dolgát. Ha megjegyzést fűzök egy-egy tárgyhoz, megoldáshoz, azt általában ellátom magyarázattal is. Csak úgy, önmagában nem szoktam "sznobkodni". A felsőmaró téma most "összeköt" minket, de ugye nincs semmiféle verseny ezügyben? Annyit tudok, hogy kb. három éve tervezem egy asztal készítését. Először én is megvettem a magam 12-es Kinzóját, de beláttam, hogy erre nem építek asztalt. Utána vettem egy eleve szükségmegoldásnak gondolt Einhell gép+asztal kombót (nem bántam meg, jobb híján ezen dolgozom) aztán jött a "mi" Expertünk. Lehet, hogy megsértődött szegényke, amiért megkritizáltam, mert (ezt nem akartam elmesélni) az első 20cm-es használat után az orsó "becsúszott" kb 2mm-rel a motorházba, alig tudtam belőle kioperálni a szerszámot. Ezek után aztán tényleg visszavittem a boltba és kellően felpaprikázódtam ahhoz, hogy végre rászánjam azt a pénzt, és olyat vegyek, ami megbízható, jó. Mindezt pedig megosztom veletek, hátha valaki tanul a példámból.
Az pedig, hogy én kicsit nehezen hajlok kompromisszumos megoldásokra... hát, attól leginkább nekem kell szenvednem :)
Nekem inkább körfűrészasztalhoz kéne.Ott azért nem árt ha kemény.Táblaméret alatt szerintem ebből sem adnak, bár nem kérdeztem. A maróasztal megoldódott rendeltem Pécsen.
Két okból linkeltem: 1. hogy létezik "külön" motor (ez számomra újdonság volt) 2. úgymond "akciós" ára van (az, hogy még ez is elég brutál, más kérdés)
Ja, és ha linkelek valamit, azt nem feltétlenül azért, mert olyat szeretnék venni, csupán hátha érdekes lehet valaki számára. Például a hobbiCNC-sek használ(hat)nak ilyen motorokat.
Általában egy-két fős cégek, akik reklámfeliratokat, dekorációkat, kirakatba matricákat csinálnak. Nekik van fehér (vagy színes), 1-2 mm vékony műanyag lemezük, amit rá lehet ragasztani az asztal tetejére.
Hát, igen keverednek a dolgok: wudpekker nem tudja a nevét, annak, amit akar, Bubi "sima" műanyaglemezt ajánl, én linkelem, hogy hol talál műanyag lemezt (kissé tág fogalom), Te érdeklődsz, de nem mondod meg, hogy mivel is szeretnéd borítani a maróasztalt, én meg ajánlottam két konkrét anyagot. :)
Köszi, ez a KGSZ 2100-es még nem volt a kezeim között. A vaterán árulja valaki 17ezerért, állítólag kiállított darab, több is van/volt neki, az előzőt 16ezerért vitték el.
Én most még teszek egy szemrevételezést, a Güde egyik gépével, ami a Lajtán túl elég olcsó, itthon drágán adják, kivéve a baumaxot, ahol nagyjából egálban van az eurós árakkal. Ennek is van állványa, ami nekem nem igazán hiányzik, arra legalábbis nincs helyem, hogy mindig ezen tároljam. De ha ez az állvány elég stabil (kevéssé hiszem) ahhoz, hogy egy asztallapot rászerelve általános jellegű munkafelületet legyen, akkor jó.
Egyszerű kérdés, csak nekem nem volt még rá szükségem eddig és nem is találkoztam vele boltban: lehet nálunk külön lamináló fóliát, pontosabban lemezt kapni? Nyilván nem papírhoz használatos átlátszó lamináló fóliára gondolok, csak nem tudom a pontos megnevezését. Az az anyag, amit a jenkik nagy előszeretettel ragasztanak felsőmaró asztalra, hogy jobban bírja a strapát és jobban csússzon rajta az anyag. Ami a bútorlapokon, esetleg a konyhai munkalapokon is van.
A számát meg tudnád mondani? Kék(KGSZ 2100) vagy narancssárga(KGSZ 3050)?
Ma útba ejtettem egy obit és szemügyre vettem az utóbbi Einhellt és a Hyundai 10"-est, nekem az Einhell jobban tetszett. Igaz a H. 250-es fűrésztárcsával rendelkezik, az E. csak 210-es, de az E. szebben megmunkált, legalábbis jobb a "glanc" rajta. Plusz egy fém bak (nevezzük asztalnak) is jár hozzá.
