Köszi, maga a kifejezés, hogy "műgyanta" nekem is eszembe jutott, és az is, hogy biztosan drága... :) Számomra a legpraktikusabb mindenképpen az lenne, ha önterülne az anyag. De majd utánajárok, nem akarom, hogy ezzel offoljunk.
Évekkel ezelőtt az Oxigén c. rádióműsor egyik adásában "fényezték" az egyik magyar céget, hogy micsoda hasznos tevékenységet folytatnak, mert az elhasználódott abroncsokból éppen ilyen köztéri gumitéglát gyártanak. Azért emlékszem határozottan a dologra, mert meg akartam keresni a céget, de hiába hívtam a rádióműsor üzenetrögzítőjét egyszer sem hívtak vissza :(
De jó, hogy nyomtam egy Ctrl+C... ha viszont kétszer jelenik meg, akkor bocsi!!
Na, hogy kevésbé legyek off: Szerintem van aki emlékszik, hogy év elején sokat problémáztam azon, hogy milyen gérvágót vegyek. Végül egy metabo KGS 255 mellett döntöttem. Tettem fel fotókat is anno. Azóta van némi tapasztalatom vele, az egyszerűség kedvéért elsősorban a negatívumokat fogom most felsorolni:
- a legnagyobb csalódást a forgácselszívás megoldása, pontosabban megoldatlansága adta. Nem véletlenül bosszankodtam, hogy a vásárlás után egy héttel megjelentetett a metabo egy újabb gérvágó szériát, jelesül a KGS 216-t, ami a paraméterei szerint még egy kicsit többet is tud (de gyanúsan olcsóbb, és azóta sem volt módom szemügyre venni) lényeg, hogy annak a forgácselszívó csonkja a körfűrész tetején, van, vagyis együtt mozdul a vonófunkciós fűrésszel, míg az enyémnél, ha kihúzom a gépet egy szélesebb anyag vágásához, akkor a szívócsonk jó messzire kerül a fűrészlaptól és fogalmam sincs, hogyan gondolták a tervezők, hogy 20 centit szabadon átrepül a forgács... szóval, nem egy szobatiszta szerszám, mint szerettem volna...
- az asztal lapjában lévő műanyag betét "természetesen" fél mm-rel mélyebben van, tehát egészen rövid darabok vágása rizikós, ráadásul a betétben lévő rés is feleslegesen nagy. Ez utóbbinak köszönhető, hogy amikor egy munkadarabból levágtam a végén lévő 45 fokos felesleget, akkor a leeső darab iszonyatos csattanással elszállt, kitörve egy darabot a betétből plusz letörte az előbb emlegetett fekete műanyag elszívócsonkot is :( Ebben a műveletben nyilván én is ludas voltam, fordítva kellett volna az anyagot vágni.
- hogy a motor mennyire erős, azt nem tudom, igazán vastag anyagokat nem vágtam még vele, de például az igencsak kemény jatoba parkettával picit erőlködött.
- van rajta egy ütköző állító, amivel megoldható, hogy ne vágja át az anyagot, hanem adott magasságban lehessen vele "maró" műveleteket végezni. bocsánat, hogy szakszerűtlenül fogalmazok, de hasznos funkció. Nos, ezt a csavos megoldást sikerült olyan oltári szarul megcsinálni, hogy eléggé kínszenvedés a pontos kalibrálás. Már eleve a kb. M5-ös csavar egy kontraanya-szerűséggel egy viszonylag vékony lemezben elég necces, lötyögős megoldás, de ráadásul a csavar vége nem merőlegesen ütközik, hanem valami lehetetlen szögben vagyis a csavar végének élével támaszkodik fel. Ez elég abszurd, ennél még az Einhell/Güde is százszor jobb. Ezt valószínűleg majd átvariálom, vagy nagyon ki kell tanulnom, hogy a kontraanya meghúzása mennyit módosít a csavar állásán.
Ilyen sok rossz után azért annyit hozzá kell tennem, hogy tudok vele szépen és pontosan dolgozni, ami végülis a legfontosabb.
Ráadás: láttam (jó régen) a Bauhausban egy (ha jól emlékszem) Rexon márkájú 300mm feletti, bazi nagy fejező körfűrészt. 200.000Ft körül van, de szerintem veri a Bosch/Makita hasonló árú darabokat. Ha valaki arra jár, nézze meg. Olyan mint ez: http://www.siebershop.de/catalog/product_info.php?products_id=3429 de mintha mégsem ez lenne, mert emlékszem egy olyan kis furfangra, ami ezen nincs.
aztan daraljak femszovetestol, kivalogatjak belole a femet, a port elviszik a veszelyeshulladekegetobe, es a daralekot nemi adalekolas utan jo sok foldgaz elegetese aran ujravulkanizaljak.
Pedig állítom, hogy a leselejtezett autógumik leadásáért is pénzt kérnek, mert veszélyes hulladék.Aztán darálják, összesütik, és eladják durva pénzekért.
Na, hogy kevésbé legyek off: Szerintem van aki emlékszik, hogy év elején sokat problémáztam azon, hogy milyen gérvágót vegyek. Végül egy metabo KGS 255 mellett döntöttem. Tettem fel fotókat is anno. Azóta van némi tapasztalatom vele, az egyszerűség kedvéért elsősorban a negatívumokat fogom most felsorolni:
- a legnagyobb csalódást a forgácselszívás megoldása, pontosabban megoldatlansága adta. Nem véletlenül bosszankodtam, hogy a vásárlás után egy héttel megjelentetett a metabo egy újabb gérvágó szériát, jelesül a KGS 216-t, ami a paraméterei szerint még egy kicsit többet is tud (de gyanúsan olcsóbb, és azóta sem volt módom szemügyre venni) lényeg, hogy annak a forgácselszívó csonkja a körfűrész tetején, van, vagyis együtt mozdul a vonófunkciós fűrésszel, míg az enyémnél, ha kihúzom a gépet egy szélesebb anyag vágásához, akkor a szívócsonk jó messzire kerül a fűrészlaptól és fogalmam sincs, hogyan gondolták a tervezők, hogy 20 centit szabadon átrepül a forgács... szóval, nem egy szobatiszta szerszám, mint szerettem volna...
- az asztal lapjában lévő műanyag betét "természetesen" fél mm-rel mélyebben van, tehát egészen rövid darabok vágása rizikós, ráadásul a betétben lévő rés is feleslegesen nagy. Ez utóbbinak köszönhető, hogy amikor egy munkadarabból levágtam a végén lévő 45 fokos felesleget, akkor a leeső darab iszonyatos csattanással elszállt, kitörve egy darabot a betétből plusz letörte az előbb emlegetett fekete műanyag elszívócsonkot is :( Ebben a műveletben nyilván én is ludas voltam, fordítva kellett volna az anyagot vágni.
- hogy a motor mennyire erős, azt nem tudom, igazán vastag anyagokat nem vágtam még vele, de például az igencsak kemény jatoba parkettával picit erőlködött.
- van rajta egy ütköző állító, amivel megoldható, hogy ne vágja át az anyagot, hanem adott magasságban lehessen vele "maró" műveleteket végezni. bocsánat, hogy szakszerűtlenül fogalmazok, de hasznos funkció. Nos, ezt a csavos megoldást sikerült olyan oltári szarul megcsinálni, hogy eléggé kínszenvedés a pontos kalibrálás. Már eleve a kb. M5-ös csavar egy kontraanya-szerűséggel egy viszonylag vékony lemezben elég necces, lötyögős megoldás, de ráadásul a csavar vége nem merőlegesen ütközik, hanem valami lehetetlen szögben vagyis a csavar végének élével támaszkodik fel. Ez elég abszurd, ennél még az Einhell/Güde is százszor jobb. Ezt valószínűleg majd átvariálom, vagy nagyon ki kell tanulnom, hogy a kontraanya meghúzása mennyit módosít a csavar állásán.
Ilyen sok rossz után azért annyit hozzá kell tennem, hogy tudok vele szépen és pontosan dolgozni, ami végülis a legfontosabb.
Ráadás: láttam (jó régen) a Bauhausban egy (ha jól emlékszem) Rexon márkájú 300mm feletti, bazi nagy fejező körfűrészt. 200.000Ft körül van, de szerintem veri a Bosch/Makita hasonló árú darabokat. Ha valaki arra jár, nézze meg. Olyan mint ez: http://www.siebershop.de/catalog/product_info.php?products_id=3429 de mintha mégsem ez lenne, mert emlékszem egy olyan kis furfangra, ami ezen nincs.
Már van egy beton aljzat, tehát nem növelném a vastagságát (a belmagasság is csekély, gíarázsszintről van szó, ezért sem) de nagyon durván simították el, amire az eredeti tulaj "rákent" egy kis "valamit" (önterülő aljzatkiegyenlítőnek nem nevezném) ami nem tapad rendesen, tehát azt is fel kell majd szednem.
rferi, az a gumi rohadt drága (kissé érthetetlen okokból) még az is lehet, hogy - visszakanyarodva a fához - figyelem majd a parkettás oldalakat és ha van valami maradék tölgy vagy akác parketta (kb. 13nm) akkor az lesz. (elvileg elég száraz az aljzat)
Azok úgy működnek, hogy oltatlan mész van bennük, és a levegő párájából leoltódnak, majd szépen kicsorgatják magukból a lekötött vizet.A maradék mészpor meg szépen bele is pereg a vízbe.
Szóval egy ilyen tabletta alá még kell egy pohár is, amibe majd belecsöpög a víz.
Nekem volt ilyenem, onnan tudom.Egy tabletta lekötött több mint fél liter vizet.Aztán ott állt a lúgos víz a tartályban! :))
Ráadásul a Stop Pára nem magába gyűjti a nedvességet, hanem "kiizzadja". A tablettát nem is rakhatod csak úgy le, mert folyik belőle a nedvesség. Gyárilag van hozzá egy tartó, ami összegyűjti a folyadékot, egy tabletta pár liter vizet tud összeszedni maga alá.
A Ceresitet megnéztem. 2500Ft-ért adnak el nekem tablettát aminek a 98%-a NaCl... Egyébként az a tabi 50mm átmérő 20mm vastag kb. Ablaknál talán el sem férne. Széttörve, kristályonként, meg ott vagyok, hogy sót szórok a festett fára...
Ha a silika kapható akkor szerzek valami barkácsboltban. Az Orczy téri jó lehet de nekem az egy kis kerülő. Úgy 400km kerülő :)
"duplaüveges ablakok+erkélyajtó, ahol a két ablakfél csavarral össze vagyon szorítva."
egyesitett szarnyu magyaran tessauer rendszeru .
Nem lehetseges a kulso oldalra egy vekony hoszigetelt uveget betenni ? Fizikailag elferne .Vagy ennyit nem szanna ra a megoldasra. Lehet ,hogy hulyeseg en nem vagyok epuletes .
Szilikagél beszerzése: leguitóbb a nyáron vettem, 600.- kilója, és a GM üvegezők boltjában kapható, a Kőris utcában, közel az Orczi térhez.
Dekára is kimérnek, amennyi kell. Ez az üvegesek által használt fajta, amit a thermoplán üvegek alu távtartólécébe tesznek, hasonló okok miatt. 1mm szemcsenagyságú.
Ceresit Stop Pára? Elméletileg sok helyen kapható, valami tablettaszerűség, nem mutathat valami szépen ablakban, de a célnak alighanem megfelel. Ha esetleg a legvékonyabb tömítőprofiltól is feszülne az ablak, helyette vékonyan körbe lehet kenni az illesztés vonalát tömítőanyaggal. Ha szükséges, snitzerrel ki lehet nyitni. És arra is gondolj, hogy ha maga az üveg nincs légmentesen tömítve a keretben, ott is bejuthat a nedvesség. Valamilyen nedvszívó anyagot üvegesek is használnak, a dupla üveg alu(?)profiljába töltve, ott is érdemes lehet próbálkozni.
Szerintem ugyanannyit veszítek mindkét állásban, csak a 45 foknál kevesebből, ugye. Ezért sem szívesen alkalmaznám a duplázós megoldást, bár eddig talán egyszer használtam ki a teljes magasságot. Azt hiszem, leveszem az eredetit, azt sablonnak használva készítem el az újon a furatokat, aztán ha mégis balul ütne ki valami (1% se 0 rizikó), marad a másik megoldás, az a pár fölös furat nem fog zavarni a munkában.
Igen, körfűrészasztal a téma. Igyekeztem mindig vigyázni, mikor mozgatni kellett, hogy megtaláljam azt a helyzetet a gépnek, ahol stabilan áll a négy lábán, amennyire meg tudtam mérni, csavarodás nemigen van benne, inkább hajlás, pontosabban olyan süllyedés féle. Ezért is gondoltam, hogy talán a gép súlya húzta el idővel azt a nem túl erős lapot. Mekkora helyed van magasságban a simításhoz? Mert az önterülő anyagok nem tapadnak annyira, és nem is olyan szilárdak, hogy bírják a komolyabb mechanikai igénybevételt, a puha burkolatok meg sajnos elég jól lekövetik az egyenetlenségeket. Tehát legjobb megoldás mindenképpen egy legalább 5 cm-es betonréteg lenne, ha megoldható. Ajtó alja nem lehet akadály, a küszöböt is meg lehet emelni, ha kell. Inkább lépjél kicsit nagyobbat kintről, de legyen tuti stabil a padló. Aztán arra már mehet a barodai gyöngyszőnyeg (cirka 20 M USD).
Félig asztalos csak a kérdés. "Főnököm" kitűzte nekem a feladatot, miszerint szüntessem meg a dupla ablakok belsejében található párásodást. Hagyományos - értsd régi - duplaüveges ablakok+erkélyajtó, ahol a két ablakfél csavarral össze vagyon szorítva. Addig nincs is gond, hogy a barkácsboltban veszek az ajtók ablakok tömítésére szolgáló gumicsíkot. Asszem ide a pár mm-re az E profil lesz jó. Van is még otthon maradék, amivel kipróbálom. Ezzel a két ablak közötti teret be tudom zárni kb légmentesen. Nem is ez a kérdés, hanem hogy hogyan érjem el, hogy odabenn ne párásodjon. Nincs a sufniban argon gázom hogy feltöltsem:) Arra gondoltam, hogy az üvegek közti térbe kellene szórni valamit ami megköti a párát. A só ilyen, de nem szívesen tenném a fehérre kent keretre. A mindenféle elektronikai cuccoknál és cipős dobozban találkozhatunk zacskózott Silika gel -el. Ilyenem nincs, és nem tom hol lehet beszerezni. A legelvetemültebb ötletet az étteremből vettem. Rizst szórnak a sótartóba, hogy ne álljon össze. Gondolom a rizs jobban veszi a párát mint a só??
Műhelybe én kiselejtezett padlószőnyeget szoktam rakni.Ingyen van,meleg valamelyest,és nem csúszik,meg talán még áramütés ellen is véd valamit.Na igen,a takarítása az nem a legjobb.De ingyen van.És ha valaki jön,lehet poénkodni,hogy a műhelybe csak cipő nélkül jöhet be.:)Amúgy meg valami bordázott gumiszőnyeget tennék.
Az "újragumi", gondolom nem a legpontosabb megnevezése. Én hasonló fogalom alatt azt ismerem, amit például a köztéri játszótereken használnak, de az kimondottam puha. Nekem mindenképpen olyan kellene, ami kellően kemény mégsem rideg. Biztosan van olyan önterülő anyag, ami nem porlik, kellően kopásálló.
Nem biztos, hogy értettem, miről is van szó, de ha körfűrészasztalról, akkor arra érdemes figyelni, hogy tutira sík felületen álljon az asztal! Maga a konstrukció egyáltalán nem "önmerev" :) tehát az asztal simán leköveti a talaj egyenetlenségeit. Én többek között ezért leszek kénytelen februárban mindent kipakolni a műhelyecskémből és egy általános felújítás keretében kiegyenlíteni az aljzatot. Már nagyon unom, hogy ha odébb akarok mozdítani valamit, akkor mindig újra kell szinteznem. Tényleg, mit javasoltok, mivel burkoltassam az aljzatot? Fontos lenne, hogy ha leejtek valamit (pl. kalapács) akkor ne törjön semmi, tudjak rajta gurítani görgős asztalt, stb.
Ezzel az átépítéssel kapcsolatban kérdezem, vizslatott-e már meg valaki közelebbről ilyen Einhellt, vagy valami ikertestvérét? Egyik verzió szerint kidobom az eredeti asztallapot, és helyette teszek újat, de amennyire látom így aláfekve, jóformán a teljes belső rész az asztallaphoz van rögzítve, ráadásul állíthatatlanul, tehát ha ott elszúrok valamit (nem túl bonyolult munka, de ki tudhassa), foghatom a fejem, hogy hozom helyre a hibát. Másik lehetőség, hogy egyszerűen ráteszem az újat a régire, a szükséges hézagoló alátétezésekkel, hogy rendesen alá legyen támasztva mindenhol. Ezzel veszítek 10mm-t a vágásmagasságból, de nincs olyan rizikó, mint a másik megoldásnál. Szóval: jól látom, hogy minden az asztallaphoz van rögzítve? Ha igen, elképzelhető, hogy ez az oka a lap deformálódásának, mert emlékszem, hogy újkorában még a kategóriához képest meglepően egyenletes volt a felülete. Akkor viszont nem árt kreálni valami utólagos merevítést alulra.
Nekem most ilyen U profilban mozog a párhuzamvezető, ha a túlsó végét pillanatszorítóval rögzítem, teljesen pontos. Igaz, az kb. 1m, tehát ott kell is a rögzítés, egy rövidebb szögvezetőre nem hat akkora kitérítő erő. Tegnap azt próbálgattam, hogy ha átépítem az asztalt (mert át fogom, már az anyagbeszerzésnél tartok), alátámasztásként zártszelvény lesz a szélénél, ha ahhoz állítható módon párhuzamba állítok egy másik, kisebb profilt, a kettő között simán, kotyogásmentesen tud futni egy harmadik darab. Jelenlegi állás szerint ilyen kivitelű lesz mindkét vezetőnek a sínje, azt még nem tudom, a párhuzamhoz hátsó megvezetést készítek-e, mert ott lesz hozzátoldva a maróasztal.
Az enyémben egy fél meander nincsen és a leírtak szerint tudja az abszolut helyzetet.Utánanéztem, és ezt az elvet találtam. LEhet, hogy valami ármány van?
És akkor hogy lehet kinullázni 37,326mm-nél? Valami proci van benne, ami az abszolut méretből matematikailag kiszámolja? Mármint az öccázforintos digi sublerben.
es akkor oda jutottunk, hogy nem a speci lec a lenyeg, hanem a hornyot kellene frankora megcsinalni.
ha nagyon fog a dolog izgatni, akkor fel fogok tenni a bal oldalra az asztal melle egy U alu profilt. jo messze lesz a fureszlaptol, de egyenes lesz, es be tudom allitani parhuzamosra is.
A CNC gépek lineáris szenzorainál találod a részletes leírást.
Az a szitu, hogy úgy kell elképzelni, mint mondjuk egy mérőszalagot, ami mágnesből van.
A szalag minden mm vonalkája megfelel egy keresztirányú delejezési állapotnak, felváltva van észak és dél a szalagsík ezen oldalán.
Mivel ezek felváltva vannak, az erővonalak félköröket leírva lépnek ki a szalagsíkból.
Ennek a félkörnek a mágneses szögét méri a HALL szonda az adott pontban. ( a hall szonda feszértéke arányos a mágneses térerővel, az meg visszavezethető a mágneses szög szinusza alapján)
De kettőt mér, melyek úgy különböző hullámhosszúak, hogy másképp delejezték a szalagot. A kettő szögérték amit a hallok mérnek automatice kiadja a pontos poziciót.
Én pontozóval tágítottam a gyári szögvezető alu lapját, de először néhol kicsit szorult, aztán elég hamar elnyalta, úgyhogy az enyém se egyenes, abban meg a ragasztópötty se működne sokáig, pedig jó ötlet.
Valójában mágneses úton olvassa le, és két mágnessor van, hosszában színuszosan változó irányú térerővel, de különböző hullámhosszal.
A két leolvasott irányultságértékből automatice kialakul az _abszolut_ helyzet.
