Keresés

Részletes keresés

gdzsozy Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46229

Dehogynem próbálkozunk.

 

csak azt próbadarabnak hívjuk.

 

:))))

 

Azért nem csináljuk külön külön mert egy ajtó legyártása, mondjuk kontraprofillal is legalább 3 beállítást követel, aminéál mindig el kell állítani azt ami már be volt lőve.

minnél többször próbálkozol annál több a hiba lehetőség.

sokal célszerűbb szerintem egy próba darabon beállítani a munkafázist, majd letolni hozzá az összes alaktrészt, majd a következő műveletnél a próba darabhoz legyártani az ellendarabot és ha az jó akkor az összes többit.

 

 

Én azt útálom ha van egy kiforrott technika amit használunk és működik majd jön valaki aki újítani akar, és csak megy vele az idő amig próbálkozik.

A templomi ablakoknál a pap akarta gyorsítani a dolgokat és beledumált sietette a marást a tudtom nélkül a kollégával, aminek az lett a eredménye hogy 1munka műveletet kihagytak, ami miatt a "sürgős munka" 3 napot csúszott.

 

ami össze volt készítve anyag hogy abból kört ragasszunk nem lett összeszámozva a marás előtt.

A pap siettette a marását és saját kezűeleg adogatta az anyagokat a marógéphez, majd segített az összeragasztásnál is, csak sajnos a sorrenden változtattak, így az ívek megváltoztak, és nem adták ki azt amit szerettünk volna.

 

eredmény: ujra kell gyártani az összeset.

 

Tanulság: ha ostorral a kezében áll felettünk egy hajcsár és gyorsabb tempót követel egy egyedi munkánál akkor is be kell tartani a megtervezett műveleti sorrendet.

Előzmény: halaloszto (46221)
gdzsozy Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46228

Ezt szerintem meséld el Sanyibátyámnak aki 83 évesen még mindig asztalosmesterként dolgozik és a város kb 200-250 kapuja dícséri a keze munkáját a több ezernyi más munka mellett ami még találkozhatsz ha Egerben jársz.

 

Én nem láttam nála Festtol gépet. bár a műhelye nem nagyobb mint az enyém.

 

hogy mit mondana neked azt nem tudom, de amikor a mestervizsga megszerzése után büszkén elmentem hozzá hogy most már én is mester vagyok nem csak ő, (ezt nem említettem neki) kihívott a műhelybe és elővette a kb 30 éves keretes fűrészét (azt a fajtát aminek a két fogantyúja, a fűrészlap befogója és a merevítő léc fából van és a két nyél rész közt sodort zsinór feszíti a lapot)

 

ezzel a fűrésszel 2db  2x2cm-es keményfa lécbe vágott olyan csillag alakú csapot amit még nem láttam majd összenyomta őket és azt mondta: így készítettük a te korodban a sétapálcákat...

 

gyanítom a fűrész nem festool volt. viszont szakember aki használta.

Előzmény: Alex Raps (46206)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46227

Öööö...

Semmilyennel.

Tömör fával dolgozgatok többnyire.

 

Mostanában lesz bútorlapos melóm, pótlást készítek egy gyári szekrényhez, de az laminált.

Azt meg majd levágatom.

Tudom!

Ahhoz már mm-es adatok kellenek.

Nem is lesz olyan élmény...

Előzmény: Bubi504 (46226)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46226

Furnéros bútorlapot (konkrétan) milyen lappal vágsz ? 

Előzmény: Törölt nick (46224)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46225

Írtam pár gondolatot a 'tejfölösképűekről' is, de inkább nem küldtem el, mert mindig eszembe jut, hogy minden országnak olyan sorsa (vagy kormánya) van amit megérdemel, amit megválaszt, amit kitermel. Ahogy egy ember életét is kizárólag a saját döntései határozzák meg (minden ellenkező híreszteléssel, meg néha a látszattal szemben) úgy a közösségét is. Sok a birka, pont. 