Nehogy elárulj :-) használ a fene, csak kíváncsi voltam, hogy igazat írnak-e : "Ez a letöltés eredeti Microsoft Windows operációs rendszer használata esetén érhető el."
Formaldehid tartalma miatt veszélyes, a szemedre vigyázz és a gőzét ne lélegezd be. A boltosok nagy többsége tesz az engedélyekre.
Szorítóid vannak? Vagy a vasalós módszert választod? Ennél a ragasztónál nagyon vigyázni kell a hőmérsékletre, mert 60°C fölött már pillanatok alatt köt.
tenyleg. ezert nem kaphato az obiban meg hasonlo helyeken. meg soha nem probaltam venni, de szerintem a mai vilagban egy kereskedo ha van penzed nincs az az isten hogy ne adjon el neked.
Hát ugató kutya legyek, ha találtam különbséget. Engem a pluginok nem érdekelnek - sima navigálásra meg maga a tökély az IE -is.
Jaaa - és magasról leszarom az IE "biztonsági szakadékait" is (mert azok már nem is rések, állítólag) - mert a nemzetközi net-bűnbandák legfeljebb lehekkelhetik tőlem, hogy milyen okosságokat írogatok nektek a topikba.
Vagy lenyúlják azt, hogy mit fordítottam a szlovákoknak a múlthéten. Ki is javíthatják, ha akarják....de nem fizetek érte.
A banki átutalásimhoz úgyis kell az SMS-kód, amit a telómra küld a bank - a többit viszont vihetik - had okosodjanak :-)))) .
Azé' komám, fura egy állatfaj vagy te! Aki linux alatt IE-t használ, az akár még a vörösbort is hígithaja vízzel, vagy még rsszabb: kólával!
Mielőtt megsértődnél - remélem, nem teszed - írtad az indyttatást, tehát nem szemrehányás. De ha ezt a klubban elmésélem, abból tömeggyalázás lesz! Az egyik legmegbízhatóbb oprendszerhez az egyik leggyatrább kereső - ezám a párosítás! :O)))))
"... Kiderült, hogy figyelsz, és ez a lényeg. :)) ..." Na ná, hogy figyelek, mit figyelek: Iszom minden szavadat, Mint eső cseppet a Szahara!
Ha már kofic leköltőzött... Ettől még nem fogok a továbbiakban versben beszélni! :o)
PS: látod GPS, azé' nem te vagy a közellenség. Bár halaloszto még nem nyilatkozott... :o) Egyébként belegondoltál már, hogy a halálosztó és a Hálaosztó között csak egy betúű a különbség?
Én azért nem hagyom megszáradni, mert a funért nem kenem meg - így a ragasztó-nedves anyagról vesz fel annyit - amennyi kell neki.
Első körben megkentem a funért is - biztos-ami-biztos alapon - de rájöttem, hogy akkor nagyobb a vasalás utáni zsugorodása - vagyis szemmel láthatóvá vélt a rés a funér-szekciók között.
De ha csak az alapot keni, akkor szemmel nem látható lesz a zsugor - lehet mert nincs ideje a funérnak kitágulni, ki tudja?
Azért ajánlgatom ezt a technikát - mert ehhez tényleg semmilyen különleges eszköz vagy szaktudás nem kell - a ragasztó meg lehet a legótvarabb fa-ragasztó is a polcról - az is atombiztosan köt. .
Mivel ezt én sem tudtam -mármint, hogy nem alkalmasak furnérozásra- én is ezekkel furnéroztam.
Nagy arccal nekiláttam, és tök jó lett.
Vagy nyolc éve ott viritykol az első polc a nővérméknél, és semmi baja.
Én nem tom mért nem lehet vele dolgozni.
És én még nem is vasaltam, bár teljesen biztos vagyok benne, hogy GPS jót ír, mert a dekupázsos csajszik szintén pva-t, szintén vasalóval nyalnak fel a legszebben fára.Igaz, ők megvárják, míg a felületek kicsit megszáradnak, majd terítenek, majd vasalnak.
Amit én leírtam, az nem standard - de tökéletesen működő és bagó-olcsó eljárás.
Ha én lennék a ragasztó-kereskedő, akkor én a 24 ezer Ft/kg -os ragasztót ajánlanám funérozáshoz...de igényeseknek a 32 ezer Ft-osat.
Hidd el nekem, hogy a legótvarabb, legolcsóbb, legközönségesebb, fehér fa-ragasztó is megfelel ehhez az eljáráshoz. Aki kipróbálta - az csak ámult az eredménytől.