Ha leveszed a tolómérő csuszkáját a szárról, kikapcsolod, majd a száron egy akármelyik közbülső pont fölé odateszed (nem nulláról odatolod), akkor automatice bekapcsol, és azonnal a pontos értéket mutatja. :)
ha kelloen sima es egyenes, akkor nem kell ilyenekkel trukkozni!
egyszer lattam egy csavonal, aki gpf kategoriaju jatekokat csinal lattam, hogy a lecre tesz harom pottyot melegragasztobol, es azt reszeli meg hogy passzoljon. ha sima es pontos a horony, nem kopik le hamar, es mukodik.
Esetleg maróval kiigazítani? T-sínként úgyse sok értelme van, azt a vékony részt meg nem lehet gond leszedni róla, akkor egyenes is lesz, meg hozzá is lehet igazítani a méretét egy kicsivel izmosabb anyaghoz. Csak a mélysége kérdéses, elfér-e benne olyan vastag anyag, amibe lehet ilyen feszítőt fúrni?
hogyan szamoltad ki? kijott valami oldalhosszokbol meg szinuszokbol, nem?
akkor az adott oldalhosszakkal ossze is utheted lecekbol, egybol a maga fizikai valojaban eloall a szog, anelkul hogy ki lenne szamolvba, ismert lenne a nagysaga.
utanna a meglevo, letezo szoget saskalabbal at tudod vinni barhova ahol kell, pl az esztergarara is.
Ezek szerint tűzoltó vagy... Oké, kösz' az infót, amint rendelek tőlük fejet (ami nem tudom, mikor lesz, most máshonnan fogok, és túl sűrűn nem megy), egy ilyet én is feltétlenül beújítok.
És ahoz hogy merőlegesen lehessen vele fúrni fémből kell lennie?Ahoz képest hogy magam saccolom be a merőlegest annál sokkal jobb. Meg máshol ezt a műanyagot sokkal drágábban adják. Nekem fémből van ez hatszor ennyi fabatkáért. Azért inkább vettem 6 műanyagot mint egy fémet. Itt nem annyira dominál hogy fém v. műanyag.
Itt olvasható egy elég részletes cikk konyhabútor témában, igaz, 2003-as, de a lényeg azóta sem sokat változott. A címet illetően sem: "Szakágak csatája..."
Lehet nevetni fogsz, de pont most van dolgom egy 2,47° -os illesztéssel. Ennyit számoltam ki egy kormány tengely-illesztésére - vagyis ez a kónusz szöge.
Na most az esztergapadon ehhez képest fix 1°-os szögbeosztások vannak....így hát egy-két próbadarab biztos el lesz rontva - mielőtt a savállónak nekimegyek. .
A fölső képen az egy rugós-golyós hernyócsavar, ha nem tévedek. Elterjedt megoldás, tudom, csak azt nem értem, hogy ez hogyan szünteti meg a lötyögést ? Ha a golyó be tud nyomódni (és be tud) - akkor olyan mintha ott sem lenne, a rúd elfordulását nem akadályozza, csak tompítja. Az alsó kép viszont ötletes. Épp most csináltattam (marattam) 20*8-as laposvasból 19*8-as rudat, ami elsőre túl húzós lett a 3/4"-es núthoz (segédeszközök vezetője lesz). Kézzel megreszeltem, bepróbáltam, megint reszelés, stb. amíg nem lett pont jó. Na ez nem kotyog semennyit.
Nem, optika az nincs benne egy szál se - a vonalkákat kapacitiv uton olvassa le a műszer.
Egy sor vonalka rá van nyomtatva az alapra, a másik(eltolt) sor pedig az elmozduló részre, vagyis a kocsira. Pont úgy, mint ahogy a noniusz két relativ vonalka-rendszere.
Csakhogy itt az a vonalka aktiy (az van beolvasva) amelyik a legnagyobb kapacitást mutatja - azaz amelyik a legjobban passzol az alapon lévő ellen-vonalkával.
Emiatt, az ílyen elven működő digitális mérők (mindegy, hogy toló-, vagy szög- vagy bármilyen mérő) leolvasó rendszerei rendkívül stabilak, szennyeződésre, rezgésre, ütésre vagy hőmérsékletváltozásra nem, vagy csak alig érzékenyek.
És mivel inkrementálisak (mozgó nullpontúak), ezért bármikor helyben kalibrálhatóak ....mégpedig a mérni kivánt tartomány közelében - ami nagy előny ám pontosság szempontjából.
Például ha egy 20 mm körüli tengelyt akarunk pontosan mérni, akkor egy 20-as mérő-hasábra kalibrálva - nagy esélyünk nyillik egy pipec illesztés kimérésére. .
"Először tehát a sínben történő megvezetést érdemes optimalizálni"
Ezekben pont az a jó hogy ezzel már nem kell foglalkozni és utánállítható. Amit az itthoni barkácsgépekhez adnak ott a forgásponttal is baj van mert az is lötyögős nem csak a megvezető pálca.
Gyanítom, hogy a kódteodolit elvét másolták le, vagyis egy sor elektrooptikai érzékelő előtt fordul el egy olyan korong, amin koncentrikus körív-sávokban fekete-fehér (vagy átlátszó-átlátszatlan) szakaszok vannak meghatározott rend szerint.
Köszönöm a véleményeket! Az a helyzet, hogy van nekem vagy 2-3 különféle szögvezetőm, csupa kommersz gépekhez adott kiegészítő, talán még soha egyiket sem használtam, mert eleve úgy lötyögnek a megvezetésükre szolgáló horonyban, hogy értelmetlen pontosságról beszélni. Először tehát a sínben történő megvezetést érdemes optimalizálni, utána jöhet a kérdés, hogy a szögmérő beállítása, rögzítése mennyire kifinomult. Ha ezek megoldottak akkor jöhet a kérdés, hogy egy jól látható, vékony vonalakkal bíró skáláról olvasom le az eredményt vagy netán egy LCD kijelzőről? Én el tudom képzelni, hogy valaki spec. esetekben gyakorta és "lehetetlen" szögeket állít be (merthogy nem éri be hexa-, tetra-, okta-, dodeka- és ikozaéderek gyártásával, de egyéb origamikat is fából próbál előállítani :)). Vajon egy ilyen elektromos kütyü képes-e egy poros, rezgő környezetben azt a pontosságot tartani, amit ígér? A kérdésből kiderül, hogy fogalmam sincs, hogyan működnek ezek a digitális "mérőkék", legfeljebb kétségek ébrednek bennem.
Szvsz parasztvakítás ez is, hiszen nem az a lényeg, hogy mennyire pontos, mert a 0,1 fok pontosság csak relatíve (önmagához képest) értelmezhető, mivel azt nem tudja ez a kütyü, hogy a fűrészlapohoz képest hogy is állunk. Én egy pontos derékszöget/45 fokot szoktam odatartani a szögvezetőhöz, az még sosem csapott be.
2. az 0.1 fok az nagyon sok am! szamold ki, 30 centin hany mm elteres ha a sarok nem 90 hanem 90.1 fok. (bo fel mm)
3. a legritkabban fordul elo, hogy 34.7 fokra kell valamit levagni. kell 90fok, 45 fok, esetleg 15 fok es kesz. ha ettol kulonbozo szog kell, akkor azt kiszerkeszted. mi tobb, nem az szokott szamitani, hogy tenyleg 12 fokban tartanak-e szet a szek labai, hanem hogy az osszes pont ugyanugy alljon. ezt meg ugyis csak egy szogmasoloval (saskalab) tudod elerni.
Hát ha azt vesszük, hogy a mérő-berendezés sugara mondjuk 30 mm - (mert kb. annyira saccolom) - akkor ott a 0,1° az cirka 0,05 mm kör-elmozdulást jelent.
Hát az én Penny-be vett sublerem felbontása 5-ször nagyobb - vagyis 0,01 mm.
Mindezt összevetve, úgy vélem, hogy simán (minden erölködés nélkül) tudhatja a 0,1° felbontást....amit ígérnek. .
Valamikor a Sears egy kiskereskedelmi nagyhatalom volt. Chicagoban van egy máig is róluk elnevezett tornyházuk, amelyik az Empire-el, a Chreysler és a Trump tornyokkal együtt emlegetnek.
A Sears nevéhez kötőtidik a katalógusból-vásárlás és postai kiküldés találmánya - amit már az 1800-as !!! évek legvégén bevezetett - egy 500 oldalas katalógussal.
Persze, erre fellendült a dinamit-kereslet is - mert a kisboltosok egyre hevesebben kezdtek érdeklődni a házi-gyártású bombák barkácsolása iránt. .
"Szerintetek pontos lehet egy ilyesmi vagy csak parasztvakítás?"
Azert regeltem a sears-rol ,hogy nagyjabol el lehessen kepzelni ,hogy milyen kornyezetben es ebbol adodoan kb. milyen minosegu cuccokat arulnak. Valoszinu arra alapoznak ,hogy amig anya a fehernemuk kozott kotoraszik , addig apa meg kinez valami uj szerszamot. Ahogyan Vajk is irta ,valoszinu ,hogy ezek minosege inkabb a hetvegi barkacsoloknak megfelelo. Eloszeretettel forgalmazzak a porter cable markaju holmikat . Ezen az arszinten sokszor lehet talalni dewalt gepeket is amik szerintem jobbak es megbizhatobbak. Mellesleg egy olcso aruhazlancnak szamit .
A szoritot 10e korul vettem kb. 4 eve . Elotte sokfelet probaltam , de ez volt a legjobb valasztas.
a sears arra vonatkozott, hogy itt valaki azt gondolta, hogy az usaban a markas cuccok olcsobbak mint nalunk.
valojaban az van, hogy innen nezve a porter cable, meg a grizzly meg a hasonlok azok markak. pedig pont ugyanolyan kinaban gyartott speci szinure festett cuccok mint az unimax meg a bernardo. csak ott baromi sokat eladnak belole.
Hát, bocsánat, nekem fogalmam sincs, hogy mi az a sears, én olyan linkeket próbálok adni, ahol jó minőségű a fotó, hogy látni lehessen a cuccot. Ez nem mindig a gyártó honlapja. A kérdés a digitális szögmérőre magára vonatkozott :)
A sears azert nemegy speci szerszamuzlet. Olyan" rumba, rumba centrumba " hangulata van ,ha meg emlekszel a nagyaruhaz kinalatara es legkorere. Mindenbol sok ,meg olcso ,meg mindenfele ,meg akcios. A gatyak meg a ruzsok kozott elfer egy kis lancfuresz is. Szamomra mindig nagyon zsufoltnak tuntek es az oriasi kinalatban csak egy kalapacsot sikerult vennem.
Bocsánat, pontatlanul fogalmaztam. Hogyan hívják a router fence-t magyarul, nem vezetősín, hanem... http://community.webshots.com/photo/fullsize/1501478411053057868HFQneI Valami ilyesmihez gondoltam a C profilt.
Megkérdeztem és csak a betétről van szó. Én is így gondoltam. Persze ha most kiderül, hogy ez nem jó a meglévő fejbe, akkor mérges leszek :(( A maróasztal ügy áll, mert más dolgom van. A vezetősínt eredetileg úgy terveztem, hogy alumíniumból öntve, marva csinálom, de elment tőle a kedvem (meg a pénztárcám, meg az időm, stb.) úgyhogy meglévő finn rétegelt lemezből csináltam valamit. Egy apróság miatt túlbonyolítottam, egy másik apróságot meg jól eltaktikáztam rajta, úgyhogy vannak gyermekbetegségei, amelyek nem a használhatóságát korlátozzák, csak feleslegesen erőlködtem. Hiányzik még róla az rferi által javasolt aluprofil. Meg az a fésűs leszorító, aminek nem tudom, mi a neve, és azt sem, hogy lehet-e készen kapni, vagy én csináljam, vagy tegyem rá azt, ami az einhell asztalhoz járt? És két marokanya.
Egyszer cserélhető keményfémlapkákat nézegettem és több fajta minőség és árszinvonal volt. A legolcsóbb az sk lapka volt. De lehet hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Most nézem az Uni-maxnál, hogy 3 év garanciát adnak a HC (ez gondolom a "márka") maróikra. Persze ez nem igazán biztosíték a minőségre, de olyan vacak csak nem lehet. Nem ipari használatra biztosan megfelel. Egyébként nekem is van tőlük vagy három, akciósan vettem, de még nem használtam őket, úgy néznek ki, mint amit itthon lehet kapni hasonló árban, még a dobozolás is azonos, csak a szín eltérő.
Egy ilyen ötcentis hengernél nem sok mozgástér lenne, élek csiszolásához meg (úgyis arra való leginkább) akkora is elég. Sőt, colos vagy vékonyabb anyagoktól ha megkopik az alsó fele, kell egy alátét deszka, és kihasználható a felső rész is.
Mi az az SK? Azt hittem, az a szilícium-karbid, de azt csiszoláshoz használják, nem? Amit HM néven ismerünk, az a wolfram-karbid, ugye? Tulajdonképpen hányféle ilyen lapka-anyag létezik? Na, ez kicsit Nemtudomkásra sikerült.
Arra leszek leginkább kíváncsi, hogy komplett fej, vagy csak a betét? De persze gondolom, ennyiért csak a betét, és a korábbi hozzászólások alapján még ennek is igen örülhetünk ennyiért. Na meg hogy mennyire patent módon megy a cserélgetés a fejben? Nem erre a társulásra gondoltam, hanem amit javalltál, hogy külországból rendelni hozzávalókat. Na és mire jutottál vezetősín ügyben? Minden érdekel a maróasztal-építéseddel kapcsolatban, mert az én jelenlegi megoldásomat még mindig csak béta2-nek tekintem, idővel mindenképpen lesz egy remélhetőleg végleges változat, csak nem akarom elkapkodni, legyen időm kideríteni ennek a hiányosságait, abba már ne építsek bele olyat, ami ebben bármilyen csekély mértékben is problémás. Mindenesetre ha akkor még lesz ez a vezető, főleg ilyen akcióban, biztosan nem én gányolok egyet.
mezei fazishasogatas itt nem jatszik, hamar leegne vele a motor. az csak ventillatorhoz jo.
attol, hogy mind olyan, meg nem biztos hogy az jo. pl vasasok is hasznalnak ilyet, ott elmegy a nagyobb sebesseg. meg puhafanal is. meg durva papirnal is, amikor tenyleg meret igazitas tortenik.
de a magamfajta barkacsolo hamar odakerul, hogy kemenyfa, netan butu, finom papir (mert ki fog egy butut kezzel fenyesre csiszolni), es ne is egett.
az alu korong tuti segit a hutesben kicsit, az enyem mdf.
Hmm... azt hittem nem ilyen drágák ezek a gépek. Mármint ami nem márkás. Ahogy nézem tengerentúlon a márkásak is ilyen árban mennek. Néztem itt a bernardonál lehet kapni külön vásznakat, bár azoknak is igen borsos az áruk. Lehet jók lesznek nekem a linkelt uni-max-os 5cm-es hengerek is és egy fúrógép :).
Remélem, hogy olyan sok tapogatnivaló nincs rajta, ugyanolyan, mint a 12-es csak nagyobb :)) Nekem is FT3000-em van. Ha jól emlékszem én szóltam, hogy megrendeltem egy ilyet, ha pesti vagy, betársulhattál volna, remélem nincs közöttünk félreértés! Én eredetileg csak azért hívtam fel őket, hogy megkérdezzem az árát és amikor mondták, hogy mennyi, akkor azt mondtam, egye fene, veszek egyet, hátha jól jön. A mailemre nekem sem reagáltak, viszont hívtak, amikor megjött. A Freud vezetősínjét én is nézegettem anno.
Hát, azért ebben elég sok a "kellene", az én esetemben ez biztosan többet jelentene, mint 30+áfa... de most azért érzem balgán magamat, mert eredetileg csak GPF kedvéért linkeltem a cuccot. Menet közben persze megtetszett, mert mindegyik hasonló gép 10-30ezerrel kerül többe.
Ezt a sebességügyet meg azért nem értem igazán, mert mindegyik gép hasonló fordulattal bír, pontosabban hasonló kerületi sebességgel.
Elektronika alatt nem frekiváltóra gondoltam, hanem valami egyszerűbb megoldásra, ha van működőképes.
Igen, írtad, hogy megjött e Szerkerhez, de én már azt vártam, hogy meg is tapogattad. Akkor kipróbálásról egyelőre nem számítok élménybeszámolóra. Egyelőre nem hívtam őket (a mélre meg nem válaszoltak...), de magában úgyse rendelem meg, csak majd ha más is kell. Ja, hogy is, már nem emlékszem - neked is FT3000-esed van, ugye? Ma megint nézegettem 1/2-es biteket, de azért úgy látom, hogy jó áron csak legalábbis általam nem ismert márkákat lehet kapni. A kínai dobozos kiszerelésűeknél viszont egész biztosan jobbak, és igazán azokkal se volt eddig gondom, leszámítva egy 6-os horonymarót, ami egyszer csak benne maradt az anyagban. Illetve még annyi, hogy talán az élkiképzésük (talán a hátszög) miatt hajlamosak égetni akkor is, ha egyébként szépen harapnak. Ha elkészül a Lucaasztala, és beindulsz bitgyűjtésben, lehet, hogy betársulok egy szállítmányba. Ja, a Szerkerhez még annyit, hogy ha ezek szerint lehet tőlük olyat is rendelni, ami nincs a webes kínálatukban, akkor igencsak érdemes nézelődni a freudtools.com-on. Például az SH-5-ös vezető igencsak finom darabnak néz ki, és több honlapon most 100 dolcsi. Vagy már erre is van egy ööö... gazdaságosabb megoldásod?
1400/perc, 30cm korong az 20m/sec a szelen. a fele is sok lehet finomabb papirnal szerintem. ha meg nagyobb a korong, plane kell az attetel.
a frekivalto jo dolog, de egy nagyobb cuccon legalabb 1kW motor kell, es egy ekkora vagy nagyobb frekivalto meg alkalmi hasznaltban is 20-25000 tol felfele. az ekszij meg tarcsa olcsobb. (azt sem mindegy hol veszed)
nem kell hozza sok ontes meg gepmunka, csak el kellene melyedni kicsit nehany femipari alapmuveletben. - kell egy csapagyazott tengely, vateran is van, csinaltatni is lehet, de akar egy leegett kello meretu villanymotor is megfelelhet. - kellene ekszijtarcsak. muanyag hajdu mosogep tarcsa parszaz forint, de bontasbol nagyobbakat is lehet szerezni. ha onteted, esztergaltatod, draga lesz. - ha tudsz hegeszteni, a vaz osszejon, leburkolni retegeltlemezzel es kesz. - asztalnak szerezni egy darab vastag alu vagy vaslemezt (8-10mm). ilyen vastag alu keziszerszamokkal pontosan megmunkalhato, meg lehet csinalni ala a konzolt, kotesek mehetnek sullyesztett csavarokkal. csak a tetejet kell a vegen esetleg sikba maratni.
A keretösszehúzóról: múltkor néztem a keretezős boltban és kb. 3szor drágábban árulták (biztosan jobb is...) nekem évente 15-20 alkalommal biztosan jól jönne, annyiért megérné. A fogazómaró: az élettartam nálam másodlagos, nem lenne még heti használatban sem, csak ne törjön el, ha valamilyen keményfához akarom használni.
Szinte biztos vagyok benne, hogy a korongcsiszolóval, éppen a rögzített papír miatt, pontosabban lehet dolgozni, mint a szalaggal. Ha nem így lenne, akkor értelme sem lenne a korongcsiszolónak.
Bocs, a naiv kérdésekért: -az ékszíj a kisebb fordulatszám miatt lenne vagy egyéb (stabilitási) okokból? -szó volt mostanság elektronikákról, valamilyen kütyüvel megoldható gazdaságosan, hogy kisebb fordulatszámon is működjön? - az építést én azért zárnám ki (persze nem igaz, nem zárom ki), csak ha valami masszív konstrukciót szeretnék, akkor az öntéssel, megmunkálással megint ott vagyok, hogy olcsóbban megvehettem volna...
Itthon is kapható uszkve 80000 fabatka. http://www.bernardo.at/index.php?id=61&L=15&openuid=&katid=3&groupid=220&product_id=1491&variation_id=1491 Már ha ilyenre gondoltál.
Keretösszehúzó. Racsnis hevederből és olyan forma sarokdarabokból mint a képen van csak fából kialakítva csináltam ilyet. A használat ritkasága miatt nekem nem érne ennyit. Fogazó illesztőmaró. Ár megfelelő. Az sk lapka úgy tudom gyenge minőségű de van belőle 4db.