Előzmény: gdzsozy (46223)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46224

"ha en csinalok 6db butorajtot, akkor eloszor csinalok egyet, es ha az jo, akkor a tobbit."

 

Huh, ez nekem nem menne!

Mire végére érnék az elsőnek, elmenne a kedvem a többitől.

Nem azért, mert nem szeretem csinálni, hanem ugyanannak mégegyszer nekiállni már nem lenne olyan élvezet, kihívás.

 

Egyébként én úgy dolgozok, hogy fejben kialakul a terv nagy vonalakban, készítek valami fecnire egy óvodás skiccet a behatároló méretekkel, a többi menet közben alakul.

Van olyan, hogy elszúrok valamit, de ezzel együtt is simán belül szoktam maradni a szokványos anyag ráhagyás mértékén.

 

Ez szerintem embertipus függő, van, aki jobban szeret mm-re kiszámolt adatokból dolgozni, mindent lépésről lépésre megtervezni, én jobban szeretem, ha nincsenek előre aprólékosan lefektetve a "szabályok".

 

(Pár éve közösen nyaraltunk Horvátországban egy házaspárral. Az egyik kirándulásunk alkalmával elindultam valamerre, mire a csaj bédekkerrel a kezében azt modnja: "nem arra, erre kell menni".

"Na, akkor ti menjetek arra, én meg megyek az orrom után." Hát valahogy így.)

Előzmény: halaloszto (46221)
gdzsozy Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46223

Te vagy a kedvenc íróm mostantól!

 

:)

 

olyan szépen írtad le ezt:

 

" Ha itt mindenkinek lenne pár ezer euró nettója minden hónapban, akkor nem szarakodnánk ilyenekkel.."

 

Igen ez a nagy gond amiről írsz.

Én szerencsésen itt ülök a nagy kaki kellős közepén miskolcon, ahová nemhogy a Euró nem jön el, de még forint sem csordogál. ( Bár van egy két tejfölösképű soha még nem dolgozó képviselőnk aki szerint 47000ft bőben elég a megélhetésre -bár ő 1.5 milliót kaszál havonta)

na de ne politizáljunk.

lényeg hogy vállalkozónak lenni rossz. talán azért érzem így mert soha nem akartam senkit megvágni, így aztán soha nem is kaszáltam olyan összeget amiből elérkezett volna a kánaán.

 

A zsebben rég nem marad kölőpénz. régen volt mindig 1-2-5 ezer forint minden mellett a szórakozásra is. Ma nincs. valamelyik nap gondoltam erre épp és azt kell megállapítanom hogy míg régen a damilt peca közben szaggattam mert elérett a sok használatban, most a bot táskában érik el a zsinór, mert arra már nincs pénz (vagy legalábbis a feleségemmel szemben nincs képem megjátszani azt hogy én elmegyek párezerért pecázni, neki meg marad a sutban ülés, mert amit ő szeretne arra megint nem marad pénzünk.

 

így most a legnagyobb öröm az amikor be van fizetve minden számla, és még az autóba is tudtam tankolni miután hazajöttünk a bevásárlásból.

 

új gép.... szép álom.

Előzmény: Bubi504 (46187)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46222

Nem az a lényege a Festool-nak, hogy egy termelő üzem minden gépe ilyen legyen. Nem vált ki egy lapszabász- vagy marógépet, nem is akar. Az egyik cél az, hogy a helyszíni, befejező munkákat el lehessen végezni a helyszínen, ne kelljen minden vágásért, illesztésért visszarohangálni a műhelybe, és persze az igényes, de helyszűkében levő hobbistáknak is legyen lehetőségük olyan dolgokra amikre csak nagy szenvedések árán lennének képesek. A másik csapásirány a hiánypótlás : olyan gépeket gyártani amit más gyártó nem tud (na jó, nem akar :-) vagy nem olyan minőségben mint ők, vagy nem olyan ötletes részletekmegoldásokkal. Ilyen a Domino, de a csiszolóik között is vannak olyan, kevésbé ismert típusok amiket nem láttam még más gyártótól, vagy ha most már van is, ők kezdték el először. 

