Az jutott eszembe, hogy ha keretezed, nem csak simán behelyezni egy keretbe, hanem beleapplikálni egy hozzáillő képbe. De aztán ahogy elkezdtem nézegetni az ilyen hőmérőket, kétségem támadt, milyen képhez lehetne illeszteni. Közben viszont az jutott eszembe, hogy ilyen burkolással-keretezéssel nem lesz-e gond a pontossággal? Ha netán az új burkolat jobban elszigeteli a beltértől, mint az eredeti, a fal hidege (melege) jobban érvényesül az érzékelőben. Nekem nincs ilyenem, úgyhogy nem ismerem igazán a felépítését.
szeretnek a nappaliba a falra egy kulso-belso homerot. arra gondoltam, hogy veszek egyet, es csinalok neki fabol uj elolapot/keretet.
ha elolapot csinalok, akkor fabol lesz, de tovabbra is egy kutyu lesz a falon. lehet neki mokas design-t adni azert, pl kerek, paralelogramma, amorf paca, kisauto es hasonlok.
a masik verzio, hogy bekeretezem egy rendes kepkeretbe. es akkor olyan lesz, mint egy kep a falon. akar mas kepekkel egyutt azonos keretben.
Kösz', de így most az a gondom, hogy mit kezdek a tétlen időkkel, ha kint vagyok a háznál, merthogy ott dolgoztam le a restanciát. Talán keresni kéne egy másik hasonlóan érdekes topicot jó társasággal, de az eddigi tapasztalataim alapján azt nagyon keresni kéne.
Hát üssön! - mondom én. :) Persze az a szerencsés, ha a különbség határozott és nem csak éppen annyi, ami árulkodik a különféle anyagról. Ez általában minden anyag vagy színtársításra igaz: vagy legyenek egyformák, vagy különbözzenek markánsan. De a bükknél szerintem nem lesz ilyen gondod, hacsaknem az egyik gőzölt, a másik meg nem. És a saját tapasztalatom az - de ezt a profik jobban tudják - hogy a rétegelt lemez anyaga sosem olyan kemény és tömör mint az eredeti fa.
Kösz. Akkor a vetemedés miatt átgondolom az egészet. Rétegeltre azért nem gondoltam, mert ha natúr olajozom, akkor az ajtó keret elüthet a kazettától, gondolom én.
Vannak nagyon szép rétegeltlap alapú spec. technológiával készülő táblák, csak azért nem ajánlom, mert rohadt drága. http://www.holz-in-form.info/produkte/produkte/flyer.html
Ha ilyen vékony táblát szeretnél, akkor feltételezem, hogy erre nem akarsz semmilyen profilt marni. Akkor viszont én a rétegelt táblánál nem tudnék ideálisabb (fa)anyagot. Ha tömör anyagból készíted, félő, hogy vetemedni fog.
Bútorajtó kazettájának kellene a 10es, esetleg egy asztalossal gyalultassam le a 18-ast? Nem tudom, hogy lehetne megoldani, mindenképpen 8-10 mm vastagságú kellene.
Üdv a topikban! Így legalább elkészült bútorokat is látunk! (lackoknak is köszi!) Ami a bükköt illeti, elég kétséges... lépcsőlap és homlokfal, amit bükkből hossztoldás nélkül látok. Esetleg kérdezd meg a Bauhausban, nekik van különféle bükk polcanyaguk, de az is 18-20 vastag és talán az is hossztoldott, már nem emlékszem sajna. 10-esből inkább csak rétegeltet találsz, de az sincs minden sarkon.
Gratula az elso munkahoz es az 1. hsz-hoz az indexen . Mekkora tablara lenne szukseged ? Talan a zatikban van 18mm- es. Talan... 10mm-es tomor tabla szerintem kizart .Bukk 10mm -es retegelt ?
Rétegelt lemez, meg furnéros bútorlap van 10-esben. 18-as táblásított nem hossztoldott bükköt én még nem láttam, leginkább lépcső- meg munkalapot lehet kapni táblásítva (bár ezektől nem vagyok elájulva, nekem túl kis darabokból vannak összeállítva)
Van egy pár elvetemült ember aki faipari gépépítő mérnöknek képzeli magát és teretenged szárnyaló képzeletének.Nagyon ritka amikor értelmes dolog sül ki belőle. Szerintem nem ezeket kéne másolni hanem a jól bevált módszereket.
Ha ezeknek az ötleteidnek lenne létjogosultsága akkor már rég elterjedt volna. Szerintem használat során jönnének elő a hibái.Túlzottan azon agyalni nem érdemes hogy miért nem. Inkább az elterjedt módszereket érdemes átalakítani lekoppintani.
És akkor elkezded majd üresen pörgetni, és leanyázod őket, hogy ez csak húsz watt? Vagy elkezded majd tolni névleges nyomatékig az anyagba, ami hol is van? Milyen szerszámmal? Nehéz ügy...
Körfűrész-projekt. Hogy ne legyen akkora gond a rázkódás, és ne kelljen akkora tömeget mozgatni, a következő elképzelés: Van egy nagyon masszív alapkeret, benne fixen rögzítve a motor-tengely tömb, és csak az asztal mozog. Ha megoldható házilag épített vastagolónál (ahogy ha jól emlékszem, RepülőgépÉpítő is csinálta - tényleg, ő se jár erre mostanában), hogy menetes száras mozgatásnál ne térjen el a síktól, akkor az nekem is megfelel. Még talán elég lenne csak egyik oldalát emelni - alapbeállítás egy átlagos vágásmagasság, és attól lehet eltérni föl-le. Talán nem lenne zavaró mértékű lejtése az asztalnak. Dönthetőség nem olyan lényeges, az eddigi tapasztalataim alapján alig van rá szükség(em), ha netán mégis, azt valami jiggel vagy marással megoldanám. Ettől függetlenül, persze a gazdasági helyzet alakulásának megfelelően, megcélzok mondjuk egy TK150-est vagy valami hasonlót, és ha már a költségszámításokhoz érek az sk. géppel, az árkülönbözet dönti el, megéri-e pénzt spórolni rengeteg munkával, utánajárással és persze "némi" használati érték beáldozásával.
Helló, már régóta olvasom ezt a fórumot, lényegében mindent innen tanultam. Nagyon kezdő és amatőr vagyok. Azért próbálkozok a hobbi asztaloskodással, mert elég volt az összecsavarozott bútorlapból készült cuccokból viszont semmi pénzem sincs normális fa bútort venni. Eddig ezt a pár dolgot csináltam. Elég jól sikerültek, a brutális mennyiségű csiszolás és az olajozás miatt nagyon szép a felülete, sokkal szebb, mint amit a bútorboltokban lehet venni. Sajnos még olyan lassan tudok dolgozni, hogy triplán is kimeríti a 'nem éri meg' fogalmát. Olyan kérdésem lenne, hogy nem e tudtok valami beszerzési helyet táblásított, nem hossztoldott bükkre 18 és 10 mm-es kellene, egyáltalán létezik-e 10 mm-es. üdv.
Na, Urak, utolértem a bandát! Végigolvastam az archívot, így mind a 29056 hozzászólás tudásanyaga a birtokomban van. Tessék-tessék, lehet kérdezni bármit, ezután mindenre tudok válaszolni.
Ha a gyártó vállalja, hogy darabonként kidob mondjuk 1 centi szárat, akkor lehet sima tokmányossal is, aztán a felesleget levágják.
De ez már otthon irreleváns, mert te nem vághatsz még le belőle 1 centi befogást.
Ha a maró a csúcsán vezetőcsapos, akkor abba mehet egy furat a csúcsnak, a másik a szárba, és utólag is megoldható a köszörülés, de ha hegyes a maró, feldughatjuk az egész okoskodást magunknak, mert hol fogod meg?Központosan persze!
Na de hogy valami idevágóval is dicsekedjek...:) Kész lett a gyereknek az ágya mellé a ruhásszekrény is. Tekintettel a mühely hőmérsékletére viszont idén már új Projectet nem indítok. :)
A szokasos vasas kereskedesben /timar / kaphato most 18890 helyett 8890. A valosagban picit mas ,kek- sarga es az orra talan jobban gumirozott . A kep alatti ikonokra kattintva lathato ,hogy mi ellen ved .
Szokasos makita akciok vannak, foleg funyirokra kihegyezve .De behajtok ,flexek is talahatok a palettan .
Az elozo hsz.ok helyesirasaert elnezest . Akkor, mint stb.!
És az mennyivel kóserebb, hogy onlány elteszi nekem a böngészőm history-ját ?
De ki fogom próbálni a következőt: rámegyek ugyanerre, de egy másik, tök-idegen gépről - úgy, hogy az enyém ki lesz kapcsolva.
Ha akkor is löki az "előéletemet"....akkor nem kétséges, hogy nekik még arra is van kapacitásuk, hogy eltegyék, hogy mikor néztem meg utoljára a friss akciókat a Lidl-be.
Ha nem csinálna ilyeneket a google, miből tartaná fenn magát, miből fejlesztene olyan remek programokat mint a Sketchup vagy az Earth, nem is beszélve a gigantikus szerverparkjáról ami az alkalmazásai mögött dübörög ?
Hopppááááá. Módosítottak. Amikor (pár napja) először rámentem, lökte szó nélkül a látogatott oldalakat is. Ettől ájultam el, valójában.
Most viszont látom, hogy már csak a google-keresések történetét löki csipőből - a többi figyelését már toolbar-telepítéessel meg beleegyezéssel lehet csak naplózni.
Röhög a vakbelem. Ezekután higyjem el, hogy a beleegyezésem nélkül már meg se tehetik a sasolást. Dehát ez van, ezzel kell élni. Részemről lexarom.
Bár most tervezek valami "érdekeset" - azt azért nem lenne jó ha lenyúlnák, mielőtt levédetem :-))))) .
itt írja az indexes post is hogy az még kevés, hogy regisztrálva vagy egy emil accountra.
Az a minimum, hogy éppen be legyél jelentkezve a google rendszerébe. Tehát éppen nyitva van a leveleződ ( a net-es!! mivel aki pl. outlook-ot használ annak ez így nem fog menni), vagy telepítesz pl. egy séci toolbart aminek ez a mellékszolgáltatása...
Tudja a fene, nekem nem kellett. Beírtam a címem és a pass-t...és máris lökte. Ha már van gmail postacímed - az olyan, mintha regisztrált user lennél.
Én egy pár napja hallottam erről, nem nagyon hittem, de kipróbáltam. Hát, leestem a székről, azt meg kell hogy mondjam. Hol van ezeknek ennyi kapacitásuk, bazzz ?
Annyi korrektség van a dologban, hogy ha a júzerre nézve kellemetlen dolgok vannak a történetében - azt kitörölheti.
Aha, persze. Most már, ezekután, azt már csont nélkül el is hiszem, hogy az végleg törölve lett. .
Off Orulhetsz ,hogy nincsenek negativ tapasztalataid adatvedelem teren . Kerdezem : egy itthoni bankban majusban hivatalosan toroltetett-kotelezoen nem megadando - adatot ,hogyan adhattak at kulsos cegnek szeptemberben ?? Telefonalasi szokasaidat + hivaslistat hogyan adhatnak at kulsos cegnek elemzesre ??
Hetente keresnek meg mind ceget ,mindenfele befektetesi lehetosegekkel , meg kulhonbol is . Sokszor megkerdezem ,hogy mikent jutottak a telefonszamomhoz . Vagy kodositenek vagy az allitasuk hazugsag . Vagy naivsag azt hinni ,hogy kikapcsolt mobilon keresztul nem lehet valakit lehallgatni ! De eleg megfigyelni ,hogy a google mobilra szant nyilt forraskodu Android 2.0 oprendszere milyen iranyokat celzott meg . A 25 ev alattiak adatforgalomra tobbet hasznaljak a mobilt mind beszelgetesre !No ebben fog kukazni az android . 2 fele keresesi listat fog kozolni mondjuk egy "hobbiasztalos " szora .Az elsoben az osszes" szemelyes "ismerosod megnyilvanulasa lesz benne . A masodik a szokasos .
Pedig a látszattal ellentétben a jelszószinkronizáció használható a biztonságod növeléseként is. Kismillió oldalon vagyunk regisztrálva. Képtelenség mindhez külön felhasználónevet/jelszót megjegyezni (és hányan használják ugyanazt még az email fiókjuk eléréséhez, netán bankoláshoz is?) - kivéve, ha van egy ilyen (vagy hasonló) okosság, akinek létérdeke, hogy vigyázzon a jelszavakra (is), van is szakértelmük és pénzük a megvalósításhoz , különben bezárhatná a boltot - és ami lehetővé teszi, hogy akár minden regisztrációdhoz más jelszót használj (ami azért jó, mert ha ez egyiket feltörik nem kell az összeset féltened). Ellentétben a sok-sok nem megfelelően karbantartott fórummotorral és a mögöttes adatbázisokkal, melyekből nem kunszt kilopni a felhasználók adatait, sok esetben még a jelszavakat is.
Az aggály nem biztonsági, hanem adatvédelmi. A kapcsolat a felhasználó bizalmas adatának nevezhető gyűjtemény és a felhasználó identitása között az, ami kérdéseket vet(het) fel.
Az xmarks-al kapcsolatos paranoiád nem alaptalan, sőt : pontosan eltaláltad az üzleti modellt. Analizálják a könyvjelzőket és eladják az eredményeket - de ebből nem derül ki, hogy melyik kié, csak a népszerűségi index, a témák és csoportosítások közötti összefüggések és effélék. Én sokáig a gmail-re is paranoiából nem regisztráltam, aztán egyszer csak elcsábultam, mert rájöttem, hogy a szabadságom ezzel nincs korlátozva. Bármikor válthatok (csöbörből vödörbe :), de egyelőre még mindig megbízhatóbbnak tartok egy google-t mint a Microsoftot. Egy weboldalba rejtett kód elég hozzá, hogy feltárja az előzményeidet anélkül hogy ezt észrevennéd, és semmilyen biztonsági kérdésre nem kell válaszolnod. Ki lehet próbálni :
Mégis milyen információt oszt meg? Az amúgy is weben megtalálható linkeket? Mert a Bookmarks.html-ben ez van. Az xmarks.com jelszavakat is szinkronizál nyilván ezt már nem kell rábízni (opcionális), de a könyvjelzők redundanciája egy On-line szerveren minimális biztonsági kockázat. Persze ha minden nap menti valaki egy másik vinyora szinkronban a könyvjelzőit annak ez kihagyható, de kétlem, hogy sok ilyen lenne köztünk...:))
"Mivel ismerősöm noszogatására nem ejtettem teljesen az sk. körfűrész témát, néha beugrik egy-egy újabb ötlet."
Jól van, jól teszed! Volt egy kis lelkiismeret furdalásom, hogy netán elrettentettelek... Oszd meg a fejleményeket, mert elképzelhető, hogy lenne követőd. Az biztos, hogy én nem értek a hajtástechnikához, de ha komolyan foglalkoznék vele, akkor először szemügyre venném a profi gépeket, mert nem biztos, hogy újra fel kell találnom azt, amit mások már korábban kiérleltek... Viszont én rászámolnék még vagy 30-40%-ot és mindent még combosabbra terveznék, abból talán baj nem lehet. Archivalo meg csak majd feltűnik. Egy hónapja nem volt aktív, amiben persze a hülye moderatúra keze is benne lehet.
OFF: Az firefoxos bookmark mentésem 0,6-1,2Mb attól függően, hogy .json vagy .html formátumba mentem. Az enyém azért nagyobb terjedelmű, mert worldben megnyitva több mint 70 oldal... A Bubi által ajánlott xmarks.com biztosan nagyon jó, nekem sajnos - lehet, hogy nem az átkosban kellett volna szocializálódnom - csak az jut eszembe róla, hogy mi köze a Nagy Testvérnek az én könyvjelzőimhez? Mondom ezt úgy, hogy semmilyen piros karikás tartalom sincs benne, de azért mégis... (hozzáteszem, ha a Nagy Testvér úgy akarja a gépemről is le tudja halászni az adatokat, de az már más kérdés) Én nem jártam az xmarks.com-on de kétségem sincs afelől, hogy a náluk tárolt információt, ha csupán anonim statisztikai módon is, de jó pénzért osztják meg a témában érintett nagy cégekkel)
Normális szakik ilyenkor perselyt használnak. (bár már megoldódott a probléma) Tehát készítenek egy csövet, azt felsliccelik (hosszában végigfűrészelik), és beleütnek egy keményfa éket. Befogják a tokmányba, és felesztergálják méretre a furatot. Tokmány meglazít, fa kiszed, és ebbe teszik be a befogót. Ezután fel tudja esztergálni a furatot. Így a vékony anyagod sem sérül, és garantáltan futni is fog. (max annyi lehet benne, amennyit kotyog a főorsó)
Már a második vagy akinek a szavaiból azt érzem, hogy legnagyobb gond a 'nem éri meg' - na ez nálam nem szempont, merthogy felénk nem kerül pénzbe egy ilyen apróság. Nem, nem a Marson lakom, csak ez egy kis város, ahol mindenki ismer mindenkit. Nálunk tök természetes, hogy ha mondjuk eltörik valami vasad amit meg kéne hegeszteni, akkor becsöngetsz, elmondod, megcsinálják, ha megkérdezed mennyivel tartozol elmosolyodnak, úgyhogy megköszönöd szépen és legközelebb viszonzod - talán valaki másnak.
A főorsóban (ha van is) csúcsnak hely, azt nem szokás használni. Egyszerűen fogj be egy darab "vasat", és esztergálj rá egy közel 60 fokos kúpot. Csak így lehet vele pontosan dolgozni.
Ha esetleg a szegnyergen nincs csúcsnak hely, olyat még nem láttam...
Esztergálni nem, csak két csúcs között, spéci köszörűn leköszörülni.
De többe fájna, mint maga a maró, szal nem érdemes.
Eleve ott kezdődnek a bajok, hogy nem tudod két csúcs közé befogni, mert már nincs rajta a gyárilag kialakított csúcsnak való furat.Mert az felesleges, szal azt már levették belőle.
A vibrációhoz tapasztalatból : az olyan gépeken mint ami nekem is van (BernardoTK150, de ilyen az összes amerikai contractor saw) , adott a nagy súly, a nagy motor, merevség, minden. A motor ékszíjjal hajtja a lap tengelyét, a saját súlya feszíti az szíjat (mondhatni azon lóg, tehát rugalmas), és a motor talpa is rugókon nyugszik. Mindezek ellenére van némi vibráció (nem akadályozza a normális használatot, de egy élére állított pénz nem áll meg). Ezt (nálam tudósabb külföldiek szerint) több tényező összhatása okozza (emelkedő sorrendben): -valamennyi vibrációja a motornak is van -az ékszíjtárcsák öntvényből vannak, vagyis nem olyan precízek mintha esztergálva lennének. -az ékszíj memóriaeffektusa, merthogy állás után 'emlékszik' ovális alakjára
A motorral nem érdemes foglalkozni (persze, ha nem üt a tengelye). A másik két problémára az usa-ban szettben lehet megoldást kapni (a gép típusától függetlenül), ami tartalmaz két esztergált tárcsát és egy kapcsos ékszíjat. Utóbbit nálunk is lehet kapni, én kizárólag ezt az update-et csináltam meg - és nagyon bejött. Ennek a szíjnak nincs emlékezete, és nem érzékeny arra sem, ha a két tárcsa nem fut teljesen spúrban - amit ettől függetlenül nagyon fontos pontosan beállítani. Nem olcsó dolog, métere 50-60 körül van, de nagyon megérte. Másik lehetséges megoldás a súly további növelése lett volna, pl maradék térkővel jól tele lehet pakolni a lábak közötti részt, én ezt a mobilitás miatt elvetettem.
Amire még figyelnék ha gépet építenék, az a mindenre kiterjedő állíthatóság. A fűrészlapot lehessen párhuzamosra hangolni a szögvezető nútjával (ha van), ehhez direkt hajtás esetén a motor felfüggesztését kell jól megcsinálni. A párhuzamosság a párhuzamvezetővel szintén fontos (vagy a vezetőt lehessen a laphoz), és lehessen pontosan derékszögbe jusztírozni a lapot az asztalhoz képest (még ha nem dönthető, akkor is).
1. magad is ugy gondolod, hogy a fuggoleges megvezetest valami sineknek kell megoldaniuk. szerintem is. es ezeknek olyan masszivaknak kell lenniuk, hogy az oldaliranyu temat teljesen ezek kell viseljek, hogy a vegen maga a mozhatas autoemelo, menetes sza'r vagy mas, az mar mellekes
2. a linearis megvezetes precizen, az nem trivialis feladat. ezert van az oldschool gepeken inkabb lengokar. kicsit mozog elore-hatra a lap emeles-sullyesztes kozben, de cserebe nem kell semmi linearis megvezetes, csak egy csap, amin elfordul a kar, es jo nagy felulet, amin az elfordulo dolgok egymashoz simulnak. mivel fureszeles kozben nem kell mozogjon, a nagy feluleteket egymashoz is lehet rogziteni erre az idore, maximalis masszivitast biztositva.
tulkepp ha a nagy feluleteket es a rogzitest megvalositod, akkor akar linearis is lehet a mozgas, vagy akarmilyen, nem szamit.
