Keresés

Részletes keresés

GPS Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47227

 

Csak semmi politizálás, kéremszépen! :-)

 

Most (ebben a percben) hallottam a hirdetést a rádióban, hogy:

 

"Aki előfizet a Népszabadságra MOST - az Bosch szerszámgép-csomagot nyerhet, 120 ezer Ft értékben".

 

Hehe, hülye aki pénzért vesz Bosch-gépet - ha nyerni is lehet :-)))))

 

(Nem is tudtam, hogy a Bosch ilyen baloldali érzelmű cég)

.

Deathstar82 Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47226

Még bútorlaphoz való körfűrészlapot nem vettem, de tervben van csak az megint egy nagyobb kiadás. Jelenleg 2 db lapom van ami bútorlap szabáshoz való, de ezeket a körfűrészhez kaptam. FLAI típusúak. Nem igazán jók már. Nagyon életlenek és a bútorlapot is égetik, meg egy kicsit az élét is megszaggatja. Ami a furcsa hogy nem a kilépő oldalon lesz csúnya a bútorlap éle, hanem felül ahol belevág. Annyira elvannak élezve hogy már maga a körfűrészlap testébe is bele van köszörülve. Az előző tulaj meg nem nagyon törődött azzal hogy ezek a lapok kivannak egyensúlyozva és fogta belefúrt magába a körfűrész testbe egy lyukat, mivel a körfűrész tengelyen van egy stift ami a megcsúszást gátolja meg. Nem mellékesen a stiftet 5 másodperc kiszedni. Így inkább hanyagolom a használatukat. Estére rakok fel róla fényképet.

Azt megakartam kérdezni a fórumozoktól hogy maga a körfűrészlapon lehet cserélni a vídialapkákat vagy nem éri meg. Gondolok arra hogy például ha egy körfűrészlap elérte élete végét vagyis nem lehet tovább élezni, akkor egyszerűen a vas hulladék közé kell rakni vagy van olyan cég ami ezeknek a begyűjtésével újrahasznosításával foglalkozik.

Előzmény: jeromos79 (47208)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47225

Nekem van egy 150cm-es alú fém vonalzóm, 10cm széles, 2 cm vastag üreges (élvonalzó) amit az építőiparban használnak erőszeretettel pld csempézésnél. Ezt szoktam odafogatni pld az osb vagy réteglt lemez táblához 2 szorítóval majd ennek ütköztetem neki a kézi körfűrészt. Csak óvatosan szabad megszorítani a szorítóval mert behorpadhat mivel belül üreges a vonalzó, vagy egy hulladék fadarabot teszek a szorító talpa alá, hogy nagyobb felületen oszoljon el a terhelés és akkor nincs vele gond.

 

Előzmény: Törölt nick (47210)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47224

Igaza van GPS kollegának, tökéletesen meg lehetne javítani ezt a betétlapot. Ezért nem éri meg újat venni. Erősebb is lesz javítás után mint gyárilag volt. 

Az Xalakú kigyökölést szinte sohasem alkalmazom, csak legfeljlebb a nagyon kicsi repedéseknél (1-10mm hosszú) ahol félő, hogy a ragasztó nem tud befolyni a repedésbe, de ott is csak maximum V alakú kigyökölést csinálok. Ahol szépen be lehet folyatni a ragasztót a repedésbe teljesen felesleges a kigyökölés.

 

 

 

jeromos79 Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47223

Köszi.

Teljesen egyetértek veled!!

Előzmény: Bubi504 (47218)
jeromos79 Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47222

Szia.

Sajnálom hogy megbántónak érzed nem annak szántam.

Semmi kétségem nincs arról hogy te az olcsó szarral is tudsz minőségi munkát csinálni, nem ismerlek és a munkádat sem láttam.

Én nem vagyok asztalos, nem is tanultam annak, nem is dolgoztam a szakmában sőt még asztalost sem láttam nagyon élőben dolgozni. Csupán arról van szó hogy elég sok szabadidővel rendelkezem, van hozzá helyem és megengedhetem magamnak hogy ilyen gépeket vásároljak és HOBBIBÓL autódidakta módon képezzem magam és hódoljak gyerekkori szenvedélyemnek.

Amikor segítséget kértem csupán a  véleményekre és  a választásí lehetőségekre voltam kíváncsi. Én nem írtam ilyet hogy a YATO az olcsó szar lap, nem is ismerem. Az olcsó szar alatt az olyan párszáz forintért különböző élelmiszer árúházakban megvehető lapokra gondoltam. Azt azért te is ismerd el hogy aki még nem vett ilyet és nem olyan "profi" mint te, az nem biztos hogy a magasabb kategóriával kezdi, és amikor összevásárolta a sok olcsó szart utána kérdezi meg magától hogy miért nem a jobbal kezdte. Tudod van egy nagyszerű mondás erre : az ember a saját kárán tanul, az okos ember a másén!