A hobbista, ha már megvette a multifunkcióst asztalt (mert _nincs helye_ külön maróasztalnak és körfűrésznek !) ráér rakosgatni, nem olyan vészes ám. Ha a fűrészt teszed bele, azt asztallappal együtt cseréled, kevesebb mint fél perc alatt. Bírják az alkatrészek, hidd el, nem zamakból vannak.

A helyszínre vonuló asztalosnak (ott, ahol van is ára a munkának) számít az idő is - ne kelljen minden vágásért a műhelybe rohangálni, és a felpakolás a harmadik emeletre nem mindegy, hogy 10 perc vagy fél óra, stb. Neki viszont a műhelyben ott vannak a telepített gépei. 

 

halaloszto Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46221

ez kicsit (csak reszben persze) megintcsak hobbi-profi kerdes. egy hobbista kiserletezik, probalkozik. egy profi terv szerint dolgozik. 

ha en csinalok 6db butorajtot, akkor eloszor csinalok egyet, es ha az jo, akkor a tobbit. de meg akkor is fosok minden muveletnel, hogy ha ezt most elszurtam, akkor mind az otot elszurtam. a profi nem probalkozik, nem mar es fureszel felvaltva. megtervezi az osszes alkatreszt, es fix sorrendben legyartja az osszeset egyszerre. eloszor mindet leszabja, aztan minden marast megcsinal.

 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (46219)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46220

pontosan ezert tettem be. hogy a minoseg kerdest muszaj elsokezbol megvizsgalni, mert a nevhez tapado tortenelmi tapasztalatokra mar nem lehet hagyatkozni.

 

ugyanez van pl a BD-vel is. hasznalt 20 eves bd gepet lehet hogy megvennek, de ujat semmikeppen sem, mert azok einhell kategoria.

 

Vajk

Előzmény: spapda (46217)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46219

Nézegettema festool honlapján a videókat.

Nekem egyedül ez nem tetszik a festoolban. Egy gépálványt vesz az ember, ahoz körfűrész adaptert, felsőmaró asztalos adaptert stb. és állandóan lehet átszerelni. Igaz hogy helytakarékos megoldás, de piszok kényelmetlen állandóan átépíteni a gépet. A sok átépítés miatt meg hamar tönkremehetnek a menetek, szorító anyák amiket nem lehet csak olyan egyszerüen pótolni. Ráadásul piszok időigényes az átszerelgetés még 1 alkalommal is, ha viszont napontaa már 10 alkalommal kellene átszerelnem akkor a fenébe kívánnám a kitalálóját. Jó, persze lehet venni több gépálványt is, de akkor meg a helytakarékos megoldás előnye veszik el és piszok drága is.

 

 

Előzmény: Alex Raps (46206)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46218

Az a vízszintes szorító a plexi burkolattal mondjuk nekem sem tetszett, tényleg látszott, hogy sokszor csak útban volt neki.

A kettős elszívás viszont elég hatékonynak tűnik, külön figyeltem, hogy mennyi forgácsot szór ki az asztallapra, de szinte semmit. Enyire jó elszívású gépet még nem is láttam. Igaz, hogy szinte mm-rekre állítja a burkolatot az anyag tetejétől. 

Nekem azért csorrant rá anyálam, mert nekem csak egy házi készítésű maró asztalom van amit éppen most alakítok át hogy a nagy 12-es marószárú gép is beleférjen. 

 

 

Előzmény: Törölt nick (46210)
spapda Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46217

Ez nem lep meg, de milyen minőség? Mert a Milwaukee például nem tűnik gagyinak, főleg az árai alapján (a Volvo is kínai tulajdon, mégis más színvonalat képvisel, mint a kínai autók). Mondjuk a Ryobi más árkategória, csak nem tudom, hogy az áráért megkapom-e mondjuk a zöld Bosch színvonalát (persze picivel olcsóbban a német-kínai-miskolci márkánál), vagy túlárazott, és semmivel sem jobb a noname cumóknál és az Einhell kaliberű kínai produkcióknál?