(egy 10-es kazanlemez fuggolegesen, kozepen egy hosszu luk a tengelynek, meg a szelen ketto hosszu res a rogzitocsavaroknak. egy L alaku nagy vasdarab, amin van a tengely meg a motor, az egyik oldala a fenti lemezhez simul, 4db csavar a resekben lazan. szepen csuszkalhat le-fel, ha lotyog nem erdekel, ha beallitottad a magassagot, akkor mondjuk ket csavart meghuzol, nekisimul a 10-es lemeznek, es atom massziv)
3. az egesz cucc vegso hasznalhatosagat sok minden befolyasolja - loero - nagy motor es hajra - pontossag - precizen csinalod es kesz - merevseg: hasznalat kozben ne csavarodjon, mozogjon a fellepo eroktol, mert oda a pontossag - teszel bele anyagot mindenhova boven es kesz - rezgesmentesseg
utobbi nem egyszeru. a sok anyag, nagy tomeg segit, de keves. precizen kiegyensulyozott forgo cuccok kellenek (tengely, ekszijtarcsa, fureszlap)
es pl nem art, ha a motor maga nincs mereven kotve a gephez, hogy esetleges rezgese ne razza a gepet, de legalabbis ne razza az asztalt. ennek okan ugy kellene megcsinalni, hogy a tengelyhez csak az ekszij menjen, a motor ne legyen a le-fel mozgo tengelyszerelvenyhez mereven kapcsolva. plane hogy a motor buzi nehez, ne keljen emelgetni annyira.
4. es nem volt szo a fureszlap donthetosegerol.
Tanulmanyozasra ajanlom az US conrtractor saw anatomiajat, eleg okosan es olschool modon vannak a fenti kerdesek kezelve benne. A tk150 is ilyen, akinek van csinalhatna nehany reszletfotot alulrol meg korbe.
Mivel ismerősöm noszogatására nem ejtettem teljesen az sk. körfűrész témát, néha beugrik egy-egy újabb ötlet. Most például ez: Ha egy tömbbe építem a motor-tengely egységet, ami aztán függőleges (persze precízen belőtt) sínekben mozoghat, akkor ez megfelelő emelőszerkezet lehetne hozzá. Már csak az a kérdés, lehet-e olyan pontos függőleges megvezetést kreálni ezzel a megoldással, hogy emelés-süllyesztés közben oldalmozgása/dőlése ne legyen, ja és meg se szuruljon. Na, most már befogom, hétvégére eldugulok.
Importálást már én is végeztem, gépen belül, csak a vaksi szememmel nem láttam, hogy ugyanott mentési lehetőség is van. Itt nem is gépen belül vagy gépről gépre átvitel volt a lényeg, hanem a biztonsági mentés, mert megőszülnék, mire egy géphalál után mindent újra összeszednék.
A Soká által írt módszer úgy látszik, működik, de köszönöm, lehet, hogy még ez is jól jön, főleg majd ha a kinti géphez is lesz internet, nem kell USB-kulcson átvinni az új bejegyzéseket.
Én is próbáltam hívni őket, de épp foglalt volt (talán éppen veled beszéltek), úgyhogy mail ment, de akkor nem várok válaszra, hétfőn én is rendelek egyet. De ez nem olyan vásár lesz, mint a Kamelot-féle, remélem! Csak mert hogy igen jó ár, még ha a szállítás majdnem megduplázza, akkor is. Ugye nem hagytál ki egy nullát?!!!
OK., ezt most megcsináltam, és kaptam egy 32 KB-os fájlt. Ebben akkor biztosan benne van mind a 150-200 könyvjelző? Nem értek annyira a témához, hogy felbecsüljem, ekkora állomány milyen méretű fájlban fér el. Holnap kint a háznál az ottani gépre felviszem, majd kiderül, működik-e, mert ott nincs net, nincsenek könyvjelzők mentve. Firefox azért van, mert ott szoktam a topic archívumát olvasni. Kösz'!
Nálam nem. Mentettem mondjuk a gépemet a múlt héten utoljára, azóta hat könyvjelzővel bővült az állomány, és ma reggel felborult a gépem, mint a büdösbogár. Hol a hat könyvjelzőm? :-) Amúgy csak saját kedvtelésre nem szoktam újra huzigatni a gépemet, csak ha már nem működik. Ha még bebootol, akkor menthető újrahúzás nélkül, javító telepítéssel.
Jaaa, hogy onlájn kéne ? Akkor félreértettem volna?
Én úgy értettem, hogy egyszeri (eseti) átmentésre - például egy gép újrahúzásakkor kellene visszahozni a régi dolgokat. Olyankor viszont (nálam legalábbis) működött az import-export. .
A könyvjelzőkről : töltsd le a programot az xmarks.com -ról. Ingyenes regisztráció után a könyvjelzőidet fel tudod tölteni az ő szerverükre. Hogy ennek mi értelme van ? Nem csak Firefox-hoz, hanem Explorer-hez és Chrome-hoz is van kiegészítőjük, úgyhogy ha több gépet és/vagy több böngészőt használsz, akkor is mindegyiken tudod használni a könyvjelzőket úgy, hogy bármelyiken vihetsz fel újat, törölhetsz, az összes többin is átvezeti a változásokat. Ha meg gépet cserélsz, azzal sincs gondod többé.
Felhívtam a szerker.hu-t megkérdeztem mennyibe kerül a Freud3000-hez egy 12,7-es befogópatron. Azt mondták 2.000Ft+postaköltség, két héten belül. Rendeltem egyet. Majd meglátjuk ideér-e? És menniért? Ráadásul a szüleim 300m-re laknak a bolttól...
Valahogy "egy tömbben" gondoltam volna, de ha nincs más, így leszek kénytelen. Már itt a W7, ugyan nem sürgős, de ha majd több érv is lesz az átállás mellett, váltani fogok. Bár karbantartom a Vistát, de több év után biztos felgyűlt benne némi szutyok, ami terheli, na meg az új eleve gyorsabb állítólag. Láttam már "élőben", nem tűnt nagy számnak, de hát a haladás ugye...
Az ilyen beszélgetős oldalak nagyon hasznosak és sokféle következtetést le lehet a sokszor kommunikálókról levonni. Amelyek persze nem biztos, hogy a valóságot adják. :)
A számomra fontos linkeket, rövid magyar megjegyzéssel egy Excell oldalon gyűjtöm. Ebből van több másolatom is. Így a célzott megjegyzéssel könnyen tudok benne keresni. Aztán ott klikkelve a linken, az egyből kinyílik (ha még él az oldal). Próbáld ki, hátha!
Csak hogy tudjuk, hol a helyünk a világban: Arubába, Malawiba vagy Guamra lehet rendelni a Freud Tools-tól, Magyarországra nem. Legalábbis nem kínálja fel a lehetőséget az oldal.
Az eddigiekből nekem az jött le, hogy nagyon sokat vásárolsz külföldről, bár írtad, hogy rendelésre is, de azt hittem, hogy nincsenek olyan szoros anyagi korlátaid, mint itt többünknek. Mindenesetre úgy veszem, hogy nincs neheztelés, és továbbra is láss el infókkal, ha tudsz - ha nem hasznosítom (egyből), akkor sem fölösleges!
Rengeteg dolgot elmentek ide-oda, többek között a "kedvencek" közé is, későbbi hasznosításra. Már előre aggódom, hogy ha valamikor újra akarom húzni a gépet, vagy valami gebasz áll be, mi lesz a rengeteg elmentett webcímmel? Tudja valaki, honnan lehet Vistában elmenthetően előbányászni a Firefoxos könyvjelzőket?
Na most ez kissé hosszú lesz, de ha valamit tisztázni kell, az már nem megy mindig egyszerűen.
"Azért nem teljesen értelek." Az a gyanúm, hogy itt a többségünknek nem csak elhatározás kérdése, hogy megvegyen valamit, úgyhogy szerintem vannak, akik értenek. Többféle megoldása lehet a problémámnak, egyik, hogy ami kell, megveszem ott, ahonnan a legegyszerűbb beszerezni, és ha csak egyre van pénzem, egyet veszek, aztán várok, míg fussa másikra is. És akkor megvettem azt a márkát, amiben megbízom, mert már van tapasztalatom vele, és bár biztosra nem mehetek, de mégis megnyugtató érzés, hogy egy neves gyártó cuccával talán nem fürdök be. De el kell gondolkodni azon is, hogy egyes darabok nem lesznek annyit használva, hogy legalábbis tartósságban behozhassa az árkülönbözetet, mert nagy valószínűséggel az olcsóbbat sem fogom leharcolni. Akkor viszont el kell kezdeni számolgatni, hogy ha ehhez az olcsóbbhoz azért még plusz költségek is járulnak, akkor hogyan, vagy egyáltalán kijöhetek-e úgy, hogy anyagilag is megérje, és azért a minőséget tekintve is meglegyen az az érzésem, hogy jó vásárt csináltam. És itt jön a képbe az, hogy végül is mit honnan, csak egyik vagy csak másik helyről, netán innen is, onnan is, és akkor 1: drágább, így tovább tart mindent beszerezni, de jó érzés tudni, hogy minőségileg kifogástalan. 2: olcsóbb, végösszegben talán nem olyan sokkal, és nem olyan márkás, de az én céljaimnak biztosan megfelel. 3: esetleg a nem túl drágát, amit ráadásul többet fogok használni, a márkásabból, a drágábbat, ami viszont csak néha kell, a másik helyről, és igaz, hogy így már nem nyerek rajta annyit, de lesz egy olyan plusz kiegészítőm (a 12,7-es befogó), ami még később, ha csak évek múlva is, de jól jöhet kedvező vételi lehetőséget kihasználni (ez persze a kettes verzióhoz is hozzájön).
Na, szóval ezért van az, hogy kérdezek, de ezzel nem vállalok egyben kötelezettséget is arra, hogy élni is fogok a válaszban kínált lehetőséggel.
Itt utaltam is arra, hogy elképzelhető, hogy hasznomra lesz a kapott link: "Utána kell számolni, és ha egy viszonylag komplett szettet összeállítok, kiszámolni, és egyben rendelésnél már akár sokat is hozhat." Illetve mindenképpen hasznomra volt, mert bővítette a későbbi döntéshez szükséges ismereteimet, és ezt egyértelműen jeleztem is: "Úgyhogy mindenképpen hasznos infó, kösz'!"
Nyugtass már meg, hogy ezek után már nem gondolod úgy, hogy fölöslegesen fárasztottad magad! Egyébként is olyan vagyok, hogy állandóan mindenféle elképzelések zsonganak a fejemben, körüljárom, megforgatom, érlelgetem, de sokukból a végén nem lesz semmi.
Szóval még egyszer: köszönöm a segítséget!
Ha pedig az első mondatom lett volna bántó, hát elnézést kérek, de egyértelműen (válasz)viccnek szántam, csak nem szeretem kitenni az emókat, persze épp ezért igyekszem elkerülni a kétértelmű fogalmazást is, és ez sem tűnt annak. A mottóm ez ügyben: "Sapienti sat." (És ide se teszek semmit, azése!)
Egy kaposvári szervízben rendeltem a Casals felsőmaróhoz 12,7-es patront azt mondták 6-7 ezer külül lesz. 2 hét mulva telefonáltak mehetek érte 14200 HUF. Mondtam dugja oda ahova gondolom. Elmentem egy másik céghez azt mondták a Casals-ot a Freud kebelezte be 3700+ postaköltség. Szuper ide vele. Ennek több mint fél éve, még nem ért ide. Szerencsém azért annyiból volt hogy 12-es patronom volt 3 db egyet próba szerencse alapon felköszörültettem 12,7-re. Jó lett.
Előbb megírtam, hogy mennyibe kerül. Tehát a várható költséggel tisztában voltál. Aztán linket kértél - megadtam. Arra pedig ez a válaszod. :((
Akkor minek fáradjon az ember a másik kérésére?
Persze ez nem az első ilyen eset amióta a fórumon vagyok. Csak olykor eléggé elkeserítő. Egyszerűbb, ha mindenki maga járja végig az infószerzés olykor nem is olyan könnyű, de általában annál időigényesebb útját. :(
Egyébként én azt vallom, ha szükségem van az adott eszközre és nem kapom meg csak viszonylag drágán egyetlen helyen, akkor megveszem. És nem verem a fejem a falba, ha hónapok vagy évek múlva felbukkan valahol sokkal olcsóbban. :D
Én végigjártam tavaly az utat. Az összes angol cégnél próbáltam Trend felsőmarót venni. Nem sikerült, mind elutasított. Nem szállítanak hozzánk. A válasz csaknem minden esetben az európai képviselethez küldés volt, vagyis: Sauter! Ott persze sokkal drágább.
Persze örömmel fogadom én is ha megmondod, melyik angol szállít hozzánk, Hiszen a jónak nem lennék az elrontója. Sajnos előttem nem nyílt ki a Kánaánba vezető kapu. :(
Már csak azért is, mert a sauter-nél drágább boltot még nem láttam (nem is nagyon van más európai, az angolokat leszámítva). Konkrétan a bosch-hoz való befogó, ami az onlineszerszam.hu-n 7500 huf, az a sautershop-ban (trend utángyártottban) 13750 Ft (+száll), egy angol webshopban ugyanez a trend cucc 7200 Ft (Freud-hoz is van)
"De hová tűnt" ... Archiváló?! Ha megkérdezném melegen hengerelt lemez tűrés-szabványok ügyében, biztosan alapos elemzést kaphatnék tőle. Egy ismerősöm méltatlankodik, miért adtam fel ilyen könnyen a fűrészgép-építés tervét, szerinte össze lehetne hozni a kellő pontosságot különösebb gépmunka nélkül is. Még 400-as motorral is meg tudna dobni. Szóval Archiváló, ha erre jársz, jelentkezz, lécci! Vagy netán lemaradtam valamiről?
Esetleg jól jöhet még hasonló segítséged, úgyhogy: ... á, dehogyis!
De ebből ne tudom kinézni, hogy csak a hüvely, vagy kompletten a teljes tokmány (chuck?). De így is áll az, amit az előbb írtam, hogy az egyszerűbb bitek nem is igazán drágák, azért a két-három költségesebb darabért pedig nem biztos, hogy megéri. Utána kell számolni, és ha egy viszonylag komplett szettet összeállítok, kiszámolni, és egyben rendelésnél már akár sokat is hozhat. Legfeljebb várok vele egy kicsit, úgyis fűtetlen a műhelyem, sőt még födém sincs, csak a tető, szóval 4-5 hónapig ráérek halasztani, és gyűjtögetni. Úgyhogy mindenképpen hasznos infó, kösz'!
Nem feltétlenül hamvába holt ötlet, de nem szívesen bíznám a precízen kiegyensúlyozott marószárat egy idegen szakira, aki befogja egy tokmányba a menetes, vékonyított (stb.) végét, jól meghúzza, hogy biztosan tartson, aztán közben ki tudja, mi merre deformálódik, ha csak századokat is. De ha a tetemes szállítási költséghez még utánajárást, kétszeri közlekedést és a munkadíjat hozzászámolom, egy darabnál egészen biztosan nem érné meg. Többnél meg már esetleg el lehetne gondolkodni egy 1/2"-os befogó beszerzésén is. Egyébként ahogy nézem, ezek a Freud bitek, legalábbis az egyszerűbbek jóformán alig drágábbak, mint amiket eddig vettem darabonként, és azok neve nem tűnt igazán ismerősnek... Legfeljebb nem veszek minden hónapban egyet, ahogy eddig, hanem háromhavonta rendelek kettőt. Olyan drága meg, mint a keretmaró, nem sok fog kelleni. Még egy betétmaró, és talán egy "up-down" spirál, ami hasonló árfekvés.
aminek nem csak egy oldalan van zaroeleme, az mindenkeppen bukonyilo vasalat?
egy padlasfeljarora szeretnek uj ajtot csinalni (plafonon), es jo lenne olyan cucc, hogy durvan mindenhol zarjon rendesen legmentesen. kb mint egy ablak.
Van egy korszakalkotó ötletem (vagy baromságom). Nem lehetne az amcsi marószárak szárából leesztergálni egy cseppet ? Csak 0,35 mm-t kellene. Főleg, hogy például ezek a keretösszeépítő marók szétszedhetők, simán be lehet fogni.
Teljesen felujitva 60 e ?? Akor egy percig se habozzal ! Nalam egy ilyen kb. a duplajaba faj de akkor az ugy van felujitva ahogyan leirtam . Ha csak a tetore forditott orakat nezed akkor is latszik ,hogy van mivel babralni .
Ismerosom egyszer buszkelkedett a munkajaval . O egy ketajtos onemet szekrenyt 1 ! nap alatt restauralt . Bizony van ilyen is :)
Soká! Na látod, azt nem tudom, de megkérdezem a vaterán.
kofic! Nagyon köszönöm az igazán mindenre kiterjedő, alapos válaszodat. Ebből egyből lejött, hogy én ezt nem tudom megcsinálni, viszont megértettem miért kerül a teljesen felújított ilyen típusú asztal 60ezer forint környéki árba - rengeteg munka van vele. Mondjuk én elbabrálnék vele szó se róla, de ehhez alaposabb restaurálási ismeretek kellenének.
szuszetti! Megtanultál már politúrozni????? Komolyan érdekelne!
Ez elég kellemes ár, kérdés, mennyiért jut el idáig, ha egyáltalán. A minősége (árából kiindulva) gondolom a Botex-félékhez hasonló lehet, de amennyit vélhetően használnám, talán nem is tudnám leamortizálni. Elmentettem, ha aktuális lesz, egy szállításról érdeklődő levelet megér. Kösz'!
Ha nagyon hasonló, az nem hangzik rosszul, mert akkor kiesik a szállítási költség. De van annak is egy kis fílingje, hogy Freud maróba Freud bitet, úgyhogy csak akkor nyerő a Dimar, ha egyáltalán nem drágább. Meg aztán még valahogy meg kell győznöm magamat arról, hogy a múltkori rossz tapasztalatom a Kisvakondban csak szerencsétlen véletlen volt.
nagyjabol az idok : furner leszedes 2-3 ora kontakt 1/4 ora fugolas 20 perc teritek keszitese 1ora /2 ember ha nincs varrogeped hozza ha netan a vakfurner alatti dolgok is serultek ( viraglocsolas stb .miatt )javitas 1-4 ora es oda kozepre beszoritani :) ha a lapon az ellec megnyilt a sarkokon szaradas miatt ,bevagas , szoritas 1ora /sarok
enyv kitisztitasa furnerozas utan az elekbol ,pofilokbol ,furner levagasa 2-4ora . Lap csiszolasa 1-3 ora .
pacolas politurozas 10-20 ora .
Ebben a felsorolasban nincs benne a beszerzes , szallitas ideje es az anyag es a preseles koltsege . Az felsorolt idok a megfelelo ezkozigenyt feltetelezik .
Tovabbi munkak elnagyolva: Normal esetben mindent szet kell szedni .Az also kotok ha furnerosak biztosan letapostak rola az eleken . Idealis esetben csak a furnert kell foltozni . Sokszor viszont a fenyo vakfanak is letapostak a elet . Vagy retusalod a fenyot vagy potolod a vakfat es faragsz es furnerozol .Tisztitas utan semmi szennyzodes nem maradhat a feluleten. A faragasokban sem !Ha barmilyen profil hianyzik az potolni kell . Hiaba csak 10 cm lec lehet ,hogy orakba kerul az elkeszitese .stb...
Lap : A lapot ujra kell furnerozni .Hazilag nem megoldhato. A regi maradekot le kell szedni . Kontaktolni kell (csiszolni ). Senki se szereti vallalni ,mert lehet ,hogy olyan a ragaszto, hogy total eltomiti a papirt . 2 hengerre az 12 e mikozben a kontaktolasert egy ezrest lehet elkerni. Melegen nem lehet enyvezni, mert lecbetetes a lap es darabokra hullik a preseles utan. Az estek zomeben dioval van furnerozva . Ami ravalo az a vilagos dio de leginkabb csak amerikai diot kapsz . A furnert fugolni kell , teriteket kell kesziteni. Valoszinu a vakfurnert is potolni kell. Enyvezes utan a szeleken levo profilbol ki kell pucolni es csiszolni a ragasztot Ha kontaktolasnal gorbe a lap es eltunik a profilbol ,ujra is kell marni .
A masodik lapon lathato furner latszolag ep, de ettol meg lehet menthetetlen. Majd holnap folytatom.
Az, hogy szét van szedve önmagában nem baj, Te is azt tennéd vele, ha komolyan rendbe akarod hozni. Inkább azt kellene ellenőrizni, hogy mindene ép és hiánytalan-e? Vajon miért van szétszedve?
Hát persze a szöveg lemaradt:( 1. számú asztal: Pécsett van 38 ezer - ezt kell furnírozni, amúgy szétnyitható. 2. számú asztal: Pesten van - most 35 ezer, de enged belőle a pasi valamennyit 3. számú asztal: szintén Pesten van, 18 ezer - de tök szét van szedve.
Hab a tortán, hogy ma láttam egy irdetést, (szeptemberit) (a 3. számúhoz hasonlót), csak le kellett volna porolni olyan állapotban volt - 8ezerért adta oda az idős hölgy, csak vigyék már el! Most vitték el a minap. A guta megütött nyomban:((((
Drágáim - régen voltam itt - és persze megest tanácsot kérek. Tudom, hogy ez nem kifejezetten a restaurálással foglalkozik, de lécci segítsetek a döntésben. Lenne két ónémet étkezőasztal, minnyá nyomom a képeket - és nem tudom mellikkel lenne kevesebb meló. Majd hozzáolvasok hogy kell leszedni a régi festéket, meg hogy kell pl. furnírozni - inkább az árak, amelyek motiválnak, nem a munka vele.
