Keresés

Részletes keresés

gdzsozy Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46714

Soproni faipari mérnökin?

 

Egyébként vagy azt csinálja az ember hogy épít egyet magának, vagy venni kell egy normális ipari gépet, most túlkínálat miatt eléggé lenn van az áruk.

 

 

Előzmény: t.matyas (46710)
t.matyas Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46713

És milyen márka?

Előzmény: halaloszto (46711)
mzdude Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46712

Aztán lesz gyantaillat, bükkfafüst, és ki tudja mi, valamelyik neves gyártó kínálatában? :-)

Előzmény: gdzsozy (46709)
halaloszto Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46711

sokmindenkinek van tapasztalata. pl nekem is van egy ilyen kinai kombinalt, a 210mm szeles. jo sok forgacsot legyartott, annak a bajairol is talalsz a forumban. elso gepnek szerintem nem rossz, csak vigyazni kell nehogy 70-80ezret adj erte. ujonnan is ki lehet fogni neha 50 korul, akar aldi/lidl-ben is.

 

Vajk

Előzmény: t.matyas (46710)
t.matyas Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46710

Köszönöm szépen, komolyan gondolom de egyenlőre még puhatolózom, hogy pontosan mire is adjam a fejem. Bár megmondom őszintén, az itt kapott infók szerint inkább veszek egyben valami barkács gépet, mivel tapasztalatom - néhány órás gyakorlaton kívül- még nincs.  Jelenleg még Sopronban vagyok egyetemista, így csak otthonra tervezek valami műhely szerűséget, hogy el tudjak mókuskodni egyszerűbb dolgokon magam is (eddig mindig gyalult anyagot kellett vennem, nincs igazi műhelyasztalom, stb.)

 

Talán jobb lenne most bennem egy egyszerűbb barkács gépet, mivel anyagi kereteim komolyabbat egyenlőre nem engednek, meg szükségem sincs rá...

Van amúgy itt valaki, akinek még van tapasztalata akár ezzel az einhell vagy akár más gyártmányú asztali gyaluval?

 

Köszönöm Mindenkinek a tanácsokat!

 

Ja, a körfűrészről annyit, hogy főleg fenyőre kellene, sőt tulajdonképpen csak arra. Az irány pedig abszolút vegyes. Akkor asszem elkezdek abból is nézegetni valami olcsóbb kategóriásat.

Előzmény: gdzsozy (46706)
gdzsozy Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46709

Kapaszkodj meg. és ülj le.

te elrontottad az életed. vakargatod, az ócska repülőket (amiért egyébként írigyellek ) csiszolod, gyalülod fűrészeled a deszkákat, közben szagolod, a gyantát,szívod a port, és a lakkot, pácot stb-t.

 

nem ez a te pályád. Neked ilyen orral parfüm készítőnek kellene lenned!

 

:)

 

Most hogy tudod mi az amire rendeltettél végy egy mély levegőt nyugodj meg, menj ki a műhelybe szedj össze mindent és tedd fel őket a jófogásra, vagy apródra... az árukon irány svájc ahol az ilyen orral rendelkezőket várják parfüm készítőnek.

 

1 egyedi parfüm legyártásáért 20-25.000 eurót fizetnek.

 

ha csak eltalálod hogy mit akar a nép abból már rongyosra keresed magad ilyen orral.

ja...majd ne feledkezz meg rólam szegény asztalosról aki ráállított a helyes útra.

 

:))))

Előzmény: Törölt nick (46694)
kofic Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46708

A rugot ugy kell elhelyezni, hogy :  a kulcs elforgatasaval a betetben levo pocok amikor korbefordul ( jol lathato a kopasnyoma a zartesten ) akkor kiemeli es kiloki  az also zarnyelvet . Ezt a zarnyelvet kell folyamatosan szoritani a rugonak, hogy a ket pozicio kozotti ivrol, hol ide vagy oda akarjon ugrani . Rugo nelkul lotyog az egesz .