Előzmény: halaloszto (46214)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46216

szetszedtek darabokra, jo sokra. a haztartasigep pl az electrolux-e.

Előzmény: rferi (46215)
rferi Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46215

Ezek közül azért az AEG nagyon durva...

Csodálkozom rajta, hogy a németek hagyták veszni az egyik legrégebbi világmárkát

Előzmény: halaloszto (46214)
halaloszto Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46214

http://www.ttigroup.com/en/our_brands

 

egy kinai ceg, aki kilora megvett egy csomo markat/cimket. 

 

Vajk

Előzmény: spapda (46184)
kofic Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46213
Előzmény: darki2 (46212)
darki2 Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46212

Egy fényképet szivesen megnéznék a maróról ,ami hassználhatóbb mint a festo .Gyári ,vagy jól átgondolt kis ipari?

Előzmény: kofic (46205)
GPS Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46211

 

"És van egy GEX125 - ég és föld."

 

Hát (szinte) pont ilyennel dolgozok én most - csak zöldben.

 

Tényleg jó gép - legalábbis ahhoz a CMI-hez képest, (amitől kevesebb mint 24 óra alatt meg is szabadultam) - hát ez maga a wellness-csiszolás :-)

.

Előzmény: Bubi504 (46208)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.16 0 0 46210

Ahogy néztem a videót, egyre inkább arra gondoltam, Spagnuolo kolléga szépen elmagyarázta, mennyire korszakalkotó világszám ez a maró rendszer, felvette érte a szép összeget (természetesen nem ingyé áradozott), aztán eladta -ajándékozta -pakolta, és soha többet nem vette elő.

Már ha nem csak a videó idejére kapta.

 

Összesen két fícsört találtam benne, amit tudnék díjazni: a vezető szinteltolását gyaluló maráshoz, és a dupla elszívást.

De pölö az a vízszintes szorító funkció több gondot okoz, mint amennyit megold, rossz volt nézni, mit szerencsétlenkedett az anyagtovábbítással.

Az emelés pedig nekem túl gyorsnak tűnt, bár bevallom, beletekergettem a videóba, lehet, hogy van rajta finomállítási lehetőség.

Az enyém érzésre fele ilyen arányban emel, de a végső beállításhoz az sk. tekerőkar helyett így is a gyári markolatszerű kütyüt veszem elő, ha nagy pontosságra van szükség.

 

Félreértés ne essék, tudnék értékelni egy-két Festool gépet a műhelyemben (egy excentert mindenképpen), de erre valahogy nem csorrant rá a nyálam, akkor kéne, ha nem lenne ez a könnyen sutba vágható asztalom, és egy teherautóról leesett darabhoz tudnék hozzájutni.

Előzmény: Törölt nick (46204)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46209

A csavarbehajtóról (mint kivételről) csak lustaságból nem írtam :-) az már tényleg luxusszagú. 

Előzmény: kofic (46202)
Bubi504 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46208

Teljesen jól látod, semmi köze a tömegnek a vibrációhoz. Nekem is van Bosch (PEX400) de még a régebbi széria (http://www.rotopino.com/bosch-pex400ae-orbital-sander,109)

és van még ennél is gagyibb noname szarom is. Ezek zsibbasztanak, nem kicsit, hanem nagyon (és fülsértő a hangjuk is). És van egy GEX125 - ég és föld. Na nem Festool :-) de már "elég jó" kategória, ez már inkább a talpán csiszol, nem a tenyereden. 

Előzmény: spapda (46197)
GPS Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46207

 

"Le lehet csökkenteni a gép össztömegét, de akkor a talp tömegét kell legelőször lecsökkenteni,..."

 

Rosszul gondolom én, hogy esetleg a tengely koncentrikus (!!!) szakaszára, egy jó szögben és méretben elhelyezett ellensúly - nagyban orvosolná a ház rezgését?

 

Elvégre a dekopírfűrészekben is van egy igen jelentékeny ellensúly - ugyanebből a célból.