Nincs elvetve teljesen az ötlet, de ezt már kifúrtam a csapoláshoz, úgyhogy majd a következőnél. Úgyis készítek még hasonlót karácsonyra, és ahhoz vastagabb anyagot is használok majd, könnyebb lesz farigcsálni bele.
Pár napja voltam a Zatikban, ott láttam gomba formájú dugót, az pont jó lett volna ide. Most próbáltam faragni egy próbadarabhoz, de túl macerás, a vékony anyagból a horony miatt már nagyon kevés anyag marad, nem lehet elég mély süllyesztést fúrni, előre lesimított végű köldökcsapokkal ütöm össze, bükk anyag mindkettő, a lazúr majd elfedi. Ja, a Zatikban "kifutó" jelzéssel árulnak masszív réz (színű) pántot, olyan 100-as körüli, vastag, igényes kinézetű, asszem 350 Ft körül, kár, hogy a közeljövőben nem tervezek ajtót gyártani, szívesen vettem volna pár darabot. De csak hogy legyen, arra most nem volt keret.
A legegyszerűbb úgy beállítani, hogy megcsinálod az egyik profilt, majd a másikra álláskor odatolod a készt az álló maróhoz, és addig állítasz, amíg össze nem illenek.
Nem oly nagy dolog az. Évek óta használok USA csatlakozós lámpákat, mert kintről akkoriban olyat tudtam venni. Van egy rakás univerzális adapterem, azok minden szabványú konnektorba jók. Beléjük ugyanígy mindenféle dugható. Ha csak ez a gond, van néhány új, eladó darabom. :)
Azert barmilyen fanatikus is volnek ,kivancsi lennek annak a gepnek a hangjara ,jarasara, munkajara :)persze bedughatod a 220-ba vagy 230 ?? nekem meg 220 .Egyszer.De azert munkas belegyurni azokat a lapos kis vackokat az itthoni csatlakozokba .
És az a Makita nem a fordulatszámszabályzás nélküli olcsóbb darab volt? Egyébként jól döntöttél, a Makitával én ugyan nagyon szeretek dolgozni (ezt az infót vlsz. már mindenki unja is) de asztalban egyértelműen jobb a Freud.
A múltkor linkeltem egy kínai oldalt, ahol tucatszámra találni felsőmarókat, sokféle klónt, de most nagyon nem találom :((
Amióta lektorkodom, a legtöbb baromság, amit ki kell javítani, pont arról szól, hogy a fordító a szavakat pontosan érti ugyan....de a fordítandó szöveg értelmét már nem.
Ezért az eredeti *jelentését* sem tudja visszaadni a szövegnek. Engem is inkább az eredeti jelentése érdekelne, a megfelelően megválasztott szavakkal, mint a fordító különféle körülmagyarázása, hogy ezt inkább dokumentumokra értik, és TÖRÖLVE. Ha van arra egy félreérthetetlen, oda való szó, akkor nem kell mellébeszélni, meg eszet játszani, le kell írni azt a szót, és menni a pénztárhoz a pénzért, bár ez szavanként fizetett foglalkozásnál a legnehezebb :-) Nem törölve, meg entyempentyem, értsdahogygondolom, hanem ez a dokumentum elavult. Készvégeviszollátásra.
"De a forditas nem arrol szol, hogy megertem es az ertelmet elmeselem, hanem hogy leforditom, az eredeti jelentest adom vissza. "
Én csak arra kérlek, hogy azt áruld el, hogy ezt meg ki mondta neked? Dolgozott az az illető valamelyik komolyabb fordító-ügynökségnek akár egy percig is?
Amióta lektorkodom, a legtöbb baromság, amit ki kell javítani, pont arról szól, hogy a fordító a szavakat pontosan érti ugyan....de a fordítandó szöveg értelmét már nem.
Mert nem ismeri a szakmát, amihez fordít. Ez főleg az üzemi szoftver-honosításoknál szül(ne) érdekes üzeneteket a képernyőre.
Legutóbb a Renault-Truck diviziójának a belső, szerviz-szoftverének a magyarítását lektoráltam - és 4 teljes képernyőt kellett teljesen átírni - pontosan azért, mert a fordító csak lefordította - de nem értelmezte az üzenetek. Humoros volt, az biztos.
Most jut eszembe, hogy pont annak a doksinak a többnyelvű verziójában az ominózus angol szót franciál "annullé" -nek fordították. Nem én, mások. Utána lehet nézni, hogy az mit jelent.
Vagy küldjem hozzád a svédeket? Mert svéd iroda dolgozik a Renault-nak...én meg a svédeknek. És minden jel szerint: közmegelégedésre. .
a sztaki szotarba regen mindenki vihetett fel kifejezeseket. aztan az user editet egyszer beszuntettek, es minden ugymaradt abban az allapotaban, nem lehet a hibakat javitani.
document not superseded azt jelenti, hogy nincs ujabb verzio, nincs felulbiralva, ez a hatalyos valtozat.
Igen, csak a magasságot kell állítani profilváltáskor. Úgy (érdemes a jól sikerült próbadarabot eltenni, következő alkalommal azzal egyszerűen beállítható).
Én dunai gyerek vagyok, láttam már néhány motort, de hogy dízel is legyen meg külmotor is ... döbbenet. A súlyára mondjuk nagyon kíváncsi lennék, mert a hengerűrtalma alapján mázsa felett lehet.
Eddig nem nagyon mélyedtem el a kontraprofil bitek anatómiájában. Jól értelmezem, hogy ezzel mindkét profilt ki tudom marni, csak fordítva kell a merőleges lécet rátolni? A magasság eltalálása hogy megy ennél? Próbadarabon kikísérletezni?
Csalodtam. A szo azt jelenti, hogy tulhaladott, meghaladott, elavult. A dokumentumra vonatkozik, nem a termekre. A dokumentum ervenyet vesztette, mert egy mar nem kaphato termekrol szol.
A szo baromira nem azt jelenti:
"Mert az a szó azt jelnti, hogy a tipus: TÖRÖLVE !!!!"
En is ertem az ertelmet. Az az ertelme, hogy torolve. A sztaki szotar is hozza, mint felhasznalo altal beirt ertelmezes.
De a forditas nem arrol szol, hogy megertem es az ertelmet elmeselem, hanem hogy leforditom, az eredeti jelentest adom vissza.
merriam webster: to supersede
1 a : to cause to be set aside b : to force out of use as inferior 2 : to take the place or position of 3 : to displace in favor of another
1. mint gyengebbet/alabbvalot a hasznalatbol kiszorit 2. valaminek a helyet vagy poziciojat atveszi 3. egy masik kedveert elmozdit
ennek a szenvedo alakja a superseded.
tehat az adott doumentum egy masik jobb ujabb altal felul van biralva.
Az oldalon egyebkent szerepel az "IMPORTANT: Please note that these units are no longer in production and are no longer available" uzenet, ami egyertelmuen kifejti a lenyeget, de a superseded szonak ehhez semmi koze.
Az oldalon egyebkent szerepel az "IMPORTANT: Please note that these units are no longer in production and are no longer available" uzenet, ami egyertelmuen kifejti a lenyeget, de a superseded szonak ehhez semmi koze.
Csak most látom, véletlenül átugrottam a válaszodat, bocs' És most ugrott be, hogy a műhelyben már felrémlett ez a megoldás, csak eltemetődött. Kösz' az exhumálást!
Egyébként, ezzel a szóval inkább a különböző info-állományok törlését jelölik...legalábbis azzal kapcsolatban találkoztam vele párszor, nem túl gyakran
Jelen esetben ennek az adatlapnak a törlését-hatálytalanítását stb. jelenti.
Vagy te másképp tudod? Szólj, mert én szívesen tanulok ám új dolgokat :-))) .
Most az jutott eszembe, hogy valami papírt terítek a lapra, azon csúsztathatom a marót, és óvatos beállítással leszedhetem a fölösleget. Ha párszázad millimétert kiáll, az nem feltétlenül zavar be az összképbe, bár szintbe csiszolva lenne az igazi. Csak utólag kell dugózni, mert szerintem oldalról is beszívná a festéket.
Hát egen, ezekkel vagy mondjuk egy Makitával én is tudnék még mit kezdeni... Egyébként majdnem Makitát vettem 90-ért, és az még nagyon jó áron volt, minden más helyen 100 körül vagy fölötte láttam, de nem bántam meg (kop-kop-kop), hogy Freud lett belőle. A Tritonra csak azért csordult meg a nyálam, mert annak a magasságállítása még komfortosabb, de így már nem is bánom, hogy lekéstem róla, lehet, hogy belefutottam volna egy bizonytalan eredetiség dilemmába.
Ha a dugó pont merőleges, megfelelő felületű, akkor nincs más dolgod, mint egy darab fa segítségével beütni, és akkor csak addig megy amíg szintbe nem kerül, a dolog természeténél fogva.
Pár napja egy érdeklődésemmel kapcsolatban megemlítettem, hogy készítettem két kis polcot fecskefarkas (ferde eresztékes) módszerrel összeállítva. Most egy hasonlót kell csinálnom, és ész nélkül álltam neki, sima núttal eresztettem be a polcokat az oldallapba, a 15-ös anyagba. Így viszont nem biztos, hogy együtt maradnak terhelés alatt, valahogy még össze kéne fogatnom őket. A gondom csak az, hogy nem szerettem volna, ha az oldalán bármi furkálás lenne. Díszítő motívum az lesz, hogy miután lazúrral megkapta a végleges sötét színt, kicsit letöröm az éleket maróval, hogy előjöjjön a világos bükk, és ezután kapja meg a végső lakkot. Na most ha oldalról csavarral megerősítem, azt takarni kell, ugye. De akkor már úgy szeretném, hogy a takarás is világos legyen, csak hogy oldjam meg? Ha lazúr után dugózom, nem tudom a felület sérülése nélkül szintbe simítani. Ha meg előtte, akkor nem tudom, hogy marad világos. Ötlet?
"Mert az a szó azt jelnti, hogy a tipus: TÖRÖLVE !!!!"
Most azonnal leszel szives kifejteni itt a superseeded szo jelentesbokrat, vagy soha tobbet a budos eletben nem hiszem el, hogy forditasbol elsz. Kozel allsz hozza, hogy minden becsuleted elveszitsd!
Jaj, nem akarok én átállni :) csupán a felsőmarók iránt érzett nem lankadó vonzalmamnak adok hangot ilyenkor :))) Hiányzik még a Tritonon kívül egy Porter Cable, egy DeWalt, netán egy Metabo és esetleg egy Festool.
Ja, és a Freuddal kapcsolatban 70E-re emlékszem, hogy szállítással vagy anélkül, már nemtom, de a Szerkernél vettem, akciósan, ha ugyan ez az ár annak számít. Közvetlenül nem is találtam rá a honlapjukon, csak egy link vitt oda, utána sikerült kikeresnem náluk is, de most én sem találom. A Botex (Mester & Hobbi) kínálatában is látom, egy telefont megér. Na de te már eleve a Freudhoz gyárt(at)od az asztalt, az árkülönbözet el is menne az átalakításra, ha átállnál a Tritonra!
Nézd, ha a vevő megnézi EZT AZ OLDALT és mondjuk nem olyan penge angolszász nyelvterületen....attól még a táblázatba írt számokat értelmezheti, ugye.
Ha viszont értelmezte, akkor garantáltan elélvez a gyönyörtől - pláne 600 ezerért, amennyiért a mi "magyar élelmesünk" ajánlgatja. Mert ez tényleg rohadt-jó ár érte.
Persze, éppen megkérdezhetne valakit, hogy mégis mijarákot ír ott fent pirossal...bár a SUPERSEDED szóból a "Super" résztd gondolhatja valami "szuper ajánlatnak" , vagy "szuper motornak" is. De nagyon nem az.
Mert az a szó azt jelnti, hogy a tipus: TÖRÖLVE !!!! - Alatta meg, hogy "Ennek a tipúsnak úgy a gyártását, mint a forgalmazását a gyár megszüntette."
Csoda akkor, ha ezekután benéz egy kis szopacs azoknak, akik ilyet akarnak "occsón" venni - méghozzá itthon? .
Nekem annyi a "tapasztalatom" a Tritonról, hogy kb. két nappal azután jelent meg az Uni-max kínálatában, hogy megvettem a Freudot, és megemlítettem, hogy esetleg érdekelt volna helyette. De az mindenképpen elbizonytalanítana, ha még aktuális lenne az érdeklődésem, hogy nem azonos gépekről szerepelnek fotók a honlapon. Megnézed a sárgáról készült képeket, nagyítóval összehasonlítod a neten fellelhető fotókkal, aszondod hoci, aztán ami érkezik a dobozban, esetleg a piros lesz, és az már nem egészen úgy néz ki. És a gyártó honlapján nincs is ilyen változat, ugye. De az árkülönbség a hasonló tudású márkás gépekhez képest annyi, hogy esetleg megéri megvenni, és ha nem biztos, hogy az gyártotta, aki szokta, a 8 napos lehetőséggel élve visszaküldeni a kereskedőnek, őt meg elküldeni ... mondjuk egy tanulmányútra a gyártóhoz.
Én vigyázok! :) Nem véletlenül merült fel bennem a valódiság kérdése. Már az ár önmagában is gyanús. Ha meg nem tudják megmondani, hogy eredeti-e, akkor az egészen biztosan valamiféle "utánérzés". Nem véletlen, hogy a típusszáma is más. Kár. De várjuk meg, hátha koopal többet tud.
nyilvan nem o csinalta, hanem egy kereskedo kis beragadt keszlettel.
gondolj bele, mondjuk korfureszekkel bizniszelsz Magyarba. Van raktaron 10db metaboXXX geped. Erre a metabo bejelenti, hogy az adott modellnek kampo, nem gyatja tobbet. Tok szopo lesz eladni, mert a vevo tudja hogy innentol maceras lesz hozza az alkatresz, tartozek, minden. mit teszel? beajanlod egy tadzsik kereskedonek, hogy lenne itt 10db igazi jofele metabo korfuresz okosba ocsoje csakneked, kell? Az meg annyit lat, hogy kek, tenyleg igazi metabo, tenyleg viszonylag olcso, na erre harapni fognak otthon tadzsikba, egy csomoan csak csorgatjak a metabora.
Áhh, ezek nem jellemzőek a Yanmar-ra - főleg az 1-es pontban szereplő trükk az biztos nem.
Egy átkúrt kereskedők teleordibálnák a piacot a buktával - nem lenne az jó senkinek.
Serintem a mi "élelmesünk" jóval azután vásárolhatott be valahol - mint ahogy a gyári figyuztatás megjelent.
Egyébként nagyon nem occsóságok ezek - egy combosabb darab simán a milla körül és afelett jár....jól "beszerezve" viszont, "hatalmas kasza" van kilátásban.
Egyébként ennek a megoldásnak kizárólag csak a benzin-lobbi lehet az ellensége...mert fogyasztásban egy ilyen dizel a fasorban sincs a benzinfalók mezőnyében. A javára, természetesen. .
1. kiegeszites: a beszuntetes bejelentese pillanataban a mar legyartott akar uj akar hasznalt peldanyok ara altalaban esik egy rendeset, mert onnantol draga lesz az alkatresz. ezt az esest lehet a tajekozatlan vevonek ugy talalni, hogy elete uzletet csinalja, vegyen meg 3-at, mert ilyen aron soha nem kap ilyet.
1. inkabb ugy szokott tortenni, hogy a gyarto beszuntet, valakinek meg beragad a keszlet. beajanlja valakinek mint sohavisszanemtero ajanlat, a tajekozatlan kapzsi kereskedo meg raharap, hogy milyen tuti buli. Aztan mar regen alairt amikor rajon mi tortent.
2. azert szunteti be hirtelen, mert hasznalt benne licencelt technologiakat, amiknekt a licence lejart, es nem akarja/nem sikerult megujitani. innentol viszont jogilag tilos neki az adott modszereket hasznalo termeket gyartani, de tan meg mar legyartottat is eladni.
Ha netalán mégis eszedbe jutna fáig leszedni az ezeréves olajfesték réteget, akkor javaslom azt a rettent bonyolult és drága keveréket, ami leszedi rendesen az olajfestéket a fáig. Egy rész trisó, két rész oltott mész, némi víz. Kábé tejföl állagúra kell keverni. Felkenni, állni hagyni kb. egy fél órát, letörölgetni vizes ronggyal. Viszont ha nem törölgeti az ember elég szorgalmasan, akkor a fát is megeszi a cucc... Ecsetekről, gumikesztyűről és ilyenekről nem is szólva. Műanyag csetrös használata sem javallott. Meg fémé sem. :] Ha nem kelletik fél centis réteget leszedni, akkor meg ott a kópos zsíroldó. Egy-két réteget simán leszed.
Apám (a megboldogult festő volt) egypár fortélyt rám testált. A sárgulás megelőzhető azzal hogy két réteg olajfesték ment alapozás gyanánt, erre meg felkente az egy réteg zománcot. Most így huszonhét év után újra kellene festenem az ablakok külső részét.
[Meg persze a redőnyt is be kellene újra pácolni, ahol is diónak a zöld héjját áztatta be sörbe és azzal kencézett... Mielőtt rákérdezel, még mindig rigók fütyülnek a konyhabútor anyagán - idő hiányában.]
A derék nepper nem hamisitványt árul, dehogy. Pláne, hogy egy dizel-külmotort hamisitani...nahát.... azzal az erővel már sajátot is lehet gyártani, akkora mutatvány egy olyan.
Az lehetett, hogy a mi "élelmesünk" felcsókolhatott valamelyik kies raktárban a világon valahol egy tétel "elfekvőt" ebből a moci-családból - és azt mondta: "ide nekem, ti csak ne törődjetek azzal, hogy már nem él a tipus"!
Az viszont további rejtély marad, hogy egy ilyen komoly cég, miért szüntehtette be (méghozzá ennyire radikálisan) ennek a gazdaságosságilag verhetetlen motorfajtának a gyártását és forgalmazását? .
Mit csodálkozol? Egy élelmes, magyar hajóscucc-kereskedő most megjelenő szenzációként harangozta be, hogy nála lehet kapni a Yanmar cég szenzációs Dizel !!! hajómotorját.
Ez tényleg ritkaság a szakmában, csakhogy:
A derék, magyar kereskedőt cseppet sem zavarta - hogy a Yanmar cég, a hivatalos honlapján egy jóideje közölte a világgal, hogy:
"Ennek a motorfajtának úgy a gyártását, mint a forgalmazását, a cég végérvényesen BESZÜNTETTE."
Mekkorát kukkerol majd az, aki ezt nem olvasta és jól bevásárol a "motor-ritkaságból" :-))) .
Vigyázat ! Én írtam nemrég az ügyfélszolgálatnak, megkérdeztem hogy ez most konkrétan Triton-e, vagy koppintás ? Azt válaszolták, hogy nem tudják megmondani mert nincs raktáron.
Most még a Tritonnal kéne közölni a jó hírt, hogy valószínűleg a gyártás leállítása kellett hozzá, hogy beérjen a gépük, szép pirosra :-)
Én szeretem a nyaralónkban a sárgult ajtókat, a repedt konyhaasztalt, és az ütőtt-kopott stokikat. Nagyanyám vidéki nyárikonyhájára emlékeztet :-) Amikor javítani kellett az ajtón a festést, direkt elhoztam a színpalettát, hogy ugyanolyan sárgát tudjak kevertetni :-) A lakásban ahol lakunk, ott egyik ajtó sem fehér, mind tojáshéj színű. Tulajdonképpen nincs egy fehér felület, kivéve a dolgozószobámat, ott puritán fehér a fal.
Például a "DupliColor"-ból, amelyik már gyerekkoromban is létezett, mint márka.
Nem tudom még. Abba lehet vagy 3,5 deci tömény-anyag...éppenséggel elég is lehetne egy ajtóra...ha mondjuk nem mélysötétszürke kés-gittel javítok.
Én nagyon bízok abba, hogy a (kvázi)fehér alap sokat lendít a kiadósságon.
Akárhogyis, egy ajtón kipróbálom. Ha azt veszem észre, hogy már az egyik oldala végefelé már kifújt a flakon....akkor erőst meggondolom, hogy ezt a vonalat kövessem tovább.
Ha viszont bevállik, akkor királyság - mert ezek valóban jó és tartós festékek ám. .
A szivacs baromi tartos. Mivel lagy, nem tud eltomodni, mert a gyurogetesel kihullik belole minden. Szar feluleten hamarabb lekopik rola a szemcse, de meg azon is sokaig birja.
Ontapados muanyagfolian nem gondolkoztal? Vannak viszonylag vastagok direkt ajtora, nem ut at rajta azonnal minden pici feluleti hiba.
Ha valamiért mégis "rendes"zománccal akarnád festeni az ajtóidat (nem olajra gondolok, mert nemcsak olajfesték létezik, sőt vagy egy évtizede alig kapni olajfestéket, a java már oldószeres), akkor sárgulás ellen javaslom, hogy használj fehér radiátorzománcot.
Az valami adalékkal bír a meleg miatt, és nem sárgul.Évtizedek alatt sem.Ki van próbálva, Trinát mesterzománc, és mindent visz.
És szerintem nagyságrendekkel olcsóbban fogsz kijönni a dologból, mert egy flakon spré.... hát nem ócó és sztem nem lesz elég egy ajtóra egy.
Kipróbáltam - hát az a szerencsém, hogy a régi festéknek az állaga már szinte az üvegesre hasonlít - annyira kiszáradt a lelke is.
Így hát az a finom por, amit ez leszed, az nem ragad be a szivacsba - hanem egy sima ütögetéssel kiporlik belőle - és minden mehet tovább.