Csak lecsiszolni lehet a funért utána...de levésni, lefejteni -azt már nem. Beton. .
Szinte minden forrásból azt találtam, hogy a PVA ragasztók (az olcsó fehér trutyik) nem alkalmasak furnérozásra.
Érdekes, hogy a "rakoll express pk"-t a forgalmazó elsődlegesen furnérozásra ajánlja, pedig ez is PVA. Ez kapható kisebb kiszerelésben (5kg, kb 5kFt). Ismeri valaki?
Na, ezért kapok én most a szakemberektől - de azért leírom, mert én csináltam már s.k.
Szóval az van, hogy ha nincs prés meg efféle spéci funérozó készlet - akkor vasalni kell. Arra viszont jó a legordenárébb, fehér faragasztó is - amit bármilyen kiszerelésben kapsz - pár forintért.
Meg kell kenni jó ragasztó-nedvesre az alapot (a funért nem!) - azután egyenletesen ráfektetni a funért és a helyére csúszkáltatni - mert lehet.
Utána egy fehér papíron keresztül (!) neki lehet menni a meleg vasalóval - de tovább tart, mint az élfólia rámelegítése. Gyakorlatilag el kell párologtatni a vizet a ragasztóból - de nem megégetni a cuccot.
A hőfokot és az időt azt te kísérletezd ki egy próbadarabon.
Kis gyakorlattal olyan lesz, hogy semmi zsugorodás nem látszik majd az illesztéseknél - és ez úgy tart, mint a beton, azt garantálom. .
Kezdőként furnéroznék, és bő egy hete már segített a társaság egy speciális kérdésben (köszönönet érte). Kiderült, hogy alapvető gondok is vannak: nem találok alkalmas ragasztót, emberi kiszerelésben. Végigmentem a teljes fórumon, de nem találtam használható infot. Az itt említett Arbacol, Amicol... (esetleg máshogyan kell írni?) ragasztóknak semmi nyoma az interneten.
Azt cseréltem én ki ezüstacél rúdra, mert egyrészt a fala lehet olyan 1mm vastag, és a szorító a lapolás miatt lazán kilukasztotta, másrészt meg olyan szépen lötyögött a gép rajta a két hüvelyen, hogy méreg volt nézni.
De a mérete a hüvelynek kalibrált, szal egy rendes ezüstacél rúd olyan passzentosan csúszik benne, mintha csak arra találták volna ki.
Mert arra találták ki-eredetileg, csak sztm a kinzoék a koppintásban már ezt kiócsósították belőle.
Ebben igazad lenne csak ez akkor működik rendesen ha az oszlopok vezetése tökéletes. Az olcsó kategória nem erről híres. Nekem Casals van annó 70 píz volt és van rajta ez a csavar. Mégsem volt jó ameddig nem cseréltem ki a csöveket vastagabbra és nem dörzsáraztam hozzá a perselyeket.
off "A talp nem vinkliségét meg jusztirozni lehet és kell kell - ezt nem érzem próbakőnek"
A JAK -fuzetekben ennel gyengebb szabad versek szoktak megjelenni . Az (optikai) finomhangolas es Shakespeare ilyen patoszosan mondatba gyurva gyurva!:)
ha tudtam volna, egyből mondom... :o) De csak másodjára találtam meg az obi katalógusban. Nekem Einhell gépem van és teljesen meg vagyok vele elégedve - még képkeretet is csináltam vele. Nem tökéletes, de alig van rés. Ez 32 volt és a Hyundai szerintem jobb. A talp nem vinkliségét meg jusztirozni lehet és kell kell - ezt nem érzem próbakőnek. Ha gondolod, alállítom a Makitádat és akkor az is gagyi lesz... :O) Egyébként a vonó funkció baromi jól használható csapoláshoz - felétve, hogy nincs "DADO" pengéd, asztali körfűrészhez. Én nagyon sokszor használtam mind csaphoz, mid lapolás fészkéhez - sokkal gyorsabban lehet ahsználni, mint egy marógépet. Mire azt beállítod, már készen is vagyok: egymás mellett egy pengevastagásgnyira párhuzamos vágások és egy vésővel, mindenféle hatlmas faragótudomány nélkül, szinte csak le kell tolni . Ha pedig már rááll a kezed, akkor szinte maróként le tudod takarítani az egészet és csak fel kell pucolni egy vésővel. Leginkább erre és darabolásra használtam a gépemet.
