Keresés

Részletes keresés

Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46174
Előzmény: Paco155 (46173)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46173

Belenéztem a Festo árlistába. 

 

Azt azért lássuk be hogy akármennyire szellemi termék, meg a munka remeke, egy darab felsőmaró fej 8 mm-es szár esetén nehezen igazolható az 51200 forintos ár.... (37 oldal alja)

 

 

Előzmény: Bubi504 (46168)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46172

"Fogalmam sincs, kié a Festool, de azon sem lepődnék meg, ha közös kézben lenne valamelyik másik nagy gyártóéval."

 

Ezt találtam, de ez a nagy semmi: :)

http://investing.businessweek.com/research/stocks/private/snapshot.asp?privcapId=51614030

Előzmény: Soká (46171)
Soká Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46171

"A minőség leírására nincs műszaki paraméter..."

 

Bocsánat, de ezzel az okfejtéseddel most nagyon nem értek egyet. A hifis hasonlatot azért nem érzem jónak, mert a hifi egy nagy kivétel a műszaki termékek között, nem feltétlenül a műszaki paraméterei alapján értékeljük, hanem a lehető legszubjektívebb módon, a fülünk alapján. Ha most csak az lenne a kérdés, hogy kinek a Festool, kinek a Hitachi megjelenése tetszik jobban, akkor ülne a hasonlat, de egy excenter-csiszoló tulajdonságai ennél sokkal földhözragadtabbak, az, hogy mitől nem porol, mitől nem rezeg feleslegesen, az kideríthető műszaki megoldások eredménye.

Csak szét kellene szedni a két összehasonlítandó gépet és egy megfelelően felkészült ember számára kiolvasható nem csak a különbség, hanem a dolgok hatásmechanizmusa is. Nem kizárt, hogy a Festoolnak (és nyilván más márkáknak is) vannak olyan megoldásaik, amit levédettnek,  így aztán a konkurencia vagy fizet a használatért vagy beéri az egyszerűbb megoldással, cserébe kedvezőbb árfekvésben. vagy kitalál egy harmadik megoldást...

 

Én nyilván nem fogom megfejteni a Festo "titkát" tényleg csak azért érdekel, mert van például két szalagcsiszolóm, az egyik drága, a másik olcsó. Az olcsó egészen kedvező benyomást kelt, egyetlen nagy bajom van vele, porol. És szinte biztos vagyok abban, hogy nem lett megfelelően kialakítva, méretezve az a rész, ami a por elvezetését hivatott megoldani. "Egyszerű" aerodinamikai részletről lehet szó, amivel a tervezés során nem foglalkoztak rendesen. Az, hogy a Festo (és társai) jók valamiben, az sok tekintetben azon múlik, hogy a tervezéssel foglakozó szakemberek mennyire felkészültek, mennyire értik, látják át a dolgok hatásmechanizmusát.

 

Én azért a többi nagy márka esetében kevésbé gondolom, hogy ennyire negativ konnotációja lenne a profitmaximalizálásnak. Mondjuk egy kék Boschnak nem a Festo a konkurencia, valószínűnek tartanám, hogy ha minőségben (és árban) Festo-szintre lépnének, azzal saját üzletüket rontanák. Én úgy gondolom, hogy nem a szakmai felkészültség hiánya miatt nem gyártanak még jobb minőségű szerszámokat a nagyok (Bosch, DeWalt, Makita, stb.) hanem mert abban az árfekvésben nincs kellő felvevőpiac.

Fogalmam sincs, kié a Festool, de azon sem lepődnék meg, ha közös kézben lenne valamelyik másik nagy gyártóéval.

Előzmény: Bubi504 (46168)
rferi Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46170

A fater fémcsiszoló volt az Ikarusban.

Gyerekkoromban onnan meg lehetett venni a hulladék plexit - igazi plexit, nem ezeket a mostani plexipótlókat, hanem azt a mostmár vagy nyolcvanéves vegyianyagot jelentőt.

A hulladékokból mindenféléket csinált és eladta.

Íróasztali ceruza- és tintatartó, falikép vésve, ékszeresládikák, stb. Mindenféle színben és még mintákkal is létezett ez az anyag!