A felületen csak olyan tűszúrásnyi buborék-nyomok vannak - amit a tempósan húzgált ecset hagy - a felhabzott festék miatt. Azokat lekapja szépen - tenyérsimogatásra már nem érezhetők.
Azért az akrill-spray kiadósságára viszont kiváncsi vagyok - mert én abban reménykedem, hogy fehéret-fehér alapra fújva - azért illene kijöjjön egy flakonból egy ajtó - a kerettel együtt. .
Ami a szivacs hatranyara irhato az az ,hogy barmilyen feluleti hiba van az ajtodon azt nem tunteti el . Ha a festekbe valami szösz keveredett vagy kitörezedett akkor ez nem csiszolja sikba. Letori az eleket ,de a hiba ettol meg marad . De az ajtok eleit konnyen lehet vele csiszolni. Az a regi festek biztosan jol tomiti majd ..:(
A nagyon kopottakkal en a festett /lakkozott veretek szoktam csiszitolni polirozas elott . Normal papirt nem lehetne ezekre a szuk helyekre begyurni .
Hát a helyzet az, hogy eszem ágában sincs fáig leszedni az üvegkemény, 100 éves fehér festéket a cuccról. Az remek alapja lesz a szintén-fehér akrill-nak. Annyi a célom csak, hogy fel-mattítsam a régi, fényes felületet - hogy legyen mibe kapaszkodjon az új.
Soha nem volt átfestve - tehát nem 4 mm-es réteggel van dolgom. Ráadásul, itt viszonylag normális emberek laktak - ezért szinte hibátlan a régi festés, alig kell javítani itt-ott egy-egy körömnyit. Főleg az ajtólapokon nem.
A főbaja az mégis, hogy ótvar-módon lesárgult minden...rossz ránézni. Ordít róla az elöregedés -ezt már mosni-vasalni se lehet, ez akkor is csak sárga marad.
Na ezért NEM fogok én olajfestéket használni - mert hiába jár már a vegyészet az űrkorszakban - az olajfesték az a mai napig is pont úgy sárgul, mint nagyanyám idejében.
Kóstolgattam a szivacsomat - hát eddig remek, szálmentes, egyenletes, matt felületet ad - kérdés, hogy meddig bírja egy szivacs? Ha minden ajtóhoz kell egy - az se nagy tragédia. Pláne, ha megnézi az ember, hogy egy szak-brigád mennyiért is vállal el egy ilyen melót - kompletten. .
"Kollegák! Dolgozott már valaki csiszoló-szivaccsal ???"
Lakkozas koztes csiszolasara tokeletes , vagy a vizzel felhuzott szalak ledolgozasara .120-150-180 as finomsaguakat hasznalunk. Az anyagat es meretet mar leirtak. A szemcsezet ne tevesszen meg mert sokkal finomabban lehet vele csiszolni mint az azonos szamu papirokkal vagy vasznakkal. Ives feluleteket, eleket ,falcokat lehet vele konnyen letisztazni , de klasszikus ertelemben vett csiszolasra kevesbe alkalmasak . Ergo , a festett ajtokrol nem ezekkel fogod a megkopott retegeket eltavolitani.
Az uni-max oldalán a napokban fedeztem fel, hogy árulnak Triton felsőmarót. http://www.uni-max.hu/felsomaro-b268-2-000-w/d/ Ha jól emlékszem ez ausztrál darab és talán a jellegzetes formája miatt, vagy mert sokat láttam tengerentúli oldalakon, netán a 2000Watt okán, nekem kicsit a non plus ultra kategóriát jelentette. És most lehet kapni, ráadásul feleannyiért, mint mondjuk egy Makitát/Metabót/DeWaltot, stb. (már ha nem valami kínai koppintás) Van valakinek ilyen? Tapasztalat?
Rákerestem, és látom koopal szemezgetett vele szeptemberben... Tényleg, végül a Freudot hol vetted és mennyiért, ha publikus? Csak mert a szerker.hu látszólag már nem árulja...
A (28791)-ben linkeltem egyet, igaz, az valami vidéki cég. De a gyémánt+fazékkorong nevekre csak találsz valami közelebbit. Ahol én vettem a fazékkorongot: Sírkőkellék, 1108 Bp. Kozma u. 7. (az Új köztemető utáni első villamosmegálló) Tel: 261-87-34
Ilyen méretben és precizitással az Obi vagy a praktiker árul kb 200 Ft-ért, műanyag-fém kombinációban. Nekem is van belőle 2, amire való, azt tökéletesen tudja mindegyik...
Itt még rákérdezned sem kell, ezek mindenhová postáznak. Elsőre ez nem látszik. De ha a Details aufrufen linket kinyitod, azon az oldalon írja, hogy lépjen kapcsolatba velük a külföldi érdeklődő. Akkor megírják a szállítás árát, ami persze ilyen tömegű cucc eseten nem kevés.
Egyébként jó ha sok pozitív értékelésed van, akkor általában az is elküldi, aki egyébként ódzkódik a külföldre postázástól. Persze akad, aki nem adja magát. Akkor másik eladót kell keresni!
Ahogy én annak az instrumentumnak a fotóját elnéztem, hát annál még hátrakötött félkézzel is sokkal komolyabbat lehet gyártani....az asztal-alatti hulladékból. .
Én még nem vettem semmit külföldről, de nézegetem ezeket az oldalakat, lenne is egy kérdésem. Ennél az asztalnál csak németországi szállítási lehetőség van feltüntetve. Hogy oldod meg, hogy ide is elküldjék? Ja, a kókányolt sáskaláb részemről se final version, csak éppen kellett, bár nem volt nélkülözhetetlen, így rögtönöztem valamit.
Áhhh, itt kezd elszabadulni a pokol ár-ügyileg. Ez nekem nem új - ilyen már volt 92-95 között a "szomszédos és barátiban".
Basszus, ott már úgy működött az úgynevezett "ár-konkurrencia", hogy átküldte a boltos az asszoaz a padlizsánt?
"200-ééééért ?????? A nemjóját. Ha az a fatökű szomszéd 200-ért el tudja adni, akkor elmegy az nálunk 220-ért is. Írd csak át gyorsan az árcédulát, asszony!"
Érted? Felfelé spiráozódtak az árak - egyik hajtotta fel a másikat. Kb, mint itt most.
Nade aztán betette a lábát a METRO - és vége lett a "jóvilágnak". Amikor az elkezdte 50-ért adni azt a padlizsánt...amit ezek 200-ért (se) akkor szépen sorba zárrogattak befelé a kisboltok.
Csakhát a mi szakmámban nem nagyon látom a multik ilyenfajta ár-leverő hatását. Bár ki tudja? Lehet, ha nem lennének, akkor már 100 ezer Ft lenne egy 500 W-os fúrógép ...a kis, sarki, szerszámboltban. .
Nekem ez a következő amin mostanában kezdtem el agyalni. Rétegelt lemezből gondolom kialakítani. És nem keresgetem tovább a drága, dönthető fúró-maró állványokat. :)
Persze ez nem tíz perces meló lesz. De az a szép benne.
Persze nem teljesen egyenértékű a speciálisan e célra készült szorítókkal, de a képet méregetve úgy számolom, olyan 6-8 cm-es anyag még befogható vele, annyi meg már elég, nagyobbat úgyis be lehet szorítani padvassal. Tehát ha már ilyen drága a gyári vasalat, és ráadásul hozzájutni se egyszerű, némi kompromisszumkészséggel megfelel.
Már kaptál linket róla. Baromi drágák itthon. Épp ma nézegettem szerszámügyileg egy angol oldalt, ahonnan ezt azt vennék magamnak. Tegnap meg marószárakat vettem az USA-ból. Mindkét esetben olcsóbb szállítással együtt, mint itthon. Nem értem, miért és kinek jó a mi árképzésünk?
Köszi nem tartalak bunkónak,sokat kerestem a neten de nem találtam párhuzamjelölőt,de biztos én vagyok a kevés. Kérdésedre válaszolva,Bp ujpest környéke. Köszi
Mit szenvedtek már ezzel a Drednaught-szintezéssel?! A csónakos pacáknál leírtam: oda kell ragasztani. Az alátétet és a vízmértéket is. Azzal együtt veszed ki, és minden stimmel. De hogy ne csak nektek osszam az észtet: a 28815-ben természetesen gyalupadot akartam írni. Lehet, hogy veszek is olyan szorítót vagy kettőt, ha elég erős ahhoz, amire szánták, ehhez bőven jó lesz, bagóé.
Még véletlenül sem szeretnék BUNKÓ lenni, de fogalmunk sincs hogy hol laksz ebből kifolyólag nehéz konkrét boltot mondani.Ha a párhuzamjelölő és a sáskaláb szavakat beírod a Google keresőbe több százból eldöntheted hogy neked hol passzol. Sőt szerintem még leírást is találsz hogy hogyan kell elkészíteni.
Gyári cucc, na. A házi-gyártásúak sokkal "mértaniabbak" szoktak lenni...de az meg is látszik rajtuk :-))))
Jó volt ez így, jól sikerült. Bejöttek a számítások és a becslések.
Ha jól összeadom, nem is kellett utólagos korrekció a dologhoz - pedig ilyenkor egy plusz és utólagos "korrekciós-szárazdokkolás" még belefér - különösebb szakmai égés nélkül.
Láttam én már 25 lábast is kétszer a szárazon...mert "el-romantikáztak" ezt-azt rajta a szakemberek. Pedig az több tonna.
Ha ehhez még egy vehemens természetű tulaj is társul - akkor igen jó nézettségre számíthatna egy ott és akkor leforgatott reality-show, vagy candy-camera. :-)))) .
A hajó, az nem konyhaszekrény - hogy megáll ott, ahová tettük. Ráadásul a konyhaszekrénynek még az is mindegy, hogy lepkefing-súlyú, műanyag Tuperware szarokkal rakom teli - vagy nagyanyám öntötvas cuccaival.
Ezért volt odaírva mindehová, hogy "közép-állás" !!!! - vagyis az a helyzet, ami vélhetően és nagyjából megfelelő lesz - a különböző viszontagságok között is.
De ha az embernek fingja sincs, hogy kb. hol lehet az a "középállás", akkor (az árboc-szöget, legalábbis) úgy el.....méretezheti (hogy ne használjak durvább szakkifejezést) - hogy az első komolyabb szélben csak úgy kapkod a mobilja után, hogy mentésért könyörögjön.
A hajósok tudják, hogy mit jelent az, ha egy hajó "lefordul a szélről" - ami egy nagyon durva szitokszóval is felér a vizen.
Szóval lehet, hogy ti jókat mulattok a bénázásaimon, de nyugi, higyjétek el, hogy azért nagyjából tudni szoktam, hogy mit csinálok.
De ha nem, akkor azt is el szoktam mesélni nektek :-))))) .
Lehet, hogy nem "rendes" csavarboltokban kerestem anno, de ami a közelemben van, mindenhol furcsán néztek, vagy vizszintes fejmozgást produkáltak, amikor mutattam... Imbuszban hengeres fejűt láttak csak. Igaz, le lehet belőle köszörülni, hogy ne akadjon el a kilógó rész, de nem akartam azzal is vesződni, meg a kiegyensúlyozatlanság miatt jobban szétrézatni a gépet, mint amennyire magától dübörög...
Ezzel a bittel, ami beleszorul, gond nélkül ki-be rakosgathatóak, be is csomagoltam a kések mellé a dobozba, hogy mindig kéznél legyen....
Valójában a motor-trimmelés középállása de főleg az árboc-kötelek (vantnik és forstág) középhosszának a megállapítása miatt kellett az egész...de ahhoz nagyon.
Azoknak más a hossza, ha a hajó hegynek föl megy, mint amikor lejtőn? Illetve ha dagadtak hajóznak, mint ha cingárak?
A pad csak 40 centi széles - a vízmérték meg 1 méter. Persze, alá lehetett volna dúcolni a 40 centin is...de drámaian leromlott volna a pontosság és a reprodukálhatóság is.
40 centi hoszon kiszintezni egy 3,5 méteres valamit - nem jó bót. 1 mm hiba a padon - már közel 9 mm hiba a végeken.
Valójában a motor-trimmelés középállása de főleg az árboc-kötelek (vantnik és forstág) középhosszának a megállapítása miatt kellett az egész...de ahhoz nagyon. ..
kozepen a nagy padra ratetted volna a mezei vizmerteket ugyanugy, ahogy a csodavizmerteket ratetted. fogod a pakli marlbidat, azzal az egyik veget megemeled. addig tologatod a paklit alatta, amig vizszintet nem mutat. megjelolod hol volt a cigi aztan kesz vagy. a parton odarakod a cigit, ra a vizmerteket, es addig bakolsz, amig vizszintet nem mutat.
Mit nem értek? Annak a hajónak nincs egy egyenes oldala se. És 3,5 méter hosszú.
Hova a francba teszem mellé a vízmértéket - hogy ráfeküdjön a vizen felvett ceruzajelölésekre?
Ha elől hátul megjelelöm a terhelés-alatti vízállást - akkor azt egy ilyen tömlős-szintezővel reprodukálni tudom a parton. De mivel nem volt ilyenem, beállítottam a vizen a vizszintet - ami értelemszerüen valamilyen szögben állt a hajóhoz képest - oszt azt a parton visszaeröltettem az alápóckolásokkal.
Középen van egy nagy pad - arra fektettem a vízmértéket a vizen is, meg majd a szárazon is. És jó lett. .
Az igazi kvalitásai bazalton, andeziten, grániton jönnek ki - tehát a mélységi magmás, eszméletlen kemény anyagokon.
Azokkal már elbíbelődik kicsit, és igazából azokra is való, mert azokat nem eszi annyira, így tudsz síkot csiszolni vele.De azokhoz már télleg kevés az 500 kínaiwatt.
en meg bejeloltem volna, hogy hova kell a vege ala tenni a ceruzat hogy viszintben alljon. aztan a parton ugyanoda teszem a cerkat, es ugy szintezem ki a hajot.
Én nem használtam még ilyet - de a fazék-drótkeféből indultam ki - a csavart-szőrüből. Tudod, amelyiknek úgy csimbókokba meg van megcsavarva egy-egy szőr-pászmája.
Nahát, azzal megizadt a 900 W-osom - igaz, csak a hajóm sólyakocsijának a rozsdátlanítására használtam. De hogy ez nem kerül be a "gyakran használt szerszámok" fiókjában, az is biztos. .
A gond a kis géppel inkább a magas fordulat lenne, ezért jó feltenni a 230-asra, ami csak hatezret forog.
Persze ha van fordulatszabályzó, akkor az árnyalja a dolgot.
Egyébként marha jó vele dolgozni, de arra fel kell készülni, hogy úgy harapja az anyagot, hogy ha nem figyelsz oda, egy perc, és nincs már műköved, amit pucolni akarsz.A betonnál meg még inkább!
Ez saját tapasztalat, mert elég sok ilyesmit csináltam az idén, meg tavaly.
Ennél -betonfedkőhöz- jobb, ha csak kőhöz való lamellás csiszolóvásznas tárcsát vesz AzHofi kolléga.
Hát normáááális? Ez a pali még nem volt soha szerszámboltba Magyarországon?
Ez kb. úgy mehet, hogy a kinti havere megveszi az ottani boltban (ez a gyüjtő, náluk...ami csütörtökön jön) - ott rátesz 100 %-ot - az itteni haver meg szintén 100-at...hogy ne dolgozzanak hiába.
Szinte hallom, ahogy tervezgették az üzletet magukban: "Figyelj, úgyse tudja a magyarparaszt mennyibe kerül egy ilyen ott nálatok, Nyugaton - ha meglátja, tuti megveszi bármennyiért - még hálás is lesz, hogy ennyiért megkapta".
Ez rendben lenne - csak ezzel az "üzletpolitikával" a fiúk elkéstek úgy cirka 25 évet.
Ennél sokkal komolyabb, öntvénytalpast !!!! árul az OBI 7.900-ért - de azt egy CMI, 750 W-os, 125-ös flexxel rajta. Összesen ennyiért, gépestül. Még meg is érné ennyiért, komolyan. .
Ugyanezt a bádog vacakot magáneladótól egy éve néhány ezer forintért vettem. Az is új volt. A többi termékének az ára se kutya. Kérdés, ki veszi meg ezeket ennyiért?
Nem bántotta senki a készletedet - pláne, hogy a háztigépek szétszedéséhez nem is kell wanádium-acél szerszám...mert hamarább szétesnek azok maguktól - mintsem hogy keményebben nekik lehessen esni.
Én még a gépészetben sem nagyon találtam olyan szétszednivalót - ami tulságosan megfingatta volna a szerszámaimat. Főleg, ha gyári cucc volt, amelyiken előtte nem húzgálgatta a csavarokat valamelyik "erőskezű Gabibácsi".
Egy egész gyüjteményem van a félgagyi kategóriából (amit jobb gépekhez mellékeltek) - amelyekben évek óta hibátlanok az imbuszok, torxok, stb....pedig lett velük dolgozva.
Nálam az igazí bit-pusztító valójában a forgácslap-csavar - de az nagyon. Nem véletlenül ruháztam be drágább PZ-kbe én is. .
Amit Bubi 504 belinkelt azt töltöttem le, és az Fine Woodworking. Lehet 90~10% is az arány nem számoltam az oldalakat de a Shopnotes-hez képest nagyon gyenge. Aki perfektül ismeri a nyelvet annak biztos többet ér de nekem nem. Mondjuk ez az én tudatlanságom, nem az ujság baja.
Érdemes elgondolkodni a csavarokról, amiket egy ilyen bittel szeretnénk meglazítani! Én a készletet elsősorban azért vettem és tartom jónak, mert a háztartásban fellelhető, többnyire műanyag házas készülékek ilyesmi csavarokkal vannak összerakva. A bontásukra ez a készlet abszolút jó, mert a sokféle között biztos akad olyan, ami éppen kell. És az 1-2 centi hosszú, műanyagba tekert csavar bizony még a gépi szereléssel sincs akkora nyomatékkal meghúzva, hogy a bit kopna le a tekeréskor.
Persze egy gépalkatrészben lévő csavar nem valószínű, hogy ugyanez a kategória. Az alkalmazott nyomaték sem. Ahhoz használjon az ember megfelelő bitet és nem a gagyi készletet!
Gyakran összekeverjük a tejszínt a kocsiszínnel. :)
Passz. Minden csavar metrikus a gyaluban, miért pont az lenne kivétel? A menete biztosan metrikus, M6-os... Inkább csak valami gyártási pontatlanságnak tudom be...
Nanannnanaaaaa. Azért a Beta név a mai napig is jól cseng-bong....ha valamelyik darabját leejtik a műhely járólapjára .
Úgy tudom, a Beta is beállt a "lifetime guarantee" sorba - ami azt jelenti, hogy bárhol a világon, bármikor beviszed, a bárhol vásárolt törött vagy elgörbült Beta szerszámot a Beta-át is áruló boltba - és pofázás nélkül adnak helyette újat.
Nem kérnek se blokkot, se hol vetted, se mikor. Beta szerszám nem törik. Punktum. .
Ó, csak időgép kellene. Tizenx éve az Ezermester boltban vettem 230Ft-ért egy Beta inbuszkészletet (1,5-12) , egszer kényszerből még betont is véstem vele. :-)
Onnan gondolom, hogy óriásit haraphat, hogy efféle "beton-síkolást", kis felületen, csináltam már a rendes csempevágó koronggal is - teljesen oldalra dűtve.
Tudom, nem ortodox módszer - de olcsó volt a tárcsa, hát megkockáztattam. És vitte mint az állat az is.
El tudom képzelni, hogy mit művelhet ez akkor - ha egy tökösebb gépre rakják. .
Az azért durva dolog, hogy a Lidl-be 999 -ért árult, meglehetősen "készletnek" nevezhető, gömbfejes !!! 9 darabos (1,5-10 mm) imbusz sorozatot.....3.999 -ért láttam a profi szerszámosoknál.
Ohhhohóóóó, ez kell nekem, mi a neve címe oltási igazolvány száma? Majd veszek a fazékkorongból is, az kevésbé harap, utómunkákhoz jó lesz, de ez a gyémántbetétes már ránézésre is visz mindent mint a piros ász.
Nem véletlenül inch-es méretű a csavar? Vannak ilyen inbuszkulcsok, nem csak metrikusak, és van olyan méret, ahol egészen kicsi a különbség, szemmel alig látható. vegyél egy amerikai inbusz készletet!
Ilyen imbusz problémába én is belefutottam, a robogómon az egyik csavarba egyik készlet darabja volt jó, a másikba egy másiké. Szerintem mm/coll méretezésbeli különbség lehet, ezek a készletek jelzés nélküli olcsó cuccok, ha eszembe jut, majd meg is mérem őket, így van-e. Bár ha tényleg így van, akkor sem értem, egy gépen miért van kétféle méretezésű csavar?
Fehér festékbe kéket kell keverni, hgoy tényleg "vakító" fehér egyen és ne sárguljon. Mészbe is azt szoktunk annó: kék emfix színezőt, vagy egyéb kék festékport...
A csavarozógépekkel egybecsomagolt, meg a 147+ darabos készletekben lévő, puha bitek megforognak, akárhogy is vigyázol. Amelyiket darabonként tudod megvenni 2-500Ft-ért, az akkor se forog meg, ha 20 fokkal eltérsz a tengelytől, de ha mégis sikerül, akkor se a hegy megy tönkre, hanem a csavar feje...
