Sziasztok.
Sok - sok topikot végigolvastam, de olyat nem találtam, ahol jelentős többségben a lakossági telepítésekről fényképek lennének...ezért ide elsősorban képeket várok, természetesen szükség esetén kiegészítő magyarázattal és Önreklámmal !
A topik célja, hogy a leendő klímatulajdonosok fejében kialakuljon egy kép, hogy miként tudná a berendezését mind esztétikailag, mind üzemeltetésileg a legjobb helyen elhelyeztetni.
Talán azok a szerelők is tanulhatnak a képekből, akiket a társtopikokban "fikázunk" a tudatlanságuk miatt.
Az elektromos betáplálást a kültéri egységnek kell adni.
Hogy a dugvillás elvárásnak megfeleljen a berendezés, így a lehető legkevesebb rombolással úgy lett megoldva, hogy a külső homlokzatról lett visszavezetve
NEm minősített passzívházamba az Aqua 9000-et gondoltam napkollektrorosítva HMV-re + fűtésre, de azt hallom, hogy nem váltotta be a hozzá fűzőtt reményeket. :( Igaz ez?
Van éjszakai áramom, tehát lehet, hogy a legolcsóbb fűtő klima + sima napkollektoros HMV fűtőpatronnal is elég lenne?
Hőszigetelt a házunk és problémám az,hogy miként lehet a kültérit feltenni. Nem szertném a nikecellt piszkálni.... Gondolkodtam a stablonhoz való rögzítéshez, de nem találok hozzá konzolt a neten. Házibarkács?
Egy olyan hozzászólás jön, amit igen régen szeretne mindenki (én is napokig kerestem), de a neten szinte semmi sincs a témában, csak ködösítés. Konkrét információ meg nulla.
A főcím:
A légkondi fogyasztása, avagy mennyit fogyaszt egy klíma? (konkrétan, kWh-ban)
A méréseket saját villanyórámon mértem, így az eredmények rögtön kilowattórában jöttek ki. Igaz, hogy rengeteg a változó, tehát valóban nem lehet örök érvényű adatokat adni, de azért tájékoztatásnak jó ez is. A klíma 2,6 kW-os, a hűtött szoba 25 nm-es, belmagassága 2,6 méter, a szoba nem napos, magától is - panelhoz képest - egész hűvös, átlagban 28 fokos. Kint az erkélyen 32 fokot mértem, bent a klímát 26 C-fokra állítottam be. Így kb. 6 fokot kellett áthidalnia a gépnek. A szobában ketten tartózkodtunk a mérés ideje alatt.
A fogyasztást óránként olvastam le (14:00-kor kezdtem, 15:00 és 18:00 között mértem), a következő eredményeket kaptam:
1. óra 0,6 kWh
2. óra 0,4 kWh
3. óra 0,4 kWh
4. óra 0,4 kWh
Ebből látható, hogy a fogyasztás nem volt magas, az inverteres klíma, miután lehűtötte a szobát, ráállt a hőmérséklet tartására, ami a jelenlegi energiaárakkal számolva (45 ft/kWh) mondjuk 20 forint óránként. Ha persze nincs igazam, írjatok, lehet, hogy nem jól értelmezem a dolgokat. De a villanyszámlám talán nem csal.
És természetesen várjuk a klímás szakik véleményét is.
Nagyteljesítményű, 2lépcsős szivattyúval és természetesen megfelelően tárolt, minőségi rézcsövek esetén nem lesz problémád a 10 perces vákumolással hisz nagyon rövid a csöved, de jobb lett volna a minium fél órás üzem.
Utólag ezen már ne aggódj.
Gázszivárgás kimutatható, műszerrel.
Ha a cseppvíz nem egyenletesen jön, akkor nem egyenletes a vízcső sem, azaz megáll benne valahol egy darabon, illetve nem megfelelő flexi csövet alkalmaztak (bordázott a belső fele is)
Az elektromos betáp szakszerűen toldható, az miatt nem veszítheti el a garanciát, vagyis ilyenről még nem hallottam...nálam biztos nem veszíti el a garit...
Nálunk pár napja szerelték fel a klímát, jól időzítettünk... Itt a panelban alig lehetne bírni nélküle.
Nagyon jól működik és a felszerelők is profinak tűntek, kicsi, de ismert cégnek tűnnek. Képeket is tudok felrakni.
Először feltették a beltérit, szépen, óvatosan fúrtak, hogy ne lyukasszák ki a vékony panelfalat. Utána feltették a csatornát, amely kb. 3 méteren 4-5 centit lejt az erkélyig, hogy szépen lefolyjon a víz, sőt azt is figyeltem, hogy úgy rendezték el, hogy a vízelvezető cső legyen legalul. A faláttörés is szép lett, kicsi, kifelé lejt, ahogy kell. Alig kellett gipszelnem. A kültéri kint van az erkélyen, nagyon szépen, stabilan felrakva, itt is vigyáztak a fúrással. A klíma mögött elég nagy hely van, tud áramlani a levegő. A rézcsövek szépen futnak, egy darabból, utólag szigetelve, sőt a vége le is volt zárva, láttam, amikor hozták. Alapvetően nagyon gondos, odafigyelő mestereknek tűntek.