Előzmény: malison (46696)
gdzsozy Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46707

nem rosz helyen van hanem rosszul.

 

szerintem az egyik távtartó bütyök körül lenne a rúgó és a zárnyelvet nyomná előre.

Előzmény: malison (46696)
gdzsozy Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46706

Ha komolyan érdekel nekem van eladó késtengelyem.

pontosabban 2db.

 

Az egyik egy 300-as késtengely, amin tudol még körfűrészt is használni +dupla ékszíjtárcsás csapágyazott.

 

 

A késtengelyen csak amolyan felületi oxidáció van, nem rozsdafészek.

 

ill. van egy 200mm-es gyalugép alkatrészekben, elkészítve. gyalutengelyel (arra is szerelhető fűrész fúró ill, bármi.)

ehhez van csapágyház, behúzóhenger asztalemelő berendezés, az asztallapokhoz a csúszkák,távtartók stb.

Lényegében minden le van gyártva ami kell egy gyalugéphez, csak nincs összeszerelve.

 

itt vannak a gép alkatrészek, (nem az összes)

 

  Ez a vastagoló asztalemelő tengelye.

 

 

ugyanaz oldalról fogaskerékkel, (megvan az ellen fogas kerék is)

 

Késtengely, behúzó tengely csapágyházak.

 

 

A nagy tengelyhez szükség van egy legalább 2Kw os villanymotorra.

 

a kis tengelyhez sem ártana egy 2Kw-os de az már egy 1.5-el is elüzemel barkács használat mellett.

 

 

 

 

Előzmény: t.matyas (46680)
kofic Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46705

Szerintem lassan  erdemes lenne egy workshopra beiratkoznod , hogy tudjad, merre van az elore .... 

( bocs, de ezt nem hagyhattam  ki ! )

Előzmény: Erzsébeti (46678)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46704

Egy barkácsolónak azért elég sűrün előfordul, hogy szögbe kell vágni valamit, az a gép amit belinkeltél, elég primitív, piszok veszélyes, hogy egy gépen van a fűrész és a gyalu, főleg egy kezdőnek nem ajánlgatnék ilyen gépet. Egy profi el tud ezen is dolgozgatni korlátozva, de ne ajánlj ilyen gépet kezdőnek. Az ilyen gépeken álltalában 1 motor hajtja a vastagolót és a körfűrészt is, ha azzal valami baj van, vagy elszakad az ékszíj akkor egyszerre döglik meg fűrész is és az abrikter is. Nem egy szerencsés megoldás ez.

 

Előzmény: Bubi504 (46700)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46703

A csapágy beépítéséhez az esztegályos nem fog sokat elkérni, max 1-2 ezerbe kerülhet, pár perces munka az egész gépmunka. A garancia meg nem érdekel túlzottan, ha a szar kínai csapágy cseréjére az eredeti gyári szar kínai csapágyra cserélik ki a márkaszervízben. 

 

Előzmény: Bubi504 (46700)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46702

Az én gépemen nincs gond az asztalok állíthatóságával, gyárilag jól voltak beállítva. Elég sokat ellenőrizgettem késbeállítás közben  élvonalzóval de végig jól álltak az asztalok.

Előzmény: Bubi504 (46700)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46701

Igen erről a gépről van szó. Ebben nem a csapágyat kellett cserélni, hanem be kellett építeni egyet mert kihagyták belőle. Azért édemes a vásárlás után ellenőrizni minden gépnél a csapágyakat, mert a kinai csapágyak nagyon gagyi minőségüek, érdemes SKF vagy hasonló jobb csapágyra cserélni. De ha gyárilag jó csapágy van benne még az sem biztos, hogy meg van kenve rendesen zsírral. Sok einhell gépem van, mindegyik gép csapágya zsírhiányban szenvedett kivétel nélkül. 