Egyetlen, ennek ellentmondó tapasztalatom van csupán. A Hyundai gyalugépem késtartó csavarjai imbuszos, félgömb fejűek. Egyetlen, spéci, gyanítom nem túl drága (ha az lenne, nem ez volna az egyen szerszámkészlet a cégnél) bitkészletben találtam olyan (valószínűleg kissé túlméretes) imbusz bitet, ami eléggé beleszorul ahhoz, hogy ki tudjam vele tekerni őket. Az összes többi (a "rendes", hajlított imbuszkulcs is) képes kibillenni és megforogni bennük. Már két csavart pótolnom kellett emiatt, ami nem egyszerű. Még jó, hogy a Devontól tudtam venni a késekkel együtt 3 csavart is. Több nem is volt nekik akkor...
Olyan is létezik, csak általában vékony, kb fél-egy centi. Víz-fűtésszerelő boltokban keress rézcsőhöz való tisztítószivacsot. Viszonylag durva, de festékeltávolításhoz megfelelő, és olyan profilra szorítod rá, amilyenre jólesik...
Nem lehet, hogy Te egy American Woodworkert töltöttél le, mert ott aztán tényleg ez az arány. Ez a Fine Woodworking szerintem még az elfogadható kategória.
Ahogyan GPS is mondja, gyémánt tárcsára van szükséged. Ez kb. úgy néz ki, mint a flexbe fogható fazékkorong, tehát elég nagy a súlya, jó minőségű gép kell hozzá. És nem olyan veszettül drága, kb. 1000-1500Ft, ha köves szaküzletben veszed. Én magam úgy oldottam meg a dolgot, hogy a sírkövesnél (Új köztemető) 500Ft-ért lekönyörögtem a srác gépéről a félig leharcolt korongját. :)
Nahát, ez a sárgulás-dolog az egyik fő indok - ami miatt hallani sem akarok az olajfestékről.
Az akrill - az nem sárgul. Kb. egy ezres egy flakon....annyi egy ajtóra elég. Drágább, mint az olajfesték - de nem annyira sokkal. Ez viszont festék....nem úgy mit azok az ótvar olajfestékek.
Minden esetre egy tömör ajtón kipróbálom - mert csak kettő tömör, a többi üveges - aztán majd beszámolok. .
Most egy igazi asztalos kérdés jön: van-e valami kisflexbe fogható alkalmatosság, amivel betont simára lehet csiszolni? Kéményfedkövet öntenék, és szeretném utána kissé megcsiszolgatni. A műkövesek mivel csinálják?
Én szivacshengerrel kenném inkább, a jó sűrű olajfestéket, az olyan érdekes felületet kölcsönöz, és a kosz, ujjlenyomat is kevésbé marad meg rajta, kb mint a simára polírozott és a gyöngyhomokfúvott felület közti különbség. Ja, és ha fehéret akarsz kenni, tegyél bele 3-5% feketét, akkor tovább fehér marad, később kezd sárgulni.
Ami a biteket illeti: nálam mindegyik szépen készletben és dobozban van, hogy ne kelljen turkálni, de néha magát a dobozt nem találom :) Egyébként pedig - ez most kicsit okostojás módjára fog hangozni - úgy kell csavarozni, hogy ne forogjon meg a bit. Nem mondom, hogy nem rontok olykor én is, de azért elég ritkán. Ehhez persze néhány dolgot optimálisan kell belőni: a megfelelő méretű fúróval előfúrni, összehangolni a tiplit és csavart, kenni ha szükséges, és a megfelelő csavarhoz megfelelő bitet használni (amint GPS is említette, az az ideális ha a bit szinte megszorul a csavarfejben) . Ezért is jó ha többféle gyártmányú bitet használ az ember, könnyebb rálelni az éppen megfelelő méretűre, mert hiába a szabvány, ahány annyi féle... És persze érzéssel, odafigyelve, merőlegesen, kellő erővel csavarozni... A kopott bitet pedig - ha már nem tuningolható - ki kell dobni a fenébe, mert csak szerencsétlenkedik vele az ember és tönkreteszi vele a csavarfejet.
Azért az enyéim se kispályások, ismerjük be. Igaz, hogy a cingárabb sporttárs az alig több 1 mázsánál...nade a másik.....az még behúzott hassal is 140+. :-)))
Ez a kishajó, egyébként 4 felnőtt személyt vidáman és kényelmesen elvisz - persze nem ilyen "elmésen" kiülve - vagyis nem mindenkivel a fartükrön. .
"Ha járólapozok, majd ragasztok egy 3 mm-es kartondarabot az 1 méteres vízmérték egyik vége alá..."
"ha az akkor nem lett volna, lehet még most is ott vakargatnám a fejem a hajó mellett - derékig a vízben"
Ha ennek a csónaknak a dőlését akarod átvinni a szárazföldre, akkora akármit (itt pl. templomtornyot) ragasztasz az egyik vége alá, míg vízszintet nem mutat. Szóval ne dőlj a dekopír pengédbe, ha netán elveszíted a szögmérős vízmértékedet!
Nem teljes anyagában csiszol, csak a felületén van egy vékony réteg. Azt nem tudom, milyen szemcseméretben kapható. E két darabot a szomszédomtól kaptam. Addig nem is tudtam, hogy ilyen is van. )
Szóval akkor értsem azt, hogy a "smirgliség" az csak rá van aplikálva egy valamiféle sima, szivacs-anyagra?
Én el tudtam volna képzelni, hogy az az egész szivacs olyan mint egy köszörükő - vagyis ha kopik, frissül.
De igazából nem símitani (felületet alakítani) akarok vele - csak felületet előkészíteni.
Azaz a régi, de jóállapotú ám elsárgult olajfestéket szeretném felfrissíteni-lemattítani - hogy megálljon rajta az akrill-fújás, amit majd ráspréjelek. .
A téglatest alakú szivacs minden oldalán a felületére van applikálva valahogy a csiszolóanyag. Ha pl. beakad egy szögbe, akkor kiszakad és látszik a szivacs.
Én használok egy egész finom (200-as körüli) és egy durvább (120-150-es lehet) ilyen szivacsot. Nem egyforma méretűek, de úgy a mosogatószivacsokhoz mérete körüliek.
Elég tartós anyag, mert egy éve nyúzom és alig szakadt el egy két helyen. Főleg henger alakú anyag csiszolásakor előnyös, mert csaknem körbezárja a munkadarabot.
Sík felülethez szerintem nem a legjobb, mert az ujjak nyomásának helyén erősebben dolgozik a felületen, mint ott, ahol kisebb nyomás éri. De jó olyan íveknél, mélyedéseknél, amiket nem nagyon lehet elérni.
Itt a Fórumon értesültem arról, hogy te alkalmanként szoktál e-bay ügyeket intézni.
Szeretnék az e-bay-ről vásárolni egy Sony objektívet, de egymagam nem mernék belevágni, tapasztalatlan vagyok ebben, Pay-Palos fizetéshez sem tudok regisztrálni. Tudnál nekem segíteni, hogy hogyan vásárolhatnék, avagy esetleg rajtad keresztül hogyan vásárolhatnék? Vagy ha te nem vállalsz ilyet akkor kihez forduljak?
Kollegák! Dolgozott már valaki csiszoló-szivaccsal ???
Hogy működik az? Annak az egész anyaga olyan, mint amikor megveszem...vagy csak a felületén van némi csiszoló-erő - és a többi, alatta meg csak valamiféle hordozó-anyag?
Az van, hogy nagyon szomorú jövő vár rám, mert a párom kijelentette, hogy csak úgy tűri el a további randalírozásaimat itt a lakásban (alu-flexezés, ilyesmik) - ha ezért cserébe lefestem az ajtókat.
Nahát, innentől nem is folytatom, hisz tudjátok mit jelent ez.
Egyébként nem fogok Trinátozni - ecsettel - hanem fújni fogok - akrill-spray-ből.
Kiszámoltam, hogy alig drágább, mint az "olej"-festék - de minőségben nem lehet egynapon emlegetni a kettőt. .
Ez az az ujság amiért 2 fillért sem adnék. 95% reklám 5% mondanivaló. Ami mondanivaló van az is képileg szegényesen tálalva. Ez sajna nekem problémát okoz mert idegennyelv ismeret csekély. Összehasonlítva a ShopNotes ujsággal ami ennek az ellenkezője.Ezzel csak az én szempontomat írtam le ezzel az ujsággal. A bírálat semmilyen szempontpól Neked szól.
Hát, öregem, én nem vagyok egy "pénzszórró-csávó" - annyira már ismernek itt - de attól azért csalánkiütést kapok, ha egy betonkemény csavart valami puhaszar, occsó szerszámmal kóstolgatok. Sikertelenül.
Még kézzel hagyján - bár nekem már sikerült kézzel is kinyírjak olyan 640 Ft/ 200 darabos készletből fejet ....de amikor már gépierővel megyek neki a csavarozásnak - akkor már felejtős az "occsó-megoldás".
A jó fejet egyébként onnan lehet megismerni - hogy vízszintesen megtartja a csavart - mintha rohadterősen mágneses lenne - pedig nem az.
Igaz, ehhez olyan csavar is kell....azaz nem árt, ha a dobozán azt írja, hogy Reiser. .
Igazából én sem a PH vagy a spéci sorozatból kukáztam ki egy félkilónyit - hanem a PZ-kből - amikor bútoroztam.
Azok forgácslap-csavarok valami rohadt-kemény anyagból vannak ám...azokkal nem bír a "készletes-minőségű" bit.
Az is igaz, hogy egy PZ1, PZ2, PZ3 sorozattal nagyon sokmindent meg lehet csinálni bútor-ügyben - és igazából az egész ki van 1500 Ft-ból. Hosszútávon megéri. .
Persze, jobb lenne a szükséges darabokat kiváló minőségben megszerezni, még akkor is, ha sokkal drágább.
De a háztartás napi gyakorlatában sosem tudom, milyen kell majd az adott géphez? Így legalább van egy komplett készletem, s az esetek nagy hányadában biztos megfelelő lesz. Ha meg tönkremegy valamelyik, már tudni fogom, mit pótoljak minőségi darabbal.
Egy kis varrógéptű-dobozban van az a 4-5 darab, amelyiknek darabja került 4-500 Ft-ba. Mert azok tényleg bit-ek, azokat tényleg lehet munkára is használni.
Itt elsősorban a PZ-kre gondolok - mert amikor egy "áruházi-nagykészletesből" egyetlen egyszer is megforog a reiser-csavarba egy bit - akkor az garantáltan kuka.
A 400 Ft-os bit a csavart kajálja meg ilyenkor - és nem fordítva.
200-ért is van PZ Fisher bit - az már jobb egy fokkal - de 3-4 megpörgésnél az se bír ki többet. .
Néha sűrűbben, de a napi használat után mindenképpen visszarakom az összes darabot a dobozába. Nagyon jó készlet. Olyan háztartási gépeket szét tudtam vele szedni tisztításra, amiket egyébként csak szervizben lehetett volna.
Én ezt a másik oldalról ismerem: mennyi mindenem van, amiről úgy gondoltam, hogy egyszer szükségem lesz rá, de még mindig nem jött el az a pillanat. Ha pedig mégis, akkor vagy megfeledkezem róla, hogy nekem olyanom is van, vagy egyszerűen csak nem találom. :) Ez most félig vicc akart lenni, de némi realitása is akad. Ma éppen egy nagyon apró csavarhoz kellett volna PHnullás bit de csak PZ0-ást találtam. Végül az utolsó előtti csavarnál ugrott be, hogy hol keressem a tartalék-készlet tartalékát :)
Köszönöm a fénymásolatot, de egyelőre várjunk még vele, mert február előtt egészen biztos, hogy nem fogok érdemben ezzel a sablonnal foglalkozni.(és addig még össze is futhatunk...) A cikk nem azonos vagy hasonlatos ahhoz, amire Kamelot hívta fel a figyelmemet tegnap? Itt a borítója:
Nálunk is minden tiszta dér volt reggel. Pedig a gyereknek készülő szekrény ajtajait még egyszer kéne lakkoznom. De 5 fokban nem merem...mit javasoltok? Hozzam be a lakásba? Gondolom őrült büdös lesz tőle.
A Proxxon és a Wabeco márkával szemezgetek. Egyik sem olcsó. Alig pár órája licitáltam az utóbbira, de sajnos más vitte el "potom" 137 Euróért. A szállítása még további 24 lett volna. Ezt még elviseltem volna.
Itthon a Vaterán nemrég jelent meg egy eladó aki ugyanezeket kínálja, sokkal drágábban.
Az a baj, hogy noname terméket, ami azért valóban jó is én nem ismerek. Főleg nem 20 ezer forint alatt.
A Wolfcratból is előfordul néha ilyen használtban, de a mostani Proxxon állványommal igazán meg vagyok elégedve. Csak olyanra cserélném, ami legalább olyan vagy annál is olyanabb.
Tényleg nagy lélegzetvétel kell egy-egy többtízezres műhelyfelszerelés megvásárlása előtt.
De a másik serpenyőben meg az van, hogy az ilyen eszközök lehet hogy onnantól hosszú évtizedekig is segíthetik a munkánkat.
Ezek nem fognak 1-2 év alatt nevetségesen elavulni - és az sem várható, hogy az áruk 1-2 év alatt a tizedére csökkenjen. Mint pl. az elektronikai vagy a számítástechnikai kütyüké.
Egy ma 120 ezerért megvett laptopon - 2 év múlva - már garantáltan csak mosolyognak. A korszerüségén és a vételi árán is.
Kb. egy hónapja vettem (nem jókedvemben !) egy 320 GB-os vincsesztert - 12 rugó bruttóért. Mennyi is volt ez mondjuk 3 évvel ezelőtt? Le se merem írni.
Nahát, egy komoly gépállvánnyal, vagy gépasztallal - vagy akár géppel is - ez a hatalmas bukta-veszély, ilyen rövid időn belül - biztos, hogy nem fenyeget senkit sem. .
Nem feltétlenül bolti árban gondolkodok. Licitálással azért sokkal kedvezőbben is meg lehet olykor venni. :)
De a márka sem fontos. Sajnos a tizenpárezres dönthető még sosem jött velem szembe. Ha megmondanád, mit és hol keressek, biztos jó lenne nekem az is! Marógéphez kellene.
Amikor az asztali maromat vettem , meglepodve tapasztaltam ,hogy a gepen opciokent lehetoseg lett volna a dontheto tengelyre . Nekem nagy szuksegem lett volna ra mert sokszor kell a regi darabokhoz mindnfele profilokkal leceket gyartani . Hivtam az uzletkotot ,hogy miert nem tajekoztatott . Tudjatok mit valaszolt ?? Szerinte tul draga! Mellesleg vagy 10 fele extrat rendeltem hozza , egy kerdest talan megerdemeltem volna . Utolag nem beepitheto .Jo mi?? Magyar kereskedok ....... Viszont a kisvakond megint kapott nalam egy pirospontot .
Ott van például a szögmérő - a nagyobbik vízmértékemen. Nahát, mekkora marhaság az is, nem igaz?
Ha járólapzok, majd ragasztok egy 3 mm-es kartondarabot az 1 méteres vízmérték egyik vége alá - és azzal megyek végig - és nem pöcsölök a tizedfokokkal a skálán.
Soha nem is használtam azt a szögmérőt, mert minek ?
Igenám, de (szintén hajózás !) - egyszer úgy kellett felállítani a partra a hajót, hogy ugyanabban a helyzetben legyen (vízszintileg) - mint ahogy az 2 emberrel terhelve, a vízen áll.
Hopppááá megint. Hát ezt meg hogy lehet megmérni...és aztán a parton ugyanazt az állást reprodukálni?
Akkor jutott eszembe a szögmérős vízmértékem. Beültettem két testes sporttársat - menethelyzetbe - és simán megmértem a szögmérőmmel hosszanti dölésszöget - a vízszintehez képest. Kint a parton meg ugyanazt - fordítva - reprodukálva, pont ahogy a vízben volt, a két fószerral benne.
Életemben csak akkor az egyszer használtam - de ha az akkor nem lett volna, lehet még most is ott vakargatnám a fejem a hajó mellett - derékig a vízben :-)))) .
Na, ebben egyformán látjuk a dolgokat! Ha tudnád, mennyi mindenem van, amit azért vettem az évek során, mert sejtettem, hogy olykor szükség lehet rá és akkor nagyon hiányozna! És bizony nagyon kellemes volt, hogy csak érte kellett nyúlni. Persze okoskodással, kreativitással és a ráfordított anyaggal és munkával sokmindent lehet pótolni. Csak olyankor általában se idő, sem a kütyü elkészítéséhez szükséges anyag nincs.
Úgyhogy köszi a véleményt, hasonlóan gondolom én is.
Velem többször előfordult, hogy évekre rá, hogy megvettem valamit amin olyan funkció is volt, amiről azt mondtam, hogy "nahát, ezt a funkciót én a kurvaéletbe se fogom sose használni" - mit ad Isten, egyszer csak kellett.
De akkor azán "nagyonkellett" ám. Csak egy nagyon triviális példát mondjak: sose használtam a nagyobbik fúrógép-állványom noniuszos mélységmérőjét. "Átmenő-lukakhoz? Minek. Parasztvakítás - sose fogom használni"
A nyáron viszont egy marhanagy, távvezérelhető, távkormányos villany-hajómotort adaptáltam egy hajóra és hopppáááááá. Az egyik helyen, 2 x 10 darab, egyforma mélységű fenéklukat kellett fúrjak két alu-idomba. És nem elcseszni ám, mert igen ideges-természetű gazdája volt a hajónak.
Aranyat ért akkor ez a kis "extra" a gépen. Pontos, gyors melót tudtam csinálni vele.
Hogy is van akkor azzal a "parasztvakítóan felesleges" mélységmérő- és állítóval? Azóta biztos nem becsülöm le a gépek extra-púder szolgáltatásait - még akkor se, ha pillanatnyilag fogalmam sincs, hogy mire fogom használni azokat.
Vedd meg a dűthető állványt - egyszer aranyat fog érni neked is - ebben biztos vagyok. .
Apropó, ékszerdoboz : téma volt a kis dobozfedelekhez használható zsanér, nos Baumuaxban és Obiban is van már kb két centi széles réz apróság (utóbbiban a bútorszerelvényeknél, előbbiben a vasalatok környékén).
Nemrég vettem egy Proxxon fúró-maró állványt. Csináltam egy asztalt alá, így kiválóan és könnyen tudok a Trend felsőmaróval dolgozni.
Azon gondolkodom, hogy az állványt kicserélném ennek a cégnek arra a változatára, amelyen a gép jobbra és balra 90 fokig folyamatosan dönthető is. De nem tudom, van-e értelme? Esetleg készítek a mostani alá egy dönthető asztalt amin a megmunkálandó anyagot tudom így a kívánt szögbe állítani.
A nálam nagyobb marógépes gyakorlattal rendelkezőktől kérdezem, ésszerű ez az okoskodás, vagy elenyésző az ilyen fajta megmunkálás és kár a pénzért, időért? Persze 30-45-60 fokos élű marószárat is vehetnék, de elég húzós darabja. Ezért is az ötlet.
A gumikalapács segített eddig a többinél. :) Akkor érdemes ezt is azzal folytatni. Köszi a reagálást.
Ez annyira egyben van, hogy azon gondolkodom, érdemesebb így hagyni. Csak hát sokkal könnyebb lenne darabonként csiszolni, s ezért próbálom szétszedni.
Gumikalapaccsal kulonbozo iranyokban . Gondolj bele, ha egy keretet szeretnel szetnyomatni akkor valami szakad , de ha leutod a sarkara akkor megpattan az enyvezes es konnyen szetesik . Szoooval ez igy jol hangzik , de a valosag ....:) Gumikalapacs :) Ha valami torik , azt meg ossze lehet ragasztani .
A triplex egy francia gyarto volt ,mindenfele biszbaszokat gyartott.Evekig porosodott a polcon amikor eloszor hasznaltam ezt a sablont. Abban a korszakban a B&D furogepre szerelt adapterek jelentettek a csucsot . Igaz akkor meg ezek a furok is fem hazzal keszultek es borzalmas dolgokat birtak ki. A legvegen csak korfureszkent hasznaltuk ,betonos zsaludeszkat ,betonyp lemezt meg ilyesmiket vagtunk vele.
A leigh mindent levedett amiben kulonbozik (es jobb) masoknal .A tobbi gyartonal mindenhol ezt a fix fesut lehet kapni.Az incra biztosan jo, ha ekszerdobozt akarsz kesziteni, de egy normal meretu butorhoz mar keves . Van egy fabol konnyen elkeszitheto sablon a Fine Woodworking 1994 majusi szamaban . Egy fenymasolatot szivesen kuldok , irj egy mailt a cimeddel .
Néhány támlás konyhaszéket szeretnék felújítani. Legtöbb részük könnyen szétszedhető, de a hátsó két láb és a támlák igazán stabilan "összenőttek". Úgy gondoltam, a régi hidraulikus kocsiemelőmmel próbálom szétnyomni. Azonban az olaj az évek során biztos kifolyt, mert az emelő környékén ott volt a foltja. Lehet ezt valahogyan javítani, házilag feltölteni?
Persze szívesen olvasok a szék darabjainak szétfeszítésére való más megoldásokat is. Hiszen lényegében az a feladat. :)
triplexből én csak kartont ismerek, először azt hittem abból volt a sablonod. :)
A linket köszönöm, tk. innen indult részemről a téma felvetése. Az American Woodworker egyik számában láttam a reklámjukat. Ez olyasmi kategória mint az www.incra.com cuccok.
