Keresés

Részletes keresés

BJaca Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214919

Egy kérdésem lenne, én is most fejben szexelek, de a másológyűrű átmérője nem egyezett meg a maró átmérőjével, ha jól sejtem. 

Ha ugyanezt egy színelő maróval csinálod, aminek a csapágyátmérője akkora, mint a marófej átmérője, akkor lehet, hogy működik az elgondolásod. Tehát a mart él pont egy szintben kell legyen a sablonnal.

Előzmény: rejtettlampas (214902)
Paco155 Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214918

Ezzel kapcsolatban.

Tudom, hogy a videóban az van hogy 12.7-es maró.   De ez fura nekem mert az összes ilyen sablonnál 30-as gyűrűt és 12-es marót használnak.     És mit ad isten az általad linkelt oldalon is 12 mm-es van a leírásban 12.7 csak a videóban szerepel.  

Én a helyedben megpróbálnám egy 12-es maróval. 

" użyciem frezarki górnowrzecionowej Mafell LO 65 Ec (moc: 2600 W, obroty: 10.000–22.000 min-1) wyposażonej w tuleję kopiującą o średnicy 30 mm oraz węglikowy frez palcowy Globus CNC PREMIUM FT908-1212-0001 o średnicy 12 mm."

Előzmény: rejtettlampas (214916)
Kamelot Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214917

Elviekben mivel vezetőgyűrűt használsz lehet több lépésben is marni a mélységet. Az kell hozzá hogy a marógéped két vezetőrúdja ne lötyögős legyen. Mert akkor lehetnek benne lépcsők. Ez átér egy 28-as munkalapot, csak hát az ára. Sajnos ha valaki komolyan akar ezzel foglalkozni drága hobbi.

Előzmény: rejtettlampas (214911)
rejtettlampas Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214916

Így van, a kipróbálás volt a legjobb módja annak, hogy belássam mégsincs igazam. Fafejű vagyok néha én is.

Viszont olyan átmérőjű marószárat nem nagyon találtam olyan hosszban, ami át is érné a munkalapot.

Előzmény: Kamelot (214913)
rejtettlampas Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214915

Értem. Leírást nem kaptam a sablon mellé. Csak az alapján csináltam, amit belinkeltem korábban. Persze előfordulhat az is, hogy picit elmozdult marás közben a sablon, vagy a darab, mert kicsi darabokon próbáltam és nem tudtam annyira stabilan rögzíteni.

Előzmény: Paco155 (214912)
Paco155 Creative Commons License 2022.03.25 0 1 214914

Ajánlom a figyelmedbe ezt a leírást.   A Yato esetében a betűk egészen biztosan mások, de legalább azth hogy hogyan kellene jól csinálnod értelmezhetővé teszi számodra: Konyhalemez kötések gyártása lépésről lépésre | IGM Szerszámok és Gépek (igmtools.hu)

Kamelot Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214913

Nem volt célom a sértegetés csak ettől akartalak megóvni. Az írott szót sokkal könnyeb félreérteni mint a kimondottat. Főleg ha valaki nem irodalmi stílusban ír mint én. Főleg ha kín az írás mert nem billentyűzeten nevelkedtem, sosem fogom megszokni. De nem baj mert a saját kudarcból lehet sokat tanulni. Ezt én is a saját kudarcomból tanultam meg. Az ilyen sablonos munkánál mindig a szerszámhoz tervezik a sablont és csak azzal  mérettel használható.

Paco155 Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214912

Attól, hogy hiányzik belőle az az anyagmennyiség amit a maró eltávolított.  Ezért vannak azok a fura lyukak a sablonban, hogy a megfelelő tüskét az A jelűbe dugva és a laphoz simítva őket marod az egyik ágat aztán a tüskét a B-be (vagy A' be, vagy blabla ez benne van a sablonhoz adott leírásban, hogy milyen méretű munkalaphoz mit hova kell dugni) dugva marod a másik lap hátulját.   Akkor illeszkedni fog. 

rejtettlampas Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214911

Igen, látom, hogy a két sarok sem illeszkedik. Az is lehet az eltérő átmérőktől? Vagy az mitől lett olyan?

Sajnos sok időm nem volt ezzel foglalkozni most, hogy jobban megfigyeljem a dolgot. De majd ha kicsit jobban ráérek, akkor futok még egy kört.