A gépre visszatéve, nem is tudod hogy milyen gépem van, miért fikázod le? Én nem mondtam sem márkát sem típust, de még képet sem tedtem fel róla. Akkor miért alkotsz róla negatív véleményt ha nem is láttad? Lehet hogy ez is ipari, lehet hogy jobb mint a tiéd, ezen nem gondolkoztál? Most akkor én is mondjam hogy bántónak érzem? És én lehet hogy jogosan? Te ilyen "az én apukám akkor is erősebb" típusú ember lehetsz.

Egy dolgot soha ne felejts el, a fórum neve HOBBIASZTALOS! Aki itt van nem mindenki profi.

Köszönöm a nagytudású kioktatást részedről, sokat tanultam belőle.

Előzmény: gdzsozy (47214)
Soká Creative Commons License 2012.10.25 0 0 47221

 "Ezt a képet mintha már láttam volna valahol "

 

:) Az a helyzet, hogy már én is. A fickó másodjára hirdeti a gépét, és az első alkalommal szóvá is tettem udvariasan, hogy miért nincs saját fotója a termékről? - mire azt válaszolta, hogy nem tudta lefotózni. Aztán elárultam neki, hogy furcsa volt viszontlátni a saját gépeimet a saját fotómon... erre már nem reagált. :) Úgy látom, csak nem sikerült neki lefotóznia, pedig árult egy Casals lamellózót is, de az saját fotónak tűnik...

Egyébként nem zavar, csak a vevőt tévesztheti meg, illetve jókora lustaságra vall, hogy a gugliból a bélyegképet menti csak le, tehát még nem is a nagyobb felbontást, esetleg levágva róla a makitát, ami ugye nem tárgya az aukciónak...

 

De a legjobban azért voltam meglepődve, mert nem értettem, hogy miért is kaptam értesítést erről az aukcióról a vaterától?? Most jövök rá, hogy élmarónak titulálta, amire viszont tényleg van beálítva termékfigyelőm. Nem először köszönnek vissza a fotóim egyébként... jelen esetben meg választási lehetősége sem nagyon volt az ürgének.

Előzmény: Bubi504 (47211)
darki2 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47220

üdv.A holkeres vídiás körfűrészlap vajon használható fenyő nútolására ,vagy felejtős?

Bubi504 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47219

Nem csoda. Az asztalos legyárt egymás után száz egyforma alkatrészt, egyszer szorítóz. Mi meg száz különböző méretet, száz beállítással... és nem értik mi a baj a szorítózással :-) 

Előzmény: Paco155 (47216)
Bubi504 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47218

Te tulajdonképpen mire használod a körfűrészt ?

Bútorlapot gondolom nem vágsz vele, a nyílászárókat frízből csinálod, szélezésre szalagfűrész, keresztvágásra meg gondolom van gérvágó... 

Egyszer rácsábultam én is ilyen Yato kategóriájú lapra (Falken, románoktól, piacon) .... Vágni vág, és amíg a felület minőségét nem nézed, addig a 'gyönyörűen' jelző stimmel is... de komolyan meg kell kérdeznem, hogy használtál-e Freud/CMT kategóriás körfűrészlapot ?

Neked nem probléma fűrészelés után gyalulni (vagy csiszolni nagy szalaggal vagy koronggal), de kezdő hobbistának gép híján ez nem mindig adatik meg. Ha hiszed ha nem, van olyan körfűrészlap ami után nemhogy gyalu, de még csiszoló se nagyon kell, fényesre vágja a bütüt is. Nem 3000 Ft ez tény (hanem tiz körül indul) , de nem a neve miatt ennyi, hanem mert ennyivel több és ennyivel jobb. Több és jobb rajta a vidia, pontosabb a gyártás (nem üt), nem csak egyszer lehet megéleztetni, és _legalább_ kétszer tovább bírja két élezés között.

Nem kéne megsértődni azon, ha valaki a minőségi szerszámot preferálja (a sértődések mögött mindig igazságok vannak), más a stratégia és kész. A-ból B-be több úton is el lehet jutni. Ami neked (profinak) kézenfekvő és logikus, egy hobbistának lehet teljesen ésszerűtlen is.  

 

gdzsozy Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47217

Akkor meg 160-as U vasból + rögzítőcsavarból csináltasd meg.