Köszönöm, közben leküzdöttem az akadályt!! :) És félreérthető voltam, mert a telefon esetében az öcsémre gondoltam, aki úgymond a rendszergazdám. De a végén magamtól jöttem rá a megoldásra. Letöltöttem más egyebet is, éppen most nézegetem.
Véleményem szerint az asztal házilag is elkészíthető. Persze nem fogy gyárinak kinézni, de viszonylag olcsón összehozható. Egyszerűen vastagfalú zártszelvényből kell egy keretet hegeszteni, és persze betenni a merevítéseket is. Ez persze a hegesztés során el fog mászni (ez természetes), de hegesztéssel egyengethető... A felesleges varatok eltávolítása után, az acállemezt viszont csak csavarozni lehet a további vetemedések elkerülése miatt...
Mindezt persze csak akkor érdemes, ha több ideje van valakinek mint pénze.
Kb. 18 eve keszitettem a fiamnak mindnfele beosztassal es rekeszekkel egy lego tarolo borondot . Egy triplex markaju (letezik meg ?) sablonnal kovettem el . Borzaszto minosegu alu ontveny volt . Ennek ellenere egeszen hasznalhato csapokat lehetett vele gyartani .Persze fenyobe . A kemenyfaknal szerintem hasznalhatatlan lett volna . Ehhez viszonyitva a mostani legprimitivebb is az urtechnikat kepviseli .
Remélem nincs benned semmi tüske, bocsánat ha korábban valami illetlen megjegyzést tettem volna!! Én csak az olyan jellegű kiadásokat tekintem feleslegesnek, mint amibe az asztalbetét készítése során futottam. :( Az, hogy egy egyedi szerszám elkészítése itthon többe fáj, mint egy kész darabot megvenni (főleg ha Keletről származik) azon nem csodálkozom. Ráadásul én hobbigépész is szívesen vagyok :)
Sajnos a torrenthez nem értek, de ha Vágó Úr is úgy akarja, máris elhasználom a telefonos segítségemet és megoldódik a probléma. :)
Én azért döntöttem a kész szerkezet és nem a fotózkodás mellett mert már talán több pénzt kidobtam az ablakon ilyen fölöslegesen mint Te. Majd inkább ott feszitek amit vele alkottam. Elvégre nem bobbigépasztalosok volnánk.
Csak harmadszori nekifutásra esett le, hogy mire is vonatkozik a kérdésed. :) Hát, persze, hogy nem ilyen élményekre gondoltam, de én kicsit túlfeszítettem a hobbiasztalos kategóriát. :)
Amire egyébként annak idején gondoltam a "valamirevaló hobbiasztalos" kifejezéssel, nem más, mint hogy sok-sok olyan fotót találtam a "router table" keresgélése során, amelynél az alkotó ott feszít a handmade asztala mellett és ennek tényleg van valami bája számomra. :) Ezt még el is mentettem:
"na azt tenyleg ki kellene vagatni alubol egy vizes ceggel pontosra es kesz."
Persze, eredeti kérdésemben az is benne lehetett volna, hogy csináljam meg magamnak, nem lehetetlen, de félő, hogy ha én nekifutok, akkor az többe kerül, mint a Bosché :) Például helyből nem alumíniumból csinálnám, hanem inkább acélból. És ezt éppen nem vízzel vágatnám, mert az kónuszosan vág (persze nem kötelező, hogy így legyen, de akkor olyan lassan kell vágni, ami duplázza a költségeket...) hanem inkább lézerrel. De nem is ez a probléma, hanem, hogy sosem volt ilyen a kezemben, nem használtam, nem tudom mire is kell figyelni? A Bubi által linkelt (köszi!!) uni-maxos sablonról meg lehet nézni egy 3D-s fotót is, ami nagyon hasznos, bennem annyi kérdés merült fel, hogy vajon mennyire merevek, stabilak ezek a kütyük? Egy alu zártszelvényről van szó és bizony felmerül bennem a kérdés, hogy vajon a deszkát, amit szeretnék megmunkálni, tényleg nagy biztonsággal, stabilan lehet befogni? Nem fordul elő az, hogy munka közben egyszer csak azt veszem észre, hogy "elmászott" a munkadarab? Ha meg erősen megszorítom nem deformálódik az alu szelvény?
Ha valaki használ ilyet, akkor esetleg elmondhatja a tapasztalatát, illetve, hogy mire kell odafigyelni?
A Router Workshop részeit torrenttel le lehet tölteni, a mininova.org keresője kidobja. Még csak egyet néztem meg, az nem volt olyan jó mint a New Yankee. Kár hogy annak vége.
Amikor megvettem a Bernardo öntöttvas felsőmaróasztalt síkköszörülve aluminium rátolóasztallal igaz háromszoros áron mint amit Te a betétre költöttél ezt írtad.
"Én tk. azért gondolkodom a házilagos készítésen, mert van valami "bája" annak a divatnak, hogy ezt magának készíti el egy valamirevaló hobbiasztalos :))"
Big brother figyel :-) Nem bántam meg, inkább dobozkötést csinálok (a maró sivítását amúgy is rühellem). Fecskefarokra meg találtam egy pofonegyszerű asztali körfűrész+szalagfűrész megoldást egy Mark Duginske videóban.
Ha marósablon akarsz, nézd meg inkább ezt : http://www.uni-max.hu/csapolo-keszulek/specialis-keszulekek/famegmunkalas/
A marószerszám oldalon elkalandozgattam egy kicsit, és virtuálisan pár perc alatt sikerült elköltenem egy komolyabb gép árát. Most úgy csinálom, hogy havonta veszek egy olyan Botexes kategóriájú bitet, elég nekem az a minőség, és majdcsak összeáll egy valamire való garnitúra.
Hát, akkor részemről sk. fűrészépítés kilőve, ilyen árakból kiindulva jobban járok, ha spórolgatok valami egyszerű, de tűrhető gyári gépre, Bernardo, Holzmann, Lutz kategóriában, addig meg csak kibírom. Elvégre a tuning előtt se csupa selejtet gyártottam a géppel, azóta meg határozottan használhatóbb lett. Gyalugépem csak kézi van, olykor elmélázok egy-egy jobb vételnek tűnő kis kombigépen, de arról már könnyen lebeszélem magam, mert kiszorulnék a műhelyből vele, a garázst meg már nem vagyok hajlandó beáldozni miatta.
Na, ne tömítsük el fémreszelékkel az asztalos topikot, lenne egy ON kérdésem.
Fogazatmaró sablon ügyben kinek milyen tapasztalata akad? Sosem dolgoztam ilyennel, nem tudom mekkora szórás lehet sablon és sablon között, mire érdemes figyelni? (tudom, már volt róla szó itt) Ez itt a legolcsóbb, amit hirtelen találtam: http://www.maroszerszam.hu/index.php?categoryID=93 Van 305mm-es és 610-es. Illetve létezik a Bosch ZF 60-as, ami elég drága mulatság. Augusztusban valaki kínálta a tesz-veszen nagyon jó áron, sajnos Bubi kollégánk lemaradt róla :( A google még emlékszik rá...
Hááát, 200-as papír és két réteg vastag Trinát után - a fene megette már, ha még mindig átüt az erezet.
De - ahogy a kollega is mondta - bedöngölés előtt bekenik (befújják) valami formaleválasztó-anyaggal - attól aztán kicsússzan, még ha erediteleg enyhén rücskös is lett volna.
Én hazavittem a formát amiről a kazánajtómat öntötték - amit elkértem, mert benne volt a pakliban, hogy el-"gépészkedem" maráskor a darabot. Én megnéztem azt jobban...hát bizony nem volt nagy vasziszt-dasz a felülete.
Igaz, egy feles, akkori 32 fokos "munkás-konyakért" alkották nekem - ami mai pénzben érhetett egy olyan 50 Ft-ot.
De az öntvény az prima lett - nagyon gondosan kellett lefogjam a marógépre, hogy tisztázáskor nehogy a méretbe fussak - ami már kis ráhagyást és elég jó pontosságot jelent azért egy öntött darabnál. .
Nem-nem, ez jó ár. A minta-utáni propellereket tán 800-ért csinálták.
De a propellernél van azért egy kis macera is azért - mert annak nincs osztósíkja, így hát annál még 2 szekrénnyel sem megoldható a sima "homokba-döngölés".
Egy mondjuk 20 kilós asztal - 10 rugóért méltányosnak mondható...bár az utána következő gépmunka se 3 Ft 60 fillér azért.
Mifelénk 1 helyet tudok, ahol 3.500 a gépóra...de már egy kicsivel puccosabb helyeken már 5+.
Persze, ez nagyon képlékeny, mert nagyon nemmindegy, hogy adott gépen-adott szaki mennyit képes "lehántolni" 1 óra alatt?
És mennyire pontosan? - mert ez megint egy nagy kérdés. .
200-as csiszolás, rá 2 réteg fényes Trinát - meg legyen kónuszos - oszt jónapot. Amit ott rákennek, az úgysem engedi kirángatni a szemcséket a bedöngölt homokból. .
Mégis hogy maradna "érdes", egy lecsiszolt és fényes lakkal befújt fa?
Legalábbis annyira érdes, hogy kiszedje a bedöngölt, spécin előkészített homokot a formából?
Egyébként a különböző öntési pontosságokhoz - különbőző homokfajtát használnak.
Az egyszerhasználatos, nem preciósnál, szinte bármit, (amit ki lehet majd szedni) belenyomhatok abba a homokba - és jó közelítéssel kiöntik. Ezt láttam Igaz, nagyobb ráhagyással - de egyetlen darabnál ez mit sem számít.
A hajós sporttársak kész propellereket küldenek önteni - egy sima, kopott (néha igen ótvar) eredetiről. És hiba nélkül megkapják az után-öntött darabot.
Erre még árat is fogok tudni mondani - tájékoztatóul - mert többen öntettek már ilyesmit. .
Hát, ha az a 90 kiló aluból lenne :) Sima háztartási szürkevas öntvény. Egyébként nem kell az öntőminta felületét túlmisztifikálni, lényeg az, hogy kónuszos legyen (én túlzásba is vittem) és ne legyen nedvszívó. Ők még beágyazás előtt "impregnálják" valamivel + "púderezik".
A hungarocell vasöntészetben nem járatos, én legalábbis még nem hallottam róla.
a pontossag egy kerdes. a speci feluletcsinalas azert kell, hogy a homok rendesen levaljon rola. ha mondjuk kicsit erdes marad, mar szedi szet a format amikor huzzak ki belole. mint a konuszossag is ezert kell.
Jóvanna, nem akartam túl hosszúra nyújtani :-)))))
Egyébként, egy jó kis gittelés utáni csiszolással-festéssel már tűrhető felületre lehet számítani - ha nem preciziós és nem nagyszériás öntésről van szó. Akkor már elmegy úgy is.
Én sokat jártam ilyen helyre, mert a helyi szerszámgépgyárnak egy baromi-nagy öntődéje volt - saját formakészítővel - ahol töbtonnás daraboknak is készítettek formát (nagy radiáloknak, megmunkálóközpontoknak stb.).
Volt, amikor rengeteget pöcsöltek egy-egy igényesebb darabon - szigorúan ellenőrzött nedvességű, nagyonfinom, nagyondrága (valami gyűmölcs) fából. Ott láttam előszőr fát - órás sublerrel mérni.
De volt, amikor nagyon hamar lenagyoltak egy-egy darabot...főleg, amikor egydarabos prototipushoz kellett - ahol a ráhagyás nem volt lényeges.
Nekem is csináltak egyszer egy ilyen gyorsmelót - "bármilyen" fából - egydarabos öntésre. Egy kazánajtó volt....de alig kellett marni azon is - annyira pontosan kijött még így "gyorstalpaló" módszerrel is. .
Te ontettel asztalt? Eszem megall. Alubol? Vagy vasbol?
Nekem a habveszteses modszer tetszene, csak szerintem egy hagyomanyos homokos ontodeben elhajtananak a hungarocell mintammal. Tenyleg meg kellene kerdezzem.
Teljességgel nem akarlak lebeszélni arról, hogy lemezből oldd meg az asztallapot, mert nem lehetetlen, de tényleg megfelelő szaki kell hozzá, aki tudja, hogy mi a dörgés. A szerelés az jó ötlet. A vezetősínt meg lehet, hogy célszerűbb lenne úgy megoldani, hogy ne egy lemezből legyen asztallap, hanem ott, azon a ponton két lemez közé kerüljön egy vezetősín. Magát az asztalt meg össze lehet "ütni" kellő merevséggel. Én csupán "esztétikai" szempontokból vetettem el az ilyen lakatos megoldást.
Az én asztalom még nincsen készen. Működőképes lesz, de sajnos van benne egy csomó apró hibácska és egyfajta aránytalanság. Arra gondolok, hogy a Freud kézi maró és egy 90kilós öntvényasztal mégsem ugyanaz a kategória.
Ez volt az öntőminta (mielőtt még lemázoltam volna ronda feketére öntés előtt)
Te koopal, hát itt asztalosok vannak, vagy mijatúró?
Hát senkinek nem áll annyira a kezére egy homoköntő-forma elkészítése - mint pont egy fanyűvőnek. Hisz a fa-öntőminta elkészítéséért kérik el a legnagyobb lóvékat - ahhez képest maga a homoköntés, az kotyfity.
Olyan asztal-mintát lehet ksziteni fából, hogy ihaj-csuhaj. Alul merevítő rács-bordákkal, mindennel - pont mint ahogy a gyár szokta. Kis súly, nagy merevség.
Nem nagy tudomány az ám hisz egy jöbb öntőműhelynek elég 1-2 mm ráhagyást hagyni és persze figyelni a kónuszságra mindenhol - hogy szépen kijöjjön a homokból.
Aztán csiszolás-festés és mehet az öntődébe - ahol kilós-árat számolnak, általában - de az teljesen elviselhető ha sima szürkeöntvényről van szó.
Persze, megmunkálás előtt nem árt egy kis temperálás is (ezt régen a szerszámgépgyárban úgy intézték, hogy évekig kint hagyták az öntvényta a szabadban, télen-nyáron...dehát erre már nincs idő). Gondolom, egy szakértőbb öntőműhely már temperálva adja ki a kezéből - így hát a gépmunka után nagy meglepik nem lehetnek.
Én biztos ezt az utat járnám...és még nem biztos, hogy nem fogom. .
Fejből nem mondom meg mennyiért, de kész marógép felerősítő fémlapot lehet venni. Nem is egyfélét. Ha olcsóbb nem is lett volna, de a kanosszajárást elkerülhetted volna.
Baaaaakker! Tényleg képes voltál asztalt építeni egy komlett gép árából?! Na én ilyen magasságokban se anyagilag, se igényesség terén nem gondolkodtam, amit végül is összeütöttem, arról azt gondoltam, hogy bőven megfelel, az eddigi késztermékek meg is győztek erről, de nem biztos, hogy mernék vállalni egy összehasonlítást azzal, ami a te asztalodon készül. Most ez úgy értendő, hogy akkor végül is révbe értél, működik az asztal? Mert akkor légy szíves fotókat mutatni róla, nagyon kíváncsivá tettél. Részvétem a kanosszajárásod miatt, de legalább okulok belőle, és elvetem azt a botor ötletemet, hogy félnégyzetméteres sík lapra vágyjak, ha a jelek szerint annak a tizedét sem képesek szakemberek produkálni. Hegeszteni egyébként nem akartam volna, inkább jó sok csavarral rögzíteni, ami lehetővé tette volna a pontos szintezést, de most akkor az egészet újra kell gondolnom. Nem tudom, esetleg egy textilbakelit lemezből ilyen szintezéssel ki lehet-e hozni elégséges pontosságot, talán érdemes utána nézni.
Egy ilyen fejbe a garnitura 4-5-6e. Lehet ,hogy kicsit tobb, regen vettem ilyet .De valami ilyen nagysagrend korul lehet . A felsomarokba valo kesek aranytalanul dragak ezekhez kepest .
A tanmese talan mindenki okulasara szolgalt . Vajk mondta ,hogy tud ontot , es en is jarok Csepelre vereteket ontetni . Azzal a ceggel maximalisan meg vagyok elegedve .
Úgy emlékeztem, neked egy kisebb Bernardód van. Vagy Bernardo, csak arra emlékeztem rosszul, hogy kisebb? 2,2-es motor csak a TKS250-esükben van (legalábbis a Naxgépkernél), az meg (r)áfázva nem jön ki 300-ból. Na most akkor mi is a lehetőség 150-ből, mert lehet, hogy érdekelne, legfeljebb még többet szenvedek ezzel a ... kevésbé jó géppel, mielőtt lesz fedezet a váltásra.
A hengerelt lemezből történő építkezést, feltéve ha pontos cuccot szeretnél, nagyon lebeszélnélek. Az én életem legeslegnagyobb szívásai (legalábbis önmagukhoz képest) mindig a hengerelt lemezek síkra munkálásából eredtek. Lehet, hogy a dolog megoldható, de ehhez meg kell találni azt a szakit, aki tényleg ismeri a fémek lelkivilágát, megmunkálhatóságukat, a hőkezeléseket és minden egyebet.
Nem akartam eldicsekedni vele, de azért mégiscsak elmesélem, hogyan jártam éppen mostanság, a maróasztal közepére tervezett kb. 220×240mm-es acél betéttel. Ha tudtam volna, hogy így járok, biztosan megrendelem valakinél a kész darabot, szívjon vele ő maga, nekem csak annyi legyen a dolgom, hogy a kész darabot lemeózom és kifizetem.
Szóval kellett nekem a fenti méretben egy 8mm-es acél lap, a sarkokon lekerekítve, középen egy 86mm-es lyukkal. Innen sorszámozom a szakikat:
1. Elmentem a Woldembe, ahol volt egy rakás egyéb melóm, amit vízzel vágattam és megrendeltem mellékesen ezt is. Elkészült, és fizetésnél derült ki, hogy az ominózus munkadarabot nem vízzel, hanem lézerrel vágták ki. Jól van, mondom, szépen, sorja nélkül oldották meg, ez így rendben is van, az alkatrész ára kb. 4-5.000Ft volt. Itthon alaposabban szemügyre véve a dolgot látom, hogy a lemez rohadtul görbe, talán egy mm is volt benne. Próbáltam kiegyenesítgetni, hiába :( Felhívtam a céget, hogy most szerintük mi a teendő ilyenkor, de az illetékes elvtárs széttárta a karját, értetlenkedett, de legalábbis úgy csinált mint aki még sosem találkozott ilyen problémával, mintha 15 éve nem fémlemezeket vágnának különféle alakzatokra. Amikor felvetettem, hogy otthagytam náluk majdnem 100.000Ft-ot igazán beleférhetne a büdzsébe, hogy ezt az izékét újragyártsák, de úgy lepattantam róluk, hogy csak na! Aztán másnap adtak egy árajánlatot, miszerint kivágják ugyanezt vízzel egy 12-es lemezből 15.000Ft-ért. De mindezt már csak a titkárnőn keresztül, mert talán a főnök arcán sem elég a vastag a bőr.
2. következő hely Újpest, itt van egy kis műhely, ők 10-es lemezből nettó 5.500Ft-ért vágták ki a lemezt vízzel. Persze ebben is van némi görbeség (pár tized) de miután ebbe már belekalkuláltam a lemunkálást...
3. Irány Csepel, kitaláltam, hogy CNC-n munkáltatom meg a lemezt, egyrészt, hogy pontos legyen, másrészt mert "ellenállhatatlan vágyat" éreztem, hogy szépen mart, tükrös felületet kapjak. A síkra maráson túl a középső lyuknak körbe egy peremet is kellett maratnom. Nos, mindezt elvállalták bruttó 16.000Ft-ért. Mérgelődtem magamban, de miután tudom, hogy rámenne pár napom, míg olcsóbbat találok, beleegyeztem, ráadásul a mintadarab, amit mutattak gyönyörű volt. Megyek 4 nap múlva, a következő fogad: a mintadarab tényleg gyönyörű volt, az én alkatrészem már annál kevésbé, de egye fene, elfogadható. Ellenben, még jó, hogy vittem magammal síkvonalzót, mert azonnal kiderült, hogy a sík olyan hasas, mint annak a rendje :(( Megmutattam, egy pillanatig sem ellenkeztek, sűrű elnézés közepette elkérték a címemet azzal, hogy délután házhoz szállítják. Így is történt, megkaptam gyönyörűen becsomagolva. Kibontottam és látom, hogy az én (majdnem) gyönyörű CNC-s mart felületemet valamilyen meggondolásból "smirglivel" szálra húzták - úgy nagyjából... De a sík az tényleg sík lett. Felhívtam őket, hogy miért kellett kézzel hozzányúlni, ködös magyarázatot kaptam, a lényeg, hogy szerintem kopott lehetett a marószerszám és a nyomait próbálták elkenni, kevés sikerrel.
4. Közben kiderült, hogy félreértettem azt a szakit, aki az asztalt marta és már elkészítette a betét helyét, éppen fél mm-rel kisebb mélységűre, mint az én betétem :(( Úgyhogy hónom alá kaptam a lemezemet és elindultam egy újabb helyre, ahol lekapnak még a lemezből 0,6mm-t, illetve rájöttem arra is, hogy szükségeltetik még két db ø 18mm-es furat, amit itthon nem tudok megcsinálni. Elvittem hát egy közeli kis üzembe. Délutánra elkészültek, de csak a furatokkal, a marást nem vállalták. Fizettem 2.000Ft-ot zsebbe, irány tovább. Itt elkövettem egy újabb hibát, mert nem fedeztem fel, hogy a munkálat során sikerült megint belevarázsolni a lemezbe jónéhány tizednyi görbeséget...