jaj, sajnálom, hogy sokat keresgéltél, ha mondtad volna, hogy Hyundai! Hétfőn voltam az egyik praktikerben, ott is árulják (nem tudom van-e Hyundaiból többféle "huzi-voni" gérvágó) és akárcsak a hasonló Einhell elég ingatag darabnak tűnt. Én vagyok szakértő, de egy ilyen gérvágónál az az első, hogy lebillentem és oldalirányban megpróbálom mozgatni, a fűrésztárcsa elmozdulása jól látható az asztalban lévő réshez képest. Sajnos ezek az olcsóbb darabok mind lötyögnek, ami számszerűsítve 2-3mm elmozdulást jelent. A másik a vonófunkció csúszási minősége, nos a korábban említett Metabóhoz képest mindegyik durvácska. (bár az einhell és a hyundai közül az egyik egészen jó volt)
Az OBI-ban egyébként múlt héten volt 3 hasonló karakterű darab (Hyundai, Feider és még valami, de egyikből sem volt kiállított darab)
Aztán tegnap is útba ejtettem egy boltot, ahol ezt (ARGES) láttam, kb. 46.000Ft, kimondottan "dögös" darab, de ez is kicsit lötyögős, aztán amikor rátettem a kis Mitutoyo zsebvinklimet, akkor kiderült, hogy az asztallap és "hátlap", vagyis aminek nekitámasztod a munkadarabot, bizony nincs derékszögben. Kíváncsiságképpen megnéztem ugyanezt a Makita gérvágón (+11e Ft) és ott vinkli volt a dolog.
korábbi leveledből:
"Nem a vonó funkció miatt lehet lényeges a dolog, hanem az átvágható szélesség miatt."
Persze, hogy amiatt! Ezért mondtam azt, hogy erre, mármint a szélesebb darabok vágására ritkán van szükségem, illetve arra ott az egyéb körfűrész. A vonófunkció plusz pénz és további gyengülése a konstrukciónak (tk. egy nagy erőkar)
A (24808) miatt kezdem burzsujnak érezni magamat :) pedig éppen azért tökölök annyit, hogy mit is vegyek, mert 1-2 darabbal már befürödtem, ugyanakkor az én használati intenzitásom és gondoskodásom mellett 1-1 jó gép engem már a sírig elkísér és úgymond behozza az árát.
ha azt tapasztalnam, hogy senki mas nem hallott meg errol a konverterrol, akkor nem arra gondolnek hogy su:ge'rek, hanem arra, hogy az en gepemen valami speci cucc van.
Csak azért tömör a rudad, mert te cserélted ki tömörre. A Kinzoban - te írtad - gyárilag cső volt a vezető oszlop. Nekem a meglévő 3 marógépből 2ben biztosan cső a vezetőrúd, a kis Fermről nem tudok nyilatkozni, mert nem szedtem még szét. (ezt a részét).
Itt annyi szép és okos, nagy tapasztalatú ember van, hogy ihaj. Sokatoknak van Fein Multimaster gépezete. Na nekem nincs 70 kFt-om rá, viszont láttam a Bosch hasonló célú holmiját - erre még talán lenne 26 kFTom. Annyi csak akérdésem, hogy ez tud-e annyit és ha igen, akkor minőségét tekintve (tudom rosszabb) mennyire ledobható kivitel? A másik, hogy a két gép mennyirre kompatibilis egymással, azaz a Fein holmik mennyira használhatóek a Boschben?
Te nem érted, hogy ami nekem van, az egy gyalog XP Pro? Semmi extra - úgy alap, ahogy van.
10 OEM licenc lett vásárolva - pénzért !!! - ebből az egyik az enyém.
Akkor miért is ne gondolhatnám, hogy ez benne van a windosba? Ha te így kapnád az oprendszeredet - és az égvilágon semmilyen extrát nem tennél rá - akkor ugyan mire gondolnál mégis ??? .
Nagy nehezen megtaláltam a keresett gérfűrészt. Az OBI márciusi akciójában említik a Hyundai 10"-es gérvágó fűrészét (cikkszám 2697399) - P=1900W, 5000/perc fordulat. Az alábbi linken tudsz továbbérdeklődni:http://hyundai-barkacsgep.hu/
Ja, és komplett ára 37900 Ft. Ennyiért nagyon jó vásárlás! 70 x 310 mm az átvágható keresztmetszet 90 foknál, aza már polcokat is tudsz darabolni.