 

Én sokkal olcsóbban vettem ezt a gépet mint a linken látható ár, nagyon alaposan körül kell nézni a neten, mert 10-20 ezres eltérések is vannak árban ugyanazon a géptipuson.

 

Én lassan 1 éve nyüstölöm a gépet az eredeti késekkel. Még nem kellett éleznem, nincs kicsorbulva sem. A gép teljesítménye 0.5-1mm fogásmélység esetén elegendő, ha nagyobb fogásmélységet állítok akkor viszont érződik, hogy kicsit erölködik, ezért max 1mm fogásmélységgel használom a gépet. Ilyenkor szépen is gyalul. Ha a maximálási gyalulási szélességű deszkát akarok gyalulni azért a fogásmélységet visszaveszem kisebbre. 

 

Amikor megvettem a gépet, még nemigen volt gyakorlatom vele, de a kezdeti bénázáson kívül azonnal észrevettem, hogy a kések gyárilag nincsenek jól beállítva. Egy pár órát eljátszottam vele, mire rájöttem, hogy hogyan lehet a mellékelt szerszámmal beállítani a késeket jól. 

 

Nem tudom milyen álltalános feladatra keresel körfűrészt, ezért nem akarok téves infókat adni teljesítmény és fordulatszámról. Az sem mind1, hogy puha vagy keményfát szeretnél vágni rendszeresen, keresztben vagy hosszában a száliránnyal, esetleg bútorlapot. Az 1700-2000W teljesítményű gyári fűrészekkel már nem jelent nagy gondot ha pld keményfát kell hosszába vágni, míg ugyanez egy 1400 W-os gépet nagyon durván beterhel, könnyen túlmelegszik és leéghet. A fűrészgép az egyik legfontosabb és legtöbbet használt gép az asztaloskodás közben, nem jó ha ez a fontos gép erölködik, hamar meghibásodik azért mert kicsi a teljesítménye. Nem ezen a gép teljesítményén kell spórolni. 

A fordulatszám a gyári gépeknél nem szokott probléma lenni ha a teljesítménye elegendő.

A házi készítésüeknél viszont már az is problémát jelenthet ha a teljesítményéhez képest túl nagy átmérőjű fűrészlap kerül a gépre, vagy esetleg túl széles a fűrészlap. A házi készítésű gépeken ritkán oldják meg a fogásmélység állítás lehetőségét, még kevésbé a fűrészlap dönthetőségét ami nagyon bekorlátozza a felhasználhatóságát a gépnek. Ezért az ilyen "merev" beállítású gépek inkább csak tüzelő vágására jók, de nem asztaloskodásra és barkácsolásra.

 

Bubi504 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46700

6-800W körfűrészhez is nagyon kevés, minimum a duplája kell. Ezekben a gyalugépekben a késen lyukak vannak, nem mondom hogy lehetetlen nem gyártótól származóra cserélni, de nem egyszerű. Repülőgépépítő költségvetésébe kalkuláld bele, hogy ingyen meg tudta csináltatni a gépmunkát, ami azért nem 2 Ft, és a garanciát is helyből elbukta - akkor mi értelme van új gépet venni ? A másik, hogy ezzel az átalakítással csak az egyik gyenge pont lett kezelve, lesz még baj később az asztalok beállításával is... ha van igény pontosságra. Nekem is van egy ilyenem, még akkor vettem amikor úgy gondoltam, hogy 'á, nem kell nekem nagyobb gép' - evés közben jön meg az étvágy. 

Találomra itt egy : http://aprod.hu/hirdetes/kombinalt-gyalugep-IDt36C.html még ezt is többre tartom mint a kínaiakat. 

 

 

 

Előzmény: t.matyas (46699)
t.matyas Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46699

Na a nagy sietségben meg lemaradt  a link... http://szerszamallomas.hu/einhell-bt-sp-1300-egyengeto-es-vastagolo-gyalu.html Megtaláltam a hozzászólásodat, tényleg ennyi az egész? Én azt hallottam, hogy ha ilyen olcsóbb gépet vásárol az ember, akkor a csapágyak, kések cseréje még az első használat előtt javasolt.