Néhány dolgot még kinéztem az uni-maxon, ha van véleményetek, köszönettel veszem. (minőség, ár) keretösszehúzó: http://www.uni-max.hu/keretosszehuzo-szorito/d/ fogazó illesztőmaró: http://www.uni-max.hu/fogazo-illesztomaro-42-38-12-5f/d/
Én sem értem túlzottan SaGa álláspontját, nem egészen azt tudja a két korongcsiszoló... Úgy gondolom, hogy a 300-as korong is nagyon határeset méret szempontjából. Sok tapasztalatom persze nincs ezekkel, amit annak idején én használtam az kb. 800-as volt és ott nem jelentkezett az a gond, ami a kicsiknél hatványozottan érvényesülhet: a kerületi sebességkülönbség okán nem egyforma az anyagleválasztás.
Egyébként én azért ajánlottam Neked tegnap ezt a gépet, mert ez pontosan ugyanaz a konstrukció mint a Bernardoé!! Nézd meg jobban! Azt persze nem merném állítani, hogy nem lehet különbség a két motor között, de még a teljesítményük és a fordulatszámuk, gépsúlyuk is azonos. Az öntvény asztal és a ház viszont tényleg ugyanolyan. Jó esetben csak a címke más, rosszabb esetben koppintásról van szó. De miután mindkettő kínai, így talán nincs számottevő különbség.
Talán éppen egy hete jeleztem, hogy megjött. Még aznap el is hozta Pestre Apám, (véletlenül éppen jönnie kellett) de az öcsémnek adta oda és hozzá még nem jutottam el. Miután egyetlen 12,7-es maróm sincs, így nem sürgős. De ha valaki lát ilyen marókat jó árban és rendelne, szóljon, hátha találok én is valamit, talán megéri szövetkezni.
bocs hogy rugozok rajta, csak mindket felet lattam mar kozelrol.
a kombi cucc egy barkacsgep. a penz amit fizetsz erte ki kell fusson egy kis motort, egy lemezbol preselt vazat, kis asztalt, ezer biszbaszt ami a gorgok, attetelek, csapagyak, feszites, miazmas miatt van. bonyolult cucc, olcson csak ugy lehet megcsinalni, hogy eleg bena lesz. hajlik, vetemedik, gorbul mindene. nem mondom hogy rossz, mert ha ezek egy hataron belul vannak, akkor hasznalhato.
a korongcsiszolo azert 30 kilo, mert kapsz egy csomo ontvenyt, ketszer akkora motort, es ketszer akkora korongot. egyszeru mint a faek, es ha az anyagot sem sporoljak ki belole, akkor nem tud mellemenni a dolog. cserebe ez egy ipari cucc, barkacsolok ilyet nem vesznek.
szoval ugy jon ki hasonlora az ar, hogy az egyikben sok a feature, de alacsony a kivitelezes szinvonala, a masikban meg keves a feature, de magasabb a muszaki szinvonal.
ha kell a sok feature, es nincs penzed, akkor a barkacscuccot kell megvenni, es megtanulni egyuttelni az alacsony szinvonallal.
ha nem kell a sok feature, akkor eldontheted, hogy a penzeden a plusz(majd egyszer jo lesz valamire) featureoket veszed meg, vagy a robusztussagot, pontossagot, tartossagot.
20000 forintert vehetsz egy automata seiko orat, amit 10-20 evig ki sem kell nyitni, meg ugyanennyiert vehetsz egy szivritmusmeros kvarcorat is (nem is a legolcsobbat), amiben evente kell elemet cserelni, meg a jeladoban kulon, es 10 ev mulva az emleke sem lesz meg. ha sportolsz, lehet a masodik kell, de ha tudni akarod az idot, akkor az elsot valaszd!
Ha már szóba került a csiszolás. Nem tudjátok felénk miért nem terjedtek el ezek a Spindle Sander (talán henger, orsó csiszoló) nevű csiszolók? A tengerentúlon nagyon népszerűek. Ha ilyen gépet nem is lehet kapni idehaza, de hozzá való csiszolóvásznat, tehát ami olyan 15cm hosszú és többféle átmérőben létezik, be lehet valahol szerezni?
Ezt az asztalt most kb. 30E Ft-nak megfelelő áron akciózzák a rutlands.co.uk oldalon, és kb. 6E-ért házhoz is ... sajnos csak hoznák, ha beférne a szabvány dobozukba. Merthogy ők csak abban szállítanak. Kár, mert igencsak megérné, a hazai vacak kínálathoz képest.
Nem akarlak elkeseríteni, de talán a villanymotort meg tudnád venni 30.000 Ft-ért, (újról beszélek), itt viszont megkapod kompletten.
Egyszer ajánlottak egy ilyent, csak kisiparit, kb 60-70 cm-es tárcsával, 5 kw-os motorral. A súlya sem 35 kg volt, hanem kb 2 mázsa. Ha jól emlékszem 40-45e körül elhozhattam volna.
Próbáltam a körfűrészem 315-ös lapjával is, de akkor még egy fordulatos volt a maró, 6500-7000-et pörgött. Nem gagyi lapról van szó, elvileg bírja ezt a fordulatot.
Ahogy próbálgattam a csapolást, először nem is volt semmi gond, de egyszer elkezdett az egész lap hullámozni. Hát mit ne mondjak, félelmetes látvány volt, azt hittem szétdurran. Nagyon megijedtem, rögtön le is szedtem az ékszíjtárcsát a motorról és vittem esztergályoshoz. Most három fordulata van, a legkisebb 2500-3000-körül van.
Van egy ismerősöm, ő is 3 orosz körfűrészlappal oldotta meg, 3000-es fordulat körül, de azt mondja, neki is szoktak libegni a lapok.
Ennek a "slicc" fűrészlapnak a teste jóval vastagabb mint egy normál fűrészlapnak, ezért gondolom stabilabb is.
A 300-as lap azért kell , mert szeretnék 12-13 cm-es anyaggal is dolgozni (antófríz).
Csak ~28e Ft-os ára elég húzós, főleg hobbiszinten, ahol évente néhányszor használnám.
Ennyiért? Ezek nagyon el vannak szállva. A kombinált szalag + tárcsa gép is olcsóbb szokott lenni...
Most ugyan nem találtam sehol akcióban, de miközben keresgéltem, erre bukkantam: <a href="http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/multifunkcis_csiszol_s_vggp/?id=227986" target="_blank">Fein helyett</a> egy átlag hobbiasztalosnak ez is megteszi, csak meg kell nézni, hogy a kiegészítőit lehet-e kapni. Van belőle Bosch is, kicsit drágában, kicsit több tartozékkal de még mindig a Fein árának feléért...
A nehézség nem egyszerűen a beszerzésen van, hanem az ennyiért való beszerzésen. Gőzölt bükk meg még drágább is mint a sima. Mire mindent összeszedsz, szvsz ugyanitt vagy anyagilag, és még rohangászol is a klf cuccokért. Csavarorsó, anyamenet, mondjam? Dehogy! tudod te!
Nekem is volt, ajándékba odaadtam egy ismerősnek, nekem nem kell.
De ha nincs haver/ismerős stb, akitől ajándékba kaphatunk ilyet, és kéne, akkor ez nem tűnik nagy átverésnek. Eléggé egyben levőnek látszik, és nem úgy tűnik, mint aminek a felületét ész nélkül összebaszarintották, hogy egy jobbérzésű munkadarabot nem tennél rá, mert attól félsz, hogy valami kószán bevert szög maradéka majd jól felkarmolja azt, mivel a felületén levő dzsuva miatt nem látszik, mi van alatta.
Ha asztali körfűrészről lenne szó akkor két-három olcsó lapot is fel lehet fogatni a tengelyre, csak arra kell figyelni, hogy a fogak ne tudjanak összeérni. A pontos szélességet a két tárcsa közé fűzött nem összenyomható bármivel (én cd lemezt, csiszolópapír korongot használok, de műanyag csomagolóanyagból kivágott lap is megteszi). Érdemes (ajánlott) a normál átmérőnél kisebbeket használni, gyorsabban elindul és megáll a gép, úgysem fontos a vágásmagasság. A vágott nút aljának egyenességéhez a lapoknak egyformáknak kell lennie (nem szoktak azok lenni, főleg nem az olcsók), idelális esetben a fogak is egyenesek legyenek (elérhető árfekvésben én nem találtam egyenes fogazású lapot, de az aldi-s készletből két lap egész tűrhető vágást csinál annak ellenére, hogy durván váltófogazásúak) Marógépről lila gőzöm sincs (mekkora fordulat, van-e elég helye néhány kis fűrészlapnak) - de a képeden 230-as meg 300-as átmérőjű lap van, biztos marógépre való ez ?
A klasszikus gyalupad nem sima bükkből van, hanem gőzölt bükkből. Erre azért van szükség, mert a sima gőzöletlen bükk rendkívül instabil, vetemedésre hajlamos anyag, míg ha meg van gőzölve akkor ezen rossz tulajdonságát gyakorlatilag elveszti, ugyanúgy, mint a savósan sárgás színét is, és lesz belőle egy gyenge hússzínű anyag. Azért nem egy ördöngőség ilyen vastag bükköt szerezni, de ha jól belegondolunk akkor azért ismerjük már a ragasztó nevű anyagot is:)) De a teljes asztallap akkor sem szokott bükk lenni. Kb. az elülső 2/3-a a bükk, míg az utolsó harmad már fenyő. Természetesen lehet tömör bükkből is.
Az, hogy ez kevés vagy sok arra nem tudok mit mondani. Én vettem már olyan padot aminek a lábát újra kellett csinálni, és kb 5 L (nem elírás ÖT liter) lenolajjal tudtam csak valamelyest telíteni a felületét (ráuntam két nap locs-pocsolás után, hogy vastagon bekentem oszt eltűnt benne, mintha a sivatagban öntözném a homokot...:) ) az a pad volt 10.000 fabatka, kb 8 éve. és vidékről kellett elhoznom. De úgy is sikerült már padot vennem, hogy gyak ingyért volt!:) Csak el kellett hoznom néhány utcával távolabbról. Az új ára meg kb 100.000 fabatka körül mozog Szóval lehet, hogy megéri... de így elgondolkozva lehet, hogy én is árulni kezdem az egyik padom majd... van 3 db, de az egyiken hogy hogy nem mindig egy rakás anyag gyűlik össze, kvázi tárolásra használjuk...
Azok közé fogod be az anyagot faragáshoz, gyaluláshoz, stb... Egy padvas a mozgó "pofa" lyikjába, egy meg a mozdulatlan lyukak közül abba, amelyik megfelelő távolságra van.
A tipikus padvas tulajdonképpen egy lap(leme)rugó és egy fél palapács formájú vastömb. A rugó a "kalapács nyelén" van, az szorítja be a lyukba. Sokszor kis tüske is van a "kalapácsfej" egyik oldalán...
A gyógyszertári paraffin olaj pont ugyanaz, mint a vegyszerbolti, csak nem literes a kiszerelés.
Ellenben a vegyszerboltban 1 lityi úgy 800 Ft, a patikában ennyiért kapsz kb 2 decit, mert csak decinként vásárolható és igen drágán mérik az üveget meg a kupakot...
nekem azért nem érné meg,mert készletezni kéne belőle,raktározni stb.És szinte mindig más fajta üveg kell.Meg gyakran kell kifúratni,csiszolni az üveget.Amin lehetne pénzt fogni,az a hőszigetelt üveg,de ahhoz felszerelés is kell,meg nagy hely.4000ft/m2 a tükör?Az tényleg sok.Nálunk 2000 körül van.Persze ha ért az ember valamihez,az sosem baj.
Nem hobbiasztalos kategória, nem is biztos, hogy jó vétel, véletlenül keveredtem ide: http://woodholz.eu/aprohirdetesek/fa-es-asztalosipari-gepek/22039,dontheto-tengelyu-marogep.html http://woodholz.eu/aprohirdetesek/fa-es-asztalosipari-gepek/22057,gyari-ontveny-gep.html
Ugyanaz az olajzós vágójuk van amit az offtopikon javasoltam. Hidd el jártam egy időbe eleget üvegesműhelybe (napi szinten, mert ott volt ex főnökömnek raktára. Gyorsan meg is tanultam -alap szinten- vágni). És elárulom, hogy az üveg nagykerben is ugyanazt használják... Az árak... (kb 3 éve kérdeztem utoljára, akkor volt a "hagyományos vágó 1000-1100, az olajzós 4500. Üveget azért (is) érdemes megtanulni, mert az üvegesek drágák. A tükör 4000 körül van náluk, nagykerben 1100...
Üveget én mindig üvegessel vágatok.Így olcsóbb ...:)Szerintem profi vágójuk van,ez lehet az egyik "titkuk".
Az a linkelt "ipari"körfűrész az nagyon állat:)És 70 ezret elkérnek érte:)Annyit érhet,amennyit a villanymotorért adnának,mint gép,szinte semmit nem ér.Már ha asztalos célra kell persze,meg fontos,hogy az 5 sört 5 ujjal szeretnénk a jövőben is kikérni.:)
Maróasztalnak szerintem jó a laminált lap,aztán ha kopik vagy sérül,pár forintból egyszerűen cserélhető.Ha viszont "örökös" kell,akkor vaslemez.De ezekkel nem mondtam nagy újdonságot valszeg.
Nézegettem mindenfelé (itt is linkelt) maszek maróasztalokat. Legtöbb helyen két réteg 19-es MDF-et plusz egy réteg valamilyen laminált műanyagot használnak. Na ez az utóbbi mi lehet? Ez egy pár mm-es valami. Talán valamilyen nagy kopásállóságú dekor lemez?
Hát, lehet, hogy tévedek, de egy Item profilnak szerintem 0,1mm tűrésen belül kell annyinak lennie amennyit ráírnak. Ettől tehát nem félek. Ha kicsit kisebb, nem baj, ha nagyobb, akkor lehet, hogy végighúzom a szalagcsiszolón.
En3r6y52 minden attól függ, hogy mit értesz a "naponta fát tologatnak" alatt? Ez ugyebár egy kétséges konstrukciójú acélemezes körfűrészasztalra kerül rá pluszban, ez is csak azért, hogy amíg nem veszek vagy nem csinálok jobbat, addig használhassam. Tehát nem úgy terveztem, hogy "örökéletű" legyen (ahhoz képest persze túllihegem :)). Ha egy "véglegesnek" szánt darabot készítenék (és nem fémből) akkor biztosan nem egy sima laminált izéke lenne a lapja. Ráadásul nálam nem az a jellemző, hogy szélezetlen kétcollos pallókat tologatok naphosszat. :)
Én laminált forgácslapból csináltam különféle gépeimre lapokat, a laminálás nagyon jól bírja évek óta, azonban a lapok széle időről időre dagad egy kicsit, ahogy felveszi a nedvességet a levegőből. Ezeket kénytelen vagyok síkba csiszolni.
Ha az MDF nemdagad így, akkor én is lecserélem majd idővel.
Ez a laminálás mennyire kopásálló? Tudom, hogy a munkalapokon elég jól bírják a konyhai kiképzést, de ha ezen naponta tologatja az ember a fát akkor meddig bírják? Maróasztalt tervezek én is és nagyon gondolkodom, hogy miből legyen. Én is két réteg MDF-re gondoltam csak nem tudtam milyen legyen a kopó felület.
A barkácsáruházakban, és a hegesztéstechnikai cégeknél lehet kapni lapáruként valamiféle "azbeszt" lemezt. A barkácsáruházak azt adják a bútor és a tűzhely közé rakásra, hogy a tűzhely ne égesse meg a bútort, míg a hegesztők meg a szikra pattogás káros hatásai ellen használják. Szerintem ilyen dolog is jó lenne neked.
Félreérthető volt, amit írtam, de Soká bácsi fotózott... Ez az "ütköző" volt a felesleg:
Az utolsó "simító" marás előtt:
Itt látszik a T profil. Tehettem volna akár egy sima laposvasat is ide de úgy gondoltam, hogy jobb ha van egy nagyobb felületem és az asztalra téve is kevésbé lesz elmozdulós.
Ez csak ráadás, hogy tényleg körfűrészről van szó :)
Nem tudom ,hogy ki hol nott fel ,de nalunk gyerekkent egy paravanszeru "izet " (1,2x0,6m)tettek a cserepkalyha ajtaja ele ,hogy veletlenul se nyuljunk oda. Egy konnyu valami volt gusztustalan alukerettel. Gondolom valami oko-azbeszt lemez lehetett mart akkoriban nagy volt a zoldek nyomasa .
Nem-nem, az eladó szerint az általa hirdetett típus azonos a BK315-tel. BK315-ös létezik, 230-as és 400-as változatban is, de amit a fickó hirdet, az tényleg "fantom" típus. Az Einhell honlapja se ismeri.
Hahhha - erről a gépről ezt írja egy fószer az eladónak - a Vaterán: Tisztelt dogpc! Mi a a gond a géppel, mert látom, máshol hónapok óta hirdeti. És a pontos tipusa is érdekelne, mert a google ezzel a névvel egyedül ezt a hirdetést adja ki, világszerte nem ismer ilyet. .
Na most hogy is? A T a tetejével a gép felé áll, gondolom, és a szárán fut majd a vezető "feje"? Szerintem ahhoz, hogy rögzítési ötletet adhassunk, nagyjából ismerni kéne a mechanizmust. Én meg legújabban azon agyalok, hogy egy Einhell BK315-öst kéne venni, és itt-ott megtuningolni. Leginkább az asztalát, gondolom, ezért keresgélek mindenféle lemezeket. Meg a szögbe állító "mechanikát" is, mert ahogy tudom, az csak annyi, hogy a motortömb két végén meglazítasz egy-egy csavart, kézzel megdöntöd, és meghúzod a csavarokat. Hát nem egy űrtechnika, ezt egy menetes száras kiegészítéssel "európaizálni" lehetne, és még a rezgéseket is csökkentené egy, a motortömb alja felé így létrejövő plusz rögzítés. Amúgy 2kW-os indukciós motorja van, a magasságállítás csapágy(ak)on mozog, egy jó akcióban érdemes lehet megvenni átépítésre. Normális asztal meg majdcsak kerülne rá idővel, ha engedi a költségvetés. Majd elmegyek a mintaboltjukba, ha van ebből kiállítva, és jól megtapogatom.
Jól van, egye fene! :) Amúgy tudod mit csinálok? Vettem egy 18-as egyoldalon laminált MDF lapot ezt teszem rá a körfűrész asztalra ("A" Kinzó) Két élére felcsavaroztam alu T profilt és technikai okok miatt az egyiknél túllóg az asztal síkján. Ezt kell lemarnom, vagy legya---szatolnom valamivel.
Tényleg, tudom már ezerszer volt téma, csak vissza kellene keresnem (de milyen szóra?) ennek a lapnak az élére azért tettem ezt az alu profilt, hogy a vezetősínt majd szépen, ügyesen, erősen rögzíthessem rajta. A kérdésem az lenne, hogy van-e valamilyen készen kapható gyorsszorító módszer? A sín végigéri az asztalt, hátul egyszerűen beakad, elől ha másként nem valamiféle marokanyával megszorítom.
És ebbe az asztallapba kerül majd az rferi által javasolt ITEM vezetősín is. Sajnos csak dec. elejére hozzák.
ha valaki sokallja a 18mm-es MDF-et, hát, persze, ennyivel kisebb keresztmetszetet tudok majd átvágni, de egyelőre 50mm-nél nekem több nem is nagyon kell. ha igen, akkor vagy lekapom vagy megyek szakemberhez.
Alumíniumnál maradva: alapanyag kutatásom során találtam egy helyet, ahol 8-as mérettől méretre vágva kapható ötvözött lemez, igény szerint akár kétoldalon gyárilag síkba marva, 0,1 mm tűréssel. (Ez nekem nem sokat mond, talán méterenként ennyi?) Ja, és fóliázva adják, sérülés ellen. Van persze vékonyabb lemez is, de ott vastagságtól függően vagy fél táblát, vagy teljes szélességű csíkot lehet venni, persze méretre vágva, csak meg kell venni a leeső darabot is. Az a 8-as mart kb. br. 2600/kg. Marás nélkül úgy 1400 körül. De legalább van ilyen is, ha esetleg valaki komolyabb gépasztalt gondolna aluból. www.amari.hu
Mivel neked kell marnod, én meg csak úgy morfondérozok rajta, ezért átengedem az elsőséget, ha még egyben leszel, majd számolj be a tapasztalatkoról, kérlek! Bár ha óvatos vagyok, szerintem a gépet nem, legfeljebb a bitet vághatom haza, abból meg úgyis van olyan, amit nem sajnálok. No meg az anyagot is kukázhatom, de abból se többezer Ft-osat teszek próbára, úgyhogy asztalba fogva lehet, hogy végzek egy kísérletet. Úgysincs mit értelmeset csinálnom a napokban, méne kártékonykodjak legalább?