Igen, a talpon keresztül lehet állítani a süllyesztést. (bár ezt még nem próbáltam) A Freud gépeket a www.szerker.hu forgalmazza, de ha jól látom éppen áll a szerverük. Itt van egy fotó az állításról a gugli memóriája segítségével (lap közepén) de a maróhoz nem jár a fotón látható szögletes talp.
Náluk 82.000Ft a FT3000-es, én találtam pesten egy céget, akiknél volt egy pár elfekvő darab olcsóbban. Egy még van nekik, adhatok egy tel.számot mailben.
Első ránézésre és kipróbálásra nagyon jók a tapasztalataim. Én mindent automatikusan a Makitához hasonlítok, ami most leginkább 120.000 körül kapható és hát azt kell mondanom, hogy a Freud mellett kissé "eltörpül". A Makita talpátmérője sem kicsi, kb. 15cm, de a Freudé 19cm! Ez igazán stabil felfekvést biztosít, persze elképzelhető olyan helyzet, amikor inkább csak útban van egy ilyen nagy méret. Nagyon szépen, kotyogás mentesen fut az oszlopokon, az egyetlen, ami kicsit szokatlan: keményebb a rugózata, mint a makitáé, így az én alapból nem túl erős kezemnek kicsit nehéz lenyomnia.
Viszont szépen átgondolt szerkezetnek látom, minden részlete igényes. Ami miatt érdekessé vált számomra, az az asztalba építhetősége, ezt tényleg segíti, hogy a patron túlnyúlik a talpon, tehát az asztallap felől is cserélhető a szerszám. Sőt, a reteszelés egy kis karral külön rögzíthető, tehát nem foglalja le az egyik kezet. A bekapcsológomb is fixálható, tehát nem kell "szigszalagozni".
A mélységállítás, határolás rudazata is nagyon jól állítható.
A sebességváltás gombját kicsit eldugták és mélyre tették, és az egyik irányban kicsit nehezebben jár a kelleténél.
Miután én most valamelyest alaposabban szemügyre vettem a profinak nevezhető 12-es felsőmarókat (Hitachi, Makita, Bosch, DeWalt, Mafell, Metabo, Virutex, AEG) így azt merem állítani, hogy a Freud a legjobb árértékű darab, legalábbis szerintem. Aki esetleg 50e alatt keresgél, annak talán a Sparky X 205CE is jól jöhet, bár ezt csak fotó alapján gondolom.
Egyrészt úgy van. Másrészt, ha nem lenne, akkor is a bekapcsoló gombot hordozó nyéllel ellentétes nyél tetején van egy csavar, amivel tudod lefelé mozgatni a marógépet.
Egyszerűen nem értettem, hogy erre a pofon egyszerű megoldásra miért nem jöttek rá a gyártók. Mindenki mindenféle mütyűröket rakosgatott fel a testre, amin keresztül lehetett feszegetni a dolgokat. Miközben, az oszlopok csőtengelyén keresztül meg két csavarral fogatták össze a gépet a talpával. Egyszerűen ezt a csavart kellett (volna) olyan hosszúra csinálni, hogy a kiálláson keresztül a gépet lefelé lehessen mozgatni.
Ha nem világos leírom még egyszer, de másként... .o)
Egyrészt úgy van. Másrészt, ha nem lenne, akkor is a bekapcsoló gombot hordozó nyéllel ellentétes nyél tetején van egy csavar, amivel tudod lefelé mozgatni a marógépet.
Egyszerűen nem értettem, hogy erre a pofon egyszerű megoldásra miért nem jöttek rá a gyártók. Mindenki mindenféle mütyűröket rakosgatott fel a testre, amin keresztül lehetett feszegetni a dolgokat. Miközben, az oszlopok csőtengelyén keresztül meg két csavarral fogatták össze a gépet a talpával. Egyszerűen ezt a csavart kellett (volna) olyan hosszúra csinálni, hogy a kiálláson keresztül a gépet lefelé lehessen mozgatni.
Ha nem világos leírom még egyszer, de másként... .o)
Es Te kezdted: "Az XP közönséges számológépébe (a standard, mezei nézetben) - egy remek átváltó funkció is van. Hossz, nyomás, energia, bármi megvan benne. Érdekes, hogy én még élő embert nem láttam, aki tudna róla - és pláne, aki használná."
Szokasos lekezelo mindenkihulye stilusban eloadod magad, aztan kiderul hogy nincs igazad de eszedbe sem jut viszakozni.