5. Végül kikötöttem az egyik műszaki főiskolánk műhelyében, gondolván, itt csak értik a dolgukat a szakik, megkapom, amit szeretnék. Hosszasan ecseteltem a CNC marás felületi szépségeit, amivel azt hiszem nem sikerült célt érnem, mert annyiban maradtunk a maestróval, hogy majd meglátjuk, mit tehetnek. 5 nap múlva mentem az anyagért, és hát egy gyönyörűen megmunkált ............. síkköszörült felületet kaptam. Nem erre vágytam, bizonyos értelemben ez túl szép volt :) És nem nagyon akartak pénzt kérni érte, végül adtam 3.000Ft-ot. Itthon aztán kiderült, hogy a kért 0,6mm helyett csak 0,1-0,2mm-t szedtek le és azt is úgy, hogy a mágnes lerántotta a kissé görbe lemezt, síkra köszörülték, majd amikor elengedett a mágnes, a lemez dobott egy újabb hátast. Sírni támadt volna kedvem... Végül éjfélre, magam sem értem hogyan, egy síkköszörült egyengető öntvényen asztalosszorítókkal sikerült a lemezt kiegyengetnem nagyjából. De még mindig ott volt a plusz 0,5mm. Nekiestem hátulról szalagcsiszolóval (van hozzá olyan keretem, amivel nagyjából tartani lehet a síkot.) Elhasználtam kb. 8db 60-as szalagot(fához még jó lesz), de jó ha 0,2mm lejött.
6. Irány egy budaörsi szaki, aki nem egy zseni, de hátha... Elmondtam neki, hogy szeretném ha a lemez hátoldalából lemarná a szükséges mennyiséget, vagy az egész lemezt vagy körben 20mm szélességbe, nekem úgy is jó. Erre ő kitalálta, hogy gyalulni fogja. Nem akartam vitatkozni vele, ő a szaki. Visszamentem egy óra múlva, látom befogva az anyagom a gyalugépbe, de áll a munka. Közben rájött valahogyan, hogy nem fog menni a dolog, ezért kitalálta, hogy befogja a vörös proletárba és azon leesztergálja a síkot. Próbáltam vitatkozni vele, de nem hagyta magát. Végül másnap megkaptam a kész darabot, rajta volt az esztergálás nyoma, de a megoldás az lett, amit először javasoltam, körben marógépen lemarták a felesleget. Még szerencse, hogy mindezt csupán 2.000Ft-ért.
Szóval, 33.000Ft-ért (a feléről számla sincs) sikerült abszolválnom egy kétkilós vasdarabot... pedig eredetileg ezt is öntetni akartam, csak úgy gondoltam pénzt spórolok meg, ha nem kell öntőmintát gyártani, öntetni, utánmunkáltatni. Tévedtem... Ez itt egy közbenső állapot a lemezről síkköszörülés előtt:
koopal, ha a lemezed sík is, amikor levágják a megfelelő méretre, egészen biztos, hogy a megmunkálás során "elmászik" A vezetősín bemarása jócskán elgyöngítené meghajlítaná, a hegesztések ugyanúgy. Nem véletlen, hogy Kinzo-féle lemezasztal is a különféle merevítgetések, peremezések ellenére sem sík. Egy szürkeöntvény, bár szintén mozog, mégis jobban kezelhető.
Lemaradt a linkje: http://www.uni-max.hu/alsomaro-kocsival-ws-1-1-2/d/
És ha már linkeltem a fenti oldalt, akkor esetleg érdekes lehet az alábbi is, gérvágót keresőknek: http://www.uni-max.hu/radialis-gerfuresz-250-mm/d/ Annyira ismerős ez a magasított forma, de nem jövök rá hirtelen, hogy egy makitára hajaz, vagy egy szimpla Einhell?
Sziasztok! Tegnap felvetettem valamit, ma meg jól eltűntem, bocsánat, de kirándultam a gyerkőcökkel...
koopal, lehet, hogy elhamarkodottan vetettem fel a körfűrész építési tervet. Ugyanis, ami a legrosszabb hír: szinte biztos, hogy nem lehet összehozni 100.000-ből :( Az én maróasztal-építési tapasztalatom éppen az volt, hogy túl a sok mérgelődésen és hibázáson, gyakorlatilag jóval többe került a projekt, mint egy profi asztal megvétele. És nem is felsőmaró+asztal kombóra gondolok, hanem ilyesmire:
Ha ezt tényleg be lehet szerezni 155.000+Áfa áron, (kilónként egy ezres) akkor nem kétséges, hogy mi éri meg jobban. Halkan jegyzem meg, majdnem ennyibe kerül egy igazán jó kézi felsőmarógép... (arról persze fogalmam sincs, hogy egy ilyen 30-as tengelyű maróhoz milyen áron lehet késeket vásárolni...) A fenti linken sajnos érdeklődésre számot tartó asztali körfűrész nincsen. Az építésben én azért gondolkodtam, mert nekem egy kimondottan takarékos helyméretű gépre lenne szükségem, ami viszont kellően erős és főleg pontos. Egyrészt mert nagyon kicsi a műhelyem, másrészt mert nagy valószínűség szerint táblát én nem akarok vele vágni, azt meghagynám lapszabászoknak. Tehát elsősorban deszkák, lécek hosszirányú vágásához szükségeltetne.
Na látod, pont így dilemmáztam én is. Aztán tettem hozzá még egy ötvenest (születésnap,névnap,szülők,nejem) és van egy gépem ami annyi derékszöget vág, amennyit akarok, 2,2kW-os motorral, minden részletében finomhangolási lehetőséggel. Feleségnek meg nem a Kinzoval kell példálózni, hanem pl Felder-el.
Na ja ezek CNC gépekhez való spéci szerelvényeket árulnak. Nem alunepper szinten és minőségben. Azért legalább ezt lehet kapni. Nem csak nyálcsorgatás. Mert van olyan amit megvenne az ember de itthon aranyáron sincs pl T-track.
Hát ha én ilyen helyre járnék a hajó-bohóckodásaimhoz az alu-nyersanyagot beszerezni - hát akkor nekem előbb vagy a vadász- és fegyverboltba, vagy a kötél-üzletbe kéne bemenjek előbb.
Itt annyiba kerül ha helyel kinál a recepciós-lány - amennyiért az én kereskedőimnél telerakom az autóm tetőcsomagtartóját alu-zártszelvénnyel.
De ha még egy szakmérnök is kijön konzultálni velem - akkor mehetek haza gyalog - mert akkor már se autóm, de lehet hogy már cipő a lábamon se lesz.
Szóval nem egy olcsó hely - ezt akartam néhány határozott ecsetvonással képileg érzékeltetni. .
Ez valami CNC-zéshez való cucc lehet? Mert akkor a felület pontosságával nemigen lehet gond. De hogy csak az asztallap egy ötvenes... És még ezen is van gépmunka, betét helyének kivágása, süllyesztett furatok a rögzítéshez (otthon nem szívesen barmolnám össze). És még nem tiszta, hogy lenne megoldva az asztal merevsége, biztosan nem elég a lapokat csak a két végükön a kerethez csavarozni, középen meg nem lehet keresztvas a fűrésztárcsa miatt. De lehet, hogy a betét két végénél megoldható. Most egész komolyan elhatároztam, hogy valamit összehozok, Soká bajtárs is majdcsak hozzátesz valami okosságot...
Lehet hogy hülyeség de.. ebből egy 3m-es szál úgy 50000ft ennél jobb asztal már nem kell. 70cm x 75cm-es asztal jön ki belőle. Vagy már ez luxus és nagyon drága?
Egy masszív keretre épített 10-es lemezre ha ketten ráugrunk, gondolom a cipőnk talpnyomán kívül nem sok minden látszana meg rajta, nem is ez a gond. Hanem hogy mennyire lehet sík? Szerintem nekünk bőven elég pontosság egy ilyen (harmad) tábla méreten 2-3 tizedmilliméter görbeség. Vagy ez már álmodozás? A rezgéseket meg a gép mázsa körüli összsúlya elég jól kordában tarthatná. Marni persze akkor is kéne a lemezt, mert legalább egy vezetőhorony mindenképpen kéne rá, és ott már gyengülne is az anyag, de megfelelő alátámasztással, az a 4mm mély horony nem jelenthetne gondot, ha nem görbül el tényleg magától a lemez. Nem mondom, hogy máris neki akarok ugrani, de egy kis ötletelésből még akár ki is jöhet valami. Most azt mondom, hogy ha összességében 100E körül ki lehetne hozni egy jó gépet, és ugye apránként haladva a költség is eloszlana időben, akkor érdemes lenne belevágni.
az ontottvas meg a melegen hengerelt lemez nagyon nem ugyanaz. - altalanos rezgeselnyelo es egyeb tulajdonsagaikban sem - az ontvenyt olyanra gyartjak, hog a hata bordas, igy sokkal merevebb! - az igazi gond, hogy a hengerelt lemezben feszultsegek vannak, es amikor sikra marod az egyik oldalat, magatol elgorbul az egesz. mint a csomos fa amit elvagsz, es tobbet nem illik ossze a ket darab.
a melegen hengerelt talan jobb mint a hidegen, majd a vasas szakosztaly pontosit.
Egy ilyen táblából kijön három asztal, ~11E/db áron, bő ötven kilós lenne, igaz, kissé fejnehezen, de meglenne a szükséges súly a többi hozzávalóval. A hengerelt cuccok síkpontosságáról persze gőzöm se.
"még a csapágyház is fémből van és az egész halála itt szokott kezdődni." Mármint hogy műanyagból, gondolom azt akartad írni. Nem konkrét gépösszehasonlításra gondoltam, hanem az általános minőségérzetre. De lassan okafogyottá is válnak ezirányú kérdéseim, mert közelebbi infó híján semmiképpen nem vágnék bele egy vakrandi szerű vásárlásba, akkor már inkább ezen a saját tervezésen, gyártáson/gyártatáson érdemes elgondolkodni.
Másik márkához nem tudom hasonlítani mert mást nem használtam. De a fontosabb helyeken ahol fémnek kell lenni ott az van. Az egész ház fém csak a burkolat műanyag. Más márkáknál hallottam hogy még a csapágyház is fémből van és az egész halála itt szokott kezdődni.
"Miért nem lehet egy komolyabb barkácsboltba azzal bemenni, hogy tessen nézni, ezt láttam a neten, ebből kéne egy darab, ugyan rendeljen már belőle"
Azért, mert mi inkább lenézzük a bizonyos régiók brilliáns kereskedői kultúráját...mintsem tanulnák belőle akár egy hangyányit is.
Van egy ismerősöm, aki kivételesen nem Kinával, hanem a törökökkel kereskedett sokat a 90-es években. Pont ott járt gumiabroncs ügyben - mert akkortájt a törökök remek Michellin gumikat gyártottak - (igaz erről elfelejtettek szólni a Michelin-nek) - de ennek a lényege az volt, hogy negyed-ötöd áron volt, mint a toulouse-i.
Nem sokat vett egyszerre - olyan 2 nagykonténernyit...de jó biznic volt, reklamációja se volt túl sok. Akkor még nem kértek EU-konformitást, meg ilyeneket...de gondolom, hogy azoknál az se lett volna gond.
Miután megkötötték az üzletet, azt mondta a töröknek (nevezzük Yusuff-nak), hogy "sietnie kell, mert még be kell vásároljon egy bőrkabátosnál, az asszony butikjába."
Na, erre a török elállta a kijáratot:
- Hová akar menni bőrkabátért? - Hát ide ni, itt a cím - Ne menjen sehova. Hozok én magának. Holnap reggelre annyi bőrkabát lesz itt, hogy majd nem tud választani, Bizza csak rám. - Hát de maga nem is ért a bőrkabáthoz. - Maga azzal ne törődjön. Én olyan prima kabátokat hozok magának holnapra, hogy csak ámulni fog. És fele pénzért, mint ezek itt, a maga címén. Azok rablók. - De megől az asszony, ha elbaltázom - Legyen nyugodt, ha nem lesz jó, akkor ne vegyen gumit se tőlem.
Belement. Másnap délben visszament és azt hitte, hogy káprázik a szeme. Abba a raktárba, ahol tegnap a gumik voltak - legalább 1.000 bőrkabát volt stenderekre felállítva. Szóhoz nem jutott.
Megnézte az asszony által papírra leírt max. árakat (akkor még DM-ben ment a biznic) - és bizony a fószernak az árai messze jók voltak ahhoz képest. Vett vagy 50-60 kabátot az autógumistól (vagy 10-10 -et minden modelből és méretből) - de helyi szokás szerint, a legutolsó árból is lealkudott még pár százalékot.
Mikor minden kész volt, búcsuztak - Yusuff visszahívta az irodába és kivett a szekrényből egy szép, férfi-bőrkabátot: - Ez a magáé, magának néztem ki, ajándék. Legközelebb ebbe jöjjön, ha majd gumiért jön.
Még két évig odajárt gumiért is meg bőrkabátért is...csak aztán Yusuff bezárta a bótot és elment Amerikába.
Bocsánat, hogy ennyit pofázok, de azt hiszem, nem terhelem túl a szervert, tehát más előtt is nyitva a gate... Ma adtam az Einhellemnek még egy esélyt, hogy bebizonyítsa, nem kell kitagadnom, de szegény könnyűnek találtatott a megmérettetésen. A (tized)milliméterek még csak rendben is vannak, az általam kókányolt párhuzamvezető szinte profi pontosságot tesz lehetővé, de a fokok már sehogy se akarnak összejönni. Az asztal pontatlansága és a keresztvezető lötyögése miatt tucatnyi vágás és állítás után sem sikerül egymás után két tökéletes derékszöget előállítani. Tehát legalábbis hosszú távon mindenképpen könnyes búcsú lesz a dologból. De hát mi a túrót kerítsek helyette hobbista költségvetésből?! Az már nyilvánvalónak tűnik, hogy a nálunk barkácskategóriának minősített gépek rengeteg sebből véreznek, sőt elvéreznek, ami pedig nyugaton számít közép-hobbigépnek, annak az ára ha nem is teljesen elérhetetlen, de semmiképpen nem kifizetődő (és itt nem megtérülésre gondolok) az átlagpógár számára. Ami meg a levetett kisipari gépeket illeti, nagy valószínűséggel annyit kéne még rákölteni, hogy a már eleve felső árhatárhoz még egy jobb hobbigép árát kéne hozzátenni. Hát ebből alighanem hosszas hümmögés lesz, meg nyálcsorgatás és szívfájdítás a külföldi, főleg USA oldalakat nézegetve.
"Egy maróasztal kisebb falat, azt már elkezdtem," Annyival kisebb, hogy én minden papírra vetés nélkül, meglévő anyagokból két nap alatt (kb. 2x4 óra) elkészültem vele, és egyelőre nem is érzem úgy, hogy valamit nagyon hamar meg kéne változtatni rajta. Legfeljebb majd a géprögzítést alakítom át, ahogy a múltkor említettem.
Továbbra is azt mondom, hogy így kép alapján elég nehéz (ha nem lehetetlen) megítélni, a Makitához vagy a Kinzóhoz áll közelebb, legfeljebb az ára alapján eldönthetjük, hogy egyiknél alighanem rosszabb, viszont nem biztos, hogy a másiknál sokkal jobb. "hajlandó lennék belevágni egy jó kis öntöttvas gépasztal elkészítésébe." Ismeretségi körömben (jelenlegi tudomásom szerint) nincs olyan, aki hozzá tudna tenni a projekthez, én magam viszont nem csak a partvonalról szurkolnék, hanem esetleg be is szállnék. Ha egyeztetnénk az igényeinket (és a lehetőségeinket), és ugyanazt kéne két (vagy ki tudja, lehet, hogy több) példányban előállítani, talán könnyebb lenne hozzá szakit találni, és az egyedi jellegből adódó pluszköltség is megoszlana.
"Körfűrészről és vastagolóról olvastam fórumokat, jelentős vibrációról, gyenge párhuzamvezetőről lehet hallani, elégedett felhasználóról alig." Konkrétan erről a tipusról összvissz öt véleményt sikerült fellelnem, kereskedő honlapján, így nem meglepő, hogy 4/5-ös elégedettség jött ki. Más típusokról találtam több értékelést fórumokban, igen, volt aki a rezgést említette, de azt a hozzá adott tárcsa minőségének tudta be, legtöbben a kis súlyt kifogásolták, de hát ezen meg elég könnyen lehet segíteni akár egy nagyobb vödör homokkal, amit az állványhoz applikál az ember. De ritka kivételtől eltekintve mindenki azt írta, hogy nagyon megérte az árát, amiben (mármint az árban) nyilvánvalóan benne vannak az ilyen kompromisszumok is.
"Én ránézés alapján azt mondom, hogy max. a Lidl-s Parkside cuccokkal van egy súlycsoportban." Hm. Ránézés alapján nem látok döntő különbséget mondjuk a Makita vagy a Bosch hasonló kis gépeihez képest sem, de pont ez a ránézéses megítélés bosszant, hogy más lehetőség meg oszt nincs, mert egy ilyen országban élünk, ahol ha valamit nem lehet ezerszám eladni, akkor azt ne is keresd! Ha nem dől a lé a cuccból, hanem csak csordogál, a kereskedő nem foglalkozik vele. Szóval ha már én nem tudom megtapizni, jó lett volna, ha legalább valaki más közelebbi kapcsolatba került volna a drágával. Nem is értem én ezt a kisgépkereskedelmi hozzáállást. Miért nem lehet egy komolyabb barkácsboltba azzal bemenni, hogy tessen nézni, ezt láttam a neten, ebből kéne egy darab, ugyan rendeljen már belőle, aztán majd ha abból az irányból összejön annyi megrendelés mindenféléből, hogy érdemes legyen egy tételben szállíttatni, értesítsenek, és jövök érte. Egy ésszerű előleget (foglalót) otthagynék, és akkor a kereskedő sem farag rá, mert ha netán visszakozok, pár hét alatt úgyis akad vevő a cuccra. Néha eszembe jut ilyenekről, hogy ha csak picit bevállalósabb, na és persze jóval tőkeerősebb lennék, érdemes lenne barkácsholmi kereskedésre adni a fejemet, csak az ilyen fórumokat kéne figyelnem, és abból összeállítani a kínálatot, amit sokan hiányolnak, a szokásos árrés dupláját is megérné a vevőnek, hát még nekem!
Öregem, ha végigfut az agyamon, hogy mennyit is jelent valójában az a 219 Euró egy németországi fószernak - az ottani jövedelm-szintek mellett...hát elfog a "harctéri csüggedés" - komolyan mondom. .
"....akkor én hajlandó lennék belevágni egy jó kis öntöttvas gépasztal elkészítésébe."
Hát, ha neked egy komoly, öntvényasztal elkészítése nem akkora gond - akkor az már olyan, mintha a géped 3/4 -e már kész is lenne.
Bármilyen hihetetlen, de ezek a gépek pont ennél a fejezetnél szoktak elvérezni - beleértve a gyári, non-profi gépeket is.
Visszaolvasva a kollegák zsörtölődéseit, alig hallassz olyat, hogy gyenge lett volna a motor, vagy szar, kötyögós lett volna a munkatengely, vagy netán elektromos problémák lettek volna.
Mindig az asztal és megvezetések minőségével, használhatóságával, pontosságával vagy stabilitásával gyűlik meg a legtöbb gond. És ez nem is akkora csoda.
- Ha én most elmennék az itteni gépműhelybe, hogy egy ilyet szeretnék fabrikálni magamnak - a forgó-morgó alkatrészekkel egy hajszál gond sem lenne - még lóvéilag sem. - De amikor elérkeznénk az asztal megmunkálásához....akkor bizony kezdődne a fűltő-vakargatás.
Az első gond, hogy felfér-e a marógépre egy fogásból !!! X és Y -ra is - egyszerre? Merthát az lenne az igazi, ugyebár? Meghát mennyi annak a gépnek a rezsiórabére? Jaaa, és hogy áll most a Jenő a melóval - merthát csak ő szokott dolgozni azon a nagy rohadékon...de inkább nem, ha nem nagyon muszáj.
És akkor még szó sem esett az öntvény-nyersről - amiből kiindulnánk. .
Már-már megörültem, hogy beszállok én is :) de aztán megnézve a fotót én annyit tudok megállapítani róla, hogy pontosan ugyanolyan vacak, mint a Bubi által említett többi gép is.
Viszont, ha lenne megfelelő gépész kolléga, aki a motorikus, felfüggesztéses témakörben tudja a dörgést, akkor én hajlandó lennék belevágni egy jó kis öntöttvas gépasztal elkészítésébe. Egy maróasztal kisebb falat, azt már elkezdtem, de egy asztali körfűrész az azért bonyolultabb móka, legalábbis nekem.
A testberichte.de nem keverendő össze a test.de-vel, mert előbbi pl a Naja, a Heimwerker Praxis "teszt"eredményeit tartalmazza. Megvan jópár szám pdf-ben, pont akkora szennylap, mint az Ezermester manapság. Nincs olyan teszt, amiben ne dícsérnék agyon a terméket.
Utánaolvastam és be kell vallanom, hogy elhamarkodottan ítéltem. Az usa-beli kínálat is ezekből a gépekből áll (apróbb eltérésekkel) - ami pedig a minőségbeli különbségeket illeti, az emlékeim jók voltak. A régi gépeikkel nem volt gond, de kiszervezték a gyártást - igen, oda. Körfűrészről és vastagolóról olvastam fórumokat, jelentős vibrációról, gyenge párhuzamvezetőről lehet hallani, elégedett felhasználóról alig. Első gépnek vették többen ezt a fajta fűrészt, hamar el is érték a korlátait. Kb ugyanazok a problémái mint a kinzonak, einhellnek - vagyis nem biztos, hogy megér kétszer annyit. Persze attól is függ, hogy mire szeretnéd használni, durva dolgokhoz biztosan jó - de ennyi pénzért nem lehet csodát (meg pontosságot) várni. 25 kiló az egész - ez édeskevés.