Eszméletlenül értette a plexipolírozást! Olyan csoda módon ki tudta fényezni, hogy gyárilag se volt olyan!

Pedig baromi nehéz, mert még egyvalamit nem is említettél: ha túlnyomod a csiszolón, felmelegszik, és egyik pillanatról a másikra megolvad, és akkor azonnal egy rapcsos felületet kapsz, ami rosszabb, mintha az aszfalton húztad volna át a lemezt! :))

Előzmény: Törölt nick (46138)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46169

Nem csak a méret nem számít : rendeltem usából olyat (airless kiegészítőket) hogy 140centi volt az egyik csomag, egy küldeményben de külön csomagolva egy másik doboz ami 10 kiló (tömlő), benne egy rakás fúvóka, a végösszeg valami százezer körül volt - de így sem volt se vám, se áfa. Tök mindegy mit mondanak a jogszabályok, a valóság az, hogy minden azon múlik hogy mákod van-e vagy nincs.

Előzmény: kukucs33 (46161)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46168

"konkrétan milyen műszaki paramétertől jobb annyival egy Festo?"

 

A minőség leírására nincs műszaki paraméter. Odáig vissza kell menni a válasszal, hogy a gyártónak mi a célja ? Piaci részesedés növelése, versenytársak legyűrése minden áron - vagy viselni a dicsőséget ami a minőségi termékért jár. Koenigsegg vagy Pagani autómárkák, de hifi témákban még jártasabb vagy, ott is vannak olyan gyártók ahol nem az a cél hogy letarolják a piacot - na itt is hasonló a helyzet. Ahogy egy hifi termék minőségét nem tudod paraméterekkel leírni, úgy a Festool termékekét sem. Az árban nem (csak) a precíz gyártást fizeted meg, hanem azt, hogy ezek alapvetően _szellemi_ termékek : a mérnöki munka remekei. Süt róluk az átgondoltság, a kidolgozottság, a több éves fejlesztői munka piacra lépés előtt, a megbízhatóság, az innováció, a tartósság és a minőség. A Dewalt, Makita, stb gyártók más filozófia alapján működnek, ott a profitmaximalizálás az egyetlen cél.

Előzmény: Soká (46121)
kukucs33 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46167

bakker, elkavartam: Szóval a pék az legyen csak könyvelő, bár a péknek sem eszköze a gyalu...

Előzmény: kukucs33 (46166)
kukucs33 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46166

Hát igen, ez egy szép téma :-)

 

Én direkt csak a külföldi vállalkozótól magyar, adószámmal nem rendelkező magya polgár közti árumozgásra tértem ki. Tán ebben a körben (hobbista asztalos) ez a legesélyesebb.

Az még érdekes lehet, ha egy (akár EU-s) adószámmal rendelkező pék vállalkozó az asztalkészítő hobbijához rendel cuccot, hiszen hiába* az adószám, ha a gyalu nem éppen a könyvelés célszerszáma... :-) No, de ez már tényleg messzire vezet :-)

 

*vagy mégsem?

Előzmény: Alex Raps (46164)
kukucs33 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46165

OK, akkor így kerek a történet :-)

(van némi közöm a témához, ha nem is a napi gyakorlat szintjén, ezért pontosítottam)

 

A közös rendelés részt Sokának szántam, megerősítendő az általad mondottakat, csak jól nem írtam oda végül :-)

Előzmény: Paco155 (46163)
Alex Raps Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46164

Ebben a közösségen belüli értékesítős képletben nem csak az fontos hogy ki számláz*, hanem az is hogy kinek. A kinek kérdéskörében pedig a következők vannak:

 

1. Vállakozás;

2. Magánszemély;

 

További alábontás:

 

Vállakozás:

 

1. Van néki közösségi adószáma (itthon fizeti meg az áfát a 12A60 és a 1265 számú nyomtatványban);

2. Nincs közösségi adószáma (ilyenkor az értékesítés helyén keletkezik szerzéskor az áfafizetés kötelme, ergo kap egy áfával növelt értékű számlát);

 

Magányszemély:

 

