Ezt most csak kicsiben és szürkében merem írni, mert tényleg off, de egy kicsit védve gps kartácsot -na nem a stílusában, mert az kritikán aluli, de a mondanivalójában- aki boltban veszi a _tömegáru_ kenyeret az valszeg egy halom szart eszik - köztük én is. A horgászok a megmondhatói, hogy két évtized alatt hova jutott a kenyér: a halak nem eszik! A snecik sem már! A te kenyered tuti jobb minden boltinál, de sztem nem erre gondolt.
Tudjátok én csak esténként olvasgatom a fórumot, mert napközben dolgozom a hajón. Mint nem túl régi fórumotokbapofázó csendesen megjegyezném:
1. Hagyjuk a kenyeret! Ez verte fel a legnagyobb hullámokat ahogy látom. Megjegyzések tömkelege. Tudom szart eszünk, akár akkor is ha azt hisszük, hogy nem. De ez ha jól sejtem egy faszeretőfórum. A kenyér meg nem az, még akkor se ha a boltinak már harmadik nap fűrészporize van.
2. Érdekes, ha valaki annyira nem szereti a fát, miért ír ide? A fa bizony egy csodálatos anyag. És egy fa hajó meg egy csodálatos dolog, még akkor is, ha sokkal több munka van vele, mint a műanyaggal. A gyerekeinkkel is sok a munka, mégis többnyire nemcsak az egyszeri élvezetért csináltuk őket.
3. Faház. Jártam sokféle faházban, pl gerendaházban. Olyan igaziban. Hát tudod GPS.....lakókocsi? Persze a "faház" az nem egy pontos egzakt kategória annak mondják a sufnit is.
4.Onnan indultunk, hogy a kolléga mivel dugarolja a deszkák réseit a házikóján és aggódott, hogy nem feszíti e szét a PUR hab. Nem fogja. Ez egész biztos. Annyi erő nincs benne. És hogy milyet vegyen? Ami épp a legolcsóbb, az adott méretben. Azt tudjad, hogy sokáig nem áll el, ha már egyszer megkezdted kifújni.
A barna vagy félbarna kenyereknek szinte semmi közük a teljes kiőrlésű búzalisztekhez. Ezeknek a kenyereknek a kisebbik hányada készül teljes kiőrlésű rozsliszből, a nagyobbik része meg a nem teljes kiőrlésűből... Minnél több 'része' kerül bele a gabonának a lisztbe, általában annál magasabb a hamutartalma a lisztnek. Lásd: finomliszt, kenyérliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, rozslisz, teljes kiőrlésű rozsliszt, graham liszt, satöbbi liszt... Van még egypár fajta.
De alapvetően abban megegyeznek, hogy minnél magasabb a hamutartalmuk, annál több rostanyagot tartalmaznak(annál szarabb vele dolgozni, annál több lisztjavítószert igényelnek). A legkevesebb rostanyagot a finomliszt(bl55) tartalmazza, a legtöbbet meg a teljes kiőrlésű lisztek (bl200,rltk). Ja, meg a graham liszt... Ez utóbbiaktól jókat tud s....i az ember, nem áll meg benne egy hétre a kaja, mielőtt napvilágra kerülne, nem terheli meg annyira hirtelen keményítővel és egyéb szénhidrátokkal a szervezetet... Ezekről még lehetne akár szakdolgozatot is írni, de ez itt senkit sem érdekel.
Viszont aki nyilvánvalóan nem ért hozzá, az plíz... Inkább kérdezzen. :)
[én mindenre tudok válaszolni - legfeljebb azt mondom hogy nem tudom...]
Nem én mondtam, hogy polihisztor vagy. De nekem is ez a véleményem. Bár a valamikori polihisztorokra azért másként tekintek. S ne vedd ezt sértésnek! Viszont véletlenül sem szeretnék veled semmiféle témában vitába keveredni, hisz az eredménye számomra úgyis lesújtó lenne. :))
Azonban elmondom, hogy Pestről tizenakárhány éve elköltözvén kézzel dagasztjuk a kenyérnek valót naponta. Tavaly pedig sikerült egy kiváló házi gabonamalmot vennem, s az általad leírt gabonából őrlöm a lisztet. Pfúj! Most, hogy írod, mit eszek, hát a hányinger jön rám a finomabbnál finomabb rozscipóktól, zsömléktől. :)
A gabonát a faluban lakó nagygazdától veszem, aki a termését évtizedek óta étkezési minősítéssel adja le a felvásárlóknak. Majd figyeljétek, mikortól nem jelentkezek a topicban, mert akkor hatott az a sok méreg ami a szemekben volt. :)))
Aki nincs igazán beszélő viszonyban a testével, ne olvassa tovább! A teljes kiőrlésű gabonából készült pékárú fogyasztásával érezhetően kellemesebb az emésztésem és sokkal finomabb a székletem konzisztenciája. Tehát elmondhatom, hogy a befelé- és a kifelé vezető úton is nagyobb az élvezeti értéke az ilyen kenyérnek, mint a felfújt, adalékokkal teli, harapás után gumiállagúvá váló zsömlének, kenyérnek.
