A lábaknak az a része ami a lapban van, el van vékonyítva, vagyis van egy váll, amin az asztal lapja felfekszik. Ez a káva valójában nem is káva, csak egy dísz, takaróléc inkább, ami az asztallaphoz és a lábakhoz van ragasztva. Kinyitva max 165 széles (120 az átmérő). Ha van hajlandóság az asztallábat láb közé venni, kinyitás nélkül is elfér hat ember, persze így kicsit kényelmetlen. Az alja is le lesz lakkozva, csak már nem bírtam tovább :-) A hajlításról : kb 2,5-3 centi vastag az anyag, 7 centi magas, és kb vastagság-2mm mélyen van bevagdosva. Ha pont úgy irdalod be, hogy ne lehessen a kívántnál kisebb ívre hajlítani, akkor a vagdalt részeket is össze lehet ragasztani, ha fontos a statika. Ez viszont nem könnyű, és azzal a hátránnyal jár, hogy ilyen (relatív) nagy ívnél a túl kevés vágás kell, ami miatt a külső rész nem íves lesz, hanem sokszög. Ezért azt találtam jobbnak ha sűrűn vagdosom, mert így sokkal könyebb rögzíteni (nem akar annyira kiegyenesedni) és a látszó oldala szebb. Ha a belső oldal és/vagy az él is látszana, nagyon könnyen el lehet tüntetni a vágásokat egy vékony (max 3mm) lap ráragasztásával (a kőris a legjobb anyag ilyesmire, legalábbis a nekem elérhetők közül). Aztán lehet ezt variálni, mert a külső oldal is könnyen 'furnérozható' , úgyhogy a vagdalt lécet bármiből meg lehet csinálni, és 'furnérozni' a látszó oldalt is. (Vagy svartnizni, ha ez a jobb szó, nem tudom). A vagdalás távolságára egyszerű képlet nincs (a fűrészlap vastagságától is függ, én egy nagyon vékonyat használtam), de valahol olvastam olyat, hogy csinálsz egy bevágást, felfordítod a lécet hogy a vágás legyen felül, aztán felemeled a léc egyik felét , megméred hogy mennyire lehet megemelni (x) és hogy milyen messzire mértél a vágástól (y). A vágásnyom szélességéből meg az x és y felhasználásával ki lehet számolni valahogy.
Jó lett! Akkor a lábak csak a lapba vannak beeresztve, a kávával semmi rögzített kapcsolatuk sincs? Mekkora kinyitva? Gondolom, hatszemélyes lehet, de ha így betét nélkül ilyen dög nehéz, elgondolkodtató, miből legyen az, amit én szeretnék, és nagyobb is kéne legyen. Az alja így marad, vagy csak türelmetlen voltál, és így fotóztad? Én ugyan csinálok néha olyat, hogy a nem látszó részeket ott egye a fene, csak azért kérdezem, nem lehet-e gond, hogy az asztallap egyik oldala kezelt, a másikon meg nedvességet tud felvenni? A hajlítás is érdekelne, milyen méretű anyagba milyen mélyen és távolságban vágtál hornyokat?
Szerintem mikor tervezték a gyalugépet csak számoltak a különböző erőhatásokkal,valamint a biztnságos üzemeltetéssel és annak a függvényében gyártották le az alkatrészeket. Vagy legalábbis remélem :).
minden hosszlyukfuro ilyen. gondolj bele, utanna meg ebbe tesznek egy bo 10 centis furot, es szinte tisztan oldaliranyba dolgoznak vele ugy, hogy az anyagot egy felmeteres karu karos attetellel nyomjak baromi erosen....
Uraim meggyőztetek, hogy létezik ilyen megoldás. Nekem továbbra sem tetszik. A csapágyházból kiálló tengelycsonk elég hosszú és még erre jön a tokmány és ebbe a fúró. Kicsit hosszúnak érzem az erőkart. Az a tengelycsonk sem lehet valami vastag ha a késtengely átmérő 65mm. Egyszóval kicsit nagynak érzem a terhelést. Nemrég láttuk itt egy gyalutengelycsonk letörését. Ez magánvélemény.