Hát, oda ne fát, szerintem, vagy valami olcsó, cserélhetőt. Nincs előttem a szituáció, hogy hova is kellene, meg furcsa is, ha egy kovács "megsüti" magát, de valami szilikátos anyagban gondolkozz inkább. Amit elsőre gondoltál, az kicsit olyan, mintha aranyat akarnál vas helyett, mondván az nem rozsdásodik...
De most jut eszembe, egyszer egy cégnek hamutartót kellett terveznem - fából. Valami nemtudommilyen tűzálló anyaggal impregnálták a fát, olyan műanyagos lett az egész. Azt hiszem, hogy csak prototípus lett belőle.
Valami van a gyógyhatásában, mert az öreg kutyánk az utolsó éveiben eszegette a termést még a szagosodott állapot előtt. Édes lehet az illatából itélve. A jpánok is eszegetik állítólag. A blöki valamelyest "erőre kapott" tőle átmenetileg.
Valami mégiscsak megtámadja, mert az idén egy halom zöld poloska szerű valami volt rajta és a fa egyik felén a levelek teljesen "elhaltak" már, míg a másik felén szép sárgán virítanak. Olyan, mintha az egyik oldalról valami savas permetezést kapott volna...
Van egy ismerős hobbi kovács, neki kellene készítenem a tűzhely mellé valami védőt, pontosan még nem is tudom, hogy mit. Most fémből van, de meg szokta sütni vele magát.
Viszont az egyetlen fafaj, amit a harkályodon kívül semmi más állat és kártevő meg nem támad! :) Én kilenc éve nevelgetek -magról !- egyet, az idén végre úgy látszik a végső helyén is megindult.
Ez fiúnak tűnik (hál istennek).
Amúgy a terméséből mosd ki a magokat.
Az már nem büdös, és mindenféle orvosságként ismeretes, a visszértől kezdve a gondolatolvasásig (legalábbis állítólag az agyi működést gyorsíccsa) :)))))
Tudom, hogy kétlaki, mióta megvettük a házat keresem a párját a környéken, de nem találom. Az előző tulaj kicsit érdekesen nyesegette az ágait, így tavasszal kényelen leszek én is levágni róla két komolyabb ágat, hogy "visszanyerje az egyensúlyát". A vastagabbikat elrakom kiszáradni, oszt majd meglátom mit ér. Az egészet nem szeretném kivágni. Elviekben akár ezer évig is eléldegélne, ez meg kb 30-40 éve lakhat itt...
A bogyója is inkább csak azért zavaró, mert március is eltelik, mire az utolsó is lepottyan, a levelei meg viaszosak, aprók és rengetegen vannak. Beteríti a környéket, de komposztálódni nem akar...
A gingko biloba kétlaki, ti kifogtátok a büdös leányzót... De legalább nagyon szép fa. Jobb nézni, mint a fájával dolgozni. Azt hiszem nem igazán asztalos alapanyag, sosem olvastam még róla ilyen aspektusból.
Nejem meg ne hallja... Folyamatosan mérgelődik az udvaron álló méretes tiszafa miatt ősszel. Az a rengeteg piros ragacsos bogyesz amit hullat...
Másik kedvence a mellette álló ginko. Az is termel rendesen, levelet és bogyót, ráadásul ez utóbbi még büdös is. Ténlyeg: a gingko minek minősül? Puha, vagy kemény. Páfrány fenyő a lelkem, és a nyáron egy harkály pár óra altt méretes üreget vályt bele, csak nem költözött be...
nem tudom milyen célra kell a dolog. Lehet, hogy nagyon de nagyon spéci a cél... De pl. a nagyon kemény fák közül válogatva még szóba jöhet pl. a kígyófa, vagy a vas fa is. Én még az életben nem láttam őket:) de a könyvek szerint ezek is baromi kemények, és ők is elmerülnek ha vízbe dobod őket. Az ébennél az is előfordulhat, hogy nem azt kapod amire számítasz, mivel ébenből is létezik egy két fajta! Ilyen sokféle fajta anyag a mahagóni (neked biztosan nem ez kell) ott is a közép-sárgától a mélyvörösig mindenféle létezik. A puszpángról is csak hallottam, de ilyen néven még nem láttam... A hazai keményfák közül tudom javasolni az akácot, a gyertyánt, vagy a tiszafát (ez gyak már nem létezik). Természetesen a trópusi külföldi fafajok közül vannak "égésállóbbak" is, mint ahogy említetted te is.
Elárulod, hogy mi az a spéci cél ahol ilyen tulajdonságok kellenek?
Én amikor véletlenül belemartam az alu vonalzónak kinevezett lapos anyagomba (auuu!) akkor úgy ment bele, mint a vajba. Most kellene egyébként lemarnom 50cm hosszan egy 2x3mm-es, kiálló peremet. Még nem volt hozzá bátorságom.
Gondolkodtam esetlegesen alumínium maráson. Egy Metabo(?) gépet láttam valamikor, amit alu és műanyag marásához is ajánlottak, az 5000 rpm-től muzsikált, az enyém viszont 8000-től. Ne is kísérletezzek, vagy óvatosan próba-szerencse?
Ezzel végre ott karcolok könnyedén, ahol kell, és csak próbaképpen vagdostam kb. 1,5x40 centis darabokat, fogóval a végénél megfogva szinte leemeltem a tábláról a levágott csíkot. Naggyon tuti! Épp mielőtt megvettem, elpocsékoltam egy csomó üveget meg tükröt (szerencsére elfekvő készletet), mire sikerült, amit akartam, most már bezzeg nincs kilátásban ilyen meló. Ja - uni-maxos cucc.
Remélem, hogy nem azért akarsz ébenfát venni, mert az gyulladna meg utoljára... Kis darabokat kaphatsz a Zatikban (és aranyárban) A budakeszi erdértnél évekig hevert egy kisebb, agyonrepedezett rönk párszázererért. És kaphatsz hangszerboltokban gitár fogólapokat, darabja kb. 10-15.000Ft, esetleg ezt tömbösítheted... De valami nehezen gyulladó ragasztóval ám!!! :)
Hát, ha valakinek van kedve beavatni minket az üvegvágás rejtelmeibe, akkor azt én is jó néven venném, mert azt látom, hogy az üvegesek olyan könnyedén karcolnak, könnyedén és biztosan törnek (ott ahol kell) én meg olyan nehezen, és akkor sem ott ahol kellene... Esetleg minderről a hobbiasztalos offtopikban.
Aki sokat asztaloskodik, annak időnként üveget, tükröt is kell vagdalnia, már ha nem szereti inkább szagemberhez hordani a pénzét. Nekem van pár üvegtáblám, na nem hatalmas gyári, csak ablakcseréből maradtak, a normál vágóval viszont rengeteget bénáztam, mire rájöttem, hogy mi kell nekem. Ez: Ezzel 90 centi szélességben lehet vágni, csapágyas(!) görgőkön fut a vezetője, a vágófejre 22 +- 2 km(!!!) élettartamot jósolnak. Ha ennek a tizedét minőségromlás nélkül tudja, életem végéig nem fogom tudni elhasználni. Akciósan valami 3E volt, aki üvegezésben ilyen béna, mint én, annak megéri.
Az Extol-nál mi a helyzet? Abból is látok fikaződ fúrógépet és narancsos-vöröses körfűrészt (Extol premium?). Egyszerre. Vagy az Extol nem Trabant?
Ehhh. Húsz évvel ezelőtt az asztalos rokony Metabo fúrógépe pont olyan színű volt mint a mostaniak. Meg a Makita gépek türkiz színe sem sokat változott.
Na persze megnéztem, hogy a Makita fúrógép árából kijön a fél műhely felszerelése Einhell gépekből ... Meg azért egy Makitából pár Extol-t is lehet venni
Köszönet! Pontos értékek nem kellenek. Akkor feltételezhető, hogy az ébenfa gyulladási hőmérséklete az egyik legmagasabb? Lehet ilyet venni valahol? Kis tétel érdekelne. Szóba jöhet a puszpáng is, de én ilyen fűrészárúról még nem hallottam.
Próbáltam a barátomtól (google) infórmálódni, hogy a különböző fafajták gyulladási hőmérséklete, és térfogattömege között van e valamilyen összefüggés, de nem lelek infót. Alap feltételezésem az, hogy magasabb térfogattömeghez magasabb gyulladási hőmérséklet társul. Tudtok erről valamit?
A sárga (Bavaria) megszünik, lesz (van) kék (Blue line) és piros (Red Line). A kék az olcsóbb, piros a masszívabb, drágább, precizebb kivitel. Eddigi tapasztalataim szerint a piros biztosan jobban kidolgozott, mint a sárga, de ez sem Makita természetesen. Az árfekvése sem. Kékhez még nemvolt szerencsém.
Nocsak, most botlottam bele 19-es toldásmentes bükkbe. www.fafutar.hu-n megtalálod (20ezer / m2-ért szerintem brutál drága, a 40mm-es tölgy meg már 66ezresre jön ki / m2 - köbmétert veszek ennyiért, persze szélezetlent)
a restauralashoz en sem ertek. a doksi irashoz annyit konyitok, hogy egy olyan doksi, aminek nincs keszitoje, es semmi referencia benne arrol hogy hol, miert keszult, ki keszitette, az nem doksi.
Én nem értek hozzá, de azt hiszem a munka nagyobb részét a dokumentálás tehette ki :) Mondjuk a PIM-ben valószínűleg a papírrestaurátorok munkájából érdemes tanulni és kevésbé a bútorosokéból.
Szerintem maradjunk annyiban, hogy a sárga (meg a szürke meg a narancssárga stb) széria megszűnt. Nem gyártják tovább. Kapni még lehet egy darabig, de sajnos el kell búcsúzni tőle. Van amelyiken csak a festék lett más színű (narancssárga helyett piros), van amikor új burkolatot is kellett gyártani (mert műanyag) más esetekben még a burkolat formájának megváltoztatásáig is elmerészkedtek. Nem kis rizikót és anyagi áldozatot vállaltak a sikerért (a kék festéket sem olcsón mérik) - nem is beszélve az innovációról, a forradalmi újításokról - melyek finanszírozását e presztízsmárka vevői gondolkodás nélkül, büszkén vállalják is !
Akkor egyszerre, párhuzamosan kéne fusson a két szín. A gépek lehetnének ugyanazok, csak a kék az +25%-al drágábban.
Innen lehet majd megkülönböztetni a "csórró-barkácsot"...a "mágnás-barkácsolótól".
Már előttem van, amikor a garázssoron a gazdagcsávó kiáll dekopírozni a garázs elé - és összesúgnak a szomszédok, hogy: "Ni már, bazzz, ennek még kék-Einhellre is fussa" :-))) .
Igazából a kalapács tetszett meg. De gondoltam, ha már hozzácsomagolnak egy ácscerkát, meg egy ráspolyt is akkor megveszem. A két gép meg bónusz :)
Ahogy Saga írta ez az Einhell alap kategóriája. Én eddig azt hittem, hogy a sárgákat most kicserélik kékre. Arculatváltás meg minden. Drágábbért lehet adni. De akkor ezek szerint ez olyan mint a ződ+kék bosch? Eddig egy meleglehelőm van Einhelléktől. Az kék. Jól bírta a 4 napos melót... Lehet, hogy akkó maradok a kéknél. Na nem a "bőrszínével" van bajom :)
Egyébként én nem rendelek tőlük. Bemegyek a bótba jól megtapogatom oszt vagy vásár lesz vagy nem... A bolt egyébként tényleg korrekt. Már amit én tapasztaltam. Vásároltam. Reklamációra még nem került a sor.
Ha mar mutargy es restauralas : Akkora elb@szasok vannak dokumentalva ,hogy ...
Ilyeneket nem lehet megtenni ha RESTAURALUNK . Atvagja a kava alatti reszt ,hogy beferjen annak a kobaltanak minosulo rokafarkuval ?? Meg szerencse ,hogy akadt a muhelyben es nem gondolt a lancfureszes beavatkozasra . A feinrol hallottak mar , estleg egy eles vesorol,barmilyen illesztorol ? Az idegen csapot a kulso oldalrol is lathatoan illeszti ??
Hivatalosan csiszolni sem lehet egy butort ! Eredetileg gombostuztek azt a furnert?. Konyorgom ez nem egy francia darab tele tergorbekkel . Meg kene tanulni szoritani . Van olyan szorito ami beer 40 cm-t .Meg kell venni , ja 16e penz . Tudod mennyi gombostu kell ,hogy egy svarti a helyen maradjon?
Minek csiszolta ki a fiokok belsejet ?? Soha a budos eletben nem kentek ki politurral a fiokok belsejet . Vagy igen ? Dokumentalva van a vizsgalati eredmeny . De nem ! Nem pazaroltak az anyagot.
Komolyan gondoljak ,hogy egy kozgyujtemenyben ilyeneket el lehet kovetni ?
Javítanom kell magam: Megrendeltem (telefonon, amit e-mail-ben megerősítettem), megjött, átvettük, számla alapján utaltam az árát. Van, ahol előre kell utalni, nekik elég volt utánna. Ahogy nézem az oldalt, most is van nekik abból a gérvágóból és most is akciós, bár most kb 2 rugóval többe van...
Náluk vettem a gérvágómat a nyáron, megbízhatóak. Hétfőn délelőtt megrendeltem, átutaltam az árát, kedd reggel csengetett a postás a cuccal. A többiekhez képest elég rendes engedménnyel akciózták, mintadarab volt, de nem volt vele semmi olyan bajom, ami egy kibontatlannal ne lehetett volna, sőt saját bevallásuk szerint ebben biztosan megvan minden tartozék, merthogy be kellett mutatniuk, míg az Einhell csomagolásra jellemző (szerintük), hogy hol ez, hol az hiányzik az originál csomagból... Egyébként tényleg ennyit érhet nagyjából a készlet. A maró csak 1 kW-os, ami épp hogy elegendő, a gyalugép úgyszint. A sárga a Bavaria (azaz a legolcsóbb) Einhel széria...
köszi, ha aktuális lesz, (az idén már nem hiszem) jelentkezem.
Tschaby, szerintem nem "gyanús" az a cucc. Csodát persze nem kell várni tőle, ez egy "belépő szintű csomag", de akinek éppen ilyesmire van szüksége, annak jól jöhet. Csak a rókafarkfűrész miatt inkább ne vedd meg! :))
Nekem az a gondom az anyám másfélszáz éves tálalóján felvált furnérral, hogy hullámosan fel van tágulva. Azt hogyan lhet visszaédesgetni a helyére károsodás nélkül? Fel kéne puhítani a furnért valahogy?
Vagy teljesen levenni, és beáztatva/felgőzölve felpuhítani, és lenyomatni, hogy újra sík legyen?
Egyáltalán: le lehet venni fel nem vált részeket valahogy?
jó felé tapogatózol...:) Találtam ITT egy másik módszert a szűcsösödés javítására, ugyanúgy ragasztó alá, de utána acél gombostűkkel le lehet szegelni a felhólyagzott darabot, és utána ha megszárad a ragasztó, úgy marad.
"hanem az egyéb, aranyat helyettesítő technikákra is.)"
Egy ilyen patinazott keretre ez teljesen megfelelne. Mondhatni olcso eljaras . Csak egy kicsit munkas . De latszik , hogy lemez nem pedig festes .
Egyszer regebben ez az aranyozas ki lett itt vesezve. Meg GPS is emlitett valami szinhazi restauralast ahol latott dolgozni aranyozokat. Ha jol emlekszem ...:)
Visszatérve kicsit a derékszögekhez... Az idén a LIDLben árultak 800ft-ért egy alumínium derékszöget. Szerencsés voltam vele, nagyon pontos darab, ezt használom mostanság, és igyekszem nem leejteni. Az alu profil szárában van egy kihajtható szögmérő is, ezt csak az azonosítás végett mondom, tapasztalatom nincs vele. Talán Powerfix néven futott, de ebben nem vagyok biztos.
Amit antall laszlo kolléga említett a vinklik ellenőrzésével kapcsolatban, abban igaza van, de azért az a fajta ellenőrzés (és kalapálgatás) az más lépték, mint amire én gondoltam. :) Egy idomszert analóg módon és századmilliméter pontossággal csak egy másik, etalonnak számító, élre köszörült idomszerrel lehet jól ellenőrizni, ellenfényben. Egy jó szerszámkészítő a fényrés alapján megmondja a tutit :) De az már nem a hobbiasztalos "szakma" :)
Ha lenne sok pénzem, lehet, hogy különféle spéci mechanikus műszereket, idomszereket, és "finomságmérőket" gyűjtenék. A napokban például ezt nézegettem, látszólag a kutyát sem érdekli: http://www.vatera.hu/erdesseg_sablon_keszlet_rz_2_8_25_ig_155984032.html
Jó kérdés... Általában olyankor szoktam kérdezni, amikor tudom, hogy mit szeretnék, de nem tudom hogyan. Viszont a képkeret esetében arra kellett rájönnöm, hogy már abban is nagy a bizonytalanság, hogy mit is akarok? A képkeretezés, mármint a jó képkeretezés, de nem technikai értelemben, hanem esztétikailag, az elég szoros mezsgye. Elvileg illene értenem hozzá, de már többször lukra futottam vele. Rutinom nincs benne, a keretválasztási ökölszabályokat nem nagyon vagy csak részben ismerem és a kelleténél többször fordult már elő velem, hogy amikor készen voltam és a falra akasztottam valamit, akkor jöttem rá, hogy csak, csak, csak...
Az aranyozott képkeret pedig a kereteken belül is egy külön fejezet, azt hiszem. (aranyozás alatt most nem kizárólag aranyfüstre gondoltam, hanem az egyéb, aranyat helyettesítő technikákra is.)
Az ominózus festmény egyébként, amit szeretnék majd felújíttatni egy "hagyománytisztelő" de nem túl akadémikus stílben festett 30-40-es évekbeli erdőszéli tájkép (70x50). Eredeti keretében van, ami egy egyszerű, ornamensek nélküli, mart profilléc. Hasonlatos mondjuk ehhez: http://www.rococo.hu/img/1069.jpg Eredetileg valami bronzszerű festékkel "aranyozhatták" mára persze elvesztette a fényét és leginkább egy seszínű matt sárgás valami. Magát a keretet lehet, hogy nem cserélném le, egyrészt mert abban az értelemben "eredeti" hogy maga a festő előszeretettel keretezett hasonlóba, másrészt az kimondottan zavarna, ha egy öregecske kép olyan keretbe kerülne, amiről látszik, hogy vadiúj vagy ha nem is új, de nagyon sterilre van felújítva. Nem tudom, érthető-e, hogy mit akarok? Túl azon, hogy magam sem tudom, mi lenne a helyes út? Mert egy ilyen festmény és egy aranyozott keret a mi lakásunkban mindenképpen egyfajta ellenpont lenne, a többi - leegyszerűsítve az összképet - modern bútor között. Szerintem ez kicsit off itt...
Tisztelt Urak! Volt egy táblázatom ami a felsőmaró optimális fordulatát adta meg a maróátmérő függvényében. Biztos helyre raktam csak most ezt a biztos helyet nem találom. Esetleg van valakinek, vagy hol találok?
Majd gyakorolok jó sokat, talán jövő tavasszal, vagy ősszel, vagy valamikor neki merek majd állni. Sok rongylabda elkopik addi gmég. A jutúbon már megnéztem az összes "french polish related" vidót, egyik-másik még nekem is szakmaiatlan, kontár, pedig nekem még finn gomb sincs a témáról. Addig is a felhólyagzott furnírt vissza lehet valahogyan tessékelni? Valahogyan ragasztót alácsempészni (injekciós tű?), és jól lenyomni, lesúlyozni? Esetleg valami melegenyvvel, vasalóval?