Mondjuk meg lehet szokni, csak ma ez egy ilyen reggel volt :-)
Amikor még importőrködtem, anno, volt egy rubrika valamelyik import-vámárú-nyilatkozat melékletben - hogy írjam be az áru térfogatát köb-lábban !!! Basszus.
Hiába mondtam, hogy nem konténerben jön - mert a köb-láb az a konténerek mértékegysége (is) ...ezeknek kellett, mert "szabál az szabál".
Oszt elosztottuk a köbmétert a lábméretünk számával (ebből lett a mi "köb-lábunk") - de soha senki nem számolt utána, hogy annyi-e? .
Atzt én sem. valéahonnan letöltettem egy magyar kissrác által írt "Mértékegység átváltó" szoftvert, amivel díjakat nyert ezt használom. Na ez még lóerő - per - diptria átváltás is van... :o)))
Újabban ez a mániájuk. Az IE gyakorlatilag csak emiatt van használatban nálam, minden másra FF-ot használok. Az IE-ben egy gombnyomás, egyszer letölti magának az ellenőrző plugint, aztán már csak használja ha kell...
A baj az, ha valami javítás kell a windowshoz és nem az update-n keresztül, akkor is kell ez az ellenőrzés, nekem meg ez (is) a munkám...
Na jó, segítek: Nekem olyanom van, hogy semmit se kell beírni, sőt, még áram se kell hozzá. KI VAN NYOMTATVA!
Anno domini, még a BME-n egy angol hajtóművet kellett "honosítanunk", mert tönkrement és a gyártó cég is megszünt. Az, ogy ők mindent dimaetral-pirtchben adnak meg, egy dolog. Az, hogy a mudoljaik törtszámos hüvelykben vannak, na az már szép: emiatt külön táblázartot kellett csinálnom (akkor még nem volt excel - 1987,88 ról van szó), hogy amit milliméterben, mérőmikrószkóppal mértünk, azt hogyan váltjuk át-vissza dp-be, és ezalapján mekkora fogaskereket kell gyártatnunk.
Túléltük! Megcsináltuk, de meg ám! Az a különbség a mostani "megcsináltukhoz képest", hogy a miénk még mindig működik a Kábelgyárban... És se sztrájk, se forradolom, se gumilövedék nem volt ennek eredményeként... :o))) Bezony!
Na, akkor én nyertem, mert az enyém az összes netre kötött gépen elérhető, max be kell írni, hogy www.google.com :)))))) és ott a keresésnek megadni amit akarsz váltani.
Nem a vonó funkció miatt lehet lényeges a dolog, hanem az átvágható szélesség miatt. Most a Güde-nek láttam eg yelég komoly holmiját elviselhető áraon - az a baj, hogy már nem emlékszem hol. Mintha valamelyik barkcsáruház, vagy (kapaszkodj!) Aldi-Lidl kínálatában. Bocs, tényleg nem emlékszem pontosan - ami biztos, hogy 40 alatt volt.
Sziasztok! Gérvágó körfűrész ügyben lennék kíváncsi a véleményetekre. Amit tudok: olcsó barkácskategóriás már van, tk. szeretem, viszonylag pontosan tudok vele dolgozni, de rettentően sok beállítási "tökölgetés" árán, ráadásul nagyon oda kell figyelni, hogy fejezéskor ne húzzam el valamilyen oldalirányba a gépet, mert a konstrukció elég gyöngécske ahhoz, hogy ez megtörténhessen.
Most két gép volt a kezeim között, ami jó lehet (és sok rossz):
1. Metabo KGS 255 (kb. 80.000Ft) amely vonószerkezetes, 210-es lappal, és nagyon-nagyon szépen mozog, nincs lötyögése
a másik: 2. Makita MLS 100 (kb. 55.000ft), amely nem vonószerkezetes, 260-as lappal, szintén megbízható darab.
A szempontjaim: egyáltalán nem ragaszkodom a vonószerkezethez (mert drágább, mert lötyögés forrása lehet, mert több helyet foglal és csak az esetek töredékében lenne rá szükségem, olyankor pedig ott az asztali- ill. kézi körfűrész) Ha tehát nincs vonófunkció, akkor a fűrész legyen min. 255mm-es (Metabonak ilyen nincs).
