Az én abrikteremen sem volt egyszerű a 7 m-es 20*7,5cm-es gerendákat gyalulni főleg úgy, hogy pár nappal elötte még fütyörészteka rigók a gerenda anyagán. Ketten majd meg szakadtunk egy egy gerenda súlya alatt, ráadásul gépi előtolás sem volt, az asztal is rozsdás volt, kentem állandóan gyertyával hogy legalaább könnyebb legyen tolni. Én toltam a társam meg húzta a gerendát. de így is 2 napig tartott a 36 db gerendát teljesen körbegyalulni.
Ez az abriketer meglepően stabil volt a nehéz gerenda alatt is igaz 110cm-es az asztala, de a 7 m-es gerenda neki is már a határ volt. :D
A szerencse az, hogy a motorja nagyon alacsonyan van ráadásul kb 80kg csak a motor, így a stabilitása is jóra sikerült az abrikternek. A 10mm-es kazánlemez amiből az asztala készült az meg nem csavarodott :D
nem lehet vele 15x15-os gerendat vastagolni, de nem ezert :-) - a gerenda felboritja, ha meg lerogzited, akkor elgorbiti - a max 1mm fogas miatt megorulsz mire a 6m gerendadat hatodszor tolod at rajta
bocs. a nirvána az masneven a paradicsom, ahova mindenki vagyik.
az elotolas ezen olyan, hogy a nagyfordulatu tengelyrol egy hosszbordas laposszij egy nagy szijtarcsara, onnan egy kis fogaskerek egy nagy fogaskerekre, talan ugyanez megegyszer, es utanna lanc a ket gorgore.
Fogalmam sincs hogy aszonron vagy fene tudja milyen, csak azt tudom, hogy ez a motor egy bányában a lifet működtette annó sok sok évíg. Még görgős csapágy sincs benne, mégsincs elkopva, egy kis sapkát fel kell hajtani a motor tengelyen és ott meg lehet olajozni. Gondolom a szénpor a csapágyas motort hamarabb hazavágta volna mint ezt a konstukciót.
A kinai kis gepemnek ezt szoktak felroni, hogy 20cm szeles anyagon, plane nem zsiruj kessel, 0.5mm feletti fogas mar nem tetszik neki. Ezzel a fogassal meg unalmas a dolog, ha mondjuk egy durva hullamos feluletet kell letakaritani, vagy 22-bol 18mm-t csinalni, kellhet 6-8 menet is.
Ha nagyobb lenne a motor, akkor meg kellene erosebb vaz, meg vastagabb tengely, es az mar egy masik gep. Ezert irtam, hogy ez igy konzisztens.
Azert arrol neha almodozom, hogy egy 1500W koruli aszinkron motort belerakok. Latszik a lemezen, hogy gondoltak ra, ott vannak a peremes motor rogzitesehez a lukak.
Igazad van a teljesítményekkel kapcsolatban. Nekem van egy házi készítésű abrikterem 250-es 2 késes, 110cm-es asztalhosszal és rászerelhető egy tárcsafűrész adapter is max 300-as tárcsához. Ezen a gépen egy 4KW-os 3 fázisú motor van, jó nagy a gyorsító áttétele, talán 1:20 körül lehet, nem mértem csak saccoltam. A motor 1300 körül forog, így kb 26.000-et pörög üresjáratban gép.
Én 20 cm széles fenyő gerendákat gyalultam vele amikor építkeztem, kb 1.5 mm -es fogásmélységnél a fordulat még nem esett hallhatóan, de 2mm-es fogás felett már hallani lehetett hogy esik a fordulat. A gép asztala is állítható de nem egyszerű pontosra beállítani.
Csináltam ehez a géphez egy felső görgőt is, a felfele kiálló menetes száron lehet állítani a csapágyas görgőt rugó nyomja lefele a görgőt így kvázi vastagolóként is lehet használni többé kevésbé.
az elszivo tolcsert az asztalhoz ketoldalt ket kis bedugott kulcs rogziti. ezek egyben elektromosan reteszelik a cuccot, nelkule nem indul.
vastagolaskor kiveszed a tolcsert, es fejjel lefele raboritod az asztalra. igy a kulcsok ugyanoda esnek, ugyanugy bedugod. igy jol mukszik az elszivas vastagolaskor is, viszont elszivas nelkul egy masodperc alatt megtelik a doboz forgaccsal es veged van.
A kézi gyalugépem kése egyszer kicsirbult egy szög miatt, kénytelen voltam sima köszörűgépen annyit leköszörülni belőle, hogy az a kicsirbulás eltünjön. Utána egy jó napot tornásztattam kézzel a fenőkövön mire közel síkra ki tudtam egyenesíteni az élét.