 

egy lakatos műhelyben ezt simán megoldják neked, de esztegályosnál olyan derékszögre gyalulják az U profilt hogy különbet nem tudsz csinálni.

Előzmény: Paco155 (47216)
Paco155 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47216

Pont a pillanatszorítózást untam meg.

Előzmény: gdzsozy (47215)
gdzsozy Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47215

ha megengedsz nekem egy észrevételt a vezetővonalzókkal kapcsolatban akkor én azt mondom neked hogy ne ilyen falazóban gondolkodj.

valamivel több mint 20 éve foglalkozom asztalosmunkával, de a fém vezető vonalzók körfűrészgépeken csak akkor voltak jók és használhatók ha gyári kivitelűek voltak.

 

ha házilag gyártod a géped, csináld olyanra hogy sima pillanatszorítóval fel lehessen fogatni,

fém vezetőnél én az aluminium gépépítő profilt ajánlanám

de ha picit rám hallgatsz akkor egy jó egyenes pallót használsz hozzá.

nekem ablakfrízből van a gépre feltéve, nem görbül nem hajlik, és nem csúszik el munka közben.

Előzmény: Paco155 (47212)
gdzsozy Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47214

Én írtam a múltkor a Yato lapokat.

 

Az azonban bizonyos hogy ezeket az olcsó Yato lapokkal megvagyok elégedve.

3000ft körüli árával gyönyörűen fűrészeli a fenyő pallót, bükk, tölgy, akác deszkát.

 

 

"Igazából úgy vagyok vele hogy inkább veszek egy jót drágábban mint kisérletezzek az olcsó szarokkal és akkor többe kerül a leves mint a hús."

 

kicsit bántónak éreztem ezt a kijelentésed bár én az "olcsó szarral" is tudok minőségi munkát termelni.

nem is beszélve arról hogy én a körfűrészgép vásárlásnál voltam így vele...vehettem volna olyat mint a tiéd -de nekem jó gép kellett. ezért inkább ipari gépet vettem. 

 

 

 

 

 


 

 

 

Előzmény: jeromos79 (47208)
gdzsozy Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47213

Nem kell hű de nagy valamire gondolnod.

 

az én vastagolóm asztallapja kb 30x 50cm-es vaslemez (1cm vastag) erre van becsúsztatva egy 30cm széles és kb 1m hosszú bútorlap amin alúlról keresztben felcsavaroztam egy ütköző lecet.

 

Ennyi az asztal nagyobbítás. + a túloldalra egy gumipók van beakasztva mert menetközben elkezdett mindig kijönni a bútorlap.

Előzmény: Törölt nick (47180)
Paco155 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47212

Pont a múltkor nézegettem milyen idomokat tudnék az épülő körfűrészasztalhoz vezetőnek használni. Olyat ami könnyen gyorsan olcsón elérhető. Lehet hogy a végleges választás egy sima egyszerű kőműves simítóra lesz aminek téglalap keresztmetszete van, létezik 100 centitől 400-ig hosszban, meglehetősen merev, ha már vakolatot húznak le vele, és ráadásul meglehetősen egyenes is.  A 120 centis valami kétezerpárszáz forint a helyi szögteszkóban, de biztosan van olcsóbb is.  Ahogy néztem az alu falvastagsága kb 2 mm.

Előzmény: Törölt nick (47210)
Bubi504 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47211
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47210

Szia!

 

Én éppen tegnap akartam valamihez élvonalzóként alkalmazni egy 50-es idomot, de le kellett róla tennem, mert jelentős (érstd: kb. 1-2 mm-es) ív van a kb. 80 centis darabban, pedig nem érte komoly erőhatás.

Nem mondom, hogy biztosan nem lehetséges, de vásárlás előtt ajánlatos megsasolni az egyenességet.

 

De ettől függtelenül, ha viszonylag hosszabb darabban gondolkodsz, szerintem inkább méretesebb idomot célszerű választani, kis tételnél nem olyan nagy árkülönbség.

 

Előzmény: Darázs Istók (47204)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47209

Mármint az alu lapos átalakításhoz hasonló megoldáson gondolkodsz?

Arról holnap majd készítek pár fotót.

 

Egyúttal HUNsnoopykának is válaszolok, az én tolóasztalom is lötyögött, de erre az előzetes tájékozódás alapján számítottam is, és nem volt fontos szempont a gépválasztásnál, mindenképpen komolyabb keresztvágó szán készítésében gondolkodtam.

Előzmény: Nagy Atilla (47203)
jeromos79 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47208

Szia.

Köszönöm.