Egyébként a vezetőgyűrűt meg tudom oldani, hogy megfelelő átmérője legyen. Esztergáltatok rá egy perselyt és az megoldva.

De 12.7mm átmérőjű marót nem igazán találtam hosszúban. A normál hosszúságút pedig nem tudom annyira kiengedni, hogy átérje a munkalapot.

Yatonál sem volt hosszúban olyan.

Előzmény: Paco155 (214909)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214910

Köszi, ez jó lesz !

Előzmény: VargaRoland (214907)
Paco155 Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214909

Az hagyján, de úgy nézd meg, hogy a sarok illeszkedik.   :)

HUN-12214 Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214908

Itt van egy más jellegű , de  ötletes megoldás a problémára (mármint általában a görbék  illesztésére, nem a munkalap összemarásra)

https://youtu.be/tJJ8qCdnsLY

VargaRoland Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214907

Ez elég spec dolog, szerintem nálunk nemigen találsz.

Ha nem sürgős, akkor ebay vagy aliexpress:

https://www.ebay.com/itm/133852093444

https://www.aliexpress.com/i/4000269603103.html#!

Előzmény: Imrehajcsi (214906)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214906
Előzmény: Imrehajcsi (214905)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214905

ilyesmi a csavar, de se a nevét nem tudom, se azt hol lehet kapni

Előzmény: Imrehajcsi (214904)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214904

http://hintafotel.hu/wp-content/uploads/2013/11/DSC06012_DxO_hc.jpg

ez a fajta lent van 2*4 ilyen lengő csavar beépítve a fába, de kiszedhető csak nem tudom a nevét

Előzmény: Imrehajcsi (214903)
Imrehajcsi Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214903

Hintaszéket javítok, és a lábában ki kellene cserélni a lengő csavar alkatrészt, viszont nem tudom mi a pontos neve, hogyan keressem. Ilyen székben van lent , nem tudja valaki mi a neve a csavarnak/idomnak?

rejtettlampas Creative Commons License 2022.03.25 0 1 214902

Basszus, igazatok van! Én vagyok a hülye, belátom! Bocsánat mindenkitől tényleg. Kipróbáltam élesben és valóban mivel ellentétes fele kell a marásnak, így mindenképp számít a maró és gyűrű átmérő, hiába vezetjük ugyanazon a pályán. Ha két azonos darabra lenne szükség, akkor lenne igazam. De mivel egymásba kell illeszkedniük, így semmiképp sem jó úgy, ahogy én gondoltam. 😅

Na, itt látszik a fafejűségem. Fejben valahogy nem úgy állt össze, ahogy kellett volna. 

Még egyszer bocsánat mindenkitől!

Egyébként muszáj leszek beszerezni egy jó minőségű marószárat, mert ami van hosszú, az beremeg. Van tippetek, hogy milyen márkájút lenne érdemes?

Vagy a gépem gyenge hozzá? Bosch POF1400-as.

A Yato sablonnal amúgy nincs baj. Szépen végigvezette a marót. Szépen is illeszkedne, ha a rádiuszok miatt nem lenne pici eltérés.

halaloszto Creative Commons License 2022.03.25 0 1 214901

Itt az ábra.

Előzmény: halaloszto (214900)
halaloszto Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214900

https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/gepeszet/gepeszeti-szakismeretek-2/programozasi-alapfogalmak/profiltorzulas-radiuszkompenzacio

Itt nézd a második ábrát. Látszik, hogy az alsó munkadarabon a sugár kisebb mint a szerszámpálya sugara. Ha a pálya másik oldalán lenne a munkadarab, azon meg nagyobb lenne a sugár, mint a pálya sugara. A két eltérő sugarú ív meg nem fog illeszkedni.

Vajk

Előzmény: rejtettlampas (214895)
VargaRoland Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214899

Cnc marós vagyok már kb 15 éve egyedi gyártásban. Azért is ragaszkodom az "egy adott pálya mentén, ugyanazon szerszámmal két külömböző anyagon történő marásnál egyforma illesztést kell kapni" elvhez, mert én a forgácsolásban úgy tapasztaltam, hogy ez így van. 