Két kérdésem van azért: a vákuumolást csak 10 percig csinálták, aztán már nyitották is a szelepeket (mondjuk meleg volt és alacsony a páratartalom aznap), emiatt nem lehet baj? Később kimutatható a gázszivárgás, és ha igen, hogyan? A másik: a víz nem csöpög, hanem - ahogy láttam - "csomagokban" folyik le, ez nem arra utal, hogy mégis megreked valahol a csőben vagy a csepptálcán?
Még valami: a villanyvezeték csak kb. 1,5 méteres, meg szabad toldani a garancia elvesztése nélkül? Ugye nem?
Köszönöm a rengeteg jótanácsot, amely ebben a fórumban van. Várom a hozzászólásokat.
Mindenkinek szép nyarat:
B. Fehérvárról
A fal miattam ronda, de jól látszik a beltéri és az erkély, ahová a kültérit szerelték.
Ez pedig a kültéri csövekkel és vízlevezetővel együtt. Alul egy vödörbe folyik a lé. És jobbra látható a hőmérő, azzal küzdünk...
Olyan lakást kell bérelni - nem albérelni, amelyben van klima is.
Egyébként rítka kívánság az 'albérlőknél' a klima.
Általában lakást bérbe a következőképpen adnak :
A szoba / szobák/vagy bútorozottak vagy sem. Viszont a hideg/melegvízszolgáltatás fürdőszoba -konyha, a konyha főzési mosogatási lehetőséggel már alapvető elvárás. Néha a hűtőszekrény is, de az már inkább plusz szolgátatás.
Aztán jönnek, hogy van é mosógép, van é mosogató gép, szines televízió sőt a legutóbb, hogy van é vezetékes telefon ?
és ezt sokszor olyanok kérdezik akiknak kilóg a fenekük a nadrágból, alkudoznak az egy vagy kéthavi kaución.
Természetesen mind ez van , ha hozzák magukkal.
De - nincs fizetőképes kereslet az ilyen jól felszerelt lakásokra.
és akkor aklima ??
16 éve adok bérbe lakásokat -ilyennel még nem találkoztam.
Igények viszont vannak néha meglepőek !!
Volt egy bérlőm talán kettő éve - este 1/2 11 -kor hív, hogy nincs melegvíz. Aztán kiderült, hogy visszafelé tekerte a bojler hőfokszabályozóját.
Ja te meg a gyors csatis klimádat hordozod a sűrű albélet váltogatás közben ??
Jobb egyébként megállapodni valahol - először is a költözés kiadással jár, másodszor a racionálisan gondolkodó bérbeadó bónusszal jutalmazza a hosszútávú bérletet, akár én.
A két lépcsősnél az első lépcső elszív de nem a szabadba fúj hanem a következő lépcső szívó oldalába majd az fújja ki a szabadba. Így nagyobb végvákuum érhető el.
Vegyél egy Ferroli Winner /Teknopoint parapetes gépet és ahová mész mindíg csak 2 lyukat kell fúrni igaz azok 100mm körüliek. Rács bele oszt csókolom.... Hűt-fűt hőszivattyúrs R410A
Segitséget kérnék 2 dologban is, szeretek házilag barkácsolni és eszembe jutott valami ami igazábol nem egy forradalmian uj dolog...
Vennék egy használt klimát egy aukciós oldalon és azon kisérleteznék a következö dologgal, klima gyorscsatlakozóval!
Mivel albérletben lakom és pesten elég sürün költözök nem szeretném othagyni a klimát minden esetben, van egy gyorscsatis mobil klimám de ugye ennél a tipusnál a beltériben van a komplesszor. Érdekelne néhány paraméter hogy mégis milyen csövet és eszközöket keressek a projektemhez. A hűtőközeg csövek üzemben milyen hőtartományban mozognak, és hogy milyen nyomás uralkodik benne üzemben és üzemen kívűl? Nézegettem gyorscsatlakozókat és találtam olyat amire azt irják hogy közegveszteség nélkül csatlakoztatható?!
A második dolog, arra gondoltam hogy lehet kapni szintén aukciós oldalon csak kültéri egységet mondjuk egy 5kw-osat, erre hogyan lehetne ráoperálni egy lemezes hőcserélőt? Itt konkrétan egy folyadékhűtőt szeretnék csinálni mert szüleimnél vannak fan coil-ok de csak fütésre használják, arra gondoltam hogy az egyik oldalon pl a lakást hűtené a másikon használati melegvizet csinálhatna.
Minden motor ami ventilátor, nemcsak a kompresszor DC inverteres meghajtású, így a szabbályozhatóság nagyobb ami a részterhelésen jobb hatásfokot, kisebb fogyasztást eredményez elvileg.