Az alapot is feketere kell pacolni es a politurt is. Ez azt jelenti, hogy szeszpácnak való port szórok a sellak mellé denszeszbe maximum milyen arányban, és azzal politúrozok, és előtte a felületet is jó fekete szeszpáccal sokszor átvonom, persze előtte, minden lerobbantva, lecitlingezve, lecsiszolva, eltávolítva róla, aztán végigcsiszolgatva, mondjuk ezres papírig?
Az alapot is feketere kell pacolni es a politurt is. A sellak inkabb a barna arnyalataiban kaphato leven egy termeszetes anyag ,fekete nincs . A habkoport nem javaslom igy elso? nekifutasra .Konnyen "sarossa "valik a feluleted. A nagyobb baj meg az ,hogy 1-2 honap mulva meg kiszurkul ha nincs rendesen bedolgozva. A paraffin olajat csak egyszer valtottam le ,mert kulhonban fogalmam se volt honnan keritsek. A legegyszerubb babaolajat valasztottam . Mukodott a dolog , de a politurozas egy rituale , ha valamiert nem sikerul en hajlamos vagyok mindenre rafogni . Ezert csak a bejaratott dolgokban hiszek.
Az olajat a legvegen vissza kell szedni !Ha lefeded vagy rajta marad, bemattul.
Pedig a lakatos derékszög esetén ez természetes. Azok kapnak "terhelést" rendesen.
Az asztalos (az a 300 Ft-os fajta), az pedig annyit ér amennyiért adják. (jó rég vettem, azóta változhatott az ára) Sok esetben pedig nincs is más az adott üzlet kínálatában...
A derékszöget elég egyszerű ellenőrizni. Odateszed egy egyenes élhez, húzol egy vonalat. (lehetőleg snicerrel vagy rajztűvel) Majd megfordítva ismét. Amennyiben a két vonal egybe esik, akkor pontos.
A lakatos derékszöget be lehet állítani. A sarokban meg kell ütni a lapját. Ha a belső saroknál ütöd meg (ahol a lyuk van), akkor nyílni fog, ha a közepétől kijjebb, akkor záródik. Asztalos derékszög esetén kicsit szintén lehet állítani, ha a rögzítő csapoknál ütöd meg pontozóval (viszont nem tudom merre kell, mert még nem csináltam...)
Én egyet a vateráról vettem kb 1500-ért, az 30 centis és pontos. Majd vettem egy feleakkorát egy webáruházból több mint négyezerért, ami messze volt a derékszögtől (biztos ezért volt drágább:-) , de egy fűrészlappal be lehetett állítani.
Nos igen: ilyen boltokban az a "baj", hogy nem lehet vetíteni: ezek értenek hozzá, szal ha a vevő nem, akkor az nagyon hamar lejön, és ezért jobb is, ha az ember ezt mindjárt az elején tisztázza. :)
Az a bolt engem is meggyőzött. Persze nem tudom, hogy ez-e a legpontosabb kifejezés, mert gyakorlatilag csak eltántorított. Egy festmény keretét szerettem volna újraaranyozni. Amíg be nem léptem a boltba, azt hittem, hogy az olyan egyszerű dolog, megveszem, megcsinálom. Amikor aztán a tizedik lehetőséget sorolták fel, az árról nem is beszélve, akkor aztán alaposan elbizonytalanodtam, hogy nekem mire is lenne szükségem? Azóta is "aranyozatlan" az a képkeret...
Általában mi világgá kiáltjuk, de akkor te még nem is fórumoztál! :) Egyébként én is vettem anno, de szerintem 500ft alatt, hogy bosszantsalak :) Igaz én nem is használom rendeltetésszerűen, mert tk. csak mint fémvonalzót működtetem. És jó, hogy szóba hoztad, mert eszembe jutott róla egy fotóm, ami jól szemlélteti, amit a fűrészbetétek kapcsán emlegettem: http://kep.tar.hu/canon_g2/50439643/28654654#2 Amúgy ezek a hobbista mérőeszközök néha éppen annyira pontatlanok, amennyivel elvileg jobbak lennének egy egyszerű vonalzónál, szögmérőnél, stb. Arról a digitális szögmérőről például az jutott eszembe, hogy én - szégyen-gyalázat - amikor a gérvágó 45 fokos szögét kívánom belőni, olyankor veszek egy kartonlapot, egy stabil Rotring körzőt, egy tényleg egyenes vonalzót, sniccert és bizony szépen kiszerkesztem A3-as méretben a szükséges szöget, pontosan kivágom a kartont és ennél jobb sablon nem is kell. Nekem van egy rakás vinklim (szerszámkészítő nagybátyám hagyatékából) és ha alaposabban szemügyre veszem őket, ellenfényben a réseket figyelem, akkor bizony látom a hibákat (ki tudja, miért voltak a fiók alján?). A sima lakatos vinklim például csak jó indulattal nevezhető idomszernek. Persze, ha sokáig nézegeti az ember, bele is lehet hülyülni :) mert egy idő után eldönthetetlen, hogy melyiket is tekintse referenciának az ember. Én erre egy tenyérnyinél kisebb méretű Mitutoyo készletet neveztem ki, azok egymással is "élben" vannak.
A vicc kedvéért elmesélek valamit. Épp a minap mesélt az egyik kollégám egy karácsonyi szakbulinkról, amiből én kimaradtam sajnos, hogy a közös mesterünket (egy végtelenül precíz fickót) az egyik srác megajándékozta egy idomszerésszel legyártatott talpas vinklivel. A dologban annyi a csavar, hogy a vinkli ezesetben 91,4 fok volt. Gondolhatjátok, milyen érzés ránézni egy ilyen tárgyra! :))
A fekete politúr, amin nem látszik át a fa erezete (például egy zongora :-) ), az miből van? Anyagában van a sellak színezve, vagy aládolgozás történik, a fekete a fa és a sellak közt van? Politúrozáshoz eszközöket hol lehet kapni? Sellak, szesz van. Habkőpor, paraffinolaj (helyett jó a sima varrógépolaj is, csak elég finom folyós legyen?)?
Én az ilyen gagyitron szerszámoknak mindig kicsit megmelengetem, megedzegetem, megersztgetem a munkafelületét, legalább törni ne törjön, a hajlást megérzem, akkor vissza tudok venni a tempóból.
Az ilyesmiket a pénztárak előtti bazársoron érdemes keresgélni. Ahol mindenféle vicik-vacak van összehordva halomba, sokszor az árakat nem találni, mert leestek, vagy összekeveredtek, de mindig akad közöttük valami kincs, amit ott és akkor meg kell venni, akkor is, ha évente cak két alkalommal kellene, de akkor nagyon. Obi, Praktiker egykutya ebben...
Legutóbb egy seegerfogókészletet vettem párszáz Ft-ért így. Nem masszív, nem csicsás, de a 4 féle lehetséges gyűrű közül mindegyikhez van feltétje. Kevés gyűrűs cuccom van, de ha egy apró méretű belső gyűrűt kell kioperálni a helyéről, az ilyen cucc nélkül szinte megoldhatatlan. De sok ilyen kis apróság jött már innen. "Enyvezőcsipesz" készlet (vagy 40 db különböző méretű szorító), A4-es csiszolópapir készlet, kábelkötegelő készlet, facsavarszortiment, aminek csak a doboza többe fájna külön, mint amennyiért vettem, stb...
Ha valamiért megyek ilyen áruházba, mindig végigjárom ezt a bazárt - a nejem nagy bánatára, mert sokkal több idő kimazsolázni innen, ami értékes lehet, mint befutni a polcok közé és megvenni azt, ami miatt ténylegesen jöttünk...
Először rámentem az Unimax oldalra (így, kötjel nélkül) - hát öregem, egy nyerőgépes cég honlapja jött elő. Megörültem, hogy itt olyan szerszámokat és gépeket árulnak - amivel garantáltan nyerni is lehet....de nem :-))
Aztán megtaláltam a valódi "uni-max" -ot....ott meg azon kacarásztam egyet, hogy a műhely-mérőmüszerek közt - egy digitális alkohol-szonda !!!! is szerepel.
Ezek aztán előrelátó fickók ám: a pontos méréshez....végezzünk előbb egy alkohol-szondás tesztet a mérő-emberen....mert sose lehet tudni, ugyabár.
Mert ha rossz lesz a mérés, akkor ne az ő műszereiket okolja senki, nem igaz? :-))))) .
Hát miért nem kiáltottad világgá?!!! Ezennel mindenkit felszólítok, hogy a legszigorúbb felelősségre vonás terhe mellett érezze kötelességének midenféle jó vagy jónak vélt vételi lehetőségre felhívni a fórum figyelmét! (Ha csak lök nekem egy mélt, az se baj.)
Az első, igaz "csőr" nélküli verzióból van nekem is, kettő. Anno (4-5 éve) tán a praktikerben vettem kb 800 Ft-ért darabját. 350-es, libella van benne a derékszög hosszabb talpával párhuzamosan. A mérce egyik oldala mm-es, a másik hüvelyk beosztású. Ezzel állítottam be a gérvágó és az asztali körfűrész 90 és 45 fokos állásait is.
Ha már az Uni-maxnál tartok: régóta szükségét érzem egy állítható derékszög beszerzésének. Persze eddig is remekül elvoltam nélküle, mégis úgy gondolom, hogy jelentősen javítana az életminőségemen. Csak hát az ára miatt eddig nem tudtam magam rávenni, na de most:
Ez 300-as, és 1,8E-be kerül. Az a nagy csőr még pontosan nem tudom, mire tátog, gondolom körközéppont jelölésre való, talán ötévente az is jó lenne valamire. Ugyanitt van egy "szimpla" állítható derékszög (emezt kombinált mérőeszköznek becézik), de ez már 4.450-be fáj, kábé annyiba, amennyit sajnáltam ilyenre kiadni. Ja, és figyelj GPS! Van egy még kacifántosabb, ez neked való, íme:
Ali Bhutto 7.188. A kis képen talán nem látszik, de libella is van benne.
A biztonsági retesz kiherélésétől én sem tartok - az nem akkora probléma.
A probléma inkább az, hogy hogyan tudom átalakítani forditott logikájúra - vagyis hogy ON állásba tudjam reteszelni - azaz, hogy blokkolni tudjam járó állapotban.
Szép dolog tőlük, hogyennyire vigyáznak a testi épségünkre - de azért ennyire nem kéne. Lehet, hogy a következő verzióban már a vágó-tárcsát fogják teljes egészében burkolni - mert ugye (forgás közben) veszélyes lehet az a része, amelyik most még szabadon van. .
Vagy elmásznak idővel, vagy eddig nem voltak igazán pontosan belőve (pedig azt hittem), de az asztali és a gérvágó fűrésszel is megküzdöttem mostanában, hogy pontosan belőjem a szögeket. Nekem legalábbis minimum fél óra volt gépenként. Arra gondoltam, igényesebb vágások előtt ellenőrizni, és könnyebben beállítani vennem kéne egy ilyen digitális szögmérőt vagy dőlésmérőt.
Persze csak akkor, ha találok valami lényegesen olcsóbbat, vagy ezt alaposan leakciózzák az Uni-maxnál, mert most 15E Ft, annyit meg nekem nem ér meg. Külhonban persze már találtam jóval kevesebbért, de mire idáig ér, már nem akkora a különbség, hogy megérje. Az, hogy a tényleges vízszintest esetleg nem lehet vele echte pontosan belőni, nem olyan nagy gond, úgyis csak az asztal és a lap síkja közötti szöget kell vele megállapítani, ahhoz meg biztosan elég pontos.
Úgy látszik az ilyen a hobbi gépeken iszonyat gyengék ezek a gombok, nekem az olcsó akkus fúró-csavarozómban tört ketté az irányváltó-reteszelő kapcsoló.
Szerintem köbö az lehet az oka a betét ilyen megoldásának, amit írtál. Kiegészítve azzal, hogy talán nem annyira a biztonság, mint inkább a meglehetősen pontatlan kivitelezés miatt vékonyabb a kelleténél, hogy egész biztosan beleférjen. De most hogy szóvá tetted, rájöttem, eszembe se jutott megnézni, a gérvégó betétjét ki tudnám-e cserélni ugyanúgy, mint a körfűrészemét. Bár ez önmagában nem oldana meg mindent, mert a vezető nyílása is brutálisan nagy, azt pedig nem lehet "betömni", tehát marad ez a megoldás. Persze szögvágáshoz másikat kell készíteni, de negyedórás munkát megér. Ezt is csak ilyen finom munkához fogom használni, hogy minél kevésbé táguljon tovább a rés, annyira nem profi se a gép,se a tárcsa, hogy rezgésmentesen működjön, és ha már túl nagyot harapott ki, nem lehet olyan szép "szőrmenteset" vágni vele.
Ha szedtél már szét ilyet :)) akkor könnyen herélhető belőle a retesz ugyanis csak egy rugó meg egy pöcök ami nem engedi a power gomb benyomását pont a héten javitottam egy körfürészrt csak ott a retesz gombot meg a rugót lőtte el
A B&D flexen is megadta magát retesz gomb ugyanis a vége elgörbült a stiftnek igy ha benyomom se akasztja meg a fogaskereket csináltam hozzá laposvasból egy 17 kulcsnyilású kulcsot meg a saját kulcsával ráhúzom azt jóvan igy műszik már 3 éve:)
Szerintem a döntés lehetősége miatt. A gérvágóval nem csak merőlegesen vágsz, hanem döntöd is, ráadásul a lapnak ekkor is mélyebbre kell mennie, mint az asztal síkja, hisz át akarod vágni vele teljesen az anyagot. A döntés forgástengelye meg nem esik egybe az asztal síkjával, így a tárcsa széle kikerül a derékszöfű vágás síkjából elég messzire és ennek kell a hely...
Örülök, hogy elmúlt a szégyenlős hangulatod! A gérvágóhoz készített feltéted például engem is továbbgondolásra késztetett. Már régóta szándékszom, hogy elmondjam a tapasztalatomat azzal a bizonyos metabo KGS255-össel, amit év elején annyit emlegettem és amivel kapcsolatban most már van némi tapasztalatom. De előtte lenne egy kérdésem a publikumhoz. Mi az oka annak, hogy az asztali ill. gérfűrészekhez műanyag betéteket készítenek, ráadásul az esetek többségében a szükségesnél jóval nagyobb nyílással, ráadásul úgy, hogy ezek a betétek mindig mélyebben vannak, mint az asztal szintje? Feltételezem, hogy a rés azért olyan nagy, hogy tutira ne érjen hozzá a fűrészlap, az pedig, hogy mélyebben van, csupán egyfajta biztonság, mondván még mindig több problémát okozna ha az asztal síkja felett állna. Mert pontosan szintbe hozni az a legkényesebb lenne... Vagy van valami egyéb oka is?? (forgácselvezetés, stb.)
6-os, 8-as marokcsavart tudok én küldeni neked - feketét.
Sőt, pillangócsavart is - az 6-osban van és zöld színű.
A marokcsavarokba anyát kell tenni - ha elkopik azonnal cserélheted. A pilangócsavarban fix az anya - de én azt fúrtam már át 8-asra is és remekül működött.
Én minden gépemre-állványomra ezekből tettem, nagyon bevált, ergonomikus cuccok - majd lefotózom, hogy miről van szó.
Ha nem kell túl sok darab, egy bélelt borítékban is elmegy vagy 6-8 darab. .
Többek között ezért is keresem a marokcsavart vagy az olyan anyákat, amelyek egy rövid karral forgathatók. Azokkal gyors a szorító vagy lazító művelet.
Valakitől nemrég kaptam is linket a marokcsavarok egyik forgalmazójához. Itt van néhány nappal korábbi beírásban. A gond csak az, hogy százszámra kellene rendelni! :( Majd sorozatban csinálom az asztalokat. :D
Kösz' az intelmet, egyszer véletlenül észrevettem, hogy kicsit lazább az egyik anya, de még messze volt attól, hogy bármi gondot okozhasson. Azóta viszont ennek tudatában minden gépállításnál ellenőrzöm, amikor a kapcsoló miatt úgyis az asztal alatt nyúlkálok (nem szokom kihúzni a dugót, a "főkapcsoló" - egy kismegszakító - mellett magát a gépet is kikapcsolom, két mexakításon már csak nem ugrik át az áram). Azóta mondjuk még nem lazult meg egyszer sem. A szárnyasról azért nem szívesen mondanék le, mert így sokkal gyorsabb ki-beszerelni a gépet. És egyelőre még kell néha, majd ha veszek egy kisebb gépet kézből maráshoz, akkor valami fixebb rögzítést kreálok. De addigra úgyis gyűlik annyi tapasztalat, hogy kedvem támadjon az egészet átépíteni. Hátha még pénz is gyűlik, hogy igényesebb megoldásokat is alkalmazhassak, netán még egy szekrény is kerüljön alá, ha nem is a szépsége, inkább a praktikuma miatt, elég kevés a helyem ugyanis.
Szerintem tök jól összehoztad. Egy javaslatom viszont van, bár nem biztos, hogy itt ugyanazon jelenség előfordulhat, mint az én esetemben. De az ördög(h) Nóri nem alszik. :)
Egy Wolfcraft, asztalra erősíthető szűrófűrész- és lombfűrész kombinációs munkalapom van. Erre a szúrófűrész az alsó oldalon 4 db szárnyas anyával rögzíthető. Egy alkalommal munka közben nagy csattanás, de nem leltem rá, mi okozta. Később, amikor a fűrész összevissza vágta az anyagot, leálltam és kutatni kezdtem. A vibráció kilazította az egyik anyát és az világgá ment.
Vagyis a szárnyas anyás rögzítés helyett normál anyát használnék rugós alátéttel. Esetleg kettőt, kontrázva. Vagy önmetszős anyát ami rögzíti magát a feltekeréskor.
Kinézetre egyik művem sem igazán igényes, sőt - "egy kicsit parasztos, de én nem szégyellem." Viszont minden remekül működik, úgyhogy szebb kivitelezéssel nyugodtan lehet utánozni. Jó, tudom, nem én találtam fel a spanyolviaszt, biztos más is készített már kiegészítő asztalt a gérvágójához, vagy gyaluló betétet a maróasztalára, de én még egyiket sem láttam, ezért merészelek vele "eldicsekedni".
A gép rögzítése alulról. Nem túl sok látszik belőle, a talp furatain átdugott 12-es köracélok laposvasakkal az asztallapba mart nútokba szorítva.
És még valami. Több videón láttam, hogy gyaluló marásnál a vezetőre ragasztanak valami vékony anyagot a szintkülönbség biztosításához. Én azt találtam ki, hogy egy megfelelően vékony (ez esetben 0.7 mm) lapot illesztek a csúszó rész mögé, így pillanatok alatt megvan, és akárhányszor felhasználható.
Múltkor azt mondtam, nem rontom a színvonalat a maróasztalom képi bemutatásával, de most éppen nem vagyok olyan szégyenlős hangulatban, hát itt egy pár fotó. A beépítés fölülről és a(z egyik) betétlap.
Hétvégén nem volt különösebb dolgom a műhelyben, gondoltam készítek pár képet, de sajnos csak telefon volt kéznél, az se az enyém, nincs vele gyakorlatom, úgyhogy elnézést a minőségért! Kellett pár apró fadarabkát faragnom, gérvágóval vékony szeleteket kellett szabni egy bükk lécből, és mivel az első vágás nem volt valami mesteri, gyorsan összeütöttem egy kiegészítő asztalt a géphez, íme:
Afféle "zero clearence" kiegészítő, és egészen jól szuperál, a határait kipróbálva nyestem vele egy 20x12 mm-es bükklécből egy szeletet, ilyen vékonyra sikerült.
Talán még vékonyabb is ment volna, de tovább nem játszadoztam vele, ennél finomabb vágásra úgyse lesz szükségem soha.
Eddig nem tudtam nézni a Fine Woodworking adását, nem tudom, nem működött, vagy csak nálam volt valami gond, mindenesetre most látom végre. Csak ha valaki még nem ismerné.
Nade jókollegám - hát én a régit visszavittem a garanciaév év lejárta előt 1 nappal.
Ahhoz lett volna eszem, hogy azt mondjam, hogy: "Nézze hölgyem, maguk úgy sem kezdenek itt már a régivel semit, ezért én elvinném azt is...legalább nem kell itt rakosgassák a többi lommal együtt"
De erős a gyanúm, hogy ebbe nem lettek volna partnerek :-)))))
De ha már szó esett a gariról, megismétlem: én csak olyan gépet veszek, ami "cserélős" - ha baj van vele. Amit garanciába szervizbe küldenek (pl. Assist) - az részemről felejtős. .