Én úgy néztem, a kiállított darabon, hogy az elszívó csonk részt le kell szerelni ha vastagság gyaluként akarod használni, mivel pont ott jön ki a munkadarab a gépből.
Esetleg lehet valami más trükje is amit nem láttam.
Az oszlop magasításon én is gondolkodtam de az a baj, hogy esztergáltatni kell hozzá az új oszlopot, az sem 2 forintba kerül. A meglévő álványos fúrógépem motorja (gyári) ráadásul elég gyengécske, akkor azt is jó lenne egy erősebbre cserélni. A tárgyasztal-ból is egy újat kellene rá csinálni mert a satut nem lehet lerügzíteni 2 ponton csak 1 ponton mivel nem illeszkedik a horony. A satut nem lehet rendesen betolni a tárgyasztalon mert nekiütközik az oszlopnak.
Ha ezeket mind feigyelembe veszem akkor már jobban megéri ezt az álványost eladni, és venni egy nagyobbat. De még az is megéri, ha ezt az álványost leviszem a pincében lévő másik műhelyembe és a nagy műhelybe meg veszek egy nagy álványosat, így legalább mindkét helyen lesz álványos.
van belole 160, 210 es 260-as is. ha gyanusan olcsot latsz, az neha 160-as.
lemez asztalut meg nem lattam.
a 200 sokmindenre eleg, es nyilvan van amire nem. a gond igazibol sokretu. szenkefes motor, korlatozott teljesitmeny, lemezbol preselt vaz.
a 200-as ha nem ipari gephez hasonlitod, teljesen hasznalhato. vastagolaskor az 1mm fogasmelyseg pl baromi unalmas, de ez van. kellene tobb mint 1200W a nagyobb fogashoz, de akkor meg gyenge lenne a lemezbol preselt vaz. neztem a 260-asat a praktikerben, de abban is szenkefes motor volt. egy hasznalhato 260-as gyalura kellene minimum 2000W motor, de az is indukcios, hogy pillanatra tudjon 3000-et ha kell. a nevleges 1500W szenkefes az lofutty.
szoval csak azt akarom mondani, hogy ez a 200-as az en meglatasom szerint egy konzisztens, egyseges cucc. nem tud sokat, de egyseges.
ha kolteni akarnek, akkor vennek egy csak vastagolot, ami 260 vagy 300 szeles, es utanna ezt lecserelnem egy nagyobb egyengetore, ami lehet hogy nem lenne 200-nal szelesebb, de jobb asztalai lennenek. (hosszabb)
Szerintem a "csonkaJános" nevű fószer volt, aki EInhell gépeket forgalmaz... Az Einhell tényleg cserekéses - legalábbis azt adnak hozzá. Ettől még fenhető is, de van hozzá cserekés
Ilyen kézigyaluja van a Boschnak, a Metabonak egyaránt. Nagyjából 50-60 körül már meg is kapod, de csak 82 mm szélességet tudsz vele gyalulni (kézigyalu + support!). Létezik még egy lehetőség, nevezetesen Debrecenben van egy Russtech nevű cég, akik ruszki kéziszerszámokat forgalmaznak. Őnáluk lehet kapni a "legendás" 110 mm széles gerendagyalut, aminek ab ovo van ilyen szereléke, ha minden jól megy 30 körül megáll.Ők adnak garit is rá. http://www.russtech.hu/termekek_rebir.html
Ugyanezt megkapod a KGST piacon is 25 körül.
Végül, csak anniyt - ezügyben főként vajk tudna nyilatkozni - hogy a 200 mm szélesség elegendő-e? Én nem tudom.
Egyébként ezeket a gyalukat, más néven (azt hiszem assist) forgalmazta a Metro is, ha minden jól megy ott 40 körüli áron futott. Figyeljetek oda, mert könnyen mellé lehet nyúlni: gyakolratilag ugyanúgy néz ki a 254 mm széles és a 200 is - használhatóságában azonban (legalábbis szerintem) a 254es egy másik kategória. Volt olyan kolléga, aki még ezt is játékgyalunak mondta volt, de a 200as mindenképpen az. Egyengetés szempontjából feltétlenül - bár az is tény, hogy a képen látható kivitel, az öntött(nek modnott) asztala miatt még a legjobb kategóriát képviseli. Van olyan, aminek az asztala hajlított lemez - ne az annyit sem ér, amint az áram, amit felvesz...