Van-e valakinek alternatívája a fenti gépekre? Olyan nagyon nem sürgős a dolog, de egy jó ár esetén könnyen mozdulok :)) (a fent jelzett árak is a legolcsóbbak közül valók)
Sajna nekem az excel olyan mint az agysebészet. A PC tudásomat autodidakta módon szereztem. Az excel eddig még kimaradt belőle. Találtam jó pár mértékegység átváltó oldalt csak ezek nem veszik be az 5/8-ad számértéket csak a 0,625-öt.Így kicsit hosszabb lesz, ezért gondoltam hátha van valakinek táblázata.
Van egy 155 W B&D valódi muilticsiszolóm és egy 180W deltacsiszolóm is. Ezek alapján döntöttem úgy, hogy a 150-180W teljesítmény, tisztességes rezgőcsiszológéphez édeskevés. A 180as delta még csak-csak, de hát ennek a csiszoló felülete 93x93 (?) mmes háromszög... Amikor megláttam a FERM 450 W-os gépét bele is szerettem - amikor használatba is vettem, na az volt maga a kielégülés... :o) Szépen dolgozik és van teljesítménye: amikor csiszolni kell, akkor nem egy fél napot küzdesz vele, hanem viszonylag gyorsan készen is vagy. Egy dolog nem tökéletes rajta, a porzsák rögzítése. Ez egy bajonettzár szerüséggel "ízesül" a géphez, de hosszú melódiák során kirázódik.
Ettől még a gép jó, szerintem, amennyibe kerül, annyit meg is ér. Kicsit nehéz, ezért fej feletti munkához nem ajánlott. Mondjuk 2 Boscht három ilyen nemhogy kivált, hanem többszörösen túlteljesít: árban ekkor vagy egy szinten.
Egy dolog még: ne ess bele a kísértésbe és felejtsd el a FERM smirgliket. Sajonos nem olyan jók, azaz rposszak: egy idő után a piros szemcsék nemhogy kihullanak belőle, hanem beleivódnak a fába, alig kicsiszolhatóan. Én fillérekért vettem A/4es smirgliket ezeket kettévágva tökéletesen csiptethető tlapat kapok.A tépőzárra feltettem egy teljesen elkopott tépőzáras lapot (ezt adják a géphez), így a talpon lévő fogacskákat is megvédem. Javaslom, hogy ebben a felállásban ne papirt, hanem vásznat használj, ugyanis a hajtások éleinél a papir viszonylag gyorsan elkopik.
Azt szeretném megkérdezni, hogy szalagfűrészhez lapot hol tudnék csináltatni, illetve éleztetni mert a régiek sajnos már tönkrementek és nem tudok már szerezni.
a kontrás agy akkor fékez, ha a fékagy rögzítve van (bizti láttátok már, az alsó villához van bilincselve egy kb "L" alakú laposvas). Enélkül hátrafelé forog a kerék..ez meg itt hiányzik..jól kitalálta..
A cégnevek egy-egy eszközre ragadása általában egyszerű. Ő szabadalmaztatja (lehet, hogy nem ő fejlesztette, csak megvásárolta -esetleg lopta-, de övé a licenc) egy ideig csak ő gyártja. Tipikusan ilyen a Flex is.
köszi szépen, szimpatikus a dolog. egy kérdés: az első kettő nagyjából ugyanaz, csak teljesítményben van bődületes különbség. jól gondolkodom, ha a nagyobbat veszem, és max. visszafogom?
OFF TOPIC: "... Boccs, csak sötét volt itt .... " Erről meg az egyszeri Help Deskes történet jutott eszembe, amiért is kirúgták a palit az állásából.
A lényeg, hogy a fuser felhívja, miszerint nem műxik a gépe, sötét a képrnyő. Vagy egy fél órát kínlódnak, hogy mi lehet a rossz, mikoris a HD-s mondja, nézze meg, hogy a konnektorok rendben vannak-e. A fuser mondja, hogy tartsa a vonalat, mert lemegy elemlámpáért, ugyanis áramszünet van, minden tök sötét. Erre a HDs kolléga mondja, hogy csomagolja össze a gépet és vigye ugyanoda vissza, ahol vette: ekkora baromnak tilos számítógépet használnia... :o)))
Egyébként nagyon szép! A kontrás agy használata esetén (ferire hajazva), valami fordsítóváltót be kéne raknod, különben nem fogod tudni hátrafelé hajtani...
Én ezt használom és egyúttal javaslom is neked: http://www.alby.hu/product_2.php?prodtype=powertools&szam=15&tol=91
Multicsiszoló alatt egyébként azt értik, ahol a gép háza azonos, de a talpat vagy cserélni, vagy átfordítani lehet, így egy többcélú csiszológéphez juthatsz. A tipikus a B&D 3in1 Multicsiszolója volt, ahol a rezgőcsiszoló talapt átfordítva deltacsiszolóvá lehetett átalakítani és ha az egész talpat leszedted és rátetted a köralakú feltétet, akkor excentercsiszolóvá vált az egész.