És csak a fixálógombot áttenni a régibe? Esetleg az egész fejrészt, hogy az új fogaskerekek legyenek... és akkor a kapcsoló a régi marad. A többit elteszed alkatrésznek.
Kössz a tanácsokat - valójában nekem is átfutott az agyamon, hogy valami külső-doboz megoldást alkalmazzak.
Bááár, még nem adtam fel annak a lehetőségét sem, hogy talán belül is át tudom reszelgetni valahogy a reteszt - hogy normálisan "múkodjon".
De nem álltam még neki - megvárom amig elszáll a pipa. Minden esetre aki ezt kitalálta, annak azt kívánom, hogy......................................... .
Viszont elgondolkodtam... Ha ez is gondot okoz, akkor nagyon figyelj a következőkre. (elektromos részt nem írom, mert a szabványos dobozokat használva megvan a megfelelő szigetelésed) A kapcsolót olyan helyre szereld, ahol nem tudsz nekimenni, illetve valószínűleg nem tudod megütni a munkadarabbal sem. (tehát nem tudod véletlen indítani a gépet) Érdemes elgondolkodni 1-2 bennmaradó kapcsoló beszerzésén is (az a piros gomba kialakítású), amit kézközelbe felszerelve azonnal le tudod állítani a gépet.
Esetleg ha igény van rá lerajzolok egy kapcsoló védő megoldást (gyáriból ellesett megoldás). A lényege, hogy egy lap kerül a hagyományos kapcsoló elé, amin felül van egy lyuk. Ezen a lyukon benyúlva tudod a kapcsolót felkapcsolni, és a lapot megnyomva lekapcsolni. Előnye, hogy ha nekimész akkor sem tudod bekapcsolni a gépet... (így lehet akár a gép oldalán kényelmes helyen is)
Se a Kinzokhoz se az elektronikahoz nem ertek . A muhelyben a kisgepeken kivul minden 380 -rol megy . Ezen a terepen meg nincs kedvem tapasztalatokat "keresgelni".Vettem ezt-azt az USA-bol , de felsomarot nem mertem ,pont a /szamomra/bonyolult elektronikaja miatt . Szoval nagyon laikus vagyok.
Miért ne lehetne összehozni egy ezekhez hasonló asztalt? Épp ilyesmin töröm én is a fejem.
Van viszont egy kérdésem. Ha a gyárilag asztalba épített Kinzó konstrukcióból kiszerelem a fordulatszám szabályozós kapcsolót és egy házilag épített asztalban azzal vezérelném a beépítendő lassú indítású, fordultszámszabályzós felsőmaróm, menne a dolog?
A Kinzo 1050 W-os és 12-es patronú. A beépítendő 1500-as és 12,7 mm-es. A nagyobb patron miatt lépnék erre az útra, mert a Kinzohoz nem találok ilyen befogót.
Én kábelkötegelő helyett tépőzáras szalagot használok. A elektromos kéziszerszámok tápvezetékeit is ezzel szoktam kötegelni nem a gépre tekergetem a vezetéket.
Ha valami ilyesmit ossze lehetne hozni ezekbol a profilokbol akkor komolyan elgondolkodnek egy asztal epitesen. A legfontosabb szempontok : -preciz - konnyu es konnyen szallithato -korfuresszel is hasznalhato legyen -kis helyen elferjen
GPF! Megkerdeztem a papir ! ragasztasat .A tarcsa retegelt lemezbol van . Lelakkoztak ,hogy ne legyen nedvszivo.Nagyon surure kevert tapetaragasztot 1-2 napi allas utan hasznaljak fel .Mindket oldalt megkenik es 12-24 ora szoritas utan hasznalhato. Ha elkopik a papir -alkalmi igenybevetel mellett 1 ev - konnyen eltavolithato .
rferi !
Ezek az ITEM profilok igazan minosegi holmik .Jo tudni ilyen rendszerekrol .
Az történt, hogy kerek 1 éve vettem egy TESCO-s, 125 mm-es flexet...amiről rossz szavam tényleg nem lehet, mert korrekt gép. Sokat használtam, meg voltam vele elégedve.
Vagy két hete viszont, egy triviális dolog történt: kiugrott a tengely-blokkoló gombja a helyéről...gondolom, hogy egy seeger tarthatta odabent...nahát az feladhatta és a rugú kiköpte a gombot.
Biztos meg tudtam volna javítani, dehát megnéztem a papírját és még volt pár gari-napom. A TESCO-ban pont jött egy új szállítmány - hát akkor legyenek szívesek adni egy másikat helyette. Vagy olyan gépet árulni, amelyik nem hullik szét 1 éven belül.
Ezzel nem is volt probléma, azonnal vihettem is az új gépet - de otthon döbbenet:
Képzeljétek, hogy ennél a szériánál megcserélték a ravasz-blokkoló gomb logikáját - most már nem forgó-állapotban lehet blokkolni - hanem csak akkor tudom meghúzni a ravaszt, ha előbb benyomom a gombot. Pont mint a körfűrészeknél.
Na most képzeljétek el, hogy ezt a gépet pont a daraboló-állványomra szántam - hogy fog ez működni ott, ha nem tudom járó helyzetbe blokkolni a ravaszt?
Hogy az a.......................................................... .
Viszont ha nem csak 10-16A van az óránál (ami nem valószínű, bár erről kevés fogalmam van, mert mikor lakásban laktam már akkor is két fázisom volt) hanem mondjuk 32, akkor inkább az elosztótáblán fog levágódni.
Nem mindegy. A magneses az a zarlatvedelem. A tulterheles ellen ved a bimetalos resz. A zarlatvedelemnek nincs kioldasi sebessege, meg jelleggorbeje, meg ideje. Annak azonnal kell, de a megszolalasi arama nem osszemerheto a keszulek nevleges aramaval. 6-10-25A kategoriaban parszaz amper szokott lenni.
Viszont tulterhelesnel elobb ver le a te 6-osod. Zarlatnal ezer amperekrol beszelunk, mindegyik lever, ami kismegszakito, mert ott mar a magneses resze lep mukodesbe, nem a tulterhelesre hivatott bimetalos. Ezen nincs mit csodalkozni.
Miert? Ha egyszer leegett, ujra tekerik, utana ki kell egyensulyozni a forgoreszt. Mittudomen a csirkeeteto automata a sok kukoricadaratol beallt, es leegett a motor, ami hajtja. Kicsreltek gyorsan egy ujra, mert a csirkek ehenhalnak, ezt meg felujitjak, es eladjak. Lehet azt jol is csinalni.
Na mesélek valamit az ABC-ről...saját tapasztalatból.
A kempingbe 16 C van az elosztódobozba.
Ezért úgy döntöttem, hogy a lakókocsiba 6 B-t teszek - mert kisebb is, meg gyorsabb is, mint a dobozé - tehát értelemszerüen ez már rég lecsap ..... amikor az elosztóban még semmi gubanc sincs.
De kiváncsi ember lévén - kipróbáltam. És döbbenet.
Hát egy nagy túrót. Amikor megkináltam a kört egy vaskos "röviddel" - hát úgy lecsapta mindkét biztositékot, mint a szart. Tehát nem volt olyan, hogy a B-s annyival hamarább lecsapna, mint a C - hogy azt ne érintse a dolog.
Még akkor se, ha az 10 A-el nagyobb volt, mint az amelyik meg kellett volna védje. Nem védi meg, egyszerre csapnak le. .
naja. a tervezonek nem kell kifizetnie a rendelkezesreallast, viszont ha alultervezi, akkor neki kerul penzbe a rohangaszas, modositas.
a C-s, D-s kismegszakito nem mindenre gyogyir, mert pl lakossagi fogyasztohoz az aramszolgaltato az orahoz B-set tesz. neha ki lehet sirni a C-t, de nem mindig.
Sziasztok! Pályám hajnalán összeraktam első gépemet egy egyengetőt csak az volt a bibi hogy a motor 4 KW -os és 2800 fordulatú volt. / ilyen volt a sifonban / az első bekapcsnál leütötte a biztosítékot még a régi benyomós EB-s 16 A -ost .A nagy fordulat miatt nagyon sok áramot vett fel induláskor. Szóltam egy öreg szakinak ö meg barkácsolt nekem két bojler fűtőszálból előtét ellenállást. A dolog úgy működött hogy ellenállás bekapcs , külön kapcsolója volt, motor bekapcs lassan felpörgött a motor , ellenállás lekapcsol, ez fontos! Mert különben ment a fűtés! A két fűtőszálnak volt akkora ellenállása hogy a motor bekapcsolása miatt keletkezett nagy áramlökést fékezte. Utána fél évre rá jött az áramszolgáltató és lecserélte a régi biztosítékokat az uj biztosítékokkal meg már gond nélkül indult a motor.
Emiatt csak a hülyék kérnek több ampert, hiszen ezért találták ki a C-s megszakítót. A cégünknél a folyadékhűtő miatt 3*hatvanegynéhány ampert tervezett egy zseniális villamos tervező, fizettük is egy darabig a százezres nagyságrendű rendelkezésre tartási díjat amíg meg nem untam. Villanyszerelőnek telefon, lakatfogós multiméterrel megmértük a valós fogyasztást, hát 3*32-ről elment az egész ház full terheléssel (persze a kismegszakítókat cserélni kellett). Úgyhogy imádom az elméleti szakembereket. Az hagyján, hogy egy villanykörtét nem tud kicserélni némelyik, de 'tervezzünk túl, abból nem lehet baj' - módon 'dolgozik' jónéhány építész, gépész, villamos tervező egyaránt - mert nem az ő pénzükkel játszanak.
Nem mindegy ki tekercseli. Egyszer autógenerátor forgórészt vittem egy 70+ bácsihoz, 40km-re tőlünk. Mikor visszavittem a villamossági szerelőnek, azt mondta ilyen munkát ritkán lát, a gyáriak meg sem közelítik. 10 évig mentem még vele, aztán eladtam az autót.
Persze, ez ugyanolyan, mint amikor frissen felújított-fényezett kocsit kínálnak. Annyit általában nem emel egy felújítás az áron, mint amibe kerül, akkor meg miért is, ugye...?
Nekem egy motor legyen jó poros, eredeti tekercselésű - az se baj, ha már morognak egy kicsit a csapágyak - de könyörgöm: ne újítsák fel nekem...és főleg ne szabályozzanak rajta semmit. .
Igen, mindenképpen zárt aszinkron felel meg a célnak, gondolom. Oké, ezek szerint nem olyan lutri, mint egy használt autó, gondoltam is, csak ez a teljesítményvesztés elgondolkodtatott. Ja, van olyan hirdető, aki azt írja, felújítva, beszabályozva. Mit lehet/kell rajta szabályozni?
lehetoleg legyen zart. ha nyitott, akkor megfontolando, hogy hol hasznaltak, mennyire erte nedvesseg, mennyi es milyen dzsuva lehet benne.
ezenkivul forogjon szepen, ne legyen szaga (egett). (a kotesdobozbol bele lehet nezni/szagolni a gepbe)
egy ilyen motoron nincs mi elromoljon. a csapagyak ha szarok, emberi osszegbol ki lehet cserelni. mas mozgo alkatresz nincs benne.
az egyetlen riziko, hogy mar szar allapotban van a tekercsek szigetelese, es hamar athuz es leeg. errol tajekozodni viszont csak ugy lehet, hogy ranezesre, meg az elado kikerdezesevel probalod megtippelni a motor eletkorat, eloeletenek korulmenyeit.
na akkor tisztazzuk: ha lagyindito, akkor siman lehet hogy barmilyen motorhoz jo. de akkor gondolom nem fordulatszamszabalyzo. a tekero a felfutas meredekseget allitja, nem a fordulatszamot.
ha fordulatszam szabalyozo, es 8000 forint, akkor tuti nem alkalmas aszinkron motorhoz, kizarolag ventillator uzemben.
Ha már itt tartunk (igaz, miattam, bocsi!): ha venni akarok egy használt villanymotort, mennyire tudom megállapítani, hogy megéri-e? Meghallgatom csavarhúzóval - nem morog. Megrángatom a tengelyt - nem lötyög. Na de azt írják, hosszabb idő után teljesítményromlás jön elő - ez jelentős mértékű, és nem túl leharcolt motoroknál is előfordulhat? Ne keresgéljetek súlyos tárgyakat, fűrészgéphez lenne, ha lenne, úgyhogy igenis témába vág!
az induktivitas es az indukcio az ket kulon dolog.
a motort nem mozgatja semmi. az magatol mozog. az a szohasznalat, hogy mozgatja valami, egy fura elavult vilagkep oroksege, amikor azt hittek mindent amit nem ertunk elbujt manok meg szellemek csinalnak, mozgatnak.
Namost: ennek a "profi" kütyünek a gyártója azt írja a honlapon (rior.hu), hogy mindenféle motorhoz. Ha mélben rákérdezek, és azt válaszolják, jó indukcióshoz is, az jelent-e kártérítési felelősséget, ha netán hazavágná mégis a motort? Egyre inkább úgy találom, hogy ez az ár egyáltalán nem is magas, csak jóval drágábbakat találni - bár ez akár intő jel is lehet. Nem akar valaki venni, és beszámolni a tapasztalatokról?
egyeszt a mondat szar, mert ha szabalyozasra valo lenne, akkor szabalyozonak hivnak.
lagyinditot hasznalnak nagy indukcios motornal, de az altalaban nem olyan mukodesi elvu mint a kefes motorthoz valo. de ha ugyanolyan mukodesi elvu is, nem a lassu felporges a lenyege, hanem hogy a motor ne verje le a biztit.
mert indulaskor tobbszorose aramot vesz fel mint a nevleges. viszont sokba kerul a nagy aramu betap az elmunel (lakkossagnak 32A felett 3600/amper a kiepites), jo lenne ha nem kellene haromszor akkora bizti mint a nevleges aram.
(tehat egy 3x10A nevleges aramu 7kW motor indulaskor siman leveri a 3x16A biztit. meg a 3x25-ot is. a 3x32 felszereleseert az elmu meg elker 230ezer forintot. ennel olcsobb egy lagyindito)
Porszívóból én is bányásztam ki ilyet (mikor még el se romlott!!!), de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, bár alighanem csak azért mert nem tudtam, hogy kell bekötni.
Ja, ez nem lágyindítás, de ha letekered a legkisebb fokozatra, gondolom akkor kisebb lökéssel indulna a gép. Persze ha egyáltalán alkalmas az ötletem arra amire kigondoltam.
Én kiszereltem egy elromlott porszívó teljesítményszabályozóját. Azt gondoltam majd beletenni egy ilyen kis dobozba, mint ami a fotódon van. Persze gondolom ez nem jó, csak kb akkora teljesítményre mint a porszívó volt. Rossz porszívót meg fillérekért lehet szerezni. De hogy jó ötlet-e, működne -e vele egy flex (arra szánom) azt még nem tudom. Kérdem a többieket, Jó az ötletem?
Na, itt egy kép egy 1KW-os toroid trafóhoz ajánlott áramkörről.
És az alkatrészlista: 2 db 470K 0.6W 1% 1 db 220R 0.6W 1% 4 db 10R 5W 1 db 330n 250V 2 db 470ľF 50V elektrolit kondenzátor 1 db B250C1500 dióda híd 1db Relé:Omron 1x250V 10A 24VDC G2R-1 (én -16A-eset használtam, de ha jó a lábkiosztás akkor más is fajta is megfelel) 1 db 5*20mm-es Biztosíték, lásd fentebb 1 db 5*20mm-es nyákba forrasztható biztosíték foglalat müa. védősapkával 2 db nyákba ültethető sorkapocs, 2-es A legdrágább alkatrész a relé (500Ft körül)
Nem tűnik túl bonyolultnak ez sem, és nem is drága, de azért nem két-három alkatrész, és ilyesmiben semmi tapasztalatom.
Egy fórumot is beadott a kereső, ott valaki 4E Ft többletköltséget írt valamihez lágyindítóval, akkor nem akartam kibogarászni, miről is van szó, de lehet, hogy utána érdeklődök. Ez a csupasz verzió akkor érdekelne igazán, ha nem igényel speciális bekötést a motorhoz, hanem ugyanilyen konnektoros ketyerét gányolhatnék belőle. Megelőzendő a figyelmeztetéseket: a gányolást csak a külcsínre értem, nem a hanyag kivitelezésre. Ismerem a 220 veszélyeit, párszor már kezet ráztunk.
Nem ezzel akarnék fordulatot szabályozni (vagy ki tudja, valamikor még az is kellhet), tehát csak az áramlökés kivédése és a gépkímélés lenne a szempont. A Makita flexem 2KW-os, az igen böcsületesen megrántja a kezemet indulásnál, éppenséggel nem gyufaszálból raktak össze, ez nem is gond, csak magát a gépet sajnálom, akármilyen márkás is, biztosan jót tenne neki a kíméletes indulás. Bár most hogy belegondoltam, finomabb flexmunkához még akár le is szabályozhatnám. Ezt a mizériát a lágyindulós gépekkel én is ismerem, pl. a felsőmaróm lassabban pörög fel újra, ha csak egy másodpercre engedem el a gombot, mint ha nulláról indul - érdekes dolog, de eddig nem zavart semmiben. Ebben a kütyüben meg az a jó, hogy ha kell, használom, ha nem, nem. Még nem teljesen döglött akta a fűrészgép terv sem, na annál példul szintén jól jöhet, már ha működik indukciós motorral is.
Szerintem nézz ennek utána egy elektronikával foglalkozó fórumban, mert pl a kinzo felsőmaróban kb két ellenállás meg egy 1,5*1,5*0,5cm-es fekete, téglatest formájú, kívül műanyag nemtudommi, aminek a teteje citromsárga az, ami a lágyindítást 'csinálja'. Ez van ráépítve egy 3*2 cm-es nyákra, filléres holmi.
Ezekkel (általában) csak az a baj, hogy kefés motorokkal igen érdekesen viselkednek: kis fordulatnál általában oda a nyomaték is.
A felfutás-fordszámszabályzást úgy értsd, hogy nulláról tekered fel a potit n fordulatig - tehát fokozatosan kapja a delejt.
Egyébként meg kell hogy mondjam, hogy ez a lágyindítás igencsak ízlés-dolga.
Nekem az egyik flexem lágyindítású. Vagyis gomgnyomás után vár pártized másodpercet...aztán szépen felpörög.
Ez viszont akkor idegesítő, amikor az ember valamilyen pipere-melót csinál, ahol csak ide-oda kell odakapni a koronggal.....vagyis amikor melő közben gyakran elengedi a gombot egy újabb fogáshoz. Ez az állandó okoskodás, várakozás, felvinnyogás - hát nem valami életszerű olyankor.
Például amikor egy komplikáltabb hegesztett darab letisztázásáról van szó...vagy akár egy járólap fugáink a kimarásáról - fugázás előtt.
Olyankor az ember forgolódik, keresi az új fogást...persze, hogy addig a pár másodpercig elengedi a gombot. Ez meg minden indulásnál előadja a magánszámát...amire egy idő után nemigen kiváncsi az ember.
És (a flexnél, legalábbis) valójában a munkát is lassítja. .
Az a gondolatom támadt, hogy feltétlenül szükségem van lágyindítóra, mert már rég szórtam el pézet hülyeségre. Eddig nem volt gondom egy eszközzel sem, de hogy ne is legyen, meg aztán kíméli is a mindenféle gépet a motor lassabb felfutása, ugye. Találtam is egyet, illetve egynek több változatát, nekem a sima, kapcsoló nélküli kéne, az így néz ki: Tehát (állítólag) bármit működtethetek vele (illetve van egy olyan gondolatom, hogy esetleg csak olyan motort, aminek nincs semmilyen kiegészítő elektronikája, ennek még nem érdeklődtem utána), csak be kell dugni oszt jónapot. Na, ez 3KW-os, és 8,8E famentesen. Ami érdekelne: ennél olcsóbb nem-e van-e esetleg-e? Elég, ha csak csupasz beköthető elektronika. Ja, ennek a tekerője fesszabályzó, a leírása nekem kicsit zavaros, egyszer azt írják, hogy a felfutást vezérli, másszor hogy a fordulatszám szabályozható vele. Vagy lehet, hogy úgy vezérel, hogy meddig menjen a felfutás, és úgy már érthető a fordulatszámos dolog.