Ez működik egyenes illesztés esetén. Ív esetén egyazon pályát használva az egyik darabon a pálya egyik oldalán kell mennie a szerszámnak, a másik darabon pedig az ellenkező oldalon. Mi legalábbis így szoktuk :)

HUN-12214 Creative Commons License 2022.03.25 -1 0 214898

ahogy a maláj erőművész mondta Fülig Jimmynek:

Na, tessék ütni marni... lesz meglepetés!

Előzmény: halaloszto (214894)
rferi Creative Commons License 2022.03.25 -1 0 214897

Csakhogy nem ugyanazt az ívet használja mindkétszer!

Az egyik marás a 6-os képen látszik, azon a külső ívet használja a munkalap szine felől, míg a 14-es képen a sablon belső ívén marja végig a munkalap végét.

gondold végig:

Ha volna egyetlen munkadarabod, amin egy mondjuk nyolcas maróval úgy mégy végig, hogy egy 100-as körvonalon mozog a maród, és kiesik belőle a közepe, akkor beleillene az a kiesett darab _bárhova_ a munkadarabod így keletkezett furatába?

Nem.

Pedig egyetlen vonalon mozgott a maród, tehát még az sem igaz, hogy kétszer kellett ugyanazon a pályán végigmenned. Egyetlen pályán mentél végig.

Egyetlen pályán végigmenve nem tudsz összeillő belső _ÉS_ külső íveket létrehozni!

Előzmény: rejtettlampas (214877)
rejtettlampas Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214896

Te azt vezetted le, hogy egyszer a pálya belső íve mentén marunk, utána pedig a pálya külső ívén. Abban az esetben elismerem, hogy igazad van és én nem is azt állítom, hogy annál a módszernél mindegy a maró és gyűrű átmérő. De ha a sablonban lévő pályának az egyik oldalán vezeted a marót mindkét munkalapnál, csak annyi eltéréssel, hogy az egyik munkalapon a sablon színével felfelé, a másiknál pedig a színével lefelé teszed a sablont a munkalapra, majd ugyanazon a belső rádiuszon vezeted végig a marót, akkor egyeznie kell(ene) szerintem a két mart pályának, bármilyen maróátmérővel is dolgozol.

Előzmény: halaloszto (214894)
rejtettlampas Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214895

Köszönöm mindenkinek a válaszokat a marósablon témában. Lehet, hogy önfejűnek tűnök, de nyilván mindenki az egy kicsit a saját elképzelésével kapcsolatban. Természetesen minden tanácsot próbálok hasznosan értékelni, attól függetlenül ha valamelyikkel nem is értek egyet. Szeretek tartalmasan érvekkel vitázni, az visz minket előre. Mindenki válaszát elfogadom, csak nem szeretem, ha valaki fölényes stílusban válaszol.

A megoldás az lesz, hogy ki fogom próbálni a gyakorlatban és ki fog derülni, hogy kinek van igaza. Mindenképp készítek pár fotót aztán felrakom majd ide, amint időm engedi.

Ja, annyit még, hogy azért tűnök néha makacsnak egy-egy elképzelésemmel kapcsolatban, mert ha nem is faipari, de fémipari tapasztalatom bőven van marás terén. Cnc marós vagyok már kb 15 éve egyedi gyártásban. Azért is ragaszkodom az "egy adott pálya mentén, ugyanazon szerszámmal két külömböző anyagon történő marásnál egyforma illesztést kell kapni" elvhez, mert én a forgácsolásban úgy tapasztaltam, hogy ez így van. (Ezt nem nagyzolásból írom, csak hogy ne tűnjek cukrászból avanzsált laikusnak). De mint mondtam, majd kiderül gyakorlatban. 

Ha nem igazolódik be az elképzelésem, akkor el fogom ismerni, hogy hülye voltam! 😁

Köszönöm még egyszer és elnézést ha irritáló voltam bárkivel is. De tényleg nem kötözködés, inkább csak berögződött makacsság, ami a szakmámból adódik. 🙂

halaloszto Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214894

"tény, hogy ha egy adott szerszámot ugyanazon pálya mentén vezetünk végig két külön munkadarabon, akkor a mart felületeknek illeszkedniük kell egymáshoz"

Amikor lentebb levezettem neked hogy ez nem igaz, akkor azt válaszoltad hogy érted. Én segíteni akarok neked, hogy ne érjen meglepetés. Ha már megvan a sablonod, akkor nem kell nekem rajzolnom, simán kipróbálod egy hulladék bútorlapon. Minnél kisebb átmérőjű marót használsz, annál kisebb lesz a hiba, lehet hogy nem fog zavarni.