Asszem valami kerti gépet (láncfűrészt?) láttam ilyet - de ezeknek (meg ennek a körfűrésznek) szvsz abszolút semmi köze azokhoz a gépekhez, amiket a tengerentúlon kapni. Valaki úgy gondolta, hogy ez a brand eladható a mi kontinensünkön is, megcélozták vele az alsó árszegmenst, adnak két év garanciát. Ár/érték arány... hmm. Nehéz kérdés ez. Én ránézés alapján azt mondom, hogy max. a Lidl-s Parkside cuccokkal van egy súlycsoportban.
Nem-nem, az Amazon és az Ebay európai oldalain is bőven van ebből a tipusból, az alábbi link pédul éppen osztrák. Csak hát a "háttéranyag" - az igen hiányos.
Ryobi. Ez milyen márka, már ami engem/bennünket érint? Mert ha nem horgászorsóról vagy mondjuk ívesoffszet nyomdagépről érdeklődök, elég kevés véleményt találok a neten, legalábbis magyarul. Konkrétan ez a gép került mpst az érdeklődésem középpontjába, mert ha megnézitek a számokat, szállítással együtt 80E alatt a műhelyemben tudhatom. Nade: megnéztem a ryobitools.com oldalt, ott ez a tipus nem is szerepel. Ehhez képest az Ebay meg az Amazon tele van vele. Jó, lehet hogy pont ezt már nem gyártják, na de akkor a honlapjukon már "materia non grata"?! Nem Tom már ki egy szűk éve ajánlotta, amikor barkács kategóriájú gépet keresgélt valaki, de úgy emlékszem, ő sem saját tapasztalat alapján. Tehát a kérdés: egyáltalán valamiféle Ryobi gyártmányú fanyűvő vagy más efféle gépezettel van-e valakinek konkrét tapasztalata vagy megbízható hallomása? Én most eléggé ráizgultam erre a gépre, mert igencsak biztosnak tűnik, hogy "valamelyest" igényesebb, mint az én Einhellem, még így tuningolva is, és ennyi pézé még talán a karácsonfa alá is beférne. (Elég sikeresen érveltem bénejemnek a drága Freud mellett is, ennek is behódolna előbb-utóbb.)
Ezt én értem mint hogy a linket én helyeztem el. lackok kolléga jelezte nála vírusos a vírzsirtó szerint. Így aki nem hisz a saját víruirtójának az is fel lett világosítva hogy vigyázzon. De ebből megint egy rétestészta vita alakul ki hogy mit használ a pentagon meg a Bözsi néni kinek lehet hinni és kinek nem. Ez egy másik fórum témája.
Hát a NOD nem is fog. Ennél nagyobb ordasságokat is átenged - olyanokat nem talál meg, amelyek simán hazavágják a gépet.
Nem is tudom, hogy ebben a virusírtóban - a merketingjén kívül - egyáltalán mi a jó?
Amerikában az állami hivatalok, Pentagon, ilyesmi a Kaspersky-t használják. Ez valóban megfog mindent, de még az ártalmatlan ám a regiszterekbe belepiszkáló fájlokra is azonnal felhúzza a szemöldökét.
Nekem egyszer -amikor befaltam egy ordas rondaságot egy email-ben kapott xls-fájlból - miután minden irtóval próbálkoztak, a NOD-al is - több szakember azt mondta, hogy "ennek vége, újra kell húzni a gépet, mese nincs".
Elővettem egy régi, nem is frissített Kaspersky verziómat - az 20 másodperc alatt megtalálta a rohadékot még a boot-szektorban....és további 2 másodperc alatt ad-acta is tette. Ennyi volt neki.
Elérhető nálunk is, legálisan - bár, hála a visszafogott, magyar kereskedőinknek - többszörös áron a valódinál.
Ro-ban ez kereken évi 20 dollárba fáj, amiért néha napi többszörös frissités is jár. .
Reménykedjünk abban, hogy ez egy jó jel - vagyis hogy annyi rendelés futott be hirtelen, hogy mire hazaérnek este a műhelyből, már csak ágyat kívánnak...nem számítógépet :-))) .
Na mi van, asztalos-szaktársak? Annyi a meló, hogy már nem érünk rá írogatni se?
Engem lazára fogtak most - a fene egye meg ezt a válságot. Persze, az én 60 napos kifizetésemmel majd pont Karácsonyra fogom látni a kárát ennek a fene-nagy lezserségnek. .
A lánckerekek csúszócsapágy részét is túl nagyra terveztem emiatt nagy volt a surlódása és a gépzsirt is kinyomta összerakásnál olyan jól illeszkedett. Emiatt esztergáltunk bele pár apró hornyot ami csökkenti a felületet és a zsír is meg tud maradni benne.
Még mindig nem értem a Router Workshop sorozat végére, de egyre inkább az a meggyőződésem, hogy több benne a show-elem, mint kéne. A bemutató gyorsasága kedvéért olyan megoldásokat alkalmaznak, amit vagy csak sok pénzzel, vagy sorozatgyártással érdemes követni. Minden, egyébként egyszerű munkafolyamathoz bonyolult jig-eket használnak, és aztán azt mondják, hogy "na most előveszem ezt a bigyót, ide illesztem, végigtolom, és tessék, fél perc alatt kész is". Holott a "bigyó" elkészítése nyilvánvalóan órákat vesz igénybe, és persze nincs is ingyen. Persze tudom, egy ilyen műsorban nem tökölhetnek annyit egy-egy marással, mint a porbaf...ó hobbista otthon, úgyhogy miközben nézem, magamban "lefordítom" a dolgokat a saját lehetőségeimre, és inkább a terveket "teszem el" magamnak, mint a munkafogásokat, nekem ilyen eszközökre soha nem lesz pénzem, és egyedi darabokhoz szükségem se. De magát a sorozatot azért mindenképpen ajánlom azok figyelmébe, akik esetleg még nem látták.
Ezt biztosan beszerzési áron alul adták el, és mivel erre már a magyar versenyhivatal is ugrik, valszeg jó nagy titok övezi a besz. árat is.
A helyzet ui ezekkel az szokott lenni, hogy megvesznek egy szállítótól x köbméter mindenféle cuccot.
De halasztott fizetést kérnek, mondjuk egy évre.
Az árut eladják egy hét alatt a beszerzési ár alatt, vagy csak beszerzési áron, és szereztek ingyen hitelt egy évre.Ezen ugyan nulla a hasznuk, de:
Egy jó kereskedő vállalkozás egy évben minimum háromszor megforgatja a pénzét, ha csak 10% haszonnal vesz és ad el ezen a pénzen mondjuk csemperagasztót, akkor év végére elég szép hasznot hozott össze.
A metro csinálta ezt laptopokkal, és a Compaqos kollégák mérgelődtek miatta, mígnem a versenyhivatal jól meg nem büntette a metrót, még valamikor a kilencvenes években.
Ezek tipikusan kis "cégek", egy-egy árufajtára (telefonalkatrész, akku, töltő, kamera kiegészítő, stb...) szakosodva. Igaz, 10-20 db-ot is lehet náluk venni egy menetben, ha kell, így az sem kizárt, hogy a kínai gyár regisztrált 50-500 accountot az e-bay-en és amikor feladja a cuccot, akkor beszámítják a gyár keretébe...
Nincs itt semmi rejtély. Hihetetlen méretű vámszabad raktárak vannak Hamburgban, Rotterdamban, de még Frankfurtban is.
Ide lecuccolnak x mennyiségű árut - oszt ahogy jön a rendelés, már repítik is. Más kérdés, hogy az ugyanazon a megrendelődönn szereplő 3 árudat, meglehet, hogy három külön helyről repítik hozzád - ezért az időeltolódás.
Minden esetre, megnézném azokat a szoftvereket, amelyek a te megrendelődtől kezdve végigfuttatják az ügyletet - megkeresve az árú helyét...egész a küldeményed felcimkézéséig és lekönyveléséig.
Szerintem egy fél nap áramszünet egy ilyen helyen hónapokra rájuk borítaná az egész kupit....amig sikerülne kikászálódni belőle. .
Szetintem azok az eladok csomagban veszik a szallitast. Bevallaljak, hogy evi X darab/dollar csomagot feladnak, es cserebe kapnak jo alacsony arat. Vagy mondjuk feladnak evi 1000 darab draga nagycsomagot, cserebe kapnak evi parezer ingyen elvitt boritekot.
Meg komoly matek van am ott. Ha nincs surgos kovetkezo fuvar, akkor varunk az olcso kikotore. Ha befut egy biznisz, aminek az araba belefer a draga depozas, akkor kifizetjuk es kesz.
Gondolom a Cargo-ban is ismert a fapados technika. Ha x tonnát, vagy y köbmétert kibérelek előre, mert úgy olcsóbb. Akkor ha mégis valamelyik szállítmány nem érkezik időben a depómba, másnak akármilyen áron eladva is több hasznot hoz, mint az üresen repkedő részem, amit már kifizettem.
Megrendeltem az e-bay-en 3 tételt, Hong-Kongi eladótól, pénteken. Az első tételt kedd reggel hozta a postás (azaz már hétfőn a Magyar Postánál kellett legyen), a másodikat csütörtökön, a harmadikat rá egy hétre csütörtökön...
Jaaaa persze, hát a kikötőfoglalás az rohadtdrága mulatság ám. Azt óra-percben mérik, nem viccelnek.
Sőt, ott is vannak fapados beállások - amik olcsóbbak. Nem a hely, hanem hogy mikor?
Konstancán láttam, hogy kint állt vagy 8-10 hajó a nyiltvizen - napokig. Kérdeztem, hogy mijatúróért nem kötnek ki, hát azt mondták, hogy azt várják, hogy occsó legyen.
Ez olyan, mint a régi fapados repülés - vagyis "akkor repülsz, amikor pont van szabad hely....de akkor olcsón."
A kikötőben ilyen akkor van, amikor nincsenek bejelentkezett, várható hajók és nekik is van le nem kötött kapacitásuk. Akkor féláron, vagy mittomén mennyiért adják a kikötő-órát.
WáááHááá! :-DDDDD Ez nagy beszólás volt, gratulálok! :-) Utólagos engedelmeddel megtanulom. Nagyanyámék környékén sok az építkezés, csak sikerül valamelyik óvszerszökevénynek beszólnom! :-))))
a hajo annal tobbet fogyaszt olajbol, minnel gyorsabban megy. igy aztan unatkozo hajo, ami foglalja a kikotot nem nagyon van. ha nincs meg a kovetkezo melo, akkor lassabban megy es kesz.
Világos, a gyártmányfejlesztés nem megy pikk pakk és nem olcsó mulatság. Én mindezekhez hozzáteszem azt is, amiről kevesen beszélnek, de világszerte köztudott. Nagyon sok helyen ék Kínában még ma is a gyerekmunka. Ami tiltott, de az olcsónál is olcsóbb. :(
Az ingyenes postázás más alapokon nyugszik. Úgy tapasztalom, az utóbbi 3-4 év hozadéka. Előtte majdnem minden eladó valamilyen postai díjat is kalkulált. Attól függően, milyen lehetőségei voltak. Aztán elvétve felbukkant az ingyenes postázás. Ma pedig a kínából jövő ebay termékek 60-80% is ilyen. Persze itt a postaköltség az árban már benne van, tehát mi azt azért megfizetjük.
Érdekes, de kis ideje a németek is élnek ezzel a módszerrel. Szerintem ez a jobban hangzó ajánlat a verseny hozadéka.
A szállításból is van többféle - a "kinai" barátomtól tudom (attól, aki évtized óta Kínából kereskedik).
1) "Just in time" szállítás. Ez pontos határidős, és keményen kötbéres, ha késik. Nahát, ez olyan drága, hogy legfeljebb csak a vadászrepülőgép-alkatrészek bírják ki ezt a költséget.
2) "Time limited". Ez nem garantál pontos határidőt, de megjelöl egy maximális dátumot, amikorra kajakra megérkezik az áru (mondjuk 60 nap). Ez már megfizethetőbb, de van olyan árú, ami még ezt se bírja ki.
3)" No time-limit". Nahát, ez a szegények szállítása, igazi fapados verzió. Olcsó mint a szar, de lesheted a hajódat - mert az néha eltérhet az útvonaltól, ötletszerüen kiköthet bárhol gyüjtőforgalmazni....szóval horror.
Viszont fillérekbe kerül - és ha nem szezon-cikkről van szó - akkor még használható is.
Jaaa - és mindenre rájönnek a különböző biztosítási képletek - amelyek konkrét megértéséhez minimum szakirányú egyetem kell....ezért a kereskedők ezt úgy intézik el, hogy a legolcsóbb kockát ixelik ki.
Persze, ez az a biztosítási fajta, amelyik az égvilágon semmit sem fizet, ha mondjuk Szomália partjainál barkácsolhatnékuk támad az ottani hajós-sporttársaknak :-))))) .
mert a lenyeg nem a robotok, hanem a millioszamra. ha heti 10 korfureszt gyartanal, kezzel tekerned a motort, es draga lenne. ha heti 100000-et, akkor rohogsz a tekercselorobot aran.
a masik fontos dolog, hogy ezek a termekek konnyuek. fizikailag jelentosen kevesebb anyag van bennuk, mint egy ipari celra hasznalhatoban. egy 1200W festool korfureszben kilora annyi rez van, mint a kinai korfuresz talpastol fureszlapostol.
Az ilyen cuccok esetében a kitalálás, tervezés, felszerszámozás (annak is a tervezése) iszonyat költség. Ennek vissza kell jönnie fél-egy év alatt, mert a szorgos kínaiak kb ennyi idő alatt hozzák ki a (sokszor többet tudó) másolatot és nekik nincsenek ilyen költségeik, csak a tényleges nyersanyag, energia és munkabér...
Amit én kevésbé értek, az ingyenes szállítás Hong Kongból. Mostanában rendeltem pár telefonalkatrész, meg divx lejátszót és nincs szállítási költség sem. Bár van egy gyanús körülmény: ugyanaz a divx/mp3/ lejátszó kütyü kapható ugyanannál az eladónál 21 és 29 USD-ért is. Csak a 29 USD-snél nincs szállítási díj, míg a 21 USD-sért már elkérnek 9,5 dezsőt postázásra. Mondjuk akkor is meglepő, mert a tipikus postadíjak 30 USD környékén szoknak lenni...
A fél-egy év még erős túlbecslés is, mert van olyan Nokia telefon másolat, amivel hamarabb kijöttek, mint azt a Nokia piacra dobta volna. Csak a koncepciós tervet mutatták még be eddig...
A beszélgetésekből leszürtem azt, hogy a zemberek nagyon hamar elkönyvelik az ireálisan alacsony árakat azzal, hogy "még szép, hogy ilyen occsó, hisz milliószámra gyártják robotokkal - így könnyű".
Hát ez több pontban nem igaz.
1) Ahhoz hogy robotok gyártsák a kőrfűrészt (tekercseléssel, fémmegmunkálással, műanyag-holmikkal, összeszereléssel, kipróbálással, becsomagolással, mindennel) - ahhoz előbb meg kell venni a robotot. Nahát, azt viszont nem lehet akciósan megvenni a barkácsboltban - ott repkednek ám a millió dollárok, keményen. Azt amortizálni is kell valahogy, külöben bukta.
2) Ha az elhihető is lenne, hogy a kinai az havi fél marék rizsért gyártja a szerszámgépet - ami persze rég nem igaz - akkor is van egy kis bibi a nyersanyagokkal.
Ugyanis a réznek, aluminiumnak, acélnak - kemény tőzsdei, világpiaci árai vannak - és ha egy gépbe belekerül mondjuk 20 deka rézdrót, 40 deka acél és 10 deka polipropilén...akkor az annyi, amennyit Londonban, vagy Tokio-ban mondanak rá aznap. Ez nem valami ügyes "nemzeti sajátosság" már régóta.
3) Ahhoz, hogy egy körfűrész elkerüljön mondjuk GuangZu -ból...a veszprémi TESCO polcáig - ahhoz nagyon sok ember tartja a markát az úton. És ha azokba a marokokba nem tesznek semmit - akkor a körfűrész ott rohad meg a guangzu-i piactéren....ha még van hely.
Na nem baj - emlékezzünk arra, amikor egy építési vállalatnál az egyik brigád várt a másikra - hogy hozzák vissza a HILTI ütvefúrót - mert annyira drága volt, hogy a cég nem vehetett minden brigádnak egyet-egyet.
Ezt én is végiggondoltam már párszor. Évek óta vásárolok sokféle dolgot megrendelésre a világ sok pontjáról. Főled fotós holmikat Kínából.
Másutt már párszor leírtam ezt az esetet. Egy eredetit helyettesítő termékkel előjöttek néhány éve. Akkor 50-60 USD volt az ottani ár. Aztán mindenki gyártani kezdte és ma már 8-10 USD körül vehető számtalan helyről.
Vajon legyártottak egy évezredre való mennyiséget, vagy folyamatos a gyártás? Azt hiszem, az utóbbi. Akkor viszont vagy vesztességgel készítik mostanság, ami nem valószínű, vagy pedig baromi nagy haszonnal adták el 2-3 évvel ezelőtt a piacra dobáskor.
Engem nem hagyott nyugodni ez az 5.990 Ft-os ár, és elkezdtem számolgatni, hogy mégis mennyiért gyárthatnak le egy ilyen gépet?
- Először is levontam az Áfát - mert ott mese nincs. - Aztán levontam az áruház árrését - Levontam a vámot, ha távolkeleti - Levontam a szállítást, logisztikát stb.
És maradt 12 euro a gépre, mint olyan. Hát meg kell mondjam, hogy ez kurvakevés azért. Még akkor is, ha az élőmunka nullába kerül - ami nem igaz, persze.
Jaa és a lapot - amit adnak vele - azt még le se vontam, pedig azt vélhetően a körfűrészgyár is veszi valahonnan....ha mondjuk nem a gyár hátsóudvarában termeszti magának.
Ész megáll - vagy valami nem stimmel ebben az egészben. .
Nemrég vettem dobozos, újat 4500-ért a szomszédom megbízásából. Magamnak meg egy 500 W-os fúrógépet 1500-ért. Mi is így okoskodtunk. Felvágott vele egy rakás raklapot, de még nem kellett kihajítania!
Az eladó egy hajtűkanyarban lakhat, ahol nagy a kamionforgalom és gyorsan mennek. :))
Találtam valamit a műhelyben, amiről f...m sincs, mire való. Telefonos képek, de a lényeg látszik. Kb. 50 cm hosszú, a feje olyan 80 dekás lehet. Először arra gondoltam, talán oszlopot lehet vele beverni, illetve ahhoz való segédeszköz, védeni a bütüjét, de semmi ütésnyom nincs rajta. Most inkább az a tippem, hogy fel kell forrósítani, és úgy csinálni vele valamit. A helyes megfejtést beküldők közt elismerő biccentéseket sorsolunk ki.
Keskeny alukereteket szereltem a forgalmazo altal adott speci pantokkal . Gondoltam ,a fene aki rendelget most ilyet a blumtol.
Rad gondoltam ,hogy sokezer kozul 1-2 a selejt . 8-bol 3 db volt a rossz ,ugy hogy a 4. ajtot fel se szereltuk . Az 1. ajtot tobb mint masfel oran keresztul rakosgattuk . Mindket pantnak kiesett a rugorogzito tengelye. Persze a keret belsejebe , szet a keret baszkuralni a nittet . A talp is magas hozza . Es barhogyan is allitgattuk nem huzta be az ajtot...
Penteken 5 ora alatt sikerult 2 boltban a 8 db uj pantot beszerezni .
OFF Most küzdök egy olyan problémával, hogy egy cső, csőbilincs (15 cm hosszú) megvezetésnél megszorul. Tudsz valamit mondani hogy küszöböljem ki? (llletve a vastagságinál hogy oldottad meg?) ON
Hobbiasztalos szinten is meglehet oldani szerintem jól a 90foktól eltérő sarok beépítést. A sarokszekrényig vagy sarokpolcig a többit elkészítem mindkét oldalról és a helyükre kerülnek alul és felül is. A függőlegesek és a vizszintesek beállítva. A sarokszekrény alap és tetőlapját (ami természetesen nagyobb mint kellene)alulról felfogatom a már fentlevő kész szekrény alá. Az egyik oldal fele passzítom és rájelölöm a pontos szöget majd ha ez kész az oldalsó szekrények helyzetét is. Majd az oldalsó jeleknél 1 bútorlapvastagsággal kisebbre vágom. Ezt felül is ellenőrzöm. Ha a függőlegesk jók akkor eltérés nem lehet. Így megvan az alap és a tetőlap pontos mérete. Ugyanez az alsószekrénynél is. Kicsit hosszadalmas de garantáltan pontos megoldás. Ennek a szekrénynek kevés derékszöge lesz de passzolni fog a mellettelevő szekrényekhez hézag nélkül.
Én összesen 1 olyan családi kőműves csapattal találkoztam ahol nem piáltak a szakik, gyorsan és hibamentesen dolgoztak, de azt a brigádot nem lehetett megfizetni olyan drágán dolgoztak. Hamrosan már csak külföldön kaptak munkát, nem is jöttek haza többet.