Magánvélemény. Legtöbbször sokkal olcsóbb és egyszerűbb venni még 8-10 szál* öt méteres pallót mint eltölteni azt a rengeteg órát a toldások elkészítésével.
*nem hiszem el a 2-3 szálat mert 3 a minimum és akkor is még csak egy négyzet alapú gúlád lesz egy sarokban nem kúpod.
Ez "csak" egy kis tető, egy kb. 5x5 m-es területet ami egy kennelt és egy kis tárolót fed be - azt is csak részlegesen. Két oldalról fal (kerítés a hosszú oldalon és az utca felől) határolja, ezt a kis sarkot fedném le.
10x5-ös foszniból terveztem a szarufákat csinálni, természetesen élében felrakva.
Íves tetejű a fő ház is, így adja magát, hogy ez is meg legyen kicsit "bolondítva".
Egy kúp palástjának szeletét valósítom meg, így a szarufák nem párhuzamosak egymással, hanem összetartók felfelé, a kúp csúcsa irányába. Oda teszem a toldott elemeket, mert ott már kicsi a felület is, közel is vannak a végek.
A faanyag zöme már megvan, 2-3 szál 5 m-es gerendáért nem hívnék fuvarost, a futón meg már nem fér el.
Marad a toldás.
A sima lapolgatós toldásnál kerestem jobbat, érdekesebbet.
Eljössz, megmutatok 3 könnyűszerkezetes kisebb épületet (garázsok, műhely stb.) amelyekre mindez igaz. De meg tudnám csinálni nagyban, vagy több szobásban is. Segítettem Stolaz barátainak is felépíteni egy ilyen kis egyszobás műhelyt, nekik is sikerült a síkokat/egyeneseket/szögeket tartaniuk. Úgy fogalmaznék, hogy amit magának épít az ember arra jobban odafigyel.
Annak aki készített már bútorokat (és szerintem az itteni törzstagság nagy része ilyen) nem okozhat gondot pallókat vagy gerendákat milliméter pontosan vágni.
Ezt nem hiszem el. Nálam a tökéletesen sík, vízszintes és függőleges felületek szigorúan 90,00 fokban találkoznak és minden belső méret <0,5mm toleranciával hozza a terveket.
"Házépítésnél valóban elég a milliméteres pontosság"
Na ezt nem tudta a mi házunk kőművese! :-)) Izzadtam, amikor a lambériát és az ablak belső keretét illesztettem a falhoz. Sem nem egyenes, sem nem merőleges. Több centi eltérés.
Ja, persze, igazad van, én már általánosságban írtam a pontosságot (sőt, alapvetően a bútorasztalosságra gondolva). Házépítésnél valóban elég a milliméteres pontosság, de az is kemény egyébként. Végignéztem párat, néha azért ők is meghúzzák innen-onnan...
Alapvetően nem kell olyan "nagyon" pontosnak lenniük. Egy gerendakötésnél ha egy mm belül maradnak (ami azért arányaiban kifejezetten alacsony szám) akkor már jó a kötés*, de ez meg sem közelíti a mondjuk egy bútornál elvárt illesztést. Tehát ha csak olyan pontosan dolgoznak mint egy bútorasztalos akkor már tökéletesen, és youtube videóban mutogathatóan illeszkedik minden. Azok meg amelyek nem ilyenek nincsenek mutogatva.
*Ha megnézel japán házépítős videókat akkor nem egyszer ketten verik a gerendát a helyére 10-15 kilós fakalapácsokkal mert egy-két millivel de hosszú lett.
Hát igen, ez általában jellemző a japán illesztésekre. :)
Az a durva, hogy felrajzolják (általában nagyon alaposan és részletesen), kifűrészelik/kivésik és összecuppan. Persze biztos igazgatnak is rajta, amit legtöbbször nem mutatnak a videókban), de jellemzően halál pontosan dolgoznak.
Kösz. Valamelyik videón is mutatták. A képből nem volt egyértelmű. Mindemellett az a benyomásom, hogy rohadt pontosan kellett dolgozni, hogy ez tökéletesen működjön. Szóval igazi japán...
A két gerenda középső találkozásánál van egy rés, ami pont akkora, hogy a csapokat be lehessen illeszteni a résekbe, majd a két gerendát széthúzva a helyükre illeszteni. Ekkor egy négyzetes lyuk keletkezik középen, ahova egy idegen csapot vernek be, és az rögzíti az illesztést.
Az egyszerűség kedvéért a középső csapocskákat kihagynám, és utólag fúrnék bele egy vakfuratot, amibe csapot raknék. Az arra szolgál, hogy az oldalirányú terhelést bírja.