Előzmény: rejtettlampas (214888)
HUN-12214 Creative Commons License 2022.03.25 0 0 214893

A másik, hogy az nem geometriai tétel, hanem tény, hogy ha egy adott szerszámot ugyanazon pálya mentén vezetünk végig két külön munkadarabon, akkor a mart felületeknek illeszkedniük kell egymáshoz

Szerintem ha mindkét munkalapnál ugyanazon a síkon vezetve marom végig, ahogyan az általam is linkelt bemutatóban van, akkor teljesen mindegy a másológyűrű és a maró mérete. Mindenképp egyforma mart síkot kapunk mindkét munkalapon.

Ott ugyanazt a belső ívet használja mindkét fél marásához, csak az egyik munkalapnál színéről mar, a másiknál a hátáról.

Ebben biztos vagy?

Paco155 Creative Commons License 2022.03.25 -1 5 214892

" Senkit sem ismerek itt, hogy ki milyen szinten áll szakmailag. Vagy kötelező lenne tudnom mindenkiről?"

Nem kell.  De éppen ezért kellene mindenki véleményét meghallgatnod és nem csak azét aki az elképzelésedet megerősíti...

"Nyilván az általam linkelt oldalon bemutatott használat azért úgy van, mert ha az egyik munkalapnál a sablon egyik felét használnánk, a másik munkalapnál a másikat, akkor már lehetnek eltérések."

Nyilván nem, hanem azért amit Kamelot mondott.  De mivel ez is egy erős elképzelésed így ha nem erősítik meg akkor a választ eldobod mint "veled való kötekedést"

"Az, hogy kapok egy olyan választ, hogy a yato nem az a kategória amivel lehet pontosan dolgozni, számomra nem érdemleges válasz. Ha úgy kaptam volna választ, hogy a yato nem az a kategória, mert... "

Mert nem kell kifejteni. Ha az az igényed hogy "El akarok indulni egy tereprali versenyen  egy velorexxel szerintetek nyerni fogok?" És kapsz rá egy olyan választ hogy " A Velorex nem az a kategória hogy egyáltalán elindulj" akkor sem lesz kifejtve, hogy miért. Mert egyrészt nem kell, másrészt tapasztalatot kérdeztél nem pedig akadémiai állásfoglalást. A tapasztalat meg az, hogy a Yato nem az a kategória. Pont.    

"De az olyan válaszok, amikről érződik az arrogancia, azt nem szeretem és nem vagyok rá kíváncsi."

Minden válasz értékes válasz. Akkor is ha az nem tetszik neked mert nem egyezik az elképzeléseiddel. Sőt kifejezetten téged akar megóvni a csalódástól. 

Kívánok neked sok sikert a munkalap beszabásában, és kérlek oszd meg velünk az eredményt is képekkel itt a fórumon. 

mr.York Creative Commons License 2022.03.25 0 1 214891

A yato-rol en se hallottam jot. Nekem ennyi maradt meg.

Az osszemart sarkoknak is van kockazata, ha nem megfelelo a ragasztas/illesztes akkor bejut a viz es onnantol kuka a lap.

Van akinel ez soha nem volt gond, es van olyan aki tobbszor porul jart es inkabb valaszt mas megoldast.

c_s_a_b_i Creative Commons License 2022.03.25 0 1 214890

milyen marógéped van?

saját tapasztalatból azt mondom, legyen nehéz és erős. 2000w+

kisebb marókkal nagyon nehéz tartani az ívet, ugrál a kezedben és fulladozik mivel a szerszám teljes keresztmetszetben dolgozik.

persze 2-3milis fogássokkal el lehet szórakozni, de akkor egy 38as munkapnál lesz vagy 15x lehetőséged h bebillentsd egyszer a marót és kuka legyen az egész :D

szerintem miután megcsináltad az első helyszíni illesztésed, meg fogod érteni miért választják nagyon sokan a toldóprofilt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!