Felsőmaró asztal építésekor érdemes elgondolkodni azon is, hogy néha nagyon jó lenne, ha a maró tengelye vízszintesen állna egy függőleges lapból kifelé az asztal szélén (asztalnak befelé irányban persze).
Érdemes ilyen kütyüt is csinálni, sokkal könnyebb egy tábla élébe marni vele, ha nincsen lóvé a különböző profilok tárcsamaróként való beszerzésére is.
A szármaróval tudunk mind élbe, mind lapba marni, de a tárcsamaróval lapba csak korlátozottan.Ezért jobb elsőre szármarót venni, és megcsinálni egy vízszintes marófelfogatást az asztal szélére.
Ha van lóvé mindkettőre a kívánt profilokban, akkor persze felesleges.
Néhány éve vettem egy német szakkönyvet a felsőmaróról és használatáról. Abban láttam egy gyári asztalt, aminek a lapja mindkét oldalra dönthető. Sajnos a fotón a márkanév nem látszik.
Próbáltam keresni, de olyat sehol nem találtam. Úgyhogy azóta gyűjtöm azokat az egyéb megoldásokat, melyekkel mások ezt a kérdést már megoldották.
Addig is, mellékelek mindenkinek egy kis munkavédelmi továbbképzést, nem árt időnként erre is emlékeztetni magunkat. Az alábbi részlet egy barátom leveléből származik, aki irodalmi vénával megáldva kedves sztoriba ágyazta mondandóját. (A helyszínt és a neveket a biztonság kedvéért megváltoztattam.)
Volt egyszer egy kis falu, Fűrészháza, ahol eltöltöttem pár évet egy darálóból kialakított lakatosműhelyben. A magam ura voltam, élveztem a szabadságot. Lakott szemben egy Tölgy Feri nevű ember, aki elhatározta, hogy összehoz magának egy körfűrészt. Jött is egy-egy nap vagy kétszer, hogy ezt hegesszem meg, azt hegesszem meg, ide fúrjunk, oda fúrjunk - lassan alakult a dolog. Emlékszem, egyszer rosszkor zavart meg, mert a szomszédban lakó boltos Gizin gyakoroltam éppen valami alapműveletet, így a laza munkásnadrág nem tudta elfedni lelkesedésemet, ezért a zsebembe nyúlva próbáltam megzabolázni az akkor még zabolázhatatlant. Gizi persze röhögött... A lényeg: a körfűrész kész lett. És Tölgy Feri az első fűrészelésnél levágta két ujját.
köszönöm az értem való igyekezetedet!! :) Jó ez az ITEM katalógus... A zártszelvény felvágása is a lehetőségek között szerepel. Úgy volt, hogy ma megyek egy fémműhelybe, de kissé lebetegedtem, úgyhogy minden csúszik.
Ja-ja, arra is jó, bár ebből a szempontból kissé a "műveleti területen" kívül esnek a sínek. Egyébként ahogy most jobban megnézegettem a képet, egészen szimpatikus az egész asztal, az én "filozófiámhoz" közelálló kivitelezés, hogy ahol a célszerűség a lényeg, nem megyek bele aprólékos kidolgozásba, magyarán: műhelybe nem bútort, hanem eszközt készítek. Tetszenek persze az olyan míves darabok, amiről pl. Soká is szúrt be képet múltkor, de egyelőre nincs türelmem ilyesmihez, meg eléggé ki is lógna az én műhelyem rusztikus környezetéből. Majd pár év múlva, ha már többet molyolok ilyesmivel, és talán a helyiséget is lesz lelki és anyagi erőm kipofozni.
Szerintem nyiss egy csavarboltot, sőt inkább egy komplett vas-műszaki kereskedést, és akkor minden ott lesz helyben. De én is ismerem ezt a tésztát, van egy "vasbót" a faluban (mármint nem az enyémben), ahol a kínálat kapa-kasza-bicikligumi-százasizzó, oszt jónapot. Nyilván - ha C sínt meg 12,7-es patront tartana raktáron, abban állna a pénze haláláig.
Amíg a fővárosban éltem, egyszerű volt a dolog. Beültem a kocsiba és könnyedén elautóztam akár 100 km-t is egyik szaküzletből a másikba. Valahol csak kaptam amire szükségem volt. Olcsón!!! :DDD
Most is könnyű a helyzetem. A falut gyalog negyedóra alatt körbejárom. Nem kerül benzinbe. Egy gondom van csak, semmiféle szaküzletet nem találok. A legközelebbi nagyobb városok 50 km-re vannak. Vagyis ugyanúgy 100 km, mintha Pesten kocsikáznék ide oda. :)
Ezzel túl sokat nem segítek, de ha már eddig más se... Amikor legutóbb a közeli szaküzletben vettem egy csomó csavart, kicsit kifutottam a kápéból, és már csak megkérdeztem, van-e marokcsavarjuk és -anyájuk, és azt mondták, van többféle, műanyag és fém is, de már nem akartam húzni az időt, hogy megmutogassák, ha venni úgysem tudtam volna. Aztán végül is találtam a műhelyben két nagyjából megfelelőt, úgyhogy azóta sem láttam a kínálatukat. Szóval csak annyi a lényeg, hogy ha kifejezetten csavarszaküzletben érdeklődsz, valamilyet biztos tudnak adni.
Üt, az igaz, de nem vészesen. Ha kézzel megtámasztható méretű a darab, akkor finoman tolva pontosan lehet dolgozni. Ha nagyon apró (1-2 centi alatti) akkor a szalaggal lehet "durvázni", és a tárcsával pontosítani. Ha nem nyomom nagyon neki a szalagnak, akkor nem zavaró az ütése. Ha nagyon rányomom, akkor az egész képes rázkódni, pedig nem egy könnyed darab... A tárcsával egyrészt a tisztítás, másrészt a beégés a problémám. Nagyon el kell találni, hogy melyik rádiusznál és milyen nyomással lehet vele úgy dolgozni, hogy ne égesse be az anyagot.
Nem tudtam, hogy milyen játékokkal foglalkozol, ezért is írtam, hogy lehet, hogy van esztergád nem azt, hogy kell, hogy legyen. Rengeteg fajátékhoz nem árt az eszterga, és gondoltam ha van, akkor adok egy ötletet amihez nem kell külön gépet csinálni, még ha tudsz is olyat. Az általad készítettekhez tényleg nem kell venned, bár nem is írtam, hogy vegyél.
Ha találsz magadnak megfelelő zártszelvényt, amiből az egyik oldalon rést vágva jó sínt kapsz, akkor vegyél abból, és majd én jól kivágom neked.
Magamnak is így csináltam, bár itt többen elküldtek melegebb éghajlatra, hogy a fafűrésszel alut vágok.(negatív lappal vágtam, azt használják a Könnyűfém Áruházban is a gérvágóban, akkor meg mit szarakodnék, nem igaz?)
Én 15x15x1,5mm-es zártszelvényt alkalmaztam.
Senkinek semmi baja nem lett, csak nekem T sinem ócón.
De ha ez nem tetszik, akkor mondok mást:
ITEM termékek, a Tech-con-tól, a Véső utcából.
Most rendeltem tőlük egy asztalt négyszázhatvanezerért, profi, mint állat.
Ebben nézzed csak a 64., és a 79., oldalon az egyes sineket!
Ezek rettenetes brutális erőket elviselnek, viszont nem sima anya megy bele, de úgysem kell pár ilyen anyánál többet venni, ha már kiadsz pár ezret ilyen sínre, az anya nem oszt-szoroz.
Direkte neked megkérdeztem:
a 0.0.265.91 profil métere 816.- nettó, és pillanatnyilag nincs, de keddenként rendelnek és a következő hétre megjön.
A másik, a 0.0.026.84 (ez nagyobb profil) métere 3448.- nettó, és van raktáron.
Ez a katalógus arra mindenképpen jó, hogy sopánkodjak a csóróságom miatt, meg hogy ide születtem, ahol az ilyesmit csak képernyőn tapogathatom meg. De azért is elhatároztam, hogy a jézuskától minden oldalról kérek egy dolgot. Évente.
Nem kell, hogy végigfusson a sín, sőt lennie se kell feltétlenül, de néha ennek a megoldásnak is megvan a maga haszna. Épp a napokban jött volna jól, amikor kisebb méretű polc oldallapjába martam hornyot a lapoknak, és nem akartam azért a négy marásért kivenni a félfixen beépített gépet. Ha ilyen tág állítási lehetőség van (az asztal másik felén természetesen a vezetőt megfordítva), akkor az efféle marás gond nélkül megoldható. Persze én is meg tudtam csinálni, csak le kellett vennem a vezetőt, és egy lécet szorítóztam fel helyette. C profil ügyben egyszer már találtam egy, ha nem is tökéletes, de legalább elfogadható megoldást, de nem mentettem el az oldalt, villanyász cuccok közt valami szerelősín néven fut, igaz, acélból van, de a célnak nagyjából megfelel.
A szalagon is tudsz szépen szögbe, meg párhuzamosan csiszolni, ha olyan, ami nekem van: http://www.ezermester.hu/articles/images/2006/11/szalagcsiszolok_1.jpg Nem pont ez a típus, de ilyen szerkezetű. Az asztalt át lehet szerelni a szalag elé, amikor azt függőlegesre állítom.
Ráadásul a szalag eléggé "öntisztuló", míg a tárcsa nem. A szalagot 2 év után kellett kidobnom, azt is azért, mert olyan anyagot csiszolgattam vele, amit korábban lenolajjal kezeltem.
Ez ügyes. Nem tudja valaki, hogy a 4 fekete marokcsavarhoz hasonlókat hol lehet Hungáriában kapni? Többféle méretű és kivitelű érdekel. Esetleg melyik netes üzletben?
Nem akartam részletezni. De ha már rákérdeztél. :)
Nem vettem, csak így egyszerűbb volt leírni. Amikor a gépet vásároltam, nem találtam az egyik tartozék befogópatront a dobozban. Írtam a külföldinek, állította, hogy benne volt. Aztán próbáltam külön venni, de sehol nem kaptam. Erre írtam a gyár képviseletének és készségesen postáztak 3 különféle méretű befogót. Köztük volt nagy örömömre egy fél collos méretű is. Köszönömbe került.
A Kinzo gépem szintén gyári konstrukció, az asztalba épített fajta. Elég nehézkes az emelése, süllyesztése, a szerszám cseréje. Ezért is gondoltam az eladására. Azonban közben találtam 45 fokban billenthető asztalt és most tervezem egy hasonló építését annak alapján. Az asztali Kinzo gépét, kapcsolóját építeném alá. Ezért keresek ehhez a géphez is 12,7 mm-es patront. Azt gondoltam, az alu T sín beszerzése okoz majd gondot, de azt tudok venni különböző hosszúságban (45, 60 cm), bár igen drágán. Viszont a patronnal megakadtam. Ki érti ezt? :(
Nem tudom milyen szinten foglalkozol a játékokkal, de ha komolyabban, akkor talán van esztergád is. Ahhoz egyszerűen tudsz csinálni egy ilyen csiszolókorongot és egy kis tárgyasztalt. Én is próbálkozom ez ügyben. Én kipróbáltam, hogy felfogatok egy gyári tépőzáras korongot, de az nem elég merev és ha már nagyon kicsit meghajlik a széle, akkor oda a derékszög (bár finoman dolgozva vele használható). Következő korong bútorlapból lesz v. rétegelt lemezből.
nem kell sokfele papir. egyreszt egy 80-as is egesz szep feluletet ad a sebesseg miatt, masreszt ezt Te is dimenziok meg szogek beallitasara akarod hasznalni. a felulet finomitasa mar tortenhet egy bamilyen csiszoloval, ami nem vesz le merheto mennyisegu anyagot.
persze milyen legyen az a barmilyen csiszolo. hat igen. nekem kezicsiszolas es kesz, ha ilyesmit csinalok. azzal mar ugysem kell sokat menni.
szerintem alkalmas arra, amire Neked kell. Lehet mindenfele szogvezetoket tenni az asztalara.
en faragasztoval szoktam a papirt felragasztani. durvan sokat bir egy papir. a 25cm atmero miatt kell majd nagyobb mint a4 iveket vegyel. nem erdemes tul finomat tenni ra, szerintem 80-as korul jo kemenyfahoz. a vegso feluletminoseget akar kezzel, akar barmivel kialakithatod utanna.
amin en kicsit aggodnek, az az 1400-as fordulat. tengelyrol direktbe megy, azert ennyi. de plane a szelen ez mar eleg komoly sebesseg, kemenyfat konnyen megegeti. ebben is segit a durva papir. ha egyszer epitek egy ilyet magamnak, az tuti ekszijas lesz.
Na, de hogy szedem le ezt, ha vásznat akarok cserélni? Vagy annyi gépet kell venni, ahány különböző finomságú vásznat akar az ember használni? Vagy hogy van ez? Te használsz korongcsiszolót?
Azt hiszem vennem kell egy csiszológépet. Tudjátok, játékokhoz :)
Most épp ezt néztem ki! http://www.bernardo.at/index.php?id=61&L=1&openuid=106&katid=3&groupid=218&product_id=240&variation_id=240
Kb ennyiért házhoz is hozzák.
Egyáltalán a korong- vagy tányér-vagy milyen csiszoló jó lenne arra, amire nekem kell? Nagyon pontosan összecsiszolni egy játék részeit, úgy, hogy megmaradjanak a szögek, ne legyenek ívesek, domborúak a felületek. Ez elég nagynak tűnik ahhoz, hogy egy játékelemet egyszerre lehessen lecsiszolni vele. Azt hiszem, nem tépőzáras, hanem ragasztós, ami jó, mert nem puha. (De mivel lehet, érdemes ragasztani a vásznat?)
Mondjatok nekem okosakat erről a gépezetről!
Lenne még a szalagcsiszolóval kombinált párja, de nem tudom, kell-e nekem szalagcsiszoló.
Az a narancsságra sín csak pocsékolás. A harmada is elég lett volna, sosem húzod át a vezetőt a fejen túlra. A c-sínt jópárszor kiveséztük már, olyat ami ezeken van, nálunk nem fogsz kapni. Én kifogtam egy kiárusítást az ebay-en, 150 alatti dollárral nem volt vészes.
Ennek a "C" profilnak sokan nekifutnak, talán nem véletlen, és talán az sem, hogy miért olyan bonyolult hozzájutni? Lám, Te is valami spanyol linket adtál, nem is igazán értem.
GPS, köszi a linket, náluk kapható ez a bizonyos 14x8mm-es karnis sín (elég kicsi, de lehet, hogy elégséges)!
Ez a zongora tragikus . Egy PU. lakk nem ennyire erzekeny es kenyes . Szinte kizartnak tartom ,hogy az lenne rajta. Bizonyos reszeket le lehetne venni , de az oldalat azt nem . Furcsan nezne ki egy makulatlan teto egy ilyen oldallal .
Ha netan optikus olvasna ezeket a sorokat ,biztosan tudna ajanlani valakit aki erdemben tobbet tudna mondani.
A koficot nem nevkent hasznalom ,de Koszonom :)11 eve netezek ,akkor kellet valami nick .Az etimologiai szotar a kóficnal nagyjabol ezt irta :mihaszna, semmirekello,huncut ember .
Én azt tanácsolom neked, hogy próbáld meg a METALSERVICE nevű cégnél.
Én vásároltam tőlük - és meg voltam elégedve. Rugalmasak voltak, hagytak garázdálkodni a raktárban - és még töredékszálat is adtak.
Az Aluprofil.at -től viszont a helyi alu-neppereim rendelnek rendszeresen - nekem már rendeltek onnan 35x3 -as csövet - pedig ilyen méretet józan magyarember nem vesz.
Én is a metalloglobus-t vagy a bronzker-t tudnám hirtelen ajánlani... Méretet nem nagyon tudnak mondani, honlapjuk 0, olyan igazi szocialista vállalat (már ami a kiszolgálást illeti). És tipikusan ragaszkodnak hozzá, hogy vedd meg a teljes szálat (4-6 méter, de elvágják ha kell), viszont még így sem szokott drágább lenni mint a barkácsban 2 méter...
Ezen az asztalon egyedül annyi a furi, hogy miért fut végig az a narancssárga sín? Ha végigtolnám rajta a vezetőt és netán kiáll a maró az asztal síkjából, akkor az harakiri az elszívó csonk számára. Apropó, van valakinek ötlete, hol a csudában lehet alu C profilt kapni? Valami olyasmit mint ami a képen látható, de csak szimpla formában:
Amit én találtam hirtelen, a világ végén van, csak hatméteres szálban árulják és 150 a legkisebb tétel... http://www.blecha.at/hu/spezialprofile/spezialprofile-Seiten/Bild7.html
Az OBI-ban és BAUHAUS-ban nincs ilyen profil, ráadásul ott minden 1mm-es falvastagságú, én meg annál vastagabbat is el tudnék képzelni. A Metalloglobusban árulnak állítólag C profilt, de a hölgy nem tudott semmilyen méretet sem mondani. Persze ha most bosszantani szeretném koopal szaktársat akkor legyártatnám titánból. :)
Ahogy most jobban megnéztem ezt a képet, ez a vezetőrögzítési megoldás annyiból mindenképpen jobb, mint az én low-end módszerem, hogy itt a marószártól egészen távol is tudod rögzíteni, és van olyan, amikor jobb, ha a munkadarabot a maró és a vezető között tolod.
Az enyém leginkább ehhez hasonlít, legalábbis amit hirtelen ki tudtam keresni. Alu sínek persze nincsenek benne, és az asztalban sem, csak párhuzamos hornyokon átmenő csavarok. Szorítónak majdnem ugyanilyet alkalmaztam, 220 Ft-ért vettem az Auchanban nyeregcső szorítókat, nálam az fogja a vezető csúszólapjait is. A leszorítást többféle módon meg lehet oldani, a görgős már nagyon gépész módszer lehet, én még nem is láttam. Leginkább talán a fatherboard (ha jól írom fejből) változat terjedt el, de láttam már pl. "gyökérkefés" megoldást is, én eddig még nem láttam hiányát, de ártani nem árt.
A keresőbe beírtam hogy router table és az így kidobott asztalokon néhányon volt leszórító görgő a vezetőn. Ezek fontossak vagy a használat adja hogy szükségessé válnak-e? A vezetőt miből csináltad? Láttam a neten fábol és aluminiumból készültet is.
Akkor tisztázzunk valamit. Kinzo maróból is több van.
a.) Itt van pl ez : http://www.vatera.hu/kinzo_felsomaro_156616031.html
Ehhez kapható Trend befogó.
b.) Azt itt van ez : http://cgi.ebay.de/Kinzo-Oberfr%E4se-1.200-W-Fr%E4ser-Fr%E4smaschine_W0QQitemZ120486524937QQcmdZViewItemQQimsxZ20091030?IMSfp=TL091030181004r630
Ennek van 1800w-os változata is ami ugyanígy néz ki, és ilyenem van, és ezzel azonos a sárga amit belinkeltél. Ránézésre a két gép (mármint az a.) és b.) befogása is egyezik, nem valószínű, hogy variáltak volna (mert minek). Milyen Kinzo-d van, ami seegeres ?
Én sem rossz szándékkal irtam a válaszomat elismertem hogy ez valóban nyelvtani hiba, de erről nem szeretnék vitázni mert ez a forum nem erről szól, de köszönöm az építő gondolatokat az asztallal kapcsolatban.
Én még 20 alatt vettem a kisebbik Boscht, ennyit simán megért, igazából semmi gondja. Van egy kinzo-m is, amit épp most alakítottam át asztali használatra úgy, hogy megszabadítottam a talpától és a függőleges száraitól is, ezzel kiküszöböltem a hibáit (remélem). Csináltam neki egy emelőszerkezetet a woodgears.ca-n látható lift alapján, így semmi lötyögése nincs.
Na nézz már oda, a lényeget meg nem veszem észre a mellékes miatt, és ez az igazi hiba! Most nem ugrik be, milyen görgőkről van szó, olyan nekem nincs, vezetőt persze készítettem, olyan "húzogathatóst", elszívónyílással, sokkal egyszerűbb megcsinálni, mint esetleg elsőre gondolná az ember. Azzal szerintem nem érdemes vesződni, hogy a vezető mozgatása feltétlenül párhuzamos legyen, csak akkor, ha "T"-sínt is akarsz beépíteni a merőleges marásokhoz, de az meg kiváltható egy derékszögű tolólappal.