Amúgy ha esetleg körfűrészt akarnék, ahhoz elég lenne az alább említett teljesítmény ill fordulatszám?

 

köszi előre is!

halaloszto Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46698

tippem: a jobboldali kis L alaku lemezt kell nyomja lefele, hogy adja a klattyanast ahogy a kis felkor atugrik alatta. 

 

a rugo forditva mint most, az egyenes vege akad a felenk allo pocsbe, ami a felkor mellett van most, a horgos vege tamaszkodik a bak alatt, aminek a kilincs rugoja is megy.

 

Vajk

Előzmény: malison (46696)
t.matyas Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46697

Húha, köszönöm szépen a segítségeteket! Bontott cuccokból gondoltam összerakni a dolgot, de így lehet átgondolom mégegyszer... Amúgy egy 20mm-es tengely nekem elég lenne.

Tisztelt Repülőgépépítő! Erről a gépről beszélsz?

malison Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46696

Sziasztok! Lehet, hogy nem pont ebbe a topicba kellett volna fordulnom a kérdésemmel, de szerintem ti tudtok nekem segíteni. :)

 

Van egy kb. 20 éves ELZETT márkájú 40-es portálzáram, amiben eltört a rugó. Kaptam is hozzá a boltban újat, de egyszerűen nem jövök rá, hogy hogy volt benne eredetileg...

 

Ezen a képen látható a zár belseje:

http://kepfeltoltes.hu/121005/12221007282_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Itt pedig egy kép a rugóról (itt rossz helyen van)

http://kepfeltoltes.hu/121005/4741444641_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

 

Aki tud, kérem segítsen! Köszönöm előre is! Üdv!

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46695

Nekem kék einhell vastagsági és egyengető gyalum van. Egy kisebb átalakítás után tökéletesen használható barkács célokra. Olvass vissza kb 1 évet, a hozzászólásaim között megtalálod az átalakításról a leírásomat. Átalakítás elött kb 1 perc után megzabálta 3000 ft-os bordásszílyat. Egy tűgörgős csapágyat raktam bele, azóta tökéletes. az átalakítás kevesbb mint 3000 fabatkába került. 

 

Előzmény: t.matyas (46680)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46694

Ez érdekes, én nekem is rendkívűl éles a szaglásom ha nem dohányzom. Annyira, hogy az átlagos szagok rettentően tudnak zavarni, de annyira, hogy hányingerem lesz. Főleg a kevert szagokra vagyok alergiás, pld mosogatólé, felmosóvíz stb szaga tud kikészíteni pillanatok alatt. Ha dohányzom, (napi 1 doboz) akkor viszont szinte semmi szagot nem érzek, vagy csak nagyon gyengén. az üzemi konyhák környékén több száz méterről képes vagyk észrevenni ha nincs rendesen takarítva vagy nem jól tárolják a maradékokat. Volt egy hoszabb időszak amikor nem dohányoztam, akkor nem tudtam megmaradni a nemdohányzó vasuti kocsikban a 300 féle testszag és 300 féle dezodor szagának a keverékétől. Kénytelen voltam a dohányos kocsikban utazni, mert ott legalább lehúzták az ablakokat a füst miatt így nem volt számomra olyan büdös. 

 

Részben ezért is költöztem el pestről vidékre 20-22 éve, mert egyszerüen nem bírtam már elviselni a város bűzét. Érdekes módon a vegyszer és festék szagok egyáltalán nem zavarnak, csak a kevert szagokra vagyok érzékeny.

 

 

Előzmény: gdzsozy (46679)
Kamelot Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46693

A hobbiasztalos blogon a tegnapi nap nem hiányos egy kicsit?