1. Adószámmal rendelkezik (vállalkozó)

2. Adószámmal nem rendelkezik (Biedermeier János) ->kap egy áfával növelt értékű számlát

 

Adószámmal rendelkező magánszemély alábontása:

 

1. Vállalkozó adószámmal (kap egy áfával növelt értékű számlát)

2. Vállalkozó közösségi adószámmal (itthon fizeti meg az áfát a 12A60 és a 1265 számú nyomtatványban)

3. Önálló tevékenységet végző magánszemély (hetessel kezdődő adószám)->Lófasz a seggébe mert egytekintet alá esik a Biedermeier Jánossal

 

Szóval ennyire egyszerű. :)

 

*van-e közösségi adószáma v. nincs?

Előzmény: kukucs33 (46161)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46163

Igazad van, rosszul fogalmaztam.    Helyesen: "EU ból rendelt csomag esetében nem fizettem KÜLÖN áfát a magyar szerveknek". :)  Azt meg hogy az eladó hogyan intézte, én magasról..... Nekem azon az áron jött amin megrendeltem, és a posta sem szórakozott hanem egyből idehozta.  Az US rendelés ami a vámot megjárta (mármint én tudok róla, hogy megjárta) .   A vámos tényleg papírból dolgozik, és a posta be is kérte őket, én meg mondtam, hogy bontsák fel a dobozt minden ott van benne. :)  

 

Közös rendelést én is így gondolom.  Ki kell előre számolni.

Előzmény: kukucs33 (46161)
kukucs33 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46162

Szolákiában -> Szlovákiában

Előzmény: kukucs33 (46161)
kukucs33 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46161

Az ÁFA-t minden esetben a végső forgalomba hozatal (felhasználás) helyén kell megfizetni, ez Uniós szabály - az, hogy nem alkalmazzák veled szemben az lehet küldő cég mulasztása is, de lehet, hogy csak nem vetted észre és már megfizetted a számlában. Az Uni-max pl. Magyaroszágra a 27%-os ÁFA felszámításával számláz, hogy hogyan számolják el Mo. felé nem tudom, de így korrekt a dolog, nyilván ez a webshop esetében szabályozva van. Egy másik verzió az volna, hogy ÁFA nélkül számláz és nekünk itthon kellene elszámolni az APEH felé valahogy, de ez magánszemélyek esetén bonyolult és megbízhatatlan megoldás - létező, de a napi gyakorlatban nem igazán járatos. Vagy Szolákiában megveszed az ottani kisker boltban, határlépés igazolásával visszaigényelheted az ottani ÁFA-t és itthon elszámolsz az APEH felé, de ez nekünk ugyebár a konkrét számok ismeretében nem éri meg :-), csak az elvi lehetőség miatt írtam, mert visszafelé is így megy (ha Mo.-n vásárol egy szlovák felhasználó, neki már megérheti ezzel bíbelődni, ott pl. a helyi önkormányzatoknál kell bejelentetni az ilyen forgalmat).

 

Összeállni többeknek akkor érdemes, ha a konkrét esetben minden várható költséget figyelembe véve kedvezőbb a vége, de általánosságban nehéz pro vagy kontra megmondani a tutit :-)

 

Egyébként a finánc a csomagot nem látja első körben, papírokból dolgozik. Ha az alapján felébred benne a kíváncsiság, csak akkor rendel el szemlét. Szóval, ez esetben a méret nem számít :-)

Előzmény: Paco155 (46159)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46160

Inkább a türelmem nagy. :)

Előzmény: Alex Raps (46158)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46159

Ez egy jó kérdés, mert amit én eddig euból rendeltem arra nem jött rá semilyen vám vagy áfa (nagyon helyesen hiszen elvileg únió van vagy mijafene).

Ami usából jött az éppen a vámhatár alatt volt összegileg (150 eur), de bőven az áfahatár fölött  (magánszemélytől 45 eur, netes rendelés esetén 22 eur).   Ráadásul jó nagy doboz szóval nem kerülte el a vámosok figyelmét.