Valamit VÉLETLENÜL kétszer leírni az nem ugyanaz, mint a nyelvtani hibának minősülő szóismétlés, persze attól még hiba, elismerem. De egy nem túl nehéz szót ennyire ordenáré módon helytelenül írni: tényleg ne haragudj, de képtelen voltam megállni, hogy ne szóljalak meg érte. Éppen pár napja említettem, hogy nem szeretem telerakni "emókkal" a hozzászólásaimat, ide ezek szerint mégis kellett volna, hogy lásd: nem fensőbbséges ledorongolás az, hogy felhívom egy súlyos hibára a figyelmedet. Ha ilyen lenne a stílusom, az előző hozzászólással sem fárasztottam volna magamat, merthogy azt segítségnek szántam. Talán túl sokat olvasol más fórumokat, ahol inkább a harc a módi, mint az egyetértés, ezért értékelted úgy a megjegyzésemet, ahogy.
A lényeg akkor is: ha jót akarsz, és nem vagy Krőzus, építs magadnak asztalt!
necsinaldmar. - nem is biztos hogy qwert billenyuzete van - a p es a b tok egyformak, csak el vannak forgatva. lehet hogy meglokodott az uzenet es elfordult - lehet hogy fejjel lefele gepel - csak ket bit a haemming tavolsaguk, lehet hogy ket veletlen bithiba (najo, negy) tortent
igen igen helyes írási hibát vétettem, nem félre nyomás volt, de nem értem miért kell cinikusnak lenni. De ezt nem értem: "Már ha nem nem stíluseszköznek szántad."
Mi nem nem? Ez a mondat ebben a fomában értelmezhetetlen, a szó ismétlés talán stíluseszköz? Mindenki hibázhat. De engem nem ez a téma érdekel. :)
Szia! Szerintem én is ezt az utat fogom járni, hogy a munka lapot is magam készítem és kihagyom a gyári alapot belöle. Te építettél rá görgöget vonalzót stb-t?
Nekem régebben sima MDF asztallapom volt kb 2 évente kellet lecserélni. A maró talpánál ha lehet el kell vékonyítani hogy kevesebb legyen az emelési veszteség.
Köszi a választ, szerintem akkor a gyári asztalt elvetem, amugy is csak arra kellett volna hogy pontos legyen a munka lap , szekrényt mindenképpen szerettem volna hozzá (alá) építeni így majd a munka lap is házi kivitelű lessz.
Bár a kérdés nem nekem szólt, elmondom, miért döntöttem házi készítésű asztal mellett. Első körben az én elképzelésem is az volt, hogy venni egy olcsó gyári asztalt, és a jó dolgokat megtartva körbeépíteni egy masszívabb szerkezettel. De amikor megnéztem közelebbről egy-két típust, arra jutottam, hogy teljesen fölösleges rá pénzt kiadni. Először is, ha kezdetnek veszel egy kisebb marót, de később komolyabb teljesítményűre váltanál, könnyen lehet, hogy a nagyobb gép talpa el sem férne benne. Másodszor, ezeknek az olcsó változatoknak olyan gyengék és gyatrán megmunkáltak a fontos alkatrészei, hogy ennél jobbat tudsz otthon készíteni, már ha van egy kis érzéked ilyesmihez. Harmadrészt, szerintem nehezebb két eltérő struktúrát jól összeházasítani, mint egy egységes dolgot megépíteni. Ja, és ha nem szállsz el a tervezéssel, olcsóbban kihozod az egészet, mint maga a gyári asztal. Én egyébként az asztallapot laminált bútorlapból készítettem, persze keretre építve, borításként parketta szaküzletben ingyen beszerzett laminált táblát használtam, ebből van a betét is, és az egészet keményfa léccel szegtem körbe.
Házi készítésüt szeretnék maró asztalként. Eddig az volt a terv, hogy egy ilyen lemezes asztal köré építem fel magát a maró "szekrényt" ugy mond ez a gyári lemez asztal csak a munka lapot adta volna beépítve.
Egyéppként házi készítésünél mit javasolsz munka lapnak, hogy azzal pontossan lehessen dolgozni?
Szia nem jó véleményt várok, de te egy másik márka tapasztalatid osztottad meg, de lehet hogy félre értettem és ez minden lemes asztalra igaz? Mármint hogy nem a legjobbak, persze ebben az ár kategoriában.
Tényleg, az Arzenállal is találkoztam keresgélés közben, de ott nem érdeklődtem, úgy véltem, hogy náluk nemigen lehet olyan "kedvező konstrukcióban" megvenni, ha egyáltalán van, mint amazok egyikénél.
A győri cégre csak utalást találtam, konkrét elérhetőséget nem, a Pest megyei alighanem a Lang kft., náluk már nincs ez a típus, 2-300E Ft-os gépeket kínáltak volna helyette, a pécsieket is felhívtam, ott sem biztattak. Ezzel tulajdonképpen megkönnyebbülést hoztak, mert nagyon vágytam rá, meg is vettem volna, de a közeljövőben lesz pár olyan kiadásunk, ami ezzel együtt már veszélyes mértékben leapasztotta volna a tartalékainkat. Mivel ebben az árban ezzel egyenértékű gépet nem találtam, majd úgy fél-egy év múlva veszem elő újra ezt a témát, akkor talán szélesebb körben is nézelődhetek, addig meg elleszek a meglévővel, ahogy eddig is. Azt viszont nem értem, hogy egy gép gyártását megszüntetik anélkül, hogy árban és tudásban nagyjából megfelelő új típussal váltanák fel. Vagy erre a kategóriára nem volt kereslet? Ez annál is inkább érdekes, mert a német-osztrák ebay oldalak is tele vannak Einhell-Güde színvonalú gépekkel, tehát ott is van igény olcsó gépekre, na de az ottani átlagember egy ilyen TK 150-es árát könnyedén kiköhögi, biztos nem minden barkácsoló elégszik meg olyan nívótlan izékkel.
Szerintem ezek a gyári kiegészítők aránytalanul drágák. A csapozósablonon kívül minden sablont magad készíts el. Bár a csapozóra is van házi lehetőség. Maróasztal vagy sajátkészítés vagy komolyabb bolti. Én 80000 vettem egy Bernardo-t. Ez stabil nem pontatlan. Az sk készítés meg rajtad múlik. Ezek a lemezesek nem érik meg az árukat. Sablon és egyéb kiegészítőkről a Shopnotes ujságban van bőven info.
Gyári kiegészítöknél olyanokra gondolok mint pl a Boschnál, hogy pl fecskefarkú csak maró sablon, különböző sablonok másolok, amit késöbb be lehet szerezni. Jó lenne a 12 es befogó mert főleg profilokat szeretnék marni. ???
Felsőmaró asztalban milyent javasolsz? Bosch zöld 1200 ről mi a vélemény? Bár tudom hogy csak 8mm a befogása.
Nehéz kérdés. Jó lenne a 12es szárú mert főleg profilokat szeretnék marni, 30 ezres kategoriában továbbra sem látok megfelelőt. Ha 8 ast vennék akkor valószinűleg a Bosch 1200es mellet döntenék de csak kérdőjeleim vannak :(
A linkelt felsőmaróm van, amihez 8-as és 12-es befogót adtak gyárilag. Később vettem hozzá egy befogót amivel az 1/2"-os (12,7mm) szerszámok is használhatók. Mi a kérdés? Vagy inkább, mit nem értek? :)))))))))
Vagy most a Kinzóról kérdezel? Ahhoz 12-es és 8-as befogó jár gyárilag. Keresek hozzá fél collost.
Nekem ez van. Két éve vettem. Kínai gyártású, de a németek forgalmazzák. Már több gépem van ebből a (sárga színű) gépcsaládból. Szerintem az árukhoz képes elég jók, de én csak majmolom a famunkát. Tehát nem ipari igénybevételre kellenek a gépek.
Később vettem hozzá 1/2"-os patront is, így eléggé univerzális lett a gép. Lágy felfutású az indítása, ami nekem nagyon szimpatikus. Egy sorozat 12-es marószárat szintén a németektől vettem. Bár nem használja az ember mindet, de sokkal barátibb volt az ár, mint itthon.
Van egy Kinzo, asztalba épített gépem is. El akartam adni. De ha kapnék hozzá 1/2 collos befogót, akkor maradna. Sajnos nem találok sehol. Ugyanis a befogó patron végén a menetes szorító anya egy sägergyűrűvel rá van applikálva. Eddig csak anya nélküli befogókkal találkoztam. Esetleg valaki tudna beszerzési helyet?
Nehéz tanácsot adni mert nem tudni mennyire lesz meghatározó a használata a barkácsolásaidnál. Mennyire hiányzott eddig a szerszám?Ha valami bóvlit veszel elmegy a kedved a használatától. Milyen a habitusod van-e türelmed több kisebb fogásból megcsinálni valamit? Ha függőséged alakuk ki a géppel kapcsolatban úgyis veszel majd egy jobbat.Azért erő lenyen benne (nem kínai watt) mert az a jó ha van egy kis erőfelesleg a gépben és nem mindig erőlködve dolgozik. Nekem eddig 6 db múlt ki (400-1200 W-ig) jelenleg 3 db van (2db 1900 W-os 1db 850 W-os). A maróasztal. Más márkából (Einhell) vettem ilyet maróval együtt. Jó ötletek trehányul megvalósítva a véleményem. A semminél jobb de mégegyszer nem kéne. Gyári kiegészítőkre mire gondolsz?
az erzekelot az eszaki oldalra tennem mindenkeppen az eresz ala. ki van kanocozva mar neki.
a deli oldalon telen is siman tud 15 fok pluszt mutatni.
van egy aluminium hullamlemez pinceajtom. fenyes festetlen alu. a belso oldalara purhabbal ragasztottam 5cm hungarocellt. 0 fokban ha delelott odasut a nap, siman van 50 fok az alulemez. alig birja a kezem.
Nekunk vannak fekete kovacsoltvas lampaink, es a "dohanyzo"asztal is uveg, es kovacsolt vas kompozit. Szerintem jol nez ki. Az asztalos temahoz ott kapcsolodik, hogy asztal. :-)
"radios elemes kulso homero nalam kizart. hidegben nem josolok hosszu eletet semmilyen elemnek, meg a fene akarja cserelgetni."
Hát ezt a kijelentést revizió alá venném azért.
1) Egyrészt mer NEM a hideg vágja galyra az elemeket...hanem pont a 70 fokos hőség - amikor rásüt a nap a cuccra. Minuszban az elem 100 évig tartja az áramot - és azt a pár impulzus-miliampert minusz 20 fokban is vidáman le tudja adni.
2) Az én kütyümben a múlt hónapban volt kerek 1 éves a 2 darab R6-os elem. A nyáron mértem (amikor lent volt velem a cucc a parton) - és 8-9 hónap után, az elemmérő kivágott jobbra - vagyis bóti állapotban voltak még az elemek. Pedig csak két sima Duracell...semmi extra.
Ja: az én kütyüm kivételesen 100 méter hatótávú (WS1600-as). Egy 30 méteres "szupermarkecesben" ennek a dupláját is simán kibírja egy elempáros. .
Pedig a rádiós az igazi. A külső hőmérséklet rendes (értsd: hőérzetnek megfelelő eredményt adó) méréséhez a ház sugárzó felületétől el kell vinni a mérőt.Meg minden egyéb sugárzótól is.
Ha a napos oldalon mérnél, nyáron bazisok, télen nem túl sok az eltérés felfelé, a sugárzó házfal miatt.
Az én mércém egy Aldi-s hatezer forintos kütyü. Egy elem a kinti egységbe egy évet bír ki. Nem papíradat, saját tapasztalat. A kertben egy fenyőfa törzsén van, másfél méteres magasságban. Télen nyáron árnyékban, szellősen, mégis esőtől védve, mert egy fenyőfa annyira zár, hogy ott nem esik eső.
A másik drótos mércém ki van téve a házfaltól egy méterre, és télen stabilan két fokkal mér fentebb, nyáron meg ha odasüt a nap, akár 15-tel is.
kizaros lista: 1. radios elemes kulso homero nalam kizart. hidegben nem josolok hosszu eletet semmilyen elemnek, meg a fene akarja cserelgetni. 2. lakasban fem cucc kizart. nem vagyok en robot hogy vasdarabok kozott eljek.
amugy nyilvan kiveszem a muanyag dobozbol, bar tenyleg viccel lenne ugy ahogy van bekeretezni.
asszem az lesz a vege, hogy mezei ikeas kepkeret paszpartuval, ugyanilyen keretekben vannak fotok, ugyis ki akartam rakni azokat is.
"De ha 12-es szárban gondolkodsz, ne feledd el, hogy 10-20ezret is fizethetsz egy valamirevaló marószárért! - ezért egy egész készletet kapsz 8-asból."
De a 12-esbe lehet 8-as marot tenni. Viszont a 8-asba nem lehet 12-est, amikor nagyritkan muszaj lenne.
Hello, felhajtani lehet, gondolom akkor leszedni is. Ez az ongora "fedele" vagy mije. Nem tükörfényes, inkább selyemfényű. Lehet, hogy eredetileg tükörfényes volt. Készítek képeket...
Tudomásom szerint Bernardo gépek forgalmazásával három cég fedte le az országot: nyugaton egy győri cég délen a pécsiek közép és keleten egy pest megyei cég (itt jártam is, de nem jut hirtelen eszembe a nevük)
Csak a kérdés vicces vagy a tárgy is az legyen? Egyébként én is gondolkodtam hasonlón de kimondottan azért mert engem zavarnak valamelyest a fémszínű műanyagok, szeretem ha valami az, aminek kinéz. A sima műanyaggal kevesebb a bajom. Ha én csinálnék valami hasonlót, akkor mindenképpen kioperálnám kütyüt a műanyag házából (már ha ez lehetséges) és csinálnék valami egyszerűt fémből. Vagy fából. De mindenképpen egy egyszerű, mértéktartó formát. Ez egy műszer, ráadásul az LCD grafikája kimondottan modern grafikájú, ha túl csicsás keretet csinálsz az elég anakronisztikus (értsd giccses) lehet. Persze ha vicces tárgyat szeretnél :)
Vigyázz viszont a kültéri elemre! Nekem néhány hét után eltűnt az előtető alatti riasztó dobozáról, amire csak simán rátettem. Szinte kizártnak tartom, hogy a szél lesodorta volna, tehát két verziót tudok elképzelni: - vagy elvitte egy szarka (nem nevetni! - képes lehet rá és van is belőle elég mifelénk) - vagy elvitte egy kétlábú szarka, aminek nagyon nem örülök, mert mi keresnivalója akad valakinek a riasztó szirénája körül? - lentről nem is látszott :((
(ez volt nyáron, felhívtam a LIDL-t elpanaszoltam a bajomat, azt szerettem volna elérni, hogy vásárolhassak egy külső hőmérő egységet. A kérésem azért nem volt abszurd, mert maga a kütyü két külön külső hőmérőt tud kezelni, de a dobozban csak egy darab van. A hölgy baromi készséges volt, külön nincs hőmérő de elkérte a címemet és megígérte, hogy egy komplett cuccot küldnek gratis. Azóta is várom lelkesen... Pedig olyan aranyos volt a hangja :)
és ha már offolok: kofic! Tegnapelőtt a Vacka Rádióban hallottam, hogy aznap volt Kófic névnap. Isten éltessen! :)
A 30ezres árkategória az a sáv, ami felette van az olcsóbb barkács daraboknak (amik között akadhat egészen használható is) és alatta az igazán jóknak. Én kevéssé ismerem sajna. Egyszer szemügyre vettem egy egymás mellett kiállított nagyobbacska Skil és zöld Bosch gépet, nekem például a Skil jobban tetszett, legalábbis egy dologban: mintha könnyebben és stabilabban mozgott volna a Skil liftszerkezete. Magyarul kevésbé tűnt lötyögősnek.
Az olcsó gépek közül többen vettek nagy Kinzót (12mm-es), az a baj, hogy már nem kapható. Nem tudom, a Ferm gépei milyenek? Az olcsóbbakat én most azért nem zárom ki eleve, mert elképzelhető, hogy 10-15ezerért megúszhatod a gépvásárlást, legalábbis első körben és ha tényleg intenzíven használod, akkor arra is rá fogsz jönni, hogy melyek a tényleg fontos szempontok. A12-es szár bizonyos profilméretek felett elengedhetetlen. Vagy vállalod ezt is, vagy türelmesen apróbb lépésekből próbálod megmarni ugyanazt, van amit lehet, és van amit nem... De ha 12-es szárban gondolkodsz, ne feledd el, hogy 10-20ezret is fizethetsz egy valamirevaló marószárért! - ezért egy egész készletet kapsz 8-asból.
Nem láttam élőben, de esetleg meggondolandó lehet egy 12-es Sparky http://arkoz.hu/szerszam/kat/49bfaaff8e5d4&limit=50 vagy amiről a napokban beszéltünk (de minden bizonnyal kínai klón): http://www.uni-max.hu/felsomaro-b268-2-000-w/d/ És most nézem ezt, 12-es és meglepően nagy a súlya: http://www.uni-max.hu/felsomaro-612-max/d/
nekem 1300ace van, 4-5 eve meg csak 1300W volt (zold).
nem rossz, van benne ero. a finomallito a magassaghoz, az azert nem tokeletes. a patronjat el lehet cseszni, es baromi dragan akartak masikat adni hozza, ugyhogy nekem nem rantja ki a szerszamot kitekereskor, mindig kell kicsit kuzdeni.
ha maroasztalban es sok kraftban gondolkozol, inkabb 12mm-es patronut vegyel.
sziasztok! Kérlek véleményezzétek, felsőmarót szeretnék hobby célra de jó minőségűt és olyant amit lehet gyári kiegészítőkkel bővíteni. Következőkre gondoltam: Extol Premium 1200W, Einhell REDLINE 1200W RT-RO55, Bosch pof 1200 AE, Bosch 1400 ACE. Egynelőre nálam a Bosch pof 1200 a befutó nem tudom hogy az 1400 as jobb-e nála annyival amennyivel többe kerül.
Valamint Güde Go 885 maróasztalról mi a véleményetek? Ilyen maró asztalra gondoltam, mivel így nem kel munkalapot síkba köszörültetni stb. Ugy tervezem, hogy köré építenék egy asztalt (vagy ha ugy tetszik ez lenne beépítve az asztalba) ez csak az asztallapját adná, fiokokkal stb építeném olyanra mint amit valki beszúrt ide mint router table. Vélemény?
Azt az alkatreszt nem lehet leszerlni ?Zomeben azert le lehet bontani . Furner javitas utan le kell csiszolni .Aztan johet a politur vagy a lakkozas . Az a tukorfenyes felulet ? Mert az nem PU.
De soha tobbet !!Feketet helyszinen politurozni meg csak-csak . De elotte a csiszolas az valami rettenet . Az a fekete szmotyi meg hetekre beszivodik a kezekbe .
Es nem vagyok hajcsar , csak hatekony. Nem akartam visszaelni a draga idotokkel :)
Nem annyira baromi nagy érték az, használtan ennél sokkal jobb állapotút lehet egy jobb havi fizetésért venni. Amúgy igazad van, itt a nappaliban tovább nem romlik, terítő van rajta, messze van a radiátortól, nem túl nedves a levegő, elvan ez akármeddig is, amíg össze nem gyűlik az anyagi tehetségem a javíttatáshoz. Különben megnézte egy asztalos már, de ő mindenképpen a műhelyébe akarta vinni, de a szállítást nem vállalta volna, igazából nem is értette, hogyan került ide :-) Na ő mondta, hogy ezen nem politúr van, hanem valami poliuretán alapú dolog, és ő is ugyanilyent tenne rá.
De most komolyan: ne őrjíts meg! Egy Bösendorfer zongra baromi nagy érték, azt rendbe kéne tenni - autentikusan. Ha most nincs rá lóvé, akkor kivárni, míg lesz. De hogy elbaltázzátok (már bocsi) valami más módszerrel......
az az 5 perc az 3 ev korul inkabb 30, valamint kiderul hogy lehet belole labirintust, kishazat, keritest, es meg a fene tudja mi mindent csinalni. Ha nem esik szet...
Akkójóvan! Csak a honlapjukon nem szerepel a TK 150, másrészt valaki korábban konkrétum nélkül említett valami másik céget, akik szintén forgalmaznak (-tak) Bernardót. Akkor még egyszer köszönöm! Már puhítom az asszonyt...