 

Tehát arra gondolok, hogy az excentrikus rész attól még vidáman excenterkedhetne - hogy a gép tengelyét (vagyis a házat) viszont úgymond "megfogná" egy elllensúly.

 

Vagy ezt már rég kitalálták? :-)))

.

Előzmény: Törölt nick (46199)
Alex Raps Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46206

A Festool-al meg tudod azt csinálni, hogy 30-40 nm-es műhelyben tudsz olyan helyigényű gépmunkát elvégezni professzionális minőségben és hatékonysággal amit hagyományos ipari eszközökkel 100-200 nm-en. 

Előzmény: Törölt nick (46204)
kofic Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46205

Latod nekem meg nem kellene egy ilyen : ) Van rendes marogepem,  csapozokocsival es mindenfele tartozekkal . A felsomarot csak nagyon indokolt esetben vettem elo . Van egy pici elmarom is, azzal viszont szeretek dolgozni, de az meg elegge behatarolt teruleten alkalmazhato . 

Előzmény: Törölt nick (46204)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46204

Nem vagyok szob én sem, sőt irigy sem vagyok, de ezért a gépért tudnék irigykedni :)

 

http://www.thewoodwhisperer.com/videos/festool-cms-router-table/

Előzmény: kofic (46202)
kofic Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46203

Ha mar igy a hi-fi felmerult hasonlatkent . Egyszer a japanok szetszedtek a magyar Etalon erositot, es meglepetesuk sommazata annyi volt, hogy "nem talaltunk benne semmit "

 

 

Regota nem hagyomanyos csiszolopapirokat hasznaltam a jobb elszivas miatt . 

 

A lyukakrol meg itt egy film : 

 

http://www.youtube.com/watch?v=xf2R81aFjdU

 

 

http://www.festool.hu/artikel/artikel_weiterleiten.cfm?id=486&CFID=27947873&CFTOKEN=84983096&jsessionid=2a302ca0e2451d574748TR

Előzmény: Soká (46185)
kofic Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46202

Gyakorlatilag szorol szora egyetertek a hozzaszolasoddal !

( Mellesleg a Lajta kb. 2 honapja tokeletesen ki van szaradva .)

 

 

Tobbszor fogadkoztam, hogy nem nyilvanitok velemenyt festool ugyben mert kb. a  3. hozzaszolas utan felbukkan a sznobizmus fogalma . 

 

En nagyon racionalis ervek menten valasztottam a sajat gepeimet . 

Adott problemakra kerestem ezkozoket . 

csiszolas 

- magasfenyu lakkozas csiszolasahoz 800-2000-ig, illetve mikronos papirokkal nedvescsiszolas . 

- napi akar 8 oras csiszolasra kellet egy gep ami uzembiztos, a leheto legkevesebb karosodast okozza az izuletekben 

- megoldott az elszivasa 

- a szamomra elvart feluletet produkalja 

korfuresz :

- helyszinen tudjak kipattogzas- mentesen laminalt es furneros anyagot vagni - mindezt egyenesen es szogben is 

- legyen hozza vezetovonalzo, tudja a merulo funkciot 

 

Tudom, hogy tudod :) milyen TS 55-os furesszel vagni . 

 

A kovetkezo gepnel is tudom, hogy miert valasztottam !

 

Soha nem vennek pl. festool csavarbehajtot . A makitaim tokeletesen teszik a dolgukat, senki nem tudna meggyozni, hogy nekem ilyen gepre szuksegem van ! 

Előzmény: Bubi504 (46187)
Paco155 Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46201

Na ezt csináltok mi gyerekkorunkban kicsiben :)    Marék fűrészpor feldob a másik meg alá az öngyújtót.   Néha volt pörkös szemöldök. :)

Előzmény: Törölt nick (46200)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.15 0 0 46200

Régebben amikor az elszívó berendezésekről volt szó akkor szóba került a porrobbanás. itt van egy példa rá mire képes.

 

http://www.keptelenseg.hu/keptelenseg/fureszporos-bomba-9261

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!