Igazából úgy vagyok vele hogy inkább veszek egy jót drágábban mint kisérletezzek az olcsó szarokkal és akkor többe kerül a leves mint a hús. Bútorlapra milyet használsz? Mert ami most nekem rajta van /ezzel vettem a gépet/ az is "amerikai" vidiabetétes és nagyon szépen vágja a bútor lapot , nem szakítja az élét. Persze nem olyan mint a lapszabászatokban, de az eddigi kézi körfűrészeimhez képest ég és föld!

Meg nézem ezeket a lapokat!

Előzmény: Deathstar82 (47195)
jeromos79 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47207

Köszönöm az infót.

Előzmény: Bubi504 (47192)
Bubi504 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47206

Ezt a szorítót ésszel kell meghúzni, legalábbis a régebbi széria hajlamos volt a törésre túlhúzáskor. Bőven elég egyenes a cső (ha fél centit görbe lenne, akkor sincs semmi, a tábla nem a csőtől lesz sík hanem a gyalulástól). A kisvakondban kérdezd meg, ott is szokott lenni (mármint szorító). 

Előzmény: Darázs Istók (47204)
HUNsnoopyka Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47205

sziasztok.

 

ha már téma a mlt100 akkor lenne gey kérdésem a tualjokhoz.

Nektek is "lögyög" a tolóasztal? Ha teljesen kihúzom - magam felé- akkor 2-3 mm is el tud mozdulni oldalra. Azt néztem, hogy a sín - ami hasonlit a fiúksínhez - annak a darabjai tudnak elmozdúlni.

A szögvezető kotyogását már megoldottam, de ez a 12,8 mm szélesség tényleg kicsit nevetséges. (régi einhellnél 20mm volt)

üdv:

snoop

Darázs Istók Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47204

Sziasztok!

 

Párhuzamvezetőnek vennék alu L profilt. 3mm vastak 40x40-est néztem ki itt: http://www.sapa-webshop.hu/hu/termekek/F%C5%91kateg%C3%B3ria/p:0/s:abc/o:asc (687 Ft/m). Elég merev ez párhuzamvezetőnek? Tudtok esetleg Óbudához közelebbi helyet, ahol kaphatok ilyesmit elfogadható áron?

 

Szintén vennék 3/4-es csőre rögzíthető szorítót deszka ragasztáshoz. Ilyet: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=800740

Max 30-40 cm szélességig ragasztanék vele pl. polclapot. Megfelel ez szerintetetek a célnak? elég egyenes egy 3/4-es horganyzott cső?

 

Istók

Nagy Atilla Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47203

Szia!

 

Tudsz esetleg képet feltölteni?

Nekem is Makitán van, és gondolkodok valami hasonló megoldáson.

Köszi

Attila

Előzmény: Törölt nick (47197)
Soká Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47202

"de alumíniumból lemezből nem olyan vészes"

 

Én így csináltam. Igaz, lézerrel kivágatva, utána (de ezt inkább nem reklámoznám), felsőmaróval házilag martam bele a szükséges peremeket. Ezt a betétet kizárólag 90fokos vágásokhoz csináltam.

Előzmény: Paco155 (47198)
Soká Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47201

Az én csekély tapasztalatom szerint az anyag végébe akar kap bele a gyalu, ha nagyobb fogást veszek (én eleve nagyon kis lépésekben haladok, részben a keményfa okán) vagy ha a kilépő részen nem pontosan a kilépés tengelyében "húzom" ki az anyagot, hanem kicsit felfelé nyomom, vagy hagyom, hogy lefelé billenjen.

Előzmény: halaloszto (47199)
Kamelot Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47200

Nálam az sk készítésű gyalumon az aszatal billegéssel nem volt baj. A leírtakkal sikerült orvosolni a belekapást. A hengerek 2-3mm-rel lejjeb vannak mint a kés szintje és elég közel a késhengerhez.

Előzmény: halaloszto (47199)
halaloszto Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47199

majdnem ez a helyzet.

 

az tortenik, hogy az asztal egy kicsit lotyog a helyen, meg tul rugalmas is. 

amig a behuzo meg a kitolo henger nyomja az asztalt, addig minden stabil. amikor a behuzo lefut az anyagrol, akkor a nyomas csokken, az asztal emelkedik, plusz a nyomas feloldalas lesz, es az asztal megbillen kicsit. ha nem tartod az anyag kimeno veget es nem emeled, akkor maga az anyag is billenti az asztalt. 

 

Vajk

Előzmény: Kamelot (47188)
Paco155 Creative Commons License 2012.10.24 0 0 47198

Nem tudom ez milyen vastag lemezből készült de alumíniumból lemezből nem olyan vészes összegért házilag is elkészíthető.

Előzmény: SGabo28 (47193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!