Há ne viccelj mááá. Ma már a nyújtófát is csak puhabevonattal lehet árulni - mert állítólag sok volt a "háztartási baleset" miatta - főleg éjfél után :-))))
egy egérrágta szuttyos gyúródeszkából csináltam plakátkiakasztót ("hirdetőtáblát") a kerítésre, a szomszédom, aki ács, és szeret főzni is, majdnem megvert :) szóval közelebb áll a két téma, mint elsőre tűnik.
basszus, bocs, az GPS-nek ment volna, csak lehet, hogy a tiedre nyomtam, hogy válasz. elnézést.
ez egy nagy OFF egyébként. már abba is hagytam, GPS, tunkold a jó fehér kenyeret, én meg sütöm a barnát, és mindenki boldog. azt, hogy a fehérben mennyi a szemét, ne is firtassuk. találkozunk a mindennapi kenyerünk topikban.
Aki optikailag tuningolt, fehérkenyér textúrájú, ízű betevőt akar, az megveszi a színezettet. Aki az ízt, állagot is igényli az megtalálja az igazi barnát, rozsost. Az ipar meg csak a keresletet tudja meglovagolni.
figyu, ha nem értesz hozzá, tényleg ne erőltessük... sütöttél te már életedben tkként árult lisztből valamit? az nem fehérliszt+színezék, ha meggebedsz, akkor sem. gyúrjad már azt a tésztát, meg nézd meg, hogy mennyi vizet vesz föl, vagy csak azt, hogy a palacsintatészta edényét mennyire más mosogatni...
azért régen nem színezéktől lett (fél)barna az a kenyér. elég 1/3-ad arányban tk lisztet beletenni, máris barna lesz. magam sütöm a kenyeret, és ismerek olyat közelről (családban), aki bio tönkölybúzát termeszt, és előbb-utóbb házimalmot is veszek, és magam őrlöm. az, hogy te gány helyeken jártál, nem jelenti azt, hogy mind olyan. ez a fórum is a "csináld magad"-ról meg a kisiparról szól...
Nananaaa - én "házi-őrlésű" embereket nem ismerek - bár az ő esetükben is élek a gyanúperrel, hogy vajon honnan vesznek kezeletlen búzát? Mert ha kezelt - akkor annak a magnak a haja koncentrált ótvar - még az állatokra is káros.
Azokra viszont tényleg csóválom a fejem, akik képesek háromszoros árat kifizetni az áruházi "bio-csinálmányokért" - mert a divathullámot meglovagolva hihetetlen disznóságokat képesek "bio"-ba csomagolni, az arra hajlamos elemek.
Hogy mást ne mondjak, a barna-kenyeret például többnyire ugyanabból a lisztezsákból gyártják - mint a fehéret...csak hozzáadnak szinezéket, pl. melaszt.
A magyarázat az, hogy a malmok zömének egyszerüen nem éri meg átállítani a szitáló-műveket barnalisztre (pláne, hogy még venni is kéne ehhez ezt-azt) - mert viszonylag kis mennyiségű barnalisztet kérnek, ezért necces az üzlet.
Így hát vígan szinezik a kenyérgyárak - és duplaáron adják. De a szinezék valóban természetes, károsnak se káros - azzal nincs is baj.... csak átverés. .
es voltam sok kulonbozo muzealis malomban, egykoves szelmalomtol a tobbhengerszekes vizimalomig. es mind tele volt szitakkal, es mindben kulonvalasztottak a korpat es a csirat(grizt) is.
Nem a szaktudásodat és tapasztalataidat kifogásoltam. Csak Te is hidd el hogy léteznek olyan emberek akik maguknak őrlik a gabonát és ellenőrzött a minősége ahonnan azt beszerzik. Amit írtál abból ez nem így derűlt ki.
Azokhoz az emberekhez képest, akik éltek már vagy 4-5 országban - amiből 3-nak az állampolgárai is lettek - és csináltak vagy 6-7 különböző dolgot is az életükben, vagy tanítottak 3-4 neves külföldi egyetemen...mert nem csak egyvalamire futotta nekik a tehetségükből - azokhoz képest sehol nem vagyok.
Szerettem volna olyan lenni...de nem sikerült.
Persze, az ilyet lenézheti egy olyan ember, aki egy életet töltöt le egyetlen szakmában, egyetlen munkapadnál....még az is lehet, hogy egy munkafázis végzésével - hát igen, kinek mi az életideálja....nem vagyunk egyformák.