Közös rendeléssel az lehet a haszon, hogy az ÁFA-t a számlaérték alapján kell fizetni de ebbe belatartozik a szállítási költség is, ami ha többen rendelünk többfelé oszlik (így az áfája is).  Viszont a több cuccnak arrafelé magasabb a szállítási költsége, mert kint még működik az, hogy "ami kisebb és könyebb azt olcsóbban szállítjuk".

 

 

Előzmény: Soká (46156)
Alex Raps Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46158

Rendkívül jó lehet Kend kézügyessége. :)

Előzmény: Paco155 (46157)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46157

Igen.

Előzmény: Alex Raps (46155)
Soká Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46156

Köszi! :) A koordinátákat nem néztem, de az volt az érzésem, hogy a Nagytétényi úton van ;)

 

 

vám ügyben: akkor nem érdemes többeknek összefogni és közösen rendelni, mert ha nagyobb a doboz mérete, úgy hamarabb kerülünk a hivatal "látókörébe"?

 

vajk, nekem egyetlen barátom van, aki az apehnél dolgozott, rendesen meghajtották őket. Ha csak az ügyfélszolgálaton dolgozókat nézem, ők is folyamatosan nyomják.

Előzmény: Paco155 (46153)
Alex Raps Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46155

Excenter csiszolóba? :o

Előzmény: Paco155 (46150)
kukucs33 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46154

Az mindig is úgy volt, hogy magánforgalomban egy bizonyos összeghatárig (ez változhat időnként, de áruféleségtől független), vagy bizonyos termékkör(ök)ben a mennyiségtől függően vámmentes a behozott áru. Az ÁFA-t meg az Uniós beszerzés után is meg kell fizetni. Más kérdés, hogy ezt az eljáró pénzügyőr mennyire veszi komolyan/szigorúan. A postaforgalomban automatikusan hivatalból számolnak minden csomag után (héha kicsit túl is buzognak), futárküldeményeknél meg a futárcég vámügynöke és a hivatal közti kapcsolat egy erős befolyásoló tényező. Magánforgalomban még a vámérték (vámteher alapja) megállapítása is egy érdekes terület, hiszen ajándék esetében nincs pl. számla, stb.

Előzmény: Paco155 (46152)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46153

Bocs, egy utcával arrébb:    http://www.autolakk.hu/

 

Előzmény: Paco155 (46147)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46152

Nem szigorodik, ez már vagy 4 éve így van.

Előzmény: Soká (46143)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46151

Túl kicsi dobozokat rendelsz :)

 

 

Amúgy én sem vámról beszélek, hanem ÁFA-ról.  

Előzmény: Bubi504 (46142)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46150

Én használom.   Lakkozás köztes csiszolásához első lépésnek.

Előzmény: Alex Raps (46135)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46149

Nedvesen csiszolod vagy szárazon?

A nedves papírokra ha géppel csinálod (nincs meglyuggatva)  a 4000+víz   elvileg 8000 gridet kell számolni, tehát olyan a végeredmény mintha 8000-essel csinálnád szárazon, kézzel.

Előzmény: Törölt nick (46137)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46148

Az enyémek tépőzárasak.

Előzmény: Törölt nick (46139)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46147

Hogyne létezne. :)   

Ahogy repgépes is írta egy csomó finomabb van.   Mit gondolsz az autófényezők 400-assal csiszolják ki a festékből, meg a lakkból a hibákat?  :)  Meg a festék alá a kittet is valami finommal illik. 

 

Ha ide besétálsz neked is adnak. :P

 

47.397285,19.000601

Előzmény: Soká (46133)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46146

Igen, ott csak collos méretek vannak, nem túl nagy választékban, de külföldiek szerint is megfelelő minőségben igen jó áron. Nekem is vannak unimaxosak is, ezek ugyanazok minőségben. A másik ebay bolt ami jó, nagy a választék de picit több a szállítási díj : 

http://stores.ebay.com/Super-Carbide-Tools?_rdc=1

 

 

Előzmény: Soká (46143)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.14 0 0 46145

A tépózáras alatt a valóban tépőzáras verziót értem ahol van bolyhos és horgos oldal amik össze tudnak akadni.

Az öntapadós alatt pedig ragasztóval bekent, majd egy védőfóliával takart csiszolópapírt értek.

Előzmény: Soká (46140)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!