Természetesen ezek olyanok, mint a kacsa: tud futni, de nem úgy, mint a nyúl, tud repülni, de nem úgy, mint sas és tud úszni, de nem úgy, mint hal. Azaz igazából egyikhez sem túl jó. Egyébként pedig a Bosch szerint sincs semmi köze a multicsiszoláshoz - ez egy teljesen normális rezgőcsiszoló.
A muff jo otlet, de inkabb a felso kereszttarto also oldalara kellene valami vas platni, amin tamaszkodik a T idom. Ott lesz szerintem a legjelentosebb a kopas.
Nem törnék a fagyid megszerzésére de szerintem nincs igazad. A multicsiszoló és a multimasternek semmi köze egymáshoz. Multimaster:egy többfunkciós gép ami még csiszoláson kívül több művelet elvégzésére is hivatott. Multicsiszoló:a csiszoláson kívül nem tud semmit de a gépen vagy a talp vagy a talp egyes szegmense cserélhető így többfajta csiszolási művelethez használható. Delta talp, négyszög talp,profilos talp.
A "multicsiszoló" kifejezés - úgy gondolom én - hogy a Fein cég Multimaster nevű gép-elnevezéséből maradhatott ránk.
Ilyesmikre lenne még példa, hogy egy cégnév vagy márka lett később a bevett elnevezés is. Pár példa
Flex - ez egy cég, valójában - csak biztos jó, vagy sok sarokcsiszolót gyártott valamikor. Hilti - az ütvefúrók régebbi gyüjtőneve, a világhírű és roppant lichtenstein-i gépipar büszkesége. Coromand - koszorúmarókra használt ragadványnév. Szintén egy cég (volt?) Bendix, Delco - ezek is mind egykori cégnevek - később alkatrészeket jelölő szavak.
A fagyit Veszprémbe, a Klapka utcába kérem - de május 1.-e után, a balatonalmádi Yacht Camping, 901-es parcelláján lévő lakókocsihoz.
bosch-hoz képest szerintem jó ára van. jelen projekt 12nm hajópadló finomcsiszolása felületkezelés előtt ill. között, hosszabbtávon finom gyalult felületek (stáfli, palló stb) csiszolása. ez a cucc egyébként olyan, hogy a port, amit leszed, elszívja valahogyan a zsákjába? és ha igen, hogyan?
köszönöm.
(ja, és egy fagyiért megmondja valaki, hogy az ebolt mit ért multicsiszolón? a bosch a honlapján ezt szimplán rezgőnek hívja...)
Szerintem olyan eladatlan keszletek vannak ,hogy orlunek ha valaki vasarol toluk . Ha meg kidolnek, ott toporog a konjunkturaban megerosodott konkurencia.
Halaloszto olvtárs irányított ide az építkezős topikból, hogy hátha itt érdekelne embereket az almásláda projektem: Sok duma helyett inkább betennék ide pár képet az épülő autómról. (Illetve a lányaiméról.) A kerekek természetesen gyerek bicikliből vannak, elöl 14", hátul 16"-osak. (Ilyet kaptam ajándékba, illetve olcsón. A komplett bringa volt 800 Ft a Vaterán.) Az alváz 28x56 mm-es fenyő stafni, a kasztni 8 mm-es bükk rétegelt lemez, a merevítők és a futómű kiszuperált IKEA ágydeszka. (~3/4"-os) Az első futómű fém része 1/2"-os, horganyzott T-idom, hozzá való kupakkal és csőtoldókkal. (40 mm-es az összekötő, és félbevágott 180 mm-es a "kormánymű") Az első futómű 22 mm-es vörösréz muffal (fűtésboltban kapható ez is) van perselyezve kopás ellen. Egyelőre ennyi van meg, most alakul a végleges hátsó tengely megoldás, bár a bicikli menet méretének köszönhetően inkább épp "nemalakul". A hajtás lánccal lesz, és kontrás aggyal, hogy hátramenet is legyen benne. Kormánynak vettem egy kiszuperált számítógépes kormányt (1500 Ft, szintén Vatera), de aki rutinos a fém megmunkálásban, annak van tippem pöpec fakormányra is. Sajnos ez nem én leszek. :-(