Laborműszer-gyártó kisüzemem és műszer nagykereskedésem 93-tól 98- ig volt egyébként...ha már így rákérdeztél. Részemről labor-hőlégtechnikát gyártottam...de mindent importáltam amit kértek...főleg az élelmiszeriparnak. Többnyire világmárkákat - a legjobbat ami csak kapható volt. Pénz nem számított.
A márkák betörése vetett véget a biznicnek - akik első körben csak egy panellakásban béreltek egy 1-emberes úgymond "képviseletet"...de arra jók voltak, hogy hazavágják a bótomat. Váltani kellett.
Úgylátom Te már minden voltál csak aksztott ember nem.Eddig Te vagy az első polihisztor ebben a fórumban. Úgy látom Te sem tudod elképzelni hogy amiről nem tudsz az létezik.Vagy csak nem akarod elfogadni.
Én ebbe tényleg nem mennék bele a helyedbe - mert látom, hogy a reklámokból és a bulvársajtóból dokumentálódsz bio-ügyben.
Én viszont (a laborműszereim révén) éveket töltöttem el különböző kajagyárakban, többek között malmokban, kenyérgyárakban is....de a legfaszábbak az olajgyárak voltak (a margarint is beleértve), da a szalámigyár se volt kutya.
Háááát, öregem, amit ott láttam-hallottam - azt te sose fogod a bio-újságjaidból megtudni. .
"az egyik hátránya a lakókocsira nézve hogy legközelebb nem biztos hogy ott találod. A favityillónál ez kevésbé játszik."
Hát ez mondjuk (pont most) nem volt jó észrevétel - mert pont a múlt hónapban komplet tanyákat bontottak és hordtak el antiszociális elemek - pedig azok még nem is fából voltak.
Képzeld el azt a faházat, amelyik remek tüzelő is ráadásul.
Egyébként akik komolyan gondolják, azok le szokták betonozni a lakó lábait...de nemegyszer leemelik az alvázról az egészet - és úgy használják.
Volt konkrétan eladó egy ilyen- remek lakó egyébként - csak a marhája anno leadta a MÉH-be az alvázat - gondolván sose kell majd. Most meg szív. .
nem asztalostéma, de a teljeskiőrlésű liszt témájában még olvass egy kicsit. egyrészt értelmes emberek az ilyen lisztet bio-ban veszik, épp az említett jellegzetesség miatt, másrészt ez nem szemét (hanem a gabona legtermészetesebb megjelenése a mag-forma után), és régen mindenki ilyen lisztből készült kenyeret evett, aztán státusszimbólum lett a fehérkenyér, a tk meg a "szegények kenyere".
A restaurálás és a karbantartás két különböző műfaj. :) Volt szerencsém evezni a Dunán a gazdasági válság előtt készült kielboat-ban. ( nem a mostani válságra gondolok :) ) Az bizony nem korhadt. Bár lehet, hogy átépítették. Nem cseréltem volna le egy kompozit unokájára sem.
Bármilyen furcs én csak azt tudom megvenni amiről információt kapok. Azt pedig hogy amiről nem hallottam az nincs is azt nem is állítottam. Azt viszont állítom hogy több ember találkozik hipermarkettel mint 7 nyelven beszélő lakókocsival. Ezért megsem fordul a fejében hétvégi faház helyett lakókocsit vásárolni. Meg még azt is állítottam hogy a faházaknak a divathoz semmi köze mint Neked a gabonaiprhoz. Mindez az egyéni álláspontom. Hétvégi favityilló kontra lakókocsinak az egyik hátránya a lakókocsira nézve hogy legközelebb nem biztos hogy ott találod. A favityillónál ez kevésbé játszik.
A lakókocsim mellett suvickoltak (állagmegőriztek) egy fahajót még vagy 2 hete. Szép, tőkesúlyost, olyan 30 lábast.
Tudod mit kollega: legyen a tiéd az a korhadék...mert olyan szép "természetesen" eszi a fene - öröm nézni.
Eddig vagy 300 ezret költött rá a gazdája, hogy megállítsa a rothadást...de csak egy korhadék maradt - a repedésekkel a tőkesúly környékén nem is nagyon van mit kezdjenek.
Persze, akinek más dolga sincs egész évben - annak biztos jó szórakozás évente kétszer kiemelni és megszemlélni a károkat...de egyébként azt is el lehet viselni, hogy 30-40 évig csak egy alapos mosáson kívül semmi se kelljen évente a műanyag-testnek. Max egy algagátlózás...dehát az a fahajóra is kell.
Én is mádom nézni a fahajókat - ha a másék :-)))) Elvégre az elefántot is imádja mindenki - de haza azért nem vinne egy szálat se. .