Az Elektra Beckum gépen biztos mivel azom van és szerintem a Güde-nél is a tengelyről az előtolóműnek a hajtást nem ékszíjtárcsán keresztül történik, hanem egy sima laposszíjjal ami csak a tengelyre van ráfeszítve. Amit ékszíjtárcsának látsz az csak egy lap. Volt nálam olyan elektra beckum kombinált gyalu amin nem tokmány volt, hanem ez a lap volt felcsavarozva. Ékszíjtárcsa csak a motor által meghajtott végén van. Lefotoztam hátha így egyszerűbb elképzelni, kicsit sötét, de remélem kivehető:
Most akkor azt tisztázzuk hogy ez milyen típus. Mert olyan nincs hogy GÜDE de HYUNDAI néven gyártották. A tengely végén milyen kapcsolódási lehetőség van? Mert amit Deathstar82 ELEKTRA BECKUM -ról linkelt azon a tengely végen van tokmány. 55078 - GADH 260/230 V simító és vastagológyalu használati utasításban látható hogy a tengely mindkét végén anya tartja az ékszíjtárcsát. Nem tartom valószínűnek, hogy ide rakható fel a tokmány. Ez csak az én okoskodásom.
A GOOGLEen rákerestem és ott írják hogy tartozéka, vagy mi. :) Megnéztem és a tengely végén van csatlakozási lehetőség. Hogy asztal, meg ilyenek is vannak e hozzá arról nincs infóm.
Helló. Nekem egy Elektra Beckum HC 260-as gyalugépem van mondhatni ugyan az a gép más néven, meg az enyémen még nem állítható az előtolás. Így gondolom ugyanolyan hosszlyukfúró szupport tartozik hozzá. Anno én néztem és van is hozzá, azt mondták hogy olyan 70.000 Ft. Ez Metabo ár, mert ők vették át. Lehet hogy ennél olcsóbban meguszod én Nekem ennyiért drága volt. http://www.vatera.hu/elektra_beckum_kombinalt_gyalugep_159780764.html
Szerintem kizárt, hogy ehhez a típushoz lehessen hosszlyukfúró szupportot használni. Egyik oldalon van a késtengely meghajtás, a másik oldalon az előtolás meghajtás. Semmi nincs úgy előre kialakítva, hogy akár szerszámbefogás akár az asztalmechanika felszerelhető legyen. Saját logikám alapján ez magánvélemény és nem kioktatás. Lehet hogy tévedek.
a rautodo panttal nem lesz jo a belulre tett vastagitas. mert az ajto belso sikja, amire a pand felfekszik, kell legyen a kava sikja. ha a pant felfekvese benne lesz a szekrenyben, akkor nem fog kiemelni elegge, es nem lehet kinyitni.
A forstner vezetőcsúcsával vigyázz, könnyen átlyukaszthatod a lapot, inkább marós feladat ez. Azt nem lehet, hogy az ajtó belső felére enyvezel/csavarozol egy csíkot vastagításnak, amiben már lazán elférne a zsanér talpa ?
Vettem egy 2006-os 55078 GÜDE GADH 260W kombinált gyalugépet. ( Illetve ez még hyundi néven készült) Szeretnék rátenni egy hosszlyukfúrót, de a güdénél nem találok hozzá pedig írják hogy tartozékként meg lehet venni.
Ha valaki tud ötletet adni, legyenszíves segítsen.
A szék nem ehhez az asztalhoz való (csak próbából tettem mellé amíg nincs másik), a pác a komódhoz akart készülni (lakkozás előtt még tökéletes volt, utána kicsit sötétebb lett, de nem bánom). Szeszes Perla pác, bíbor, cédrus és gesztenye keveréke + némi univerzális piros és okker színezőpaszta (mert a bíbor pác nem lett elég). Ezen van három réteg Köber selyemfényű (1800Ft, de maradt is) és egy réteg Trinát Aqualakk (ami a lépcsőből maradt). Csiszolás a pác előtt 180-ig, majd a rétegek közben csak a harmadik lakk után, 180-as papírral (ha korábban csiszolod, könnyen sérül a szín). A lábakat először csak beeresztettem a lapba, de úgy nem volt elég stabil, ezért átlyukasztottam a lapot, beslicceltem a lábat a közepén és beütöttem felülről egy éket. A láb 75*75mm , a lap 36mm, minden tömör kőris. Kb 60 kiló (felfedeztem több, még nem ismert kisbolygót mikor egyedül forgattam a lábáról a lapjára úgy, hogy ne érjen közben földet).
Eredetileg azt terveztem, hogy a kávát vékony lapokból ragasztom össze, sablonba szorítva, de így is épphogy elég lett az anyag, és sokkal egyszerűbb is volt beirdalni. Vasalat : Mote, teljesen jó, merem ajánlani. Mivel a káva itt együtt csúszik szét a lapokkal, a vendéglap tárolását a spájzban lehet megoldani.