Előzmény: Törölt nick (46692)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46692

Nem a falhoz, hanem az ablak tokjához kell rögzíteni 2 db hosszó, kb 50-70cm-es laposvassal. Az egyik laposvas vízszintesen van a tokra fogatva, a másik meg ívesre meg van hajlítva és az ablak félkörívét követi egy szakaszon. Az zsalun is ugyanez. A csomópont hegesztett csöreilletve tüskére csatlakoznak a pántok. Ez hót ziher, hogy megtartja hosszútávon a zsalu súlyát, viszont elég nagy a kopás, de ezt egy tűgörgős csapággyal ki lehet küszöbölni. 

Előzmény: halaloszto (46668)
rferi Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46691

Motorteljesítményről, csak annyit, hogy az én gépem mindössze 18 centi széles, és egy egyfázisú 750 wattos aszinkron (nem kefés) motor elég karcsú hozzá.

Előzmény: t.matyas (46680)
Paco155 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46690

8000-es papírt szerintem nem fogsz találni nekem van ugyan 4000-es de eddig életemben azt láttam legfinomabbat.    Szerintem vegyél követ az biztosan hozzáférhető.

 

Előzmény: Deathstar82 (46687)
gend Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46689

 

Olyan ember segítségére lenne szükségem akinek Bosch PTS 10-es asztali körfűrésze van!

(Visszaolvasva  zsgombos  kollégánk is van, ha olvasod és hajlandó lennél segíteni kérlek írj! Próbáltam e-mailt írni, de a gmail visszadobta!)

Köszi!

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46688

Igazad van. Hétvégén készítek néhány felvételt és visszatérek.

Előzmény: Soká (46686)
Deathstar82 Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46687

Sziasztok!

 

Néztem a blogon is, meg itt a forumon is esett már szó a vésők, gyalukések élezésről. Ahogy a videókat nézegetemm olyan 6000/8000 finomságú köveken szokták végezni a finiselést. A kérdésem hogy ki milyen finomságú köveken szokta megélezni a vésőjét.

Azért kérdezem mindezt hogy megéri e venni egy ilyen kombinált követ vagy simán megteszi a nagyon vínom polírpapír is. Igaz több festékboltot végig járva is csak 2500-as finomságú papírt tudtak adni.

Soká Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46686

Jó minőségű fotó nyilván segítene.

Furnérozott vagy netán tömör az az asztallap? Ha meg politúrozva van, akkor illene úgy felújítani.

Előzmény: Törölt nick (46685)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.05 0 0 46685

Tisztelt Szakik!

 

Múltkor is kaptam segítséget, most is kérdeznék.

(Akkor rezgőcsiszolóról szólt a kérdés, nos tisztelettel jelentem, hogy az Einhell ezen készülékét választottam, csak egy jobb áron. Halk, nem rázza szét a kezem és nagyon szépen dolgozik, a normál csiszolóvászon kétfelé vágva, majd utána bőrlyukasztóval lyuggatva tökéletes és olcsó megoldás hozzá - szóval szerintem a hobbicélokra tökéletes lesz, ahogyan a valaki által részletesen leírt és ajánlott Lidl-is Workzone multicsiszoló - bár ez hangos, mint az állat.)

 

Van egy szép ebédlőasztalom, cseresznyefa, aminek az asztallapja az idők során lemattult, meg néhány apró karcolás is van rajta. A többi felület (lábak, stb.) szép, de az asztallapon a Pronto már nem segít...
A fórumot végigböngészve lakkozás, polírozás témában arra jutottam: jobb, ha hobbistaként nem vágok bele a lecsiszol-lakkoz-políroz mutatványba, annál is inkább, mert soha nem csináltam, drága lenne gyakorló darabnak ez a bútor. 

A kérdés tehát: van-é valamilyen eljárás, amivel a felületet egy kissé feljavíthatom annak veszélye nélkül, hogy nagyobb kárt okozok, vagy nézzek néhány szép, nagy terítőt valahol?

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!