Teljesen érthetetlen a dolog. Szt. Antalhoz valami elvesztése utáni megtalálhatóság kívánalma áll az ima középpontjában... Aztán, lehet, hogy szólt valamelyik másiknak, aki aztán intézkedett mindannyiótok hatalmas meglepetésére.
A híd átadását az 1971-es drezdai pártgyülésre idözítették, ezért hatalmas volt a nyomás az építökön, hogy idöben elkészüljenek, három müszakban dolgoztak, azt a hídrészt, ami most leszakadt, pl. télen, védöfólia alatt készítették, meg mivel a híd szerkezete túl vékony volt hozzá, nem tudtak köágyazatot rakni a sínek alá, ezért egy új módszert kellett alkalmazniuk. amire én gondolok, hogy az ágyazat nélküli sín miatt a villamosok által keltett rezgés hajszálrepedéseket okozott a betonban, ahova bejutott a téli csapadék, ami aztán korrodeálta az acélt.
Előfeszítettben még izgalmasabb lehet a felújítás, bár ott meg a korróziót nem értem. Ott az egész córesz ki van öntve betonnal, mitől korrodálna? Nincs itt valaki, aki "vasbetonos"? (Én héjszerkezetekből rektorival mentem át anno, bár a vasbeton hídszerkezetek emlékeim szerint megvolt elsőre. Ezen csak hárman csodálkoztunk: az engem vizsgáztató gyakvezérem, én, meg az a kb. húsz csoporttársam, aki drukkolt nekem. A nagymamám rögtön közölte, hogy ez teljesen renben van, elvégre ő imádkozott értem Szent Antalhoz. :-) )
Ez -nagy valószínűséggel- egy utófeszített vasbeton szerkezet. Ott vajon hogy megy a felújítás? (Azt vagy elfelejtettem, vagy addig el sem jutottam a tanulásban. :-) )
A másik kettőt az előző években kompletten felújították. Ott az egyedüli kockázat, hogy emennek, valamint a távfűtő-vezetéknek a leszakadása okozott-e esetleg károkat.
>hogy nem lehetett előre látni, hogy ekkora a baj?
Alapvetően lehetett. Nem véletlenül volt a híd teljes felújításra kijelölve. Csak pénz nem volt rá, a politika meg úgy gondolta, hátha szerencsénk lesz, és nem szakad le.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy hiába jelentené ki, nem hinnének neki. :-) (Egyébként baromi kíváncsi vagyok a vizsgálat eredményére, főleg arra, hogy nem lehetett előre látni, hogy ekkora a baj?)
Erről látszott a legszebben Drezda óvárosa (Altstadt). eredetileg Dr.-Rudolf-Friedrichs-Brücke volt a neve, majd megkapta az előd híd nevét, így lett ez is Carolabrücke.
Ezen a drezdai hídon mentem át a legtöbbször, tekintve, hogy a villamos, amivel a Neustadt-i részhez lehetett menni, ezen közlekedett, de biciglivel is ezen volt a legjobb átmenni, mert ez nem macskaköves volt, szemben a többi híddal.
Most olvastam, hogy műemlékvédelem alatt áll, kiváncsi leszek, hogy felújítják-e (sztem nincs az a hídmérnök, statikus vagy egyéb szakember, aki kellő bizonyossággal ki meri jelenteni, hogy a másik két hídtest biztonságos...)
A 45250 képen még az előző híd maradványai láthatóak, Ennek helyére építettek egy másikat, ami 1971-ben nyílt meg. Az új híd tulajdonképpen három híd egymás mellett, ebből az egyik szakadt le tegnap éjjel.
Emlékezzünk meg egy pillanatra Kótai Mónikáról a különösen értékes és hasznos sopronanno.hu weboldal (amely többek között 3759 Sopronnal kapcsolatos fotót is tartalmaz) és a Sopron anno facebook oldal szerkesztőjéről, aki 2024 augusztus 28-án átadta lelkét a Teremtőnek. Temetése 2024 szeptember 11-én lesz a Szent Mhály temetőben.
A sopronanno-n az utolsó fotóbejegyzés 2024.július 30-án, a Sopron anno fb oldalon az utolsó posztolt fotó 2024.augusztus 3-án kelt.
Ez már stimmel, a hajtóka és a kerek jelvény, köszi!
A helyzet rekonsktrukciója per pill az, hogy Bécs-Tel Aviv repjegyük volt, kimentek vhogy Bécsbe, majd onnan egy DC-9-el Zürichbe és a DC-10-zel onnan Tel-Avivba. Kell ehhez egy kis fantázia elismerem, de sztem elég esélyes narratíva.
Jogosan vagy jogtalanul, de valahogy fölkerült a fortepan.hu az avast listájára. Azt, hogy jogosan-e csak szakember tudná megállapítani, ha jogtalanul, akkor lehet kérvényezni az avastnál, hogy vegyék le a listáról.